5 tipů jak skladovat víno

Pořídili jste si kvalitní víno s potenciálem archivace, které neplánujete vypít hned? Poradíme vám, jak v něm zachovat maximum chuti!

Ze všeho nejdříve je potřeba si uvědomit, že pouze malé procento kvalitních vín na trhu je vhodné k archivaci. Většinu bílých vín je nejlepší vypít do 2 až 3 let od jejich výroby. U červených vín je to pak maximálně 5 let.

V červených vínech se vlivem stáří změkčuje tříslovina a víno se tak stává sametovějším, ale pokud chcete kupovat vína, která chcete uchovávat déle, měli byste zvážit investování do profesionálního vybavení na archivaci vín.

A uchovávat dlouhodobě archivní vína je úplně jiná liga než domácí vinotéka.

Pro všechny ostatní by však mělo těchto pár jednoduchých pokynů udržet vaše víno v bezpečí, dokud nebudete připraveni jej vypít.

Jaké jsou zásady pro uchovávání vína v lahvích?

  • Udržujte teplotu pro skladování vína v lahvích mezi 7 a 16 stupni
  • Ideální vlhkost vzduchu pro skladování vína je 65 %
  • Lahve s vínem ukládejte naležato
  • Nevystavujte víno ostrému světlu
  • Otřesy a vibrace vínu nesvědčí
  • Zvažte pořízení domácí vinotéky
  • Volte víno vhodné k dlouhodobému uchovávání

Jaká je ideální teplota pro skladování vína?

Teplo je pro víno nepřítel číslo jedna. Teploty nad 20 °C mají obvykle na svědomí stárnutí vína rychlejší, než je žádoucí. A pokud je víno vystaveno ještě vyšším teplotám, často se „uvaří“, což vede k vyčpělému buketu a ploché chuti.

Ideální teplotní rozsah je často uváděn mezi 7 a 16 °C, ale skutečně jde o velmi orientační údaj.

Pokud své lahve otevíráte pouze do několika let od jejich stočení, nemusíte striktně hlídat, zda je místo, kde víno uchováváte, o pár stupňů chladnější či teplejší.

Přílišná zima vínu škodí

Uskladnění vína doma v lednici nevadí po dobu až několika měsíců, ale není to dobrý postup, pokud ho hodláte uchovávat déle. Průměrná teplota v chladničce je nižší než 7 °C, aby se bezpečně uskladnily potraviny podléhající zkáze.

Při takové teplotě je ovšem nízká vlhkost vzduchu, což může vést k vysušení korku, následnému proniknutí vzduchu do lahve a znehodnocení obsahu. Také nedávejte víno na místo, kde by mohlo zmrznout (nevytápěná garáž v zimních měsících nebo mrazák).

Pokud se kapalina začne měnit v led, může se její objem zvětšit tak, že vytlačí korkový uzávěr.

5 tipů jak skladovat víno

Vaše domácí vinotéka by měla mít stabilní teplotu

Důležitější než obava o dosažení dokonalé teploty pro skladování vína (10 ° C) je zamezení zhoubným teplotním šokům. Kromě jiného hrozí při roztahování a smršťování kapaliny uvnitř lahve to, že dojde k vytlačení korku, nebo může začít prosakovat. Proto se snažte udržovat stálou teplotu, ale nebuďte kvůli ní paranoidní.

Vaše uskladněné archivní víno totiž určitě zažilo například při převozu z vinařství do obchodu mnohem větší teplotní výkyvy než u vás doma. A i když se korek povysune nebo víno trochu prosákne, ne vždy to znamená, že je celá láhev zničena. Neexistuje žádný způsob, jak to zjistit, dokud ji neotevřete a neochutnáte.

Víno má rádo tmu

Světlo, zejména sluneční světlo, může představovat potenciální problém pro dlouhodobé skladování. UV záření ve slunečních paprscích totiž dovede víno znehodnotit a způsobit jeho předčasné zestárnutí. Ano, právě proto se na víno často používají lahve z barevného skla.

Chrání víno podobně jako sluneční brýle vaše oči. Světlo z domácích žárovek pravděpodobně nepoškodí víno samo o sobě, ale v dlouhodobém horizontu může způsobit vyblednutí etiket.

V tomto ohledu jsou pro skladování vína v lahvích trochu bezpečnější klasické Edisonovy žárovky, protože spořivé žárovky vyzařují malé množství ultrafialového světla.

Kvůli vlhkosti nemusíte při skladování vína panikařit

Podle obecné poučky by vína měla být skladována v ideální vlhkosti vzduchu 65 procent. Teorie spočívá v tom, že suchý vzduch vysuší korkové uzávěry, což by umožnilo vniknutí vzduchu do láhve a zkažení vína.

Ano, stává se to, ale pokud nežijete na poušti nebo v arktických podmínkách, pravděpodobně se vám to nestane. (Nebo pokud své lahve uchováváte 10 nebo více let, ale tím se vracíme k otázce profesionálního skladování.) Všude, kde je vlhkost mezi 50 a 80 %, jsou pro víno bezpečné podmínky.

A pokud chcete mít jistotu, dejte do prostoru s vašimi lahvemi misku vody. Naopak, extrémně vlhké podmínky mohou podporovat tvorbu plísní. To neovlivní správně utěsněné víno, ale může poškodit etikety. Z toho důvodu se poněkud paradoxně někdy při skladování vína používá pohlcovač vlhkosti.

Chladnička na víno neboli domácí vinotéka má tu výhodu, že udrží stálou vlhkost.

Skladujte víno naležato

Tradičně byly lahve takto ukládány, aby byl korek v kontaktu s kapalinou, což by ho teoreticky mělo chránit proti vysychání.

Pokud plánujete vypít své uložené lahve v blízké až střednědobé budoucnosti, nebo pokud mají lahve alternativní uzávěry (šroubovací uzávěry, skleněné nebo plastové zátky), není to nutné.

Dodáme ale toto: horizontální regály jsou prostorově efektivní způsob skladování lahví a rozhodně nemohou vaše víno poškodit.

5 tipů jak skladovat víno

Chraňte víno před otřesy a vibracemi

Existují teorie, že vibrace mohou dlouhodobě poškodit víno tím, že urychlí chemické reakce v kapalině.

Někteří seriózní sběratelé se obávají dokonce i jemných vibrací způsobených elektrickými spotřebiči, ačkoli existuje jen málo důkazů, které by doložily jejich dopady.

Silné vibrace skutečně mohou uskladněná vína nepříznivě ovlivnit, ale pokud v blízkosti domácí vinotéky nepořádáte metalové koncerty nebo nebydlíte u železniční trati, nemusíte se o své víno bát.

Má smysl pořizovat domácí vinotéku?

Domácí vinotéka je v podstatě malá chladnička, která udržuje stálou teplotu a vlhkost. Jestli žijete v bytě či domě bez sklepa s vhodnými podmínkami a máte v úmyslu uchovávat víno po delší dobu, jde o rozumnou investici.

Existují levnější domácí vinotéky s jednou klimatickou zónou i dražší se dvěma klimatickými zónami.

Domácí vinotéka může stát jen pár tisícovek i desetitisíce a pořídíte je prakticky všech výrobců bílé techniky – v poměru cena/výkon vede Philco, Hyundai či čínský Haier, pokud si chcete připlatit za kvalitu, volte německé AEG či Liebherr nebo švédský Electrolux. 

5 tipů jak skladovat víno

Jaké víno se hodí pro delší uchování?

Běžné víno vám ve své původní kvalitě vydrží rok či dva a je samozřejmě otázkou, zda má smysl ho uchovávat po takovou dobu. Podobné pravidlo platí například i pro neročníková šampaňská vína. I ta jsou připravena k okamžité konzumaci. Pro archivaci se více hodí šampaňská ročníková jako například toto Guy Charlemagne.

5 tipů jak skladovat víno

Pro dlouhodobé skladování vína v lahvích volte vína pro tento účel vhodná a poraďte se o tom s odborníky. 

Dlouhodobější uchování nebo archivaci se z bílých odrůd hodí především Chardonnay , rýnský Ryzlink a pinot blanc. Jako skvělý příklad lahve z české republiky, která se hodí pro archivaci, je třeba toto Chardonnay z vinařství PIÁLEK & JÄGER.

5 tipů jak skladovat víno

Mezi červenými víny to zpravidla bývají cuvée odrůd, Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Frank jako například La Sirene De Giscours z Margaux nebo nebo Pinot noir (neboli Rulandské modré) jakým je například Santenay z Burguňska. Jedním takovým tipem pro vás z českého vinařství v Třebívlicích je i víno Johann W Red Cuvée které je cuvée právě odrůdy Pinot noir doplněné menším podílem Saint Laurent.

5 tipů jak skladovat víno

Přejeme vám mnoho úspěchů při budování domácí vinotéky a archivaci vína. Pokud jste při čtení článku dostali chuť na nějaké víno, které můžete bez výčitek vypít hned, podívejte se na naše vína v akční nabídce.

Jak správně skladovat víno a jak vína archivovat?

Mělo by víno při skladování stát nebo ležet? Jaká je vhodná teplota skladování? Dá se archivovat jakékoliv víno? Pokud při odpovídání na tyto otázky tápete, bude třeba osvěžit si základy skladování a archivace vína.

5 tipů jak skladovat víno

CC Sh4rp i

Ne každý má bohužel možnost skladovat víno ve vinném sklípku. Ti, kteří tuto možnost mají, již vhodné místo našli. Pro všechny ostatní budou určeny následující řádky. V závěru článku se samozřejmě nezapomeneme věnovat archivaci, což jistě ocení i zmiňovaní majitelé sklípků.

Připravte vínu podmínky jako ve sklípku

Nejprve si ujasněme, co máme na mysli skladováním vína. Jde o uskladnění vína po dobu v řádu dnů až měsíců, přičemž naším cílem je především vychutnat si víno, kterému neublížil zub času. Či spíše kontakt se vzduchem, jak si řekneme níže.

Chlad, tma a optimální vlhkost – zn. stabilně

5 tipů jak skladovat víno

CC Chris

Ideálním prostorem pro uchování vína je samozřejmě vinný sklípek. Teplota do cca 11°C v něm je, tma rovněž a vlhkost kolem 65% jakbysmet. To vše navíc bez velkých výkyvů. Jak jsme si uvedli výše, bohužel ne každému se takového sklípku dostává.

Proto je třeba zařídit se po svém. Pro krátkodobější skladování se dá vystačit i s podmínkami alespoň blížícím se těm ve vinném sklípku. Je ovšem třeba vyhnout se místům, kam dopadá hodně světla nebo hůř slunečních paprsků.

Vybírat je rovněž nutné místa chladnější a se stabilní teplotou. Místa, ve kterých bývá sice chladno, ale semtam překotně horko, je vhodné vyměnit za místa se stabilní teplotou a klidně několika °C navíc.

Místo pro uskladnění vína by rovněž nemělo být příliš vlhké ani suché.

5 tipů jak skladovat víno

CC Derek Gavey

Budete mít zájem:  Zánět Mozkových Blan Příznaky U Psa?

Láhev s vínem musí ležet

Pokud jste dosud uchovávali láhve v poloze vertikální, následující řádky by vás od toho měly odradit.

Při skladování vína totiž musí být korek stále ponořen, čehož byste v případě polohy nastojato docílili jedině v případě, že byste láhev obrátili vzhůru nohama. Přesto doporučujeme láhev při skladování pokládat.

 Korek je tak ponořen, a je tak zabráněno jeho vysychání. Stále vlhký korek zajistí, že bude maximálně zabráněno přístupu kyslíku, který by byl příčinou oxidace vína, a tedy jeho znehodnocení.

Trendem současnosti jsou domácí vinotéky

Milovníci vína si dnes stále častěji pořizují tzv. domácí vinotéky, které byly dříve spíše doménou restaurací. Jejich výhoda je jasná. Poskytují konstantně optimální podmínky pro skladování vína.

Nevýhodou pak mohou být pořizovací náklady, které jistě nejde pominout, a také náklady na provoz.

Pokud však víno zkonzumujete nedlouho po jeho zakoupení, nejspíše vystačíte i se skladováním v klasické ledničce.

Jak archivovat víno?

V případě archivace vína máme na mysli jeho uložení na roky až desítky let, přičemž cílem archivace není jen uchování jeho chutě, ale daleko více její uzrání.

Správně archivované víno takříkajíc dospěje, jeho chuť i vůně je plnější, harmoničtější a zakulacenější. V případě archivace postupujeme podobně jako při skladování, jen o poznání úzkostlivěji.

V opačném případě nedojde k zhodnocení vína, ale naopak se víno nenávratně znehodnotí.

Která vína jsou vhodná k archivaci?

5 tipů jak skladovat víno

CC Uncalno Tekno

Je celkem jasné, že ne každé víno je na archivaci vhodné. Některé odrůdy jsou zkrátka nejlepší mladé. Částečně tedy záleží na odrůdě vína. Jako vhodné k archivaci se jeví odrůdy jako Rulandské Modré, Svatovavřinecké, Cabernet Savignon nebo Zweigeltrebe z červených vín. Z bílých vín pak Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Chardonay nebo třeba Rulandské šedé.

K dlouhodobější archivaci je samozřejmě vhodné vybírat spíše z přívlastkových vín. Vždy však záleží na konkrétním vínu. Nejste-li si jisti, dobrý prodejce vína by vám měl umět poradit.

Tipy na nejlepší domácí vinotéky na trhu

GRAND BARI AKADÉMIA – Ako správne skladovať víno

5 tipů jak skladovat víno

Pri skladovaní vína platia určité zásady, vďaka ktorým si víno zachová svoju kvalitu až do momentu konzumácie. Žiadne, alebo len minimálne svetlo, správna teplota a ideálna poloha – to všetko ovplyvňuje senzorické a chuťové vlastnosti uschovaného vína.  

Víno na archiváciu5 tipů jak skladovat víno

Nie všetky vína sú vhodné na dlhodobú archiváciu. Napríklad mladé vína, ľahké a svieže akostné vína, či rosé, ktoré boli vyrobené reduktívnou metódou a zvyčajne majú šróbovací uzáver. Keďže sú svojím zložením predurčené na rýchlejšiu spotrebu (napr.

počas príjemných letných večerov), väčšinou ich nie je možné skladovať viac ako rok, pretože by došlo k ich znehodnoteniu. Ale napr. Furmint polosuchý z vinárstva Chateau GRAND BARI má fľašovú zrelosť 2 – 5 rokov, a to aj napriek tomu, že má šróbovací uzáver.

Je to hlavne vďaka charakteru vína, ktoré má svieže kyselinky a vyšší alkohol. Tento druh uzáveru spomaľuje starnutie vína.

Archivovať možno vína s vysokým obsahom aromatických látok, minerálov, s vysokým podielom kyseliniek a alkoholu. Z červených vín napríklad kvalitné vína z odrôd Pinot Noir, Malbec a i.

; z bielych vín niektoré druhy cuvéečiek alebo putňové tokajské vína, ktoré boli vyrobené tradičnou oxidatívnou metódou a majú korkový uzáver.

Samotný korok však nepredstavuje jednoznačnú indíciu, ktorá by naznačovala archívny potenciál vína. Naopak to ale platí vždy – každá fľaša archívneho vína musí byť uzatvorená korkom.

Ak si nie ste istí, či je vami vybrané víno vhodné na archiváciu alebo nie, spýtajte sa na to priamo personálu vinotéky. Určite vám radi poradia.

5 tipů jak skladovat vínoSprávna poloha fľaše

Jedným z kľúčových faktorov, ovplyvňujúcich skladovanie vína, je poloha. Fľaša vína by mala byť uložená vo vodorovnej polohe – aby sa vzácna tekutina vo vnútri, nepretržite dotýkala korku.

Korok totiž chráni víno pred prístupom nežiaduceho vzduchu, ktorý by mohol negatívne ovplyvniť kvalitu vína. Alebo ho dokonca zničiť. Zároveň sa neodporúča manipulovať s archívnym vínom, pokiaľ to naozaj nie je nutné.

Víno potrebuje svoj priestor a pokoj na ďalšie rozvíjanie a harmonizáciu jednotlivých chutí.

Stála teplota a vlhkosť

Pre bezproblémové skladovanie vína je rozhodujúca stála teplota. Veľké výkyvy v teplote totiž vínu neprospievajú. Správna teplota by nemala presiahnuť +12°C. Ide samozrejme o teplotu, ideálnu pre dlhodobé skladovanie (v prípade krátkodobého, môže byť teplota pokojne aj vyššia; predovšetkým pri červených vínach). Vlhkosť by sa mala pohybovať na úrovni 65 – 80%.

Tip od vinára:
Radšej skladovať víno pri vyššej, ale stabilnej teplote, ako pri teplote nižšej, ktorá však kolíše o niekoľko stupňov nahor alebo nadol.

Víno je najlepšie uchovávať vo vínnej pivnici, čo ale v bytových podmienkach nie je reálne. Preto, ak plánujete archivovať víno, odporúčame zadovážiť si chladničku na víno. Takáto domáca vinotéka zabezpečí stabilnú teplotu, ktorá sa dá podľa potreby regulovať. Vďaka nej je možné skladovať víno bez straty na kvalite.

Pozor na slnečné žiarenie

Okrem ideálnej teploty je potrebné zabezpečiť uloženie vína na vhodné tmavé miesto. Slnečné, a predovšetkým ultrafialové žiarenie, je spúšťačom nežiaducich procesov vo fľaši. Víno môže začať oxidovať či strácať aromatické látky; čo má zničujúce dôsledky na celkovú chuť a kvalitu vínu.

Vedeli ste, že:

Skladovanie fľaše na miestach s neónovým osvetlením vínu škodí? Ak teda máte doma alebo v reštaurácii policu nasvietenú neónom, víno premiestnite. Ochránite ho tak pred znehodnotením.

Skladovanie vína po otvorení5 tipů jak skladovat víno

Vinári často dostávajú otázku, ako dlho je možné skladovať fľašu vína v chladničke, ak sa na posedenie nevypije celý jej obsah. Veľmi závisí od typu vína a od spôsobu jeho opätovného uzavretia.

Použiť sa môže pôvodný korkový alebo šróbovací uzáver; ale napríklad aj vákuová zátka na víno, ktoré dokáže predĺžiť trvácnosť vína po jeho otvorení.

V priemere sa odporúča otvorené víno spotrebovať do 5 dní.

Tip od kuchára:

Ak máte otvorené víno v chladničke už niekoľko dní, použite ho pri varení. Pridaním bieleho vína k rizotu alebo červeného k divine či omáčkam, docielite neopakovateľnú chuť jedla.

Jak skladovat víno

5 tipů jak skladovat víno

Každý milovník vína by měl mít alespoň pár jeho lahví doma do zásoby. Víte ale o tom, že i archivní vína je třeba skladovat za jistých podmínek, které zabrání jeho znehodnocení? Víte, proč musí lahve ležet vodorovně? A proč je třeba udržovat teplotu, která nekolísá?

Stálá teplota a vlhkost je nutností

Téměř každý vinař své víno skladuje ve vlastním vinném sklípku. A není divu. Takový vinný sklep poskytuje ideální podmínky pro uchovávání vína. Tma, vlhko a chlad – přesně tyto podmínky je třeba zajistit.

Co se týče teplot, v nichž je třeba vína uchovávat, se to má následovně: bílé a růžové víno potřebuje teplotu mezi 9-11 °C. Pokud budete víno skladovat v lednici, mělo by to být v takové, kde můžete nastavit neměnnou optimální teplotu.

Ta se může měnit pouze v rozmezí teplot, v němž se víno doporučuje skladovat.

Kolísání teploty (například ve spíži) by mohlo kvalitu vína značně znehodnotit. Vinný kámen by se vysrážel, navíc by se ve víně mohly začít tvořit nežádoucí mikroorganismy. Vlhkost v okolí vína by se měla pohybovat v rozmezí 65-80 %. Při vyšší vlhkosti bude hrozit vznik plísní, při nižší se bude víno odpařovat. Tak jako teplota, i vlhkost by měla být stálá.

Pozor na vzduch

Vzduch je velkým nepřítelem každého vína. Víno je na vzduchu nuceno neustále pracovat, čímž dochází k jeho předčasnému stárnutí.

Pokud máte tedy doma otevřenou lahev vína a nechcete ji vypít najednou, je ideální, pokud zbylé víno přelijete do lahve ideální velikosti tak, aby v ní po přelití nebylo místo pro přebytečný vzduch. Při nákupu nových lahví pozorně sledujte, zda je korek v lahvi správně zasazen.

Každé víno má jiné vlastnosti. Zatímco jedno můžeme skladovat velmi dlouho, jsou i kousky, které je třeba vypít co nejdříve. Víno nikdy nevystavujte vzduchu, ale ani teplotám nad patnáct stupňů.

5 tipů jak skladovat víno

Lahve musíme skladovat vodorovně

Říkali jste si někdy, proč vinaři skladují lahve s vínem ve vodorovné pozici, nikoliv „nastojato“? Má to svůj podstatný důvod.

Vino, které je postaveno normálně, může mít klidně i nepoškozený korek, ale tím, jak bude vysychat, se skrze něj může do vína dostat vzduch, jenž víno znehodnotí.

Tím, že je víno uloženo vodorovně, korek nevysychá – je v neustálém kontaktu s vínem. A vzduch se tedy do lahve nemá jak dostat. Korek od vína by měl být neustále vlhký.

Víno nasaje pachy z okolí

Při skladování místa myslete na to, s čím lahev vína skladujete. Korek má tendenci nasávat okolní pachy, ty se pak skrze něj dostanou i do vína. Proto se při jeho skladování vyhýbejte místům, kde máte chemikálie, čisticí prostředky apod. Naopak je skladujte u potravin, které žádné silné aroma nemají. Bílé víno můžete dát i do blízkosti ovoce.

Snažte se s lahvemi nehýbat

Při častých otřesech vína v lahvi dochází ke ztrátě charakteristického buketu, kterým jsou vína charakteristická. Proto se snažte s lahvemi vína manipulovat co nejméně. Při skladování se vyhýbejte místům, kde může docházet k otřesům – například z elektrických spotřebičů aj. 

Budete mít zájem:  Máte astma? Víme, které sporty můžete dělat

Jak nakupovat a skladovat víno? Chytře. Čtěte tipy

5 tipů jak skladovat víno

Nepřipravené vás obvykle zastihne nákup vína určeného jako doprovod k domácí večeři nebo víkendovému obědu. Tou druhou možností je cílený nákup vína pro archivaci nebo dokonce pro investiční účely.

Oba způsoby zakoupení vína však spojuje jedna důležitá záležitost, a tou je péče o právě nabyté víno, ať už se jedná o jednu láhev nebo o několik kartonů.

Při nakupování vína přemýšlejte, z výlohy ne

Určitě by vás nemělo napadnout koupit si v malé samoobsluze láhev vína, která stála za skleněnou výlohou, vystavená řadu měsíců slunečnímu svitu. A stejně tak vás nesmí napadnout přepravovat láhev drahého vína, do té doby uskladněnou v přítmí sklepa vinotéky, autem, rozpáleným letním horkem.

O právě zakoupené víno se musíte starat už od zaplacení u pokladny. Tedy – co nejrychleji domů, a pak s ním ihned do police na víno ve sklepě. Nemáte-li, tak lahev uložte do chladničky na víno v pokoji, nebo alespoň do chladničky na potraviny v kuchyni.

Pozor na teplotní šok vína

Nejhorší pro transportované víno jsou teplotní šoky, tak je třeba myslet i na ně. Nebudete proto nakupovat už ráno, abyste pak láhev přes den nechali v autě či ve vytápěné kanceláři.

Stejně tak v létě nešupnete víno přímo do chladničky, ale necháte jej pár hodin stát na zemi ve spíži.

Kolik Celsiů? Jak kdy

Nejlepší skladovací teplota je okolo 10 °C, řekněme v rozmezí 8 až 12 °C, v horším případě i 6 až 16°C. Neměla by však překročit 20 °C a klesnout pod 5 °C. Pokud ve vašich prostorách pro uložení vína dochází během roku ke změnám teploty, mělo by být kolísání co nejpomalejší.

Jiná kvalita, jiná odolnost

Jistou roli ve schopnosti odolávat nepříznivým podmínkám hraje také kvalita uskladněného vína. Od obyčejné bílé „jakostky“ nebo dokonce „sudovky“ v PET lahvi nemůžete čekat totéž, co od měsíce školeného silného červeného s 13 % alkoholu a vysokým obsahem tříslovin. Takové už něco snese a přitom to máte v ceně.

Co s rozpitou lahví?

To samé, jako v předchozím odstavci, platí i u nedopité láhve. Kvalitní vína vyšších přívlastků, často se zbytkovým cukrem nebo vysokým alkoholem, vydrží pár dnů bez jakýchkoli negativních změn.

Často se stává, že se jejich chuťové vlastnosti dokonce zlepší. Tuto důvěru ovšem poskytněte jen vínům od renomovaných výrobců. S běžnými víny raději neexperimentujte.

U takových naopak ideální skladovací podmínky ve vlastním zájmu dodržujte až bedlivě.

Rozpitým lahvím s vínem bude lépe v chladnu. Nenechávejte je proto do druhého dne stát jen tak v obýváku na stolku nebo dokonce v kuchyni u sporáku.

Z podzemí na povrch

V minulosti vinaři víno vyráběli i skladovali zásadně v podzemí. Dodnes jsou staré sklepy pod historickými budovami velmi atraktivní, ale už jen jako turistická zajímavost. Víno se před desítkami let přestěhovalo na povrch, a většina se ho vyrábí v klimatizovaných halách.

Stejně tak je tomu se skladováním vína u malospotřebitelů. Dobrý sklep pod domem je sice stále k nezaplacení, ale využijí jej především sběratelé a vášniví fandové vína. Ti, kteří vypijí řádově desítky až stovky lahví ročně, je potřebují mít více při ruce, a u dražších či raritních vín i na očích.

K tomuto účelu slouží nejrůznější stojany na víno a regály na víno, které jsou součástí bytového interiéru, často jako vkusné solitérní kusy nábytku.

Když na ni máte, pořiďte si chladničku na víno

Chladničky na víno a skříně na víno s prosklenými dveřmi jsou nejluxusnější formou skladování lahví. Klimatizované prostředí s nastavitelnou teplotou v jejich vnitřních částech umožňuje skladovat v jednom prostoru jak bílá vína při 10 až 12 °C, tak červená třeba při 16 °C. Největší výhodou je, že takto uložené láhve jsou pro vás neustále připraveny k pití.

Když na to nemáte, myslete dopředu

Pokud nevlastníte komfortní chladničku na víno, musíte myslet více dopředu. Skladujete-li víno při vyšší teplotě, nesmíte zapomenout dát před konzumací láhev vychladit.

A jestliže naopak uchováváte lahve vína v chladničce, myslete na jejich včasné vyjmutí z lednice. To chce trochu zkušeností a praxe, takže se vám ze začátku může stávat, že bílá vína nakonec pijete příliš teplá, a červená zase studená.

  • Mají vína ležet nebo stát?
  • Při krátkodobém skladování mohou láhve vína klidně stát, při uchování na dobu delší než týden je raději uložte do vodorovné nebo mírně šikmé polohy.
  • Ale o těchto podrobnostech se zmíním až v příštích dílech našeho povídání o víně.
  • Pečujte o víno už od nákupu, a užijete si jej v jeho nejlepší kondici a formě.

Umíte správně skladovat víno? Máme tipy do domu i do bytu

Foto: racorn; Shutterstock.com

Víno má po staletí mezi lidmi velkou oblibu a s ní roste i rozmanitost. Umíte ho správně skladovat? Pokud váháte, poradíme vám.

Rozličná vína vyžadují i rozličné způsoby uchování. Některá vína se vysloveně hodí k archivaci, jiná ne a měli byste je spotřebovat do několika měsíců. Ovšem i vína, která nejsou archivní, musíte umět dobře skladovat, aby neztratila svou chuť, a vy jste si mohli užít dokonalý večer s dokonalým vínem. Podívejte se, na co si dát pozor.

Ideálním způsobem, jak skladovat víno, je samozřejmě sklep k tomuto účelu vybudovaný, nabízející ideální podmínky pro jeho uchovávání: chlad, tmu a vlhko. Štěstí v podobě takového prostoru má ale málokdo.

Pokud bydlíte v nepodsklepeném domě, můžete využít některé z chladnějších místností. Maličký vinný sklípek si můžete vybudovat třeba pod kuchyňskou podlahou. Využít pro uložení láhví můžete i různé police a zásuvky v kuchyni, pozor ale na teplotu v místnosti. Úložný prostor pod schody je rovněž velmi praktický.

Nejhůře budete hledat dobré podmínky pro uchovávání vína v bytě. Některé byty sice disponují spíží, ale ta většinou není chladná. A více či méně designové stojany na víno určené do kuchyní či obývacích pokojů jsou možná hezkou dekorací, ale určitě ne vhodným řešením na delší dobu. Pokud je pro své láhve vína využíváte, určitě v nich vystavené víno vypijte co nejdříve.

Ale jestliže vám na kvalitě vína opravdu záleží, zvažte nákup speciální lednice. V ní je ideální teplota i vlhkost, přitom máte víno kdykoli k dispozici. Některé lednice umí vytvořit více teplotních zón pro různé druhy vína. Ceny se pohybují od asi 2500 Kč do 50 000 Kč za luxusní spotřebiče.

Foto: Vycheslav Leskovskiy; Shutterstock.com

Víno má rádo chlad, ostatně ideální teplota pro skladování bílého a růžového vína je mezi devíti a jedenácti stupni. Z tohoto rozmezí se sice můžete trochu vychýlit a víno se nezkazí, ale je potřeba, aby teplota nekolísala. Jejím kolísáním dochází k vysrážení vinného kamene, případně se ve víně mohou začít tvořit nežádoucí mikroorganismy.

Důležitá je překvapivě i vlhkost, musí být stálá a ideální pro skladování vína je mezi 65 až 80 procenty. Při nižší vlhkosti může dojít k odpařování vína, při vyšší zase hrozí plísně.

Při skladování vína zabraňte i přístupu světla, láhve nikdy nesmí ležet na přímém slunci, neboť UV záření vínu velmi škodí.

A pozor, víno může přes korkový uzávěr „nasávat“, proto si dejte pozor, aby v prostoru pro uchování vína nebyly žádné cizí pachy, které by se přes korek mohly do vína dostávat.

Foto: Vasyl S; Shutterstock.com

K dlouhodobé archivaci se hodí jen některá vína, a neznamená to, že kvalitní vína archivovat lze a nekvalitní ne. Téma archivace by mohlo vydat na román, ovšem ať je víno uskladněno dlouhodobě, nebo krátkodobě, platí pro něj podobná pravidla.

Víno vždy ukládejte ve vodorovné poloze. Jen tak totiž zajistíte vlhčení korku, který díky tomu nevyschne a udrží si nepropustnost.

S láhvemi zbytečně nehýbejte a neukládejte je ani do míst, kde hrozí drobné otřesy, například do blízkosti některého elektrického spotřebiče. V případě častého přemisťování nebo drobných otřesů ztrácí víno svůj charakteristický buket.

V žádném případě neuchovávejte víno v blízkosti nebezpečných chemikálií, například v kuchyňské lince společně s dezinfekčními přípravky.

I při uložení vína do ledničky musíte přemýšlet, co všechno společně s vínem uskladníte, neboť i některé potraviny mohou vydávat silný či nevhodný zápach.

A nezapomeňte. Víno z láhve, které nedopijete, ale chcete si jej vychutnat později, přelejte do láhve odpovídající velikosti tak, aby v ní po přelití nezůstal přebytečný vzduch. A prázdné láhve můžete také zužitkovat, lehce je přeměníte v krásné vázy a svícny. Podívejte se!

Víte, jak správně skladovat víno?

Rádi si pochutnáte na sklence dobrého vína, ale nevíte, jakým způsobem ho nejlépe uchovávat – a to jen krátkodobě nebo i dlouhodobě? Pokud s archivací teprve začínáte, přečtěte si 5 tipů, které jsme pro vás připravili společně s odborníky z Global Wines & Spirits. Využijte těchto pár základních znalostí pro skladování vína a můžete si být jistí, že vaše oblíbené víno neztratí svou chuť ani kvalitu.

Vybrali jsme pro vás 5 základních tipů, které vás zasvětí do tajů archivace.

1) Nechte si poradit 

Pozor, ne každé víno je vhodné k archivaci. Je třeba rozlišovat mezi víny běžnými (většinou v nižších cenových kategoriích) a víny vhodnými k uskladnění. Vína základní, tedy tzv. vína k okamžité spotřebě, bývají lehčí, bez kvalitního korkového uzávěru, nedostatečné kvality a s celkově malým potenciálem k dalšímu staření.

Budete mít zájem:  Alergie Ve Vyšším Věku?

Taková vína jsou vyrobena ke konzumaci zpravidla do 3 let od ročníku sklizně. Předpoklad pro delší skladování mají vína od prověřených a renomovaných vinařů, z dobrých a špičkových ročníků.

Taková vína jsou vyrobena z nejlepších surovin (hroznů), které má daný vinař k dispozici a splňují určitá kvalitativní kritéria s předpokladem vývoje vína v lahvi.  

Nebojte se proto před koupí kvalitního vína využít odborného poradenství – jeden z největších distributorů a prodejců Global Wines & Spirits nabízí rady odborníků, jak ve svých kamenných pobočkách v Praze a Brně, tak na e-shopu www.global-wines.cz, kde můžete využít poradenství přes zákaznickou linku v klidu z pohodlí domova.

2) Dávejte pozor, jak víno pokládáte

Poloha vína je pro jeho dlouhodobé skladování velmi důležitá (mluvíme o skladovací době delší, než 2 roky). Vždy víno pokládejte vodorovně, ne na stojato. Důvodem je hlavně konstantní zvlhčení korku, který si tak udrží nepropustnost a víno je méně náchylné na negativní změnu chuťového projevu.

To platí i pro vína se šroubovým uzávěrem (i vína s tímto uzávěrem jsou vhodná k uskladnění). Důležité je udržet víno v klidu a do konzumace s ním hýbat jen minimálně – uložené víno byste tedy neměli příliš často přesouvat či nechávat poblíž mechanických přístrojů, které by mohly způsobit chvění či otřesy.

Dejte si rovněž pozor, abyste neměli víno uložené poblíž chemikálií nebo čistících prostředků, aby „nenačichlo“ nežádoucími pachy.

 3) Vyberte vhodnou teplotu a světlo 

Ideální teplota pro dlouhodobé skladování by měla být mezi 9–11 °C. Důležité však je, aby teplota byla stabilní a nekolísala (meziroční rozdíl teplot by měl být nižší než 2 °C).

V případě, že by teplota nebyla stálá, může postupem času docházet ke znehodnocení vín. Vlhkost by pak měla být zhruba 65–80 %, nižší vlhkost může způsobit odpařování vína, zatímco vyšší zapříčiňuje vznik plísní.

Správné skladování vyžaduje rovněž vhodné osvětlení, nejlépe se vínu daří ve tmě.

4) Vsaďte na domácí vinotéku

Pokud jste milovníky vína a nemáte k dispozici vhodné „sklepní“ prostory ke skladování, pak se vám zaručeně vyplatí investovat do domácí vinotéky. Jsou navrhovány tak, aby udržovaly konstantní teplotu vín a chránily jeho obsah proti UV záření.

Vinotéky mají většinou prosklená dvířka, díky nimž máte přehled o jejich obsahu, aniž byste narušovali vnitřní prostředí. Zároveň některé z nich obsahují také dvě teplotní zóny. Proto můžete mít v jedné vinotéce uskladněná vína „na delší dobu“ s těmi k okamžité spotřebě, nebo v takových vinotékách můžete chladit více druhů vín.

Cena se odráží od velikosti a vybavení, nejlevnější se dá sehnat již od 5 000 Kč. Před výběrem vinotéky si také rozmyslete její umístění – do interiéru bytu či domu volte raději kvalitnější a méně hlučné výrobky. Berte také v úvahu dobu, po kterou chcete vína uskladnit.

Domácí vinotéky jsou vhodné spíše pro střednědobé skladování v řádu let. Pokud zvažujete uskladnit víno na 8–10 a více let, pak začněte přemýšlet o vlastním sklepě.

5) Myslete na životnost 

Vybraná vína určená k archivaci vydrží i několik desítek let. Naopak vína určená k okamžité spotřebě byste archivací znehodnotili.

Lehká růžová a jednodušší bílá vína jsou určena ke konzumaci přibližně do 1–2 let od ročníku uvedeného na etiketě, lehčí červená vína a standardní bílá vína pak do 2–5 let. Pokud s archivací teprve začínáte, vždy je dobré vsadit na radu experta. Nebojte se proto svěřit do rukou odborníků.

V Global Wines & Spirits vám pomůžou vybrat ideální víno k dalšímu vývoji v lahvi, které vám časem zpříjemní ty nejdůležitější životní události a učiní je tak ještě výjimečnějšími.

Archivace vína krok za krokem: Jaká vína vybrat k archivaci a jak je skladovat

Již z období starověkého Říma se dochovaly záznamy, že stará, archivní vína byla ceněna mnohem více než vína mladá. To přetrvává dodnes a snem každého milovníka vín je mít svůj vlastní sklípek se zásobou krásných vín a sledovat jejich vývoj v čase (a samozřejmě se jimi patřičně chlubit).

Aby ale víno v lahvi mohlo vyzrávat do krásy, potřebuje správné podmínky. A nejen to. Víno musí mít pro zrání potenciál. Zdaleka ne u každého vína totiž platí, že s přibývajícím věkem bude stále lepší. Naopak je takových vín mnohem méně, než byste si mysleli. Abyste se mohli pochlubit prvotřídním archivem, sepsali jsme pro vás několik tipů a rad.

Jaká vína archivovat

Jak to ti znalci dělají, že se na víno podívají, přivoní, ochutnají a řeknou, jaký potenciál zrání má? Dívají se po základních charakteristikách, které potenciál vína určují. A pak to chce taky i trošku citu a cviku.

Žádná přesná metoda, jak určit potenciál zrání vína, dodnes neexistuje. Obecně platí, že víno „musí mít z čeho brát“. To znamená, že čím prostší a jednodušší víno, tím dříve je dobré ho vypít.

Naopak hutná, bohatá vína s vysokým obsahem kyselin, alkoholu či cukru budou zrát velmi dobře. Dívejte se tedy po analytice.

Archivaci můžeme rozlišovat kratší (3–5 let), střední (5–8 let) a dlouhou (8–25 let). Větší potenciál zrání mají vína pouze ojediněle. Tímto výjimečným případem jsou například vína z oblasti Sauternes, která mohou zvyšovat svou kvalitu zrání i více než 100 let.

Voňavá, svěží a lehká bílá moravská vína je dobré vypít do tří let od lahvování. Naopak mohutná těžká červená vína z Bordeaux mohou zrát prakticky nekonečně dlouhou dobu. Díky vysokému obsahu extraktu a tříslovin byste je mladá pravděpodobně chtěli vylít, protože budou trpká a hořká.

To by byla ovšem škoda, za několik let totiž budou perfektní a jemná. Taková je síla archivace.

Z bílých odrůd se hodí k archivaci burgundské odrůdy Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay, také Ryzlinky vlašský a rýnský či Sauvignon. Z červených se hodí například Rulandské modré, Cabernet Sauvignon a Merlot. Nevhodná pro delší archivaci jsou naopak vína vyrobená z odrůd s nižším obsahem kyselin a extraktu. Sem patří například Müller Thurgau, Muškát moravský nebo Modrý Portugal.

Dobrým vodítkem může být při výběru vína k archivaci taky kvalita ročníku. Klimatické podmínky mají vliv na vyzrávání hroznů, jejich kvalitu a cukernatost. Tipy na povedené ročníky z poslední doby jsou 2009, 2011, 2012, 2015 a 2016.

Potenciál zrání vína

Při archivaci je nutné rozlišit dobu, kdy archivované víno zvyšuje svou kvalitu a kdy už dosáhne vrcholu a začíná se takzvaně lámat – tedy nebude se zlepšovat, ale naopak se začne postupně kazit. Správný okamžik je velmi těžké odhadnout a vyžaduje to víno zkrátka čas od času ochutnat. Pokud tedy hodláte vybrané víno archivovat, doporučujeme se zásobit alespoň kartonem.

Chce to konzervanty

Obecně se pro archivaci více hodí vína červená, která mají dostatečný obsah tříslovin. U bílých je důležité dostatečné množství cukrů a kyselin, které jsou ve správném poměru. Sladší vína jsou pro dlouhodobé skladování vhodnější než suchá, čím větší je obsah cukru, tím déle mohou vína vyzrávat.

Důležitý faktor představuje také obsah alkoholu, který brání rozvoji nežádoucích bakterií ve víně. Archivované víno by mělo mít aspoň 12 % alkoholu. Výjimku tvoří přírodně sladká vína, např. slámová či ledová, u kterých extrémně vysoký obsah cukru nahrazuje funkci alkoholu jako přírodního konzervantu.

Jak archivovat

Obecně platí, že podmínky nemusejí být úplně dokonalé, zato však stabilní. Nejvíce vínu ublížíte, pokud lahev budete vystavovat skokovým změnám podmínek. Pro krátkodobé uložení není nutné tolik dbát na ideální teplotu a vlhkost. Pokud chcete víno opravdu archivovat dlouhodobě, potom se potřebujete ideálním podmínkám co nejvíce přiblížit. A jaké to jsou?

Stálá teplota bez výkyvů. Pro archivování vína je ideální vinný sklep s konstantní teplotou 10 až 15 °C. To je také teplota, která je ideální pro servírování většiny bílých a růžových vín. Při archivaci při vyšší teplotě je nutno počítat s tím, že víno bude zrát, resp. stárnout rychleji.

Vlhkost vzduchu. Ideální vlhkost by se měla pohybovat mezi 75 až 85 procenty. Suché prostředí může způsobit oxidaci vína, naopak příliš vlhké prostředí pomáhá vzniku plísní.

Neutrální aroma. Ve sklípku by neměly být cítit žádné jiné aromatické látky. Přes korek se dostanou do vína a tak při skladování například v garáži se můžete těšit na pěkný dieselový buket.

Tma. Vínu, stejně jako všem nápojům a jídlu, vadí denní světlo.

Správná poloha láhve. Lahev musí být položena horizontálně, aby byl korek zalit vínem. V opačném případě totiž časem začne vysychat a trouchnivět. Víno vám pak zoxiduje.

Vhodný uzávěr. Nejlepším přítelem archivace je kvalitní korek. Přes něj totiž může víno dýchat a vyvíjet se. Závěrem si pak dovolíme jednu radu – archivujte. Víno je krásná věc, která může mít tisíce podob. Některé z nich najdete jen u těch starších a byla by škoda se o ně připravit. Pokud chcete pomoci s výběrem vhodných vín k archivaci, ozvěte se nám. Rádi vám pomůžeme.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector