Alkalická (zásaditá) voda – jak ji připravit a na co je dobrá?

10/03/2016 autor: redakcia

Alkalická (zásaditá) voda – jak ji připravit a na co je dobrá?Alkalická (zásaditá) voda – jak ji připravit a na co je dobrá?

Stupnica pH znamená „silu“ alebo „potenciál“ vodíka. Ide v podstate o logaritmickú stupnicu koncentrácie iónov vodíka v nejakom roztoku.

Číslo 7 znamená neutrálnu kyslosť. Každé číslo smerom dole predstavuje 10-násobok kyslosti predchádzajúceho stupňa. pH 3 znamená, že daný roztok je 10-krát kyslejší ako roztok s pH 4.

Smerom od 7 hore zasa platí, že sú roztoky s každým ďalším číslom 10-krát menej kyslé alebo, ako tomu zvykneme hovoriť, zásaditejšie.

Prirodzenou hodnotou pre našu krv je pomerne úzke pásmo pH 7,35 až 7,45 a to si telo pomerne prísne stráži. pH iných telesných tkanív a tekutín sa môže od tejto hladiny odchyľovať viac.

Čo sa v tele deje, ak je pH tkanív príliš nízke

  • Keď sú naše telá prekyslené, objavujú sa rôzne príznaky ako napríklad problémy s trávením, priberanie, únava a vyčerpanie.
  • Všetky tieto príznaky prekyslenia sa dajú odstrániť pitím čistej pitnej vody a konzumovaním bio ovocia a zeleniny, ktoré obnovujú zdravú rovnováhu v systéme.
  • Avšak voda z vodovodu, ktorú pijeme, obsahuje často rôzne nečistoty, zvyšky hormónov, chlór a neraz aj ťažké kovy, ktoré priamo vstupujú do nášho organizmu.
  • Výsledkom potom môžu byť viaceré ochorenia a slabý imunitný systém.

To, že naše celkové pH je ovplyvňované stravou, ktorú konzumujeme, nám oznámil už známy vedec a nositeľ Nobelovej ceny Dr. Otto Warburg. On už pred desiatkami rokov objavil, že 95% všetkých druhov rakovín sú kyslé, a že sú výsledkom dlhodobého prekyslenia organizmu.

V kontraste tomu, rakovinové bunky nedokážu prežiť v zásaditom prostredí.

Preto predpokladal, že acidóza (prekyslenie) sa spája nielen s výskytom rakoviny, ale aj množstvom ďalších zdravotných problémov ako sú rôzne chronické ochorenia typu osteoporóza, ochorenia srdca a ciev či cukrovka.

Alkalická (zásaditá) voda – jak ji připravit a na co je dobrá?

Dnes vám preto odhalíme recept na detoxikačnú alkalickú vodu, ktorú si doma dokážete pripraviť za 5 minút.

Recept na detoxikačnú alkalickú vodu

Uvedený recept sa skladá v viacerých zložiek, medzi ktorými dôležitú úlohu hrá citrón. Ako sa ukázalo, citrón má veľmi silné účinky na vyrovnávanie pH hladiny.

Hoci má kyslú chuť, v tele pôsobí zásadito a reguluje telesné pH.

Má tiež silné dezinfekčné a antibakteriálne účinky, ktoré dokážu pomôcť s mnohými zdravotnými komplikáciami od zlého zápachu z úst až po choleru.

Ingrediencie

Na výrobu alkalickej vody budete potrebovať nasledovné suroviny:

  • 1 citrón
  • 1/4 koreňa zázvoru (3 až 4 cm dlhý odrezok)
  • 1/2 stredne veľkej uhorky
  • 1/2 pohára mätových lístkov
  • veľký džbán na vodu (ideálne 1,5 až 2 litre)

Príprava

Ošúpte zázvor, dobre umyte citrón a uhorku (za pomoci teplej vody a trochu octu).

Všetky suroviny potom nakrájajte na menšie kúsky, vložte ich džbánu a následne zalejte čistou pitnou vodou.

Pre najlepší výsledok suroviny obmieňajte každých 24 hodín. Medzitým, ak alkalickú vodu vypijete, stačí novou čistou vodou zaliať už použité suroviny.

Užívanie

Pre získanie optimálnych účinkov na zdravie začnite s pitím tejto alkalickej vody hneď ráno po zobudení a pokračujte v priebehu dňa.

Alkalická (zásaditá) voda – jak ji připravit a na co je dobrá?

Zdroj: Badatel.net

Súvisiace články

Upozornenie: Tento článok je názorom jeho autora a v žiadnom prípade nenahrádza konzultáciu ani vyšetrenie lekárom v zdravotníckom zariadení. Príspevky a komentáre môžu vyjadrovať postoje, ktoré sa nemusia zhodovať s postojmi redakcie.

Péče o vodu v zahradním jezírku

Voda – základ úspěšné biologické rovnováhy v zahradním jezírku

Alkalická (zásaditá) voda – jak ji připravit a na co je dobrá?

Životní podmínky KOI plně závisí na kvalitě jejich vodního prostředí. Péči o vodu v zahradním jezírku by tedy měl každý milovník KOI věnovat tu největší pozornost. Jen tak se bude moci těšit ze zdravých, spokojených a sytě zbarvených KOI.

Teplota vody v zahradním jezírku

Jeden z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících život KOI ve vašem zahradním jezírku je teplota vody. KOI patří mezi studenokrevné obratlovce. Teplota jejich životního prostředí (vody v jezírku) plně ovlivňuje funkci jejich trávící soustavy, vylučovací soustavy, rozmnožovací soustavy, ovlivňuje jejich imunitní systém, náchylnost k onemocnění,…

KOI jsou teplomilní živočichové, jejich aktivita roste se stoupající tělesnou teplotou. Optimální teplotní rozmezí pro chov KOI je mezi 22 – 28 °C. KOI ochotně přijímají potravu, trávící procesy jsou optimální, přírůstek je ideální.

Samozřejmě dobrá kondice znamená vysokou odolnost vůči chorobám a parazitům. Tuto teplotu vody samozřejmě v našem podnebném pásu nemůžeme našim KOI zaručit celoročně.

V létě dochází k zvýšení teploty vody v jezírku v důsledku teplého vzduchu, stejně tak v zimě se teplota vody snižuje, což samozřejmě ovlivňuje životní pochody KOI.

Na teplotě vody záleží množství dostupného kyslíku ve vodě. S rostoucí teplotou vody se snižuje množství kyslíku v ní rozpuštěné (saturace kyslíkem klesá).

Z tohoto důvodu zejména v letních měsících je na místě opatrnost, aby nedošlo k náhlému nedostatku kyslíku v jezírku.

Deficitu kyslíku ve vodě zabráníte vzduchováním a zvýšením pohybu hladiny vody v zahradním jezírku, třeba plovoucí fontánou

Při vyšších teplotách jezírkové vody je též třeba dbát na nepřekrmování KOI. Zvýšený přísun potravy, která při rozkladných procesech spotřebovává kyslík, může zapříčinit zvýšení koncentrace dusíkatých látek, především amoniaku. 

Alkalická (zásaditá) voda – jak ji připravit a na co je dobrá?

V zimě je vyhovující teplota vody pro KOI mezi 3 – 5 °C, i když optimum mají nad 15 °C (což využívají velcí milovníci KOI, kteří chovají své miláčky v zimních nádržích).

Na jaře může dojít k rychlým výkyvům teploty vody v zahradním jezírku. Pokud jste např.

při zvýšení teploty nakrmili své KOI a vzápětí dojde k prudkému ochlazení vody v jezírku, KOI mohou mít problém přijatou potravu strávit. V nejhorším případě to může vést až k úmrtí KOI.

Proto doporučujeme použití jezírkového topení, které vám zaručí, že nedojde k rychlé změně teploty vody ve vašem zahradním jezírku.

Stejně tak je třeba při přesunu KOI dbát, aby voda, do které chceme KOI vypustit, nebyla chladnější, než ta, ve které jsou.

Teplota vody by měla být pravidelně sledována, výběr různých jezírkových teploměrů uspokojí jistě každého majitele zahradního jezírka.

 

Hodnota pH jezírkové vody

Co je hodnota pH?

Hodnota pH vody udává informaci o tom, zda je voda kyselá, neutrální či alkalická (zásaditá). Vodu s hodnotou pH 7 se označuje jako pH neutrální. Nižší hodnoty pH (0 – 6,9) značí vyšší obsah kyselin, nižší hodnoty pH (7,1 – 14) vody značí vodu s převahou zásad.

 Hodnota pH nevyjadřuje přímo koncentraci kyselin, ale je to matematicky odvozená funkce pH = log 1/[H+].

Důsledkem toho při pH lišícím se o jeden stupeň se koncentrace H+ liší desetinásobně, rozdíl mezi pH 6 a pH 8 znamená již stonásobnou změnu koncentrace H+!

Jaké procesy hodnota pH ovlivňuje?

Hodnota pH vody je jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje život KOI v zahradním jezírku. Jeho hodnota ovlivňuje chemickou formu látek, které jsou ve vodě přítomné.

Hodnota pH určuje míru rozpustnosti  některých látek a tedy i dostupnost prvků. Hodnota pH ovlivňuje míru dostupnosti CO2 pro rostliny, stejně tak saturaci vody kyslíkem.

Dusíkový cyklus je opět silně ovlivněn hodnotou pH. Ryby ovlivňuje hodnota pH vody jednak přímo (změna pH = změna osmotického tlaku), jednak nepřímo.

Při pH nižším než 7 je prudce jedovatý amoniak NH3 přítomný v relativně neškodné formě NH4+, při zvýšení pH nad neutrální bod se pak mění rychle na NH3, což může mít fatální následky. Hodnota pH také ovlivňuje činnost nitrifikačních baktérií.

Jak udržet stabilní hodnotu pH?

Hodnota pH v zahradní jezírku není konstantní, v průběhu dne i ročního období se mění. Hodnota pH ideální pro KOI v zahradním jezírku by se měla pohybovat v rozmezí pH 6 – 8. Doporučujeme pravidelné měření hodnoty pH vody v zahradním jezírku. Protože se hodnota pH vody mění i v průběhu dne, měřte hodnotu pH vždy v přibližně stejnou dobu.

Pro udržení stabilní hodnoty pH je velmi důležitá pufrační kapacita vody, neboli kyselinová neutralizační kapacita vody. Více o této problematice zde.

Vlivem metabolických procesů hodnota pH klesá (stoupá počet H+), stejně tak fotosyntéza ovlivňuje hodnoty pH (ve dne pH roste, v noci klesá). Hydrogenuhličitany jako hlavní pufrační činidlo v jezírkové vodě tento pokles pH vyrovnávají, po určité době ovšem dochází k jejich vyčepání.

Proto je důležité pufrační schopnost vody obnovovat. K tomu slouží přípravky pro změnu chemických parametrů vody.

Před použitím těchto přípravků, je ale velmi důležité zkontrolovat nejprve hodnotu uhličitanové tvrdosti vody, která by neměla být v zahradním jezírku pod hodnotou 8 °dkH. Pokud je alkalita vody (uhličitanová tvrdost) nižší, je třeba jí nejprve zvýšit a teprve pak aplikovat přípravky měnící chemické parametry vody!

Budete mít zájem:  Příznaky Blížící Se Menstruace?

Obsah kyslíku v zahradním jezírku

Alkalická (zásaditá) voda – jak ji připravit a na co je dobrá?

Obsah kyslíku ve vodě kolísá v závislosti na mnoha faktorech (fotosyntéza, rozkladné procesy, množství živočichů a rostlin ve vodě, pohyb vody, velikost vodní hladiny, teplota vody…). Kyslík je nezbytný pro život, dostatečné zásobení vody kyslíkem je nejdůležitějším parametrem pro KOI.

Kyslík se váže na krevní barvivo hemoglobin při průchodu krve žaberními plátky. Obsah kyslíku v přírodní vodě obstarávají především řasy a sinice. V zahradním jezírku je přítomnost řas a sinic nežádoucí, proto je třeba kyslík do vody uměle dodávat vzduchováním.

 Pokud je dobře vybudovaný filtrační a vzduchovací systém, není třeba se nedostatku kyslíku obávat.

Pro KOI je optimální hodnota kyslíku ve vodě 5 – 8 mg/l. S rostoucí teplotovu vody se snižuje množství saturece vody kyslíkem, proto zejména v letních měsících doporučujeme pravidelně měřit obsah kyslíku v jezírkové vodě. 

Dusíkaté látky v jezírku

Vlivem metabolických a rozkladných procesů dochází k obohacení jezírkové vody o dusík v amonné formě NH3/NH4+, dusitany NO2- (nitrity) a dusičnany NO3- (nitráty). Hlavním zdrojem dusíkatých látek v zahradním jezírku jsou výkaly KOI a odpady z krmiva.

Dusitany vznikají při nitrifikačním procesu. Jsou indikátory fekálního znečištění. Dusitany jsou též vysoce toxické. Více o vlivu dusitanů na zdraví ryb zde. Hodnoty obsahu amoniaku a dusitanů by měly být v dobře fungujícím zahradním jezírku neměřitelné!

Dusičnany NO3- jsou finálním produktem nitrifikačního procesu dusíku. Nejsou pro KOI nebezpečné, pokud nejsou dlouhodobě vystaveni vysoké koncentraci dusičnanů. Hodnota dusičnanů v zahradním jezírku by se dlouhodobě měla pohybovat pod 10 mg/l. Menší KOI reagují na vysoký obsah dusičnanů hůře než větší KOI.

Úprava vody v bazéne v piatich krokoch | HORNBACH.sk

Alkalická (zásaditá) voda – jak ji připravit a na co je dobrá?

Voda v bazéne potrebuje vašu starostlivosť. Ak ju budete hýčkať, v horúcich letných dňoch si kúpanie v priezračnej a čistej vode o to viac užijete. Poradíme vám, na čo sa zamerať a ako vyriešiť nepríjemné situácie odohrávajúce sa vo vašom bazéne.

Na dosiahnutie čistej vody v bazéne stačí dodržiavať päť základných pravidiel, ktoré sa dajú vyjadriť piatimi slovnými spojeniami:

  • starostlivosť o bazén a čistenie bazéna
  • dodržiavanie správnej hladiny pH
  • pravidelná dezinfekcia
  • vločkovanie
  • filtrovanie a pravidelné čistenie.

Je dôležité dodržať postup pri údržbe vody a zaobstarať si kvalitnú filtráciu, doplnky a chémiu, hoci nie ste jej priaznivcami. Bez nej to nepôjde, ale nemusíte sa obávať, že bazén bude páchnuť chlórom ako verejné kúpalisko. Chlór možno sčasti nahradiť aktívnym kyslíkom.

Minimálne raz ročne sa odporúča bazén vypustiť a dôkladne vyčistiť špeciálnymi čistiacimi prípravkami na bazény. Steny bazéna sa musia zbaviť vápenatých usadenín a nečistôt, v ktorých sa držia baktérie a riasy. Až po facelifte „vane“, kedy zapojíme ruky, gélové kefy alebo výkonný vysávač, možno napustiť vodu a podniknúť kroky k stabilizácii jej kvality.

Odborníci na bazény varujú pred používaním bežných čistiacich prípravkov pre domácnosť. Zanesú do krehkého systému cudzorodé látky, ktoré vodu zakalia a napenia. Môžu tiež poškodiť bazénovú fóliu.

V hobbymarketoch sú preto v ponuke špeciálne čistiace prípravky na steny a dno bazéna aj na okraje, ktoré tvoria nevábny prúžok nad hladinou.

Čistiť možno aj čiastočne napustený bazén, kedy priestor pod vodou čistíme špeciálnym bazénovým vysávačom a priestor nad hladinou kefami a príslušnou domácou chémiou šetrnou k životnému prostrediu.

Kvalitu vody riešime až potom, čo je bazén vyčistený. Nemalo by logiku snažiť sa o priezračnú vodu v zanesenom bazéne. Základom čistej vody je správna hodnota pH. Odporúčaná hodnota pre domáce bazény sa pohybuje od 6,6 do 7,4. Určíte ju pomocou testera a vodu na požadovanú hodnotu upravíte pomocou prípravkov pH plus alebo pH mínus.

„Klesajúcu“ pH hodnotu presúvajú zo zásaditej polohy do neutrálnej a „zvyšovače“ to isté urobia z kyslých hodnôt. Tento rozhodujúci parameter možno zmerať pomocou jednoduchých testovacích prúžkov, testovacích tabliet či elektronickým meračom. Hodnotu pH kontrolujte pravidelne minimálne raz týždenne, ak je horúco, interval preventívne skráťte.

Hodnota pH je definovaná ako množstvo vodíkových iónov, ktoré voda môže pojať. Ide o mernú jednotku, z ktorej sa dá vyčítať, či je voda zásaditá či kyslá. Čím nižšia je hodnota pH, o to viac vodíkových iónov sa vo vode nachádza a o to kyslejšia voda je. Hodnota pH klesá, ak bazén často používa mnoho ľudí a môžu ju ovplyvniť aj dažďové zrážky.

Hodnota pH Riziko 8,5

8,0

7,5

6,6 až 7,0

6,5

6,0

zničenie prirodzeného ochranného filmu pokožky
vápenný výkvet pri stredne tvrdej až tvrdej vode (prilepenie vo filtri, zakalenie vody)
výrazné oslabenie dezinfekčného účinku
ideálny rozsah hodnoty pH pre optimálnu starostlivosť o vodu
rozvoj zápachu a podráždenie sliznice v dôsledku tvorby chloraminov (viazaný chlór)
hrdzavenie materiálov obsahujúcich kovy a maltu (škáry, vodiče z nerezovej ocele)

Rovnako je potrebné sledovať a upravovať hodnotu alkality, čo je pojem pre uhličitanovú rovnováhu. Ak má bazénová voda prípustnú hladinu alkality a nachádza sa v rovnováhe, je voda schopná prirodzene vyrovnávať hladinu pH. Hodnota alkality by sa mala podľa odborníkov pohybovať v rozmedzí 80 až 120 ppm, teda milióntin celku, a meriame ju špeciálnym testerom.

Ďalej je dobré poznať tvrdosť vody. Hodnota tvrdosti bazénovej vody by nemala byť vyššia ako 18ºN. V prípade, že je táto hodnota prekročená, prichádzajú k slovu prípravky na jej úpravu. Tvrdosť vody je vhodné v priebehu sezóny kontrolovať, najmä po doplnení väčšieho množstva vody do bazéna.

Pre tvrdú vodu všeobecne platí, že sa v nej čokoľvek zle rozpúšťa, teda aj chemické prípravky. Preto k povinnej výbave bazénu patrí aj stabilizátor tvrdosti, ktorý zabraňuje zrážaniu a usadzovaniu vápnika, čím sa chránia filtračné zariadenia, výmenníky tepla a vodiče.

Tento prípravok je nevyhnutný, ak používate podzemnú alebo studničnú vodu.

Ak vykazuje voda správne hodnoty, pristúpte k dezinfekcii obsahu bazénu. Účinná dezinfekcia zabráni rastu rias a množeniu baktérií. Najčastejšie používaná je chlórová dezinfekcia – je rýchla a účinná.

Dezinfekcia vody je buď jednorazová akcia, ktorá sa nazýva chlór šok, kedy dôjde k radikálnemu zvýšeniu obsahu chlóru vo vode, ktorá rieši aj náhle znečistenie vody napríklad po búrke či po prvom napustení bazéna v sezóne. Dezinfikovať sa ale musí aj dlhodobo, priebežne, a to predovšetkým tabletami. Tie už chlór obsahovať nemusia, na dezinfekciu vody rovnako dobre poslúži aj kyslík. Tablety umiestňujeme do špeciálnych plavákov.

Na účinnú dezinfekciu vody môžeme použiť aj chlórový granulát, ktorý je rýchlo rozpustný, a teda vhodný pre trvalé, jednorazové aj dodatočné chlórovanie vody. Opätovne zvyšuje obsah chlóru.

Rýchlo rozpustné chlórové tablety sú vhodné pre priebežné chlórovanie alebo pre rýchle nastavenie optimálneho obsahu chlóru. Tablety s dlhodobým účinkom sú pomaly rozpustné tablety a obsahujú cca 90 % aktívneho chlóru.

Sú vhodné na trvalé chlórovanie všetkej vody a filtračných systémov.

Pre nepriateľov chlóru je určený aktívny kyslík v podobe granulátu, čo je dezinfekčný prostriedok fungujúci na báze kyslíka v kombinácii s aktivátorom. Tento výrobok zabraňuje aj tvorbe rias. Na báze aktívneho kyslíka sa vyrábajú aj tablety, protizákalové preparáty a prostriedky pre odstránenie nežiaduceho penenia.

Ak sa vyskytnú v bazéne nežiaduce riasy, spoznáte to podľa mazľavých stien. Voda sa sfarbí do zelena až do hneda, a to nie je stav, ktorý by zrovna lákal na osvieženie. Ak máte v bazéne správne pH aj dostatok chlóru, a napriek tomu sa objaví riasa, použite algicid, špeciálny prostriedok proti rastu a na hubenie rias.

Chlór – rýchlo rozpustný granulát

Tento výrobok je rýchlo rozpustný granulát. Chlór v podobe rýchlo rozpustného granulátu je špeciálne vhodný pre trvalé, jednorazové a dodatočné chlórovanie vody a tiež pre opätovné zvýšenie obsahu chlóru.

Chlór – rýchlo rozpustné tablety

Rýchlo rozpustné chlórové tablety sú vhodné pre priebežné chlórovanie alebo pre rýchle nastavenie optimálneho obsahu chlóru.

Budete mít zájem:  Jak Procvičovat Krční Páteř?

Chlór – tablety s dlhodobým účinkom

Chlórové tablety s dlhodobým účinkom sú pomaly rozpustné tablety s cca 90 % obsahom aktívneho chlóru. Sú vhodné na trvalé chlórovanie všetkej vody a filtračných systémov.

Multifunkčný blok

Pomocou multifunkčného bloku môžete vašu bazénovú vodu (až 30 metrov kubických vody) zásobovať po dobu až troch týždňov.

Existujú multifunkčné bloky s tromi funkciami: dezinfekcia, hubenie rias a vločkovanie.

Aktívny kyslík – granulát

Aktívny kyslík v podobe granulátu je dezinfekčný prostriedok na báze aktívneho kyslíka v kombinácii s aktivátorom pre aktívny kyslík. Tento výrobok zabraňuje tvorbe rias.

Alkalická (zásaditá) voda – jak ji připravit a na co je dobrá?

Potom, čo riasy zlikvidujete a vodu znova vydezinfikuje a prefiltrujete, prichádza čas tzv. vločkovania zvyšných nečistôt. Nalejete do vody prípravok zvaný vločkovač a necháte ho pôsobiť. Naviažu sa na neho nečistoty, ktoré následne odstránite pomocou filtračného systému.

Tekutý vločkovač umožňuje dokonalé vyzrážanie nečistôt do väčších vločiek a ich následné odfiltrovanie alebo sedimentáciu. Vločkovač dodá vode žiadanú iskru ako pri pramenitej vode. Reaguje rýchlo a nezávisle od teploty vody v bazéne.

Vločkovače zlepšujú účinnosť filtrov, pomáhajú predlžovať životnosť filtračnej náplne a skracujú čas potrebný pre pranie filtrácie. Tekuté vločkovače je možné dávkovať manuálne alebo prostredníctvom automatického dávkovacieho čerpadla.

Pri použití automatického dávkovania sa výrazne zníži spotreba vločkovača a zvyšuje sa účinok.

Po napustení vody, úprave jej parametrov, dezinfekcii a vločkovaní nepretržite filtrujte 24 hodín a v bazéne sa nekúpte. Piesková filtrácia by mala mať zodpovedajúci výkon.

Bez dobrého fungovania filtrácie nemožno ani s použitím chemických prípravkov dosiahnuť po všetkých stránkach čistú, kvalitnú a zdravotne nezávadnú vodu.

Pieskovú náplň filtrácie je nutné udržiavať neustále čistú, a preto ju musíte pravidelne aspoň raz za 14 dní preplachovať a najneskôr raz za 2 roky celú vymeniť.

Něco o zásadité vodě

Alkalická (zásaditá) voda – jak ji připravit a na co je dobrá?

Lidské tělo tekutiny potřebuje, o tom není žádných pochyb. Význam vody pro lidské zdraví je zkrátka nezpochybnitelný. Internet se jen hemží nejrůznějšími radami a doporučeními na dodržování „pitného režimu“. Někdy překračují rozumné meze a nerespektují skutečnost, že potřeba vody je individuální záležitost a není možné paušálně tvrdit, že každý má vypít 2-3 litry vody denně. Z pití se stala módní záležitost a lidé to s množstvím vypité vody přehánějí v takové míře, že se ozvaly známé lékařské kapacity. Jejich varování před riziky nadměrného příjmu tekutin zatím nezní tak silně, jak by možná mělo. Rozhodně zatím nelze pozorovat, že by záplava doporučení ohledně „pitného režimu“ nějak slábla. A objevila se i doporučení speciální. Články o „ionizované vodě“, vodě „strukturované“ a také vodě alkalické neboli zásadité.

Zásaditá voda je doporučována jako méně kyselá alternativa obyčejné vody (má tedy pH vyšší než 7) a její pití je údajně velkým přínosem pro lidské zdraví.

Na prvním místě ve výčtu všech benefitů se mluví o zklidnění pocitů pálení žáhy a problémů refluxu, dále se tvrdí že pití této vody je záštitou zdravých a silných kostí, snižuje objem tělesného tuku, lépe hydratuje, pomáhá krvi lépe proudit a tím posiluje její okysličující roli, příznivě působí na krevní cukr a všeobecně snižuje kyselost krve. Pití zásadité vody má být pomocí při řešení neblahých důsledků konzumace většinou nezdravé stravy typické pro současný západní svět, především překyselení-acidózy.

Najdeme však i vyjádření lékařů, kteří četná varování před překyselením organismu a jeho osudovými následky pokládají za další zbytečný povyk.

V lidském těle skutečně neustále vzniká velké množství kyselých látek – například kyseliny močová, uhličitá, mléčná, octová či solná (pomáhá trávení látek v žaludku, kde zároveň tvoří přirozený bakteriální filtr).

Pro organismus jsou přirozené a tělo má řadu ochranných systémů, které udržují stabilní pH v rozmezí 7,36-7,44. Vylučuje tyto látky močí, ale také plícemi, vydechováním kysličníku uhličitého.

Acidóza, pokud vznikne, je ve skutečnosti důsledkem nějakého závažného zdravotního problému – zástavy srdce, selhání ledvin nebo prudkého zhoršení cukrovky. Takovou situaci rozhodně nevyřeší alkalické potraviny nebo voda, hluboké dýchání, meditace ani jiná doporučení bojovníků s překyselením..

To, co jíme nebo pijeme, nemůže pH vnitřního prostředí lidského těla nijak ovlivnit. Lidé, kteří si v dobré víře denně měří pH moči, aby zjistili, jak jsou na tom s překyselením organismu, se nedozvědí nic jiného, než právě pH moči, které však nemá s pH vnitřního prostředí těla nic společného a je jen důkazem, že tělo odvádí, co odvádět má.

Jak najít cestu ven ze slepé uličky a vytvořit si šťastnou budoucnost.  >>>

Také zásaditá neboli alkalická voda má pomoci čelit nebezpečí překyselení. Lidé si ji mohou koupit – a nijak levně – mohou si ji však také připravit doma, buď pomocí „ionizátorů“ nebo přidáním některých běžných látek, především jedlé sody a citronové šťávy. Zvýší tak pH běžné vody ze 7 na hodnotu 8-9 i vyšší, což jsou většinou i hodnoty uváděné výrobci, kteří na prodeji zásadité vody vydělávají.

Existují studie, které se pokoušely ověřit proklamované účinky zásadité vody. Nešlo o studie nějak rozsáhlé, nicméně prokázáno nebylo nic z uváděných působení – s výjimkou příznivého vlivu na potíže s refluxem (návratem žaludeční kyseliny do jícnu, způsobujícím pálení žáhy).

Tento příznivý vliv však pouze zmírňuje příznak, nepůsobí na příčinu vzniku potíží. Navíc jedlá soda, jejíž přidání je základním způsobem domácího vytvoření zásadité vody, se při těchto problémech běžně používala už před desítkami let, takže nejde o žádnou novinku.

Snižování kyselosti žaludku dlouhodobým užíváním jedlé sody však lékaři nedoporučují, protože v žaludku tak vzniká oxid uhličitý, který sekreci žaludeční šťávy zvyšuje, tedy de facto podporuje její vzlínání do jícnu.

Dnes jsou při těchto obtížích doporučována antacida, která obsahují hydroxid nebo oxid hořečnatý a hydroxid hlinitý, nebo organické soli hliníku. Hořčík obecně tlumí dráždivost a sloučeniny hliníku rovněž mají vůči kyselinám tlumící účinky.

Zdá se tedy, že všechen halas kolem tolik vyzvedávaných účinků zásadité vody, dovedně navazující na hrozivá varování před „překyselením organismu“, je jen dalším marketinkovým trikem.

Včetně často připojeného konstatování – a to nejen v případě zásadité vody – že lékaři nechtějí účinnost té či oné jednoduché metody přiznat, protože vydělávají na léčení a předepisování drahých léků.

Zdravý rozum, obvykle označovaný ze selský a trocha kritického myšlení by mohly pomoci. V každém případě je vždycky nejlíp zeptat se nejprve právě lékaře.

Jak najít cestu ven ze slepé uličky a vytvořit si šťastnou budoucnost.  >>>

=========
Něco o kortizolu, stresovém hormonu a způsobech jeho snížení
Jak se probudit během tří minut – masáž pro ty, kterým se nechce vstávat.

Překyselení a vnitřní kyselo-zásaditá rovnováha těla

Organismus každého z nás je uzpůsoben tak, že bychom se mohli dožít až 130 let. Svým stylem života si buď dokážeme zachovat zdraví až do pokročilého věku, nebo naopak přivodit nemoci a předčasnou smrt.

Zloba, stres, nevhodná skladba stravy či nepřiměřené jednání nám odečítají potřebné body z našeho „životního konta“. Zároveň se tak vytváří vhodné prosředí pro onemocnění a bolest.

Existuje nespočet nemocí, ale pouze jediná jejich příčina:

nevhodný způsob života.

Než si řekneme jak odkyselit, je důležité vědět proč. Překyselení organismu je v současném světě jedním z nejnebezpečnějších degenerativních zdravotních problémů vůbec. Obzvláště proto, že mu doposud není věnována patřičná pozornost.

Překyselení, jeho dopady a souvislosti, zdá se unikají jak oficiální nauce o zdraví, tak i nám samotným. Málokdo si doposud dokáže uvědomit přímý vztah mezi možným dlouhodobým nadbytkem kyselin v organismu a zdravím.

Zdraví, neboli stav bez nemoci, je totiž bezprostředně závislé na rovnováze kyselých a zásaditých látek v těle. Stav nadbytku kyselin způsobuje či zhoršuje drtivou většinu nemocí.

Dá se říci, že je to přímo zlatý klíček k našemu zdraví. Co to znamená. Podle významných světových autorů totiž téměř není možno onemocnět, dokážeme-li udržet správnou zásadito-kyselou rovnováhu v organismu.

Přinejmenším je možné se s přehledem vyhnout riziku degenerativních onemocnění!!! A co to znamená pro nemocné…

? Pokud je možné nastolit správný poměr kyselin a zásad v těle, je vždy možná náprava zdravotního stavu či dokonce vyléčení!!!

  • Překyselení těla jako takové se projevuje (manifestuje) v sedmi fázích:
  • 1) ztráta energie
  • 2) přecitlivělost a podrážděnost
  • 3) zahlenění a zácpa
  • 4) záněty a zápaly
Budete mít zájem:  Jak Se Pozna Alergie?

5) ztuhnutí měkkých tkání (zatvrdliny jako např.vředy, bolesti svalů, karnatění cév, problémy s páteří, povlaky…)

6) tvoření vředů a na závěr

7) degenerace (rakovina, nemoci srdce, infarkty, mrtvice, aids, diabetes, skleroza…)

V dřívějším stádiu nerovnováhy, tyto symptomy nemusí být velmi intenzivní a zahrnují takové projevy jako například vyrážky na kůži, bolesti hlavy, alergie, rými, chřipky, problémy s dutinami. Jak se to zhoršuje, vzniká stav vážnějších situací.

Oslabené orgány a systémy těla se začínají dávat na cestu, jejímž výsledkem je nefunkčnost štítné žlázy, nadledvinek, jater a tak dále. Jak se tkáně stávají stále více kyselími, snižuje se úroveň kyslíku v tkáních a metabolismus buněk se zastaví. Jinak řečeno, buňky umírají, vy umíráte.

Vše lze pochopit jednodušeji než se zdá.

Náš organismus to ví naprosto přesně a proto s geniální přesností udržuje ve správném pH orgán, terý považuje za nejdůležitější.

Krev! Krev má pH 7,35 až 7,4 s velmi nepatrnými výkyvy.

Pokud by se tato rovnováha výrazněji snížila pod 7,35 člověk zemře. Jak jednoznačné…Celá řada biochemických procesů v těle je zaměřena na udržení pH krve a to i za cenu „nesprávné funkce jiného orgánu“ Krev má prostě přednost…Jak se tento důležitý proces realizuje?

Kyseliny jsou pro organismus škodlivé látky. Některé se v organismu tvoří jako produkty látkové výměny (chlorovodíková, octová, močová apod.) jiné bohužel přijímáme, tyto je bezpodmínečně nutné odbourávat/redukovat, pomocí látek zásaditého charakteru (minerály, stopové prvky…aloe vera). 

Jestliže přijímáme zásaditých látek málo a kyselých mnoho, organismus je nucen použít pro redukci kyselin uložené zásadité látky.

Vápník z kostí, chrupavek a zubů, Na a K z krve, chrom ze slinivky, zinek z prostaty…, hořčík který byl původně určen pro nervovou soustavu…..

Tím dochází k ochromení bezchybné činnosti orgánů a následně pak k nemocem, které dlouhodobým překyselením stávají chronické.

A to je špička ledovce.

Když dojde k překyselení, je to příliž moc i pro krev, aby si zachovala rovnováhu, tento přebytek kyselin se proto uloží na uskladnění do tkání=přetížený lymfatický-imunitní systém, játra, ledviny, srdce, pankreas, a střeva, dále se ukládají do tukových tkání, prsy, boky, stehna, břicho a mozek=polypy, hleny, cysty, kyselé krystaly, nádory, bradavice, ekzémy, skvrny, mateřská znaménka, mozoly, puchýřky apod.

Na prevenci a kompenzaci , když se tak mnoho kyselin přijímá stravou a výběrem stresujícího životního stylu, krev začne vytahovat alkalické minerály z našich tkání – jinými slovy, začínáme být kanibaly sama sebe. Tento ničící proces odpadních kyselin bychom mohli mazvat procesem rýchlého stárnutí.

Existuje skupina základních minerálů , které jsou zvlášť vhodné na neutralizaci či detoxikaci silných kyselin, jako sodík, draslík, vápník, hořčík, chrom, všechny tyto obsahuje aloe vera gel  společnosti ZDRAVÍČKO . Když tyto minerály reagují s kyselinami, vytváří se mnohem méně škodlivých látek, které potom mohou být eliminovány tělem.

Voda,voda a zase voda

V našem mírném pásmu vyloučí dospělí člověk denně nejméně 2,4l vody močí, potem, stolicí a při dýchání. Toto množství musí být bezpodmínečně zase doplněno. Část chybějící vody přijímáme v potravě, větší část musíme doplnit pitím.

Zde je rozhodující, co pijeme, neboť jen „živá“ voda udží tělo zdravé. O „zdravé a mrtvé“ vodě se dozvíte více na www.aquarion.empatia.

cz, ale zjednodušeně, lze říci, že „živá voda“ je voda zásaditá, ionizovaná a plná pozitivní energie, zatímco voda „mrtvá“ je kyselá, bez energie. Jak pH vody, tak i např. moči lze jednoduše změřit lakmusovým papírkem.

„živou vodu“ lze získat např. zmrazením (dojde k pozitivní změně krystalické mřížky) či z energetizováním dostupné vody z vodovodu krystaly či energetickími zářiči ( zářič k dostání ve Zdravíčku Boskovice).

PROTOŽE NAŠE TĚLO JE 70% SLOŽENO Z VODY A NAŠE SOUČASNÁ STRAVA A PROSTŘEDÍ NÁS SOUSTAVNĚ DENNODENNĚ PŘEKYSELUJE, JE NANEJVÝŠ VHODNÉ PÍT ALESPOŇ 2 LITRY „ŽIVÉ“, ALKALICKÉ VODY!!!

Odkyselení organismu

Za osvědčený prostředek k odkyselení organismu je již dávno považována např. voda z brambor, nastrouhaná brambora. Vylučování kyselin také podporují různé čaje. I svižná procházka zřetelně vylepšuje kyselou situaci těla tím, že se zmnožené kyseliny vydýchávají.V dnešní době je vhodným řešením pravidelné pití Aloe Vera Gelu.

Ajurvédská, čínská medicína připomíná, že v době od 10 do 14 hodiny a po 22 hodině by se neměl užívat žádný prostředek k odkyselení.

Program k odkyselení organismu

  • pravidelná kontrola pH ( lakmusovým papírkem v moči ) – strava bohatá na zásady
  • dopoledne jíst nejlépe jen ovoce – dostatečně pít
  • ne každá voda je vhodná, omezit se na vodu neperlivou – omezit bílkoviny, cukry a sůl
  • jíst mnoho přirozených především čerstvých potravin – vyvarovat se zlosti a zbytečným stresům
  • vyhýbat se „jedům“ jako alkohol, nikotin atd.
  • jíst v klidu a důkladně žvýkat – nejíst pozdě večer
  • jíst málo masa nebo dokonce žádné
  • jednou denně zajisti tělu přísun zásad, aby pH hodnota tělních tekutin dosáhla 7,5 jednotek
  • denně mít dostatek pohybu kvůli získání kyslíku a odkyselování pomocí dýchacích cest
  • rostliné preparáty jako spirulina, květný pyl nebo klíčky
  • jíst často brambory – jídlo ochucovat kořením než solí
  • pravidelně zařazovat odkyselovací a zásaditý nápoj ( není to cola ani pivo)
  • denně zařazovat potravinové doplňky se stopovými prvky např.Aloe Vera
  • používat kvalitní odkyselovací a minerální produkty – co nejčastěji si dopřát zásaditou koupel,např bylinnou Stručný přehlad potravin z hlediska kyselosti a zásaditosti

Kyselinotvorné potraviny

Žitné klíčky, rýže loupaná, pšeničné klíčky, vejce, maso hovězí, vepřové, králičí, slepičí, kapři, slanečci, ementálský sýr, tvaroh, čočka, bílá mouka, busrké ořišky, bílé pečivo, krupice, para a vlašské ořechy, uzené maso, šunka, ovesné vločky, sádlo, hrách, mandle, lískové ořechy…

Zásadotvorné a neutrální potraviny

Ananas, angrešt, artyčoky, bambusové klíčky, banány, borůvky, brambory, brokolice, broskve čerstvé, brynza, bylinky, camembert, celer, celozrnný chléb, cibule, citrony, cuketa, čaj zelený, černý kořen-kostival, černý rybíz, černá jeřabina, červená řepa, červené zelí, česnek, datle, dýně, fazole zelené, fenykl, fíky sušené, grahamový chléb, hlávkové zelí, hrášek čerství, hroznové víno, hruška, husí prsa, chřest, jablko, jáhly, jahody čerstvé, jogurt bílí-zakysaný, kapusta,kedlubny, kdoule, kopr, kroupy, krůta, kukuřice, květák, kysaná smetana, kysané zelí, ledový salát, lněné semínko, maliny, máslo, meloun, meruňky, minerálka neperlivá, mirabelky, mléko mateřské, mléko kozí,mrkev, nektarinky, okurky, ořechy, ostružiny, petržel, platýz, podmáslí, pomeranč, porek, růžičková kapusta, rybíz, rýže natural, ředkev, ředkvička, řeřicha, sirovátka, slepice, slunečnicový olej, sojové klíčky, šípky, špenát, švestky, telecí filé a stehno, tresky, třešně, ústřice, višně, želatina, žitná mouka a chléb…..

Proč je překyselení organismu tak nebezpečné

  1. Pod vlivem acidozy ztrácejí červené krvinky pružnost, tuhnou a nemohou nadále protékat tenkými kapilárami. Postižená tkáň není dostatečně zásobena, kyslíkem a živinami, coč může přivodit infarkt či mrtvici.

  2. Buňky jsou závislé na neutrální tělesné tekutině, jelikož si sami nedokážou obstarat výživu ani odstranit odpadní látky, Aloe Vera to dodáže.

  3. Snížená hladina minerálů v těle jako následek překyselení způsobuje lomivost kostí a praskání cév.

  4. Usazováním toxických látek ve vazivu vzniká řada „zásobáren odpadů“, jež tělo zatěžuji.

  5. V návaznosti na překyselení organismu ztrácíme svoji přirozenou obranyschopnost vůči infekčním chorobám.

  6. Zadržované toxické látky vytvářejí vhodné podmínky pro plísňové onemocnění vyvolané Candidou albicans, jedovaté zplodiny látkové výměny poškozují játra a mozek.

  7. Zvýšené překyselení způsobuje tzv.“vegatativní acidozu“, při níž se člověk rychle unaví, vyčerpá a podává stále slabší výkony.

  8. Během léčení ( léky ) se uvolní jedovaté látky, dosud usazené v tkáních. Přitom může dojít k samovootravě těla, někdy dokonce i se smrtelnými následky

Tři nejvýznamnější příčiny onemocnění a jejich následky

  • nedostatek minerálů – arterioskleroza, křeřové žíly, osteoporoza, paradentoza, poškození meziobratlových plotének, tříselná kýla, vrásky, vypadávání vlasů, zubní kazy…
  • vylučování odpadních látek – akné, alergie, ekzémy, hnisavé mandle, lupénka, neurodermatitida, nažity, pocení nohou, zubní povlak…
  • ukládání odpadních látek – arterioskleroza, ledvinové – močové- žlučníkové kameny, pakostnice, revma,dna, starobní skvrny, infarkt, zubní kámen…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector