Batáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů

Batáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů

Obiloviny a mouka z nich patří do vyváženého jídelníčku. Celozrnná mouka je vynikajícím zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny, vitamínů, a minerálů. Oproti bílé mouce má všechny tyto živiny zachované.

Celý článekBatáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů

Vyhýbáte se pečivu a přílohám v domnění, že se po nich tloustne? Míváte častěji chutě na sladké? Stává se Vám pravidelně, že Vaše výkonnost a koncentrace výrazně odpoledne a k večeru klesá? Je pro Vás salát s kuřecím masem ideálním dietním obědem? Sacharidy jsou základní živinou, bez které se ve zdraví neobejdeme! A přesto stále přibývá zaručených nízko-sacharidových diet, při kterých Vám akorát…

Celý článekBatáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů

Už jste vyzkoušeli polentu? Tato kukuřičná mouka se dá uvařit jako kaše, placky i knedlíky a je také skvělou bezlepkovou přílohou.

Celý článekBatáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů

Batáty neboli sladké brambory jsou kořenové hlízy tropické rostliny povijnice batátové. Batáty se řadí mezi nejvýživnější zeleninu díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Upravují se stejně jako klasické brambory, ale jejich chuť je mírně nasládlá a barva nádherně oranžová. 

Celý článekBatáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů

Avokádo je ovoce plné výživných a zdraví prospěšných látek. Skvěle se hodí do salátů, které doplní o zdravé tuky a spoustu důležitých vitamínů. Díky máslové konzistenci se avokádo také používá do různých pomazánek, dipů i do sladkých dezertů. 

Celý článekBatáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů

Za zdroj vápníku se nejčastěji považuje mléko a mléčné produkty. Přitom neustále přibývá těch, kteří se mléku a mléčným výrobkům vyhýbají, ať již z důvodu zdravotních či etických. Mák je skvělou alternativou protože obsahuje až 11 krát více vápníku než mléko!

Celý článekBatáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů

Protože je super zdravý! ????

Celý článekBatáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů

Mrkev je jedním z nejbohatších zdrojů betakarotenu – provitamínu, který se v těle mění na vitamín A. Vitamín A je důležitým antioxidantem a působí preventivně proti šerosleposti. Vitamín A je vitamín rozpustný v tucích, proto mrkev vždy doplňte kvalitním tukem.

Celý článekBatáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů

Kysané zelí má velmi pozitivní vliv na naše zdraví během celého roku, avšak při chřipkovém období, jarní únavě a nedostatku čerstvé zeleniny je nepostradatelným zdrojem vitamínů a zdraví prospěšných látek, které zvyšující obranyschopnost organismu.

Celý článekBatáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů

Růžičková kapusta patří mezi zeleninu, kterou jedni milují a druzí nenávidí. Pokud jste někde mezi, přečtěte si proč kapustu rozhodně do zdravého jídelníčku zařadit:)

Celý článek

10 zdravých potravin za pár korun

Rádi byste jedli zdravě, ale myslíte si, že je to nad vaše finanční možnosti? Zařazení zdravé stravy do vašeho jídelníčku vás nemusí zruinovat, přinášíme 10 super zdravých jídel, která se dají pořídit za pár korun.

1. Kapusta

Kapusta je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů, díky vysokému obsahu vlákniny a vápníku působí příznivě na správný vývoj kostí a srdce. Má vysoký obsah vitamínu C, bílkovin a látky zvané methionin, která působí proti vředovým chorobám, podporuje látkovou výměnu a pomáhá při chorobách štítné žlázy. Kapusta také ničí bakterie a reguluje ukládání cholesterolu.

2. Sladké brambory

Sladké brambory neboli batáty obsahují zhruba o polovinu vitamínu C více než klasické brambory a mají v sobě srovnatelné množství beta karotenu jako mrkev. Minerální látky zajišťují vyplavování škodlivin z těla. Díky vitamínům, které batáty obsahují, zabráníte vzniku vrásek a pigmentových skvrn.

3. Brusinky

Brusinky mají antioxidační účinky a díky specifickému obsahu vitamínů mohou působit jako prevence vzniku rakoviny. Vhodné jsou jak čerstvé, tak sušené nebo konzervované.

4. Fazole

Fazole i další luštěniny obsahují velké množství vitamínu B, antioxidantů, draslíku, železa a vápníku. Napomáhají detoxikaci organismu a podporují srdeční činnost. Jsou také skvělým zdrojem vlákniny.

5. Vejce

Typický příklad extra levné a zdravé potraviny, navíc téměř bez kalorií. V bílku je obsaženo obrovské množství proteinů a žloutek je zase velmi bohatý na vitamín B, A ,D a mnoho minerálních látek. Nejlepší jsou samozřejmě domácí, ale i v obchodech se dají pořídit kvalitní vajíčka.

6. Černý čaj

Nejen zelený a bílý čaj, ale dokonce i obyčejný černý má blahodárné účinky na náš organismus. Díky minerálům, které lístky černého čaje obsahují, můžete zmírnit výskyt vrásek nebo přispět k obnově kožních buněk. Dejte si ale pozor na délku louhování, které by mělo trvat maximálně čtyři minuty.

7. Ovesné vločky

Vločky jsou nenahraditelným zdrojem energie, pomáhají při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení, posilují imunitní systém, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Pro svůj nízký obsah kalorií se perfektně hodí k dietám všeho druhu, a navíc napomáhají při odbourávání tuku a cholesterolu z těla.

8. Kysané zelí

Kysané zelí obsahuje mnoho minerálních látek. Ve velkém množství se v něm nachází draslík, vápník, fosfor, železo, zinek a hořčík, dále stopové prvky, z nichž nejdůležitější je síra. Díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné má vyšší obsah vitamínu C, než zelí čerstvé. Kysané zelí je bohaté také na protinádorové a antibioticky působící látky, životodárné enzymy a na aminokyseliny.

9. Jablka

Jablka obsahují velké množství antioxidantů, flavonoidů, vlákniny, vitaminů a minerálů, proto byste měli jíst alespoň jedno denně. Přečtěte si o jejich přínose v článku https://www.womanonly.cz/9-duvodu-proc-budete-jist-jablka-kazdy-den/.

10. Pohanka

Neobsahuje lepek, takže jako jedna z mála obilovin je vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy a křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se při detoxikaci těla.

  • Batáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů
  • Batáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů
  • Batáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů
  • Batáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů
  • Batáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů
  • Batáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů
  • Batáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů
  • Batáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů

Sladké brambory: účinky, složení a jak je připravit?

Batáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů

Sladké brambory jsou velmi chutné a hlavně zdravé, jelikož obsahují velké množství vlákniny, antioxidantů a minerály. U nás se objevují až v posledních letech a dnes je naštěstí můžeme nalézt v každém větším obchodě. 

Jedna větší sladká brambora (250 g) obsahuje:

  • Kalorie: 225
  • Bílkoviny: 5 g
  • Sacharidy: 53 g 
    • z toho vláknina: 8 g
    •  cukry: 16 g 
  • Tuk: 0.4g
  • Vitamín C
  • Vitamín A (více jak 900% denní dávky)
  • Vápník, Draslík, Železo Batáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů

Proč jíst sladké brambory? 

1. Zlepšují trávení 

Není pochyb o tom, že sladké brambory obsahují velké množství vlákniny. Vláknina je zcela zásadní pro trávící systém člověka. Pokud si chcete navýšit příjem vlákniny je dobré připravovat sladké brambory i se slupkou, jelikož ji obsahuje nejvíce.

Sladké brambory také obsahují velké množství antioxidantů, které příznivě působí na naše střeva a podporují růst důležitých bakterií jako jsou například Lactobacillus  a Bifidobacterium. 

Budete mít zájem:  Alergie Na Mléčnou Bílkovinu U Miminek?

2. Pro zdravé oči

Sladké brambory obsahují betakaroten, který je důležitý pro zdraví našich očí. Sladké brambory mají díky betakarotenu červené zabarvení. Jedna střední brambora dodá našemu tělu větší, než doporučenou denní dávku Vitamínu A (ve sladkých bramborách jej nalezneme ve formě betakarotenu. což je prekurzor vitamínu A). 

3. Prevenci proti rakovině 

Dle této studie v a.j., mohou působit sladké brambory (Ipomoea batatas) protizánětlivě díky vysokému obsahu antokytanů a flavonoidů, které mají antioxidanční účinky. 

Další zajímavostí je, že sladké brambory obsahují také proteiny známý jako sporamin, který působí preventivně proti řadu onemocnění. 

Velké množství prospěšných látek je dle této studie v a.j. obsaženo ve slupce brambory, proto je dobré je péct a konzumovat přímo i se slupkou, jelikož nám dodá nejen spoustu živin, ale i vlákniny. 

4. Podporují činnost mozku

Sladké brambory obsahují Mangan, který je důležitý pro správnou funkci našeho mozku. Ve sladkých bramborách nalezneme také Choline, který pomáhá při syntéze neurotransmiteru pod názvem Acytelcholine. Choline je také důležitý pro zdravý vývoj mozku plodu během těhotenství.  

5. Sladké brambory pomáhají posílit naši imunitu 

Sladké brambory obsahují také antioxidanty, které pomáhají v našem těle bojovat s volnými radikály a tím pádem zabraňují poškození buněk. Vitamíny C a A, které jsou obsaženy v bramborách posilují naši imunity a pomáhají jako prevence proti zánětlivým onemocněním.

Zatím není dostatek studií, které poukazují na přímý vliv sladkých brambor na imunitní systém, ale je dokázané, že působí preventivně, už jen díky vitamínu A a antioxidantům. 

Batáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálůSladký brambor je doslova superpotravina

6. Sladké brambory mohou pomáhat při stresu

Sladké brambory obsahují hořčík, který pomáhá při stresu. Vysoký obsah hořčíku ve sladkých bramborách pomáhá také při bolestech hlavy a migrénách. Podle americké studie, má pravidelné užívání hořčíku společně s vitamínem B6 velmi dobrý vliv na potlačení premenstruačního syndromu. 

Pokud máte tedy časté bolesti hlavy nebo špatnou náladu, je dobré zařadit do svého jídelníčku právě tyto chutné brambory. Dalším zdrojem hořčíku je například avokádo, tofu, luštěniny a ořechy. 

7. Sladké brambory jako zdroj draslíku

Sladká brambora má velmi vysoký obsah draslíku, který je důležitý zejména pro zdravou funkci naší nervové soustavy a svalů. Draslík také pomáhá při vysokému tlaku a zlepšuje funkci jater. 

8. Sladké brambory a hubnutí

Pokud držíte dietu a chcete zhubnout, tak jsou sladké brambory velmi vhodné, jelikož obsahují na svůj objem málo sacharidů (například oproti obyčejné rýži).

Pokud si je uvaříte ve slupce, tak do sebe dostanete další porci vlákniny, která pomáhá udržovat pocit nasycenosti během celého dne.

Další výhodou konzumace sladkých brambor je to, že nemají téměř žádný tuk a velmi nízkých počet kalorií. 

Mnoho lidí si často plete jejich název s vysokým obsahem cukru, ale není tomu tak. Díky relativně nízkému glykemickému indexu a malému množství sacharidů jsou výborným zdrojem energie i do diety. 

Sladké brambory mají střední glykemický index a to kolem 60 GI (glykemický index ukazuje, jak rychle se zvyšuje hladina cukru v krvi po konzumaci daného jídla. Čím menší hodnota, tím lépe). 

Proč jsou sladké brambory sladké a jak je připravit? 

Během vaření těchto brambor nebo pečení se začíná měnit škrob na maltózu (sladový cukr), který dodává těmto bramborám specifickou sladkou příchuť. Zajímavostí je, že způsobem přípravy sladkých brambor můžeme ovlivnit částečně i jejich finální chuť. 

Když se sladký brambor nakrájí na menší kousky a rychle usmaží, tak se sladká intenzivní chuť zmenší. Pokud ale chcete, aby měli brambory sladkou chuť, je dobré je vařit nebo péct po co nejdelší dobu.  

Batáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálůpečené sladké brambory

Sladké brambory je dobré připravit i se slupkou (díky tomu zachováme vitamín C, vitamín A a vlákninu).

Jak vybrat a skladovat sladké brambory? 

Při nákupu sladkých brambor je dobré hmatem vyzkoušet, zda není brambor měkký. Pokud lze jednoduše zmáčknout, tak to může znamenat, že je brambor zkažený. Vyberte si pouze tvrdé brambory, které vám doma vydrží i několik týdnů (nejlépe na suchém místě v pokojové teplotě. Pozor sladké brambory nepatří do lednice, ani na vlhká místa. 

Sladké brambory a těhotenství 

Brambory dodají během těhotenství vlákninu a vitamín A. Pomáhají také zásobit tělo energií, vápníkem, draslíkem a hořčíkem (jsou důležité zejména pro správný vývoj plodu). Sladké brambory obsahují navíc Choline, který je pro vývoj mozku plodu velice důležitý. 

Kolem sladkých brambor panuje řadu lží a nesprávných informací a zejména to, že nejsou zdravé a obsahují mnoho cukru (opak je pravdou). 

Sladké brambory jsou vhodné téměř do všech druhů diet, díky svým nutričním hodnotám a vysokému obsahu vlákniny. Pokud tedy narazíte v obchodě na tyto skvělé brambory, tak neváhejte!  Jsou zdravé a chutné a rychle se dají připravit. 

Otázka: Jsou batáty lepší než brambory? | Hortim Magazín

Taky patříte mezi ty, kteří považují batáty za druh brambor, které jsou sladké? Vždyť i v angličtině mají označení sweet potatoes neboli sladké brambory. Bude pro vás tedy překvapení, že tomu tak není. Batáty jsou kořenové hlízy povijnice batátové, tropické rostliny, která patří do čeledi svlačcovitých a nemá nic společného s klasickými brambory.

Které jsou známější? Vítěz: brambory!

Přesto, že batáty se u nás objevily dříve, nezískaly takovou oblibu jako brambory. Proč tomu tak je? Proč se ve velkém začaly více pěstovat brambory? Proč se staly oblíbenější? Důvodů je určitě více.

Jedním z nich je možná ten, že oddenky povijnice batátové jsou příliš rozměrné, jednoduše zabírají více místa a jsou tedy náročnější na pěstování. Lehčí to mají zemědělci s brambory. A vypěstují jich více na stejné ploše. Dalším důvodem může být i to, že jsou batáty chuťově výraznější a mají rozdělenější „fanoušky“.

Buď je zbožňujete, anebo je nesnášíte! To klasické brambory se svojí jemnější chutí mají širší spektrum obyvatel, kteří mají jejich chuť v oblibě.

Které jsou zdravější? Vítěz: batáty!

Základní údaje mluví následovně: jeden šálek batátů obsahuje zhruba 114 kalorií, 27 gramů sacharidů, 6 gramů cukru, 2 gramy bílkovin a 0 gramů tuku. Jeden šálek brambor má 116 kalorií, 26 gramů sacharidů, 1 gram cukru, 3 gramy bílkovin a rovněž 0 gramů tuku.

Budete mít zájem:  Vitamíny Pro Růst Kostí?

Kromě obsahu cukru, se zdají ve složení celkem podobné. Obě brambory, sladká i klasická, jsou plné vitamínů a minerálů, jako je vitamín C, draslík, vápník a další živiny působící jako antioxidanty, které mají protirakovinné, antidiabetické a protizánětlivé vlastnosti.

Ale důvod proč mají batáty navrch, je jejich barva, která není jen na okrasu, ale zejména je výsledkem velkého množství beta-karotenu. Jeden šálek batátů obsahuje až 375 % doporučené denní dávky. Kyanidin je další antioxidační bonus, které batáty mají.

Tato sloučenina nás chrání před toxickými látkami v zažívacím systému. Je nápomocný při léčbě diabetu, artritidy a astmatu.

Ale co ten vyšší obsah cukru v batátech? Přestože mají batáty více cukru, jsou považovány za potraviny s nízkým glykemickým indexem, na rozdíl od bílých brambor, které označujeme za ty s vysokým glykemickým indexem. Obsahem sacharidů stoupá jejich energetická hodnota.

Které jsou chutnější? Remíza!

Které mají lepší chuť? Tady jsme zcela jistě pro remízu. Pokud jste příznivcem více exotických chutí, určitě u vás vedou batáty. Jejich domovem je právě oblast Střední a Jižní Ameriky.

Pokud máte raději klasiku, vašim vítězem budou pravděpodobně bílé brambory. Oba dva druhy zeleniny jsou zdravé a našemu tělu prospěšné. Pouze je potřeba mít na paměti způsob přípravy.

Dávejte přednost pečení před nezdravým smažením.

  • Batáty (neboli sladké brambory) a zdraví – plné antioxidantů i minerálů

Proč je dobré do jídelníčku zařadit batáty neboli sladké brambory

Hlavní obsahBatáty neboli sladké brambory mají v oblibě nejen příznivci zdravé stravy. Foto: Profimedia.cz

Předně je zapotřebí říci, že obecně všechny brambory jsou z pohledu zdraví přínosné, protože obsahují komplex vitamínů a stopových prvků. Obsahují například velké množství vitamínu C, vitamínů skupiny B včetně kyseliny listové a selenu (v bramborách ho je více než v ořeších a semínkách), draslíku, hořčíku a železa.

Pokud je navíc budete konzumovat ve slupce, pak díky nim získáte velké množství vlákniny, a to dokonce 5krát více než obsahuje banán.

Mnozí lidé je zatracují zejména pro velké množství sacharidů ve formě škrobů, ty jsou ale podle odborníků ze společnosti Vím, co jím ideálním zdrojem energie a mikroživin, které ve spojení s vlákninou jedince skvěle zasytí.

Navíc ve srovnání s ostatními přílohami, jako je např. rýže či těstoviny obsahují výrazně menší množství kalorií, proto jsou vhodné i pro ty, kdo touží po zhubnutí.

Důležité je ale hledět na jejich přípravu. Ideální je péct je či vařit ve slupce a přitom mít na mysli: čím méně vody při vaření použijete, tím více zůstane v bramborách výživných látek.

Předností batátů je, že kromě toho, co obsahují ostatní brambory, mají více barviva a tedy i více zdraví prospěšných flavonoidů, a to u všech variant těchto brambor (oranžové, žluté či fialové).

Zároveň jsou méně kalorické, jelikož obsahují i méně sacharidů než klasické brambory.

„Jejich další předností je i vysoký obsah vitamínu A, který se řadí mezi antioxidanty, jež pomáhají zvyšovat imunitu a zároveň udržují zdravou pokožku a dobrý zrak. Přičemž jeden sladký brambor obsahuje více než 100 % doporučené denní dávky vitamínu A,” vysvětluje pro Time odbornice na výživu Brigitte Zeitlinová.

Za nejlepší způsoby přípravy batátů je považováno vaření v páře, pečení a vaření. Čím kratší dobu se tak děje, tím samozřejmě lépe. Lze je přidávat i do smoothie, zahušťovat jimi polévky či omáčky.

„Z pohledu redukční diety jen dávejte pozor, aby přílohová porce sladkých brambor nebyla větší než velikost dlaně a zároveň, aby byly batáty vždy konzumovány společně s nějakým tukem kvůli obsaženým vitamínům rozpustných v tucích. Kromě zdravých olejů je můžete například konzumovat s avokádem či ořechy,” dodává sportovní výživový poradce Yasi Ansari.

Hlavní zprávy

Batátové bezlepkové brownies

Batáty se díky vysokému obsahu antioxidantů, vitaminů a minerálů řadí mezi nejvýživnější zeleninu. Upravují se stejně jako klasické brambory, ale na rozdíl od brambor mají vysoký obsah betakarotenu, vyšší obsah vlákniny a jejich barva je nejčastěji nádherně oranžová. Díky nasládlé chuti můžeme batáty použít i do sladkých pokrmů či dezertů.

Batáty neboli sladké brambory jsou kořenové hlízy tropické rostliny povijnice batátové. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky, kde se běžně upravují jako brambory na všechny možné způsoby.

Díky vyššímu obsahu karotenoidů mají nejčastěji žlutou až oranžovou barvu a jsou tak bohatým zdrojem vitaminu A.

Betakaroten má nejen pozitivní vliv na naše oči a pokožku, ale je především významným antioxidantem, který zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu a chrání nás před tvorbou volných radikálů.

Dále tyto sladké brambory obsahují vitaminy skupiny B, vitamin C, z minerálů je nejvíce zastoupen draslík, mangan a hořčík. Batáty tak působí blahodárně na psychiku, snižují nespavost, podporují imunitní systém, mají protizánětlivé účinky, regulují hladinu cukru v krvi a vysoký krevní tlak.

ČTĚTE TAKÉ: Polenta: Polentová nádivka

Energetická hodnota syrových batátů je 360 kJ na 100g, jsou tak výbornou přílohou při redukci nadváhy a také při bezlepkové dietě. Batáty jsou převážně zdrojem komplexních sacharidů, celkem je jich 20%, z čehož 3% tvoří vláknina, 13% škrob a 4% jednoduché cukry. Dodají nám tak nejen potřebnou energii, ale i zasytí a podpoří peristaltiku střev.

Barva závisí na obsahu betakarotenu

Batáty mají mnoho odrůd, které hrají všemi možnými barvami. Existují batáty žluté, na pohled po rozkrojení téměř identické s bramborami, batáty fialové, bílé a nejznámější oranžové a červené, které jsou v našich supermarketech k vidění nejčastěji. 

     Pro maximální využití betakarotenu, zdroje vitaminu A, je dobré brambory vždy      konzumovat s tukem, stačí lžička oleje nebo másla na porci. Absorbce beta karotenu      probíhá v tenkém střevě. Množství absorbovaného betakarotenu ovlivňují různé

  •      faktory – zejména množství tuků a také množství bílkovin.
  •      Díky svým antioxidačním vlastnostem může betakaroten působit preventivně proti rozvoji      kardiovaskulárních onemocnění. 
Budete mít zájem:  Přírodní Léky Na Revma?

Batáty se vaří v páře, ve vodě, nebo se pečou, restují či zapékají. Výborné jsou batátová kaše či pyré, pečené batátové hranolky nebo batátové placky, které připravíte stejně jako klasické bramboráky. Z batátů však můžete připravit i polévku nebo je použít na sladké dezerty.

Moučník pro všechny

Batátové brownies jsou výbornou zdravou svačinkou pro děti i dospělé. Neobsahují žádný rafinovaný cukr, tuk ani lepek, přesto jsou krásně vláčné a sladké. Datlový sirup (lze jej nahradit medem) dodá brownies sladkost, mleté mandle a rýžová mouka jsou vhodnou náhradou klasické bílé mouky pro bezlepkovou dietu a všechny, kdo chtějí zkusit něco nového a zdravého.

Tyto brownies neobsahují ani mléko a vejce, takže mohou mlsat i vegani a ti, kteří mají intoleranci či alergii na laktózu. Jsou rovněž nízkotučné, takže si můžete pochutnat i při redukci hmotnosti a udržování štíhlé linie. 

Batáty je vhodné konzumovat i se slupkou, protože pod ní najdeme nejvíce zdraví prospěšných živin.

Těsto z batátů je vláčné a plné živin. Při přípravě doporučuji těsto ochutnat, protože každá brambora je jinak sladká a v případě potřeby můžeme základ na brownies ještě dosladit. Těsto jsem zahustila mletými mandlemi a rýžovou moukou. Rýžová mouka je vhodná pro bezlepkovou dietu, neobsahuje lepek a je lehce stravitelná. Tato mouka má skvělou pojivost, proto se tak hodí na pečení moučníků.

Rozmixované mandle dezertu zase doplní zdravé tuky a mandlovou příchuť. Nezapomeňte je před mletím na sucho orestovat na pánvi, aby pustily svou typickou vůni.

Mandle prospívají pleti, vlasům, nehtům, kostem a zubům, hlavně díky obsaženým minerálům. Obsahují totiž hořčík, velké množství vápníku, draslík, zinek a železo.

Právě díky obsahu železa se jejich konzumace doporučuje lidem trpícím chudokrevností.

BATÁTOVÉ BEZLEPKOVÉ BROWNIES

SUROVINY:

  • batáty 800g (1 střední sladká brambora)
  • mouka rýžová 100g
  • mandle 100g
  • vanilkový extrakt 1 lžička 5g
  • kakao 50g
  • sůl špetka
  • sirup datlový 100g 

POSTUP:

Oloupané batáty pokrájíme na kousky a dáme vařit do vroucí vody do změknutí na cca 20 až 25 minut. Poté batáty slijeme a rozmixujeme na hladké pyré. Mandle si na sucho orestujeme na pánvi a následně rozmixujeme dohladka.

Pyré smícháme s datlovým sirupem, mletými mandlemi, rýžovou moukou, špetkou soli, vanilkovým extraktem a kakaem. Těsto ochutnáme a v případě potřeby ještě více dosladíme.

Těsto nalijeme na menší plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 20 až 25 minut. 

Mgr. Zuzana Douchová nutriční poradce

www.zuzanadouchova.cz 

Sladké a přitom zdravé, takové jsou batáty

Pojivnice batátová (jedlá) je tropická rostlina, jejímž kořenovým hlízám se říká batáty či sladké brambory. Jelikož jsou škrobnaté a bohaté na sacharidy, možná vás ještě nenapadlo zařadit je do svého fitness jídelníčku.

Mnoho lidí se při dietě obává jíst škrobnaté potraviny. Ale batáty vám mohou pomoci shodit přebytečná kila. V tomto článku si přečtěte proč, jaké jsou jejich další účinky na zdraví a jak je připravit.

Mají málo kalorií

Pokud váš dietní plán zahrnuje 1600 kalorií na den, sladká brambora obsahuje 10 % z jejich denního příjmu. Průměrně velká brambora má asi 160 kalorií, což se zdá hodně, ale ve skutečnosti jsou batáty většinou jen 12,5 cm dlouhé a mají průměr cca 5 cm.

Konzumace nízkokalorických pokrmů vám pomůže zhubnout – platí obecné pravidlo, že shazujete kila, když spálíte více kalorií, než spotřebujete.

Obsahují hodně vlákniny

V průměrně velkém pečeném batátu ve slupce najdete skoro 4 g vlákniny. Potraviny s jejím vysokým obsahem podporují hubnutí snižováním chuti k jídlu a pokušením se přejídat – rychleji vás totiž zasytí, takže nepřijmete tolik kalorií. Vláknina navíc celkově zlepšuje zažívání.

Mají nízký glykemický index

Jídla s nízkým GI nezvyšují nárazově hladinu cukru v krvi, naopak, stabilizují ji a pomáhají udržovat na zdravých hodnotách. Tím dále zamezují tvorbě břišního tuku a jsou prevencí problémů s inzulinovou rezistencí – stavem, který může vést k obezitě.

Jsou přirozeně sladké

Sladkou chuť batátů způsobují fruktóza, glukóza a sacharóza. Jsou to sice cukry, ale pochopitelně ne v rafinované podobě jako u průmyslově vyráběných pokrmů. Můžete si z nich tak připravit i sladkosti bez výčitek.

Další výhody sladkých brambor

Jsou dobrým zdrojem vitamínu A, který posiluje imunitu a podporuje zdraví kostí, pleti a především zraku. Rovněž obsahují důležité antioxidanty, vitamíny C, D, E, B6 a B12 a z minerálů důležitý vápník, železo, draslík a hořčík.

Několik zdravých receptů:

Jablečné lívance z batátů

Ingredience: 2 pl kokosového oleje, 1 šálek vychladlé (zbylé) kaše z batátů, oloupané a nastrouhané červené jablko, 1 vejce, 1 ČL skořice, 5 PL bramborového škrobu, špetka soli.

Postup: 1 PL oleje rozehřejte na velké pánvi na střední teplotě. Smíchejte všechny uvedené suroviny a udělejte z nich 4 lívance. Dva z nich vložte do pánve a nechejte v ní asi 5 minut (dokud nevznikne hnědá kůrka). Obraťte a uhlaďte stěrkou. Vařte dalších 3-5 minut a vyndejte. Poté přidejte druhou lžíci oleje a stejně tak připravte zbylé dva lívance.

Podávejte např. s kopečkem nízkotučného řeckého jogurtu, nakrájenými jablky nebo hodně posypte skořicí.

Pečené batáty se sýrem

Ingredience: 1 velká hlíza, 1 červená cibule, 1 bílá a 1 červená paprika, 6 stroužků česneku, 125 g sýru (např. feta, Camembert), 4 PL olivového oleje, pepř.

Postup: Nakrájejte všechnu zeleninu na kousky, batáty povařte v osolené vodě, poté nakrájejte a spolu se zeleninou dejte do pekáče. Přidejte čtvrtky cibule, kousky oloupaného česneku a nakonec olej. Promíchejte, opepřete, pečte na sucho cca

45 minut v troubě předehřáté na 200 o C. Až začnou brambory i zelenina hnědnout, položte na ně tenké plátky sýra, vraťte do trouby a pečte, dokud se sýr nezačne roztékat. Lze ozdobit petrželovou natí.

Čočka po indicku s batáty

Ingredience: 1 šálek červené čočky, 2 menší batáty, 1 nakrájená cibule, 2 stroužky česneku, několik nakrájených rajčat, trocha zázvoru, špetka kurkumy, 1 ČL římského kmínu, olej, sůl.

Postup: Čočku propláchněte a nechte 2 hodiny odmočit. Na oleji orestujte cibuli, posypte kořením a nechejte chytit aroma. Poté přidejte zcezenou čočku, rajčata a kousky brambor a zalijte vodou. Duste asi 25 minut, dokud batáty nezměknou. Osolte a podávejte s rýží.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector