Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

Není dieta jako dieta. Nejčastěji si pod dietou představíme přísná omezení v každodenním jídelníčku, která mají vést k redukci tělesné hmotnosti. Existují však také diety sloužící k očištění organismu od škodlivých látek, obnovení funkcí důležitých tělesných orgánů nebo za účelem podpory při léčbě zdravotních problémů.

Mezi léčebné diety patří jaterní dieta, která je doporučována především osobám, které trápí nemocná játra, jejich nedostatečná funkce nebo prodělali nemoc zatěžující tento vysoce důležitý orgán. Jaterní dieta přinese játrům úlevu a obnoví jejich funkci. S ohledem na závažnost zdravotních problémů je třeba jaterní dietu dodržovat několik měsíců, někdy i po celý život.

Jaterní dieta ulehčí nejdůležitějšímu čistícímu orgánu v těle

Játra jsou jedním z nejdůležitějších tělesných orgánů a zároveň největším vnitřním orgánem. Mezi hlavní funkce patří detoxikace organismu od toxinů, alkoholu i zbytku léků. Játra slouží také jako úložiště vitamínů a dalších důležitých látek.

Játra jsou velmi odolným orgánem, který vydrží až neuvěřitelnou zátěž. Jejich schopnost regenerace je skutečně pozoruhodná. To však neznamená, že si můžeme dovolit játra zatěžovat, jak se nám zlíbí. Jaterní dieta prospěje i zdravému člověku, aby se udržel v dobré formě.

Co všechno víte o játrech?

  • Jsou uloženy v horní části břicha pod pravou klenbou bránice
  • Váží zhruba 1,5 kg
  • Jejich barva je hnědočervená
  • Obsah jater je u mužů cca 1 830 ml a u žen 1 398 ml
  • Přes játra prochází krev ze žaludku, sleziny, slinivky břišní a střev
  • Každou minutu játry proteče 1,4 l krve

Časté nemoci jater

Nejčastěji jsou problémy jater způsobené špatnou životosprávou a nedostatečně fungujícím metabolismem. Obvykle stačí pár zásadních změn v životním stylu a funkce jater se obnoví.

Detoxikace jater vlastně představuje jakýsi generální úklid, který tělu navrátí zdraví a řád. Vážná onemocnění jater způsobuje nejen dlouhodobě nezdravá životospráva, nulový pohyb, ale také nadměrné užívání alkoholu či léků a infekční nemoci (např. žloutenka, mononukleóza).

Nejčastější příznaky špatně fungujících či poškozených jater:

  • Bolesti hlavy, kyčlí a páteře
  • Nervozita, změny nálad, deprese
  • Alergie
  • Astma
  • Zažloutlé bělma
  • Artritida
  • Samomluva
  • Potíže při vyprazdňování
  • Křeče v oblasti břišní stěny
  • Zhoršené vidění
  • Lámající se a vroubkované nehty
Hlavní příčiny onemocnění jater:

  • Příliš časté užívání léků
  • Nadměrná konzumace alkoholu
  • Infekční onemocnění

Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

Velký podíl na problémech s játry má nezdravá výživa plná tuků a jednoduchých cukrů

Pokud jsou však játra zatěžována příliš hodně a dlouho, dochází k oslabení jejich činnosti. Pokud příznaky nedostatečné funkce dlouhodobě ignorujeme, mohou vést i k velmi závažným zdravotním problémům.

Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

Jídelníček jaterní diety – co jíst a čemu se vyhnout?

Játra zatěžuje nezdravá strava bohatá na tuky a cukry. Aby se játra uzdravila, nesmíme je přetěžovat. Všeobecně platí, že jaterní dieta obsahuje lehká, nenadýmavá a jednoduše stravitelná jídla. Rozdíl je mezi jaterní dietou zdravého člověka, který chce játra pouze detoxikovat, a nemocným člověkem.

POZOR! Pro nemocného člověka by měl jaterní dietu připravit zkušený výživový odborník přímo na míru. V tomto případě se může seznam vhodných a nevhodných potravin lišit v závislosti na aktuálním zdravotním stavu.

Nemocní drží jaterní dietu půl roku, v případě nutnosti i déle. Mezi hlavní omezení patří zákaz tučného a sladkého jídla, alkoholu, čerstvého pečiva, omezení živočišných produktů i výrazného koření.

Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

Milovníci pečiva si budou muset nechat zajít chuť – čerstvé pečivo játrům nesvědčí

MUDr. Romana Kumštarová z Nemocnice Jihlava

Vhodné potraviny jaterní diety:

  • Libové maso (kuřecí, krůtí, králičí, jehněčí, telecí a hovězí apod.)
  • Ryby – kapr, filé, sardinky
  • Kvalitní uzeniny – kuřecí a krůtí šunka, debrecínka
  • Rostlinné oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, dýňový, mákový, konopný …)
  • Polotučné a nízkotučné mléko a mléčné výrobky
  • Zelenina – ideální je celer, mrkev, brokolice, rajčata, čínské zelí, patison, fazolové klíčky (mungo), červená řepa, zelené fazole, pórek, ředkvičky
  • Ovoce – borůvky, ostružiny, meruňky, broskve
  • Netučné celozrnné pečivo
  • Bylinky a koření – ne ostré – bazalka, petržel, pažitka, majoránka, bobkový list, kopřiva, medvědí česnek, kardamon, kmín, zázvor, rozmarýn, heřmánek pravý
  • Starší pečivo
  • Výrobky z tvarohového a bramborového těsta
  • Medový, řepný či ovocný cukr

VÍTE, ŽE JEDNOU Z NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH BYLINEK PRO ZDRAVÁ JÁTRA JE OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ? Obsahuje silmarin, látku obnovující jaterní tkáň. Ostropestřec mariánský má mimo jiné pozitivní vliv na játra a podporuje detoxikaci organismu.

Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

Nejlepší bylinkou pro játra je jednoznačně Ostropestřec mariánský

Nevhodné potraviny jaterní diety:

  • Tučná masa a uzeniny – bůček, vnitřnosti, zabíjačkové výrobky
  • Sádlo, máslo, paštiky
  • Konzervované výrobky
  • Smažená jídla
  • Celá vejce
  • Tučné mléko a mléčné výrobky
  • Tučné ryby (losos, makrela, kaviár, …)
  • Čerstvé pečivo, pečivo z kynutého a listového těsta
  • Sladkosti – koláče, čokolády, oplatky, zákusky
  • Ostré koření – chilli, masox, ocet, sůl, pepř
  • Majonéza, tatarka, kečup
  • Nadýmavé a aromatické druhy zeleniny – okurka, česnek, cibule, květák, sterilovaná zelenina
  • Ovocné kompoty a marmelády
  • Kokos, ořechy, semínka a ovoce s malými zrníčky
  • Potraviny způsobující nadýmání – kroupy, tmavá rýže, luštěniny, silná káva, čokolády
  • Alkohol

Nyní víte, co do jaterní diety patří a co nikoliv. Velký význam má také způsob přípravy pokrmů. Zcela nevhodné je smažení. Péci a grilovat sice můžete, ale pouze občas. Nejvhodnější je vaření a dušení, případně můžete použít kvalitní teflonovou pánev, která se obejde bez použití oleje. Skvělými pomůckami jsou parní, tlakový nebo pomalý hrnec, ve kterém se dají připravit úžasná dušená masa.

Praktická lékařka pro děti a dorost MUDr. Olga Fořtová

Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

Vaření na páře je taktéž povolené

VÍTE, CO JÁTRŮM JEŠTĚ PROSPÍVÁ KROMĚ ZDRAVÉ ŽIVOTOSPRÁVY? Chcete-li svým játrům opravdu ulevit, tak se kromě úpravy jídelníčku zamyslete nad svou fyzickou aktivitou. Nejen vašim játrům, ale i celkovému zdraví prospěje pravidelný pohyb. Nemusí jít o žádné profesionální výkony. Postačí i svižné procházky na čerstvém vzduchu každý den.

Příklad jaterní diety – jídelníček na týden:

Nevíte, jak začít? Inspirujte se jídelníčkem při jaterní dietě na celý týden! Tento jídelníček je určený osobám, které chtějí svým játrům ulehčit a obnovit jejich funkce. Nemocní lidé by se o vhodné jaterní dietě měli vždy poradit se svým lékařem!

PONDĚLÍ

  • Snídaně: Bílý jogurt s ovocem
  • Svačina: Banán
  • Oběd: Těstoviny s cuketovou omáčku (viz recept níže)
  • Svačina: Kefír
  • Večeře: Roláda z kuřecího masa plněná rajčaty a paprikami vařená v alobalu
ÚTERÝ

  • Snídaně: Celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou ochucenou pažitkou
  • Svačina: Jablko
  • Oběd: Rizoto s kuřecím masem, mrkví, hráškem a kukuřící posypané nastrouhaným sýrem
  • Svačina: Jogurt
  • Večeře: Pstruh s vařeným bramborem a listovým salátem
STŘEDA

  • Snídaně: Ovocný jogurt nebo tvaroh
  • Svačina: Čerstvý pomerančový džus
  • Oběd: Tvarohové knedlíky s meruňkami (viz recept níže)
  • Svačina: Nastrouhaná mrkev s jablkem ochucená citrónovou šťávou
  • Večeře: Kuskus s krůtím masem a jemně pokrájenou zeleninou
ČTVRTEK

  • Snídaně: Bílý jogurt a banán
  • Svačina: Ovocné pyré
  • Oběd: Krůtí plátek se šťouchanými brambory
  • Svačina: Celozrnný plátek s gervais
  • Večeře: Tofu s pohankou a zeleninovým salátem
PÁTEK

  • Snídaně: Celozrnná bulka s pomazánkou z lučiny a ředkvičky
  • Svačina: Pomeranč
  • Oběd: Dušené hovězí maso v mrkvi a rýže
  • Svačina: Tvaroh s bylinkami
  • Večeře: Kuře na zázvoru s rajčaty a zeleninovým salátem  (viz recept níže)
SOBOTA

  • Snídaně: Ovocný tvaroh
  • Svačina: Hruška
  • Oběd: Přírodní vepřové medailonky s bramborem vařený ve slupce a dresinkem z bílého jogurtu
  • Svačina: Mrkvový zeleninový salát
  • Večeře: Více druhů listových salátů s červenou řepou a kozím sýrem, celozrnný toast
NEDĚLE

  • Snídaně: Celozrnný rohlík, gervais a paprika
  • Svačina: Meruňky
  • Oběd: Těstoviny s rajčaty, brokolicí, cuketou a kousky krůtího masa
  • Svačina: Acidofilní mléko
  • Večeře: Filé z tresky s vařenou rýží a rajčatový salát

Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

S kuskusem se při jaterní dietě hodně vyřádíte

3 úžasné recepty jaterní diety pro každý den

Jídelníček při jaterní dietě musí odpovídat přísným pravidlům. Je nutné se vyhýbat zakázaným potravinám, které játrům nesvědčí, a vařit pouze z doporučených potravin. Na první pohled se může zdát, že vám jaterní dieta moc nepojede.

Jenomže v rámci jaterní diety lze vařit pestře, chutně a přitom zdravě. Následující recepty při jaterní dietě vám nejlépe předvedou, jak na to.

Těstoviny s vynikající rajčatovo-cuketovou omáčkou

Suroviny:

  • Těstoviny dle vlastního výběru (špagety, penne, fusilli a jiné)
  • 1 středně velká cuketa
  • 4 rajčata
  • Bylinky dle chuti – petržel, pažitka, bazalka
  • Nízkotučný sýr na posypání – např. 30% eidam

Těstoviny uvaříme dle návodu. Cuketu a rajčata nakrájíme na menší kostky. Do hrnce vhodíme cuketu, podlijeme a krátce podusíme. Část cukety nakrájíme na měsíčky, podusíme a vyjmeme – poslouží jako ozdoba. Přidáme rajčata a dusíme do měkka. Hotovou omáčku ochutíme pomocí bylinek. Těstoviny přelijeme omáčkou, posypeme strouhaným sýrem, cuketou a čerstvými bylinkami.

Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

Jídlo, které vypadá skvělé a ještě lépe chutná

Chutné ovocné knedlíky z tvarohu a plněné meruňkami

Suroviny:

  • 250 g měkkého polotučného nebo nízkotučného tvarohu
  • 40 g bramborového škrobu
  • 150 g polohrubé mouky
  • 40 ml olivového oleje
  • Čerstvé meruňky rozkrojené na půlky a bez pecek

Ve větší míse důkladně promícháme tvaroh, bramborový škrob, mouku a olej. Vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit. Z těsta vytváříme knedlíčky naplněné půlkami meruněk. Házíme do vroucí vody a vaříme přibližně 7 minut. Na talíři je posypte opraženou strouhankou.

Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

Dopřát si můžete i dietní ovocné knedlíky z tvarohu

Voňavé kuře na zázvoru s rajčaty a zeleninovým salátem

Suroviny:

  • Cca 300 g kuřecích prsních řízků
  • Čerstvý zázvor
  • Mletá sladká paprika
  • Petrželka
  • Šafrán
  • Špetka soli – opravdu jen špetka!
  • Čerstvá zelenina na salát dle chuti

Kuřecí prsa lehce osolte a potřete směsí ze petrželky, šafránu a nastrouhané zázvoru. Vložte na teflonovou pánev bez oleje. Mezitím si připravte zeleninový salát jako přílohu. Ochutit je můžete olivovým olejem a chutným sýrem bez tuku (např. Lučinou do salátu).

Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

Kuřecí prsa nejlépe připravíte na teflonové pánvi bez oleje

Jaterní dieta pomůže zdravým i nemocným

Játra mají jednu nepěknou vlastnost. Dlouho se tváří, že je vše v naprostém pořádku. Jakmile se však objeví první příznaky, vážná choroba není daleko. Proto byste měli o svá játra pečovat preventivně. Nic jim neprospěje více než zdravý a vyvážený jídelníček a dostatek pohybu nejlépe na čerstvém vzduchu.

Budete mít zájem:  Jake Vitaminy Obsahuje Grapefruit?

Nezapomeňte také, že zdravá játra bez problému zvládnou občasné dietní prohřešky jako smažené řízky s bramborovým salátem, svěží letní grilování nebo sladký zákusek během náročného dne. Jídlo si užívejte už při samotné přípravě. Zjistíte, že existují rozličné chutě bez použití tuků i cukrů!

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY O DIETÁCH A METODÁCH HUBNUTÍ

O zdravém životním stylu se mluví i píše opravdu hodně. Pro mne to však nejsou pouze plytké řeči, ale reálný životní styl a způsob, jak se cítit lépe, zdravěji a plná energie. Ráda si přečtu zajímavý a hodnotný článek na toto téma, a ještě raději sama nějakým článkem přispěji 🙂

Ostropestřec a hubnutí: Kombinace, která vás určitě překvapí

Vypadá skoro jako klasický bodlák, přitom je to úžasná bylinka. Říká se jí také strakáč, bílý trn, ostrolist, podstřel nebo kardus mariánský. Původem ze Středozemí si svými účinky podmanil již starověké státy.

Staří Římané jej užívali na neduhy žlučníku a jater, Řekové při uštknutí hadů nebo píchnutí jedovatého hmyzu. Silybum marianum, což je latinský název pro tuto bylinu má bohaté využití i v dnešní době.

Je to skvělý antioxidant s protizánětlivými účinky.

Co byste měli vědět o ostropestřci:

  • jedná se o jedno až dvouletou rostlinu
  • dorůstá výšky 60 až 150 cm
  • doba sklizně je ideálně září a říjen
  • nejlépe využitelná část jsou semena rostliny
  • obsah plodů: jedlý olej, bílkoviny, tyramin, histamin, aminokyseliny, quercitin, vitamin E
  • obsahuje látku zvanou silymarin, což je výborný antioxidant

Silymarin je společný výraz pro komplex bioflavonoidů, které rostlina obsahuje, a jejichž pozitivní účinky potvrdila řada studií. Silymarin obecně se používá například při léčbě jaterních onemocnění.

Působí silně regenerativně na poškození, a to dokonce i u alkoholiků nebo drogově závislých. Funguje velmi dobře při otravě houbami (nikoli však jako lék) nebo jako přírodní posila po chemoterapii.

Pro podporu jater, žlučníku i střev však lze ostropestřec využívat i preventivně.

Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

Michal Záškoda uvádí: “Alternativní medicína se často přiklání k využívání rostlinného silymarinu, který je extrahován z ostropestřce mariánského. Tato látka má schopnost inhibovat volné radikály, které jsou produkovány během metabolismu toxických látek.“

Citace: [ZÁŠKODA, Michal. Onemocnění jater se zaměřením na autoimunitní procesy [online]. Brno, 2020 [cit. 2020-09-28]. Dostupné z: . Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta. Vedoucí práce Monika Dušková.]

Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

Malá semínka ostropestřce mariánského / foto: pixabay.com

Je možné spojit ostropestřec a hubnutí?

Ostropestřec má širokou škálu uplatnění. Mimo uvedeného totiž umí pozitivně působit na činnost srdce, dokonce i na bolesti hlavy. Látky v něm obsažené mohou přispívat ke zmírnění závratí a nevolnosti způsobené cestováním. Jenomže to není všechno.

Tato bylina výborně pomáhá při hubnutí. Stimuluje totiž činnost střev a pročišťuje organismus, což je při jakékoli dietě výborný start pro úbytek váhy. Také může napomáhat při regulaci hladiny cukru krvi a optimálně ovlivňovat i množství cholesterolu.

Ostropestřec sám o sobě hubnoucí lék není, ale k hubnutí rozhodně skvěle napomůže. Udělá zkrátka tělu dobrou službu a připraví ho na hubnutí přirozeným způsobem.

Ano, detoxikací těla by mělo každé zdravé hubnutí začínat. I proto se ostropestřec doporučuje jako přírodní bylina při očistných kúrách. Podporuje látkovou výměnu a jako silný antioxidant hraje roli při posilování imunity.

Jaké další účinky na zdraví člověka má ostropestřec?

Mimo již zmíněného, je to také:

  • úprava trávení a léčba průjmů nebo jiných střevních potíží
  • jako odvar ulehčuje toxikózu u těhotných
  • napomáhá při kožních problémech s ekzémy, lupénkou či akné
  • snižuje alergické reakce
  • může pomáhat při nachlazení, angíně i zánětech

Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

Rozemletá semena ostropestřce vhodně doplní zdravý jídelníček / foto: archiv autorky

Snadnější a výrazně účinnější hubnutí

Pokud se ale zaměříme na hubnutí, ostropestřec ho umí urychlit a usnadnit. Pročišťuje organismus a vylepšuje metabolismus, zároveň reguluje hladinu hormonů. Bylinka na hubnutí nejlépe funguje, když zároveň upravíte svou životosprávu.

Na váhu má vliv mnoho faktorů, u některých si to ani neuvědomujeme.

Jsou to například stres, málo odpočinku, nedostatečný pitný režim, přemíra alkoholu a kouření, nesprávný životní styl, ale i to, že sami na sebe nemáme čas.

Běžně kupované potraviny jsou kvůli delší trvanlivosti a chuti obohacované řadou chemických látek a špatně stravitelných cukrů a tuků. Toto vše postupně zanáší lidský organismus škodlivými látkami, se kterými si tělo neumí úplně snadno samo poradit.

Na cestě je tak špatné trávení, únava, tendence k nemocem, přibírání. Ostropestřec toto všechno pomáhá odstranit. Jak?

Svým vlivem na:

  • játra – toxiny, které zanášejí játra, zpomalují metabolismus a tělo spaluje mnohem méně kalorií
  • střeva – špatně fungující střeva způsobují zácpu, plynatost i horší vstřebávání důležitých minerálů a vitamínů, ostropestřec umí střeva čistit a odstranit z nich i přebytečnou váhu a zajistit pravidelné vyprazdňování
  • tukové buňky – pročištěné tělo lépe spaluje tuky, pravidelná strava zároveň nenutí dělat si zbytečné zásoby, a tím se množství podkožního tuku snižuje

Jak tuto bylinku nejlépe konzumovat?

Nejvíce benefitů dodávají přímo sama semínka rostlinky. V drcené podobě se snadno konzumují a nejlépe vstřebávají. Vzniklá konzistence dobře pročišťuje tělo a zároveň uvolňuje všechny své pozitivní látky.  Takto lze tedy užívat přímo 3x až 4x denně jednu kávovou lžičku před nebo po jídle.

Co ale jíst, aby byl úbytek váhy optimální?

Ostropestřec a hubnutí, to je kombinace přírody a správné výživy. Vhodná životospráva vyžaduje především jídlo bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny i minerály.

Zařaďte proto hodně zeleniny (tu můžete jíst v podstatě kdykoli bez omezení) a soustřeďte se na to, abyste jedli pravidelně, tedy 5x denně.

Každé jídlo během dne je pro navození úbytku váhy důležité, proto žádné nevynechávejte, i když nemáte právě hlad. A vyvarujte se zbytečných sacharidů.

Kombinujte s běžným jídlem i s dietami

Ostropestřec právě proto dobře funguje se stravou zaměřenou na vyšší příjem proteinů a dalších živin ve vyvážené formě. Pro tip je možné zmínit například dietní program, který nabízí KetoMix. Potravinové produkty a smysl celé diety stojí na vyvážené a pestré stravě.

Ketomix chutná a zároveň:

  • přináší trvalý úbytek váhy
  • šetří čas, protože příprava jednotlivých jídel (kaše, polévky, koktejly, palačinky, tyčinky) je v řádu maximálně několika minut
  • jídla si můžete připravit kdykoli a kdekoli (i v práci nebo na cestách)
  • je vhodná pro bezlepkové a laktózové diety, pro vegany i vegetariány
  • může se kombinovat s běžným jídlem
  • zajišťuje zdravý životní styl

Koupit jídla KetoMix >>

Využívat k této dietě jako doplněk stravy ostropestřec je vlastně ideální. Proteinová jídla KetoMix mají vysoký obsah bílkovin a velmi málo sacharidů. Kvaliní bílkoviny, které začne organismus přijímat, způsobí, že tělo bude přijímat energii nikoli ze sacharidů, ale z uložených tukových zásob. Svalová hmota zůstává a tuky se odbourávají. Co je ale důležité – pocit hladu se nedostaví. Přidáním výtažku z bylinky k jídlu se tělo na úbytek váhy dobře připraví a účinky se urychlí. Ostropestřec a hubnutí s KetoMIX je opravdu zdravý způsob, jak se zbavit přebytečných kil.

Inspirujte se novými recepty a začněte vařit s KetoMix:

Vážně zdravá dieta?

Ano. Složení KetoMIX stravy je absolutně bez chemických přísad, které zatěžují tělo. Vysoký obsah proteinů zajišťují použité sójové a syrovátkové bílkoviny.

Obsahem je taky řada vitamínů, lněné semínko, kyselina fenolová jako antioxidant a samozřejmě glukomanan, který umí navodit pocit sytosti a pomáhá upravit trávení.

Zajímavostí je, že se konečná směs vyrábí v České republice.

Z tohoto pohledu pak spojení ostropestřce a hubnutí dává nejen logický smysl, ale i opravdový účinek, který pocítíte již za několik dní.

Využití semen ostropestřce

Ne každý snáší bez problémů konzumaci drcených semínek přímo. Je proto možné je do jídel i přidávat. Dají se míchat do kaší všech chutí i třeba do jogurtů. Semínka je lepší kupovat vcelku a rozemlít si je vždy až těsně před použitím, budou tak čerstvá.

Pamatujte, že rozemletá semínka mají krátkou dobu spotřeby, jsou to obvykle jen dva týdny, pak se kazí.

Ale to není všechno. Je možné vyzkoušet i jiné způsoby, jak si na ostropestřci pochutnat.

Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

Čajem z ostropestřce mariánského podpoříte pitný režim, který je při hubnutí neméně důležitý / foto: pixabay.com

Recepty, jak si upravit ostropestřec doma

Odvar

  • Jednu lžíci rozdrcených semínek povařte alespoň čtvrt hodiny v litru vody, poté odstavte. Semínka přeceďte a nápoj pijte před jídlem nebo během něj.

Směs rozdrcených semínek lze zakoupit také v běžných sáčcích, potom se připravuje jako klasický čaj. Odvar i čaj lze dle libosti dochutit a připravit si tak opravdu lahodný nápoj, na který se budete každý den těšit.

Ostropestřec se dá konzumovat i jako olej nebo sirup, pak stačí vypít 1 až 2 lžičky denně. Je potřeba si ale uvědomit, že příjem zdraví prospěšných látek je z těchto konzistencí nižší než při pojídání drcených semínek nebo pití nápojů.

Domácí tinktura

  • Asi 100 g semínek zalejte litrem 40% alkoholu a rozmixujte. Nechejte zrát 20 až 30 dní na světle, protřepávejte. Tinktura se podává přeceděná po 20 až 30 kapkách 3x denně. V této podobě se ale vlivem alkoholu značná část silymarinu z rostliny znehodnocuje, takže i zde jsou konečná pozitiva nižší než u čerstvě namletých semínek.

A v neposlední řadě je třeba také zmínit, že výtažek z ostropestřce je možné pořídit i v kapslích. Dobře se v těle vstřebávají a prášek je dávkován přesně na doporučenou denní dávku.

Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

Jak dlouho ostropestřec užívat?

Minimální ozdravná kúra by měla trvat alespoň tři týdny. Samozřejmě záleží na tom, v jaké formě bude rostlinka užívána.

Nejvíc prospěšných látek dodává přímá konzumace, nápoje a také kapsle.

Pokud využijete bylinu jako podporu k hubnutí, užívejte ji určitě po celou dobu redukčního programu.

Koupit jídla KetoMix >>

Ostropestřec je blahodárná rostlinka, která se pro využití u redukčních programů jako je třeba KetoMix doporučuje. Je to přírodní prostředek, jak si pomoci k lepší postavě i lepšímu zdraví.

Pokud si myslíte, že na nějaké viditelné výsledky budete dlouho čekat, rostlinka vás i v tomto mile překvapí. Tělo ji bez nežádoucích účinků velmi přirozeně přijme a stejně přirozeně na ni i zareaguje.

Budete mít zájem:  Jídlo pro děti v restauracích: není z čeho vybírat

Je zkrátka důkazem toho, že co fungovalo už ve starověku, může fungovat i nyní.

Voňavá mátová dieta. Stačí vám pět lístků denně

Máta má osvěžující chuť i vůni, a navíc nám účinně pomáhá zhubnout.

Váš běžný den? Pořád máte plný diář a čas na sebe vám zbude jen horko těžko? Ráno rychle vyrazíte, večer uděláte nejnutnější domácí práce a mezitím se snažíte každému vyhovět. Při stresu vyplavuje naše tělo hormon kortizol, který zvyšuje hladinu cukru v krvi.

Ten dodává tělu sílu rychle reagovat a překonat stresové chvíle. Podněcuje tukové buňky, aby byly stále připravené dodávat svalům energii, a zároveň vyzývá tělo, aby zase naplnilo tukové zásoby pro zajištění jejího dostatečného přísunu. Když žijeme v trvalém stresu, může mít už lehce zvýšená hladina kortizolu v krvi za důsledek výrazný váhový přírůstek.

Vytvořte si ve svém životě malé oázy klidu

Už malý únik z každodenních starostí může dostat vaši hormonální hladinu zase do rovnováhy. Máta vám v tom pomůže. Žvýkejte během dne pět jejích lístků, už to stačí k pozitivnímu ovlivnění metabolismu.

Tahle voda, která vám pomůže shodit nadbytečná kila, nejlépe chutná i účinkuje, když si ji připravíte už předchozí večer.Odstraňte z 1 bio jablka jádřinec a nakrájejte ho na tenké srpky. Omyjte 3 snítky máty, vytřepejte z nich vodu a nahrubo je natrhejte. Se srpky jablek a 1 lžičkou fenyklových semínek je dejte skleněného džbánu. Přilijte 2 litry studené vody a nechte přes noc v chladničce. Před každým jídlem byste měli vypít sklenici téhle vody. Zbytek můžete podle chuti popíjet v průběhu celého dne. 

Šetrnou alternativou je také voda na zhubnutí, připravená podle našeho receptu. Pomůže vám k tomu, abyste dostatečně pili, je báječně osvěžující a obsahuje směs fenyklu, jablek a máty s vitalizačními účinky. Jezte vždy jen třetinu své běžné porce hlavních jídel. Pozitivní účinek se rychle projeví na váze a postřehnete ho hned – podle toho, jak vám padnou vaše oblíbené džíny.

A jaké jsou další výhody máty?

Přirozeně tlumí chuť k jídlu

Rostlinná vlákna můžou vázat velké množství vody, a přispívají tak k pocitu sytosti v žaludku.

Zahání náhlý hlad

Díky svěží a lehce pálivé mentolové chuti tlumí tahle léčivá rostlina pocit hladu a zahání chuť na sladké.

Snižuje hladinu cholesterolu

Máta v čaji nebo vodě chrání buňky, zachovává tak flexibilitu cév a působí proti usazování škodlivého cholesterolu v cévních stěnách.

Urychluje spalování tuků

Z jedné americké studie, při které jedna skupina pila více než deset dní vodu s mátovým extraktem, vyplynulo, že tito lidé měli podstatně více energie, a dokonce spalovali dvojnásobek tuku než lidé ve druhé kontrolní skupině, kteří mátu v jídelníčku neměli.

Bylinková dieta – lehká a voňavá – jídelníček

Předplatné můžete objednávat zde

Zklidňuje zažívání

Při křečích žaludku a břicha nebo při nadýmání má máta zmírňující účinky. Mentol lehce znecitlivuje žaludeční sliznici.

Dodává vitalitu a energii

Mentol osvěžuje tělo a zlepšuje prokrvení. Lístek máty hned po ránu vám rozproudí krevní oběh.

Obsahuje málo kalorií

Díky svému složení udržuje máta hladinu krevního cukru bez větších výkyvů. Navíc obsažená vláknina blokuje lipázy, tedy enzymy, které štěpí tuky. Těch pak můžeme konzumovat méně.

Zdravý jídelníček na jaro: tipy na celý týden

Kromě brambor a rýže můžeme používat přílohy, jako je pohanka, bulgur nebo quinoa. Všechny zmiňované jsou lehce dostupné v každém hypermarketu a lze je využít nejen ke snídani do kaší, ale také místo rýže k masu, do rizot či jako zahuštění do krémových polévek. Navíc jsou bohaté na vitaminy skupiny B a obsahují velké množství minerálů.

Další volbou, která by v jarní kuchyni neměla chybět, je jarní zelenina, která je svěží, plná vitaminů, minerálů, ale také vlákniny a není náročná na úpravu. Stačí ji ve většině případů pouze omýt. Ideální volbou jsou ředkvičky, cukrové lusky, chřest, špenát či saláty.

No a rozhodně na jaře nezapomeňte na bylinky, které mohou osvěžit nejen vaše jídlo, ale také kuchyňské okno. Bylinky jsou dobrou variantou vzhledem k zdravému životnímu stylu a jarní očistě. Lze jimi totiž skvěle dochutit jídlo, a díky tomu omezit třeba sůl.

Zdravý jídelníček na týden

PONDĚLÍ

Snídaně: Čerstvá ovocná šťáva ředěná čistou vlažnou vodou v poměru 2 : 1 (0,3 l), celozrnná houska (60 g) s máslem (12,5 g), libovou šunkou (80 g) a červenou paprikou (70 g), celkem 420 kcal
Svačina:
Koktejl z banánu (70 g), plnotučného mléka (120 ml), chia semínek (15 g) a vody (podle konzistence), celkem 221 kcal
Oběd:
Špenátová polévka, 488 kcal
Svačina: Salát ze strouhané mrkve (150 g), kostiček ananasu (130 g) a piniových semínek (15 g), celkem 198 kcal
Večeře: Celozrnný kuskus (45 g) s kostičkami uzeného tofu (140 g) a zeleninovou směsí – kukuřice, mrkev, hrášek (50 g) 469 kcal
Celkem energie:
1796 kcal, B: 91,5 g, T: 70 g, S: 200 g

ÚTERÝ

Snídaně: Čerstvá ovocná šťáva ředěná čistou vlažnou vodou v poměru 2 : 1 (0,3 l), celozrnný žitný kváskový chléb s pomazánkou z tuňáka v oleji (40 g po scezení) a lučiny (50 g) a se salátovou okurkou, celkem 430 kcal
Svačina: Pomeranč (220 g) a mandle (15 g), celkem 200 kcal
Oběd: Špagetová hnízda se špenátem, 488 kcal
Svačina: Bílý plnotučný (3,5 % tuku) jogurt s kostičkami manga (150 g), celkem 187 kcal
Večeře: Salát z míchané zeleniny (300 g), olivového oleje (5 g) a kousků krůtích prsou (120 g) orestovaných na přepuštěném másle (5 g) se sezamovým knäckebrotem (60 g), celkem 467 kcal
Celkem energie:
1772 kcal, B: 91,5 g, T: 68 g, S: 198,5 g

STŘEDA

Snídaně: Čerstvá ovocná šťáva ředěná čistou vlažnou vodou v poměru 2 : 1 (0,3 l), ovocný krém z bílého plnotučného (7,5 % tuku) měkkého tvarohu (170 g), mascarpone (10 g), borůvek (120 g) a javorového sirupu (15 g), celkem 418 kcal
Svačina: Salát ze strouhané karotky (100 g), strouhaného jablka (130 g) a drcených vlašských ořechů (15 g), celkem 214 kcal
Oběd: Špenátové palačinky, 516 kcal
Svačina: Máslové sušenky z celozrnných ovesných vloček (40 g) a hroznové víno (40 g), celkem 199 kcal
Večeře: Grilovaný hamburger z mletého hovězního zadního masa (130 g) s celozrnnou kaiserkou (70 g) potřenou klasickou (80 % tuku) majonézou (10 g) a s rajčaty (100 g), celkem 463 kcal
Celkem energie:
1809 kcal, B: 92,5 g, T: 70,5 g, S: 201 g

ČTVRTEK

Snídaně: Čerstvá ovocná šťáva ředěná čistou vlažnou vodou v poměru 2 : 1 (0,3 l), celozrnný žitný chléb (70 g), sýr cott age (120 g) a vlašské ořechy (15 g), celkem 416 kcal
Svačina: Nakrájené jablko (140 g) s bílým smetanovým (10 % tuku) jogurtem (100 g) a javorovým sirupem (5 g), celkem 210 kcal
Oběd: Grilovaný filet z tresky (130 g) s kouskem másla (5 g), s pečenými batátovými hranolky (240 g) a salátem z míchané zeleniny (200 g) a oleje z hroznových jadérek (15 g), celkem 518 kcal
Svačina: Sušené půlky hrušek (35 g) a lískové ořechy (15 g), celkem 200 kcal
Večeře:
Jarní kuřecí salát, 458 kcal
Celkem energie:
1801 kcal, B: 89,5 g, T: 71 g, S: 201 g

PÁTEK

Snídaně: Čerstvá ovocná šťáva ředěná čistou vlažnou vodou v poměru 2 : 1 (0,3 l), volská oka (2 vejce velikosti L) na přepuštěném másle (2 g) s celozrnným žitným kváskovým chlebem (80 g) a ředkvičkami (50 g), celkem 429 kcal
Svačina: Pomelo (250 g) a lískové oříšky (15 g), celkem 201 kcal
Oběd: Rýže basmati (50 g) s kousky uzeného tempehu (120 g), omáčkou z drcených rajčat (75 g) a salátem z míchané zeleniny (200 g) a lískoořechového oleje (10 g), celkem 512 kcal
Svačina: Jablko (180 g) a polotvrdý sýr (45 % t. v s., 25 g), celkem 204 kcal
Večeře: Losos s ředkvičkovým salátem a kaší, 452 kcal
Celkem energie:
1798 kcal, B: 93 g, T: 70 g, S: 199 g

SOBOTA

Snídaně: Čerstvá ovocná šťáva ředěná čistou vlažnou vodou v poměru 2 : 1 (0,3 l), krém z polotučné (8 % tuku) ricott y (200 g), ostružin (150 g) a medu (15 g), celkem 416 kcal
Svačina: Žitný knäckebrot (30 g) s neslazenou pomazánkou z nesolených oříšků kešú (20 g), celkem 216 kcal
Oběd: Semolinové těstoviny (70 g) s kousky tuňáka (80 g) lehce orestovanými na přepuštěném másle (7,5 g), cherry rajčátky (100 g) a olivovým olejem (10 g), celkem 506 kcal
Svačina: Nashi (250 g) a para ořechy (15 g), celkem 214 kcal
Večeře: Kotlety s mátovou quinoou, 460 kcal
Celkem energie:
1812 kcal, B: 91 g, T: 74 g, S: 195,5 g

NEDĚLE

Snídaně: Čerstvá ovocná šťáva ředěná čistou vlažnou vodou v poměru 2 : 1 (0,3 l), nepražené čokoládové müsli s ořechy (50 g) s bílým plnotučným (3,5 % tuku) jogurtem (150 g) a bílým plnotučným (7,5 % tuku) měkkým tvarohem (70 g), celkem 427 kcal
Svačina: Kiwi (80 g), mandarinka (80 g) a loupaná slunečnicová semínka (20 g), celkem 227 kcal
Oběd: Rizoto z bulguru, 509 kcal
Svačina: Sušené meruňky (45 g) a mandle (15 g), celkem 193 kcal
Večeře: Míchaný zeleninový salát (300 g) s uzeným lososem (100 g), vařeným vejcem (velikost M) a celozrnným žitným kváskovým chlebem, celkem 436 kcal
Celkem energie:
1791 kcal, B: 87 g, T: 71 g, S: 201 g

Základní informaci o tom, jestli máte nadváhu, vám dá naše BMI kalkulačka. 

21 denní bylinková dieta – bylinkové čaje na hubnutí

21 denní bylinková dieta je nízkokalorická redukční dieta. Tento typ diety je vhodný i jako čistící, detoxikační program, pokud chcete svoje tělo zbavit nahromaděných škodlivin. Předem ale musíme upozornit, že tato dieta je poměrně náročná. Během 3 týdnů poklesne váš kalorický příjem na zhruba 1000 kcal (což je cca 35 – 50% vašeho běžného denního příjmu).

Jak funguje bylinková dieta?

Základní myšlenkou této diety je, že po dobu 3 týdnů (21 dní), se váš jídelníček skládá především z tekuté stravy a zeleniny.

Budete mít zájem:  Jak vás v autě pomáhají chránit bezpečnostní systémy

Během diety můžete jíst věci jako čerstvé vymačkané zeleninové šťávy, zelený čaj, bylinkové čaje a nápoje, zeleninové polévky.

Dále pak jsou dovoleny některé druhy zeleniny – česnek, fazole, okurky, celere, listová zelenina, kapusta, řepa, rajčata nebo zelí. V zásadě se jedná o jediné potraviny, kterými byste se měli po dobu 21 dní stravovat.

V méně extrémní verzi této diety, jsou pak povoleny ještě nízkotučné mléčné výrobky, rybí maso (např. losos), sója apod.

Nízkokalorická bylinková dieta

Jak již bylo zmíněno v úvodu, tato bylinková dieta je nízkokalorická. Při striktním dodržování dietního režimu bude váš průměrný denní kalorický příjem přibližně 1000 kcal (tj. 4 187 kilojoulů).

Během celé této doby platí také striktní zákaz kofeinu a všech potravin a nápojů obsahujících kofein, dále pak absolutní zákaz alkoholu. Zapovězeno je i kouření.

To je důležité, aby tato dieta měla požadovaný efekt.

Tato dieta není příliš vhodná pro ty, kdo mají nějaké zdravotní problémy, pro těhotné nebo kojící ženy, ani pro náctileté v růstové fázi svého života. Pokud si nejste jisti tím, zda je tato dieta pro vás vhodná, konzultujte to se svým ošetřujícím lékařem.

Vzorový dietní jídelníček a recepty

Jak vypadá vzorový jídelníček pro bylinkovou dietu?

  • Snídaně: jeden šálek bylinkového čistícího čaje, jeden šálek zeleninové šťávy (šťáva z čerstvé zeleniny), velká sklenice vody
  • Dopolední svačina: velká sklenice vody, teplý nebo studený bylinkový čaj
  • Oběd: jeden šálek čerstvé zeleninové šťávy, nebo zeleninová polévka nebo lehký zeleninový salát, bylinkový čaj, sklenice vody
  • Odpolední svačina: velká sklenice vody, teplý nebo studený bylinkový čaj
  • Večeře: jeden šálek čerstvé zeleninové šťávy, nebo zeleninová polévka nebo lehký zeleninový salát, bylinkový čaj, sklenice vody

Jak si vyrobit bylinkový čaj na zhubnutí

Bylinkový čaj, je základním prvkem této bylinkové diety. Bylinkový čaj na hubnutí ale může posloužit i jako vhodný doplněk běžného zdravého jídelníčku.

Vybrané byliny napomáhají tělo zbavit škodlivých toxinů, pomáhají aktivovat metabolismus a fungují jako efektivní přírodní spalovače tuků. Pochopitelně ale samotný bylinkový čaj sám o sobě nefunguje. Současně s ním musí dojít k omezení příjmu kalorií a cvičit.

Bylinkový čaj ale může výrazně pomoci při hubnutí a i při následném udržování váhy na optimální hodnotě.

Jak na přípravu bylinkového čaje na hubnutí?

Jedním z nejlepších bylinkových čajů na zhubnutí je kombinace těchto bylinek: sušené březové listy, sušené malinové listy, sušené švestkové květy, zlatobýl, sušené šípky a nakonec sušené květy měsíčku lékařského. Optimální poměr pro smíchání bylinkové směsi na čaj je tento:

  • 4 díly březového listí
  • 4 díly malinového listí
  • 3 díly švestkových květů
  • 2 díly sušeného zlatobýlu
  • 1 díl sušených šípků
  • 1 díl sušených květů měsíčku lékařského

Všechny bylinky nasypete do většího pytle, který nafouknete a zavážete na konci. Tímto pytlem pak následně třesete, až se všechny bylinky promíchají a vám tak vznikne homogenní směs bylinek.

Pro přípravu bylinkového čaje na hubnutí použijeme jednu lžíci směsi bylinek, kterou necháme louhovat 10 – 15 minut. Čaj případně můžeme osladit medem, případně dochutit čerstvě vymačkanou šťávou z citrónu nebo mátou.

Aby se efekt takového bylinkového čaje mohl naplno projevit, měli byste každý den vypít 5 šálku denně. To platí i v případě, že nebudete dodržovat bylinkovou dietu. Kromě pravidelného pití čaje, byste si měli pohlídat svůj jídelníček a pravidelně cvičit – alespoň 3x týdně 30 minut cvičení. Díky tomu pak můžete dosáhnout co nejlepších výsledků.

[Celkem: 289 Průměr: 4.8]

Mohlo by vás také zajímat:

Dagmar Heřtová: Bazalka udržuje rovnováhu hormonů a imunitního systému

Co tě napadne jako první, když se řeknou bylinky?‬

Vlastní svět chutí, vůní, barev, fines, tajemství a fajnovosti – to jsou pro mě bylinky! Promění pokrm v takové míře, že bez nich jsou ostatní suroviny mnohdy pouhým přídavkem. Současná kuchyně je s bylinkami přímo spjatá.

‬ Nejsem bylinkářka, s bylinkami především vařím a bořím zavedené hranice tím, jak se snažím je kombinovat. Bylinky jsou současný fenomén, jsou prakticky všude kolem nás, používaly se po staletí a my se k nim s pokorou vracíme.

Troufám si tvrdit, že bez bylinek snad ani nejde vařit.

Jakou bylinku máš nejradši?

Bez zaváhání odpovím bazalku, respektive všechny její variety, a to pro její fajnovost a exkluzivitu. Přináší eleganci do vaření.

Bazalka je královnou mezi bylinkami, už jen letmý dotek té nejznámější bazalky pravé uvolní výrazně voňavé aroma.

Díky této vůni a sladké chuti se změní vaše jídlo v lahodnou pochoutku, ale i celkově působí bazalka protistresově, proti pocitu úzkosti a nespavosti a pomáhá zmírňovat bolest hlavy.

Podle nových výzkumů se zjistilo, že bazalka je adaptogen, tedy má schopnost udržovat rovnováhu hormonů a imunitního systému, zkrátka může sloužit tam, kde je to potřeba. O bazalce se ví, že patří k nejzdravějším bylinkám.

Celkem je známo asi 150 druhů bazalek, mě uchvátila především vynikající a noblesní bazalka thajská, purpurově červená bazalka africká anebo velmi ceněná bazalka svatá, tzv. tulsi, o které se říká, že je posvěcená všemi bohy a může léčit tělo, mysl i duši.

Všechny exotické druhy bazalek jsou součástí indické, thajské, vietnamské a jiné asijské kuchyně a významně podporují zažívání.

Kterou bylinku nejčastěji používáš ve své kuchyni?

Určitě petrželku, ať už plocholistou nebo kadeřavou. Možná to zní tak trošku všedně, ale je to víc než jen ozdoba! Jde snad o nejpoužívanější bylinku v kulinářství a v naší kuchyni má tradičně své pevné místo.

Stále se zasazuji, aby byla pravidelnou součástí zdravého jídelníčku, neboť má vysoké nutriční hodnoty. Je plná zdravých silic, má mimořádně vysoké hodnoty vitaminu K, který je důležitý pro náš cévní systém jako prevence ucpávání cév a osteoporózy.

Má více vitaminu C než pomeranč.

Jde o bylinku, která dodá výraznější chuť jakémukoli jídlu, zejména tam, kde je nutné pokrm jednoduše chuťově vylepšit. Má silnou vůni a ta mě vždycky dostane, přesto v pokrmu působí neutrálně. Navíc zesiluje a podporuje chuť k jídlu, což je dobré třeba při rekonvalescenci. Báječně si rozumí s ostatními bylinkami, nepřebíjí je.

Jedním z nejchutnějších příkladů jejího použití v kuchyni je třeba bramborová kaše plná nasekané petrželky. Já si ji nejlépe vychutnám v pokrmech, které jsou z ní celé, třeba osvěžující libanonský salát tabbouleh anebo příkladně petrželkové smoothie, u obou jídel jde o použití petrželky v extrémně zdravé formě.

Je perfektní ochranou před chřipkou a nachlazením a současně napomáhá odstraňovat toxiny z těla, takže výrazně pročistí organismus.

Jaká bylinka tě překvapila?

Jednoznačně koriandr a estragon! Obě jsou pro nás téměř nové. Koriandr miluji pro jeho nezaměnitelně kořeněnou a velice specifickou chuť. Když si k němu přivoníte, bývá to už méně příjemné, ale jde o na dotek jemnou bylinku s příchutí anýzu a citronu.

Říká se, že koriandr buď milujete, nebo nenávidíte, a já s tím souhlasím. Koriandrové lístky přidávám do hotové rýže, báječně ji osvěží. Koriandr je jednoduše moje bylinka.

‬ Estragon je pro mě velmi tajemná bylinka, především ho mám ráda čerstvý v čaji, patří k těm nejlahodnějším se svojí lehce nasládlou, anýzovou příchutí. Stejně tajemný je i v kuchyni, miluji ho třeba v estragonové zmrzlině či klasicky v estragonové majonéze nebo octu, který si sama vyrábím.

Také se zasazuji o kerblík, naše babičky ho často používaly, ale dnes si ho musíte vypěstovat, v obchodech běžně není, ale jde o vynikající bylinku třeba do vajíček. A Francouzi o tom vědí své.

Prozraď svůj oblíbený recept…

Rychlý a voňavý recept s bylinkami, který si můžete připravit, když právě nevíte, co rychlého jako pochoutku na večer, jsou křupavé krekry s čerstvými bylinkami.

Krásně křupou a navíc chutnají a voní po bylinkách, hodí se k pivu, vínu a dipům, sýrům a pomazánkám. Ideální je bazalka, ale můžete zvolit i jinou bylinku nebo jejich mix.

Bylinky se přidají nasekané do těsta, ale pak se i do rozválených placek jednoduše namačkají a válečkem zatlačí do těsta. Vznikne krásně barevný efekt zelených lístků v křupce. A jsou hotové za chvilku!

Zajímavé jsou recepty, kde se bylinky kombinují, tam se úplně vyřádím! V polévkách a salátech, tam je kombinace bylinek současným trendem. Jinak rychlovkou jsou také bylinková smoothie, tedy třeba petrželové, které pročistí váš organismus a ochrání vás před chřipkou, anebo třeba zdravé smoothie s koprem či červenou řepou.

Smoothie z petržele a chilli je plné vitamínů • Autor: Dieta

  • RECEPT:
  • Pikantní protichřipkové smoothie
  • 1/2 salátové oloupané okurky
    2 menší jablka bez jádřinců
    2 větší listy kadeřavé kapusty (kadeřávku)
    velká hrst plocholisté petrželky (stonky si ponechte, dodají skvělou chuť vývaru)
    1/4 lžičky sušených papriček nebo kajenský pepř

Jablka neloupejte, nakrájejte na menší kousky, okurku naopak oloupejte a nakrájejte na kolečka, spolu s ostatními ingrediencemi promíchejte, rozmixujte a nalévejte do skleniček. Ozdobte chilli papričkami a snítkou petrželky!

Chcete se pustit do hubnutí? Pak právě pod vedením Petra Havlíčka a jeho týmu máte šanci, a to v soutěži Hubneme do plavek. Stačí se pouze přihlásit a několika z vás se naskytne šance změnit svůj život. Casting na účastníky soutěže je součástí festivalu Restart s dietou, který se koná 24. a 25. února v Praze.

Nebudete hladovět, nebudete muset dřít ve fitku. Ale na základě ústních konzultací, důvěryhodných měření a testů dostanete na míru ušitý plán, jak se zbavit nadbytečných kil.

Dozvíte se vše o svém stravování, zdraví i chybách, které jste ve svém jídelníčku dělali. Naučíte se zdravě vařit, nakupovat ty správné potraviny a zjistíte, jak to vlastně s tím hubnutím je.

Přihlašovat se pomocí FORMULÁŘE můžete už teď právě ZDE.

Plánujete svatbu? Všechno, co potřebujete, najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Tipy na nejkrásnější místa na obřad, přehledný harmonogram, kdy a co zařídit, nejnovější trendy přímo z přehlídek, tipy na šaty, účesy, nejkrásnější květiny nebo dorty, zkrátka vše, co potřebujete pro plánování Dokonalé svatby!

Autor: redakce Dieta

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector