5 chyb, které děláme při skladování potravin

5 chyb, které děláme při skladování potravin

Chladnička není velmi náročný spotřebič, ale má několik požadavků, které by neměly být ignorovány. Víte, že lednice je druhým nejdražším přístrojem v domácnosti? Na prvním místě je klimatizace. Uvádíme Vám zde 5 běžných chyb, které pravděpodobně děláte s lednicí a jak se jim vyhnout.

Chyba 1. – Lednici naplníte k prasknutí

Mít hodně jídla nemusí být vždy tou nejlepší věcí, pokud jde o Vaši ledničku (nebo mrazák). Chcete-li aby fungovala efektivně (udržet potraviny v chladu), musíte nechat nějaký prostor pro cirkulaci vzduchu.

Bez prostoru se Vaše chladnička bude snažit udržet potravu dost chladnou, takže jídlo se může zkazit rychleji. Naplňte své police, ale vyhněte se přeplnění.

Takovou pomůckou je, že byste se měli dostat pohodlně k zadní části chladničky, pokud ne, je čas na vyndání nějakých položek.

Chyba 2. – Správně zavírejte dveře

Dveře lednice nejsou stejné jako například u skříně. Po obvodu dveří je těsnící guma, díky níž zůstává chladný vzduch uvnitř. Často se její funkce zničí a to díky špatnému dovírání dveří.

Dveře jsou většinou špatně zavřené, když police ve dveřích a v chladničce přeplníte. Vypadá to, že dveře jsou správně zavřené, ale není tomu tak, jsou špatně dovřené a tím se funkce gumy ničí a pak studený vzduch uniká.

Proto po zavření dveří, vždy trošku na dveře přitlačte, abyste měli jistotu, že jsou správně zavřené.

Chyba 3. – Nastavíte příliš nízkou teplotu

Když necháte dvířka otevřená dokořán, při doplňování či vyprazdňování lednice, studený vzduch se dostane ven, abyste kompenzovali uniklý vzduch, tak „dočasně“ snížíte teplotu v lednici.

To je v pořádku, ale je snadné zapomenout, tím pádem Vaše chladnička spaluje ještě více elektřiny a potraviny jsou namrzlé, takže zkažené.

Pokud není přeplněná a je správně utěsněná, i když necháte dveře otevřené po dobu jedné minuty nebo dvě, vaše lednička dokáže zvládnout ztrátu teploty samo o sobě dříve, než má jídlo šanci se zkazit. Ideální teplota v chladničce je 5°C a v mrazničce -18°C.

Spotřebovaná energie se pak obecně samozřejmě liší podle konkrétních specifikací jednotlivých ledniček. Orientovat se můžete například podle energetických štítků. Více informací najdete o této problematice v samostatném článku o výběru ledničky.

Chyba 4. – Nečistíte ledničku často

Chladnička je nejvhodnější místo pro různé rozlití nebo utroušení nějaké nečistoty. Jistě vyčistíte zjevný nepořádek, ale asi tak často neprovádíte důkladné vyčištění celé ledničky.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv doporučuje, čištění chladničky jako součást pravidelné rutiny, protože nebezpečné bakterie z malého úniku v balení masa mohou kontaminovat jiné potraviny, které možná nevaříte před konzumací.

Při čištění lednice nezapomeňte uklidit i pod ní, je to skvělé místo pro shromažďování prachu a špíny, což zhoršuje efektivní provoz vaší chladničky.

Chyba 5. – Dáváte do ledničky příliš horké jídlo

Pokud vložíte do chladničky teplé jídlo v teplém nádobí, tak se uvnitř teplota zvýší. Tím pádem je riziko zkažení ostatních potravin. Abyste bezpečně uložili potraviny, které jsou horké, je třeba je ochladit. Rozdělte je do menší nádoby, to umožní větší cirkulaci vzduchu, což ochladí potravu rychleji, a tak teplota v lednici bude ideální.

Obrázek: pixabay.com

  • chladnička
  • chyby
  • lednice
  • skladování potravin

Příprava masa: Těchto 7 chyb už nikdy nedělejte

Krájíte všechno na jednom oblíbeném kuchyňském prkénku? Příště už to nedělejte. Špatně omyté kousky syrového masa mohou být živnou půdou pro nežádoucí mikroorganismy, které by pak mohly kontaminovat syrovou zeleninu nebo pečivo.

Nejlepší je používat jiné prkénko na krájení masa, ryb a jiné na krájení potravin, které neprocházejí tepelnou úpravou. Jste-li na chalupě, kde máte omezené množství nádobí, začněte krájet nejprve zeleninu a až na konec se pusťte do přípravy masa.

Prkénko, na kterém krájíte maso a ryby také pravidelně dezinfikujte alespoň obyčejným octem.

Rozmrazování masa v pokojové teplotě

Necháváte rychle rozmrazit maso v horké vodě nebo vyndáte z mrazáku maso zabalené v sáčku před odchodem do práce a necháváte ho na kuchyňské lince „povolit“, dokud se večer nevrátíte domů? Zmrazené potraviny jsou chráněny nízkou teplotou, stoupne-li ale teplota nad 4 °C, mohou se bakterie, které byly přítomné již před zmrazením, začít množit. Pokud tedy necháváte maso ležet celý den v pokojové teplotě, jeho vnější vrstvy se pomalu ohřívají na rozmezí teplot, kde se bakterie intenzivně množí.

Rozmrazujte maso ve studené vodě, kterou každých 30 minut vyměníte, nebo ho nechte pomalu odtávat 24 hodin v lednici.

Při pomalém rozmrazování se také většina odtávající vody vrátí zpátky do buněk masa, nevyteče z něj a maso nebude tolik vysušené.

Pokud se rozhodnete rozmrazit maso pomocí mikrovlnné trouby, mějte na paměti, že v některých částech započne proces vaření, a maso tak ihned tepelně upravte a spotřebujte.

Maso v mrazáku necháváte příliš dlouho

Tuk obsažený v mase žlukne i při mrazírenských teplotách, i když mnohem pomaleji. Méně tučné maso a ryby, jako jsou třeba drůbež, králičí maso nebo treska, vydrží v mrazáku v té nejlepší kondici zhruba půl roku. Tučnější druhy, jako jsou hovězí, vepřové, losos nebo kapr spotřebujte ideálně do tří měsíců.

Pečení masa rovnou z lednice

Nezáleží na tom, zda se chystáte upravovat hovězí, vepřové, kuřecí maso, nebo ryby, nikdy byste neměli tepelně upravovat maso rovnou z ledničky. Než se ledové maso z lednice propeče ve středu, jeho povrch se zbytečně vysuší a příliš si pak nepochutnáte. Maso nechte před přípravou vždy patnáct až dvacet minut odpočinout v pokojové teplotě, propeče se pak rovnoměrně.

Budete mít zájem:  Mýty a fakta o mamografii: Kde je pravda?

Skladování masa v lednici déle než dva dny

Nevakuované mleté maso, drůbež, ryby a většinu mořských plodů byste měli v lednici chladit po dobu nejvýše dvou dnů.

Maso, jako jsou steaky a kotlety (hovězí, telecí, jehněčí i vepřové), může sice zůstat v ledničce až po dobu pěti dnů, ale jen v případě, že je opravdu čerstvé.

Pokud jste si ale jisti, že ho nebudete připravovat hned, je nejlepší, abyste ho zmrazili. Jednou rozmrazené maso dlouho neskladujte ani znovu nezamrazujte, snažte se ho zpracovat hned.

Balení masa ledabyle nebo do špatných obalů

Až si příště přinesete maso od řezníka nebo ze supermarketu, nedávejte ho do mrazáku tak, jak jste ho koupili, nebo v tenkých či potrhaných igelitových sáčcích. Maso zabalte do kuchyňské fólie a zavřete do igelitového sáčku určeného k mrazení potravin. Zabráníte tak spálení mrazem i přebírání okolních pachů.

Upečené maso nenecháte odpočinout

Pokud se pustíte do právě upečeného steaku hned po vyndání z pánve, děláte hrubou chybu. V momentě, kdy do právě upečeného masa zakrojíte, všechna šťáva vyteče na prkénko nebo talíř.

Hotové maso nechte odpočívat zakryté alobalem při pokojové teplotě po dobu nejméně pěti minut (celé kuře potřebuje asi 20 minut), aby mělo dostatek času rozprostřít a vstřebat šťávu do jednotlivých vláken. Vaše trpělivost bude odměněna mnohem šťavnatějším a lahodnějším kusem masa, než byste čekali.

Nová pravidla můžete rovnou vyzkoušet. Inspirujte se některým masovým receptem ZDE >>>

Autor: Redakce, Karolína Fourová

5 chyb při používání mrazáku. Špatná teplota, nevhodné obaly i dlouhá doba skladování

  • Víte, co mám ráda stejně jako dobře zásobenou spíž? Dobře zásobenou mrazničku! Tenhle malý prostor je tajným zlatým dolem ve vaší kuchyni. Díky němu můžete kdykoliv vytvořit rychlé, jednoduché jídlo. Ušetří vám čas, peníze a další cestu do obchodu s potravinami. Navíc je to snadný způsob, jak zabránit plýtvání potravinami. Jenže tohle všechno platí jen za předpokladu, že mrazák používáte správně!
  • Už jste někdy zkontrolovali, jakou teplotu vlastně v mrazničce máte? Je snadné otevřít dveře, ucítit závan ledového vzduchu, vidět zmrzlé potraviny uvnitř a předpokládat, že je vše v pořádku. Pokud ale občas teplotu nepřekontrolujete, jak si můžete být jisti? Pokud je totiž ve vaší mrazničce velké teplo, i když je jídlo naoko zmrzlé, mnohem rychleji se zkazí. A když je teplota příliš nízká, mráz potraviny rychle vysušuje. Náš tip: Pořiďte si do mrazáku teploměr a teplotu čas od času zkontrolujte. Nikdy by neměla být vyšší než -18 °C, pokud ale chcete potraviny uchovávat skutečně dlouhodobě, měli byste v něm udržovat teplotu mezi -20 až -22 °C. A pamatujte si, že vše, co vkládáte do mrazáku, by mělo mít maximálně pokojovou teplotu.

  • Ani správná teplota vám ale nebude moc platná, pokud potraviny v mrazničce nebudete mít správně a dostatečně zabalené. Špatně uložené potraviny totiž mohou ztratit barvu i chuť. Od těch aromatických vám také může načichnout všechno, co v mrazáku máte. A věřte mi, jahody vonící po česneku nikomu chutnat nebudou.
    Náš tip: Před vložením potravin do mrazáku se ujistěte, že je vše zabalené správným způsobem. Použít můžete sáčky, alobal, umělohmotné dózy, mrazuvzdorné sklo. Mleté maso zamrazujte po porcích – například jednotlivých karbanátcích – proložte fólií nebo dejte jednotlivě do sáčků. Drobné kusové ovoce vložte do mrazáku jednotlivě na tácku, do sáčků je nasypejte až zmrzlé. Potraviny s výraznou vůní pak zabalte do několika vrstev igelitu nebo vzduchotěsného boxu, aby od nich nenačichly ostatní.

  • Pokud do mrazáku vkládáte nepopsané balíčky, sáčky a boxy, můžete si být jisti, že se ztratí někde v hlubinách. Náš tip: Před uložením do mrazáku sáček nebo krabičku nikdy nezapomeňte označit. Ideální je opatřit je datem zmrazení, jménem potraviny a dobré je uvést i množství. Jméno potraviny je důležité, protože po zmrazení nemusí být vždy jednoduché poznat, co to vlastně držíte v ruce.

  • Zmrazování je opravdu skvělý a snadný způsob konzervace potravin. Ale to neznamená, že takto uchované potraviny budou chutnat dobře navždy. I když je jídlo řádně zabalené, je důležité dodržet doporučenou dobu skladování. Náš tip: Ryby v mrazáku vydrží maximálně 4 měsíce. Chléb a mléčné výrobky do 3 měsíců. Zelenina podle druhu až 1 rok. U ovoce to je 8 až 12 měsíců. Vepřové maso nejdéle 8 měsíců, telecí a hovězí 12 měsíců. Tučnější kusy masa je vhodné spotřebovat dříve než méně tučná masa.

  • Mraznička je opravdu užitečný spotřebič, díky kterému mnohem méně plýtváme potravinami. Je však zapotřebí mít přehled o tom, co v ní máme uložené, jinak nakonec stejně naše zásoby skončí v odpadkovém koši. Nedovolte proto, aby se vám jídlo v mrazáku hromadilo a nakonec se na dlouhé měsíce „ztratilo“ někde v jeho hlubinách.
    Náš tip: Abyste při příštím generálním úklidu mrazáku nemuseli zase vyhazovat potraviny, a tím pádem i peníze, do koše, veďte si soupis toho, co tam máte uložené. Zabere to jen minutu a vše, co k tomu potřebujete, je pero a papír.

Klíčová slova: bydlení, domácnost, mrazák

6 nejčastějších chyb při skladování potravin: Co nedělat?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Skladování potravin má svá pravidla. Při jejich nedodržování hrozí, že suroviny ztratí chuť, aroma i texturu, a navíc se mohou stát nebezpečnými pro zdraví. Co rozhodně nepodcenit?

Rajčata v ledničce, neomezené uchovávání v mrazáku a suroviny v původních obalech… To jsou nejčastější chyby, jichž se lidé při skladování potravin dopouštějí. Podobné prohřešky ohrožují nejen samotné potraviny, ale také kvalitu okolních surovin a v nejhorších případech i zdravotní stav.

Kazící se jídlo, bakterie, plísně a nemoci jako salmonelóza není radno podceňovat. Nejlepší krok v boji proti nim je naučit se potraviny správně skladovat. V čem se nejčastěji chybuje?

Plesnivé potraviny způsobují rakovinu!

Necháváte potraviny po otevření v původním obalu? Není to úplně nejlepší nápad. Když vše spotřebujete za pár dní, nic se nestane. Horší to ale bývá při dlouhodobém uskladnění. Obyčejné pytlíky a obaly nemusejí stačit a hrozí, že se do nich dostanou škůdci či plísně.

V ohrožení jsou hlavně těstoviny, obiloviny, luštěniny nebo mouka. Ty je vhodnější uchovávat v dobře uzavíratelných nádobách, ideálně ve skleněných dózách. Vyhněte se také skladování ovoce a zeleniny v igelitových sáčcích – nemohou v nich dýchat a snadněji se zapaří.

Tvrdý sýr vysvoboďte z igelitu a zabalte do pečicího papíru.

Ať už uskladněné produkty necháváte v lednici, ve spíži, nebo kdekoliv jinde, jednou za čas je zkontrolujte.

Někdy se totiž mohou začít kazit i zdravě vypadající potraviny se vzdáleným datem minimální trvanlivosti.

Pokud si včas nevšimnete plesnivějící nebo jinak se kazící potraviny, hrozí, že se spory plísní budou šířit do okolí. Proto se občas ujistěte, zda jsou zásoby v dózách i lednici v dobrém stavu.

Které potraviny jsou náchylnější k plesnivění?

Foto: smile23, Shutterstock.com

Těstoviny, luštěniny a mouku je vhodné uchovávat v dobře uzavíratelných dózách

Při skladování v lednici se běžně chybuje v několika ohledech. Jedním z nich je nevhodné nastavení teploty – měla by být v rozmezí 0 až 5 °C. Při nižších teplotách hrozí, že potraviny začnou namrzat.

U vyšších zase roste riziko hnilobných procesů a zlepšují se životní podmínky bakterií, a potraviny se proto snáze kazí.

Vše zhoršuje chlazení teplého jídla v ledničce! Ohřívají se tak ostatní potraviny a hrozí pak jejich kažení a snižuje se i životnost spotřebiče.

Mnozí lidé chybují v tom, že do chladničky dávají téměř všechno. Jenže ne každé surovině to svědčí. Co nepatří do ledničky? Jedná se především o některé druhy ovoce a zeleniny, které v chladných teplotách ztrácejí chuť, aroma či strukturu.

Nepatří sem cibule, česnek ani brambory, jimž se daří spíše ve sklepě nebo spíži. V chladu nenechávejte ani papriky, rajčata, okurky či lilky, které mají raději pokojové teploty, stejně jako exotické ovoce, jako je mango, ananas, citrusy či banány.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Při ukládání jídla do lednice myslete na to, že každá potravina by měla být na správném místě

Dejte si také pozor na to, kam potraviny v chladničce umístíte. Ovoce a zelenina patří na nejnižší poličku – drží se tam nejvíc vlhkosti, která pomáhá předcházet vysušení. Druhé patro je vhodné pro rychle se kazící potraviny, například syrové maso a ryby. Vždy je skladujte v dobře uzavřené nádobě, aby nedošlo ke kontaminaci ostatních potravin.

Vyšší patra jsou určena pro mléčné výrobky, šunky a salámy, uložit sem můžete také nedojedené zbytky nebo zákusky. Dolů do dveří pak patří nápoje, ve středu je místo na máslo, dresinky nebo pomazánky a nejvýše se bude dařit vajíčkům.

Ideální je jednotlivé typy potravin skladovat na rozdílných policích, jenže ne každá lednice na to má prostor. Alespoň se je snažte uchovávat v oddělených uzavíratelných krabičkách, které zabrání kontaminaci chutí a vůní i rychlejší zkáze.

V neposlední řadě se chybuje při skladování potravin v mrazáku. Také si myslíte, že v něm potraviny vydrží neomezenou dobu? Je to hodně rozšířený omyl. Syrové maso tu skladujte podle druhu dva až čtyři měsíce a ovoce, zeleninu a vařené potraviny nejvýše rok.

Kolik potravin se u nás ročně vyhodí?

Milovníci kávy, víte, jakých je 5 běžných chyb při její přípravě?

Svět

07:03 30.01.2021Získat krátkou URL

https://cdncz1.img.sputniknews.com/img/07e4/07/16/12253974_0:872:2091:2048_1200x675_80_0_0_908ee441879a2550e4e86cf8b44570d7.jpg

Sputnik Česká republika

https://cdncz2.img.sputniknews.com/i/logo.png

Sputnik

https://cdncz2.img.sputniknews.com/i/logo.png

https://cz.sputniknews.com/svet/2021013013120950-milovnici-kavy-vite-jakych-je-5-beznych-chyb-pri-jeji-priprave/

Kává patří mezi oblíbené nápoje mnoha lidí, někdo si bez ní neumí představit ráno, někdo si ji dá rád po obědě u zákusku. Podle webu Focus však existuje pět velmi běžných chyb, kvůli kterým pak kává ztrácí své vlastnosti a zhoršuje se její chuť. Děláte některou z nich i vy?

Káva pomáhá v rozšiřování cév a stimuluje průtok krve. Obsahuje také mnoho antioxidantů, působí jako prevence proti cukrovce, Alzheimerově a Parkinsonově chorobě a říká se, že pomáhá i na bolesti hlavy či astma.

I přesto, že se tento lahodný nápoj těší velké oblibě, ne všichni ví, jak ji připravit – zejména tedy tu filtrovanou.

Jednou z prvních velkých chyb je podle webu skladování kávy v lednici. Existuje totiž mylná představa o tom, že je nejlepší kávu skladovat v chladničce z důvodu zajištění dlouhotrvající dobré chuti. Ve skutečnosti je tomu však naopak. V ledničce totiž káva absorbuje aroma jiných potravin, z toho důvodu by měla být káva skladována v suchu, na tmavém a ne příliš chladném místě.

Druhou chybou je dlouho otevřený balíček s kávou. Pakliže necháte plechovku či sáček s kávou otevřený příliš dlouho, může jednak ztratit svou chuť či dokonce zhořknout.

K dalším chybám například patří předem namletá káva. Pokud dáváte přednost celým zrnům kávy, pak se doporučuje namlít je až těsně před přípravou daného šálku. Web upozorňuje i na to, že káva by se neměla zalévat vroucí vodou, která by mohla velmi uškodit chuti nápoje.

Káva tak může chutnat nejen hořce, ale také by vám po ní nemuselo být dobře od žaludku. Nejlepší je, když se kává zalije vodou o 90 až 95 stupních. Pakliže nemáte konvici, která ukazuje teplotu, pak ji můžete nechat dvě až tři minuty vychladnout a až poté kávu zalít.

Poslední chyba, která je na webu uvedena, je špatná kvalita použité vody. Pakliže máte vodu z kohoutku příliš tvrdou, pak se doporučuje používat minerální vodu nebo filtrační konvici. Problém by však nastal i v opačném případě, tedy kdyby byla voda příliš měkká. Tehdy by mohla být káva bez chuti.

Zázračné účinky

Pokud si nedokážete představit svůj život bez kávy, máme pro vás dobré zprávy. Pravidelnou dávkou kofeinu si totiž zlepšujeme své zdraví.

Výzkumníci z Německa a Rakouska zjistili, že kofein má pozitivní účinek na cévní buňky. Díky kávě se tak chráníme před kardiovaskulárními chorobami tím, že zlepšujeme fungování cév a zvyšujeme jejich průtok. Optimální je pití čtyř šálků kávy denně.

Káva nás rovněž pomáhá chránit před mozkovou mrtvicí, infarktem, nemocemi dýchacích cest či cukrovkou. Lidé, kteří pravidelně pijí kávu, mají nižší riziko smrti na tyto civilizační choroby.

Blahodárné účinky kávy si ovšem sami můžeme pokazit. Pití kávy totiž prospívá lidskému organizmu pouze v případě, že v ní nejsou žádné přísady. Lidé, kteří si ji dopřávají se smetanou či cukrem, si zadělávají na zdravotní problémy. Tělo tak dostává zbytečné dávky kalorií a tuku. Místo užitku tak svému organismu spíše škodí a roste riziko zvýšení hladiny cholesterolu či onemocnění cukrovkou.

Ani přehnané pití čisté černé kávy není bezpečné. Pokud budete pít denně více než šest šálků, zvyšujete si riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami až o 22 %.

Je libo salmonelózu aneb 5 chyb při skladování potravin

Patříte k těm, kteří skladují potraviny podle vlastního uvážení, aniž by si skutečně zjistili, jaké podmínky jsou pro ně vhodné? Přitom není pro zachování čerstvosti potravin důležitá jen teplota, ale také intenzita světla či vlhkost vzduchu.

„Skladovací prostory pro potraviny by měly splňovat specifické nároky, aby nedocházelo ke zkáze jídla. Například i odchylka 1 °C může mít vliv na kvalitu potravin. Proto je důležitá stálá teplota, vlhkost a omezené množství světla.

Pokud chceme například skladovat podzimní úrodu ve sklepě, je nutné zajistit, aby se teplota pohybovala v rozmezí 1 až 5 °C.

Konkrétní podmínky pak samozřejmě závisí na typu potraviny a účelu skladování,“ radí expert Petr Píša ze společnosti Frigomont, která zajišťuje skladovací řešení v potravinářském průmyslu.

Chyba druhá: Ponechání v originálním balení

Máte pocit, že nejlepší je nechat nakoupené jídlo v obalu, v němž bylo zakoupeno? Například cereálie v igelitovém sáčku? Pak chybujete. Pravda, pro krátkodobé uchování plastový sáček postačí.

Při delším skladování jsou však tyto potraviny ohrožovány vznikem plísní či výskytem různých škůdců, jakými jsou potravinoví červi či myši, pro které není igelit žádnou překážkou.

Krom toho toto balení neumožňuje jídlu dýchat a zadržuje vlhkost.

Ideálně by se tyto potraviny měly na delší dobu skladovat ve skleněných nádobách s uzávěrem. Ty poskytují dostatečnou ochranu před škůdci a zároveň se do nich nedostane zkázonosná vlhkost.

Chyba třetí: Překročení doby skladování

Možná nejčastějším problémem je, že uchováváme doma potraviny mnohem déle, než je bezpečné. Nejčastěji se to stává u mražených potravin. Jistě máte doma jídlo v mrazáku delší dobu než dva roky. Přitom by ale nemělo být syrové maso v mrazáku déle než 2 až 4 měsíce, vařené až jeden rok. Ovoce a zeleninu můžeme bezpečně zamrazit na 8 až 12 měsíců.

„Při zamrazování při nižších teplotách je možné skladovací dobu potravin prodloužit. Obecně platí, že na každých –25 °C dobu prodloužíme o 50 %. Tak nízké teploty samozřejmě nedosáhneme v běžných mrazničkách, ale ve specializovaných průmyslových mrazírnách,“ uvádí Petr Píša.

Proto doporučujeme si každý balíček před vložením do mrazáku označit datem zamrazení. Jen tak získáme přehled, jak dlouho tam jsou. Ani u zmražených potravin nejsou enzymatické procesy zastaveny úplně, a tak i takto uchovávané jídlo podléhá zkáze.

Chyba čtvrtá: Maso na talíři

Před vložením masa do ledničky je nutné jej vložit do uzavíratelné nádoby. V opačném případě bakterie, které se v syrovém mase tvoří, kontaminují i ostatní skladované potraviny, které se tak stanou zdraví nebezpečné. Při tepelné úpravě masa se sice těchto bakterií zbavíme, ale ne všechny suroviny, které v ledničce máme, vaříme.

Ideální je syrové maso zalít olejem, vydrží pak v chladu 2 až 3 dny. Pokud jej chceme skladovat mimo lednici, je nutné jej posolit a uložit na chladné místo o teplotě 3 až 5 °C.

Chyba pátá: Rajčata do ledničky

Vynález lednice způsobil revoluci v uchovávání potravin, ale ne každá potravina patří automaticky do ledničky. Naopak, některým pobyt v ní uškodí. Existuje rozšířená představa, že chladit v lednici můžeme kteroukoliv zeleninu či ovoce. To je ovšem špatně.

Například rajčata kvůli nízké teplotě nedozrávají a stávají se moučnatými. Totéž platí i u brambor. Škrob se při nízkých teplotách rychle mění na sacharidy a ty se tak paradoxně kazí rychleji, než když je uchováváme ve sklepě při teplotě okolo 8 až 10 °C. Nízkou teplotu nesnesou ani banány či hroznové vína.

Do lednice bychom neměli dávat ani chleba v igelitovém sáčku. Chléb a pečivo obecně potřebuje dýchat. Sáček navíc zadržuje vlhkost, což podporuje vznik plísní.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector