-
Collagen Hyaluro obsahuje v 1 sáčku 4000 miligramů hydrolizovaných kolagenních peptidů, pro maximální využití naším… -10 % Natural Medicaments Collagen Hyaluro 30 sáčků — pozítří u vás 499 Kč 449 Kč
FitMe Chondro – jeden z nejlepších špičkových kloubních přípravků na trhu představuje vyváženou kombinaci glukosaminu… -38 % Natural Medicaments FitMe Chondro 120 tablet — pozítří u vás 399 Kč 249 Kč
Flextor je unikátní kloubní přípravek s kombinací 7 aktivních látek pro komplexní péči o klouby. -4 % Advance nutraceutics Flextor 120 tbl. — pozítří u vás 399 Kč 384 Kč
Produkt Bromelain 300 mg obsahuje kromě enzymu bromelainu také jablečný ocet, lecitin, kelp a vitamín B6. Vitamín B6… -4 % MedPharma Bromelain 300 mg + jablečný ocet + lecitin + kelp + vitamín B6 60 tbl. + 7 tbl. ZDARMA — pozítří u vás 155 Kč 149 Kč
Lepicol s obsahem 2 miliard probiotických kultur je přípravek z přírodních ingrediencí pro normální činnost střev. PROBIOTICS INTERNATIONAL LTD. Lepicol Plus 180 g —
Produkt Multivitamíny plus minerály a enzymy představuje jedinečnou bohatou a vyváženou paletu nejvíce prospěšných… Klas Multivitamíny plus minerály a enzymy 60 tbl. —
Super Bromelain + papain je unikátní kombinace dvou proteolytických enzymů z ananasu (bromelain) a papáji (papain). -4 % Klas Super Bromelain 500 mg + Papain 90 tbl. — pozítří u vás 898 Kč 866 Kč
Geladrink Perpetuum je doplněk stravy s příznivým fyziologickým účinkem na organismus, klouby a celý pohybový aparát…. Geladrink Geladrink Perpetuum 350 kapslí —
ADVANCE Probiozym obsahuje unikátní kombinaci 6 látek, které přispívají k normální činnosti trávicí soustavy a střev… Advance nutraceutics Probiozym 60 kapslí —
ColonFit Plus s obsahem 2 miliard probiotických kultur je přípravek z přírodních ingrediencí pro normální činnost střev. -4 % Topnatur ColonFit Plus 180 g — pozítří u vás 269 Kč 259 Kč
Štíhlá linie SYNEFRIN – Bylinky obsažené v doplňku stravy podporují úbytek tělesné hmotnosti a mají příznivý vliv na… Liftea Štíhlá linie SYNEFRIN + 60 tablet —
Zázvor kurkuma a bromelain je přípravek od britské firmy Natures Aid s tradici od roku 1981, je přírodní botanickou… Natures Aid Zázvor kurkuma a bromelain 60 tablet – podpora imunity —
Gelacan Senior je kloubní výživa ve formě práškovém doplňkového krmiva s kolagenem a bylinnými extrakty pro výživu a… GELACAN Gelacan Senior
LazarEnzym je enzymatický doplněk stravy nové generace posilující imunitní funkci organismu. Podporuje organizmus při… -47 % Simply You LazarEnzym 75 tablet — pozítří u vás 815 Kč 429 Kč
ColonFit plus s obsahem 1,5 miliardy probiotických kultur je přípravek z přírodních ingrediencí pro normální činnost… Topnatur ColonFit Plus 180 kapslí —
Lepicol Plus s obsahem 2 miliard probiotických kultur je přípravek z přírodních ingrediencí pro normální činnost střev. PROBIOTICS INTERNATIONAL LTD. Lepicol Plus 180 kapslí —
Přípravek obsahuje směs rostlinných enzymů, bylinných extraktů a bioaktivních látek. Topvet Enzym premium 60 tobolek —
ANANAS: 8 Působivých účinků na naše zdraví!
Ananas (Ananas comosus) je neuvěřitelně chutné a zdravé tropické ovoce. Pochází z Jižní Ameriky, kde jej evropští průzkumníci pojmenovali po jeho podobnosti s borovicí.
Toto oblíbené ovoce je plné živin, antioxidantů a dalších užitečných sloučenin, jako jsou enzymy, které mohou bojovat se záněty a nemocemi.
Ananas mimo jiné podporuje trávení, posiluje imunitu a urychluje zotavení z chirurgických zákroků. Zde je jeho 8 působivých účinků na naše zdraví.
#1 Je vybaven živinami
Ananas má nízký obsah kalorií, ale má neuvěřitelně působivý nutriční profil. Jeden šálek (165 gramů) ananasových kousků obsahuje:
- Kalorie: 82,5
- Tuk: 1,7 g
- Protein: 1 g
- Sacharidy: 21,6 gramů
- Vláknina: 2,3 g
- Vitamin C: 131% DDD (doporučená denní dávka)
- Mangan: 76% DDD
- Vitamin B6: 9% DDD
- Měď: 9% DDD
- Thiamin: 9% DDD
- Folát: 7% DDD
- Draslík: 5% DDD
- Hořčík: 5% DDD
- Niacin: 4% DDD
- Kyselina pantothenová: 4% DDD
- Riboflavin: 3% DDD
- Železo: 3% DDD
Ananas také obsahuje stopové množství vitamínů A a K, fosfor, zinek a vápník. Ananasy jsou obzvláště bohaté na vitamín C a mangan viz. seznam výše. Vitamin C je nezbytný pro růst a vývoj, zdravý imunitní systém a napomáhá vstřebávání železa ze stravy. Mangan je přírodní minerál, který podporuje růst, udržuje zdravý metabolismus a má antioxidační vlastnosti.
#2 Obsahuje antioxidanty, které pomáhají v boji proti nemocem
Antioxidanty jsou molekuly, které pomáhají vašemu tělu bojovat s oxidačním stresem. Oxidační stres je stav, ve kterém je v těle příliš mnoho volných radikálů.
Tyto volné radikály interagují s tělními buňkami a způsobují poškození, které je spojeno s chronickým zánětem, oslabeným imunitním systémem a mnoha škodlivými chorobami.
Ananas je obzvláště bohatý na antioxidanty známé jako flavonoidy a fenolové kyseliny (zdroj). Tyto antioxidanty mají dlouhodobější účinky.
#3 Jeho enzymy mohou usnadnit trávení
Ananas obsahuje skupinu trávicích enzymů známých jako bromelain (také známý jako bromelin). Fungují jako proteázy, které štěpí proteinové molekuly na jejich stavební bloky, jako jsou aminokyseliny a malé peptidy. Jakmile se molekuly proteinu rozpadnou, snáze se vstřebají do tenkého střeva. To může být zvláště užitečné pro lidi, kteří mají problémy se slinivkou břišní, která není schopna vytvořit dostatek trávicích enzymů.
#4 Může pomoci snížit riziko rakoviny
Rakovina je chronické onemocnění charakterizované nekontrolovaným buněčným růstem. Jeho progrese je obvykle spojena s oxidačním stresem a chronickým zánětem. Několik studií ukázalo, že ananas a jeho sloučeniny mohou snížit riziko rakoviny.
Je to proto, že mohou minimalizovat oxidační stres a redukovat zánět. Jednou z těchto sloučenin je skupina trávicích enzymů zvaná bromelain. Studie prokázaly, že bromelain může také pomoci v boji proti rakovině.
Například dvě studie prokázaly, že bromelain potlačoval růst buněk rakoviny prsu a stimuloval buněčnou smrt.
Jiné studie ukazují, že bromelain kromě jiných oblastí potlačuje rakovinu v kůži, žlučovodech, žaludečním systému a tlustém střevě. Bromelain může stimulovat imunitní systém, aby produkoval molekuly, které zvyšují účinnost bílých krvinek při potlačování růstu rakovinných buněk a vylučování rakovinných buněk.
#5 Může zvýšit imunitu a potlačit zánět
Ananas byl po staletí součástí tradiční medicíny.
Při jedné devítitýdenní studii dostávalo 98 zdravých dětí, buďto žádný ananas, trochu ananasu (140 g) nebo větší množství ananasu (280 g) denně, aby se zjistilo, zda to posiluje jejich imunitu.
Děti, které jedly ananas, měly výrazně nižší riziko virových i bakteriálních infekcí. Také děti, které jedly nejvíce ananas, měly téměř čtyřikrát více bílých krvinek bojujících proti chorobám (granulocyty) než ostatní dvě skupiny.
#6 Může zmírnit příznaky artritidy
Artritida postihuje více než 54 milionů dospělých v USA a procentuálně je to stejné i v Evropě. Existuje mnoho typů artritidy, ale většina z nich zahrnuje zánět kloubů. Protože ananas obsahuje bromelain, který má protizánětlivé vlastnosti, běžně se předpokládá, že může poskytnout úlevu od bolesti těm, kteří mají zánětlivou artritidu. Jedna studie u pacientů s osteoartrózou zjistila, že užívání doplňku zažívacího enzymu obsahujícího bromelain pomohlo zmírnit bolest stejně účinně jako běžné léky na artritidu, jako je diclofenac.
#7 Může urychlit zotavení po chirurgickém zákroku nebo namáhavé činnosti
Jedení ananasu může zkrátit dobu potřebnou k zotavení z chirurgického zákroku nebo po namáhavém cvičení. To je do značné míry způsobeno protizánětlivými vlastnostmi bromelainu. Několik studií ukázalo, že bromelain může redukovat zánět, otoky, modřiny a bolesti, které se často vyskytují po operaci.
Jedna studie například ukázala, že ti, kteří konzumovali bromelain před stomatologickým zákrokem, výrazně zmírnili bolest a cítili se šťastnější než lidé, kteří tak neučinili. Ve skutečnosti se zdálo, že poskytuje podobnou úlevu jako běžné protizánětlivé léky.
Namáhavé cvičení může také poškodit svalovou tkáň a způsobit okolní zánět. Postižené svaly nemohou vyvíjet tolik síly a jsou bolestivé až tři dny.
Předpokládá se, že proteázy, jako je bromelain, urychlují regeneraci poškození způsobeného namáhavým cvičením tím, že omezují zánět kolem poškozené svalové tkáně.
#8 Je lahodný a hodí se ke zdravému stravování
Ananas je sladký a snadno včlenitelný do vaší stravy. Jsou cenově dostupné a dostupné téměř po celý rok. Lze je lze zakoupit čerstvé, v konzervách nebo zmrazené. Můžete si je vychutnat samostatně nebo v koktejlech, salátech nebo na domácí pizze. Doporučujeme vyzkoušet domácí havajský burger s ogrilovaným ananasovým kroužkem.
Pro další zajímavé články navštivte sekci jídlo nebo si přečtěte článek 10 druhů ovoce, které byste měli jíst!
Pro úplné zobrazení stránek doporučujeme AdBlock pro tento web vypnout.
Kvercetin (quercetin): zdravotní a nežádoucí účinky, dávkování
Kvercetin (quercetin) je přírodní barvivo, které se nachází v různých druzích ovoce, zeleniny i obilovin. Patří mezi nejčastěji zastoupené antioxidanty ve stravě a hraje důležitou roli v boji proti volným radikálům, které jsou spojovány s řadou chronických onemocnění.
Díky svým antioxidačním vlastnostem navíc pomáhá:
- zmírnit zánětlivé reakce v organizmu
- zmírnit projevy alergií
- snížit krevní tlak
V tomto článku se dozvíte o možnostech využití kvercetinu, o jeho zdravotních a nežádoucích účincích a také o jeho doporučeném dávkování.
Co je kvercetin?
- Kvercetin (quercetin) je pigment patřící do skupiny rostlinných látek označovaných jako flavonoidy.
- Flavonoidy se běžně nachází například v zelenině, ovoci, obilninách, čaji nebo víně.
- Flavonoidy mají řadu kladných zdravotních účinků, například pomáhají snižovat riziko chorob srdce a cév, rakoviny a degenerativních onemocnění mozku (1, 2).
- Za kladnými účinky flavonoidů, jako je například kvercetin, stojí jejich antioxidační schopnosti (3).
- Antioxidanty jsou látky, které vážou a neutralizují volné radikály, což jsou nestabilní molekuly, které mohou způsobit poškození buněk, pokud se v organizmu nahromadí.
- Poškození buněk volnými radikály je jednou z příčin mnoha chronických onemocnění, včetně rakoviny, kardiovaskulárních chorob nebo diabetu (4).
Kvercetin je nejbohatěji zastoupený flavonoid ve stravě. Odhaduje se, že průměrný člověk denně přijme zhruba 10 – 100 mg kvercetinu z různých potravinových zdrojů (5).
- Mezi nejbohatší potravinové zdroje kvercetinu, mimo jiné, patří cibule, jablka, vinná réva, drobné bobulovité ovoce, brokolice, citrusové plody, třešně, zelený čaj, káva a červené víno (5).
- Kvercetin se také prodává jako doplněk stravy, nejčastěji v podobě prášku nebo kapslí.
- Lidé užívají doplňky stravy s kvercetinem kvůli posílení imunity, zmírnění projevů zánětu a alergií, ke zlepšení fyzické zdatnosti a zdraví jako celku.
- Doplňky stravy s kvercetinem užívejte pouze se souhlasem svého lékaře.
- Ve většině případů se nicméně obejdete bez doplňků stravy s kvercetinem a postačí jíst stravu, která je na něj bohatá.
Shrnutí: Kvercetin (quercetin) je rostlinné barvivo se silnými antioxidačními účinky. Nachází se v řadě běžných potravin, jako jsou cibule, jablka, vinná réva nebo bobulovité ovoce. Kvercetin si můžete zakoupit také ve formě potravinového doplňku.
Výzkum naznačuje, že, díky svým antioxidačním schopnostem, má kvercetin řadu blahodárných zdravotních účinků.
Níže najdete přehled hlavních vědecky ověřených zdravotních účinků kvercetinu.
Může zmírňovat zánět
Volné radikály toho mají na svědomí mnohem více, než jen poškozování buněk.
Výzkum naznačuje, že vysoká hladina volných radikálů v těle aktivuje geny, které jsou odpovědné za produkci zánětlivých faktorů. Proto může vysoká koncentrace volných radikálů v těle vést ke zvýšení zánětlivé odpovědi organizmu (3).
- I když jsou zánětlivé reakce nutné k tomu, aby se tělo dokázalo uzdravit a bojovat s infekčními chorobami či škodlivými mikroorganizmy, přetrvávající zánět je spojován s mnoha zdravotními problémy, včetně nádorových onemocnění a chorob srdce či ledvin (6).
- Studie naznačují, že kvercetin pomáhá zmírňovat zánět.
- V laboratorních studiích kvercetin snižoval množství zánětlivých faktorův lidských buňkách, včetně molekul tumor nekrotizujícího faktoru alfa (TNFα) a interleukinu-6 (IL-6) (7, 8).
- Jedna 8týdenní studie na 50 ženách s revmatoidní artritidou zjistila, že účastnice, které užívaly 500 mg kvercetinu denně méně trpěly na ranní ztuhlost a bolesti kloubů i na bolest po fyzické námaze (9).
- Ve srovnání se ženami, které užívaly placebo, měly také ženy užívající kvercetin nižší hladiny zánětlivých ukazatelů v krvi, zejména pak faktoru TNFα (tumor nekrotizující faktor alfa) (9).
- Přestože jsou tato zjištění slibná, je nutné provést další, větší studie na lidech, abychom protizánětlivé působení quercetinu ověřili.
Může zmírnit příznaky alergie
- Možné protizánětlivé účinky kvercetinu se mohou uplatnit také při zmírňování projevů alergií.
- Studie na zvířatech a v laboratoři naznačují, že kvercetin blokuje enzymy, které se podílí na rozvoji zánětu a potlačuje prozánětlivé molekuly, jako je například histamin (10, 11, 12).
- Jedna studie na laboratorních myších například naznačuje, že užívání doplňků stravy s kvercetinem může zmírnit projevy alergické reakce na arašídy (13).
- Zatím ale není jasné, zda bude kvercetin působit stejně i na alergie u lidí, takže než užívání tohoto doplňku stravy začneme doporučovat, musíme provést další studie na lidech.
Může se uplatnit v prevenci nádorových onemocnění
- Vzhledem ke svým antioxidačním účinkům může kvercetin pomáhat v prevenci nádorových onemocnění (14).
- Analýza laboratorních a zvířecích studií naznačuje, že kvercetin potlačuje růst nádorových buněk a dokáže navodit jejich smrt u rakoviny prostaty (15).
- Další studie na zvířatech a v laboratoři pak naznačují, že tato látka má podobné účinky i u rakoviny jater, plic, prsu, močového měchýře, krve, vaječníku, tlustého střeva, lymfatických uzlin a nadledvin (16, 17, 18, 19).
- I když jsou tato zjištění slibná, nemůžeme kvercetin v prevenci rakoviny zatím doporučovat, dokud nebudou jeho výsledky potvrzeny i v humánních studiích.
Může snížit riziko degenerativních onemocnění mozku
- Studie naznačují, že antioxidační účinky quercetinu mohou chránit před degenerativními onemocněními mozku, jako jsou například Alzheimerova choroba nebo demence (20).
- V jedné studii na laboratorních myších, dostávaly některé myši s Alzheimerovou chorobou 2x denně po dobu 3 měsíců injekce s kvercetinem.
- V průběhu studie se ukázalo, že injekce s kvercetinem dokázaly zmírnit některé příznaky Alzheimerovy choroby a myši, které tyto injekce dostávaly, dosáhly mnohem lepších výsledků v testech schopnosti učení, než myši, kterým bylo podáváno placebo (21).
- V další studii pomohla strava bohatá na kvercetin zmírnit některé příznaky Alzheimerovy choroby a zlepšit kognitivní funkce u myší s časným až středně pokročilým stadiem onemocnění.
- Nicméně u myší s Alzheimerovou chorobou v pokročilejším stadiu nemělo užívání kvercetinu žádný vliv na jejich onemocnění a ke žádnému zlepšení nedošlo (22).
- Káva je nápoj, který je spojován se snížením rizika Alzheimerovy choroby.
- Studie naznačují, že látkou obsaženou v kávě, která je odpovědná za protektivní účinek kávy před tímto onemocněním není kofein, ale právě kvercetin (23).
- Tato zjištění jsou sice slibné, ale opět je potřeba provést studie na lidech, než začneme cokoli doporučovat.
Může snižovat krevní tlak
- Vysoký krevní tlak postihuje více než 40 % dospělých Čechů a každý rok náklady na jeho léčbu dosahují přes 1,5 miliardy korun (24).
- Výzkum naznačuje, že kvercetin pomáhá snižovat krevní tlak, protože má vazodilatační účinky (25, 26).
- Myši s vysokým krevním tlakem (hypertenzí) užívaly po dobu 5 týdnů kvercetin, což vedlo ke snížení systolického (horního) a diastolického (dolního) tlaku o 18 %, respektive 23 % (27).
- Analýza 9 studií na 580 lidech zjistila, že každodenní užívání doplňků stravy s 500 mg kvercetinu snižuje systolický a diastolický krevní tlak o 5,8 mm rtuti, respektive o 2, 6 mm rtuti (28).
- I když jsou tato zjištění slibná, musíme provést ještě další studie na lidech, než budeme moci kvercetin předepisovat jako alternativní léčbu na vysoký krevní tlak.
Další kladné účinky
Mezi další možné kladné účinky kvercetin, mimo jiné, patří:
- Může zpomalit stárnutí: studie na zvířatech a v laboratoři naznačují, že kvercetin pomáhá obnovovat staré a nemocné buňky a zmírňuje tak projevy stárnutí. Nicméně je potřeba provést další výzkum, než ho budeme moci doporučovat (29, 30, 31).
- Může pomoci zvýšit fyzickou výkonnost při cvičení: analýza 11 humánních studií naznačuje, že kvercetin pomáhá mírně zvýšit fyzickou odolnost při cvičení (32).
- Může zlepšit regulaci hladiny glukózy v krvi: studie na lidech a na zvířatech naznačují, že kvercetin snižuje hladinu glukózy v krvi nalačno a chrání před komplikacemi diabetu (33, 34, 35).
Shrnutí: Kvercetin může pomoci při zmírňování příznaků zánětu, snižování krevního tlaku, regulaci hladiny glukózy v krvi a také zlepšuje fyzickou výkonnost při cvičení. Navíc pomáhá chránit mozek před degenerativními chorobami a má protialergické a protinádorové vlastnosti. Nicméně musíme tato tvrzení podpořit kvalitními studiemi na lidech.
Kvercetin je přírodní látka, která se nachází v mnoha potravinách rostlinného původu, zejména pak ve slupce nebo těsně pod ní (36).
Mezi potraviny bohaté na kvercetin, mimo jiné, patří (36, 37):
- kapary
- papriky, zejména žluté a zelené
- cibule (červená i bílá)
- šalotka
- chřest
- třešně
- rajčata
- červená jablka
- hroznové víno (červené)
- brokolice
- kapusta
- hlávkový salát (červený)
- drobné bobuloviny – všechny druhy, včetně brusinek, borůvek, ostružin nebo malin
- čaj – černý i zelený
- Neměli bychom zapomínat na to, že množství kvercetinu v potravinách závisí na podmínkách, ve kterých byla daná plodina pěstována.
- Jedna studie například naznačuje, že organicky pěstovaná rajčata mají až o 79 % více kvercetinu, než rajčata z průmyslových pěstíren (38).
- Nicméně jiné studie naznačují, že rozdíl v obsahu kvercetinu je hlavně mezi odrůdami rajčat a nezávisí na podmínkách, ve kterých byly rajčata pěstována.
- Na druhou stranu u paprik obsah kvercetinu neovlivňuje způsob pěstování a obsahují stejné množství této látky, bez ohledu na to, zda byly pěstovány organicky či běžným způsobem (39).
Doplňky stravy s kvercetinem
- Kvercetin si můžete zakoupit také ve formě doplňků stravy v lékárnách, a to zejména ve formě kapslí nebo prášku.
- Doporučené denní dávkování kvercetinu je zhruba 500 – 1000 mg (40, 41).
- Vzhledem k tomu, že kvercetin má velmi malou biologickou dostupnost, vstřebává se z potravy i doplňků stravy velmi špatně (42, 43).
- Proto doplňky stravy obsahují látky, které pomáhají zlepšit vstřebávání kvercetinu v trávicím traktu, jako jsou například vitamín C nebo bromelin (též bromelain) (44, 45).
- Výzkum navíc naznačuje, že některé flavonoidy, jako jsou například resveratrol, genistein nebo katechiny pomáhají zesílit kladné účinky kvercetinu na organizmus (46, 47, 48).
Shrnutí: Kvercetin se přirozeně nachází v mnoha běžných potravinách a lze si ho také zakoupit jako doplněk stravy. Doporučené denní dávkování je 500 – 1000 mg.
- Kvercetin se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny a v této přírodní formě je jeho konzumace zcela bezpečná.
- Pokud jde o doplňky stravy, zdá se, že jejich užívání je jen vzácně spojeno s nežádoucími účinky.
- V některých případech došlo u lidí, kteří užívali více než 1000 mg kvercetinu denně k výskytu nežádoucích příznaků ve formě bolestí hlavy, břicha nebo brnění končetin (48).
- Konzumace potravin s kvercetinem je bezpečná i pro těhotné a kojící ženy.
- Nicméně těhotné a kojící ženy by neměly užívat doplňky stravy s kvercetinem, protože nemáme k dispozici žádné studie o bezpečnosti těchto doplňků v těhotenství a při kojení ani toho mnoho nevíme o účincích na plod (49).
- Navíc může kvercetin ve velkých dávkách ovlivnit účinky jiných léčiv, jako jsou antibiotika nebo léky na vysoký krevní tlak (antihypertenziva) (50).
- Proto je vždy nutné se o užívání doplňků stravy s kvercetinem předem poradit se svým lékařem.
Shrnutí: Pokud kvercetin přijímáte z potravy, nehrozí prakticky žádné nežádoucí účinky. Doplňky stravy s kvercetinem mohou mít ve vyšších dávkách nežádoucí účinky. Stejně tak jsou tyto potravinové doplňky nevhodné pro těhotné a kojící ženy. Vždy se poraďte se svým lékařem, než začnete doplňky stravy s kvercetinem užívat.
- Kvercetin je nejčastěji se vyskytujícím flavonoidem v potravinách.
- Má řadu blahodárných účinků na zdraví a podle některých studií pomáhá zmírňovat projevy zánětu, snižovat krevní tlak a regulovat hladinu glukózy v krvi.
- Navíc může chránit mozek před degenerativním onemocněním a má protialergické a protinádorové účinky.
- Nejlepší je ho užívat v přirozené formě v potravinách.
- Pokud ho chcete užívat ve formě doplňků stravy, vždy se předem poraďte se svým lékařem.
Bromelin
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Bromelin (též označovaný jako bromelain) je enzym, který je obsažený v čerstvém ananasu. Spíše se jedná o skupinu protelolytických enzymů, ale všeobecně se užívá výraz bromelin (bromelain), kterého se budu držet.
K jeho významným účinkům patří, že se podílí na štěpení bílkovin (a také např. sráží mléko). Je důležité si uvědomit, že bromelin obvykle obsažený v přírodních produktech je vyráběn ze stopky ananasu a je odlišný od enzymu, který je obsažen v plodu.
Hlavními výrobci bromelinu jsou Japonsko, Tchaj-wan a USA (Havajské ostrovy).
Jeho základní účinná složka je odborně označována jako sulfhydrylová proteolytická složka. Dále obsahuje peroxidázu, kyselou fosfatázu, několik inhibitorů proteázy a organicky vázaný vápník. Obecně odborníci přičítají jeho mnohostranný účinek souhře více obsažených účinných látek než jen jedné z nich.
Bromelin pomáhá při zeslabování bolesti a otoků při poraněních menšího typu. Pomáhá rovněž při hojení ran a při pooperačním hojení. Pokud je užíván jako doplněk chemoterapie, díky svému účinku zvyšuje celkový efekt léčby.
Bromelin (bromelain) sám o sobě je silně protizánětlivá látka, což vysvětluje její výše zmíněný účinek u bolestí a otoků či hojení tkání.
Zatím se zkoumá, zda jeho účinek vzniká vzájemným působením s prostaglandiny (což jsou látky účinky podobné hormonům).
Předpokládá se, že by měl potlačit jejich účinek (prostaglandiny během průběhu zánětu vyvolávají bolest a další příznaky) a že by mohl podporovat účinek jiných protizánětlivých prostaglandinů. Bromelin se také podílí na stimulaci fibrinu.
Fibrin je nerozpustná bílkovina, která je příčinou otoku. Důležité je rovněž, že bromelin prochází gastrointestinálním traktem a je vstřebán neporušený.
Ze všech zmíněných účinků této látky je zřejmé, že může pomáhat při léčbě bolestí a otoků (zhmožděniny, podvrtnuté klouby apod.). Důležitou pozitivní roli může hrát i u léčení ran a popálenin. Některé zdroje uvádějí, že pokud se užívá s jiným enzymem trypsinem, může pomáhat při léčbě infekce močových cest.
Bromelin také zabraňuje srážení krevních destiček, což je prospěšné při prevenci srdečních chorob, protože snižuje riziko vzniku trombóz (hlavně při prevenci ischemické choroby srdeční). Jeho pozitivní fyziologické působení trvá po celou dobou, nebyl zaznamenán vznik tolerance.
Jedná se rovněž o bílkovinu, která je dobře metabolizována, stejně jako ostatní bílkoviny v potravě.
Ananas je čistič organismu, který může pomoci i v boji proti rakovině
Patří do čeledi bromeliovitých a je jediným jedlým zástupcem toho druhu. Plodům trvá celých osmnáct měsíců, než vyrostou. Rostliny poté zpravidla uhynou. Za tak dlouhou dobu tedy rostlina do svého plodu dává to nejlepší. Mějte to na paměti, až si ananas půjdete koupit – namísto konzervy raději sáhněte po čerstvých plodech. Zralejší poznáte podle lehce uvolněných listů v horní růžici.
Do Evropy první ananasy přivezl Kolumbus. Objevil je na karibském ostrově Guadeloupe. Ananasy jsou zdrojem vitaminu C, vitaminu B6, B1, B2, manganu, mědi. To nejlepší na nich však je mimořádně vysoký obsah skupiny trávicích enzymů, které se souhrnně označují jako bromelin.
Ty ničí ve střevech bílkovinné síťky bakteriálních stěn a cizopasníky a také štěpí bílkoviny v potravě na aminokyseliny. Tato schopnost je důležitá i v protirakovinné prevenci, neboť dokáže odstraňovat bílkovinný ochranný obal i u rakovinných buněk, které jsou poté snadněji identifikovatelné pro imunitní systém.
Časopis Planta Medica v roce 2007 publikoval studii, ve které byly ananasové enzymy porovnány s běžně používaným chemoterapeutikem 5-fluorauracilem při léčení rakoviny na laboratorních zvířatech. Výzkumníci potvrdili, že bromelin z ananasu překonal chemoterapeutikum, které se v praxi užívá téměř čtyřicet let.
Chemoterapeutika v boji proti nádorům poškozují i ostatní zdravé buňky a tkáně, ale přírodní látky jsou schopny podpořit naprogramování buněčné smrti uvnitř rakovinných buněk, zatímco nepoškozují zdravé buňky a tkáně. Ananas je jednou z nich.
Konzumujte ho zejména v syrovém stavu. Tepelná úprava snižuje obsah enzymů. U citlivých jedinců může vysoký obsah kyselin ojediněle vyvolat alergickou reakci. Někomu pomáhá vyplachování ústní dutiny čistou vodou nebo pití čerstvé ananasové šťávy brčkem. Ananasové enzymy lze také bez potíží konzumovat v podobě doplňků stravy.
Bromelin proniká také kůží. Vyzkoušejte chomáček vaty namočený v ananasové šťávě přikládat na pigmentové skvrny na hřbetu ruky. Může je pomoci zesvětlit či zcela odstranit. Ananas ulevuje slinivce břišní, pomáhá organismu se čistit, odvádět přebytečnou vodu, snižuje otoky, působí protizánětlivě.
Brání srážení krve a zlepšuje tím prokrvování, snižuje krevní tlak a přispívá k rozpouštění usazenin na stěnách cév. Ve střevech likviduje bakterie vyvolávající průjmy, napomáhá odvádění škodlivých látek z organismu. Uvolňuje svalové napětí, může uvolňovat i lokální svalové křeče, například menstruační.
V karibské oblasti je ananas ceněn také jako afrodisiakum, používá se i při horečnatých onemocněních a duševních chorobách. Na zdraví si tedy s novým rokem připijme sklenicí čerstvé ananasové šťávy.
- Štěpánčiny ananasové sušenky
- Suroviny:½ čerstvého ananasu 2 šálky mandlové mouky ½ šálku kokosové mouky ½ lžičky prášku na pečení špetka soli lžička přírodní vanilkové esence 2 vejce 2 lžíce kokosového oleje 1až 2 lžíce stévie
- 2 lžíce peciček z hořké čokolády
Ananas odšťavníme, šťávu vypijeme a zbylou dřeň vyjmeme z odšťavňovače. Do větší mísy dáme šálek ananasové dřeně, mandlovou mouku, kokosovou mouku, prášek, sůl, vanilku a stévii. Promícháme, přidáme čokoládové pecičky, kokosový olej a vejce. Jemně smícháme.
Lžící vykrajujeme stejné díly hmoty a rukou vytváříme placičky, které klademe na plech pokrytý pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů asi 20 až 30 minut.
- Grilované maso s ananasem a zeleninovým čatní
- Suroviny na čatní: ¼ šálku červené papriky nakrájené na kostičky 1/4 šálku cibule nakrájené na kostičky 1 šálek čerstvého ananasu nakrájeného na kostičky ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru 2 nasekané šalotky ¼ šálku zelené papriky nakrájené na kostičky ½ lžičky čerstvého drceného česneku 1 lžička nasekaného koriandru nebo jiného zeleného koření ½ lžičky kajenského pepře ¼ lžičky římského kmínu
- 3 lžíce jablečného či vinného octa
- Čatní podusíme na mírném plameni v menším kastrolu.
- Suroviny na maso: 500 gramů krůtích nebo kuřecích prsou nebo vepřové panenky 4 ananasové plátky silné 2,5 centimetru 3 šálky směsi mladých salátových listů (např. špenát, rukola, polníček) 1 lžíce olivového oleje ½ lžičky chilli
- sůl, pepř
Maso potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme. Posypeme mletým chilli. Plátky ananasu ještě nakrájíme na plátky silné 1,2 centimetru. Maso grilujeme i s ananasovými plátky asi 10 až 12 minut. Obojí vyjmeme z grilu či pánve a necháme asi pět minut odpočívat.
Ze směsi listů připravíme lůžko na talíři, na které servírujeme na šikmé plátky pokrájené maso a také plátky ananasu. Přelijte připraveným čatní.