7 tipů, jak zlepšit své stravovací návyky

Sama jsem začínala jíst podle principů metabolic balance zhruba před 6 lety. Od té doby dodržuji svůj milovaný jídelníček se vzlety a i propady těchto 6 let.

Z počátku to bylo víc jako na houpačce, ale čím déle jsem jedla podle potřeb mého těla, tím méně se „ty houpačky“ vyskytovaly a tím lépe jsem se naučila je zvládat a ovládat.

Zpočátku jsem „vlála“ za svými nezdravými návyky, kdy jsem „ulítávala“ na čokoládě  a brambůrkách, ale nyní mohu říct, že je konečmě ovládám!

Nyní si já určuji, zda budu hřešit či nikoli. Já se rozhoduji o tom, zda budu k sobě a svému tělu laskavá a dopřeji mu jen to nejlepší, nebo zda pro něj zvolím „adrenalinovou jídelníčkovou jízdu po horské dráze“! Přesně vím co a proč dělám. Trvalo mě to zhruba 4 roky, než jsme to plně ovládla. A pořád je asi určitě co zlepšovat. Ale nikdo nejsme dokonalý a není to ani cílem…

Výše popsaný jev je celkem běžný stav, kdy člověk dodržuje po nějakou dobu pěkně nastavený jídelníček, který je pro jeho tělo moc dobrý a díky tomu většinou krásně zhubne a celkově ozdraví.

Přísná dietní fáze tedy nebývá problémem, protože motivace je zpočátku velmi jasná a silná a několik týdnů či měsíců na „zdravém“ jídelníčku také nebývá problém.

Víme, co chceme, víme jak na to, víme proč to děláme, jasný je náš cíl!

Problémy nastávají ve chvíli, kdy máme před sebou přechodovou, odlehčenou nebo již udržovací fázi. V této fázi totiž nebývá již původní motivace tak silná, nebo zmizí po dosažení našeho cíle úplně a člověk má pocit, že to „má za sebou“ a může zase jíst „normálně“.

A co je to vlastně  jíst „normálně“?

Problém je v tom, že „normálně“ by mělo správně znamenat „co nejlépe a nejvstřícněji k potřebám svého těla“! U mnohých však „normálně“ znamená návrat k bílým sacharidům, ke škrobovým přílohám, které mícháme s bílkovinami, návrat k nekvalitním mléčným výrobkům, sladkostem a hlavně průmyslově zpracovaným, umělým produktům podobným jídlu, jež už ničím však nepřipomínají rostlinu nebo zvíře, ze kterých se odvozují. A to je zásadní průšvih, i hlavní důvod, proč člověk začne stále častěji „selhávat“ a nedokáže to ovládnout.

Je tedy třeba vědět, na co si dát  v době přechodové a udržovací opravdu PEČLIVÝ POZOR! Tyto fáze jsou stejně tak důležité, jako byla dietní fáze!

Pokud se totiž ve volnější fázi vrátíte ke konzumaci jídla z tzv. „Frankensteinovy zahrádky“, které stimuluje naprosto nepatřičným způsobem centra rozkoše a odměny v mozku z jiných důvodů, než zamýšlela příroda, dostanete se velmi lehce do kolotoče, který výše někteří z vás popisují. Jinými slovy, ušijete si sami na sebe velkou past, kdy se budete snažit ovládnout „neovládnutelné“.

Co je  jídlo z „Frankensteinovy zahrádky“

Specialisty na potravinářskou výrobu zaujala skutečnost, že náš mozek výrazně reaguje na konkrétní chutě (sladkou, tučnou a slanou). Vyzbrojeni touto znalostí začali běžné potraviny upravovat.

Vysáli z nich vodu, vlákninu a živiny a nahradili je přísadami jako kukuřičný sirup, glutaman, oleje a umělá sladidla, barviva a aromata. Jejcih jediným cílem přitom je podněcovat chutě, nadměrnou spotřebu a vyšší zisky pro výrobce potravin.

 Opravdové jídlo tak proměnili v jídlo z Frankensteinovy zahrádky. (D. a M. Hartwigovy – Jídlo na prvním místě)

7 tipů, jak zlepšit své stravovací návyky

Jídlo, které jíte vás ovlivňuje! Proč to tak musí být?

Smiřte se s tím, že „cokoli vkládáte do úst vaše zdraví buď poškozuje 
nebo vylepšuje“. Cokoli vkládáte do úst, ovlivňuje buď pozitivně nebo negativně vaše psychologické a hormonální reakce, vaše trávení a váš imunitní systém!

Je jedno, jestli se vám to, co píšu líbí nebo nelíbí, je i jedno, zda s tím souhlasíte nebo oponujete… Můžete obelhávat druhé, můžete skvěle obelhávat sami sebe, ale své tělo nikdy neobelžete! Stav vašeho těla a stav vašeho zdraví vám totiž naprosto  jasně ukáže, jaký respekt svému tělu a sami sobě projevujete, jak moc se máte rádi a jak moc vám na sobě skutečně záleží.

„Jídla, která si vybíráte, mají totiž obrovský psychologický vliv, silnější než je vaše nejsilnější vůle. Ovlivňují vaše hormony a nenápadně tak řídí váš metabolismus.

Mají vliv na vaše zažívání, které pro tělo představuje první obrannou linii. A mají dopad na váš imunitní systém, a tedy i na riziko nesčetných nemocí a obtíží. Dobré zdraví začíná u jídla, které konzumujete.

A rozhodnutí, které jídlo prospívá vašemu zdraví, začíná u čtyř standardů dobrého jídla.“

Principy programu metabolic balance jsou totožné s principy, které uvádějí D. a M. Hartwigovi ve své knize Jídlo na prvním místě, ze které níže cituji…

Jídlo, které si vybíráme, by mělo vždy

  • Podporovat zdravou psychologickou reakci.
  • Podporovat zdravou hormonální reakci.
  • Podporovat zdravé trávení.
  • Podporovat fungování imunitního systému a minimalizovat záněty.

Výjimky v podobě „hřešících“ dnů nebo jídel jsou občas dobré, protože dávají tělu důležité impulsy, jak si s některými situacemi poradit. Avšak, měly by se dít „řízeným způsobem“, a nepříliš často.

7 tipů, jak zlepšit své stravovací návyky

Musíte ale znát trochu teorie

Nepůjde to bez toho, aniž byste pochopily, proč máte takové chutě na konkrétní jídla. Je nutné rozpoznat jasné vábničky, jakými vás tyhle nezdravé věci lákají. A pak teprve uvidíte, jak své chutě jednou provždy přelstít.

Pokusím se vám ukázat, proč jsou právě vaše chutě, návyky a vzorce chování pro dlouhodobý úspěch zásadní. Pokud vás teorie nezjímá, rolujte níže, kde najdete 7 tipů, jak na to!

D. a M. Harwigovi uvádějí:

„Vytvoření zdravých stravovacích návyků nespočívá jen v omezení určitých jídel. Vy už přece víte, že jídla z fastfoodu nebo sladkosti pro vás nejsou dobré. Víte, že když chcete zhubnout, přestat brát léky nebo být zdravější, neměli byste je jíst. A přece je pořád jíte.

Bojujete s chutěmi, špatnými návyky, nutkáním a závislostmi. Víte, že byste neměli, ale pořád vás k nezdravému jídlu něco svádí. Někdy dokonce ani nechcete, ale stejně si dáte. A přestat je pak těžké.

Kvůli tomu všemu pak máte pocity viny a jste ve stresu – a pak se o to pravděpodobněji utěšíte další nezdravou pochoutkou.“

Mám pro vás důležitou zprávu: Není to vaše chyba!

„Nechybí vám silná vůle. Nejste líní. A není to vaše chyba, že se nedokážete těchto jídel vzdát. Nesnažím se tím říct, že za vás rozhoduje někdo jiný nebo že nemáte zodpovědnost za svůj momentální zdravotní stav (a obvod pasu).

Chci vám ale vysvětlit, že tahle nezdravá jídla mají jednu nefér výhodu. Jsou stvořena k tomu, aby si zahrávala s vaším mozkem. Jsou sestavena tak, aby ve vás vzbuzovala chutě. Brání se, když se jich chcete vzdát.

A dokud nepoznáte jejich tajné špinavé triky, nikdy tahle jídla spolu se svými chutěmi a zlozvyky nedokážete nechat za sebou.

Chutě na konkrétní jídlo se mohou během pouhých pár dnů stát nezdravými návyky, a vy uvíznete v kruhu neodolatelného nutkání, krátkodobého uspokojení a o to déle trvajících pocitů viny, studu a úzkosti a následného nárůstu hmotnosti. Chcete-li účinně změnit svůj vztah k jídlu (a udržet si nové, zdravé stravovací návyky napořád), potřebujete pochopit, co za vašimi chutěmi, návyky a vzorci chování vlastně vězí. A všechno to začíná u biologie a přírody.“

Ve zkratce tedy uvádím aspoň tento souhrn, který je dobře popsaný D. a M. Hartwigovými v knize Jídlo na prvním místě.

Měli byste vědět, že jídlo, které si vybíráte, by mělo podporovat zdravou psychologickou reakci

  • Sladké, tučné a slané chutě vysílají do mozku signály rozkoše a odměny. V přírodě bylo smyslem těchto signálů vést nás k cenné výživě a k přežití.
  • Dnes se tyto chuťové vjemy nepřirozeně koncentrují v jídle, které je zároveň zbaveno cenné výživové hodnoty.
  • Vzniká tak jídlo „bez brzd“, které přináší abnormální stimuly, je přesyceno sacharidy a chudé na výživné látky.
  • Toto jídlo vyvolává signály rozkoše a odměny, které nás vedou k přejídání, ale žádné ze signálů nasycení sdělujících, že můžeme přestat.
  • Tato jídla mění dráhy rozkoše, odměny a emocí v mozku a podporují tak chutě, kterým lze těžko vzdorovat, a automatickou konzumaci.
  • Stres a nedostatek spánku tyto vzorce dál posilují.
  • Klíčem ke změně těchto návyků je opětovné spojení lahodného, uspokojivého jídla s výživností a nasycením – jak to zamýšlela příroda.

Měli byste vědět, že jídlo, které si vybíráte, by v těle mělo podporovat zdravé hormonální reakce

  • Trvalá nadměrná konzumace sacharidů v podobě „jídla bez brzd“ vede k závislosti na cukru jako palivu, k akumulaci tělesného tuku, tvorbě triglyceridů v játrech a nadbytku glukózy a triglyceridů v krvi.
  • Nadbytečná glukóza a triglyceridy v krvi přispívají k rozvoji leptinové rezistence v mozku.
  • Leptinová rezistence znamená, že váš mozek nevnímá zprávy od leptinu a domnívá se, že jste pořád příliš hubení.
  • To vede k dalšímu přejídání a ke zpomalení metabolismu (částečně díky roli štítné žlázy).
  • Leptinová rezistence podporuje inzulínovou rezistenci, při které buňky už nevnímají pokyn inzulínu k ukládání energie.
  • Násilné „tlačení“ živin do buněk způsobuje jejich poškození a zánět a vede k trvale zvýšené hladině cukru a inzulínu v krvi.
  • Chronicky zvýšený krevní cukr a inzulín přispívají k rozvoji cukrovky typu 2 a řady dalších civilizačních chorob a poruch.

Měli byste vědět, že jídlo, které si vybíráte, by mělo podporovat zdraví střev a celé trávicí soustavy

  • Zachování zdravé střevní bariéry má klíčový význam pro vaše zdraví.
  • Určitá jídla mohou vychýlit rovnováhu v populaci zdravých střevních bakterií nebo přispívat k propustnosti střevní stěny, což narušuje integritu střev.
  • Narušená integrita střev a bakteriální nerovnováha vede k trávicím potížím a může způsobovat vznik chronických onemocnění a hypersenzitivních či autoimunitních reakcí těla.
  • Ve střevech se nachází převážná část imunitního systému.
  • Z toho vyplývá, že třetí a čtvrtý standard dobrého jídla jsou velmi úzce provázány.

Měli byste vědět, že jídlo, které si vybíráte, by mělo podporovat vyvážený imunitní systém a minimalizovat chronický systémový zánět

  • Chronický systémový zánět představuje dlouhodobou (chronickou) a celého těla se týkající (systémovou) zvýšenou aktivitu imunitního systému.
  • Imunitní systém má dvě hlavní funkce – obranu proti hrozbám a rutinní opravy a údržbu.
  • Určitá jídla dokážou prolomit obranný systém ve střevě a působí chaos v imunitním systému.
  • Jestliže určité faktory, například složení vaší stravy, přetěžují imunitní systém, sníží se jeho efektivita při plnění těch nejdůležitějších úkolů a některé funkce budou prováděny neúčinně nebo vůbec.
  • Chronický systémový zánět je ústředním rizikovým faktorem řady civilizačních nemocí a poruch a hraje hlavní roli v případě metabolického syndromu.
  • „Tichý“ zánět není tak úplně tichý, víte-li, jakým signálům naslouchat.
  • Zvládání zánětlivého stavu těla zásadně ovlivňuje kvalitu života.
Budete mít zájem:  Politika Péče O Duševní Zdraví V Čr?

Dobré zdraví a optimální váha začíná u jídla, které konzumujete. A rozhodnutí, které jídlo prospívá vašemu zdraví, začíná u výše zmíněných čtyř standardů dobrého jídla, které by měly hrát tu nejdůležitěšjí roli ve vašem jídelníčku až už jste ve fázi přísné dietní, nebo udržovací, na celý život!

7 tipů, co s tím můžete udělat vy sami

  1. Pečujte o svoji motivaci 
  2. Udržujte svoji vnitřní kázeň
  3. Zařiďte, aby selhání bylo nemožné
  4. Naplánujte si akci!
  5. Dejte si 1 den v týdnu volno! Podváděcí den – hurá!
  6. Pokud si chcete optimální stav těla zachovat, dosažením cíle to fakt nekončí!
  7. Prozkoumejte psychologický aspekt hubnutí

1) Pečujte o svoji motivaci

Abyste  zvítězili, musíte pečovat o svoji neustálou motivaci.

Pokud jste v programu metabolic balance nebo jiném hubnoucím programu dosáhli optimální váhy a dobrého zdraví, měla by se vaše motivace posunout dál.

Co takhle touha být zdraví, štíhlí, fit a v kondici až do vysokého věku? Bez projevů civilizačních nemocí, bez bolestného stárnutí, s mladistvým zevnějškem i mladistvou vnitřní energií a čistou vyrovnanou myslí?

Tady totiž jde o zkoušku respektu k jedinému tělu, které kdy budete mít.

S mojí maminkou jsme se shodly, že naši motivaci vytrvat, nejvíce posilují dobré kvalitní inspirativní knihy, zajímavé dokumenty na téma zdravé stravy, nebo příběhy lidí, kteří ukazují svým vlastním životem, že změny jsou skutečně možné, pokud se o ně vytrvale snažíme a nevzdáme to. Tito lidé vypadají zdravě, cítí se zdravě, jsou zdraví, i přes svůj vysoký věk, září z nich nádherná energie a taková krásná vnitřní spokojenost a životní radost. Tito lidé nás inspirují a motivují, a věříme jim, protože žijí, co sami učí a je to na nich vidět ?!

7 tipů, jak zlepšit své stravovací návyky

2) Udržujte svoji vnitřní kázeň

Pište si svůj  jídelní deník

Tady mě nejvíce pomohlo zavedení jídelního deníku, kam jsem si vše vyplňovala – jako ve škole.

  • dobu jídla
  • přesné složení talíře včetně gramáže potravin (vážení potravin mě hodně pomáhá i nyní)
  • jak dlouhá pauza byla mezi jídly
  • zda byl čaj nebo káva apod.

Vypracovala jsme si na to svůj vlastní kontrolní list, který si můžete stáhnout ZDE>>. Vytiskněte si ho 30x, abyste po dobu 1 měsíce mohli vše co nejpečlivěji vést a vyplňovat.

Vždy, když jsem v udržovací fázi cítila, že se „utrhávám ze řetězu“, začala jsem si znovu vše vážit, vše vyplňovat a co nejpečlivěji dodržovat pravidla. Jakmile se vám totiž srovná hladina krevního cukru a inzulínu, dostanete se s chutěmi zase do pohody.

 A tak stojí za to bojovat, dokud se to nepovede nastavit navždy!

Foťte si svá jídla

Zbižňuji focení jídel, která připravuji. Ridona se mě směje, že vždy vše musím nejdříve naaranžovat a potom cvaknout mobilem. ? Ale já to miluju, protože mě baví ta manipulace s dobrým a krásným jídlem, baví mě ta příprava. A drží mě to „v lati“, částečně se totiž nasytím už při tom aranžmá ?.

7 tipů jak doopravdy zhubnout: základní pravidla pro úspěšné hubnutí

Pokud chcete zhubnout, a vyhledáváte si informace o hubnutí na internetu, tak můžete narazit na velmi mnoho informací, které jsou ale často zcela protichůdné, nebo úplně nesmyslné. Hubnutí, je velký „business“, na kterém se snaží přiživit řada firem i jednotlivců.

Pokud byste se měli řídit tím, co najdete na internetu, tak by se vám asi nikdy zhubnout nepovedlo. Někdy se může jednat jen o zastaralé informace, jindy to může být 100x dokola opakovaný omyl, který už tak zevšedněl, že mu všichni věří. A často to mohou být i úmyslně chybné informace.

Jak úspěšně zhubnout i bez nesmyslných návodů na hubnutí

Pokud chcete doopravdy zhubnout, tak byste měli řídit především zdravým rozumem. Neexistuje žádný zaručený nebo zázračný návod na hubnutí. Pro úspěšné hubnutí potřebujete změnit své stravovací návyky (zcela záměrně tomu neříkáme dieta). A mít přiměřené množství pohybu.

Hubnutí ale určitě není o tom, kolik porcí jídla sníte v průběhu dne, kolik přesně to bude kalorií, nebo zda budete jíst rohlíky či ne.

Tip 1: Nejde zhubnout jenom břicho, stejná nebo boky

Zapomeňte na to, že by se dalo hubnout třeba jenom na břiše. Je úplně jedno, jak intenzivně budete cvičit na břicho. K zhubnutí břicha vám to moc nepomůže. To, jaké zatěžujete svaly při cvičení, nijak nesouvisí s tím, kde tělo spaluje tuky.

Pokud chcete zhubnout na břiše, tak vám více pomůže komplexní cvičení zaměřené na celé tělo. Úbytek tukové tkáně, je podmíněný kalorickým deficitem. A ne tím, který sval při cvičení zrovna zatěžujete.

Ne, že by cvičení na břicho nemělo žádný efekt. Pevné břišní svaly, jsou základem pro správné držení těla. Silné břicho potřebujete skoro pro každé cvičení nebo sport. Zpevněním břišních svalů, můžete trochu zlepšit vzhled této části těla. Nejedná se ovšem o hubnutí (redukci tukové tkáně).

Tip 2: Je jedno kolik porcí jídla v průběhu dne sníte

Mnoho různých návodů na hubnutí, velmi důrazně doporučuje, abyste jedli 5 malých porcí jídla v průběhu dne. Tak hubnutí ale také nefunguje.

Pro úspěšné zhubnutí můžete jíst klidně i jen dvě jídla za den. Nebo tři. Nebo i těch 5. Každý to má trochu jinak.

Pět jídel v průběhu dne, ale může být často spíše kontraproduktivních. První problém může být v tom, že mnoho lidí si neumí správně nastavit velikost porcí. Pokud začnou jíst pravidelně 5x za den, tak ve výsledku zvýší svůj kalorický příjem.

Druhý problém spočívá v tom, že díky častému příjmu potravy, se zvýší produkce inzulinu. Což ve výsledku vede ke vzniku tzv. „inzulinové rezistence“. Výsledkem je pak intenzivnější ukládání tukových zásob. A také ke zpomalení spalování tuku.

Tip 3: Při hubnutí můžete jít i sladké nebo pečivo nebo těstoviny

Řada diet na hubnutí, vám bude jednoznačně zakazovat jíst sladké, nebo potraviny s vyšším obsahem sacharidů. Nejčastěji se jedná o pečivo z bílé mouky nebo třeba těstoviny.

Hubnutí ale nefunguje tak, že by stačilo vynechat nějaké konkrétní potraviny a hned začnete hubnutou. Úbytek váhy je podmíněn kalorickým deficitem. Takže pokud vynecháte sladké, nebo jiné potraviny, ale současně nezměníte celkový kalorický příjem (či výdej), tak hubnout stejně nebudete.

Pro hubnutí je důležité, aby váš jídelníček byl rozumný a vyvážený. Aby zahrnoval rozumný mix bílkovin, sacharidů a tuků. Aby v něm byly všechny nezbytné vitamíny a minerály.

Pokud si občas dáte něco sladkého (v rozumné míře) nebo budete jíst i pečivo či těstoviny (aniž by to byl základ vašeho jídelníčku), tak můžete zhubnout stejně dobře, jako když tyto potraviny budete úplně vynechávat

Tip 4: Rychlost hubnutí není přímo úměrná tomu, kolik toho naběháte

Je obecně známý fakt, že pro spalování tuků, je nejlepší nějaké kardio cvičení – například běhání, rychlá chůze, jízda na kole apod. Rozchodně ale neplatí, že čím častěji budete chodit běhat, tím rychleji budete hubnout.

Ano, při samotném běhání spálíte podstatně více kalorií, než kdybyste se váleli na gauči. Pokud ale nenecháte svoje tělo i regenerovat, tak to ve výsledku nemusí mít na hubnutí skoro žádný vliv.

Stejně, jako nemá smysl, abyste při hubnutí hladověli, tak ani nemá smysl, snažit se o co nejintenzivnější cvičení. I zde platí, že je nutné používat zdravý rozum.

Tip 5: Zhubnout se dá i bez detoxikace

Různé zaručené návody, jak doopravdy zhubnout, vám budou tvrdit, že na začátku hubnutí musíte podstoupit „očistný“ detox. Několik dní nic nejíst, nebo pít jen rozmixované zeleninové šťávy a čistou vodu.

Ne, že by občasný půst, byl pro tělo nějak škodlivý, to určitě ne. Nějaký „zázračný“ džus z celeru a mrkve, kterým se budete živit 3 dny, vám s hubnutí ale zase tak moc nepomůže.

Všechny různé detoxikační kůry, čistící diety a podobné věci, jsou spíše jen chytrý marketingový trik. Efekt pro úspěšné hubnutí, je zanedbatelný nebo hodně sporný.

Tip 6: Jíst můžete i večer

V návodech na hubnutí, se často tvrdí, že po páté hodině (nebo případně po šesté hodině), už nesmíte nic jíst. To je ale pravda jen někdy.

Pokud chodíte spát „se slepicemi“, tak by to možná mohlo mít své opodstatnění. Pokud ale chodíte spát v jedenáct večer, nebo i později, tak není nic špatného na tom, že si ještě v osm večer dáte něco malého.

Navíc ani neexistuje žádná studie, která by prokazovala nějakou přímou souvislost s načasováním doby jídla a vlivu na hubnutí.

Je určitě dobré, mít oddělenou část dne bez jídla a část dne s jídlem. Někdy se tomu říká i „přerušovaný“ půst. Není to ale nic speciálního. Je to prostě jen přirozený rytmus, kdy část dne jíte a část dne nejíte.

Tip 7: Hubnutí není jenom jednorázová dieta

Pokud chcete doopravdy zhubnout, pak byste o hubnutí neměli uvažovat, jako o nějaké krátkodobé dietě. Kdy se budete pár týdnů trápit, a pak bude hotovo.

Hubnutí je záležitost spíše celkové změny životního stylu. Kdy je pak úbytek váhy jen jedním z benefitů. Nesnažte se tedy zhubnout, snažte se žít zdravěji.

Například tím, že změníte své stravovací návyky. Žádná dieta a hladovění, jen rozumný jídelníček. Tím že se budete více hýbat. Rozhodně není potřeba zaběhnout maratón nebo jiný podobný extrém.

[Celkem: 138 Průměr: 4.8]

Mohlo by vás také zajímat:

Tipy Pro Zdravé Stravování: Tucet Způsobů, Jak Jíte špatně – Jídlo-nápoje 2021

Jsme to, co jíme! Zdravá a vyvážená strava je synonymem dobrého zdraví.

To, co v Indii a jinde vidíme, je však stále více lidí nezpůsobilých, což dále vede k poruchám látkové výměny, jako je vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, problémy s kolenem a kyčlem, snížená pohyblivost atd.

Zatímco sedavý životní styl vedl k takovým zdravotním problémům, naše stravovací návyky jako to, co jíme a jak jíme, berou lví podíl na vině. Stát se více fyzicky aktivními je užitečné, ale stravovací právo může mít také velký význam.

Mnoho vegetariánů jí jídla na bázi rýže (zvláště leštěná, bílá rýže). Obyčejná bílá rýže, barevná / ochucená rýže, biryani, dosa, idli atd. Jsou upřednostňovány před hnědou rýží. Jídla na bázi proso a jiná jídla na bázi zrn, jako jsou puttu nebo koozhu, jakmile se jednou konzumují, se vyhýbají, protože nejsou „módní“.

Lidé obracejí nos do super zdravých domorodých vegetariánů, jako je dámský prst, brinjal, avarai, kothavarai atd., Ve prospěch brambor na bázi kari. Zdravější vegetariáni jako paprika, fazole, květák nebo zelí se berou jen v omezeném množství.

Je běžné vidět taková jídla: velké množství rýže, konzumované s omezeným množstvím zeleniny; zdravější jídlo by obsahovalo tolik zeleniny jako rýže.

Budete mít zájem:  Kožní biopsie – na co je dobrá? kdy a jak se provádí?

Ať už z nudy nebo kvůli potřebě socializovat, pohlcujeme pikantní smažené občerstvení, jako je samosas, chaat, murukku / chakli, bondas, bajjis, vadas, které zabalí spoustu tuku a sacharidů a / nebo sladkosti, které mají hodně cukr. Jíme je každých pár hodin spolu s mléčným čajem nebo kávou (s cukrem). Gulab Jamuns jsou neskutečným příkladem.

V zásadě smažené těsto a mléčný tuk chlazený v cukrovém sirupu; dvě koule mají asi 387 kalorií. Budete muset přeskočit lano po dobu 40 minut, abyste je spálili. Pokud si vezmete nějaké slané občerstvení, jako je murukku (s cílem odstranit sladkost), je to dalších 200 kalorií. Pak vypijete šálek kávy s mlékem a cukrem, doplňte ji a zabalte dalších 150 kalorií.

Právě jste konzumovali ekvivalent plného jídla!

To platí zejména pro ty, kteří často „západní“klouby rychlého občerstvení. Tělo potřebuje pouze určité množství bílkovin; cokoli výše, co musí být zpracováno a „zpracováno“ledvinami, játry atd. Extra bílkovina je na ně zatěžuje a postupem času se opotřebované orgány opotřebují a způsobují zdravotní problémy.

Těmto problémům lze předcházet – nejíst jen to, co je požadováno, nebo nahrazením nemasných bílkovin. Některé nemléčné kompletní proteiny zahrnují vejce, mléko, sýr, jogurt, sóju a quinoa. Můžete také spárovat určité neúplné proteiny a získat kompletní proteiny – jako jsou fazole a rýže, jádro mnoha kultur.

Pijeme více než vodu sladké nealkoholické nápoje nebo slazené šťávy. 375 ml plechovka z coly obsahuje 10 čajových lžiček cukru! Každá plechovka je nabitá bomba zaměřená na pankreas.

Je skutečně žalostné, že když je k dispozici bezplatný, zdravý a život udržující nápoj bez kalorií, často platíme za „módní“nealkoholický nápoj. Obchodníci nás přesvědčili, že naše sebevědomí je lepší s plechovkou v ruce.

Ovocné šťávy jsou jen o něco lepší než colas – obsahují přírodní cukry jako fruktóza, ale cukr je cukr! Je lepší jíst ovoce než pít šťávu – ovoce má spoustu vlákniny a dalších živin, které se při odšťavňování ztratí.

Může to být pravda v době kamenné – když bylo málo jídla a lidé se museli zaplňovat, kdykoli to bylo k dispozici, a jíst více než ten druhý.

Když je jídlo hojné (jako je tomu v dnešní době, zejména na festivalech, večírcích, oslavách nebo bufetech), není třeba druhého chlapa jíst.

Pokud platíme, snažíme se jíst co nejvíce, abychom se ujistili, že „naše peníze mají hodnotu“. Pokud je to zdarma, skvělé – pak se přesto doplníme!

Přejídání je jednou z hlavních příčin přibývání na váze. V restauracích si můžete zabalit a vzít zbytky domů, nebo ještě lépe, zabalit polovinu jídla (na později) ještě před jídlem. Není třeba plýtvat, stačí si vzít na každé jídlo dost a zbytek si rezervovat.

Jíme tři nebo čtyři chodová jídla. Na jihu jedeme rýži sambar, pak rasamovou, pak tvarohovou, spolu s některými zeleninovými kari nebo kootu a také smažíme apalam nebo vada. Často také bereme slanou nálev. Každý kurz se může sám o sobě zdát malý, ale přidává se k docela velkému jídlu. Je těžké mít na paměti při jídle více chodů; je obtížné kontrolovat celkový příjem.

Úprava těchto jídel pomůže. Přilepte se pouze na jednu desku – žádné náplně ani druhá pomoc. Rýže by neměla překročit 1/3 talíře a zbytek talíře by měla být zelenina a bílkoviny. Vezměte rýži a sambar. Pijte rasam v šálku místo míchání s rýží. Pijte podmáslí místo toho, aby sražená rýže. Nebo odložte část rýže na rasamovou a tvarohovou rýži.

Rychlé stravování bez správného žvýkání může způsobit mýtné na vašem celkovém zdraví. Naše žaludky jsou velmi pravděpodobně plné ještě dříve, než naše mozky mají šanci cítit plnost. Takže skončíme přejídáním.

Trvá přibližně 20 minut, než se signál „tank full“dostane do mozku, což nám říká, abychom přestali jíst (ne, když posloucháme, pokračujeme v jídle, i když jsme plné).

Dokážeme-li zpomalit počáteční stravování – tím, že vezmeme menší pusinky, žvýkáme alespoň 20krát a nejprve jedeme vlákninou naložené jídlo (jako je zelenina), poskytne více času na vývoj „plného“signálu, s méně spotřebou jídla celkově.

Spěcháme něco pohodlného (ale nezdravého) na snídani, protože se připravujeme na pracovní den nebo si po cestě vezmeme nějaké rychlé občerstvení a jedeme ho během jízdy nebo cestování.

Jíme ve stavu stresu, v přítomnosti stresových hormonů, jako je kortizol, který ovlivňuje metabolismus a zvyšuje ukládání tuků.

Udělejte si čas na uvolněné jídlo, abyste měli na paměti, co jíte, což pomáhá tělu zpracovávat jídlo mnohem lépe.

Vlastně ani nejíme! Řada společností, které dodávají jídlo, si k vašim dveřím přivezou, téměř cokoli, co chcete jíst za 30 minut nebo méně! Jídlo v restauraci má tendenci být zdravá a nemáte tušení, co je v něm: olej může být starý (a plný karcinogenů), vegetariáni mohou být zvadlí a může být přidáno umělé ochucení a barva – opravdu nevíte co jíš.

Když vaříte, víte, co jde do jídla. Můžete si vybrat čerstvou zeleninu a další ingredience dobré kvality a můžete mít na paměti, kolik soli, tuku a cukru do ní vložíte. Ale vyžaduje si čas, energii a odhodlání, které je obtížné sbírat, když pobíháte celý den. Vyplatí se vyzkoušet – vařit co nejvíce jídel a jíst jen v nezbytných případech.

Lidské tělo může správně metabolizovat 2 nebo 3 jídla denně; nemůže zvládnout nepřetržité podávání. Nedávná studie zjistila, že jíme po dobu téměř 15 hodin denně. Zbývá 9 hodin; za předpokladu, že spíme po dobu 7 hodin, jíme skoro pořád.

Přestávky dávají orgánům čas, aby se zotavily po zpracování a metabolizaci jídla. Bez přestávek musí orgány pracovat nepřetržitě a postupem času se vyčerpají a rozdávají, což vede k nejrůznějším chronickým zdravotním problémům. Dopřejte svému tělu odpočinek!

Složky jsou důležité, ale ještě důležitější jsou způsoby přípravy. Štítky na potraviny jsou dobré (pokud se na ně podíváme dříve, než zakoupíme výrobky v supermarketu). Příprava restaurace je ještě obtížnější odhadnout.

Obecným pravidlem je upřednostňovat potraviny vyrobené z celých zrn, spolu s omezeným množstvím bílkovin podle vašeho výběru, připravené vařením, pytlením, pečením, grilováním, dušením, pečením, grilováním, napařováním, dušením atd.

, Spíše než výrobky vyrobené z rafinované mouky nebo zpracovaných zrn a připravené smažením, smažením, smažením, mělkým smažením atd. Vyvarujte se potravin, které jsou máslové, smetanové, zapékané, zapečené, sýrové, křupavé atd.

Klíčem je čerstvá nebo zmrazená zelenina, celá zrna a nízkotučné přípravky. Když jíte hluboce smaženou bílou mouku na bázi mouky s aloo (bramborovou) masalo nebo kari, žádáte o potíže. Když budete jíst více než tři malé chudé, opravdu zdaňujete své tělo.

Phulky vyrobené z celé pšenice, připravené za použití téměř bez oleje, jsou mnohem zdravější. Příkop aloo a jít s dal nebo channa / chole je pro mnohem lepší jídlo. Vaše tělo dokáže snáze zvládnout redukovaný tuk a sacharidy.

  1. Proveďte substituce, abyste správně proporčně makronutrienty (sacharidy, bílkoviny, tuk, vlákninu atd.) Pro svůj profil těla, a ne více než odpovídající množství bílkovin.
  2. Nesklouzněte a spolkněte. Jezte pomalu, žvýkejte každé z úst nejméně 20krát před polykáním.
  3. Změňte pořadí stravování – nejprve vypijte nějakou čistou vodu, potom napněte polovinu vegetariánů, potom trochu rýže (nebo hlavního jídla), pak zbytek vegetariánů, pak tolik, kolik potřebujete, abyste se cítili nasyceni.
  4. Přestaňte jíst, když jste spokojeni.
  5. Jezte každý den ve stejnou dobu a pokuste se jíst všechna vaše jídla do 10 hodin.

Takže bez dalších okolků mějte na paměti tyto výše uvedené body a zkuste zlepšit své životní návyky.

Jaké jsou vaše stravovací návyky? Pouze jíst z malého talíře při hubnutí nepomůže

Při tipech a tricích na hubnutí najdete i takové, které se snaží oklamat lidskou mysl. Jednou z velmi častých rad je jíst z malého talíře. To má zajistit, že budete jíst méně, protože naložená porce bude menší.

Pokud jste ale stále hladoví a naložíte si znovu a znovu, přestože na malý talíř, kouzlo a podstata této rady jak zhubnout se míjí účinkem. Stravovací návyky a zdravá strava, též hubnutí bez hladovění – to je to nejdůležitější.

A ne velikost samotného talíře.

Zmíněný fenomén „malého talíře“ se nazývá Delboeufova iluze – optický klam, týkající se relativního vnímání velikostí. Jde při ní o to, že mozek lze splést. Velikost objektů totiž vnímá v závislosti na kontextu.

Základní myšlenkou tohoto fenoménu, pokud se na to podíváme z hlediska zdravého stravování, je následující. Pokud si jídlo nakládáme na menší talíř, nabíráme tak, aby se do talíře i vešlo. A když se pak najíme, mozku se vysílá zpráva, že jsme toho snědli dostatečně mnoho. Zasytí se tedy při menším množství jídla. Pokud si zvolíme velký talíř a naplníme ho jídlem, pravděpodobně se přejíme.

Ano, na menší talíř můžete naložit méně, do menší polévkové mísy naberete méně polévky než do velké. Mozek ale neoklamete, pokud jde o hlad. Podle výzkumu měli dokonce hladoví lidé lepší odhad na velikost porce než lidé, kteří jedli nedávno.

Vnímání jídla je pro člověka velmi důležité. A právě to je důvodem, proč lidé na dietě nakonec jedí více než by chtěli. Mají totiž pocit, že jsou omezováni.

Pozitivní naladění, zdravá strava, vhodný jídelníček na hubnutí i správné stravovací návyky, hlavně tam třeba začít.

7 návyků pro efektivní hubnutí

Pokud některý z dobrých zvyků ve vaší denní rutině chybí, údajně stačí 21 dní na to, abyste si nový zvyk vytvořili a navykli si na něj. Pokud se na každý z nich soustředíte během 21 dní, nakonec ho pravděpodobně už provedete bez rozmýšlení a právě tehdy se mohou začít dít zázraky. A vy se můžete začít těšit na efektivní hubnutí.

Budete mít zájem:  Bolest Krční Páteř A Bušení Srdce?

Přestaňte jíst ještě předtím, než se budete cítit plný

Udělejte z toho návyk a odsuňte talíř předtím, než budete mít plné břicho a budete sytý.

Ve chvíli kdy říká váš žaludek mozku, že je plný, jste pravděpodobně snědli již mnohem víc, než bylo třeba.

Takže když přestanete jíst ještě před signálem, dokážete zachytit okamžik, kdy budete „tak akorát najedení“. Tedy pocit, když už nejste hladový a ani natolik plný, že budete mít pocit na prasknutí.

Přejídání se je důvodem číslo jedna, kvůli kterému mají lidé s nadváhou neustále nadváhu. Zároveň způsobuje zažívací problémy a snižuje pravděpodobnost, že budete chtít být aktivní a začít se trochu hýbat. Představte si, že se nemusíte nutit do toho, abyste se nepřejídaly. Udělejte z toho prostě návyk a automaticky se dostanete na svou ideální váhu – jednoduše, efektivní hubnutí.

Každý den udělejte něco aktivně

Je velmi těžké bojovat se setrvačností a vystoupit ze zajetých kolejí. Pokud nejste zvyklý věnovat se denně nějaké činnosti, bude nejtěžší částí vytvoření návyku.

Dobrou zprávou však je, že jakmile dostanete „míč do hry“, bude těžké zastavit ji.

Po třech týdnech dennodenní aktivity se budete cítit zvláštně, pokud neuděláte jeden den cosi aktivní a dvojnásobně stoupne pravděpodobnost, že se pokusíte cosi vymyslet na další den.

Pro mnohé je to otočka o 180 stupňů oproti tomu, jak fungují nyní. A právě to je důvod, proč zápasí se svou hmotností a diví se, proč po nárazovém cvičení nevidí výsledky. Udělejte z pohybu zvyk a nastavte si fyzickou aktivitu na autopilota. A dostaví se i efektivní hubnutí.

Nebuďte na sebe příliš tvrdý

Pokud se snažíte zhubnout, riskujete, že budete příliš negativní a budete se obviňovat z minulých činů, které vás dostali tam, kde jste teď.

Nejdříve však musíte akceptovat to, kde jste dnes a pak to použít jako motivaci, abyste se dostali tam, kam chcete.

A přestože mohou někteří lidé tvrdit, že je motivuje, pokud jsou svým nejtvrdším kritikem, pro většinu z nás je to kontraproduktivní.

Akceptováním kondice, ve které se vaše tělo nachází, neznamená, že máte usnout na vavřínech a nemáte nic měnit. Znamená to tolik, že teď nemůžete udělat nic, co by změnilo minulost. Ale máte začít od místa, kde jste teď a vytvořit si zvyk, uvolnit se a začít si vychutnávat cestu ke svému lehčímu, zdravějšímu já.

Najděte si čas pro sebe

Chcete-li hubnout efektivně, je dobré vytvořit si i další návyk – vymezit si čas sám pro sebe, abyste nevyhořeli.

Můžete si pomyslet, že přirozeně zdraví a fit lidé jsou stále v běhu a jdou a jdou a jdou …

ale pravdou je, že vaše tělo funguje nejlépe, pokud má dostatečné množství fyzického a psychického vypětí, ale i čas na odpočinek a relaxaci.

Je snadné stát se příliš horlivým, pokud se snažíte zhubnout, protože máte dojem, že musíte dohnat všechen ztracený čas.

Musíte si ale vytvořit i čas, kdy budete moci pouze houpat nohama, pustit si relaxační hudbu, přemýšlet, dopřát si teplý koupel, zahrát se s domácím mazlíčkem nebo si dopřát jiný veget.

Stres vede k nárůstu hmotnosti, takže poražení tohoto stresu musí naopak vést ke snížení hmotnosti. Pokud tedy odbouráte stres, dokážete nastolit efektivní hubnutí.

Nakupujte zdravé potraviny

Štíhlí lidé zvyknou nakupovat zdravější potraviny. Většina lidí, pokud se zamyslí nad správným stravováním, si sami sebe představí jako jedí zdravější jídla. Moudřejší ale je, představit si sám sebe, jak nakupujete zdravější potraviny.

Rozhodnutí o tom, co budete jíst, vzniká již tehdy, když si vkládáte věci do nákupního košíku. Jen málo lidí má peníze a sílu na to, aby vyhazovali špatné jídlo, které je ale jinak v pořádku, když už ho jednou koupili.

Ale nezapomínejte na jednoduché pravidlo, nakupujte potraviny, které nepotřebují reklamu.

Dělejte si záznamy o svém vynaloženém úsilí

Jeden úspěšný návyk lidí, kteří zhubli a váhu si udrželi, je dělat si záznamy o činnostech, které pro efektivní hubnutí udělali.

Znamená to založit si sešítek na zapisování potravin, které jíte, fyzické aktivity či cvičení, které provádíte.

Můžete si ho nazvat i „drobky úspěchu“, protože záznamy jsou jako chlebové drobky, které vás zavedou na začátek vašeho úspěchu. Takto můžete zpětně vidět, jak jste svého cíle dosáhli.

Takový sešítek slouží několika účelům. Nutí vás být odpovědným za svou činnost i nečinnost, poukazuje na to, co u vás fungovalo a co ne. A ukazuje vám, kde potřebujete pomoc a kde jsou vaše slabá místa. Například, jestli jste náchylný na přejídání se v určitých dnech nebo situacích. Objektivně vám ukazuje, kde se v daném okamžiku při snaze o efektivní hubnutí nacházíte.

Myslete pozitivně

Tendencí většiny lidí na dietě je nahlížet na hubnutí jako na nepříjemnou povinnost a velkou fušku. To je ale špatné rozpoložení pro rychlé a efektivní hubnutí.

Pokud máte z diety strach hned na začátku a přemýšlíte nad všemi jídly a potravinami, které vám budou chybět, tak jste si zvolili nesprávnou dietu.

Zvolte takovou dietu, ze které máte dobrý pocit a těšíte se na ni a tyto dobré pocity si s sebou neste během celého procesu.

Za vaší touhou zhubnout se schovává touha lépe se cítit. Nemusíte tyto pocity potlačovat, dokud nedosáhnete svou cílovou hmotnost. Můžete začít přemýšlet nad věcmi, díky kterým se budete cítit dobře hned teď a začnou se dít divy. Takto se mnohem rychleji dostanete tam, kam chcete. Mnohem rychleji, než kdybyste přemýšleli nad věcmi, které rád nemáte.

Zautomatizované řízení

Nezapomínejte, že vaším cílem je dostat těchto sedm návyků do krve tak, že se nad nimi ani nemusíte zamýšlet. Právě jste ve fázi, kdy víte, co musíte udělat. Ale stále nad těmito činnostmi musíte přemýšlet, abyste je i provedli. Nevrhejte se na všech sedm návyků najednou.

Nemyslete si, že za tři týdny bude vše hotovo a vy zhubnete. Udělejte si z toho dlouhodobý proces a začněte s prvním návykem, který vás oslovil. Prožijte při něm 21 dní, dokud se s ním nezžijete a nedostane se vám pod kůži, až pak se vrhněte na druhý návyk pro efektivní hubnutí.

7 tipů jak vypěstovat u dětí správné stravovací návyky

V posledních letech se roztrhl pytel s různými super potravinovými polotovary. Na každém kroku jsou  různé   fast foody, automaty na cukrovinky a různé  vitamínové  nápoje, které vytváří  dojem, že se jedná o potraviny s bezmeznou energií a kladným účinkem na naše zdraví.

O to horší je, že reklama na  tyto výdobytky potravinářského průmyslu působí i na naše  děti .  Rodiče  dnešních dětí jsou jako mezi mlýnskými kameny  , kdy musí tyto nezdravé složky eliminovat a je jejich úkolem vypěstovat u svých dětí takové stravovací návyky, které zajistí dětem pevné zdraví v budoucnosti.

Raná léta jsou velmi důležité pro zdraví dětí, protože dětské tělo má obrovské vnitřní nároky na  kvalitní živiny.

V mladém věku, tělo dítěte začíná budovat svůj systém těla a tím si položí základ zdraví po celý svůj život.

   To je ideální doba vychovávat, vést a modelovat zdravý styl výživy pro zajištění optimálního zdraví pro budoucnost dítěte. Pravdou je, že když jíme lepší potraviny , cítíme se lépe.

   Také, když naše děti mají kvalitnější stravu ,  cítí  se  lépe.   Udržovat dětské  tělo v super stavu,  znamená  , že získávají  energii z potravin, které konzumují.

Ve světle všech pokušení, s nímž jsou dnešní děti konfrontovány,  je nesmírně důležité, abychom  my rodiče zajistili našim dětem stravu  bohatou na potřebné  živiny. To znamená , mnoho vařené zeleniny, nikoliv však  saláty a  vyloučení  sladkostí  a cukrovinek, které u našich dětí  vyvolaly epidemii obezity a zbytečných zdravotních problémů .

Zde je 7 jednoduchých tajemství ,jak u  dětí vypěstovat vynikající stravovací návyky:

  1. Naučte děti, že jsou to, co jedí.

To co během dne  sní  to staví  jejich  těla. Vysvětlete jim, že zdravé jídlo je jejich palivo a že existuje významný projekt výstavby děje uvnitř jejich těl.

  1. Buďte pro své děti vynikajícím vzorem.

Dobrým příkladem budete, když sami budete konzumovat zdravé jídla ,nebudete kouřit a zapojíte se i s dětmi do pohybových aktivit.

  1. Motivujte své dítě s cílem zlepšit jejich stravu a lépe se rozhodovat.

Pomůžete dítěti pochopit, že správná výživa jim pomůže mít větší svaly, lesklejší vlasy, víc rozumu, delší nehty a mnohem více energie.  Při správném  nutričním  programu,  budou mít děti  mnohem více energie, což zvýší jejich sebevědomí a sebedůvěru.

  1. Vyhněte se nákupu bonbonů, sušenek, koblih, zmrzliny, bílého chléba, a mnoho dalších sladkých ale na ostatní živiny  chudších potravin.

Bude to mnohem jednodušší pro vaše děti jíst zdravé potraviny, pokud  jsou  doma. Je lepší mít v kuchyni skříň zdravých potravin místo brambůrků či sladkostí. Udržujte ledničku naplněnou čerstvě vařenou zeleninou.

  1. Zapojte své děti při vaření.

Příprava pokrmů doma je skvělá příležitost , jak učit své děti a zároveň se nimi  bavit.  Když mají děti pocit, že jsou součástí procesu, je více než  pravděpodobné, že uvařené pokrmy , či nové potraviny s chutí sní. Nechte své děti, aby si vybrali  kuchařské recepty  a po vašem boku  se seznámí s všemi druhy potravin.

  1. Udělejte rozhodnutí stravovat se s rodinnou co nejvíce doma.

Vaření a společné podávání jídla zlepšuje rodinné vztahy a vytváří u  děti   povědomí  důležitosti  výběru zdravého jídla  a potravin

  1. Ukažte dětem ,kde získat kvalitní potraviny

V některých místech je možné navštívit  zemědělské farmy , kde děti vidí , jak kvalitní potravina vzniká. Pokud máte možnost zábavně  zapojte děti do práce na zahrádce či zahradě.

V dnešní době je někdy opravdu těžké najít kvalitní potraviny.

Pokud  bych dnes měl malé děti určitě by jim  doplnil potřebné minerály a vitamíny speciálním dětským  doplňkem stravy od firmy Nutrilite.    Podle  praktických zkušeností je u těchto dětí zlepšená imunita a celkově se ve všech směrech správně rozvíjí.

  • Chcete dát pod stromeček vašim dětem přírodní preparát s  potřebnými vitamíny a minerály na zlepšení imunity a zdraví vašich dětí? Je  tu pro ně
  • NUTRILITE™ Chewable Multivitaminte
  • Tento produkt si můžete objednat ZDE

Všechny informace v tomto článku je pouze pro vzdělávací účely.   To není pro diagnostiku, léčení, předpis nebo léčení jakéhokoliv chorobného stavu nebo zdraví

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector