Beta-sitosterol a jeho zdravotní přínosy – na co je dobrý?

Beta-Sitosterol a jeho zdravotní přínosy – na co je dobrý?

Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu ‚božská houba…

Beta-Sitosterol a jeho zdravotní přínosy – na co je dobrý?

Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán…

Beta-Sitosterol a jeho zdravotní přínosy – na co je dobrý?

Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má…

Beta-Sitosterol a jeho zdravotní přínosy – na co je dobrý?

Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji…

Beta-Sitosterol a jeho zdravotní přínosy – na co je dobrý?

Coriolus nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční čínské medicíně. V angličtině nazývá turkey tail což znamená – krocaní ocas, který…

Beta-Sitosterol a jeho zdravotní přínosy – na co je dobrý?

Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy…

Beta-Sitosterol a jeho zdravotní přínosy – na co je dobrý?

V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků…

Beta-Sitosterol a jeho zdravotní přínosy – na co je dobrý?

Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsaženýé beta-glukany jsou získávány…

Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilskýAgaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade…

Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech…

(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 – 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na…

Kurkumin a trávicí systémPokud bychom měli vyjmenovat pouze jedinou oblast, která v současnosti vyžaduje největší pozornost, pak by to určitě byl nemocný trávicí systém. Tato „vstupní brána k našemu…

Beta-Sitosterol a jeho zdravotní přínosy – na co je dobrý?

Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno…

Extrakt z listí ze stromu Graviola – přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět…

Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem…

Beta-Sitosterol a jeho zdravotní přínosy – na co je dobrý?

Princip působení Chitomaxu:Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje…

chitomax + bylinky + kyselina alfalipoováFENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě…

Dračí krev – Dragons bloodKdyž se v amazonské džungly někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do…

Steroly

Některé práce poukazují také na roli dietních faktorů jako na příčinu určitých typů nádorových onemocnění.

Z tohoto důvodu byla přijata doporučení ke snížení celkové konzumace tuku na maximálně 30 % CEP (celkový energetický příjem), čímž se předchází nejen některým typům rakoviny (karcinom prsu, kolorektální karcinom), ale i kardiovaskulárním (srdečně-cévním) onemocněním a obezitě. Méně než 10 % CEP by pak mělo pocházet ze SMK a cholesterol ze stravy by měl být nižší než 300 mg/den.

Steroly jsou tuhé krystalické látky s vysokým bodem tání, které jsou nerozpustné ve vodě, špatně rozpustné v alkoholu a dobře rozpustné v nepolárních rozpouštědlech.

Steroly jsou pravidelnou součástí stravy.

Z čistých sterolů je nejběžnější cholesterol, který je také využíván v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu jako emulgátor a výchozí látka k tvorbě například vitaminu D nebo steroidních hormonů.

Pro metabolismus lidského organismu je zcela zásadní cholesterol.

Významné metabolické funkce mají však i necholesterolové steroly, prekurzory cholesterolu (izopren, skvalen, lanosterol, stigmasterol, sitostanol), které vznikají při jeho syntéze.

Označení skvalen je odvozeno od skutečnosti, že byl objeven v játrech žraloků (squalidae). Jaterní tuk žraloků obsahuje 30 % skvalenu.

Skvalen byl v menším množství prokázán také v jedlých olejích. Jeho obsah v olivovém oleji je 1–7 g/kg oleje, v amarantovém oleji tvoří až desetiprocentní podíl. V ostatních zdrojích tuku v potravinách tvoří jen 0,002–0,03 %.

U člověka je skvalen významnou složkou kožního a ušního mazu, kde funguje jako scavenger (vychytávač) kyslíkových radikálů. Nejvyšší obsah skvalenu byl nalezen v kůži a tukové tkáni, vyskytuje se také v plazmatických lipoproteinech. Dietologický význam skvalenu nebyl prokázán.

V krevní plazmě se rovněž vyskytují fytosteroly kampesterol, stigmasterol a sitostanol. Jsou velmi podobné cholesterolu. Volné fytosteroly stabilizují fosfolipidy buněčných membrán, stejně jako cholesterol u lidí.

V přírodě se vyskytují volné i esterifikované, v potravinách jsou obsaženy ve formě esterů. Dostávají se do plazmy z potravy a živočichové je nejsou schopni syntetizovat.

Nejvíce zastoupeným fytosterolem v potravě konzumované v Evropě je beta-sitosterol. Beta-sitosterol je obsažen v běžných rostlinných olejích (slunečnicovém, řepkovém, olivovém).

Koncentrace jednotlivých fytosterolů jsou u jednotlivce obvykle stabilní, ale kolísají podle příjmu olejů, ovoce a zeleniny.

Estery fytosterolů přijaté v potravě se rozloží na volné steroly a mastné kyseliny a snižují vstřebávání cholesterolu pocházejícího z potravy (200–400 mg denně, tedy přibližně třetina potřebného množství) i endogenního (vnitřního) cholesterolu (zhruba dvě třetiny denního množství).

Rostlinné steroly se vstřebávají málo. Vyskytují se v řadě potravin, zejména v rostlinných olejích.

Fytostanoly se vyskytují ve stopových množstvích v mnoha rostlinách, ve vysokých množstvích jen v některých cereáliích. V rostlinách bylo objeveno více než 200 různých typů fytosterolů.

Fytosteroly mohou být využity při vyšetřování metabolismu cholesterolu, jejich přidávání do potravin může snižovat vstřebávání cholesterolu.

Léčebné užití fytosterolů

Léčebné dietní využití fytosterolů je významným příkladem tzv. funkční potraviny a velmi důležitým dietním prostředkem na snižování cholesterolu. Této skutečnosti se využívá ke snižování zvýšené hladiny cholesterolu, tyto látky se přidávají do některých margarínů nebo rostlinných olejů.

Budete mít zájem:  Akantóza (acanthosis nigricans) – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Podobně funguje i lék ezetimib.Fytosteroly i fytostanoly se vstřebávají minimálně. Při pravidelné konzumaci snižují celkový cholesterol a LDL-cholesterol, neovlivňují však HDL-cholesterol. Fytosteroly mohou i při podávání statinů (léků na snížení cholesterolu) dále snižovat hladinu cholesterolu.

Vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích souvisí se vstřebávánímcholesterolu. Proto byl zkoumán také vliv fytosterolů na hladinu vitaminů v krvi. Příjem fytosterolů v rostlinném tuku obohaceném o 8 % fytosterolů neovlivňuje lipidy (tuky), přenášející vitaminy E, D a K.

Snížení vstřebávání karotenoidů je malé v porovnání se sezónními odchylkami u různých jednotlivců, menší než odchylky způsobené geografickými rozdíly. Snížení hladiny karotenoidu závisí na množství konzumovaných fytosterolů.

Hladina betakarotenu v séru je snížena, ale nebyly pozorovány známky malabsorpce, tedy snížené hladiny vitaminů v séru.

Léčebné využití fytosterolů vychází ze skutečnosti, že snižují celkový cholesterol a LDL-cholesterol tím, že brání vstřebávání cholesterolu z potravy a cholesterolu přítomného v trávicím traktu (například ze žluči).

Dnes jsou k dispozici margaríny (Benecol, Flora pro.activ) obsahující asi 10 % fytosterolů ve formě fytostanolů, které se získávají z talového oleje (odpad ze dřeva při výrobě papíru) nebo esterů sterolů ze sójového oleje.

Studie s fytosteroly byly zahájeny už ve čtyřicátých letech minulého století. V roce 1951 Peterson zjistil, že smíšené sójové oleje snižují cholesterol u kuřat a o dva roky později prokázal Pollak totéž i u lidí.

První výrobky obohacené fytosteroly obsahovaly volné fytosteroly a k signifikantnímu snížení cholesterolemie (koncentrace cholesterolu) byly nutné relativně velké dávky.

Zejména v posledních letech je fytosterolům a fytostanolům věnována velká pozornost.

V přírodě se vyskytují fytosteroly ve volné i esterifikované formě (tedy připojené k mastné kyselině), v potravinách jsou zastoupeny pouze estery. Je známo, že rostlinné steroly a stanoly se málo vstřebávají.

Nyní jsou používány dva typy fytosterolů, signifikantně snižující cholesterolemii, v dávce 1–3 gramy denně, a to estery fytostanolů a estery fytosterolů. Při pravidelné konzumaci fytosterolů se snižuje celkový cholesterol a LDL-cholesterol, HDL-cholesterol není ovlivněn.

Rostlinné oleje obohacené fytosteroly mohou dále snižovat cholesterol také u pacientů léčených statiny.

Pokud se má projevit vliv fytosterolů na snižování lipidů v krvi, musí jejich perorální příjem (ústy) činit více než 1 g/den. Při konzumaci běžných potravin je možno přijmout maximálně 200–400 mg rostlinných sterolů za den. Obsah fytosterolů v některých potravinách je uveden Některé tzv.

funkční potraviny jsou obohaceny rostlinnými stanoly a steroly. Ve 100 g českého rostlinného tuku Flora pro.activ je obsaženo 8 g rostlinných sterolů, snížení celkového cholesterolu dosahuje 5,8 %, snížení LDL-cholesterolu 10 %.

Ve Spojených státech je tento margarín prodáván pod názvem Take Control, v zemích Evropské unie jako Pro.activ.

Tyto výrobky obsahují 8 % fytosterolů ze slunečnicového, sójového a řepkového oleje. Při běžné spotřebě člověk zkonzumuje 1,6 g sterolů denně. Pro snížení LDL-cholesterolu o 10 % je nutné zkonzumovat tři porce (jedna porce obsahuje 10 g Flory pro.

activ, tedy jeden namazaný plátek chleba). Margaríny obohacené sitosterolem mohou snížit celkový cholesterol o 8–10 % a LDL-cholesterol o 14–15 %. V kombinaci se simvastatinem (lék) snižují celkový cholesterol o dalších 11 % a LDL-cholesterol o 16 %.

Jejich konzumace nemá žádné vedlejší účinky.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration, FDA) označuje potraviny podle toho, jak snižují riziko srdečně-cévních onemocnění. Potraviny tak musí obsahovat aspoň 0,65 g rostlinných sterolů nebo 1,7 g esterů rostlinných sterolů v jedné porci. Ve Spojených státech odpovídá těmto požadavkům například margarín Benecol Spread, u nás Flora pro.activ.

Tabulka 1: Obsah fytosterolů v některých potravinách (g/kg)

Potravina Obsah fytosterolů (g/kg)
Rostlinný olej 5
Máslo
Margarín běžný 4
Majonéza 3,5
Pokrmový tuk 100% 4,5
Maso, mléko, vejce
Chléb 0,15
Pečivo 1
Brambory 0,04
Smažené hranolky 1,2
Ořechy, mák 2,5
Zelenina 0,02–0,05
Ovoce 0,01–0,02

Tiens Flexi 60 tablet

TIENS FLEXI

Glukosamin a výtažek z brazilského žampionu pohyblivé, zdravé klouby pomáhá zůstat aktivní v každém věku pomáhá kloubům znovu získat flexibilitu chrání kloubní chrupavčitou tkáň a snižuje tření brání nepříjemným pocitům v oblasti kloubů spojených se stárnutím i namáhavou prací působí v kloubech protizánětlivě

Dodává vám pocit pohodlí. Komplexní a inovativní protizánětlivé složení v souladu s principy TCM obsahuje přírodní přísady – žampion brazilský (agaricus blazei), kurkuma a čertův dráp (harpagofytum).

Vysoký obsah klasických přísad kloubní výživy jako jsou glukosamin, chondroitin a kyselina hyaluronová. Pomáha bojovat proti zánětům, navrací kloubům flexibilitu a působí proti jejich ranní zatuhlosti.

Časté otázky: 1. Jaké aktivní přísady, které pečují o klouby, TIENS Flexi obsahuje?Tento přípravek obsahuje klasické přírodní přísady pečující o klouby včetně glukosaminu a chondroitinu, stavebních složek přirozeně obsažených v pojivové tkáni, které se podílejí na tvorbě šlach, vazů, chrupavky a kloubního mazu.

Jak glukosamin tak chondroitin stimulují tvorbu dalších látek nezbytných pro pojivovou tkáň a pro tvorbu a regeneraci kloubů a pomáhají znovu nastolit správné fungování kloubů. 2.

Pokud se už tyto přísady vyskytují v pojivové tkáni, proč je důležité doplňovat je podobnými přípravky? Vědecké údaje ukazují, že glukosamin a chondroitin účinně pečují o klouby, působí protizánětlivě a pomáhají obnovit hustotu a celistvost kloubní chrupavky.

Když jsme mladí, obsahují naše klouby a kloubní chrupavky dostatek glukosaminu i chondroitinu, jak ale stárneme, tělo jich vytváří stále méně a nastávají podmínky pro vznik degenerativních stavů pojivové tkáně a kloubů. Aby se tedy lidé degenerativním stavům kloubů vyhnuli, doplňují glukosamin a chondroitin ve stravě.

TIENS Flexi má nejkompletnější složení pro zdraví kloubů a obsahuje vysokou míru obou těchto cenných přísad. 3. Odkud pochází glukosamin v TIENS Flexi a je bezpečné jej užívat, když mám alergii např. na korýše? Glukosamin je aminokyselina, stavební kámen proteinů, který tělo používá při tvorbě chrupavky. Obsahuje také sacharidovou složku.

Získává se ze žraločí či hovězí chrupavky, nejčastěji ale pochází z chitinového exoskeletu korýšů, například krabů či krevet. Pokud někdo na tyto potraviny trpí alergií, může to být problém. Jednou z nejpokročilejších metod získávání glukosaminu je ze stěn houbových mycelií.

Budete mít zájem:  Pekanový olej (olej z pekanových ořechů) a jeho účinky pro zdraví i krásu – jak ho použít?

Tento typ glukosaminu je velmi čistý, tělo jej dobře vstřebává, je účinný a bezpečný pro osoby trpící alergií na korýše. 4. Přečetl/a jsem si na obalu, že glukosamin je v TIENS Flexi obsažen v podobě glukosamin-hydrochloridu (HCl).

Proč je lepší než síran glukosaminu? Obě formy glukosaminu byly podrobeny rozsáhlému testování v klinických zkouškách a obstály se skvělými výsledky, HCl glukosamin je ovšem nejčistší dostupná forma glukosaminu, proto má oproti síranové podobě výhody. Glukosamin HCl je asi o 25 % čistší než síran glukosaminu a proto je pro tělo lépe využitelný. 5.

 A co chondroitin? Odkud pochází, v jaké chemické formě?A je pro mne bezpečný? Chondroitin je dlouhý polysacharid tvořený opakujícími se jednotkami aminosacharidů. Díky svým chemickým vlastnostem má chondroitin obrovskou schopnost vázat vodu. Proto je v těle užitečný jako lubrikant a absorbent nárazů, který je z valné části zodpovědný za odolnost kloubů vůči tlaku. Většinou se chondroitin získává z výtažků z hovězí či vepřové chrupavčité tkáně, ale další zdroje, jako je například žraločí či rybí chrupavka, jsou kvalitnější. Chondroitin použitý v TIENS Flexi je ve formě chondroitin sulfátu a pochází z ryb, v porovnání s levnějšími alternativami z hovězí a vepřové chrupavky je čistší a snáze vstřebatelný. 6. TIENS Flexi také obsahuje kyselinu hyaluronovou. Jaké má tato přísada výhody a čím je zvláštní?

Stejně jako chondroitin je kyselina hyaluronová, známá také jako hyaluronan, polysacharid s dlouhým řetězcem, který se přirozeně vyskytuje v mnoha různých částech těla.

Protože je kyselina hyaluronová jednou z nejhydrofilnějších (schopných přitahovat vodu) molekul v přírodě, její hlavní funkce v těle a její největší přínos, krom dalších, je vázat vodu a lubrikovat pohyblivé části těla, jakými jsou například klouby a svaly. Se stoupajícím věkem se snižuje viskozita kloubního mazu.

Kyselina hyaluronová svou schopností vázat vodu pomáhá udržet normální tlumící vrstvu kloubů. 7. Odkud kyselina hyaluronová pochází? Kyselina hyaluronová se získává z kohoutích hřebínků (přirozený zdroj), které jsou enzymaticky purifikovány do menších částí.

Je to nejlepší forma hyaluronanu, kterou naše tělo snadno rozpozná a vstřebá lépe než kyselinu hyaluronovou z alternativních zdrojů ze zvířecích kostí. 8. Obsahuje TIENS Flexi nějaké další přírodní rostlinné a výživné přísady a jaký mají vztah k našim kloubům? TIENS Flexi obsahuje další přírodní aktivní přísady, které blahodárně působí na funkci našich kloubů.

Výtažek z kurkumy, který je bohatý na kurkumin, a harpagofyt neboli čertův spár pomáhají udržovat klouby zdravé, mobilní a pomáhají ulevit nepříjemným pocitům. Kurkumin pomáhá zvládat zánětlivé reakce v těle.

  Další velmi silnou přírodní přísadou je Agaricusblazei, neboli brazilský žampion, houba bohatá na beta-glukany, které podporují aktivitu imunitního systému a podporují přirozenou obranyschopnost těla. 9. Je složení TIENS Flexi nějak ovlivněno tradiční čínskou medicínou? TIENS Flexi obsahuje Agaricusblazei, v čínské tradici známý jako sluneční houba.

Tato speciální přísada je jednou z nejoblíbenějších potravin pro zdraví, která se vyskytuje v různých částech světa, například v jihovýchodním Tibetu, Jün-nanu, západním Sečuánsku na pevninské Číně, na Tchajwanu, v Japonsku a v brazilských deštných pralesech.

Podle in vivo studie mohou mít rozpustné beta-glukany z Agaricusblazei významné protizánětlivé účinky a pomáhat při léčení stavů, jako je například revmatoidní artróza. 10. Jak s asijskou bylinkářskou tradicí souvisí další přísady kromě brazilského žampionu a jaké mají přínosy? TIENS Flexi obsahuje také kurkumu.

Díky své sytě žluté barvě se kurkumě říká také „indický šafrán“, nebo jednoduše karí. Tradičně se tato rostlina používá již velice dlouho, téměř 4.000 let. V ajurvédské i tradiční čínské medicíně je kurkuma popsána jako hořké digestivum a prostředek proti nadýmání. Z kurkumy bylo izolováno přes 100 aktivních složek včetně turmeronu a kurkuminoidů.

Moderní studie in vitro odhalily, že tyto složky mají významné antioxidativní a protizánětlivé účinky. Lidoví bylinkáři to věděli již dávno a používali kurkumu jako prostředek proti revmatoidní artritidě. 11. A co harpagofyt, neboli čertův spár? Odkud má své podivuhodné jméno a proč má prospívat mým kloubům? Čertův spár, neboli harpagofyt, je rostlina původem z jižní a jihovýchodní Afriky.

Své jméno získal podle malých háčků na svých plodech. Kořeny čertova spáru jsou pro přípravu tradičních léků nejcennější a sbírají se na konci období dešťů.  Harpagofyt obsahuje množství aktivních složek, například flavonoidy, fenolové kyseliny, harpagosid a beta sitosterol, které působí silně protizánětlivě. Bylinkáři znají harpagofyt pro jeho přínosy v léčbě různých neduhů souvisejících s klouby či vazy a šlachami, jako je například osteoartróza. 12. Proč TIENS prohlašuje, že Flexi je lepší než ostatní podobné výrobky na trhu? TIENS Flexi byl vytvořen tak, aby poskytoval kompletní spektrum látek, které pomáhají kloubům, a také kompletní řešení různých kloubních obtíží a stavů s nimi souvisejících. Dal by se označit jako spojení zkušeností tradiční čínské medicíny a znalostí západu. Tento potravinový doplněk má navíc pravděpodobně to nejbohatší a nejúplnější složení pro péči o klouby, jaké trh nabízí. 13. Pro koho je TIENS Flexi určen?

TIENS Flexi je určen pro osoby, které:- trpí kloubními obtížemi;- mají namáhavou fyzickou práci a jejichž klouby a svaly potřebují lépe chránit;- vedou aktivní životní styl a pravidelně sportují;- si přejí předcházet zdravotním obtížím spojeným s věkem, jako je zatuhlost kloubů, a chtějí i nadále žít aktivně.14.

 Existují pro TIENS Flexi nějaké kontraindikace? Užívání TIENS Flexi nedoporučujeme těhotným a kojícím ženám ani osobám alergickým na některou ze složek tohoto preparátu. Pokud užíváte antikoagulační léky, léky proti cukrovce, vysokému krevnímu tlaku, žlučovým kamenům či žaludečním vředům, měli byste před užíváním tohoto přípravku konzultovat svého lékaře. 15.

 Jak bych měl/a TIENS Flexi užívat a jaká je doporučená denní dávka?

Doporučená dávka jsou 2 tablety denně užívané mezi jídly a zapíjené plnou sklenicí vody. Tuto denní dávku byste neměli překračovat. 16. Jak dlouho bych měl/a TIENS Flexi užívat, mám při pravidelném užívání očekávat nějaké vedlejší účinky? Chcete-li si udržet zdravé, pružné a dobře chráněné klouby, můžete TIENS Vision užívat, jak dlouho si přejete.

Pokud s užíváním přípravku přestanete, po čase se hladina stavebních látek ve vašich kloubech, jako jsou například glukosamin a chondroitin, vrátí na výchozí hodnoty. Protože TIENS Flexi obsahuje přírodní, bezpečné a vysoce kvalitní přísady, neměly by se při dodržování doporučeného denního dávkování objevit žádné vedlejší účinky. 17.

 Jakou má TIENS Flexi trvanlivost a jak jej uchovávat? Trvanlivost přípravku TIENS Flexi jsou 4 roky od data výroby, výrobek by se měl uchovávat na suché, chladném místě mimo dosah dětí. 18.

 Jaký je obsah tohoto přípravku a jak dlouho vydrží, pokud jej budu užívat v souladu s doporučeným denním dávkováním?Čistý obsah přípravku je 60 tablet po 700 mg, tedy 42 g. To je dávka na jeden měsíc.

Budete mít zájem:  Kallmannův syndrom – příznaky, příčiny a léčba

Podceňovaná cizrna. Žádný všelék, ale nesporné výhody má

Cizrna, neboli římský hrách, je dobrým zdrojem uhlovodanů a proteinů, přičemž bílkoviny v cizrně jsou hodnoceny lépe než u ostatních luštěnin. Obsahují totiž významné množství tzv.

esenciálních aminokyselin, jako jsou lysin, isoleucin nebo tryptofan, které si ve svém těle lidé neumějí vyrobit. Obsah tuku v cizrně je poměrně malý, ale příznivý vhledem k převažujícím nenasyceným mastným kyselinám olejové a linolové. Cizrna obsahuje také důležité steroly (např.

beta-sitosterol, campesterol a stigmasterol) a příznivě je hodnocen i obsah důležitých minerálů jako je vápník, hořčík, fosfor, zinek a draslík. Z vitamínů je podstatný thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kyselina listová (B9) a beta-karoten, který je prekurzorem vitaminu A.

Kladně je z hlediska lidského zdraví hodnocen také obsah vlákniny, a to jak rozpustné, tak i nerozpustné.

Nevýhodou cizrny je, že může vyvolávat alergii a že podobně jako další luštěniny obsahuje některé antinutriční látky. Ale jich obsah může být snížen nebo eliminován vhodnými technikami kuchyňského zpracování (vaření, delší namáčení atd.). 

Co je to cizrna a odkud pochází?Označení cizrna neboli římský hrách se používá pro semena rostliny zvané cizrna beraní (Cicer Arietinum L.). Cizrna se řadí mezi luštěniny a její nejstarší stopy našli archeologové na jihu Francie z doby téměř 7 tisíc let před naším letopočtem.

Domestikovaná cizrna byla nalezena v některých oblastech dnešního Řecka a Turecka z doby zhruba 3500 let před naším letopočtem. Kolébkou cizrny je patrně Indie, která dodnes zůstává jejím největším pěstitelem.

Nicméně dnes se toto plodina pěstuje prakticky na celém světě od Austrálie, přes Barmu, Pákistán, Irán Turecko a Etiopii až po Mexiko, USA a Kanadu.

Z lékařského hlediska je dnes cizrna při vhodné kombinaci s jinými luštěninami a obilovinami považována za potenciálně zdravou potravinu. Studie zveřejněné v posledních letech dokonce ukazují, že může mít příznivý vliv na některá významná civilizační onemocnění, jako jsou nemoci srdce a cév, cukrovka, určitá onemocnění trávicího ústrojí nebo některé typy rakoviny. 

Cizrna – potravina vhodná i pro diabetiky

Sušená i konzervovaná cizrna mají nízký tzv. glykemický index a představují nízkou glykemickou zátěž neboť obsahují amylózu, což je odolný škrob, který je v lidském těle tráven jen zvolna.

Proto nedochází k náhlým změnám hladiny glukózy ani inzulinu v krvi, což podle provedených lékařských studií může zlepšit stabilitu obsahu krevního cukru u lidí trpících cukrovkou 2. typu.

Těch je u nás skoro 800 tisíc a výskyt diabetu v České republice bohužel dlouhodobě stoupá. 

Užitečná vláknina pro prevenci obezity a rakoviny tlustého střeva?

Obsah vlákniny je považován za ochranný faktor před některými zažívacími problémy. Vláknina na jednu stranu napomáhá společně s obsahem bílkovin pocitu sytosti a plnosti po jídle, na druhou stranu usnadňuje pravidelné vyprazdňování. To může hrát pozitivní roli při prevenci obezity. 

Cizrna kromě jiného obsahuje i látku, která se jmenuje rafinóza a která je složena z několika molekul jednoduchých cukrů. Jelikož člověk nemá enzym potřebný k trávení rafinózy, dochází k její fermentaci až v tlustém střevě prostřednictvím prospěšných mikroorganismů tzv.

bifidobakterií. To sice vede k nežádoucí plynatosti, ale zároveň se uvolňuje butyrát, který je v posledních letech zkoumám z hlediska možného pozitivního vlivu na omezení zánětu buněk střevní stěny a dokonce možné prevence vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Méně cholesterolu pro zdravé srdce a cévy

Cizrna obsahu také látku ze skupiny rostlinných sterolů, která se označuje jako beta-sitosterol a která se chemickou strukturou velice podobá cholesterolu, jehož nadbytek je spojován s nemocemi srdce a cév.

Lékařské výzkumy ukazují, že by mohl hrát určitou roli při snižování vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Tento pozitivní účinek je vysvětlován tím, že beta-sitosterol patrně jako jeho konkurent snižuje vstřebávání cholesterolu do těla.

Z hlediska ochrany srdce a cév je pozitivně hodnocen také obsah nenasycených mastných kyselin a vlákny v cizrně. 

Pozor na alergie

Bohužel i cizrna může pro některé lidi představovat zdravotní riziko, protože část populace je na ni alergická. Podle dostupných výzkumů zřejmě není cizrna obvykle primárním alergenem. Mnohem častěji se vyskytuje problém v podobě tzv. zkřížené alergie.

Tím se myslí situace, kdy protilátky imunitního systému (imunoglobuliny IgE) vytvořené proti jednomu alergenu reagují na základě podobnosti na alergen jiný.

Studie alergie na cizrnu ukazují, že opatrní by měli být hlavně lidé, kteří trpí alergií na hrášek, čočku, sóju nebo na lískové oříšky. 

Ani cizrna není zázrak nebo všelék

Odborníci upozorňují, že na cizrnu ani na jiné potraviny bychom se neměli dívat jako na magický elixír, který nás zbaví všech neduhů nebo zajistí pevné zdraví.

Ačkoli jsou výše uvedené výsledky výzkumů z posledních let slibné a zajímavé z hlediska zdraví, bude potřeba je ověřit ještě ve studiích dalších.

Navíc výživa je velice komplexní téma a stále jasněji se ukazuje, že jedině pestrý a vyvážený jídelníček může být základem zdravého života.

Co můžete dělat vy aneb Rady k nezaplacení • Cizrnu si můžete přidat do zeleninových salátů nebo polévek.• Za pomoci kuchyňského mixeru můžete cizrnu rozemlít do formy jemné pasty, kterou můžete přidat třeba do sekané, karbanátků nebo hamburgerů.

• Můžete ochutnat smaženou nebo praženou cizrnu jako snack podobný praženým arašídům nebo jiným oříškům.• Z cizrny si za pomoci česneku, sezamové pasty tahini, olivového oleje a citronové šťávy můžete vyrobit domácí hummus.

• Jemně namletou cizrnu můžete přimíchat do mouky a použít při pečení.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *