Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!

Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!

Cukr nám osladí život, dodá rychlou energii, pomůže nám být krásnější a udržet si domácnost jako ze škatulky.

1. Je zdrojem rychlé energie

Řepný cukr obsahuje téměř výhradně přírodní sacharózu zbavenou nečistot, která se vyrábí z kvalitní cukrové řepy, nepřidávají se tedy do něj žádné jiné přísady. Sacharóza z řepného cukru slouží jako rychlý zdroj energie, který nás postaví na nohy a nakopne nás k dalšímu fyzickému výkonu.

Podle odborníků na výživu si můžeme denně dokonce dopřát pár (4 – 6) lžiček cukru, kterými dochucujeme jídlo.

V případě, že omezíme konzumaci slazených nápojů, cukrovinek a polotovarů se skrytým cukrem, a to včetně ovocných koncentrátů, slazených mléčných výrobků nebo omáček, ve kterých bychom cukr nehledali, můžeme si bez výčitek dopřát porci povzbuzujícího domácího moučníku i několikrát týdně. 

2. I s cukrem v jídelníčku lze zhubnout

Náš jídelníček se skládá hlavně z tuků, sacharidů a bílkovin, ze kterých přijímáme energii. Zázrak hubnutí  pak spočívá  v dodržování známé rovnice, která nám doporučuje snížit energetický příjem a zvýšit výdej.

A všechny moc dobře víme, že shazování tukových polštářků je běh na dlouhou trať, která se se s přibývajícími roky zdá ještě obtížnější. Naštěstí pro nás, milovnice sladkého, vědci stále zkoumají, která z uvedených složek má největší vliv na ukládání tuku v těle a  přináší nám povzbudivé výsledky.

Největším nepřítelem, který se výrazně podepisuje na našem těle, je tučná strava. Stejným způsobem nám tloušťku tukových polštářků zvětšuje i kombinace potravin s vysokým podílem tuků a sacharidů v jednom jídle. Strava, která obsahuje převážně sacharidy je na tom dle zjištění lépe.

Pokud si dopřejeme nějakou tu kvalitní sladkost hlavně dopoledne, upravíme si své stravovací návyky  a zařadíme do programu trochu pohybu, výsledky se dostaví, aniž bychom se museli cukru vzdávat zcela.

Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!

Odborníci nám také pomáhají objasnit, proč si nedokážeme odepřít konzumaci sladkého. Podle nich už naši pra předkové zjistili, že jenom velmi těžce najdeme potravinu, která by zároveň obsahovala fruktózu a byla jedovatá.

Evoluce, která koluje v našich genech, nám tedy dává jasnou informaci, že sladké jídlo je pro nás velmi pravděpodobně bezpečné, a navíc i velmi příjemné. Nezatracujme se tedy za to, že sladké zkrátka milujeme.

Ve zdravých mezích, nebo příležitostně, ale s o to větším požitkem si jej klidně dopřejme.

4. Sladká chuť se pojí s radostí ze života

Sladkou chuť milujeme už od miminka! Mateřské mléko je sladké, protože obsahuje vysoké množství sacharidů, které jsou skvělým a rychlým zdrojem energie.

Po jeho konzumaci se navíc u miminek dostavuje blažený pocit, jež je důsledkem vyplavujících se endorfinů, které povzbuzují náladu a tlumí bolest .

A přesně tento pocit radosti ze života se nám zopakuje vždycky, kdy si trošku zamlsáme sladké… a to i když jsme už dávno vyrostli.

Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!

Vláčné pečené buchty posypané moučkovým cukrem, koláče s hromadou ovoce ze zahrádky, knedlíky se švestkami posypané mákem, nebo palačinky s domácí marmeládou.

Přesně tato jídla nám vždycky vykouzlila úsměv na rtech, ať už o prázdninách u naší milované babičky, nebo jako odměna od maminky.

Proto v nás i po letech vůně těchto dobrot vyvolává pocit teplého domova a vzpomínky na bezstarostné dětství.

6. Obsahuje i hodně zdravých dobrot

Cukr, není jenom bílou radostí v cukřence, kterou si osladíme čaj, nebo kávu a používáme ho k pečení skvělých dobrot. Seznamte se tedy s názvy jednoduchých cukrů, které také konzumujete denně. Jsou to fruktóza, tedy ovocný cukr, glukóza, alias hroznový cukr, sacharóza, tedy stolový cukr; maltóza – sladový cukr; laktóza – mléčný cukr; galaktóza, která je součástí mléčného cukru.

Na těchto cukrech si pochutnáváme v ovoci, zelenině, mléčných výrobcích, medu melase a v javorovém sirupu. Nachází se i v kukuřici, z které se vyrábí kukuřičný sirup, nebo v cukrové řepě či třtině, které jsou přírodními surovinami k výrobě stolového cukru.

Věděli jste, že pro naše zdraví je nevyhnutelným nevstřebatelným sacharidem také vláknina, které bychom měli sníst denně až 30 gramů?

Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!

Šikovné hospodyňky ví, že cukr je vynikajícím prostředkem, jak se zbavit skvrn od jídla nebo trávy na oblečení, dekorativních látkách, nebo kobercích. Na čerstvou skvrnu stačí nasypat krystalový cukr. Zaschlou skvrnu nejdřív namočte do teplé vody, a posypejte cukrem. Nechte působit několik hodin, a poté klasicky vyperte v pračce.

Pořádně mastné ruce si zkuste nejdřív umýt v cukrové vodě, která je důkladně odmastí a  je stačí opláchnout čistou vodou. Bílý sladký poklad vám také pomůže eliminovat pachy v nádobách, ve kterých skladujete kávu nebo koření. Cukr jenom nasypte do umytých nádob a nechte působit.

Babičky věděly, že když přidají do zavřené nádoby s pečivem nebo koláčem několik kostek cukru, zůstanou tyto dobroty déle čerstvé.

Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!

Hlavně v létě pleti prospívá blahodárný peeling, a žhavým trendem je jeho domácí výroba z krupicového cukru.

Krupicový nebo krystalový cukr smícháme s olivovým olejem, oblíbeným krémem, nebo rozmačkaným měkkým ovocem, můžeme přidat kapku esenciálního oleje a máme přírodní peeling. Jemně ho konečky prstů roztíráme po obličeji nebo celém těle.

Po chvíli této božské péče sladkou směs jen smyjeme teplou vodou. Za vyzkoušení stojí také tajný tip vizážistek, podle kterých nám rtěnka vydrží na rtech déle, když si ji po nanesení zafixujeme moučkovým cukrem.

9. Milují ho i květiny

Každý obývací pokoj působí hezčím dojmem, když ho krášlí čerstvě řezané květy. Našim babičkám květinová krása vydržela déle i proto, že do vázy s vodou  přidávaly i lžíci cukru a kapku octa. Ocet ničí bakterie a cukr prý přispívá ke kráse květin. Určitě stojí za to to vyzkoušet.

Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!

20 tipů, jak zhubnou po třicítce

Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!

S přibývajícími roky se v těle odehrává mnoho procesů, ale bohužel žádný z nich zrovna nepodporuje štíhlou postavu. Jak hubnout po třicítce, aby to bylo efektivní a nepřineslo více škody, než užitku? Přinášíme vám hned 20 užitečných tipů, co nejvíc pomáhá na hubnutí.

1. Nenechejte to zajít příliš daleko

Realita je neúprosná – pokud je vám 30 a víc, nečekejte, že to bude lepší. Přibírání po třicítce se spíš zrychlí, protože váš metabolismus se zpomaluje.

Stejně, jako je v tomto věku těžší budovat svaly, než když vám bylo 20, hubnutí po třicítce může být také komplikovanější.

Velký problém nastane, když před čtyřicítkou s těžkou nadváhou zjistíte, že vám klouby a další komplikace velmi omezují život i možnosti hubnutí.

2. Udržujte svaly aktivní

Pravidelný pohyb je s postupujícím věkem stále důležitější! Svaly už dávno nerostou samy od sebe a mají tendenci ochabovat.

A jak asi tušíte, ochablé svaly zhoršují schopnost sportovat, zvyšují náchylnost k úrazům, a navíc spalují méně energie, takže de-facto podporují další přibírání.

Buďte proto aktivní, věnujte se sportu, který vás baví, choďte na procházky a zkuste třeba jógu, nebo jiné všestranné cvičení.

Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!

3. Začněte jídelníčkem

To, co jíte se na vaší postavě projeví z 80 %, pohyb a sport dělá zbytek. Budete proto muset nejdříve dobře vyladit váš jídelníček. Využijte moderní poznatky z oboru výživy a sportu: omezte sacharidy a zaměřte se na kvalitní proteiny, zdravé tuky a zeleninu. Proteiny podporují regeneraci svalů i celé řady tkání, zasytí na delší dobu a nepřidávají prázdné kalorie.

4. Odlehčete večeře

Jedna z možností, jak zhubnout po 30 spočívá v úpravě vaší večeře. Nemusí to nutně znamenat jít spát hlady. Dopřejte si ale něco méně tučného s dostatkem vlákniny – ideální jsou saláty s drůbežím masem, dušená zelenina v kombinaci s rybou, luštěninami, nebo fermentovanými mléčnými produkty. Vyhněte se sacharidům, které v noci tělo vůbec nevyužije.

5. Nebojte se dělat změny

Zažité koncepty jsou častou překážkou pozitivní změny. Otevřete se novým trendům ve výživě a nebojte se experimentovat. Budete překvapení, jak vám může prospět třeba low-carb stravování, nebo jak ketodieta rychle zatočí s přebytečným tukem, i když jde o hubnutí po 35 i v mnohem vyšším věku.

6. Vyhněte se cukrům

Cukr, jakožto přidaná ingredience v potravinách a nápojích je zcela nevhodný pro zdraví i štíhlou postavu – zatěžuje celý organismus a přidává nechtěné kalorie. Jediný zdroj cukru by mělo být čerstvé, případně sušené ovoce a produkty z něj. Pozor, cukr se schovává v mnoha masově vyráběných potravinách a nápojích, často jako glukózový, nebo glukózo-fruktózový sirup.

7. Redukujte sacharidy

Nízkosacharidová (low-carb) strava je dnes velmi oblíbený způsob hubnutí. Nejste-li aktivní sportovec, sacharidů potřebujete jen malé množství. Místo pečiva, rýže, nebo brambor raději jezte zeleninu, kterou doplníte cenné vitamíny a vlákninu. Vyzkoušejte i proteinové těstoviny, nebo keto pečivo.

8. Zaměřte se na proteiny

To souvisí s předchozím tipem. Proteiny jsou nejvhodnější složkou jídelníčku, když řešíte, jak zhubnout ve 30 a později. Proteiny jsou nutné pro stavbu většiny tkání a nezbytné pro regeneraci a tvorbu svalů. Na rozdíl od sacharidů je nelze vynechat, nebo nahradit. Mezi nejlepší zdroje proteinů patří libové maso, vaječné bílky, luštěniny, tvaroh, nebo i speciální proteinové koktejly.

Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!

Vyzkoušejte kvalitní proteinová keto jídla KetoFit

9. Dejte si ketodietu

V posledních letech je ketodieta asi nejoblíbenější cestou, jak zhubnout po 30. Ale funguje samozřejmě v kterémkoliv věku. Její velká výhoda je, že se netrápíte hladem, neřešíte úzkostlivě každou kalorii ani nemusíte intenzivně cvičit. Představuje tak šanci i pro ty, kdo díky úrazu a zdravotním komplikacím nemohou sportovat.

10. Detoxikujte organismus

Zbavit organismus uložených toxinů je ideální cesta, jak nastartovat metabolismus po 30. Dobře funguje jednodenní půst s detoxikačním čajem, nebo pár dní na ovoci a zeleninových šťávách. Klidně zkuste i nějakou ověřenou očistnou kůru. Změnu budete cítit i vidět – snížíte zavodnění těla a zlepší se vám stav pleti.

11. Vynechejte slazené nápoje

Cola, limonády, radlery, ledová káva…všechny nápoje s obsahem cukrů přidávají prázdné kalorie a ve výsledku spíš odvádí vodu z těla.

Budete mít zájem:  V Bulharsku zakázali kouření na veřejných místech

Jako plnohodnotný příjem tekutin proto počítáme jen čistou vodu, neslazené čaje bez kofeinu, nebo čerstvé zeleninové šťávy.

Pijte nejlépe půl hodiny před jídlem a nezapíjejte jídlo velkým množstvím tekutin – ředí se tím žaludeční šťávy a zpomaluje trávení.

12. Jezte co nejvíc zeleniny

Ano, to je taková ohraná rada. Ale v našich končinách zeleninu stále vnímáme spíš jako drobnou přílohu pro zpestření. To je ovšem velký omyl – zelenina ať čerstvá, nebo šetrně upravená představuje nejhodnotnější část jídelníčku. Má výtečný poměr cenných živin vůči kaloriím a spoustu vlákniny.

13. Pozor na alkohol

Jedna desítka při cyklo výletu, nebo dvě deci suchého vína po večeři a dost. Alkoholické nápoje přidávají pěknou porci kalorií a mají velmi vysoký glykemický index. Vždyť třeba taková dvanáctka pivo má podobnou energetickou hodnotu, jako slazené limonády.  

14. Nezapomínejte na vitamíny a minerály

Dostatek vitamínů a minerálních látek je klíčový a s přibývajícím věkem mohou jejich nedostatky způsobovat problémy rychleji. Typický je nedostatek železa, vitamínu D, hořčíku, vitamínů skupiny B, nebo vápníku. Nejlepší je bohatá pestrá strava plná čerstvých potravin, ořechů a semínek, ale s kvalitními doplňky také neuděláte chybu.

15. Dejte přednost pohybu

Ve věku kolem třicítky už většinu z nás zaměstnává rodina a práce, takže najít si čas na cestu do fitka, nebo hodinu běhání není vůbec jednoduché. Jděte na to chytře! Hýbat se můžete všelijak – choďte co nejvíc pěšky, dejte přednost schodům před výtahem a na nákupy jezděte na kole. Určitě vás napadne víc možností, jak upřednostnit pohyb před pohodlností.

16. Objevte moderní dietní suroviny

Už jste vyzkoušeli low-carb palačinky, proteinové kaše, nebo těstoviny z luštěnin? Zdravější stravování nemusí být o tom, že se vzdáte svých oblíbených dobrot. Můžete je ale chytře nahradit vhodnější alternativou. Místo škrobů a cukrů (sacharidy) staví některé moderní potraviny na proteinech, a to může být vaše výhra.

Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!

17. Spánek a odpočinek

Dostatek spánku a regenerace je při snaze o změnu tělesné hmotnosti velmi důležitý a po třicítce to platí zase o něco víc. Dopřát byste si měli 8 hodin. Spánek přímo ovlivňuje to, jak se naše tělo zbavuje toxinů a jak hospodaří s tukovými zásobami. Zapomeňte na noční koukání do mobilu – světlo z displejů stimuluje mozek a dává mu signály „ještě není čas spát“.

18. Mlsejte chytře

Mnoho z nás je doslova závislých na sladkostech, přitom to má na tloustnutí po třicítce zásadní vliv. Metabolismus nespaluje už tak dobře a energie z cukrů se ochotně ukládá do tukových zásob.

Chutě na sladké můžete zahnat chytře – skvělé jsou sladkosti pro ketodietu, které obsahují kvalitní živiny a žádný cukr – třeba proteinové tyčinky a koktejly, proteinová panna cotta, nebo nízkosacharidové džemy bez cukru.

19. Pozor na úrazy

Klasický scénář: po dlouhé době bez sportu se do toho pustíte po hlavě, ale tělo na to není vůbec připravené. Výsledek jsou poraněné kotníky, kolena, nebo dokonce vyhřeznuté ploténky. Takové zranění vás vyřadí ze hry klidně na pár měsíců. Pamatujte na to, že tělo po třicítce bude potřebovat opatrnější přístup a udržujte jej v kondici dlouhodobě. Vzpomínáte na bod 2?

20. Jednou týdně si dejte pauzu

Jeden den v týdnu si dovolte zapomenut na pravidla a dopřát si nějaké oblíbené dobroty a odpočinek. Princip „cheat day“ využívá mnoho diet a má to dobrý důvod. Můžete se na tento den těšit a užít si jej bez výčitek. A ostatní dny dobřě víte, že musíte dodržovat svoje pravidla.

Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!

Můžete se inspirovat od reálných příběhů: podívejte se na recenze a zkušenosti s keto dietou

Přejeme vám úspěšné hubnutí!

Zpátky ke kořenům. ‚Zdravá strava nemusí být synonymem pro celoživotní muka‘ | Dobrá chuť

Potkáváme se v zahradách Břevnovského kláštera. Je jeden z těch horkých dusných dní, kdy se nechce nikomu ven. Janka ale působí svěže, jako by teploměr neukazoval téměř čtyřicet stupňů. Je ráda, že jsme se sešly právě tady. Často prý chodí do místních zahrad běhat.

Ještě mi předá sklenici zářivě žlutého domácího medu od svých šumavských včel. Nechci vypadat jako velký žrout, a tak se zeptám, jestli bude med lepší do bílého jogurtu, nebo raději do cereální kaše. „Na chleba s máslem,“ pokrčí Janka rameny a navrch přidá úsměv.

Povídání o jídle s ní znamená nejen doporučování nových podniků, ale i spoustu tipů, jak tělu ulehčit.

Kromě sestavení jídelníčků na míru, v nichž doporučuje střídmost, občasné půsty nebo vynechávání svačin, se Janka věnuje i programu metabolic balance, který nyní dodržuje řada celebrit i jejich fanoušků.

Co ráda jíte?Jsem velmi náročná na suroviny a jejich původ, ale pak už nejsem nijak vyhraněná. Miluji zeleninu a ovoce, ale ne to bez chuti a vůně ze supermarketů.

Vyrostla jsem na Šumavě a k venkovskému způsobu života mám dodnes velmi blízko. Babička s dědou byli původně statkáři, vždycky jsme měli doma zvířata, zahradu, máme i ovocný sad. Mám proto ráda nekomplikovaná, obyčejná jídla.

Třeba kváskový chleba s dobrým sýrem a voňavým rajčetem mi ke štěstí úplně stačí.

Hřešíte občas?Hřeším, ale i to se díky programu metabolic balance docela změnilo. Je v něm totiž určitý moment, kdy už si jednou týdně můžete dát to, na co máte neodolatelnou chuť. Někdo má chuť na hranolky, protože mu chybí tuk. Někdo má chuť na čokoládu, protože mu chybí cukr. Ten chyběl i mně.

Dlouho jsem se těšila na den, kdy si konečně budu moct dát nějaký koláč. Pak jsem si ho dala, do té doby můj oblíbený mrkvový dort. Ale přišel mi přeslazený a vůbec mi nechutnal. Cukr v něm mě až pálil na jazyku a přebíjel chuť dalších ingrediencí.

Pokud totiž neustále konzumujeme cukr, tak si, kromě jiných negativních stránek, snižujeme citlivost chuťových pohárků. To dělá třeba i sůl nebo některé ostré potraviny. Když cukr ze stravy vyloučíme, chutě jsou najednou mnohem intenzivnější. Za hřešení ale nepovažuji to, že si občas dám ovocný koláč.

Když si ho upeču sama a mám kontrolu nad tím, co do něj dám, jsem schopná ho sníst půlku a užít si to.

Na vašem Instagramu jsem si všimla, že pečete často. Asi ale nepoužíváte obyčejnou mouku a bílý cukr…To ne. Jsem spíše experimentátor. Chci si vždycky osahat všechny trendy. Zkoušela jsem péct i bez mouky. Přestože v rodině nemá nikdo problém s intolerancí lepku, přijde mi mouka zbytečná.

Moc se mi v receptech nelíbí ani velké množství cukru, takže jsem zkoušela různé varianty, jak jej úplně vynechat nebo nahradit. Po všech pokusech jsem se ovšem vrátila k decentnímu slazení medem, čekankovým sirupem, výjimečně cukrem. A tak je to v pořádku.

Chuti takového švestkového koláče s mákem se nic nevyrovná.

Hodně také cestujete. Letos jste navštívila Bali. Nedávno jste se vrátila ze Španělska. Vozíte si z takových míst inspiraci do jídelníčku?Určitě. Ze Španělska to byla kombinace luštěnin a mořských plodů.

Na cestách ráda jím v malých místních restauracích. Když mě něco zaujme, hned mi běží hlavou spousta nápadů, jak si takové jídlo uvařit doma.

Na Bali jsem se vypravila, protože jsem měla potřebu na chvíli zmizet a načerpat energii.

Jak jste se stala výživovou poradkyní?Byla to docela dlouhá cesta a postupně to do sebe hezky zapadlo. Jídlem jsem byla tak trochu postižená odjakživa.

Pět let jsem provozovala vlastní tělocvičnu a během té doby jsem dálkově studovala školu výživy, následovaly další výživové kurzy, ale výživovými směry a všemi trendy okolo jídla jsem byla dlouho tak zmatená, že jsem si vůbec nedokázala představit, že někomu poradím: jezte tohle, takhle je to správně a to vám určitě pomůže, zhubnete, budete mít víc energie nebo budete zdravější. Potřebovala jsem si sama v sobě udělat jasno, mít čisté svědomí a mít všechno dostatečně prověřeno. Byl to skutečně proces najít směr, který by byl dlouhodobě udržitelný a fungoval na poměrně velkou skupinu lidí.

A jak tedy vypadá?Kdyby to mělo být v jedné větě: jídlo má být jídlo. Zdravé, živé, nezatížené všemi procesy průmyslových úprav. Jednoduše bych to popsala jako zpátky ke kořenům, což ostatně nefunguje jen v jídle, ale ve všech oblastech.

Zaměřujete se také na program metabolic balance, který teď drží slavní i jejich fanoušci. Proč je tak oblíbený?Protože funguje. Vznikl v Německu v týmu lékařů a je to program pro úpravu metabolismu.

Individuální nutriční plán, který obdržíte, je sestaven na základě vašich krevních hodnot a je směřován až na hormonální úroveň. Tělo se během něj ozdraví, detoxikuje a výrazně zredukujete svou váhu. Klienti v něm dosahují rychlých výsledků, takže je pro ně velmi motivační.

Za čtrnáct dní se cítí mnohem lépe, vypadají mladší a jsou schopni zhubnout až osm kilogramů.

Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!

To musí být velmi drastická dieta!Průběh je hodně individuální. Sama jsem si jím poctivě prošla, abych si na vlastní kůži vyzkoušela, jak to celé funguje. Přiznávám, pro mě osobně to bylo těžké. První měsíc byl skutečně náročný, měla jsem hlad a byla jsem unavená. Ale také se mi stalo, že ke mně přišel klient, u něhož jsem odhadovala, že to nezvládne.

Když mi vyprávěl, co do té doby jedl, tak jsem si neuměla představit, že si odteď bude vážit porce a dodržovat přesně daný režim. A zvládl to perfektně. To bývá často případ i dalších klientů, jejichž váha už hraničí s obezitou a zdravý životní styl je jim naprosto cizí. Pak se ale rozhodnou, že pro ně není jiné cesty, a chtějí razantní řešení.

Budete mít zájem:  Poplatky u lékaře zachovány, rozhodli senátoři

Už po pár týdnech přijdou s tím, že vlastně nikdy nejedli lépe a že jim to moc vyhovuje. Většinou se i stává, že metabolic balance nenásilně upraví stravování celé rodiny. Samozřejmě jsou i lidé, kteří v sobě disciplínu nenajdou a v programu selhávají. Metabolic balance je dokonce možná těžší pro lidi, kteří už mají zdravé nastavení, pro ty, kteří mají pocit, že jedí dobře a málo.

Mívají s tímto programem větší problém než lidé, kteří byli zvyklí jíst vyloženě nezdravým způsobem.

Metabolic balance je ta dieta, během níž se jí po pěti hodinách a vynechává se třeba i olej, který se smí jíst až po několika týdnech, a to třeba jen jedna lžička?Má celkem čtyři fáze. První se jmenuje přípravná a strávíte v ní dva dny.

Následuje přísná fáze, ta zabere minimálně dva týdny – a právě těch čtrnáct dnů jsou z jídelníčku úplně vyloučené tuky. V organismu během této fáze probíhá výrazná detoxikace. I proto jsou v prvních dnech tak rychle viditelné výsledky.

Pro spoustu lidí je tato fáze opravdu těžká, mají stanoveno, kdy a co mají jíst a přesně danou velikost porce. Ta je navíc na začátku nezvykle bez chuti, protože se připravuje bez tuku. Oleje se zpět do jídelníčku zařazují po dvou týdnech.

Ale od začátku programu konzumujete hodně čerstvé zeleniny a ovoce. To je velká chuťová kompenzace.

Je nutné při metabolic balance sportovat?Není, naopak se to v počátečních fázích ani nedoporučuje. Minimálně v prvních čtrnácti dnech programu prochází organismus mnoha změnami.

Probíhá detoxikace, tělo si zvyká na jiné zdroje energie, než jsou cukry, snaží se vypořádat i s celkově nižším energetickým příjmem, než na jaký bylo do té doby zvyklé. To všechno dohromady může být náročnější a na sport pak nezbývá energie, často ani nálada.

V této době se proto doporučují procházky v mírnějším tempu a spíše relaxační směry cvičení. Dalo by se říct cokoliv, co vám na začátku pomůže překonat myšlenky na jídlo a nestojí vás to moc energie.

Asi tak po měsíci programu ale naopak přichází příval energie, lepší spánek, svěží rána. To je zároveň i moment, kdy můžete do svého režimu znovu zařadit sport.

Je těžké se po takovém programu nevrátit k cukru, mlsání a dalším lahůdkám?Funguje tak, že už se ani vrátit nechcete. Projít všemi fázemi programu trvá poměrně dlouhou dobu, zvyknete si a je vám strašně dobře.

Zatím nemám žádného klienta a ani u jiných poradců jsem se nesetkala s člověkem, kterému by bylo hůř nebo mu program zásadně nevyhovoval. Většinou v něm lidi pokračují. Postupně je už totiž mírnější a snadno udržitelný.

Když na začátku člověku řeknete, že nesmí jíst dřív než po pěti hodinách, všichni říkají: „To nevydržím, to se nedá.“ Pak ale zjistíte, že to skutečně není nijak dlouhá doba.

Pokaždé mám pocit, že zním strašně fanaticky, ale tím, že jsem si to skutečně odzkoušela a sama jsem byla člověkem, který pořád něco uzobával a každé dvě hodiny potřeboval něco sníst, mám teď pocit, že i šest hodin bez jídla je úplně v pořádku a rozhodně nijak nestrádám.

Jste také zastánkyní půstů, že?Krátkodobých půstů, které jsou velmi prospěšné, a přitom nijak zvlášť náročné na zařazení do běžného života. Půsty jsou postaveny na tom, abychom si v organismu po určitou dobu udrželi nízkou hladinu krevního cukru, a díky tomu snížili produkci inzulinu. Na tomhle principu funguje i metabolic balance.

Pětihodinové pauzy udržují krevní cukr na spodní hranici, tělo pak může začít spalovat tuky. Když člověk pořád něco uzobává, má v krvi neustále vysokou hladinu cukru a inzulinu, který blokuje spalování tuků. Inzulin je mimochodem nazýván i hormonem stárnutí.

Během takového krátkodobého půstu má organismus šanci regenerovat, detoxikovat se a spalovat tuky.

Je možné při půstu uzobávat trochu ovoce nebo sem tam oříšek?Ideální stav je při půstu dodržovat absolutní pauzu, v které jen pijete vodu nebo bylinný čaj.

Lze takový půst vůbec zvládnout? Neomdlím z hladu?Ideální je dodržovat poměr 16:8, to znamená, že šestnáct hodin nejíte nic. V těchto hodinách je i spánek, takže to není nic dramatického. Prakticky si jen dáte dřívější večeři a posunete snídani. Takže určitě neomdlíte, spíš vás překvapí, jak vám to bude připadat úplně přirozené.

Je metabolic balance vhodný pro každého?Existují určité skupiny, pro něž se nehodí. Kojící a těhotné ženy, onkologičtí pacienti nebo lidi se specifickými zdravotními limity. Anebo někomu přijde opravdu tak náročný, že o něm vůbec neuvažuje.

Já se ale věnuji i dalšímu směru, který není tak striktní.

Jde o přenastavení nezdravých návyků, o vyloučení nezdravých potravin, které lidem nedělají dobře, ale sami na to nejsou schopni přijít, o to, jak mít vyvážený jídelníček tak, aby tělu nechyběly žádné živiny a mělo dostatek energie.

To zní pěkně, ale člověku by asi neměla chybět silná vůle.Chce to přesvědčení, že se sebou chci opravdu něco udělat a v novém nastavení být důsledný a trpělivý.

Klienti se někdy vzdávají třeba už po měsíci, protože by chtěli mít rychleji viditelné výsledky. To, co plíživě přibírali několik let, by chtěli mít bez většího úsilí pryč za pár týdnů.

Na začátku je ale upozorňuji, že tyhle zkratky nefungují.

Co když bych chtěla zhubnout, ale nedokážu si představit, že už si po zbytek života nebudu moci dopřát čokoládu, uzené nebo sladkou limonádu? Je to vůbec možné?Rozhodně je to možné. Jde jen o to, najít rovnováhu, způsob, jak tělo vyživit a přenastavit tak, abyste postupně chuť na sladkou limonádu úplně ztratila.

Dopouštějí se klienti v dodržování zdravého jídelníčku nějakých obecných chyb?Nejčastěji nemají pevnou vůli nebo podlehnou tlaku okolí. Jídlo totiž má velký psychosociální význam. Jdete s kamarády do hospody – a oni si neodpustí neustálé poznámky: „Jak to, že si nic nedáš?“ – „Kašli na to, začneš zítra…

“ To je moment, který spousta lidí neustojí. Nemusí to být kamarádi, často je to i rodina, babičky, takoví ti škodiči. Ale oni to často myslí dobře.

Proto vždy doporučuji sednout si se svými blízkými k serióznímu rozhovoru a vysvětlit jim, že teď jsem se rozhodl pro tenhle režim, který možná není na celý život, ale teď mi nic nepodstrkujte a naopak se mě snažte podpořit. Pak to může fungovat.

Jak vypadá klasický nezdravý jídelníček, se kterým se setkáváte?Je to taková „svatá Trojice“ cukr–alkohol -polotovary. A to všechno velmi často.

Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!

Sama přiznáváte, že jste to kdysi se zdravou výživou přeháněla. O co konkrétně šlo?O klasickou poruchu příjmu potravy. Ale asi to tak mělo být. Kdybych si tím neprošla, tak bych třeba svou práci ani nedělala nebo ji nedokázala dělat s takovým respektem, s jakým ji dělám.

Teď je to velké téma, hodně se o tom mluví a není to tabu jako dřív. Často se mi ale stává, že slyším odborníka, nějakého slavného výživového specialistu, který radí holkám s poruchou příjmu potravy, a říká hlouposti.

Na druhou stranu si uvědomuji, že člověk, který si tím neprošel, nemůže tušit, že jeho rada může být třeba cestou opačným směrem.

Jaké nevhodné rady specialisté dávají?Velmi pragmatické, soustředěné jen na jídlo, zbavené emocí. Často radí to stále oblíbené moudro: Jezte pětkrát denně.

Co vám tehdy pomohlo se z poruchy příjmu potravy dostat? Jak dlouhá to byla cesta?Velmi dlouhá.

Pomohla mi intenzivní terapie, významně také to, že jsem začala studovat výživu a se všemi těmi informacemi mi docházelo, jak své tělo ničím.

Potom to určitě byla i disciplina, nenechat se jídlem a myšlenkami o něm ovládat a dát tomu všemu jasný řád. A na prvním místě jsem měla zmínit pár svých blízkých. Ale oni to vědí. Často jim děkuji.

Zdravá výživa vám také zlepšila špatný krevní obraz.Mám autoimunitní poruchu a zároveň jsem odpůrce léků. Když to není jasně opodstatněné nebo mi to úplně nesedí, nechci jen tak brát širokospektrální antibiotika a mávnout nad tím rukou.

Hledám spíše alternativní směry, čínskou medicínu, akupunkturu, chodím k osvědčenému panu bylinkáři. A jsem také přesvědčená, že jídlo je první, co nám může pomoci. Je to ovšem běh na dlouhou trať.

Než tělo zaznamená změny a vyčistí se od toho, čím si procházelo několik let, tak to trvá. Chce to trpělivost.

Vy jste ale na dobré cestě. Co na to říkají doktoři, když přijdete na kontrolu?Někdo je schopný říct, tak si běžte k tomu svému, a použijí ne zcela lichotivý výraz. Druhá varianta je, že s tím tiše souhlasí a zajímá je to.

Protože jim nic jiného nezbude, když máte výsledky.Já jim ale často ani neříkám, že si ty antibiotika nevezmu. Na jejich poměry jen moc diskutuji. Ptám se, jestli je to nutné, zda by to nešlo jinak.

Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!

Koření pro zdraví i lepší spalování tuků

Zhubnout je těžší a těžší – už i do koření se přidává cukr!Koření

Pokud jste se rozhodli zhubnout, neznamená to, že musíte jíst jenom suchý racio chléb a pít vodu. Některá koření mohou ve snaze pomoci. Dietní strava nemusí být nutně bez chuti.

Dieta s chutí

Je smutné, že ačkoliv na světě existuje velká spousta druhů koření, většina z nás používá maximálně tak pepř a sůl. A pak se můžeme divit, že nám všechno jídlo chutná podobně.

Koření je dobré nejen na to, aby z klasického jídla udělalo exotickou pochoutku, ale také některé druhy mají vlastnosti pomáhající při hubnutí. Některá koření spalují kalorie, jiné zabraňují jo-jo efektu, další potlačují chuť k jídlu.

Budete mít zájem:  Nikotin a zdraví – proč je tak nebezpečný?

To, že chcete držet dietu, ještě neznamená, že byste museli jíst jen stravu bez chuti. I s dobrými kořeněnými jídly se dá totiž zhubnout. Jen se podívejte, která koření jsou pro udržení linie užitečná.

1. Kajenský pepř

Kajenský pepř je vytvořený z chilli papriček, které obsahují látku kapsaicin, díky které pepř mírně pálí.

Kromě výraznější chuti, ale také zabraňuje přibývání na váze, snižuje příjem kalorií a podporuje hladinu krevních cukrů. S touto látkou se funkce tvého metabolismu může zvýšit až o 5 % a spalování tuku rovnou o 16 %.

Nikdo po vás nechce, abyste toto koření jedli stále, zkuste si ho třeba jenom trochu přidat do jídla a uvidíte tu změnu.

2. Černý pepř

Pokud neradi zkoušíte něco nového, dobrou zprávou pro vás jistě bude, že i černý pepř pomáhá hubnout. Obsahuje totiž látku piperin, která je svými účinky podobná kapsaicinu. Nejlepší je černý pepř v kombinaci se zázvorem, vědci totiž zjistili, že toto spojení má stejný efekt, jako kdybyste 20 minut pochodovali.

3. Kurkuma

Díky tomuto koření, které se přidává do receptů a dodává mu jeho klasickou žlutou barvu, se vyhnete jo-jo efektu. Zatímco nebylo vědci potvrzeno, že by kurkuma měla účinky na hubnutí, bezesporu pomáhá udržet finální váhu, které jste dosáhli. Mnoho žen totiž po skončení diety velmi rychle všechno nabere zpátky – to ovšem nebude váš případ, jestliže si do jídla přidáte kurkumu.

4. Kmín

I když je toto koření u nás celkem běžné, asi málokoho by napadlo, že při jeho konzumaci může shodit mnohem rychleji. Ohledně působení kmínu byl proveden výzkum, který prokázal, že lidé, kteří denně jedli jednu lžičku tohoto koření zhubli 3x více tělesného tuku než ti, kteří do svého jídelníčku kmín nezařadili. Takže od nynějška už ho neďoubejte kmín z brambor při obědě.

5. Skořice

Ne všechna hubnutí podporující koření musí být nutně pálivá. I skořice má skvělé výsledky. Tento doslova metabolický životabudič umí nastartovat organismus, aby lépe trávil. Navíc také snižuje hladinu glukózy v krvi, což je dobrá zpráva pro pacienty s diabetem. Naopak jíst velké množství skořice by neměli ti, kdo mají problém s krvácivostí nebo berou prášky na ředění krve.

6. Hořčice

A znovu tu máme látku kapsaicin, která je obsažená i v hořčici. Stejně jako v ostatních případech zvyšuje kvalitu a rychlost spalování tuků.

Navíc také hořčice je řazená do rodiny brukvovité zeleniny, která obecně obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Dalšími členy jsou například květák, růžičková kapusta, zelí nebo brokolice.

A jen poznámka k hořčici – pokud si ji budete kupovat v obchodě, určitě si dejte pozor, aby neobsahovala cukr, protože potom by vaše snaha vyšla vniveč.

7. Kardamom

Kardamom je vzácné, drahé a u nás špatně dostupné koření. Přesto si ale zaslouží být v tomto seznamu díky svým pozitivním účinkům. Používá se jako sladké koření a je známé především díky zkvalitnění zažívání. Kromě toho ale také spaluje tuk a zlepšuje metabolismus.

8. Zázvor

Zázvor je účinný nejen v kombinaci s černým pepřem, ale také samostatně. Dá se přidat do mnoha jídel, ale nejlepší je ve formě čaje. Ten si můžete velmi snadno připravit i doma, stačí si koupit kousek zázvoru, nakrájet ho na plátky a poté ho povařit ve vodě. Odvar ze zázvoru vás příjemně zahřeje a zvýší procenta spálených kalorií. Udržujte si zdraví i figuru.

Ke shozeným kilům zdraví jako bonus

Jak vidíte, hubnout se dá i příjemným způsobem a s dobrým jídlem na stole. Koření dodá dietě grády a chuťové buňky se během té doby neotupí jídlem s neidentifikovanou chutí. Většina těchto dochucovadel má kromě vlivu na shazování kil i skvělé zdravotní účinky. Takže to budete mít dvě v jednom.

Jak se zbavit závislosti na cukru? Je to snadnější, než si myslíte

  • Vyhýbat se cukru není nic jednoduchého. Když pak přijde víkend, může se to zdát jako zcela nadlidský úkol. Navíc cukr se neskrývá jen v cukrovinkách, ale i v potravinách, u kterých byste to nečekali. Pokud se vám ale vyřadit cukr podaří, zpozorujete na sobě hned několik pozitivních změn.Snadnější hubnutí, snížení produkce bakterií v trávicím traktu, které způsobují problémy, jako jsou zácpa a nadýmání, a zlepšení funkce mozku, který už nebude stimulován cukrem. Co pro to tedy udělat?
  • Vyhýbat se čokoládě, koláčkům, cukrovinkám a sladkým limonádám je při vyřazení cukru z jídelníčku zcela samozřejmé. Pokud si ale nedáte pozor, cukr můžete nevědomě přijímat i v jiných potravinách. Skrývá se totiž i tam, kde to nemusí být na první pohled zřejmé.
    Do zdravého jídelníčku možná zařazujete cereálie, ochucené jogurty, müsli tyčinky, ovoce, kečup, zálivky do salátu, omáčky na těstoviny nebo také alkohol. I přes dobrý úmysl si tak zdravý jídelníček doplňujete o velké množství cukru. 

  • Vypěstovali jste si závislost na cukru? Pak bude pro vás jeho vyřazení ze dne na den opravdu náročné. Bude po něm toužit nejen vaše tělo, ale i mysl. Vyhněte se proto radikálním změnám a redukujte cukr ve své stravě postupně!
    Začněte malými změnami. Sladíte kávu nebo čaj? Pijete sladké limonády? Uberte na množství cukru, alespoň o polovinu! Limonády vyměňte za vodu, kterou můžete ochutit šťávou z čerstvého pomeranče.
    Na provedené změny si velice rychle zvyknete a budete schopni zredukovat cukr zase o trochu více. Po čase už si ani nebudete umět představit, že byste pili oslazený čaj nebo limonádu. 
    Zázračný poměr 80:20! Paretovo pravidlo vám konečně pomůže zhubnout

  • Snídaně vám udrží stabilní hladinu cukru v krvi. Nebudete mít nutkání doplnit cukr v nezdravé podobě, a nebudete tak muset bojovat s neustálými chutěmi na sladké. 
    Udělejte si k snídani ovesnou kaši, u které budete mít pocit, že doslova hřešíte. Už jen správnou kombinací surovin docílíte chutě, které nemůže konkurovat ani sladký koláč. Preferujete-li slané snídaně, pak sáhněte po vejcích. Ty nezapomeňte doplnit o kvalitní celozrnné pečivo.
    Převratná military dieta: Za tři dny o tři kilogramy méně!

  • Ačkoli strava hraje v boji proti závislosti na cukru nejdůležitější roli, i pohyb má na glukózu v krvi vliv. Cvičení snižuje hodnoty stresu, podporuje stabilní hladinu cukru v krvi a fyzická aktivita vás mimo jiné i nabije energií. 
    Cvičení jde se stravou ruku v ruce, proto budete mít i menší tendenci sáhnout po něčem sladkém. Dosažené výsledky vás budou stát nemalé úsilí, a vy tak o ně nebudete chtít přijít. 
    Proč se vám nedaří zhubnout bříško? Nedělejte tyto chyby a zatočte s tukem!

  • Možná si už po obědě nedopřejete čokoládový dortík, ale to neznamená, že ho nemůžete nahradit něčím zdravým a stejně chutným. Vyzkoušejte třeba raw kuličky!
    Hledejte v kuchařkách a na internetu recepty, které už jsou dietní nebo u nichž můžete nutriční hodnotu až o několik set kalorií snížit. Nejčastěji toho docílíte, když uberete na množství tuku. U pečení se snažte šetřit i moukou a vybírat její zdravější alternativy.
    Jak zhubnout a ušetřit na jídle? Naučte se nakupovat tyto potraviny

  • Seznamte se s cukrem ve všech jeho podobách. Při čtení etiket na výrobcích si tak budete stoprocentně jistí, zda produkt cukr obsahuje, či nikoli. Znát pojmy, jako jsou fruktóza, sukralóza nebo glukózový sirup, je pro orientaci ve složení nezbytné. 
    Nezapomínejte, že i na zdravé alternativy cukru, jako jsou med nebo např. agávový sirup, tělo reaguje stejně. Rozdíl je jen v tom, že tělo obohatíte o minerály a vitaminy. 
    Cvičte doma: Plán na 6 týdnů a stačí jen pár minut denně!

  • To, že se snažíte omezit nebo dočasně vyřadit cukr z jídelníčku, neznamená, že už si nikdy nedopřejete ani kousek čokolády. Přistupujte k redukci cukru se zdravým rozumem a dopřejte si cukr v situaci, která vám za to bude opravdu stát.
    Pokud se blíží vaše nebo něčí narozeniny a vy byste si rádi dopřáli kus dortu, s chutí si ho dejte. Jedná se o výjimečnou příležitost, a tak si ji užijte! Dejte si ale pozor, aby jeden kousek dortu nerozjel opět nekonečný boj se závislostí na cukru.
    Jakmile si budete něco odpírat, o to víc po tom budete toužit. Proto redukujte cukr v jídelníčku s cílem posílit své zdraví, a ne se do konce života striktně omezovat. Žádná nezdravá potravina vám v malém množství nemůže ublížit.
    Sami tomu nemohli uvěřit: Za rok a půl dohromady zhubli o 160 kilo!

  • Zapomeňte na nejrůznější alternativy cukru a naučte se používat koření. Tím jídlo nejen ochutíte, ale kolikrát i osladíte. Konkrétně skořice má přirozeně sladkou chuť, a cukr tak s ní nebudete postrádat.
    Dále do této kategorie koření spadají vanilka, citronová kůra nebo muškátový oříšek. Velice oblíbenou směsí je teď na podzim i perníkové koření, které využijete při pečení, do ovesné kaše, jogurtu nebo do kávy.

  • Vzdát se cukru může být těžší, než jste si představovali. První dny budete pravděpodobně zažívat abstinenční příznaky v podobě touhy po cukru, bolesti hlavy, poklesu energie, podrážděnosti i nevolnosti.
    Tento stav ale po pár hodinách či maximálně pár dnech odezní a vystřídají ho nárůst energie, dobrá nálada a chutě na sladké budou rázem pryč. Po čase bude přirozeně sladká chuť ovoce nebo zmíněného koření podstatně silnější, a vy si tak budete schopni jídlo lépe vychutnat.
    Toto jsou božsky sladké dezerty, kterými můžete hřešit při dietě!

hubnutí, dieta, ženy, cukr, závislost na cukru, jídelníček, zdravý jídelníček, dietní jídelníček, redukce váhy, tukové zásoby, nízkotučná dieta, zdraví

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector