11 TOP zajímavostí o cukru, které jste nevěděli

11 TOP zajímavostí o cukru, které jste nevěděli

Zdroj: Prima Love

11 TOP zajímavostí o cukru, které jste nevěděli Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Seriál Gilmorova děvčata se na našich obrazovkách vysílá už nějaký ten pátek, takže je docela možné, že ho někteří znají skoro nazpaměť. Existují však perličky z natáčení, o kterých ví málokdo, nebo jsou naopak notoricky známé, ale neuškodí si je připomenout.

Stars Hollow v Connecticutu. Malé městečko se zelenými trávníky a malebnými domy, ve kterých žijí vskutku podivuhodné postavičky. Najdeme zde mimo jiné mladou a nekonvenční matku, která žije se svou inteligentní dospívající dcerou a jež musí řešit problémy v rodině, lásku, přátelství, ale i zklamání a společenské rozdíly.

Na Gilmorova děvčata se můžete podívat každé všední odpoledne na Prima Love

Pomoc začátečníkovi

Herečka Alexis Bledel byla zpočátku skutečně jako kopyto. Lauren Graham (Loreai Gilmor) ji tak musela skoro ve všech scénách vodit za ruku a ukázat jí také, kde by se zrovna měla postavit, aby byla dobře vidět na kamerách.

Pěkně dlouhý scénář

Zatímco scénář k jakémukoli jinému seriálu čítá obvykle šedesát stran, scénář k jedné epizodě Gilmorových děvčat zabral i 85 stran textu.

Kyblíky na jídlo

Kdyby měly herečky sníst všechno jídlo během natáčení, asi by praskly. A tak používaly kyblíky, do kterých jídlo vyplivovaly, čímž si udržovaly své skvělé postavy.

11 TOP zajímavostí o cukru, které jste nevěděli

Mohlo by Vás zajímat:

E. T. Mimozemšťan a největší zajímavosti: Drew Barrymore získala roli díky lhaní

Hodně drahá píseň

Během rozchodu Rory a Deana zazněla píseň Oh My Love od Johna Lennona. Jenomže její použití musela nejprve schválit Yoko Ono, která si za to naúčtovala dvacet tisíc dolarů. Navíc trvala na tom, že si musí přečíst scénář, aby věděla, v jakém kontextu bude song použit.

Raději nám to jenom řekněte

Původní tvůrci seriálu, Amy Sherman-Palladino a její manžel, se rozhodli, že se na sedmou řadu seriálu nebudou dívat, nechají si ji pouze odvyprávět. Seriál totiž později koupila stanice CW, která má na svém kontě třeba veleúspěšný seriál Supernatural, a ta se neshodla s autory pořadu na tom, kolik by se mělo najmout scénáristů.

11 TOP zajímavostí o cukru, které jste nevěděli

Mohlo by Vás zajímat:

Prokletý film Nejistá sezóna: Po natáčení zemřeli dva herci. Další měl těžkou nehodu s celoživotními následky

Těžké narážky

I když se to zdá neuvěřitelné, spousta herců nedokázala pochopit narážky na aktuální pop kulturní scénu a společenskou atmosféru. Kdyby jim je autoři nevysvětlili, zcela určitě by během natáčení házeli jednu hlášku za druhou úplně naslepo.

Zdroj textu: edna.cz Zdroj fotek: Prima Love

Jedinečný a lepší než náš: 5 věcí, které jste nevěděli o psím čenichu

Psí čumák je naprosto fascinující! Jestli jste se doteď spokojili s informací, že pejsci mají prostě skvělý čich, čtěte dál, protože v tomhle článku vám povíme hned několik zajímavostí o psích nosech, které jste možná vůbec nevěděli.

Psí čumák je naprosto fascinující! Jestli jste se doteď spokojili s informací, že pejsci mají prostě skvělý čich, čtěte dál, protože v tomhle článku vám povíme hned několik zajímavostí o psích nosech, které jste možná vůbec nevěděli.

1) Psi mají až milionkrát citlivější čich než lidé

Čichovou sliznici mají psi jednou tak vyšší než my lidé a její celková plocha je až 22× větší, v závislosti na plemeni. Lidé mají 10-20 milionů čichových buněk, zatímco pejsci až 220 milionů! Kdyby se poměrně porovnala část mozku vyhodnocující pachy, i tady by pejsci na celé čáře zvítězili, mají ji totiž 40× větší.

2) Plemeno s nejlepším čichem je bloodhound

Bloodhoundi jsou s cca 300 miliony čichových buněk vůbec nejlepší čmuchači. Jsou s velkou úspěšností využívání jako lovečtí psi, stejně jako záchranářští.

Nejlepší čich ze všech psích plemen mají díky velkým otevřeným nozdrám, a také jejich velké uši mají svůj význam! Při čmuchání totiž vytvoří okolo čenichu prostředí ideální pro co nejefektivnější nasávání pachů.

Můžeme si to představit jako takový trychtýř, který pomáhá pachům do čumáku. Hned v závěsu za bloodhoundem je bígl a baset

3) Rozpoznají částici pachu v bilionu dalších

Jednoduše řečeno, jestli my lidé rozeznáme lžičku cukru v kávě, pejsci rozpoznají lžičku cukru ve dvou olympijských bazénech plných vody.

11 TOP zajímavostí o cukru, které jste nevěděli

Prima Mazlíček

4) Psi mají vomeronasální orgán (Jackobsonův)

Stejně jako třeba hadi, mají i psy speciální orgán zvaný vomeronasální, nebo také Jackobsonův.

Spojuje nosní a ústní dutinu slouží zejména k identifikaci pachů souvisejících se sexuální aktivitou a má podobnou úlohu jako flémování u koní.

Psím samcům dává informaci, zda je fena připravená k páření a další detaily. I proto můžete psí samce častěji přistihnout, jak v přítomnosti voňavé fenky hodně sliní nebo skřípou zuby.

Budete mít zájem:  Jezte online a s trochou štěstí vyděláte miliony

5) Otisk každého čenichu je jedinečný

Stejně jako otisk prstů dvou lidí nebude nikdy stejný, i každý otisk čenichu je unikátní. Kanadský kynologický klub dokonce otisk čenichu od roku 1938 akceptuje jako důkaz identity konkrétního psa.

Při troše trpělivosti a tréninku si dokonce můžete vyrobit otisk čenichu svého psa jako umělecké dílo, jen je vždycky potřeba čenich usušit a obarvit potravinářským barvivem, u kterého pejskovi nehrozí nebezpečí, až se olízne.

Chcete prozkoumat další zajímavosti o psím čumáku? Mrkněte na blog Pejskárium nebo přijďte na Pejskárium konferenci už v sobotu 30. 11. 2019, na programu jsou také přednášky o aromaterapii pro psy a hlavolamech, které s čichem velmi úzce souvisí!

Tereza Hošková

Sdílejte článek

Karamelová 35% čokoláda Vanini Aurum | SVĚT PLODŮ

Intenzita čokolády překvapí, a to zejména vysokým podílem kakaového másla, který u bílých čokolád není obvyklý.  Běžně se pohybuje kolem 20 %, zatímco u Vanini Aurum je ho minimálně 35 %.

Výrazná je také krémová chuť sladkého karamelu s podtóny mléka, vanilky a jemnou slanou dochutí. Čokoláda zaujme krásnou karamelovou barvou a také nízkým obsahem cukru.

Chcete vědět, jak se čokoláda vyrábí?

Tekutost je vyšší (4/5), což mění i využití čokolády. Vhodná je na tekuté ganache a náplně, modelování, krémy a na tenké, křupavé polevy. Vykouzlíte s ní tu nejtenčí, jemně křupavou čokoládovou vrstvu, což oceníte zejména při výrobě pralinek; ozdobíte s ní vaše cukrářské výtvory, nebo si z ní můžete připravit horkou čokoládu. A v létě neodolatelnou zmrzlinu!

  1. Obsahuje minimálně 35,11 % kakaového másla a 29,83 % mléka.
  2. Kakaové máslo použité na výrobu čokolády je vysoce kvalitní, z vlastní produkce výrobce.
  3. Čokoláda se vyrábí v italské továrně na čokoládu ICAM s tradicí už od roku 1946.
  4. Cukr se do čokolády přidává až po karamelizaci.
  5. Stupně pro temperování jsou pro rozpuštění 45–50 °C, zchlazení 27–28 °C a použití při 29–30 °C.

„Sehnat ochucenou bílou čokoládu v námi požadované kvalitě je pěkný oříšek. Důležitý prvek je pro mě podíl kakaového másla a samozřejmě chuť a vůně.

Těší mě, že karamel je založen na poctivé karamelizaci cukru a že obsah kakaového másla je vyšší než u jiných bílých a ochucených čokolád. Domácí i profesionální pekaře určitě potěší, že má jemnou a krémovou konzistenci, skvěle se s ní pracuje a snadno se rozpouští.

Výrobce dbá na kvalitu vstupních surovin, má dlouhou tradici a můžeme se na něj spolehnout. S takovými podniky je vždycky radost spolupracovat.“

11 TOP zajímavostí o cukru, které jste nevěděli

V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně.

Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva.

Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.

Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna.

Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky.

Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.

19 Věcí, které jste o kávě nevěděli

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na planetě – ale navzdory své popularitě většina lidí neví moc o tom, co každé ráno pijí.

1. Legenda říká, že kávu objevil pastýř koz

Nejrozšířenější mýtus je o etiopském pastýři koz jménem Kaldi, který si všiml, že se jeho zvířata po jídle zralých kávových zrn chvějí.

2. Mocha byl původně název jemenského přístavu

Město Mocha bylo prvním přístavem, který šířil kávová zrna do zbytku světa. Říká se, že jemenská zrna měla čokoládovou kvalitu, což je vlastnost, která nyní vede k tomu, aby čokoládové nápoje byly označovány jako moka.

Budete mít zájem:  Petržel a zdraví – podporuje imunitu a chrání tělo před volnými radikály

3. Dva druhy kávy jsou arabica a canephora (aka robusta)

Canephora (aka robusta) je produktivnější, odolnější vůči chorobám a má vysoký obsah kofeinu. Arabica má o 50% více lipidů a téměř dvojnásobek cukrů, což vede k vyšší kyselosti a komplexnějším aromatickým aroma. Levnější kávy bývají canephora, zatímco většina speciální kávy je arabica.

Každý z těchto druhů je také dále kategorizován do odrůd, přičemž bourbon a typica jsou dva nejběžnější kmeny arabica. Odrůda robusta canephora je tak všudypřítomná, že většina pekáren jednoduše označí své výrobky jako robusta a s termínem canephora se zřídka setkáte mimo vědecké kontexty.

4. Kávovníky vyžadují velké množství vody

Lidé vždy mluví o tom, jak je výroba hovězího masa náročná na vodu, ale podle FoodBev.com tato libra hovězího masa vyžaduje 1 800 gal vody, zatímco libra kávy vyžaduje 2 500.

5. Kávová zrna se mohou lišit barvou

Začínají zeleně a jak dozrávají, mění se podle barvy odrůdy buď na žlutou, oranžovou nebo červenou.

6. Jen v Etiopii jsou tisíce odrůd kávy

Většina z toho, co pijeme, pochází z několika různých odrůd, ale lesy Etiopie obsahují tisíce různých druhů kávy, které je třeba pěstovat.

7. Kávovník může žít až 200 let

Když klíčí, vrchol rostliny vypadá jako rozkošné malé semínko, které nakonec vyroste v hustou rostlinu, která může růst až dvě století.

8. Pražírny obvykle kupují zrna jednou ročně

Země, které pěstují kávu, mají obvykle jednu sklizeň ročně (některé mají dvě), takže pražírny nakupují roční hodnotu produktu v době, která je udržována čerstvá pomocí speciální technologie skladování. Ačkoli zelené zrna mohou nějakou dobu sedět ve skladu, obvykle se odesílají ve stejný den, kdy jsou praženy.

9. Kávová zrna vyměšovaná kočkami jsou věc

Asijská cibetka palmová je kočka, o které je známo, že ve volné přírodě konzumuje kávové třešně, které jsou fermentovány v trávicím traktu a vylučovány celé spolu s exkrementy.

To dodává zrnům neuvěřitelnou chuť, ale pro omezenou dostupnost jsou extrémně drahá.

Pokud to pro vás nebylo dost vzácné, existuje také rezervace v Thajsku, která dělá to samé se slony a říká tomu černá káva ze slonoviny.

10. USA konzumuje více kávy než kterákoli jiná země na světě

Další na řadě je Německo.

11. Můžete vypít nejlepší kávu na světě za pár korun

Káva je mezi komoditami jedinečná v tom, že i ty nejdražší pytle s kávou jsou stále docela levné, pokud si je uvaříte doma. Bill Gates může být schopen pít lepší víno než vy, ale pokud jde o kávu, můžete pít stejné věci jako nejbohatší lidé na světě.

12. Když soudci ochutnají kávu, prudce ji usrkávají

Aby získali přesný dojem o všech aspektech chuti kávy, rozhodčí ji hlasitě usrkávají v celých ústech, protože každá část vašich úst nejlépe ladí s různými příchutěmi (jazyk pro sladkost, zadní část hrdla pro hořkost) .

13. Existuje spousta způsobů, jak odhalit falešnou kávu

14. Existuje specifický jazyk chuti kávy

Americká asociace pro speciální kávu vytvořila okruh chuti, který pekárny používají při hodnocení charakteristik a defektů konkrétních káv, od pozitivních asociací jako meruňková nebo pekařská čokoláda po negativní jako beton nebo sláma.

15. Káva má ve skutečnosti více chutí než víno

Některé zdroje uvádějí počet aromatických charakteristik kávy až 1500, ve srovnání s 200 nalezenými ve víně.

16. Espresso neznamená rychle

Termín je odvozen z latinského slovesa, které znamená „vytlačit“. Také jej nevyslovujte s „X“, pokud nechcete naštvat znalce kávy.

17. Espresso má méně kofeinu než vařená káva

Skvělí lidé v Coffee Chemistry bourají čísla: 1 šálek kávy má přibližně 2,3x tolik kofeinu jako 1 dávka espressa.

18. Mletí kávy je podstatnou součástí procesu výroby kávy

Káva se po mletí projde mnohem rychleji, takže pokud hledáte co nejlepší šálek kávy, kupte si celá zrna a mlejte je doma. Je tak důležité, aby kavárny často utrácely tisíce dolarů za mlýnek, aby byla zajištěna rovnoměrná, přesná nastavitelnost mletí.

19. Káva ztratí během dvou minut 70% své chuti

Podle oficiálních standardů kávy je po 15 minutách káva již zatuchlá.

Zdroje: thrillist.com, Unsplash

Nejvyšší budova světa Burdž Chalífa v Dubaji: 11 největších zajímavostí!

  • Jet do Spojených arabských emirátů a nevidět Burdž Chalífa (věž chalífátu), je jako jet do Paříže a nenavštívit Eiffelovku. Mrakodrap Burdž Chalífa je dominantou a hlavní atrakcí Dubaje, která se během několika let z beduínského městečka rozvinula v hlavní ekonomické a turistické centrum. Dalo by se říci, že Dubaj je takový »New York východu«. Přesto, že monumentální stavbu každý zná, málokdo o ní něco ví! Proto vám přinášíme 11 největších zajímavostí o Burdž Chalífa!
  • Burdž Chalífa je mezi největšími mrakodrapy světa velikánem. Monumentální svatba měří 828 metrů, čímž předčila i Empire State Building, který měří »pouhých« 443 metrů. Budova navíc pojme až 35 tisíc lidí!

    Nejvyšší budova světa Burdž Chalífa v Dubaji.

  • Uvnitř najdeme 900 soukromých rezidencí a hotel Armani, který má 160 pokojů a je nejluxusnějším hotelem na světě. Desetipatrový hotel byl otevřen v roce 2010, a jak už ze jména hotelu napovídá, byl navržen předním módním návrhářem Giorgio Armanim. Interiér hotelu pečlivě vybíral sám Armani, který mu dal lehce italský nádech. V pokojích navíc na hosty čeká luxusní iPad z 24karátového zlata! Navíc tu jsou  tři obchody s výrobky z ačky Armani a osm restaurací a barů. V hotelu nenajdete recepci, protože Armani si přál, aby se hosté cítili jako doma.
    11 věcí, které jste nevěděli o mrakodrapu Burdž Chalífa: Design je podle květiny, Tom Cruise z něj visel na laně a Armani si v něm zařídil hotel!

    11 věcí, které jste nevěděli o mrakodrapu Burdž Chalífa: Design je podle květiny, Tom Cruise z něj visel na laně a Armani si v něm zařídil hotel!

  • V 148. patře je vyhlídka At The Top SKY, z níž si můžete prohlédnout úžasné panorama Dubaje.  Výtahy jedou v rychlosti deset metrů za sekundu, tudíž ve 124. patře jste za pouhou minutu.
    11 věcí, které jste nevěděli o mrakodrapu Burdž Chalífa: Design je podle květiny, Tom Cruise z něj visel na laně a Armani si v něm zařídil hotel!

    Na vrcholu – závrať přepadává lidi už při pouhém pohledu na fotku.

  • Další neodmyslitelná součást Dubaje je ikonická tančící fontána, která se nachází na prostranství před Burdž Chalífou. Turisté tuto nezapomenutelnou podívanou mohou vidět každý třicet minut. Fontánu navrhl ten samý tým, který navrhl i fontánu před hotelem Bellagio v Las Vegas. Na show je potřeba 83 000 litrů vody a vytryskne do výšky až 152 metrů! Fontánu obsluhuje speciální tým, který vybírá i hudbu, která show doprovází.
    11 věcí, které jste nevěděli o mrakodrapu Burdž Chalífa: Design je podle květiny, Tom Cruise z něj visel na laně a Armani si v něm zařídil hotel!

    11 věcí, které jste nevěděli o mrakodrapu Burdž Chalífa: Design je podle květiny, Tom Cruise z něj visel na laně a Armani si v něm zařídil hotel!

  • Nejen interiér, ale i exteriér budovy je naprosto jedinečný. Původní myšlenka byla, aby byla budova inspirována východem a jelikož je Dubaj taková květina v poušti, byl pouštní květinou inspirován i Burdž Chalífa. Monumentální budova byla inspirována květinou Spider Lily. Co myslíte, připomíná vám ji?
    11 věcí, které jste nevěděli o mrakodrapu Burdž Chalífa: Design je podle květiny, Tom Cruise z něj visel na laně a Armani si v něm zařídil hotel!

    11 věcí, které jste nevěděli o mrakodrapu Burdž Chalífa: Design je podle květiny, Tom Cruise z něj visel na laně a Armani si v něm zařídil hotel!

  • Přestože v Burdž Chalífovi naleznete extrémně rychle výtahy a bezpočet schodišť, Tom Cruise dává přednost lanům a adrenalinu! Hollywoodského herce v roce 2011 zavedla další nebezpečná mise do Dubaje, kde vznikla nezapomenutelná scéna! Tom Cruise je známý tím, že všechny kaskadérské scény točí sám a nebylo tomu jinak ani tentokrát. Je vidět, že slavný herec se nezalekne ničeho! Při zdolávání Budrž Chalífi visel na laně 829 metrů nad zemí.
    11 věcí, které jste nevěděli o mrakodrapu Burdž Chalífa: Design je podle květiny, Tom Cruise z něj visel na laně a Armani si v něm zařídil hotel!

    11 věcí, které jste nevěděli o mrakodrapu Burdž Chalífa: Design je podle květiny, Tom Cruise z něj visel na laně a Armani si v něm zařídil hotel!

  • Když stojíte pod Burdž Chalífou zlomili byste si krk, abyste viděli na špici. Lepší je dívat se na monumentální stavbu z větší dálky. Nemusíte být dokonce ani v Dubaji, abyste tento architektonický skvost viděli! Burdž Chalífa je totiž vidět z neuvěřitelných pětadevadesáti kilometrů!

    Takhle vypadá Burdž Chalífa zdálky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector