Avokádo – proč patří do skupiny superpotravin?

Avokádo – proč patří do skupiny superpotravin?

Avokádo zaujímá mezi ovocem poněkud zvláštní postavení. Zatímco většina druhů ovoce obsahuje hlavně karbohydráty (sacharidy), avokádo je naopak velmi bohatým zdrojem zdravých tuků. A řada studií ukazuje, že avokádo je velmi prospěšné pro vaše zdraví. V tomto článku se podíváme na 12 důvodů, proč je avokádo zdravé a měli byste ho zařadit do vašeho jídelníčku.

Avokádo je plodem hruškovce přelahodného (avokádovníku), stromu, s latinským názvem Persea americana (1).

Avokádo obsahuje řadu důležitých živin a přidává se do celé řady pokrmů, protože má vynikající a bohatou chuť. Nejznámější jídlo s avokádem je guacamole.

V poslední době se avokádo těší u lidí se zájmem o zdravou výživu velké oblibě. Je často označováno za superpotravinu, což není vzhledem k jeho kladnému vlivu na lidské zdraví žádné překvapení (2).

Existuje řada různých druhů avokáda, které se liší tvarem (od hruškovitého tvaru až po tvar koule) a barvou (od zelené po černou). Také hmotnost jednotlivých druhů avokáda se liší od 220 gramů až po 1,4 kg.

Nejoblíbenějším druhem avokáda je Hassovo avokádo.

Avokádo, které si můžete koupit u nás v Čechách, nejčastěji vypadá nějak takto:

Avokádo – proč patří do skupiny superpotravin?

Avokádo hruškovitého a kulatého tvaru

  • V některých zemích se avokádo s oblibou nazývá „aligátorská hruška“, protože má tvar hrušky a zelenou hrbolatou slupku, která připomíná hlavu a kůži aligátora.
  • Jediné, co se z avokáda jí je dužina, zatímco slupka a semena se vyhazují a nekonzumují.
  • Avokádo je velmi zdravé a obsahuje řadu živin, včetně 20 různých vitamínů a minerálů.
  • Tady jsou nejdůležitější živiny a vitamíny, které najdete ve 100 gramech avokáda (3):
  • Vitamín K: 26% denní doporučené dávky.
  • Kyselina listová (folát, vitamín B9): 20% denní doporučené dávky.
  • Vitamín C: 17% denní doporučené dávky.
  • Draslík: 14% denní doporučené dávky.
  • Vitamín B5: 14% denní doporučené dávky.
  • Vitamín B6: 13% denní doporučené dávky.
  • Vitamín E: 10% denní doporučené dávky.

Kromě toho obsahuje malé množství hořčíku, manganu, mědi, železa, zinku, fosforu, vitamínů A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B3 (niacin).

Ve 100 gramech avokáda dále najdete 160 kalorií, 2 gramy bílkovin a 15 gramů zdravých tuků. Navíc obsahuje 9 gramů sacharidů, z nichž 7 gramů připadá na vlákninu a pouze 2 gramy na „čisté“ sacharidy. Proto je avokádo velmi vhodné pro osoby na nízkosacharidové dietě.

Avokádo také neobsahuje žádný cholesterol ani sodík a obsahuje jen velmi málo nasycených tuků. I když dnes již víme, že cholesterol není tak škodlivý jak jsme se dříve domnívali, je možné, že řada odborníků „ze staré školy“ avokádo lidem doporučuje právě kvůli nízkému obsahu cholesterolu.

Shrnutí: Avokádo je ovoce hruškovitého tvaru a zelené barvy, které se v některýchzemích nazývá „aligátorká hruška“. Obsahuje velké množství zdravých tuků, vlákninu a řadu důležitých živin.

Draslík je prvek, jehož má většina lidí nedostatek (4).

Tento prvek pomáhá udržovat elektrický gradient v buňkách lidského těla a má v organizmu i řadu dalších důležitých funkcí.

Avokádo obsahuje velké množství draslíku (ve 100 gramech avokáda se nachází 14% denní doporučené dávky draslíku). U banánů, které jsou považovány za ovoce s vysokým obsahem draslíku, je ve 100 gramech pouze 10% denní doporučené dávky draslíku (5).

Několik studií ukazuje, že zvýšený příjem draslíku pomáhá snižovat krevní tlak, což je hlavní rizikový faktor infarktu myokardu, cévní mozkové příhody nebo selhání ledvin (6).

Shrnutí: Draslík je důležitým prvkem, jehož nedostatkem trpí většina lidí. Avokádo obsahuje velké množství draslíku, což vám může pomoci udržovat krevní tlak ve zdravém rozmezí.

Jak víme, avokádo obsahuje velké množství tuků.

Až 77% kalorické hodnoty avokáda je tvořeno tuky. Díky tomu ja avokádo jednou z „nejtučnějších“ potravin rostlinného původu na světě.

A navíc avokádo neobsahuje jen tak ledajaké tuky. Většina tuků, které v něm najdeme je tvořena kyselinou olejovou.

To je mononenasycená mastná kyselina, která je rovněž hlavní složkou olivového oleje a je odpovědná za řadu jeho léčivých účinků.

Kyselina olejová totiž zmírňuje zánět a má také pozitivní vliv na geny související s rakovinou (7, 8, 9, 10).

Tuky, které avokádo obsahuje, jsou velmi odolné vůči tepelné oxidaci. Díky tomu je avokádový olej zdravým a bezpečným olejem na vaření. 

  1. Shrnutí: Avokádo a avokádový olej obsahují velké množství mononenasycené kyseliny olejové, která prospívá vašemu srdci a je jedním z hlavních důvodů proč je například olivový olej tak prospěšný pro vaše zdraví.
  2. Vláknina je další živinou, která se v hojném množství v avokádu nachází.
  3. Vláknina je nestravitelná část rostlin, která pomáhá při hubnutí, snižuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi a podstatně též snižuje riziko vzniku řady onemocnění (11, 12, 13).
  4. Obecně se vláknina dělí na ve vodě rozpustnou a nerozpustnou vlákninu.
  5. Ve vodě rozpustná vláknina slouží jako potrava pro tělu prospěšné baktérie ve střevech, které jsou důležité pro správné fungování organizmu (14).
  6. Ve 100 gramech avokáda se nachází 7 gramů vlákniny, což představuje 27% denní doporučené dávky.
  7. Z celkovém množství vlákniny, kterou avokádo obsahuje, připadá 25% na ve vodě rozpustnou vlákninu a 75% na ve vodě nerozpustnou vlákninu (15).

Shrnutí: Avokádo obsahuje velké množství vlákniny (zhruba 7% jeho hmotnosti připadá na vlákninu), což je oproti většině jiných druhů ovoce opravdu hodně. Vláknina pomáhá při hubnutí a zlepšuje zdraví metabolizmu.

  • Onemocnění srdce patří celosvětově mezi nejčastější příčinu smrti (16).
  • Je známo, že zvýšená hladina některých látek v krvi je spojena se zvýšeným rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Mezi tyto látky patří cholesterol, triglyceridy, zánětlivé markery, krevní tlak a mnoho dalších.
  • Účinky avokáda na některé z těchto rizikových faktorů byly zkoumány v 8 humánních kontrolovaných studiích.

Kontrolovaná studie je klinické hodnocení, kdy jsou účastníci rozděleni do skupin. Jedna skupina konzumovala avokádo, zatímco druhá ne.

Po celou dobu provádění klinického hodnocení sledují lékaři hladinu některých látek v krvi účastníků studie.

Výsledky těchto studií potvrdily, že avokádo (17, 18, 19, 20, 21, 22, 23):

  • Podstatně snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Snižuje hladinu triglyceridů v krvi až o 20%.
  • Snižuje LDL cholesterol v krvi až o 22%.
  • Zvyšuje hladinu HDL cholesterolu v krvi až o 11%.

Jedna ze studií dokonce potvrdila, že po zařazení avokáda do nízkotučné vegetariánské stravy došlo k podstatnému zlepšení cholesterolového profilu (tedy poměru mezi hladinou celkového cholesterolu, LDL a HDL cholesterolu) (24).

Bohužel všechny výše uvedené studie byly prováděny na velmi malých vzorcích osob (13 – 37 účastníků) a trvaly krátkou dobu (1 – 4 týdny). Nicméně i tak jsou tyto výsledky ohromující.

  1. Shrnutí: Četné studie potvrzují, že konzumae avokáda může pomoci zlepšit zdraví srdce a také snížit koncentraci rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění v krvi, včetně celkového cholesterolu, triglyceridů a LDL i HDL cholesterolu.
  2. Jedna odborná studie provedená ve Spojených státech, zkoumala jak stravovací návyky a konzumace avokáda ovlivňují zdraví lidí.
  3. byla provedena analýza dat získaných od 17 567 účastníků.
  4. Informace byly získávány prostřednictvím dotazníku NHANES.
  5. A výsledky byly překvapivé, protože bylo zjištěno, že lidé, kteří konzumují avokádo jsou zdravější než lidé, kteří avokádo nejí.

Avokádo – proč patří do skupiny superpotravin?

Proč jíst avokádo?

Lidé, kteří jedli avokádo přijímali mnohem více tělu prospěšných živin a měli o polovinu menší riziko, že onemocnění metabolickým syndromem, což je skupina příznaků, které dohromady značně zvyšují riziko vzniku infarktu myokardu a cukrovky (25).

Lidé, kteří pravidelně jedli avokádo měli také menší hmotnost, hodnotu indexu BMI a také podstatně méně viscerálního tuku (tedy tuku v břišní oblasti). Kromě toho měli vyšší hladinu HDL („hodného“) cholesterolu.

Nicméně korelace neimplikuje kauzalitu (tedy to, že existuje mezi dvěma proměnnými nějaký vztah nemusí to nutně znamenat, že jedna proměnná je příčinou nebo důsledkem druhé proměnné). Není tedy možné zaručit, že konzumace avokáda byla skutečně příčinou toho, že lidé, kteří avokádo jedli, byli zdravější.

  • Osobně si proto myslím, že bychom této studii neměli přikládat nějaký velký význam a brát jí za směrodatnou.
  • Shrnutí: Jeden průzkum stravovacích návyků mezi lidmi odhalil, že lidé, kteří jedli avokádo byli celkově zdravější, měli více živin a o polovinu nižší riziko, že onemocní metabolickým syndromem.
  • Pokud jde o živiny tak nezáleží jen na jejich celkovém obsahu v dané potravině.
  • Vaše tělo je totiž musí také umět vstřebat, tedy dostat je z trávicího traktu (žaludku a střev) do krve, která je rozvede na místa, kde je organizmus dokáže využít.
  • Některé živiny jsou rozpustné v tucích, což znamená, že k jejich správnému vstřebání z trávicího traktu se musí spojit s tuky.
  • Mezi živiny rozpustné v tucích patří jednak vitamíny A, D, E a K, ale také řada různých antioxidantů, jako jsou například karotenoidy.
  • Jedna studie prokázala, že přidáním avokáda nebo avokádového oleje do salátů nebo omáček, zvyšuje absorpci antioxidantů 2,6 – 15x (26).
  • Takže avokádo je nejen velmi zdravé, ale pomáhá na maximum využívat živiny z ostatních potravin rostlinného původu, které konzumujete.

A to je samo o sobě dobrým důvodem proč tento zdravý zdroj tuků zařadit do vašeho jídelníčku a konzumovat ho společně s ostatními druhy ovoce a zeleniny. Bez avokádat by totiž velké množství přijatých živin „přišlo na zmar“, protože by se ze střeva nevstřebalo do krve.

  1. Shrnutí: Studie potvrzují, že konzumace avokáda nebo avokádového oleje spolu s ostaními druhy ovoce a zeleniny podstatně zvyšuje množství antioxidantů, které se z potravy vstřebají do krve.
  2. Avokádo nejen zlepšuje vstřebávání antioxidantů z ostatních potravin, ale je samo o sobě i bohatým zdrojem antioxidantů.
  3. Mezi antioxidanty, které avokádo obsahuje patří lutein a zeaxantin, které jsou velmi důležité pro zdraví očí (27, 28).
  4. Studie potvrzují, že tyto látky velmi podstatným způsobem zmírňují riziko vzniku šedého zákalu a věkem podmíněné makulární degenerace (29, 30).
  5. Proto má dlouhodobá a pravidelná konzumace avokáda kladné účinky na zdraví vašich očí.

Shrnutí: Avokádo obsahuje velké množství antioxidantů, včetně luteinu a zeaxantinu. Tyto látky jsou velmi důležité pro zdraví očí a snižují riziko vzniku šedého zákalu a makulární degenerace.

  • Existují určité důkazy o prospěšnosti avokáda v prevenci rakoviny.
  • Jedna studie potvrdila, že avokádo může pomoci zmírnit nežádoucí účinky chemoterapie (31).
  • Ukazuje se také, že avokádový extrakt dokáže potlačit růst nádorových buněk u rakoviny prostaty (32).
  • Nicméně je potřeba si uvědomit, že tyto studie byly prováděny pouze na izolovaných buňkách, takže stejně není možné říci, jak by látky obsažené v avokádu působily na nádorové buňky přímo v lidském organizmu. 
  • Je tedy potřeba tyto výsledky brát s velkou rezervou.
  • Shrnutí: Některé studie na izolovaných buňkách potvrzují, že látky obsažené v avokádu mohou pomáhat v prevenci rakoviny prostaty a zmírňovat nežádoucí účinky chemoterapie.

Artritida (zánětlivé onemocnění kloubů) je v západních zemích velmi častým onemocněním. Existuje celá řada různých druhů artritidy a často se jedná o chronické onemocnění, které pacienty trápí po celý zbytek života.

  1. Řada klinických studií potvrzuje, že výtažek z avokádového a sójového oleje (takzvaný ASU – Avocado and Soybean Unsaponifiables) pomáhá zmírňovat projevy artritidy kostí, tedy onemocnění, kterému se odborně říká osteoartritida (33, 34).
  2. Nicméně je potřeba provést další výzkum a zjistit, zda tyto účinky má avokádo jako celek nebo pouze tento konkrétní výtažek (extrakt).
  3. Shrnutí: Studie potvrzují, že ASU extrakt (výtažek z avokádového a sójového oleje) podstatnou měrou zmírňuje projevy osteoartritidy.
  4. Existují určité důkazy o tom, že avokádo může pomáhat při hubnutí.
  5. V jedné studii byli účastníci rozděleni do skupin, přičemž jedna skupina konzumovala jídlo s obsahem avokáda, zatímco druhá skupina konzumovala stejné jídlo, ale bez avokáda.
  6. Následně účastníci studie odpovídali na několik otázek týkajících se pocitu hladu a sytosti. 
  7. Lidé, kteří jedli avokádo tvrdili, že se v následujících pěti hodinách cítili o 23% sytější a měli o 28% nižší potřebu konzumovat další jídlo (35).
  8. Pokud by se potvrdila platnost tohoto jevu i v dlouhodobém časovém horizontu, mohlo by vám zařazení avokáda do vašeho jídelníčku pomoci ke snížení množství přijatých kalorií a ke snazšímu dodržování případné diety.
  9. Navíc je avokádo bohatým zdrojem vlákniny a obsahuje velmi málo sacharidů, což je z hlediska hubnutí velmi důležité a přínosné.
Budete mít zájem:  10× lichořeřiš­nice: tinktura, tablety i kosmetika

Avokádo skvěle chutná a hodí se prakticky ke všem pokrmům

  • Avokádo je nejen velmi zdravé, ale navíc je i velmi chutné a hodí se téměř ke každému jídlu.
  • Můžete ho přidat do salátů, jíst ho samotné nebo ho používat v celé řadě receptů na zdravá a chutná jídla.
  • Má krémovou, bohatou a plnou konzistenci a díky obsahu tuku ho můžete snadno smíchat s ostatními ingrediencemi.
  • Asi nejčastěji se s avokádem setkáte v pokrmu zvaném Guacamole, který kromě avokáda obsahuje sůl, česnek, limety a další ingredience, podle typu receptu.
  • Avokádo se jí bez slupky.

Slupku je potřeba oloupat a avokádo hned sníst, protože jinak dochází k rychlé zkáze (oxidaci) některých důležitých živin.

Pokud chcete živiny v oloupaném avokádu uchovat déle namočte avokádo do citrónové šťávy, která brání rychlé oxidaci.

  1. Avokádo je chutné ovoce nabité živinami, kterých má většina lidí nedostatek.
  2. Pomáhá při hubnutí, pomáhá v prevenci srdečních onemocnění a navíc skvěle chutná.
  3. Co více si od jídla přát?

Avokádo – superpotravina

Avokádo – proč patří do skupiny superpotravin?Často se mě lidé v mém okolí či klienti ptají, které potraviny by neměli ve svém jídelníčku vynechat a samozřejmě je zajímá proč. Jednou z těch, které stavím na první příčky je avokádo. Pro mě je to superpotravina a jeden z nejzdravějších plodů planety. Je plné vitamínů, zdravých tuků a chutná skvěle.

Co to je?

Avokádo je ovoce, jež se však od ostatních druhů velmi liší. Ovoce je ve většině případů plné vitamínů, minerálů a sacharidů, a je tedy obecně považováno za zdravé. Ano, opravdu zdravé je, ale avokádo je obsahem živin pořádný kus napřed. Plod hruškovitého tvaru je vyjímečný tím, že je tvořen z téměř 80 % tukem. Obrovská dávka vitamínů a minerálů je samozřejmostí.

Někdy je dokonce obsahem živin připodobňováno vejcím či masu pro velký obsah vitamínů, minerálů, tuku a dokonce i bílkovin, kterých je v avokádu sice méně, ale mezi ovocem a zeleninou se řadí vysoko. Například i proto je tak oblíbené jak mezi Paleo příznivci tak i vegany.

Avokádo je jednou ze superpotravin, které představuji v kurzu a knize Superčlověk.

Kde se vzalo?

První zmínky o avokádu jsou známy z období asi 10 tisíc let před naším letopočtem a za domov avokáda je označováno Mexiko. Hraničí tak s obdobím paleolitu a rozhodně se nejedná o žádnou novou plodinu, za kterou je často v našich končinách považováno. V dnešní době patří mezi největší producenty Chile, Indonésie, Dominikánská republika a samozřejmě i Mexiko.

Makronutrienty

Tuk obsažený v avokádu je jeho největším benefitem a ti, kteří se o Paleo či Primal (přečíst článek Proč Paleo? 50 důvodů) zajímají, tak vědí, že tuku se není třeba bát. Zvlášť toho, který se nachází v tomto plodu. Je totiž pro tělo mnohem přínosnější než fruktóza (sacharid), jež se vyskytuje v ostatním ovoci ve velké míře.

Obsahuje přes 60 % mononenasycených kyselin, okolo 15 % nasycených mastných kyselin, zhruba 10 % polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Mononenasycené a mastné kyseliny jsou pro tělo velmi prospěšné a právě jich tu je více než 3/4, což je vynikající poměr.

PUFA nejsou pro tělo ideální, ale jedno avokádo obsahuje v těchto tucích pouze zhruba 1 % kalorického příjmu za den, což je zanedbatelné množství.

Tělo zdravého jedince snese až 5 % kalorického příjmu z PUFA a navíc avokádo se nejčastěji konzumuje za studena bez přímého vystavování vysokým teplotám, což z PUFA obsažených v avokádu dělá ještě více “přátelské” tuky.

  • Sečteno podtrženo – avokádo je díky svému poměru tuků jednou z nejlepších možností!
  • (naučte se Jak pálit a neukládat)
  • Mikronutrienty
  • Vitamíny a minerály jsou další úžasnou stránkou avokáda. Obsahuje jich opravdu velké množství – podívejme se na to, kolik procent denní doporučené dávky obsahuje jeden kus:
  • Vitamin K1 – 35 %
  • Vitamin B9 – 30 %
  • Vitamin C – 20 %
  • Vitamin B5 – 20 %
  • Draslík – 20 %
  • Vitamin B6 – 20 %
  • Vitamin E – 15 %
  • Hořčík – 10 %
  • Mangan – 10 %
  • Samozřejmě obsahuje i další vitamíny a minerály, které jsou pro tělo nezbytné – jejich seznam je však pekelně dlouhý.

Dále stojí za zmínku vysoký obsah vlákniny – zhruba 30 % denní doporučené dávky, a také antioxidanty, mezi které patří i karotenoidy, jež jsou známé hlavně z červených plodů jako je například mrkev. Díky přítomnosti tuků dochází k velmi efektivnímu vstřebávání výše zmíněných látek.

Druhy

Mnohdy lidé odchází z obchodu s prázdnou, protože se jim avokádo nezamlouvalo – říkají, že minule bylo jiné a mělo jinou slupku, takže asi nebylo zralé a nebo naopak přezrálé.

Tak jako jiné ovoce, má i avokádo různé odrůdy. Některé jsou pěstovány v jiné části světa a proto jsou mírně odlišené. Celkově však podobnost zachována je a všechna mají hruškovitý či vajíčkovitý tvar. Barevně se dělí mezí zelené, hnědé a některá se zbarvují do fialova. Chuťově i nutričně se lehce liší, ale ne tolik, aby člověk musel příliš přemýšlet, kterému dát přednost.

Každý druh avokáda má díky slupce zajištěno opravdu skvělou ochranu a díky naprosto minimálni propustnosti se avokádo pyšní nálepkou “nejčístšího” ovoce.

Slupka nepropustí žádné chemické ošetření, které se může při pěstování používat. Díky této vlastnosti tedy u avokáda nehrozí žádné znehodnocení pesticidy a dalšími látkami.

To znamená, že označení BIO u avokáda téměř nedává smysl a opravdu se jedná o zbytečně vynaložené náklady navíc.

Celosvětově se pěstuje několik desítek druhů, ale běžně dostupných je cca 15 odrůd. V čechách se dají nejčastěji sehnat dvě – Hass a Fuerte.

Právě tyto dva druhy jsou si vzhledově poměrně daleko.

Hass – je světově nejpěstovanější odrůdou a například v USA se pěstuje z 80 % právě Hass. Jeho slupka je hrbolatá, často se mu přezdívá ropucha. Barva je povětšinou hněda až hnědo-fialová a tvarem připomíná spíše vejce.

Fuerte – je naopak zelené a má hladkou slupku. Tvarem se přibližuje spíše hrušce

Avokádo – proč patří do skupiny superpotravin?

Zralost

Velkým kamenem úrazu je zralost plodu. Už nesčetněkrát jsem se setkal s negativní reakcí na toto ovoce. Údajně se velmi špatně loupalo a bylo hořké. Ano, přesně toto jsou typické znaky nedozrálého plodu. Stejně jako kdybyste urthli ještě zelený banán, tak také nepůjde slupka pohodlně otevřít a chuť vám vyvolá spíše zvracení (osobně vyzkoušeno v Peru cestou k Machu Picchu).

Často se radí řídit se zbarvením avokáda, ale zde se jedná o mýtus, který pochází z úst těch, co nerozlišují druhy a zkrátka jednou měli nezralé avokádo odrůdy Fuerte (zelená barva) a poté si někdy pořídili Hass, který byl zralý a samozřejmě hnědý. Od té doby tedy doporučují kupovat avokáda hnědá s tím, že se jedná o avokáda zralá. A mýtus byl na světě ????

Na dotyk musí avokádo být pružné a neklást přílišný odpor. Pokud jej lehce zmáčknete, tak by mělo o několik milimetrů povolit. Já však raději kupuji nezralá a doma si jej nechám zhruba 3 dny dozrát.

Ta, co už v obchodě působí zrale jsou mnohdy odzkoušena mnoha zákazníky a někdy mohou být až příliš pomačkaná a pokud se vytváří opakovaně silný tlak, tak může dojít k hnědnutí na těchto místech.

Stejně jako u banánů nebo “ťuknutého” jablka.

Poznat zralé avokádo tedy není žádná věda – párkrát si to vyzkoušíte a pak už se jistě nespletete.

Navíc zralost vnímá každý trochu jinak – například v Chile jsem během půlročního pobytu často zahlédl místní konzumovat takové avokádo, které bychom u nás považovali za přezrálé až shnilé.

Opravdu si pochutnávají i na těch se silně hnědým vnitřkem. Toto si musí každý sám vyzkoušet a najít si svou ideální zralost.

Konzumace

Avokádo je velmi chutné. Je to svačinka, kterou můžete začít jíst během pěti vteřin – stačí jej podélně rozkrojit a můžete dlabat lžičkou. Takto ho mám nejraději.

Většinou se však setkávám s názory, že si ostatní avokádo raději dochucují nebo ho používají jako přísadu do jídel. Dá se přidat do salátů, vynikající je s vejci a dělají se z něj pudinky a nebo pomazánky.

Jedním z nejznámějších receptů je guacamole. Já jsem jeden takový napsal a je velmi oblíbený – Guacamole se slaninou.

Avokádo – proč patří do skupiny superpotravin?

Dále doporučuji k vyzkoušení jednoduchý pudink.

Na jednu porci budete potřebovat:

  • jedno avokádo
  • dva banány
  • lžíči kakaa
  • pár kešu oříšků

Banány a avokádo rozmačkáte důkladně vidličkou a promícháte s kakaem. Nakonec ozdobíte ořechy a dle zralosti a sladkosti banánů je možno dosladit ještě lžickou medu. Velmi chutný a rychlý pokrm, který připravíte za dvě minuty. Nejedná se sice úplně tak o Low Carb recept, ale příznivce Paleo či Primal stravování potěší ????

  1. Na internetu najdete stovky dalších receptů, protože v zahraničí se jedná o zcela běžně používanou surovinu, s kterou lidé rádi experimentují a nahrazují jí méně zdravé alternativy.
  2. Výrobky z avokáda
  3. Miluju avokádový olej a majonézu.
  4. Cena

Pro mnohé je velkou potíží cena. Ta se napříč naším trhem často liší a opravdu jsem už viděl i jeden kus za 80 korun, což je samozřejmě extrémní hodnota. S nejlepší cenou jsem se setkal v jihoamerickém Chile, kde jsem si jej dopřával opravdu často i po více kusech denně. Za kilo avokáda (cca 6 větších kusů) totiž běžně zaplatíte v přepočtu kolem 30 korun.

V Čr se dá povětšinou koupit za cenu kolem 25 – 30 Kč za kus (někdy i méně), což stále některým přijde mnoho. Za tu samou cenu máte ale samozřejmě možnost koupit si jablečnou taštičku nebo hamburger z Mekáče ???? Pro co se rozhodnete?

Pro mě je 25 korun v poměru s obsahem živin v plodu naprosté nic. Opravdu dejte přednost kvalitě, protože avokádo vás skvěle zasytí, dodá spoustu energie a tělo doplníte o potřebné minerály a vitamíny.

Podělte se v komentářích o své zkušenosti s avokádem a nebo ostatní ispirujte vaším receptem.

>>> Další články, které vás budou bavit

Avokádo – zařaďte ho do jídelníčku a budou se dít divy!

Už jste někdy ochutnali avokádo? Exotické ovoce, které nám má opravdu co nabídnout. Do našeho jídelníčku bychom ho měli rozhodně zařadit. Víte proč?

Kde se vzalo?

Avokádo je plod hruškovce přelahodného a v žebříčku výživově nejlepšího ovoce se může rozhodně zařadit na přední příčky. Dá se totiž považovat za superpotravinu a jeden z nejzdravějších plodů planety. Je plné zdravých tuků, nechybí řada vitamínů a minerálů a jako bonus navíc skvěle chutná.

Na durhou stranu patří mezi ovoce s nejnižším obsahem vody. Obsah živin, především pak zdravých tuků, bílkovin a železa, se dá přirovnat k vejcím nebo masu, obsahuje totiž i bílkoviny, což jen tak nějaké ovoce nemá.

 Navíc pak ukrývá pod slupkou vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, měď magnesium.

Avokádo pochází z Mexika a na pulty našich obchodů je přiváženo především z Chille, Indonesie, Dominikánské republiky a samozřejmě i z Mexika. Má hruškovitý tvar, každý druh pak má i jinou barvu. Koupit tak můžeme avokádo zelené, hnědé či fialové.

U nás se prodávají především odrůdy Hass (barva hnědá až hnědofialová, tvar připomíná vejce) a Fuerte (zelená barva, tvar hrušky). Toto ovoce má dostatečně pevnou slupku, která nepropustí žádné chemické postřiky, které se při pěstování mohou používat.

Kupovat bio produkt je v tomto případě tedy zbytečné.

Jak vybrat to správné avokádo?

Vybírejte takový kousek, jehož slupka nemá promáčkliny a nesmí být poškozená.  Na omak musí být avokádo pružné, pokud jej zmáčknete, mělo by o několik milimetrů povolit.

Budete mít zájem:  Červené maso souvisí s vyšším rizikem cukrovky

Zralé avokádo poznáte tak, že má zvenku tmavě zelenou barvu (záleží na odrůdě) a je měkké na dotyk. Nekupujte ale blátivě měkké plody. Chuťově by nemělo být hořké, takové je nedozrálé.

To, že není zralé, poznáte i podle toho, že má dužina jasně zelenou barvu.

Avokádo se neloupe, stačí ho rozkrojit a vydlabat lžičkou, zdravá svačinka hned na světě. Avokádo má velmi lahodnou oříškově máslovou chuť, je málo sladké a díky tomu jej můžete kombinovat jak se slanými, tak sladkými ingrediencemi.

Avokádo v kuchyni

Avokádo můžete přidávat také do salátů, vyrobit z něj třeba zdravou netradiční pomazánku v kombinaci s vejci, dip ke grilovanému masu nebo z něj připravte oblíbené mexické guacamole. Skvělé je také do smoothie nápojů v kombinaci s malinami, jahodami nebo borůvkami. Pro děti můžete připravit zdravou čokoládovou pomazánku. Stačí avokádo rozmixovat s medem, kakaem a banánem.

Projezte se k imunitě: 5 nej superpotravin, které posílí tělo i mysl

Moderní životní styl umí dát našemu tělu pořádně zabrat. V jednom kuse někam spěcháme nebo bojujeme s problémy, které se na nás valí doma i v práci. Jak si v takových podmínkách udržet duševní pohodu? Zařaďte do svého jídelníčku tuhle pětici osvědčených superpotravin. Posílíte svou imunitu, a navíc si pochutnáte.

Mohlo by se zdát, že v posledních letech se se superpotravinami roztrhl pytel. Téma se pravidelně objevuje na titulních stranách časopisů o zdravé výživě, zatímco příznivci zdravého životního stylu jim někdy přisuzují téměř magické účinky.

Superpotraviny jsou opravdu bohaté na živiny, které mohou mít pro naše tělo řadu pozitivních účinků: ukrývají v sobě důležité vitamíny a minerály, ale také antioxidanty, které snižují riziko vzniku závažných chorob i zánětů. V českém prostředí nejsou přitom zdaleka takovou novinkou, jak by se mohlo zdát. I v našich končinách se mnohé z nich využívají už stovky let. Které z nich by ve vaší domácnosti určitě neměly chybět?

1. Med

Sladkou dobrotu ze včelího úlu ochutnal snad každý z nás. Med (a nejen včelí) má pro náš organismus řadu prokazatelných účinků. Kromě toho, že slouží jako vydatný zdroj energie, má antibakteriální účinky a napomáhá při hojení ran.

Patří mezi silné antioxidanty, jehož účinky dobře znaly i generace našich (pra)babiček. V kombinaci s mlékem působí med jako blahodárný elixír na pocuchané nervy. Proto se s oblibou přidává do křupavých sušenek nebo pečených pokrmů, jako jsou koláče nebo třeba kachní maso.

2. Borůvky

Tmavé bobulky z našich lesů lahodí nejen oku, ale i tělu: mají totiž silné antioxidační účinky a chrání naše buňky před volnými radikály (látky, které v nadměrném množství poškozují organismus a přispívají ke vzniku civilizačních chorob).

Navíc obsahují vlákninu, vitaminy C, K a minerály jako mangan, který podporuje nervový systém i správnou funkci kostí a chrupavek. Přibalte si občas borůvky na cestu do práce. Gurmáni si je mohou přidat do ovesné kaše nebo tvarohového dezertu.

Až vás přepadne hlad, budete mít po ruce nejen lahodnou svačinku, ale také pořádnou porci zdraví prospěšných látek.

3. Ořechy

Oříšky milujeme hned z několika důvodů: kromě neodolatelné chuti nás spolehlivě zasytí, ať už je zbaštíme jen tak, nebo s nimi vylepšíme domácí chléb či voňavé muffiny. Pod tvrdou slupkou najdeme celou řadů dalších užitečných látek, jako jsou vitaminy E, K nebo prospěšné fytosteroly, přispívající k redukci tzv. zlého cholesterolu.

4. Avokádo

Tajemnému kouzlu zeleného ovoce propadly už celé zástupy labužníků. Stačí se jen podívat, jaké popularitě se v posledních letech těší toasty a chlebíčky natírané avokádem. Částečně snad za to může i cizokrajný původ: avokádo pochází až z Mexika, kde se údajně objevilo před více než deseti tisíci lety.

Avokáda obsahují okolo 60 % mononasycených kyselin s protizánětlivými účinky a prospěšné mastné kyseliny. Nechybí ani antioxidanty, vláknina a minerály jako již zmiňovaný mangan nebo draslík a hořčík.

  Díky svému složení pomáhá avokádo při hubnutí (snižuje hladinu cholesterolu), působí proti osteoporóze a chrání před újmou náš zrak.

5. Quinoa

Patří do skupiny staroobilnin, jejíž pozitivní účinky znali už obyvatelé incké říše. Quinoa [ kinua ] se ve starých dobách těšila velké úctě a byla nazývána „matkou obilí“. Ztracenou slávu získala zpátky teprve nedávno, a to díky vysokému podílu bílkovin, vlákniny a minerálů (fosfor, železo, zinek…).

Quinoa obsahuje také vysoké procento antioxidantů, mj. rostlinných flavonoidů s protirakovinnými a antidepresivními účinky. Pokud si quinou zpříjemníte třeba pracovní oběd, rozhodně nic nepokazíte. Vyzkoušejte třeba lehké a výživné rizotto nebo salát z quinoy. Zaručeně si pochutnáte a doplníte ztracenou energii.

Už se vám sbíhají sliny na další super-pochoutky? Prozkoumejte sekci pod článkem, kde najdete další inspiraci na zdravé delikatesy, které utuží vaše zdraví a potěší chuťové pohárky.

Ořechy si většinou vybavíme jako ozdobu čokoládového dortíku nebo jako náplň v závinu, ale proč je omezovat jenom na sladké? Ořechy jsou mimořádně zdravé. Obsahují totiž vitamin E a díky hořčíku pomáhají předcházet svalovým křečím. Dále…
OřechyO účincích ořechů jsme vám již vyprávěli. Jen pro úplnost tedy zopakujeme, jak moc jsou ořechy zdraví prospěšné. Vlašáky vám doplní omega-3 mastné kyseliny, vitamin C, B, K i A. Díky svému složení si se stresem poradí snadno,…
Rekreace na venkověTen, kdo má chatu nebo chalupu, může jen potvrdit, že rekreace na venkově je jedním z nejlepších způsobů relaxace. Jen se musí dávat pozor na páteční a nedělní dopravní špičky. Na chalupě se můžete v klidu projít na…
Malé oranžové plody v sobě skrývají velké množství vitamínů a zdraví prospěšných látek, které oceníme především v zimních měsících. Posilují imunitu, zlepšují zrak, zkrášlují pokožku, a navíc mají lahodnou svěží chuť. Pěstování rakytníku…
Jednoduché přísady vám pomohou snížit spotřebu chemických čisticích prostředků. Na rozdíl od nich jsou ekologicky nezávadné, v přírodě snadno odbouratelné a zdraví bezpečné. Že je máte doma ve spíži, je už jen milý bonus navíc. A při nákupu…
Nepijte nalačno. Snězte napřed alespoň dva krajíčky celozrnného chleba, masité nebo jiné jídlo s vysokým obsahem bílkovin, případně tučnější pokrm. Užitčné také je si dát vitamin C a B-komplex.Nemíchejte během večera různé druhy…

Superpotravina avokádo: Buď ho milujete, nebo nesnášíte

Ideálně zralé avokádo má dokonale vláčnou, máslovou konzistenci a oříškovou chuť. Klíčové je spojení „ideálně zralé“, protože právě jistá nevyzpytatelnost tohoto ovoce je pro mnohé stále odrazující.

Plody hruškovce přelahodného (ano, to je skutečný botanický název avokáda) jsou trochu sázkou do loterie; ideálně zralé chutnají fantasticky, nedozrálé či přezrálé jsou jednoduše hnusné.

Leckoho také mate pohled na avokádo s hladkou zelenou slupkou a na jeho kolegu v černém hrbolatém krunýři. Stále je to jedno ovoce, jen jiný kultivar.

Skoro pět miliónů tun

Avokádo si lidé v oblasti dnešního Mexika dopřávali už 10 tisíc let před Kristem, dnes se pěstuje kromě Mexika hlavně v Dominikánské republice, Kolumbii, Peru, Indonésii nebo v USA, přesněji v Kalifornii. V roce 2013 se po celém světě snědlo 4,7 miliónu tun avokáda a celá třetina produkce byla právě z Mexika.

Ve světě se pěstuje několik desítek odrůd avokád, u nás ale nejčastěji narazíte na dvě: Hass a Fuerte.

Hass má právě tu tmavou nevzhlednou slupku, fuerte je sice v sympatičtějším, zeleném obalu, ale upřímně mám lepší zkušenosti právě s odrůdou Hass, která mnohem častěji nastavuje svou přívětivou, tedy dokonale zralou tvář.

Nicméně způsob, jak neskočit avokádu na špek, je poměrně jednoduchý: stačí odstranit „bubáka“, tedy zbytek po stopce. Pokud je prohlubeň světle zelená, je avokádo nezralé, pokud velmi tmavá až černá, je naopak přezrálé.

Opti­mální je světle hnědá barva, ta by měla avizovat ideálně zralý plod. Tahle metoda funguje na všechny odrůdy. Zkusit můžete také test pohmatem – vylučte vše tvrdé jako šutr nebo příliš měkké. Pak vám zbude „něco mezi“, kde už se ale bez odlupování bubáků neobejdete.

Pokud si domů přece jen přinesete nezralé avokádo, nezoufejte, jednoduše ho dejte do papírového sáčku a nechte na temném místě při teplotě kolem 20 °C.

Více avokád v sáčku si poradí samo, ovoce uvolňuje etylen, který zrání urychlí, jeden plod v sáčku podpořte přidáním banánu, jablka či rajčete. Během pár dnů se dočkáte kýžené zralosti.

A proč vlastně tyhle hry podstupovat? Protože máte co do činění se zázrakem přírody, žádný jiný podobný plod na světě neexistuje. Pokud byla řeč o jemné, máslové konzistenci, nebylo to přirovnání pouze obrazné, dužina avokáda totiž obsahuje 80 % tuku, máslo ho obsahuje 82 %.

V případě avokáda jde ovšem o čistě rostlinný tuk obsahující především mononasycené a nasycené mastné kyseliny, pak je tu takřka nekonečný seznam vitamínů a minerálů a všemožných lidskému tělu prospěšných vlastností.

Ale i u avokáda platí nepopulární rčení „dobrého pomálu“, jeden plod má kalorickou hodnotu kolem 2000 kJ, což je třeba v mém případě třetina celodenního příjmu.

A ještě jeden nepříjemný detail: avokádo obsahuje persin, toxin, jenž člověku neublíží, ale pro papoušky či kanáry může mít fatální důsledky a nemusel by se s ním srovnat ani menší pes či kočka.

Pokud však budete avokádem krmit především sebe a v přiměřené míře, dost si prospějete. Avokádo navíc nepotřebuje žádná velká kuchařská kouzla, prostě ho podélně rozkrojíte, zaseknete ostří do pecky a mírným pootočením ji vyloupnete.

Pak stačí lžíci zasunout mezi slupku a dužinu, otočit kolem dokola a máte dokonale vyloupnutou půlku plodu. A pak už si můžete hrát, stačí destruktivně rozmačkat zelenou dužinu vidličkou nebo ji úhledně nakrájet na plátky, které lze stočit či tvarovat do růžic.

To už je ovšem trochu instagramová vyšší dívčí.

Recept: Rocquamole

Nejčastěji se avokádo používá na přípravu mexické omáčky guacamole. Tohle je její sexy varianta.

Dužinu ze dvou zralých avokád rozmačkejte vidličkou, promíchejte se šťávou z jedné limety, hrstí posekaného koriandru a jarní cibulky, nasekanými chilli papričkami podle vlastního uvážení, pár lžícemi zakysané smetany a asi 100 g na kousíčky nalámaného dobrého sýra s modrou plísní, ideálně rokfóru. Dobře promíchejte, případně dochuťte solí a pepřem, pak už jen nabírejte omáčku kukuřičnými tortillami a užívejte slast.

Jak vypěstovat avokádo >>>

Avokádová kocovina. Pózujeme a přejídáme se

Když loni na podzim oznámil Radek Novotný, majitel oblíbeného podniku Onigirazu v Praze na Letné, že z etických důvodů končí s používáním avokáda, netušil, že mu tento krok přinese docela perné období.

Změnu dal zákazníkům vědět na Instagramu a novinku nevzali právě s nadšením.

„Část z nich to určitě nepřijala vůbec,“ popisuje sklonek minulého roku a přiznává: „Také není moc veselé, když víte, že každou půlhodinu vezme za kliku někdo, kdo bude chtít avokádo, a vy ho musíte odmítnout a zklamat.“

Nakonec si ale svůj postoj u zákazníků obhájili a těší se, že v nové karlínské pobočce začnou dělat svoje veganské suši sendviče s čistým štítem rovnou, bez problematické suroviny. Proč ale avokádo vůbec škrtli?

Móda a masivní konzumace zeleného ovoce má vážné dopady na místa, kde se avokádo pěstuje, a to se Radku Novotnému nelíbilo. „Nejde jen o leteckou přepravu a nelokálnost, to bychom nemohli pracovat ani s řasami a rýží. Vadí nám hlavně to, co dělá tento konkrétní byznys s krajinou, odkud pochází.

To prostě nedává v konceptu veganského občerstvení absolutně smysl.“ Co třeba nahradit avokádo hráškovým pyré, navrhuji. „To bohužel není dost sexy,“ namítá rezolutně a balí moje onigirazu s tempehem, coleslaw a oříšky do velkého plátku řasy. Prý je tu nejoblíbenější.

Za chvíli se do něj venku zakousnu a musím souhlasit – je to lahodné.

Móda a peníze

Co přesně se tedy v oblastech pěstování avokáda děje?

Budete mít zájem:  Jak Napravit Krcni Pater?

Obsese avokádem v posledních deseti letech způsobila raketové zvýšení světové produkce. Zatímco dříve se konzumovalo hlavně v tradičních zemích svého původu, dnes se „avo“ mění v nezbytnou kulturní potřebu i ve zbytku světa.

Vyfotit si na Instagram svůj ranní „avotoast“ se stalo mnoha lidem hlavním dostupným luxusem. Takto označených příspěvků je na Instagramu už bezmála půl druhého milionu. Heslo avokádo si ke svému pokrmu přidalo přes 10 milionů lidí.

Připočtěte další tvary slova, jako jsou #avo, #avocadolover a podobně, a malér je evidentní.

Sluncem zalité snídaně ale znamenají, že v Mexiku z avokáda bohatne drogová mafie a farmy střeží pochybná domobrana. Tradiční kávové farmy v Africe ustupují nově zakládaným sadům avokádovníku. Káva je přitom dlouhodobě udržitelná komodita, na rozdíl od avokáda, které se stává malou přírodní katastrofou. Aby se mohly zakládat další avokádové sady, odnášejí to i lesy.

Můžeme si říct, že do české Billy mexické avokádo nejspíš nepronikne, a je to pravda. Vydechnout si ale můžeme stěží. V našich končinách se setkáte s plody z Peru, Chile, Španělska, Izraele. Všude tam se stává avokádo monokulturou devastující půdu, vysávající obrovské množství vody a vytlačující jiné, přírodě prospěšnější formy hospodaření.

Zkrátka takové ty věci, co se dějí vždy a všude, kde začne hrát hlavní roli rychlý zisk. Pokud chcete vidět dopady pěstování na vlastní oči, pusťte si dokument Rotten na Netflixu.

Až uvidíte obyvatele Chile, kteří přišli o přístup k vodě, protože tu vykoupili avokádoví byznysmeni, dostanete spíš vztek než chuť na avokádové nigiri.

Vypadá to, že tu máme další případ environmentálního smutku; ale není první ani poslední, který nás čeká, takže se jej pokusme společně zvládnout.

Sněz, co můžeš

Samozřejmě, tady se můžete rozhodnout, jestli vám to vadí, nebo ne. Nejlépe pohledem do historie jídla, která nám napoví, jestli je správně A, nebo B.

V roli predátora, který likviduje kolem sebe faunu i flóru, už jsme byli mnohokrát. Kuchyni starého Říma dnes nedokážeme věrně napodobit – ne proto, že bychom nevěděli, jak vypadala, ale protože lidé prostě tehdejší suroviny zcela „vyžrali“.

A můžeme jít ještě dál než do starověku. Jak píše Yuval Noah Harari, profesor Hebrejské univerzity v Jeruzalémě zabývající se makrohistorií, jehož bestseller Sapiens mnozí četli: když lidé před 45 tisíci lety dorazili na australský kontinent, „setkali se s podivným světem neznámých tvorů, mezi něž patřil dvoumetrákový klokan.

(…) Ze stromů na ně shlíželi koalové tak ohromní, že rozhodně nevypadali jako roztomilí plyšáci, po pláních se proháněl nelétavý pták dvakrát větší než dnešní pštros, v podrostu se plížily ještěrky podobné drakům i pětimetroví hadi a v lesích žil diprotodon, dvouapůltunový vombat. Během několika tisíc let celá megafauna zmizela.

Ze čtyřiadvaceti druhů zvířat vážících nad 50 kilogramů přežil pouze jeden“.

Ekologickou katastrofu způsobil podle všeho člověk, na jehož vpád nebyla důvěřivá zvířata nikterak připravena.

Do třetice výlet do minulosti s profesorem Hararim, vysvětlujícím, proč nemáme jídla nikdy dost: „Když paleolitická žena našla strom plný zralých fíků, snažila se jich co nejvíc sníst přímo na místě dříve, než je otrhá tlupa paviánů. Tak se nám do genů dostala potřeba jíst energeticky vydatné potraviny.

Máme sice přeplněnou ledničku, ale naše geny jsou naprogramované, jako bychom žili v divočině. A tak stejně jako žena pod fíkovníkem spořádáme na posezení v mrazáku objevené litrové balení přeslazené zmrzliny a zapijeme je lahví Coca-Coly. Teorie „genu přejídání“ je dnes obecně považována za pravdivou.

Takže pokud bylo avokádo prohlášeno výživovými rádci za superpotravinu, je reakce lidstva na tuto informaci vlastně docela pochopitelná.

Co nám tedy historie říká o dnešní avokádové obsesi? Že jíme, jako by to bylo naposled, ale naše chování není nic nového a moderně zvráceného. Rozdíl je „jen“ v tom, že v paleolitu a starověku po světě pobíhalo „pár lidí“, a dnes jsou to miliardy vybavené potenciálně ničivými technologiemi, samy sobě mnohem nebezpečnější než kdy dřív.

Udělali jsme to tehdy, uděláme to znova, dalo by se cynicky říct. Jenže i když je chování neandertálců pochopitelné, není omluvitelné. Pokud dnes chceme sami před sebou obstát, je potřeba přijmout opatření. A tím je, ó nudo: rozumná míra.

Vadí, nevadí?

Someliérka Barbora Štolúnová a barista Martin Podracký z holešovické kavárny Osada s udržením vkusné míry už začali. Když loni otevírali, rozhodli se avokádo vůbec nenabízet, byť je to dnes v kavárenském byznysu docela nekonvenční postoj. Shodují se, že ho je v restauracích tolik, že sebere podniku automaticky jakoukoliv originalitu. Je prostě všude.

Doma si avokádo občas dají a pokaždé pak zasadí pecku. „Máme jich tam, myslím, tak pět za poslední rok,“ odhaduje Martin. „Nabízet avokádo, to bychom byli sami proti sobě.

Nás živí tohle,“ klepe na můj balíček právě koupené zrnkové kávy na filtr a naráží tím na vytlačování kávovníků avokádem. Nemá pocit, že by o něco přicházel. „Naopak.

Tím, že ztratíte určitou zákaznickou skupinu, vždycky zároveň získáte nějakou jinou, která oceňuje, že nejste stejní jako ostatní.“

Ne každý potřebuje k životu stejné fotky se snídaní jako většina. Klidné prostředí zbavené pózy je ostatně přesně tím, co do Osady hosty táhne.

Bára s Martinem tak trochu napovídají jediné možné řešení, jak získávat kvalitní potravu a nemít u toho výčitky svědomí: rozprostřít svoji chuťovou paletu co nejšíře a jíst střídmě od každého něco. To zároveň znamená nedávat přednost žádné konkrétní surovině ani se jí umanutě vyhýbat. Ani fobie, ani zbožštění.

Zmíněný dokument na Netflixu ve svém závěru nabízí východisko ze složité situace: pomoci by mohlo zavedení certifikace, jaká funguje například u kávy. Věděli bychom, které avokádo je „zlé“ a které „hodné“ a „férové“, a mohli použít tlak své peněženky, aby situaci změnila.

Eh, jak se člověku nechce zkoumat a řešit trable, které se dějí tak daleko od jeho domova! Kdybychom viděli avokádovníky za plotem tak jako řepku, uměli bychom se naštvat daleko snáz!

Odkud také brát sílu vzdorovat měkoučkému avokádu nakrájenému na krajíci opečeného kváskového chleba než z hněvu? Aspoň tedy prozatím, než se situace vyvine směrem k rozuzlení. Co se dá dělat – když si chceme užívat luxus globální hostiny po celý rok, musíme přijímat globální rozhodnutí, i když jsme třeba v kuchyni ve Zlámané Lhotě.

A to je dobrá zpráva nakonec: sáhnout si na ovládací páku avokádového problému totiž může nejen restauratér, kavárník, ale i běžný zákazník trhu. Bude to těžší než zatlačit u vás ve večerce, ať prodávají čerstvé pečivo, ale rozhodně ne nemožné.

Avokádo je ideální palivo pro vytrvalce i zrychlovač regenerace. Proč ho zařadit do jídelníčku a nejlepší recepty

Avokádo patří mezi superpotraviny, které jsou velmi prospěšné pro běžce. Poslouží jako ideální palivo pro vytrvalce, ale také urychlí regeneraci.

Avokádo, superpotravina nabitá vitamíny a minerály, díky kterým se stále více dostává do středu zájmu příznivců zdravého životního stylu, a také sportovců.

Není divu, plod hruškovitého tvaru je bohatý na vitamíny skupiny B, karoteny a minerální látky. Plody mají velmi vysoký obsah tuku, olejů i proteinů a vysokou energetickou hodnotu, např.

v porovnání s banánem až dvakrát větší.

Avokádo je výborné pro vytrvalostní běžce

V avokádu se nachází 30% tuků, které jsou z velké části zastoupeny ve formě zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin.

Tyto zdravé tuky pomáhají udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou a stejně tak dobrý cholesterol na optimální úrovni. Pro svůj nízký obsah cukru i glykemický index je avokádo vhodnou potravinou pro diabetiky.

Díky tomu, že obsahuje hodně zdravých tuků je ideální pro vytrvalostní běžce nebo ultramaratonce, kteří spalují hlavně tuky.

Z dalších vitamínů se v avokádu nachází vitamíny B1, B2, B3 , E, C, K a minerály hořčík, mangan a draslík. Ty všechny pomáhají správné regeneraci a fungování svalů.

Díky přítomnosti poměrně vysokého množství tuků dochází k efektivnímu vstřebávání těchto látek. Mimo vitamíny a další zdraví prospěšné živiny je avokádo také kvalitním zdrojem vlákniny.

Zařazením avokáda do jídelníčku se budete cítit svěžejší a energičtější.

Sportovci v tréninku neustále poškozují svalové tkáně. Jen díky tomu se posouváme k lepším výkonům, delším vzdálenostem a větší rychlosti. Aby svaly správně regenerovaly a kosti zesilovaly, je potřeba tělu dodat to správné palivo.

Avokádo obsahuje hodně potassia, které jednak pomáhá v tělu udržovat zásadité prostředí, ve kterém se mnohem hůř rozvinou nemoci a navíc podporují silné kosti.

Lidé, kteří pravidelně jedí potraviny s potassiem mají podle výzkumu v těle výrazně větší procento svalů v poměru s tělesnou váhou.

Urychluje regeneraci a podporuje růst svalů

Určitě jste slyšeli, že po běhu je dobré sníst banán, protože urychluje regeneraci. Avokádo obsahuje o 60% víc potassia, které se na regeneraci podílí, než banán a navíc díky vysokému obsahu vápníku, hořčíku a elektrolytů, které jsou nezbytné pro fungování svalů, je tou ideální svačinkou po tréninku, která zrychlí regeneraci.

Zatímco ihned po tréninku je vhodné doplnit nejdřív bílkoviny a cukry, avokádo se svým vysokým obsahem tuků je ideální jíst cca do hodiny po fyzické aktivitě.

Díky vysokému obsahuje vitamínu B6 a potassia avokádo stimuluje větší produkci hormonu testosteronu, který je klíčový pro zlepšování naší regenerace, budování svalů a lepší výkonnosti.

Nejsnazší je použít avokádo samotné se solí nebo jako pomazánku

Avokádo se snadno připravuje a pochutnat si na něm můžete různými způsoby. Zde je několik jednoduchých receptů, které stojí za to vyzkoušet. Asi nejjednodušší recept je avokádo se solí, pepřem a kapkou citronové šťávy. Plod podélně rozpůlíme, vypeckujeme, dokořeníme uvedenými ingrediencemi a následně pouze vyjídáme lžící.

Pomazánka z avokáda

Stejný postup můžete použít při výrobě pomazánky a to tak, že avokádo nejprve rozmělníte v misce spolu s uvedenými ingrediencemi a následně namažete na krajíc chleba, dozdobíte pažitkou či jarní cibulkou a pokapete olivovým olejem.

Miso-tahini avokádový toust s černým sezamem

V misce smícháme ¼ hrnku tahini pasty, 1 lžíci miso pasty, prolisovaný česnek, tamari omáčku (pokud používáte) a citronovou šťávu. Smícháme a podle potřeby přiléváme vodu tak, aby vznikla hustá krémová konzistence.

S hotovou pastou pomažeme opečený chléb, přidáme na tenké plátky nakrájené avokádo a dozdobíme černým sezamem a koprem.

Avokádo je také skvělé v salátech a poslední dobou se avokádo začalo přidávat do smoothie receptů.

Banánovo – avokádové smoothie

Na tuto dobrotu budete potřebovat 1 zralý banán, 2 hrnky mléka (rýžové, mandlové nebo sojové), ½ zralého avokáda, lžičku medu a několik kostek ledu. Vše pomocí mixéru rozmixujte a můžete podávat. Smoothie přezdívané také tekutá čokoláda je vhodnou volbou například před tréninkem. Zasytí a dodá energii.

Čokoládovo – avokádový pudink

Tento rychlý desert připravíte z poloviny zralého avokáda, 1 polévkové lžíce kakaového prášku, 1 polévkové lžíce javorového sirupu a 1/4 šálku neslazeného mandlového či kokosového mléka. Směs rozmixujete do hladka a podáváte spolu s neslazenými kokosovými vločkami. Krémový desert chutná výborně vychlazený.

Guacamole

Pikantní mexický pokrm podáváme s kukuřičnými lupínky, plackami nebo jako dip k hlavnímu jídlu. Stačí, když avokádo rozmixujete, přidáte prolisovaný česnek, na drobnou nakrájenou červenou cibulku, na malé kousky pokrájená rajčata, chilly, pepř, tabasko, několik kapek limetky, špetku soli je hotovo.

Avokádo můžeme přidat téměř k jakémukoliv jídlu, je velmi chutné, zdraví prospěšné a je vynikajícím zdrojem energie. Pro běžce je zvlášť užitečné nejen jako palivo a jako zrychlovač regenerace, ale i pro jeho podporu růstu svalů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector