10 nejlepších přírodních zdrojů probiotik – doplní vám probiotické bakterie

Znáte těchto 12 zdrojů probiotik – z potravin? ✔️ Sepsali jsme pro vás, proč jsou probiotika důležitá, z čeho je získat, a proč probiotika doplnit do svého jídelníčku. Seznamte se.

Zdroje probiotik z potravin – hlavní suroviny

Probiotika jsou živé organismy (zdraví prospěšné bakterie), které pozitivně působí na naše zdraví. Mezi probiotika se řadí bakterie, které pomáhají udržovat náš mozek a tělo v dobrém stavu. Nejznámější účinky probiotik jsou především na trávicí ústrojí, ale také pomáhají v boji s dalšími obtížemi našich životů.

Podle některých zdrojů pomáhají zlepšovat stav pleti. Většina lidí ví, že při užívání antibiotik by se měla užívat i probiotika. Jsou vhodná při problémech se zácpou nebo průjmy. Probiotické bakterie můžeme najít i v některých potravinách, v tomto článku si pár z nich představíme.

Jak probiotika fungují?

Probiotické bakterie se zachytí a usadí v tlustém střevu. Primárně se probiotika soustředí na produkty různých organických kyselin, kyseliny mléčné a v neposlední řadě – rozklad složitých cukrů.

Díky této činnosti hynou „nepřátelské“ patogenní a hnilobné bakterie, jež mohou ohrozit rovnováhu. Takže pokud si udržujeme ve střevech zdravé prostředí, udržujeme zároveň zdravý i náš imunitní systém.

K čemu jsou probiotika dobrá?

Stav našich střev a střevní mikroflóry zásadně ovlivňuje náš celkový zdravotní stav. Ve střevech dochází k vytváření buněk imunitního systému člověka. Nedostatek probiotik je způsoben užíváním antibiotik, nezdravým jídlem, alkoholem, kouřením, stresem, střevními problémy. Probiotika posilují střevní mikroflóru a ovlivňují celý imunitní systém.

Pozitivní účinky probiotik:

  • vylepšují vstřebávání živin z přijatého jídla
  • vhodné po užívání antibiotik – obnovují střevní mikroflóru
  • dodávají energii a napomáhají udržení správné tělesné hmotnosti

Kdy probiotika užívat?

Nejvhodnější je, každý den zkonzumovat jednu potravinu, která obsahuje hodně probiotik.  To, že střeva nefungují, jak mají, se dá poznat díky častým zažívacím potížím, zhoršené imunitě, kožním problémům, výkyvům nálad, problémům s váhou.

V jaké situaci je vhodné zvýšit příjem probiotik?

  • pokud užíváte antibiotika
  • při plísňovém onemocnění na kůži, v ústech či pohlavních orgánech
  • jestliže máte oslabenou imunitu
  • při průjmu, zácpě, Crohnově nemoci atd.
  • při onemocnění močových cest, slinivky, žlučníku, jater
  • pokud trpíte alergií a intolerancí na laktózu
  • v průběhu těhotnství a kojení.

Vztah probiotik a prebiotik

Často se zaměňují, ale jde o naprosto rozdílné věci. Prebiotika jsou jednoduché cukry (tzv. oligosacharidy) – jde o potravu pro hodné bakterie. Prebiotika vytváří ve střevech podmínky k tomu, aby tam mohly růst a přežívat zdraví prospěšné bakterie – tedy probiotika.

Jako probiotika se označují živé mikroorganismy, které působí pozitivně zejména v naší střevní mikroflóře – tedy pozitivně ovlivňují náš trávicí trakt, jehož kondice však má dopad na celý náš organismus. Naopak prebiotika jsou nestravitelné látky obsažené v potravinách, které napřímo podporují aktivitu, růst či udržení bakterií střevních, které pozitivně působí ve střevní mikroflóře.

Takže pozor – nezaměňovat tyto složky, naopak, na obě se při zdravém životním stylu poctivě zaměřit.

Nejlepší přírodní zdroje probiotik

Některé potraviny můžete znát, jiné pro vás možná budou záhadou – bavíme se o potravinách, které obsahují vyšší poměr probiotik. Jde třeba o kysané zelí, dále pak mléčné produkty či trochu exotické potraviny. Které to jsou?

Další potraviny obsahující probiotika jsou:

  • Fermentovaná zelenina (např. nakladačky)

1. JOGURT

Jde o jeden z nejlepších zdrojů probiotik. Zdraví prospěšné bakterie vznikají při kvašení mléka, ze kterého se jogurt vyrábí. Jde zejména o bifidobakterie a laktobacily.

  • Jogurt je vhodný pro osoby s vysokým krevním tlakem, také zlepšuje zdraví kostí a celkově podporuje zdraví.
  • Jogurt pomáhá zmírňovat projevy syndromu dráždivého tračníku.
  • U dětí zmírňuje projevy průjmu po antibiotikách.
  • Pro osoby, které trápí laktózová intolerance je jogurt vhodnější než mléko. Protože bakterie umí změnit část laktózy na kyselinu mléčnou – proto je jogurt nakyslý.

·       To, zda jogurt obsahuje živé nebo aktivní kultury najdete na obalu.

2. KEFÍR

Jedná se o kvašený mléčný nápoj, který obsahuje velké množství probiotik. Vyrábí se z kravského nebo kozího mléka tak, že se do něj přidají kefírová zrna.

  • Kefírová zrna jsou bakteriální kultury kvasinek a laktobacilů.
  • Je výborný na naše zdraví – pomáhá při zažívacích problémech, chrání před infekčními nemocemi a podporuje zdraví kostí.
  • Je lepším zdrojem probiotik než jogurt. Najdeme v něm hodně podstatných kmenů užitečných bakterií a kvasinek což je důvod jeho skvělých probatických účinků.
  • Vhodný i pro osoby s intolerancí laktózy.
  • Stejně tak je vhodné i acidofilní mléko, to obsahuje méně laktózy, takže ho mohou i osoby s intolerancí.

10 nejlepších přírodních zdrojů probiotik – doplní vám probiotické bakterie

3. BRYNDZA

Patří mezi nejlepší přírodní probiotika, protože je jedním z jejich  nejhodnotnějších zdrojů.

  • Obsahuje až do 30 probiotických kmenů
  • Vhodnější je ovčí a nepasterizovaná – poskytne nám mnohem větší množství výživnějších látek.
  • Brynza z vysokohorského prostředí může obsahovat až několikanásobně vyšší poměr probiotik

4. KYSANÉ ZELÍ

  • Vzniká mléčným kvašením jemně nastrouhaného zelí.
  • Má vynikající probiotické účinky.
  • Obsahuje vlákninu, vitamíny B, C, K a také železo, sodík, mangan, antioxidanty.
  • Až budete zelí vybírat v obchodě, vždy vybírejte nepasterizované. Pasterizací se totiž ty dobré bakterie znehodnotí.

5. TEMPEH

Jedná se o zkvašenou sóju. Svou chutí se podobá houbám, má zemitou a ořechovou příchuť.

  • Obsahuje hodně bílkovin, je vhodný jako náhražka masa.
  • Při kvašení se snižuje množství kyseliny fytové a tím se zvyšuje množství živin.
  • Při kvašení se vytváří vitamín B12, který původně sója vůbec neobsahuje. Tento vitamín najdeme především v masu, vejcích a mléčných výrobcích.

6. KIMČCHI

Je to kvašený korejský „křupavý“ salát. Jedná se především o zelí, ale dá se přichystat i z jiné zeleniny.

  • K doladění chuti se používají různá koření jako česnek, zázvor, čili papričky atd.
  • Pozitivně působí na trávicí trakt, obsahuje laktobakterie, které se jmenují Lactobacillus kimchii a kvasí kyselinu mléčnou.
  • Pokud si dáte Kimčchi ze zelí, dopřejete svému tělu minerály, vitamín K, B2 a železo.

10 nejlepších přírodních zdrojů probiotik – doplní vám probiotické bakterie

7. MISO

Jedná se o japonské kořenísójovou pastu, která vzniká fermentací sójových bobů. Do pasty se přidává sůl a také Koji, což je ušlechtilá plíseň.

  • Občas se může vyrábět smícháním sójových bobů s rýží, ječmenem nebo žitem.
  • Sójová pasta se používá především k výrobě miso polévky, ta je v Japonsku velmi populární, především jako snídaně.
  • Obsahuje vlákninu, bílkoviny, minerály, vitamíny.

8. KOMBUCHA

Jde o kvašený nápoj vyrobenýze zeleného nebo černého čaje. Nápoj se vyrábí tak, že se do něj přidají užitečné bakterie a kvasinky.

  • Je oblíbená především v Asii.
  • Má pozitivní probiotické účinky.

9. NAKLÁDANÉ OKURKY

Jde o malé nakládačky naložené v roztoku vody a soli. Díky kvašení okurky získávají kyselou chuť.

  • Podporují funkci trávicího ústrojí a obsahují zdravé probiotické bakterie.
  • Obsahují vitamín K a sodík, mají málo kalorií.
  • Pokud doma okurky nakládáte do octa, tak ty bohužel probiotické kultury neobsahují.

10. PODMÁSLÍ

Podmáslí je zbytková tekutina, která vzniká při stloukání másla. Podmáslí je buďto tradiční nebo uměle vyráběné.

  • Tradiční podmáslí je tekutina, která zbyla po vyrobení másla. Tento produkt obsahuje probiotika. Často se konzumuje v Nepálu či Pákistánu.
  • Podmáslí, které je kultivované, tedy uměle vyrobené neobsahuje žádná probiotika.
  • V podmáslí najdeme minerály, vitamíny B12, B5, vápník, fosfor, také obsahuje málo kalorií a tuku.

11. NATTÓ

Jde o produkt podobný miso nebo tempehu. Jedná se o fermentovaný sójový produkt. Velmi častý pokrm v Japonsku, kde ho podávají k snídani smíchaný s rýží.

  • Obsahuje velké množství bílkovin, vitamín K2.
  • Studie potvrzují, že nattó pomáhá v prevenci osteoporózy u žen a vylepšuje hustotu tkání v kostech.

12. VYBRANÉ SÝRY

I přesto, že sýry se vyrábí kvašením, tak to neznamená, že všechny obsahují probiotika.

  • Informace o probiotických kulturách naleznete na obalu.
  • Sýry Mozzarella, Čedar, Gouda či tvaroh se vyrábí takovým způsobem, že je možné, že zdraví prospěné bakterie přežijí.
  • V sýrech naleznete hodně bílkovin, minerálů, vitamínů, vápníků, selenu atd.
Budete mít zájem:  Tea tree oil (čajovníkový olej) – zázrak z přírody

10 nejlepších přírodních zdrojů probiotik – doplní vám probiotické bakterie

Proč jsou probiotika potřeba?

Nebude překvapení, že překlad „pro-biotika“ znamená pro-život. Tyto přátelské bakterie žijí ve střevech, a pomáhají s rozkladem stravy a absorpci živin a enzymu do organismu. Díky tomu nás udržují v kondici.

Ovšem, pokud dojde k narušení rovnováhy mezi užitečnými a škodlivými bakteriemi, nastává období zažívacích obtíží. Nejčastěji jde o průjem, zácpu, křeče, překyselení nebo nadýmání. Pokud tyto problémy neřešíme, přetavit se může v závažnější onemocnění – záněty, kožní problémy, kolitidu nebo alergie.

Prostě a jednoduše – zdravý střevní mikrobiom chrání tělo před škodlivými bakteriemi, čímž napomáhá našemu zdraví. A pokud se chcete dočíst víc, kdy a proč probiotika užívat, sepsali jsme pro vás obsáhlý článek.

Probiotika – zdroje z potraviny

Aktuální článek: Probiotika: 100% nejlepší zdroje probiotik z potravin

  • Co nejvíce škodí zubům, aneb proč vzniká zubní kaz

22.09.2021

rychle vyřízená objednávka a přehledně zobrazené produkty

Probiotika a prebiotika – jaké přináší zdravotní benefity?

Probiotika mohou mít vliv na vaše zdraví více, než si myslíte. Jde o mikroorganismy, bakterie, které tvoří součást tzv. mikrobiomu. Ten osídluje celé naše tělo, nejenom zažívací trakt. Různé bakterie, prvoky, kvasinky houby a viry najdete jak na kůži, tak v nosních dutinách, prostě všude. Ty ve střevech lze ale nejsnáze ovlivnit právě probiotiky a prebiotiky. Jaký to bude mít přínos? Co jsou nepřátelské bakterie? A jak poznat, jestli je ten váš mikrobiom v nerovnováze a stojí za zdravotními potížemi?

Přátelské a nepřátelské bakterie

Správná rovnováha mikrobiomu je to, o co by měl každý usilovat. Při opaku, nerovnováze, hrozí spousta rizik – oslabená imunita, tělo náchylnější k infekcím, zažívací potíže, chronické záněty, alergie a podle mnoha odborníků i psychické problémy, jako je deprese.

Součástí člověka je zhruba 100 trilionů mikrobů a na každou buňku lidského těla připadá cca 10 mikrobů. Někteří z nich pracují pro vás, jiní proti vám. To je mikrobiom, zcela unikátní, nezaměnitelný napříč populací. Složení je dokonale odlišné u Evropanů, Asiatů, Afričanů, lidí na severu a lidí na jihu.

Stejný není ani v jedné rodině, podobnosti může nahrávat stejný styl stravování, ale i tak je důležité si zapamatovat – co člověk, to unikátní mikrobiom. A každý den, bez přestávky, v něm svádějí přátelské a nepřátelské bakterie boj o své místo.

Probiotika jsou ty přátelské z nich, druhy mnoha kmenů, dostupné v doplňku stravy i v některých potravinách. Jakmile pozorujete výše zmíněné zdravotní potíže, je potřeba zvážit možnost, že některé z nepřátelských druhů bakterií vyhrávají boj. Typicky to může být rod candida, stojící za spoustou (nejen) trávicích potíží.

V tu chvíli mají nastoupit probiotika a prebiotika, aby nastolila opětovný pořádek.

Jaký je rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky?

Jak vědět čemu dát přednost? Zvolit probiotika nebo prebiotika? Nebo snad obojí? Co jsou probiotika a jak fungují jsme zmínili. Prebiotika si můžete představit jako potravu pro přátelské bakterie. Jde zpravidla o těžko stravitelné nebo nestravitelné oligosacharidy, tedy vlákninu.

Za nejvýznamnější přirozené prebiotikum je považován oligosacharid inulin. Získává se hlavně z čekanky, která je sama o sobě, jinak považována spíše za plevel.

I česnek má v sobě inulin a jako další prebiotický zdroj funguje ovoce, které je bohaté na pektin, jako jsou banány, ale i docela jiné potraviny – artyčoky, fazole a obiloviny.

Oblíbeným zdrojem vlákniny se snadným používáním v podobě doplňků stravy je také psyllium, rozemleté osemení jitrocele indického. Nejčastěji roste v Indii, kde jej tradiční indická ajurvédská medicína využívá po tisíce let. Různé druhy probiotik si šmakují na různých druzích prebiotika.

Takové „hodné“ kmeny bakterie E. Coli rády konzumují dokonce sportovci oblíbený doplněk D-ribózu, zato nepřátelské kmeny bakterií, které zdraví neprospívají doslova milují hlavně jiné sacharidy – klasické sladkosti, jež jejich přerůstání s radostí podporují.

10 nejlepších přírodních zdrojů probiotik – doplní vám probiotické bakterie

Jak zjistit jestli nepřátelské bakterie přerůstají právě vám?

Bakteriální přerůstání má dokonce svoji zkratku, současně sloužící jako diagnóza – SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) neboli syndrom bakteriálního přerůstání tenkého střeva.

Bakterie totiž dokáží být takové mršky, že se umí přemnožit a typické kmeny pro tlusté střevo, přerostou do tenkého. Naruší se tak harmonický vztah a bakterie mohou začít pojídat i základní složky potravy.

Zabrání tak přirozenému trávení a vstřebávání živin v tenkém střevě a nastávají problémy.

Máte dlouhodobé potíže se zažíváním? Cítíte, že jídlo nedokážete dobře strávit a neustále to ve vás vře? Zvažte SIBO! Právě bakterie produkují při trávení jídla plyny, které při nadměrném množství způsobují nafukování a s ním spojenou bolest břicha. Takový metan, ten se konkrétně podílí i na zácpě. SIBO se diagnostikuje především takzvaným vodíkovým dechovým testem, dostupným na gastroenterologii.

SIBO ale není jediný problém, pořádně potrápit dokáže i přerůstání kvasinek rodu candida. Strůjce většiny těchto potíží s nerovnováhou mikrobiomu je však nejčastěji jen jeden – a to jste vy. Vy máte ve svých rukou svoje stravování, péči o sebe, celkovou kvalitu života si určujete jenom vy sami.

A pozor i na antibiotika! Neblaze se podepisují na zdraví mikrobiomu.

Pokud nyní tušíte, kde je „zakopaný pes“, můžete si to ověřit. Existuje hned několik testů na komplexní rozbor vašeho mikrobiomu. Společnosti, které tuto „sekvenaci“ provádí, vám domů zašlou odběrový kit s pokyny, jak vzorek odebrat a zaslat zpátky laboratoři.

Bohužel u nás v ČR zatím neznáme takto dostupnou službu, ale do naší země zasílají např. Biomesight, VIOME, uBiome a další. Výsledky, jež vám zašlou obsahují kromě celkového rozboru i doporučení vám na míru, co jíst, čeho se vyvarovat a jaká probiotika potřebujete.

Probiotika, která nesmí chybět

Každý rod bakterií působí na zdraví člověka trochu jinak. Obecně tedy nelze říci, které probiotikum funguje nejlépe nebo je nejkvalitnější. Přesto existují dva poměrně univerzální rody, jichž má být, zjednodušeně řečeno, v trávicí soustavě většina, udržující pomyslnou rovnováhu. Jde o laktobacily a bifidobakterie, např.

Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus casei rhamnosus, Bifidobacterium lactis a mnoho dalších poddruhů. Velká část rodu Streptococcus, Enterococcus či Saccharomyces boulardii jsou taktéž prospěšné. Vyjmenovat všechny by představovalo extrémně dlouhý seznam.

Jen takové laktobacily zahrnují přes 150 popsaných druhů!

Naše nejnovější probiotikum od Majuli můžete prozkoumat zde: Probiotika komplex 10 miliard CFU 60 tobolek – VEGAN

Přírodní zdroje probiotik

Zdraví prospěšná probiotika můžete získat i z běžné potravy, i když často není známo, jak hojně zastoupená v té dané potravině jsou. A pokud se jedná o „homemade“ výrobky, tak mohou být přítomny i divoké druhy bakterií.

Také je otázka, kolik z nich přežije nepříznivé působení prostředí žaludku a jeho kyselin.

Obecně však lze doporučit třeba kefír, podmáslí, kysané zelí, kimchi, dlouho zrající sýry, tempeh, miso, kvašené okurky, natto a cokoliv dalšího, co podléhá kvašení.

Japonská přírodní OMX probiotika

10 nejlepších přírodních zdrojů probiotik – doplní vám probiotické bakterieDávno již pominuly doby, kdy nám bylo lhostejné, co konzumujeme. Trávení ve správné kondici je jedním ze základních kamenů zdraví. Může nám k tomu pomoci probiotikum?

Bakterie jsou všude

Dokonce jdou moderní poznatky ještě dál. Stejně tak jako kořenový systém rostlin, tak i trávicí trakt každého živočicha je osídlen bakteriemi. Svým životním stylem rozhodujeme o tom, jaké to budou bakterie.

Správné bakteriální osídlení nám pomáhá rozkládat potravu, podílí se na tvorbě a využití vitamínů.

Naopak nepřátelské bakterie v našich střevech obratně snižují efektivitu trávení a především vytváření pro naše tělo nežádoucí odpadní a toxické látky.

Pocity plnosti, únavy

Nechutenství, pocity plnosti v břiše, ale i únava již v polovině dne, zhoršená kondice pokožky… To vše mohou a mnohdy jsou signály špatného střevního prostředí. Nemůžeme-li si dovolit příkladné stravování, budou prospěšné střevní bakterie v našich útrobách v menšině. Pomocnou ruku nám může podat konzumace probiotik a prebiotik.

  • Probiotika a prebiotika, co to je?
  • Probiotika jsou přátelské bakterie a prebiotika jsou látky (ideálně přírodní), které podporují růst prospěšných bakterií.
  • Jaká probiotika zvolit a proč?
  • neobsahují umělé přísady, chemikálie, konzervační látky, barviva, dochucovadla
  • výroba je prováděna tříletou přírodní fermentací, kdy výsledné probiotikum působí příznivě i u klientů s citlivým trávením
  • využito je 12 bakteriálních kmenů, čímž se zvyšuje komplexnost probiotika
  • bakterie nejsou usmrceny (např. lyofilizací)
  • kapsle obsahuje i nezbytná prebiotika (živnou půdu) z japonského ovoce, mořských řas a hub
  • pozvolná fermentace je natolik efektivní, že OMX probiotikum není třeba skladovat v lednici a přesto se může pyšnit tříletou trvanlivostí
Budete mít zájem:  Bolest Trojklanného Nervu Léčba?

Výzkumy prokázaly účinek:

  • při kolitidě u myší
  • antibakteriální působení na žaludeční bakterii helicobatera pylori, clostridie, či zlatého stafylokoka

Od klientů

Hlavní využití probiotik je při antibiotické léčbě, kdy antibiotika (látky hubící bakterie) pochopitelně vymýtí i bakteriální střevní flóru. Probiotika zajistí osídlení správnými bakteriálními kmeny.

Kladnou zpětnou vazbu na probiotika máme od pacientů se střevními potížemi, jako jsou:

  • pocity plnosti po jídle
  • nadýmání
  • dráždivý tračník
  • Crohnova choroba
  • ulcerózní kolitida
  • divertikulitida

Stejně tak dovedla probiotika pomoci pro zlepšení imunitního systému, nebo u dlouhodobých kožních problémů.

Recenze OMX probiotik:

* Recenze zde uvedené jsou sdílením zkušeností samotných uživatelů a produkty na každého mohou působit jinak. Skutečnosti zde uváděné nejsou tvrzeními naší společnosti a naše společnost za ně neodpovídá.

„Už 14 let mám Crohnovu chorobu, několik let jsem byla na práškách, ale po několika letech jsem si řekla, že už dál nechci brát chemii, tak jsem se začala zajímat o alternativní léčbu, a přestala jíst maso a převážně živočišné výrobky, moc se to zlepšilo, na nějakou dobu. Po delší klidové době nastaly nějaké psychické problémy, a zase se to zhoršilo, na kamarádovo doporučení jsem si koupila OMX probiotika a do týdne jsem byla zase úplně v pohodě a bez příznaků, takže velmi doporučuji.“

Markéta

„Chtěla bych jen sdělit ostatním lidem,kteří trpí UC. OMX určitě doporučuji.Mám UC více jak 13 let a probiotika OMX jsou výkonnější než Vivomixx dříve VSL.Kdo má vytvořený pouch ať je určitě užívá taky jako prevenci na pouchitidy.“

Lada

„Po pěti zánětech močových cest a různých antibiotikách, jsem hledala něco, co by mi mohlo pomoci. Kamarádka mi řekla, o probiotikách OMX.

Řekla jsem si, že mi to může po půlročním užívání antibiotik jen pomoci.

Musím říci, že tyto probiotika mi daly dohromady pošramocené zažívání (a to jsem k antibiotikám užívala probiotika zakoupená v lékárně) a od zánětů mám zatím pokoj. A jako bonus, zlepšil se mi kožní ekzém.“

Jana

„Ulcerozni kolitidou trpím dva roky a lékařům se můj špatný zdravotní stav nepodařilo stabilizovat. Až na radu kamaráda jsem začala brát probiotika OMX. Asi po měsíci užívání probiotik se stav ulcerozni kolitidy výrazně zlepšil.

Vyzkoušela jsem více druhů probiotik a doplňků stravy,ale tyto řadím mezi top a nejúčinnější. Ráda bych tyto probiotika doporučila všem,kdo trpí touto nemocí. A za druhé si myslím, že pomáhají i mé imunitě, kvůli užívání kortikoid a imunosupresiv jsem byla často nemocná a teď se držím bez nemoci.

Doporučuji i na 100% tento obchod,má zájem pomoci zákazníkovi.“

Růžena

Zkušenost s užíváním OMX probiotik při ulcerózní kolitidě

Téměř 15 let se potýkám se dvěma autoimunitmími onemocněními, z nichž jedno je zánětlivé onemocnění tlustého střeva, ulcerózní kolitida (obdoba Crohnovy choroby). Udržení bakteriální rovnováhy ve střevech je v takovém případě naprosto zásadní.

 Několik let jsem toto řešil striktní stravou a zařazením nepasterovaného ovčího sýra do každodenního jídelníčku, který byl dobrým zdrojem prospěšných bakterií. Nicméně mělo to své limity, ovčí sýr se nedal sehnat vždy, když jsem potřeboval a také jsem ho musel jíst poměrně hodně, abych zaznamenal účinek. Začal jsem tedy hledat zdroj kvalitních probiotik.

Bohužel na českém trhu jsem nenalezl ani jedny opravdu kvalitní probiotika. Probiotika, která se u nás dají běžně koupit v lékárně nebo na internetu, mi v lepším případě nepomáhala, v horším zdravotní stav dokonce zhoršovala a to někdy i výrazně.

Začal jsem se tedy rozhlížet, jaká je nabídka probiotik v zahraničí a zjistil jsem, že kvalitních, skutečně fungujících probiotik, jejichž účinek poznáte řádově během několika dnů, je i ve světě velmi málo. Nicméně asi před šesti lety jsem narazil na velice kvalitní probiotika od společnosti Natren. Konkrétně se jednalo o jejich hlavní probiotický výrobek Natren Healthy Trinity.

Jedná se o probiotikum s velice vysokým počtem živých bakterií. Tato probiotika jsou mimo jiné zvláštní svojí formou, kdy je v kapsli uzavřena olejová báze s obsahem probiotik. Natren Healthy Trinity jsou skutečně velice silná a velice kvalitní probiotika, u kterých jsem, na rozdíl od běžně dostupných probiotik, účinek zaznamenal téměř ihned.

Výrazné zklidnění zánětu, lepší trávení i jinak špatně tolerovaných potravin. Probiotika od společnosti Natren mají ale několik nevýhod. Tou hlavní nevýhodou je vysoká cena, kdy při koupi nejmenšího balení (+poštovné) zaplatíte 2-3 tis. Kč. U většího balení 90 kapslí, se jedná o 5-6 tisíc Kč.

Další a už zásadnější nevýhodou je, že účinky těchto probiotik u mě zpravidla trvaly cca jeden, maximálně dva měsíce a pak účinek postupně vymizel. Vždy jsem pak musel cca 2-3 měsíce počkat, než probiotika začala znovu fungovat. Nevýhoda číslo tři je, že při zhoršeném stavu zánětu, resp., když je zánět opravdu „rozjetý“, Natren probiotika nezabírají. Zaberou až po alespoň mírném zlepšení, kdy je tělo schopné alespoň trochu trávit potraviny.

Zhruba před rokem jsem se poohlížel, kde by se dala Natren Healthy Trinity probiotika koupit co nejlevněji a narazil jsem na článek, od lékařky Dr. Nan Kathryn Fuchs, která dělá recenze různých doplňků stravy.

V recenzi nazvané Don’t Waste Your Money on Mediocre Probiotics (Neutrácejte peníze za průměrná probiotika) uváděla seznam dle jejího názoru deseti nejlepších probiotik z celého světa.

Autorka srovnávala probiotika v této top desítce a zmínila, že první dvě uvedená probiotika, jsou na zcela jiné úrovni, než všechny ostatní v seznamu nejlepších a nedají se s těmi ostatními vlastně vůbec srovnat.

Nepřekvapilo mě, že jsem mezi těmito dvěmi probiotiky objevil Natren Healthy Trinity, překvapilo mě, že byly až na druhém místě. Na prvním místě byla uvedena OMX probiotika Dr. Ohhiry. To mě velmi zaujalo a hned jsem si o těchto probiotikách našel několik článku na internetu.

Vzhledem k tomu, že i cena byla značně příznivější než u Natren Healthy Trinity, rozhodl jsem se probiotika vyzkoušet. Účinek byl zpočátku velmi podobný jako u Natren Healthy Trinity probiotik, ovšem s tím rozdílem, že účinek gradoval a po roce používání stále stabilně přetrvává.

OMX probiotika mě vyjdou na zlomek ceny probiotik od společnosti Natren, snáze se dávkují (např.

když si jich omylem vezmete víc, nic negativního se neděje, kdežto Natren jsou možná až příliš silná a větší dávkování osobně nedoporučuji), zafungovala mi i ve špatném stavu „rozjetého zánětu“ snáze se skladují (bez snížení účinnosti vydrží až tři roky při pokojových teplotách) a především –  jejich účinek je dlouhodobý.

Osobně jsem přesvědčen, že jejich účinnost spočívá ve schopnosti obsažených bakterií uchytit se na střevní sliznici a dále se rozmnožovat. Myslím, že právě díky tomu jsou výrazně efektivnější než jiná probiotika i než ta, která mají mnohonásobně vyšší obsah bakterií.

Dávám tedy za pravdu zmíněnému hodnocení probiotik, které říká:

1. místo OMX probiotika,

2. místro Natren, …pak velmi, velmi dlouho nic a pak až jakékoli další značky.

Pavel

Produkt OMX probiotika naleznete v naší nabídce.

Probiotika – jak nám pomáhají?

Je skvělé, když máte pevnou vůli cvičit, když si najdete prostor pro přípravu kvalitního vyváženého jídla, samozřejmě i to, pokud užíváte cíleně vhodné doplňky stravy, ale pokud vám vaše tělo neslouží přesně tak, jak má, všechna snaha může přijít vniveč. Imunitní systém. Můžeme ho ovlivnit mnoha způsoby: zdravá životospráva, otužování, spánková hygiena, klid namísto stresu… Jak dál efektivně svůj imunitní systém podpořit? Musíme se vydat až do nitra sebe samých.

Budete mít zájem:  Klub Pevného Zdraví Telefon?

Proč je střevní mikroflóra tolik důležitá?

Střevní mikroflóra se stará o naši imunitu. Možná budete tedy překvapeni, že až 70 % lidského imunitního systému se nachází právě ve střevě.

Jestliže máme zdravá střeva, pomáháme tělu bránit se proti rozmanitým nemocem. I těm obyčejným, jako jsou nachlazení, chřipka, průjem, zácpa, ale i proti alergiím a dalším autoimunitním onemocněním.

Je třeba si uvědomit, že tyto zdánlivě běžné nepohodlnosti, jako průjem, nebo zácpa mohou být poslové do budoucna mnohem závažnějších onemocnění.

Dbejme proto na to, abychom si ve střevech udržovali „zdravé prostředí“. Tím totiž udržujeme zároveň zdravý i náš imunitní systém. Náročné tréninky vyčerpávají tělo, které je pak náchylnější k infekcím způsobenými viry nebo bakteriemi. Co tedy s tím?

PROBIOTIKA X PREBIOTIKA

Ve spojení se zdravím našeho zažívacího systému je v poslední době velmi rozšířený fakt, že mu prospívá užívání probiotik a prebiotik.

Přestože jsou si oba názvy velice podobné, ve skutečnosti se  jedná o dva rozdílné pojmy.

Společné mají to, že pro správné fungování našeho zažívání jsou probiotika i prebiotika naprosto nepostradatelná.

PROBIOTIKA jsou živé organismy, jsou bakteriemi  patřícími do skupiny bakterií mléčného kvašení žijících uvnitř našeho těla. Jejich působení nám poskytuje nám řadu zdravotních benefitů.

Současně ale také zlepšují vstřebávání živin a pozitivně ovlivňují peristaltiku střev. S tím vším pak následně souvisí i celková lepší odolnost organismu.

Jestliže jsou střeva osídlena stravným množstvím a typem bakterií, lze  za pomocí nich zároveň předcházet nejen respiračním onemocněním, ale i infekcím močového ústrojí, taktéž dochází ke zmírnění alergických i atopických projevů na kůži. V neposlední řadě vyvážený mikrobiom pomáhá taktéž příznivě při hubnutí.

Tyto „hodné bakterie“, pomáhají podporovat nejen imunitní funkce, ale zároveň zvyšují absorpci živin a pomáhají při syntéze klíčových neurotransmiterů a dalších sloučenin důležitých pro zdraví.

Probiotika mají dvojí funkci.

První z nich, pasivní, zlepšují prostředí žaludku a střev spíše v krátkodobém horizontu, je tedy přínosné je užívat, když předpokládáme nějakou zátěž pro střeva .

Ty druhé, aktivní, jsou naopak schopny výrazně ovlivňovat celé metabolické procesy v těle, nastavují imunitu, přisuzuje se jim schopnost rychlejšího hojení apod.

V čem nám pomáhá příjem probiotik?

  1. Podpora správné peristaltiky střev (proti nafouklému břichu, průjmu, zácpě,…)
  2. Stabilizace imunitního systému.
  3. Prevence proti respiračním chorobám.
  4. Zmírnění alergických projevů.
  5. Prevence rakoviny tlustého střeva.
  6. Zajišťují lepší vstřebávání živin.
  7. Zmírňují negativní dopady užívání antibiotik.
  8. Zlepšením zdraví střevní výstelky mohou probiotika snižovat systémový zánět a chránit před obezitou.

Kde se tahle probiotika berou?

Jak jsme již zmínili, jedná se o bakterie mléčného kvašení. Proto bychom měli zařadit každodenní konzumaci zakysaných mléčných výrobků jako jsou jogurty, sýry a kefírová mléka. Tyto potraviny nám ale kromě probiotik i nezbytný vápník.

V dnešní době je bohužel poměrně rozšířená alergie, intolerance mléčné bílkoviny nebo tělo nedokáže správně zpracovávat mléčný cukr – laktózu. V tomto případě je třeba přijímat probiotika z jiných zdrojů.

Do jídelníčku je velmi přínosné zařadit zeleninu, která prošla procesem mléčného kvašení. Patří sem například zelí, okurky, nebo v poslední době tolik oblíbené pickles, což je zkvašená zelenina bohatá právě na probiotické bakterie.

Kromě těchto možnosti jsou k dostání také doplňky stravy zakoupených v lékárně, kde se tyto bakterie nachází již v koncentrovanější formě.

Nejlepší zdroje zdraví prospěšných probiotik

  1. Kefír – fermentovaný mléčný výrobek s antibakteriálními a protiplísňovými účinky, obsahuje vitamín B12 a K, vápník, hořčík, esenciální aminokyseliny a cca 20 různých probiotických kmenů.
  2. Acidofilní mléko – kravské mléko, které je obohacené o probiotické kultury, obsahuje méně laktózy a je tedy lépe stravitelné. 
  3. Jogurty – tady pozor při výběru, přestože jsou jogurty hned po kefíru nejlepším a nejznámějším zdrojem kvalitních a užitečných probiotik z řady mléčných výrobků, je však nutné si vybrat si ten správný jogurt, který probiotika  obsahuje. Běžné jogurty o ně totiž kvůli procesu pasterizace přichází. 
  4. Kysané zelí – patří taktéž mezi kvašené potraviny bohaté na probiotika, podporují trávení , obnovují střevní mikroflóru, ovšem i zde musíme pečlivě hledat ty, které neprošly pasterizací. 
  5. Jablečný ocet – ten nejenže příznivě ovlivňuje naši mikroflóru, ale zároveň snižuje krevní tlak, cholesterol a brání infekcím.
  6. Nepasterizovaná ovčí bryndza –  jedinečný přírodní zdroj probiotik obsahující až 30 % probiotických kultur.
  7. Kimchi / kvašená zelenina –  rozmanité pickles se se připravují z různých druhů kvašené a nakládané zeleniny s účinkem podobným, jako má právě kvašené zelí.
  8. Kombucha – jedná se fermentovaný čaj, ten vzniká přidáním specifických kmenů bakterií, cukru a kvasinek do zeleného nebo černého čaje, a nechává se kvasit.
  9. Tempeh – fermentovaný produkt ze sójových bobů, výhodou procesu fermentace snižování  kyseliny fytové, která má jinak negativní vliv na vstřebávání důležitých minerálů.

  10. Miso – tradiční japonské koření, které se vyrábí za pomocí fermentování hnědé rýže, ječmene nebo sójových bobů s ušlechtilou houbou koji a dalo za vznik názvu stejnojmenné oblíbené polévky.

  • Nejčastější druhy probiotik
  • Laktobacily

Lactobacillus  je rozsáhlý rod mikroorganismů kolonizující zažívací trakt a močové cesty člověka. Je ale možné je rovněž nalézt  i u rostlin, v půdě a mnoha typech potravin. Jedná se o bakterie, z nichž většina produkuje kyselinu mléčnou. Ta mimo jiné likviduje některé jiné patogenní mikroorganismy v daném prostředí.

       Kdy užívat laktobacily?

  • Syndrom dráždivého tračníku.
  • Dětské koliky.
  • Obezita.
  • Lymská borelióza.
  • Nesnášenlivost laktózy – zmírňují projevy.
  • Vaginální záněty.
  • Infekce močových cest.
  • Respirační infekce u dětí.

Bifidobaterie

Bifidobakterie patří mezi první mikroby, které kolonizují lidský gastrointestinální trakt a mají pozitivní účinky na jeho zdraví. Právě díky svému pozitivnímu účinku  jsou přidávány do některých  potravin, u většiny fermentovaných se vyskytují běžně. Jednou z hlavních funkcí je také  trávení vlákniny a komplexních sacharidů, jejichž trávení by pro tělo bylo jinak velmi obtížné. 

       Kdy užívat Bifidobakterie?

  • Průjem způsobený rotaviry
  • Průjem způsobený užíváním antibiotik
  • Zácpa

Bacillus

Předností tohoto rodu bakterií  spočívá v tom, že mají  dobrou schopnost přežít prostředí žaludečních kyselin a dostat se v hojném počtu do střev.  V hojném počtu je obsažen ve fermentovaných potravinách, jako jsou kysané zelí nebo jogurt.

       Kdy užívat Bacillus?

  • Syndrom dráždivého tračníku
  • Revmatoidní artritida
  • Nadýmání
  • Zácpa

 PREBIOTIKA

Aby se probiotikům v našem zažívacím systému pěkně dařilo a rostly, množily se,  je nezbytné je nakrmit. Nejvhodnější potravou jsou právě takzvaná prebiotikaPrebiotika ve střevech vlastně vytváří podmínky vhodné pro růst, přežití a aktivitu všech zdraví prospěšných bakterií – probiotik.

 Jedná se o nestravitelné sacharidy, které procházejí naším trávicím ústrojím beze změny. Využívány jsou „přátelskými“ bakteriemi ve střevě, a to jako zdroj energie – podporují jejich růst. Napomáhají s trávením tak, že pomáhají střevním bakteriím produkovat živiny a zvyšují produkci některých vitamínů.

 Díky tomu může náš trávicí systém (ale i celý organismus) lépe fungovat.

Do ledničky nebo do lékárny?

Probiotické i prebiotické kultury je velmi důležité přijímat pravidelně díky vhodným potravinám.

Jestliže ovšem dojde k narušení střevní mikroflóry, pouhá úprava jídelníčku stačit nemusí.

V tomto případě přistupujeme k volbě probiotických preparátů, které vašim střevům dodají velké množství prospěšných bakterií. Výrobci nabízí kapky, tablety, kapsle, prášky atd. 

Probiotika všichni skloňujeme hlavně tehdy, když nám lékař předepíše antibiotika. Ta totiž dokážou rozhodit střevní činnost k nepoznání.

Pokusme se ale střevní mikrobiom udržovat v rovnováze permanentně. Ať už volbou pestré stravy obsahující rozmanitá probiotika nebo vhodnými doplňky.

Imunita se vám odvděčí třeba právě tím, že k lékaři vůbec nebudete díky pevnému zdraví docházet. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector