Borůvkový olej a jeho účinky na zdraví – na co je dobrý?

Ostropestřec mariánský, vzrostlá rostlina, vlastně bodlák, jehož krásný fialový květ asi známe ze zahrádek, se v poslední době dostává do popředí zájmu stále více jako léčivka. Pro očistu našeho těla se nyní nejvíce užívají jeho semínka, která nám mohou účinně pomoci s detoxikací jater po zimním období.

Ostropestřec mariánský – Silybum marianum

(čeleď Hvězdnicovité – Asteraceae) je rostlina, která má rodiště ve Středomoří. U nás se ve volné přírodě mnoho nevyskytuje, ale jako velmi dekorativní rostlinu ji lidé pěstují v okolí svého obydlí.

Detoxikace pomocí semen ostropestřce mariánského

Borůvkový olej a jeho účinky na zdraví – na co je dobrý?

Vloni na jaře jsem potkala v obchodě s čaji pána, který si kupoval semínka z ostropestřce mariánského ve větším množství. Na můj dotaz jak a k čemu je užívá, mi odpověděl, že je přímo „chroustá“ a že pomáhají na játra.Tenkrát jsem ještě mnoho o této bylině nevěděla. Ale jeho odpověď mě zaujala natolik, že jsem si řekla, že to musím vyzkoušet a sáček jsem též zakoupila. Chuťově mi nebyla semínka proti mysli a po namixování byla ještě chutnější.

Jarní doba je vhodná pro nejrůznější odstraňovaní škodlivin z těla. K detoxikaci jater postačí již pití odvaru ze semínek ostropestřce v podobě čaje. K přípravě odvaru je vhodné semínka pomlet na prášek.Mnohem více účinný je však přímo olej ze semen ostropestřce anebo ještě více rozemletá semínka zamíchaná do tohoto oleje.

Borůvkový olej a jeho účinky na zdraví – na co je dobrý?

Pomletá semínka však mohou začít rychle podléhat oxidaci a proto jsem si zvolila tekutinu, do které jsem je po namixování namočila. Tou se stal přímo ostropestřcový olej. Ozdravný a dle pozorovaného účinku i silně detoxikační prostředek, byl na světě.

Určitě jsem „neobjevila Ameriku“ 🙂. Podobných detoxikačních výrobků je na našem trhu velký dostatek.  Jsou i jiné výrobky z ostropestřce, které jsou v podobě různých tinktur nebo výluhů či extraktů. To co vám nabízím k přípravě je však jednoduchý doplněk, který Vám možná též zachutná, pakliže jej vaše tělo potřebuje.

Přípravek z čistého ostropestřce

Základní předpis

Ingredience:

  • 100 g semínek ostropestřce mariánského
  • 70 g oleje z ostropestřce

Semínka, která zakoupíme jako čaj v jakékoliv prodejně bylinek, vysypeme na stůl a raději přebereme a vyřadíme případné kousky třeba stvolu, které tam nepatří.

Mezi semínky se mohou objevovat i jiná semínka, než z ostropestřce a ty také vyřadíme.

Borůvkový olej a jeho účinky na zdraví – na co je dobrý?

  • Množství po 50 g namixujeme na prášek nejlépe v tříštivém mixéru na kávu a vsypeme do připravené skleničky, kterou doporučuji před použitím dobře vypláchnout vařící vodou a také ji do sucha vytřít.
  • Na váze pak sypkou směs zalijeme olejem, který je k dostání též v prodejnách se zdravou výživou a jeho cena není závratná.
  • Dobrým promícháním vytvoříme kaši, kterou přechováváme v ledničce.

Užívání

Při užívání jsem se u sebe setkala s velmi zajímavým poznatkem. Kaše ze semínek smíchaných z olejem mi tak zachutnala, že jsem úplně cítila, jak po ní mé tělo touží. Stala se mi téměř „mlsem“, na který jsem chodila i častěji než asi mé tělo potřebovalo.

Borůvkový olej a jeho účinky na zdraví – na co je dobrý?

Pro užívání doporučuji vzít pouze 3 x denně 1 rovnou čajovou lžičku připravené ostropestřcové „kaše“ po jídle. Když jsem množství, které doporučuji, sama předávkovala, tak se očistný proces dostavil někdy dosti razantně. Proto pro začátek jen uvedené dávky.

Dávky lze zvýšit individuálně dle chuti, kterou na tuto kašičku naše tělo má. Ale raději se budeme hlídat v konzumaci, protože nám většinou připravek docela chutná.

I při doporučeném množství může nastat silné pocení a někdy brzy následuje i očista tlustého střeva v podobě překvapivého vyloučení zplodin látkové výměny a to ještě většinou ten den večer a následně i ve velké míře další den ráno.Obecně, ve dny užívání není určitě žádný problém s vyměšováním 🙂. Zde jsem pochopila význam ostropestřce mariánského při hubnutí. Pomáhá nejen s čištěním jater, ale i střeva.

Možná si kladete otázku, jak dlouho má tato kúra trvat. Přesně vám to nepovím, ale popíšu vám, co se přihodilo mně osobně. Jednoho dne jsem při užití své obvyklé ranní lžičky pocítila velice silný odpor k této kaši, že jsem se až sama podivila.

Je vhodné tento signál těla zaregistrovat a užívání ukončit, protože to, co jsme již pojedli, tak to je asi  to správné množství, které naše tělo potřebovalo k očistě a více již nechce. Toto je čistě můj osobní výklad a nemusí být v souladu s vědeckými studiemi, pokud na toto téma existují.

Proto se zřejmě objeví zmíněná nechuť k další konzumaci. Naše tělo vyšle signál velice spolehlivě a moje rada je uposlechnout. Další užívání dle mého soudu není nutné.

Většinou k očistě postačí asi tak dvě, maximálně tři připravené množství, které zde uvádím v přípravě (též viz foto).

 Doporučuji ponechat „kaši“ v ledničce a vrátit se k ní jakmile se chuť objeví znova.

Doplnění fenyklem a lopuchem

Ingredience:

  • 100 g semínek ostropestřce
  • 70 g oleje z ostropestřce
  • 5–10 g fenyklu
  • 5–10 g kořene lopuchu

Pro větší chutnost jsem si ji ještě vylepšila ostropestřcovou kaši namixovanými semínky z fenyklu a troškou pomletého kořene z lopuchu. Obojí pomůže s lepší stravitelností přípravku. Semínka fenyklu i kořen lopuchu lze pomlet v mlýnku současně.

Připravená doplněná směs může někomu chutnat lépe než samotný ostropestřec v oleji, a proto tuto variantu též uvádím. Množství přídavku je již na vašem zvážení, ale pro ovlivnění chuti stačí jenom trochu.

Účinky ostropestřce mariánského

O účincích se zmíním jenom okrajově, protože na internetu najdete spoustu informací, ze kterých jsem vytáhla jen ty nejdůležitější.

Očistná kůra s ostropestřcem pomáhá s regenerací jaterních buněk a současně čistí játra od jedů a toxických látek, které se nám v játrech usadily. Proto tuto kůru doprovází též pocení díky uvolněným toxinům.

Ostropestřec umožňuje obnovit funkci jater i po závažnějších onemocněních bez vedlejších účinků. Je vhodný při léčení ztvrdlých jater, u léčených alkoholiků, u lidí drogově závislých, při léčení nadváhy, při eliminaci běžných chemických příměsí z potravin tzv. éček.

Též pomáhá lidem, kteří mají játra poškozena v důsledku užívání chemických léků, po chemoterapii, po otravách houbami a jedynejrůznějšího druhu. Je též účinný při alergiích a i při zažívacích potížích.

Při užívání může dojít k lehkému zvýšení krevního tlaku a proto není ostropestřec jako razantní kůra doporučován těhotným a kojícím ženám a lidem, kteří již mají tlak vyšší.

Také je vhodné zařadit odlehčenou stravu, raději bez živočišných bílkovin a určitě se vyhnout konzumaci alkoholu.

Účinnou látkou je silymarin a jeho blahodárný vliv na naše tělo potvrdilo již mnoho vědeckých studií. Proto užívání ostropestřce je velice přínosné a přitom pro naše tělo nijak zatěžující.

Silymarin působí na zlepšení metabolismu jaterní buňky, stabilizuje její buněčné membrány, podporuje regeneraci jaterní tkáně a je výrazným antioxidantem, odstraňuje nebezpečné látky, volné radikály.

Ostropestřec mariánský má tolik tělu prospěšných účinků, že nedám na tento jarní očistný prostředek dopustit.

Upozornění závěrem

Po dobu této očistné kůry je velice vhodné jíst jen lehkou dietní stravu bez živočišných bílkovin, spíše si dát postní režim třeba o rýži a zelenině a také výrazně omezit solení.  Takto tělu velice pomůžeme s probíhající detoxikací. Samozřejmostí je, že v tomto období nebudeme pít ani  alkohol.

Nikoho však vyloženě nenabádám k následování uvedené kůry. Použití oleje z ostropestřce smíchaného s mixovanými semeny je sice velice chutná, ale někdy i razantní očista a je pro odhodlané jedince. Použití této detoxikace záleží na vaší chuti a odvaze něco podstoupit a je tedy jenom na vašem zvážení a též na vaši odpovědnost.

Pocení může být dosti intenzivní a očistné projevy též, ale podle osobních zkušeností nic z těchto projevů není nebezpečné, ba naopak, tělo se tímto zbavuje škodlivin. Snadnost, dostupnost a důležitost této kůry mne přesvědčila, že vám mám tuto informaci předat a na zdraví prospěšnou bylinku upozornit.

Poznámka: Není bylina, aby na něco nebyla… Ale i s léčivkami je potřeba zacházet opatrně a také se více o nich informovat. Mnohé informace chodí přímo od vás čtenářů, za což děkuji, ale nemohu vydávat celé úryvky článků, jsou chráněny autorskými právy, a ani odkazy, proto jenom vyjímám a je jen na vás, jak s danou informací naložíte.

Dle našeho předního léčitele je třeba si také ověřit, jaký jsem osobně typ a jak na mne může bylinka či její plod působit a také jakou situaci ve svém těle řeším. Pozor tedy i zde u ostropestřce na dlouhodobé užívání, což ani já osobně nedoporučuji.

Ostropestřec mariánský se dle informací používal na zvýšení tvorby mateřského mléka a používal se u matek, které neměly mateřské mléko, protože zvyšuje tvorbu prolaktinu, a toto ovšem může mít naopak neblahé následky u žen, které jednak nekojí, ale třeba si zjistily bulku v prsou nebo muži s problémy s potencí a lidé s vysokým tlakem. Zde nemusí tato očistná bylinka sloužit ke zdraví, ale spíš situaci komplikovat. Toto vše platí pro dlouhodobé užívání, proto prosím vše s rozvahou, zjišťujte, hledejte. Nikdo z nás totiž neví vše a já se zde snažím spíš vařit 🙂 a vymýšlet pokrmy. Moje informace o očistných postupech jsou hodně všeobecné a pro tento web spíše okrajové. Zda budete zkoušet vařit a očišťovat své tělo a jít cestou podobnou,  to je již jenom na vašem zvážení.

Budete mít zájem:  Setkala Jsem Se S Covid Pozitivnim A Nemám Příznaky?

Poznámka doplněna 15.9.2016

Borůvky a účinky na naše zdraví: mozek, svaly, kosti

Borůvky jsou velmi bohaté na vlákninu, vitamíny a řadu minerálů a proto se dají zařadit mezi tzv. super potravinu. Borůvky mají velmi málo kalorií a žádný cholesterol a tak se hodí do velkého množství diet jako zdravá svačina nebo součást snídaně.

Borůvky obsahují také vitamíny a minerály, které chrání naše tělo před řadou nemocí a zároveň posilují imunitní systém:

  • Vitamín C
  • Vitamín K
  • Vláknina
  • Mangan
  • Draslík
  • Vápník
  • Železo              Borůvkový olej a jeho účinky na zdraví – na co je dobrý?

Jaké jsou pozitivní účinky borůvek na naše zdraví?

Sladké, šťavnaté a plné chutí i tak se dají popsat borůvky, ale to, že nám dobře chutnají není jejich jediná vlastnost, jelikož našemu tělu velice prospívají i po zdravotní stránce. Jsou plné antioxidantů a dalších důležitých látek, které pomáhají našemu srdci, mozku a kostem.

1. Borůvky patří mezi nejlepší zdroje antioxidantů z ovoce a zeleniny

Antioxidanty jsou pro naše tělo důležité, jelikož nám pomáhají v boji proti volným radikálům. Volné radikály urychlují stárnutí našich buněk. Borůvky obsahují velké množství antioxidantů (flavonoidy).

Dle Cornelovy univerzity (odkaz v anglickém jazyce) mají borůvky, společně s granátovým jablkem velmi vysoký obsah antioxidantů. Naopak relativně nízký obsah mají například banány a meloun. Zvýšením konzumace ovoce a zeleniny (zejména borůvek) je dobrý krok pro prevenci proti rakovině (antioxidanty snižují oxidační stres).

2. Zlepšují činost našeho mozku

Antioxidanty slouží v řadě důležitých procesů v těle. Díky antioxidantům v borůvkách  si můžeme zlepšovat zdraví našeho mozku (antioxidanty působí proti stresu, díky kterému může náš mozek rychleji stárnout).  Flavonoidy (zejména anthocyanidiny) tak mohou pomáhat, jako prevence proti zhoršování kognitivní funkce nejen u stárnoucího člověka.

3. Pomáhají snižovat krevní tlak

Borůvky pomáhají zlepšovat stav u lidí trpícím zvýšeným krevním tlakem. Pokud trpíte onemocněním srdce a cév, tak stojí za úvahu přidat do jídelníčku tyto velmi chutné bobule.

4. Pomáhají zlepšovat naši kůži

Kolagen, který je pro zdraví naší kůže důležitý potřebuje Vitamín C, kterého mají borůvky dostatek. vitamín C nám dle některých studií pomáhá chránit naši kůži proti UV záření (přímý vliv vitamínu c na naši kůži však zatím není zcela prokázána a je potřeba dalších studií).

5. Borůvky a hubnutí

Vysoký obsah vlákniny a nízký počet kalorií v borůvkách je ideální kombinací pro hubnutí. Borůvky obsahují také vitamín C a antioxidanty, které jsou při spalování tuku a zlepšení zdraví našeho těla důležité.

  Borůvky obsahují na 100 g (malá hrst) přibližně 10 g cukru a tak se borůvky v dietě hodí ideálně jako svačinka nebo součást snídaně.

Vláknina v borůvkách (cca 2,5 g na 100 g) je důležitá při hubnutí, jelikož nás udrží delší bez pocitu hladu a zároveň zlepšuje trávení potravy.

Borůvkový olej a jeho účinky na zdraví – na co je dobrý?

6. Chrání naše srdce

Borůvky obsahují vlákninu a takzvané Antokyany, které pomáhají snižovat cholesterol. Další pozitivem borůvek je to, že neobsahují žádný cholesterol.

7. Posílení kostí

Borůvky obsahují železo, fosfor, hořčík, vápník, zinek a mangan – tyto nutriety přispívají k budování a udržování zdraví našich kostí. Zinek a Vitamín K obsažení v borůvkách pomáhá udržovat sílu a pružnost našich kostí.

8. Podpora imunity

Velké množství antioxidantů a zejména vitamínu C a minerálů pomáhá našemu imunitnímu systému v boji proti virům. Je dobré si tak během zimního období dopřát každé ráno hrst borůvek jako prevenci proti rýmě a nachlazení.

9. Regenerace svalů

Dle studie Journal of the International Society of Sports Nutrition mohou borůvky pomáhat s regeneraci našich svalů po cvičení.

10. Působí protizánětlivě

Dlouhotrvající záněty v těle postupem času mohou způsobit řadu závažných nemocí jako je rakovina, Alzheimerova choroba, Cukrovka a další. Borůvky obsahují polyfenoly, které pomáhají bojovat proti zánětům. Je dobré tedy jíst tyto chutné bobule každý den jako prevenci proti dalším zánětům.

11. Mohou zlepšit náladu

Podle této studie polyfenoly obsažené v borůvkách pomáhají zlepšovat náladu u dětí a dospělích a zároveň snižují riziko deprese.

Borůvky a zdraví: jaké jsou jejich zdravotní a léčivé účinky

Borůvkový olej a jeho účinky na zdraví – na co je dobrý?

Borůvky (celým správným názvem brusnice borůvka) jsou sladké drobné kuličky ovoce, které obsahují řadu důležitých živin, mají skvělou chuť a těší se velké oblibě.

  • Odborníci na zdravou výživu je často označují za “super potraviny”, protože obsahují jen velmi málo kalorií a mají řadu blahodárných účinků na naše zdraví.
  • Protože jsou velmi chutné a lze je snadno zařadit do našeho jídelníčku, řada lidí považuje borůvky za své oblíbené jídlo.
  • Tady je 10 vědecky ověřených zdravotních účinků borůvek.

Obsahují málo kalorií a přitom jsou plné živin

  1. Borůvky rostou na drobných keřících, zejména v lesích, ale můžeme je najít i na polích nebo si je vypěstovat doma.
  2. Plody mají obvykle modrou až modrofialovou barvu.
  3. Borůvky patří mezi drobné bobulovité ovoce a jsou blízkým příbuzným brusinek a dalších drobných bobulovin.

  4. Jednotlivé kuličky mají zhruba 5 – 16 mm v průměru a na jednom konci mají zakrnělý kalich ve tvaru korunky.
  5. Borůvky dozrávají postupně a mění barvu ze zelené na fialovou až modrou.
  6. Existují dvě hlavní odrůdy borůvek, a to zahradní a divoké.

  7. Divoké borůvky rostou volně v přírodě, na pasekách či v lesích a jejich plody jsou obvykle menší, ale bohatší na antioxidanty a další živiny.
  8. Naproti tomu zahradní borůvky (například Kanadská borůvka) jsou vyššího až keřovitého vzrůstu, jejich plody jsou větší, ale obsahují méně antioxidantů a živin.

  9. Borůvky patří mezi na živiny nejbohatší drobné bobuloviny.
  10. V jedné porci (148 g) borůvek najdeme následující živiny (1):
  • Vláknina: 4 gramy.
  • Vitamín C: 24% denní doporučené dávky (DDD).
  • Vitamín K: 36% denní doporučené dávky (DDD).
  • Mangan: 25% denní doporučené dávky (DDD).
  • Stopová množství různých dalších živin.
  • Kromě toho v borůvkách najdeme 85% vody.
  • Jedna porce (148 g) borůvek navíc obsahuje pouze 84 kalorií a 15 gramů sacharidů.
  • Z hlediska poměru obsahu živin a kalorií jsou tak borůvky skvělým zdrojem mnoha důležitých živin a minerálů.

Shrnutí: Borůvky patří mezi nejoblíbenější drobné bobuloviny. Obsahují málo kalorií, hodně vlákniny, vitamínů C a K.

  1. Antioxidanty jsou velmi důležité, protože chrání naše tělo před volnými radikály, což jsou nestabilní molekuly, které poškozují buněčné struktury a podílí se na vzniku závažných chorob, jako jsou diabetes mellitus nebo rakovina (2, 3).
  2. Borůvky mají nejvyšší antioxidační schopnost měřenou dle hodnot ORAC ze všech běžně konzumovaných druhů ovoce a zeleniny (4, 5, 6).
  3. Hlavními antioxidanty v borůvkách jsou látky ze skupiny polyfenolů, zvané flavonoidy.
  4. Borůvky obsahují zejména antokyany (druh flavonoidů),které jim dodávají jejich léčiv= účinky (7).
  5. Konzumace borůvek pomáhá přímo zvyšovat hladinu antioxidantů v krvi (8, 9).

Shrnutí: Borůvky mají největší antioxidační schopnost ze všech běžně dostupných druhů ovoce a zeleniny. Nejvíce zastoupeným antioxidantem v borůvkách jsou látky ze skupiny flavonoidů.

  • K poškozování DNA (deoxyribonukleová kyselina) v důsledku oxidačního stresu běžně dochází každý den.
  • Odborníci tvrdí, že k poškozování buněk oxidačním stresem dochází během dne více než 10 000x, a to v každé jednotlivé buňce našeho těla (10).
  • Poškození DNA je jedním z důvodů stárnutí a také hraje důležitou roli v rozvoji závažných onemocnění, jako je například rakovina (11).
  • Protože borůvky obsahují hodně antioxidantů, pomáhají neutralizovat volné radikály, které poškození DNA způsobují.
  • V jedné studii, která trvala 4 týdny, mělo 168 účastníků denně vypít 1 litr směsi jablečného a borůvkového džusu.
  • Na konci studie bylo u účastníků studie zjištěno snížení poškození DNA v důsledku oxidačního stresu v průměru o 20% (12).
  • Ke stejným zjištěním došly i menší studie, kde účastníci konzumovali čerstvé borůvky nebo prášek z borůvek (13, 14).
  • Shrnutí: Několik studií  naznačuje, že borůvky a borůvkový džus pomáhají chránit DNA před poškozením oxidačním stresem, který je jedním z hlavních faktorů podílejícím se na stárnutí organizmu a na vzniku rakoviny.
  • Oxidační stres ale neovlivňuje jen naše buňky a DNA.
  • Bohužel negativně působí i na cirkulující LDL lipoproteiny (lidově “zlý” cholesterol) v krvi a způsobuje jeho oxidaci, která je důležitým krokem v rozvoji kardiovaskulárních chorob.
  • Naštěstí borůvky obsahují antioxidanty, které podstatně snižují hladinu oxidovaného LDL cholesterolu v krvi (15).
  • Studie naznačují, že při užívání 50 gramů borůvek denně, došlo u obézních účastníků po 8 týdnech ke snížení koncentrace oxidovaného LDL cholesterolu v krvi o 27% (16).
  • Další studie potvrdila, že konzumace 75 gramů borůvek spolu s hlavním jídlem podstatně snižuje hladinu oxidovaných LDL lipoproteinů v krvi (17).
  • Shrnutí: Antioxidanty v borůvkách brání oxidaci LDL lipoproteinů (“zlého” cholesterolu) v krvi a chrání tak před rozvojem onemocnění srdce a cév.
  • Zdá se, že konzumace borůvek může prospět lidem s hypertenzí (vysokým krevním tlakem).
  • Ten je hlavním rizikovým faktorem řady onemocnění, která zabíjí nejvíce lidí na světě, jako je například infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda.
  • V jedné studii na obézních účastnících s vysokým rizikem onemocnění srdce a cév, došlo po užívání 50 gramů borůvek denně po dobu 8 týdnů ke snížení krevního tlaku o 4 – 6% (18).
  • Jiné studie přinesly podobné výsledky, zejména u žen po menopauze (19, 20).
  • Vzhledem k tomu, že vysoký krevní tlak je jednou z hlavních příčin infarktů myokardu a mozkové mrtvice, má i mírné snížení krevního tlaku blahodárné účinky na vaše zdraví.
  • Shrnutí: Pravidelná konzumace borůvek pomáhá snižovat krevní tlak, což potvrdila řada studií.
  • Jak již víme, konzumace borůvek pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu oxidovaných LDL lipoproteinů v krvi.
  • Nicméně je důležité si uvědomit, že toto jsou rizikové faktory a nikoli konkrétní onemocnění.
  • Proto musíme zjistit, zda borůvky pomáhají předcházet i konkrétním onemocněním, jako je například infarkt myokardu, který je celosvětově nejčastější příčinou smrti (21).
Budete mít zájem:  Máme víc věcí, ale letos jsme si žili hůř, míní Češi

V roce 2013 byla na 93 600 zdravotních sestrách provedena observační (pozorovací) studie. Účastnice studie konzumovaly velké množství antokyanů (hlavní antioxidanty v borůvkách) a došlo u nich ke snížení rizika infarktu myokardu v průměru o 32% (22).

  1. Protože se jednalo o pozorovací (observační) studii, není možné jednoznačně prokázat, že za snížením rizika stály pouze borůvky, ale vypadá to pravděpodobně, vzhledem k tomu, že jiné studie potvrdily, že borůvky snižují rizikové faktory kardiovaskulárních chorob.
  2. I tak je nutné provést další kvalitnější (randomizované) studie, než budeme moci vydávat jakákoli další doporučení ohledně konzumace borůvek jako “přírodního léku” na snížení rizika infarktu myokardu.
  3. Shrnutí: Některé důkazy naznačují, že pravidelná konzumace borůvek může pomáhat v prevenci infarktu myokardu.
  4. Oxidační stres má negativní dopady i na fungování mozku a zrychluje jeho stárnutí.

Studie na zvířatech naznačují, že antioxidanty z borůvek se v mozku hromadí zejména v těch oblastech, které jsou důležité pro inteligenci, paměť a schopnost učení. (23, 24).

Zdá se, že tyto antioxidanty přímo působí na stárnoucí neurony a zlepšují jejich signalizační a komunikační schopnosti.

Studie na lidech jsou rovněž slibné.

Jedné z nich se zúčastnilo 9 starších účastníků s mírnou kognitivní dysfunkcí, kteří pili denně borůvkový džus. Po 12 týdnech došlo ke zlepšení několika ukazatelů funkce mozku (25).

Jiná studie trvala šest let a zúčastnilo se jí 16 010 starších osob, kteří jedli každý den borůvky a jahody. Konzumace těchto drobných bobulovin vedla k průměrnému zpomalení věkem podmíněného zhoršování kognitivních funkcí o 2,5 roku (26).

  • Shrnutí: Antioxidanty v borůvkách mají řadu blahodárných účinků na mozek, pomáhají zlepšovat jeho fungování a zpomalit věkem podmíněné zhoršování kognitivních funkcí.
  • V porovnání s ostatními druhy ovoce obsahují borůvky poměrně málo cukrů.
  • Jedna porce (148 g) borůvek obsahuje zhruba 15 gramů sacharidů, což odpovídá obsahu cukru v jednom malém jablku nebo v jednom velkém pomeranči.
  • Na druhou stranu obsahují borůvky řadu bioaktivních látek, které neutralizují negativní účinky sacharidů a pomáhají lépe regulovat hladinu glukózy v krvi.

Studie naznačují, že antokyany v borůvkách zvyšují citlivost buněk na inzulín a zlepšují metabolizmus glukózy. Tyto antidiabetické účinky byly potvrzeny ve studiích jak s borůvkovým džusem, tak s výtažky (extrakty) z borůvek (27, 28, 29).

  1. Jedna studie na 32 obézních osobách s inzulínovou rezistencí bylo zjištěno, že po pravidelném pití nápoje smoothie s borůvkami došlo ke statisticky významnému zvýšení citlivosti buněk na inzulín (30).
  2. Vyšší citlivost buněk na inzulín pomáhá snižovat riziko vzniku metabolického syndromu a diabetu druhého typu, které v současnosti patří mezi nejzávažnější zdravotní problémy dnešní doby.
  3. Shrnutí: Několik studií naznačuje, že borůvky mají antidiabetické účinky, pomáhají zvyšovat citlivost buněk na inzulín a snižovat koncentraci glukózy v krvi.
  4. Infekce močových cest patří mezi velmi častá onemocnění, a to zejména u žen.
  5. Některé studie naznačují, že brusinkový džus pomáhá v prevenci tohoto druhu infekce.
  6. Protože jsou borůvky blízkým příbuzným brusinek, obsahují mnoho stejných účinných látek jako brusinky (31).
  7. Tyto látky se jmenují antiadheziva a brání přichycení a usazení baktérií, které jsou častým původcem infekcí močových cest (zejména Escherichia coli) na stěnách močové trubice a močového měchýře.
  8. I když účinky borůvek na infekce močových cest zatím nebyly zkoumány, je pravděpodobné, že borůvky budou mít na tyto infekce stejné účinky jako brusinky (32).

Shrnutí: Stejně jako brusinky i borůvky obsahují látky, které brání baktériím, aby se přichytily na stěnu močových cest (antiadhezivní látky). To může být přínosné v prevenci infekce močových cest.

  • Usilovné cvičení způsobuje otoky a únavu svalů.
  • Otoky a únava jsou důsledkem místního zánětu a oxidačního stresu ve svalové tkáni (33).
  • Konzumace borůvek může zmírnit poškození svalových buněk na molekulární úrovni což vede k minimalizaci otoků a k rychlejší regeneraci.
  • Jedna menší studie na 10 sportovkyních naznačuje, že konzumace borůvek po náročném cvičení, vedla k rychlejší regeneraci svalů dolních končetin (34).

Co si z článku odnést?

  1. Je jasné, že borůvky jsou velmi zdravé, chutné a obsahují plno živin.
  2. Navíc jsou sladké, barevné a můžete si je dopřát na mnoho způsobů.
  3. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhají chránit před řadou vážných onemocnění, včetně rakoviny.
  4. Jejich pravidelnou konzumací tak rozhodně chybu neuděláte.

Borůvky

tmavě modrý až černý plod bobulovitého tvaru s výraznou chutí, rostoucí na malých keřích nejčastěji v jehličnatých lesích, pasekách a rašeliništíchBorůvkový olej a jeho účinky na zdraví – na co je dobrý? a to ve vyšších polohách. Borůvky brusnice dozrávají obvykle během prázdnin. Spolu s rakytnikem patří borůvka mezi nejcenější superpotraviny rostoucí na našem území. Borůvky mají vysoký obsah antioxidantů, flavonoidů, betakaroteny,  vitaminy A, B, C rasveratrol, draslík, hořčík, měď, zelezo, zinek, chrom, mangan, ovocné cukry.

Vědci z Readingu testovali konzumaci borůvkové šťávy u školáků a zjistili, že při konzumaci tohoto ovocného nápoje se zvýšila výkonnost mozku u dětí a zlepšilo se učení a paměť. Borůvky jsou dobré také sušené, mají stejný obsah všech účinných látek a lze je dlouho skladovat bez přídavku cukru.

Borůvky a jejich účinky:

  • jsou bohaté na karoten, který chránící imunitní systém a tělové buňky před volnými radikály
  • vysoký obsah vitaminu C, třísloviny taninu, železa
  • čistí krev, dodávají životní energii a omlazují
  • při průjmech a jiných střevních potížích
  • snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi
  • zklidňují nervy
  • podporuje mozkové funkce – výživa pro mozek (brainfood)
  • mimořádně vysoký obsah vitaminu E a C ( zmírňuje stařeckou demenci )
  • antioxidant
  • pozitivně působí proti rakovině
  • efektivně pomáhá při snižování hmotností
  • borůvky mají protistresový účinek
  • zvyšují odolnost proti radiaci
  • pomáhají při léčbě neplodnosti
  • léčí šeroslepost
  • působí proti infekcím
  • při křečových žilách
  • při infekci močových cest a při ledvinových kamenech
  • napomáhají udržení rovnováhy (zejména u seniorů)
  • podporují kardiovaskulární systém
  • podporují metabolismus
  • protinádorové účinky (zdroj Julie Beattie-ová z University v Dundee)
  • působí proti stárnutí – antiaging
  • pomáhá pří šerosleposti stejně jako při špatném vidění
  • příznivý vliv na nespecifické střevní záněty (zdroj Patuiri G. Et al. 2011)
  • více

borůvky sušené? 

Využití: čerstvé přímo z přírody, nebo mražené

V kuchyni ho můžeme použít do koláčů, knedlíků a dortů.

02.06.2020 07:57

ROK S BYLINKAMI 2020Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup?Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si…

Borůvka nepřináší zdraví jen v podobě plodů. I její listy mají léčivé účinky, zvláště pro diabetiky

Brusnice borůvka je léčivou rostlinou, kterou dobře známe z našich lesů. Na podzim si užívá jejích plodů v podobě malých fialových borůvek. Borůvky jsou bohatým zdrojem antioxidantů a pro naše zdraví velmi přínosné. Keřík borůvčí však nepřináší zdraví jen v podobě plodů, ale také svých mladých lístků.

Léčivé listy

Listy borůvčí by se měly sbírat nejpozději do začátku kvetení rostlinky. Vyrazit tedy můžete na sběr malých lístků borůvčí již nyní. Lístky borůvky se suší a používají ve formě čaje. Připravené čaje s obsahem borůvkových listů zakoupíte ve specializovaných obchodech či lékárně. Proč si však nepřipravit domácí formu čaje z borůvčí, když na borůvčí narazíte téměř v každém lese.

Účinky na zdraví

Dnes na sběr listů borůvky pozapomnělo, ale v minulosti se jednalo o celkem běžného přírodního pomocníka. Čaj z listů borůvčí byl proslulý svými léčebnými účinky na zdraví.

Výhodou také je, že čaj je jemně nasládlý a má antioxidační účinky. Obsahuje proanthocyanidin, který pomáhá při zánětu jater.

Obsahuje také flavonoidy, polyfenoly, organické kyseliny, pektiny, vitamín C atd., látky lidskému tělu prospěšné.

Čaj z listů borůvky pomáhá snižovat koncentraci glukózy v krvi a je skvělým lékem proti cukrovce. Silnější odvar lze použít jako obklad na zánět očí. Odvar z borůvek je tak ideálním především pro diabetiky, i přes svou nasládlost snižuje hladinu cukru v krvi.

Je tedy skvělou podpůrnou léčbou při cukrovce. Pomůže i ve chvílích, kdy vás trápí zánět močových cest, co více, působí jako skvělá prevence pro osoby, které mají oslabené močové cesty.

Odvar z listů podporuje také funkce mozku, zdraví očí, chrání před jaterními chorobami a posiluje imunitní sytém.

Jak si čaj připravit?

Připravte si polévkovou lžíci sušených listů borůvčí a přelijte ji vařící vodou cca 150-200 ml. Nechte vylouhovat 5-10 minut.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Přírodní a BIO kosmetika

17.12.2019

Dívá se na vás ráno v zrcadle unavená a zašedlá pleť, která za vás prozrazuje, kolikpak letos sfouknete svíček na narozeninovém dortu? Pak na nic nečekejte (líp totiž bohužel nebude!) a vrhněte se rovnýma nohama do boje.

Budete mít zájem:  Rakovina varlat – příznaky, příčiny, léčba, prevence

Pokud nevěříte na zázračné vodičky a krémíky, ale přesto byste rádi svůj kosmetický arzenál obohatili, zbystřete! Mám pro vás zajímavý tip, o kterém zatím moc lidí tušení nemá.

Jde o avokádový olej, který jsem si jen tak pracovně sama pro sebe překřtila na „botox v lahvičce‘. 

Avokádový olej je totiž přímo nabitý vitaminy A, D a E, které jsou základními stavebními kameny nádherné pokožky bez vrásek.

Ostatně – určitě jste už zaslechli, že avokádo s medem se doporučuje jako vysoce funkční pleťová maska na vyživení mdlé pleti bez života, na kterou si brousí zoubky první vrásky.

Proč si tedy nedopřát koncentrát, který se používá přece jen nesrovnatelně pohodlněji, než plody avokáda, která musíte pracně rozmašírovat vidličkou v misce a následně ještě řešit, ‚kam s ním‘, až vám začne odpadávat po čtvrthodince z obličeje. 

Avokádový olej je bohatý na vitamíny, které jsou stavebními kameny zdravé pevné pokožky  

Navíc olej můžete používat jak místo vaší obvyklé ranní či večerní péče (namísto krému), tak jej lze využít právě pro míchání pleťových masek.

V prvním případě stačí doslova pár kapek, které rozetřete na čistou, termální nebo květinovou vodou svlaženou pleť.

Uvidíte, že olej se do kůže doslova vpije a ta bude rázem jako vyměněná! V případě druhém můžete třeba lžičku oleje smíchat s banánem, nebo jílem a voilá – vlastní pleťová maska je na světě. 

Mimochodem, pamatujete si na poslední dovolenou, kdy jste pustili z hlavy veškeré starosti a celý týden jste na pláži jen odpočívali s knížkou v ruce a šuměním mořských vln za zády? A teď si představte, že onen odpočatý výraz si můžete dopřávat každý den! Nemožné? Tak zkuste avokádový olej zařadit do své pravidelné péče o pleť a uvidíte, že od prvního použití z něj budete nadšení! 

 

Avokádový olej — pro zdravé vlasy, pleť i srdíčko

Patří mezi nejzdravější ovoce na světě. Přestože jeho plody rostou na stromě jménem Hruškovec přelahodný (ach ta binomická nomenklatura :)), celý svět ho zná pod zcela jiným názvem. Obsahuje tolik přírodních látek, že bývá označováno za superpotravinu. Lisováním jeho semen a dřeně vzniká prvotřídní olej. Řeč je o avokádu. 

 

Vše dobré, co avokádový olej obsahuje

  • Kyselina olejová — Mononenasycená omega-9 mastná kyselina, která tvoří až 70% avokádového plodu, je známá především pro své blahodárné účinky na zdraví. Dostatek kyseliny olejové snižuje v těle záněty a dokáže bránit rozvoji rakoviny.
  • Lecitin — Přírodní látka složená z kyseliny fosforečené, cholinu, mastných kyselin, glycerolu a dalších látek. Má vynikající účinky na snižování hladiny cholesterolu, pročišťuje stěny cév a posiluje činnost srdečního svalu. Vlasům vrací zdravý lesk a omezuje jejich vypadávání.
  • Vitamin K — důležitý pro správnou činnost jater a srážlivost krve, napomáhá tělu vstřebávat vápník, brání řídnutí kostí a má vliv na jejich správný vývoj, podporuje funkci srdce, ledvin, snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi, slouží jako prevence proti rakovině
  • Vitamin C — posiluje imunitu, má protizánětlivé, antioxidační a regenerační vlastnosti, stimuluje tvorbu krvinek, pomáhá bojovat s infekcemi, povzbuzuje organismus při únavě a vyčerpání, podporuje hojení, aktivuje buněčný metabolismus, je důležitý pro dobrý stav kostí, chrupavek, zubů a sliznic
  • Vitamin B5 (kyselina pantotenová) — má protistresové účinky, podporuje tvorbu hormonů v nadledvinách, napomáhá přeměně cukrů a tuků
  • Vitamín E — je antioxidant potřebný pro ochranu buněk, je zodpovědný za růst a vývin svalů, funkci krevního oběhu, nervového a zažívacího systému
  • Vitamín A (retinol) — je zásadní pro funkci očí a dobrý zrak, napomáhá správnému vývoji kostí
  • Vitamín B1 (thiamin) — pomáhá zlepšovat náladu, brání únavě, podporuje chuť k jídlu, je důležitý pro dobré trávení, posiluje srdíčko
  • Vitamin B2 (riboflavin) — je důležitý pro tvorbu buněk (zdravá pokožka, vlasy a nehty), správnou funkci očí, posiluje srdeční aparát a ovlivňuje mnoho dalších orgánů, má vliv na metabolismus, ovlivňuje nervovou soustavu
  • Vitamin B3 (nacin) — je důležitý k uvolňování energie ze sacharidů, udržuje správnou hladinu krevního cukru, podílí se na správné funkci nervového systému a zažívacího traktu, zmírňuje stavy úzkosti, deprese a nespavosti
  • Kyselina listová — hraje důležitou roli při krvetvorbě, je součástí vzniku nukleových kyselin a řady aminokyselin
  • Draslík udržuje potřebnou rovnováhu vody v organismu, upravovat krevní tlak, hraje roli při trávení bílkovin a cukrů
  • Hořčík je nepostradatelný téměř pro všechny procesy v těle, je po draslíku nejzastoupenějším minerálem v buňkách, udržuje buňky zdravé a zpomaluje jejich stárnutí a odumírání, podílí se na transportu cukrů do buněk a zlepšuje v nich využití kyslíku
  • Mangan je důležitý pro využití různých vitamínů, např. vitamínu C, nezbytný pro tvorbu bílkovin, cukrů, tuků, cholesterolu a pro metabolické procesy v kostech a nervové tkáni
  • Měď se podílí na lepším využití cukrů, stavbě kostí, činnosti centrálního nervového systému, je součástí kolagenu (bílkovina, která je důležitou částí kůže, kostí a pojivových tkání), má protizánětlivé účinky
  • Železo se podílí na tvorbě červených krvinek, ve kterých je součástí červeného krevního barviva (hemoglobin)
  • Zinek podporuje správnou funkci imunitního systému, kůže, vlasů, nehtů, pohlavních orgánů a nervového systému
  • Fosfor je součástí struktury kostí, zubů a membrán 

Avokádo si vysloužilo přezdívku ‚superpotravina‘. Je zdravé, ideální do teplé, studené, sladké i slané kuchyně a své místo má i v kosmetice  

https://www.ladybio.cz/akamuti-avokadovy-olej-100-ml/

https:/www.ladybio.cz/ere-perez-vodeodolna-rasenka-s-avokadem-cerna-10-ml/

https://www.ladybio.cz/i-m-naturkosmetik-maska-na-plet-natural-lifting-8-ml/

Avokádový olej a jeho účinky

Avokádový olej na pleť

Pravidelným užíváním avokádového oleje pomůžete vaší pokožce vytvářet větší množství správně fungujících buněk. Vitamín E, draslík a lecitin se snadno vstřebávají do dermis i epidermis, a poskytují tak energii pro růst a zdraví nové pokožky, stejně jako pro opravení již poškozených buněk. 

 

Avokádový olej na vlasy

Stejné živiny, které pomáhají zdraví vaší pokožky, jsou ideální i pro zdraví vašich vlasů. Avokádový olej můžete použít samotný nebo ho smíchat s dalšími libovolnými esenciálními oleji vhodnými pro výživu vlasů. Takto užitá vlasová kúra zlepší vzhled a strukturu stávajících vlasů a současně podpoří zdravější a rychlejší růst vlasů nových. 

 

Avokádový olej pro zdravé srdíčko

Avokádový olej má neobvykle vysokou hladinu beta-sitosterolu (látka podobná cholesterolu), díky které naše tělo dokáže přeměnit méně zdravé tuky do forem, které jsou pro něj lépe využitelné a méně poškozují buňky.

Vzhledem k tomu, že avokádový olej je navíc protizánětlivý, může pomoci zabránit poškození arteriálních stěn, což zase snižuje riziko srdečních onemocnění. Avokádový olej také udržuje krevní tlak na normální a zdravé úrovni.

 

 

Avokádový olej jako skvělý zdroj vitamínu E

Avokádový olej patří mezi prvních pět nejbohatších potravin na vitamín E. Tento vitamín rozpustný v tucích je známý pro své pozitivní účinky na zdraví kůže a očí, posiluje imunitní systém, chrání buňky před poškozením vyvolaným volnými radikály, zlepšuje paměť a funkce trávicího traktu. 

 

Avokádový olej pro lepší trávení

Pokud se cítíte často nafouklá jako balón nebo unavená bez zjevné příčiny, může za tím být špatné trávení. Avokádový olej by měl tento problém pomoci vyřešit.

Kombinace vitamínů, minerálů a mononenasycených mastných kyselin v avokádovém oleji pomáhá trávicímu traktu lépe zpracovávat potraviny.

Při pravidelném užívání nejenže se začnete cítit lépe a budete mít více energie, ale v konečném důsledku můžete přijít i o pár přebytečných kil. 

 

Avokádový olej při hubnutí

Jak již bylo naznačeno výše, je avokádový olej skvělým parťákem při hubnutí. Vysoká koncentrace kyseliny olejové v kombinaci se zdravou stravou a pravidelným pohybem dokáže s vaším tělem hotové divy. Látky obsažené v avokádovém oleji způsobují rychlý pocit nasycení, tzn. nebudete mít pocit hladu, ale vaše tělo bude mít přísun všech důležitých živin. 

https://www.ladybio.cz/puris-ag-neera-detox-kura-sedmidenni-1-l-detoxikacni-sul-zdarma/

https://www.ladybio.cz/puris-ag-neera-detoxikacni-balicek-2-l/

https://www.ladybio.cz/puris-ag-neera-detoxikacni-balicek-0-5-l-psyllium–nopal-a-detoxikacni-sul/

 

Avokádový olej a detoxikace těla

Avokádový olej je nabitý chlorofylem – přírodním zdrojem hořčíku. Je jednou z nejznámějších přírodních látek schopných zbavovat se těžkých kovů (rtuť a olovo) z jater, ledvin, mozku a dalších orgánů.

Každá molekula chlorofylu obsahuje v jádru hořčíkový iont, který se uvolňuje při kontaktu s kyselým prostředím (to vzniká například při trávení). Na místo uvolněného hořčíku pak neúplná molekula chlorofylu přitahuje kovové ionty, aby tak vyplnila volný prostor.

Můžeme tak bez nadsázky říct, že avokádový olej je takovým přírodním čističem našich vnitřních orgánů. 

 

Avokádový olej proti svědění a pálení

Pokud patříte mezi nešťastníky trpící některou z nemocí kůže, avokádový olej je dobrou volbou i pro vás. Díky vysoké koncentraci kyseliny olejové se avokádový olej nevstřebává tak rychle jako jiné oleje a udržuje vaši pleť dlouhodobě hydratovanou, což je v případě ekzému nebo lupénky více než žádoucí. Avokádový olej dokáže ulevit také od hmyzích kousnutí či bodnutí a popálenin. 

 

Avokádový olej jako ranhojič

Složky avokádového oleje dokáží urychlit proces hojení. Ať už vás trápí škrábance, oděrky, popáleniny, vyrážky či prasklé puchýře, zkuste použít pár kapek avokádového oleje. Nejenže pomůžete tělu k rychlejší regeneraci, ale zvýšíte také pravděpodobnost, že vám na těle nezůstane žádná ošklivá jizva.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector