Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?

Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít? Když na mě v mém oblíbeném kelímku Sudocremu začalo pomrkávat dno, říkala jsem si, jestli si koupit kelímek nový nebo si tu svoji oblíbenou zinkovou mast zkusit vyrobit. Sudocrem mi totiž, dalo by se říct skoro zázračně, pomáhá na pupínky, i na ty podkožní. Krásně je zmenší a vysuší a za pár dní po nich není ani památky. Není to tak, že by pupínek přes noc zmizel, ale hojí se mnohem rychleji než když ho nenamažu. Podle ohlasů v diskuzích ale někomu naopak nepomáhá vůbec, je to opravdu individuální. Kromě toho je původně určen jako mazání na dětské zadečky proti opruzeninám, ekzému, na drobné oděrky a popáleniny. Je to takový všelék a na spoustě beauty blogů určitě narazíte na samé pochvalné recenze.Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?

Když jsem se chystala na jeho výrobu, tak jsem si nejprve prostudovala složení. Pro větší názornost jsem jednotlivé složky označila barevně. Zelené jsou účinné a prospěšné látky, červené konzervanty, stabilizátory a ropné produkty, žluté parfémy a neutrální voda a emulgátor je bez barvy.

Složení Sudocremu: aqua, paraffinum liquidum, zinc oxide, paraffin, lanolin, cera microcristallina, sorbitan sesquioleate, benzyl benzoate, cera alba, benzyl alcohol, linalyl acetate, propylene glycol, benzyl cinnamate, lavender oil, citric acid, BHA

Takže nic moc. V Sudocremu najdeme tyto složky ropných produktů: paraffinum liquidum, parafín, cera microcristallina, propylene glycol, BHA.

Parafíny (paraffin, paraffinum liquidum), vazelína, minerální oleje a parafínové vosky se používají jako velmi levná náhrada výrazně hodnotnějších rostlinných olejů, které mají oproti ropným látkám zdraví prospěšné vlastnosti, ale jsou pro výrobce cenově nevýhodné. Propylene glycol zvlhčuje, rozpouští a udržuje viskositu produktu.

Cera microcristallina je krystalický minerální vosk, používá se pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků a zajímavé je, že je komedogenní. BHA, což je vlastně E320 – Butylhydroxyanisol, je látka, která se vyrábí z vedlejších produktů vznikajících při zpracování ropy a v kosmetice se používá jako konzervant a stabilizátor.

Zajímavé je, že jeho použití je zakázáno ve výrobcích pro děti, pro které je Sudocrem primárně určen. Dalším konzervantem, tentokrát více přírodním je tu kyselina citrónová (citric acid).

Sorbitan sesquioleate je emulgátor, takže umožňuje smísit dvě nebo více nemísitelných fází, například oleje s vodou. 

Kromě ropných derivátů najdeme ve složení i přírodní složy. Lanolín se vyrábí z ovčí vlny, má výrazné hydratační schopnosti, chrání pokožku i oděv před vlhkem. Svým složením a vlastnostmi je lanolin ze všech přirozených tuků lidskému kožnímu tuku nejblíže.

Ve formě vazelíny se používá jako základ pro výrobu mastí, ale především je to velice dobrý prostředek pro péči o kůži, protože funkčně nahrazuje kožní tuk. Lanolin zjemňuje a zvláčňuje kůži a pomáhá při drsné a popraskané kůži.

Používá se třeba taky na impregnaci vlněných dětských plenek.

Cera alba je bílý včelí vosk, který vznikne vybělením žlutého včelího vosku.

V kosmetice zastává funkci emulgátoru a zahušťovadla, funkcí včelího vosku v kosmetice je především ochrana pokožky proti vnějším vlivům, včelí vosk zůstává na povrchu a vytváří ochrannou vrstvu, pomáhá tak dalším látkám s hojením a regenerací poškozené pokožky, zatímco ji sám hluboce vyživuje a zvlhčuje.

Je také protizánětlivý, zmírňuje otoky, má hojivé a zklidňující účinky zvláště na drobná poranění, záněty nebo popáleniny. Na pokožce vytváří voděodolnou vrstvu, tak kůži chrání a zabraňuje jejímu dalšímu poškození.

Benzyl cinnamate, linalyl acetate a benzyl benzoate jsou přirozeně se vyskytující složky éterických olejů a spolu s levandulovým olejem (lavender oil) je tu použita pro parfemaci.

Benzyl alcohol  je organický alkohol přirozeně se vyskytující v ovoci ,čaji, rostlinách, pryskyřici aj. ( lze jej nalézt např. v meruňkách, kakau, brusinkách, houbách, medu a je také součást esenciálních olejů, jako je hyacint, sezam, jasmín a ylang-ylang).

V kosmetice se používá jako konzervant a rozpouštědlo (snižuje hustotu produktu). Snadno se vstřebává do pokožky. Je antibakteriální, antiseptický, lehce anestetický, zabraňuje růstu mikroorganismů, zmírňuje pocit svědění a ulevuje od bolesti.

Může způsobovat alergickou reakci (stejně jako ostatní vonné látky), je také slabě fototoxický a může být příčinou vzniku pigmentací na tváři.

Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?

Po vyškrtnutí vody a zmíněných ne úplně přírodních složek nám ve složení zbyde: aquaparaffinum liquidumzinc oxideparaffin,lanolincera microcristallinasorbitan sesquioleatebenzyl benzoatecera albabenzyl alcohollinalyl acetatepropylene glycolbenzyl cinnamatelavender oilcitric acidBHA. Tedy oxid zinečnatý, lanolín, včelí vosk a vonné složky. Protože parafín se dá snadno nahradit přírodním bambuckým máslem, potřebujeme už jen oxid zinečnatý a případně nějaký éterický olej. Stejně dobře ale mast bude fungovat i bez něj. A protože moje mast bude bez obsahu vodní složky, není třeba používat konzervanty.Co z toho jsem zapracovala do svého krému? 

  • Oxid zinečnatý je hlavní účinnou složkou krému, je protizánětlivý a pomáhá zklidnit podrážděnou pokožku. Mám ho doma od té doby, co jsem vyráběla tento lehký fluid. 
  • Bambucké máslo (nahrazuje ropný parafín) dodává pokožce hydrataci a výživu, je účinné při ekzémech, lupénce a akné. Působí protizánětlivě a urychluje hojení.
  • Lanolín je ze všech přirozených tuků lidskému kožnímu tuku nejblíže, funkčně nahrazuje kožní tuk. Lanolin zjemňuje a zvláčňuje kůži a pomáhá při drsné a popraskané kůži.
  • Kvalitní rostlinný olej, já jsem použila meruňkový, který mám zrovna doma. Použít ale můžete jakýkoliv váš oblíbený, jen pozor na ucpávání pórů – viz tabulka tu.
  • Přírodní včelí vosk je bohatý na vitamín A a při použití v kosmetice je pokožka díky němu hebká a vláčná.
  • Můžete přidat i pár kapek oblíbeného esenciálního oleje, já mám mast bez parfemace.

Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?

NA 50 ml VÝSLEDNÉ MASTI JSEM POUŽILA:

  • 5 lžiček bambuckého másla 
  • 5 lžiček lanolínu
  • 1/4 lžičky včelího vosku 
  • 4 lžičky meruňkového oleje 
  • 3,5 lžičku oxidu zinečnatého (cca 20 % obsahu)
  • hrneček na míchání, lžičku na odměřování, metličku nebo kapučínovač, jemné sítko, vysokoprocentní líh na dezinfekci pracovní plochy i nástrojů, kalíšek nebo skleničku 
  • případně na cedulku s popisem samolepicí etikety.

Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?

POSTUP:

  1. Vydesinfikujeme si pracovní plochu i všechny nástroje.
  2. Nejprve rozpustíme všechny tuhé složky. Zahříváme jen tak dlouho, aby se rozpustily. 
  3. Poté přidáme olej a důkladně smícháme.
  4. Nakonec vmícháme oxid zinečnatý, nejlépe jej nejprve přesejeme přes jemné sítko, mícháme důkladně, aby v krému nebyly hrudky. 
  5. Přelijeme do kalíšku a dáme ztuhnout do ledničky. Nenechávejte mast tuhnout při pokojové teplotě, mohly by se vytvořit tvrdé hrudky.

Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít? A jaký krém je? Zatím se mi zdá, že se jak konzistencí, tak i účinností blíží Sudocremu, tak snad to tak bude i nadále! :))

Budete mít zájem:  Abcd – terapie

Zkoušeli jste také vyrábět nějakou domácí kosmetiku? Jak dopadla? :))

/ foto moje ©gathermoments

Oxid zinečnatý proti stárnutí

Kontakty Tipy pro zdravé opalování Sluníčko je tu ve své síle a to kromě porce energie a dobré nálady znamená také potřebu užívat si ho s rozumem.

Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?

Oxid zinečnatý proti stárnutí přišel čas podívat se pod pokličku opalovacím krémům. Potřebujeme je? Záleží na typu pleti a prostředí, u moře a na horách je působení sluníčka silnější. Je samozřejmě rozumné nepobývat dlouho na prudkém slunci a v létě přes poledne trávit čas raději ve stínu.

Zlatý ochranný olej na opalování

UVB záření je odpovědné za spálení kůže, kdežto UVA proniká hlouběji a podílí se na stárnutí pokožky. Obě záření tak mají při delší expozici na pokožku negativní vliv a v nejhorším případě mohou způsobit i rakovinu kůže.

  • 3 tipy, jak v obchodě snadno poznat zdravý opalovací krém | Econea blog
  • Nejlepší ošetření rtů proti stárnutí

Zkratka SPF, podle které vybíráme ochranné prostředky, znamená sun protection factor, tedy sluneční ochranný faktor. Je to číslo, kterým se násobí doba, po kterou může být běžná kůže vystavena slunci, aniž by se spálila asi 15 minutale to je pro každého samozřejmě poměrně individuální.

  • OXID ZINEČNATÝ NA VÝROBU KOSMETIKY
  • Tipy pro zdravé opalování | Bioplaneta – Bio potraviny, raw food a ekologická drogerie v Plzni!
  • Zlatý ochranný olej na opalování – mskssnina.sk
  • Možné vedlejší účinky oxidu zinečnatého Jak vám může zinková mast pomoci?
  • Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít? | mskssnina.sk
  • Suchá kůže vrásky
  • Zinek je kov, který se relativně často vyskytuje v přírodě ve formě různých minerálů.
  • Twinluxe hydratační prostředek proti stárnutí

Konvenční opalovací krémy V běžných opalovaích krémech najdeme skutečný chemický koktejl, dá se možná říct přímo škodlivý, a to nejen pro nás, ale i pro život v mořích.

Podle odhadu vědců se každoročně smyje oxid zinečnatý proti stárnutí plavců až tun opalovacích krémů celosvětově.

Složky konvenčních opalovacích krémů způsobují aktivaci viru v symbiotické řase, která se poté oddělí od korálu a ten ztrácí svoji barvu, výživu a umírá.

Tyto prostředky působí díky chemickým minerálním filtrům, které vstřebávají ultrafialové záření.

Chemické sluneční filtry často obsahují kombinaci tří až šesti účinných látek, k tomu parabeny, chemické vůně, někdy soli oxid zinečnatý proti stárnutí a často tzv.

Tak jako další konvenční kosmetika jsou takové opalovací krémy běžně dostupné, a proto si myslíme, že jsou bezpečné.

Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?

Ale faktem je, že mnoho studií zjistilo oxid zinečnatý proti stárnutí vazby mezi aktivními chemickými přísadami způsobujícími poškození buněk, alergie, a dokonce i hormonální poruchy. Přírodní opalovací prostředky Naproti tomu přírodní krémy fungují díky sloučeninám, které se získávají z minerálů, nejčastěji je to oxid zinečnatý zinc dioxide a oxid titaničitý titanium dioxide.

Ty pokožku nedráždí, vytváří na ní lehký film, který škodlivé záření odráží. Dále obsahují různé přírodní oleje s pečujícími účinky, jako vůně jsou použity éterické oleje.

OXID ZINEČNATÝ – ZINKOXID 50g

A nyní už konkrétně. Nízký SPF poskytnou i jednodruhové přírodní oleje, například jojobovýkokosový nebo makadamiovýobvykle je SPFzáleží na kvalitě. Poslouží také čisté bambucké máslo.

Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?

Pro svůj nízký ochranný faktor se hodí především pro tmavou pleť. Můžete si z nich také namíchat svůj vlastní krém : Olej z pšeničných klíčků odpovídá SPF 20 — pšeničné klíčky jsou bohaté na vitamíny E, K, B a minerály, takže Vás chrání také před volnými radikály.

Jeho výhodou je i to, že je poměrně stabilní a nekazí se. Skvělou variantou pro použití na obličej je BioAroma krém z několika pečujícíh olejů. Doporučuje od prvních jarních paprsků používat preventivně každý den jako denní krém.

3 tipy, jak v obchodě snadno poznat zdravý opalovací krém

Obsažený mrkvový olej je známý pro regenerační účinek a jemný samoopalovací efekt. Má přirozený SPF faktor. Olej z pšeničných klíčků má za úkol zjemňovat a tonizovat pokožku.

Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?

Díky vysokému obsahu vitamínu E bojuje proti předčasnému stárnutí a působí proti vráskám. Avokádový olej je známý schopností oxid zinečnatý proti stárnutí a hydratovat pleť.

Máte-li raději klasické opalovací krémy, tady jsou: Eco ochranný sluneční krém SPF Pečuje a chrání citlivou pokožku a zanechává ji hebkou a vláčnou. Obsahuje aktivní složky té nejvyšší kvality, jako jsou např.

Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?

Díky rozprašovači se snadno a rychle používá. Stejně jako ostatní produkty z řady SUN od Lavery je vhodný i pro miminka, děti a velmi citlivou pokožku. Bez vůně.

Bezpečné opalování

Je vyroben výhradně z biologicky rozložitelných složek a je vhodný pro citlivou pokožku těch nejmenších. Pokožka je tak chráněna před negativními vlivy slunečního záření, a to bez kontaktu se škodlivými látkami či chemikáliemi, které opalovací krémy často obsahují.

Zajistí tak tu nejbezpečnější péči při pobytu na slunci pro děti i rodiče. Aktivní látkou je oxid zinečnatý bez nanočástic.

Krém je lehce roztíratelný a nezanechává bílý film – nejen pro tyto vlastnosti je výjimečný. Butterbean Simple má tekutou konzistenci tělového mléka, lehce se roztírá a je vhodný k aplikaci na ramena, záda a nohy.

  1. laSaponaria Denní krém proti stárnutí SPF 30 BIO (50 ml) | mskssnina.sk
  2. Postup: Nejdříve si stanovte požadovaný SPF faktor, který chcete získat z oxidu zinečnatého.
  3. Uvitala bych obcasny slevovy kod ci vyhodne balicky, akce.
  4. Bezpečné opalování Zdroj: pexels.
  5. Jak se zbavit sousedství

Na pokožce nezanechává bílý film. Zajistí spolehlivou ochranu proti slunečnímu záření. Z mechanické jemné vrásky nad horním rtem bez obsahu aerosolu se krém snadno aplikuje v každé situaci.

Míváme dojem, že nás chrání.

Domácí zinková mast

Zinková mast, vlastně zinek obecně, jsou vyhlášeným pomocníkem pro péči o naši pleť, zejména pokud potřebujeme podpořit její regeneraci. Napadlo vás ale někdy, že takovou zinkovou mast si velmi snadno můžete vyrobit doma? Možných receptů jsou spousty, já vybrala jednu velice jednoduchou kombinaci tří surovin.

Co potřebujeme:

  • oxid zinečnatý (velmi jemný bílý prášek)
  • bambucké máslo
  • extra panenský olivový olej
  • příhodný kalíšek

Bambucké máslo a olivový olej budou tvořit hmotu mastičky. Vybrala jsem je proto, protože mají velmi příznivý vliv na všechny typy pokožky a to včetně té problematické. Navíc se hodí pro léčení různých kožních chorob i k ošetření namáhaných míst, spálenin či ranek. Olivový olej je navíc antiseptický a pěkně zkomplikuje život všem případným bakteriím.

Bambucké máslo opatrně rozehřejeme – jenom tolik, aby se rozpustilo. Na opravdu malé množství můžete klidně použít obyčejnou lžíci a čajovou svíčku. Jakmile se karité rozpustí, sundáme ho ze zdroje tepla, můžeme ho rovnou přelít do kalíšku a přidáme olivový olej.

Budete mít zájem:  Jak zabránit nevolnosti z antikoncepčních pilulek?

Zde se dostáváme k poměrům surovin. Zinkové masti mívají 10-40 % oxidu zinečnatého, tedy 60-90 % základu sestávajícího z másla a oleje.  Já si zvolila asi 15 % oxidu zinečnatého, 45 % bambuckého másla a 40 % olivového oleje. Toto je odhadem a měřeno v gramech.

Oba tuky důkladně smícháme, poté vmícháme oxid zinečnatý (velmi velmi opatrně, abychom ho nevdechli ani se nerozprášil). Velmi dobře promícháme nebo si pomůžeme třeba malinkým mixérkem na frapé. Jakmile se nám vytvoří homogenní směs, můžeme kalíšek zavřít a dáme aspoň na 15 minut do ledničky ztuhnout (mastička by nám ztuhla i bez ledničky, ale utrpěla by asi konzistence).

A k čemu je zinková mast dobrá?

Zinek je jednou ze zásadních látek udržujících naši kůži ve formě. Zrovna tak má velký význam při hojení a zvládání zánětlivých procesů. Proto je zinková mast velmi nápomocná při ošetřování zraněné pokožky, při léčbě akné či podráždění nebo ekzémů. Umí taky upravit aktivitu mazových žláz.

dify.cz Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít? Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?

Vše o minerálních filtrech – oxid zinečnatý a oxid titaničitý v kosmetice

Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?

Oxid zinečnatý a oxid titaničitý, to jsou dva produkty, které s největší pravděpodobností přihodíte do ekokozího košíku, když se chystáte experimentovat s výrobou domácího opalovacího krému. V čem spočívají jejich superschopnosti a proč volit právě tyto šampiony?

Hodné a zlé filtry v opalovací kosmetice

O minerálních filtrech a UV záření jsme se už zmiňovali, ale shrňme si to ještě jednou. V opalovacích krémech na chemické bázi najdeme filtry syntetické, například korálového zabijáka jménem oxybenzone. Nejenže dusí překrásné a věky staré korály, ale mimo jiné proniká i do naší pokožky.

Zatímco chemické opalováky blokují UVA a UVB záření pomocí chemických látek, minerální opalovací přípravky používají k blokování UV záření fyzikální filtr, který sluneční záření odráží. Pokud si to chcete lépe představit, je to vlastně taková ochranná vrstvička vytvořená minerály, jako jsou tihle naši oxidoví kamarádi.

Velkým plusem je, že minerální filtry zůstávají na povrchu naší pokožky a, na rozdíl od filtrů chemických, do ní nepronikají. Když se namažeme opalovacím krémem s minerálním filtrem, můžeme tedy hned šupajdit ven na sluníčko. Chemické opalovací přípravky potřebují většinou půl hodiny na to, aby se obsažené látky vstřebaly.

Aby minerální filtry fungovaly bezpečně

K odrážení UV záření minerální filtry využívají tzv. zrcadlový systém. Představit si můžeme malá mikroskopická zrcátka všude po kůži, které nebezpečné záření odrazí zpátky do okolního prostředí.

Aby to dobře fungovalo, musí tedy být krém a v něm obsažený minerální filtr rovnoměrně rozetřený po celé ploše pokožky. Proto je nesmírně důležité při výrobě domácího opalovacího krému dbát na správně vmíchání filtru.

Co se dávkování týče, je potřeba, aby procento minerálního filtru z celkového obsahu krému bylo minimálně 7 %, ale naopak maximálně 25 %. Navíc, když dáte do krému příliš mnoho oxidu, po jeho nanesení se z vás stane bělásek.

Nerozlučná dvojka

Rozumné je nespoléhat pouze na jeden oxid a do krému dát rovnou oxidy oba dva. Jdou totiž ruku v ruce.

Oxid zinečnatý sice zvládá odrážet UVA i UVB záření, ale maximální ochrana, kterou nám ve vyrobené kosmetice zajistí, je SPF 10.

Oproti tomu oxid titaničitý, který si poradí pouze s UVB zářením, zase dovede dosáhnout vyšší hodnoty SPF, takže je zkrátka nejlepší, když je do svého krému šoupnete oba.

Nebýt bílý jako stěna

Opalovací minerální prostředky jsou naprosto parádní, jedno malé (ale pro mnoho lidí zásadní) mínus přesto mají. Protože se minerální filtry nevstřebávají do pokožky, mají sklon na kůži zanechávat bílou vrstvu.

Ale pozor! Tahle kosmetická vada není nic, s čím bychom si neuměli poradit. Pokud vám vadí, že s minerálním opalovacím krémem vaše opálení nevynikne nebo že vypadáte jaksi nezdravě, jednoduše do přípravku přidejte mica prášek či barevný oxid.

Pokožka dostane nádhernou svěží barvu, a navíc se bude krásně jemně blýskat! Do letní pleťové kosmetiky se hodí všechny zlatavé, bronzové a oranžové barvičky – my milujeme odstín Sunbeam Gold, Just Peachy a Gold Sparks.

Pokud je vaše pokožka tmavší, doporučujeme přidat i špetičku hnědého, případně červeného a žlutého barevného oxidu.

 Zinková mast nebo oxid zinečnatý – na co se dá použít?

Co to je a co to umí?

Pokud nevyrábíte opalovák pro celou Klapzubovu jedenáctku, asi vám nějaké množství oxidu titaničitého i zinečnatého zbyde. Aby jen smutně neležely ve skříňce, je dobré vědět, co tyhle dva bílé prášky vlastně jsou a k čemu se dají použít dál.

Oxid zinečnatý

Oxid zinečnatý najdeme pod pojmy zinková bělobanebo též pod chemickým označením ZnO. Jedná se o přírodní minerál, který má podobu bílého prášku, nerozpustného ve vodě. V přírodě bychom se nachází v podobě nerostu zinkitu, hojně se však vyrábí i v laboratořích.

Je proslulý zejména v oblasti přírodních opalovacích krémů, kde se využívá jako přírodní minerální filtr proti UV záření. Funguje ale taky jako parádní bílé barvivo. Také je léčivou a zásadní přísadou některých kosmetických produktů, ve farmacii se používá do mastí a krémů.

Při výrobě domácí kosmetiky ho můžeme přisypat do očních stínů, tvářenek, pudrů, rtěnek, očních linek, řasenek, domácích mýdel, koupelových solí či dokonce laků na nehty.

A pokud se vám někdy stalo, že jste si koupili příliš tmavý pudr nebo make-up, můžete si ho právě oxidem zinečnatým zesvětlit přesně na míru.

(Ale opatrně, tenhle bílý prášek má vážně sílu a celkem jednoduše pak můžete po světě chodit světlá jako gejša!:))

Pro pokožku je oxid zinečnatý doslova blahodárný. Kromě toho, že slouží jako ochrana před UV zářením, má také skvělé regenerační účinky, takže se perfektně hodí na podporu hojení popálenin, opruzenin a jiných zranění kůže. Jeho léčivých vlastností využijeme i při péči o aknózní či ekzematickou pokožku, kdy může pomoci se snížením zánětu kůže.

Legendou je potom samozřejmě stará dobrá, léty prověřená zinková mast. Právě tu si můžeme máznout na pupínky, spáleniny a vyrážky, abychom urychlili hojení a léčbu. Pokud ji doma ještě nemáte, vůbec nemusíte utíkat do lékárny. Vyrobte si ji! Všechny potřebné ingredience i návod najdete na Ekokoze a do přípravy se můžou pustit i začátečníci. Je to brnkačka!

Pst! Vrabčáci na střeše si šeptají, že tu je řešení i pro naše milé nestíhače – hotovou zinkovku vylepšenou ještě propolisem můžete mít do pár dní doma i bez jejího míchání!

Zinek je taky skvělým bojovníkem s pocením – dokáže absorbovat vlhkost, a tak nechybí ve spoustě přírodních deodorantů.

No a jestli chcete své přátelství s oxidem zinečnatým prohloubit, jak jen to jde, máme pro vás několik dalších tipů. Teď v létě pravděpodobně s vděčností sáhnete po zinkovém deodorantu a večer se v chladivé sprše namydlíte zinkovým mýdlem, které si můžou kutilové vyrobit i sami doma, kuk sem na recept plný výživných ingrediencí, po kterých se pokožka bude moci utlouct.

Budete mít zájem:  Kokosový olej a možnosti jeho použití – 45+ tipů, jak ho použít

Oxid titaničitý

Oxid titaničitý, titanová běloba nebo také TiO2 – pod těmito názvy můžeme najít našeho druhého pomocníka, který má své právoplatné místo nejen ve světě kosmetiky.

Oxid titaničitý je často používán jako pigment, z důvodu výrazného jasu a velmi vysokého indexu lomu. Při takovém využití je výhodou i jeho odolnost vůči UV záření. Pohlcuje UV záření a přeměňuje ho na neškodné teplo. Jeho vysoká odrazivost, jas a barevná stálost ho předurčují také jako vhodný materiál pro použití ve formě tenkých povlaků na speciální optice jako jsou dielektrická zrcadla.

V kosmetice se používá zejména jako bílý pigment, takto se používá dokonce i při tetování. Najít ho můžeme však všude kolem sebe, je například v zubní pastě, papíru, bílém pečivu, malířské barvě… Oxid titaničitý je zkrátka skoro všude, kam se podíváme!

Oxid titaničitý využijeme i při výrobě domácí dekorativní kosmetiky, od korektoru přes make-up po pudr a stíny! Pro parádnice máme recept na výrobu domácího minerálního make-upu, ve kterém využijete i své zásobičky oxidu zinečnatého. Špetku oxidu titaničitého můžete potom přidat i do tohohle tónujícího pleťového krému a ve své kosmetické taštičce budete mít všechno, co jen potřebujete!

Používáte oxid zinečnatý a oxid titaničitý při výrobě?

Zdroje:https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/23604/140002678.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://www.ewg.org/enviroblog/2008/07/how-choose-better-sunscreen

https://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2012/03/11.pdf

https://www.researchgate.net/publication/5581430_Mineral_filters_in_sunscreen_products_-_Comparison_of_the_efficacy_of_zinc_oxide_and_titanium_dioxide_by_in_vitro_method

A chemists’ guide to finding a sunscreen … filters focus

Zinková mast | NetoxickaDomacnost.cz

  • Zinková mast (30ml)
  • Přírodní zinková mast s jojobovým olejem vhodná i pro děti od narození.
  • Její unikátní 100% přírodní složení přináší mnohé další benefity. Mast obsahuje 32% velmi vysoce ceněného jojobového oleje, který dokáže s kůží doslova zázraky 🙂
  • Pokud se zajímáte o dopad chemie na Vaše zdraví, je tato mast pro Vás skvělou volbou.

Jemná mast certifikovaná již pro děti od narození. Doporučujeme pro každodenní užívání např.

při prevenci proti opruzeninám, ekzémy kvasinkového původu, na již vzniklé opruzeniny, akné u dětí, dospělých. 

Mast neobsahuje vodu, parabeny, alergeny, umělá aromata ani umělé látky. 

Tuhá konzistence po kontaktu s teplem rukou povolí a na těle roztaje a vsákne se do kůže. Masti stačí malé množství, nevytváří mastný film. 

Mast je vhodná k častému každodennímu mazání.  

Bambucké máslo nejvyšší kvality – dokonale pečuje o podrážděnou, narušenou kůži, zklidňuje ji při alergii, štípnutí hmyzem, při omrzlinách či naopak po spálení od slunce. Doslova zázračně zlepšuje stav popraskaných rukou či rtů. Urychluje hojení drobných ranek a odřenin. Ocení ho suchá a dehydratovaná pleť, ale to nejlepší z něj vytěží i zralá pleť. 

Bio jojobový olej – má protizánětlivé účinky, dokáže hojit rány a předcházet jizvám. Je výjimečný v péči o aknózní pleť, což dokázala i rozsáhlá studie Ústavu farmakologie a toxikologie v Káhiře.

Jojobový olej v pleti podporuje tvorbu kolagenu a ten je přímo odpovědný za růst nové kůže. Kolagen je nezbytný u hojení popálenin, hlubokých jizev a ran.

Jojobový olej také činí kůži odolnější vůči nepříznivým vlivům a vytváří účinnou bariéru bránící dehydrataci pokožky. 

Oxid zinečnatý – je přírodní pigmentový minerál ve formě bílého prášku. Je netoxický, dobře absorbován pokožkou, nedráždí ji a nevyvolává alergické reakce. Vhodný je i pro jemnou dětskou pokožku. Používá se v kosmetice pro citlivou, podrážděnou a poškozenou pleť se sklonem k akné.

Urychluje hojení, předchází vzniku jizev. Pro svou schopnost absorbovat přebytečnou vlhkost, pohlcovat pachy a zabraňovat množení bakterií je vhodnou ingrediencí při výrobě deodorantů.

Je také bezpečnou přísadou opalovacích přípravků, v nichž plní úlohu fyzikálního UV filtru nedráždivého pro pokožku (zabraňuje pronikání UV záření do pokožky). 

Vitamín E – patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Jedná se o jeden z nejdůležitějších antioxidantů, tedy látek, které chrání buňky před poškozením.

  1. Ingredients (INCI): Butyrospermum Parkii Butter (bambucké máslo), Simmondsia Chinensis Seed Oil (jojobový olej), Zinc Oxide (oxid zinečnatý), Tocopherol (přírodní vitamín E)
  2. Balení: 50 ml, hliníkový kelímek s etiketou
  3. Trvanlivost: Jeden rok, po otevření doporučujeme spotřebovat do půl roku.

Test dětských zinkových mastí: Vyhněte se aromatizovaným

25.5.2020

Většina dětských mastí na opruzeniny neobsahuje škodlivé chemikálie. Obsah zinku je klíčový pro jejich správný účinek. Nedoporučuje se používat aromatizované výrobky..

Organizace Forbrugerrådet Tænk zkoumala složení 41 mastí na ošetření dětské pokožky pod plenkami. Zaměřila se na kamenné i internetové obchody. Soustředila se na přítomnost problematických chemikálií, například na endokrinní disruptory nebo alergenní složky.

Endokrinní disruptory naštěstí žádný vzorek neobsahoval. Dětské masti však někdy obsahují vonné látky nebo rostlinné výtažky, které mohou vyvolat alergické reakce. Vznik kontaktní alergie na aromatizující složky se zvyšuje, je-li jim dětská pokožka vystavena pravidelně.

Je nejlepší se jim při péči o kojence a malé děti zcela vyhnout.

29 vzorků získalo nejlepší hodnocení, protože neobsahovalo žádné nežádoucí látky. V zinkových mastech je oxid zinečnatý, který může škodit životnímu prostředí, ale je nezbytný pro účinnost přípravku.

Pomáhá vysušit zarudlé nebo mokvající místa neboli opruzeniny. Oxid zinečnatý proto nebyl v testu hodnocen negativně.

Zinkové masti by se však měly používat pouze v případě podráždění a opruzení, nikoli preventivně a pravidelně.

Čtyři vzorky získaly průměrné hodnocení. Tři obsahovaly fenoxyethanol. Jde o konzervační látku, kterou francouzské úřady nepovažují za vhodnou pro děti, protože se domnívají, že může proniknout do organismu opruzenou pokožkou a vystavit tak tělo větší dávce, než je bezpečné.

Evropský vědecký výbor pro zdraví spotřebitelů (SCCS) s francouzským názorem nesouhlasí a říká, že fenoxyethanol je pro v mastech na dětské zadečky bezpečný. Průměrné hodnocení výrobků způsobil také výtažek z heřmánku nebo měsíčku lékařského, který může vyvolat alergii.

Toto riziko v případě přípravků pro děti nebylo prokázáno ani vyvráceno.

8 vzorků v testu dostalo nejnižší hodnocení, protože obsahují alergenní aromatické látky. Forbrugerrådet Tænk obecně doporučuje vyhýbat se parfémovaným dětským výrobkům. SCCS vyhodnotil řadu rostlinných výtažků jako alergenní, například výtažek z levandule. Proto nelze doporučit produkty pro kojence a děti, v nichž je použit.

Originální článek najdete zde. U každé masti je zobrazena ikonka baňky, která svojí barvou a písmenem ukazuje, jak byl produkt v testu ohodnocen. Zelená s písmenem A znamená nejlepší známku, černá s písmenem C naopak nejhorší výsledek.

Forbrugerrådet Tænk Děti Zdraví Kosmetika

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *