Znáte nejzdravější druhy ovoce a zeleniny?

Nejen kvůli různým nemocem, ale také kvůli dubnovému nevyzpytatelnému počasí jsme náchylní různým nemocem. Všechno, co k nám vítr zavane, můžeme ale dobře zvládnout podporou imunity. 

Vedle obecně zdravého životního stylu, dostatku spánku, pohybu a vyhýbání se stresu obranyschopnost ovlivňuje i vyvážená strava opřená o vitamíny a minerály ze stravy. Možná je právě teď nejlepší čas objednat si fresh bedýnky s čerstvými plodinami. Jaké druhy ovoce a zeleniny vybrat?

Znáte nejzdravější druhy ovoce a zeleniny?

Znáte nejlepší ovoce a zeleninu pro podporu imunity?

Pomelo

Pomelo je velký plod stromu s názvem „šedok“ a je jedním z mála původních druhů citrusů, které nevznikly křížením. Je zvláště oblíbené při dietách, a to minimem kalorií, sodíku a velkým podílem vody. Ze stejného důvodu je vhodné při snaze o snížení cholesterolu a péči o kardiovaskulární systém.

Kůra a semena se v Asii používají jako alternativní léčebný a dochucovací prostředek. Dále obsahuje mnoho vitamínu A a C, manganu, železa a draslíku.

Stejně jako grapefruit ovlivňuje i pomelo svými látkami vliv některých léků (včetně antikoncepce, antihistamínů a některé druhy antibiotik), pokud tedy užíváte nějakou medicínu, zeptejte se lékárníka, zda se ovoce s danými léčivy nepere.

Znáte nejzdravější druhy ovoce a zeleniny?

Pokládali jste pomelo za citrusového křížence? Opak je pravdou. Patří mezi původní druhy.

Granátové jablko

Granátové jablko je ve skutečnosti plod s tlustou kožovitou slupkou skrývající desítky semínek obalených dužinou. Toto ovoce je doslova zázračné. Obsahuje látky, o kterých se předpokládá, že by mohly potlačovat rakovinné bujení a chronické záněty.

Jeho antioxidanty chrání buňky lidského těla. I toto ovoce působí příznivě na srdce a kardiovaskulární systém. Prokrvuje srdeční svaly a snižuje hladinu cholesterolu. Obsahuje vitamíny C, B, K a další, které povzbuzují látkovou výměnu.

Povzbuzuje také výrobu hormonů, například estrogenu a serotoninu.

Znáte nejzdravější druhy ovoce a zeleniny?

Granátové jablko je známé svými silnými antioxidačními účinky.

Kadeřávek

Kadeřávek je doslova manou zdravého životního stylu na západě a topmodelek. Tento druh kapusty je mnohem silnější než jiné a je zajímavý svým všestranným použitím. Lze jej zpracovat tepelně, ale významnou hodnotu má i za syrova.

Obsahuje vitamíny A, B a C, vlákninu, důležité minerály jako vápník a fosfor, ale hlavně isothiocyanáty, které mají potenciál chránit před tvorbou rakovinotvorných buněk. Kadeřávek chrání DNA a podporuje poškozené srdce v zotavování.

Je trochu složitější na sehnání, protože běžný prodej ovoce a zeleniny v marketech se na takto specifické rostliny většinou nezaměřuje, nicméně oslovte klasický „ovozel“, který kadeřávek v sezóně nabízí.

Znáte nejzdravější druhy ovoce a zeleniny?

Kadeřávek je druh kapusty, kterou bychom v jídelníčku neměli opomíjet.

Chilli papričky

Pálivé rostliny různého druhu mají zásadní podíl na budování imunity. Existují průzkumy, které tvrdí, že národy, do jehož jídelníčku patří pálivé papričky, mají organismus rezistentní proti aktivitě nepříznivých bakterií.

Střevní sliznice, jež je při snaze o vybudování silné obranyschopnosti důležitá, je důsledkem pravidelné konzumace pálivých plodin odolnější.

Chilli papričky podporují prokrvení těla, pohlavních orgánů, tvorbu endorfinu a serotoninu (hormonů štěstí) a hlavně obsahují extrémní množství vitamínu C.

Znáte nejzdravější druhy ovoce a zeleniny?

Věděli jste, že chilli papričky podporují tvorbu hormonu štěstí?

Zdroj obrázků: Depositphotos

Zdraví na talíři: Které druhy ovoce a zeleniny ti nejvíce prospějí a které vůbec?

Možná vidíš rajče jako rajče a při jejich nákupu si příliš nelámeš hlavu s odrůdou, ale spíše s aktuální cenou za kilogram. Britský botanik James Wong ale tvrdí, že to je špatně a že je lepší sáhnout po tom konkrétním ovoci či zelenině, z něhož si tvé tělo vezme nejvíce prospěšných látek.

Čím si tedy vyplatí naplnit košík, když chceme mít to nejzdravější ze zdravého? Každý druh či odrůda ovoce a zeleniny má své favority, kteří mohou konkurovat i takzvaným superzdravým potravinám, ale i outsidery.

A když už byla řeč o rajčatech, například baby švestková rajčata, která poznáš podle jejich oválného tvaru, mají o celých 30 % více lykopenu – antioxidantu, který pomáhá například chránit před rakovinou – než velkoplodá odrůda masitá.

Rajčata

Jsou bohatá na draslík (důležitý pro vylučování vody z těla) a zinek (důležitý pro tvorbu hormonů a trávení).

Obsahují lykopeny (červené barvivo, které působí proti rakovině) a také fytonutrienty chránící tělo před různými chorobami, říká se jim také vitaminy nové generace.

Američané přišli na to, že rajčatová šťáva jednou denně chrání tělo před chřipkou. Z jaké odrůdy ji ale připravit, aby byla co nejefektivnější?

Nejlepší: Baby švestková rajčata, obsahují nejvíce fotonutrientů ze všech odrůd.Nejhorší: Velkoplodá masitá rajská jsou na fotonutrienty nejchudší.

Znáte nejzdravější druhy ovoce a zeleniny? Zdroj: Shutterstock.com

Citrusy

Ovoce, které obsahuje spoustu vitaminu C, ale také velké množství antioxidantů, draslík či vitamin A. Na jaře jsou výborným prostředkem pro detox. Pomáhají tělu zbavit se škodlivých látek a přispívají k hubnutí. Jsou nezbytným pomocníkem při otravě organismu, například alkoholem.

Nejlepší: Krvavý pomeranč. Svou charakteristickou barvu má díky antokyanům. Jedná se o pigmentové molekuly, které se z citrusů vyskytují právě jen v krvavých pomerančích.

A k čemu jsou dobré? Zlepšují fungování zraku a mozku, chrání před makulární degenerací a zklidňují tělo při zánětu.Nejhorší: Citrony a limety obsahují o něco menší množství „céčka“.

Není v nich antokyan.

Jablka

Obsahují velmi mnoho polyfenolů, chemických látek, které mají antibakteriální účinky a pomáhají bojovat proti mnoha chorobám. Je v nich vitamin C, ale třeba i železo, měď, zinek a další pro tělo nezbytné látky, které z jablek dělají velmi dobře dostupnou superpotravinu.

Nejlepší: Odrůda braeburn patří mezi ty, které si v sobě uchovávají vitamin C delší dobu. Nemizí tedy ani po uskladnění.Nejhorší: Odrůda fuji si vitaminu C tolik neuchová.

Znáte nejzdravější druhy ovoce a zeleniny? Zdroj: Shutterstock.com

Víno

Skutečná zásobárna antioxidantů. Kromě toho také obsahuje vitaminy C, vitaminy skupiny B, draslík, mangan a hořčík…

Nejlepší: Odrůda sable bezpeckové (červené) je o 15 % sladší než ostatní odrůdy, ale vitaminu C je v něm poměrně dost (25 % doporučené denní dávky obsahuje šálek a půl hroznových kuliček). Obsahuje o něco více množství vápníku a železa než jiné odrůdy.Nejhorší: Hrozny muškátu – nenajdeme v nich tolik vitaminu C.

Budete mít zájem:  Soutěž: Kalendář, který vás podpoří

Cibule

Naše babičky na ni nedaly dopustit a léčili s ní každé nachlazení či zánět a měly pravdu. V cibuli se nachází téměř všechny vitaminy (kromě B12), ale také polyfenoly a flavonoidy.

Nejlepší: Červená cibule je bohatší na flavonoidy – látky chránící proti zánětům. Typickým flavonoidem je quercetin, kterého červená cibule obsahuje dvojnásobné množství ve srovnání s cibulí bílou, a dokonce čtrnáctkrát více než česnek. Dobrou zprávou je, že quercetin se neztrácí ani slabým povařením.

Červená cibule působí nejen protizánětlivě, ale také chrání tělo od volných radikálů, zlepšuje funkci červených krvinek a tím i využití kyslíku. Podle americké studie 2-3 červené cibule týdně redukují riziko rakoviny ústní dutiny a vaječníků.

Nejhorší: Ani bílou cibuli není radno v žádném případě zatracovat, obsahuje však menší množství zdravých látek než její červená kolegyně.

Lesní ovoce, bobulovité

Nalezneme v něm například antokyany – intenzivní barviva, která mají uzdravující účinky. Řeč o nich byla už v případě krvavého pomeranče, tělo chrání například před volnými radikály, působí protizánětlivě a poskytují obranu proti šedému zákalu.

Nejlepší: Černý rybíz je nejbohatší na vitamin C ze všeho ovoce, které se u nás pěstuje, ale obsahuje i dostatek flavonoidů.

Obsahuje vitaminy řady B, provitamin A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek. Šťáva z rybízu snižuje horečku a bojuje proti nachlazení.Nejhorší: Jahody jsou také zásobárnou cenných vitaminů.

Je v nich ale o něco méně flavanoidů než například v malinách.

Košťálová zelenina

Kromě vitaminů A, C, E, K, kyseliny listové a minerálů (např. vápník, zinek, mangan, železo) obsahuje glukosinoláty – látky, o nichž platí, že jsou účinné proti rakovině. Doporučuje se konzumovat třikrát týdně.

Nejlepší: Šálek vařené růžičkové kapusty obsahuje 240 % doporučené denní dávky vitaminu K 1, který má vliv na srážlivost krve, a 130 % doporučeného denního příjmu vitaminu C. Vařené kapustičky jsou výborným zdrojem glukosinolátů.Nejhorší: U květáku je množství vitaminů (např. C, K) nižší.

Zajímavé, co říkáš? Také kupuješ pravidelně tu horší variantu jako my? A jak to vypadá, když se příroda trošku poblázní se podívej do galerie. Pobavíš se. 

  • Znáte nejzdravější druhy ovoce a zeleniny?
  • Znáte nejzdravější druhy ovoce a zeleniny?
  • Znáte nejzdravější druhy ovoce a zeleniny?

Celá galerie 0

Text: Marta Dostoupilová

Foto: Shutterstock.com

Jaké druhy ovoce jsou nejzdravější?

Znáte nejzdravější druhy ovoce a zeleniny?

Zapomeňte na nějaké doplňky stravy, superpotraviny a podobně, sáhněte po ovoci ve kterém je velká spousta vitamínů! Tyto výživné plody jsou základním kamenem pro zdravou stravu, spolu se zeleninou tvoří nedílnou součást zdravé výživy. Jaké ovoce je pro tělo a pro zdraví tím nejzdravějším a nejlepším?

Všichni známe banány a to, kolik obsahují draslíku. Nicméně dvě broskve nebo nektarinky obsahují větší množství draslíku, než jeden banán. Pomáhá posilovat zdraví nervů a svalů, což z nich dělá jedny z nejzdravějších plodů. Slupka je bohatá na antioxidanty a vlákninu. Můžete je dát do koláče, dezertů, konzumovat je můžete pečené nebo syrové.

Ananas – protizánětlivá síla

Toto tropické ovoce je skvělým zdrojem bromelainu, což je protizánětlivý enzym, který snižuje riziko srdečních záchvatů či mrtvic. Také se ukazuje, že pomáhá zvyšovat plodnost.

Hrozny – zdraví pro srdce

Hroznové víno umí odrážet srdeční choroby a snižovat vysoký cholesterol a to zejména díky quercetinu a resveratrolu, což jsou antioxidanty. Také obsahuje hodně draslíku a železa, což pomáhá na svalové křeče a anémii.

Kiwi – nabité vitamíny

Pod chlupatou slupkou najdete sladké ovoce, které je plné vitamínů C a E. Oba tyto vitamíny jsou silné antioxidanty, které tělo chrání před rakovinou a podporují také zdraví očí. Kiwi má také nízkou hladinu kalorií a má vysoký obsah vlákniny, což je skvělé při hubnutí.

Mango – posilovač imunity

Mango je stále populárnější ovoce, má výjimečně vysokou hladinu beta-karotenu, které tělo mění na vitamín A, což podporuje růst kostí a posiluje imunitní systém. Obsahují víc jak padesát procent denního příjmu vitamínu C, což je víc, než pomeranče.

Jablko – zdraví mozku a srdce

Jedno středně velké jablko má nízký obsah kalorií, ale zato je bohaté na quercetin, což je silný antioxidant, který chrání degeneraci mozkových buněk. U dospělých jedinců, kteří pravidelně konzumují jablka, se snižuje pravděpodobnost vysokého krevního tlaku, snižuje se hladina cholesterolu, brání rakovině tlustého střeva, podporuje zdraví zubů i snížení hmotnosti.

Granátová jablka – spousta antioxidantů

Granátová šťáva obsahuje spoustu antioxidantů, dokonce víc, než v zeleném čaji nebo červeném víně. Jde také o skvělý zdroj draslíku, který pomáhá udržovat energii v těle a má dohled nad vysokým krevním tlakem. Je však dobré si promluvit nejdříve s lékařem, protože granátová šťáva může snižovat účinky některých léků.

Banány – zdravá svačinka

Banány jsou skvělou svačinou na cesty, je v podstatě nabitý draslíkem a vlákninou, což přirozeně podpoří vaší energii po celý den. Neobsahuje tuky, soli a jde tedy o zdravější svačinku, než jsou brambůrky, preclíky a podobně.

Borůvky – nabité antioxidanty

Dlouho byly borůvky považovány za jednu ze superpotravin. Jsou nabité antioxidanty, vitamínem C a anthokyaninem, který posiluje dobrou náladu. Pomáhá mírnit slepotu u starších lidí, jsou mnohem výživnější, než jste si mysleli.

Nejzdravější druhy ovoce a zeleniny

Znáte nejzdravější druhy ovoce a zeleniny? Hubnutí, dieta a zdravá strava

Ovoce a zelenina jsou potraviny, ve kterých podle všeho najdeme nejvíc vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek pro naše zdraví. Konzumovat bychom je měli nejčastěji v syrovém, nebo jen šetrně upraveném stavu, např. vařením v páře. Pokud jde o snahu zhubnout, je často doporučováno zvýšit denní spotřebu čerstvé zeleniny, s ovocem však musíme být opatrnější.

Budete mít zájem:  Chleba se salámem je out. Školním svačinám vévodí hamburger

Ovoce obsahuje poměrně velké množství přírodních cukrů, při dietě proto úplně postačí dva až tři kousky denně. Za nejméně kalorické ovoce se považují oblíbené jahody, meruňky a ananas. K těm více kalorickým patří banány a také avokádo, obsahující i velké množství tuků.

Nejzdravější druhy ovoce

Jahody

Jahody obsahují velké množství vody a vitamíny A, B, C, a E. Dále pak draslík, hořčík, zinek aj. Jsou dietní a obsahují důležité organické kyseliny. Pozor však na možný vznik alergie!

Meruňky

Jsou taktéž vhodné pro dietu a obsahují vitamíny A, B a C. Jsou antioxidační a díky obsahu thiaminu posilují nervy. Při pěstování těžko snáší nízké zimní teploty.

Hroznové víno

Obsahuje vysoké hodnoty draslíku a vitamínu C, má také vyšší výživovou hodnotu a někdy může způsobovat nadýmání.

Jablka

Jsou cenným zdrojem vitamínu C a pektinu, mají pozitivní efekt na lidský organismus. Přes snadnou dostupnost nejrůznějších druhů exotického ovoce bychom naše česká jablka neměli opomíjet.

Ostružiny

Ostružiny jsou zdrojem vitamínů B, C a K, posilují imunitu a jsou silným antioxidantem. Regenerují sliznici, obsahují karoten, fosfor, draslík, železo, hořčík i vápník.

Brusinky

Díky vysokému obsahu vitamínů A, C a K působí blahodárně při nachlazení, pro zdravé oči, proti rakovině i stárnutí. Udržují zdravý žaludek a močové cesty. Jsou hojně využívané při hubnutí a pro zvýšení mužské potence.

Nejzdravější druhy zeleniny

Brokolice

Obsahuje vitamíny A, B a C, dále pak vápník, draslík a fosfor. Je bohatá na vlákninu a působí jako antioxidant, chrání před volnými radikály i nádorovým bujením. Patří k nejzdravějším druhům zeleniny a rozhodně stojí za to si ji občas dopřát.

Špenát

Obsahuje mnoho cenných živin, fytohormony důležité pro vývoj svalů a známé železo. Dále jsou v něm zastoupeny např. vitamíny C, D, E a B, také karoten a thiamin.

Cuketa

Velmi dietní, zdravá a oblíbená zelenina. Obsahuje vitamíny A, C a E a je známá širokou škálou možností tepelné úpravy. Je původem z Itálie.

Mrkev

Každé malé dítě je přesvědčeno, že mrkev bystří náš zrak. Mrkev obsahuje karoten a tím vysoké množství vitamínu A, který je pro lidský zrak přínosný. Na dioptrické vady oka však konzumace mrkve vliv nemá. Mrkev dále obsahuje vlákninu, stopové prvky a přírodní antioxidanty.

Červená paprika

Je bohatá na vitamíny A, B, C, D a E. Její obsah vitamínu C je dokonce vyšší než v pomeranči. Dále je zdrojem mnoha důležitých minerálních látek, jako je draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód. Ze všech barevných odrůd je díky tomuto bohatému spektru prospěšných látek nejhodnotnější právě sytě červená paprika.

Foto: Sxc.hu

Autor: Veronika Moreira Tůmová

Odšťavňování prakticky – nejlepší suroviny a kombinace

Patříte mezi milovníky fresh džusů neboli čerstvé ovocné a zeleninové šťávy? Přinášíme vám tipy, jak a co nejlépe kombinovat. Víte, jaké suroviny se k sobě nejvíce hodí? Kromě toho vám poradíme, které druhy ovoce a zeleniny půjdou odšťavňovat hravě a se kterými to bude chtít více trpělivosti.

Nejlepší ovoce na odšťavňování

Ideální ovoce na odšťavňování představují zejména jablka, hrušky a citrusy. I u těchto druhů ovšem mohou nastat komplikace. Důležité je proto vybírat je podle zralosti a konzistence.

Jednodušší odšťavňování a lepší výtěžnost obecně slibují tvrdší a čerstvější plody. Snažte se tak vyhnout přezrálým měkkým plodům nebo plodům, které jste měli již dlouho uskladněné.

Šikovný odšťavňovač si s nimi sice poradí, a to zejména když je zkombinujete s tvrdšími surovinami, ale získáte spíše pyré než šťávu.

Ideální zelenina pro fresh

Kořenová zelenina je na odšťavňování rovněž velmi vhodná.

Z mrkve, petržele nebo červené řepy získáte hodně šťávy, neboť se sítka odšťavňovačů tolik nezanáší a výtěžnost je poměrně velká.

Kombinace kořenové zeleniny s ovocem je navíc nejen chutná, ale především zdravá. Pokud máte rádi bylinky, odšťavňujte je ve formě svazku. To samé platí i u listové zeleniny.

Tipy a vychytávky

Peckovice jsou vhodné spíše jako doplňková surovina při odšťavňování jiných druhů ovoce. Mají měkčí vlákninu, díky čemuž při odšťavňování vytváří spíše kaši. Proto je dobré toto ovoce kombinovat s tvrdšími jablky, hruškami, mrkví nebo petrželí.

Stejný problém může nastat například u ananasu, kiwi nebo manga. Obecně platí pravidlo, že měkké suroviny je dobré kombinovat s tvrdšími, neboť se odšťavňovač tolik nezanáší a odšťavňování je plynulé.

U pomerančů si pro změnu dejte pozor na druh – některé nejsou vhodné k odšťavňování, neboť vzniklá šťáva hned hořkne.

Znáte nejzdravější druhy ovoce a zeleniny?

Oblíbené kombinace

Za vyzkoušení rozhodně stojí fresh ze 4 jablek, 4 mrkví a 2 červených řep. Pro ozvláštnění chutě jej doplňte snítkou máty. Tato kombinace je skvělá pro posílení imunity i doplnění energie a důležitých živin.

Další velmi zajímavou a zdravou kombinací je šťáva z okurky, zeleného jablka, limetky, řapíkatého celeru, listového špenátu a kiwi.

Chuť celeru a listového špenátu dokonale zjemní a osladí jablko s kiwi a výsledná chuť je zkrátka dokonalá.

Co neodšťavňovat?

Bobuloviny a lesní ovoce nemají téměř žádnou výtěžnost a na fresh z tohoto ovoce byste jich museli mít na kila. Výborné jsou ovšem k dochucení šťáv.

K oblíbeným patří zejména borůvky, maliny nebo jahody. Mezi surovinami, se kterými si odšťavňovač neporadí, vede jednoznačně banán.

Toto ovoce musíte vždy rozmixovat a teprve poté jej přidat do připravené šťávy.

Velký test odšťavňovače Kuvings EVO820 – co vše dokáže odšťavnit?

Poradí si odšťavňovač Kuvings EVO820 i s bobulemi?

Video, jak odšťavnit řapíkatý celer v odšťavňovači Kuvings EVO820:

Znáte nejzdravější rostlinu na světě? Za oknem ji pěstuje i Pavel Maurer

Jíte zeleninu a ovoce a marně přemýšlíte, která rostlina je pro váš organizmus nejprospěšnější? Jahody ani citrony to nejsou. Proti té nejzdravější rostlině je totiž i červená řepa úplný amatér.

Budete mít zájem:  Koronavirus Příznaky Teplota 37?

Víte, jaká je nejzdravější a nejhodnotnější rostlina na světě? Také jsem to ještě před pár dny nevěděl. Jednou vědci říkají, že je zdravá řepa, pak zase jablka. Jindy nám odborně vysvětlí, že nemáme jíst vajíčka kvůli cholesterolu a za rok tvrdí, že vajíčka jsou skvělou a nenahraditelnou součástí naší vyrovnané stravy. Tak čemu máme věřit?

Nemůžu si to nechat pro sebe a stejně vám dnes prozradím, jaká je nejlepší zelenina na světě.

Jistá univerzitní profesorka, odbornice přes nutriční hodnoty, zkoumala ovoce a zeleninu na základě obsahu výživných látek nezbytných pro náš organizmus.

Nejdůležitějším kritériem je, jak prospívají našemu zdraví, snižují riziko srdečních chorob a rakoviny. Profesorka Di Noia vytvořila tabulku 41 produktů podle toho, jak jsou pro nás zdravé.

Čtěte také

A víte, který zvítězil? Obyčejná řeřicha! V závěsu za řeřichou najdeme čínské zelí, mangold, špenát, petržel, čekanku. Naopak jahody, brokolice, mrkev nebo citróny jsou až na konci seznamu nejzdravějších pochutin. Nejsou na tom špatně, ale proti řeřiše jsou úplní amatéři! Řeřicha porazila všechny na celé čáře.

Na naší planetě se vyskytuje asi ve 175 druzích, chutná vždy lehce nahořkle, trochu jako ředkvička. V některých jazycích se jí říká potočnice, protože se jí dobře daří poblíž vody.

Aniž bych tušil, že je tak skvělá, pěstuji řeřichu už mnoho let. Nasypu semínka na zvlhčenou vatu a mám ji neustále čerstvou na okenním parapetu. Její nahořklá chuť vždy potěší. Je dobrá v salátu, v polévkách a třeba i na chlebu s máslem.

Řeřicha je oblíbená hned ze tří důvodů: má výtečnou chuť, je velice zdravá a její pěstování zvládne i úplný začátečník. Prý ji miloval i Napoleon Bonaparte a zasloužil se o její rozšíření ve Francii. Anglosaský svět ji zná v mnohem mohutnějším vydání než my. Jejich řeřicha má větší listy, ale chutná podobně.

V jedné luxusní restauraci v rakouském Wachau řeřichu dokonce podávají jako předkrm v malé vaničce servírované i s nůžkami, abyste si ji mohli nastříhat podle libosti.

Potočnice je bohatá na vitamíny A, C, D, E, jód, železo a síru. V nati jsou obsažené hořčičné oleje. Je účinným lékem proti mnoha neduhům a posiluje imunitu.

Také pročišťuje játra, zlepšuje zažívání a upravuje hladinu krevního cukru u diabetiků. Je osvědčeným životabudičem při únavě. V přísadách šamponů působí blahodárně na vlasový porost.

Vážení gastronauti, až začnou podzimní plískanice, doporučuji si za oknem vypěstovat během několika dnů řeřichu, podle posledních výzkumů asi nejzdravější rostlinku na světě.

Související příspěvky

Čtyři důvody, proč jíst ořechy

Pavel Maurer: Dva důvody, proč si možná i vy dáte v letadle rajčatový džus

Tahle jídla s vámi praští o zem. Neriskuje potravinové alergie, varuje Pavel Maurer

autor: Pavel Maurer

7 tipů, jak správně skladovat ovoce a zeleninu. Znáte je?

Celý úspěch skladování ovoce a zeleniny začíná již při samotném nákupu. Věnujte výběru plodů dostatečnou pozornost a otlučené či nahnilé kusy nechejte raději v obchodě (případně na ně upozorněte personál).

Berte v úvahu také to, kdy máte v plánu ovoce či zeleninu spotřebovat. Pokud se například už v obchodě těšíte na to, jak si doma uděláte avokádovou pomazánku, vybírejte zralé plody. Jestliže však nakupujete předem na víkendovou oslavu, nezralý plod vám doma v klidu dozraje a v den spotřeby bude tak akorát.

2)    Před i v průběhu skladování kontrolujte

Na předchozí bod se váže také náš druhý tip. Může se stát, že v obchodě přece jen něco přehlédnete.  Stává se to především u věcí prodávaných po více kusech v balení, typicky třeba u hroznového vína. K poškození může dojít také při neopatrné přepravě z obchodu domů.

Je proto lepší ovoce či zeleninu znovu zkontrolovat, balení hned po příchodu domů otevřít a případné otlučené kusy vyhodit. Tak předejdete dodatečnému znehodnocení okolních, zdravých kousků. Pravidelnou kontrolu ze stejného důvodu provádějte také v průběhu skladování.

3)    Umývejte až před konzumací

Ovoce a zeleninu umývejte až před spotřebou. Smyli byste totiž ochrannou vrstvu, kterou plody přirozeně mají. To by zapříčinilo větší náchylnost k hnilobě a plísním. Pokud jsou kusy opravdu špinavé, pouze je otřete.

4)    Ne vždy je lednička vhodná

Ne každé zelenině a ovoci vyhovuje uskladnění v ledničce. Při pokojové teplotě byste měli skladovat například citrusy, banány nebo rajčata, protože v ledničce přicházejí o svou chuť. Také avokádo je lepší nechat dozrát při pokojové teplotě. Česneku zase uděláte nejlépe, když ho vyvěsíte na tmavém, suchém místě.

Lednice naopak svědčí mrkvi, brokolici, paprikám, salátům, řepě, špenátu či bylinkám. 

5)    Čistota až na prvním místě

Pozornost věnujte místům, ve kterých potraviny skladujete. Udržujte tato místa v čistotě a uvidíte, že se doba, po kterou zůstane ovoce a zelenina čerstvé, výrazně prodlouží.

6)    Některé druhy spolu nekamarádí

Dávejte pozor, jaké druhy ovoce a zeleniny skladujete vedle sebe. Pro příklad jablka, broskve, hrušky nebo banány uvolňují při zrání ethylen, který nesvědčí okurkám, lilkům, dýním, mrkvi, bramborám nebo třeba brokolici.

Vedle rajčat by zase neměla být uložena mrkev, která může zhořknout, nebo cibule, který tak ztratí svůj říz.

7)    Nic nejde donekonečna

I když dodržíte všechny výše uvedené tipy, nevydrží vám ovoce a zelenina navždy. Některé druhy při správném skladování vydrží poměrně dlouho, mezi ně patří například česnek, cibule, jablka, mrkev, brambory, nebo třeba květák. Jiné je nejlepší spotřebovat co nejdříve. Jedná se o měkké ovoce, jako jsou jahody, maliny, třešně, nebo o zeleninu jako rajčata, saláty nebo okurky. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector