Žvýkejte! Bude vám to lépe myslet!

Žvýkejte! Bude vám to lépe myslet!

Pokud se Vám článek líbí, oceňte ho!

Líbí se mi to! Už se mi to nelíbí!

Upřímně, Štědrý den pro mě osobně nic není. Se dvěma mrňaty jsem ráda, když se najím. Problém jsou večery, kdy děti zmizí do postýlek a v kombinaci se svátky se v lednici náhle otevírá spousta zbylých možností, jak si konečně taky něco dát. Za sebe tedy hledám radu, co dělat takový večer. Když moje sebekázeň totálně selže a žaludek potřebuje rychlou nápravu, abych vůbec mohla usnout.

Bezprostředně po žranici

Když hned po vydatném jídle cítíte, že jste to přepískli, může pomoct kus jablka. Obsahuje pektin, díky němuž se ty tři řízky a hromada bramborového salátu sice nerozplynou, ale lépe je strávíte.

Žvýkejte! Bude vám to lépe myslet! Žvýkejte! Bude vám to lépe myslet!

Na „babskou radu“ v tomhle případě nedejte – neposlouchejte, co vám radí vaše babička! Nebo aspoň ta moje.

Nedávejte si hned to cukroví, co vám už nepozorovaně přihrála na talíř! Jediná cesta, jak si užít hlavní jídlo i dezert a nemít potom pocit na prasknutí, je počkat před přesunem ke kávičce a vanilkovým rohlíčkůmaspoň hodinku nebo dvě. Volné časové okno můžeme strávit třeba pohybem nebo rozjímáním o prospěšnosti půstu.

Jak zafungovala rada č. 1: pauza mezi chody

  • 1 hvězdička z 5
  • Jen co mi bylo líp, zaplácla jsem se dalším chodem – díky pauze jsem toho byla schopná sníst dokonce víc! Tohle za mě nepomohlo…

Další „osvědčenou“ radou jsou bylinky a čaje.

Funguje prý fenykl, heřmánek, kmín, anýz, máta, bazalka, zázvor, skořice, puškvorec, sléz nebo meduňka. Ostatně první tři jmenovaní jsou klasičtí pomocníci i pro trávicí trakt miminek. Máta se ale nedoporučuje, pokud trpíte na pálení žáhy.

Jak zafungovala rada č. 2: bylinky

  • 3 hvězdičky z 5
  • Nejlépe mi bývá po mátovém čaji. Zkoušela jsem i snítku bazalky, ale asi by to chtělo větší množství. Fenykl a kmín má hodně silnou chuť, která někomu může vadit sama o sobě, natož s plným žaludkem.

Žvýkejte! Bude vám to lépe myslet! Žvýkejte! Bude vám to lépe myslet! Žvýkejte! Bude vám to lépe myslet!

Jít proti svojí přirozenosti?

S plným břichem bychom se nejradši odvalili na kanape a rovnou si schrupli. Tenhle medvědí reflex je ale přesný opak toho, k čemu byste se v zájmu odlehnutí žaludku měli uchýlit (jaká ironie ve slově „odlehnutí“).

Žvýkejte! Bude vám to lépe myslet!

Rada zní tedy jasně: vztyk a ideálně pohyb! Vleže hrozí pálení žáhy a neschopnost jídlo pořádně strávit. Rozhýbané tělo naopak nastartuje metabolismus a i přes možnou počáteční nevoli vám bude lépe.

Pokud se ale jako já večer nechcete nebo nemůžete vydat na procházku, postačí i balkon.

 Zchladit se, protáhnout vestoje, třeba i pověsit prádlo nebo jinak popracovat – vážně mi po chvilce bylo mnohem líp!

Jak zafungovala rada č. 3: pohyb a čerstvý vzduch

  • 4 hvězdičky z 5
  • Chladný čerstvý vzduch a pohyb zahnal pocit přejedení nejrychleji. Jen nevím, jestli to nebylo spíš tím, že je večer taková zima a člověk se pak už ani na nic jiného nedokáže soustředit.

Pijte vodu, pijte pitnou vodu (nebo čaj)

Další ze základních babských rad je myslet na hydrataci, protože voda údajně trávení napomáhá. I s přejedeným břichem je tedy dobré mít po ruce sklenku vody, zeleného čaje nebo minerálky s citronem.

Žvýkejte! Bude vám to lépe myslet!

Jak zafungovala rada č. 4: hydratace

  • 2 hvězdičky z 5
  • Po vodě s citronem se mi trochu ulevilo, ale zelený čaj i obyčejná kohoutkovka mi po jídle upřímně spíš přitížily.
  • Dokonce jsem pak v jiných zdrojích našla informace o tom, že při a po jídle se naopak pít nedoporučuje – k žádné vědecké studii jsem se ale zatím nedostala. Za mě tedy tahle rada spíš nefunguje.

Když chcete zkusit něco nezvyklého

Pokud se vám výše uvedené rady zdají moc obvyklé, můžete sáhnout pro některou z následujícího seznamu.

Žvýkejte! Bude vám to lépe myslet! Žvýkejte! Bude vám to lépe myslet!

  • Olivový olej – lžičku s kapkou citronu nebo octa.
  • Aloe vera – trocha gelu přímo z listů nebo přípravky, které aloe obsahují.
  • Jogurt – bílý, stačí prý troška.
  • Jedlá soda – osvědčený tip slovenské části naší rodiny. U sousedů je ve spoustě rodin běžné dát si po těžším jídle Bystrinku – šumivý nápoj z jedlé sody.
  • Lžíce octa – vinného nebo jablečného s vodou.
  • Banán – obsahuje draslík, který prý pomůže nejen s přecpaným žaludkem, ale i po prohýřené noci a alkoholu.

Lepší než plánovat hašení je prevence

Ať už vám na talíř nakládá někdo jiný nebo si neumíte poručit vy sami, pořád je možné se tak trochu předpřipravit. Naučit se novým zvykům.

Pokud začnete trénovat teď, o Vánocích už budete profíci. Já se zkusím vždy před jídlem pořádně napít – klidně půllitr vody. Když už pak přijde řada na hodování, zkusím to letos hlavně všechno zpomalit. Nabrat si menší porce a případně si až pak přidávat.

Vnímat chuť každého sousta, v hlavě si ji třeba i popisovat. Žvýkat pomalu. Občas položit příbor stranou, napít se, konverzovat a pak zase znovu začít jíst.

Moje babička z toho sice asi moc nadšená nebude, ale aspoň nebudu muset jít večer cvičit na promrzlý balkon.

Jezte pomalu a dostatečně žvýkejte. Proč?

Žvýkejte! Bude vám to lépe myslet!

Jezte pomaleji a žvýkejte jídlo déle. Tělo se vám za to odmění.

Žijeme v době, kterou lze označit slovem hektická. Co to znamená? Že všichni v podstatě pořád někam jenom spěcháme. Jste na tom stejně a vidíte se v tom? Potom se dost možná nestíháte ani dobře najíst. Jestliže je to pravda, myslete na to, že je to velká chyba. Odborníci doporučují mít na jídlo nejenom dostatek klidu, ale každé sousto i důkladně rozžvýkat. Zdá se vám to úsměvné? Rozhodně není, jelikož je to v mnoha oblastech důležité. My se podíváme na to, proč to je.

Proč tedy jíst pomalu a dobře žvýkat? Důvodů máme hned několik:

1. Ulehčíte tělu a budete mít více energie

Cítíte se někdy velmi brzy vyčerpaná a bez energie? Nemusí na to mít vliv nutně jenom váš celkový zápřah, nebo počasí. Vliv na to může mít i to, jak jíte svou stravu. Pokud sousto nerozžvýkáte dostatečně, a doslova každý kousek hltáte, pamatujte na to, že tuto činnost následně bude muset udělat váš žaludek.

A půjde mu to podstatně hůře a podstatně pomaleji, jelikož nemá ostré zuby. K čemu to vede? Přirozeně k faktu, že bude nezbytné, aby žaludek pracoval delší dobu, než u dobře rozmělněné stravy. S tím následně souvisí také zcela jasný fakt spojený s tím, že jeho práce tělu ubírá energii.

A ta vám následně nemusí stačit na zcela běžné denní činnosti. Myslete na to.

2. Nastartujete samotné trávení a práci těla

Dostatečným kousáním a rozmělněním jídla ve vašich ústech také dobře nastartujete samotné trávení a práci těla. Pokud si kousnete do jídla, které ihned spolknete, tělo nedostane signál spojený s tím, že jste se pustili do dlouhodobějšího jídla.

Potraviny se tak dostávají do žaludku, kde nějakou dobu čekají, až vše pomalu začne. Když ale začnete potravu dostatečně kousat a žvýkat, stane se něco úplně jiného. Tělo dostane signál, že jíte a tak začne ihned pracovat na tom, aby se strava začala zpracovávat.

A jak konkrétně?

  1. Začnou se více tvořit sliny
  2. Začnou se produkovat enzymy
  3. Začne pracovat žaludek

Výsledkem toho je, že jídlo bude stráveno nejenom jednodušeji, ale také rychleji. Snáze se tak dostane kam má, odkud mohou být lépe a dříve čerpány jednotlivé živiny.

3. Lépe udržíte hodnotu krevního cukru

Ať už máte cukrovku, nebo nikoliv, je vždy správné držet hodnotu krevního cukru v normě. Jakékoliv kolísání, nahoru a dolů, je s ohledem na vaše zdraví celkem velký problém. A jak tedy docílit, že bude vše v pořádku? Velmi důležitou roli zde hraje glykemický index potravin.

Čím je menší, tím pro vás lépe. Myslete na to, že právě dostatečně dlouhým žvýkáním potravy ho můžete také upravit – a to tak, že bude snižován. Čím méně je strava zpracovávána v ústech, tím méně hodnota glykemického indexu klesá.

Je to obdobné, jako v souvislosti s tím, že jinou hodnotu mohou mít potraviny ve stavu:

Budete mít zájem:  Dlouhé směny škodí zdraví. Důležitá je délka, ale i řazení směn

4. Budete štíhlejší

Skutečně může správné žvýkání pomoci k lepší postavě? Potvrzené studie ukazují, že skutečně ano. Možná si říkáte, jak je to možné. Důvod je celkem jednoduchý. Společně se na něho podíváme blíže.

Díky žvýkání vám mnohem delší čas trvá, než se vám povede zkonzumovat třeba celý talíř jídla, když hltáte, je do pěti minut pryč. Když ale jíte pomalu a každé sousto zpracujete, můžete jíst třeba i 15 minut. Během těch se tělo postupně plní a je dříve zasyceno.

Při hltání zareaguje až ve chvíli, kdy máte vše v sobě. Při pomalém jídle je zasyceno dříve.

A co to znamená? Že sníte mnohem menší porce jídel, což se zcela jasně podepisujme na tom, že také snížíte svůj kalorický příjem. Zhubnout je tak jednoduché, když víte, jak správně jist každé přijaté sousto.

5. Budete krásnější a budete vypadat mladší

Špatné zpracování jídla v ústech může mít i negativní vliv na budoucí využití všech látek, které nabídnou. A to se následně může negativně podepsat na vaší kráse. I když jíte potraviny, které jsou z hlediska krásy a zdraví doporučované, špatnou konzumací se ochuzujete o podstatnou část jejich pozitivních látek.

Jednoduše proto, že je vaše tělo nezvládne tak dobře zpracovat – viz dlouhá práce žaludku. Z rozmělněné stravy se však živiny získávají mnohem lépe a daná potravina také déle zůstává ve střevech, odkud se dostávají do těla. Pokud chcete prospět třeba vaší pleti, nehtům, ale i vlasům či dalších oblastem. Naučte se proto lépe a déle jídlo žvýkat.

Opomíjet nelze také samotný akt žvýkání. Je spojený s tím, že jednoduše posilujete svaly, které jsou na vašem obličeji. Jejich síla zase není až tak důležitá. To, že pracují, má však vliv na oddálení případného vzniku vrásek. Chcete být mladí? Tak správně a dobře jezte.

6. Eliminujte problémy spojené s trávicím systémem

Mohou existovat? Rozhodně ano. Je dokázáno, že když je strava špatně zpracována a dostává se do trávicího traktu v nedostatečně zpracovaném množství, může to mít výrazný vliv na několik problémů. Ty jsou hned dva a v podstatě nelze přesně říci, jaký se může objevit.

Buď jsou to průjmy, které pokud jsou akutního rázu, určitě nejsou ničím příjemným. Druhým problémem je zácpa, která se sice může jevit méně problémová, ale pokud trvá i několik dní, může to mít pro lidské zdraví velmi negativní výsledky.

Je proto lepší jídlo dobře rozžvýkat.

Na jídlo se soustřeďte

A ještě jedna věc. Hodně důležitá. U jídla nekoukejte do mobilu, tabletu, nepracujte na počítači, nedívejte se na televizi. Proč? Protože pak se na jídlo nesoustředíte a sníte ho o dost víc. Opravdu. Jsou na to studie. Když se na jídlo soustředíte, vychutnáte si ho víc a méně ho sníte. A to už stojí za to ne?

A co dalšího si o zdravé konzumaci přečíst?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Hubnutí a dieta: Vědci zjistili, jak dlouho si tělo zvyká na změnu!

Každý člověk má nějaké návyky. Některé jsou pro organismus škodlivé, třeba kouření, přílišné mlsání cukrovinek nebo slabost pro fastfoody. Pak jsou taky ale návyky užitečné, jako například chození do fitka. A právě ty je potřeba podporovat, i když začátky mohou být těžké.

Vytrvat!

Hlavní je prostě vytrvat! Potvrzuje to studie vědců z University College London (UCL), kteří v průběhu 12 týdnů zkoumali nové návyky u 96 lidí.

Výsledkem bylo zjištění, že člověku trvá v průměru 66 dní, než si nové zvyky osvojí a zvládne se jich držet i do budoucna.

Takže když dnes s měněním života začnete, vyhráno budete mít ve chvíli, až se zima 21. března zlomí do jara!

Vláďa & Patrik: Podaří se jim shodit přes 20 kg za tři měsíce? Trápí je špatná životospráva, zdraví, ale i podvýživa…

Nesnažte se zhubnout co nejrychleji, kila by se vám rychle vrátila zpět! Zdravější návyky je třeba budovat postupně. „Základem je sníst méně kalorií, než spálíte,“ upozorňuje britský lékař Roger Henderson. K tomu pomůže třeba cvičení, které rovněž snižuje riziko srdečních onemocnění, reguluje hladinu cukru v krvi a zlepšuje psychiku.

„Začněte krátkými procházkami, postupně vzdálenost zvyšujte, pak přidejte běh, plavání nebo jízdu na kole,“ radí.

7 rad, jak si udržet motivaci

  • Myslete pozitivně!
  • Snižuje to depresi, stres, ale i spouštěče pro nezdravé návyky.
  • Vzdělávejte se!
  • Jakmile se naučíte, jak sestavit vyvážený jídelníček a jaké porce jsou pro vás vhodné, hubnutí bude snazší.
  • Ať je to zábava!
  • Zkuste kurzy zdravého vaření, nebo si kupte pár kuchařek a pusťte se do něj sami.
  • Pište si deník!
  • Umožní vám to lépe sledovat a uvědomit si vaše každodenní návyky, jídelníček i cvičení.
  • Odhalte zlo!
  • Uvědomte si, které návyky mají negativní vliv na hubnutí, a najděte způsob, jak se jich nadobro zbavit.
  • Odměňujte se!

Nečekejte, až dosáhnete vyšších cílů, slavte i malé úspěchy (něco si kupte, zajděte na masáž…).

  1. Pijte dost!
  2. Když nedlouho před každým jídlem vypijete dvě sklenky vody, sníte toho méně.

Příručka Blesk Dieta s Petrem Havlíčkem už v pondělí zdarma v Blesku.

Autor: scom

POZOR, UŽ V PONDĚLÍ V BLESKU ZDARMA!

  •  PŘERUŠOVANÝ PŮST!
  • Dieta s Petrem Havlíčkem (II. díl)
  • Jeden z nejpopulárnějších stravovacích trendů.
  • ✔ Neřeší, co jíst, ale pouze kdy jíst.
  • ✔ Objasníme, co při půstu hrozí a pro koho není vhodný
  • + PŘESNÝ JÍDELNÍČEK NA 7 DNÍ

Všechno se člověku děje ve správný čas, říká cukrářka Iveta Fabešová.

Kvůli rozvodu přišla o populární IF Café, loňský rok pro ni byl hodně těžký a bolestivý.

Emoční jedení je hra s ohněm. Zlozvyku se ale lze zbavit a ještě zhubnout

Mnoho z nás to zná. Když jsem před lety uložila večer děti do postele, s úlevou a radostí jsem se postavila k ledničce a celodenní stres jsem doslova vyjedla.

Zajídala jsem vztek, bezmoc, slzy, smutek, kritiku od manžela a šéfky, znechucení z toho, že se mi nepodařilo zhubnout poporodní kila, ale taky radost z úspěchů synů, novou kabelku a pochvalu od pošťáka, který mi řekl, že mi to sluší.

Dokázala jsem spořádat naráz cokoli, co se mi dostalo do ruky, a teprve poté, co byla krabice od esíček prázdná a já přecpaná, se mi ulevilo.

Přečíst článek ›

Bylo to snadné, jídlo vždycky přineslo útěchu a už dopředu nabízelo klid a pohodu. Byla jsem nacpaná, ale spokojená. Jen na chvíli ale. Když jsem v ruce držela prázdný pytlík od bramborových lupínků, klid zmizel a přišla lítost a pocit viny.

Za půl hodiny jsem se cítila ještě hůř než předtím. Emoce mě opět dostaly na kolena. Trvalo dlouho, než jsem se naučila emoční hlad zvládat. A vlastně s ním dodnes bojuji. Někdy úspěšněji, jindy méně úspěšně. Emoční hlad je můj celoživotní protivník.

Já se ale nedám a jednou ho porazím!

Záhada emočního jedení

Už jako malé děti jsme dostávali od rodičů zmrzlinu za odměnu, a když jsme zlobili, naopak nám byl tenhle „cukřík“ odepřen. „Je v nás tedy silně ukotvené tohle propojení jídla a příjemného pocitu.

Proto když cítíme stres nebo úzkost, jídlo je vždy připravené uchlácholit nás. Nikdy neodmlouvá, vždy udělá to, co chceme my.

Proto je s ním tak jednoduchá komunikace a nabízí jednoduché řešení našich bolístek na duši,“ říká psycholožka Jitka Nesnídalová.

Jídlo bylo odjakživa primárně prostředkem k přežití, dnes už tento účel dávno neplní. Můžeme jíst a cpát se, kdykoli nás napadne, a velmi často o tom, co si dáváme do úst, ani nepřemýšlíme. Z jídla se stalo potěšení a velmi často taky náplast na bolavou (a paradoxně i šťastnou) duši.

Lék proti stresu a proti všemu, co nám život znepříjemňuje. Mozek je najednou důležitější než žaludek a nutí nás, abychom jedli i ve chvílích, kdy nemáme fyzický hlad. A tak jíme a jíme, i když to naše tělo nepotřebuje. Vzniká tak návyk sáhnout po jídle, kdykoli je k tomu příležitost.

Budete mít zájem:  Když přijdete o oko, přijdete na jeden rok o řidičák

Ručička na váze stoupá a přicházejí pocity viny. Zase nás zradila vůle. Selhali jsme.

Přečíst článek ›

Jenže jídlo si nedokážeme odepřít ani další den. „Pokud si lidé navyknou uchylovat se k jídlu ve stresových situacích pravidelně, stane se pro ně jídlo drogou.

To funguje i fyziologicky, neboť po jídle se vyplavují endorfiny, které přispívají k vytváření dobré nálady. A jakékoli chování, které je pozitivně posíleno, se udrží.

Takže když člověk sníží ve stresové situaci napětí jídlem, dělá to pak automaticky vždy,“ vysvětluje výživová specialistka Iva Málková, zakladatelka STOB.

Jste emoční jedlík?

Jestli není vaše vůle dostatečně silná, abyste si odepřeli jídlo, které se do vás skoro nevejde a nijak vám neprospívá, a starosti a problémy řešíte tím, že je zajídáte, je to jasné. Možná máte pocit, že to rozhodně o vás neplatí. Existují ale situace, které mohou naznačovat, že se pomocí jídla vyrovnáváte s některými emocemi.

Sebeuklidňujete se jídlem tehdy, když se při jedení dostáváte do jakéhosi transu, kdy jste tak trochu mimo, nebo jste naopak otupělí. Milujete ten pocit, když můžete přežvykovat, kousat nebo chroupat. Neustále musíte něco ukusovat, a i když nemáte hlad, musíte to prostě dojíst.

Nemáte už vůli zarazit to svoje ukusování a cítíte neuvěřitelnou úlevu, když jíte.

Každou emoci, která k vám z mozku doputuje, vnímáte jako signál, abyste začali jíst, takže jen těžko rozeznáváte skutečné signály fyziologického hladu. Vždycky si další snědenou čokoládovou tyčinku odůvodníte.

Máte pokaždé někde schované nebo připravené dobrůtky, které se můžou ve chvílích stresu hodit. Jestli všechno tohle na vás sedí, pak je to jasné – jste emoční jedlík a měli byste s tím konečně začít něco dělat.

Přečíst článek ›

Protože když se jídlo stane starostí, a ne radostí, je to problém. „Člověk si jídlo neužívá, například se netěší na svátky nebo rodinné oslavy, protože se bojí, že přibere.

Po jídle je mu hůře než před jídlem, protože má pocity viny, že nedodržel svá předsevzetí.

Jídlo mu odebírá hodně energie, protože buď drží dietu a trápí se, nebo se přejídá a má pocity viny a prohubne život,“ říká Iva Málková.

Jak se bránit?

Nejčastěji se využívají psychologické přístupy vycházející z různých psychoterapeutických směrů. Nejefektivnější je podle Ivy Málkové kognitivně behaviorální terapie a také mindfulness eating (vědomé jedení).

„V první řadě je důležité si uvědomit konkrétní problém, vlastně zlozvyk. Dále je třeba zmapovat spouštěč, který ke zlozvyku vede, a stanovit si rozumný cíl.

A konečně zvolit optimální cestu k jeho dosažení,“ radí psycholožka a nutriční specialistka Iva Málková.

Zpočátku můžou techniky, které vás emoční jedení odnaučí, vyžadovat určité úsilí nebo se při nich budete cítit opravdu mizerně. Vaším cílem by mělo být zdokonalit se v nich natolik, abyste je ve chvíli, kdy vám mají pomoct, dokázali provádět přirozeně a bez trápení. Trénink je tedy velmi důležitý.

Musíte mít přehled o tom, co jíte

Zdá se to téměř nemožné, odnaučit se emoční jedení.

Jak i přes každodenní stres a shon dostat svůj jídelníček pod kontrolu a začít si jídlo užívat a nezahánět emoce jídlem? Odpovědi na to vám dá právě mindful eating neboli vědomé jedení.

Vychází z přístupu mind­fulness, který se objevil teprve nedávno. Ale tento přístup je velmi populární a uplatňuje se i při hubnutí, a hlavně při následném udržení váhy, což bývá často mnohem těžší než zhubnout deset kilo.

Přečíst článek ›

V čem to spočívá? Kromě jiného v tom, že budeme mít přehled o tom, co a jak jíme, budeme si vybírat kvalitní potraviny a hlídat si množství. A že si především budeme uvědomovat přítomný okamžik a věnovat pozornost chvíli, kdy jíme. Tedy žádný telefon, zapnutý počítač či televize, prostě si vychutnat jídlo od začátku až do konce.

Uvědomělé dýchání jako metoda uklidněníZhluboka se nadechněte do břicha, pokračujte do hrudníku a zhluboka vydechněte. Výdech může být postupně delší než nádech.

Břišní dýchání pomáhá snížit psychické napětí a můžete ho používat kdykoli a kdekoli. Při nádechu si můžete říkat například: Tohle zvládnu, Tohle přežiju, Dokážu to bez jídla.

Pak pomalu vydechujte a vyslovte přesvědčení, že pocit, který prožíváte, odezní. Například: Chvilku vydržím. Trpělivě počkám, než to odezní.

„Vědomé jedení vám pomůže v problému s přejídáním také tím, že si všímáte signálů těla, jako jsou hlad, nasycenost a spokojenost nebo nespokojenost. Dokážete se naladit na svoji mysl a tělo.

Jen vy, bez vlivu jiných okolností, se rozhodnete, zda si sladkost nevezmete, přejíte se, nebo najdete mezi těmito dvěma možnostmi rovnováhu.

Při správné volbě i po snězené sladkosti nebudete mít pocit viny, ale bude vám dobře,“ vysvětluje princip Iva Málková.

Podstatou je to, že budete prožívat pouze přítomný okamžik, tedy se budete věnovat jen své dobrotě.

„Soustředění pozornosti pouze na jídlo vytváří zdravý vztah k jídlu a umožňuje prožívat potěšení z jídla mnohem intenzivněji a plně se soustředit jen na něj a jeho kvality.

Při vědomém jedení vám stačí k uspokojení chuťových buněk menší množství dobroty a zároveň se naučíte vybírat si kvalitní potraviny,“ dodává Iva Málková.

Zbavte se spouštěčů

Váš život je víc než jen jídlo, není to jediná důležitá věc, která přináší radost. Jestli chcete řešit svoje emoční jedení, pak musíte nejprve vyloučit spouštěč nebo ho omezit. Uvědomit si, co stresovou situaci vyvolává, a pokud je to možné, omezit spouštěč nebo ho prostě ze svého života vymazat.

Nebudete tedy koukat na politické debaty, když při nich sníte dvě balení chipsů, a navíc se hrozně rozčílíte, nebudete u jídla číst knížku, protože i když z čtení máte radost, chcete si ji ještě znásobit. No a pokud není možné spouštěč vyloučit, je třeba reagovat na danou situaci jinak než jídlem.

Zdá se to jasné jako facka, ale tak snadné to není.

Přečíst článek ›

Jak už jsem přiznala, patřila jsem celkem dlouho k emočním jedlíkům. Jedno období jsem zvládala stresující situace lépe a jinak než jídlem, jindy jsem doslova s nadšením k jídlu utíkala, když mi bylo těžko na duši. Pak jsem taky zkoušela zajídat stres sice jídlem, ale zdravým a méně kalorickým.

Bylo to v době, kdy jsem se v noci neustále budila a v okamžiku probuzení jsem zažívala neuvěřitelně silnou touhu něco sníst. Nejdřív to byly sušenky, čokoláda, kterou nedojedly děti, salám, prostě cokoli. Pak jsem to nahrazovala zdravějšími variantami, jako byla šunka, nízkotučný sýr a podobně. Ale nějak to nefungovalo.

Emoční hlad i kila navíc zůstávaly.

„Vhodnější je ponechat jídlu to, k čemu slouží, k uspokojení hladu. Nespojovat jídlo s řešením negativních emocí, protože tím se odpojujeme od potřeb svého těla a pokles napětí jídlem je jen řešení krátkodobé.

Na druhou stranu by si měl dát člověk takový cíl, kdy mu dá sice práci ho dosáhnout, ale je šance, že při plnění cíle bude úspěšný.

A takovým dílčím krokem může být to, že pokud se vám zpočátku nebude dařit řešit stres bez jídla, vybírejte si aspoň potraviny méně kalorické a jezte je opravdu pomalu a vědomě,“ říká Iva Málková.

Rozptýlení pozornosti

Moje kamarádka, která bydlí na venkově, ve chvílích, kdy ji přepadne emoční hlad, vyběhne ven na zahrádku a začne se hrabat v hlíně. Pomáhá to fantasticky. Já v paneláku tu možnost nemám, tak utíkám ke kočkám, které vážně skvěle uklidňují. Po deseti minutách je emoční hlad pryč.

Rozptylování je vhodné ve chvílích, kdy nemáte skutečný hlad. Když zaměstnáte hlavu jinou aktivitou, negativní emoce nemají šanci. Nebo se mnohonásobně zmenší. Získáte odstup, zastavíte se a svoje pocity vidíte z nadhledu.

Rozptýlení je podle psycholožky Susan Albersové, autorky knihy Jak se uklidnit bez jídla, takové denní snění, kdy se rozhodnete, že budete myslet na něco, co vás uklidní.

Budete mít zájem:  Dieta formou polohladovky slibuje zhubnutí a omlazení

Vůně jako pomocníkAromaterapie má pozitivní účinky na psychiku, emoce a kognitivní funkce. A pomáhá i v případě emočního jedení.

Pořiďte si éterické oleje a nakapejte si je na kapesník, případně noste v kabelce inhalační tyčinku proti stresu. Nejvíce uklidňuje levandule, růže, máta, citron, eukalyptus a také ylang ylang. Pro noční jedlíky je nejvhodnější levandule.

Stačí při praní prostěradel přidat několik kapek do pračky nebo nakapat přímo na prostěradlo.

7 jednoduchých kroků jak zkrotíte svou divokou mysl

Co můžeš udělat hned, neodkládej na potom. Nebo jak jsme říkali jako puberťáci, co můžeš udělat hned odlož na pozítří a máš 2 dny volna. ???? Máte svou verzi? Nevím jak Vás, ale mně každá odložená věc stojí mnohem víc času a energie než kdybych ji udělala rovnou. Nejčastěji je to kvůli rozptýlení mysli. Často mezi myšlenkama skáče jako vzteklá opice a také krade hodně času. 

Když chci něco udělat a nenajdu si na to čas hned … pak mě to mrzí nebo štve. Obojí je zdrojem špatných emocí a ty už dávno nepěstuji. Proč? Protože dobrý život se žije s dobrými pocity. Víc o tom najdete v prvním zákonu lásky, pokud jste jej nečetli, stáhněte si zdarma zde.

Největším potížistou, který nás velmi vychytrale odtahuje od žití v přítomnosti je generátor myšlenek. Mysl. A protože je často hodně zdivočelá, považuji za nefunkční napsat, že stačí být tady a teď, když mysl tak ráda utíká do vzpomínek nebo si buduje vzdušné zámky budoucnosti.

Jen v přítomnosti jsme v souznění, v rezonanci, jen tehdy se cítíme být ve flow, v proudu, tehdy funguje synchronicita. 

Jak být v přítomnosti, když mysl tak ráda lítá a chová se jako divoký kůň?

Je to naprosto stejné jako s ochočením divokého koně. (Nebo s tím, jak se vaří žába, ale tomu bych se raději vyhnula). Jednoho dne koně zahlédnete a rozhodnete se, že bude váš, bude poslouchat a budete na něm jezdit. To je záměr.

A teď krok dva akce, krotíme koně:

  1. První dny koně pozorujete a on si zvyká na vaši přítomnost a vy na něj.
  2. Zkracujete vzdálenost mezi vámi.
  3. Další dny mu přinesete nějakou ňamku a hodíte ji dost daleko od sebe a dost blízko k němu. A pozorujete.
  4. Další dny mu ňamku nosíte blíž a blíž, až vám začne žrát z ruky.

  5. Přijde den, kdy mu nasadíte ohlávku a on si na to přivykne. Přijde den, kdy mu nasadíte sedlo a on si na něj také přivykne.
  6. Nakonec vám dovolí vylézt mu na záda. Udělá to proto, že bude důvěřovat a milovat vaši pozornou péči.
  7. Časem se z něj stane váš nejlepší přítel a neodmyslitelný parťák.

Stejné je to s myslí. Dokud lítá jako splašený kůň, potřebujete strategii:

  1. Záměr, že svou mysl budete umět ovládat. Asi tak jak to kovář umí s kladivem. Mysl je kladivo. Vy jste kovář. Co se svou myslí ukujete je vaše věc, váš život. Ale jistě chápete, že to půjde lépe, když budete soustředěně tvořit jednu věc, než bouchat nahodile kolem sebe a čekat co z toho bude.

  2. Pozorujete svou mysl a ona si zvyká na to, že je pozorována (první dny, měsíce, roky…). Pokud chcete, své myšlenky si zapisujte. Ze začátku nebudete stíhat psát, no později to bude mnohem snadnější.

  3. Začínáte analyzovat a hledat odpovědi na otázku: Proč si myslím, co si myslím? Jsem já tato myšlenka? Kdo je ten kdo myslí? Atd.
  4. Nabízíte mysli nová sousta, nové (láskyplné) myšlenky a ona si na ně zvyká. Většinu z toho jsme se učili ve školách (ne sice tak úplně správně, ale učili).

  5. Nosíte své mysli čím dál víc láskyplných myšlenek a začínáte pozvolna různá cvičení.
  6. Začínáte používat techniku nahrazování (naleznete zde: 3 kroky láskyplného myšlení) a také jiné techniky. Přijde den, kdy vaše mysl bude myslet tak, jak chcete myslet. Žádné myšlenky, které nechcete.

  7. Z vaší mysli se stane nástroj, který budete spolehlivě používat a bude to váš parťák.

Nemusíte svou mysl znásilňovat a nutit, stačí ji milovat, ???? protože když jste v proudu lásky, jste vždy tady a teď.

Naučte se víc cvičení, které rozvíjí vaše dovednosti v online kurzu zákony života, poznejte pravidla hry, kterou hrajete od narození.???? Přestaňte sedět na zlatém pokladu a rozvíjejte svůj potenciál!

PS: Žába se vaří tak, že se hodí do studené vody a jak se voda hřeje, žába si na teplotu zvyká… nakonec je uvařená. No, mně se to nelíbí, ale strategie vařené žáby je hodně rozšířená 🙂 

Jak správně žvýkat potravu, abyste začali hubnout

Zdroj: profimedia.cz

10. 03. 2021 | Doba čtení 4 minuty

Asi každý z nás to zažil. Za půlhodinovou přestávku na oběd bylo nutné se dostat do a z kantýny, vystát frontu, najít místo, stihnout toaletu a možná ještě rychlé kafe. Na samotnou konzumaci oběda mělo stačit pět až deset minut. Na žvýkání prostě nebyl čas. I přesto, že je za ním schováno mnoho benefitů. 

Naučit se žvýkat

V 80. letech založil italský novinář Carlo Petrini mezinárodní organizaci Slow Food, která měla být odpovědí na zvyšující se trend rychlých občerstvení nabízejících především nezdravou a tučnou stravu.

Do dnešní doby se organizace rozrostla a na svých oficiálních stránkách vysvětluje, že klade důraz na kvalitní, chutné, ekologické a zdravé jídlo. Požitek z jídla je podpořen pomalým tempem umožňujícím vychutnávat každou chvilku.

(Zdroj: www.slowfood.com) 

32krát rozžvýkat

Odborníci doporučují, abyste každé jídlo před polknutím rozžvýkali alespoň 32krát. Cílem je, aby ztratilo svou původní konzistenci a smíchalo se se slinami. Jídlo se totiž musí rozmělnit.

To buď udělají naše zuby nebo žaludek, jemuž to trvá podstatně déle a jde mu to hůře. S tím souvisí i fakt, že když oběd zhltneme a nedostatečně potraviny rozkoušeme, žaludek bude potřebovat spoustu energie, aby si s tím poradil.

Může nás začít bolet břicho nebo si tím způsobíme dokonce žaludeční vředy a další trávicí problémy. Navíc se budeme cítit unaveni.

Nastartování trávení

Dostatečné kousání je také spojeno se signálem pocitu plnosti a s nastartováním trávení. Začnou se více tvořit sliny, produkovat enzymy a začne také lépe pracovat žaludek.

Po jídle střeva potlačují hormon zvaný ghrelin, který řídí hlad, a zároveň uvolňuje hormony plnosti. Tyto hormony říkají našemu mozku, že jsme jedli, snižují chuť k jídlu, navozují pocit plnosti a pomáhají nám přestat jíst.

Tento proces trvá asi 20 minut, takže zpomalení poskytne našemu mozku čas, který potřebuje k přijetí těchto signálů.

Obzvláště děti bohužel přejímají naše zlozvyky- milují stravovat se ve fast foodech a oblíbené jídlo doslova hltají Zdroj: shutterstock.com

Pomalé stravování může snížit příjem kalorií

V jedné studii lidé s normální hmotností nebo nadváhou jedli různým tempem. Při pomalé konzumaci a důkladném žvýkání snědly obě skupiny menší porce, a přijaly tedy méně kalorií. V další studii měli účastníci kousat pizzu dvakrát pomaleji než normálně.

Průměrný příjem kalorií se snížil o téměř 15 %. Všichni účastníci se také cítili plnější po delší dobu a hlásili menší hlad po 60 minutách od skončení jídla. Toto spontánní snížení příjmu kalorií by mělo časem vést ke ztrátě hmotnosti. (Zdroj: www.healthline.

com)

Jak zpomalit a zhubnout – tipy a triky

  • Abyste mohli jíst pomalu a důkladně žvýkat, nesmíte mít vlčí hlad. Předejdete tomu pomocí malých svačinek.
  • Spočítejte si, kolikrát kousek jídla průměrně rozžvýkáte a pak počet zdvojnásobte.
  • Udělejte si z konzumace jídla rituál. Zapalte si svíčku, vnímejte chuť a strukturu potravin. Mezi dalšími sousty se nadechněte a vydechněte nebo odložte příbor. Podobné techniky vědomého stravování podporují hubnutí a pomáhají s psychickou pohodou (Zdroj: www.healthline.com)
  • Vypněte rušiče. Večeře u oblíbeného seriálu je jako zabití dvou much jednou ranou. Většinu ale člověk nevnímá, co má na talíři, a že vůbec kouše. Proto nekombinujte konzumaci jídla s jinou aktivitou. Nastavte si časovač na 20 minut a od stolu se zvedněte až po uplynutí dané doby. (Zdroj: www.healthline.com)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector