Bezlepková dieta je doživotní. Jídelníček přitom může být velmi pestrý

Zatímco zdravému člověku nepůsobí lepek žádné potíže, celiakovi může přivodit vážné zdravotní komplikace. Jak se toto autoimunitní onemocnění projevuje a jak se s ním žije?

Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém lepek způsobuje zánět sliznice tenkého střeva a následně střevo poškozuje.

Potíže dospělých celiaků jsou velmi rozmanité – od jaterních poruch, špatné funkce štítné žlázy, odvápnění kostí, zhoršení zraku a revmatických onemocnění až po únavu, průjmy a zácpy, ale i duševní poruchy.

Úplné zničení sliznice střeva může vést až k tomu, že tělo nedokáže vstřebávat potřebné živiny, tedy tuky, aminokyseliny, vitaminy rozpustné v tucích či minerální látky, především vápník.

Diagnózu potvrdí biopsie

Vyšetření na celiakii probíhá ve dvou fázích. Nejprve se provede vyšetření protilátek v krvi a poté následuje biopsie, tedy odebrání vzorku střevní sliznice, na kterém se pozoruje stupeň poškození. V období vyšetření musí pacient dodržovat dietu s lepkem, aby nedošlo k falešně negativním výsledkům.

Jediným lékem je dieta

Žádný lék na celiakii neexistuje. Jedinou možnou léčbou je přísná bezlepková dieta, při které by měly příznaky onemocnění postupně vymizet. I poté však musí pacient v dietě pokračovat.

Bezlepková dieta vyřazuje nejen všechny výrobky z pšenice, žita, ječmene a ovsa, ale i všechny další produkty a pokrmy, ve kterých se lepek ukrývá.

Často se jedná o potraviny, ve kterých bychom lepek vůbec nehledali, jako jsou jogurty, pomazánky, uzeniny, pudingy, zmrzliny, sirupy, ochucené kávy a čaje, energetické tyčinky a mnoho dalších. 

Celiaci jsou odkázaní na čtení etiket

Celiaci musí pečlivě studovat etikety výrobků a jídelní lístky v restauracích. V obchodech vybírají z bezlepkových produktů, které musí být v souladu s českou legislativou označeny deklarací „bez lepku“. Orientaci při nákupu usnadňuje logo přeškrtnutého klasu, které používají někteří výrobci bezlepkového sortimentu.

Devět věcí, které jste možná o celiakii nevěděli

  1. Celiakie není alergie na lepek. V případě alergie vzbuzuje lepek reakci, nepoškozuje však sliznici tenkého střeva.
  2. Celiakie se často spojuje s trávicími potížemi, ale ve skutečnosti má problémy se zažíváním jen asi třetina dospělých celiaků.
  3. Zažívacími potížemi, nadýmáním a bolestmi bříška trpí spíše dětští pacienti s celiakií.

  4. Celiakie není dětská nemoc, ze které pacient časem „vyroste“. Nesnášenlivost lepku může propuknout kdykoliv v průběhu života.
  5. Dispozice k nesnášenlivosti lepku se dědí, a proto je třeba u rodinných příslušníků počítat se zvýšeným rizikem výskytu.
  6. Celiakie jde často ruku v ruce s intolerancí mléčného cukru (laktózy).

    Celiakie se také častěji objevuje při dalších autoimunitních onemocněních, jako je např. cukrovka I. typu.

  7. Mezi komplikace nesnášenlivosti lepku patří osteoporóza, metabolická kostní nemoc, porucha krevní srážlivosti, podvýživa, zvýšené riziko vzniku nádoru, sterilita nebo zvýšené riziko spontánního potratu.

  8. Bezlepkové potraviny musí splňovat velmi přísné legislativní limity. Nesmí obsahovat více než 20 mg lepku na 1 kg potraviny, což odpovídá například jednomu malému drobku chleba.
  9. Celiaci si musí pohlídat i konzumaci alkoholu.

    Víno ani čisté destiláty lepek neobsahují, ale pivo naproti tomu obsahuje malé zbytky bílkovin z ječného sladu, takže je třeba vybírat z bezlepkových piv.

Zdravý životní styl Jarní probouzení, protáhnutí, nabírání síly, zbavování se následků zimního útlumu. Rady od lékařky se hodí. Pohyb Doba covidová sportu a pohybu příliš nepřeje.

Sportoviště, fitnessy či posilovny jsou zavřené. Co teď? Nepropadejte depresi. Nastupuje jaro a s ním se otevírá ta největší tělocvična. Venku, v přírodě. Tato tělocvična nabízí možnosti takřka neomezené. Zdravé dítě

Kliničtí logopedi u dětí neřeší jen správnou artikulaci hlásek. Rodičům může být těžké vysvětlit, že někdy je třeba nechat dítě dozrát.

Pohled lékaře Chcete vědět o těle a nemocech více a v širších souvislostech? V novém seriálu „Od hlavy k patě“ probereme postupně všechny části těla a hlavní orgány. Podíváme se na jejich funkci a příznaky jejich poškození nebo nemoci. Před nemocemi nás tělo dokáže chytře varovat. Když těmto signálům porozumíme, můžeme daleko dříve zařadit zpátečku nebo společně s odborníky začít problém řešit.
Pohled lékaře Hubnete? Dietujete? Dejte si pozor na to, aby vašemu tělu zejména v době pandemie nechyběly látky, bez kterých se naše imunita neobejde. V tomto miniseriálu vám připomínáme několik důležitých až nepostradatelných látek, které by vašemu tělu a zejména vaší imunitě mohly v době respiračních infekcí chybět. Zdravý životní styl Není od věci mít informace od někoho, kdo to tzv. někam dotáhl. Podívejte se na tipy, které by se vám mohly hodit. Třeba budou fungovat i u vás, i když zrovna neusilujete o to, být špičkovým sportovcem, ale „jen“ chcete mít špičkové zdraví.

Celiakie už není strašákem

{containers“:[{„id“:2,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:3,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

V současnosti trpí celiakií zhruba 1 % celkové populace. Do nedávna byla celiakie popisována pouze jako nesnášenlivost, tedy intolerance lepku. Může se stát, že spousta lidí o svém problému s nesnášenlivostí lepku ani neví, protože projevy onemocnění nemusí být příliš patrné a pokud má onemocnění velmi mírný průběh, nemusí být ani zjistitelné klasickými medicínskými postupy.

„,“textWiki“:“

V současnosti trpí celiakií zhruba 1 % celkové populace. Do nedávna byla celiakie popisována pouze jako nesnášenlivost, tedy intolerance lepku. Může se stát, že spousta lidí o svém problému s nesnášenlivostí lepku ani neví, protože projevy onemocnění nemusí být příliš patrné a pokud má onemocnění velmi mírný průběh, nemusí být ani zjistitelné klasickými medicínskými postupy.

  • „}},{„id“:4,“type“:“shapeCitation“,“params“:{„citation“:“NA DRUHOU STRANU JE DŮLEŽITÉ PODOTKNOUT, ŽE CELIAKIE NENÍ BANÁLNÍ ONEMOCNĚNÍ.“}},{„id“:5,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“
  • Pokud se plně projeví, může být velmi nebezpečné, protože jde o onemocnění, které může způsobit nejen poškození tenkého střeva a tím i zhoršit vstřebávání živin, ale může následně, pokud není léčeno, poškodit i další orgány a tkáně.
  • „,“textWiki“:“
  • Pokud se plně projeví, může být velmi nebezpečné, protože jde o onemocnění, které může způsobit nejen poškození tenkého střeva a tím i zhoršit vstřebávání živin, ale může následně, pokud není léčeno, poškodit i další orgány a tkáně.
  • „}},{„id“:6,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Co je celiakie?“}},{„id“:7,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Jak již bylo zmíněno, je to trvalá reakce buď pouze střevních buněk, nebo celého imunitního systému vůči bílkovině obecně nazývané lepek. Jednoduše, organismus osob trpících tímto onemocněním nemá schopnost lepek strávit.

Tato bílkovina a jí podobné, se nachází v pšenici, žitě, ječmeni i ovsu. Když pacient příjme takovou obilninu, či potravinu, která ji obsahuje, dojde u něj k reakci, která může vyústit až v zánět tenkého střeva.

V takovém případě tělo není schopné využít přijaté živiny, jako jsou bílkoviny, tuky, vitamíny a minerální látky. Výsledkem takového stavu je nedostatečná výživa, která se časem může projevit podvýživou.

Na vznik tohoto onemocnění mají vliv především genetické predispozice, ale vznik celiakie se někdy připisuje také imunitním faktorům, okolnímu prostředí nebo změně ve složení obilovin v posledních desítkách let.

„,“textWiki“:“

Jak již bylo zmíněno, je to trvalá reakce buď pouze střevních buněk, nebo celého imunitního systému vůči bílkovině obecně nazývané lepek. Jednoduše, organismus osob trpících tímto onemocněním nemá schopnost lepek strávit.

Tato bílkovina a jí podobné, se nachází v pšenici, žitě, ječmeni i ovsu. Když pacient příjme takovou obilninu, či potravinu, která ji obsahuje, dojde u něj k reakci, která může vyústit až v zánět tenkého střeva.

V takovém případě tělo není schopné využít přijaté živiny, jako jsou bílkoviny, tuky, vitamíny a minerální látky. Výsledkem takového stavu je nedostatečná výživa, která se časem může projevit podvýživou.

Na vznik tohoto onemocnění mají vliv především genetické predispozice, ale vznik celiakie se někdy připisuje také imunitním faktorům, okolnímu prostředí nebo změně ve složení obilovin v posledních desítkách let.

„}},{„id“:8,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Rozmanité symptomy“}},{„id“:9,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Typickými projevy celiakie jsou časté průjmy, výrazné úbytky hmotnosti nebo zesláblost, pocit nafouknutého břicha, bolesti břicha, opakovaná úporná nevolnost a dokonce poruchy růstu u dětí.

V některých případech je celiakie provázená i symptomy, které se netýkají trávicího traktu. Celiakie se často „maskuje“ netypickými příznaky, které s trávením vůbec nesouvisí, to je dáno jejím působením na imunitu.

Jedním z takových projevů jsou opakující se afty či zvýšená kazivost zubů. U žen se může projevovat změnami na kůži v podobě puchýřků, které připomínají opary, ale vyskytují se nejčastěji na loktech či kolenou.

Dále se onemocnění díky zhoršenému trávení může projevit také nedostatkem železa, chudokrevností, osteoporózou, nedostatkem vitamínů a minerálních látek, depresí, zvýšenými jaterními hodnotami či absencí menstruace.

„,“textWiki“:“

Typickými projevy celiakie jsou časté průjmy, výrazné úbytky hmotnosti nebo zesláblost, pocit nafouknutého břicha, bolesti břicha, opakovaná úporná nevolnost a dokonce poruchy růstu u dětí.

V některých případech je celiakie provázená i symptomy, které se netýkají trávicího traktu. Celiakie se často „maskuje“ netypickými příznaky, které s trávením vůbec nesouvisí, to je dáno jejím působením na imunitu.

Jedním z takových projevů jsou opakující se afty či zvýšená kazivost zubů. U žen se může projevovat změnami na kůži v podobě puchýřků, které připomínají opary, ale vyskytují se nejčastěji na loktech či kolenou.

Dále se onemocnění díky zhoršenému trávení může projevit také nedostatkem železa, chudokrevností, osteoporózou, nedostatkem vitamínů a minerálních látek, depresí, zvýšenými jaterními hodnotami či absencí menstruace.

„}},{„id“:10,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Jak se celiakie diagnostikuje?“}},{„id“:11,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

V případě podezření na celiakii je důležité zajít ke svému obvodnímu lékaři. Pro diagnostikování většinou stačí vyšetření krve. Jde o klasický krevní obraz, kdy se zkoumají protilátky přítomné v krvi.

V případě pozitivních výsledků krevního testu je možné i vyšetření tenkého střeva pomocí gastroskopie.

Pokud je onemocnění potvrzeno, je důležité chodit na pravidelné lékařské prohlídky kvůli kontrole laboratorních hodnot.

„,“textWiki“:“

V případě podezření na celiakii je důležité zajít ke svému obvodnímu lékaři. Pro diagnostikování většinou stačí vyšetření krve. Jde o klasický krevní obraz, kdy se zkoumají protilátky přítomné v krvi.

V případě pozitivních výsledků krevního testu je možné i vyšetření tenkého střeva pomocí gastroskopie.

Pokud je onemocnění potvrzeno, je důležité chodit na pravidelné lékařské prohlídky kvůli kontrole laboratorních hodnot.

  1. „}},{„id“:12,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Bezlepková dieta – léčba celiakie“}},{„id“:13,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“
  2. Jedinou známou možností, jak lze toto onemocnění „léčit“, je doživotní bezlepková dieta, což vlastně není léčba, jen absolutní odstranění problematické složky z jídelníčku, jde tedy o nevyléčitelné onemocnění, a proto se řeší dietou.
  3. „,“textWiki“:“
  4. Jedinou známou možností, jak lze toto onemocnění „léčit“, je doživotní bezlepková dieta, což vlastně není léčba, jen absolutní odstranění problematické složky z jídelníčku, jde tedy o nevyléčitelné onemocnění, a proto se řeší dietou.
  5. „}},{„id“:14,“type“:“shapeCitation“,“params“:{„citation“:“PŘI DIETĚ JE POTŘEBA, ABY BYL LEPEK Z JÍDELNÍČKU ZCELA VYNECHÁN.“}},{„id“:15,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Je tedy třeba vynechat i potraviny, ve kterých se vyskytuje.

Jeho množství, které by mohlo hrát roli, se liší člověk od člověka, ale jsou to záležitosti tisícin gramu, tedy opravdu již miniaturní množství může způsobit velký problém a zhoršit projevy nemoci.

Proto je velmi důležité být při výběru potravin obezřetný. Pozor na přidanou mouku do uzenin, do předpřipravených omáček atd., tedy do potravin, kde bychom to vždy nemuseli čekat.

Možná to zní až děsivě, ale není nutné propadat panice. Přechodem na bezlepkovou dietu se v organismu nedějí negativní změny. Vzdát se chleba či těstovin rozhodně pro některé nemusí být snadné, ale jsou i jiné, přirozeně bezlepkové potraviny.

Mezi ně patří například kukuřice, rýže, brambory, ořechy, luštěniny, pseudoobilniny (zde řadíme amarant neboli laskavec, quinou, jáhly, pohanku, čirok nebo teff), maso, proso, ovoce, vajíčka, zelenina a spousta dalších. V dnešní době jsou dostupné i potraviny určené právě pro celiaky.

Jsou klasicky označovány nápisem „bez lepku“ či „gluten free“ nebo symbolem přeškrtnutého klasu. Tyto výrobky najdete převážně v prodejnách se zdravou výživou, ale také v některých drogeriích, ale i v běžných potravinových obchodech. Dodržení bezlepkové diety pak způsobí vymizení obtíží, zlepšení zdravotního stavu a fyzické i psychické kondice.

Vhodné je v jídelníčku dodržovat pestrost a kombinovat celou škálu bezlepkových obilovin, zařadit do stravování brambory a množství luštěnin, ovoce a zeleniny. Tím je vytvořen základ vyvážené stravy.

„,“textWiki“:“

Je tedy třeba vynechat i potraviny, ve kterých se vyskytuje.

Jeho množství, které by mohlo hrát roli, se liší člověk od člověka, ale jsou to záležitosti tisícin gramu, tedy opravdu již miniaturní množství může způsobit velký problém a zhoršit projevy nemoci.

Proto je velmi důležité být při výběru potravin obezřetný. Pozor na přidanou mouku do uzenin, do předpřipravených omáček atd., tedy do potravin, kde bychom to vždy nemuseli čekat.

Možná to zní až děsivě, ale není nutné propadat panice. Přechodem na bezlepkovou dietu se v organismu nedějí negativní změny. Vzdát se chleba či těstovin rozhodně pro některé nemusí být snadné, ale jsou i jiné, přirozeně bezlepkové potraviny.

Mezi ně patří například kukuřice, rýže, brambory, ořechy, luštěniny, pseudoobilniny (zde řadíme amarant neboli laskavec, quinou, jáhly, pohanku, čirok nebo teff), maso, proso, ovoce, vajíčka, zelenina a spousta dalších. V dnešní době jsou dostupné i potraviny určené právě pro celiaky.

Jsou klasicky označovány nápisem „bez lepku“ či „gluten free“ nebo symbolem přeškrtnutého klasu. Tyto výrobky najdete převážně v prodejnách se zdravou výživou, ale také v některých drogeriích, ale i v běžných potravinových obchodech. Dodržení bezlepkové diety pak způsobí vymizení obtíží, zlepšení zdravotního stavu a fyzické i psychické kondice.

Vhodné je v jídelníčku dodržovat pestrost a kombinovat celou škálu bezlepkových obilovin, zařadit do stravování brambory a množství luštěnin, ovoce a zeleniny. Tím je vytvořen základ vyvážené stravy.

„}},{„id“:16,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Tip na snídani:“}},{„id“:17,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Přemýšlíte, jakou zvolit rychlou a vyváženou snídani bez lepku? Vyzkoušejte Nestlé Corn Flakes či Gold Flakes. Jsou to kukuřičné lupínky bez lepku, které stačí zalít mlékem nebo je přidat do jogurtu, doplnit kusem ovoce a chutná snídaně je na světě.

„,“textWiki“:“

Přemýšlíte, jakou zvolit rychlou a vyváženou snídani bez lepku? Vyzkoušejte Nestlé Corn Flakes či Gold Flakes. Jsou to kukuřičné lupínky bez lepku, které stačí zalít mlékem nebo je přidat do jogurtu, doplnit kusem ovoce a chutná snídaně je na světě.

„}},{„id“:18,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Tip na hlavní chod:“}},{„id“:19,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Pokud přemýšlíte, jak uvařit něco dobrého bez lepku, ale nudí vás už brambory a rýže, máme tip právě pro vás. Vyzkoušejte pseudoobilninu quinou! Před vařením ji propláchněte horkou vodou, poté vysypte do hrnce a osolte.

Zalejte vodou v poměru 1 a ¾ dílu vody na 1 díl quinoy. Vařte mírně 12 – 15 minut, občas promíchejte. Uvařená quinoa by měla mít lehce křupavou strukturu a oříškovou chuť. K ní můžete připravit pečená kuřecí stehýnka a míchaný salát.

Uvidíte, že bude všem chutnat i bez lepku.

Celiakie je onemocnění, které se může vyskytnout v každém věku. Její příznaky jsou rozmanité, proto je vhodné, abyste alespoň jednou za rok chodili na pravidelnou lékařskou prohlídku. Jestliže vám již celiakie byla diagnostikována, nezoufejte! V současnosti je dostupné velké množství výrobků pro plnohodnotné stravování.

„,“textWiki“:“

Pokud přemýšlíte, jak uvařit něco dobrého bez lepku, ale nudí vás už brambory a rýže, máme tip právě pro vás. Vyzkoušejte pseudoobilninu quinou! Před vařením ji propláchněte horkou vodou, poté vysypte do hrnce a osolte.

Zalejte vodou v poměru 1 a ¾ dílu vody na 1 díl quinoy. Vařte mírně 12 – 15 minut, občas promíchejte. Uvařená quinoa by měla mít lehce křupavou strukturu a oříškovou chuť. K ní můžete připravit pečená kuřecí stehýnka a míchaný salát.

Uvidíte, že bude všem chutnat i bez lepku.

Celiakie je onemocnění, které se může vyskytnout v každém věku. Její příznaky jsou rozmanité, proto je vhodné, abyste alespoň jednou za rok chodili na pravidelnou lékařskou prohlídku. Jestliže vám již celiakie byla diagnostikována, nezoufejte! V současnosti je dostupné velké množství výrobků pro plnohodnotné stravování.

„}}]}}],“layout“:“article“}“

Při bezlepkové dietě se nehubne. Zdravým lidem může dokonce ublížit

Také jste se dočetli, že lepek je nezdravý, a sami jste si tedy nasadili bezlepkovou dietu? Děláte chybu. Radka Vrzalová, genetička a technoložka potravin, matka dvou celiatiček a autorka Radčiny kuchařky bez lepku varovala v pořadu Zdravíčko před neuváženým vyloučením lepku (čili glutenu) ze stravy u zdravých lidí.

Vyloučení lepku může způsobit nedostatek vlákniny, vitamínů i minerálů. „Při bezlepkové dietě se nehubne, jak se mnozí domnívají.

Naopak lidé, kteří pouze vyloučí obiloviny a nahradí je kukuřičným či rýžovým chlebem a konzervovanými bezlepkovými výrobky, mohou vzhledem k vyššímu obsahu tuku a cukru zaznamenat nárůst váhy.

Absencí pestré stravy si mohou v důsledku ublížit,“ říká Radka Vrzalová.

Celiakie neboli nesnášenlivost lepku je onemocněním sliznice tenkého střeva a je dána geneticky. Spouštěčem pak mohou být závažnější virová onemocnění. Celiakie se projevuje různě, u dětí často zvýšenou nemocností a celkovým neprospíváním.

Vypuknout může ale kdykoli během života, u starších žen ji odhalí často až menopauza a následná osteoporóza. Nedostatečné vstřebávání minerálů ze stravy ukáže na přítomnou celiakii.

Celiakie není totéž co alergie na lepek. Ta má jiný původ a také prudší, typicky alergické reakce na požití nesprávné potraviny (otoky, vyrážka, svědění patra, silná nevolnost…).

Léčí se antihistaminiky, prevencí je bezlepková dieta. Naproti tomu na skutečné celiaky antihistaminika nezabírají. Dieta je pro ně jediným pomocníkem.

A to zásadním: s bezlepkovou dietou se příznaky celiakie zcela potlačí, byť je nevyléčitelná.

Jak se tedy s celiakií či alergií na lepek správně stravovat? Matka dvou celiatických dětí Radka Vrzalová má mnoho zkušeností. Především zdůrazňuje, že je potřeba zachovat pestrou a čerstvou stravu. „Mně je vždycky líto, když vidím dítě s celiakií, jak celý den žvýká rýžový chléb.

Nebo dospělou celiatičku, jak si vaří jednu pohankovou kaši za druhou. Přitom bezlepková dieta může být velmi pestrá, chutná a rozhodně ne za trest. Vyznávám filosofii, že doma víme, co jíme.

Takže doporučuji, abychom si sami vařili z čerstvých surovin,“ říká Radka Vrzalová, která své zkušenosti shrnula do Radčiny kuchařky bez lepku.

„Trh dnes nabízí už celou řadu náhražek za obilnou mouku, k tomu se přidáváe ovoce, zelenina, mléčné výrobky, lze si zahřešit i sladkostmi,“ dodává.

Hřešit ale čas od času pivem nebo obilnou stravou nedoporučuje: „I když celiak obvykle nemá okamžitou reakci a zdánlivě se nic neděje, tělo si hříchy pamatuje a později nám je může spočítat, například rozvinutím jiného autoimunitního onemocnění.“

Typickou chorobou, která chodívá s celiakií ruku v ruce, je cukrovka. Pacient, který se neuváženě cpe bezlepkovým pečivem na úkor jiných potravin z pyramidy zdravého stravování, tak dodává tělu příliš mnoho sacharidů a pravděpodobnost vzniku diabetu ještě zvýší.

slovník A B C D E F G H CH I K L M O P R S T V Z Ž

Celiakie je onemocnění, o kterém většina z nás mnoho neví a které bývá obecně považováno za chorobu dětského věku. Vzhledem k tomu, že se jak celiakie, tak Dühringova dermatitida stále více diagnostikuje i v dospělosti, je potřeba počítat se vzrůstajícím počtem nemocných a informovat veřejnost o správných dietních postupech při tomto onemocnění.

Jedinou a základní léčbou při celiakii je totiž dieta. Aby došlo ke zlepšení zdravotního stavu pacienta, je nutné z jeho stravy zcela vyloučit potraviny obsahující lepek (odborně gliadin). Bezlepková dieta musí být dodržována stále, protože nesnášenlivost lepku nezmizí a trvá celý život.

Dietu je navíc potřeba dodržovat velmi důsledně, protože i malé množství lepku poškozuje střevní sliznici a způsobuje zdravotní potíže. Jak už bylo řečeno, základem dietních opatření je vyloučení potravin a pokrmů obsahujících lepek.

Mezi „zakázané potraviny“ patří ječmen, pšenice (včetně špaldy), žito, žitovec, oves a veškeré výrobky, které jmenované obilí obsahují. Jedná se zejména o výrobky z mouky (chléb, pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky), vločky, kroupy, krupici, kuskus, otruby, naklíčené obilí, rostlinné maso a další.

Nevhodné potraviny lze naštěstí v jídelníčku nahradit, přičemž možností se nabízí celá řada – např. brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amarant, proso (jáhly) a výrobky z nich. Bez jakýchkoliv omezení mohou pacienti s celiakií konzumovat ovoce a zeleninu, vejce, maso a ryby – ovšem to neplatí pro výrobky z nich.

Co se týká mléka a někdy i mléčných výrobků, je třeba si uvědomit že při atrofii sliznice tenkého střeva neobsahují enterocyty enzym laktázu, která štěpí laktózu (mléčný cukr) – pacienti tudíž mléko nesnášejí a při zahájení léčby se proto z jídelníčku vyřazuje.

Poté, co se v důsledku bezlepkové diety obnoví slizniční architektura, mohou někteří pacienti mléko a mléčné výrobky opět konzumovat, nejhůře se snáší čerstvé nezakysané mléko, nejlépe zakysané mléčné výrobky. U některých typů potravin je třeba sledovat složení uvedené na obalu, protože mohou být vyrobeny z ingrediencí obsahujících lepek.

Je nezbytné dávat pozor například na uzeniny, konzervy, paštiky a výrobky z mletého masa, které mohou obsahovat příměs mouky nebo strouhanky. V jiných případech může být zdrojem lepku škrob, proto by výrobce měl uvádět z čeho pochází (např. kukuřičný škrob, bramborový škrob aj.).

Obezřetnost je namístě u takových potravinářských výrobků jako jsou polévky, omáčky, kečupy, majonézy, dresinky, hořčice, masox, sojové omáčky, dále kypřicí prášky, pudinky, cukrovinky a v neposlední řadě mléčné výrobky – jogurty, tavené sýry, různé dezerty atd. Při dodržování bezlepkové diety je nutno vyloučit také nápoje vyrobené z lepkových druhů obilovin, např. pivo.

Problematické je to, že obsah lepku v potravinách není běžně uváděn. Potřebná kritéria (množství gliadinu) musí splnit pouze výrobce deklarující svůj výrobek jako bezlepkový, a ten se pak smí označit symbolem přeškrtnutého klasu. Mnohé výrobky však nejsou z tohoto pohledu jednoznačné, neboť některé, na první pohled bezlepkové výrobky, mohou stopy lepku obsahovat.

Pokud tedy spotřebitel s tímto onemocněním konzumuje jen výrobky bezpečně označené či deklarované jako bezlepkové, je obvykle vystaven riziku velmi jednostranného a málo pestrého stravování. Často je ochuzen o další možnosti rozšíření sortimentu jen proto, že výrobce se k obsahu lepku nijak nevyjadřuje. Navíc jde o stravování finančně náročnější než je běžná strava.

Značnou roli v této situaci hraje nedostatek dostupných informací. Velkou pomocí jsou proto pacientská sdružení, kde si nemocní navzájem předávají své zkušenosti a poznatky. Nemělo by to však nahradit roli nutričního terapeuta, který pacientovi pomůže upravit jeho stravování na základě individuálních potřeb.

Využíváním zkušeností a osvědčených receptur ostatních pacientů může sice nezkušený začátečník získat inspiraci, ale zároveň tak může riskovat nedostatky ve výživě či vznik nadváhy a další potíže s tím spojené. Například pacienti se často mylně domnívají, že pro bezlepkovou dietu jsou vhodné všechny potraviny zakoupené v prodejnách zdravé výživy či tzv.

biopotraviny, aniž by si uvědomili, že také tyto mohou obsahovat lepek, protože jsou například vyrobeny z běžných druhů mouky.

Při úpravě jídelníčku není proto dobré spoléhat pouze na laická doporučení, ale je potřeba vyhledat pomoc kvalifikovaného odborníka. Důležité je, aby strava celiaka byla pestrá, vyvážená a aby obsahovala všechny potřebné nutriční hodnoty.

Každý pacient, u kterého je diagnostikována nesnášenlivost lepku, by proto měl dostat první informace od svého lékaře a následně vyhledat nutričního terapeuta, který mu pomůže upravit jeho stravování v souladu s individuálními potřebami a možnostmi.

Základním předpokladem úspěšné změny stravovacího režimu a tedy i úspěšné léčby je opakovaná konzultace s nutričním terapeutem. Ten pacientovi vysvětlí nejen to, jak vybírat vhodné potraviny a upravit svoji stravu, ale poradí také s přípravou pokrmů či sestavováním vhodného jídelníčku.

Dlouhodobá spolupráce pacienta s odborníkem pak umožní skloubit zásady bezlepkové diety optimálně se životním stylem každého nemocného, ať už jde o dítě či dospělého, který díky tomu bude moci žít plnohodnotný život bez větších omezení.

Tamara Starnovská
místopředsedkyně Fóra zdravé výživy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector