Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

Programy zdravé výživy pro vás připravujeme ve variantách cca. 5 000, 6 000, 7 000, 8 000, 9 000 a 10 000 kJ  na den (program PRO MÁMY pouze 7 000, 8 000, 9 000 a 10 000 kJ).

Novinky

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

KOMBI WEEK

Nejste si jistí, jaký stravovací program vám bude chutnat nejvíce, nebo jen rádi v jídle experimentujete? V tom případě je právě pro vás ideální krabičková dieta programu KOMBI WEEK, která se dá považovat za testovací.

Díky KOMBI WEEK během celého týdne ochutnáte jídla napříč dietními programy Zdravého stravování. Díky KOMBI WEEK během celého týdne ochutnáte jídla napříč dietními programy Zdravého stravování. Hravě si tak uděláte představu, jak se jídla liší a jak chutnají například pokrmy bez masa nebo jídla bohatá na bílkoviny.  Více o programu KOMBI WEEK.

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

FLEXI IN

Krabičková dieta programu FLEXI IN nabízí zdravý jídelníček postavený na hojném množství ovoce a zeleniny, jídel z luštěnin a obilnin, která částečně doplňují masité pokrmy. Naší snahou navíc je, pokud situace dovolí, odebírat vstupní suroviny především od českých farem a z eko chovů. Více o programu FLEXI IN. 

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

RODINA +

Pracujete z domova, nechcete, nebo nemůžete z důvodu dodržování karantény vycházet mimo domov? Rádi bychom vám usnadnili a co nejvíce zpříjemnili situaci, ve které jste se ocitli, a proto jsme připravili nový stravovací krabičkový program.

Zdravé stravování vám uvaří a doveze lahodné a menu složené ze snídaně, oběda a večeře.

Vybírat můžete ze 4 programových variant, a to „S“, „M“, „L“, a „XL“, které zasytí jednočlennou domácnost, dvoučlennou, tříčlennou, nebo čtyřčlennou rodinu.

Těšit se můžete na jídla inspirovaná českou i zahraniční gastronomií. K programu si můžete ještě doobjednat různá smoothie, polévku, nebo dezerty. Více o programu RODINA .

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

PRO ZDRAVÍ

Zdravý program je určen pro každého, kdo se chce zdravě stravovat nebo má nadbytečná kila, která potřebuje shodit. Samozřejmě bez zbytečného hladovění. Vhodné pro rychlou dietu i dlouhodobé stravování. Recepty z tuzemské a světové kuchyně.

Suroviny: Libové maso, uzeniny s vysokým podílem masa (80 % – 90 %), sýry s nižším obsahem tuku, obvyklé ale i exotické produkty.

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

PRO ZDRAVÍ +

Novinka od 1. 1. 2019. K našemu nejoblíbenějšímu programu PRO ZDRAVÍ přiložíme ještě více zeleniny, a také ovoce, než na jaké jste doposud zvyklí.

Přidáme salátek, nakrájenou zeleninu, ovocná a zeleninová smoothie, prostě plody naší flóry v rozmanitých variantách. Samozřejmě nebudeme vyrábět „sardinky v jogurtu“ jen abychom nacpali zeleninu úplně všude, ale věříme, že většinu jídel další porce vitamínů a vlákniny obohatí. 

Protože chceme zachovat komplexnost jídelníčku, a proto bude možné tento program objednat pouze ve variantě celodenní menu. Je možné zadat pouze výjimky na ryby a mořské plody. Podrobnosti o PRO ZDRAVÍ + zde.

Suroviny: Libové maso, uzeniny s vysokým podílem masa (80 % – 90 %), sýry s nižším obsahem tuku, obvyklé ale i exotické produkty.

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

SALÁT +

Nabídka obědových salátů pro ty, kteří preferují lehčí jídla. Pro saláty připravujeme i nové dresingy plné zajímavých chutí. Na tento program nelze zadat výjimky.

Výběr ze 2 variant 

Salát 1 – základem je listový salát nebo jiná zelenina. Přidáme bílkoviny (maso, sýry, šmakoun) a jako třešinku na dortu přidáme nezbytné oříšky nebo semínka.

Salát 2 je vydatnější, obsahuje naše čerstvé těstoviny, luštěniny nebo celozrnné obilniny.

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

BEZ MASA

Ne každému vyhovuje jídelníček obsahující maso. Vhodnou stravu si u nás mohou objednat i vegetariáni. Jídelníček je sestavený tak, aby maso bylo nahrazeno rostlinnými bílkovinami.

Suroviny: Můžete se těšit na dobrá jídla nejen z tofu a sóji, ale objeví se v něm i quinoa, pastinák, lilky a další obiloviny a zelenina. Podle vašeho přání přidáme do jídelníčku i ryby.

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

VEGAN

Chcete odlehčit svůj jídelníček? Vegan je specifický a zcela odlišný. Nenajdete zde maso a masné výrobky, mléko a mléčné produkty, vejce, ale ani med, želatinu a sádlo. Veškeré suroviny jsou tedy rostlinného původu. 

Program je vhodný pro všechny, kteří rádi zkoušejí něco nového a neobvyklého a samozřejmě i pro ty, kteří chtějí odlehčit jídelníček od živočišných výrobků, ať už je k tomu vedou jakékoliv důvody. Zastánce masité stravy mile překvapí, že vegan nekonzumuje pouze “zrní”, ale chutné a zajímavé pokrmy.  Více o programu VEGAN .

Suroviny: Využíváme širokou škálu luštěnin a obilovin, které do jídelníčku přináší tak důležité bílkoviny. Kombinací luštěnin a obilovin, získáme plnohodnotnou bílkovinu a nemusíme se bát hladu a úbytku svalové hmoty.

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

PRO MÁMY

Program speciálně vytvořený pro kojící maminky. Tento program vaříme pouze ve variantách 7 000, 8 000 a 10 000 kJ. Podrobnosti o programu PRO MÁMY zde.

Suroviny: Z jídelníčku jsme vynechali potraviny nevhodné v prvních 4 měsících věku miminka (kvůli bolení bříška a alergickým reakcím). 

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

LAKTO –

Program LAKTO – se sníženým obsahem laktózy obsahuje speciální mléčné výrobky, zároveň je pestrý, vyvážený a splňuje potřebné nutriční parametry.

Je vhodný pro klienty s intolerancí na laktózu a všechny, kteří se z jakéhokoliv důvodu vyhýbají určitým druhům mléčných výrobků. Pozor, jídelníček není vhodný pokud trpíte alergií na mléčnou bílkovinu.

Pokud si nejste jistí, doporučujeme průběžnou konzultaci jídelníčku s lékařem.

PROTEIN +

Pokud chcete, aby vaše svaly rostly, potřebujete pravidelný a kvalitní silový trénink. Bez vyvážené stravy to budou zabité hodiny v posilovně a žádné velké změny neuvidíte. Správná výživa a regenerace je velice důležitá a zásadní pro růst svalové hmoty.

Čím dřív na to přijdete – tím dřív Vám svaly začnou opravdu růst. Častým jevem je, že po odcvičeném tréninku bez správného stravování přicházíte o vlastní svalovou hmotu, jelikož tělo nemá dostatek potřebných živin pro regeneraci.

Přečtěte si více o sportovních programech.

Suroviny: Libová masa, mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku  a komplexní sacharidy v podobě celozrnných výrobků, brambor, luštěnin a rýže.

FIT +

Program pro ty, kteří potřebují zlepšit svoji fyzičku nebo zhubnout pár kilogramů tak, aby prospěli svému zdraví. Správná kombinace programu FIT + a aerobního tréninku zrychlí a zlepší váš metabolismus. Skladba jídelníčku nezapomíná na dostatečnou regeneraci a přípravu na další trénink.

At´ už si vyberete jízdu na kole, běh, skupinové lekce – vaše cévy i srdce Vám poděkují.

Zredukuje se Vám také hladina cholesterolu v krvi, snížíte krevní tlak, zpevníte svaly, zrychlíte svůj metabolismus a celkově zlepšíte obranyschopnost svého organismu vůči nemocem.

Pravidelná aerobní činnost v kombinaci s  programem FIT + vám už po pár týdnech zlepší metabolismus tuků. Vaše tělo začne snáze využívat tuky jako zdroj energie a hubnutí bude mnohem efektivnější. Přečtěte si více o sportovních programech.

FIT + vám dodá energii potřebnou pro váš  trénink a zásobí organismus dostatkem živin nezbytných k regeneraci organismu.

Suroviny: Žádný skrytý cukr. Sladíme stévií a medem. Kvalitní bílkoviny z libového masa, nízkotučných mléčných výrobků, luštěnin a vajec. Tuky: především esenciální mastné kyseliny z ryb, semínek a ořechů. Komplexní sacharidy v podobě celozrnných výrobků, rýže a brambor.

PROTEIN EXTRA

Je určený všem, kteří chtějí redukovat nadbytečný tuk a neúspěšně vyzkoušeli běžnou stravu s klasickým poměrem makroživin i různé diety s omezením tuků a celkové energie.

 Díky změně poměru makroživin ve prospěch bílkovin a na úkor sacharidů může dojít k svižnější redukci tuku, celkovému splasknutí těla a na výsledky tak nemusíte čekat dlouhé měsíce – metabolizmus totiž nastartujete takřka hned!

Do menu jsme zakomponovali kvalitní druhy masa včetně ryb, šunky, vajec, sýrů a ořechů. Nemusíte se však obávat, na ovoce, zeleninu a proteinové pečivo jsme nezapomněli. Jídelníček je vyvážený a pestrý a nemusíte se obávat ani hladovění. 

Program PROTEIN EXTRA trvá 10 pracovních dnů. Po této startovací fázi doporučujeme přechod na některý z našich programů na každý den, aby byla redukce dlouhodobě úspěšná.

Suroviny: Základem jídelníčku jsou pokrmy z různých druhů masa (kuřecí, krůtí, králičí, rybí, vepřové, hovězí, pštrosí, jelení, mufloní, dančí, telecí, jehněčí, skopové) či šunky. Strava je bohatá i na vajíčka, mléčné výrobky, oříšky, semínka, zeleninu a v menším množství zařadíme i ovoce. Podrobnosti o programu PROTEIN EXTRA. 

DETOX PRO

Detox program je určen především pro ty, kteří chtějí své dny odlehčit a svůj jídelníček obohatit o pestrobarevné potraviny a dodat tak svým dnům ztracenou energii. Na své si tak přijdou především milovníci čerstvého ovoce a zeleniny.

Z těchto potravin totiž připravujeme různé smoothies, které pak doplňujeme o saláty s ořechy, semínky, luštěninami nebo s vejcem. V závěru týdne zařazujeme i rybu, aby byl jídelníček dostatečně pestrý, a ne příliš radikální.

Tato odlehčená přechodná strava bude bohatá na nejvýznamnější antioxidanty, a to vitamin C, E, zinek, selen a koenzym Q10, díky čemuž můžete podpořit v těle obranné mechanismy a zlepšit tak imunitu. 

Tento program může být vaším pomocníkem pro snadnější přechod na zdravý a správný způsob stravování. S tím vám, v podobě vyvážené krabičkové stravy, ve Zdravém stravování rádi pomůžeme.

Jak program probíhá

První den se můžete těšit na čerstvé zeleninové a ovocné šťávy. V dalších dnech vám jídelníček obohatíme o saláty, semínka, oříšky, luštěniny a ryby. Program detox nabízíme v pětidenní verzi (od pondělí do pátku) nebo je možné si zvolit konkrétní den detoxu podle vašeho výběru.

Při přípravě DETOX programu používáme ty nejšetrnější technologické postupy, aby si nápoje a pokrmy zachovaly co nejvíce mikroživin. Nemalou pozornost jsme věnovali chutím a pestrosti jídelníčku.

Jak se správně detoxikovat? Přečtěte si zde. 

POZOR! Na program DETOX nelze uplatnit výjimky. Vzhledem k povaze a krátkému trvání není ani možné odhlašovat, přesouvat a stornovat již objednané dny. Děkujeme za pochopení.

BEZ CUKRU

Výjimka BEZ CUKRU omezuje potraviny i suroviny obsahující jednoduché cukry (cukr, marmelády, kompoty aj.) a nahrazuje je umělými sladidly a vhodnými potravinami. Tuto výjimku vám bezplatně přidáme k libovolnému programu. Všem, kteří mají problémy se zvýšenou hladinou cukru v krvi, doporučujeme průběžnou konzultaci jídelníčku s lékařem.

Někdy se stane, že navržené menu obsahuje potraviny, které vám nechutnají. Dejte nám, prosím, vědět, rádi vám jídelníček upravíme podle vašich potřeb!Podrobnosti o výjimkách »

Možné varianty programů

  • celodenní: snídaně, svačina, oběd, svačina,večeře
  • dopolední: snídaně, svačina, oběd
  • odpolední: oběd, svačina,večeře
  • snídaně, oběd, večeře
  • oběd a večeře
  • oběd
  • večeře

K menu si také můžete přiobjednat polévku, přílohovou misku a smoothie (na tyto doplňky není možné nastavit žádné výjimky).

Stravu připravujeme z kvalitních surovin vždy den předem. Pokud je to možné, používáme bio produkty, zeleninu a ovoce přímo od pěstitelů. 

Veškerá naše výroba prochází přísnou kontrolou a řídíme se systémem HACCP. Aby si jídlo uchovalo nutriční hodnotu, jsou při přípravě používány šetrné technologické postupy a moderní gastronomické vybavení, např. konvektomaty.

K vaření se používají čerstvé nebo mražené byliny. Minimalizuje se přidávání soli (čtěte podrobnosti) a tuků. Po uvaření se jídlo šokově zchladí na teplotu 2°C a zabalí do plastových krabiček zatavených fólií. Používáme výhradně obaly od certifikovaných evropských výrobců.

Balíček jídel dle zvoleného programu je doručen zákazníkovi na předem smluvenou adresu, po celou dobu přepravy jsou jídla uchována v chladu. 

Po stržení fólie nebo proděravění fólie (vidličkou) jsou krabičky vhodné k mikrovlnnému ohřevu.

Budete mít zájem:  Pražská ZOO má druhou největší návštěvnost v historii

Každý týden vyfotografujeme většinu jídel a můžete si je prohlédnout ve fotogalerii

Jídelníček sestavují naše nutriční poradkyně pod vedením zakladatelky společnosti, nutriční specialistky Mgr. Kateřiny Šimkové. 

Mgr. Kateřina Šimková je absolventkou Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, obor výživa člověka. Jsme jeden z mála výrobců krabičkové diety, který má vlastní odborníky na výživu.

5 tipů na zdravé, chutné a levné snídaně, které prospějí vaší linii

Není žádným tajemstvím, že snídaně je naprostý základ. Poctivá snídaně je zároveň nejdůležitějším jídlem dne, což je o důvod víc, proč bychom si na ní měli dát opravdu záležet. Chutné jídlo vám po ránu zajistí potěšení (a není nic lepšího, než začínat den s radostí).

Pokud navíc snídani převlečete do zdravého kabátu, prospějete tím své postavě i celkovému zdraví. Jaké dobroty si tedy po ránu nachystat?

Mezi zdravé snídaně patří i teplá kaše.

Ovesná, rýžová, pohanková, kukuřičná, jáhlová,… Obilné kaše jsou zkrátka ideální a také velmi oblíbenou alternativou sladkých (a ano, také slaných) snídaní, která zejména v zimních měsících zahřeje váš organismus.

Nejenže vám díky obsahu zdravých sacharidů poskytnou energii do nového dne, ale také vás hezky zasytí. Kromě toho jsou plné cenných vitamínů i vlákniny, které jsou důležité pro zdravé fungování vašeho těla včetně trávení.

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?Ovesná kaše je nejen zdravou a výživnou snídaní, ale předně rychlým pokrmem. (zdroj foto: 123rf.com)

Výhodou obilných kaší je to, že se s nimi dá krásně kouzlit. Ozdobit si je můžete sušeným nebo čerstvým ovocem, pro příjem zdravých tuků přidat trochu oříšků či semínek nebo je zpestřit voňavým kořením, případně je v kombinaci s olivovým olejem a bylinkami nachystat ve slané podobě. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Quinoová kaše s tvarohem

Budeme potřebovat:

  • 40 g suché quinoy
  • 40 g tvarohu
  • 1 zralý banán
  • 1 lžíci chia semínek
  • Ovoce, ořechy (podle chuti)

Uvařte quinou ve vodě. Rozmačkejte banán, který následně smíchejte s tvarohem, chia semínky a přidejte uvařenou quinou. Podle chuti můžete dosladit čekankovým sirupem. Kaši následně můžete vyladit libovolným ovocem nebo ořechy. Podávat ji můžete teplou i studenou. 

Mugcake

Zdravý, rychlý a neskutečně dobrý. Tak jednoduše by se dal vystihnout mugcake – chutný dezert připravený v hrníčku, který zvládnete nachystat i pár minut před odchodem do práce. Připravit ho můžete stejně jako kaše na nespočet způsobů a přizpůsobit jej tak svým individuálním chutím.

Ve většině případů je základem banán, ovesné vločky a vejce, ovšem skvěle se dá připravit také ze zdravých muk nebo z proteinových prášků. Z hlediska oslazení je možné využít také přírodní sirupy. 

Pokud ovšem nejste zastánce sladkých snídaní, jistě vás potěší, že mugcake můžete nachystat také ve slané verzi, a to například v kombinaci s kvalitní šunkou, sýrem nebo třeba i špenátem. 

Špaldový čokoládový mugcake

Budeme potřebovat:

  • 4 lžíce špaldové mouky
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce rozpuštěné kvalitní čokolády (ideálně s obsahem kakaa od 75 % a výše)
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžičku kakaa
  • 1 lžíci javorového sirupu
  • Trochu soli

Smíchejte nejprve všechny suché ingredience, ke kterým následně přidejte olej, čokoládu, vodu i javorový sirup. Celou směs posléze nalijte do hrníčku, který dejte na 2 minuty do vyhřáté trouby nebo mikrovlnky. Mugcake můžete dozdobit ořechy, oblíbeným ovocem anebo si jen užít fantastickou chuť čokolády. 

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?Mugcake si zamilujete také pro jeho rychlost přípravy. (zdroj foto: 123rf.com)

Zdravé pomazánky

Skvělou variantou zdravé snídaně jsou také pomazánky, na kterých si pochutnáte v kombinaci s celozrnnou bagetou nebo třeba žitným chlebem.

Ať už se rozhodnete pro vajíčkovou, tuňákovou, cizrnovou, avokádovou nebo třeba tvarohovou se zeleninou, rozhodně nešlápnete vedle.

Většinu těchto pomazánek můžete připravit s důrazem na vysoký obsah bílkovin, čímž vás hezky zasytí na celé dopoledne. 

Jemná avokádová pomazánka s žitným chlebem

Budeme potřebovat:

  • 1 zralé avokádo
  • 1-2 lžíce žervé (nebo tvarohu)
  • Trochu citrónové šťávy
  • Sůl a pepř

Avokádo zbavte pecky a vydlabejte dužinu, kterou následně na jemno rozmáčkejte vidličkou a zakápněte trochou citrónové šťávy. Následně vše smíchejte s žervé nebo tvarohem a dochuťte solí i pepřem. Podávejte na žitném chlebu s čerstvou zeleninou. 

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?Avokádová pomazánka není jedinou, kterou si lze k snídani připravit. (zdroj foto: 123rf.com)

Vajíčka

Snídaně sestavená z vajíček je klasikou všech klasik a patří mezi zdravé snídaně. Pokud se vám nechce příliš experimentovat, můžete z nich připravit tradiční míchaná vajíčka nebo si je uvařit natvrdo k slané snídani. Z vajíček ale můžete připravit i chutnou omeletu, kterou můžete doladit bylinkami, špenátem nebo třeba sýrem.

V každém případě jsou vajíčka úžasným parťákem pro vaše snídaně. Obsahují nejen velký podíl bílkovin, ale také prospěšné omega-3-nenasycené mastné kyseliny.

Vaječná omeleta se sýrem, šunkou a špenátem

Budeme potřebovat:

  • 2 vajíčka
  • 2 plátky šunky
  • Hrst čerstvého špenátu
  • Tvrdý sýr ke strouhání
  • 1 lžičku oleje
  • Sůl a pepř

Rozklepněte vajíčka, která osolte a opepřete. Přidejte k nim nadrobno nakrájenou šunku. Poté směs vlijte na rozpálenou pánev, na kterou rozházejte lístky špenátu. Jakmile je omeleta zespodu hotová, jemně ji srolujte. Hotovou omeletu ozdobte nastrouhaným sýrem. 

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?Vajíčka si lze připravit na sto různých způsobů. Omeleta je jedním z nich. (zdroj foto: 123rf.com)

Palačinky a lívance

Také palačinky nebo lívance představují snadnou cestu k chutné a zdravé snídani, která vám dodá dostatek energie a zároveň vás pěkně na několik hodin zasytí. Palačinky i lívance můžete připravit díky obilných moukám (jako je špaldová, rýžová a další) nebo jako základ použít jemně mleté ovesné vločky.

V případě snídaně nasladko je nejlepší osladit palačinky či lívance rozmačkaným banánem nebo přírodními sirupy s nízkým glykemickým indexem. Pokud jste milovníkem slaných snídaní, můžete použít kvalitní šunku, sýry, zeleninu (třeba špenát, avokádo, hrášek a podobně). K dochucení se náramně hodí aromatické bylinky, které dodají snídani nevšední nádech.

Jablečné lívance

Budeme potřebovat:

  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • ½ hrnku mléka (zvolit můžete i rostlinné)
  • ½ hrnku jablečného pyré
  • 3 bílky
  • 1 prášek do pečiva
  • Skořici
  • Čekankový sirup pro doslazení

Smíchejte veškeré suché ingredience. K nim následně přimíchejte všechny ostatní a dobře promíchejte. Rozehřejte pánev s trochou oleje a naběračkou vytvořte malé lívance, které pečte z obou stran dozlatova. Hotové lívance můžete ozdobit kvalitním jogurtem, ovocem, ořechy i semínky. 

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?Nebo to u vás vyhrají lívance/palačinky, které si lze připravit ve zdravém provedení? (zdroj foto: 123rf.com)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zdravé snídaně pro návrat do školy. Nápady na snadné recepty pro ranní občerstvení

Hodně pečiva, jen ovoce, ovocné drinky…tyhle a další zaběhnuté nešvary ze snídaně odstraňte! Jinak nezhubnete!

Co jíst, když se chcete vyhnout chřipce nebo nachlazení?

Snad každý ví, že nejlepší obranou proti většině typů nachlazení i proti některým druhům virových onemocnění je prevence. Aby tělo dokázalo dobře odolávat nemocem, musí být v nejlepší kondici. Důležité je nejen cvičení a teplé oblečení, ale i správná životospráva a strava bohatá na vitamíny.

Nemusíte kupovat drahé doplňky stravy a vitamíny v tabletách. Vše je i v potravinách. Jaké potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku, pokud chcete být zdraví?

Reklama

Velmi důležitá je konzumace potravin s vysokým obsahem vitamínů a minerálů. Obecně jsou tyto látky nejčastěji obsaženy v ovoci a v zelenině. Nezapomínejte na to, že nejvíce vitamínů je v ovoci a zelenině v syrové podobě.

Každá tepelná úprava snižuje množství tělu prospěšných látek. I ¼ čerstvé papriky má více vitamínů, než 2 celé grilované nebo dušené.

Zejména vitamín C, který je pro lidské tělo při ochraně před nemocemi nejdůležitější, tepelnou úpravou mizí velmi rychle.

Jaké druhy ovoce a zeleniny jsou nejvíce bohaté na vitamín C?

  • Šípek
  • Černý rybíz
  • Kiwi
  • Papája
  • Zelí
  • Červená paprika
  • Brokolice
  • Růžičková kapusta

Pokud už máte chřipku nebo jste nachlazení, měli byste omezit konzumaci grapefruitu. Ten je jako prevence dobrý, ale při samotné nemoci může způsobovat zvýšené vstřebávání některých léků.

Pikantní jídla a koření

Jako skvělá prevence fungují i pikantní potraviny společně s pikantním kořením. Ve vašem zimním jídelníčku by se měl v dostatečném množství objevovat zejména česnek a zázvor. Jako koření je skvělá chilli paprička. Vynikající účinky má i křen nebo skořice.

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

Pokud již bojujete s chřipkou, měli byste pálivá a pikantní jídla naopak omezit. Chřipka je provázena bolestí břicha a pikantní potraviny jí mohou ještě více zesílit.

Mléko a mléčné výrobky

Mléko je sice tekutinou, ale svým složením je vlastně plnohodnotnou stravou. Alespoň 2x denně šálek teplého mléka je dobrou prevencí proti onemocnění. Při nemocích je mléko s medem velkým pomocníkem proti bolestem v krku. Mléko je bohaté na bílkoviny, které se podílí v organismu na celé řadě procesů. Stabilizují metabolismus, podporují tvorbu hormonů a posilují imunitu.

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

Vyhýbejte se konzumaci tučných potravin, které organismus spíše oslabují, než aby mu pomáhaly.

Deset bylinek, které hravě vypěstujete za oknem

Tyto rostliny mají rády slunná a teplá místa a péči o ně zvládne i začátečník. Jediné, co jim nevyhovuje, je mráz. Proto je při ochlazení jednoduše ukliďte z balkonu domů za okno.

Nasázet si je můžete od semínek, koupit se ale dají už i vzrostlé bylinky, každá přibližně za padesát korun.

Bazalka – Bazalka se stala v posledních letech jednou z nejoblíbenějších bylinek v kuchyni. Je jednou ze základních surovin pro italskou kuchyni.

Tato bylinka je na pěstování poměrně nenáročná, pro zdárný růst ji stačí pouze světlo místo a pravidelné zavlažování, dejte si ale pozor, abyste ji neulili. Semínka zasaďte v průběhu dubna, během jednoho měsíce vyraší první lupínky.

Bazalka také působí jako přírodní repelent, pomůže vám odehnat z bytu nepříjemný hmyz. Má pozitivní účinky na trávicí ústrojí.

Oregano – Oregano neboli dobromysl má výrazné aroma. Český název dostal díky kladnému působení na psychiku, jeho žvýkání zmírňuje bolest a je výborným pomocníkem při léčbě kašle.

Dobromysl nesmí stejně jako bazalka chybět v italské kuchyni, je ale nezastupitelným pomocníkem při přípravě francouzských a mexických pokrmů. Neměl by chybět v mletém mase společně s majoránkou a výborně dochutí a provoní domácí chléb.

Na parapetu nebo na balkoně mu vyberte nejslunnější místo, bude se mu dařit o to lépe. I tak ale počítejte, že po zasazení semínek si na sklizeň ještě minimálně dva měsíce počkáte. 

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

Tymián – Tato nenápadná léčivá bylinka nesmí ve vaší zásobě koření chybět, především pokud jste zastánci jižanské kuchyně – od Portugalska až po Balkán.

Nejlepší místo pro jeho pěstování je polostín, slunce má rád, ale příliš horka mu dobře nedělá. Dodává skvělou chuť masu, ale využijete ho také v domácí lékárně. Působí protizánětlivě a desinfekčně, dokáže tedy zničit bakterie a plísně.

Pomáhá při problémech se zažíváním a mírní průjmy. Dokáže stimulovat krevní oběh a také povzbuzuje při sexu.

Máta – Mátové lístky jsou výborní pomocníci při nachlazení, čaj z jejích lístků pomáhá dýchání a uklidňuje bolest v krku.

Její účinky dokáží zvýšit chuť k jídlu a redukovat pálení žáhy. Máta se používá nejen pro odvar, ale v poslední době se stává součástí různých pokrmů, zkuste si nakrájet lístky máty do domácích muffinů.

Nechte ji růst na slunném místě a zalévejte třikrát týdně.

Doporučujeme: Kopřiva – Plevel nebo lék?

Meduňka – Meduňka lékařská je přírodní antidepresivum.

Pomáhá pro celkové zklidnění organismu, přináší klidný spánek, snižuje stres, uvolňuje psychické napětí a pomáhá při léčbě oparů. Má příjemné nasládlou vůni.

V kuchyni ji využijete hlavně do ovocných salátů, přidávejte ji do bylinkového másla a především výborně ochutí ryby a mořské plody. Slunné místo podpoří její růst.

Majoránka – Majoránka patří k nejméně náročným bylinkám. Vyhovuje ji teplé prostředí a pravidelná zálivka.

Toto koření je nedílnou součástí české kuchyni, asi nikdo z nás si nedokáže představit zabijačku bez její výrazné vůně. Přidává se také do polévek a omáček, nesmí chybět v cmundě, v bramboračce, v drštkové polévce ani v guláši.

Výborně skloubí chuť s česnekem a tymiánem. Navíc podporuje chuť k jídlu a stejně jako tymián klidní průjem a nadýmání.

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

Koriandr – Koriandr je stejně jako majoránka základem české kuchyně. Pokud jste milovníci hub, nesmí ve vaší kuchyni chybět. Přidávejte ho také do omáček, jeho chuť vynikne společně s kmínem a koprem.

Pokud rádi pečete domácí chleba, chuť a vůni koriandru oceníte. Užijete ho také při vaření orientální pokrmů, a to hlavně u asijské a arabské kuchyně. Pokud trpíte častými bolestmi břicha nebo nadýmáním, čaj z koriandru vám pomůže.

Daří se mu nejlépe v závětří na slunci, kde může dorůst až délky půl metru.

Šalvěj – Šalvěj má široké použití v lidovém lékařství. Má všestranné účinky, klidné kašel, snižuje vylučování potu a naopak zvyšuje vylučování moči.

Příznivě působí na mozek a celou nervovou soustavu, má antistresové účinky, detoxikuje tělo a dokáže ničit karcinogeny. Pro její dobrý růst ji postačí, když ji dopřejete slunce.

Šalvěj pomáhá našemu trávení s tučnými pokrmy, proto je dobré ji do nich pravidelně přidávat. Výborně se hodí ke grilovanému masu či k dochucení sýrů.

Rozmarýn – Pokud jste nadšení kuchaři a především konzumenti drůbeže, jehněčího masa a ryb, nesmí vám rozmarýn na seznamu koření chybět.

Je typickou přísadou provensálského koření a výborně se hodí do omáček k masu. Rozmarýn má dezinfekční účinky, pomáhá vylučování žluči, pozitivně upravuje činnosti jater a zlepšuje paměť a možnost koncentrace.

Pěstujte ho na slunci, prospějete mu, pokud ho budete pravidelně zvlhčovač rozprašovačem.

Čtěte také: Rýmu nebo alergie porazí rýmovník

Estragon – Estragon je v České republice méně známý, ale postupně si právem buduje své místo. Výborně se hodí pro přípravu lehkých jídel, jako je drůbež a ryby, saláty, omáčky a polévky.

Je typickou francouzskou surovinou, nakládejte ho do vinného octa a použijte při grilování, vaše chuťové buňky budou nadšené. Estragon se pěstujte stejně jako ostatní bylinky na slunci, pozor si však dejte na jeho přelití, vyhovuje mu spíš suché prostředí.

Mezi jeho léčivé účinky patří podpora tvorby žluči, zvyšování chuti k jídlu, tlumení křečí a má také antisklerotické účinky.

Bylinky a koření: jaké jsou nejvhodnější pro lepší chuť a zdraví?

Bylinky v jídle prospějí vašemu zdraví. Jaké zvolit?

Bylinky a koření lidé používají takřka od nepaměti. Řada z nich má léčivé účinky, o kterým lidé někdy věděli ještě dříve, než tato koření a bylinky začali používat v kuchyni. Mnoho odborných studií naznačuje, že některé bylinky a koření mají opravdu pozoruhodné účinky na naše zdraví. Tady je 10 nejlepších bylinek pro chuť a zdraví, jejichž účinky byly ověřeny odbornými studiemi.

  • Skořice je oblíbeným druhem koření. 
  • Často se přidává do pečiva a pekařských výrobků a řadu receptů si bez ní vůbec nedovedeme představit.
  • Navíc obsahuje látku zvanou cinamaldehyd, která je odpovědná za léčivé účinky skořice (1).
  • Díky cinamaldehydu má skořice silné antioxidační účinky, pomáhá chránit před zánětem a snižuje hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi (2, 3, 4).
  • Kde ale skořice opravdu exceluje, je snižování hladiny cukru v krvi.

Skořice snižuje cukr v krvi prostřednictvím několika různých mechanismů. Jednak zpomaluje štěpení sacharidů v trávicím traktu a navíc zvyšuje i citlivost buněk na inzulin (5, 6, 7, 8).

  1. Studie také naznačují, že skořice u diabetiků snižuje hladinu glukózy v krvi nalačno o 10 – 29%, což je velmi vysoké číslo (9, 10, 11).
  2. Účinná dávka skořice je 0,5 až 2 kávové lžičky skořice denně, což odpovídá 1 – 6 gramům. 
  3. Více informací o skvělých léčivých účincích skořice na naše zdraví najdete v tomto článku .
  4. Shrnutí: Skořice má řadu kladných účinků na naše zdraví, přičemž hlavně pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi.
  5. Své jméno získala šalvěj lékařská z latinského slova Salvere, což znamená „chránit“.
  6. Tato léčivá rostlina byla velmi oblíbená ve středověku, kdy se její léčivé účinky využívaly i v prevenci moru.
  7. Současný výzkum naznačuje, že šalvěj pomáhá zlepšovat fungování mozku a posiluje paměť, a to zejména u lidí s Alzheimerovou chorobou.

Alzheimerova choroba je doprovázena snížením hladiny acetylcholinu, což je látka, odborně zvaná neurotransmiter, neuromediátor nebo nervový přenašeč, která pomáhá přenášet signály v mozku. Šalvěj blokuje štěpení acetylcholinu (12).

  • Jedna čtyřměsíční studie na 42 lidech se středně těžkou až těžkou formou Alzheimerovy choroby naznačuje, že užívání výtažku (extraktu) ze šalvěje podstatně zlepšuje fungování mozku (13).
  • I další studie potvrzují, že šalvěj může zlepšovat paměť u zdravých lidí, a to bez ohledu na věk (14, 15).
  • Shrnutí: Výsledky klinických studií naznačují, že šalvějový extrakt pomáhá zlepšovat fungování mozku a posiluje paměť, a to zejménau lidí s Alzheimerovou chorobou.
  • Máta peprná se v aromaterapii a přírodní medicíně používá stovky let.
  • Stejně jako u mnoha dalších léčivých bylin obsahuje účinné látky, jejichž zdravotní účinky nejlépe vyniknou v esenciálních olejích.
  • Řada studií naznačuje, že olej z máty peprné (peprmintový olej) zmírňuje bolest při syndromu dráždivého tračníku (neboli IBS z anglické zkratky Irritable Bowel Syndrome) (16, 17, 18).

Olej z máty peprné pomáhá uvolnit hladkou svalovinu ve střevech, což pomáhá zmírnit bolest při defekaci (stolici). Navíc peprmintový olej zmírňuje projevy plynatosti a nadýmání, které patří mezi nejčastější projevy trávicích potíží (19, 20).

  1. Některé studie také naznačují, že olej z máty peprné může zmírňovat projevy nevolnosti, zejména při použití v rámci aromaterapie (způsob léčby, při kterém se využívají vůně a pachy).
  2. Jedna studie na více než 1100 ženách zjistila, že vdechování esenciálního oleje z máty peprné pomáhá zmírňovat projevy nevolnosti při porodu zmírňuje také nevolnost po operaci či císařském řezu (sekci) (21, 22, 23, 24).
  3. Shrnutí: Přírodní silice a účinné látky, které máta peprná obsahuje, pomáhají zmírňovat projevy bolesti u lidí se syndromem dráždivého tračníku a zmírňují také projevy nevolnosti.
  4. Kurkuma je koření žluté barvy, které se přidává do různých pokrmů, jako je například kari (též karí).
  5. Obsahuje řadu účinných látek s léčivými účinky, z nichž nejdůležitější je kurkumin  (25).
  6. Kurkumin má velmi silné antioxidační účinky a pomáhá zmírňovat následky oxidačního poškození organizmu a aktivovat tělu vlastní antioxidační enzymy (26, 27, 28, 29, 30).
  7. To je velmi důležité, protože oxidační stres je jednou z hlavních příčin stárnutí a podílí se i na vzniku řady onemocnění, včetně rakoviny.
  8. Kurkumin má také výrazné protizánětlivé účinky, které se v některých případech mohou vyrovnat i účinkům často užívaných protizánětlivých léků (31).
  9. Vzhledem k tomu, že mírný chronický zánět je jednou z příčin vzniku mnoha civilizačních chorob, není divu, že má kurkumin velmi kladné účinky na naše zdraví. 
  10. Studie naznačují, že pomáhá zlepšovat fungování mozku, uplatňuje se v prevenci Alzheimerovy choroby, snižuje riziko onemocnění srdce a rakoviny a také přináší úlevu při zánětlivých a degenerativních onemocněních kloubů (32, 33, 34, 35, 36).
  11. Tady je podrobný článek o skvělých léčivých účincích kurkumy a kurkuminu na naše zdraví.
  12. Shrnutí: Studie naznačují, že kurkumin, hlavní účinná látka, kterou najdeme v koření zvaném kurkuma, má řadu blahodárných účinků na lidské zdraví a pomáhá v prevenci a léčbě řady chorob.
  13. Bazalka posvátná není totéž co „obyčejná“ bazalka nebo thajská bazalka.
  14. Tento druh bazalky pochází z Indie, kde patří mezi posvátné léčivé rostliny. 
  15. Studie naznačují, že bazalka posvátná potlačuje růst řady baktérií, plísní a kvasinek (37, 38).
  16. Jedna malá studie naznačuje, že také posiluje imunitní systém, a to tak, že zvyšuje množství některých imunitních buněk v krvi (39).
  17. Bazalka posvátná také snižuje hladinu cukru v krvi, a to jak po jídle, tak nalačno a uplatňuje se i v léčbě úzkosti a s úzkostí související deprese (40, 41).
  18. Je ale potřeba férově přiznat, že se jednalo o malé studie a než budeme moci vydávat jakákoli doporučení, musíme provést další výzkum.
  19. Shrnutí: Bazalka posvátná může podporovat fungování imunitního systému a potlačovat růst baktérií, kvasinek a plísní.
  20. Kajenský pepř je druh čili papriček, které se používají k přípravě oblíbených pálivých pokrmů.
  21. Hlavní účinnou látkou kajenského pepře je kapsaicin, který podle několika odborných studií pomáhá snižovat chuť k jídlu a naopak zvyšuje spalování tuků (42, 43, 44, 45, 46, 47).
  22. Z tohoto důvodu se často přidává i do většiny komerčně prodávaných doplňků stravy na hubnutí.
  23. Jedna studie naznačuje, že pravidelná konzumace 1 gramu pálivých červených papriček spolu s jídlem snižuje chuť k jídlu a naopak podporuje spalování tuků (48).
  24. Nicméně u lidí, kteří pravidelně jí pálivá jídla nebyly zaznamenány žádné účinky, což je důkazem toho, že si časem tělo na pálivé pokrmy vytvoří toleranci, což vede k zeslabení až ztrátě účinnosti kajenského pepře.
  25. Některé studie na zvířatech také naznačují, že kapsaicin pomáhá bojovat s některými druhy rakoviny, včetně rakoviny plic, jater nebo prostaty (49, 50, 51, 52).
  26. Než začnete jásat je nutné si uvědomit, že se jednalo o studie na zvířatech a musíme tak stát nohama na zemi, dokud se protinádorové působení kajenského pepře nepotvrdí v kvalitních kontrolovaných a randomizovaných studiích na lidech.

Shrnutí: Kajenský pepř je velmi bohatým zdrojem látky zvané kapsaicin, která potlačuje chuť k jídlu a pomáhá zrychlovat odbourávání tuků. Podle některých studií na zvířatech také může pomáhat v boji s některými druhy rakoviny.

  • Zázvor je velmi oblíbeným druhem koření, které se používá v několika různých podobách i v alternativní (přírodní) medicíně.
  • Studie naznačují, že užívání alespoň 1 gramu zázvoru denně úspěšně pomáhá v léčbě různých druhů nevolnosti.
  • Zázvor například zmírňuje projevy těhotenských (ranních) nevolností, nevolnosti po chemoterapii nebo nevolnosti při mořské nemoci (53, 54, 55, 56, 57, 58).
  • Zázvor má také silné protizánětlivé účinky a pomáhá i zmírňovat bolest (59).
  • Jedna studie na lidech se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva zjistila, že užívání 2 gramů výtažku ze zázvoru denně snižuje zánětlivé markery tlustého střeva stejně dobře jako aspirin (běžně používaný protizánětlivý lék) (60).
  • Jiná studie naznačuje, že směs zázvoru, skořice, mastichového a sezamového oleje zmírňuje bolest a ztuhlost kloubů u lidí s osteoartrózou a revmatoidní artritidou, a je v tomto směru stejně účinná jako aspirin  nebo ibuprofen (61).

Shrnutí: Jeden gram zázvoru pomáhá účinně léčit různé druhy nevolností. Má také protizánětlivé účinky a pomáhá zmírňovat projevy bolesti.

  1. Pískavice (také známá pod názvem řecké seno) je léčivá bylina používaná v ajurvédské medicíně, zejména na posílení libida a mužnosti.
  2. Přestože její účinky na zvyšování hladiny testosteronu v krvi nejsou jednoznačně prokázané, zdá se, že pískavice blahodárně působí na snižování hladiny cukru v krvi.
  3. Obsahuje rostlinnou bílkovinu s názvem 4-hydroxyizoleucin, která zlepšuje fungování hormonu inzulinu a snižuje inzulinovou rezistenci (62).
  4. Řada studií na lidem naznačuje, že užívání 1 gramu výtažku z pískavice denně, pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, a to zejména u diabetiků (63, 64, 65, 66, 67).
  5. Shrnutí: Pískavice řecké seno pomáhá zlepšovat fungování hormonu inzulinu a zmírnit projevy inzulinové rezistence, což vede k podstatnému snížení hladiny cukru v krvi.
  6. Účinnou látkou v rozmarýnu je kyselina rozmarýnová.
  7. Tato látka pomáhá potlačovat alergické reakce a pomáhá i při léčbě ucpaného nosu.

V jedné studii užívalo 29 účastníků kyselinu rozmarýnovou v dávce 50 nebo 200 mg. U obou skupin došlo ke zmírnění projevů alergie (68).

  • Navíc užívání kyseliny rozmarýnové snižuje množství imunitních buněk v nosním hlenu, což snižuje riziko ucpaného nosu. 
  • Shrnutí: Kyselina rozmarýnová má silné protizánětlivé účinky, které pomáhají potlačovat projevy alergie a ucpaného nosu.
  • Lidé po staletí používali česnek hlavně kvůli jeho léčivým účinkům (69).
  • Dnes již víme, že za většinou těchto léčivých účinků stojí látka zvaná alicin (též allicin), díky které má česnek nejen blahodárné účinky na naše zdraví, ale i charakteristickou vůni.
  • Užívání doplňků stravy s česnekem se často doporučuje jako prevence řady onemocnění, včetně nachlazení (70, 71).
  • Pokud vás často trápí chřipka či nachlazení, může vám zařazení více česneku do vašeho jídelníčku prospět. 
  • Navíc má česnek také blahodárné účinky na zdraví srdce. 
  • Pokud bojujete s vysokým cholesterolem, některé studie naznačují, že užívání doplňků stravy s česnekem snižuje celkový a LDL cholesterol o 10 – 15% (72, 73, 74).
  • Studie na lidech také naznačují, že užívání doplňků stravy s česnekem snižuje krevní tlak u lidí s hypertenzí (75, 76, 77).
  • Jedna studie dokonce naznačuje, že česnek je ve snižování krevního tlaku stejně účinný jako často používaný lék na vysoký krevní tlak (78).
  • Popsat všechny léčivé účinky česneku v tomto článku není možné, a tak jsme pro vás připravili samostatný článek, kde se dozvíte více. 

Shrnutí: Česnek pomáhá v léčbě a prevenci chřipky a nachlazení. Kromě toho také snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak.

Některé druhy koření a bylinek pomáhají nejen zlepšit chuť pokrmů, ale mají i léčivé účinky. V tomto článku jsme popsali 10 nejlepších druhů bylinek a koření pro zdraví a chuť a pokud je budete pravidelně zařazovat do svého jídelníčku, neuděláte žádnou chybu.

Přesto si dovolím ještě jedno upozornění a radu.

Většina informací o koření, bylinkách či dalších léčivých přípravcích na internetu (včetně informací uvedených v tomto článku i našich dalších článcích na tomto webu) je založena na observačních studiích. Ty mohou prokázat souvislost, ale nikoli skutečnou příčinu.

Jinými slovy můžeme říci, že například užívání některého koření či bylinek pomáhá snižovat krevní tlak, ale neumíme říci, zda ke snížení tlaku dochází jen v důsledku užívání dotyčného koření či bylinky nebo je to způsobeno ještě jinými faktory (třeba tím, že lidé, kteří bylinky jí lépe pečují o své zdraví, mají více pohybu a zdravěji jí než ostatní).

  1. Je tedy nutné přistupovat k informačním článkům o zdraví a výživě na internetu s jasnou myslí, nekupovat kraviny a používat hlavu a mozek.
  2. Proto, pokud se dočtete, že třeba česnek pomáhá při nachlazení nebo že je stejně účinný v léčbě krevního tlaku jako běžně užívané léky, neznamená to, že byste měli každý den jíst 2 stroužky česneku nebo do sebe začít prát česnekový extrakt nahusto. 
  3. Tím byste si naopak mohli velmi uškodit.

Pokud máte jakýkoli zdravotní problém (včetně hypertenze, vysokého cholesterolu, cukrovky, apod.) vždy vyhledejte lékaře, nechte si udělat vyšetření a dodržujte doporučovanou léčbu (včetně užívání všech předepsaných léků). 

Lékař může být někdy arogantní, protivný, ale má vzdělání, které mu, když už nic jiného, dalo alespoň nějaký medicínský základ o zákonitostech fungování lidského těla. Stejně jako si u lékaře nebudete nechávat opravovat auto, protože to většinou neumí a nemá k tomu kvalifikaci, není vhodné nechávat si „opravovat“ zdraví u lidí bez patřičného vzdělání. 

Pokud máte pochybnosti o kvalitách vašeho lékaře, vyhledejte jiného. Nikdo vás nemůže jen tak vyhodit a časem si najdete lékaře, který vám bude naslouchat a poradí.  

Nemám vůbec nic proti bylinkám, koření či přírodním lékům, pokud se užívají se souhlasem lékaře a v nějakém rozumném množství (i příliš mnoho dobrého totiž škodí a třeba předávkování skořicí nebo zázvorem může vážně poškodit vaše zdraví).

Chtěl jsem tím říci jenom to, že když si dáte v zimě každý den hrnek zázvorového čaje nebo si dáte 3x za měsíc česnečku, nic tím nezkazíte a prospěje to vašemu zdraví.

Nesklouzněte ale k tomu, že si koupíte zázračný česnekový extrakt, který budete užívat dlouhodobě každý den. Tím si totiž nejen nepomůžete, ale můžete si vážně poškodit i vaše zdraví. 

Výše uvedené neplatí jen pro koření a bylinky, ale i pro ostatní zdravé potraviny. 

Prostě zásada „všeho s mírou“ je pro život a zdraví to nejlepší :).

Základní potraviny: Když chcete jíst skutečné jídlo

O dělení potravin podle stupně zpracování jsme psali v předchozím článku. Při vytváření jídelníčku se vám vyplatí zaměřit se především na první skupinu potravin, do které patří nezpracované a minimálně zpracované potraviny. Vaše tělo z nich získá bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, vitaminy i minerály bez nadbytečného obsahu konzervačních látek, stabilizátorů, barviv, zahušťovadel a dalších aditiv. Díky základním potravinám budete mít více energie, dobrou náladu a chuť aktivně žít. Vyřešit tak navíc můžete nadváhu, nadbytečný stres i některé zdravotní problémy.

  • čerstvé ovoce
  • čerstvá zelenina
  • celá zrna obilovin, pseudoobilovin
  • luštěniny
  • vejce
  • čerstvé ryby
  • maso
  • ořechy a semena

Nezáleží na tom, zda se rozhodnete pro běžný vysokosacharidový jídelníček, začnete jíst low-carb, vyzkoušíte směr paleo nebo dáte přednost veganství. Ať už je vašemu srdci blízký jakýkoliv typ stravování, jeho základem by měly být kvalitní potraviny v co nejpřirozenější formě. Sladkosti, bílé pečivo, polotovary, hotovky a rychlé občerstvení do zdravého jídelníčku zkrátka nepatří.

Zdaleka ne všechny zpracované potraviny jsou však nevhodné. Šetrné způsoby zpracování poskytují delší trvanlivost i zajímavé chutě. Bez výčitek si vychutnejte sterilizací upravenou zeleninu nebo ovoce, chlazené maso, ryby a mořské plody, vejce, kysané nebo pasterované produkty, fermentované sýry,  luštěniny, houby, čaj, kávu nebo třeba různé druhy koření.

Zpestřete si jídelníček potravinami, které jsou:

  • mražené
  • chlazené
  • sušené
  • fermentované
  • pasterizované
  • filtrované
  • vakuované

A co ze základních a minimálně zpracovaných potravin vařit? Podívejte se na naše recepty označené štítkem „vaříme ze základu“. Skvěle chutnají a hodí se pro každodenní stravování. 

Vaříme ze základu: štítek pro lepší přehled

Recepty pod štítkem obsahují zejména potraviny základní a minimálně zpracované a zpracované ingredience, dále některé zpracované potraviny (skupiny 1 – 3). Jedná se o potraviny, které nejvíce odpovídají pojmu „real food“, tedy skutečné jídlo.

Pokud se o dělení potravin chcete dozvědět více, podívejte se na článek Zpracované versus základní potraviny. Čím méně upravované potraviny však budete volit, tím více svému tělu prospějete. Pochutnáte si a navíc se tímto způsobem můžete stravovat každý den.

Nově se o opravdovém jídle dozvíte také v Průvodci skutečným jídlem. 

Vybírejte pečlivě

Některé potraviny v prvních třech skupinách jsou nutričně výhodnější, jiné zase méně. Vždy preferujte ty méně zpracované před více. Celozrnné produkty před výrobky z bílé mouky, která je sice vysoce zpracovaná, ale stále spadá do skupiny 1 – 2.

Podobně je na tom ovocná šťáva, která je na rozdíl od čerstvého ovoce zbavená vlákniny a má podstatně vyšší glykemický index.

Dalším příkladem jsou různé druhy olejů, kdy na jedné straně barikády stojí kvalitní za studena lisované oleje a na druhé straně pak oleje rafinované.

Vyhodnotit míru zpracování potravin je často oříšek. Vystudovaní technologové naštěstí potraviny rozdělili za vás a štítkem označili podle studie Klasifikace potravin podle stupně technologického zpracování a jejívyužití v prevenci civilizačních onemocnění.

  My jsme dále vyloučili potraviny, ze kterých byla odstraněna vláknina a/nebo jsou pro nás nutričně nevýhodné – cukr, bílá mouka např.Štítek „vaříme ze základu“ tak můžete použít jako užitečné vodítko.

Díky filtru si navíc recepty můžete snadno zkombinovat i se svým výživovým stylem. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector