8 super důvodů proč jíst banány

Pokud budeme chtít najít opravdu přírodní zdroj energie, na první místě bude banán.

Banány obsahují přírodní cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu, které v kombinaci s vlákninou poskytují okamžitý příjem energie a tím patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce.

Banánovníky patří do čeledi Musaceae a obvykle se vyskytují po celé Indii. Nicméně v dnešní době se pěstují v mnoha teplých částech světa.

Banán a jeho pozitivní vliv na zdraví

Mnoho lidí se dnes banánům vyhýbá, zvlášť v redukčních dietách, protože obsahují větší množství cukru. Ovšem v banánech najdeme neuvěřitelné množství vlákniny, která podpoří naše trávení. Jeden banán může poskytnout téměř 10% denní příjmu vlákniny! Kromě toho jsou banány účinné prebiotikum.

Prebiotika jsou vlastně forma vlákniny, díky nimž se zvyšuje počet zdraví prospěšných bakterií ve střevě. Rozpustná vláknina nacházející se ve střevech je obzvláště dobrá pro regulaci střev a může pomoci při snižování zánětlivosti střev, což dělá z banánů vynikající svačinu pro osoby se zánětlivým onemocněním střev.

 Proto není důvod se banánu úplně vzdát. Stačí si hlídat jejich množství.

Draslík a hořčík jsou klíčové minerály pro regulaci vysokého tlaku

Banány obsahují velké množství draslíku, který je nutný pro zdraví karidovaskulárního systému. Vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku pomáhá chránit celý náš kardiovaskulární systém. Oba minerály spolu kooperují, pokud jsou ve správném poměru.

Draslík má schopnost snižovat obsah sodíku, pokud konzumujeme příliš slaná jídla. Sodík je ten, který zvyšuje krevní tlak. Proto se u osob s vysokým krevním tlakem doporučuje omezit sůl a zvýšit příjem draslíku. Pokud jsou tyto minerály v rovnováze a fungují, převádějí do buněk živiny. Pokud ne, tělo na to reaguje únavou, nervozitou nebo poruchami trávení.

Mimo to draslík hraje hlavní roli také ve funkci ledvin.

8 super důvodů proč jíst banány

Mimo správného fungování srdce jsou banány dobré při překonávání depresí, protože jsou bohaté na tryptofan, který poté tělo přeměňuje na serotonin, neurotransmiter v mozku, který zlepšuje náladu.

Navíc je tryptofan dobře známý svou schopností navodit spánek. Vitamín B6, který taktéž banány obsahují navíc pomůže k dobrému spánku a pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.

Banán obsahuje hořčík, kterého je ve 100 g banánu 27 mg, pomáhá uvolnit svaly.

  • Podporují zdraví srdce.
  • Pomáhají snižovat otoky.
  • Chrání před rozvojem cukrovky 2. typu.
  • Bojují proti volným radikálům.
  • Pomáhají proti zácpě i průjmovém onemocnění.
  • Perfektní zdroj energie před tréninkem.
  • Pomáhají odvádět toxiny z těla.
  • Pomáhají snižovat kyselost žaludku a tím jsou lékem na pálení žáhy.
  • Pomáhají při příznacích premenstruačního syndromu.
  • Vyrovnávají krevní tlak.
  • Zlepšuje trávení.

Banány obsahují také nezanedbatelné množství manganu, o kterém víme, že podporuje zdraví mozku, udržuje zdravou pokožku, podporuje silnou strukturu kostí a omezuje poškození buněk volnými radikály. 

Víte že….?

  • Podoba dnešních banánů se datuje do roku 650 n.l. Původní banány obsahovaly mnoho velkých a tvrdých semen.
  • Existuje více než 1000 druhů banánů.
  • Botanicky nejsou banánovníky stromy, ale bylina a kmen je ve skutečnosti stonek.
  • Jsou až ze 75% tvořeny vodou.

Banány jsou skvělé pro svou variabilitu v přípravě. Mohou být součástí ovocných a zeleninových smoothie, palačinek, snídaňových kaší, nebo jako přísada do pečení, kde mohou nahradit cukr. Svými nutričními vlastnostmi jsou vynikající svačinou pro děti.

Sušené banány můžou sloužit jako rychlá svačinka, kterou máte vždy po ruce a přesto si zachovává veškeré důležité živiny. 

Veronika Halusková

8 super důvodů proč jíst banány

8 super důvodů proč jíst banány

banány

Banány jsou jedním z nejvíce konzumovaných ovoci na celém světě. Většina lidí jejich oblibě kvůli jejich jedinečné chuti a přitom možná ani netuší, jaké jsou banány pro jejich zdraví přínosné. Mrkněte na 8 super důvodů, proč se vyplatí jíst banány. Teď si je dáte ještě radši

1. Nadupaný obsah banánu

Banány jsou známé pro jejich vysoký obsah draslíku – v 1 středně velkém banánu se nachází až 400g draslíku, který je významný pro zajištění dobré nervové a svalové funkce a pro udržení přiměřené rovnováhy tekutin v těle.

Jako i jiné druhy ovoce, i banány obsahují vitamin C (15% denní požadované dávky), který posiluje imunitní systém a zlepšuje vstřebávání ostatních látek do těla. Toto žluté ovoce je také výborným zdrojem manganu, který je nezbytný pro zdravé kosti a dobrý metabolismus.

Kromě zmíněných živin, obsahují banány i další látky, jako železo, hořčík, vápník, fosfor, kyselinu listovou, karoten a cholin. Banán je prostě nadupaný skvělými látkami pro naše tělo.

2. Banány mohou zlepšit váš sportovní výkon

Pokud jste aktivním sportovcem, banány jsou skvělou volbou pro napumpování vašich svalů, zatímco poskytují i ​​potřebné antioxidanty a další živiny, které nenajdete ani ve sportovních nápojích.

Díky obsahu draslíku navíc pomáhají předcházet svalovým křečím po cvičení. Doporučuje se konzumovat banány zejména na snídani nebo v dopoledních hodinách, kdy vám dodají energii na celý den.

 

3. Pokud držíte dietu, banány můžete klidně zařadit do svého jídelníčku

Středně velký banán obsahuje 110 kalorií a poskytuje 30g sacharidů a 3g vlákniny. Kromě toho má ve svém složení i resistentní škrob – je to typ karbohydrátu, který tělo nemůže strávit, ale díky němu se cítíme plnější na delší dobu. Takže si klidně i v době diety dejte jeden banán. Ničemu neuškodíte.
 

4. Banány bojují i ​​proti depresi

Banány jsou užitečné při překonávání deprese vzhledem k tomu, že mají vysoký obsah tryptofanu, který se přeměňuje na serotonin a tím se “rozveseluje” mozek. Už malý banán obsahuje 27mg hořčíku, což přispívá k lepší náladě, protože nedostatek této minerální látky je spojen s depresemi, úzkostmi, podrážděností a jinými poruchami chování.
 

5. Banán jako prevence proti více onemocněním

Díky vysokému obsahu draslíku, který vyrovnává hladinu sodíku, mají banány účinnou schopnost snižovat krevní tlak a zajistit ochranu proti srdečním infarktem a mozkovou mrtvicí.

Banány jsou efektivní i v boji s průjmem, protože podporují pravidelnost celého vylučovacího procesu a pomáhají obnovit ztracené elektrolyty po průjmu.

Toto ovoce s vyšším obsahem vláknin by měli do svého jídelníčku zakomponovat i diabetici, protože jim díky tomu pomáhá udržovat lepší (nižší) hladinu glukózy v krvi.
 

TIP: A banánový olej znáte?

11 důvodů, proč jíst denně jablko

8 super důvodů proč jíst banányJablko patří mezi nejzdravější a nejvíce cenově dostupné ovoce. Extrémně bohaté na antioxidanty, vitamín C a vlákninu je skvělou, zdravou svačinou.

Je nespočet důvodů, proč jsou jablka zdraví prospěšná, a my vám jich nabízíme jedenáct, proč byste je měli jíst každý den (kromě toho, že odhánějí doktora [zde se odkazuje na anglické přísloví: One apple a day keeps the doctor away., tj. Jedno jablko denně udržuje doktora daleko.

1. Pomáhá úbytku váhy

Vzhledem k tomu, že více než třetina dospělé populace trpí obezitou, je schopnost jablka podporovat úbytek váhy vítanou novinou. Tato schopnost je dána především vysokým obsahem vlákniny a jeho nízkou energetickou hodnotou.

Několik studií tyto vlastnosti korelovalo s redukcí příjmu kalorií a z dlouhodobého hlediska s výrazným váhovým úbytkem. Dle jedné ze studií sledované osoby, které každý den konzumovaly 1,5 velkého jablka (zhruba 300 g), zhubly zhruba 1,1 kg každých dvanáct týdnů.

Jiná studie ukázala, že konzumace jablek, obzvláště půl hodiny či hodinu před jídlem, pomáhá redukovat příjem kalorií, a tím i váhovému úbytku. Z těchto důvodů se výrazně doporučuje zařadit jablka do jídelníčku uzpůsobeného pro zhubnutí.

Pro dosáhnutí největšího benefitu je dobré sníst jedno jablko půl hodiny před jídlem.

2. Snižuje hodnoty krevního cukru a chrání proti diabetu

Studie naznačily, že jablka mohou pomoci snižovat hladiny krevního cukru a chránit proti diabetu typu 2. V jedné studii účastníci, kteří jedli minimálně jedno jablko denně, zaznamenali téměř o třicet procent nižší riziko cukrovky typu 2.

Je to způsobeno tím, že jablka mají extrémně vysoký obsah vlákniny, což v případě konzumace jejího většího množství zlepšuje kontrolu nad hladinou krevní glukózy. Obsahují též antioxidanty, a ty zpomalují trávení cukrů.

Díky především těmto dvěma složkám, vláknině a antioxidantům, jsou jablka vhodnou volbou pro někoho, kdo je diabetik nebo prediabetik.

3. Zabraňuje kardiovaskulárním nemocem

Byly provedeny mnohé studie za účelem zjištění povahy vztahu mezi konzumací jablek a rizikovými faktory srdečních nemocí. V jedné studii provedené na zvířatech snížila konzumace jablek celkové hladiny cholesterolu a kumulaci plaku uvnitř tepen, přičemž obojí jsou rizikové faktory vzniku srdečních chorob.

Budete mít zájem:  Simulantů je méně, lidé pracují i nemocní

Pokud by výsledky platily i pro lidi, znamenalo by to, že konzumace jablek může napomoci v ochraně před srdečními chorobami.

V jiné studii finských výzkumníků provedené s lidmi bylo riziko smrti vlivem kardiovaskulárních onemocnění nižší u čtyřiceti tří procent žen a devatenácti procent mužů, a to právě z důvodu každodenní konzumace více než 54 gramů jablek.

4. Ochraňuje proti rakovině

Ve studii příhodně nazvané „Udržuje jedno jablko denně daleko onkologa?“ (Does an apple a day keeps an oncologist away?) se zjistilo, že účastníci, kteří si denně dali jedno jablko či více, měli nižší riziko rakoviny.

Konzumaci jablek doporučili i vědci z Americké asociace pro výzkum rakoviny (American Association for Cancer Research), neb dle nich snižuje riziko rakoviny pankreatu až o dvacet tři procent. Jiní výzkumníci též naznačili, že jablka mohou ochránit před rakovinou.

Například výzkumníkům z Cornellovy univerzity se podařilo identifikovat mnohé komponenty v jablečné slupce, které napomáhají v boji proti rakovinným buňkám v prsou, játrech a střevě.

5.    Prevence proti žlučníkovým kamenům

Lidé s vysokými hladinami cholesterolu v krvi podstupují vyšší riziko vzniku žlučníkových kamenů. Lékaři často doporučují pacientům se žlučníkovými kameny či se zvýšeným rizikem tohoto onemocnění, aby jedli potraviny s vysokým obsahem vlákniny, např. jablka. Jinou možností je pít jablečné a grapefruitové džusy smíchané s olivovým olejem a epsomovou solí pro detoxikaci jater.

6.    Pomáhá zamezit vzniku Alzheimerovy nemoci

Jiná studie provedená na myších usouvztažnila konzumaci jablečného džusu se snížením rizika Alzheimerovy choroby. Zatímco u lidí tato skutečnost na potvrzení ještě čeká, je to povzbudivý jev i proto, že zatím není známo, jak tuto chorobu léčit.

7.    Ochrana proti Parkinsonově nemoci

Lidé, kteří konzumují mnoho ovoce s vysokým obsahem vlákniny jako např. jablka, vykazují nižší riziko rozvinutí Parkinsonovy nemoci, což je progresivní onemocnění nervového systému, jehož průvodním jevem je rozklad mozkových nervových buněk produkujících dopamin.

8.    Prevence astmatu

Konzumace jablek napomáhá prevenci a zvládání astmatu. Dle britské studie lidé konzumující dvě až pět jablek týdně vykazovali až o třicet procent nižší pravděpodobnost výskytu astmatu než ti, kteří jablka nekonzumovali. Je to způsobeno např. tím, že jablka jsou výtečným zdrojem flavonoidů, které mohou napomoci např.

redukovat záněty při letech letadlem. Obsahují též fenolické kyseliny, které astmatikům pomáhají lépe dýchat, čímž umenšují nutnost medikace. Jablka též pokrývají denní požadavky vitamínu C, který nejenže pomáhá uvolnit zánět během letadlových cest, ale též udržuje plíce zdravé a silné.

Navíc posiluje imunitní systém a silný imunitní systém pomáhá ulevit od astmatických příznaků.

9.    Posiluje kosti

Jelikož jsou jablka výborným zdrojem vápníku, pomáhají posilovat kosti a obecně jsou velmi prospěšná pro zdraví kostí. Obsahují navíc některé antioxidanty, které pomáhají zlepšit kostní hustotu, a prvek bór, který kosti posiluje a působí též jako prevence zlomenin. Polyfenol floridzin hraje zásadní roli ve snižování rizika osteoporózy.

10.    Bělí zuby

Vypadá to, že konzumace jablek udržuje daleko i zubaře. Jablko po jídle může pomoci zbavit se žlutých skvrn na zubech. Jablka jsou trpká a mírně kyselá, a tyto dvě jejich vlastnosti působí na zuby jako bělidlo a čistidlo. Žvýkání jablek účinkuje jako zubní kartáček.

Po několik dní si dávejte křupavá jablka (pořádně kousejte) a jistě pak zjistíte, že máte zuby mnohem bělejší. Mějte nicméně na paměti, že jako jiné druhy ovoce i jablka obsahují kyselinu a cukr, které zůstanou-li na zubech, mohou jim způsobit problémy.

Neopomeňte si tedy pak ústa před spaním dobře vypláchnout a zuby řádně vyčistit.

11.    Detoxifikuje játra

Jablka obsahují pektin, antioxidant se silnými detoxifikačními účinky. Asistuje při odstraňování z těla přebytečného cholesterolu, nechtěných kovů a jiných toxinů. Dvoudenní jablečný půst (tzn. pouze jablka či jablečný džus jako jediná strava po dva dny) je dobrou cestou např. k detoxikaci jater či zlepšení trávení.

5 důvodů, proč byste měli jíst banány každý den

Banány jsou ideální potravinou k snídani, protože představují velmi zdravý zdroj energie

Máte zafixováno, že banány jsou ovoce, které byste jíst neměli? Přece se po nich tloustne. Nenechte se ale mást nesmyslnými dietami, banány patří mezi nejvýživnější a nejléčivější plody na zemi.

Stejně tak je absolutně postavené na hlavu vynechávat banány. Je samozřejmě potřeba počítat s vyšší energetickou hodnotou. Průměrný banán má něco kolem 100 kcal a samozřejmě i hodně sacharidů. Na druhé straně obsahuje takovou spoustu cenných látek a má tak pozitivní vliv na vaše tělo i psychiku, že se ho určitě nemusíte bát. Zvlášť pokud si ho dopřejete v první polovině dne.

A co je na banánech tak skvělého?

„Banány jsou přírodním zdrojem glukózy. Pomáhají tedy dodat rychlou energii pro vaše svaly, srdce a mozek. Toho využívají především sportovci před sportovním výkonem nebo během něj, ale i pro běžného člověka je banán jedním z nejzdravějších zdrojů energie,“ říká výživová poradkyně Cecílie Jílková z Najím se a zhubnu.

„Většina lidí bohužel ze zvyku upřednostňuje v jídelníčku již zpracované zdroje glukózy a při pocitech hladu sahají v první řadě například po pečivu. Tím se však ochuzují o cenné vitaminy, minerály a enzymy, na které je pečivo na rozdíl od banánů chudé,“ dodává odbornice.

V obchodě vybírejte co nejzralejší kusy, které jsou nejchutnější i nejzdravější

„Velké množství pektinu v banánech podporuje trávení a odstraňuje toxiny a těžké kovy z těla,” říká nutriční poradkyně Aneta Bašová, majitelka pražského centra Top fit.

Banány taky obsahují hodně vlákniny, která podporuje správný chod potravy ve střevech, tudíž jsou ideální potravinou při zácpě.

Stejně tak jsou ale vhodné při průjmech, kdy tělo ztrácí spolu s tekutinami i elektrolyty, které jsou důležité pro nervový systém. Díky vysokému obsahu draslíku banány navrací hladinu elektrolytů do normálu.

„Banány jsou také jediným syrovým ovocem, které lze konzumovat při žaludečních vředech,“ uvádí Aneta Bašová. Když se totiž dostanou do žaludku, vytvoří ochrannou vrstvu, která chrání jeho stěny před agresivními kyselinami. Banány taktéž snižují kyselost žaludečních šťáv, tudíž pomohou i při pálení žáhy.

Banány se k hubnutí hodí hned z několika důvodů. Zaprvé jsou dobrým zdrojem vlákniny, jeden průměrný banán vám dodá asi tři gramy vlákniny. Zároveň ale obsahují rezistentní škrob, který tělo neumí strávit.

Díky těmto dvěma látkám se po snědení banánu cítíte zasyceni na delší dobu.

Mimo to jsou ale banány plné draslíku, který podporuje látkovou výměnu, a mají tak pozitivní vliv na zvyšování vašeho klidového metabolismu.

Banán si klidně dopřejte i po sportovním výkonu

Skvělá antistresová potravina jsou banány z toho důvodu, že mají vysoký obsah typtofanu, který se v těle přeměňuje na serotonin neboli hormon štěstí. Zároveň je tohle tropické ovoce zdrojem hořčíku, který taktéž podporuje dobrou náladu. Právě nedostatek hořčíku je často spouštěčem depresivních nálad, podráždění a pocitů úzkosti.

Nejenže banány obsahují velké množství antioxidantů, které chrání buňky před volnými radikály. Také jsou zdrojem pektinu, jenž pročišťuje krev. Z těla odvádí toxické látky a přebytečnou vodu a rovněž se postará o to, že buňky absorbují méně tuku. Banány jsou proto velmi vhodnou potravinou k detoxikační kúře.

Kojíte? Těchto 8 druhů potravin vám dodá potřebnou energii

„Stejné zdravé stravovací zásady platí pro kojící maminky jako pro normální ženy. Pouze s tím rozdílem, že požadavky na energii se kvůli produkci mléka zvýší,“ říká Dr. Emma B. Williams z The British Nutrition Foundation.

„Je tedy velmi důležité, aby byla kojící žena zásobená velkým množstvím zdravých potravin a nápojů. Kojící matky mohou cítit hlad poměrně často, což je naprosto normální, ale znamená to, že by měly jíst navíc 500–600 kcal za den.

Škrobové sacharidy

Kojení může být velmi únavné, takže se ujistěte, že máte zajištěn dostatečný přísun sacharidů, které vaši energetickou hladinu udrží v potřebné míře. „Brambory, rýže nebo celozrnné těstoviny, udrží váš trávicí systém zdravý,“ vysvětluje Emma. Připravte si lehký bramborový salát, krajíc celozrnného toastu s plátky banánů nebo rýžový salát.

Čerstvé ovoce

Jako chutná svačina „vzít a jít“ je nejlepší kus čerstvého ovoce. Například banán, který jednoduše oloupete, kdykoliv potřebujete, ale energii a potřebné živiny vám dodá i jablko či hroznové víno, které si můžete před cestou připravit do malé krabičky.

Ryba

Živiny z ryb, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, jsou prostřednictvím mateřského mléka také předávány vašemu dítěti, takže pravidelná konzumace je dobrá pro vás oba. „Zkuste konzervované makrely nebo sardinky smíchané s tvarohem a podávané s toastem nebo krekry pro rychlé a snadné občerstvení,“ přidává další tip Emma.

Budete mít zájem:  Jdete se opalovat? držte se těchto základních rad

Zelenina

Ke svačině si nakrájejte mrkev nebo papriku a přidejte pár lžic hummusu. Pro vysoký obsah vody jsou zase vynikající nakrájené okurky. Skvěle vás hydratují, zatímco kojíte. „Můžete také zkusit malou misku nebo šálek zeleninové polévky, která vás zasytí a udrží vás při síle po dobu několika hodin,“ pokračuje Emma.

Čtěte také:

Maso nebo vejce

Zvyšte příjem bílkovin a udržte si tak pocit sytosti po delší dobu. Dobrá jsou vejce natvrdo nebo maso. Například kuřecí, které je skvělé ke svačině například v sendviči.

Mléčné výrobky

Samozřejmostí by měly být nejméně dvě porce mléčných výrobků denně. Sklenici mléka doplňte porcí kvalitního sýra. „Skvělý je také jogurt, ale pozor na druhy, které mají velmi vysoký obsah cukru,“ upozorňuje Emma.

Ořechy a semena

Výborným zdrojem bílkovin a esenciálních mastných kyselin jsou ořechy a semena. Ideální svačinka, když jdete třeba ven na procházku. Hrst se vám do kabelky určitě vejde.

Sušené ovoce

Sušené ovoce je super občerstvení, které se vyplatí při kojení mlsat. Je totiž bohaté na železo. „Vyzkoušejte rozinky, sušené švestky nebo meruňky,“ doporučuje Emma.

Nezapomínejte na tekutiny!

Pití dostatečného množství tekutin je nesmírně důležité, protože při kojení tekutiny ztrácíte. „Je doporučeno, aby kojící ženy pily 700 ml denně navíc, což odpovídá asi čtyřem sklenicím,“ říká Emma.

„Ujistěte se, že během kojení máte vždy něco k pití po ruce. Voda, mléko a neslazené ovocné šťávy jsou správnou volbou.“ Zkusit můžete také fenyklový čaj. Podle studie Journal of Clinical Nutrition může pomoci s tvorbou mateřského mléka.

Zdroj: motherandbaby.co.uk

Banán – Viviente

Není snad ani člověka, který by neznal banán. Banán, přestože se řadí do tropických plodů, je jedním z nejznámějším a nejrozšířenějším ovocem. Jeho obrovská výhoda spočívá v jeho pohodlné konzumaci. Asi proto se stal nejoblíbenější rychlou svačinkou.

Často se o něm mluví také jako o „zdravém pamlsku“ dodávající okamžitou energii, protože je tvořen zejména z jednoduchých cukrů. Z tohoto důvodu je ale banán často zakazován či nedoporučován při držení nejrůznějších diet u redukce váhy. Ano, banán má sice jednu z nejvyšších kalorických hodnot z ovoce, ale pro jeho blahodárné účinky na naši nervovou soustavu je až hřích si ho nevzít.

A to nejsou jeho jediné pozitivní účinky. Čtěte dále a uvidíte, že není důvod, proč si banán odpírat.

Kde se vzal banán?

Největšími exportéry banánů v současnosti jsou Ekvádor, Kostarika, Kolumbie a Filipíny.

Banány rostou v trsech na bylině jménem banánovník. Tyto byliny dorůstají až do 16 m a jsou tak řazeny k nejvyšším na světě.

Odrůdy banánů

Druhů banánů existuje velké množství, ale u nás je dostupná a nejznámější prakticky jen odrůda Cavendish. Je typická žlutou barvou zralých plodů, plod je bez pecek, má jemnou chuť a vůni. Občas se na trhu můžeme setkat i s „baby banány“, které jsou ještě sladší. Většinou chuťově výraznější a voňavější jsou právě jiné tropické odrůdy.

Mimo tradiční „ovocné“ banány, jak je známe my, existují také banány „zeleninové“. Obsahují větší množství škrobu, jsou zelené a syrové se téměř nedají jíst.

Obsahují totiž mnoho taninu, který způsobuje jejich trpkou chuť. Ta se ale ztrácí díky kuchyňské úpravě. Dají se smažit, vařit, péct. V podstatě nahrazují naše brambory.

Běžná je banánová mouka a dokonce se z nich vaří banánové pivo, kečupy nebo se destiluje banánový gin.

Charakteristika banánu v číslech

Obvykle se hmotnost jednoho plodu pohybuje okolo 120 – 200 g. Z váhy plodu tvoří zhruba jednu pětinu slupka a zbylé čtyři pětiny dužina.

Energetická hodnota 100 g syrového banánu je okolo 90 kcal (380 kJ). Tvoří jej 22,84 g sacharidů (z toho jednoduché cukry 12,23 g), 0,33 g tuku, 1 g bílkovin a 2,6 g vlákniny.

Pozitivní přínos banánů na naše zdraví

Banány obsahují mnoho látek, které jsou užitečné pro mnoho částí v našem těle. Blahodárně působí zejména na mozek, nervovou soustavu a svalovou soustavu, trávicí soustavu a v neposlední řadě se diskutuje o jejich pozitivních vlivu při prevenci cévních mozkových příhod.

Banány se doporučují především pro osoby s nemocným žaludkem i s žaludečními vředy, kdy banán „funguje“ jako takový balzám, protože má zklidňující účinky. Banány působí totiž jako přirozené antacidum (látka proti kyselosti).

V banánech najdeme zejména vitaminy skupiny B, také vitamin A a z minerálních látek velice prospěšný hořčík, vápník a fosfor. Nejvíce je ceněn u banánů vysoký obsah draslíku, který má vliv mimo jiné na normalizaci krevního tlaku.

Navíc je v banánu aminokyselina tryptofan, kterou tělo dále zpracovává na serotonin. Ten je „odpovědný“ za dobrou náladu, pocit spokojenosti.

Zralé banány jsou velmi lehce stravitelné a také málokdy vyvolávají alergie. Jen pozor na zelené banány, které mohou způsobit plynatost.

Kdy je zvlášť vhodné banány konzumovat?

  • při sportování, kdy poslouží jako rychlý zdroj energie
  • při předmenstruačním syndromu
  • při depresích
  • při vysokém krevním tlaku
  • při pálení žáhy
  • při nepravidelné stolici
  • pro udržení vyrovnané hladině cukru v krvi

Kuchyňské využití a zpracování banánů

Velice oblíbené jsou také sušené banány, které se prodávají obvykle jako „banánové chipsy“. Zde ale pozor, protože jejich kalorická hodnota roste až pětinásobně oproti banánům čerstvým. A často bývají ještě obaleny v medu, takže zde už nejde ani tak o zdravý pamlsek jako jen o pamlsek…ale moc dobrý.

Uchovávání a konzumace banánů

Vůně, chuť a konzistence plodů je významně ovlivněna teplotou, při které dozrávají. Při nízkých teplotách šednou a kazí se. Banány, které se k nám dováží jsou sklízené tak, že dozrávají během dopravy.

Pro dozrávání banánů platí, že teplota okolí nemá klesnout pod 13,5 °C, jinak se zastavuje jejich zrání a jak bylo popsáno výše jejich kvalita klesá. Proto se také nedoporučuje ukládat nakoupené banány do lednice, protože jejich chuť tím značně utrpí.

A když už do lednice, tak zabalená v novinovém papíře (což není zrovna estetické) Když je nedostaneme úplně zralé ani v obchodě, je zapotřebí nechat je při pokojové teplotě tzv. dojít. K okamžité konzumaci jsou nejvhodnější žluté, pouze s malými tmavými tečkami.

Tipy

Příznivé účinky banánu se promítly i do kosmetické sféry, kdy se používá nejen banánové aroma, ale také výtažky z banánů. Můžete vyzkoušet například banánovou pleťovou masku.

Informace čerpány z: časopis Dieta 8/07, www.wikipedia.org, www.vareni.cz, www.abecedazdravi.cz

Štítky:

Proč jsou pistácie zdravé?

Pistácie patří k ořechům s nejdelší historií. Archeologové jejich nálezy datují až šest tisíc let před naším letopočtem a už tehdy byly považovány za luxusní pochoutku dostupnou jen lidem z nejvyšších vrstev.

Rostou na stromě zvaném řečík pistáciový neboli pistacia vera. Pistáciových oříšků však existuje hned několik druhů – liší se zemí původu, odrůdou, tvarem, chutí, velikostí, kvalitou a následně i zpracováním.

Přeborníky v produkci pistácií jsou Írán a USA.

Pistácie jsou kvalitním zdrojem energie, bílkovin i zdravých tuků (včetně omega-9 nenasycených mastných kyselin). Díky vysokému podílu vlákniny navíc spolehlivě zasytí. Také jsou bohaté na minerály, vitamíny, antioxidanty a další tělu prospěšné živiny.

A to nejen díky jejich svěží zelené barvě. Pistáciové oříšky jsou totiž bohaté na karotenoidy. Patří k nim i beta-karoten, který je prekurzorem vitamínu A. Ten chrání kůži proti poškození nadměrným sluněním a zároveň je nezbytný pro zdraví očí.

Veselá barva pistácií navíc spolehlivě zaujme. A protože jíme i očima, pokrmy ozdobené nebo rovnou obarvené pistáciemi sklidí úspěch u všech spolustrávníků i na Instagramu. Třeba takový pistáciový cheesecake bude perličkou každé odpolední siesty!

Pistáciové oříšky jsou bohaté na karotenoidy.

Pistácie doslova přetékají melatoninem neboli hormonem spánku. Navíc podporují jeho přirozenou produkci. Zdlábněte proto hrst pistáciových oříšků pár hodin před ulehnutím a budete spát jako dudek. Chcete znát další tipy, jak zkvalitnit váš spánek? Přečtěte si náš článek.

Vrásky a povadlou pleť vítá jen málokdo. Pistácie by přitom mohly hrdě stát v regálech drogérií vedle všech anti-aging přípravků.

Jsou totiž plné antioxidantů, které zpomalují proces stárnutí buněk.

Navíc jsou zdrojem mědi potřebné pro pevné kosti, tvorbu červených krvinek a produkci kolagenu – ten je zodpovědný za zdravé vlasy a pružnost pokožky.

Pistácie obsahují draslík nezbytný ke správnému fungování nervového systému a svalů. Nechybí jim ani vitamín B6, který posiluje imunitu a zlepšuje náladu.

Budete mít zájem:  Špekáčková vyhláška garantuje podíl masa. Ale jen v českých uzeninách

Loupání pistácií se navíc v žebříčku relaxačních a uklidňujících technik řadí stejně vysoko jako praskání bublinkové fólie.

Pokud vás skořápky naopak rozčilují a zdržují, není nic jednoduššího než sáhnout po loupaných pistáciích a uvolnit napětí mlsáním na gauči.

Pokud neradi loupete pistácie, není nic snazšího než sáhnout po těch loupaných!

Díky poměrně vysokému obsahu bílkovin, navíc se všemi esenciálními aminokyselinami, jsou pistácie oblíbeným parťákem fitnessáků.

Ve 100 gramech těchto zelených krásek najdete 20 gramů proteinu! Velké množství vlákniny ještě zvyšuje jejich schopnost zasytit vás na dlouhou dobu. A to i přesto, že mají pistácie oproti vlašákům nebo třeba para ořechům o něco míň tuků i kalorií.

V kondici pak udrží i váš kardiovaskulární systém. Obsažené fytosteroly totiž pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu.

Pistácie obsahují 3,9 mg železa na 100 gramů, což je víc než hovězí maso. Železo je nezbytné při tvorbě krevního barviva hemoglobinu.

Pomáhá lépe okysličovat krev, zvyšovat hladinu energie, a naopak snižovat únavu.

Vstřebatelnost železa zlepšuje přítomnost už zmíněné mědi a ještě víc ji podpoříte, když si k pistáciím dáte i ovoce bohaté na vitamín C. Zkuste třeba takový černý rybíz nebo klikvu.

O pistáciích se traduje, že zvyšují plodnost mužů, a to zejména díky vitamínu E a L-Argininu. Právě tyto nutrienty totiž mají na svědomí zdraví a životaschopnost spermií. Těhotné ženy pak ocení obsah kyseliny listové, která je nezbytná pro správný vývoj plodu.

Pistácie obsahují 3,9 mg železa na 100 gramů, což je víc než hovězí maso.

Nepražené, tedy syrové či RAW, pistácie si zachovávají vyšší obsah prospěšných živin, a to včetně cenných antioxidantů, které si s vysokými teplotami moc nerozumí. Nemusíte se přitom bát náročnějšího loupání.

Skořápka pistácií praská už na stromě, nikoliv až během pražení, jak se často traduje. Pokud pistácie projdou tepelnou úpravou, říkáme, že jsou pražené. Pražením se pak zvýrazní i chuť oříšků.

Solené pistácie se navíc bez tepelné úpravy neobejdou! Aby na nich sůl držela, namáčí se v solném roztoku a po opětovném usušení se jemně opraží. Solené pistácie jsou stará dobrá klasika, kterou znají všichni.

Ve Světě plodů si ale umíme život i trošku okořenit. Co takhle pistácie s trochou kajenského pepře?

Další možností, která mezi tepelně upravenou a RAW verzí kličkuje jako princezna Koloběžka, je blanšírování. Při něm se z vyloupaných pistácií odstraní i tenká slupka, která zakrývá samotný oříšek. Blanšírované pistácie si díky napařování a rychlému zchlazení udrží sytě zelenou barvu, a navíc jsou krásně měkoučké!

  • okrově hnědá skořápka bez fleků
  • podélná prasklina skořápky, která značí zralost
  • jasně zelený ořech s jemnou fialovo-hnědou slupkou
  • minimální množství úlomků v balení
  • informace o zemi původu na obalu

Z pistácií si připravíte i chutnou domácí zmrzku. Jak na to?

  •  Jen tak mlsat – Hodí se k vínu i pivu, pro děti i prarodiče. Stejně tak poslouží jako výživná svačinka do práce či na výlet.
  • Ozdobit dezerty – Na takové čokoládě se zelená skvěle vyjímá. Práci při pečené vám usnadní třteba pistáciové kousky.
  • Mazat, polévat, dlabat lžičkou – Pistáciové máslo je spolehlivým lepidlem i na ten nejrozbitější den. Připravte si s ním třeba pistáciový cheesecake.
  • (Ne)péct – přidejte pistácie přímo do těsta, cukroví, raw dezertů nebo krémů. O ten správný šmrnc se postará kapka přírodního pistáciového extraktu.
  • Mixovat – do smoothie, pudinku či domácí zmrzky.
  • Vařit – oblibě se těší zejména v italské kuchyni, kde jsou neodmyslitelnou součástí omáček, salámu mortadela i sladkých jídel. V Indii je pak často přidávají do kari nebo rýžových pilafů.

…pistácie jsou hořlavé? Ve velkém množství jsou náchylné ke samovznícení. Může za to jejich suchá tenká skořápka a vzájemné tření. Chcete se dozvědět další super zajímavosti o pistáciích?  Mrkněte na naše video!

Co snídat při hubnutí: Pět snídaní, které fungují!

Ačkoliv se poslední dobou objevily nejrůznější teorie o tom, že je vlastně lepší nesnídat, případně až po desáté hodině (jak to tvrdí OMG dieta), nemusíte tomu tak úplně věřit. Nejlepší je najíst se do hodiny po probuzení.

Ideálně takové snídaně, která je složena z dobrých sacharidů, dostatku vlákniny a bílkovin.

Ovesná kaše

Ačkoliv to nezní zrovna moc přitažlivě, dejte ovesné kaši šanci! S trochou snahy se z ní totiž může stát vynikající snídaně, která vás zasytí na celý den. Nekupujte si ale tu předpřipravenou v obchodě, protože by mohla obsahovat zbytečně přidaný cukr.

Jednoduše si ji zvládnete připravit doma! Smíchejte ovesné vločky s trochou mléka, přidejte čerstvé ovoce a na chvíli ohřejte. Pokud máte mlsný jazýček, můžete si kaši zakápnout trochou medu, aby byla sladší. 

Ovesné vločky mají totiž minimum kalorií, na druhou stranu ale obsahují dostatek kvalitních proteinů a vlákniny. Ta je pro hubnutí skvělá, protože jde o nestravitelnou živinu, která ale pomáhá správnému fungování trávicího systému. Navíc v těle dokáže nabobtnat, takže vám dodá pocit zasycení na celé dopoledne.

Jako čerstvé ovoce můžete použít klidně banán. Sice patří mezi nepřátelské ovoce během diety, ale ráno neuškodí. Navíc i on obsahuje vlákninu a dodá vám energii na celé dopoledne. 

Vyzkoušejte ovesnou kaši podle Karolíny Four.

Míchaná vajíčka

Ano, skutečně si můžete dát ke snídani míchaná vajíčka, pokud držíte dietu! Jen musíte zapomenout na příliš velké množství tuku, na slaninu nebo jinou uzeninu, kterou byste míchaným vajíčkům přidali chuť.

Abyste se cítili ihned po snídani dostatečně zasyceni, budou vám k tomu stačit dvě vajíčka, dva kousky celozrnného chleba a zelenina v libovolném množství.

I když se dlouhá léta mělo za to, že vajíčka jsou plná cholesterolu, který poté zhoršuje ten váš, není to úplně pravda. Naopak, vajíčka jsou skvělým zdrojem bílkovin, které jsou pro člověka mnohem snadněji stravitelné než třeba ty v mase nebo mléce. Celozrnný chléb zase obsahuje vlákninu, dohromady tedy tvoří skvělou kombinaci.

Jaké snídaně doporučuje výživový specialista Petr Havlíček?

Řecký jogurt

Hit poslední doby, i co se týče zdravého a dietního stravování – řecký jogurt.  Nakrájejte si do něj čerstvé ovoce a máte hotovou rychlou snídani, která vás nakopne na celé dopoledne a nebude vás už po hodině honit mlsná. Dejte si ale pozor při nákupu.

Vybírejte skutečně ten správný řecký jogurt. Ten by neměl obsahovat nic jiného než živé kultury a mléko. 

Řecký jogurt doporučuje i nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví, a to díky jeho vysokému obsahu bílkovin. Snažte se ale vybírat ten, který má co nejnižší obsah tuku. Existuje i ten, který má nula procent tuku, stačí ale, když sáhnete po tom se třemi procenty.

Jako ovoce do něj můžete přidat banán, v sezoně sáhněte po borůvkách nebo jahodách. 

Pokud smícháte řecký jogurt a správná semínka a ořechy, dostane vaše tělo takový přísun energie, že celým dopolednem prolétnete bez jediné známky únavy.

Vezměte ovesné vločky, přidejte trošičku pšeničných klíčků, přisypejte lněná semínka a navrch pár vlašských ořechů nebo mandlí a celé to spojte polotučným bílým jogurtem (3 procenta). Pokud je to na vás moc zdravé a dietní, přidejte trochu medu.

Semínka a ořechy

Už jen pouhé dvě polévkové lžíce lněných semínek obsahují  doporučený denní příjem omega-3 mastných kyselin, které jsou našemu zdraví prospěšné.

Tato semínka, která svou chutí připomínají ořechy, obsahují velké množství vlákniny, takže dohromady s ovesnými vločkami tvoří skvělou dvojici. K zelenině nebo na tmavé pečivo se zase hodí chia semínka.

Ořechy jsou zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Tuků ale obsahují poměrně dost, proto si jich dopřejte jen hrst.

Celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou nebo se šunkou

Pokud jste spíše masožravec a ovesné kaše vás nechávají naprosto klidnými, pak si bez výčitek svědomí můžete dát k snídani kus masa. Spolu s celozrnným pečivem.

Pozor ale, musí být skutečně celozrnné! Některé pečivo je pouze na tmavo obarvené. K pečivu dejte trochu skutečně kvalitní šunky nebo si jej namažte žervé či tvarohovou pomazánku. Zeleninu si dopřejte v jakémkoliv množství.

Celozrnné pečivo je bohatým zdrojem vlákniny, ale také komplexních sacharidů, které se pomalu rozkládají, a tak déle zasytí. Šunka vám zase dodá bílkoviny.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector