Bio kuřecí: Cesta masa od kuřátka po pečínku

26.3.2021

Kuře patří k vyhledávaným jídlům a variací, jak si ho připravit, je nespočet.

Mezi nejpopulárnější jarní pochutiny patří také nádivka, která se často připravuje jako alternativa k jehněčímu na velikonoční tabuli.

Vyzkoušejte letos neotřelé recepty z jarních surovin a pozvedněte klasické pečené kuře na gurmánskou specialitu. Dbejte však na kvalitu masa i ostatních ingrediencí, ze kterých jídlo připravujete.

Bio kuřecí: Cesta masa od kuřátka po pečínku Upečte sis námi lahodné kuře (Zdroj: Depositphotos)

V období největších jarních svátků se nádivka těší velké oblibě. Peče se samostatně a nesmí v ní chybět zelené prvky jako je kopřiva, špenát nebo čím dál více oblíbený medvědí česnek. Někteří přidávají také klobásu nebo uzené maso. Skvěle poslouží i samostatně nebo jako pečená varianta s kuřetem.

Jarní kuřátko plněné nádivkou se slaninou

Bio kuřecí: Cesta masa od kuřátka po pečínku Jarní kuřátko plněné nádivkou se slaninou (Zdroj: Shutterstock )

  • 1 ks kuřete
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla pokojové teploty
  • sůl

Na nádivku:

  • 8 ks pečiva (bílé, den staré)
  • 4 dcl mléka
  • 3 ks vajec
  • hrst slaniny
  • hrst nasekané petrželové nati 
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení

Kuře osolíme ze všech stran i zevnitř. Takto připravené jej vložíme do pekáče a připravíme si nádivku.

Toustový chleba nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy. Do druhé mísy přidáme mléko a tři žloutky. Vše promícháme pomocí metličky. Přidáme muškátový oříšek, promícháme. Poté si navlhčíme toustový chleba v mléce. Slaninu nasekáme na kostičky a promneme ji, aby se rozdělila. Přidáme do nádivky, opepříme a osolíme. Nyní nasekáme přiměřené množství petržele.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který po částech opatrně vmícháme do nádivky.

Takto připravenou nádivkou naplníme kuře. Aby neutekla, pomocí špejlí kuře uzavřeme. Můžeme použít také nit. Nyní si nakrájíme cibuli na měsíčky, přidáme ji do pekáče společně s máslem. Zalijeme troškou vody. Ze zbylé nádivky uděláme kuličky a přidáme ke kuřeti do pekáčku. Pečeme v troubě na 180 °C asi 90 minut. V průběhu pečení pravidelně podléváme.

Jemná bylinková nádivka s oříšky

Bio kuřecí: Cesta masa od kuřátka po pečínku Kuře s jemnou bylinkovou nádivkou s oříšky (Zdroj: Shutterstock )

Na kuře:

  • 1 ks kuřete
  • 4 lžíce másla
  • 1 ks šalotky
  • hrst tymiánu 
  • sůl

Na nádivku:

  • 4ks pečiva (bílé, den staré)
  • 3 ks vajec
  • hrnek mléka
  • hrst špenátu v
  • hrst petržele
  • 2 hrsti mandlí

Do jedné mísy si připravíme pečivo nakrájené na kostičky.

Následně přidáme trochu mléka a necháme odstát. Do druhé mísy dáme mléko, vaječné žloutky a směs vyšleháme do hladka. Poté vložíme dušený špenát, čerstvou petržel, hrst mandlí, sůl a pepř. Směs důkladně promícháme a přidáme do ní pečivo.

Poté si ušleháme tuhý sníh z bílků, který do nádivky jemně vmícháme.

Takto připravenou nádivkou naplníme předem osolené kuře, které pečlivě pomocí párátka sepneme. Kuře vložíme do pekáče, přidáme na měsíčky nakrájenou šalotku, máslo, čerstvě nasekaný tymián a sůl. Pečeme na 180 °C v zakrytém pekáči asi jednu hodinu. Poté poklici odstraníme a posledních 20 minut pečeme nezakryté.

Kopřivová nádivka

Bio kuřecí: Cesta masa od kuřátka po pečínku Kuře s kopřivovou nádivkou (Zdroj: Shutterstock )

Na kuře:

  • 1 ks kuřete
  • 4 lžíce másla
  • citrónová kůra
  • sůl

Na nádivku:

  • 2 hrnky pečiva (bílé, den staré)
  • 6 ks vajec
  • 3 hrnky nasekaných vrchních oddenků kopřiv 
  • 1 hrst nasekané petrželové nati 
  • špetka majoránky
  • špetka muškátového oříšku
  • 3 dcl mléka
  • sůl a pepř na dochucení

Začneme s přípravou nádivky. Do větší mísy přidáme na kostičky nakrájené pečivo. Do druhé si připravíme mléko, do kterého přidáme žloutky. Vyšleháme a postupně dáme kopřivy, petržel, majoránku, muškátový oříšek a dochutíme solí s pepřem. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který opatrně a po částech vmícháme do nádivky. Takto naplněnou nádivkou můžeme vycpat kuře, nebo ji upéct samostatně. Stačí přidat na plech a péct společně s kuřetem na 180 °C asi 20 minut. Kuře posléze necháme dopéct asi jednu hodinu.

V případě, že byste chtěli nádivku vložit do kuřete, doporučujeme kuře svázat nití nebo sepnout špejlí, aby nádivka nevytekla. Osolené kuře pak vložíme na pekáč, podlijeme, přidáme máslo a citronovou kůru. Necháme klasicky péct asi hodinu a půl při teplotě 180 °C.

Náš tip: Vyrazte na bio farmu

Ovoce, zeleninu, maso i mléčné výrobky v bio kvalitě, podle sezónnosti, seženete na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství, na trzích i v supermarketech pod označením logy biolistu nebo biozebry. Jedině správná loga zaručují, že se skutečně jedná o bio! Eko farmy nepoužívají žádnou chemii, průmyslová hnojiva ani postřiky a vše je pěstováno v souladu s přírodou.

Ekologické farmy nabízejí také bohatý výběr mas a kuřecí v něm také najdete. Chov bio kuřat je podřízen legislativě i welfare zásadám. Kuřata jsou chována pro ně přirozeným způsobem, tedy na čerstvém vzduchu a s dostatkem volného prostoru.

Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz a lovimebio.cz a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na myjsmebio.cz.

Nákupem nejen, že podpoříte farmáře a tím i místní ekonomiku, ale díky kratším distribučním cestám, také přírodu.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Bio kuřecí: Cesta masa od kuřátka po pečínku Národní značení (Zdroj: Shutterstock )

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Bio kuřecí: Cesta masa od kuřátka po pečínku Evropské značení (Zdroj: Shutterstock )

Budete mít zájem:  Acidobazická rovnováha a acidóza – v čem je nebezpečná?

Kuřecí maso

!Novinka!pečínkové kuřátko– většinou pouze na objednání. Ochutnejte také naše speciálně chovaná pečínková kuřátka. Tato kuřata jsou krmena naším krmivem s vysokým obsahem zeleného krmení (čerstvé trávy) či zdrtkového sena obsahujících aromatické léčivé byliny, které dávají masu specifickou a charakteristickou vůni a strukturu.

Pečínková kuřátka dodáváme ve velikosti dle požadavků zákazníka

  • malé – cca 2-3kg
  • střední – cca 3-4kg
  • velké – nad 4kg
  • (v případě zájmu není problém objednat i kuřátko o vyšší hmotnosti tzv.pštrosa!)

Kuřátka je možné i naporcovat přímo dle vašeho přání (na poloviny nebo na čtvrtky – cena za porcování je 150Kč za celou objednávku)

Kuřátka a další dobroty je možné si nechat u nás hluboce zamrazit – cena + 10% z objednávky

Bio kuřecí: Cesta masa od kuřátka po pečínku

Kuřecí maso je pověstné svými dietetickými vlastnostmi, lehkou stravitelností a nízkým obsahem tuku.

Jeho předností je i obsah velkého množství proteinů podporujících svalovou regeneraci, celé řady vitamínů (především skupiny B) a selenu.

Oproti masu králičímu nebo křepelčímu má však relativně velký obsah cholesterolu. Jeho neskonalou předností je však téměř nekončící množství variant jeho přípravy. Proto s chutí do toho!!!

Bio kuřecí: Cesta masa od kuřátka po pečínku

Na našem dvorečku chováme plemeno masných kuřat, které se vyznačuje velkou prsní svalovinou (např. na báječné řízečky) a silnými stehny (ideálními třeba na pečení).

Naše kuřata přirůstají pomalu, na přirozeném krmivu sestávajícím především z drcených obilovin, které pěstujeme na vlastním poli u babičky na Vysočině a zeleném krmení (na drobno nasekaná tráva z naší louky s přirozeně rostoucími bylinkami).

Pro zpestření kuřata dostávají strouhanou mrkev a červenou řepu, což dodává jejich masu krásně přirozenou barvu (nikoliv odpudivou šeď ze supermarketů) a především zvyšuje obsah vitamínů zabudovaných v jejich křehkém masíčku. Naše kuřata nedostávají žádné „zbytky“ slaných pokrmů z jídelen a pod.

, což se podepisuje i na perfektním stavu drobů ( např. jatýrka jsou velká s přirozenou barvou). Jsou chována na čerstvém vzduchu s dostatkem podestýlky na hrabání a volného pohybu. Jejich maso neobsahuje stresové a růstové hormony, ale je pevné a nevýslovně chutné.

Vzhledem k tomu, že neobsahuje ani nadbytek vody se maso při pečení jen minimálně spéká a vůně, která se line z trouby je s masem z marketů zcela nesrovnatelná. Naše kuřátka škubeme stejně jako to dělávala moje babička – ručně, tedy nedochází k nechtěnému „naklepání“ masa již během úpravy a masíčko vydrží déle čerstvé a při kuchyňské úpravě zůstane krásně šťavnaté. 

Ochutnejte a uvidíte sami!!!

V případě zájmu o kuřecí maso nás, prosím kontaktujte na tel: 724 685 010 nebo na e-mail: [email protected]

6 triků, jak upéct šťavnaté kuře s božsky křupavou kůžičkou

  • Dozlatova upečené kuřátko milujeme snad všichni. Alespoň jednou měsíčně se o víkendu objevuje na našich stolech. Jak ale docílit toho, že maso nebude vysušené, ale šťavnaté a kůžička bude nádherně křupat? Stačí jen znát pár jednoduchých fíglů kuchyňských mágů.
  • Možná se vám to bude zdát podivné, ale opravdu to funguje. Po vyjmutí z lednice chlazené kuře před pečením důkladně omyjte a poté kůži naprosto dokonale vysušte papírovými utěrkami. Pak ho okořeňte dle chuti, důkladně nasolte a pečte obvyklým způsobem v předehřáté troubě. Nasolení kůže pomáhá dosáhnout její výsledné křupavosti, proto solí nešetřete. Můžete ji do kůže také vetřít pomocí prstů. V průběhu pečení pak kuře otočte.

  • Další variantou je upéct kuře na soli. Nemějte obavy, přesolené nebude. Navíc bude stoprocentně dietní, protože veškerý tuk vyteče a vsákne se do soli pod ním. Jak na to:Vezměte kilo soli, vysypejte ji do pekáčku a rovnoměrně rozprostřete. Vrstva soli v něm byla měla být aspoň 1,5 centimetru vysoká. Omyté, osušené a okořeněné kuře položte do pekáčku prsíčky dolů. Mezitím si předehřejte troubu na 210 °C. Kůžičku propíchejte, aby měl všechen přebytečný tuk možnost vytéct. Připravené kuře vložte do rozpálené trouby a pečte ho asi 70 až 90 minut.

  • Nemusíte se vůbec bát, že by se sádlo ke kuřecí pečínce nehodilo. Poznáte, že na výslednou chuť nebude mít žádný vliv. Jak na to:Připravené kuře osušte papírovými utěrkami a celé ho potřete dvěma lžícemi sádla. Nejlépe vám to půjde rukou. Lžíci sádla pak vložte i do břišní dutiny. Kuře na povrchu i uvnitř osolte a lehce posypte kmínem. Vložte ho do předem vyhřáté trouby a pečte obvyklým způsobem. Před finálním dopečením ho pak potřete máslem nebo ho nechte jednoduše na kuřeti rozpustit, vytvoří vám nádherně křupavou kůžičku.
  • Máte rádi šťavnaté masíčko? Pak si pamatujte, že čím studenější kuře do trouby dáte, tím déle ho budete muset péct, aby mělo správnou vnitřní teplotu. Což v překladu znamená, že než ho propečete i uvnitř, budou už prsíčka vysušená na troud. Co tedy s tím? Je to snadné. Vyndejte kuře z lednice alespoň dvě hodiny před pečením. Dalším praktickým fíglem, který můžete vyzkoušet, je nechat kuřátko odpočinout ještě po dopečení. V kuřeti, kterému dopřejete alespoň 15 minut klidu, totiž dojde k rovnoměrnému rozprostření šťávy směrem od středu k povrchu, takže budou šťavnaté všechny partie.
  • Když kuře před pečením šikovně stáhnete provázkem, zachová si nejen nádherný tvar, ale ve výsledku bude i šťavnatější, a to hned ze dvou různých důvodů. Tím prvním je kompaktní tvar, díky kterému se prsíčka i stehýnka upečou rovnoměrněji. Ten druhý spočívá v tom, že motouzem stáhnutá stehýnka nepustí do dutiny kuřete tolik horkého vzduchu. Zpomalí tak ve výsledku tepelnou úpravu prsíček, která by se jinak dělala rychle z obou stran a byla by po upečení úplně suchá.

  • Vysušení pečeného kuřete zabráníte také tím, že ho upečete s nádivkou. Ta zajistí, že maso během pečení nevyschne, a můžete ho péct potřebnou delší dobu. Chuť nádivky můžete obměňovat bylinkami, muškátovým oříškem, citronovou kůrou a podobně. Nádivka bude jemnější, když z bílků vyšleháte tuhý sníh a opatrně ho do ní vmícháte. A pokud se vám nechce připravovat nádivku, můžete dutinu kuřete vyplnit třeba bylinkami, celým jablkem nebo citronem.
    chuť bylinek je celá prostoupí! Bylinky můžete spolu s celým jablkem nebo citronem naládovat i dovnitř – See more at: http://nutricniordinace.cz/novinka/1-dil-serialu-kulinarni-upravy-peceni#sthash.L9sTKFhg.dpuf

Klíčová slova: recepty, kuře, pečené kuře, kuřecí maso

Jak udělat skvělé kuře? Poradí Roman Paulus | Dobrá chuť

Vykostit a upéct kuře je jako zvládnout malou násobilku. Teprve když dokonale natrénujete základy, můžete se pustit do experimentů – třeba s nádivkou a dochucením. Tady je pár tipů Romana Pauluse na nadívané kuře jako ze žurnálu.

To nejdůležitější z Paulusova receptu by se vešlo do krátké textovky: Máslo, sůl, pár housek od včerejška, nějaká ta bylinka a sezonní zelenina, hodina v troubě při 160 stupních. A dobré kuře. To nejlepší, co si můžete dovolit. Pokud totiž chcete z trouby vytáhnout tu nejšťavnatější pečínku s dozlatova vybarvenou kůrčičkou, zapomeňte na kuchařské knihy a hledejte to nej kuře.

Jedno jestli farmářské či bio, české nebo z Francie. Jen ne tu promodralou rychlokvašku z nejbližšího obchoďáku. U drůbeže zkrátka víc než u čehokoli jiného platí: Jaký začátek, takový konec. „Dobré kuře od farmáře je pochopitelně dražší než to ze supermarketu. Ale o to je i chutnější,“ říká Roman Paulus.

Odpočinek na lince

Řekněme, že už jedno takové máte doma v lednici a chystáte se je upéct k nedělnímu obědu. Bez ohledu na to, jakému receptu je za chvíli hodláte podrobit, ho nejprve vytáhněte na vzduch a nechte trochu prohřát. Teplotní šoky nemá nikdo rád.

„Čím studenější kuře do trouby dáte, tím déle bude potřebovat, aby se propeklo. A peče se od povrchu dovnitř, takže zatímco po okrajích bude třeba už dávno hotové, uprostřed se sotva ohřeje,“ popisuje šéfkuchař. Aneb než se podchlazené kuřátko propeče dokonale, bude mít prsíčka na troud vysušená. 

Mimochodem, chvíle odpočinku drůbeži – stejně jako jakémukoli jinému masu – prospěje i po dopečení: Nejenže se v něm znovu vyrovnají teploty, ale šťavnatost, která se dosud držela ve středu pečínky, bude mít příležitost dostat se i do vzdálenějších částí – a vy si mnohem víc pochutnáte. 

Ale zpět k přípravě. Šéfkuchař Paulus radí kuře před plněním alespoň částečně vykostit. Jednak se vám pak bude líp porcovat i baštit, jednak z něj zbyde ještě na polévku – ohlodané kosti už nic moc vývar nevydají. Než opeřence kostí zbavíte, bude mít zároveň dost času na to, dosáhnout oné pokojové teploty.

Vykostění krok za krokem

Při vykosťování se můžete vydat dvěma směry. Nejjednodušší je položit si kuře na zádíčka a začít nakrojením prsou podél velké hrudní kosti. „Opatrně maso oddělujeme od žeber, postupně a oboustranně, až ke kloubům křídel a stehen,“ popisuje Roman Paulus. Klouby potom sadisticky vylomí, překrájí šlachy a pomocí tenkého vykosťovacího nože obnaží i stehenní kost. Ta půjde pryč jako první. 

„Vykloubíme taky křídla, vytáhneme větší kost a odřízneme konce – ty přijdou do vývaru. Pak už jen kostru opatrně, ať se neporuší kůže, oddělíme od zbytku masa.“ Prsíčka, kde je masa nejvíc, nakonec můžete lehce seříznout a kousky vyplnit méně masitá místa. Hotovo.

Takto vykostěné kuře se hodí hlavně na nejrůznější rolády. Na pečínku s nádivkou (viz recept) s prsíčky obzvlášť vypečenými – a neporušenými – pak zkuste cestu přesně opačnou: Začněte na zádech a prsní kost oddělte až jako poslední.

Jakmile zvládnete vykostit kuře, umíte rázem i krůtu, kachnu nebo křepelku.

„Už při vykosťování můžete vidět rozdíl mezi klecovou a volně žijící drůbeží,“ doplňuje Roman Paulus. „Farmářská kuřata nejsou tak vypasená jako ta z klece, mají tedy méně tuku a menší prsa, zato pevnější klouby i kosti. Celkově je jejich maso tmavší a hlavně voňavější.“ S pevnějšími klouby se sice budete prát o fous déle než s těmi pobledlých nešťastníků z klece, ale stojí to za to.

Alu smyčka

Co mají naopak všechna kuřata bez ohledu na původ společné, je ne právě tučné maso, snadno podléhající vysušení. Šťavnatá pečínka si proto žádá delší čas při méně stupních. „Kuře chce zkrátka opatrnost. Pro zlatavou kůrku stačí zvýšit teplotu na posledních pár minut, jinak jej pečte na 160, maximálně 180 stupňů,“ radí šéfkuchař.

Aby se vám naplněné kuře hezky zakulatilo a drželo správné proporce, je potřeba jej buď zašít, nebo svázat provázkem. Anebo stáhnout smyčkou z alobalu: Párkrát přeložený kus fólie zakroucený pod stehny zastane stejnou službu. Jako doprovod postačí zeleninové ratatouille, přílohovou rýži nebo brambory pak dobře zastoupí rohlíková nádivka.

Ingredience: 1 čerstvé kuře, 3 den staré housky, 50 g másla, 50 g vařeného uzeného masa, 100 ml mléka, 1 vejce, kořenová zelenina, cibule, česnek , šalotka , sůl, pepř, velkolistá petrželka, tymiánPostup: Kuře opatrně vykostíme, abychom neporušili kůži. Osolíme, opepříme a naplníme nádivkou: Housky nakrájíme na kostičky, pokrájené uzené maso a šalotku si orestujeme na másle, podlijeme mlékem a společně s vejcem přidáme k houskám. Ochutíme solí a pepřem, dokončíme sekanými bylinkami.Kuře dáme do pekáčku společně s kořenovou zeleninou nakrájenou na přiměřeně velké kusy, cibulí, česnekem a pár snítkami tymiánu či jiných bylinek, trochu podlejeme vodou a v předehřáté troubě pečeme při 190 stupních 10 až 12 minut a potom při 160 stupních asi hodinu. Během pečení maso přeléváme šťávou. Podáváme se zeleninovým ratatouille, můžeme přidat i pečenou kořenovou zeleninou.

Kuře s nádivkou 3x jinak. Oslavte jaro oblíbenou pečínkou

Kuře s nádivkou 3× jinak. Oslavte jaro oblíbenou pečínkou Pečené kuře patří k vyhledávaným jídlům a variací, jak si ho připravit, je nespočet. Mezi nejpopulárnější jarní pochutiny patří také nádivka, která se často připravuje jako alternativa k jehněčímu na velikonoční tabuli. Vyzkoušejte letos neotřelé recepty z jarních surovin a pozvedněte klasické pečené kuře na gurmánskou specialitu.

V období největších jarních svátků se nádivka těší velké oblibě. Peče se samostatně a nesmí v ní chybět zelené prvky, jako je kopřiva, špenát nebo čím dál více oblíbený medvědí česnek. Někteří přidávají také klobásu nebo uzené maso. Skvěle poslouží i samostatně nebo jako pečená varianta s kuřetem.

Jarní kuřátko plněné nádivkou se slaninou

Potřebujete:

  • 1 bio kuře
  • 1 bio cibule
  • 2 lžíce bio másla pokojové teploty
  • sůl

Na nádivku:

  • 8 ks pečiva v bio kvalitě (doporučujeme bílé, den staré)
  • 400 ml bio mléka
  • 3 bio vejce
  • hrst bio slaniny
  • hrst nasekané petrželové natě v bio kvalitě
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

  1. Kuře osolte ze všech stran i zevnitř. Takto připravené jej vložte do pekáče a připravte si nádivku.
  2. Toustový chleba nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy. Do druhé mísy přidejte mléko a žloutky. Vše promíchejte pomocí metličky.
  3. Přidejte muškátový oříšek, promíchejte. Poté si navlhčete toustový chleba v mléce. Slaninu nasekejte na kostičky a promněte ji, aby se rozdělila.
  4. Přidejte do nádivky, opepřete a osolte. Nyní nasekejte přiměřené množství petržele. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který po částech opatrně vmíchejte do nádivky.
  5. Takto připravenou nádivkou naplňte kuře. Aby neutekla, pomocí špejlí kuře uzavřete. Můžete použít také nit. Nyní si nakrájejte cibuli na měsíčky a přidejte ji do pekáče společně s máslem.
  6. Zalijte troškou vody. Ze zbylé nádivky udělejte kuličky a přidejte ke kuřeti do pekáčku. Pečte v troubě na 180 °C asi 90 minut. V průběhu pečení pravidelně podlévejte.

Jemná bylinková nádivka s oříšky

Potřebujete:

  • 1 bio kuře
  • 4 lžíce bio másla
  • 1 bio šalotka
  • hrst tymiánu v bio kvalitě
  • sůl

Další skvělý recept na kuře s nádivkou.

Na nádivku:

  • 4 ks pečiva v bio kvalitě (doporučujeme bílé, den staré)
  • 3 bio vejce
  • hrnek bio mléka
  • hrst špenátu v bio kvalitě
  • hrst petržele v bio kvalitě
  • 2 hrsti bio mandlí

Postup:

  1. Do jedné mísy si připravte pečivo nakrájené na kostičky. Následně přidejte trochu mléka a nechte odstát.
  2. Do druhé mísy dejte mléko, vaječné žloutky a směs vyšlehejte dohladka. Poté vložte dušený špenát, čerstvou petržel, hrst mandlí, sůl a pepř.
  3. Směs důkladně promíchejte a přidejte do ní pečivo. Poté si ušlehejte tuhý sníh z bílků, který do nádivky jemně vmíchejte. 
  4. Takto připravenou nádivkou naplňte předem osolené kuře, které pečlivě pomocí párátka sepněte. 
  5. Kuře vložte do pekáče, přidejte na měsíčky nakrájenou šalotku, máslo, čerstvě nasekaný tymián a sůl.
  6. Pečte na 180 °C v zakrytém pekáči asi 1 hodinu. Poté poklici odstraňte a posledních 20 minut pečte nezakryté.

Kopřivová nádivka

Potřebujete:

  • 1 bio kuře
  • 4 lžíce bio másla
  • bio citrónová kůra
  • sůl

Nezapomeňte do nádivky zakomponovat kopřivy.

Na nádivku:

  • 2 hrnky bio pečiva (doporučujeme bílé, den staré)
  • 6 bio vajec
  • 3 hrnky nasekaných vrchních oddenků kopřiv v bio kvalitě
  • 1 hrst nasekané petrželové nati v bio kvalitě
  • špetka majoránky
  • špetka muškátového oříšku
  • 300 ml mléka
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

  1. Začněte s přípravou nádivky. Do větší mísy přidejte na kostičky nakrájené pečivo. Do druhé si připravte mléko, do kterého přidejte žloutky.
  2. Vyšlehejte a postupně přidejte kopřivy, petržel, majoránku, muškátový oříšek a dochuťte solí s pepřem.
  3. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně a po částech vmíchejte do nádivky. Takto připravenou nádivkou můžete naplnit kuře nebo ji upéct samostatně.
  4. Stačí přidat na plech a péct společně s kuřetem na 180 °C asi 20 minut. Kuře posléze nechte dopéct asi jednu hodinu.

TIP: V případě, že byste chtěli nádivku vložit do kuřete, doporučujeme kuře svázat nití nebo sepnout špejlí, aby nádivka nevytekla. Osolené kuře pak vložte na pekáč, podlijte, přidejte máslo a citronovou kůru. Nechte klasicky péct asi hodinu a půl při teplotě 180 °C.

Vyrazte na bio farmu

Ovoce, zeleninu, maso i mléčné výrobky v bio kvalitě, podle sezonnosti, seženete na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství, na trzích i v supermarketech pod označením logy biolistu nebo biozebry. Jedině správná loga zaručují, že se skutečně jedná o bio! Eko farmy nepoužívají žádnou chemii, průmyslová hnojiva ani postřiky a vše je pěstováno v souladu s přírodou.

Ekologické farmy nabízejí také bohatý výběr mas a právě kuřecí v něm také najdete. Chov bio kuřat je podřízen legislativě i welfare zásadám. Kuřata jsou chována pro ně přirozeným způsobem, tedy na čerstvém vzduchu a s dostatkem volného prostoru.

Seznam nejbližších ekofarem najdete na Kam pro bio a Lovíme bio a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na My jsme bio.

Nákupem nejenže podpoříte farmáře a tím i místní ekonomiku, ale díky kratším distribučním cestám, také přírodu.

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Související témata: nádivka , jak na to , Velikonoce , velikonoční tipy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector