10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

Miluji jídlo.

Já také miluju nezdravé jídlo, a bohužel v pokusu pomáhat sobě i ostatním, když se snažím jíst zdravěji, jsem udělal tento seznam, aby si lidé uvědomili, že to, co byste považovali za zdravé, mohlo být právě naopak.

Ale pamatujte – jestliže jíte nějaký druh jídla, budete se cítit dobře, pak to udělejte! Být šťastný a spokojený s vaším zdravím je stejně důležitý jako výživa … přinejmenším se mi to líbí!

10

Rostlinné oleje

10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

Stejně jako někteří z nás, kteří se naučili v třídě chemie, má tuk být zdravější, tím víc kapalina je, proto se obvykle předpokládá, že všechny rostlinné oleje jsou zdravé. A hej, jsou také z rostlin! Tak to zní dobře.

Ve skutečnosti je obecným pravidlem, že tuk je zdravější, tím je víc tekutý, protože „zdravé“ dvojité vazby v nenasyceném (nebo dobrém, pokud chcete) druhu tuku snižují teplotu tání. Nicméně, co většina lidí zapomíná, je, že obyčejné máslo může být také tekuté, pokud je trochu zahřáté.

„Olej“ používaný pro smažení v restauracích rychlého občerstvení, je nejčastěji palmový olej, téměř čistě nasycený (nezdravý) olej. Je polotuhá při pokojové teplotě, ale samozřejmě je tekutá, když je vyhřívaná a používána k smažení, a rozhodně není zdravá. Pokud by byl pro smažení vybrán jiný zdravější olej, ty chutné hranolky by pro vás nebyly špatné.

Vůbec ne, pokud jsou brambory dobré kvality. „Tak proč nepoužívají rychlé občerstvení zdravý druh oleje?“, Možná se ptáte sami sebe. Nezdravé věci jsou levné a společnosti poskytující rychlé občerstvení mají tendenci se více starat o své peníze než o vaše zdraví.

9 Těstoviny 10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

Přestože jsou téměř nekonečné variace, a proto několik zdravých variací tohoto jídla bobtná, typické těstoviny, které získáte, když si kupujete špagety, makarony nebo nudle, přinejmenším v západním světě, je prostě bílá mouka smíchaná s vodou a vejci (ačkoli malé procento vajec nezahrnuje příliš mnoho nutriční hodnoty těstovin). Žádné vitamíny, minerály a téměř žádné vlákno. Nic kromě prázdných sacharidů, tvarovaných jako těstoviny. A jen aby to zhoršilo, „těstoviny rychlého občerstvení“, například čínské jídlo, často obsahují spoustu soli, smíchané s nezdravým tukem.

8

Bílý chléb

10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

Jedná se o těstoviny, ale ve tvaru chleba. Pravděpodobně jste to již věděli, ale na světě stále zůstávají lidé, kteří si myslí, že pro ně jsou dobré všechny druhy chleba. Bílý chléb není, věř mi!

7 Soup Mix 10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

Myslím, pojď, ty si nemyslel, že ten prašný zelený prášek, který jsi namíchal do vody, by mohl být pro tebe dobrý, že ne? No, není. Když jíte polévku, jíte / pijete vodu, mléko, máslo nebo cokoli jiného, ​​do kterého jste prášek přidal, spolu se směsí chutné soli a konzervačních látek. Spousta soli, ve skutečnosti.

Sůl je bohužel často přehlížena jako rizikový faktor v potravinách. Sůl je ve skutečnosti hlavním přispěvatelem k onemocnění srdce. Musí se vyloučit z těla. Ledviny dělají tuto práci a bez toho, aby se příliš přiblížily fyziologii, zvyšuje krevní tlak více soli, které konzumujete, aby se vyloučily.

A vysoký krevní tlak není pro vás dobrý, což pravděpodobně už víte.

6

Kečup

10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

Nedopusťte, aby vás skoro přijal jako zelenina ve Spojených státech.

I když obsahují antioxidační lykopen (antioxidanty značně snižují riziko mutací ve vašem těle a riziko vývoje onemocnění, jako je rakovina), kečup obsahuje množství cukru (až 26% sacharidů, podle Wikipedia) a také mnoho sůl.

Většina kečupu, které jíme, je zpracována a neekologická, takže hladina lykopenu je mnohem nižší, než jaká by mohla být z množství použitých rajčat.

5 Dietní soda 10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

Nebyl jsem si jistý, jestli se chystám zahrnout tuto položku, protože nejsem si jistý, jestli definice „jídla“ zahrnuje nápoje v anglickém jazyce, protože to není v mém rodném jazyce, ale co to sakra, já rozhodl se, že to stejně půjde.

Pravděpodobně jste věděli, že soda by nikdy nebyla zdravá, strava nebo ne, ale víte, že to může být pro vás špatné, bobtnání? Vědci o tom stále nemají jistotu. Někteří dokonce říkají, že dietní koks je horší než verze plněné cukrem.

To je vlastně poměrně kontroverzní debata, neboť nebylo provedeno příliš mnoho vědeckých studií o zdravotních účincích dietní sody, ale těch málo tam bylo, nebylo přesně prokázáno dobré pro fanoušky dietní sody.

Některé studie ukázaly, že dietní sóda nemusí být pro vás příliš špatná sama o sobě, ale ještě dala testovacím skupinám značný přírůstek hmotnosti. Teorie byla, že dietní sóda skutečně stimulovala chuť k jídlu, takže jste „jedli zpět“ více než kalorií, které jste ušetřili tím, že pijete dietní sódu namísto sladké verze.

Několik studií na zvířatech naznačilo, že umělé sladidla používané v dietní sódě mohou způsobit přírůstek hmotnosti, stejně jako běžné cukry. Některé z těchto sladidel, jako například aspartam, se domnívají, že zvyšují riziko některých druhů rakoviny, ačkoli to nebylo vědecky prokázáno, pokud vím.

4

Zpracované sýry

10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

Je pravděpodobné, že sýr není pro vás příliš dobrý, ale zpracovaný sýr je pro vás skutečně špatný! Tady je malý příběh z dětství, na toto téma.

Od té doby, co jsem nejprve snědl hamburger v místním Burger Kingu, přemýšlel jsem, jaký druh sýra používali na těch vynikajících hamburgerech, které tam prodávali. Bylo to tak …

dobré a sýrové, a také žluté! Uplynula mnoho let a já, jako fanatik hamburgerů, jsem na mých domácích hamburgerech vyzkoušel mnoho druhů sýra, aniž bych získal požadovaný výsledek.

Jednoho dne, když jsem cestoval přes hranici do Švédska, našel jsem sýr, který jsem hledal, v prvním obchodě s potravinami, do kterého jsem vstoupil. „Americký sýr“ to bylo pojmenováno, pokud se nemýlím, a koupil jsem pár těch, které jsem vzal domů do Norska, abych je zkoušel.

A jo, to byl žlutý, sýrový sýr, který jsem hledal! Vzhledem k tomu, že všichni víme, že Norsko je mnohem lepší místo než Švédsko, přestože obě země jsou docela stejné, kromě Švédů, kteří tento sýr prodávali, cítil jsem, že musel provést nějaké vyšetřování.

A skutečně mé špatné pocity se obrátily k nevěře, protože jsem zjistil, že tavený sýr (který ve skutečnosti nesplňuje požadavky na to, aby byl nazýván sýrem) byl tak vysoký, že se ve skutečnosti zde neprodával.

Některé zdroje také ukázaly, že průměrný tavený sýr, který dostanete na vaše rychlé občerstvení hamburgery obsahují tolik soli, že můžete dosáhnout daleko před doporučenou denní příjem s 2-3 plátky sýra.

Nejsem si jistá, jaký je zde Burger King, ale to je pravděpodobně další příběh …

3 Sójová omáčka 10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

To skutečně přišlo jako šok, protože jsem milenka sójové omáčky. Bavil jsem tuto chutnou, beztukovou omáčku s dobrým svědomím, dokud jsem nenapsal tento pár stranou seznamu. Ach, dobře.

Na rozdíl od mnoha jiných sójových výrobků, sójová omáčka neobsahuje určité antioxidanty známé jako isoflavony, ale hladina antioxidantů v sójové omáčce je stále tak vysoká, že je často vidět (nebo mylně), jako zdravá. Na negativní straně však sójová omáčka obsahuje velmi vysoké množství soli.

Existuje také několik studií, které ukazují, že jsou často známy chemické látky, které zvyšují rizika některých druhů rakoviny, která se vyskytují v sójové omáčce.

Naštěstí, po mnohem přísnějších nařízeních týkajících se těchto chemikálií a poměrně čerstvých znalostech o nebezpečí spojeném s vysokým obsahem soli, nyní vybírá několik druhů sójových omáčků s nízkým obsahem sodíku bez nebezpečných chemikálií. Je smutné, jako u většiny zdravých variant různých potravin, není tak chutné jako skutečná dohoda.

2

Arašidy

10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

Ořechy jsou obecně zdravé. Většina druhů je dodávána s vitamíny, minerály, vlákninou a spousty dobroty, které vaše tělo těší. Arašídy nejsou hroznou výjimkou, ale nemusí to být tak dobré jako jiné druhy ořechů.

Většina arašíd, která se prodává jako občerstvení, je plná soli a je často pražena a je pokrytá nezdravými tuky. Ale ořechy samy o sobě jsou zdravé, říkáte? No, možná.

Samozřejmě mají výše uvedené výhody, které obsahují mnoho vitamínů a minerálů, ale obsahují mnoho druhů nenasycených mastných kyselin, které jsou známé jako omega-6 mastné kyseliny. Možná jste o tom slyšeli dříve spolu s omega-3 kyselinami.

Je vědeckým faktem, že příjem potravy s příliš omezeným poměrem omega 6: omega 3 (ve prospěch verze omega 6) zvyšuje riziko mnoha běžných onemocnění, jako je diabetes a Alzheimerova choroba.

Poměr by měl být 1: 1, ale americká strava se pohybuje v rozmezí 1:20 až 1:50 ve prospěch omega 6.

Možná bych neměla jít tak daleko, jak říct, arašídy jsou pro vás špatné, ale měly by být konzumovány v omezeném množství a měly by být konzumovány tak, jak se to stalo – syrové a bez přidané soli.

1 Ovocný džus 10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

Možná je kontroverzní, ale tento údaj je z dobrého důvodu číslo 1 – tolik lidí se domnívá, že ovocná šťáva je tak zdravá, že ji nahrazují celým plodem ve své stravě.

Nyní je pravda, že ovocná šťáva obsahuje mnoho vitamínů, ale je to za skvělé ceny; většina ovocných šťáv je čerpána s extra cukrem a vedle několika odrůd je odstraněna buničina.

Budete mít zájem:  Léky Na Nadměrnou Plynatost?

Buničina v ovoci poskytuje základní vlákno, které lze považovat za dobrý protiváhy vůči veškerému přírodnímu cukru obsaženému v ovoci. Takže moje rada k vám: ditch ovoce pití a jíst celé surové ovoce místo.

Pokud se vám tento seznam líbí, téměř jistě milujete Top 10 věcí, které jsou pro vás překvapivě dobré.

Sedm nezdravých jídel, kterým se v supermarketech raději vyhněte

10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

Ořechová másla jsou trendy potravinou s nálepkou „zdravá“, což může být pravda, ale pouze za předpokladu, že člověk nesní celé balení na posezení a jedná se skutečně pouze o čisté rozmixované oříšky.

„Klasické ořechy a ořechová másla jsou dobrým zdrojem tuků, ale je nutné mít na paměti, že mají vysokou energetickou hodnotu, proto je potřeba si ohlídat denní množství,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Nutriadapt.

Stejně tak je důležité, aby bylo ořechové máslo vyrobené buď z přírodních nebo z šetrně pražených oříšků a nebylo ničím „vylepšené.“ Na trhu se totiž objevují ořechová másla, která jsou smíchaná například s mléčnou čokoládou, slaným karamelem nebo obsahují křupavé kousky nějaké sušenky.

10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

2.Dietní nápoje ochucené umělými sladidly

Řada lidí se nedokáže vzdát svého oblíbeného nápoje, jako je například Coca Cola a myslí si, že když klasickou variantu nahradí tou dietní, je to zdravější.

„U většiny nápojů tohoto typu výrobce sice odstranil klasický cukr, ale nahradil ho umělými sladidly, u kterých některé studie prokázaly, že narušují kontrolu chuti k jídlu. Objevují se i studie, které upozorňují na zdravotní rizika způsobená častým pitím těchto nápojů.

Z hlediska zdraví i štíhlé linie je proto nejlepší volbou pití čisté vody, kterou si můžete ochutit například šťávou z čerstvého citronu, nastrouhaným zázvorem nebo okurkou,“ radí zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů Tereza Havrlandová.

10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

3.Odtučněné jogurty s obsahem škrobů

Stále ještě můžete narazit na výživové poradce, kteří vás budou přesvědčovat o tom, že zhubnete jedině na nízkotučných potravinách. Přitom tuky, které se přirozeně vyskytují v potravinách, zajišťují delší sytost a jsou pro tělo obecně prospěšné.

„Dlouhodobě zastávám názor, že se tuků v potravinách nemusíme bát. Klíčové je jíst kvalitní tuky, ve správné míře a v kombinaci s dalšími živinami.

Mléčné výrobky ochuzené o přirozeně se vyskytující tuky, čímž mohou mít i snížené množství vitaminů rozpustných v tucích, které navíc obsahují nemalé množství cukru a škrobu, nám z výživového hlediska nic nedají.

Mimo to obsahují také nejrůznější ochucovadla, protože právě tuk je nositel chuti,“ tvrdí Monika Bartolomějová.

10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

4.Rybí prsty bez ryby

„Máte-li chuť na rybu, kupte si adekvátní pokrm z ryb, který má dostatečné výživové hodnoty, nikoliv nezdravý polotovar, jakým jsou rybí prsty,“ varuje Tereza Havrlandová. Pod názvem rybí prsty se totiž prodává zmrazený polotovar z rybího masa v těstíčku ze strouhanky, přičemž obsah rybího masa se pohybuje od 22 do 70 procent.

Pokud sáhnete po balení, kde je obsah ryby minimální, můžete si tak být jistí, že se váš oběd skládá především ze strouhanky, mouky nebo škrobu. „Obecně polotovary nedoporučuji. Pokud potřebujete rychlou večeři, připravte si rybí filé, které velmi zlehka opečte na másle s citronovou šťávou. Je to hned a svému tělu prospějete o sto procent víc,“ radí Monika Bartolomějová.

10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

5.Šunkové salámy bez masa

Podobně jako některé rybí prsty vedle ryby jen ležely, jsou na tom i některé salámy. Bez ohledu na to, jestli je šunka vyrobená z masa hovězího, vepřového nebo obou zároveň, případně je salám drůbeží, měl by obsahovat co nejvyšší podíl masa (min. 85 procent a víc).

„Kromě množství masa je však důležité zaměřit se také na obsah tuku, soli, konzervantů, barviv, emulgátorů a dalších aditiv.

Bohužel u pultového prodeje tyto informace mnohdy chybí, prodavačky často nejsou schopné tuto informaci dohledat a zákazník se na to nechce ptát,“ říká Monika Bartolomějová a milovníkům uzenin doporučuje, aby investovali do šunkovaru a naučili se vyrábět si kvalitní šunku bez éček sami doma.

10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

6.Müsli tyčinky a cereálie narvané cukrem

Ve zdravých koutcích v supermarketech se to jen hemží nejrůznějšími müsli tyčinkami a rádoby zdravými cereáliemi, kterými však ve skutečnosti velkou službu svému tělu neprokážete.

„Klasické müsli tyčinky jsou zpravidla různé zdroje cukrů a mají vysoký glykemický index, což se pojí se zdravotními riziky. Pokud si chcete zamlsat, sáhněte raději po čerstvém ovoci nebo si přečtěte složení na tyčince. Dobrou variantou mohou být kvalitní raw tyčinky, ale i u nich je potřeba číst složení,“ doporučuje Tereza Havrlandová.

Co se týká snídaňových cereálií, ať už křupavých müsli, nebo kukuřičných lupínků, i ty jsou velmi často slazené.

„Přídavkem v těchto směsích je například cukerný sirup a v některých jsou použité nevhodné tuky,“ vysvětlujete Monika Bartolomějová.

U kukuřičných lupínků je problémem vysoký glykemický index, obsah soli, nízký obsah vlákniny a také to, že jde o zpracovanou potravinu bohatou na sacharidy.

10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

7.„Dia“ čokolády plné fruktózy

Na trhu se objevují výrobky, které se tváří jako zdravé. V některých případech obsahují informaci o tom, že mají nízký glykemický index, takže mohou vyvolat dojem, že jsou vhodné pro diabetiky. Je třeba však číst složení a trochu se v něm vyznat.

Věděli jste, že označení DIA se už delší dobu prakticky nepoužívá? Přesto je ho možné čas od času, například u sladkostí, ještě najít. Označení DIA totiž není přímo zakázáno, nicméně dnes se jejich označování řídí vyhláškami ministerstva zdravotnictví č. 54/2004 o potravinách pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů a č. 450/2004 o označování výživové hodnoty potravin.

„Zásadní problém, ať už jde o čokoládu, nebo jinou takto působící potravinu, může spočívat v obsahu některých cukrů, které jsou nejen pro diabetika nežádoucí. Příkladem je fruktóza, která se nachází zejména v ovoci, díky čemuž se někteří mylně domnívají, že jde o zdravou formu cukru,“ vysvětluje Bartolomějová.

Fruktóza je jednoduchý cukr a pokud začneme fruktózou sladit, začneme ji jíst v koncentrované podobě, tělo může mít problém s jejím zpracováním. Mimo to nadbytek fruktózy může vést k obezitě a odborníci se shodují také na tom, že stojí za zvyšujícími se počty jedinců se steatózou (ztučněním) jater.

10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

10 potravin o kterých si myslíte, že jsou zdravé, ale ve skutečnosti jsou NEZDRAVÉ!

Vážně si myslíte, že jsou ovocné džusy zdravé?

Pokud jste vyrůstali s představou, že miska cereálií, topinka z celozrnné pšenice natřená margarínem a pomerančový džus jsou nejlepším způsobem jak začít váš den, tak je tento článek určen právě vám. Když vaše zdraví kulhá, je dost velká šance, že vaše problémy nejsou způsobeny apatií nebo nedostatkem pevné vůle. Je to spíše tím, že jste zmateni ohledně toho, které potraviny jsou zdravé a které ne.

Mnohé potraviny označované za “zdravé” jsou vlastně přesným opakem. Příčinou této mylné představy je masivní reklamní kampaň velkých korporací, které tyto potraviny vyrábějí. Pojďme proto se na tyto populární potraviny podívat trošku blíže. No a začněme s nejoblíbenějším nápojem dětí i dospělých: ovocné džusy. Vážně si myslíte, že jsou zdravé?

1. Ovocné džusy

Navzdory obecnému povědomí o prospěšnosti ovocných džusů, mají hned několik problémů, které je na hony vzdalují od zdravých potravin. Pro názorný příklad si vezměme takový pomerančový džus (platí to ale i na ostatní).

Většina komerčně prodávaných pomerančových džusů jsou vysoce zpracované do tekutiny, která má jen velmi malou nutriční hodnotu. Na začátku zpracování pasterizace zničí vitamíny a enzymy. Pak je džus skladován v obrovských kádích, aby ho byl dostatek po celý rok. Aby se nezkazil (nezoxiduje), je z něho odňat všechen kyslík.

 Tímto jsou všechny přírodní látky, které dávají pomeranče svou typickou chuť, zničeny. Některé firmy proto do něj pak přidávají umělé příchutě. Jde v podstatě o chemické parfémy, z nichž je běžně používaný například butyrát.

Pokud je minimální trvanlivost delší než 60 dnů, víte, že držíte v ruce právě takový vysoce rafinovaný džus. Ovocné šťávy jsou ještě horší. Obsahují totiž vysoké množství nejčastěji fruktózového sirupu a paletu umělých přísad. Nejeden komerčně prodávaný ovocný nápoj je dokonce kontaminován plísněmi a poškozeným ovocem.

Kromě toho, ovocný džus je mnohem horší než celé ovoce. To platí zejména tehdy, když není čerstvě vylisované, ale drženo ve velkých kontejnerech. V nich se z pektinu uvolňuje methanol, který vážně ohrožuje vaše zdraví.

Dokonce i čerstvě odšťavněný džus má velmi vysoký obsah cukru, který je oddělen od vlákniny a tedy i jeho účinek na organismus je horší. Jeden 2,5 dcl sklenici džusu obsahuje přibližně 8 čajových lžiček cukru.

Při srovnání, běžná limonáda jich má 10, což je víc jen o trochu.

Konzumace celého ovoce, navzdory vysokému podílu cukru, způsobuje menší problémy, protože cukr je vázán na vlákninu a antioxidanty. Konzumace celého ovoce s mírou je proto lepší volbou. Pokud už chcete džus, vyrobte si ho sami a raději zeleninový jak ovocný. A nebo si dejte čerstvý pomeranč, je to zdravější než ten nejlepší džus.

Budete mít zájem:  Krcni Pater A Toceni Hlavy?

2. Agávový sirup

Výrobky z agáve plní regály v obchodech, jako kdybyste pomocí agáve měli všechno zalévat. Většina agávových sirupů není ničím jiným než super kondenzovaným fruktózovým sirupem z něhož byly odstraněny všechny živiny. Pro naše zdraví? Hodně špatná záležitost.

Agávový sirup už v téměř ničem nezosobňuje původní rostlinu, po které je pojmenován. Podle toho, jak je zpracován, obsahuje 55 až 90 fruktózy. Vysoce fruktózový kukuřičný sirup je také okolo 55% fruktóza, proto i v tom nejlepším případě nemá oproti němu Agávový sirup žádnou výhodu.

3. Nektary

Podobně jako sirupy, ani nektary nejsou na tom mnohem lépe, co se týče jejich účinků na zdraví. Také obsahují vysoký podíl převážně fruktózy. Existují důkazy, že při konzumaci ve vysokých množstvích, je fruktóza jeden z nejškodlivějších typů cukrů.

Fruktóza zvyšuje tvorbu kyseliny močové, která je přímo odpovědná za vysoký krevní tlak, inzulínovou rezistenci, onemocnění ledvin, onemocnění jater. Mnohem lepšími sladidly jsou například stévie (bylinka) a v malých množstvích syrový bio med. Med je sice také koncentrovaná forma cukru, ale na rozdíl od ostatních nabízí i jisté zdravotní přínosy.

4. Nápoje pro sportovce

Pro většinu průměrných sportovců jsou sportovní nápoje nejen zbytečně vyhozené peníze, ale ve skutečnosti mohou uškodit zdraví. Tyto nápoje jsou plné přísad, které určitě nechcete, jako například vysoce fruktózový sirup, sodík, umělá barviva a příchutě.

Jen méně než 1% z těch, kteří pijí nápoje pro sportovce, z nich mají i nějaký užitek. Nápoje pro sportovce jsou o 30% více korozní pro vaše zuby jak čistá voda. Mytí zubů vám v tomto případě nepomůže, protože kyselina citronová v nich obsažená vám změkčí zubní sklovinu do takové míry, že může být snadno při mytí zubním kartáčkem poškozena.

Pro sportovce mnohem lepší alternativou je kokosová voda. Ta obsahuje množství prospěšných látek jako například: přírodní elektrolyty, stopové prvky, aminokyseliny, antioxidanty. Kokosová voda má také protizánětlivé účinky a snižuje krevní tlak, což z ní činí pro sportovce perfektní nápoj.

Obsahuje i poměrně hodně cukru, proto by se mělo omezovat její použití na čas, kdy je třeba doplnit tekutiny a minerály – typicky po sauně nebo dlouhém kardio cvičení.

5. Energetické tyčinky

Energetické tyčinky nejsou o nic lepší než nápoje pro sportovce. Dalo by se říci, že jsou to obyčejné předražené “junk food”. Většina komerčně prodávaných energetických tyčinek obsahuje levný sójový protein, vysoce fruktózový sirup, syntetické vitamíny a odpadní látky z průmyslové výroby potravin.

6. Rostlinné oleje

Dnešní obrovská konzumace rostlinných olejů je zapříčiněna hlavně démonizací saturovaných tuků. Tak jak probíhá kampaň proti živočišným tukům, lidé stále více a více konzumují vysoce rafinované rostlinné oleje – kukuřičný, sójový, řepkový či slunečnicový.

Bohužel, zklameme vás, ale tyto oleje neobsahují téměř žádnou nutriční hodnotu. Navíc, jejich konzumace totálně narušuje správný poměr mezi omega 6 a omega 3 mastnými kyselinami. Tento narušený poměr je primární příčinou chronických zánětů.

Sójový olej patří mezi nejhorší rostlinné oleje. Naneštěstí, protože je také nejlevnější, tak ho přidávají do velkého množství dalších potravin.

A nezávisí vůbec na tom, zda je částečně hydrogenovaný, bio nebo z novějších odrůd sóji. Tento olej může způsobit ve vašem těle doslova chaos a dysfunkci na buněčné úrovni.

Více než 90% sójového oleje je z geneticky modifikované sóji, která obsahuje vysoké hladiny toxického glyfosát.

7. Falešné máslo (margarín)

Margarín je v podstatě “srdeční infarkt” v kelímku, plný trans tuků, které vznikají během hydrogenace (proces proměňující tekutý olej na ztužený tuk).

Trans tuky jsou příčinou: chorob srdce, rakoviny, onemocnění kostí, hormonální nerovnováhy, neplodnosti, nízké porodní hmotnosti, růstových problémů. Oproti tomu na druhé straně, máslo je skutečnou potravinou. Je plné vitamínů, minerálů, mastných kyselin, CLA (pokud krávy jedí čerstvou trávu) a mnohé další prospěšné výživné látky.

8. Nízkotučná a beztuková jídla

Šílenství kolem nízkotučných potravin napáchal nejvíce škod v historii hnutí za zdravou výživu a zanechal miliony lidí s chronickými onemocněními. Idea, že všechny tuky a hlavně ty živočišné jsou pro vás špatné není nic jiným, než chybná interpretace západní vědy.

Zdravé tuky, které západní média nepropagují a neslyšíte o nich mluvit ani výživové poradce, jsou právě nasycené živočišné a rostlinné tuky. Poskytují totiž mnohé zdravotní přínosy. Po pravdě, vaše tělo bez nasycených tuků nedokáže fungovat!

Jsou potřebné, aby správně fungovaly: buněčné membrány, imunitní systém, srdce, mozek.

Dokonce nedávná průlomová studie poskytla nepopiratelné důkazy, že typ tuků a nikoliv jejich objem je to, co určuje srdečně-cévní přínosy takzvané středomořské diety.

Když se z potravin odeberou tuky, nechává je to bez chuti. Proto výrobci do nich namísto tuků přidávají ve velkém množství cukr, sůl a další chemikálie.

Doporučujeme vám proto, abyste se drželi nepozmeňovaných, původních potravin, včetně plnotučných nepasterizovaných mléčných výrobků. Jsou pro vás mnohem lepší a také mnohem chutnější.

9. Snídaňové cereálie

Cereálie jsou pro mnoho lidí oblíbeným způsobem jak začít den. Jsou však plné toxických ingrediencí a používá se při jejich propagaci klamavá reklama.

Největším problémem cereálií je, že jejich základem jsou obiloviny. Mnohé, i takzvané zdravé odrůdy jsou kontaminovány toxickými pesticidy, karcinogenními antifungicidy, ředidly a geneticky modifikovanými ingrediencemi (GMO).

Jediná nálepka, která vám poskytne jakous takous jistotu je značka bio produktů. Nezávislé testování provedené v roce 2011 v Cornucopia Institute ukázalo, že mnohé snídaňové cereálie označovány za “přírodní” a ty, které tvrdily, že neobsahují GMO složky, jejich ve skutečnosti vykazovaly vysoký podíl. Mnoho z těchto potravin jsou tak oblíbené právě proto, že je silně propagují.

TIP: Jak nahradit nezdravé potraviny těmi zdravými?

10. Většina müsli tyčinek

O müsli tyčinkách si většina lidí myslí, že jsou velmi zdravé. Mnoho žen jejich konzumuje právě proto, že chtějí hezčí postavu, nebo nechtějí přibrat. Myslí si, že jsou pro ně skvělou, zdravou pochoutkou. Nicméně, není to úplně tak.

Nerad bychom všechny tyčinky hodili do jednoho pytle a hodnotili je, pokud nevidíme jejich složení. Nicméně většina tyčinek, které známe, je plná cukrů, mouky, sóji, různých přísad a celkově “mrtvých” surovin. Z našeho pohledu jsou to ve většině případů průmyslově vyrobené produkty, které mají daleko ke zdravé výživě.

Důležité je hledat tyčinku, která obsahuje co nejméně sacharidů a cukrů, neobsahuje mouku, sóju, konzervanty, umělá sladidla a barviva, ztužené a částečně ztužené tuky, rostlinné oleje kromě kokosového, které by měly být alespoň nerafinované nebo ideálně extra panenské.

Kvalitní müsli tyčinka by měla obsahovat dostatek zdravých tuků, bílkovin a sacharidy spíše v podobě nějaké vlákniny.

Tyčinky typu Corny, Chocapic, Nesquik a prakticky všechny tyčinky od výrobců jako Nestlé a Kraft foods, neviděly zdravou výživu ani z okna. Kéž by se to časem změnilo, ale o tom pochybujeme vzhledem k politice těchto potravinářských korporací.

Co si dále přečíst o potravinách a zdraví?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Jaké potraviny nejvíc škodí zdraví? Jak poznat špatný sýr, ovoce a zeleninu?

Nejlepší zelenina je ta nejzelenější. Špenát, kale, brokolice. Tyto druhy jsou doslova nabity vitamíny, minerály a dalšími látkami, které chrání buňky, podporují imunitní systém a navíc mají minimum kalorií. Ideální množství je jeden až dva hrnky této zeleniny týdně.

Dejte si ji v salátech, wrapech nebo sendvičích a můžete ji vpašovat i do smoothie. Pozadu nezůstávají ani zelí, růžičková kapusta nebo květák. Ty jsou bohaté na křemík a mnoho studií prokázalo, že mají výrazné protirakovinné účinky a pomáhají chránit oči před škodlivými slunečními UV paprsky.

Tuto zeleninu jezte klidně v množství jeden šálek denně. Můžete se inspirovat i našimi recepty.

Kde je nejvíc vitamínů? Více čtěte zde.

Nejhorší zelenina? Jakákoliv v konzervě

Většina zakonzervované zeleniny obsahuje příliš velký podíl soli, ale také cukru a dalších dochucovadel, kterým je lepší se vyhnout. Pokud musíte hledat alternativu, jak skladovat zeleninu na delší čas doma, dejte přednost mražení.

Nejlepší luštěniny? Vařené fazole

Fazole jsou skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin. Studie ukazují, že jejich konzumace snižuje obezitu a některá chronická onemocnění. Dávejte si je do salátů, polévek a jídel inspirovaných indickou kuchyní. 

Nejhorší luštěniny? Fazole v konzervě

A když už je řeč o fazolích, platí pro ně také „zákaz konzerv“. Obzvláště těch v tomatové omáčce. V jedné porci výrobku jedné z nejpopulárnějších značek najdete tři kostky cukru. Ani fazolové polévky, které se v konzervách prodávají, nejsou z hlediska výživových hodnot dobrou volbou.

Pokud už z nich vybíráte, dávejte si vždy pozor na obsah soli. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je doporučená denní dávka pouhých 5 gramů soli, což odpovídá 2 gramům sodíku. Mimochodem – tělo si bohatě vystačí už s pouhým půl gramem sodíku, což odpovídá 1,25 g kuchyňské soli.

Nejlepší ovoce? Avokádo!

Avokádo je ovoce – plod hruškovce přelahodného. Donedávna bylo považováno za něco, čemu je třeba se obloukem vyhnout, protože je „příliš tučné“. Avokádo ve skutečnosti obsahuje ale ten druh tuku, který je našemu tělu prospěšný. Navíc obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitamínu E a B a také sodíku. Čtvrtka avokáda denně do salátu je vaše ideální dávka.

 Vše o avokádu čtěte zde.

Často jsou označovány jako „100% džus“. To ale ještě výrobci nezabraňuje v tom, aby chuť vylepšil, a když ne cukrem, tak umělými sladidly. Ta ovšem často způsobují další chutě na sladká, slaná a další nezdravá jídla. Ovocné šťávy jsou plné kalorií a chybí jim vláknina, takže nezasytí a naopak vyvolají chuť na další jídlo. Ideálně sladké.

Mimochodem – podle lékařů je doporučená denní dávka cukru 35 gramů, u žen ještě o něco méně. To odpovídá přibližně sedmi až osmi čajovým lžičkám. Ve 330 ml ovocného džusu je právě osm lžiček cukru. Znamenalo by to tedy, že si přes den můžete dát maximálně jednu skleničku a pak už žádné další jídlo.

Pokud si myslíte, že džusy můžete nahradit smoothie, tak je ale potřeba vědět dvě následující věci: Také ovocné smoothie  je výrazným zdrojem cukru. Pokud nepijete jen zeleninové varianty, musíte počítat s tím, že vaše tělo dostane kalorickou nálož.

Což mají lidé obecně u smoothie tendence dost podceňovat. Navíc smoothie zvýší hladinu cukru v krvi mnohem více, než kdybyste ovoce snědli v přirozené formě. A poslední věc – většina lidí si posléze dopřeje energeticky bohatší jídlo.

Proto mají výživoví poradci oprávněný pocit, že smoothie se příliš neslučuje s hubnoucím režimem.

Nejlepší obiloviny? Celozrnné

V poslední době je velkým hitem vynechávat lepek, což vede řadu lidí k tomu, že škrtne ze svého jídelníčku veškeré pečivo.

Odborníci na výživu se ale shodují: Pokud vám nebyla diagnostikována celiakie nebo alergie na lepek, není důvod pečivo vynechávat. Klidně jeho konzumaci omezte a jezte hlavně to celozrnné.

Obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitamíny, minerály a další tělu prospěšné látky.

Nejhorší obiloviny? Slazené snídaňové lupínky

Pokud jíte snídaňové směsi z obchodu a nemícháte si doma neochucené vločky sami, musíte podniknout důslednou kontrolu jejich složení. Cereálie totiž bývají praženy, obsahují tedy zbytečný tuk, a navíc jsou mohutně přislazovány. Zdravá snídaně je hrst obyčejných vloček nebo neslazených lupínků, bílý jogurt a k tomu ovoce nebo zelenina.

Kuře bez kůže má mnohem méně tuku než červená masa. Kromě zdroje bílkovin obsahuje také velké množství vitamínu B3 zvaného niacin, který je důležitý k uvolňování energie ze sacharidů a také selenu, který podporuje imunitu.

 Losos obsahuje tělu prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které snižují riziko tvorby krevních sraženin, zabraňují nepravidelnosti srdečního rytmu a snižují krevní tlak a omezují riziko mrtvice.

Kromě toho je výborným zdrojem proteinů.

Nejhorší maso? Uzeniny

Průmyslově zpracované potraviny jsou vždycky horší volbou než čerstvé. Světová zdravotnická organizace dokonce uzeniny zpracované uzením nebo konzervací zařadila na černou listinu produktů, které mohou být rakovinotvorné.

Některé studie dokonce uvádějí, že plátek uzeného je jako vykouření 10 cigaret! Uzeniny v sobě ovšem obsahují vždy velké množství soli, která je původcem mnoha civilizačních onemocnění, například aterosklerózy, infarktu nebo mozkové mrtvice. 

Nejlepší jogurt? Řecký a skyr

Řecký jogurt nebo jogurt typu skyr obsahují dvojnásobek bílkovin oproti ostatním jogurtům. Pokud si vyberete správnou variantu, dostanete i minimum tuku. Je ideální k svačině s ovocem a celozrnným pečivem nebo neslazenými cereáliemi: Zasytí na dostatečnou dobu a pomůže zahnat chuť na sladké.

Nejhorší jogurt? Ovocný

Pokud byste několik dnů vůbec nic nejedli a pak se napili mléka, vaše odpočaté chuťové pohárky by zaznamenaly překvapivě sladkou chuť. Za tu je odpovědný mléčný cukr laktóza, přirozená součást mléka či smetany.

Obsah tohoto cukru je však malý – pohybuje se v desetinách procenta – a nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Většina výrobců ale jogurty uměle doslazuje. Ve 100 g jogurtu nebo 100 ml mléčného nápoje by mělo být nanejvýš 5 g přidaného cukru.

Na trhu ovšem najdete jogurty, kde je obsah přidaných cukrů i 19 g! Varianta? Řecký jogurt nebo skyr a čerstvé ovoce.

Nejlepší sýr? Cottage

Bohatý na bílkoviny, navíc s nízkým obsahem sacharidů a tuků je cottage skvělou variantou nejen pro ty, kteří si hlídají váhu. Podobně jako skyr pomáhá udržet pocit sytosti a zahání chuť na sladké. Je navíc poměrně variabilní potravina, dá se jíst na sladko, slaný, jako pomazánka nebo přísada k masu. Více inspirace hledejte na recepty.cz.

Nejhorší sýr? Tavený

Ačkoliv jsme ho jako děti milovali, současní výživoví poradci nad ním moc nejásají. Nemusíte se mu vyhýbat jako čert kříži, ale postavit na něm například každodenní snídani není vhodné.

Obsahuje velké množství soli a minimum bílkovin. Pokud si ho namažete na toastový chleba, máte v jedné porci téměř polovinu doporučené denní dávky soli pro dospělého. Není špatné si ho čas od času dát.

Určitě ho ale střídejte s tvarohovými pomazánkami nebo právě s cottagem.

Autor: Pavla Skurovcová

Které potraviny mají více nezdravých tuků

I na první pohled zdravé suroviny mohou obsahovat nezdravý tuk.
Foto: Profimedia.cz

Podle odborníků by denní příjem nezdravých tuků neměl tvořit více než 10 % ze všech přijatých kalorií. Pokud konzumujete 2000 kalorií denně, pak by tyto tuky neměly tvořit více než 200 kalorií či přesáhnout hmotnost 22 g.

Kardiologové přitom toto doporučení ještě snižují na 5–6 % ze všech přijatých kalorií (z 2000 kalorií se tedy jedná o 120 kalorií).

Šálek řeckého jogurtu obsahuje kolem 6 g nezdravých tuků, zatímco kvalitní zmrzlina kolem 4 gramů. Nicméně velikost klasického kopečku zmrzliny bývá menší, odpovídá velikosti cca 1/2 šálku.

Dnes již lze ale koupit jogurty řeckého typu, které obsahují méně tuku, či dokonce žádný.

Porce kuřecího stehna obsahuje až třikrát více nezdravého tuku než porce lososa. Pokud navíc milujete pečenou kůžičku, pak mějte na mysli, že ta obsahuje tuku ještě víc.

Osmdesát pět gramů masa z kuřecího stehna obsahuje asi 3 g nezdravého tuku. Pokud chcete preferovat kuřecí s nižším množstvím tuku, pak rozhodně zvolte prsa.

Šálek 2% mléka obsahuje 3 g nezdravého tuku, což je dvojnásobek toho, kolik obsahuje 85 g hovězí svíčkové, která byla před přípravou očištěna od veškerého viditelného tuku.

Mléko je ale lepším zdrojem vitaminu A, vitaminu D a vápníku, zároveň má i méně kalorií.

Cholesterol má v těle důležitou roli, v nadměrném množství ale škodíZdraví

Plátek, tedy 1/8 pizzy obsahuje 4,5 g nezdravých tuků, přičemž 1 porce (cca 15 ks) bramborových lupínků obsahuje 1 g nezdravých tuků. Otázkou zůstává, jaká porce vás více uspokojí.

Jeden glazovaný donut (kobliha) má asi 6 g nezdravých tuků. Ani avokádo ale není zcela bez nezdravých tuků. Celé obsahuje 4 g.

Samozřejmě avokádo obsahuje i celou řadu prospěšných vitaminů, minerálů i zdravých tuků. Zatímco kobliha obsahuje i velké množství jednoduchých sacharidů, které negativně ovlivňují hladinu krevních cukrů.

Makadamové ořechy nejsou tak zdravé, jak si mnozí myslí, 1/4 šálku těchto ořechů obsahuje 4 g nezdravých tuků, což je 4krát více, než když si dáte porci vepřové panenky.

Vepřová panenka je samozřejmě velmi libová, tudíž neobsahuje tolik tuku jako jiné druhy vepřového masa. Taková vepřová krkovička bude pravděpodobně obsahovat větší množství nezdravého tuku než makadamové ořechy.

Půl šálku tradičního salátu coleslaw, jehož součástí je majonéza, obsahuje 2 g nezdravých tuků, což je téměř dvojnásobek toho, co obsahuje plátek slaniny. Ani na první pohled zdravý salát tak nemusí být z pohledu obsažených tuků dietní a zdravý.

Čtyři sta padesát gramů pravého café latté, což je velikost L tohoto nápoje, obsahuje 7 g nezdravých tuků. Malé hranolky přitom obsahují 2–3 g nasycených tuků. Chcete-li zdravější variantu café latté, pak si ho udělejte z nízkotučného mléka, případně tuto kávu zkombinujte se zeleným čajem.

Jedna polévková lžíce másla (15 g) obsahuje 7 g nezdravých tuků, což je více než trojnásobek toho, co obsahuje lžíce olivového oleje (2 g). Vyměnit olivový olej za máslo má tak skutečně smysl. Nicméně jak máslo, tak olivový olej obsahují velké množství kalorií, proto je dobré to s jejich používáním nepřehánět.

Šálek kokosového mléka obsahuje až 50 g nezdravých tuků, jedná se o množství, které lidé mají zkonzumovat za 2 dny. Rozhodně se tedy nejedná o zdravou surovinu, kterou je možné konzumovat ve větším množství.

Šálek sójového mléka obsahuje 1,3 g nezdravých tuků, zatímco mandlové mléko neobsahuje téměř žádné nasycené tuky. Oba tyto nápoje v každém případě obsahují méně tuku než plnotučné mléčné výrobky, jako je mléko, smetana a sýr.

Pravda o kokosovém olejiZdraví

Borůvkový muffin obsahuje cca 3–4 g nezdravých tuků (vždy záleží na receptuře a velikosti muffinu). Je to dvakrát méně, než obsahuje 1 vařené vejce.

Nicméně muffin obsahuje i velké množství jednoduchých sacharidů, zatímco vejce naopak velké množství kvalitních bílkovin, vitaminů a dalších důležitých živin.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector