Ajurvédské bylinky – kterou na co použít?

Ajurvédské bylinky – kterou na co použít?

Tradičně se hřebíček (Lavanga) používá k léčbě běžných zažívacích potíží, a jako složka pro úlevu od bolesti.

Ajurvédská medicína je známá světu již po staletí. Svůj původ má v Indii. Je založena na přesvědčení, že tělo, mysl, a duch musí být v rovnováze, aby se zabránilo nemoci. Tato forma medicíny využívá také bylinky, které pomáhají udržovat dobré fyzické i emocionální zdraví.

Bylinky, dóša, ajurvéda

Jakékoli seznam ajurvédských bylin musí být členěn podle tzv. dóš, tří odlišných typů mysli a těla v ajurvédské medicíně.

Ájurvéda zná 3 základní energie neboli funkční principy, které se nacházejí v lidském těle i ve všech ostatních strukturách.

V češtině pro tyto tři principy neexistují vhodné ekvivalenty, takže pro ně používáme původní sanskrtské názvy – váta, pitta a kapha.

Předpokládá se, že každý člověk má alespoň jednu dominantní doshu (dóšu). Každá dosha má odlišné vlastnosti a používá různé byliny na pomoc vyvážení těla, mysli a ducha.

Udělejte si u nás online test na to, jaká jste dóša.

Váta a bylinky

Podle lidí zabývající se ájurvédskou medicínou, “Vata lidé” jsou obecně tencí, snadno se unaví, a často jim chybí energie. Níže jsou uvedeny některé bylinky doporučené pro lidi s dominantní Vata.

Ashwagandha

Ashwagandha, známá také jako indický ženšen a zimní třešeň, je často předepsaná v ajurvédské medicíně ke zvýšení energetické úrovně a snížení stresu i únavy. Studie ukazují, že tato bylina má protinádorové, antioxidační, protizánětlivé a antistresové vlastnosti. Kromě toho, bylina může pomoci zlepšit citlivost na inzulín.

Pozor: Ashwagandha může způsobit potrat, a nikdy by ji neměly užívat těhotné ženy.

Triphala

Triphala je primárně používána jako prostředek k detoxikaci organismu. Nicméně na rozdíl od tradičních a moderních detoxikačních přípravků, které tělo nechají jakoby bez života po detoxikační kůře, tato bylinka nechá tělo a imunitní systém silný a vyvážený.

Kantakari

Hořce chutnající bylina. Kantakari je často používána v Ajurvédské medicíně k léčbě plicních problémů, jako je astma, bronchitida, a zápal plic. Bylina je také na odkašlávání, čistí krev a má protizánětlivé vlastnosti. To může být také užitečné například při léčbě horečky.

Rasona

Rasona, také známá jako česnek, je známá pro svůj štiplavý zápach síry. Předpokládá se, že česnek může pomoci snížit hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak a může zlepšit některé poruchy trávení. Jeho antibakteriální vlastnosti mohou pomoci chránit proti bakteriálním infekcím a pomáhají léčit některá kožních onemocnění.

Methika

Methika, známá také jako pískavice, pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a zmírnit některé zažívací poruchy. Ve skutečnosti pískavice řecké seno nejen pomáhá udržovat rovnováhu cukru v krvi, ale také potenciálně chrání srdce od komplikací diabetu. V minulosti také tato bylinka byla používána pro vyšší laktaci kojících matek.

Pitta a bylinky

“Pitta lidé” jsou střední vzrůstem i vahou, mají střední úroveň energie. Níže jsou uvedeny některé byliny doporučené pro lidi s dominantní Pitta dóšou.

Amalaki

Amalaki, také známý jako indický angrešt, je ve skutečnosti malý strom, který produkuje malé ovoce bohaté na antioxidanty. Amalaki je považována za velmi silnou a omlazující ájurvédskou bylinu. Může to být tím, že plody obsahují 20x více vitamínu C než pomerančová šťáva.

Amalaki je také antibakteriální, protizánětlivá a chrání játra. Tyto výhody předurčují bylinku k tomu, že v Ajurvédské medicíně se používá k léčbě jater, kostí a dodává živiny do krve.

Draksha

Z Drakshi se využívají plody, stonek, listy i květy rostliny. Adstringentní listy se používají jako diuretikum a k léčbě běžných onemocnění kůže; plody se používají jako projímadlo, afrodiziakum, podporují inteligenci, a zmírňují zažívací problémy, a květy jsou používány k léčbě poruch jater, zánětu průdušek, a některé problémy s krvácivostí.

Yashtimadhu

Tato bylina, také známá jako lékořice, je používána v Ajurvédské medicíně k léčbě respiračních poruch a žaludečních vředů.

Chandan

Chandan je vonná složka vyrobená z posvátného santalového dřeva. Toto můžeme nalézt v mnoha směsích na aromaterapii, ale je také používána ve formě pasty k léčbě běžných onemocnění kůže, déle chladí, čistí a hydratuje.

Guduchi

Historie ajurvédské medicíny naznačuje, že hořké Guduchi podporuje celkovou pohodu a pomáhá tělu odolávat účinkům úzkosti a stresu. Používá se pro prevenci nachlazení a chřipky, podporuje imunitní systém, umí zmírnit chronické kožní onemocnění, jako jsou ekzémy a pomáhá chránit játra.

Ushira

Podle Todda Caldecotta, ájurvédského lékaře, Ushira je vytrvalá tráva, jejíž olej se používá k léčbě nejrůznějších onemocnění. Super je napříklaf pro střevní a žaludeční poruchy, dýchací problémy, záněty, a kožní problémy. Ushira je obzvláště voňavá bylina a má chladicí účinek na tělo.

Kapha a bylinky

“Kapha lidé” jsou větší s velkými energetickými rezervami, které jim umožní odolávat nemocem. Níže jsou uvedeny některé doporučené byliny pro lidi s dominantní Kapha dosha.

Sunthi

Sunthi nebo známá jako suchý zázvor, je známá pro svou schopnost usnadnit zažívací poruchy, jako je nevolnost, nadýmání, a zažívací potíže, jakož i potlačit příznaky běžného nachlazení. Studie ukazují, že Sunthi má schopnost bojovat s růstem H.pylori, bakterie odpovědné za mnoho žaludečních vředů.

Haridra

Tato bylina je obecně známá jako kurkuma. Zatímco studie kurkumy dále probíhají, již dnes víme, že sloučenina, která se v kurkumě nachází – kurkumin – má protizánětlivé, protirakovinné a antioxidační vlastnosti.

Poznámka: Kurkuma je obecně považována za bezpečnou, ale může způsobit zažívací problémy ve vysokých dávkách. Navíc, lidé s problémy se žlučníkem by se měly této bylině vyhnout.

Putiha

Putiha je velmi prospěšná ájurvédská bylina. Používá se k úlevě od příznaků zažívacích potíží, jako je nadýmání, nevolnost, zvracení, a problémy s chutí k jídlu. Studie ukazují, může pomoci zmírnit nepohodlí syndromu dráždivého střeva a může obecně zmírnit zažívací potíže.

Haritaki

Haritaki je ovoce pro posílení imunity a má projímavé účinky. To je také vyžíváno pro výživu hlavních orgánů jako jsou srdce, játra, ledviny a může pomoci léčit onemocnění očí. Bylina obsahuje třísloviny, které mohou přispět ke snížení účinků stresu na tělo.

Dále:

  • má silné desinfekční a vyživující účinky
  • omlazuje střeva a plíce
  • reguluje tlusté střevo a v závislosti na dávce staví průjem nebo zácpu
  • zlepšuje trávení a vstřebávání
  • urychluje zpracování potravy v žaludku
  • vyživuje mozek a nervy

Ajmoda

Běžně známý jako semeno celeru, Ajmoda je lahodná bylina s výraznou, pronikavou chutí. Tradičně se používá v Ajurvédské medicíně jako diuretikum, k léčení nachlazení a chřipky, zlepšení trávení.

Některé studie na zvířatech ukazují, že Ajmoda může snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak, ale je zapotřebí více studii ke stanovení jestli toto platí i pro člověka. Těhotné ženy by se měly této bylince vyhnout, protože může dojít ke stahům v děloze.

Lavanga

Lavanga (známá jako hřebíček) má zahřívací účinek na organismus. Tradičně se hřebíček používá k léčbě běžných zažívacích potíží, a jako složka pro úlevu od bolesti. Často také některé zdroje upozorňují, že hřebíček může ovlivnit srážení krve, a neměl by být používán s nějakými léky nebo bylinami, které ovlivňují srážení krve.

A které ajurvédské bylinky používáte pro své zdraví vy? Budeme moc rádi za komentáře.

Co si o ajurvédě ještě přečíst?

VIDEO: Ajurvéda – umění bytí

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

5 ájurvédských tipů pro zdravé a silné vlasy i v létě

Ztrácí vaše vlasy sílu, jsou slabé a třepí se jim konečky? Nebo máte od přírody krásné vlasy, ale v létě se začnou lámat a přijdou o svůj přirozený lesk? Máme pro vás 5 ájurvédských tipů pro zdravé a silné vlasy.

Pro mnohé z nás je léto nejkrásnějším obdobím v roce, ale vězte, že naše vlasy se na léto vůbec netěší. Dostanou totiž pořádně zabrat: sluníčko, slaná voda, sladká voda, fén a zase sluníčko a tak pořád dokola. S našimi tipy ukážete svým vlasům, že i létě je z čeho se radovat.

1. Oplachujte si vlasy studenou vodou

Horko a sluneční žár škodí vlasům nejvíce. Jsou pak suché a vlasové kořínky slábnou. To platí jednak o teplu, která nás zahřívá zvenku, tak o teplu uvnitř. I v těle nám teplo přirozeně stoupá vzhůru a opouští tělo na vršku hlavy.

K ještě většímu zahřívání organismu může docházet, jestliže máte v nerovnováze dóšu pitta, konzumujete stravu s vysokým podílem červeného masa, ale i z velkého množství mentální aktivity.

Budete mít zájem:  7 Den Po Ket Příznaky?

Mozku i pokožce hlavy více vyhovuje, jsou-li udržovány v chladu. Proto si po každém běžném mytí ještě hlavu opláchněte chladnější vodou. I sprchovat bychom se ideálně měli vodou, která má pokojovou teplotu. Při pobytu na slunci si vlasy často máčejte ve studené vodě a pro jistotu je raději schovejte pod čepici či klobouk.

2. Zdravé mytí

K mytí vlasů doporučuje ájurvéda bylinky v práškové podobě, protože odstraňují špínu, aniž by narušovaly přirozené fungování pokožky hlavy. Nejvíce se používá amalaki, šikakai (shikakai) a neem, ale můžete použít i prášek z kořenu kosatce nebo maranty. Chcete si šampon sami vyrobit? Zkuste náš recept.

Recept na ájurvédský šampon

Suroviny:
2 lžíce shikakai, 1 lžíce amalaki, 250 ml horké vody

Příprava a použítí:

  • Shikakai a amalaki smíchejte se 150 ml horké vody a nechte 20 – 30 minut odstát.
  • Přilijte zbylou vodu a znovu promíchejte.
  • Vzniklou směs vmasírujte do pokožky hlavy a vlasů a nechte působit po dobu 2 – 3 minut.
  • Vlasy důkladně omyjte.

Domácí šampon je úžasná věc, ale jen těžko budeme mít před každým mytím na jeho přípravu čas. Navíc jsme většinou zvyklí na klasický pěnový šampon. K dostání jsou i pěnové ájurvédské šampony, které obsahují neem, amalaki nebo shikakai.

Pokud chcete zabránit lámavosti vlasů, tak je bezprostředně po mytí nekartáčujte, ale pouze prohrábněte konečky prstů.

3. Podpořte zdraví vlasů i zevnitř

Vlasy odrážejí náš vnitřní zdravotní stav. Analýza vlasů se například využívá v oblasti výživového poradenství nebo v medicíně k odhalení toxicity a chybějících živin.

Aby mohly vlasy prospívat, potřebují ty správné vitamíny, proteiny a minerální látky. Naše strava by měla být bohatá zejména na železo, síru, zinek, soubor vitamínů B a vitamín C a také na esenciální mastné kyseliny. Jezte hlavně čerstvé potraviny a pokud možno co nejméně chemicky upravované.

Ájurvéda pro posílení vlasů doporučuje čerstvé mléko, jogurt a nefermentované sýry, ze zeleniny pak zejména špenát. Zdrojem proteinů, olejů a zdravých tuků mohou být například vlašské ořechy, sezamová semínka nebo ghí.

Důležitá je také hydratace. Neopomíjejte myslet na správný pitný režim, což létě platí dvojnásob! Takže pijte, pijte, pijte 2-3 litry vody denně.

Pro krásné vlasy můžete také užívat ájurvédské bylinky jako doplňky stravy. Jsou to zejména amalaki, bhringaraj, brahmi nebo ašvaganda, které podporují výživu a růst vlasů.

4. Nebojte se oleje

Ajurvédské bylinky – kterou na co použít?I přesto, že máte pocit, že se vaše vlasy velmi mastí, nebojte se aplikace bylinných olejů. Vyživují a posilují vlasové kořínky a podporují růst vlasů. Proto si čas od času dopřejte regenerační olejovou masáž hlavy. Jako základní olej se používá kokosový, sezamový nebo mandlový olej. K olejovému základu můžete přidat neem, amalaki, santalové dřevo nebo jasmín.

Olejová masáž hlavy

  • Olej si nalijte do menší misky, rozhrňte si od horní části hlavy pěšinku vlasů a začněte ho nanášet na pokožku hlavy a postupně roztírejte do pokožky.
  • Poté si rozhrňte rovnoběžně další řádek vlasů s odstupem cca 5 cm a postup opakujte, až budete mít celou pokožku hlavy dobře pokrytou olejem. Pokud máte delší vlasy aplikujte trochu oleje i do jejich délky. Pomocí konečků prstů pak krouživými pohyby jemně masírujte pokožku hlavy.
  • Po ukončení masáže si vlasy zabalte do ručníku a nechte olej cca 30 minut působit. Zábal je možné si ponechat na hlavě i přes noc, kdy tělo odpočívá a kůže je schopná lépe přijímat výživu.
  • Po odstranění zábalu si vlasy osprchujte a omyjte přírodním šampónem. Aplikace oleje stačí jednou týdně a uvidíte, že jde o ten nejlepší kondicionér.

5. Nechte své vlasy odpočívat

Spánek jak známo posiluje celé tělo vlasy nevyjímaje. Dbejte na to, abyste přes léto měli dostatek spánku a využijte každou chvilku třeba jen k malé odpolední siestě.

Odpočinout by si vlasy měly také od fénování, barvení nebo trvalé. Omezte používání elektrických kulem, žehliček na vlasy a podobných pro vlasy mučících nástrojů. Investujte do kvalitního kartáče a vlasy důkladně prokartáčujte různými směry a nechte nějaký čas volně rozpuštěné. Podpoříte tak krevní oběh u kořínků vlasů.

Nemůže si pomoci a potřebujete si barvu vlasů zvýraznit? Zkuste pro změnu nějaký přírodní přeliv, například z henny. Henna má trvalé barvicí účinek, aniž by obsahovala amoniak, peroxid, parabeny, těžké kovy či jiné chemické přísady.

Nemáte čas na to se tolik zabývat svými vlasy? Nemusíte se snažit dostát všech tipů výše, stačí, když si vyberete aspoň některý z nich. Uvidíte, že se vám vaše vlasy odvděčí.

Ajurvédské byliny

Ajurvéda (ÁJUR – tělo, mysl a duše, VÉDA – znalost, vědění, věda) je věda o zdravém životě (celostní léčebný systém), pochází z védských písem, nauka o zdraví Ajurveda vznikla před 6000 lety, v sanskrtu (jazyk indických učenců) znamená Ajurvéda „“poznání dlouhého života““ (nauka o dlouhém životě). V seznamu Ajurvédy je cca 4000 léčivých rostlin. Průkopníkem Ájurvédy v Čechách a držitelem čestného titulu „Riši“ je Pavol Hloška. Podle ajurvédy vychází nemoc z duše a do terapie zahrnuje astrologické konstelace a masáže. Pouze z čerstvých bylin se připravují léčivé přípravky.

  • Ajurvéda, indická medicína pro tělo i mysl, léčebný systém, který se skládá z jednotlivých unikátních systémů výživy, cvičení, bylinné terapie, relaxace, meditace, pročišťování organismu, aromaterapie a masáží
  • Světová zdravotnická organizace (WTO) uznala Ajurvédu jako platný léčebný systém
  • Sušruta, představitel ajurvédy, tvůrce Sušruta samhitá, představitel a zakladatel indické chirurgie
  • Čaraka (Cgaraka), představitel ajurvédy, autor Čaraka samhitá sútra
  • mudrc Háríta, popisuje především léčivé vlastnosti potravin

8 základních odvětví ajurvédy:

  • Kayachikitsa – všeobecná medicína – 5 hmotných prvků, 3 základní substance ( vata, pitta, kapha)
  • Shalyachikitsa – chirurgie (přírodní materiály, zlato, měď)
  • Salakya – tantra (léčba hlavy, oční a nosní dutiny)
  • Kaumara – brithya (pediatrie – léčba dětí)
  • Agada – tantra (toxikologie – otravy jedy)
  • Bhuta – vidya (psychologie, čištění mysli)
  • Vajikarana tantra (sexuologie, nyní každý 4 pár trpí neplodností)
  • Rasayana – tantra (rekonvalescence, omlazování)

Tri doshi (substance-energie, chyba – nerovnováha)

Podle Ajurvédy je každý člověk malý vesmír a je tvořen třemi prvky (principy, roční období): oheň (pitta – kombinace ohně a vody), zem (kapha – kombinace vody a země) a vzduch (vata – kombinace éter a vzduch), pokud nejsou tyto tři principy v rovnováze, člověk onemocní (je to jako orchestr bez dirigenta). Kapha převládá v dětství, pitta ve středním věku a vata ve stáří. Kapha kulminuje dopoledne, pitta v poledne a vata večer.

  • kapha (sliz, voda) – kombinace vody a země, symbolizuje princip hmoty a struktury, sladká
  • pitta (žluč, horko) – kombinace ohně a vody, symbolizuje metabolismus, ostrá
  • vata (vítr) – kombinace éter (prostor) a vzduch, symbolizuje pohyb, slaná

Významní učitelé a zkladatelé ajurvédy:

  • Dhanvantari z Benaresu (Varánasí, cca 1500 př.n.l. je pokládán za reinkarnaci boha Višnua a za předního mudrce ajurvédy. Vytvořil ajurvédu jakožto specifické umění uzdravování a je duchovním zakladatelem chirurgické školy Dhanvantari.
  • Nagarjuna(cca 500 n.l.), slavný mudrc mahájánského buddhismu, je autorem komentáře k samhitě Sušruta.
  • Vagbhatta ze Sindu (cca 342 př.n.l.) je autorem samhity Aštanga hridaja, komentáře k samhitám Čaraka Sušruta se syntézou dalších prací od jiných předních ajurvédských autorů. Díky jemu byla do dříve ortodoxních ajurvédských škol vnesena řada nových bylin a chirurgických technik.

 Hlavní principy Ajurvédy:

  • hlavním principem ajurvédy je život v souladu s tělesnou konstitucí, přírodními zákony a zachováním rovnováhy energie v těle
  • základem Ajurvédy je strava (3 x denně), nejíst po 18 hodině (jídlo musí obsahovat 6 chuťových látek: sladké, kyselé, slané, ostré, hořké a sliznice stahující látky), strava se určuje pro konkrétního jedince na základě ročního období
  • základem Ajurvédy je také olej a očista těla (kůže je čistící orgán)
  • kromě stravy patří ke klíčovým dechová cvičení, bylinná terapie, životospáva, jógová cvičení, celková životospráva
  • anamnéza – celistvý pohled na člověka a jeho okolí
  • pracuje se na obnovení vztahu k přírodě a snižuje vliv současného moderního světa
  • každý jedinec je podle ajurvédy složen z pěti elementů (vzduch, prostor, oheň, voda, země), tří životních principů (dóša) – Kapha, Pitta a Váta, sedmi tkání (dhatus) a dalších energetických kanálů (šrotas)

Sušruta – objevil body marma (místa, kde se protínají cevy, nervy, kůže a orgány- celkem 107 bodů)

Budete mít zájem:  Srůsty Na Vejcovodech Příznaky?

Agni – silný trávící oheň, který má schopnost trávit a metabolizovat potravu, agni můžeme posílit teplou vodou, kyselinou cironovou, kořením například fenykl, kardamon, koriandr, římský kmín. 

Jak se stravovat podle Tridosha:

lidé typu váta mají hubenější tělesnou konstituci, sušší kůži, problémy s prokrvením končetin a celkově mají slabší trávení, pro tento typ je typická suchost, chlad, drsnost a lehkost. Proto je pro ně vhodné jíst vlhčí, těžší, teplá jídla převážně sladké, slané a kyselé chutě. lidé typu Váta nemají silný trávící oheň a proto je příliš těžká jídla oslabují.

  • koření, které prohřívá, zažívání – kardamon, zázvor, česnek, skořice, anýz, kurkuma, vanilka, tymián, oregano.
  • obiloviny- rýže, oves, quinoa, sezamová semínka, ořechy, lehčí luštěniny jako červená čočka či fazole mungo
  • zelenina- tepelně upravena, uvařena, nebo lehce osmahnutá
  • syté a zralé ovoce (velmi sladké, těžší typy)  – banány, mango, papája, sladké pomeranče, ananas, švestky, nevhodné je toto ovoce:  jablka, hrušky, brusinky, granátová jablka, sušené ovoce
  • ořechy a semínka
  • ovoce i zeleninu je vhodné mixovat a konzumovat v tekuté formě
  • oleje – vhodný je sezamový olej
  • nevhodné čisté veganství, může způsobovat zdravotní problémy, oslabení a nerovnováhu

lidé typu pitta májí silný trávíví oheň a žije v teplém klimatu, mají střední postavu s přiměřenou svalovou hmotou, mají  velkou chuť k jídlu, rychle tráví, silnou imunitu, pravidelné vylučování, pokud je pitta nevyrovnaná, mohou mít problémy s horkostí kůže, žaludku, ve střevech, se záněty obecně.

  • raw strava, při nadbytku pricipu pitty ajurvéda doporučuje ochlazování
  • ochlazující koření –  máta či fenykl, nevhodné je zahřívací  koření – zázvor, pepř, chilli
  • ořechy – mandle a kokos, z luštěnin adzui, cizrna, loupaný hrách a další těžší luštěniny
  • zelenina – sladké  a hořké druhy (dýně, květák, cuketa, okurka, brambory, tuřín)
  • ovoce – jablka, mango, ananas, meruňky, bobuloviny, pomeranče

lidé typu kapha mají robustnější postavu, svalnatou nebo s vyšší množství tuku, rádi spí, mají sklon k přejídání a lenosti, pro tento typ je typické vlhko, chlad, těžkost a olejnatost, jídlo by mělo být vyrovnávající – tedy lehké, teplé, suché a s drsnější strukturou

  • ovoce (svíravé chuti – jablka, brusinky, ostružiny, arónie, angrešt) a čerstvá vláknitá zelenina včetně RAW stravy – lehké a ochlazující
  • vařená strava a se zahřívacím kořením (skořice, pepř, chilli, zázvor, černý pepř)
  • nevhodná tučná, mražená, mastná jídla
  • vhodné sušené ovoce, fazole, brambory
  • nevhodná jsou jídla štiplavá, hořká, svíravé chuti, ale také sladké, slané a kyselé
  • nevhodné čisté veganství, může způsobovat zdravotní problémy, oslabení a nerovnováhu

5 prvků podle Ajurvédy:

palec je éter, který je protipolem 4 prstů (země, voda, vzduch, oheň) na ruce – malíček – země, prsteníček – lehčí než země je voda, prostředníček- oheň, ukazováček -vzduch. Síla palce je stejná, jako síla 4 ostatních prstů na ruce

  • země
  • voda
  • oheň
  • vzduch
  • éter – prostor (duch života, nosič myšlenky, kvintesence, atma, všeobsahující, prostupující vším)

Seznam Ajurvédských bylinek:

Zahřívací bylinky a potraviny

  • kurkuma + černý pepř, chilli, skořice, hřebíček, hořčice
  • šípkový a zázvorový čaj

Chladivé bylinky a potraviny:

  • mátový a meduňkový čaj
  • fenykl, koriandr, šalvěj lékařská
  • raw strava

 

Rozdělení 5 elementů (Feng shui):

element Oheň země kov voda dřevo
fire earth metal water wood
barva  červená, vesele pestrobarevná žlutá, okrová, béžová, písková, hnědá,  skořicová bílá, šedá, barvy kovu a chladné pastelové barvy černá, tmavě modrá, průhledná zelená a modrozelená
jin /jang plný jang jin-jang, rovnováha nový jin plný jin nový jang
 číslo 7 5 9 6 8
roční znamení Mars Saturn venuše merkur jupiter
klima(čchi) teplo vlhko sucho chlad vítr
roční období léto střed podzim zima jaro
směr jih centrum západ  sever východ 
čas 11-13, 13-15 7-9, 9-11 3-5, 5-7 15-17, 17-19 23-1, 1-3
Tvar špičatý, trojúhelník (hrot směřuje nahoru), pyramida, hvězdice čtverec nebo horizontální, plochý, nízký kulatý, půlkulatý nepravidelný, vlnky vertikální obdélník, sloup
světová strana Jih Jihozápad, Severovýchod, Střed Západ a Severozápad Sever Východ a Jihovýchod
orgány srdce-jin, tenké střevo-jang žaludek-jang, slezina a slinivka-jin  plíce-jin a tlusté střevo-jang  ledviny -jin a močový měchýř-jang  játra-jin, žlučník-jang
chuť hořká sladká pálivá slaná kyselá
dorůstání proměna, dospění dozrávání uchovávání rození, početí
smysly hmat chuť čich sluch zrak
tělo puls, žlázy s vnitřní  sekrecí svaly, rty puls, kůže, ochlupení kosti, vlasy šlachy, nehty,   chrupavky
emoce smích, radost, nenávist empatie, tvořivost,   úzkost kuráž, vitalita, žal,   smutek tvořivost, strach,   obavy trpělivost, zlost
čas dopoledne odpoledne večer půlnoc ráno
soustava endokrivní, nervová trávící dýchací rozmnožovací, oběhová imunitivní
období 15.5-14.7.

MEDICINA.cz – Byliny Ájurvédské medicíny

Podpora zdraví kloubů pomocí Ájurvédy

Téměř nikdo si neuvědomuje, jak je pohyb životně důležitý. Přitom každý pohyb je závislý na zázračně kluzkých a polstrovaných mezerách mezi našimi kostmi – na kloubech. Jsou nepostradatelné, a přesto jsou neuvěřitelně podceňované. Žít bez kloubů nelze, proto je důležité o ně pravidelně pečovat. Každá jejich bolest ovlivňuje negativně celkový stav a pohodu.

Kurkuma známá jako koření králů, tvoří nezbytnou součást indické kuchyně, ale dokáže mnohem víc než jen okořenit jídlo. Farmakologické studie se shodují na tom, že kurkuma má výborné účinky na lidský organismus. Její účinná složka je kurkumin, přírodní a zcela netoxická látka.

Ajurvédský produkt pro zdravé klouby Nový kosmetický přípravek AIMIL MUSCALT FORTE – masážní olej je produkt, který vychází z dlouholeté přírodní ajurvédské tradice, novodobých výzkumů a moderních technologií. Cílovou skupinou jsou sportovci a lidé trpící chronickými bolestmi kloubů (záněty kloubů, svalů a šlach). Produkt představuje účinnou prevenci i léčbu.

Bhringraj (Eclipta Prostrata nebo Eclipta Alba) je v Ajurvédě proslulá bylinka obecně známá jako „falešná sedmikráska“ je  léčivá rostlina patřící do rodiny Asteraceae. Eclipta alba roste na vlhkých místech jako plevel v teplých mírných až tropických oblastech. Celá rostlina (Panchang) z Bhringraj se používá k přípravě ayurvédských a bylinných léků.

Zlepšení paměti přírodní cestou

Přírodní ajurvédský přístup je znám léčením nespočetných onemocnění po celá století. Léčba  vychází z vyrovnávání různých tělních systémů prostřednictvím bylinné léčby. Jednou takovou jedinečnou bylinou je Brahmi, která je považována za „posilovač” mozku.

Většina z nás by se ráda vyhnula nachlazení, kašli, chřipce, angíně a dalším zdravotním problémům. Chceme býti zdraví, v pohodě a v celkově dobré kondici. K tomu nám pomáhá imunita. Jak podpořit a udržet imunitu je také  cílem Ájurvédy.

Ajurvédský přístup k zdravému životu – Šatavari V přechodu z teplých do studených dní by měla být věnována zvláštní pozornost vyvažování tělesných funkcí (dóši pitty a dóši vata). Je to na prvním místě shatavari / šatavari (Asparagus racemosus), bylina, která je prospěšná pro ženy i pro muže pro zklidňující, výživné a omlazující působení na celé tělo Tradiční medicíny a játra

Dávná ájurvédská moudrost, Tradiční čínská medicína i moderní věda se shodují na tom, že žijeme v době chemikálií, nečistot v potravinách, enviromentálních toxinů a dalších jedů, které působí na celý organismus, převážně však na játra, která mají významnou úlohu v metabolismu cukrů, tuků (přeměna na cholesterol), bílkovin (tvorba krevních bílkovin – např.

albuminu a koagulačních – srážecích faktorů). Jsou zásobárnou vitaminů (B12 ) a tvoří žluč. Mají nesmírnou detoxikační funkci – zneškodňují látky přivedené do organismu zvenčí (jedy, léky) a odbourávají také látky vznikající v těle (hormony, bilirubin). Mají významné postavení při látkové výměně a trávení. Pro jejich důležitou funkci je nutno o ně také dbát.

Ájurvéda – pomoc při urolitiáze

Urolitiáza je tvorba a přítomnost kamenů (konkrementů) v močových cestách, nejčastěji v ledvinách. (Ale i v pánvičkách ledvinných, močovodech i v močovém měchýři.)  Kameny vznikají krystalizací minerálů a odpadních produktů.

Podstatou jejich vzniku je koncentrace určité látky, která vede ke krystalizaci, nízká diuréza, močová infekce, často i porucha metabolismu. Predisponujícím faktorem je nízký příjem tekutin. Kameny jsou různého složení a různé velikosti.

Malý kámen, může projít téměř nepovšimnut, velký však působí krutou, akutní bolest a často může blokovat odtok moči. Ájurvéda nazývá ledvinové kameny Vrukka Ashmari (vrukka znamená ledviny a ashmari znamená kámen).

Co je Guduchi – Chebule srdčitá?

Guduchi je česky Chebule srdčitá a latinsky: Tinospora cordifolia, také známá jako amrit. Je jednou z nejcennějších bylin v přírodní árjurvédské lékárně. Podle mýtu, starými bohy byl vytvořen ambrosiální nektar, který poskytoval nesmrtelnost každému, kdo ho pil. Nektar byl pojmenován amrit, což je sanskrtské slovo, které znamená „nezničitelný nebo nesmrtelný“.

Budete mít zájem:  Kojenecká Alergie Na Mléko?

Náš příběh

Sběr bylin a jejich ruční zpracování

Dokonalá znalost a sběr bylin a koření je součástí každodenního života tisíců lidí žijících v horských oblastech na úpatí Himálají.

Příprava ájurvédských bylinných čajů si tak stále zachovává svou tradiční podobu, kterou měla v dávných dobách, kdy se lidé vydávali na sběr vzácných bylin rostoucích vysoko v Himálajích, aby z nich poté připravili regenerující a osvěžující nápoje zajišťující větší odolnost organismu a pevné zdraví. Přečtěte si více o značení našich produktů garantující ájurvédskou kvalitu.

I v dnešní době se stále mnoho lidí vydává na dlouhou pouť do odlehlých končin horských masívů, aby nasbírali divoce rostoucí byliny a dopravili je do údolí, mnohdy jen s pomocí svých jaků a horských koz. K výrobě himálajských čajů je použito více než 60 ájurvédských bylin, které jsou nasbírány na rozlehlém území himálajského pohoří.

Rostliny se nejprve ručně čistí, poté se zpracovávají různé části, jako kořeny, stonky, kůra, listy, květy, semena a plody, které se dále drtí a rozemílají na jemné části, aby se dosáhlo kvalitního a účinného vyluhování bylinné směsi. Takto upravené byliny jsou pečlivě zváženy a poměrně smíseny podle původních ájurvédských receptur.

Působení ájurvédských bylin

Himálajské byliny se již po celá staletí používají k optimalizaci duševních a tělesných funkcí organismu. Jsou základem tradičního ájurvédského lékařství, které je používá v mnoha nejrůznějších kombinacích.

Každá bylina má mnohostranné působení, proto záleží na přesném poměru smísení, aby se posílil nebo omezil jejich specifický vliv. Himálajské ájurvédské čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich prospěšných odvarů.

Optimalizují duševní a fyzické síly, revitalizují tělesné tkáně, harmonizují kardiovaskulární a lymfatický systém, zklidňují nervovou a dýchací soustavu, podporují trávení a metabolismus, detoxikují organismus, povzbuzují mozkovou činnost a posilují imunitní systém.

Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na naše tělesné a duševní zdraví. Popisek každého čaje obsahuje složení bylin, výpis jejich působení a přehled kategorií neboli okruhů, které jednotlivý čaj pokrývá.

Stejně tak je tomu i u ájurvédských bylinných elixírů neboli avalehas, jejichž příprava probíhá přesně tak, jak se popisuje v klasických ájurvédských textech.

Jejich základem je velmi ceněný ájurvédský plod Amalaki, který regeneruje tělesné tkáně a posiluje imunitní systém organismu svým vysokým množstvím antioxidantů a vitamínu C.

Čerstvě natrhané amalaki se také používá ve formě čistě rozemletého prášku, který se mísí s jedenácti dalšími ingrediencemi jako je ashwagandha, shatavari, kurkuma, zázvor, moringa, mladý ječmen, spirulina, růže a lotos do ájurvédských horkých nápojů.

Ostatní ájurvédské ovocné plody jako královské mango, jackfruit a papája obsahují mnoho vitamínů, minerálů a nutričních látek, které si uchovávají svou trvanlivost a šťavnatou chuť bez jakýchkoliv přídatných konzervačních látek na základě přírodního procesu blanšírování v čerstvě vylisované šťávě z cukrové třtiny. 

Ájurvédský lékař

Bylinné směsi jsou připravovány pod přísnou kontrolou nepálského ájurvédského lékaře Dr. Kam Dev Jha, který vystudoval Státní univerzitu ájurvédské medicíny v Patně a lékařskou fakultu na univerzitě v Benárasu. V šedesátých letech pracoval ve službách nepálského ministerstva zdravotnictví a v letech 1971–1997 působil ve fakultní nemocnici nejstarší ájurvédské univerzity Naradevi v Nepálu. V současné době je spolupracovníkem a poradcem mnoha ájurvédských lékařských společností.

Tradiční ájurvédská moudrost a znalost tajemství života jsou předávány zasvěcenými učiteli z generace na generaci jako forma služby všem těm, kteří hledají vnitřní uvědomění neoddělitelné integrity duchovní a fyzické existence člověka.

Na základě takového porozumění se náš život stává bohatší a srozumitelnější. Pokud lépe porozumíme sami sobě, potom lépe porozumíme ostatním lidem a světu kolem nás.

Odhalíme tak jednoduchost, krásu a vnitřní proud života, který přináší do našich každodenních aktivit více radosti, harmonie a jistoty.

Everest Ayurveda s.r.o

Everest Ayurveda s.r.o. je česko-slovensko-nepálská společnost, která v souladu s indickou tradicí šíří hlubší povědomí o ájurvédském lékařství, zdravém způsobu života, užívání himálajských bylin a vnitřním rozměru člověka. V České republice a na Slovensku byla společnost založena v roce 2004 ve spolupráci s nepálským ájurvédským lékařem Dr. Kam Dev Jha.

Předmětem výroby, dovozu a velkoobchodní činnosti společnosti jsou tradiční ájurvédské přípravky z Nepálu a Indie. Everest Ayurveda s.r.o. má své sídlo v České republice s centrálou v Praze, firemní pobočkou na Slovensku se sídlem v Bratislavě a výrobu bylinných přípravků v Nepálu se sídlem v Káthmándú.

Základy ajurvédy

Tradiční Indická medicína byla obvykle nazývána ajurvéda. V překladu to znamená věda života a ajur znamená život a véda vědění. Je to přesně věda o tom „jak žít“ a odráží se v ní pravda, že za dobré zdraví je každý člověk zodpovědný zcela sám.

Základní medicínské teorie ajurvédy byly rozšířeny a systematicky utříděny během prvního a druhého století našeho letopočtu.Ve dvacátých letech 19.

století došlo k obrození mnoha tradičních praktik a v současné době se ajurvédská medicína začíná vyučovat v mnoha indických univerzitách, hned vedle medicíny klasické.

Podstata ajurvédy

Obdobně jako je tomu u  galenické medicíny, je lékařská péče v ajurvédském pojetí především o udržení humorální rovnováhy – v tomto případě se zde jedná o tři základní elementy : pitta (žluč, spojována s prvkem ohně), vata (vítr, dech přičleňovaný k ovzduší a základním prvkům oblohy) a kapha (hlen nebo vlhko, ovládané prvky vody a země). Životně důležitá je také prana  – vnitřní životní síla, kterou ajurvédští lékaři nahmatávají jako puls. Životní síla dává vzniknout ohni: ohni trávení a mentální energie, prana je také spojována s dechem nebo kyslíkem, který krmí oheň. V případě, že je oheň slabý, je také slabé i tělo. Dobré trávení je přirovnáváno ke kvalitě žaludečních a  jiných šťáv, které se tvoří šest chutí, které jsou ajurvédské bylinkářství rozhodující. Čím komplikovanější je trávení, tím více je odpadních produktů a také více nerovnováhy v systému.

Bylinky v ajurvédě

Tradiční ajurvéda používá zhruba 800 bylin, i když v samotní Indii najdeme něco kolem dvou a půl tisíce léčivých rostlin. Obecně je upřednostňována jednoduchá kombinace bylin s mnoha tradičně léčivými gely, pastilkami a prášky.

Chutě v ajurvédě

Ajurvédská dieta není o správném obsahu vitamínů, proteinů a dalších látek, ale zahrnuje správné vyvážení chuťových proporcí neboli rasas: sladké, kyselé, slané, štiplavé, hořké a trpké. Chuti mohou různě posilovat nebo zeslabovat odpovídající orgány a  používají se také na specifická oslabení organismu a pro podpoření výkonu zvláštních tělesných funkcí.

Únava a stres

V uplynulých 300 letech lidé žijící na západě inklinovali k tomu, aby se dělily duchovní a fyzické aspekty života do dvou zcela oddělených kategorií. To také vysvětluje uvažování, že dle této teorie jsou nemoci definovány pouze ve vztahu patologie a ne ve vztahu komplexní osobnosti.

Stres může mít fyzické účinky na tělo tím, že produkuje další a další dávky hormonů, přesněji adrenalinu, hormonu nadledvin, který pomáhá připravovat tělo na akci (boj nebo útěk) v případě ohrožení. Tím vzniká tzv. „adrenalinový spěch“, který může vyvolat stav velké euforie, což někteří lidé považují za výborný doplněk života.

V boji proti tělesné potřebě dalších dávek tohoto silného hormonu lze použít uklidňující byliny a relaxační techniky. Tradiční čínská medicína na rozdíl od západní medicíny  věnuje pouze malou pozornost problémům, které souvisí s nervy a se stresem. Čínská medicína je bohatá na energetická léčiva  tonika, které posilují základní podstatu energie čchi.

Ajurvédskaá medicína doporučuje při emocionální nevyrovnanosti nošení náhrdelníku nebo prstenu s příslušným druhem kamene.

Holistické rady a tipy

V tradičních medicínských teoriích se strava, kterou jíme nepovažuje pouze za zdroj základních živin, ale stejně jako léčivé byliny  – mohou mít i přímý účinek na naše zdraví.

Tak jako mohou být byliny horké nebo chladné, zahřívající nebo chladící, čímž je po podobné se stravou.

Na východě platí, že „chladná jídla“ se jedí v zimě, aby se organismus lépe přizpůsobil okolnímu prostředí, zatímco v létě, kdy teplota stoupá, se přednostněji jí „horká“, pálivá jídla.

„Teplá a horká“ jídla

Tato jídla zahrnují mandle, hnědý cukr, třešně, kuře, pažitku, datle, česnek, zázvor, zelenou cibuli, šunku, pórek, broskve, slunečnicová semena, vlašské ořechy atd. Mezi „chladná a studená jídla“ patří např.

jablka, bambusové výhonky, banány, hříbky, škeble, kraby, okurky, grapefruity, ledový salát, petržel, jahody, rajčata, vodní meloun.

Mezi neutrální jídla patří : meruňky, hovězí, řepa, čínské zelí, mrkev, celer, kukuřice, loupaná bílá rýže, brambory, dýně, bílý cukr a vajíčka.

Dieta

Dieta hraje důležitou roli v léčbě chronických bolestivých stavů, jako jsou např. artritida, ústřel, Strava, která zanechává kyselý zbytek, může podporovat tvorbu toxinů, které se pak hromadí v kloubních spojích. Tato strava zahrnuje jídla s vysokým obsahem organických kyselin (citrusové ovoce, rajčata, špenát).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector