Alergie Na Kysané Zelí?

Histamin se vyskytuje přirozeně v lidské těle. Vysoký obsah histaminu se vyskytuje ve fermentovaných potravinách rostlinného původu, např. v kysaném zelí (42–52 mg/kg), především pak ve šťávě z kysaného zelí (143–174 mg/l), což může způsobovat u některých citlivých jedinců zdravotní problémy.

Co je kysané zelí?

Kysané zelí obsahuje poměrně málo karotenů, avšak významné množství vitamínu A. Tento základní vitamín působí jako antioxidant, který vylučuje volné radikály z těla. Volné radikály jsou nebezpečné vedlejší produkty buněčného metabolismu, které mohou způsobovat mutaci zdravých buněk.

Co je kysané zelí protizánětlivé?

Kysané zelí obsahuje kromě vitamínů a minerálních látek také některé organické sloučeniny, které fungují jako protizánětlivá činidla. Rostlinné antioxidanty obsažené v zelí mohou díky své protizánětlivé schopnosti například snižovat bolest a nepohodlí kloubů, svalů či jiných zanícených oblastí.

Jak použít kysané zelí k tepelné úpravě?

Kysané zelí lze i zmrazit, ale pak se dá využít jedině k tepelné úpravě. Na chutný zelný salát z mrazeného zelí zapomeňte, neboť po rozmražení je velmi měkké a ztrácí svoji typickou vůni.

Jak je kysané zelí křupavé?

Aby bylo kysané zelí pěkně křupavé a déle vydrželo, volte výhradně pozdní nebo polopozdní odrůdy zelí, takzvané kruhárenské. Když nemáte k dispozici vlastní úrodu a musíte ho koupit, počkejte, až přijde na trh čerstvé zelí z podzimní sklizně a nešetřete na levném výprodeji zelí letního.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector