Bezlepkové křupky z Polska obsahují lepek

Lepek je v jídelníčcích mnoha dětí i dospělých zapovězenou složkou. Stále častěji se mu vyhýbáme záměrně, i když nám to nevelí zdraví. Ono také krmit malé děti houskami a rohlíky není zrovna nejzdravější.

Ať už nemůžete, nebo nechcete svým nejmenším dávat potraviny s lepkem, určitě přemýšlíte, co jim dávat ke svačině a na mlsání. Máme pro vás tip!

Většina potravin s rostlinným původem je přirozeně bez lepku. Objevuje se ale v pšenici, v ječmenu nebo částečně v ovsu. U lidí, kteří mají na lepek intoleranci, může zapříčinit vážné zažívací potíže, průjmy, pálení žáhy nebo únavu a ekzémy.

Bezlepkové potraviny jsou ale ideální pro všechny, protože jsou zdrojem vlákniny i zdrojem řady vitamínů a minerálních látek.

Mlsání nejen pro malé

Hledáte-li, co svým nejmenším dávat na svačinku, zkuste bezlepkové kukuřičné, rýžové či pohankové křupky. Jsou bez soli, bez lepku a mohou je děti už od 6 měsíců. Bezlepkové křupky však nejsou jen dobrotou pro malé.

Oblíbené jsou i u celiaků a dospělých, kterým záleží na nutričně výhodnější variantě mlsání. Větším dětem navíc můžete nabídnout křupky s příchutí, a to slané i sladké.

Dětem i dospělákům budou chutnat banánové s čokoládou, arašídové či jablečno-skořicové. 

Bezlepkové křupky z Polska obsahují lepek Bezlepkové křupky z Polska obsahují lepek

Kdy mít po ruce bezlepkové křupky

  • Na výletech a na cestách.
  • Na procházkách s dětmi v kočárku. 
  • Vždy, když není k dostání vyvážená svačinka. 
  • Večer u televize, když chcete alternativu oplatek, chipsů a jiných snacků.
  • Když chcete zahnat malý hlad – ve škole i v autě.

Křupky bez soli pro děti jsou také skvělým pomocníkem při přechodu malých dětí na pevnou stravu. Skvěle se totiž tráví a neobsahují nic, co by dětem škodilo.

Pro nejmenší děti jsou skvělou volbou unikátní dlouhé kukuřičné tyčky.

Bezlepkové křupky z Polska obsahují lepek

Proč křupky REJ křupky? Chutnají všem!

Křupky REJ budou chutnat každému. Můžete totiž vybírat z mnoha chutí, a to nejen pro děti od 6. měsíce věku. Kromě kukuřičných vyrábíme také výraznější pohankové nebo extra křehké rýžové. Všechny bez přídatných látek a soli.

Větší děti a také dospělí si křupnou do ochucených křupek – pomerančových a jahodových s lyofilizovaným ovocem, banánových s čokoládou, arašídových s nižším obsahem tuku a soli nebo do velmi oblíbeného barevného mixu kukuřičných kuliček s příchutí několika druhů ovoce. Vidíte, že máte z čeho vybírat. Tak vzhůru do křupání!

Bezlepkové výrobky. Které potraviny neobsahují lepek a jak je v obchodě poznat? – Turkey from Europe

Bezlepková dieta si poslední dobou získala značnou oblibu. I když dietologové informují, že je nezbytná jen v určitých případech, mnoho lidí čím dál častěji sáhne po bezlepkových výrobcích.

Bezlepkové křupky z Polska obsahují lepekBezlepkové výrobky

V devadesátých letech stálo mnoho lidí, u nichž byla např. diagnostikována celiakie, před nesnadným úkolem. Bezlepkové výrobky totiž byly špatně dostupné. V současnosti je ale velice snadné koupit je dokonce i v malém obchůdku. Musíte ale vědět, co hledat. Vyplatí se je ale nakupovat a pro koho jsou vhodné?

Bezlepkové výrobky anebo co to je? Co je lepek?

Lepek vlastně není jedna látka. Je to skupina bílkovin (dvou hlavních typů: prolamin a glutenin) vyskytujících se v obilovinách, označovaná společným názvem. Můžeme je najít především v pšenici, žitě a ječmenu (příslušně to jsou gliadin, sekalin a hordein) a také v jejich odrůdách a křížencích (např. špaldě a tritikale).

Obilninou, v níž se lepek nevyskytuje, je například oves. S ohledem na časté znečištění zrny jiných obilnin se ale nedoporučuje konzumovat oves na přísně bezlepkové dietě.

Lidé, kteří ji drží, mají ale v současnosti možnost vybrat si bezlepkový oves s certifikátem, v němž tuto bílkovinu určitě nenajdou.

Neobsahují ho také pseudoobilniny, jako je pohanka a v současnosti módní amarant nebo quinoa, známá také jako merlík chilský.

Je dobré mít na paměti, že bílkoviny obsažené v lepku se nevyskytují jen v samotných zrnech. Každý výrobek (např. mouka nebo pečivo) vzniklé na bází některé z obilniny obsahující lepek, bude obsahovat ty samé bílkoviny.

Už víme, že lepek je bílkovina. To ale není konec podstatných informací na jeho téma. Má totiž podstatný význam v pekařství. Ke všemu dochází, když do mouky s lepkem přidáme vodu.

Ta se spojuje s bílkovinou, díky čemuž v syrovém těstě vzniká síť z lepkových bílkovin která na jedné straně dodává pečivu pružnost a elastičnost, na druhé zadržuje uvnitř oxid uhličitý, díky čemuž si naše pečivo – ať už sladké, nebo chléb – zachovává kyprost a nadýchanost.

V potravinářském průmyslu ale může být využíván i jinými způsoby, např. k zahušťování jídel nebo vylepšování jejich chuťových hodnot.

Opravdu lepek škodí?

I když móda bezlepkové diety může způsobit, že se nám bezlepkové výrobky zdají být atraktivnější a zdravější, ve skutečnosti neexistují žádné indicie, které by mluvily pro to, že by zdraví lidé měli zavádět bezlepkovou dietu. Jak si můžeme přečíst na stránkách Národního centra výživového vzdělávání: „lepek zdravým lidem neškodí” (odkaz: https://ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/gluten—wrog-czy-przyjaciel-). Dokonce dietologové zdravým lidem bezlepkovou dietu obvykle rozmlouvají s ohledem na skutečnost, že z jídelníčku vyřadí jistou skupinu potravin – včetně například cereálních výrobků obsahujících lepek, což může vést ke vzniku nedostatku, např. vitamínů ze skupiny B. Přičemž sami jen těžko vytvoříme správně vyvážený jídelníček, takže se není těžké dopustit dietní chyby, např. si dodávat nadbytek kalorií. Za doplnění rovněž stojí, že v dietách, které jsou každý rok skupinou expertů prohlašovány za nejdravější na světě (např. středomořská nebo DASH, odkaz: https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-dash—–gwiazda-wsrod-diet) se vyskytují obilniny s lepkem.

Budete mít zájem:  Na hory s homeopatiky: největším přínosem je rychlý účinek

Pro koho je určena bezlepková dieta?

Už tedy víme, že když jsme zdraví, lepek nám neškodí. Existují ale případy, kdy je třeba zavést bezlepkovou dietu (někdy výjimečně přísnou). Mezi tyto nemoci řadíme: celiakii, alergii na lepek, glutenovou hypersenzitivitu a také Duhringovu dermatitidu. Pro jejich diagnostikování a rozlišení jsou nezbytné testy provedené po požádání alergologem.

První z nich, které se říká také glutensenzitivní enteropatie, je autoimunitní onemocnění, které se vyznačuje trvalou nesnášenlivostí lepku. Jeho konzumace vede v případě osob trpících celiakií k zániku střevních klků (pokrývají střeva zevnitř a pomáhají např. vstřebávat živiny z potravy).

Ve výsledku musí tito lidé po celý život držet přísnou bezlepkovou dietu a jíst výhradně bezlepkové výrobky. Je dobré myslet na to, že toto onemocnění lze diagnostikovat v každém věku – dokonce i u dospělých nebo starších lidí. Častěji jí ovšem onemocní ženy.

Těžko odhadnout, kolik lidí přesně celiakií trpí, protože se neprovádí dostatečný počet testů, který by umožnil přesně stanovit počet nemocných.

Duhringova dermatitida se podobá celiakii s jedním, podstatným rozdílem. V jejím případě se nesnášenlivost lepku projevuje nejen zánikem klků, ale také kožními změnami (vyvolávajícími obvykle pocit silného svědění). Z tohoto důvodu se jí také říká kožní forma celiakie. Obvykle bývá diagnostikována ve věku od puberty do více méně 40 let nemocného.

Alergie na lepek bývá často zaměňována s celiakií, ale jde o dvě odlišná onemocnění, ovšem obě spadající do skupiny potravinových intolerancí. Podobně jako většina potravinových alergií se alergie na lepek může projevit např. otokem, kopřivkou, kožními změnami, zvracením, průjmem a dokonce anafylaktickým šokem.

Také se stává, že někteří lidé, i když nemají ani celiakii ani alergii na lepek, poté, co zkonzumují výrobek s lepkem, mají potíže, jako: bolesti břicha nebo hlavy, vyrážku, průjem, nadýmání, zácpu apod. Jde o hypersenzitivitu na lepek, která začala být diagnostikována v posledních letech.

Bezlepkové výrobky, jaké to jsou?

Bezlepková dieta vyžaduje vyřadit z jídelníčku vše, co může obsahovat lepek. S ohledem na její rostoucí oblibu i mezi lidmi, kteří netrpí nesnášenlivostí lepku nebo některou z nemocí s ní spojených, můžeme v obchodech čím dál snadněji koupit bezlepkové výrobky. Existují však některé potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové. Kromě zmíněných pseudoobilovin k nim patří také:

  • rýže a kukuřice (a také např. rýžové vločky; na kukuřičné si ovšem dávejte pozor, protože mohou obsahovat lepek),
  • zelenina a ovoce, a také přírodní produkty z nich bez přidání mouky (např. šťávy nebo džemy),
  • bylinky (ale pozor na směsi),
  • cukr,
  • čaj a káva,
  • čerstvé maso (krůtí, kuřecí atd.), ryby a vejce,
  • mléčné výrobky bez přísad (mléko, podmáslí, bílý jogurt, kefír apod.),
  • a také tuky, např. oleje, máslo, sádlo apod.

Lidé na bezlepkové dietě by si měli dávat největší pozor na průmyslově zpracované potraviny, včetně různých snacků, ochucovadel nebo hotových jídel, ve kterých se lepek často vyskytuje.

Přidává se totiž do přípravků do pečiva (v podobě mouky) nebo mléčných nápojů (ječný slad).

Úplný seznam bezlepkových a lepek obsahujících potravin se nachází na oficiálních webových stránkách Polského sdružení osob s celiakií a na bezlepkové dietě (odkaz: http://celiakia.pl/produkty-dozwolone/).

Jak v obchodě poznat bezlepkové výrobky?

Jak tedy v obchodě rozpoznat bezlepkové výrobky od těch, které obsahují nebo mohou obsahovat tuto bílkovinu? V současnosti není tento úkol vůbec těžký, protože výrobky bez lepku jsou dostupné ve většině obchodů – jak větších členů řetězců, diskontech, tak i v menších obchůdcích.

Zaprvé je dobré hledat ty výrobky, v jejichž složení se lepek přirozeně nevyskytuje a které jsme vypsali výše. Druhým krokem by mělo být seznámení se s etiketou a na ní obsaženém složení daného výrobku. Lepek, jako jeden z častých alergenů, by na ní měl být jasně zvýrazněn.

Tučně budou uvedeny jak názvy jednotlivých potravin, které obsahují tuto bílkovinu, např. pšeničná mouka nebo pšenice, ale i i informace o tom, že výrobek obsahuje nebo může obsahovat lepek v části věnované alergenům.

Ale pozor – ne každý potencionálně škodlivý výrobek musí být podobně označen. Není totiž nutné takto označit např.

glukózové sirupy na bázi ječmene nebo pšenice, a také obilniny, které se využívají při destilaci lihovin (více informací najdete na těchto stránkách – odkaz: https://celiakia.pl/stowarzyszenie/dieta-bezglutenowa/bezglutenowe-zakupy/).

Budete mít zájem:  Genitální bradavice – příznaky, příčiny a léčba

Abychom neudělali chybu, můžeme si s sebou na nákup vzít seznam, na nějž si tyto složky vypíšeme, abychom se jim lépe vyhnuli. V obchodě se také prostě vyplatí sáhnout po co nejméně zpracovaných výrobcích, v jejichž případě existuje menší pravděpodobnost, že obsahují lepek.

V obchodech je také dobré hledat potraviny, na jejichž obalu je uveden bílozelený symbol přeškrtnutého klasu.

Jde o licencovaný symbol, který informuje, že daný bezlepkový výrobek byl vyroben za přísně kontrolovaných podmínek a otestován podle standardu AOECS, díky čemuž je zcela bezpečný také pro osoby s celiakií.

V současnosti bez potíží seženeme bezlepkové výrobky s tímto symbolem třeba v diskontech.

Nezapomínejte ale zavedení bezlepkové diety vždy konzultovat se specialistou, nejlépe alergologem nebo klinickým dietologem. Expert nejlépe určí, jaká dieta bude v konkrétním případě nejvhodnější. Kdo ví, bezlepkové výroby pro vás možná vůbec nejsou to pravé.

PL: Produkty bezglutenowe. Które produkty spożywcze nie zawierają glutenu i jak rozpoznać je w sklepie?DE: Glutenfreie Produkte: Welche Lebensmittel enthalten kein Gluten und wie sind sie im Laden zu erkennen?

bezlepkovadieta.cz

SZPI vložila do Systému rychlého varování (RASFF) informaci o aktuálním zjištění potraviny škodlivé pro zdraví Kukuřičné křupky, bezlepkový výrobek, 100g, doba minimální trvanlivosti: 09 2012, země původu: Polsko. Produkt nevyhověl z hlediska přítomnosti lepku, který byl analýzou v odebraném vzorku zjištěn v množství 31,6mg/kg.

Tím, že je produkt nabízen spotřebitelům jako bezlepkový a lepek obsahuje, potravina nesplnila požadavky článku 14 nařízení Komise 178/2002 a byla vyhodnocena jako škodlivá pro zdraví. Dovozce, REJ s.r.o. Planá nad Lužnicí, na příkaz inspekce výrobek stahuje od svých odběratelů. Seznam maloobchodních prodejců dovozce vyhotovuje.

Lepek je významný alergen a jeho nevědomé požití celiakem může vyvolat vážné zdravotní komplikace. Podle odhadů je v České republice 40 000 – 50 000 pacientů s celiakí, celoživotní intolerancí lepku.

Upozornění Poradenského centra pro celiakii a bezlepkovou dietu:

Dobrý den pane tiskový mluvčí, v neděli jste vydal prohlášení o výskytu lepku u kukuřičných křupek – okolo 32 mg/kg . Nic bližšího. Jako důkaz jste použil : nařízení EP a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28.ledna 2002.

Domnívám se, že to ale není správné, pokud platí od 1.1. 2012 nařízení č. 41/2009, pak bylo porušeno toto nařízení. Potravina neobsahuje upravenou pšenici, …

a přesto má víc než 20 mg lepku na kg potraviny ve stavu určeném ke spotřebě.

Reakce SZPI:

Vážená paní inženýrko, jak správně uvádíte, překročením limitní hodnoty 20 mg/kg byly porušeny požadavky nařízení (ES) č. 41/2009. Zároveň však byl porušen čl. 14 nařízení (ES) č.

178/2002, jak bylo uvedeno v tiskové zprávě SZPI, neboť potravina byla s ohledem na nesplnění zvláštních požadavků na citlivost skupiny spotřebitelům, kterým je určena – celiakům (výrobek byl deklarován jako bezlepkový), posouzena jako potravina škodlivá pro zdraví.

V rámci kontroly jsou u provozovatele řešena obě výše uvedená porušení platných právních předpisů, avšak v tiskové zprávě bylo uvedeno pouze z našeho pohledu závažnější porušení.  

  • Ing. Zuzana Matoušová, oddělení komunikace
  • Důležitá poznámka Poradenského centra pro celiakii a bezlepkovou dietu:

Pokud potravina obsahuje např. 99 mg /kg potraviny určené ke spotřebě, je vyrobena z pšenice, ze které byl odstraněn lepek a je deklarovaná jako „potravina s nízkým obsahem lepku“ tzn. je vhodná pro bezlepkovou dietu,  pak může být pro celiaka mnohem víc nebezpečná, ale je podle zákona.

SZPI – Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí

Polské kukuřičné křupky obsahují lepek, na obalu však označen není

Formulář pro opuštění okresu. Kde ho najdete, kam ho budete potřebovat ČTK

Brno – Firma REJ s.r.o. z Plané nad Lužnicí musí stáhnout z trhu kukuřičné křupky, které obsahují lepek. Na obalech toto označení chybělo.

Webová stránka firmy REJ s.r.o. informuje o křupkách s lepkem | Foto: repro: www.rejfood.eu

Firma je dovážela z Polska. Stažení kukuřičných křupek z prodeje nařídila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V neděli o tom informovala v tiskové zprávě.

„Produkt nevyhověl z hlediska přítomnosti lepku, který byl analýzou v odebraném vzorku zjištěn v množství 31,6 miligramu na kilogram,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Podle něj dovozce nyní chystá seznam obchodů, kam zboží dodával.

Lepek je významný alergen a jeho nevědomé požití může celiakovi způsobit vážné zdravotní komplikace. Podle odhadů je v České republice asi 50.000 pacientů s celiakií, celoživotní intolerancí lepku.

Jarní seriál pro malé i velké zahradníky. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

29.4.2012

DENÍK PRO DOBROU NÁLADU
17 DENÍK PRO DOBROU NÁLADU
21 DENÍK PRO DOBROU NÁLADU

PRACOVNÍK / PRACOVNICE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH – TERÉNNÍ PRÁCE, 20 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků, 16 800 Kč Praktická sestra, 34 860 Kč Automechanik, 1 500 Kč ŘÍDÍCÍ PRACOVNÍCI V OBLASTI SKLADOVÁNÍ (ZamK), 65 535 Kč Skladník/skladnice, 30 000 Kč Všeobecná sestra, 33 000 Kč PRACOVNÍCI OSTRAHY, STRÁŽNÍ (vyhrazeno pro OZP), 17 200 Kč + PODAT INZERÁT Opel Astra první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, v záruce Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Ford Mondeo servisní knížka, koupeno v F Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Škoda Fabia servisní knížka, koupeno v CZ Ford Focus první majitel, koupeno v I, nehavarované, v záruce Audi SQ7 první majitel, servisní knížka, koupeno v D, v záruce + PRODAT AUTO

Budete mít zájem:  Miso pasta – čím je tmavší, tím má výraznější chuť

Potraviny, nápoje

Nakupujte zdravě a bezpečně na Pilulce

Látky obsažené v zelených, černých nebo bylinných čajích mají povzbuzující účinky, zároveň pomáhají udržet organismus v rovnováze. Speciální bylinné směsi jsou vhodné k posílení imunity a pročištění těla, pomáhají při chřipce, nachlazení, bolestech a nemocech dýchacích cest nebo při jaterních onemocněních či nespavosti.

Potraviny pro celiaky zahrnují směsi k přípravě pečiva, bezlepkovou mouku, b…

Nakupujte zdravě a bezpečně na Pilulce

Látky obsažené v zelených, černých nebo bylinných čajích mají povzbuzující účinky, zároveň pomáhají udržet organismus v rovnováze. Speciální bylinné směsi jsou vhodné k posílení imunity a pročištění těla, pomáhají při chřipce, nachlazení, bolestech a nemocech dýchacích cest nebo při jaterních onemocněních či nespavosti.

Potraviny pro celiaky zahrnují směsi k přípravě pečiva, bezlepkovou mouku, bezlepkové těstoviny, sušenky a müsli nebo kaše. Speciální kapsle a čaje, které urychlují metabolismus, tlumí chuť k jídlu a pomáhají pocitu sytosti, jsou skvělým podpůrným doplňkem redukční diety.

Pitný režim je základ

Voda je v našem těla zastoupena více jak z 50 % a je nezbytnou součástí zdravého fungování organismu. Dostatečný příjem tekutin zajišťuje efektivní látkovou výměnu a správnou funkci ledvin a vůbec všech dalších orgánů.

Jaké je optimální množství příjmu tekutin?

Ideálně bychom měli vypít 2 – 3 litry tekutin za den.

Mějte neustále na očích nebo po ruce láhev či skleničku/hrneček ať už s čistou pramenitou vodou, čajem (bylinné, zelené, ovocné, čisticí, k běžnému pití…) nebo třeba přírodní šťávou či sirupem.

To z důvodu neustálé připomínky potřeby pití. Mezi příjmem a výdejem tekutin by měla být rovnováha a nezapomeňte, že pít bychom měli předtím, než pocítíme žízeň.

Potřebný příjem tekutin závisí na několika faktorech:

  • Strava
  • Tělesná hmotnost
  • Pohlaví
  • Věk
  • Tělesná aktivita
  • Teplota a vlhkost prostředí
  • Aktuální zdravotní stav

Nedostatek vody v organismu:

  • Bolesti hlavy
  • Únava, pokles fyzické i duševní výkonnosti a koncentrace
  • Porucha funkce ledvin
  • Vznik ledvinových a močových kamenů
  • Riziko vzniku infekce močových cest a zánětu slepého střeva

Káva ani alkohol se do pitného režimu nepočítají. Stejně tak byste se měli vyhnout všem slazeným limonádám, kolovým nápojům, energy drinkům atd.

Důvodem je vysoký obsah cukrů a umělých sladidel v těchto nápojích nebo oxid uhličitý, který nepříznivě působí na náš chrup.

Kofein z kávy zase působí jako silné diuretikum, takže má přesně opačný efekt a vodu z těla odvádí.

Pitný režim a hubnutí

Základem každé štíhlé linie a kondice je vyvážená, pestrá strava, ale také právě dostatečný příjem tekutin.

A proč je právě voda tak důležitá při hubnutí? Dostatečný příjem tekutin podporuje látkovou výměnu v těle a zvyšuje energetický výdej až o 30 %, kdy naše tělo musí vynaložit úsilí na její přečerpávání.

Shrnuto: voda/tekutiny nás zasytí, naplní žaludek, ale přitom neobsahují žádnou nadbytečnou energii. Pro maximální efekt můžete vyzkoušet speciální dietní nápoje.

Pro mlsné, ale zdravé požitkáře

Přemýšlíte, čím nastartovat váš den, na čem si smlsnout na svačinu a doplnit energii, nebo co čím potěšit chuťové pohárky i během vaší diety? Možností je spousta. 

Vyzkoušejte moc superpotravin

Superpotraviny v sobě skrývají skutečnou léčivou sílu přírody a čím dál tím víc si získávají své příznivce. Jde o potraviny doslova nabité zdravím – bohaté na všechny potřebné vitamíny a minerály, živiny a další potřebné látky. 

Do kuchyně, na cesty i na chuť

Vyznavači zdravé stravy jistě ocení kvalitní suroviny  pro přípravu jídel ať už jsou vegani, vegetariáni nebo si jen potrpí na zdravý životní styl. V nabídce najdete rostlinné oleje a másla k přípravě teplých i studených pokrmů, luštěniny a obiloviny a další různé pochutiny. Dobrou chuť!

Sportovci a výletníci zase na svých cestách za lepší kondicí ocení svačinku k doplnění energie v podobě sušeného masa, různých krekrů a tyčinek nebo instantních kaší k přípravě kdykoliv a kdekoliv.

V kategorii Potraviny, nápoje je k dispozici 5418 produktů, u 20 dostanete dovoz zdarma.

V případě, že jste si nezvolili v této kategorii žádný produkt, zkuste se podívat také na kategorie Bezlepkové potraviny, Dieta, Dárková balení, Káva a Laktózová intolerance.

Užívatelé nejlépe hodnotí řady Wolfberry, Indiana Jerky a Diana Company. Nejlépe hodnoceným produktem je 4Slim Čekankový sirup Originál 350g.

> Zobrazit celý popis

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *