Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem

Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem 14. 08. 2019   |  07:19

Máte rádi ryby a mořské plody a úplně nejvíc vám chutnají servírované na břehu moře během zasloužené dovolené? Mořské plody a ryby patří mezi zdravé potraviny, skrývají ale nebezpečí v podobě různých otrav. Na co je dobré dávat si pozor a jaké plody či ryby jsou nejvíce rizikové?

Kyselina doomová je látka, která umí pořádně zavařit. V břiše a odtud v celém těle. Obsahují ji právě někteří mořští živočichové.

Co se vám stane, když si na nějakém takovém pochutnáte? Dostavit se mohou klasické bolesti břicha s úpornými průjmy a nadměrnou tvorbu hlenu v dýchacích cestách, ale také zvýšená tepová frekvence a extrémně vysoký krevní tlak.

V tom nejhorším případě se může dostavit paralýza dýchání, objevit se dokonce může i nevratná změna krátkodobé paměti.

Pozor na měkkýše, korýše i mořský příboj Některé mořské řasy produkují nebezpečnou neurotoxickou kyselinu doomovou.

Tyto řasy mohou kontaminovat oblíbené mořské plody, jako jsou měkkýši typu slávky, hřebenatky a ústřice – a skrze ně, dostanou-li se na váš stůl, mohou otrávit i vás. Riziková ale může být i konzumace dalších korýšů, jako jsou krevety a humři.

Ačkoliv se o tom moc nemluví, případy otravy kyselinou doomovou jsou poměrně známé.

Zrádnost otravy nebezpečným toxinem ale spočívá v jeho nepředvídatelnosti – konzumací kontaminovaných živočichů se otrávit můžete, stejně jako se, při vší smůle a pokud jste na toxin citliví, můžete při romantické procházce po mořském břehu otrávit vdechováním aerosolu vznikajícího tříštěním příboje. Ve všech případech ale k otravě dojít nemusí.

Když mořské plody, tak ne syrové Pokud si mořské plody budete dopřávat syrové, což se týká velmi oblíbeného sushi, vězte, že zvyšujete riziko nákazy larvami hlístic jménem Anisakis simplex, které jsou původcem onemocnění známého jako anisakióza. Vypadají jako malé škrkavky a způsobují nevolnost spojenou prudkými bolestmi břicha a zvracením. Větší šťastlivci parazita podobného škrkavce po pár dnech vykašlou nebo si ho sami vyndají z krku, smolařům musí být parazit odstraněn endoskopicky.

Makrelovité ryby a ryba máslová mohou způsobit těžké nevolnosti Pokud zaznamenáte průjem, zvracení, křeče v břiše spojené s bolestmi hlavy a zarudnutí obličeje společně s palčivými pocity v ústech, může být na vině ryba, kterou jste před nedávnem snědli. Právě tak se totiž projevuje tzv.

syndrom makrelovitých ryb nastupující po snědení kontaminovaných ryb jako je makrela, tuňák nebo mečoun. Ty mohou být napadeny různými bakteriemi, které složitým procesem uvolňují velké množství histaminu, vyvolávajícího výše popsané reakce, objevující se zpravidla do jedné hodiny po konzumaci nakažené ryby.

Příznaky naštěstí většinou do několika hodin ustupují. O poznání déle trvá průjem nastupující po překročení doporučené dávky, pro dospělého člověka pohybující se okolo 170 g, ryby jménem pamakrela jemná, známé také pod přízviskem máslová ryba.

Ta obsahuje ester, k jehož štěpení nemá lidský organismus příslušný enzym.

Stěžejní je zamrazení a správné skladování S konzumací mořských plodů a ryb jsou spojována mnohá další parazitární onemocnění. Méně známá je otrava ciguatoxinem v rybách jako je barakuda, kanic a další, známější je třeba kontaminace tetrodotoxinem z čtverzubce ježatého zvaného Fugu.

Účinným opatřením a prevencí proti vzniku všech zmíněných je zamražení na teplotu -18 °C. Stěžejní je tedy dodržovat zásady správného skladování spojeného s udržením chladícího řetězce a následným zabráněním kontaminace potravin určených k přímé spotřebě.

A pokud si mořské plody či ryby vychutnáváte v restauraci, musíte věřit, že v kuchyni tohle všechno vědí.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci svalové hmoty a opravu tělesných tkání. Tvoří základní strukturu kostí,…

Čtěte dál Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem

Kromě problémů s úzkostí a depresí souvisí s nízkou hladinou serotoninu i mnoho dalších příznaků. Čeho byste si měli všímat, co se…

Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem

Je poměrně zažitý názor, že znát svou krevní skupinu se vyplatí, že taková informace, kterou budeme v pravý čas schopni poskytnout,…

Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes…

Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem

Silový trénink dokáže zajistit nejen kondici, ale také tělo skvěle tvaruje, zpevňuje a pomáhá udržovat tělesný tuk ve zdravých hodnotách….

Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem

Kalifornští vědci přišli počátkem února se zajímavým zjištěním. Špatnou stravou v dětství si podle nich můžete nadobro rozhodit složení…

Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem

Jarní období bývá milováno i nenáviděno současně. Po dlouhé zimě bývá naše tělo unavené a sílící sluneční paprsky vstřebává lačně jako…

Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem

Pupalkový olej je úžasný pomocník pro ženy. Je také vítanou součástí domácích lékárniček. Používá se po staletí v přírodní medicíně…

Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem

Bojíte se dentální hygieny stejně jako zubaře? Nebo máte pocit, že je tenhle obor zcela mimo vaši potřebu? Dentální hygienu stále ještě…

Jaro je období, které milujeme i nenávidíme. Druhý bod se týká zejména alergiků, pod první mohou spadat všichni. Vždyť kdo by neznal…

Období jara s sebou přináší přirozenou očistu těla. Příroda se probouzí, dny se prodlužují a energie sluníčka sílí každým dnem. Tuto…

Nebezpečná těhotenská komplikace může vést k velkým následkům pro matku i dítě. Existují faktory, které její riziko zvyšují, správnou…

Nejmasovější jed v dějinách – řepkový olej – část 2. co jíst

Říká se, že margaríny jsou škodlivé. Nasycené tuky mají být škodlivé, třeba palmový olej. A živočišné tuky také. A co když to tak není? Planeta je přelidněná a různé cizokrajné nemoci se k odlidnění vůbec neosvědčily. Naproti tomu škodlivé potraviny vyvolávají nemoci a klátí lidi v plné síle.

V první polovině tématu jste se dočetli argumenty, důkazy

a něco jiného vám říkají média. Teď je to na vás. Přechod na první polovinu tématu

Jsou horší umělá sladidla a hliník nebo řepkový olej?

Možná jste četli Dobu jedovou od profesorky Strunecké. Ta se pozastavuje na stále se rozpínajícím množstvím civilizačních onemocnění a navrhuje možné příčiny. Jestli vás to zajímá a chtěli byste vidět ucelený sled důkazů prokazující souvislost, přihlaste se k newsletteru.

Jen krátce: Miligramová množství poměrně neškodných sladidel a sloučenin hliníku předpokládám napáchají méně škody než 1000 krát větší množství oleje. U rozpadových zplodin PUFA je souvislost mezi chorobami a jednotlivými látkami prokázána velmi dobře na rozdíl od hypotéz prof. Strunecké.

Nenasycené oleje jako řepkový zhoršují inzulinovou rezistenci

Jídla s vysokým glykemickým indexem zvyšují vyplavování inzulínu. Po něm se tloustne.

Řešením je jíst více nasycených tuků (nízký glykemický index) ovoce zelenina a vůbec potraviny s vysokým obsahem vlákniny (otruby).

Obezity se nelze zbavit omezováním kalorií a cvičením, nýbrž nízkosacharidovou dietou s vlákninou.  Dále omezovat hladiny kortizolu omezováním stressu a dostatkem spánku. Pár kapek vinného octa před spaním.

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství 1. Měsíc?

Lidé jedí nezdravě. Co uvidíme nejčastěji v nákupním košíku?

Hodně předpřipravené stravy, konzervované, sušené, předsmažené, sterilizované.
Buď málo kvalitních bílkovin nebo dostatek nekvalitních bílkovin
Mnoho sacharidů a cukrů s chybějící vlákninou
Málo ovoce, zeleniny, málo pestré.

Samá pšenice, kukuřice, sója a řepka (je levná).

Buď málo tuků nebo dost tuků, obě skupiny však téměř výlučně kupují [highlight]NEnasycené[/fusion_highlight] reaktivní tuky, schované ve sladkostech, trvanlivých potravinách a majonézách.

Majonéza – rafinovaný způsob jak zamaskovat nedobrou chuť oleje. A právě ta chuť je dostatečnou známkou toho, že oleji se máme vyhnout. Odjakživa chuť upozorňovala člověka na jedy v potravinách. I chuť sterilované zeleniny v salátech, kdyby nebyla zamaskovaná octem, by nás varovala před zápornou nutriční hodnotou.

Vyjasnění zmatků, otázky a odpovědi

  • Máslo je jen k dušení zeleniny. Při smažení na másle za vyšší teploty také vznikají peroxidy.
  • Margaríny jsou sice odolné proti peroxidaci a přepalování, ale neobsahují téměř vitamín K2 a málo v tuku rozpustných vitamínů.
  • Transmastné kyseliny byly v margarínech omezeny na 2% především z opatrnosti. Jejich škodlivost není vyšší než škodlivost PUFA.
  • Proč je slunečnicový olej škodlivější než řepkový? Obě obsahují mnoho nenasycených vazeb. Slunečnicový má navíc nepoměr ve prospěch omega 6, a tak více vyvolává zánět.
  • V čem jsou geneticky modifikované oleje lepší? GMO řepkový a slunečnicový olej obsahují 80% kyseliny olejové (omega-9), která má jen 1 nenasycenou vazbu. PUFA jsou v nich omezeny na nižší podíl. Podobají se tak v odolnosti proti přepalování margarínům.

V denní spotřebě másla a smetany je obsažen asi 1 gram EPA a DHA, takže není nutno do jídelníčku žádné další přidávat.

Čím více nenasycených vazeb v oleji je, tím více peroxiduje, přepaluje se a tím více olej a jeho oxidační zplodiny urychlují stárnutí jedlíka. Čím rychleji probíhá proces stárnutí, tím dříve se objevují civilizační nemoci jako cukrovka, kornatění tepen a mnoho dalších.

Jestliže máte dost peněz, jezte máslo, smetanu a sádlo (i husí) a lůj, rýžový, kokosový olej a vývar z kostí. Když na to nemáte, postačí vám margaríny, palmový olej, fritovací GMO oleje, popřípadě vepřové sádlo. V žádném případě rostlinné a rybí oleje! Když už vám lékař doporučí EFA (esenciální vitamín F), pak užívejte jedině koncentrát obsahující 50% EPA a DHA.

Viz článek o kadmiu. Nenasycené tuky jsou živná půda radikálů a kadmium je jejich katalyzátor (urychlovač).

Zahraniční článek také argumentuje, že ve studiích s vynecháním vitamínu F nebo také se říká EFA (esenciálních mastných kyselin) nedochází k žádným negativním jevům, naopak byly pozorovány příznivé účinky. Negativní účinek nenasycených tuků na produkci mitochondriální energie byl široce zkoumán, jakož i neblahý vliv na progresi mozkové degenerace.

Olej lisovaný za studena nebo rafinovaný

Já se nemohu vyjadřovat ke kvalitě rafinačního procesu, když k němu nemám dost informací. Ví se najisto, že za studena lisované oleje ať už olivový nebo řepkový mají lepší chuť, ale přepalují se při nižší teplotě. Tudíž jsou v podstatě nevyužitelné, když oleje používáme hlavně k tepelné úpravě.

Lidé obecně přikládají přírodním produktům větší význam než mají. Rostlinné oleje nejsou nijak bohaté na vitamíny a prospěšné látky, takže z principu škodlivost tepelně upraveného nebo za studena lisovaného oleje je obdobná, ale při smažení olej lisovaný za studena tvoří více peroxidů a zplodin oxidace.

Hlavní důvod proč přírodní oleje lisované za studena jsou horší než rafinované je ten, že obsahují více nenasycených vazeb. Při rafinaci se z oleje nenasycené tuky oddělují a vyrábí se z nich margarín neboli neškodný nasycený tuk. Do fritovacích olejů se může přidávat ztužený tuk pro snížení peroxidace.

Jak se chránit proti toxickému účinku řepkového oleje

I když byste doma nepoužívali žádný řepkový a slunečnicový olej, přesto sníte dost toho, který přidávají výrobci do předhotovených pokrmů. Nejvýznamnější jsou majonézy a různé pomazánky. Ale také pražené ovesné vločky neboli müsli.

Jak se chránit před radikály, které se množí na nenasyceném tuku?

1) Zvýšit přísun antioxidantů. Antioxidanty nejsou žádné vitamíny A, C, E, jak občas čtete. To je jako napsat kočka je šelma. Víc se dočtete v knize Stále mladí.

2) Omezit přísun těžkých kovů zvláště kadmia.

3) Dávejte pozor, abyste jedli nasycené tuky. Pouze ty neobsahují žádnou dvojnou vazbu a nemohou peroxidovat. Na obalu je vždy uvedeno: Obsah tuku, z toho nasycené +/- 70%. čím vyšší číslo, tím lepší.

4) Na smažení používejme nasycené tuky: Palmový, kokosový, rýžový a sádlo. I ztužený margarín je lepší než olivový olej. Při přepálení se během chvilky vytvoří peroxidy mastných kyselin v množství, které bývá ve žluklých tucích. Je to nebezpečné a proto raději opovrhovaný margarín s vysokou teplotou přepalování, např. 240°C než přepálený „zdravý“ olej!.

5) Užívat vitamíny, minerály a stopové prvky. V dnešní době výroba potravin není jako před 70 lety. Pestrá strava nepokryje potřebu vitamínů a prvků. V žádném případě nepomohou inhibitory syntézy cholesterolu, statiny apod.

Všechny silné i méně známé antioxidanty vhodné jako ochrana získáte v našem eshopu

Tučná strava – paleodieta nebo nutnost?

Naši předkové, lovci a sběrači neměli na výběr zrovna ideální stravu. Divoká zvířata mají velmi libové maso a bílkoviny obsahují velmi málo energie. Na zasycení nejsou vhodné, namáhají ledviny. Proto má pračlověk vyvinutou chuť na tučné, protože tuk byl vzácnost. V současnosti vyšlechtěná domácí zvířata již obsahují tuku dostatek.

Výhody tučné diety

Tučná strava na talíři má mnohem menší objem než sacharidy. V žaludku jsou senzory, které tuk cítí, a hlásí organismu, že má dost, je zasycen.

Nezdravě se stravují především sportovci. Pavel Srníček zemřel ve 47 na infarkt.

Naopak při jezení sacharidů máte i 20 minut po jídle stále hlad. Zvyšuje se tvorba inzulinu a ILGF (inzulinu podobný růstový faktor), který urychluje stárnutí. Tuk má nízký glykemický index a také snižuje vstřebávání sacharidů, takže tučná dieta je zdravá.

Upozornění: Samozřejmě je třeba jíst i bílkoviny! A také je třeba přidat vlákniny v koncentrované formě, tj. žitné, ovesné a špaldové otruby. Dieta kombinující bílkoviny, živočišné tuky, ovoce, zeleninu a vlákninu je již od konce války považována za univerzální zdravou dietu.

Proč jednou čtete v médiích tak a podruhé jinak?

Kdysi byl lidový léčitel pan Čapun a ten tvrdil, že pro zdraví je velmi důležitý zinek, a ten se nachází v dýňových semenech.

Výhodné podle něj je i pít vodu, která přes noc stála ve vodovodních trubkách, protože také obsahuje více zinku.

Bohužel voda, která stála přes noc v pozinkovaných trubkách obsahuje nadlimitní množství kadmia, protože trubky obsahují i 2% kadmia. Hlavním zdrojem zinku je maso, protože masa sníme více než dýňových semen.

Z toho vidíme, že pan Čapun vám říkal pravdu, ale jen poloviční. Neměl záměr vás podvést, ale neměl dostatečné vzdělání, vědomosti. A to je právě problém samouků. Lidoví léčitelé patří do sorty lidí intuitivních a ti se vyznačují tím, že rádi fantazírují a vytvářejí teorie naprosto odtržené od reality.

Proto když čteme něco, co se nám nezdá, vždy se ptejme sami sebe, komu ta informace poslouží. Podbízí se autor čtenářům nebo tvrdí něco nepříjemného? Konkrétně u paní doktorky Strunecké je problém, že aby byla oblíbená a prodávaly se její knihy, je schopná tvrdit, co lidi chtějí slyšet (nebo zamlčet, co slyšet nechtějí).

Budete mít zájem:  Akné Na Čele Domácí Léčba?

Drsná pravda o praktikách k matení vlastních zaměstnanců

Čím to, že se dařilo tak dlouho mystifikovat veřejnost i zaměstnance ve výrobnách?  Nedávno jsem v marketu pozoroval chumel lidí pečlivě si vybírající olivový olej. Nebýt toho, že mě nadzvedlo, jak skálopevně až fanaticky byli přesvědčeni, že si tím zlepší své zdraví, tak by rejdy výrobců tuků pokračovaly dále.

I já jsem byl totiž zmanipulován. Pokusil jsem se přijít na kloub nesrovnalostem a ukázalo se, že nesrovnalosti jsou šířeny záměrně, aby se odpoutala pozornost od otřesné pravdy, že jsme všichni obětí nejmasověji používaného jedu v dějinách lidstva – řepkového oleje.

Přihlaste se k newsletteru a dozvíte se, jak prostou a účinnou metodu používají podniky zpracovávající řepkový olej k obalamucení zaměstnanců.

Poprvé jsem se o této metodě dozvěděl v podniku vyrábějícím elektronické součástky a plošné spoje. Jak při pájení, tak při recyklaci starých desek do budovy unikaly páry rtuti. Přesto personál od řadových zaměstnanců po nejvyšší manažery svorně zlehčovali vliv rtuti na zdraví. Z newsletteru se dozvíte více a vysledujete, zda se tato záludná metoda nepoužívá i ve vašem okolí.

Oni všechny zaměstnance nutí pojídat rostlinné oleje, takže ti bagatelizují a vytěsňují z mysli negativní důkazy o škodlivosti rostlinných olejů. Například rozdávají za studena lisované oleje a tak si získávají jejich loyalitu. Nikomu šetrnost nedovolí olej vyhodit a tak sami sebe přesvědčí o jeho prospěšnosti.

Souhrn

Nenasycené oleje peroxidují. Lhostejno zda blahodárné nebo obyčejné. Platí přímá úměrnost: Čím větší sklon k přepalování, tedy čím více dvojných vazeb obsahují, tím více produkují radikálů a vyvolávají civilizačních nemocí (zkracují život).

Máslo, sádlo a smetana obsahem esenciálních mastných kyselin (EFA) pokryjí jejich potřebu. Živočišný nasycený tuk je nedostatková surovina.

Aby se planeta uživila, musejí se ti méně blahobytní spokojit s rostlinnými oleji, margaríny a geneticky modifikovanými oleji (GMO).

Mohlo by se zdát, že když škodlivé oleje vyvolávají rakovinu a civilizační nemoci, že zvyšují výdaje na zdravotnictví. Ale je to naopak. Čím déle jste na světě, tím více chorob vás trápí. Čím dříve vás choroby vyvolané stárnutím sklátí, tím méně stát vydá za zdravotnictví.

Já si nekladu za cíl žádný zvrat ve výživě ani změnu vyvařování v domovech důchodců. Spíš pravdivě informovat malou skupinku zájemců o dlouhotrvající mládí a větší skupinku, co chce zdravé děti. A těm ostatním doufám, že jsem aspoň polechtal žaludek.

Zde publikované informace potvrzuje Dr. Jason Fung, kanadský nefrolog. Obrat v léčbě cukrovky a obеzity. Obezita není o kaloriích, či o gramech tuku ani o cvičení.

Způsobují ji hormony ovlivňující pocit sytosti, hladu a metabolismus živin. Inzulinová rezistence je řešitelná výživou, která nestimuluje inzulín, tedy nízkosacharidovou (vysokotukovou) dietou. Je to pochopitelné.

Když doteď diabetici nesměli jíst sacharidy ani tuky, tak bylo nereálné dietu uskutečnit.

Video vysvětluje proč není obezita způsobena přebytkem jídla a nedostatkem cvičení. Dr. Jason Fung ukazuje jak inzulín při inzulínové rezistenci působí ukládání tuků a zvyšuje hlad. Řešením je:

  • omezovat mouku, cukr a fruktózu, tak je vyplavováno méně inzulínu
  • zmírní se pocit hladu i tvoření tukových zásob.  
  • Sacharidy se nahradí nasycenými tuky a vlákninou
  • Omega 3 tuky zvyšují inzulinovou rezistenci
  • Video 25 minut s českými titulky odhaluje, jak nám 30 let vtloukané nesmysly brání zhubnout.
  • záznam Dr. Zoe Harcombe na Public Health Collaboration Conferenci 2016
  • Klikněte pro zobrazení videa na spodu stránky.
  • Použitá literatura:

Článek: Vhodné a nevhodné tuky od biologa Ray Peat Ph.D.

  1. Článek: Nepravdivé rady diktátorů stravy od zubaře Dr. Price
  2. Stránka: Mechanisms of Aging by Ben Best
  3. Rozvoj civilizačních nemocí a indukce rakoviny nenasycenými oleji – odkaz na zdroj naleznete v knize Stále mladí, svěží a plní energie.

Článek: Pozor na GMO. Prof. Strunecká. Ukázka jak vnikají a šíří se deziformace.

Kašpar Tomáš: Umíráme na objednávku, Akademie úspěchu, Hradec Králové, 2014

7.5.2015 – 11.12.2016

            
            
            
                

                    0
                    0
                    hlasujte

                

Article Rating

                
            

Related

Ryba vyvolává oranžový průjem, Tesco rodinu nevarovalo

Rodiče i děti měli zdravotní potíže, veterináři chystají pro obchodní řetězec pokutu

Praha – Když manželé Szendzielarzovi vybírali koncem června v supermarketu Tesco na pražské Skalce filety z přitažlivě vyhlížející ryby, mysleli si, že pro sebe a své dvě malé děti kupují zdravý pokrm.

Místo toho všichni čtyři dostali silný průjem, trápily je křeče v břiše a z těla jim co chvíli odcházela nevzhledná oranžová olejová tekutina.

Až později si zjistili, že snědli pamakrelu tmavou, které se v Česku nesprávně říká Butterfish (Máslová ryba). Pokud se této ryby, které se říká i Oilfish, sní větší porce, hrozí přesně to, co potkalo rodinu Szendzielarzů – sice žádné fatální ohrožení zdraví, ale velmi nepříjemné zažívací potíže a bolesti.

Jenže na toto nebezpečí je v supermarketu nikdo dostatečně neupozornil. Kvůli tomu se společností Tesco zahájila Městská veterinární správa v Praze správní řízení o udělení pokuty.

Nebezpečné estery

  • Příčinou zdravotních potíží z pamakrely tmavé jsou takzvané estery, které jsou pro lidský organismus nestravitelné.
  • Zdravotní potíže nastupují od 30 minut do 36 hodin od konzumace ryby.
  • Projevují se podobně jako průjem, jen z lidského těla vychází žlutooranžový olej. Doprovázen může být žaludečními křečemi, nevolností, bolestí hlavy a břicha nebo zvracením.
  • Zdravotní problémy mohou trvat i několik dní.
  • Potížím se dá vyhnout tak, že dospělý člověk nesní více než 170 gramů této ryby a dítě 100 gramů. Doporučuje se též jíst maso blíže k ocasu, kde je méně esterů.
  • Pamakrela tmavá je zakázána prodávat v Japonsku a Itálii.

Prodavač rybu neznal

Prodavač v Tescu na Skalce netušil, jaký druh ryby prodává a co může způsobit.

„Když jsme se při nákupu ptali prodavače, který prodával v úseku ryb, o jakou rybu jde a jak chutná, řekl nám, že ji nezná,“ řekla Aktuálně.cz Petra Szendzielarzová.

Její manžel je Angličan a v Tesco – britskou firmu – má velkou důvěru.

„Byli jsme přesvědčeni o tom, že Tesco by jistě neprodávalo rybu, která by mohla mít vliv na lidské tělo. Protože myslíme na zdraví svých dětí, kterým jsou čtyři a pět let, s radostí jsme jim chutné filety nabídli,“ vysvětlila Szendzielarzová.

Budete mít zájem:  Kombucha čaj a zdraví – jaké má účinky?

Nejhůř to odnesl malý syn

Zdravotní potíže se u celé rodiny projevily hned druhý den ráno.

„V pondělí ráno jsme se probudili a mladší syn velmi smutně hlásil, že se asi pokakal. A skutečně. Oranžový olej byl zde. Během patnácti minut se to opakovalo asi čtyřikrát. Nemohla jsem dát děti do školky a nemohla jít ani do práce,“ vzpomíná paní Szendzielarzová, u níž se potíže záhy objevily také.

Právě nejmladší syn odnesl „otravu“ Máslovou rybou nejvíce. Se střevními potížemi se v práci potýkal i jeho otec, kterému časté odbíhání na toaletu narušilo celý pracovní den.

Případ pro veterinární správu

Paní Szendzielarzová telefonovala do Tesco Skalka a sdělila tamnímu manažerovi, jaké potíže rodinu postihly. Manažer posléze slíbil, že se do půl hodiny ozve.

„To se také stalo. Stále se odvolával na společnost Nowaco, které jim rybu dodává (Nowaco slíbilo, že se k případu vyjádří v pátek – pozn. A.cz). Já argumentovala tím, že jejich nákupčí musí vědět, co přesně kupují. Manažer mi řekl, že otrava nenastala a že 'budeme mít dva dny olejíček', a pak že bude vše v pořádku,“ uvedla Szendzielarzová.

„Také mi řekl, že neexistují žádné normy, kde je dáno, kolik ryby se může sníst, že nějaké písemné varování nemusí být uvedeno. Před rozloučením mi slíbil, že získá písemné vyjádření od Nowaca. Už se neozval,“ dodala Szendzielarzová.

Její manžel pak napsal stížnost na Českou obchodní inspekci, která případ předala pražské veterinární správě.

Tesco nedostatečně upozornilo zákazníky

Pražští veterináři vyrazili do supermarketu Tesco na Skalce v polovině července a o svém šetření informovali rodinu na přelomu července a srpna. Ukázalo se, že Tesco už je při prodeji pamakrely tmavé, označované jako Butterfish, opatrnější.

„Provozovatel si byl vědom podstaty problému a manažer úseku informoval o přijatých opatřeních při prodeji masa z této ryby, a to takových, že prodavač musí ústně upozornit zákazníka na specifika této ryby, kulinářskou úpravu a rizika při její konzumaci,“ stojí v dopise veterinární správy Franku Szendielarzovi.

Podle veterinářů to ovšem není dostatečné. „Platná legislativa vyžaduje, aby tato informace byla podána v psané formě. Z těchto důvodů bylo rozhodnuto o zahájení správního řízení s provozovatelem ve věci uložení pokuty z důvodů nedostatečného označení,“ konstatovali veterináři.

Na štítku je varování

Společnost Tesco uznala, že v případě rizikové ryby pochybilo. „Obdobná stížnost zákazníka je ojedinělá a dosud jsme se s ní nesetkali,“ řekla Aktuálně.cz mluvčí řetězce Eva Karasová.

Uvedla, že tento druh ryby zařadila společnost do sortimentu dvou obchodů Tesco Extra na základě zvýšené poptávky zákazníků. „V současné době se prodává celkem v pěti obchodech tohoto formátu,“ dodala Karasová.

Po kontrole veterinární správy doplnil řetězec na etiketách ryby příslušné informace o „důležitosti dostatečného tepelného opracování a možných gastrointestinálních účincích“ při pojídání této ryby.

„Od července je tato informace na obalu uvedena,“ konstatovala mluvčí Tesco Eva Karasová. „Je nám líto, že v tomto případě došlo na naší straně k pochybení.“

Máme se Máslové ryby bát?

Redakce Aktuálně.cz zjistila, že Tesco rozhodně není jediným obchodem, který rizikovou „Máslovou rybu“, respektive pamakrelu tmavou nabízí. Dokonce se objevuje i na jídelních lístcích v restauracích.

Jenže značná část české veřejnosti nemá o možných zdravotních potížích ani potuchy. Na rozdíl například od Skandinávie a dalších zemí západní Evropy. V Itálii a Japonsku se dokonce pamakrela tmavá nesmí prodávat.

„Chuťově je ta ryba přitom skvělá,“ řekl Aktuálně.cz Luboš Lešetický, který s rybami obchoduje roky. Ve svém internetovém obchodě má u pamakrely tmavé upozornění, že se nesmí pojídat ve velkém množství. A při její přípravě by se vůbec neměl používat tuk.

Při dodržování těchto základních zásad se podle něho nemůže strávníkům nic stát, což si ověřil i sám na sobě. Lešetický potvrdil, že většina českých obchodů na zdravotní rizika při pojídání této ryby vůbec neupozorňuje. „V supermarketech prodavači mnohdy ani pořádně nevědí, co prodávají,“ konstatoval Lešetický.

Těmto rybám se rozhodně na Vánoce vyhněte | MAGAZÍN.cz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Odborníci na výživu jistě potvrdí, že konzumace ryb je zdraví prospěšná a posiluje imunitu našeho organizmu.

Ryby navíc působí jako antidepresivum, preventivně bojují proti srdečním nemocem a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Proto bychom je měli minimálně dvakrát týdně zařadit do našeho jídelníčku.

Není však ryba jako ryba! Některé druhy nám mohou pěkně zavařit a znepříjemnit v lepším případě kulinářské umění, v horším případě mohou způsobit nemalé zdravotní problémy.

Žralok a rejnok – pozor na nepříjemný zápach! 

I když obě tyto ryby vynikají velice jemným a chutným masem, lze se u nich setkat se čpavkovým zápachem, který

je důsledkem takzvané osmózy. Jde o proces, při kterém dochází k vylučování sladké vody ze svaloviny ryb do vnějšího slaného prostředí. Ledviny těchto ryb se špatně vyrovnávají s nadměrným množství soli a čpavek tak proniká přes žábry do masa. Kvůli tomu je i po tepelné úpravě maso ryb zasažených osmózou cítit po moči. Očekávaná pochoutka tak často končí v odpadkovém koši.

Zrádná máslová ryba

Podle názvu bychom očekávali lahodné maso, které se bude rozplývat na jazyku. A ona ho také pamakrela tmavá

(u nás zvaná máslová ryba) opravdu má! Jde o velmi chutnou rybu, a právě v tom spočívá její nebezpečí. Pokud jí totiž sníte jen o nepatrně více, než kolik je povolené množství, váš organismus zareaguje zažívacími potížemi.

Křeče do břicha a typický oranžově zbarvený průjem – to jsou zdravotní potíže, které mohou trvat i několik dní. Může za to ester, pro který nemá náš organismus potřebný štěpící enzym. Proto se není čemu divit, že prodej máslové ryby je v některých zemích zakázán.

U nás tomu tak ale není, a tedy, pokud se přesto rozhodnete tuto rybu ochutnat, důsledně dodržte doporučené množství. To by mělo být maximálně 150 gramů. 

Ryby a rtuť – riziko pro těhotné a děti

Většina ryb a mořských živočichů obsahují malé množství rtuti, se kterým se organismus dospělého člověka bez problémů vyrovná, i když se z těla vylučuje pomalu, až několik týdnů.

Největší koncentrace rtuti byla zaznamenána u tuňáka, makrely, mečouna a žraloka, z našich ryb potom u štiky a candáta.

Těchto ryb by se měly vyvarovat hlavně těhotné ženy, u kterých hrozí riziko poškození plodu, a malé děti, u kterých může dojít k poškození jater. Málo rtuti bylo naopak zaznamenáno u pstruha, lososa, kapra, či hejka.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector