Bio Vánoce s lahodnými recepty

  • Bio Vánoce s lahodnými recepty Jednoduchý a lahodný nápoj milovaný dětmi i dospělými. Mesquite zjemní konzistenci do krémova a zintenzivní chuť. Zdroj mnoha živin v jediné sklenici.
  • Bio Vánoce s lahodnými recepty Propojení chutí chce čas, ale pak je to lahoda.
  • Bio Vánoce s lahodnými recepty Kdo by nerad mlsal? S těmito tyčinkami lehce a zdravě!
  • Bio Vánoce s lahodnými recepty Máte rádi červenou řepu? Pak budete milovat i tento salát.
  • Bio Vánoce s lahodnými recepty Lehce složitější dort na přípravu, ale výsledek stojí za to!
  • Bio Vánoce s lahodnými recepty Jednoduchá příprava a pak troška sušení. Výsledek je fantastický.
  • Bio Vánoce s lahodnými recepty Kdo by odolal jemné kombinaci čokolády a pomeranče s doladěním v podobě lucumy a baobabu. Nebezpečně návykové!
  • Bio Vánoce s lahodnými recepty Naprostá dokonalost a chuťový ráj!
  • Bio Vánoce s lahodnými recepty Výživný a delikatesní nápoj z kvalitního proteinu a mandlového mléka, doplněný zelenou spirulinou pro extra porci energie.
  • Bio Vánoce s lahodnými recepty Jarní tip od Wlasty na výbornou pomazánku s medvědím česnekem. První opravdové jarní vitamíny, které po zimě vylézají ze země nesmíte propásnout!
  • Objevte batáty, třeba se skvělou aktivovanou omáčkou z kešu.
  • Spojení cukety a hub vás překvapí!
  • Tip na výbornou netradiční omáčku
  • Osvěžující a výživné smoothie vynikající jako skvělá svačinka.
  • Vůně lesa v ostružinách, síla slunce v hrušce, na zjemnění lucuma a vytrvalost chia semínek. To je hodně silná kombinace letních mámení.
  • Jednoduchá a přitom neodolatelná kombinace sladkých jahod proměněných v palačinku, která výtečně ladí s kousky banánu a lískooříškovým krémem Dream Cream. Jednoduchost léta v dokonalé harmonii.
  • Bez přehánění nejlepší chuťová extáze – svět již nikdy nebude jiný a vy nepochopíte, jak jste bez ní mohli žít! Dokonale zdravá, kokosem nadupaná, čistou čokoládou polévaná a vanilkou provoněná ultra zdravá varianta konvenční tyčinky. Tohle je ráj!
  • Krémová polévka ze zralých rajčat, cibule, česneku, kešu a vůní moře díky mořskému salátu.
  • Chcete omezit sůl? Právě jste našli dokonalý recept. Bez soli, bylinek a koření, mrkvovo-mandlový dip je harmonie čistých chutí bez nutnosti dochucování.
  • Pořádný dort, když to musíte mít kakaové! Lucuma zjemní datle a vanilka rozvášní vzpomínky…
  • Bezkonkurenční raw lahůdka na svačinu nebo jako pohoštění na party, nejvíce vám bude chutnat v kombinaci se sušenými krekry.
  • Tak dokonalý veganský sýr jste ještě nejedli!
  • České klasické vánoční cukroví v raw podání? Ano!
  • Jednoduchý zdravý dezertík jako výživová bomba, který se dá navíc nespočetně variovat.
  • Dokonalá svačinka nebo i oběd pro děti.
  • Věřte, že jich nikdy neuděláte tolik, aby zbyly!
  • Exotický salát těží ze zdravotních benefitů mořských řas. Vyzkoušejte jej.
  • Tento hummus je alternativou ke klasickému hummusu z cizrny. Je lehký a přitom výživný a zasytí.
  • Staňte se královnou divoké kuchyně a jedlých plevelů a začněte s tímto jednoduchým pestem.
  • Jedna z prvních bylinek na jaře přinese čerstvou chuť do vaší kuchyně a spoustu vitamínů.
  • Udělejte si vlastní hořčici, s kupovanou se nedá srovnávat a jde to překvapivě snadno.
  • Výživná pomazánka plná vitamínů, která je hotová doslova lusknutím prstů!
  • Jednoduché a maximálně výživné smoothie, když potřebujete nadopovat vitamíny.
  • Něco na zahřátí a nakopnutí v zimě, ale alkoholu už neholdujete? Pak vyzkoušejte raw veganský koňak bez alkoholu. Skvěle chutná a vyrobíte si jej za chvilku doma úplně sami. Tak na zdraví!
  • Nejlepší veganská zmrzlina. A tak jednoduchá!
  • Pro kamarády masojedy připravte tyto veganské raw burgříky. Neuvěří!
  • Další česká vánoční klasika tentokrát ve zdravé vegan a raw formě
  • Vychutnejte si tento řecký oblíbený dezert raw a vegan, je dokonalý!
  • Kdo by neměl rád sušenky. Tyhle z konopného mléka si zamilujete navždy.
  • Máte chuť na jednoduchou a výživnou pomazánku? Není nic snažšího než za pár minut vytvořit tuto kouzelnou avokádovou pomazánku. Jak na ni?
  • Hruškové lívance? To tu ještě nebylo. A stojí to za to.
  • Raw rizoto je plné rutinu.
  • Krásná zelená raw veganská polévka ze špenátu. Zamilujte se.
  • Smoothie plné vápníku? Udělejte si dobrotu z máku!
  • Marinovaná červená řepa je nedostižná.
  • Stracciatella patří k nejoblíbenějším zmrzlinám. Co teprve její raw vegan varianta!
  • Jemný a krémový dezert pro oslavu každého dne. Chuťové buňky budou plesat!
  • Naše jablečno-skořicové rolky si výborně rozumí… s rukolou!
  • Semínka chia jsou nejen výživná ale i dokážou vykouzlit skvělou pudinkovou konzistenci. Jednoduchý smícháním těch správných ingrediencí získáte rachlou svačinku pro malé i velké.
  • Tak trochu jiná zmrzlina. Udělejte si výživnou zmrzlinu z makadámii a pak ji ponořte do lahodného kakaového nálevu.
  • Přátelé klepou na dveře a vy nemáte, čím je poctít a chcete, aby to bylo raw? Tento rychlý dort má velice jednoduchý základ, na který lze donekonečna variovat toping a zdobení!
  • Jako salát nebo hlavní pokrm, špagety ze dvou druhů dýní a červené řepy zalité sofistikovaným dresinkem mají něco do sebe. Živá varianta na italský způsob plná výživných látek.
  • Snídat dobře je základ.
  • Hlavní jídlo, které zasytí a ohromíte jím i neraw strávníky.
  • Zdravé mlsání na Vánoce, to chceš!
  • Wrapy jsou jednou z nejoblíbenějších raw pochoutek – kdykoliv po ruce, variabilní a nekonečně chutné. Zasytí i osvěží a vždycky s nimi lze objevit nové chuti. Tentokrát jsme do wrapu přidali výživnou červenou quinou.
  • Čokoládové orgie pro milovníky této živé pochoutky. Základem dortu je důkladně hutný korpus s blaženě jemným čokoládovým krémem a na povrchu pokaždé jiná úprava z drobenky z kakaových bobů či jemného kakaového sypání.
  • Salát z kelp nudlí na thajský způsob. Plný vitamínů a minerálů a tak nekonečně lahodný!
  • Plná vynikajících vlašáků a dalších výživných oříšků, tahle raw štola není žádným dusivým kouskem pečiva, ale příjemně vláčným živou dobrotou vhodnou třeba k snídani nebo s sebou na výlet.
  • Aneb salát jinak! Vyměňte salátovou mísu za efektní rolky a vaše stolování dostane nový rozměr.
  • Zamilovaný dort v láskyplné červené a všeobjímající vanilce. Každá jahoda jako tlukoucí červené srdce, jednoduše zhmotněný kus lásky na talíři.
  • Povzbuzující nápoj vás zasytí a povzbudí
  • Lehká a hravá varianta špízů, kousky vaší oblíbené zeleniny proložené vynikajícími olivami a sušenými rajčaty, které jim dodají pikantnost.
  • Delikatesní svačinka nebo neodolatelná alternativa svátečním chlebíčkům.
  • Plné kvalitních olejů a rostlinného proteinu, slunečnicová semínka mohou být dokonalým základem pro vaše další variace pomazánek či dipů.
  • Italská nálada v mžiku vykouzlená na váš stůl
  • Oblíbená snídaně či svačina pro děti i dospělé. Neotřelá kombinace mrkve a ořechů si skvěle rozumí s čokoládou. Výživný pokrm pro mozkové buňky, krásnou pleť a dobrou náladu.
  • Výborná polévka pro podzimní zahřátí
  • Senzační vege rawburgříky pro potěšení z každého sousta, s výživnými a přitom lehkými semínky nebo s variací, která je vašemu srdci nejbližší.
  • Velikonoční radost pro malé mlsouny.
  • Variabilní cizrnový hummus-dip se sezamem pro každou příležitost
  • Lehké a zábavné jídlo pro nasycení i jako lehkou svačinu.
  • Neodolatelný domek pro radost těm nejmenším a jejich dětským pohádkovým fantaziím.
  • Prohřívací mrkvový krém s vůní zázvoru s kapkou pomerančového džusu pro důmyslnou chuť.
  • Co může být lepšího na dlouhé zimní večery, než pudink ze sladkých pomerančů, jemné mandlové pasty s intenzivní chutí kakaa a vůní skořice.
  • Zvolte svou oblíbenou zeleninu, udělejte z ní křupavé nudle a dejte si je s neobvyklou krémovou kombinací kešu oříšků a bazalky.
  • Sušené meruňky, rozinky, goji či snad třešně nebo sladkokyselé moruše? Sušené ovoce dle vaší chuti spolu s výběrem z oříšků, přelité jemnou čokoládou. Tyčinka, která vám nedá spát.
  • Ovoce může být někdy pro jazýček značně kyselé, proč si je neosladit? Přidáme lucumu, zdravotní benefity se násobí, chuť roste do závratných výšin a konzistence hladí rozdrásaný jazýček.
  • Výživou nadupaná dobrota, kterou ocení zejména děti, skvělé jako snídaně či svačina.
  • Důležité je předem klíčit semínka, pak je dezert správně nabušený vitamíny.
  • Karob jako alternativa čokolády má své výhody.
  • Parádní pudink s třemi pé: poctivá proteinová pochoutka skvělá pro děti na snídani i svačinu, pro zasycení i potěchu oka.
  • Slaďounký, rychlý a plný dobrého proteinu z konopí. Toto smoothie si získá každého!
  • Lízátka milují snad všechny děti! Udělat krásná a zdravá raw lízátka není přitom vůbec nic těžkého!
  • Odlehčená dobrota pro divokou halloweenskou noc. Z pekanů, dýně a mandlové pasty a vanilky.
  • Vaše oblíbené bobulovité ovoce v tomto krémovém dortu osloví každého labužníka.
  • Chcete si dopřát veganský sýr? Jednodušeji už to nejde.
  • Tyto malé ovocné svůdníky vykouzlíte snadno a rychle.
  • Není nad domácí zmrzlinu a není jednodušší varianty této oblíbené pochoutky než tohoto extrémně chutného jahodovo-kokosového modelu.
  • Osvěžení plné křupavé čokolády pro horké dny
  • Nutričně dokonalý dip, jehož základem je výživné konopné semínko plné pozitivní energie pro každý den!
  • Křupavý a lahodný útok na chuťové buňky!
  • Nevšední zeleninová polévka s ovocným tónem.
  • Malinám se nedá odolat v žádné podobě a nejčastěji je slupneme ještě v hustém maliníkovém mlází. Pokud však zbydou, neváhejte je vyzkoušet v neobvyklé kombinaci s jablky. Obohacené chia semínky nakopnete jejich léčebný potenciál a příjemnou konzistenci.
  • Originální a osvěžující spojení chuti fenyklu a sladkých meruněk. Nechte se překvapit rafinovanou kombinací na svém stole.
  • Časově trochu náročnější, avšak maximálně delikatesní svačinový wrap s dýňovými hranolky.
  • Vypadá to báječně a složitě, ale raw verze je velice jednoduchá.
  • Pohankový základ tvoří dokonalé pozadí pro pohrávání si pečlivě promyšlených ingrediencí tak, aby vznikla lahodná a výživná energetická tyčinka do práce i na výlet. Oříšky, lucuma a 80% čokoláda jsou silně návyková kombinace!
  • Báječné a efektivní a neskonale chutné. Čokoláda nikdy nezklame! Kombinace s šalvějí a piniovými oříšky je neotřelá a otevírá nové obzory. Lámance jsou číslo jedna na každé party!
Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství Po Ket?

cs

Během adventního období vládne v domácích kuchyních čilý ruch: Některé kulinářské speciality vyžadují dlouhou dobu přípravy. Jiné se zase ihned konzumují a slouží k obzvláště sladkému zkrácení čekání na Ježíška.

Cukroví a perníčky

Vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, makronky z lískových ořechů, rumové kuličky, kokosky, moštové cukroví, wolfgangseeské perníčky nebo lienzský perník, achenseeská vánočka a skořicové hvězdičky: v Horním Rakousku, Tyrolsku a Salcbursku je advent velmi sladkým obdobím. Hněte se těsto, peče se a zdobí se cukroví, až kamna hučí.

Cukroví se podává na stůl o adventních nedělích a samozřejmě také o vánočních svátcích. Odkud pochází tradice pečení cukroví, není jednoznačně vysvětleno. Jedna teorie říká, že již ve středověku se v klášterech peklo cukroví se vzácnými přísadami a drahým kořením, které se o Vánocích rozdávalo chudým.

Dnes je pečení cukroví tak oblíbené, že se na mnoha místech pořádají kurzy pro děti i dospělé.

Bio Vánoce s lahodnými recepty © Michael Größinger, Kletzenbrot Bio Vánoce s lahodnými recepty © SalzburgerLand Tourismus, Weihnachten Bio Vánoce s lahodnými recepty © Tirol Werbung, Lisa Hörterer, Zillertaler Krapfen

Zvláštní tip ze Salcburska:

  • V Salcburském Lungau nabízí bio selka, autorka a bloggerka Christina Bauer kurzy pečení cukroví v Tamswegu.
  • Z východního Tyrolska pochází známý „Lienzský perník“: V zámku Bruck se před dávnou dobou pekl perník „Klanění tří králů“, který se dalece proslavil svým propracovaným marcipánovým vzorem. Pekaři a cukráři z Lienzu dnes opět oživují staré tradice a připravují perník s vybraným kořením, jako je skořice, hřebíček, muškátový oříšek, fenykl atd. Originální lienzský perník je plněný tyrolskými brusinkami a je k dostání v cukrárnách City Café Glanzl, pekárně Gruber a mistrovské pekárně Joast.
  • Další tyrolskou adventní pochoutkou je „Achenseeská štóla“ z pekárny Adler. Koupit ji lze při akci Advent na horách na statku Fischergut v Pertisau.
  • Věhlasná cukrárna Zauner v Bad Ischlu vyrábí lahodné Zaunerské štóly, které zasílá do celého světa. Tuto skvostnou lahůdku si objednává dokonce i švédský královský dvůr.
  • Nejen, že báječně vypadají, ale také skvěle chutnají: vanilkové rohlíčky, skořicové hvězdičky a perníčky z Cukrárny Thurnhofer v Berndorfu v Salcbursku. Cukroví je zasíláno až do Ameriky a do Spojených arabských emirátů.
  • V salcburském Halleinu je opravdu tajným tipem Confiserie Braun: k vlastním výtvorům patří mimo jiné keltské terčovité spony z čokolády nebo cukroví ve tvaru myšek „Stille Nacht-Mauserl“.

Norimberské perníčky

  • Přísady na cca 30 ks
  • 70 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 bio vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • strouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 100 g kandované citronové kůry
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g rozinek
  • 200 g mletých lískových ořechů anebo mandlí
  • 250 g pšeničné mouky typu 405
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1/8 l mléka
  • kulaté cukrářské oplatky (Ø 7 nebo 9 cm)
  • čokoládová poleva

Vymíchejte máslo, cukr a vejce do pěny. Přidejte skořici, kakao, hřebíček a strouhanou citronovou kůru. Nasekejte a vmíchejte kandovanou citronovou a pomerančovou kůru a rozinky. Přidejte mleté ořechy, mouku a prášek do pečiva, na závěr zapracujte do těsta mléko.

Nyní perníkovou hmotu rozetřete na kulaté oplatky ve vrstvě silné cca 1 cm. Perník položte na připravený pečicí plech a pomalu pečte při teplotě 160 °C cca 20 až 25 minut.

Vychladlý perník potřete čokoládovou nebo cukrovou polevou a ozdobte půlenými loupanými mandlemi.

Linecké cukroví

  1. 150 g hladké pšeničné mouky
  2. 100 g másla
  3. 50 g moučkového cukru
  4. 50 g loupaných a jemně nasekaných mandlí
  5. 1 žloutek
  6. čerstvě strouhaná citronová kůra (nebo sušená citronová kůra)
  7. 10 g vanilkového cukru
  8. špetka soli
  9. meruňková nebo rybízová marmeláda k promazání

Ze všech přísad rychle uhněťte těsto, v případě potřeby je nechte krátce odpočinout v chladu. Těsto je velmi křehké a nejlépe se vyválí mezi dvěma pečicími papíry nebo dvěma pevnými mrazicími sáčky. Vykrajujte libovolné tvary a pečte je při 165 °C v předehřáté troubě cca 12 minut do světle hnědé barvy.
Po vychladnutí slepte vždy dva kousky cukroví marmeládou. Před servírováním posypte cukroví moučkovým cukrem.

Moštové cukroví

250 ml moštu
250 g hladké mouky
200 g másla
1 žloutek
špetka soli
rybízová nebo malinová marmeláda jako náplň
1-2 vaječné bílky k potření

vanilkový cukr smíchaný s jemně prosátým moučkovým cukrem k posypání

Mošt svařte na mírném plameni na 4 cl, zvýrazní se tím jeho chuť. Mošt a ostatní přísady dejte do mísy nebo na vál. Rukama je smíchejte a rychle vypracujte křehké těsto. Zakryjte je potravinářskou fólií a nechte je 2 až 3 hodiny odpočívat v ledničce.

Těsto vyválejte nejlépe mezi dvěma, troškou mouky poprášenými pečicími papíry nebo igelitovými sáčky na plát silný cca 3 mm. Rádýlkem nebo nožem vyřízněte kulaté tvary o průměru 4 až 5 cm nebo malé čtverečky.

Okraje koleček nebo čtverečků potřete vaječným bílkem, doprostřed dejte trochu marmelády, přeložte je na polovinu a okraje dobře přimáčkněte.

Položte je na připravený pečicí plech a pečte je v předehřáté troubě při teplotě 165 až 175 °C asi 12 až 14 minut dozlatova. Teplé cukroví posypejte směsí vanilkového a moučkového cukru.

Tradiční ovocný chléb („Zelten“)

Sušené hrušky se v Salcbursku nazývají také Kletzen (křížaly): a podle nich se také jmenuje ovocný chléb, Kletzenbrot.

V tomto šťavnatém ovocném chlebu se skrývá jednoduše všechno, co nabízí příroda před příchodem zimy: žitná a pšeničná mouka, ořechy, sušené hrušky a rozinky a rozličné koření jako skořice, hřebíček, anýz a fenykl.

Rolníci pekli ovocný chléb již před stovkami let jako výživné zimní jídlo pro dostatečné zásobování energií během tohoto studeného ročního období. Děti ovocný chléb obvykle nemají příliš v oblibě, protože není nijak zvlášť sladký.

Vánoční klasika, která se v Tyrolsku nazývá Zelten, se peče již na začátku adventu. Čím více je chléb uleželý, tím je šťavnatější. Jí se při odpolední kávě se silnou vrstvou másla nebo s vynikajícím horským sýrem, jak je zvykem v salcburském Gasteinertalu.

Vedle ovocného chleba Kletzenbrot existuje v Horním Rakousku „Störibrot“: Je to chléb vyrobený z pšeničné a světlé žitné mouky, často kořeněný anýzem. Tradičně se krájí na sv. Štěpána, 26. prosince. Tímto dnem začíná v Horním Rakousku také Kripperlroas.

  • Recept na 4 až 5 ovocných chlebových bochánků
  • Na náplň:
  • 500 g křížal (sušených hrušek)
  • 500 g rozinek
  • 500 g celých lískových ořechů
  • 20 g kandované pomerančové kůry
  • 1 vrchovatá lžička mleté skořice
  • 1 vrchovatá lžička mletého hřebíčku
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • strouhaná kůra z bio citronu
  • 125 ml rumu
  • 1 špetka anýzu
  • 1 špetka fenyklu
  • 1 plná hrst třtinového cukru
  • Na obal z těsta a ovocné bochánky:
  • 1 kg žitné mouky typu 610 nebo 997
  • 1 kg pšeničné mouky typu 405
  • 2 kostky droždí (84 g)
  • 1 lžíce soli
  • 1 špetka cukru
  • 1 lžíce oleje
  • vlažná voda

První den uvařte křížaly do měkka, nechte je vychladnout a nakrájejte je najemno kolébkovým sekáčkem. Smíchejte všechny přísady na náplň a nechte je přes noc odležet. Do náplně případně přidejte malé množství vody slité z vaření křížal.

Další den připravte chlebové těsto: Všechny přísady smíchejte ve velké míse. Po malých množstvích přidejte tolik vlažné vody, aby silným hnětením vzniklo hladké a pevné těsto. Nechte těsto jednu hodinu kynout, potom je znovu prohněťte.

Nyní zvažte ovoce na náplň a rozdělte je na čtyři až pět stejných porcí. Každou porci ovoce prohněťte s 300 g chlebového těsta a všechno dohromady vytvarujte do bochánku.

Vytvořte čtyři až pět chlebových bochánků. Zbývající těsto na ovocný chléb vyválejte na tenkou placku, nakrájejte na stejný počet kousků jako ovocných chlebů a ovocné bochánky těmito plackami obalte.

Chleby nechte znovu kynout 20 minut.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Potřete chleby olejem a obaly z těsta propíchejte vidličkou. Ovocné chleby se pečou jednu hodinu, při pečení postavte do trouby také (žáruvzdornou) misku s vodou.

Pokud zbyde ještě nějaké těsto, můžete z něj upéci jednoduché chleby.

Budete mít zájem:  Předávkování bylinkami? Kdy je to možné

Tyrolský moučník Schodablattlang

Schodablattlang, který se podává v Zillertalu především o Vánocích, je typickým „pokrmem prostých lidí“. Jedinou luxusní přísadou moučníku je cukr.

  1. Přísady
  2. 1 veka nebo 1 bochník bílého chleba z předchozího dne
  3. cca 1 litr mléka
  4. 3 až 4 lžíce mletého máku
  5. 3 až 4 lžíce cukru
  6. volitelně čokoláda na vaření anebo skořice
  7. Bílý chléb nakrájejte na plátky silné jeden palec.

Krátce svařte mléko s mákem a cukrem a nechte je vychladnout. Plátky bílého chleba pokládejte ve vrstvách do nákypové formy a jednotlivé vrstvy bílého chleba polévejte směsí mléka s mákem. Opakujte vrstvu za vrstvou. Poslední vrstvu chleba polijte směsí mléka a máku a posypte nastrouhanou čokoládou na vaření anebo skořicí. Celou směs nechte několik hodin uležet v ledničce.

Při servírování jednoduše postavte mísu doprostřed stolu, aby si každý mohl rovnou nabrat lžící na talíř.

Smažené pirohy Zillertaler Krapfen

Známým domácím jídlem, které již po staletí nesmí v Zillertalu chybět při žádné zvláštní příležitosti nebo oslavě, jsou smažené pirohy Zillertaler Krapfen: Z jednoho druhu nudlového těsta se vytvarují pirohy, které se naplní směsí brambor se sýrem. Ačkoliv je to typický „pokrm chudých“, jsou pirohy Zillertaler Krapfen velmi náročné na přípravu. Kdo má štěstí, může je ochutnat na vánočních trzích v Zillertalu.

  • Přísady pro cca 4 osoby:
    Na těsto:
  • 1/2 kg žitné mouky (alternativně lze polovinu nahradit pšeničnou moukou, pirohy pak budou světlejší a měkčí)
  • 1 vejce
  • cca 1/4 litru vody
  • sůl
    Na náplň:
  • 1/4 kg strouhanky
  • 300 g rozdrobeného plísňového sýra
  • 4 větší brambory, vařené doměkka, oloupané a rozmačkané
  • čerstvá pažitka, krájená nadrobno
  • sůl
    slunečnicový olej nebo přepuštěné máslo ke smažení
  • Dejte na vál mouku, rozmíchejte vejce s trochou vody a přidejte je k mouce.

Těsto řádně prohněťte, přidávejte po troškách vodu tak, aby bylo vláčné. Potom těsto vytvarujte do válečku a nakrájejte malé kostky: ty jednotlivě vyválejte na tenké placky.

Pažitku, brambory, strouhanku a plísňový sýr smíchejte na hustou hmotu. Je-li směs příliš tuhá, vmíchejte trochu vody a dobře ji osolte.

Hmotu z brambor a sýra umístěte na vyválený kousek těsta a přitom dejte pozor, aby jí nebylo příliš, protože jinak hmota při smažení vyteče.

Přeložte kapsičky na polovinu, dobře přimáčkněte okraje a rádýlkem vytvořte hezký půlkulatý tvar.
Rozehřejte na vysoké pánvi olej a pirohy smažte dokřupava a dohněda.

Bio Vánoce s lahodnými recepty Bio Vánoce s lahodnými recepty Bio Vánoce s lahodnými recepty

Tento web používá cookies – více informací o tomto a vašich právech jako o uživateli naleznete v našem webu Ochrana osobních údajů. Kliknutím na tlačítko „OK“ přijmete soubory cookie a přímo navštívíte naše webové stránky. Tento souhlas můžete kdykoli odvolat na stránce našich zásad ochrany osobních údajů.

Zásady ochrany osobních údajů

Vynikající salát s

Bio Vánoce s lahodnými recepty

Jaký bude váš vánoční salát?

Bio Vánoce s lahodnými recepty

Co potřebujeme?

100 g (1 balení) mraženého hrášku

100 g (1 balení) mražené kukuřice

1 bio červenou cibuli

Kešunéza:

100-130 g raw a bio kešu

1/2 cibule

šťávu z 1/2 – 1 bio citronu

špetku pepře

špetku himalájské soli

Volitelné na salát:

1 bio mrkev (nemusí být)

1 malý bio celer (nemusí být)

1 velké bio jablko (nemusí být)

Bio Vánoce s lahodnými recepty

Majonéza z raw kešu ořechů

1) Základem salátu je mražený nebo čerstvý hrášek a kukuřice. Hrášek a kukuřici dáme do mísy, rozehřejeme teplou vodu, propláchneme. Vodu vylijeme a přidáme na jemno nakrájenou červenou cibuli

2) Máme-li chuť, můžeme do salátu přidat na jemno nakrájenou mrkev, celer, vynikající je také jablko, které nahradí brambory nebo pastiňák

3) V mixéru rozmixujeme namočené syrové kešu, 1/2 cibule, citrononovou šťávu, sůl a pepř. Rozmixujeme na jemnou majonézu. Podle potřeby přidáme trochu vody, vodou šetříme, kešunéza by měla být spíše tužší, protože posléze se ještě promíchá se salátem

4) Vše promícháme  a hotovo. Salát je vynikající i druhý den, kdy se odleží. Nejlépe chutná vychlazený

Bio Vánoce s lahodnými recepty

Salát s majonézou z kešu a s jablkem. Jablko krásně nahradí brambory.

Tento salát si jako uděláme k vánoční tabuli. Je chutný a chutná všem. Jaký bude váš vánoční salát?

Přeji vám nádherné dny plné vnitřní harmonie,

Klára Hlaváčová

www.lahodnosti.cz

Bio Vánoce s lahodnými recepty

Co jsou Lahodnosti?

www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl

Ty nejlepší potraviny na českém trhu pro Vaše zdravé, štíhlé tělo a jasnou mysl. Čerstvé i trvanlivé potraviny umíme skladovat, takže si je skutečně vychutnáte

Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech

Lahodnosti – to je e-shop s živou stravou, dovoz a vlastní výroba potravin. Komunita nadšených lidí a sdílení živého životního stylu. Provozujeme i lesní školku s raw stravou pro děti

Bio Vánoce s lahodnými recepty

Uchovejte v lednici.

Tento článek Vynikající salát s „kešunézou“ nejen na vánoce (raw, vegan) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttps://blog.lahodnosti.cz/vynikajici-salat-s-kesunezou-nejen-vanocni-raw-vegan/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Vánoce v prodejnách Country Life

Milí zákazníci, v adventním období na vás v našich prodejnách čeká spousta mikulášsko-vánočních akcí a novinek. Přijďte se podívat!

Bio Vánoce s lahodnými receptyPřipravili jsme pro vás výběr toho nejlepšího pro zdravé vánoční vaření a pečení, ekologický předvánoční úklid i dárky pro vaše blízké. V akci Zdravé a veselé najdete 19 produktů, mezi nimi například vánoční biogranolu, biokokos, biomandle nebo kalifornské biorozinky ve výhodném půlkilovém balení či datlový sirup, který se výborně hodí pro slazení vánočního pečiva. Pro zdravější vánoční vaření jsme do akce zařadili také sójové, ovesné a rýžové nápoje, které se výborně hodí pro přípravu polévek, omáček a dezertů.

Akce probíhá ve všech prodejnách Country Life do 23. prosince 2010. Produkty zařazené do akce najdete zde.

Přijďte ochutnat vánoční granolu a vanilkový dezert ProvamelOd 1. do 7.

prosince můžete ochutnat na našich prodejnách vánoční granolu s vanilkovým dezertem Provamel, které jsou také zařazené do vánoční akce Zdravé a veselé! Vánoční granolu pečeme v naší biopekárně podle vlastní receptury vyvinuté speciálně pro tuto akci.

Je 100% bio a slazená výhradně pšeničným sirupem. Vánoční vůni a chuť jí dodává lahodná kombinace skořice a přírodního vanilkového extraktu, obojího samozřejmě v biokvalitě.

Bio Vánoce s lahodnými receptyVánoční chutě a vůně z naší biopekárny

Od 6. prosince dodáváme denně přímo z naší biopekárny tradiční vánoční pečivo ve zdravém provedení a BIO. Vánočku, vánoční cukroví, cereální veku a strouhanku si můžete zakoupit po celý prosinec nebo i objednat na vánoční svátky ve všech našich prodejnách.

Bio Vánoce s lahodnými recepty

Již 19 let připravujeme bezvaječnou sojanézu podle vlastního receptu. Má čistě rostlinné složení, a neobsahuje tedy cholesterol. Nabízíme ji v našich restauracích, pro přípravu vašich pokrmů si ji také můžete koupit ve všech našich prodejnách.

Mikulášské balíčky Sonnentor

„Milé děti, kde se vzal, tu se vzal, Mikuláš pod okny stál. V ruce velkou berličku, na hlavě měl čepičku. Z bílých vousů teplý šál, takhle, děti, vypadal! A víte, co tu pro vás nechal? Přece mikulášský balíček.“ Milí rodiče, 6. prosince obdržíte na všech našich prodejnách k vašemu nákupu krásný mikulášský balíček složený z produktů Sonnentor.

  • Přijďte vyzkoušet konopnou kosmetiku Cannaderm

V úterý 14. prosince od 11 hod do 15 hod. budeme v naší prodejně v Dejvicích představovat novinky této značky, již tradiční konopná poradna také poradí s výběrem kosmetiky pro váš typ pleti, jak správně ošetřovat pokožku a jak pečovat o pokožku s ekzémy, akné, lupénkou či atopií.

Bio Vánoce s lahodnými recepty

Přemýšlíte, jaké vybrat vánoční dárky? Hledáte nové zajímavé suroviny pro vaše vánoční vaření a pečení? Nebo prostě jen chcete v předvánočním shonu udělat radost sami sobě? Přinášíme vám několik zajímavých tipů z našich prodejen:

  • čaje a koření Sonnentor – biočaje a biokoření, pyramidální čaje a směsi kořenív dárkových dózách. Vše v krásném balení, hodí se jako dárek.
  • vanilkový prášek Lifefood bio – 100% prášek z vanilkových lusků, tepelně neupravovaný, v biokvalitě, přirozeně bez lepku a vegan. Nepostradatelný při vašem vánočním pečení.
  • goji v hořké čokoládě – oblíbené plody kustovnice čínské, nově v hořké čokoládě.
  • kandovaná citronová a pomerančová kůra Rapunzel bio – je vyrobená z neošetřovaných citrónů a pomerančů vypěstovaných podle zásad ekologického zemědělství. Neobsahuje rafinovaný cukr, barviva ani konzervanty, pouze kůru a kukuřičný sirup.
  • Bioabecedář Hanky Zemanové – novinka! Kniha nabízí odpovědi na mnohé otázky ohledně výživy – rady, jakrozpoznat potraviny vysoké kvality, přehled vybraných biopotravin na trhu, rady pro jejich nákup a použití v kuchyni. Navíc zde naleznete přes 60 vyzkoušených receptů a jejich variací. Kniha je velmi hezká a hodí se jako dárek.
  • knihy nakladatelství Advent-Orion za výhodnou cenu. Využijte 30% slevu na vybrané tituly, mezi které patří např.: Encyklopedie léčivých rostlin, Encyklopedie přírodní léčby, Umění komunikace, Velké drama věků, Žít naplno a další.
  • Bio Vánoce s lahodnými receptypřírodní kosmetika – v naší prodejně přírodní kosmetiky v Melantrichově 15, Praha 1 najdete široký vyběr přírodní kosmetiky a biokosmetiky, nově například výrobky značky Logona a českou přírodní kosmetiku Nobilis Tilia.Prezentační akce Nobilis TiliaVe středu 8. prosince od 12 do 17 hodin bude probíhat prezentace Nobilis Tilia v prodejně biopotravin v Melantrichově 15.
Budete mít zájem:  Jak vypadá ideální chrup

Z našich produktů vám rádi na všech prodejnách připravíme dárkový balíček s přáníčkem, které můžete použít jako jmenovku.

Nevíte, jaký dárek vybrat? Připravili jsme pro vás dárkové poukázky, které lze využít k nákupu jakéhokoli zboží v našich prodejnách či k platbě v našich restauracích.

Přijďte si vánočně pochutnat do našich restaurací

V naší restauraci v Melantrichově se můžete zahřát nealkoholickým svařákem, který připravujeme ze samých dobrot – hroznové a borůvkové šťávy, koření, ovocného cukru a vanilky.

Bio Vánoce s lahodnými receptyV restauraci v Melantrichově pro vás také připravujeme zdravé vánoční pokrmy, které můžete ochutnat v týdnu od 20. prosince (čeká na vás například houbový kuba nebo bramborový salát, do kterého přidáváme rostlinnou sojanézu Country Life). Stejně tak najdete zdravé vánoční menu i v restauraci v Dejvicích.

Vánoce, Vánoce přicházejí!

Table Of Content

Přinese Ježíšek vašim nejbližším dárkové kazety plné lahodných biočajů nebo dárkový poukaz na nákup?

Vánoce se kvapem blíží a všichni jistě vymýšlíme, jaké dárky tentokrát nadělit pod stromeček. Pokud letos hledáte něco, co vaše nejbližší zaručeně potěší a udělá jím radost, obdarujte je dárkovými vánočními kazetami plnými skvělých čajů, které zahřejí na těle i na duši. Máme toho ale mnohem víc!

čtyřnásobná radost z Vánoc

Jak už název napovídá, díky našim dárkovým kazetám prožijete pravou radost Vánoc! Každá z nich obsahuje 4 biočaje a díky různorodému složení potěší i ty nejnáročnější. Pokud si z naší nabídky nevyberete, můžete si jednu z dárkových krabic s krásnými motivy naplnit sami a vybrat tak pro své blízké biočaje přesně dle jejich gusta.

Tato trojice biočajů představuje celou dobu adventní: od začátku až do konce. Najdete v ní Adventní ovocný čaj – lahodný čaj s jemně ovocnou chutí, který nám připomíná napínavé čekání na Vánoce, kdy po večerech jen tak usrkáváme čaj v teple domova.

Druhý čaj – Ježíškův nebeský – představuje dobu Vánoc a Štědrý den. Snoubí se v něm chuť skořice, pomeranče, jablek a také hřebíčku. Posledním čajem je Skořicový zázrak a symbolizuje dobu Tří králů. Jak už název napovídá, jeho hlavní složkou je skořice.

Právě díky ní a kokosovým vločkám se u vás doma rozline nádherná vůně Vánoc a vykouzlí tak domácí pohodu. Má sladkou chuť a je ideální k zimním dezertům.

Mít přátele je obrovský dar! Obdarujte je touto sadou dvou biočajů a vyjádřete jim, jak moc jsou pro vás důležití. Ukažte jim, že jste Best TEAm a jste si vzájemně oporou! Oslavte vaše přátelství nad šálkem tohoto čaje, který krásně voní po meduňce a citronové trávě.

Štěstí je mít někoho, komu se můžete svěřit, s kým se nasmějete, ale také se před ním nestydíte plakat. Zkrátka Štěstí je…Mít přátele! Tato výjimečná směs je určena pro výjimečné lidi a obsahuje bazalku posvátnou neboli tulsi, nasládlý list ostružiníku a arónii.

Skvěle ladí s dobrými svačinkami, koláči a ovocnými dezerty.
 

Bio Vánoce s lahodnými recepty

Bio Vánoce s lahodnými recepty

Dárkový poukaz (nejen) pro váhavé

Nevíte, který dárek vybrat? Raději chcete, aby si vaši nejbližší vybrali sami? Potom je ideálním dárkem novinka letošního roku, dárkový poukaz. Tento elektronický poukaz lze uplatnit v rámci nákupu na e-shopu SONNENTOR. Hodnotu poukazu lze libovolně nastavit v rozmezí od 100 až 5000 Kč.

Poukaz si můžete buď vytisknout sami doma, nebo případně uložit do elektronických zařízení. Můžete jej ale rovnou poslat tomu, komu je určen. Vše záleží na zadané e-mailové adrese. A to nejlepší? Má neomezenou platnost! Obdarovaný tak bude moct vychutnávat čaje a další biodobroty tak dlouho, dokud ho úplně nevyčerpá.

Nezapomeňte, že ať už vyberete dárkovou kazetu nebo dárkový poukaz, nejkrásnějšími dárky jsou ty, které jsou darovány od srdce. Hodně štěstí při vybírání a…

… šťastné a veselé Vánoce!

VÁNOCE: ZÁKLADY ZDRAVÉHO PEČENÍ

VYMĚŇTE BÍLOU MOUKU ZA VÝŽIVNĚJŠÍ VARIANTU

Nedá se říct, že by byla bílá mouka vyloženě nezdravá, avšak pokud chcete, dopřát svému tělu to nejlepší, nahraďte ji její výživnější variantou – skvěle poslouží například mouka pohanková, špaldová, kokosová či mandlová. Pro zvýšení množství bílkovin můžete část mouky nahradit některým z našich rostlinných proteinů:

Mandlový protein se získává mechanickým lisováním blanšírovaných mandlí, kdy se částečně oddělí tuk, který se využívá na výrobu mandlového oleje a sacharidy. Vzniklá hmota se nadále vysuší a scedí. Mandlový protein obsahuje 14 g bílkovin v 1 dávce (30 g), 14% vlákniny a bohatý je také na vápník. Má lahodnou smetanovou chuť, tudíž je na pečení přímo ideální. 

Dále do těsta můžete přidat některou ze superpotravin:

Naše MACA je v organické BIO kvalitě, zpracovává se velmi šetrným způsobem a neobsahuje geneticky modifikované složky GMO. Vyniká specifickou, nasládlou a lehce karamelovou chutí, takže se na přípravu zdravého cukroví perfektně hodí. Mezi její účinky patří podpora fyzického a duševního zdraví, vitality, plodnosti, sexuality či hormonálního systému (menopauza). 

Věděli jste, že je lucuma označována za “zlato Inků”? Inkové byli nejmocnější národ v Jižní Americe a již před mnoha staletími si byli vědomi bohatství, které v sobě lucuma ukrývá – využívali ji k dochucování pokrmů a v lidovém léčitelství.

Lucuma je totiž velice bohatá na vitaminy a minerální látky, obsahuje vysoké množství vlákniny a některé aminokyseliny. Náš prášek z lucumy má jemnou konzistenci, světle žlutou barvu a nasládlou chuť, kterou zbožňují i děti.

Proto jestli chcete potěšit jejich mlsné jazýčky, přidejte do cukroví lucumu! (TIP: Vyzkoušejte naši granolu Moruše & Lucuma! )

Prášek z lusků mesquite je ceněný pro vysoký obsah vlákniny, díky čemuž podporuje peristaltiku střev. Je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a také sacharidů, které tvoří z největší části fruktóza. Právě díky tomu má příjemnou karamelovou chuť s tóny kakaa nebo kávy. 

Karob je chuťově velice podobný kakau, ale narozdíl od kakaa má přirozeně sladkou chuť a asi o třetinu menší kalorickou hodnotu díky nižšímu obsahu tuku. Naopak má vyšší obsah sacharidů, avšak právě díky tomu se pokrm nemusí zbytečně doslazovat (TIP: Vyzkoušejte naši granolu Višeň & Karob! )

NAHRAĎTE BÍLÝ CUKR

Sacharóza je složená z fruktózy a glukózy – jedná se o řepný a třtinový cukr, který se získává z cukrové řepy nebo z cukrové třtiny. Slouží k doslazování hotových pokrmů či nápojů a nachází se v průmyslově zpracovaných potravinách.

Sacharózu tedy najdeme v různých cukrovinkách, snídaňových cereáliích, konzervovaných potravinách či v limonádách a mnoha dalších potravinách.

V Natu si ovšem zakládáme na tom, že je většina našeho sortimentu bez přidaného cukru a když už je nějaký náš produkt doslazovaný, tak výhradně kokosovým cukrem, javorovým/ agávovým sirupem či medem.

Dále bychom k doslazení doporučili také cukr březový, jelikož má asi o 40 % nižší kalorickou hodnotu než běžný cukr (pouze 2,4 kalorie na 1 g). V přírodě se běžně vyskytuje v některých druzích ovoce a v potravinách ho najdeme pod značením E967. Patří podobně jako erythritol mezi alkoholové cukry. S klasickým bílým cukrem má stejnou pouze chuť, barvu a strukturu. 

MÍSTO MÁSLA POUŽIJTE KOKOSOVÝ OLEJ NEBO OŘECHOVÝ KRÉM

Kokosový olej se vyznačuje vysokým bodem kouřivosti, má všestranné využití a pokrmům dodá lahodnou, exotickou chuť.

Vhodnou alternativou klasického másla jsou také ořechové krémy – jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, jsou skvělým zdrojem vlákniny, hořčíku, vitaminu E a rostlinných bílkovin.

V naší nabídce navíc naleznete spoustu různých druhů i zajímavých příchutí, díky čemuž bude vaše cukroví originální.

VYZKOUŠEJTE ROSTLINNOU ALTERNATIVU VAJEC

Vajíčka mají velmi široké využití a ve většině vánočních receptů slouží jako pojivo. Neexistuje žádná jedna univerzální potravina, která by vajíčko nahradila úplně v každém receptu, ale možností rostlinných alternativ je celá řada – 1 vajíčko nahradí například:

  • 1 polévková lžíce lněných semínek + 3 polévkové lžíce vody 
  • 1 polévková lžíce chia semínek + 3 polévkové lžíce vody 
  • 60 g ořechového krému
  • 65 g rozmačkaného banánu
  • 65 g jablečného pyré

Kdy je vhodné použít jakou alternativu? To se dozvíte v článku zde.

 „love nature, love yourself“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector