Březová voda (březová míza) a její účinky na zdraví

Březová voda (březová míza) a její účinky na zdraví Zuzana Košařová 28. 04. 2019   |  08:23

Možná jste si všimli, že březová voda nechybí v téměř žádném obchodě se zdravou výživou, a to především na jaře. Její působení na lidský organismus je velmi blahodárné, někdy až zázračné. Víte, proč se o ní říká, že je to „živá voda“ a jak ji užívat?

Čím je tak vzácná? Příroda nám do každého podnebí nadělila několik životabudičů. V tropech se nabízí například voda z mladých kokosů, která je považovaná za „živou vodu“. U nás za podobný životabudič můžeme považovat právě březovou vodu, získanou z kmene břízy ve formě přírodní mízy.

Účinků se jí připisuje rovnou několik. V první řadě jmenujme její působení na ledviny a celkový metabolismus vody v těle. Podporuje jejich správnou funkci, čímž působí proti ledvinovým onemocněním, podílí se na léčbě infekcí močových cest či vylučovacích orgánů a pomáhá předcházet tvorbě močových kamenů.

Bříza působí močopudně, čímž celkově odvádí přebytečnou vodu z organismu. Blahodárné účinky pocítí také lidé, kteří trpí revmatickými potížemi či dnou, jejichž projevy taktéž zmírňuje. K očistným či regeneračním jarním kúrám se užívá především pro svůj vysoký obsah vitaminů, minerálů a mnoha dalších účinných bioaktivních látek, podporujících lidskou imunitu.

Za zmínku stojí také její schopnost pročišťovat krev.

Další zdraví prospěšné účinky Bříza se však neužívá pouze vnitřně, a stejně tak to není jen míza, která nese zdraví prospěšné účinky.

Již v lidovém léčitelství našich předků hrály velmi důležitou roli i listy břízy bělokoré, které se využívaly k podpoře funkcí ledvin, léčbě močovodů či například již zmíněného revmatismu a dny.

Svou nepostradatelnou úlohu splňují i dnes, a to ve farmacii i kosmetickém průmyslu. Slyšeli jste o účincích březových přípravků na vlasy? Výtažky z břízy mimo jiné také podporují kvalitu a růst vlasů.

Sběr a dostupnost V České republice není volný sběr březové mízy zcela povolen, což souvisí především s nutností dodržovat zásady správného postupu získávání, aby nedošlo k poškození samotného stromu. Dobrou zprávou však je, že dostupnost již stočené březové vody je v dnešní době široká a její cena je mnohdy příznivá.

K nám se dováží ve vysoké kvalitě povětšinou z východní Evropy, hlavně Ukrajiny a Ruska, kde se každý rok zjara stáčí ve velkých březových hájích. Sběr trvá krátce, jedná se o dobu maximálně dvou měsíců, a to v březnu a dubnu, kdy je míza nejbohatší na zdraví prospěšné látky. Ač to tak někomu může připadat, březová míza, která je zde k dostání, není ředěná vodou.

Je to přírodní, čirá a čistá tekutina získaná z kmene břízy.

Jak ji užívat? Březová voda se pije většinou po dobu dvou týdnů v rámci detoxikační kúry nebo obecně pro posílení organismu. Každý den se vypije jedna malá sklenička, ideálně na lačný žaludek. Kúru je vhodné opakovat každý rok na jaře, tedy v době sběru.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Březová voda (březová míza) a její účinky na zdraví

Každý má povinnost podat první pomoc člověku v nouzi, nebo alespoň zavolat zdravotnickou záchrannou službu (ZZS), která se o nemocného postará. V některých případech ale může jít o minuty a my můžeme svou…

Čtěte dál Březová voda (březová míza) a její účinky na zdraví

Lidé vynechávají preventivní prohlídky u praktického lékaře z mnoha důvodů – nemají zdravotní obtíže, z časových důvodů, v poslední…

Březová voda (březová míza) a její účinky na zdraví

Molusky jsou kožní výrůstky barvy kůže, které si můžeme snadno splést s malou bradavicí. Mívají hrbolovitý povrch a propadlý důlek…

Březová voda (březová míza) a její účinky na zdraví

Potřebujeme je každý den – abychom vstali z postele, došli si na toaletu, přichystali se a vyrazili do práce; abychom trefili tam,…

Březová voda (březová míza) a její účinky na zdraví

Začátek školního roku a pomyslný konec léta neznamená velkou změnu jen pro děti, které po prázdninách vyrážejí do školy. I rodičům…

Březová voda (březová míza) a její účinky na zdraví

Koleno hraje v mobilitě člověka důležitou roli a jeho zranění může vést k celé řadě nežádoucích příznaků, včetně otoku a bolesti. Ono…

Březová voda (březová míza) a její účinky na zdraví

V poslední době se hodně mluví o ekologickém řešení ženské periody. Na trhu se objevují produkty, které pomalu vytlačují klasické vložky…

Březová voda (březová míza) a její účinky na zdraví

Ačkoliv existují návyky, které jsou pro srdce a celkové zdraví špatné na první pohled, jsou i takové, které škodí plíživě, aniž byste…

Březová voda (březová míza) a její účinky na zdraví

Pupík je známkou toho, že jsme kdysi byli s matkou spojeni pupeční šňůrou, jejímž prostřednictvím nám předávala výživu. Mluví se o…

Aromaterapeutické prostředky jsou skvělou součástí letní lékárničky. Co je dobré mít po ruce, abyste prožili léto v pohodě a jak řešit,…

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici….

Povislá nebo ochablá víčka vizuálně přidávají na věku a kromě toho mohou i zhoršovat vidění. Některé statistiky naznačují, že chirurgické…

Vstávat s plochým břichem si přeje snad každý. A právě v létě, kdy chodíme v plavkách a obecně odhalujeme mnohem více kůže než kdykoliv…

Jaké vlivy má březová voda a jak ji užívat?

Pokud jste o březové vodě ještě neslyšeli či nečetli, tak ať se líbí… Brezová voda je úžasným a zdravým čistým produktem z břízy bělokoré. Nehodí se pouze pro krásné vlasy… Jaké problémy dokáže březová voda odstranit, což březová voda obsahuje a jak ji použít na zdraví zvenčí a i zevnitř??? Vše o březové vodě…

Pár info o březové vodě

Bříza bělokorá (lat. Betulla Pendula) – čeleď břízovitých

Březová voda je zdravým produktem ze stromu břízy bělokoré. Tato březová voda není čaj nebo odvar z některé části této rostliny, je to čistý produkt z břízy, kde se tato voda filtruje přes kořeny a obohacuje o zdravé látky.

Pokud jste odvážný, tak tuto vodu víte nasbírat i bez velké námahy a to brzy na jaře, kdy bříza začíná puči (viz video níže). Březová voda je “nabitá” účinnými látkami a zlepšuje zdraví zvenku a zevnitř, vyzkoušejte ji.

Březová voda má sladkou chuť, sice neobsahuje mnoho sacharidů.

Co obsahuje březová voda

  • Březová voda je skutečným “pokladem”, protože tyto látky a její pozitivní účinky jsou obdivuhodné…
  • Sacharidy, třísloviny, vlákninu, pryskyřici, vitamin C, kyselina jablečná, železo, měď, hořčík, karoten, silice, éterické oleje.
  • Březová voda (březová míza) a její účinky na zdraví

Klikněte sem a poznejte zdravý březový cukr Xylitol. Jaké má tento cukr vlivy, co obsahuje a jaký vliv má při hubnutí?

Vlivy březové vody

Bříza je známá především pozitivním vlivem na zničené vlasy, ale zvládne i jiné problémy…

  • Podporuje imunitu a detoxikaci organismu
  • Podporuje a pročišťuje trávení
  • Podporuje pravidelné vyprazdňování
  • Urychluje metabolismus
  • Pročišťuje a podporuje funkci játrech
  • Pročišťuje a podporuje funkci ledvin
  • Zklidňuje nervový systém, odstraňuje stres a neklid
  • Dodává sílu a vitalitu
  • Zlepšuje kvalitu pleti, nehtů a vlasů
  • Odstraňuje problémy s vypadáváním vlasů a lupy
  • Odstraňuje maštění vlasů
  • Dezinfikuje kožní poranění
  • Močopudné účinky (odvodňuje)

Kliknete pro zvětšení

Březová voda (březová míza) a její účinky na zdraví

Použití březové vody v praxi

Březovou vodu víte použít zevně i zevnitř, obě možnosti vylepšují zdravotní stav…

Užívání březové vody (pití) – březovou vodu můžete pít při prevenci vzniku mnoha onemocnění, při léčbě nemocí jako doplněk léčby, hubnutí nebo detoxikačních kúrách. Březovou vodu pijte 1 x denně, po 2,5 deci před snídaní po dobu 10 – 14 dní. Březovou vodu si můžete přidávat i do smoothies nápojů.

Březová voda na vlasy – tuto kúru můžete dělat 1 – 2 krát týdně. Po umytí vlasů si propláchněte vlasy březovou vodou a do kořínků a pokožky vlasů jemně vmasírujte tuto vodu.

  1. Po kliknutí na toto video se dozvíte, jak získat březovou vodu ze stromu břízy.
  2. Klikněte sem a dozvíte se vše o bříze bělokoré a navíc jsou tu recepty na březový čaj a odvar.

Sběr březové vody se může pěkně prodražit – Vitalia.cz

Vzhledem k letošnímu, zhruba o dva týdny zpožděnému příchodu jara je v současné době vhodná doba k „těžbě“ březové vody, přírodnímu to zdroji nasládlého a všeobecně zdravého nápoje.

O přínosech březové vody pro člověka, stejně jako o metodách, jak ji z probouzejících se bříz získat, se také mohou zájemci dočíst v mnoha tištěných či internetových médiích.

Až na výjimky se ovšem v těchto zprávách našinec nedočte, že za takový čin hrozí lidem pokuty, opletačky s policií, ochránci přírody, a především s vlastníky a správci lesních porostů.

  • Březová voda – míza či šťáva se v minulosti využívala pro svoji sladkou chuť i léčebné a regenerační účinky. Používá se coby vlasové tonikum, omlazující péče pro pleť, detoxikační nápoj ad.
  • Listy – odedávna byly využívány v lidovém léčitelství, i dnes jsou farmaceutickou a kosmetickou surovinou.

Ke sběru březové vody potřebujete povolení

Pokud se tak někdo bude bez dalších znalostí řídit informacemi, zveřejněnými například na EpochaPlus, nemusí se snaha o zdravé vylepšení jídelníčku vyplatit.

Bez povolení majitelů lesů nebo jejich správců (to je třeba státní podnik Lesy České republiky, obhospodařující přes polovinu lesních porostů v naší zemi) je totiž těžba březové vody porušením lesního zákona i zákona na ochranu přírody a krajiny. Získat takové povolení pro amatérské pouštění žilou stromům přitom není snadné.

Budete mít zájem:  Festival chutí, to je Jídlo z blízka

Strom může i uhynout

Odčerpávání tekutin z bříz, ale i jiných stromů (například z javorů), představuje negativní zásah do růstu stromu a do jeho zdravotní kondice, což může vyústit do úhynu příslušného stromu.

Ze stromu lze tak odčerpat pět, v některých případech až maximálně dvacet procent mízy, což ale laik obvykle nepozná, už proto, že různě mohutné, různě staré a na odlišných stanovištích rostoucí stromy mají logicky odlišné množství březové vody. A kromě toho záleží na počasí, a tedy období, kdy se břízám pouští žilou.

Moc velká pravda není ani to, že jde v našich zemích o tradiční jarní akt. Například odborná tuzemská historická lesní literatura zmiňuje v případě využití bříz všechno možné (využití pryskyřice, březové kůry nebo tenkých březových větviček na březová košťata), jen ne březovou vodu.

Březová voda (březová míza) a její účinky na zdraví
Autor: Depositphotos.com

Využívání březové vody má tradici zejména v pobaltských zemích, na Ukrajině a v Rusku

Ne že by se míza z bříz u nás vůbec v minulosti nevyužívala, daleko častěji se tak ale dělo a děje v pobaltských zemích, na Ukrajině a v Rusku, kde březová voda představovala díky své chuti alternativu k cukru.

Co byste měli vědět

Tak či tak, kdo chce bez úhony a rizika v naší zemi pouštět břízám žilou, musí k tomu mít povolení majitele lesa. Je vhodné si to uvědomit i proto, že lesní hospodaření je u nás celkem přísně regulováno a doba, kdy vše bylo všech a při návštěvě lesů nikdo k ničemu povolení, třeba jen ke vstupu, nepotřeboval, je a stále více bude minulostí.

Bylo by tak žádoucí, aby tyto skutečnosti vzala na vědomí i média, vyzývající k využití lesů (nejde jen o sběr lesních plodů) laickou veřejnost, kterou tím mohou dostat do nepříjemných situací. Některá také skutečně před možnými riziky varují, jako je tomu například, bohužel u pět let starého článku, na Zkvašeno.blogspot.cz, není to ale pravidlem.

Dnes velmi módní honba za zdravou a přirozenou stravou by přitom jistě neměla být na úkor zdravé a přirozené přírody, což ovšem – třeba ve zmiňovaném případě, pokud není proveden odborně a podle zákona – velmi často je.

TIP: Které houby jsou zdravé?

Voda z břízy má zázračné detoxikační účinky

Hlavní obsahBříza, strom, který se nachází v zahradách miliónů lidí, má údajně dlouhý seznam zdravotních výhod. Ilustrační foto
Foto: Profimedia.cz

Zapomeňte na kokosovou vodu. Voda z břízy ji brzy vystřídá, a to ve všech směrech. Odborníci bijí na poplach. Březová voda je oslavovaná díky svým skvělým detoxikačním účinkům, ale i dalším zdravotním benefitům.

Čirá tekutina z mladého kokosu, která neobsahuje tuk, byla vždy velmi oblíbeným nápojem v tropických destinacích, ale postupem času se začala dovážet i do zbytku světa.

Díky vysokému obsahu draslíku a minerálním látkám je využívána i jako povzbuzující a energetický nápoj.

Jenomže ne všechny zdravotní výhody kokosové vody jsou opodstatněné, a tak ji pomalu ale jistě v oblíbenosti střídá voda z břízy.

Bříza je strom, který se nachází v zahradách miliónů lidí, a má údajně dlouhý seznam zdravotních výhod. Od vyplavování toxinů z těla, zmírnění celulitidy, přes léčení zánětů průdušek, při onemocnění ledvin, jater a trávicí soustavy, ale také artritidy. Všechny tyto vlastnosti z ní dělají ideální prostředek k detoxikaci organismu.

Voda z břízy se ze stromu sbírá stejným způsobem, jako se odebírá javorový sirup z javoru, tedy řezem do dřeva. Ve své syrové formě prý chutná lehce nasládle, má spoustu živin, draslíku a obsahuje také saponin, u kterého bylo prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je prospěšný pro imunitní systém díky svým protizánětlivým účinkům.

Čerstvá březová voda má trvanlivost jen několik dní, ovšem je možné z ní udělat sirup či šťávu, přičemž platí, že syrová forma březové vody obsahuje nejvíce vitamínů i minerálů.

Doktorka Michelle Storferová, odbornice na výživu, řekla serveru MailOnline, že lidé v Severní Americe používali březovou vodu jako zdravotní a zázračný nápoj už spoustu let. „Věřili a věří totiž v její úžasné léčivé vlastnosti, od snížení krevního tlaku a cholesterolu po léčbu infekcí močových cest a léčbu rakoviny.”

Zároveň ale dodala, že se z lékařského pohledu o březové vodě příliš neví, protože se mezi širokou veřejnost teprve dostává.

Mnoho odborníků se domnívá, že trend pití čiré březové tekutiny, se brzy stane velkým hitem a lidé na celém světě budou podnikat ozdravné detoxy organismu, právě s její pomocí.

V současné době se březová voda nejvíce využívá v některých zemích Evropy, v Rusku a v severní Číně.

Hlavní zprávy

Březová míza: Téměř zázračný dar přírody je vám právě teď k dispozici

Březová míza: Téměř zázračný dar přírody je vám právě teď k dispozici Březová míza, nazývaná také jako nápoj bohů, se získává jednoduchým navrtáním kmenů bříz a používá se v přírodní formě, nijak neředěná. Pravidelné pití této vzácné tekutiny přispívá k jarní očistě těla a posiluje imunitu. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Je to jednoduché, můžete si ji objednat přes internet. Pokud však chcete získat opravdu čerstvou mízu, která má samozřejmě největší účinky, vyhlédněte si na jaře, nejlépe začátkem března, pěkný, zdravý a silný strom, s průměrem kmene nad 30 cm. Aku šroubovákem s vrtákem o síle asi 6 mm vyvrtejte do stromu díru, do hloubky asi 4-5 cm. Do vyvrtaného otvoru zasuňte trubičku, postačí i obyčejné brčko nebo tenká hadička. Po vykapání mízy nezapomeňte strom dobře ošetřit. Do otvoru zasuňte dřevěný špalíček a ránu zatřete štěpařským voskem. Z jedné břízy odeberte asi 1 litr mízy. Březovou mízu konzumujte čerstvou, bez dalších úprav. Můžete ji skladovat v lednici asi dva dny, poté se začíná zakalovat.

Jak získat březovou mízu

Léčivé účinky březové mízy

Březovou mízu se doporučuje užívat asi 14 dní, nejlépe právě nyní, začátkem března. Je to vynikající nápoj pro posílení imunity a nastartování jarní očisty těla, detoxikace. Míza obsahuje přírodní cukry, draslík, sodík, magnézium, železo a další stopové prvky, ale také vitaminy A, B a C, éterické oleje a organické kyseliny.

Březová míza pročišťuje ledviny a játra, zlepšuje metabolismus, snižuje cholesterol, pomáhá při dně i artritidě, odvádí přebytečnou vodu z těla a zlepšuje stav pokožky. Březovou mízu můžete použít i na podporu růstu vlasů a proti lupům. V tom případě ji vmasírujte do pokožky hlavy. Vlasy pak budou lesklejší, méně mastné a plné energie.

Březovou mízu se doporučuje užívat asi 14 dní

Sirup z březové mízy

Březová míza může být pomocníkem i při opakovaných zánětech průdušek, bolestech v krku a při dlouhotrvajícím kašli. Připravte si březový sirup. Za stálého míchání svařte asi 1 litr březové mízy a 200 gramů cukru. Nezapomeňte stále odstraňovat vznikající pěnu.

Odebírejte newsletter Primy FRESH, ve kterém najdete spoustu sezónních receptů a nápadů do kuchyně. 

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Březová míza – První míza

Jedním ze zázraků přírody je okamžik, kdy končí čas panování zimy. Čas probouzení všeho živého ze zimního spánku.

Čas, kdy stromy začínají načerpávat novou energii pro zachování koloběhu života. Pro opakující se příběh znovuzrození vzešlý z prvních paprsků jarního slunce i březnové vláhy.

Čas, kdy stromy začínají nabírat svou životodárnou mízu. Čas ožívání.

Kdy začíná a kdy končí sběr mízy?

Stejně jako všechny procesy v přírodě, tak i proudění mízy stromů začíná v čase kairos – ve chvíli, kdy nazraje čas. U javoru se tak děje přibližně od poloviny února, když již poleví případné (bohužel pro našince čím dál vzácnější) mrazy a teploty přes den se již pomalu začínají dostávat alespoň mírně nad bod mrazu.

U břízy správný čas nazrává zpravidla trošku později, než je tomu u javoru. V průběhu března, někdy však až v dubnu, kdy je přes noc ještě zima, může ještě napadnout poslední sníh, ve dne však již začíná vítězit doba jara.

Čas, kdy stromy začínají nalévat své pupeny trvá jen pár týdnů, některé roky jen pár dnů. V tomto období dokáže strom načerpat i několik hektolitrů životodárné mízy (u vzrostlé břízy se uvádí až 300 litrů za den!). Proudění zesiluje během dne, na večer a v noci ustává.

Kmeny stromů jsou jakoby promočené, při porušení jejich kůry začne vytékat čirá, mírně nasládlá tekutina. Jejich míza.

Stejně jak tento zázrak začíná, tak i náhle končí. Ze stromů raší první zelené lístky. Je pravý čas jara, které již předvádí svou sílu. Možnost zažít, ochutnat a vstřebat první mízu končí, stejně jako samotná zima.

Boží nápoj – chuť přírody i zapomenuté tradice

V pobaltských zemích, obdobně jako v Kanadě, Finsku, Rusku či na Ukrajině, ale také ve Francii či Švýcarsku má sběr březové či javorové mízy (to zejména v případě Kanady) pro další využití či dokonce přímá konzumace březové mízy svou mnohasetletou tradici.

Tradici, která je známá i našim prarodičům, kteří si možná ještě vzpomenou, že chodili z jara se svými rodiči do lesa navrtávat břízy, aby získali tu čirou, mírně nasládlou životodárnou tekutinu stromů, jejich krev. Mízu, kterou pak používali třeba na mytí vlasů.

Budete mít zájem:  Léky Na Ušní Svrab U Koček?

Například v Lotyšsku je běžné, a současný prezident této republiky je toho příkladem, že si lidé sami navrtají všudypřítomnou břízu (ta pokrývá cca 16 % jejich území). Vychutnávají si tento zázrak přírody, podle tradice nazývaný jako boží nápoj, v jeho nejpřirozenější čerstvé formě.

Zajímá-li Vás jak chutná, stačí si jen počkat až na jaře nazraje čas a pustit se do dobrodružství vlastního sběru mízy. Nejlépe totiž chutná, když si doušky mízy dopřejete přímo u jeho dárce. Chuť březové mízy je pak překvapivě svěží – stejně jako čistá, jemně sladká, měkká pramenitá voda s dřevitou dochutí.

Z té javorové si můžete sami doma vyvařit sirup. Tu březovou si můžete vypít vychlazenou pro očistu a posílení vašeho organismu, zkusit si její lázní ošetřit vlasy či si i z ní vyvařit zdravý březový sirup. Delikatesu vhodnou i na vaření, gurmány využívanou třeba při přípravě ryb.

Březová míza totiž obsahuje dřevný či jinak nazývaný březový cukr – xylitol. Ten je vhodný i pro diabetiky a má o téměř 40 % menší kalorický obsah než běžný cukr. Protože neškodí zubům, je součástí mnoha speciálních žvýkaček, bonbonů či zubních past.

Nemůže sběr mízy stromy poškodit?

Nešetrný přístup ke sběru mízy může vést k tomu, že stromy zbytečně trpí. Na druhou stranu je bříza strom, který přetrpí snad vše. Ve vojenském újezdu Březiny na Vyškovsku by Vám mohli vyprávět, kterak strom po dělostřeleckém zásahu napůl shoří, ale za rok znovu bují a roste dál.

Možná právě proto je u nás vnímána jako plevelnatý strom, vhodný leda tak na zátop v krbu.
V Pobaltí bylo dříve zvykem hloubit při sběru mízy do stromu opravdu velké díry (průměr cca 4 cm), aby se tam vešlo dřevěné korýtko. A dělali to tak tradičně, tedy po celá staletí. A to ještě do poloviny 20. století.

Aktuálně se však razí co nejšetrnější přístup ke sběru březové či javorové mízy. Vzorem jsou producenti javorového sirupu z Kanady, kteří do jednoho stromu navrtávají i 4 dírky. Dodržují-li se však doporučení a myslí se i na následnou regeneraci stromu, tak to strom nikterak nepoškodí.

A z dlouhodobého hlediska strom prospívá i nadále zcela standardně. Více o tom na stránce Sběr březové mízy.

Jak tedy v krátkosti sběr probíhá: do stromu se navrtá dírka do hloubky max. 5 cm vrtákem o šířce 6 či 7 mm. V průběhu sběru je v otvoru kohoutek, kterým míza skapává. Ten tedy zamezuje vniknutí nečistot.

A pokud se otvor po ukončení sběru zamázne štěpařským voskem a navíc se tam vtluče i dřevěný spojovací kolík (používaný např. v nábytkářství – proto k dostání ve všech hobby marketech), tak strom velmi rychle zregeneruje a za rok ani nemusíte poznat, kde přesně byl navrtán.

Pravidlo slušnosti pak říká, že stromu bychom měli také za jeho mízu řádně poděkovat.

Co březová míza obsahuje a čím může přispívat k našemu pročištění a zdraví?

Dle fytoterapeutů je míza prospěšná zejména díky komplexu látek v ní obsažených:

  • vitamin C
  • antioxidanty
  • aminokyseliny
  • fruktóza
  • xylitol
  • vápník
  • draslík
  • hořčík
  • křemík
  • sodík
  • stopové prvky: měď, železo, mangan a zinek
  • kyselina chlorogenová
  • saponiny

Březové míze je díky tomuto jedinečně namíchanému složení fytoterapeuty přičítáno, že pomáhá s celou řadu nemocí od vysoké hladiny cholesterolu, chřipky, ledvinových kamenů, bolesti hlavy, ekzémů, celulitidy a lupů. Předpokládá se, že má silné hydratační a detoxikační účinky:

    • obsahuje saponiny, které snižují hladinu cholesterolu
    • antioxidanty zametou s toxiny a škodlivými látkami v játrech a ledvinách
    • kyselina chlorogenová snižuje chuť k jídlu, zlepšuje vstřebávání sacharidů, zlepšuje metabolismus tuků
    • zbavuje organismus přebytečných tekutin – např. otoků
    • pomáhá proti bolestem a zánětům kloubů (dna, revmatoidní artritida)
    • pročišťuje pokožku osobám s kožními onemocněními (lupénka, ekzém, kožní dermatitida)
    • stimuluje růst buněk v nejsvrchnějších vrstvách kůže a pojivových tkáních (pleť se začíná vypínat)

Výsledek nezávislého testování složení a zdravotní nezávadnosti naší moravské březové mízy z Podbeskydí (provedeného Zdravotním ústavem se sídlem v Ostravě) uvádí, že obsahuje vápník a draslík a stopové prvky:

  • hořčík
  • mangan
  • zinek
  • měď
  • a další stopové prvky ve velmi malém zastoupení

U předloženého vzorku jsou prokazatelně dodrženy požadavky Nařízení komise (ES) č.1881/2006 na obsah Pb (olova), Cd (kadmia) a Hg (rtuti).

Nalezené hodnoty Ni (niklu), As (arsenu) a Escherichie coli jsou pod mezí detekce použitých metod.

Další informace získáte v rozhovoru o březové míze a jejích účincích s fytoterapeutkou Pavlou Apostolaki (dříve Kurkovou) pro Český rozhlas Pardubice z roku 2014 či v článku o březové míze z téhož roku.

Doporučené dávkování 100% březové mízy

V případě, že máte zdroj čerstvě získané březové mízy, tak si dopřejte tento jedinečný chuťový zážitek plný osvěžení a přírodní síly.

V Lotyšku je normální, že v sezóně sběru vypijí i několik litrů mízy denně (což jednorázově jistě lze, v případě, že však chcete podstoupit doporučenou detoxikační kůru, tak čtěte dále).

Problémem je, že čerstvá březová míza začíná při pokojové teplotě celkem rychle kvasit (během 2 až 3 dnů), v chladničce vydrží sice trošku déle (max. 5 dnů až týden), ale i při nižších teplotách se započne proces fermentace – zrání. Proto je u nás na trhu nabízena míza pasterizovaná (často např.

s přídavkem kyseliny askorbové – E300 čili vitaminu C, který mízu “přirozeně” konzervuje) či dále konzervovaná za použití jiných látek. Nebo můžete vyzkoušet 100% březovou mízu přirozeně v láhvi fermentovanou (bez použití dalších chemických látek a jiných konzervantů) dle tradiční lotyšské receptury (viz odkaz níže).

Chcete-li zahájit detoxikační kůru (to není doporučováno těhotným ženám, které by neměly podstupovat detoxikační proceduru kvůli možnému vyplavení jedů do mateřského mléka), tak je důležitá spíše pravidelnost než jednorázový větší přísun.

Ideální je vypít malou skleničku – 60 ml – mízy hned zrána na lačno a to po dobu ideálně 3 týdnů.


Máte-li tedy k dispozici dostatečně velký chladící box, tak si můžete čerstvě sesbíranou mízu zamrazit a mít tento Boží nápoj po ruce i mimo sezónu.

V případě nákupu lahvované mízy, tak Vám 0,75 l láhev vydrží cca 12 dnů, protože ráno ji stačí vypít právě oněch 60 ml. Po otevření Vám v chladničce naše 100% březová míza vydrží i daleko více než 12 dnů, takže bez obav, že by se Vám zkazila.

Je však vhodné láhev znovu uzavřít, protože z naší přirozeně fermentované 100% březové mízy se postupně stále uvolňuje oxid uhličitý, v jehož důsledku nám mírně šumí. Pro jistotu je vhodné použít jinou vhodnou (např. jednoduchou plastovou či korkovou) zátku.

Ta sektová jde napodruhé z láhve hůře vyprostit.

Navrtejte kmen břízy. Za den získáte blahodárnou tekutinu, která pročistí tělo

15. 04. 2021 | Doba čtení 7 minut

Čerstvá březová je skutečným mokem bohů, jak by řekli naši předkové. Bohužel má velmi krátkou dobu trvanlivosti. Proto je lepší si z ní vyrobit sirup, jenž se dá skladovat dlouhodobě. Díky detoxikačním účinkům se pití březové šťávy nebo mízy používá při očistných kúrách. Míza či šťáva se v minulosti využívala pro svoji sladkou chuť i léčebné a regenerační účinky.

Teď je ten ideální čas: Březová míza se dá sbírat jen po dobu několika málo dní zjara. Nejlepší období je to, kdy stromům ještě neraší listy a kmenem stromu a větvemi proudí životadárná míza. Extrakt, který se zachycuje ze stromu, chutná sladce, obsahuje dost cukru a je bez zápachu.

Sběr je hotová alchymie

Míza se sbírá v období teplých dní a studených nocí (obvykle od poloviny března do poloviny dubna podle geografických podmínek), kdy míza intenzivně proudí mezi jednotlivými částmi stromu. Bylináři, kteří tvrdí, že sbírají mízu po celý rok, vám proto nikdy nemohou nabídnout skutečně účinnou březovou vodu.

Bříza by neměla být moc stará, a měla by mít průměr kmene nejméně 20 cm, aby strom nebyl poškozen. Obecně se za nejlepší pro sběr vody považují tlusté větve rostoucí z jižní strany stromu, ale z praktických důvodů se vrtá většinou do kmene ve výšce zhruba půl metru.

čerstvá březová voda se musí rychle spotřebovat Zdroj: 5PH / Shutterstock.com

Nejprve je dobré zjistit, je-li v bříze míza, takže se nejprve pokuste něčím ostrým píchnout do stromu. Pozorujte, jestli se neobjeví kapka. Pokud ano, zvolte jeden z možných způsobů.

Do kmenu stromu se navrtá zhruba třícentimetrový otvor, kam se šikmo vsune seříznutá trubička. Pod ni se umístí nádoba, do které bude míza odkapávat – sklenice nebo jakákoli jiná nádoba, kterou lze šetrně, ale pevně připevnit ke stromu. Nádobu nezapomeňte přikrýt, aby do ní nenapadaly zbytečně nečistoty a kousky kůry.

Jiným způsobem “vyšťavené” břízy je vyříznutí úzkého proužku kůry, do tvaru písmene V, jehož velikost by neměla přesáhnout čtvrtinu obvodu stromu a šířka zářezu 1 cm. Pod spodní bod se připevní kousek plechu, prohnutý do korýtka, kudy šťáva odkapává. To proto, abychom břízu nepoškodili, mohla se zahojit a neuschla.

Budete mít zájem:  Von Willebrandova Choroba Léčba?

Posledním způsobem, který zní nejdrastičtěji, ale je bohužel i nejvíce využíván, je navrtání stromu aku vrtačkou. Stejně dobře a citlivěji však poslouží i nebozízek.

Obrňte se trpělivostí, stojí to za to! 

Mějte na paměti, že musíte být trpěliví – voda z břízy odkapává pomalu, takže sběr trvá celý den. A nezapomeňte ani na strom – po proceduře byste jej měli pořádně ošetřit – nejlepší by bylo otvor ucpat štěpařským voskem nebo stromovým balzámem.

Ze stromu jste totiž pro vaši ozdravnou proceduru odčerpali pět, v některých případech až dvacet procent mízy. Kolik ji skutečně odteklo ovšem laik nepozná také proto, že každý strom je jiný – stářím, množství mízy i dispozicemi.

Březová voda se dá dále zpracovat v trvanlivý sirup, a i ten lze dle libosti dochutit Zdroj: morisfoto / shutterstock.com

Respekt ke stromu i zákonu

Lidé jsou i díky médiím informováni o síle březové vody a ve velkém ji sbírají. Používají ale špatnou techniku a břízy tím ničí. Dochází proto k podobné škodě, jako třeba u sběru oblíbeného medvědího česneku. I zde přišel ohromný boom a lidé berou lesy útokem a trhají rostliny hlava nehlava.

Přestože odběr mízy prý stromům neškodí, někteří ho přirovnávají k úkonu, kdy člověk daruje krev. Navíc je tento úkon trestný, takže musíte dodržovat jistá pravidla a k jejímu sběru potřebujete povolení.

Bez povolení majitelů lesů nebo jejich správců (jako je například státní podnik Lesy České republiky) je totiž těžba březové vody porušením lesního zákona i zákona na ochranu přírody a krajiny. Získat takové povolení pro amatérské pouštění žilou stromům přitom není snadné.

Blahodárný detox

Pokud jste se rozhodli pro detoxikační vyčištění organismu březovou vodou, měli byste popíjet alespoň jednu skleničku tohoto nápoje denně, nejméně po dobu 15 dnů, ideálně až tři týdny.

Během detoxikace bychom se měli vyvarovat alkoholických nápojů a všeho, co obsahuje kofein, což jsou čaje a káva. Samozřejmě ale můžete vytrvat i déle.

Jak jsme již upozornili, protože trvanlivost čerstvé březové vody je velmi krátká, musí být uskladněna v lednici a spotřebována maximálně do pěti dnů. Ale ani poté ji nevyhazujte, to, co zbyde, se dá zpracovat na trvanlivý sirup.

Ten se získává odpařováním a je ideální místo cukru třeba na doslazení čaje. Zde se však představivosti meze nekladou – šťávu je možné dochutit například trochou zázvoru, medem nebo malinovým sirupem.

Březová voda obsahuje kromě vitamínů C a B i velké množství minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, hořčík, zinek, fosfor a železo. Pomáhá na zlepšení stavu pleti a vlasů, zlepšuje činnost trávicí soustavy, ledvin a jater.

Obsahuje látku saponin, která se vyskytuje rovněž v ženšenu a je prospěšná pro kardiovaskulární systém.

V březové vodě jsou obsažené i aminokyseliny, kyselina listová, citronová a fruktóza.

Přírodní medicína doporučuje březovou kúru tehdy, máte-li problém s ledvinami či ledvinovými kameny. Působit navíc i preventivně u lidí, kteří mají sklony k problémům s ledvinami, ale i játry, která dokáže voda očistit a stimulovat jejich práci. Její pití je doporučeno i pro posílení imunity a užitečná může být při různých sezónních únavách.

Zajímavost

  • V Rusku, Skandinávii ale také na Pobaltí je březová voda tradičním lékem na mnoho vnitřních neduhů.
  • Chcete-li vyzkoušet březovou vodu trochu jinak, připravte si lahodné smoothie s březovou vodou. Do mixéru vložte hrst bobulovitého ovoce, banán, plátky mandlových lupínků a březovou vodu. Vše rozmixujte a popíjejte třeba jako vydatnou snídani nebo kdykoli během dne pro dodání energie.
  • Březová voda na pití je dostupná i v podobě mladého burčáku nebo chcete-li březového vína, jde o příjemné osvěžení v horkých letních dnech, klasickým nápojům z hroznů se však chutí ani zdaleka rovnat nemůže.

Zdroje: zeny.iprima.cz, epochaplus.cz, pfaf.org

Březová míza (voda), superpotraviny

Symbolem Ruska (bříze se klaněli naši slovanští předci a byla považována za bohyni) je po staletí březová míza (voda), která se získává z kmene břízy bělokoré tlakem kořenů ze země do kmene a větví.
Tato čirá tekutina (tzv. „pláč břízy“, se vyskytuje u všech stromů např.

javor – javorový sirup) je plná minerálů (draslík, sodík, vápník, hořčík, hliník, mangan, železo, křemík, titan, měď, bárium, fosfor a stopy dusíku), vitamínů (C, A, vitamíny skupiny B),
organických kyselin, tříslovin, enzymů, těkavých látek.

Její sběr se provádí od poloviny března v závislosti na klimatických podmínkách, kdy se probouzí bříza ze zimního spánku (v tu dobu můžete dokonce slyšet, pokud si dáte své ucho k bílé kůře, jak proudí míza od kořenů k větvím, proud mízy ustává, až se začínají objevovat první listy) .

Březová míza je považována za všelék na mnoho nemocí, který nám nabízí příroda s příchodem jara. Mízu získáme tak, že do kmene se udělá malá dírka, ze které vytéká míza, šetrnějším způsobem je naříznout větev, šťáva sice teče pomalu, ale strom ztratí méně energie.

Z jednoho stromu můžeme získat 2-5 litrů březové mízy za den. Pokud má šťáva nepříjemný zápach, může to znamenat, že je strom infikována houbou – šťávu nemůžeme pít!

Bříza, velmi opomíjený strom, nám nabízí několik“darů“.

  • březové pupeny
  • březová míza – živá voda
  • březové listy (čistí pokožku, hojí rány a oděrky, pomoc při bolesti svalů a kloubů)
  • xilitol – březový cukr (přírodní sladidlo)
  • dehet – získaný suchou destilací dřeva
  • aktivní uhlí

Již u starých Slovanů se věřilo, že bříza bere utrpení a nemoc, a místo toho přináší štěstí!

Každý rok by měl člověk vypít počátkem jara nejméně 8-10 litrů březové mízy.

Kde koupit březovou mízu(vodu)?

Březová míza a její pozitivní účinky na zdraví:

  • normalizuje střevní mikroflóru
  • stimuluje proces krvetvorby, 
  • pomáhá při anémii
  • pozitivní účinek na tělo během menopauzy
  • přispívá také ke zmírnění chronické únavy, letargie, ospalosti
  • zvyšuje imunitu
  • zdroj elektrolytů
  • zlepšuje celkový metabolismus
  • pro všechny druhy diet (22 kcal na 100g)
  • pomáhá při bolesti hlavy
  • při chronické rýmě
  • při kašli a bolestech v krku
  • odstraňuje toxiny z těla
  • při onemocnění ledvin a močových cest
  • snižuje zánět močových cest
  • regenerační účinek a posilující účinek
  • přírodní diuretikum a sedativum
  • při dně, artritidě, revmatismu
  • k prevenci zubního kazu
  • má antioxidační a protinádorovou aktivitu
  • při otocích a na nehojící se rány a vředy
  • pozitivní vliv na činnost žaludku
  • na plísňové onemocnění kůže
  • zlepšuje náladu
  • pomáhá v boji proti impotenci
  • pro výživu a péči o vlasy
  • více

Z březové mízy se vyrábí březový kvas, víno i sirup. Čestvá březová míza (chutný, zdravý, osvěžující nealkoholický nápoj) vydrží v lednici cca 2 dny (pak se ale rychle kazí a je kyselá)
, dále můžeme mízu zmrazit (nejvhodnější způsob uchovávání)
nebo pasterizovat (pasterizaci nebo sterilizaci ztrácí mnoho vitaminů a dalších živin)
pro dlouhodobější použití.

Bříza měla v minulosti široké využítí:

  • březová míza se používala na výrobu vína a kvasu
  • březové proutky na výrobu pružných březových košťat a košíků
  • březová kůra se používala na psaní textů
  • uzdravovala nemocné (listy, míza, pupeny, květenství)
  • březové proutky se používaly ve vaně či sauně na prokrvení těla
  • dávala teplo, rychle rostoucí dřevina, dala se tzv. kopicovat
  • výroba dehtu a aktivního uhlí

Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?

Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě…

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit – minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector