Zkuste rybu jinak. S celerovým pyré nebo chilli

Koupila jsme v Globusu velký filet z nilského okouna. Až potom jsem přemýšlela, co s ním. Když je filet bez kůže, tak s ním nemám moc dobré zkušenosti s přípravou na pánvi, většinou mám aspoň z části ryby fašírku. Oblíbila jsem si pečení v troubě na plechu.

Buď rybu okořením, pokapu olivovým olejem a pokladu třeba plátky citrónu, nebo vyrobím něco navrch, čím filet potřu. Zkusila jsem pečený filet s řapíkatým celerem, který se k rybě chuťově velmi hodí. Filet byl dost velký pro 4 lidi. Přílohu teď v létě máme dost monotónní, protože nám opravdu hodně chutná. V troubě peču na plechu nakrájenou na kostičky dýni.

Někdy s řepou, jindy přidám brambory nebo květák. Osolím, okořením nebo dám bylinky, pokapu olivovým olejem a upeču.

Potřebujete:

  • velký filet z bílé ryby
  • 3 – 4 řapíky celeru
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • asi 1 dl suchého bílého vína
  • 1/2 kelímku šlehačky – obojího, tedy vína i šlehačky můžete dát i víc, budete mít trochu více omáčky
  • hrst sekané petrželky nebo natě z řapíkatého celeru
  • přílohu dle vaší chuti, pokud byste pekli dýni, tak 1 Hokkaido a pár brambor nebo řepa či květák by vám mohly stačit

Celer nakrájejte na kostičky. Orestujte na olivovém oleji, nechejte rozvonět. Osolte, opepřete a podlijte bílým vínem. Duste asi 5 minut pod pokličkou, pak odklopte, přidejte šlehačku a nechejte povařit dalších 5 minut, případně podle potřeby ještě přidejte trochu vína. Omáčka se postupně trochu zredukuje a zhoustne. Pak vmíchejte sekanou petrželku či celerovou nať.

Zkuste rybu jinak. S celerovým pyré nebo chilli

Filet osolte z obou stran, dejte na plech na trochu olivového oleje, nandejte na rybu připravený celer i s omáčkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na asi 30 minut.

Zkuste rybu jinak. S celerovým pyré nebo chilli

Pokud budete péct i zeleninu, může dát oba plechy do trouby na program s horkým vzduchem, přičemž zeleninu tam dejte o asi 5 minut dříve.

Zkuste rybu jinak. S celerovým pyré nebo chilli Pečený filet s řapíkatým celerem was last modified: 30 července, 2018 by Zdena

8 tipů jak nezkazit grilování ryb a 1 kulišárna navíc – Košík.cz na blogu

Šťavnaté filety nebo ryba s křupavou kůžičkou nemají na grilu konkurenci. Bohužel, jejich maso se často připéká a spousta lidí si na ně netroufne. Dnes pro vás máme 9 tipů, jak se spolehlivě vyhnout problémům a stát se v grilování ryb přeborníkem.

1) Čistota, čistota, čistota

Vydrhnutý gril by měl být samozřejmostí, ale občas se na to zapomene. Jenže pokud chcete úspěšně grilovat rybu, není radno čistotu podcenit. Trhání a připékání křehkého rybího masa totiž většinou způsobuje povlak nečistot, který zůstal na roštu.

Proto začněte tím, že rošt opálíte a pak ho ihned nemilosrdně vydrhnete drátěným kartáčem. Teprve, až bude bez poskvrnky, má smysl pokračovat. Věřte nám, vyplatí se to.

2) Radši s kůží

Nepohrdejte šupinami, na grilu se budou hodit! Kůže na filetu vám ušetří spoustu práce, jelikož udrží křehké maso pohromadě. Pokud ji nechcete sníst, lze ji jednoduše sundat na konci grilování. Nezapomeňte však, že opečená kůže některých ryb (třeba pstruha či makrely) je sama o sobě delikátní a křupavá.

Zkuste třeba náš filet s kůží z čerstvého lososa, k zakoupení zde.

3) Připravte gril i rybu

Ryby vždy dávejte na žhavý rošt. Proč? Čím méně času stráví maso na grilu, tím bude šťavnatější. Proto gril rozpalte alespoň 15 minut předtím, než začnete grilovat.

Rybí maso i kůži předtím vždy důkladně potřete olejem (a kořením či bylinkami svého srdce), jinak se rychle připeče. Někteří kuchaři dokonce olej aplikují přímo na rozpálený grilovací rošt s pomocí kuchyňských kleští a ubrousku navlhčeného v oleji.

Zkuste rybu jinak. S celerovým pyré nebo chilli

4) Zjistěte, jak dlouho grilovat

Syrový ani vysušený filet není to pravé ořechové. Naštěstí máme spolehlivou pomůcku, jak odhadnout čas potřebný ke grilování ryb.

Filety grilujte na přímém, intenzivním žáru přímo nad uhlíky. Než začnete, změřte si výšku nejtlustší části masa a řiďte se následujícím pravidlem:

Čas na grilu

  • 3-5 minut
  • 6-10 minut
  • atd.

Co se týče grilování ryb v celku, je lepší grilovat na nepřímém žáru v okrajové části grilu. Podle tloušťky a velikosti je nechte opékat 15 – 30 minut. Zda je maso hotové můžete průběžně kontrolovat tím, že nakouknete do břišní dutiny.

Pokud máte možnost, grilujte filety i celé ryby pod víkem. Průběžně je kontrolujte, ale přitom se jich nedotýkejte (ani do nich nepíchejte vidličkou). Místo toho si jen počkejte.

5) Nechte rybu, ať se pustí

Musíte-li rybu z grilu páčit silou, opékaná strana ještě není hotová. Proto křehké rybí maso nikdy netrhejte z roštu násilím – jen si tím zdecimujete večeři. Raději vyčkejte. Pokud jste dodrželi předchozí rady, maso se roštu pustí samo, jakmile bude hotové.

6) Správná otočka

Moment pravdy je tu. Filety vždy otáčíme maximálně jednou, jinak se budou zbytečně vysušovat a navíc riskujeme, že je zbytečně potrháme. Neotáčíme je kleštěmi ani vidličkou – do grilovaného masa nikdy nepícháme. Namísto toho použijeme tenkou obracečku Tescoma.

Tu opatrně vsuneme pod filet a jemným pohybem ze strany na stranu se propracujeme až do středu. Pokud vidíme, že děláme více škody než užitku, strana ještě není hotová. Druhou obracečkou (nebo jiným tupým nástrojem) si podržíme druhou stranu filetu a pak ho opatrně otočíme.

Tip – velmi tenké filety (méně než 2 cm) často ani otáčet nemusíte. Stačí, abyste je opékali na silném žáru a pod víkem.

7) Maso musí odpočívat

Máme hotovo, filet jsme sundali v jednom kuse a teď nám sedí na talíři. Můžeme začít jíst, že? Chyba!

Chcete-li si rybu opravdu vychutnat, nechte ji odpočívat alespoň 5 minut. Masíčko díky tomu změkne a vrátí se do něj šťáva – zkrátka každé sousto bude ještě mnohokrát lepší.

8) Zkuste speciální rošt

Pokud se přeci jen bojíte, že se vám ryba připeče, kupte si na ní speciální rošt. Odpadnou vám starosti s otáčením, takže se můžete plně soustředit na to, aby se masíčko upeklo tak akorát. Koupit ho můžete zde.

Budete mít zájem:  Vitamín B 17 je módní hit. Existuje ale vůbec?

9) Bonusová kulišárna

Máte rádi experimenty a sbíhají se vám sliny z kombinace citrusů a masa? Máme pro vás alternativní řešení rybích problémů! Stačí filety na roštu podložit nakrájenými plátky pomeranče, citronu nebo limetky. Maso se vám nepřipeče a navíc získá delikátní citrusový nádech.

Možností je však více – milovníci masa zas mohou rybí maso zabalit třeba do plátků slaniny.

Vyzkoušejte naše triky s rybami z nabídky Košík.cz a uvidíte, že vás čeká vynikající hostina. Kompletní výběr ryb a mořských plodů najdete zde.

Dumáte, jakou přílohu k rybě upéct? Zkuste naše tipy na grilovanou zeleninu.

Je to úžasné. Filetům z tresky s celerovým pyré propadla Dagmar Pecková

Milovníci ryb a lehkých jídel si přijdou na své. Patří mezi ně i operní zpěvačka, vášnivá kuchařka a gurmetka Dagmar Pecková, která si užila porci tresky pošírované v lanýžovém oleji s celerovým pyré a citronovou omáčkou. Recept jí vysvětlil šéfkuchař pražské restaurace Nuance Petr Vondrášek.

11 fotografií

  • Filet z tresky
  • filet z treskyolivový olej
  • pár kapek lanýžového oleje
  • Postup:

Filet z tresky zbavíme kostí a kůže a pošírujeme (jemně vaříme při nízké teplotě) v hrnci s olejem, do kterého přidáme pár kapek lanýžového oleje kvůli chuti. Filet musí být zcela ponořený. Takto ho táhneme při cca 80 stupních asi 15 až 20 minut.

  1. Díky tomuto postupu se neztratí tolik rybí chuť a lanýžovým olejem získá pokrm ještě další rozměr.
  2. Citronová omáčka
  3. zbytky z tresky1 cibule½ mrkve¼ celeruPár kuliček černého pepře50 ml smetany ke šlehání1 citronsůl
  4. bílý pepř

Postup:

Použijeme vývar z tresky, na který jsme použili kosti i kůži z ryb, dále cibuli, celer, mrkev a přidáme pár kuliček pepře.

Rybí kousky dáme do hrnce, přidáme studenou vodu, díky čemuž se rybí vývar nezakalí. Přidáme mrkev, celer a cibuli. Jakmile se ve vývaru udělá pěna, odstraníme ji naběračkou nebo lžící. Tím zamezíme, aby byl rybí vývar kalný. Přidáme pár kuliček pepře a rybí vývar máme hotový za 30 až 40 minut od bodu varu.

Vývar pak redukujeme, aby získal hustší konzistenci a větší sílu v chuti. Poté do vývaru přilijeme trochu smetany ke šlehání, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, trochu soli a bílého pepře. Provaříme a podáváme k rybě.

  • Celerové pyré
  • 1 bulva celeru1 litr mlékaoříšek máslasnítka tymiánu
  • sůl

Postup:

Celer nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme mléko a do něj celerové kostky. V mléce se budou vařit doměkka. Musíme vše vařit pozvolna, mléko má totiž tendenci se připalovat a vzkypět.

Po uvaření mléko slijeme a změklý celer dáme do stolního mixéru, přilijeme trochu mléka a rozmixujeme. Dochutíme solí a tymiánem. Mléka používáme do pyré spíše méně. Celer samotný totiž obsahuje hodně vody a vařením v mléce se neztrácí. V případě potřeby ale můžeme zředit.

Celerová sláma

½ bulvy celerurostlinný olej

  1. Postup:
  2. Celer nakrájíme nejdříve na tenké plátky asi 1-2 mm silné, pak na tenoučké nitky, které smažíme v rozpáleném oleji.
  3. Celer na plátky
  4. ½ bulvy celeruvoda na vaření
  5. sůl
  6. Postup:
  7. Celer nakrájíme na tenké plátky asi 1-2 mm silné a tyto plátky pak krátce povaříme v osolené vodě, aby změkly, ale byly na skus.
  8. Petr Vondrášek

Kuchařem se vyučil v Praze – Braníku. Vaří rád českou kuchyni v moderním pojetí s využitím nejlepších evropských surovin. Ke kladení jídla na talíř přistupuje podobně jako výtvarník. Dnes pracuje jako zástupce šéfkuchaře v restauraci Nuance Hotelu Rott v Praze.

Související příspěvky

Bezlepková jarní polévka z červené řepy podle Martina Babici

Jednoduchá příloha k české kuchyni – restované bramborové noky

Jezte moderně. Připravte si dýňové cappuccino, trendy polévku z dýně Hokaido

Jak vybírat suroviny na sushi: Pravidla, která byste měli mít na paměti

Sushi už dávno není jen výsadou bohatých. Dnes si na něm může pochutnat každý, a to klidně i v pohodlí domova. Základem jsou dobré a kvalitní suroviny na sushi, které dnes seženete na spoustě míst. Přitom vůbec neplatí, že všechny musí mít nálepku „na sushi“.

Jak na ryby

Moře bohužel nemáme a na výlet pro čerstvou rybu je to k němu daleko. Zatímco v přímořských státech si čerstvé ryby mohou dopřát každý den, my takové štěstí nemáme. Pro domácí podmínky si ale vystačíte i s rybou zmraženou.

Dvě nejoblíbenější ryby, tuňák a losos, vždy procházejí po výlovu hlubokým zmrazením, které navíc usmrtí všechny případné parazity. Jelikož se rybí maso pro sushi konzumuje syrové, je zákazník tímto způsobem chráněn.

Sushi rýže

Pravou japonskou sushi rýži na našem trhu neobjevíte. Je totiž přísně zakázáno ji vyvážet. Přesto by neměl být problém narazit na speciální sushi rýži, ve které je přimíchaný rýžový ocet. Ten neslouží k dochucení pokrmu, ale k jeho konzervování. Rýžový ocet zabrání rychlému kvašení rýže.

Ačkoliv sushi rýži už dnes seženete téměř ve všech supermarketech, sushi vám bude chutnat i v případě, že sáhnete po klasické kulatozrnné rýži. Pokud nejste opravdoví fajnšmekři, rozdíl pravděpodobně ani nepoznáte.

Sushi ocet můžete nahradit

Pokud vyrazíte do specializované prodejny, najdete tam i ochucený sushi ocet. Jde o hotovou směs na rýži, kterou dochucují rýži i Japonci. Pokud na speciální ocet nenarazíte, pořád si můžete vystačit s běžným vinným octem a cukrem.

Čerstvé wasabi téměř neseženete

Mezi  další suroviny na sushi patří wasabi. Je to zvláštní obdoba křenu, která svou ostrostí připomíná hořčici nebo chilli papričky.

Vzhledem k tomu, že je rostlina velmi náročná na pěstování, tak na ni u nás v čerstvé formě téměř nenarazíte.

Nahradí ji běžná wasabi pasta, tedy křen obarvený na zeleno anebo s malým obsahem pravého kořene wasabi.

Na sójové omáčce nešetřete

Ošidit můžete spoustu věcí, kvalitu sójové omáčky ne. Namáčí se do ní hotové sushi a nekvalitní omáčka by zkazila výsledný požitek z lahodného pokrmu. Hledejte proto opravdu kvalitní omáčku, sázka na jistotu je sójová omáčka Kikkoman, která je přírodně fermentovaná a svou plnou chuť získává zráním.

Budete mít zájem:  10 tipů, co jíst pro zdravé vlasy

Řasa nori jako závěrečná tečka

Řasa nori, ve které je sushi obaleno, bývala dříve nejluxusnější částí pokrmu. Na přípravu sushi se totiž používala divoká řasa, která se zpracovávala ručně a sušila na slunci. Dnes na speciální řasu narazíte i ve větších supermarketech.

Chystáte se na domácí přípravu sushi? Vyberte ty správné suroviny na sushi a připravte svým blízkým tu nejlepší japonskou hostinu. Nemusíte utratit majlant, stačí sáhnout po kvalitních ingrediencích.

Tip:  Zkuste si připravit jednoduché a výborné domácí dračí rolky.

Zkuste Rybu Jinak S Celerovym Pyre Nebo Chilli Vitalia Cz – The Paint Collections

Zkuste Rybu Jinak S Celerovým Pyré Nebo Chilli Vitalia Cz

Vitalia.cz » jídlo » co jíst » zkuste rybu jinak. s celerovým pyré nebo chilli. zkuste rybu jinak. s celerovým pyré nebo chilli redakce 20. 12. 2016 1 nový názor. sdílet internet info vitalia.cz ( vitalia.cz) chytře na život. issn 1802 8012. Kapr na modro, štika s bramborem a losos a másle – to je nuda. vsaďte na originální moderní kuchyň, dejte si letos rybu jinak.

ať už půjde o kapra,…. Dec 20, 2016 kapr na modro, štika s bramborem a losos a másle – to je nuda. vsaďte na originální moderní kuchyň, dejte si letos rybu jinak. ať už půjde o kapra,…. Zkuste rybu jinak. s celerovým pyré nebo chilli recepty. kapr na modro, štika s bramborem a losos a másle – to je nuda. vsaďte na originální moderní kuchyň, dejte si letos rybu jinak.

ať už půjde o kapra, lososa nebo tresku. redakce 20. 12. 2016 počet ( vitalia.cz) chytře na život. issn 1802 8012. Zkuste rybu jinak. s celerovým pyré nebo chilli recepty. kapr na modro, štika s bramborem a losos a másle – to je nuda. vsaďte na originální moderní kuchyň, dejte si letos rybu jinak. ať už půjde o kapra, lososa nebo tresku. redakce 20. 12. 2016 počet ( vitalia.

cz) chytře na život. issn 1802 8012.

Zkuste Rybu Jinak S Celerovým Pyré Nebo Chilli Vitalia Cz

Zkuste rybu jinak. s celerovým pyré nebo chilli recepty. dejte si letos rybu jinak. ať už půjde o kapra, lososa nebo tresku. redakce 20. 12. 2016 počet nových komentářů 1. co budou jíst na vánoce nejlepší foodblogeři? ( vitalia.cz) chytře na život. issn 1802 8012.

Lahodná kombinace zeleniny a ryby – po tomto jídle rozhodně nemůžeš ztloustnout. petra soukupová, Šumperk. Další suprovou zprávou je, že na červy si můžete zachytat s jakoukoliv rybolovnou metodou. Červy lze použít při kaprařině, „klasické“ položené, feederu, plavané nebo při lovu na dírkách.

ten výběr možných lovů s červy je „téměř nekonečný“. hlavně se nebojte experimentovat a na červy prostě nezapomínejte. Semena infinity chilli si zakoupíte v e shopu seminka chilli.cz bhut (ghost) jolokia.

pěstitelé chilli z assamu v indii společně s chile pepper institutem analyzovali u veřejnosti známější chilli papričku bhut jolokia s výsledkem 1,041,427 scovilleho pálivých jednotek shu. a v roce 2006 byla zařazena do guinessovy knihy. Jinak v popisku u praire faire na seminka chilli.

cz je psáno, že “ je odrůda primárně šlechtěna k pěstu v truhlících nebo květnících“ ,což druhotně neznamená, že by se nemohla vysadit na ten záhonek, sice dost dobře nechápu proč tohle chceš udělat, protože tahle konkrétni chilli, je jako okraska a dáva se do.

Zkuste Rybu Jinak S Celerovým Pyré Nebo Chilli Jídlo Recepty A Zdravé Jídlo

Minule jsme vám nabídli tři recepty, jak připravit králíka. tentokrát se podíváme na ryby. ty můžeme připravovat různými způsoby. lepší chuť maso získá, když ho přes noc naložíte do marinády. zkuste třeba hit farmářských trhů rybí hranolky. Celer očistíme a nakrájíme na menší kousky. uvaříme do měkka ve vodě s mlékem.

uvařený celer rozmixujeme a dochutíme chef tekutým koncentrátem zeleninovým. na talíř rozetřeme pomocí cukrářské karty celerové pyré, přidáme rybí hranolky a dozdobíme citronem a byklinkami. Pokud pěstujete chilli v bytě nebo na balkóně, potřebují maximum světla a teplo. severní balkón není vhodný.

chilli můžete pěstovat v truhlících, rostlina v truhlíku je ale maximálně závislá na vaší péči. chilli vyžadují vysoce kvalitní substrát s dostatkem organické hmoty, neslévavý.

Pyré z chilli • 1 kg čerstvého nebo mraženého chilli • 2 dcl vinného octa • 1 dcl olivového oleje • sorban draselný (pokud chcete uchovávat mimo lednici po delší dobu) do nádoby s olivovým olejem a octem vložíme očištěné a semen zbavené lusky. tyčovým mixérem rozmixujeme na kašičku.

Zkuste pečenou rybu na kajenský způsob nebo salát z papáji podle rozepsaných receptů zdeňka pohlreicha sedmá premiérová řada oblíbeného pořadu teď vaří šéf! jede dál a s ní i šéf ve své kuchyni na statku.

Zkuste Rybu Jinak S Celerovým Pyré Nebo Chilli Vitalia Cz

Chtěl bych se zeptat, co to může být, když si doma asi 2 měsíce pěstuju chilli, ale v poslední době se mi v pokoji kolem rostlinek rojí takové maličké černé mušky. jsou to potvory, když jich za den zabiju 5 6, druhy den abych to dělal znova. Příští rok si můžete zasadit chilli papričky.

chilli rozkrojte podélně a pod vydlabání semínek dejte do sušičky. celou dobu si nesahejte na obličej ani nikam jinam, jinak vás to bude hodně pálit, to mi věřte. sušte na 45 stupňů 12 hodin. zkuste, jestli se po ohnutí paprička zlomí. pokud ne, sušte ji ještě déle. Kdo kůži nemá rád, měl by ji sundávat až na hotové surovině.

ryba s kůží drží lépe pohromadě, navíc obsahuje nejvíce chutí, které se při smažení uvolňují do celého masa. 4) solíte předem. pokud rybu kořeníte a solíte dlouho předem, protože vám jinak nechutná, nepoužíváte čerstvou surovinu. Když se řekne chilli paprička nebo feferonka, většina lidí si představí podlouhlou červenou papričku.

u spousty chilli papriček tomu tak opravdu je, ale existuje a pěstuje se mnohem větší množství chilli papriček, které mají ve stadiu zralosti jiný tvar a hlavně i barvu. 1996 2021 copyright c mrk.cz s.r.o. issn 1801 9668. na všechny materiály zde uveřejněné se vztahují autorská práva. za obsahy sdělení jsou zodpovědni jejich zadavatelé. mrk.

Budete mít zájem:  Jak se má správně čepovat pivo? Každý pivovar to vidí jinak

cz nemá povinnost rozhodovat o pravdivosti či legálnosti sdělení uživatelů.

Zkuste Rybu Jinak S Celerovým Pyré Nebo Chilli Vitalia Cz

Přinesli jste si z výlovu čerstvého kapra? Zkuste ho připravit jinak. Máme pro vás recept na salát i škvarky

Na zamražení ryby do Vánoc je ještě daleko a klasické řízky se salátem si chceme vychutnat až u štědrovečerního stolu. Ryba se dá pochopitelně připravit na mnoho způsobů, i když osmažené podkovy z kapra asi v kuchyňských úpravách vedou. A to je škoda, protože nejen kapr se dá připravit na mnoho způsobů.

Kapr obecný je dnes jednou z nejhojnějších a nejrozšířenějších ryb světa. Kromě původního obrovského areálu rozšíření sahajícího od povodí Dunaje až do Japonska byl vysazen na mnoha místech světa.

Někde je ceněnou produkční rybou (Izrael, Indonésie, některé státy Afriky), jinde nenáviděným škůdcem a původcem zhroucení mnoha původních ekosystémů (Austrálie, USA). Kapr dobře snáší manipulaci a transport.

Jen málo dalších druhů je podobně vhodných pro komerční chov a kapr je jednou z nejdéle chovaných ryb.

Jistě každý už slyšel o kapřích škvarcích, tedy o kostičkách okořeněného a usmaženého masa ve fritovacím hrnci. Tenhle recept koluje na mnoha serverech rybářů i kulinářů a mezi samotnými rybáři je oblíbenou úpravou ryby. Pokud nemáte zrovna kapra, nevadí, takto připravíte jakoukoli rybu, tedy vyjma těch, které si to nezaslouží.

Asi těžko budete takto připravovat královskou rybu candáta nebo štiku. To by byla škoda. Ale recept je vhodný i na takzvané plevelné ryby, které nejsou zrovna moc oblíbené kvůli množství kostí. Takže třeba takové cejny na tuto úpravu lze doporučit. Smažením menších kousků těchto ryb upražíte i množství kostí, které obsahují, a škvarky můžete bez obav konzumovat.

Jak si tedy kapří škvarky připravíme?

Kapří škvarky:

Budeme potřebovat asi půl kila filetů z kapra, které jsme si předem připravili a zbavili tak rybu těch největších kostí. Filety nakrájíme na kostky. Ideální je, když tyto kostky prosolíme a necháme uležet v lednici do dalšího dne, než se vrhneme na samotné škvarky.

Podle chuti můžeme kousky masa promíchat nejen se solí, ale i s vylisovaným česnekem. Pak si připravíme v míse směs hladké mouky s pepřem, sladkou i pálivou paprikou, to podle chuti, někdo pálivou papriku nedává. Odleželé ryby vložíme do mísy se směsí a protřepáním obalíme.

V sítu pak zbavíme kostky přebytečné směsi potřepáním a na rozpáleném oleji či sádle osmažíme dozlatova a křupava.

Můžete pochopitelně směs upravit podle své chuti třeba přidáním grilovací směsi nebo koření na ryby, někdo přidá drcený kmín. Jak jsme již uvedli na začátku, drobné kosti pražením změknou, a proto tímto způsobem můžete připravit i jiné, drobnější ryby. Jen se doporučuje kvůli velkému množství kostiček nakrájet je jemněji, aby se kůstky spolehlivě upražily a nevadily při konzumaci.

Existuje mnoho receptů na méně známé úpravy kapra. My jsme pro vás připravili ještě tři.

Kapr s křenem:

Budete potřebovat asi 1,5 kg kapra, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 2 lžíce citronové šťávy, 15 dkg másla, sůl, pepř a zelenou petrželku. Očištěného kapra rozporcujte, dobře osolte a zakápněte citronovou šťávou.

Pak máme asi dvě hodiny čas, protože tuhle dobu necháme kapra odležet. Poté rybu za častého polévání máslem pečeme v troubě 20 až 30 minut dočervena.

Těsně před podáváním na talíři porci posypeme lžičkou křenu, přelijeme máslovým výpečkem a ozdobíme nasekanou petrželkou. Skvěle k tomu chutnají vařené brambory.

Kapr v pivním těstíčku:

Na tento recept si připravte asi 1 kg kapra, 3 vaječné bílky ušlehané do sněhu, 250 g hladké mouky, 300 ml piva, 1 lžíce cukru, kmín, sůl, pepř a olej.

Očištěného kapra pokrájíme na kousky o tloušťce asi 3 centimetry, zakapeme šťávou z poloviny citronu, osolíme a opepříme. V misce pak smícháme v pivu hladkou mouku a 3 žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do těstíčka.

Do těstíčka přidáme špetku muškátového oříšku a v pánvi pak smažíme rybu obalenou v těstíčku dozlatova asi pět minut. Rybu vyndáme a necháme okapat na papíru.

Mnoho lidí má rádo i rybí saláty. Ten se dělá ze syrové ryby, ale někomu prostě syrová ryba nejede. Nevadí, přinášíme recept na salát z vařeného kapra.

Rybí salát:

Na salát budete pochopitelně potřebovat jednoho celého kapra průměrné velikosti. Musíme si nejdříve připravit nálev, v němž rybu povaříme. Do hrnce dejte půl litru vody, půl litru octa, čtyři celé pepře, 4 kuličky nového koření, dva bobkové listy, šťávu z jednoho citronu a do nálevu dejte přiměřeně soli.

Kapra bez kůže uvařte v nálevu, jakmile projde ryba varem, vypněte sporák a nechte rybu 24 hodin v nálevu. Pak vás čeká náročný úkol – rybu pak musíte zbavit kostí, to znamená pěkně ji obírat rukama a vyndavat i ty nejmenší kostičky.

Když máte hotovo, nakrájejte nadrobno tři středně velké cibule, ty vložte do mísy s vykoštěnou rybou, vysypte sterilovanou zeleninu Moravanku a přidejte velkou 400gramovou tatarskou omáčku. Doporučujeme z Moravanky odstranit feferonky. Kdo má raději zeleninu drobnější, můžete zeleninu ze sklenice pokrájet.

Salát vám v lednici vydrží několik dní a pokud se někomu bude zdát málo dochucený, není nic jednoduššího, než si do porce na misce kápnout trošku octa či přidat sůl a pepř.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector