Bezlepková dieta a a strava – co jíst? Podívejte se na naše tipy…

S bezlepkovou dietou a se stravou bez obsahu lepku se dnes setkáváme poměrně často. Jednak totiž přibývá počet lidí trpících celiakií, kteří tuto dietu musí dodržovat, no a na straně druhé stále více lidí vylučuje z různých důvodů lepek ze svého jídelníčku.

Pokud již patříte do jedné skupiny nebo do té druhé, v článku se dozvíte užitečné informace o bezlepkové dietě a najdete tu i tip na jídelníček a chutné recepty.

V čem spočívá bezlepková dieta

Jak vyplývá z názvu, bezlepková dieta je založena na stravě, která neobsahuje lepek. V dnešní době jde o jedinou léčbu celiakie a zároveň trend, podle kterého se mnozí vyznavači zdravého životního stylu začali stravovat.

Bezlepková dieta a a strava – co jíst? Podívejte se na naše tipy…

Lepek se nachází téměř ve všech obilovinách…

Pokud se ptáte, co to je bezlepková dieta, odpověď je jednoduchá – jde o úpravu stravy, při které je základem vyloučit obiloviny s obsahem lepku.

V případě, že trpíte celiakií, je úplně jedno, kolik lepku daná potravina obsahuje. Smutným faktem totiž je, že i stopové množství lepku může u celiatiky způsobit zdravotní potíže.

Z dlouhodobého hlediska totiž může i časté přijímání stopových množství lepku způsobit poškození sliznice tenkého střeva.

V případě, že vám diagnostikovali celiakii, měli byste být při výběru potravin velmi pozorný. Přechod na bezlepkovou dietu sice může být náročný, protože vzdát se pečiva či těstovin nemusí být pro každého snadné. Naštěstí je dnes velké množství alternativ, a tak není problémem sehnat i bezlepkové těstoviny.

Výbornou zprávou také je, že bezlepková dieta je vhodná i na hubnutí. Pokud chcete jíst bezlepkovou a hubnout, podaří se vám to i pomocí KetoMix, která lepek neobsahuje.

Pokud přecházíte na bezlepkovou stravu, začněte tím, že dáte ve vašem jídelníčku přednost přirozeně bezlepkovým potravinám a postupně začnete potraviny s obsahem lepku nahrazovat jejich alternativami bez něj.

Potraviny bez lepku jsou označeny jako bezlepkové a najdete na nich symbol přeškrtnutého klásku. V případě, že jste celiaků, dostanete lékařský předpis na takové potraviny a pojišťovna vám je částečně uhradí. Seznam těchto potravin a také množstevní limity najdete na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Bezlepková dieta a a strava – co jíst? Podívejte se na naše tipy…

Tento symbol znají všichni celiatici…

Speciální bezlepkové potraviny najdete nejen v lékárně, ale i v drogeriích a obchodech se zdravou výživou. No a protože dnes je bezlepková dieta v podstatě trendem, bezlepkové potraviny do své nabídky postupně zařazují i některé supermarkety.

Celiakie a její příznaky

Celiakie, pro kterou je bezlepková dieta primárně určena, nebo lépe řečeno, je při ní nezbytná, je trvalá nesnášenlivost našeho imunitního systému vůči lepku. Pacienti trpící celiakií by neměly jíst potraviny obsahující lepek, tedy obiloviny a vše, co ho obsahuje.

Bezlepková dieta a a strava – co jíst? Podívejte se na naše tipy…

Celiatici pečivo z obilovin obsahem lepku jíst nemohou…

Lepek, který je označován také názvem gluten, způsobuje u lidí genetickou predispozicí imunitní reakci střeva. Někdy na takovou reakci stačí jen stopové množství lepku.

Následně dochází ke vzniku chronického zánětu a oslabení klků v tenkém střevě. Pacienti trpící celiakií mají klky v tenkém střevě téměř úplně vyhlazené a tělo vstřebává méně živin.

Z tohoto důvodu může nastat podvýživa či nedostatečná výživa.

  • Při vzniku tohoto onemocnění hraje důležitou roli genetika, protože u příbuzných prvního stupně je v porovnání s ostatními lidmi až desetkrát vyšší míra výskytu celiakie.
  • Příznaky celiakie:
  • trávicí potíže: větry, nadýmání, nafouknuté břicho, křeče, průjem, zácpa, pálení žáhy
  • chronická únava
  • migréna, bolesti hlavy
  • kožní projevy: ekzémy, psoriáza, akné, dermatitida
  • autoimunitní onemocnění: cukrovka, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba

Jak jsme již zmínili vícekrát, o bezlepkové dietě můžeme mluvit jako o současném trendu. Stravu bez lepku totiž jedí i lidé, kteří nemají se snášenlivostí lepku problém.

K výhodám bezlepkové stravy patří například i to, že tělo má více energie. Nemine ji totiž na spalování lepku.

Kromě toho je vhodná i pro lidi, kteří chtějí zhubnout nebo jejich trápí nadýmání a nafukování.

Odborníci však nedoporučují u zdravých lidí úplné vyloučení lepku ze stravy. Může se totiž stát, že pokud vynechají potraviny s obsahem této bílkoviny, nebude mít jejich tělo dostatek vlákniny, která je pro jeho správné fungování nutná.

Výhody

  • více energie
  • odstraní nafukování a nadýmání
  • můžete při ní zhubnout
  • bezlepkové potraviny jsou často o něco dražší (pacientům s celiakií však pojišťovna částečně proplácí potraviny)
  • omezení při stravování se v restauracích

Při bezlepkové dietě by váš jídelníček neměl obsahovat nic z obilovin jako je žito, pšenice, špalda, ječmen, oves a další. Znamená to, že byste se měli vzdát pečiva, avšak pokud jste chytrý, doma si umíte upéct i pečivo bez obsahu lepku. Kromě obilovin můžete jíst všechno a náhradu za obiloviny a výrobky z nich dnes velmi snadno najdete.

Vhodné potraviny

Potravin, které můžete během bezlepkové diety jíst, je velmi mnoho. Na trhu najdete množství alternativ a není problém sehnat těstoviny bez lepku nebo mouku z rýže, kukuřice, čiroku, mandlí, pohanky, cizrny a jiných přirozeně bezlepkových potravin.

Povolené potraviny jsou všechny, které jsou označeny jako bezlepkové nebo “gluten free”. K méně známým bezlepkovým potravinám patří:

  • quinoa
  • pohanka
  • jáhly
  • amarant
  • tapioka
  • čirok

Bezlepková dieta a a strava – co jíst? Podívejte se na naše tipy…

Mouka může být vyrobena i z bezlepkových surovin…

Při bezlepkové dietě byste měli pozorně sledovat složení potravin, protože lepek se nachází také v takových výrobcích, u kterých byste to možná nečekali. Obvykle však bývá vyznačený tučně. Nezapomeňte, že lepek se nachází také v pivu či whisky, takže i tyto nápoje patří mezi nevhodné potraviny.

Co nejíst při bezlepkové dietě:

  • vše s obsahem obilovin – pečivo, těstoviny
  • omáčky a zahuštěné polévky
  • instantní jídla a polévky
  • majonézy
  • kečup, hořčice
  • mleté maso, párky, šunka
  • zmrzlina, pudinky
  • jogurty
  • sladkosti

Pro celiatiky je často problém připravit si chutné dezerty, a tak jsme se rozhodli, že vám přineseme tipy na bezlepkové sladkosti. Věříme, že si na nich pochutnáte. Vždyť přece i dietu si třeba jednou za čas zpestřit nějakým malým prohřeškem.

Tvarohový pohár s jahodami

Bezlepková dieta a a strava – co jíst? Podívejte se na naše tipy…

Svěží a chutný dezert bez lepku…

Potřebujeme: bezlepkové sušenky, 250 g tvarohu, 100 ml smetany, 1 PL cukru, 4 jahody, máta na ozdobu

Jak na to: Tvaroh vyšleháme se smetanou a práškovým cukrem do krému. Do sklenic dáme na dno rozlámané sušenky, přidáme krém a vrstvu jahod. Přikryjeme piškoty, tvarohovým krémem a následně opět naskládáme něj jahody. Dozdobíme mátou.

Bezlepkové brownies s červenou řepou

Bezlepková dieta a a strava – co jíst? Podívejte se na naše tipy…

Zdravé brownies s červenou řepou…

Potřebujeme: 200 g uvařené červené řepy, 70 g másla, 150 g hořké čokolády, 150 g krystalového cukru, 2 vajíčka, 100 g mletých mandlí, 2 lžíce kakaa

Jak na to: Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Červenou řepu nakrájíme na kousky a spolu s vajíčky, cukrem a čokoládou rozmícháme do hladka. Přidáme kakao a mouku a ručně vymícháme. Nalijeme do plechu s velikostí 20 x 20 cm vystlaného pečícím papírem a pečeme při 180 stupních asi 25 minut.

Švédský mandlový dort

Bezlepková dieta a a strava – co jíst? Podívejte se na naše tipy…

Švédským mandlovým dortem si získáte každého…

Budete mít zájem:  Porucha Štítné Žlázy U Dětí Příznaky?

Potřebujeme: 200 g mletých neloupaných mandlí, 5 bílků, 150 g krupicového cukru

Krém: 200 ml smetany, 3 lžíce mandlového likéru, 5 žloutků, 150 g měkkého másla, 100 g mandlových lupínků na ozdobení

Jak na to: Připravíme si dva plechy s pečícím papírem. Na papír si tužkou vyznačíme kruhy o průměru asi 24 cm. Bílky vyšleháme do pěny a přidáme cukr, následně i mleté ​​mandle. Opatrně promícháme. Těsto rozdělíme na dvě části a rozetřeme ho na připravený pečící papír. Pečeme každou “placku” zvlášť asi 20 minut při teplotě 175 stupňů.

Mezitím si připravíme krém tak, že v hrnci zahřejeme smetanu s cukrem a mandlovým likérem. Pomalu zahříváme, dokud se cukr rozpustí a přidáme žloutky. Vaříme pomalu na mírném ohni, aby se žloutky nesrazily.

Krém necháme vychladnout a přidáme k němu máslo. Potom natřeme na vychladlý korpus menší polovinu krému. Přikryjeme druhým korpusem a krémem natřeme vrch i boky. Ozdobíme opraženými mandlovými lupínky. Chladíme půlhodinu a můžeme podávat.

Tipy na alternativní bezlepkové potraviny

Zdroje informací:

Jak se vám líbil tenhle článek?

Mohlo by vás zajímat

Autor článku

Komentáře

Bezlepková strava

Kupuji potraviny bez lepku, dodržuji bezlepkovou dietu. To jsou slova, která se stále častěji objevují mezi námi. Pro někoho je to životní nutnost, jiní to považují za přechod ke zdravému životnímu stylu.

Bezlepková dieta a a strava – co jíst? Podívejte se na naše tipy…První skupinou jsou lidé, kteří trpí nemocí zvanou celiakie. Jedná se o chronické onemocnění sliznice tenkého střeva, které je způsobeno nesnášenlivostí lepku neboli glutenu. Gluten je směsí bílkovin a nachází se především v obilovinách, jako je pšenice, žito, oves nebo ječmen. Pro ty, kteří touto nemocí onemocní, je jedinou možnou léčbou celoživotní přísná bezlepková dieta, protože nemoc je, v rámci současné medicíny, nevyléčitelná a žádná zaručená léčba neexistuje. Pokud celiak přijme v potravě lepek, dojde u něho k podráždění sliznice a zánětu tenkého střeva. To se projeví většinou nechutenstvím, únavou, nadýmáním, průjmem, nevolností a značným úbytkem hmotnosti. Mnozí to neřeší a své obtíže připisují špatnému trávení nebo nemoci žaludku. Bezlepková dieta a a strava – co jíst? Podívejte se na naše tipy…Odborná literatura uvádí, že intolerance lepku je v České republice diagnostikována přibližně 120 000 lidem. Ve skutečnosti, právě díky neuvědomění si skutečného důvodu obtíží, může být toto číslo mnohem vyšší. Tato nemoc se může projevit kdykoliv, v dětství i v dospělosti. Častým spouštěčem bývá zátěž pro organismus, například nemoc, dlouhodobý stres nebo těhotenství. Dodržovat bezlepkovou dietu se doporučuje také lidem, kteří mají různé projevy alergie na lepek. Druhou skupinou jsou lidé, kteří nejsou alergičtí na lepek ani netrpí celiakií, ale zakládají si na zdravém životním stylu a správném stravování a chtějí pro sebe a své zdraví udělat něco navíc.

Gluten je směsí bílkovin a nachází se především v obilovinách, jako je pšenice, žito, oves nebo ječmen. Pro ty, kteří touto nemocí onemocní, je jedinou možnou léčbou celoživotní přísná bezlepková dieta

K bezlepkové dietě vede většinou dlouhá a strastiplná cesta. Zvláště těžká je pro ty, kteří milují křupavé rohlíky, těstoviny nebo knedlíky. Základem úspěchu je výběr správné bezlepkové stravy.

I když to zní jednoduše, zvláště při začátcích je důležité dopředu plánovat jídelníček, podle něj nakupovat a hlavně číst etikety na potravinách. Není možné kombinovat bezlepkové suroviny s klasickými. Buď 100 % bez lepku, nebo nic.

Časem se tento způsob stravování stane rutinou a přinese také úlevu od mnohdy vleklých zdravotních potíží a problémů.

Bezlepková dieta a a strava – co jíst? Podívejte se na naše tipy…

Pokud si chce být zákazník složením výrobku na 100 % jistý, kupuje produkty od certifikovaných výrobců bezlepkových potravin

Na druhé straně je nutné říci, že doba a výrobci pokročili. Zatímco v minulosti byl problém něco bez lepku vůbec koupit, v dnešní době, kdy se bezlepková dieta stala i módním trendem zdravého životního stylu, se tomu přizpůsobili i výrobci a nabízejí širokou škálu bezlepkových potravin.

Ty jsou běžně k dostání ve větších supermarketech a ve větších městech jsou dokonce obchody, které se na tyto druhy potravin přímo specializují. Bezlepkové výrobky a polotovary ovšem nemusí automaticky znamenat zdravé.

Proto ti, kteří bezlepkovou dietu dodržují, nesmí v rámci svého jídelníčku zapomínat na běžné bezlepkové suroviny, jako jsou brambory, rýže, pohanka, luštěniny, sója, ovoce a zelenina, mléčné výrobky nebo vejce. I v těchto případech je však nutné kontrolovat složení potravin.

Pokud si chce být zákazník složením výrobku na 100 % jistý, kupuje produkty od certifikovaných výrobců bezlepkových potravin.

Bezlepková dieta a a strava – co jíst? Podívejte se na naše tipy…

5 tipů pro začátek s bezlepkovou dietou

10.8.2017

Vzdát se najednou všeho pečiva může být pro někoho velká oběť. Špatná zpráva je, že bezlepková dieta není jen pečivo. Vyřadí z jídelníčku těstoviny, spoustu omáček, šunky, a dokonce i pivo. Dobrá zpráva ale je, že se to dá zvládnout. Spoustu věcí jde nahradit, nebo třeba díky dietě najdete něco, co vám bude chutnat ještě více. Třeba víno.

Pár tipů, jak si na život bez lepku zvyknout přináším i já. Začala jsem jíst bez lepku ve 21 letech a po tolika letech s rohlíky to bylo trochu překvapivé.

Zdroj: pixabay.com

1. Někdy lepší bez pečiva

V obchodech najdete spoustu druhů bezlepkového pečiva. Jde o chleby, housky a většinou bývají v odděleném regálu. Poznáte je podle toho, že jsou zatavené v plastovém obalu. Také je poznáte podle závratné ceny. Za kus chleba můžete platit i 50–100 Kč.

Toto pečivo je sice podobné tomu klasickému, ale rozhodně to není ono. A ty značky, které jsem vyzkoušela mi zatím za ty peníze nikdy nestály. Proto jsem začala hledat alternativy, anebo se pohlížet po tom, jak si sama upéct dobré bezlepkové pečivo.

Jednou takovou alternativou jsou různé krekry. Já si je nejraději mazala velkou vrstvou nějakého dobrého pomazánkového másla a měla jsem docela fajn svačinku. Zachutnaly mi hlavně kukuřičné krekry.

2. Zelenina místo chleba

Druhou alternativou se pro mě stala právě tato, na první pohled možná zvláštní, kombinace.

Když jsem řešila, co si dát k večeři, protože jsem byla zvyklá na housku se šunkou, časem jsem došla k večeřím typu rajčata s mozzarellou, ředkvičky se sýrem nebo okurka s pomazánkou.

Pokud můžete alespoň laktózu a mléčné výrobky, zelenina je k nim fajn příloha. Vždy jsem vše přikusovala dohromady a našla si některé opravdu lahůdky.

3. Zkuste péct

Skvělé je zkusit si upéct vlastní chléb. Bezlepkové mouky najdete i zda na bylinkuj.cz. Vyzkoušet můžete třeba pohankovou nebo kukuřičnou mouku. Návod na pečení na nich často je. Z vlastního chleba máte mnohem větší radost a když si časem najdete tu správnou recepturu, nebudete už chtít jiný. Finančně se to také vyplatí více než kupovat hotové pečivo.

4. Rýžové těstoviny jsou skvost

Až po začátku bezlepkové diety jsem objevila rýžové těstoviny. Na první pohled jsou tak nepřirozeně bílé, ale počkejte až ochutnáte. Každý máme jiné chutě, ale já jsem si rýžové těstoviny zamilovala. Jsou takové mazlavější než ty klasické, ale na jídlech s nimi si pochutnám ještě více než na běžných.

Budete mít zájem:  Vodu z vodovodu, prosím! Přinesli vám ji?

5. Pozor na omáčky

Když budete jíst jinde než doma, velkou zradou jsou různé omáčky. V mnoha kuchyních používají mouku snad úplně na všechno a zahušťují s ní i to, kde byste to vůbec nečekali. Proto se nikdy nebojte zeptat, jestli je v jídle lepek a čím je zahuštěná omáčka.

To, že byste se vyhnuli nepříjemnému pohledu číšníka, za zdravotní problémy nestojí. Bohužel i v dnešní době se najde spoustu podniků, kde na vás zbyde tak možná salát. Ale nezoufejte, dá se natrefit na restaurace, kam se budete na skvělá bezlepková jídla vracet.

Bezlepková dieta pro začátečníky

Povědomí o celiakii se stále rozšiřuje, a tím pádem roste i popularita bezlepkové diety. Na rozdíl od mnoha moderních diet ale nejde jen o pouhý výstřelek – pro lidi s celiakií a alergií na pšenici nebo citlivostí na lepek je to zdravotní nutnost. 

Ještě před deseti lety byla bezlepková dieta pro většinu společnosti velká neznámá, s výjimkou lidí s diagnostikovanou celiakií, pro které byla nezbytná. Dnes se ale bezlepkový život začíná stávat určitým trendem. Někteří lidé mylně věří, že tato dieta je klíčem k hubnutí, ačkoli spousta z nich má jen velmi malé povědomí o tom, co je to lepek a jak dietu správně dodržovat.

I přesto má nyní veřejnost a potravinářský průmysl větší povědomí o celiakii, citlivosti na lepek a bezlepkové dietě obecně právě díky popularitě bezlepkové diety. Restaurace začaly nabízet bezlepková menu a počet výrobců bezlepkových potravin stále stoupá.

V dnešní době je více než kdy dřív možné začít s bezlepkovou dietou, aniž byste si museli naprosto přehodnotit život. Budete si sice muset zvyknout na určité změny – obzvlášť pokud trpíte celiakií – ale přechod na dietu bude méně bouřlivý než kdysi.

Jestliže plánujete začít s bezlepkovou dietou nebo hledáte užitečné tipy, právě zde je váš základní rádce.

Ještě před nejpodstatnějšími detaily o bezlepkové dietě byste měli mít základní přehled o tom, co je to lepek a kde ho můžete najít. Lepek je skupina bílkovin obsažená v pšenici, ječmeni a žitu. Dvěma základními proteiny těchto obilnin je glutenin a gliadin, jejichž hlavní rolí je dávat potravinám obsahujícím lepek typické vlastnosti – např. těstu jeho pružnost a chlebu pórovitost.  

Sám o sobě lepek není škodlivý. Popravdě řečeno, většina lidí snáší lepek naprosto bez problémů. Potíže přicházejí až ve chvíli, kdy tělo chybně vyhodnotí lepek jako cizí látku a zahájí proti němu systematický útok.

Například celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém tělo považuje lepek za cizího útočníka a začne proti němu jednat.

Během tohoto procesu se ale poškozují zdravé buňky lemující stěny tenkého střeva, a tak tělo nemůže správně vstřebávat živiny z jídla.

Alergie na pšenici je poněkud odlišná, protože ji mohou vyvolat i jiné bílkoviny než lepek.

Reakce těla je však velmi podobná – spustí se útok proti cizí látce produkcí imunoglobulinových E (IgE) protilátek, zatímco jiné tkáně v těle vysílají chemickou zprávu, která tělo upozorňuje na hrozbu.

Výsledná reakce způsobuje vedlejší účinky, jako je svědění, nevolnost, bolest břicha, otok jazyka nebo rtů, potíže s dýcháním nebo anafylaxe.

Někde na pomezí spektra mezi celiakií a alergií na lepek leží neceliakální glutenová senzitivita. Tento pojem není lékařskou obcí jasně definovaný a není zde jasná diagnóza ani okruh příznaků.

Intolerance lepku je považována za závažnější formu této citlivosti a může mít za následek aktivitu imunitního systému a výsledné nežádoucí projevy, i když ne tak závažné jako alergická nebo autoimunitní porucha.  

Každému člověku s celiakií, alergií na lepek/pšenici, citlivostí na lepek nebo intolerancí lepku přinese přechod na bezlepkovou dietu výhody.

Jak vypadá bezlepková dieta?

Bezlepková dieta je zkrátka jídelníček sestavený z jídel, která neobsahují lepek. Takto řečeno to může to vypadat jednoduše, ale pravdou je, že lepek se skrývá v mnoha jídlech, ve kterých byste ho možná nečekali.

Například sójová omáčka je vyrobena také z pšenice a některé brambůrky zase obsahují lepek v koření. Hledání lepku v potravinách je někdy opravdu jako hledat jehlu v kupce sena.

Aby byla vaše bezlepková dieta úspěšná, měli byste vědět, která jídla obsahují lepek (nebo by ho obsahovat mohla), a zdaleka se jim vyhnout.

Která jídla s největší pravděpodobností obsahují lepek?  

  • Pšenice 
  • Špalda 
  • Kamut 
  • Tritikale 
  • Tvrdá pšenice durum 
  • Jednozrnná pšenice Einkorn 
  • Semolina 
  • Kuskus 
  • Ječmen 
  • Slad 
  • Žito 
  • Cereálie 
  • Dorty 
  • Sušenky 
  • Slané krekry 
  • Preclíky 
  • Těstoviny 
  • Pizza 

Některá jídla z tohoto seznamu vám mohou připadat jako jasný zdroj lepku. Pokud to tak je, pak je to skvělé! Patrně již dobře rozumíte tomu, která každodenní jídla mohou patřit mezi ta „lepková“. Nezapomeňte ale, že existuje další seznam potravin, které obsahují „skrytý“ lepek nebo u nich hrozí riziko křížové kontaminace. Zde jsou některá z nich:

  • Obalované maso 
  • Tavený sýr 
  • Smažené jídlo 
  • Směsi na pečení 
  • Cheesecake 
  • Kuřecí vývar 
  • Müsli 
  • Proteinové tyčinky 
  • Vícezrnné chipsy 
  • Sójová omáčka 
  • Imitace krabů 
  • Umělé příchutě 
  • Lékořice a bonbony 
  • Krémové polévky 
  • Salátové dresinky 
  • Koření 
  • Pivo 
  • Sladový likér 

Teď když máte představu, jaká jídla lepek obsahují nebo ho obsahovat mohou, máte i základní znalosti, se kterými si můžete sestavit svůj bezlepkový jídelníček. 

Ale jak přesně má vypadat zdravá bezlepková dieta?

Zdravá bezlepková dieta se nijak neliší od jiných zdravých jídelníčků, pouze s tím rozdílem, že nezahrnuje jídla s obsahem lepku.

I při ní platí, že byste se měli snažit jíst vyváženě, mít přísun bílkovin, zdravých tuků, čerstvého ovoce a zeleniny, ale musíte si dávat pozor na to, jaké obilniny jíte.

I nadále si můžete užívat kukuřici, rýži, quinou, pohanku, škrobový prášek Arrowroot a některé starobylé obilniny, stejně tak mouku z oříšků, jako je mandlová nebo kokosová mouka.

Zde je seznam některých bezlepkových potravin, které byste měli do své diety zahrnout: 

  • Maso, drůbež, vejce 
  • Ryby a mořské plody 
  • Fazole a čočka 
  • Ovoce a zelenina 
  • Kukuřice (kukuřičná mouka, kukuřičná kaše, polenta) 
  • Rýže (bílá, hnědá, basmati atd.) 
  • Amarant 
  • Arrowroot – škrobový prášek 
  • Pohanka 
  • Lněné semínko 
  • Proso 
  • Quinoa 
  • Čirok 
  • Tapioka 
  • Oves a ovesné vločky (nekontaminovaný, čistý oves) 
  • Cizrnová mouka 
  • Kokos (kokosová mouka, olej, mléko atd.) 
  • Mandle (mandlová mouka, mléko a semena) 
  • Mléko, máslo, sýry 
  • Brambory 
  • Octy a oleje 
  • Bylinky a koření 
  • Prášek do pečiva a jedlá soda 

Přestože je většina těchto položek přirozeně bezlepková, měli byste vždy raději zkontrolovat obal a ujistit se, že nehrozí křížová kontaminace. Například oves je někdy zpracováván ve stejném zařízení jako obilí s obsahem lepku.

Budete mít zájem:  Bisfenol a (bpa) a jeho účinky na naše zdraví – jak ho ovlivňuje?

Pokud ale nemáte celiakii nebo citlivost na lepek, neměl by to pro vás být problém, protože oves je sám o sobě bezlepkový.

Vždy ale platí, že byste měli číst etiketu a nejenom si zkontrolovat seznam alergenů, ale pro jistotu i všechny uvedené suroviny.

Jsou balené potraviny bez lepku zdravé?

Možná jste nevěděli, že certifikované balené potraviny bez lepku jsou ve většině případů stejné jako jejich „lepkové“ protějšky, odečteme-li od nich lepek.

Krabička bezlepkových sušenek obsahuje stejný počet kalorií a tuků jako krabička klasických sušenek – jediný rozdíl je v některých surovinách. Zároveň si mylně nemyslete, že „bez lepku“ zároveň znamená „zdravější“.

V některých případech to sice platit může, ale ne vždy znamená bezlepkové jídlo zdravější alternativu. 

Ptáte se tedy, jestli můžete jíst balená bezlepková jídla? Samozřejmě že ano! Bezlepkové značky jako např. Schär vyrábí výborné potraviny, od chleba přes těstoviny až po krekry, sušenky a další.

Pokud se chystáte na recept, který vyžaduje určitý druh těstovin, pečiva nebo jiných balených potravin, určitě najdete to pravé. Vždy ovšem raději pečlivě zkontrolujte složení.

Balené potraviny pro vás mohou být jednoduchým řešením, jak si i nadále užívat svoje oblíbené recepty.

Tipy, jak se vyhnout křížové kontaminaci

Pokud začínáte s bezlepkovou dietou, nestačí se jen vyhýbat jídlům s obsahem lepku – je také potřeba vyvarovat se křížové kontaminace. Ta nastává, když se bezlepkové jídlo nebo kuchyňské náčiní dostane do kontaktu s lepkem. Riziko této kontaminace je velmi vysoké v restauracích, ale často se může přihodit i ve vaší vlastní kuchyni. 

Několik způsobů, jak se křížové kontaminaci doma vyhnout: 

  • Kupte si nový toustovač a používejte ho pouze na bezlepkový chléb 
  • Používejte nádobí z nerezové oceli, protože nepřilnavý povrch může absorbovat lepek 
  • Pořiďte si nové plechy na pečení nebo je před pečením vyložte pečicím papírem či fólií 
  • Zakupte si nové mycí potřeby a nepoužívejte je na nic, na čem by mohl ulpívat lepek 
  • Zaveďte si v kuchyni zvláštní bezlepkovou poličku na jídlo, a pokud je potřeba, viditelně ji označte 
  • Pořiďte si neporézní krájecí prkénko a připravujte na něm pouze bezlepkové pokrmy 

Kromě těchto jednoduchých tipů byste měli dodržovat i bezpečné postupy při manipulaci s potravinami. Vždy si po práci se syrovým masem nebo mořskými plody umyjte ruce a pečlivě umyjte nádobí, jako např. prkénko, nože a vůbec vše, co přišlo do kontaktu se syrovými surovinami. Čím opatrnější budete a čím větší si dáte pozor na potraviny, které hodláte jíst, tím lépe.

Bezlepkové jídlo v restauraci

Jakmile se dostanete na kloub domácí bezlepkové dietě, můžete směle vyrazit najíst se ven do restaurace. I když jde o jedno z dietních omezeních, kterému ne všichni dobře rozumějí, z bezlepkových jídel se čím dál více stává běžná záležitost. 

To znamená, že v mnoha restauracích můžete narazit na zdravou a chutnou nabídku, pokud ovšem víte, kam zajít a o jaké změny v jídle případně požádat.

Klíčem k jídlu v restauraci je dostatečně včasné plánování. Jestliže už víte, kam na jídlo vyrazíte, zkontrolujte si menu online nebo zavolejte do restaurace, abyste si udělali o bezlepkové nabídce obrázek. Nebojte se zeptat i na jejich postupy, jak zacházejí s bezlepkovým jídlem, abyste si byli jisti, že dokážou naplnit vaše potřeby.

A i když by restaurace nenabízela přímo bezlepková jídla, existují možnosti, jak si v takové situaci poradit. Můžete si objednat: 

  • Sendviče a burgery s bezlepkovou houskou nebo rovnou bez pečiva (ubezpečte se ale, že burger neobsahuje žádnou strouhanku nebo jinou lepkovou složku) 
  • Omáčky a dušené maso bez zahuštění moukou 
  • Grilované, pečené nebo uzené maso a mořské plody s bezlepkovou omáčkou či kořením 
  • Dušenou, smaženou a restovanou zeleninu nebo bezlepková semínka 
  • Saláty s grilovaným masem, bez krutonů, s bezlepkovým dresinkem 

Možnosti se také odvíjí od typu restaurace. Některé z nich jsou téměř sázka na jistotu. Co se týče světových kuchyní, existují takové, které jsou podstatně více bezlepkové než ostatní. Například mexická jídla jsou bezpečnější variantou než mnohá jiná, jen si pohlídejte, abyste dostali kukuřičnou, a nikoli pšeničnou tortillu.

Široký výběr nabízí také indická kuchyně (vyhněte se ale chlebu naan), i řecká a středovýchodní kuchyně, které staví většinou na grilovaném mase, rybách, zelenině, salátech a rýži. Můžete si také užít asijskou kuchyni s rýžovými nudlemi nebo dušenou rýží, pozor ale na sójové omáčky, které mohou obsahovat lepek. Nezáleží na tom, jaké jídlo se chystáte sníst.

Vždy si pečlivě ověřte, že je opravdu bezlepkové a nehrozí nebezpečí křížové kontaminace. 

Jestliže se chcete najíst v restauraci, ale přesto máte strach, že nebudete mít z čeho vybírat, není na škodu se předem dobře připravit.

Mějte u sebe pár bezlepkových krekrů a k nim si objednejte dip guacamole, nebo si přibalte vlastní bezlepkovou housku na hamburger a objednejte si burger bez pečiva.

S trochou kreativity vám nic nebrání, abyste si užili společné jídlo s přáteli nebo s rodinou i s bezlepkovou dietou. 

Nejčastější chyby – pozor na ně!

Čím víc toho budete vědět o bezlepkové dietě, tím jednodušeji se vám bude dodržovat.

Nejdůležitější je mít jasno v tom, ve kterých potravinách můžete narazit na skrytý lepek a která jídla jsou naopak bezpečná.

Pak jde jen o to, vytvořit si zdravé stravovací návyky a vystavět svou dietu na bezlepkových potravinách. Na začátku to může být těžší, ale časem získáte praxi a budete si vědět rady během chvilky.

Jakmile s dietou začnete, pravděpodobně budete čelit určitým výzvám a je možné, že se dopustíte i některých chyb. Abyste měli co největší šanci uspět, přinášíme vám stručný přehled nejčastějších chyb, kterých se lidé-začátečníci v bezlepkové dietě dopouštějí.

Neznalost správného čtení etiket

Před jakýmkoli jídlem si musíte být jistí, že neobsahuje lepek, což znamená pečlivě prostudovat etiketu. Nejdříve se podívejte na přehled alergenů, zda výrobek neobsahuje pšenici, a poté zkontrolujte složení. Možná tak objevíte jasný nebo i skrytý zdroj lepku. Zároveň zkontrolujte obal – může na něm být značka certifikované bezlepkové potraviny. 

Nebereme-li dietu vážně

Pokud máte celiakii nebo citlivost na lepek, bezlepková dieta pro vás není volbou, ale zdravotní nutnost. Žádný lék k léčbě těchto onemocnění neexistuje a odstranění lepku z jídelníčku je tak jedinou možnou léčbou.

Jak už bylo řečeno, bezlepkovou dietu musíte brát opravdu vážně a nepodvádět tím, že si čas od času dáte jídlo obsahující lepek. Pokud máte celiakii, i to nejmenší množství lepku vám může způsobit závažné poškození střev.

 

  • Doufáme, že nyní už bezlepkové dietě rozumíte do detailu – jak má správně vypadat a jak ji dodržovat.  
  • Tak seberte všechny svoje nové vědomosti a vyrazte s nimi do akce. 
  • Ať se daří! 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector