Bezinkový čaj a další recepty z černého bezu pro zdraví

Bezinkový čaj a další recepty z černého bezu pro zdravíBezinkový čaj a další recepty z černého bezu pro zdraví

Bez černý – květ

Bez černýSambucus nigra L.

Lidové názvy:

Bezinky, kobzinky, kozičky, bezoví, smradinky, bzina a psí bez.

“Před heřmánkem smekni, před bezem klekni” – staré přísloví.

Výskyt:

Černý bez je rozšířený v Evropě a v Přední Asii, u nás hojný u plotů, na rumištích, v lesích, hájích a křovinách. Kvete v červnu, nové výhony někdy i v září. Plody dozrávají koncem srpna a brzy na ně slétá ptactvo.

Popis:

Černý bez je keř, někdy i stromovitého vzrůstu, s bohatými složenými vrcholíky silně páchnoucích krémově bílých květů. Plody jsou černé šťavnaté peckovice, obsahující velké množství černofialově zbarvené šťávy.

Zprávy o existenci bezu černého nacházíme v pramenech starých tisíce let. Údajně právě z jeho dřeva byl zhotoven kříž, na kterém zemřel Ježíš z Nazareta.

Sbíraná část:

Květy (Flos sambuci), plody (Fructus sambuci) a listy (Folium sambuci).

Sbíráme:

Květy můžeme trhat v červnu a v červenci, plody ve tvaru kuliček dozrávají od srpna do září a listy od května do července.

Sběr:

Na jaře se sbírají květenství. Odstříhávají se a ukládají do košíků, aby se nezapařily. Sušíme celá květenství, nejlépe zavěšená na šňůrách, popřípadě v malé slabé vrstvě, vždy ve stínu max. do 45 ° C. Dbáme na to, aby droga nezahnědla, neboť tím se stává bezcennou. Na podzim se sbírají a vykupují plody – bezinky.

Sušení musíme začít na slunci, ale dosoušet umělým teplem tak, aby se daly sdrhnout stopky. Dobře usušené plody mají černofialovou barvu, lesknou se, mají nakysle sladkou chuť. Čerstvé květy mají nepříjemný pronikavý zápach, který po usušení zmizí. Droga si zachovává silný, ale celkem příjemný charakteristický pach.

Sesychací poměr

je u květů 6 : 1, u plodů 8 : 1 a u listů 4(5) : 1.

Účinné látky:

Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C.

Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B: B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou.

Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.

Použití:

  • Působí antiskleroticky, regeneruje jaterní buňky a preventivně působí proti rakovinám všeho druhu.
  • Slazený a horký čaj má větší projímací účinek.
  • Květu černého bezu se používá jako podpůrného prostředku buď samostatného nebo ve směsi s lipovým květem.
  • Pozor: Bezinky nejezte za syrova, neboť mohou vyvolávat příznaky otrav.

Čaj z usušených květů (nálev):

  • pijeme jako prostředek potopudný při
  • nachlazení,
  • začínající chřipce,
  • rýmě,
  • kašli
  • a při horečce.

Sladíme jej cukrem, medem, jitrocelovým sirupem (jitrocel svaříme s cukrem).

Chladný neslazený čaj popíjíme při

  • žaludečních nevolnostech,
  • žaludeční a střevní kolice ,
  • žaludečních křečích,
  • k uvolnění plynatosti,
  • při žlučníkových obtížích,
  • menstruačních bolestech 
  • neuralgických bolestech,
  • migréně.

Vlažný neslazený čaj pijeme po šálcích proti

  • zácpě,
  • vysokému krevnímu tlaku,
  • jako močopudný prostředek,
  • při ledvinových chorobách
  • nemocech močového měchýře,
  • ledvinových a močových kamenech,
  • prostatě,
  • vodnatelnosti,

Neslazený vychlazený čaj pijeme po šálcích pravidelně jednu hodinu po jídle

  • upravení zažívacích poruch
  • a jako mírně projímací prostředek.

Kloktáme:

vlažným čajem vyplachujeme ústní dutinu při

  • bolestivých a krvácejících dásních,

teplý odvar držíme po douškách v ústech

  • při chrapotu,
  • začínajícím kašli,
  • bolení v krku,
  • obtížném odkašlávání,
  • zánětu dásní,
  • otoku dásní
  • a při aftech v ústech.

Žvýkámepři bolení zubů, se dá žvýkat bezová větvička

Obklady:

Obklady z teplého odvaru přikládáme též na

  • vnější otoky (např. po vytržení zubu – ve směsi s heřmánkem)

Čaj z listů (nálev):

  • čistí krev,
  • je močopudný
  • projímavý.

Může se užívat jen dva měsíce!

Tinktura

  • se užívá 3x denně 8 kapek při
  • svalovém a kloubovém revmatizmu,
  • nadměrném pocení,
  • při suchých sliznicích v nose (zejména po probuzení),
  • akutní rýmě,
  • křečích v oblasti hrtanu,
  • při nadměrném vylučování moče,
  • bolestech kloubů a svalů,
  • zánětech a zahlenění horních cest dýchacích,
  • horečnatých onemocněních z nachlazení
  • astmatu bronchiale.

Obklady z listí (černý bez):

Mladé listy rozemeleme nebo rozválcujeme válečkem na nudle a přikládáme na

  • bolestivé záněty kloubů,
  • znehybněné klouby,
  • na končetiny postižené revmatizmem.

Bezinkový ocet:

Používáme k obkladům a k masírování

  • únavou namožených údů
  • bolestivých údů.

– Jedno až dvě květenství naložíme do 1 litru octa a necháme stát 14 dní na slunci. Potom slijeme a procedíme.

Bezinkový čaj a další recepty z černého bezu pro zdraví

Bezinky jsou velmi zdravé pro obsah minerálů a vitaminů.

Bezinková nesvařená šťáva:

Pronikavé úspěchy černých bobulí, mě utvrdily v názoru, že černý bez, zvláště čerstvá nesvařená šťáva z plodů, má v sobě protizánětlivý analergický faktor.

Tento přírodní lék doporučuji jako pomocnou léčbu 

  • při bolestivých zánětech trojklanného nervu
  • a sedacího nervu (ischias).
  • Hojný vitamín C2 chrání proti
  • zápalu plic
  • V bezinkách byla nalezena i látka
  • snižující krevní cukr.

Nejjednodušší a přitom dosud nejúčinnější způsob výroby a užití je následující:

     Z košíku natrhaných plodů vytlačíme dřevěným lisem (šťáva nesmí přijít do styku s kovovými předměty, jako je masový strojek) nebo prostě v čistém šátku pouhým tlakem rukou šťávu, které mají dozrálé plody velké množství.

Do půllitrové láhve vlijeme 50 ml čistého lihu nebo 100 ml rumu, brandy či vodky, na hrot nože Petolu (benzoanu sodného nebo kyseliny benzoové) a ostatek dolijeme čistou (možno-li přefiltrovanou šťávou). Takto připravená tekutina vydrží v chladu uložena až do příští úrody plodů.

Benzoan a líh (v jakékoliv výše jmenované podobě) zesiluje účinek a činí šťávu stravitelnější.

Při potížích (speciálně bolestivý zánět trojklanného nervu a ischias) se užívá po jídle 3x denně 1 lžíce, je-li připraveno s lihem nebo 4 lžíce s ostatními destiláty. Je dobré zajíst kouskem suchého chleba.

  1. Je-li šťáva užita nalačno nebo ve větším množství, může vyvolat žaludeční odpor, nechutenství, vyjímečně i zvracení či průjem.
  2. Podle potřeby se užívá 5 až 14 dní.
  3. Bylinář Pavel

Bezinková povidla:

Užíváme 3-4 lžíce denně po dobu 1-2 týdnů při všech

  • neuralgiích,
  • ischiasu,
  • zánětu trojklaného nervu,
  • zánětu mezižeberního nervu ,
  • neuralgických bolestech hlavy ,
  • revmatizmu
  • proti zácpě.

– Očištěné vyzrálé plody dobře rozvaříme s vodou na kaši. Necháme vychladnout, prolisujeme, přidáme cukr (1/2 kg na litr šťávy), trochu pektogelu a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí.

Pozor aby se povidla nepřipálila – zhořknou a nedají se jíst! Ukládáme do malých skleniček, převážeme dvojitým celofánem nebo je normálně zavaříme a uložíme.

Po otevření brzy spotřebujeme, neboť snadno plesnivějí, hlavně ve vlhkém prostředí.

Bezinkový diabetický rosol:

Vyzrálé plody rozvaříme, vylisujeme, do šťávy přidáme umělé sladidlo, pektogel a 0,5 hodiny vaříme. Uzavřeme do malých skleniček a sterilujeme. Ukládáme do studené místnosti.

 

Bezinkové víno:

Do 1 l bílého vína dáme 100g vylisované šťávy nebo džemu, popřípadě 50g sušených bezinek. Uzavřeme a uložíme na 3 dny do chladna. Užíváme každé 2 hodiny polévkovou lžíci při neuralgii. V Itálii se bezinkovou šťávou falšovalo portské víno, které bylo vlivem toho velmi léčivé, a tím se prý přišlo na účinky bezových drog.

Domácí bezinkové víno:

Celé bezinkové plody otrháme, necháme očištěné asi 2 dny odležet, pak obereme ze stopek, dáme do 4 litrové láhve od okurek, ovážeme papírem, ten propícháme a necháme asi 4 dny stát. Pak propasírujeme a přidáme 900g cukru. Šťáva se svaří a víno je hotové.

Bezinkové víno z povařených bezinek:

Bezinky na vodní lázni povaříme a vylisujeme šťávu. Na litr šťávy dáme litr vody, 500g cukru a 10g kvasnic.

Vylisované zbytky bezinek můžeme ještě jednou vyluhovat jedním litrem vody, do které dáme ještě 250g cukru a přidáme do moštu. Kvašení trvá asi 14 dnů a potom lze víno stočit.

Je-li bezinkové víno dobře prokvašené a všechen cukr je zkvašený na líh, je takové víno vhodné i pro nemocné cukrovkou.

Bezinkové portské víno:

  • 5 l bezinkové šťávy,
  • 2,5 – 3 kg cukru,
  • 3 hřebíčky,
  • 2 zrna nového koření.

Vše se krátce povaří a dolije do 10 litrů převařenou vodou.

Potom přidáme jeden balíček živné soli a 2 balíčky vinných kvasinek značky Portské. Necháme 48 hodin předtím zakvašené ve šťávě či v moštu. Víno necháme pod kvasnou zátkou zkvasit.

Po bouřlivém kvašení přetočíme, necháme znovu kvasit a ještě několikrát přetočíme. Pravidelně doléváme.

Vermutové bezinkové víno:

  • Do 10 litrů bezinkového portského vína stočeného po prvním bouřlivém kvašení přidáme
  • kůru z jednoho pomeranče,
  • 5g pelyňku,
  • 2g hořcového kořene,
  • 1g koření anděliky,
  • 3 hřebíčky,
  • 2 zrna nového koření,
  • 1g listu máty peprné,
  • 1g listu meduňky,
  • 1g celé skořice,
  • 3g puškvorce,
  • 1g fenyklu nebo jiné vermutové aromatické koření.
  • Přidáme ještě 1000g cukru a jedny kvasinky Portské. Po skončení kvašení přetočíme a můžeme přisladit podle chuti.
Budete mít zájem:  Výsledky soutěže o průvodce homeopatií

Šťáva a likér z bezinek:

  • 2 litry černých kuliček bezinek,
  • 1 litr vody,
  • 1 kg cukru,
  • 2 sáčky vanilkového cukru,
  • 4 lžíce odvaru černé kávy,
  • 1 dl rumu.

Kuličky bezinek vybíráme je hodně dozrálé.

Uvaříme je v 1 litru vody a dobře procedíme. Pak do šťávy přidáme cukr, vaříme 5 minut, přidáme vanilku a nakonec 4 lžíce odvaru černé kávy. Velmi dobře se osvědčuje káva instantní. Do vychladlé šťávy přidáme rum.

Pro labužníky získanou šťávu smícháme s hanáckou vodkou v poměru 1:1. 

Tento likér prý chutná velice ženám.

Babiččin bezinkový likér:

Natrháme dostatečné množství bezinek, obereme od stopek a povaříme. Předem přidáme kyselinu citrónovou podle chuti. Šťávu prolisujeme, procedíme přes plátýnko, aby se zadržely všechny vločky.

Okyselením šťávy dosáhneme krásnou červenou barvu. Na 1 litr šťávy přidáme 10g hřebíčku a svaříme jej s 500g cukru. Po vychladnutí přidáme 1 litr 40% lihoviny (rumu).

Výsledný likér má mít asi 20% alkoholu.

Med z květů černého bezu:

  • 25 květů z černého bezu,
  • 1 velký citrón,
  • 1 litr vody,
  • 1 kg krystalového cukru.

Citrón dobře oloupeme a nakrájíme na plátky. Květy opereme a odstřiháme velké stonky.

Květy spolu s oloupaným citrónem povaříme 20 minut v litru vody, potom směs odstavíme a necháme vyluhovat 24 hodiny. Druhý den vše přecedíme přes plátno a vymačkáme. Do vzniklé šťávy přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až se hmota začne táhnout.

Med ochutnáme a podle chuti ještě můžeme přidat citrón. Horký med plníme do sklenic.

Polévka z květů černého bezu:

Očištěný, opláchnutý květ vaříme v mléce, přidáme cukr, špetku soli a potom zašleháme žloutky. Jako vložka se podávají sněhové noky.

Bezinky jako borůvky – džem:

  • 2 kg jablek,
  • 1 kg bezinkových bobulek,
  • 0,8 kg krystalového cukru,
  • 30 g kyseliny citrónové, případně šťáva ze dvou citrónů,
  • 1 – 2 dl rumu.

Jablka dobře opereme, rozvaříme, prolisujeme a ještě povaříme. Přidáme bezinkové bobulky a dále vaříme. Do rozvařeného džemu vmícháme krystalový cukr, vaříme asi 10 minut a zkoušíme, zda džem již želíruje.

Těsně před dokončením vmícháme kyselinu citrónovou nebo šťávu z citrónu. Tento džem je výborný na omelety.

Řízky z bezinek – kosmatice:

  • 3 vejce,
  • trochu soli,
  • trochu vegety,
  • 2-3 lžíce mléka nebo smetany,
  • hladká mouka podle potřeby.

Z vajec, mléka, soli a mouky vyšleháme husté jemné těstíčko. Na smažení vybíráme polorozvinuté květy bezu.

Nejprve je dobře opereme, necháme okapat, namočíme do hladké mouky a potom ponoříme do těstíčka. Smažíme ve vysoké vrstvě, nejlépe rostlinného tuku. Ke kosmaticím se podává bramborová kaše a zeleninový salát. Pro děti můžeme udělat i ze sladkého těsta podobně jako omelety.

V tom případě posypáváme kosmatice skořicovým cukrem.

Bezinkový čaj a další recepty z černého bezu pro zdraví

Bezinkový čaj a další recepty z černého bezu pro zdraví

Bez černý

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře.

Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky.

Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.

Černý bez

Před heřmánkem smekni a před bezinkou klekni, vybízí nás k pokoře staré české přísloví. Nejznámější a nejoblíbenější jsou květy, v lidovém léčitelství se však využívá téměř celá rostlina. Pro své léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé jednu rostlinku svatebním darem.

Květy obsahují (stejně tak jako plody) mnoho vitaminů, flavonoidy, třísloviny, slizy, silice a další zdraví prospěšné prvky.

K čemu květ černého bezu napomáhá?

Pomáhá bojovat s angínou, kašlem, chřipkou, rýmou, zánětem dutin. Při nachlazení zklidňuje kašel a celkově organismus. Podporuje pocení. Snad nejvíce ho používáme na podporu vykašlávání, tam funguje spolehlivě.

Květ černého bezu pomáhá zbavovat se usazených toxinů, především kyseliny močové, léčí neduhy, jako je revma a dna, popřípadě je výbornou prevencí těchto nemocí.

Léčivé účinky květu černého bezu ocení pacienti, kteří trpí problémy s krevním tlakem a cévními chorobami. Bez totiž zlepšuje pružnost cévních stěn a snižuje krevní tlak.

Sušený květ se uplatňuje ve farmacii jako potopudný a močopudný prostředek ve formě čaje.

Bezový čaj nebo sirup přidaný do nápojů má i mírně projímavé účinky.

Několik zajímavostí

  • Černý bez působí také proti skleróze.
  • Regeneruje jaterní buňky a napomáhá detoxikaci organismu.
  • Sirup a čaj z květů bezu uvolňují dýchací cesty a usnadňují vykašlávání.
  • Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám.
  • Specifická „vůně“ bezu odpuzuje hmyz, hlodavce a krtky.
  • Tvrdí se, že bez je jediným stromem či keřem, do nějž neudeří blesk
  • Květ má spoustu pozitivních vlastností, proto byli lidé přesvědčeni, že přináší do domu štěstí, odvrací nemoci a zlá kouzla.
  • Žvýkáním bezové větvičky mírní bolest zubů.
  • Vlažný odvar se doporučuje jako kloktadlo při bolestech v krku nebo jako výplach dutiny ústní při zánětu dásní.
  • Bezinkové květy bývaly používány ke zlepšení chuti nepodařených várek moselských vín. Dnes se jimi aromatizují kompoty, želé a džemy.
  • Pověry praví, že uvnitř keře žijí duchové a také čarodějnice. Bez se měl proto kácet na kolenou a bylo nezbytné zasadit nový keř.
  • Listy lze použít i zevně při revmatismu, bolestech namožených svalů, kloubů apod. Kašovitý obklad připravený z čerstvých listů přikládáme na bolestivá místa, podle potřeby necháme působit i několik hodin.

Sběr a použití bezu

Květy sbíráme za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím, od května až do července. Sušíme celá květenství co možná nejrychleji ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C, před úplným dosušením květy na sítu odrhneme od stopek. Sušený květ bezu se uchovává v dobře utěsněných nádobách. Musí být dokonale vysušený. V době květu jsou však nejlepší čerstvé květy.

Jak na čaj z květů?

Čaj ze sušených květů je močopudný, podporuje pocení a rozpouští hleny, snižuje horečku a mírní kašel.

Dvě čajové lžíce usušených květů zalijeme 1/4 l vroucí vody, přikryjeme a necháme asi 10 minut vylouhovat, pak scedíme, ochutíme a vypijeme. Nápoj připravujeme vždy čerstvý, můžeme ho pít až 3x denně. Je nejlepší používat ho ve formě čaje samotný nebo v kombinaci s lipovým květem, podbělem, hluchavkou, kopřivou či jitrocelem. Zajímavou variantou je kombinace s černým rybízem.

Bezinkový čaj a další recepty z černého bezu pro zdraví

Co je vlastně černý bez?

Je to keř nebo malý strom dorůstající do výšky 3 – 7 m, při ideálních podmínkách až 10 metrů. Borka v mládí nepříjemně voní, je korkovitě měkká. Dřeň větví tzv. bezová duše je čistě bílá.

V době květu se šíří kolem bezu omamná vůně, a i po odkvětu má tato rostlina zvláštní aroma.

Bílé kvítky jsou uspořádány ve velkých, ploše rozložených květenstvích. Květy rozkvétají od května do července, kdy jsou již plně vyvinuté listy. Plody jsou lesklé tmavěfialové peckovice s inkoustově barvící šťávou.

Které části bezu se využívají?

Bez černý je odpradávna velmi ceněná léčivá rostlina a dříve se využívaly všechny její části.
Nejdůležitější z bezu černého ve farmacii je květ, v lidovém léčitelství se užívá i kůra, a zvláště pak plody v rozmanité úpravě. Z plodů se vyrábí i marmelády a šťávy, ovšem musí být tepelně upravené, jinak jsou velmi projímavé.

Šťáva lisovaná z plodů se používá jako potravinářské barvivo. Pecek zbavená dřeň jako náhražka dražšího ovoce především do směsí. Nezastupitelnou úlohu mají i při výrobě likérů. Pro tyto účely se bezinky částečně vykupují i pěstují.

Bezové dřevo významnou surovinou pro výrobu tradičních hudebních nástrojů – píšťalek a fujar.

Bezinkový čaj a další recepty z černého bezu pro zdraví

Skvělý je bezinkový sirup

Nejen pomáhá, ale také výtečně chutná. V zimě zahřeje v teplém čají a dochutí jej, v létě jeho chuť oceníte v nejrůznějších osvěžujících limonádách. Lze jej vyrobit jak o jednodruhový nebo kombinovat květy černého bezu s meduňkou, mátou, šalvějí.

Recept:

  • 2 l vody
  • 30 květů černého bezu
  • 25 g kyseliny citronové
  • 2 citrony
  • 1,5 kg cukru krupice nebo krystal

Vodu převařte a nechejte vychladnout. Zalijte ve velké láhví nakrájené citrony a květy, které jste chvilku nechali rozložené na stole nebo na podlaze, aby z nich vylezl všechen hmyz. Po 48 hodinách sceďte.

Budete mít zájem:  Kolo versus odrážedlo: co je lepší pořídit?

Zahříváme v hrnci, na 1 l šťávy je třeba 1 kg cukru, po rozpuštění dochutíme kyselinou citronovou (ta je také konzervačním prostředkem) a nalijeme do láhví.

Lidový název:

kozičky bzí, hulák, bezinky, psí bez, smradlavý bez, černá bzinka, habzina, jidášovy uši, kašička, kozíček, psounský bez, pukač, smradinky, kosmatice, smrdibez, chebzí, bzejna.

Proč si natrhat květ černého bezu? Na léčivý sirup i sekt

Foto: Adrian_am13, Shutterstock.com

Dřív byste keř bezu našli skoro u každého domu. Měl totiž nejen odpuzovat zlé síly, ale sloužil i jako osvědčená medicína při nachlazení, horečce a proti zánětům. Jak ho nejlépe zpracovat do zásoby?

Keře černého bezu najdete na okraji luk i lesů a také v zahradách, klidně i opuštěných. Jsou totiž odolné, nenáročné a člověka a jeho péči nepotřebují. Spíš vám dvakrát za rok nabídnou léčivé síly – na jaře květ a na podzim plody, černé bobule bezinek. (Znáte své stromové znamení v keltském horoskopu? Jedním z nich je právě bez.)

Keř kvete nejčastěji v červnu až červenci. Do té doby můžete využít sílu čerstvých výhonů a listů: stačí je nadrtit, rozemlít nebo rozklepat tak, aby z nich pustila šťáva a vznikla mokrá kaše – tu přiložte třeba na bolavé koleno. Pomůže dokonce v případě revmatismu nebo vody v koleni. Obklad stačí na zaníceném či bolavém kloubu ponechat hodinu až dvě.

Květy sbírejte za suchého počasí, rozhodně ne po dešti. Trhejte opatrně – ideální je stříhat je nůžkami.

Dejte pozor, aby na nich nebyly mšice! Na druhou stranu dbejte, abyste z nich neoklepali moc pylu: právě ten dodá chuť sirupu nebo džemu.

Až budete „na lovu“, pamatujte nejen na své potřeby, ale i na to, aby keři něco zbylo, z čeho by mohl do podzimu vytvořit bobule. Ideální je odnést maximálně polovinu květů a druhou tam ponechat.

Pro přípravu sirupů a marmelády nechte květy celé. Budete-li je sušit na pozdější použití (a to nikoli na přímém slunci a jen do teploty do 40 °C!), pak po zaschnutí odtrhejte jednotlivé kvítky od stopek a teprve pak zcela dosušte. Uchovávejte uzavřené a nejlépe ve tmě. Ze sušeného květu si po zbytek roku vařte třeba bezový čaj.

Foto: HETIZIA, Shutterstock.com

Z čerstvého i sušeného květu bezu můžete připravit čaj, který uleví při kašli a nachlazení

Když se pustíte do konzumace bezových květů, získáte vitaminy C, A, B1, B2, B3 a C. Dále bioflavonoidy, známé antioxidanty s protizánětlivým a antibakteriálním účinkem a mluví se i o jejich protirakovinném působení.

Květové výrobky mírní kašel a rozpouštějí hleny, sáhnout po nich lze i při křečích v břiše: tlumí je a pomohou s nadýmáním.

A působí nejen na zdraví, ale i na krásu: vyrobte si voňavou pleťovou masku z bezových květů, která vypíná povadlou pokožku.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Nejjednodušší příprava nápoje: nasypejte květy do vody a přidejte třeba citron

Květy černého bezu jsou (na rozdíl od plodů) jedlé ihned a klidně i za syrova. A že se jedná o luxusní ingredienci, dokazuje fakt, že na královské svatbě se podával citronovo-bezový dort.

Foto: Melica, Shutterstock.com

Džem či želé z květů bezu můžete kromě citronu dochutit vanilkou nebo mátou

Voňavé květy černého bezu jsou zadarmo. Zkuste jimi ozdobit a ochutit dezert, výsledek bude luxusní – například fantasticky rychlé a jednoduché nepečené řezy s bezovými květy. 

Černý bez? Magická léčivka!

Table Of Content

Černý bez je oslavován jako jedna z nejvýznamnějších bylinek českého lidového léčitelství. To potvrzuje i známé české pořekadlo: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni”.

V lidové hantýrce můžete najít i označení jako bezinky, kobzinky, psí bez nebo třeba kosmatice. Léčivé účinky mají všechny části této výjimečné rostliny – květy, plody, listy, kůra i kořeny.

Čaj z květů černého bezu by se měl však užívat s mírou, ne déle jako jeden měsíc. Poté je dobré zvolit 14 denní pauzu, a až poté si můžete dopřát bezovou ozdravnou kůru znovu.

Černý bez patří do každé lékárničky!

Sušený bezový květ by neměl chybět v žádné domácí lékárničce. Čaj z černého bezu je pohlazením po duši a má blahodárné účinky i pro náš organismus.

Může přinést úlevu při bolestech v krku, alergické i klasické rýmě, kašli a zánětu dutin nebo nachlazení. Doporučuje se i při problémech s nespavostí a také i při cévních chorobách.

Připisuje se mu i pozitivní vliv na snižování vysokého krevního tlaku, podporuje činnost jater a najdete jej i v detoxikačních čajích. Odvar z květů je výborným kloktadlem při zánětu mandlí a dásní.

Zevní použití květů bývalo také hojně využíváno, drcené čerstvé listy se přikládají ve formě obkladů na místa postižená artrózou a revmatismem. Květy a listy se sbírají za suchého počasí v květnu a červnu, sušte je volně nebo uměle, ne však při teplotě vyšší jako 40 stupňů. Bezinky – zralé plody – můžete sbírat v srpnu až říjnu.

Budete potřebovat:

  • 50 květů černého bezu,
  • 3 litry převařené a vychlazené vody,
  • 2 kg cukru,
  • 1 lžíci kyseliny citronové,
  • šťáva z 1 biocitronu.

Květy operte, silnější stonky ořežte a do sirupu je nepřidávejte. Omyté květy zalijte vodou, přidejte šťávu z citronu a vařte 15 minut. Poté nechte 24 hodin stát v chladu. Další den sceďte přes plátýnko a jemně vymačkejte vodu z květenství. Do této šťávy vmíchejte cukr a vařte do lehkého zhoustnutí. Uchovávejte v chladničce.

Budete potřebovat:

  • 20 čerstvých květů bezinek,
  • 1 litr octa.

Do láhve se širokým hrdlem dejte čerstvé květy bezinek a zalijte je octem tak, aby byly zcela ponořené v kapalině. V temnu a chladu nechejte macerovat 2 až 3 týdny, pak přeceďte do menších lahviček.

Tento ocet je skvělý na umývání a leštění v koupelnách a kuchyních domácností, na ochucení salátů a také je to výtečný pomocník při horečkách.

 Lze z něj totiž udělat příjemné zábaly na ruce a nohy, kdy krásně chladí tělíčka zkoušené horečkami.
 

Černý bez se dá skvěle využít i při výrobě domácí kosmetiky. Zkuste objevit pleťovou masku, která vyživí pleť a vyhladí ji do sametového vzhledu.

Budete potřebovat:

Bylinky spařte vřelou vodou, přidejte mouku a olej. Vytvořené těsto naneste na obličej a nechejte působit po dobu 20 minut. Obličej pak omyjte teplou vodou.

Na 2 litry ledového čaje budete potřebovat:

Čaje uvařte podle návodu, nechte louhovat 5 minut a čajové sáčky vyndejte. Čaj nechejte vychladnout. Do vlažného čaje přidejte bezový sirup, ledové kostky podle chuti, 1 lžíci medu a šťávu z citronu. Zamíchejte, nakonec vložte jemně umyté čerstvé květy bezu černého. Servírujte v džbánku.
 

Bezový sirup z čerstvých plodů

Budete potřebovat:

Umyté bezinky rozmačkejte nebo umelte a vařte je s cukrem a kyselinou citronovou, až se cukr rozpustí. Povařte je deset minut s hřebíčkem a až je cukr úplně rozpuštěný, přidejte koření Sílu květů. Chvíli směs vařte a sirup nalijte do lahví, uchovávejte je v chladu a temnu.
 

Bylinkové čaje s černým bezem

Černý bez se skvěle doplňuje s dalšími bylinkami, lahodné spojení vytváří ve spojení s mátovou a svěží limetkovou chutí v sypaném čaji Nápoj druidů. A třeba ve vás nakonec probudí i skrytou kouzelnou moc jako v dobách dávných keltů a jejich mystických obřadů.

Přáli byste si raději čajový zážitek s květinovou vůní? Pak je skvělá volba jubilejní čaj Tady roste radost! Potěšte se nejen pozitivními účinky bezu, ale i působivou hrou máty a bylinek, díky kterým se přenesete na rozkvetlou louku plnou vůní a chutí

Pokud však vaše srdce zatouží po delikátním, jemném a lehkém chuťovém zážitku, máme pro vás jedinečnou čajovou směs s bílým čajem a bezem z řady Štěstí je…, který do vašeho domova přinese příjemnou vůni harmonie a pozitivních chvil. Žít v harmonii je přece snem každého z nás.

Magické účinky bezového keře

Černý bez patří mezi výrazné osobnosti v rostlinné říši. Je opředený pověrami a naši předci naplno věřili v jeho silnou až magickou moc. Keře bezu byli a jsou považovány za velmi mocné léčivky, které dokázaly ulevit mnoha neduhům. Věřilo se, že umí očistit duši, otevírá lásku a napomáhá pozitivním vibracím.

Větve bezu se tak zavěšovaly nad vchod domu, aby přitáhly jen to dobré. Keř bezu na zahradě měl zajistit dobrou ochranu majetku a při Vánocích zpívaly vdavekchtivé dívky pořekadlo „Třesu, třesu bez, ozvi se mi pes, kde můj milý jest”. Hlídali pak psí štěkot a odkud se ozval, tam se měly do roka a do dne provdat.

Budete mít zájem:  Z Pardubic na kole do Železných hor

Nevěsty také dostávaly bezové sazeničky jako svatební dar.

9 úžasných účinků květu černého bezu

V květech černého bezu vědci objevili několik důležitých vitamínů, včetně vitamínu A, B1, B2, B3 a C. Květ černého bezu je bohatý na bioflavonoidy, většinou flavony a flavonoly, které jsou nejčastěji známé pro své antioxidační, protirakovinné, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.

Bezové květy obsahují chlorogenové kyseliny, jako je kyselina skořicová, které mohou pomoci proti alergiím, regulovat hladinu glukózy v krvi a mají laxativní účinek na tělo. Nachlazení způsobují virové infekce. Viry způsobující nachlazení se neustále obměňují, takže imunita získaná proti jedné infekci neochraňuje nutně před dalším nachlazením.

Stačí jen trochu více stresu a vyčerpání a nachlazení se může opět vrátit. Mezi příznaky nachlazení patří rýma, bolest v krku, hlavy, pocit ucpaných dutin, suchý kašel, kýchání, nedostatek energie a nechutenství. Pokud nachlazení provází horečka, pocit chladu, pocení a bolesti svalů, pak už se jedná o chřipku.

Uvedené stavy může zlepšit čaj z černého bezu, který tělo posílí a dodá mu přesně ty vitamíny, které v době nachlazení potřebuje. Příčinou zánětu horních cest dýchacích může být výše zmíněné nachlazení nebo virová infekce. Mezi projevy zánětu patří kašel různého stupně, zvracení, bolesti hrudníku, zvýšená teplota či sípavé zvuky při dýchání.

Jakmile se u vás objeví i slabý kašel, měli byste dbát na jeho včasnou léčbu. Skvělou službu vám opět udělá bezový čaj s medem a citronem. Poruchu činnosti ledvin může způsobit nachlazení nebo prochlazení močových cest, narkóza, nebo určité léky.

Při potížích s ledvinami se co nejdříve pokuste o léčbu s jemným močopudným čajem z černého bezu. Poněkud silnější účinky má čaj z kořene attichu nebo jeho kůry. Zde je ovšem potřeba dávat pozor při stanovování dávky.

Cukrovka je onemocnění, které vzniká, když slinivka břišní nedokáže produkovat dostatečné množství inzulínu, což je hormon, který reguluje hladinu krevního cukru. Když dojde k tomu, že se hladina krevního cukru dostane nad 160 miligramů na dl (hodnota ledvin), tělo se začne bránit vylučováním glukózy močí, aby se přebytečného cukru zbavilo.

Cukr se musí v moči dobře absorbovat, a proto dochází také k nadměrnému vylučování moči, a to má zase za následek nadměrnou žízeň. Kvůli tomuto procesu mají buňky málo energie. Tělo se proto snaží odbourávat zásoby tuku, což vede k úbytku na váze.

V důsledku poruchy látkové výměny je tělo velmi zatíženo, což vede ke zvýšené potřebě spánku a celkovému oslabení.

Používání bezu při cukrovce vychází z některých uvedených symptomů (žízeň, časné nucení na močení, úbytek hmotnosti, zvýšená únava, poruchy potence nebo menstruační potíže. Květy černého bezu se v tomto případě dají využít jako detoxikační prostředek. Zároveň stimuluje a posiluje imunitní systém.

Květy černého bezu jsou také výborným prostředkem proti otokům. Otoky se na těle objevují, když tekutina z krve vystoupí z krevního řečiště a nahromadí se v tkáních. Běžné jsou otoky při dlouhém sezení, stání ve stejné poloze, při křečových žílách nebo v těhotenství.

Někdy může dojít k opravdu vážným otokům. Ty pak mohou být způsobeny ledvinovými, srdečními nebo jaterními potížemi. V těchto případech rozhodně vyhledejte lékařskou péči.

Při závažných otocích se objevuje těžká dušnost, otoky kotníků, nohou, hýždí a břicha.

Při lehkých otocích můžete vyzkoušet odvodňovací bezovou kúru, která je však v přírodním léčitelství jen průvodním terapeutickým opatřením. Vždy je třeba najít příčinu těchto poruch.

Lidé trpící revmatismem se potýkají s celou řadů nejrůznějších symptomů. Revmatismus má zpravidla infekční nebo toxické příčiny. Lidé jej často mylně identifikují jako jinou nemoc. Existuje domněnka, že riziko revmatických onemocnění se zvětšuje při nízkém příjmu antioxidačního selenu a vitamínu A, C a E. Silnějším pocením lze podpořit vylučování jedovatých látek z těla u mnohých pacientů, a tím dosáhnout značného zmírnění potíží. K tomu může výborně posloužit kúra z bezového čaje. Nezapomeňte však, že čaj z černého bezu je jen doplňkovou terapií. Astmatické záchvaty se dostavují tehdy, když zánět nebo svalová křeč vyvolá stažení průdušinek v plicích. Astma se projevuje stíženým dýcháním, kašlem, zrychleným pulsem (až 90 tepů za minutu) a při těžkých záchvatech modrání v obličeji.

Astma má různé stupně závažnosti, od lehkých záchvatů po ty, které mohou skončit udušením. Astma je obvykle způsobeno několika faktory, které na sebe vzájemně působí. Příkladem je kombinace alergie, infekce, teploty, podnebí, stresu nebo jiného typu úzkosti. Ulehčení stavu může přinést čaj z květů černého bezu, který zmírňuje minimálně symptomy nemoci.

Celulitida je estetický neduh projevující se hrbolatou pokožkou především v oblasti hýždí a stehen. Při celulitidě dochází k zvětšení objemu podkožních tukových buněk, které jsou vytlačovány proti povrchu kůže, a vytváří tak na ní nevzhledné ďolíčky, připomínající strukturu pomerančové kůry. V místě je značně omezen průtok krve a lymfy.

Celulitidu ovlivňuje mnoho faktorů. Částečně za jejím vznikem stojí dědičné předpoklady, může mít původ také v sedavém zaměstnání, hromadění toxinů v těle. Vliv mají i hormonální změny, ať už přirozené nebo například způsobené hormonální antikoncepcí. Mezi další faktory patří kouření, nedostatečný pitný režim nebo dlouhé stání.

Vzniklé celulitidy je velmi těžké se zbavit. Její průběh se však dá zlepšit. Je dobré si uvědomit, že tukové buňky jsou ke své činnosti připraveny již v dětství, ale pravidelný příjem vitamínu C2 (vitamín J) posiluje a zpevňuje pojivovou tkáň. Proto doporučujeme, abyste do svého jídelníčku zařadili více černého bezu.

Květy černého bezu mají zklidňující účinky a stahují póry. Pokud chcete zvýšit čisticí účinek této masky, můžete k ní přidat i květ lípy a heřmánku. Sušené květy černého bezu zalijte horkou vodou. Vychladlou směs obohaťte o šťávu ze čtvrtky citronu a přiložte na očištěnou pleť. Nechte působit patnáct minut, umyjte si pleť a natřete ji hydratačním krémem. Tato pleťová maska zaručuje radikální zlepšení pleti. Výluh z květů bezu se používá na mytí uhrovité pleti, nebo se přidává do lázní jako přísada, která organismus vzpruží a posílí. Jarní kúra je vlastně smysluplná detoxikace pomocí močopudných přípravků a přípravků podporujících trávení, pro což jsou velmi výhodné různé čajové směsi z černého bezu. Čajová kúra z černého bezu posiluje obranný systém organismu a v pravém slova smyslu čistí krev. Černý bez má detoxikační účinky, podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin a proto je vhodné čaj z bezinek podávat při nemocech srdce a ledvin, vodnatelnosti, zánětech ledvin a jater.

RECEPTY Z KVĚTU ČERNÉHO BEZU

Ingredience na bezinkovou limonádu:

  • 6 – 8 velkých květů černého bezu
  • 1 – 2 citróny (na plátky)
  • 50 dkg cukru
  • 4 litry vody

Vodu svařte s cukrem, nechte vychladnout a přelijte do velké zavařovací sklenice. Přidejte bezové květy, kolečka citronu a sklenici zakryjte plátýnkem, přes které přetáhněte gumičku. Limonádu nechte týden stát v teple. Pozor, neměla by být na přímém slunci! Občas promíchejte. Po týdnu limonádu přeceďte, stočte do lahví a dejte vychladit. Limonádu podávejte s ledem. Ingredience na smažené květy bezu:

  • 4 velké květenství bezu (se stopkou)
  • 2 vejce
  • špetka kypřícího prášku
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení
  • práškový cukr na posypání (může být i skořicový cukr)

Z vajec, mléka, mouky a kypřícího prášku ušlehejte těstíčko, podobné tomu palačinkovému. Květy bezu očistěte a poté namáčejte v hotové směsi (můžete je přitom držet za stopku). Na pánvi rozehřejte větší množství oleje a květy smažte asi tři minuty dozlatova. Osmažené je pak pokládejte na papírové kuchyňské utěrky, odsajete tak přebytečnou mastnotu. Podávejte poprášené práškovým cukrem nebo cukrem se skořicí.

Tip: slanou variantu vykouzlíte tak, že do směsi přidáte strouhaný sýr (nejlépe parmezán), k smaženým květům pak podávejte česnekový dip.

Ingredience na bezinkový sirup:

  • 20 bezinkových květenství
  • 1 citron, nakrájený na plátky
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • 1,5 kg krupicového cukru
  • 1,2 l převařené vody

Vodu svařte s cukrem. Vložte do ní bezové květy, přidejte kyselinu citronovou, plátky citronu a nechte louhovat. Nechte na chladnějším místě stát tři až pět dnů. Dvakrát denně promíchejte. Pak ji sceďte přes jemné plátýnko nebo sítko a nalijeme do vymytých lahví. Hotový sirup uložte do chladničky. Autor: Jad

9 úžasných účinků květu černého bezu. Květ černého bezu a jeho vynikající účinky na zdraví + tři nejpoužívanější recepty pro zdraví z květu černého bezuZdravá výživa

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *