Zelený ječmen a alergie – využití zeleného ječmene při léčbě alergií

Zelený ječmen a alergie – využití zeleného ječmene při léčbě alergiíZelený ječmen a alergie – využití zeleného ječmene při léčbě alergiíZelený ječmen a alergie – využití zeleného ječmene při léčbě alergiíZelený ječmen a alergie – využití zeleného ječmene při léčbě alergiíZelený ječmen a alergie – využití zeleného ječmene při léčbě alergií

Zelené potraviny (Mladý ječmen, Chlorella pyrenoidosa, Spirulina platensis) jsou mnohdy spojována s vynikajícími detoxikačními a „léčebnými“ účinky. Přírodní látky v nich obsažené, které napomáhají proti velké řadě běžných onemocnění, ale také těm specifickým. Řady vitamínů, minerálů a stopových prvků, jsou schopny snižovat projevy nemocí až na minimum.

Zelené potraviny baštíme také při alergiích, které mohou mít spoustu podob. Z praktického i lékařského hlediska je dokázáno, že při jezení a pití zelených potravin mají přínosný vliv na snížení alergických reakcí, které se mohou projevovat různě – alergie na pyl, alergie na prach, alergie na zvířata a také kožní alergie.

Zelený ječmen a alergie – využití zeleného ječmene při léčbě alergií

Zelený ječmen a alergie – využití zeleného ječmene při léčbě alergiíBalíček na pomoc při Alergiina cca 3 měsíce

Jedním z příznaků mnoha alergických reakcí jsou kožní alergie/onemocnění. Vyrážky, ekzémy a ostatní viditelné skvrny. Zelené potraviny jsou u ekzémů úspěšné tak v 80% případů (pokud nejsou vrozené, tak pak úspěšnost rapidně klesá). Ke kožním ekzémum lze přidat i například psoriázu nebo-li lupénku.

I u té se dá počítat se zlepšením, ale je to na dlouho. Počítejme tak rok. U ostatních alergií je to podobné, jen kratší, ale půl roku to bude chtít taky. Při alergiích na pyl, alergici postupně zjišťují, že nejsou nuceni používat léky na tlumení alergií a občas se stává, že se léků zbaví úplně. Ano, jsou pořád alergiky, ale bez projevů.

Což je rozhodně bezva.

Výskyt alergií je vlivem pravidelného a dlouhodobého užívání zelených potravin značným způsobem potlačen. Tělo se prostě vyčistí, navíc je doplněno látkami, které potřebuje, a alergie ustupují.

V začátcích jezení, můžeme případně pozorovat očistnou reakci.

Pokud se očistná reakce dostaví a je pro nás nepříjemná, stačí zvýšit pitný režim, případně snížit dávku zelených potravin až na míru, kdy očistná reakce vymizí nebo alespoň není nepříjemná.

Při delším jezení a pití pak dochází k viditelnému odeznívání kožních onemocnění. Výjimečně se může, že zlepšení probíhá ve vlnách, tedy zhoršení, zlepšení, zhoršení, zlepšení.

Zelené potraviny se dají také použít zevně. To je lepší použít rozdrcenou Chlorellu a smíchat s nějakým tukem, ideálně bambucké máslo a tento hustý krém nanést na kůži, přebázat obvazem a nechat působit přes noc. Ideální je aplikaci opakovat.

Z obecného hlediska lze tvrdit, že člověk trpící jakkoliv závažnou alergií má ve svém těle buňky, které jsou nazývány eozinofily. Jejich výskyt je důkazem alergického onemocnění, ať už je jakéhokoliv rázu. Právě při jezení zelených potravin dochází ke snižování a odbourávání těchto buněk, což se pozitivním způsobem projevuje také na celkovém stavu člověka.

Zelený ječmen a alergie – využití zeleného ječmene při léčbě alergií

Aniž bychom užívali jakékoliv moderní a chemické léky na určité typy alergií, můžeme po konzultaci s lékařem přistoupit raději na jezení zelených potravin Chlorelly pyrenoidosy, Spiruliny platensis a pití Mladého ječmene, které přinesou daleko efektivnější a uspokojivější výsledky.

Navíc svůj organismus ochráníme i před řadou dalších neduhů, zlepšíme svoji imunitu a dopřejeme si dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků. Jsou prostě bezva.

Petr Hornišer

Jak na domácí léčbu alergie? Vyzkoušejte zelený ječmen

Jak na domácí léčbu alergie? Vyzkoušejte zelený ječmen

Jarní období je v plném proudu, a s ním svůj příchod ohlásila i otravná senná rýma či jiné alergie. Pokud vám již uslzené zarudlé oči a neustálé kýchání pořádně lezou na nervy, máme pro vás superpotravinu, která pomůže nejen zmírnit projevy alergií, ale i celkově zlepšit obranyschopnost vašeho těla.

Jak víte, že máte alergii?

Alergie je reakce imunitního systému na cizí látku, která ve většině případů pro organismus není škodlivá. Tyto cizí látky se nazývají alergeny, a mohou být obsaženy v různých potravinách, v rostlinném pylu, ale i ve zvířecí srsti.

Úkolem našeho imunitního systému je udržovat naše tělo zdravé a bojovat proti všem potenciálním škodlivým patogenům.

Někdy se tedy stane, že imunitní systém zaútočí i na neškodnou vnější látku, která se do těla dostane například vdechováním.

Imunitní systém ji však identifikuje jako hrozbu pro organismus, a následně spustí útočnou reakci v podobě zánětu, kýchání nebo různých jiných projevů.

Mezi nejčastější příznaky alergie patří:

  • rýma,
  • oteklé oči,
  • kašel,
  • kožní vyrážky – zarudlá místa na pokožce, která mohou způsobovat svědění,
  • ekzém – kožní skvrny, které jsou zanícené a mohou svědit nebo dokonce krvácet,
  • bolest v krku – hltan a hrdlo jsou podrážděné nebo zanícené
  • kopřivka – na pokožce se vytváří červené, svědící a vyvýšené plošky různých velikostí a tvarů.

Co pomůže?

Nejlepším způsobem, jak se alergii vyhnout, je samozřejmě vyhnout se jejím spouštěčům. Pokud to však není možné, na scénu nastupuje domácí léčba alergie.

Seznamte se se zeleným ječmenem

Ječmen je první domestikovaná obilovina, jejíž pěstování si naši předkové ve starověké Mezopotámii osvojili už před 10 000 lety.

Odtud se později rozšířila do Řecka, Egypta a Číny, kde byla pokládána za výživnou a zároveň zdravou potravinu.

Kromě toho se zelený ječmen díky svým silným detoxikačním vlastnostem rozsáhle používal v léčitelství, přičemž Číňané ho dokonce považovali za posvátný.

Zelený ječmen a alergie – využití zeleného ječmene při léčbě alergií

Jak funguje?

Zelené výhonky ječných listů se sbírají krátce poté, co začnou klíčit ze země, když jsou ještě velmi mladé. Tehdy totiž obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek, jakými jsou například vitamíny skupiny B, Omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, hořčík a selen.

Studie publikovaná v National Library of Medicine dokonce prokázala, že mladý zelený ječmen má silné protizánětlivé vlastnosti, které efektivně přispívají k prevenci a léčbě chronických onemocnění, jakými jsou například i srdeční choroby, rakovina nebo cukrovka.

Zelený ječmen a alergie

Kromě toho však zelený ječmen přispívá i k potlačení příznaků astmatu a alergií.

Díky vysokému obsahu vitamínu C pomáhá zabránit pronikání škodlivých volných radikálů do buněk, čímž přispívá ke zlepšení celkové imunity organismu.

To znamená, že může tělu dopomoci k tomu, aby přestalo přehnaně reagovat na pyl, prach a jiné spouštěče alergií a zároveň tím zmírnit jejich projevy.

Co se týče astmatu, tato potravina má pozitivní vliv na zdraví plic a dýchacích cest. Proto je dobré smíchat zelený ječmen v prášku s vlažnou vodou, a následně si tímto roztokem vyplachovat zduřenou sliznici nosu.

NÁŠ TIP:

Cítíte, že vaše tělo potřebuje kompletní vnitřní detox? Vyzkoušejte si každé ráno po dobu jednoho měsíce udělat „zelený smoothie„. Jak na to? Rozmixujte v sójovém mléce banán, jablko a hrst chia semínek spolu s 2-4 čajovými lžičkami zeleného ječmene a máte postaráno nejen o výživné, ale i zdravé snídaně.

  • Venkovní použití zeleného ječmene odborníci doporučují i při alergiích spojených s kožními projevy, jakými jsou ekzémy nebo vyrážky.
  • Jelikož kombinace vitamínů A, K a C obsažená v této potravině má silné protizánětlivé účinky a zároveň i podporuje hojení ran a srážlivost krve, zelený ječmen pomáhá urychlit proces hojení povrchových defektů kůže.
  • Opět jej můžete smíchat s vodou, případně s olejem nebo krémem, a postižená místa potřít touto zelenou kašičkou.

Zdravá střeva, zdravé tělo

Jak uvádí medicínský online magazín Webmed.com, protože je skvělým zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny, zelený ječmen pomáhá trávení dvěma způsoby:

  1. Nerozpustná vláknina slouží jako potrava pro „dobré bakterie“ žijící v našich střevech. Pomáhá nám tedy efektivně trávit jídlo a zároveň udržuje naše střeva zdravá. To znamená, že poškozené klky, které mohly být příčinou oslabeného imunitního systému a jeho přehnaných alergických reakcí, se začnou hojit, což může vést ke zmírnění alergických projevů.
  2. Rozpustná vláknina pomáhá našemu žaludku vstřebávat cukr pomaleji, čímž pomáhá tělu udržovat si optimální hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Zelený ječmen a alergie – využití zeleného ječmene při léčbě alergií

Pár slov na závěr

Pokud se tedy chystáte vylepšit svůj jídelníček, zelený ječmen je jednou z nejúčinnějších superpotravin, kterou do něj můžete zařadit.

Zelený ječmen a alergie – využití zeleného ječmene při léčbě alergií

Zelený ječmen a alergie – využití zeleného ječmene při léčbě alergií

Může nějak zelený ječmen pomoci při alergiích?

Nejen mladý ječmen, ale zelené potraviny celkově jsou velmi často spojovány s řešením mnoha zdravotních obtíží. Jedná se o přírodní produkty bez vedlejších účinků a s mnohými pozitivy pro naše zdraví.

Jednou z oblastí, v níž je možné působení zeleného ječmene využít, je léčba alergií.

Co jsou vlastně alergie?

Alergie je nepřiměřenou odpovědí imunitního systému na látky, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Imunitní systém člověka trpícího alergií tedy tvoří speciální protilátky (imunoglobuliny E) i jako odezvu na podněty, které jsou neškodné. Tento typ protilátky následně spouští bouřlivou a rychlou reakci při dalším kontaktu s konkrétním alergenem.

TIP: Jak se zbavit alergií přírodně?

Náš tip: zkuste tyto zelené potraviny

Mezi obvyklé příznaky alergie patří slzení očí, otok sliznic, kýchání, svědění či vyrážka na kůži. Alergie se může vyskytnout v populaci bez ohledu na věk a pohlaví jedince. Objevuje se již u novorozenců a často přetrvává do dospělosti. Mezi nejčastější vyvolavatele alergie lze zahrnout pyly, roztoče, plísně, určité potraviny, léky, hmyzí jed nebo zvířata.

První pomoc (a následně i prevence před alergickou reakcí) spočívá v užívání léků a vyvarování se kontaktu s předmětem, který vyvolává přehnanou imunitní reakci organismu. Největším rizikem při alergii je možnost rozvinutí tzv. anafylaktického šoku, který vyžaduje okamžitý odborný zásah.

Jak může pomoci zelený ječmen?

Užívání zeleného ječmene přináší mnoho pozitivních efektů na lidské zdraví.

Jedním z nich je podpora adekvátní funkce imunitního systému, detoxikace těla a jeho zásobení potřebnými látkami (vitamíny, aminokyselinami, enzymy, minerály i stopovými prvky).

Nastartováním správného fungování veškerých systémů v těle tak může dojít k potlačení výskytu alergií. Reakce organismu na spouštěč alergie již nemusí být tak silná, její projevy nejsou natolik obtěžující.

Konečným efektem pak může být snížení potřeby užívat léky na tlumení alergické reakce.

Zelený ječmen má také blahodárné účinky na stav pokožky, proto je zde velká úspěšnost při podávání zeleného ječmene v případech, kdy je člověk obtěžován ekzémy či vyrážkou.

Při projevech alergie na kůži je možné též zevní použití zeleného ječmene. Ten stačí rozmíchat s vodou (případně s olejem) na kašičku, která se následně nanese na postižená místa.

Látky obsažené v zeleném ječmenu urychlí hojení, podpoří regeneraci buněk a zmírní případné svědění.

TIP: O výrobě zeleného ječmene

Jak dlouho a v jakém množství zelený ječmen užívat?

Celkové očištění těla, u něhož je potřeba podpořit adekvátní reakce imunitního systému, trvá půl roku až jeden rok.

Zelený ječmen zakoupíte ve formě prášku, který pak rozpustíte ve studené či vlažné vodě. Na přípravu nápoje se doporučuje jedna čajová lžička rozmíchaná ve 200 ml vody dvakrát až třikrát denně.

Vzniklý zelený koktejl se pije nalačno, zhruba 20 minut před jídlem.

Dětem je možné mladý ječmen podávat od tří let věku v dávce půl čajové lžičky rozpuštěné ve 150 ml vody jedenkrát denně.

Má zelený ječmen vedlejší účinky?

Pokud se již při užívání vedlejší účinky vyskytnou, jsou obvykle pouze v mírné formě a mají krátkodobé trvání. Zprvu může vaše tělo reagovat na zahájenou očistu bolestí hlavy či střevními obtížemi. Je třeba v kůře pokračovat a dbát na dodržování správného pitného režimu.

Přechodně může též dojít ke zhoršení dosavadního zdravotního stavu, což je však způsobeno hloubkovou očistou organismu, a vyplavení veškerých ložisek možných problémů na povrch těla. Můžete tedy pozorovat např. dočasné zhoršení stavu pokožky.

Tato reakce by neměla být delší než tři týdny, poté by již mělo docházet ke zlepšení. Vlna dočasného zhoršení se může ještě zopakovat při tom, jak ječmen čistí tělo z hlubších a hlubších vrstev. Je třeba nepropadat panice a vydržet v konzumaci ječmene.

Co si o mladém ječmenu ještě určitě přečíst?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Jak (ne)začít se zelenými potravinami

Zelené potraviny teď zažívají módní vlnu. S výrobci se doslova roztrhl pytel a někteří prodejci prezentují zelené potraviny, ječmen a chlorellu, jako zázračný všelék a ochotně ho prodají komukoliv na cokoliv, aniž by se příliš zajímali o potřeby daného člověka. Leckterý atopik už zažil okamžiky velkého očekávání, a někdy i bouřlivého zklamání.

Budete mít zájem:  Zánět Sliznice Dutiny Ústní Léčba?

Jak to tedy s těmi zelenými potravinami je doopravdy? Jsou opravdu pro každého? Mohou opravdu vyléčit i atopický ekzém? A kdy a jak je začít užívat, aby si člověk ještě více nepřitížil? Jak se vyvarovat zhoršení ekzému při detoxikaci organismu? Jak se zorientovat ve velké nabídce produktů, na čem závisí kvalita zelených potravin? 

Mnoho prodejců zelených potravin slibuje zákazníkům opravdové divy. Jen málo jich ale skutečně rozumí tomu, jak zelené potraviny pracují v případě ekzému a na co je potřeba dát si pozor. V tomto článku se tedy budu soustředit na informace, které o zelených potravinách většinou neuslyšíte, aniž bych popírala jejich značné výživové kvality a velký léčebný potenciál.

Moje zkušenost se zelenými potravinami

Poprvé jsem zelené potraviny vyzkoušela v době, kdy jsem ekzém měla ještě docela rozjetý. Už jsem byla na cestě zdravé stravy a rozhodla jsem se vyzkoušet mladý ječmen.

Koupila jsem si zelený ječmen ve zdravé výživě (značku už si nepamatuju), a podle návodu jsem si druhý den ráno nalačno umíchala jednu čajovou lžičkou do sklenice s vodou. Bylo to opravdu odporné. Ale má to být zdravé, inu vydržím to, a pár dní jsem to takhle praktikovala.

Pozřít jsem to ale dokázala jen s velkou dávkou sebezapření a javorového sirupu. Po necelém týdnu užívání jsem si všimla, že se mi na mém ekzému usadila taky kopřivka. Bylo zrovna taky léto a já alergická na pyly.

Občas jsem nějaký ten svědivý pupen sice měla, ale po tomhle experimentu se to hodně zhoršilo – jako bych spadla do kopřiv. Zelený ječmen letěl do koše a já s ním nechtěla mít už nic společného.

Po několika letech mi kamarád nabídl zelené potraviny české společnosti etického síťového marketingu. A rovnou i spolupráci. Byla jsem k celé věci opravdu hodně skeptická, kamarád mě musel dlouho uhánět, než jsem se schůzkou souhlasila. S ječmenem jsem měla špatnou zkušenost a síťový marketing mi zněl jako sprosté slovo.

Nakonec jsem ale se schůzkou souhlasila, i tak jsem ale potřebovala ještě mnoho informací, než jsem ječmen znovu zkusila, a na spolupráci jsem kývla až po více než roce. Než jsem své jméno spojila s prodejem zelných potravin, vyzkoušela jsem produkty na sobě a na svém synovi a taky jsem si toho o nich hodně nastudovala.

Dnes už si svůj den bez ječmene vůbec nechci ani představit! 

Jak tedy užívat zelené potraviny při atopickém ekzému?

Zelené potraviny, ječmen a chlorella, jsou potraviny jako každá jiná. Stejně jako každou jinou potravinu je lze vypěstovat / vyprodukovat kvalitně, nebo levně. A stejně jako v případě jakékoliv jiné potraviny, i zde je možná individuální nesnášenlivá reakce.

Pouze v případě kvalitního produktu je možné odlišit, jestli jde skutečně o reakci na danou potravinu, nebo o kontaminaci způsobenou méně kvalitním způsobem výroby. U „naší“ značky přesně vím, jakým způsobem jsou potraviny pěstovány a zpracovávány a proč. Rozhodně nedoporučuji nápadně levné výrobky z drogerie apod.

Nicméně cena výrobku sama o sobě samozřejmě není ukazatelem kvality.

Kvalita ječmene se odvíjí od kvality půdy, na které vyrostl, doby sklizně (jak vysoké jsou rostlinky, když se pole seče) a způsobu zpracování.

Šťávu z ječmene je totiž potřeba vylisovat a usušit při nízkých teplotách a vysokém tlaku, aby si výsledný produkt zachoval živost (enzymatickou aktivitu) a zároveň aby neobsahoval travní vlákninu, která je pro člověka příliš ostrá a při dlouhodobém užívání poškozuje střevo.

Kvalitní technologie zpracování je drahá – proto výsledný produkt nemůže být zároveň kvalitní a zároveň levný.

Svou roli hraje také čistota produktu – zde pracuje síťový marketing ve prospěch koncového klienta tak, že produkt nečeká dlouho ve velkoobchodních a maloobchodních skladech, ale putuje ke svému spotřebiteli tou nejkratší možnou cestou, tím pádem může být 100% čistý, bez přidaných konzervantů.

Enzymaticky aktivní potraviny jsou totiž na skladování poměrně choulostivé a síťový marketing tak představuje nejrychlejší cestu, jak produkt k finálnímu spotřebiteli dopravit; kromě toho umožňuje také plánování sklizně. Kvalitní ječmen na jazyku nedrhne a je stálý, rozmíchaný ve vodě vytvoří šťávu, která se ani po hodině neodsadí, opticky zůstane stejná. 

Kvalita chlorelly závisí na kvalitě vody a živném roztoku, na kterém vyrostla. Jedná se o jednobuněčnou sladkovodní řasu, která se vyznačuje schopností čistit, do slova do sebe absorbuje škodliviny ze svého prostředí.

Tuto vlastnost využíváme při detoxikaci organismu, pokud ale chlorella vyrostla na odpadní vodě, pak může být produkt kontaminován i řadou škodlivin. Svou roli hraje i velikost pěstebních nádob a metoda dalšího zpracování. Aby řasa mohla dobře růst, potřebuje mít kolem sebe dost místa.

Ve stísněném prostoru sice dochází k množení řasy, nově vzniklé buňky jsou ale již od svého vzniku „staré“ a užitečný chlorofyl se pak mění na pro tělo škodlivé feoforbidy. O využitelnosti výživných látek v chlorelle obsažených zase rozhoduje metoda následného zpracování a lisování.

Zde je potřeba mírně narušit buněčný obal, který výživný obsah buňky chrání, nesmí však dojít k jeho vylití. Opět se jedná o poměrně nákladnou technologii, kterou mnozí producenti obcházejí. Kvalitní, čerstvá a čistá chlorella má sytě smaragdovou barvu a je zcela bez kovové pachuti. 

Pokud tedy nastala prudká negativní reakce po konzumaci levného ječmene či chlorelly z neověřeného zdroje, možná nejsou na vině samotné zelené potraviny, ale jejich nekvalitní zpracování, kontaminace, nebo přidané látky, se kterými jsou výsledné produkty některých výrobců zředěny.  

Ani s kvalitními zelenáči ale není dobré pracovat bez rozmyslu, obzvlášť u atopického ekzému. Mladý ječmen i řasa chlorella jsou potraviny s imunomodulačním charakterem (kromě jiného). Mohou tedy skutečně leccos v těle spravit. Ze stejného důvodu se ale také může stát, že je imunitní systém při svém současném nastavení a stupni vývoje prostě odmítne.

Nejvíc super je pro každého atopika ta potravina, kterou bez problémů snese.

Proto je potřeba zařazovat nové potraviny jednotlivě, ve fázi zklidnění, a po malých množstvích. V případě zelených potravin tedy vyberte nejdříve jeden nebo druhý produkt (který vás více láká nebo vám více voní), počkejte na fázi relativního zklidnění ekzému, a pak začněte s malým množstvím.

U ječmene čtvrt lžičky denně, po dobu min. čtyř dnů, pak přidat druhou čtvrt lžičku, opět čtyři dny pozorovat … U chlorelly začněte s jednou tabletkou, po čtyřech dnech přidejte jednu, po dalších čtyřech dnech opět jednu … Pokud pozorujete negativní reakce již při malých dávkách, s užíváním nepokračujte.

Opakuji:

Pokud pozorujete negativní reakce již při malých dávkách, s užíváním nepokračujte.

Zelený ječmen a alergie – využití zeleného ječmene při léčbě alergií Poctivý poradce by vám měl na požádání bez problémů dát k vyzkoušení vzorek. Jestliže zelené potraviny snášíte, tak postupně dávku navyšujte, až dojdete na své optimum. Více než doporučeními na obalu se řiďte zkušenostmi svého poradce, spoléhejte na svou intuici a vnímejte signály svého těla. Každý člověk je jiný, a vaše tělo nejlépe ví, co je pro vás v daný okamžik dobré a co ne. Pokud jednu nebo druhou potravinu aktuálně nesnesete, můžete pokus opakovat s odstupem času, klidně za rok, až se váš imunitní systém zase někam posune. Já sama snáším zatím jen ječmen, zatímco můj syn přirozeně preferuje chlorellu. Pokud zkoušíte cokoliv nového, když je váš imunitní systém zrovna nastaven na boj proti všemu, je jen malá šance na úspěch. Imunitní systém prostě nepřemýšlí a rovnou střílí. Naopak pokud je ječmen dobře snášen, působí i jako přírodní antihistaminikum, kromě mnoha dalších výhod.

Díky pomalému startu se vyhnete i nepříjemným detoxikačním účinkům.

A to je celý ten trik. Pokud začnete s chlorellou a ječmen rychle, nastane u většiny lidí rychlá očista, a většina lidí taky zpočátku pocítí ve větší či menší míře nějaké nepříjemné průvodní pocity: Únavu, bolest hlavy, akné, u ekzematiků zhoršení kůže.

Tělo si řekne: Vida, konečně mám k dispozici kvalitní materiál, jdu udělat rekonstrukci a velký úklid. A přitom samozřejmě létají třísky. Pokud je zhoršení skutečně způsobené prudkou detoxikací, odezní obvykle během dvou až tří týdnů, ve výjimečných případech trvá čištění i měsíce.

Pokud je ale na vině individuální nesnášenlivost jedné nebo druhé potraviny, nepříjemné pocity setrvají. A právě proto, abyste toto dokázali rozlišit, doporučuji začínat se ZP pomalu.

Při pomalém začátku užívání probíhá i detoxikace a rekonstrukce v těle pozvolna, trvá sice déle, ale obejde se bez nepříjemných průvodních jevů. Ze stejného důvodu doporučuji pomalý start se ZP i těhotným a kojícím ženám.

Na závěr chci zdůraznit, že nevěřím, že by ekzém mohl zcela vyléčit jakýkoliv jeden zázračný produkt, ať už potravina, lék, nebo mastička. Podle mé zkušenosti vede k uzdravení série změn; zavedení zelených potravin do jídelníčku může být jednou z nich. Zpravidla bývají dobře tolerovány a alergie na ječmen či chlorellu je velmi vzácná. Rozhodně stojí za vyzkoušení. 

Ječmen a chlorella totiž pomáhají komplexně a mohou tak proces uzdravení významně urychlit:

Poskytují vysoce kvalitní nutriční látky, stavební kameny, které tělo potřebuje, aby se mohlo opravit. Čistí střevo, udržují ho zdravé, chrání ho před zánětem a intenzivně podporují růst zdravého střevního mikrobiomu (ty prospěšné mikrobreberky). Zároveň brání množení plísní a dalších parazitů.

Pomáhají optimálně využít výživové hodnoty ostatních potravin, které sníme a zároveň šetrně z těla odvádí nahromaděné toxiny a potravinářské chemie (od aditiv přes zbytky pesticidů z pěstování až po nahromaděné těžké kovy). Dodávají tělu energii a tím posilují naši vůli i schopnost vyhrát nad nemocí.

Rozhodně se vyplatí zkusit je do jídelníčku zavést, v mnoha případech vedou jen samotné zelené potraviny ke značnému zlepšení stavu. 

Na závěr jeden malý tip: Pokud nesnesete chlorellu vnitřně, zkuste ji použít i zevně. Rozdrcená chlorella výborně hojí škrábance, seboroické boláky, a přimíchaná do mastičky pomáhá kůži regenerovat a dohojit. Ječmen to umí také, ten ale na rozdrbané kůži může štípat. 

Ať vám slouží!

TIP: Stáhněte si ZDARMA ebook Jak používat zelené potraviny při léčbě atopického ekzému

Zelené potraviny, o kterých píšu, nehledejte na internetu ani na pultech zdravé výživy či lékárny. Nekvalitní ječmen a chlorella mohou paradoxně napáchat více škody, než užitku, proto doporučuji výhradně produkty české společnosti s patnáctiletou tradicí v oboru.

Vynikají tou nejvyšší kvalitou, čerstvostí a čistotou díky dlouholetým zkušenostem společnosti, která se při jejich distribuci spoléhá na nejrychlejší možný prodejní model – etický síťový marketing. Zelené potraviny vám tak přináší konkrétní osoba z masa a kostí, která s nimi má bohaté osobní zkušenosti a opírá se o zkušenosti svých kolegů v síti nad sebou.

 V ceně krabiček je pak samozřejmě i osobní servis a podpora „přítele na telefonu“.

(Společnost si ze strategických důvodů nepřeje být prezentována ve veřejném prostoru mimo své oficiální stránky, proto zde neuvádím její jméno. Můžu vám je ale říct při osobní schůzce nebo v soukromé zprávě – klidně mi napište! 🙂 

Podrobnosti Kategorie: Zelené potraviny Zveřejněno: 27. duben 2015

Alergie a zelené potraviny: Mohou pomoci?

Většina listnatých stromů, některé jehličnany, z bylin pak podběl nebo devětsil a z trav například psárka – pokud vás už teď pálí oči a dráždí v nose, nejspíše už tušíte, o čem dnešní téma bude.

Ano, jedná se o alergie. Výše uvedené rostliny už se probouzejí k životu a do okolí uvolňují velké množství pylu. Pylu, který dokáže silně potrápit nejednoho z nás.

A to jsme teprve na začátku. Ta skutečná smršť přijde v nejbližších týdnech. Začne kvést řepka, heřmánek, kopretina, kaštan jírovec, lípa nebo bez černý… A samozřejmě spousta dalších bylin a dřevin, jejichž seznam by mohl být až nekonečně dlouhý.

Budete mít zájem:  Zdraví A Životní Prostředí?

Alergická rýma a její (ne)léčení

Podle alergologů máte alergickou rýmu, pokud dlouhodobě trpíte alespoň dvěma z následujících příznaků, a to nejméně hodinu denně po dobu několika dní nebo týdnů:

  • svědění v nose,
  • kýchání,
  • vodnaté hleny,
  • ucpaný nos, kterého se nedá zbavit ani úporným smrkáním.

Je to i váš případ? Pak vás jistě napadá otázka – Jak z toho ven? Jak se s alergií vypořádat? Většina lidí zvolí návštěvu alergologa nebo imunologa, a tak není divu, že se u obou profesí dveře prakticky netrhnou. Lékař zjistí příčinu vaší alergie a předepíše vám patřičné medikamenty.

Při dlouhodobém užívání tlumících léků si na ně však řada lidí vypěstuje odolnost a časem musí brát mnohem silnější dávky. Ty však mají nežádoucí vedlejší účinky, například v podobě zvýšené únavy, a je tím pádem třeba hledat jiný způsob, jak se s alergií vypořádat.

Pokud vás nyní napadá, že návštěvu lékaře zkrátka přeskočíte a každoročně počkáte, až alergie odezní sama, vězte, že ani to není dobrá cesta.

Neléčení alergické reakce mnohonásobně zvyšuje riziko onemocnění astmatem nebo jinými chronickými nemocemi dýchacích cest.

Člověk se pak začne dusit kašlem prakticky při jakékoliv fyzické námaze nebo píská mu na hrudi.

Zelené potraviny a alergie

Kvůli zmírnění příznaků alergické rýmy se proto stále více lidí naučilo užívat zelené potraviny. Jedním z mnoha pozitivních účinků zeleného ječmene nebo chlorelly je podpora správné funkce imunity, detoxikace těla od škodlivin a přísun důležitých vitamínů, enzymů, minerálů a stopových prvků.

Kombinace všech těchto faktorů může vést k zamezení výskytu alergií, případně k jejich zmírnění. Tělo díky tomu může přestat přehnaně reagovat na typické spouštěče, například pyl nebo prach.

Trpíte-li během alergií i na kožní projevy – vyrážky nebo ekzémy – můžeme doporučit používat zelený ječmen také zevně. Stačí ječmen smíchat s vodou, případně s olejíčkem nebo krémem, například bambuckým máslem, a vytvořit zelenou kašičku. S ní pak můžete bolavá místa potírat.

Stejně tak lze k léčbě zevních projevů alergie využít chlorellu, která má silné hojivé účinky, a to díky chlorofylu, jenž je výbornou desinfekční a protizánětlivou látkou. Chlorellu snadno rozdrtíte v hmoždíři a vzniklý prášek lze stejně jako ječmen míchat s vodou nebo mastným základem.

Pamatujte, že na otevřených ranách ječmen ze začátku štípe a použití chlorelly je v takovém případě příjemnější. Roztok vlažného ječmene se naopak velice hodí pro výplachy zduřelé nosní sliznice, ať už použijete kapátko, rozprašovač, nebo nosní konvičku.

Zelený ječmen a chlorela vyléčí ekzémy – COOP Club

Sladkovodní řasa chlorela a šťáva z mladého ječmene jsou produkty, o jejichž síle se přesvědčila terapeutka Lenka Lavičková sama na sobě. Přečtěte si spolu s námi, oč se tu vlastně jedná a proč jsou zelený ječmen s chlorelou tak zdravé.

Jedná se o velmi kvalitní sladkovodní řasu. Dodává našemu tělu vlákninu, má schopnost na sebe vázat škodliviny, těžké kovy (získané jak ze stravy, tak i například ze záření počítače a jiných elektrospotřebičů) a odpadní látky, které tělo vyloučí. Vstřebává je do sebe jako houba a střevem odvádí ven.

Obsahuje přírodní antibiotikum chlorelin, který pomáhá tělu budovat imunitu a odolávat všem virům a bakteriím. Nemoci můžeme tedy zvládnout bez chemických antibiotik.

Obsahuje též růstový faktor CGF, ze kterého se mimo jiné vyrábějí léky pro osoby nemocné únavovým syndromem. Díky CGF se cítíme velice dobře, svěží a zdoláváme veškeré překážky snáze a s lehkostí. Blahodárně působí na osídlení tlustého střeva prospěšnou střevní flórou a tím přispívá k dobré imunitě a našemu dobrému zdraví.

V jaké formě se podává mladý ječmen?

Na rozdíl od chlorelly je ječmen vylisovaná a usušená šťáva, která dodává tělu rychlou energii. Můžeme ho využít místo kávy, jako energetický nápoj v době, kdy jsme unaveni.

Uplatnění nalezne i jako iontový nápoj do posilovny a na různá cvičení. Díky jeho zásaditosti a zásadotvornosti napomáhá rychlé regeneraci svalů a naše tělo je schopno podávat mnohem lepší výkony. Cítíme se spokojenější a plni energie.

Šťáva z mladého ječmene je bohatá na enzymy – zatím 22 známých a čistě přírodních, které pomáhají při všech reakcích v těle. Pokud dodáme tělu enzymatickou stravu, nemusí na její rozštěpení a následou dopravu nutričních látek po těle používat enzymy, které jsme dostali do vínku – těch totiž dostaneme jen určité množství a musíme s nimi hospodařit.

Mají oba produkty něco společného?

Jsou bohaté na chlorofyl, který je přírodním deodorantem a léčivou látkou, která působí v celém těle. Je blahodárná pro léčbu krve, hlídá například hladinu železa v krvi.

Protože jsou chlorela a ječmen plné antioxidantů, můžeme se těšit zdravé pokožce, která pomaleji stárne, což ocení zejména ženy, neboť při dlouhodobějším užívání se těší mladistvějšímu vzhledu.

Velmi užitečné jsou oba produkty i pro léčbu kožních alergií a ekzémů. Pro jejich zmiňovanou zásadotvornost prospívají jak dobrému zažívání, kvalitním vlasům, nehtům, tak správnému fungování všech pochodů v těle.

Vždyť překyseleni stravou, stresem, smogem nebo kouřením jsme častokrát. Překyselené tělo hůře odolává útokům kvasinek – ať už jsou to různé gynekologické mykózy či kvasinky nebo plísně na nohou. Též je to vhodné prostředí pro nejrůznější druhy cyst a myomů. Díky tomu mnoho z nás také trpí nadváhou a různými dalšími tělesnými bolestmi.

Jak doporučujete chlorelu a mladý ječmen používat?

Tento “zázrak přírody” lze zařadit do jídelníčku jako preventivní potravu a zabezpečit si dostatečný přísun minerálních látek, stopových prvků a vitamínů. Použít je můžeme doslova na každou bolístku. Zvláště, když přičteme účinky, které mají na psychiku. Oba dva produkty se velice dobře doplňují a my se můžeme těšit z mnohem rychlejších výsledků.

Nezanedbatelná je též jejich vhodnost pro těhotné ženy a kojící maminky. Jejich používáním můžeme dětem dát kvalitnější potravu a přispívat k jejich zdraví už od raného dětství nebo prenatálního vývoje.

Konzumací těchto produktů odbouráme postupně užívání různých potravinových doplňků a následně i některých léků.

Velmi rychlé a dobré zkušenosti mám s lidmi, kteří mají nemoci pramenící z horší životosprávy – diabetici, pacienti s nemocnými játry.

Chválí si je lidé s vysokým cholesterolem, trpící pálením žáhy, překyselením žaludku apod.

Dále velmi dobře působí na pacienty s dýchacími potížemi, nemocemi pohybového aparátu, ale i na lidi s nádorovými onemocněními.

Všichni jsou mile překvapeni ze zlepšení svého zdraví, potvrzují, že žijí mnohem spokojeněji.

Informace poskytla terapeutka Lenka Lavičková

Vliv zelených potravin na trávení

Zelené potraviny a jejich působní na trávení a spalování a jejich vliv na chod metabolismu.

Jak je již všeobecně známo, zelené potraviny se díky obsahu chlorofylu, enzymů a dalších látek vyznačují příznivými účinky na zdraví celé trávicí soustavy.

Mladá pšenice

Mladá pšenice ( zelená pšenice ) je v tomto směru opravdu mimořádná: působí příznivě při zácpě i průjmu, zánětlivých onemocněních, vředových chorobách, špatném dechu, problémech zubů a dásní a mnoha dalších potížích.

Právě pšenici bývají ze všech zelených potravin přičítány nejrozsáhlejší příznivé účinky na celý gastrointestinální trakt a zároveň lze říci, že takto blahodárně působí na větší procento uživatelů, než je to třeba v případě mladého ječměne a dalších potravin. Velmi nadějné jsou také účinky pšeničných výhonků při ulcerativní kolitidě.

Toto velmi obtížně léčitelné zánětlivé onemocnění střeva se projevuje bolestmi a otoky břicha a hlenem a krví ve stolici. Tyto informace jsou potvrzeny různými výzkumy.

Mladý ječmen

Mladý ječmen ( zelený ječmen ) je zase velmi účinný při léčbě zácpy . Vláknina, chlorofyl a další obsažené látky totiž podporují peristaltiku střev a navíc pomáhají neutralizovat toxiny v tlustém střevě. Důležitou roli hraje i vysoký obsah draslíku.

Narozdíl od projímadel ovšem nemá mladý ječmen nepříznivé vedlejší účinky a není návykový. Zajímavá je také další věc: ačkoliv je tolik účinný u osob trpících zácpou, nelze říci, že by u lidí s chronickým průjmem jejich problémy zhoršoval – naopak výrazně pomáhá i jim.

Podporuje totiž přirozené funkce trávicího systému, který si pak sám reguluje i rychlost vyprazdňování.

Chlorela

Stejně jako u všech zelených potravin platí, že i chlorela působí příznivě na celý trávicí systém – od chvíle, kdy vstoupí do naší ústní dutiny, až do doby, kdy její nestrávené zbytky opouštějí tělo stolicí. Přestou jsou ale její účinky v mnohém specifické.

Mechanismů, kterými chlorela zlepšuje zdraví trávicí soustavy, je hned několik: V první řadě obsahuje značné množství enzymů, které napomáhají trávení a vstřebávání živin.

Chlorofyl nejen odstraňuje nepříjemné pachy (špatný dech se například zmírňuje již po několika dnech užívání chlorely), ale zároveň chrání a regeneruje buňky sliznice.

Nestravitelná vláknina buněčných stěn zmírňuje zácpu a zlepšuje peristaltiku.

Chlorela je také výrazně alkalická. Pomáhá tedy redukovat škodlivé překyselení, které je jednou z příčin vzniku například zubního kazu či zánětlivých procesů.

A v neposlení řadě výrazně podporuje množení užitečných střevní bakterií, které jsou nejen nutné pro správný průběh trávicího procesu, ale zároveň potlačují množení bakterií škodlivých.

Díky tomu chlorela pomáhá nejen zlepšit trávení a využití živin u zdravých osob, ale navíc příznivě působí i u řady zdravotních potíží.

Studie například naznačují, že užívání chlorely může hrát významnou roli v prevenci žaludečních vředů – zejména díky tomu, že působí příznivě nejen na trávicí trakt, ale i na nervový systém a imunitu (na vzniku této nemoci se totiž podílí nejen stres, ale i infekce virem Heliobacter pylori). Velmi slibné jsou výzkumy působení chlorely při ulcerativní kolitidě což je velmi obtížně léčitelný zánet střevní sliznice, který se projevuje bolestmi břicha, průjmem a krví a hlenem ve stolici. Často oceňovaným přínosem chlorely je působení proti zácpě. Ta je totiž vzhledem k nezdravé stravě a nedostatku pohybu v naší civilizaci velmi častým problémem. Chlorela přitom pomáhá normalizovat nízkou aktivitu střeva třemi způsoby: dodáním vlákniny, podporou množení probiotických bakterií a obsahem CGF, který působí proti zánětům a poškození střevní sliznice.

  • Kompletní nabídka zelených potravin
  • Jak působí zelené potraviny při hubnutí?
  • Kdy je vhodné užívat zelený ječmen?
  • Věčný spor u zelených potravin: odšťavňovat nebo sušit?
  • Článek o zelených potravinách a jejich vlivu na prevenci rakoviny

Zkušenosti

Nedávno jsem byla na návštěvě u své bývalé klientky, dnes přítelkyně, inteligentní a citlivé
ženy, které si velmi vážím.

Povídaly jsme a pak se odhodlaly, sedly k počítači, popíjely čaj a
ona psala svou zkušenost s nemocí, které se všechny ženy bojí.

Vzpomínání bylo bolestné,
občas byly slzy, to když se jí znovu vracela bezmocnost v mašinerii naší medicíny. V takové
chvíli jsem byla ráda, že jsem vedle ní a obě jsme byly vděčné za náš zelený „zázrak“, který

  • se k ní tehdy dostal „pozdě, ale přece včas“.
  • Jarmila Kozáková

Mladý ječmen mi doporučila kožní lékařka na regeneraci kůže po ozařování. Prodělala
jsem operaci nádoru prsu. Chemoterapii jsem po dlouhém zvažování celkových následků na
organismus odmítla a ozařování jsem se podrobila s nadějí, že jeho důsledky budou pouze
lokální. Všechno bylo jinak.

Po ozařování byla kůže červenočerná s hnisavými boláky a
nesmírně citlivá na jakýkoliv dotek. Lékaři doporučované ošetření byl pouze odvar řepíku,
který stav nemohl zlepšit. Kožní lékařka konstatovala zánět a doporučila Belladonu
(homeopatikum). Za 3 dny se zahojily mokvající boláky a stav kůže se začal zlepšovat.

Horší
to bylo s ostatními následnými problémy způsobenými operací, ozařováním i hormonální
léčbou (neprůchodnost lymfatických cest tj.

otoky a bolesti ruky na straně odstraněného
nádoru, nedostatečná hybnost ruky, vysoký krevní tlak, zánět močových cest, psychické
problémy, nespavost, klimakterické obtíže, poruchy štítné žlázy a hormonální poruchy).
Domnívám se, že určující v léčbě jsou problémy psychické. Člověk je najednou den ze dne o
15 let starší.

Dívá se na svět z druhé strany a všechno je zahaleno rouškou nemoci, bez víry na
zlepšení, bez víry na návrat. Rakovina je totiž porucha informace imunity. Imunitní systém si
dokáže poradit s každou chorobou, ale nedokáže rozpoznat nestandardní chování vlastních

Budete mít zájem:  Krvácení Dásní Přírodní Léčba?

buněk. Je to nemoc „napořád“.

V tomhle stavu jsem začala pít mladý ječmen. A pak se začaly dít zázraky. V prvé
řadě se začala regenerovat zčernalá kůže, zmizely i předpokládané pigmentové skvrny, jizvy
se zacelily tak, že na kontrole po 3 měsících nemohl lékař uvěřit, že jsem neprodělala
kosmetickou plastickou operaci. Samozřejmě ruku v ruce s tím se zlepšovala psychika.

To
utrpení, co jsem viděla kolem sebe na onkologickém oddělení, to, co mi lékaři říkali
(pigmentace po ozařování už nikdy nezmizí, ruku už nikdy úplně nerozhýbáte, buďte ráda, že
s ní můžete pohnout, otoky budou už napořád, tablety na vysoký tlak jsou do konce života, to
jsou jen maličkosti, hlavně že nemáte rakovinu…) bylo najednou úplně jinak: nová naděje. Že
by lékaři neměli tak docela pravdu? A když už ji neměli v něčem, proč bych se dál měla ničit
chemií? Hormonální terapie, kterou mi lékaři předepsali, totiž byla plánovaná na několik let.
Protože působila na úrovni hypofýzy, působila na centra téměř všech hormonů. Trpěla jsem
hroznými bolestmi, bolela mě snad každá buňka v těle, nemohla jsem vyjít ani do schodů,

život pro mě neměl smysl. Kromě toho jsem měla silnou osteoporózu.

Tehdy jsem našla odvahu s tzv. léčbou skončit. K ječmenu jsem začala užívat ještě
chlorelu a bylo mi dobře, čím dál lépe. Postupně se začalo urovnávat všechno.

Na kontroly
jsem chodila každé 3 měsíce trochu s malou dušičkou, vždycky mě lékaři přemlouvali, abych
s klasickou léčbou pokračovala, ale já jsem si byla jistá, že i kdyby kontrola nedopadla dobře,
k této tzv.

léčbě už se nikdy nevrátím a byla jsem vděčná za dobu, kterou jsem mohla prožít
s dobrým pocitem ze života, kdy jsem se z něj mohla radovat.

Měla jsem konečně čas a chuť
o nemoci si něco nastudovat, nastudovat si materiály o lidské psychice, o léčbě nemocí
homeopatickou metodou, bylinkami a zelenými potravinami a hlavně pochopit mechanismus
fungování těla, mysli a duše. Najednou se v mém okolí začali objevovat ti správní lidé (řekla
bych skoro andělé). Vedli mě z nevědomosti bažiny stresů a problémů, v kterých jsem dřív
žila a které způsobily mou nemoc, k sobě samé. Nastoupená cesta nebyla jen o zelených

potravinách, ale bez nich by nebyla možná.

Zdravotní problémy se postupně odstranily. Žádný invalidní důchod, jak mi
doporučovali! Vrátila jsem se po roce na plný pracovní úvazek ke svému náročnému povolání
(vedoucí IT oddělení). Dlouhodobé problémy se výrazně zlepšily.

S rukou hýbám normálně,
zvedám i těžší břemena bez problémů, hormony jsou naprosto v pořádku, o změněné
pigmentaci kůže není řeč (takže si mohu dovolit i výstřih!), dokonce i osteoporóza se výrazně
zlepšila.

Na kontrolách se lékaři ptají, jak se to léčím, že všechny výsledky jsou o tolik lepší,
že já sama jsem se tak změnila. S úsměvem říkám, že užívám zelené potraviny. Většinou

reagují shovívavým úsměvem, že víra má mě uzdravila, někteří ale už ví….

S odstupem doby (3.rok po nemoci) se na prodělanou nemoc dívám jako na dar.

Bez ní by nikdy nebylo možné se zastavit, aby se člověk podivil, kam tak spěchá. Bez ní bych
nevěděla, kam se mám vrátit a že už je čas na návrat. Bez ní bych neviděla život z druhé
strany a neuměla se opravdu radovat, smát se, plakat, milovat, bez ní bych nemohla život

prožívat.

Zelené potraviny byly začátek a budou mě provázet až do konce života. Jsou
jednoduché a o to účinnější, protože pracují na té základní buněčné úrovni. Čistí a vyživují,
umožňují vnímat všechno živé. Najednou je člověk bytostně spjat se životem a životní

energií, je součástí Života a žádná nemoc není podstatná.

V Českých Budějovicích 15.2.2010 J.S.

MOJE CESTA K ZELENÝM POTRAVINÁM aneb můj život se zelenými potravinami

Jako vysokoškolský pedagog jsem odučila poslední semestr a chystala se do důchodu. Všichni se mě ptali, co budu dělat. Ano, měla jsem spoustu plánů. Jenže léto nebylo u konce, ještě jsem se ani nestala tou důchodkou a už jsem měla chorobu!

Mé praktické lékařce se nelíbil můj krevní obraz, i poslala mě na krev – bez sebemenšího komentáře. Divila jsem se sice, že půjdu na krev ne do odběrového centra, ale na hematologii, ale dál jsem to neřešila.

Až těsně před odběrem jsem si v tlustém „Rodinném lékaři“ nastudovala  samotný pojem „hematologie“ a docela zpanikařila.

Na hematologii mi pak oznámili, že mám   CLL – chronickou lymfocytární leukémii a s úsměvem mi radili: „Žijte jako dosud, hlavně se nestresujte! My vás budeme každé 3 měsíce zvát na kontrolu krve.“– zněla mi v uších slova lékařky z hematologie.

Bylo to jako hrom z čistého nebe, nic mi nebylo, unavená jsem nebývala (a pokud ano, měla jsem důvod: svou práci i studenty jsem milovala a „jela jsem“ vždycky na 120%) Když mi tedy pak sdělili diagnózu CLL, potěšilo mě, že nemám žádný nádor, že to není rakovina, že mě nečeká chemoterapie atd. Že můžu žít svůj běžný život!

Ale žít běžný, ten starý, život nešlo!!! Začala jsem si zjišťovat informace o CLL – chronické lymfocytární leukémii. Ujasnila jsem si, že se vlastně jedná o rakovinu krve.

A když přidám, že 2 měsíce nato jsem se ocitla v melanomové poradně se svým 4milimetrovým znaménkem, které se ukázalo být zhoubným, bylo pochopitelně odstraněno do 12cm jizvy  (s operatérem jsme vtipkovali, že to mám liposukci zdarma…), je jasné, že do zpěvu mi nebylo.

Diagnóza melanom, tzn. rakovina kůže, ta nejagresivnější forma bujení. Byla jsem v šoku, že si nemůžu plnit svůj důchodcovský sen, cestovat a jezdit k moři dle libosti. Nesmím na slunce!…  I moje okrasná zahrada – má láska a hobby č.

1 – přece vyžaduje pobyt na sluníčku!

Dvě rakoviny je trochu moc na jednoho. Manžel možná nevěřil, že ač v plné síle a plna elánu, mám takové choroby, nebo neuměl uchopit a zpracovat takové informace. Velkým pomocníkem mi byla dcera, žijící v Praze, která mi IHNED doporučila zelené potraviny, protože sama v tu dobu „jen tak“ pila ječmen.

Pak se začaly sbíhat komentáře lékařů – bohužel ne těch z hematologie!!! Kožní lékařka doporučila imunologa, revmatoložka doporučila změnit stravu a naznačila směr, imunolog předepsal selen a vitamin D a vysvětlil např. to, že cukry podporují růst zhoubných buněk, že ty jsou živy právě z mých oblíbených sladkostí.

U kadeřnice jsem zaslechla paní, že celá rodina polyká řasu chlorelu. V časopisech jsem najednou registrovala reklamu na zelenou řasu, články o způsobu stravování těch či oněch herců/hereček – copak dřív ty články nevycházely? Ne, vycházely, ale já jejich obsah nevnímala, reklamy na řasu přeskakovala.

Teď jsem nakoupila knihy, další přinesla z antikvariátu a knihovny, zdrojem informací byl pochopitelně i internet.

Začínal se mi rýsovat závěr: Nemohu žít tak, jak jsem žila dosud – dle rady hematoložky. Já žila ve stresu, pracovním i trochu rodinném, jako perfekcionistka jsem chtěla a musela vždy všechno zvládnout, stihnout, ať šlo o rodinu nebo výuku, překlady, tlumočení, projekty, publikační činnost nebo byt a zahradu. Jediné, co jsem „neřešila“, bylo jídlo.

Vystačila jsem si s málem, snadno jsem se odbyla bagetou na ulici nebo něčím sladkým. To nejraději. Když si kolegyně v práci uvařila zrána 3 hrnky různých bylinkových a „zdravých“ čajů, já si uvařila šálek kávy.

Když ona obědvala něco domácího se zeleninou z krabičky, já jsem si na stravenku dala s chutí knedlík ba i hranolky, protože brambory či rýže mi v té naší restauraci připadaly rozvařené nebo nedovařené.

Od těch dnů jsem ušla dlouhou cestu: asi půl roku trvalo tápání, přešlapování, pak i hledání, sondování, konzultování.

Od prvních šoků z diagnóz a jejich rizik, přes noci probdělé u internetu i probrečené strachy, přes pocity bezradnosti, zoufalství apod. jsem začala nacházet pevnou půdu pod nohama. Prvním krokem byl zelený ječmen. V Praze jsem se sešla s pí.

Lucií Němečkovou, výživovou poradkyní spolupracující s českou společností GREEN WAYS, která mi poradila a  zdůvodnila konkrétnější kroky při změně mého jídelníčku. (Proč pít? Proč nesnídat jogurty? Co tedy snídat? Proč ne chléb a jaký chléb? …) Cílem byla očista mého překyseleného a znečištěného těla.

Postupně jsem přidala řasu Chlorellu. Mezitím jsem absolvovala i kontroly na hematologii, výsledky byly v pořádku, nicméně počet těch potvor-leukocytů byl stále nad normu. Chápu, přece po tolika letech huntování svého těla nemohu chtít zázrak po pár měsících detoxikace! Právě v tuto dobu mi velmi pomáhala osobní setkání s pí.

Němečkovou i její maily s podporou, novými radami, odkazy na literaturu, odborným vysvětlováním toho či onoho.

Ale pozorovatelné účinky moje změna jídelníčku měla už po půl roce:

1)      Léta jsem trpěla bolestmi hlavy. Úpornými, kdy jsem polykala silné léky nebo i končila na pohotovosti. Hlava mě přestala bolet!!! Bolesti hlavy nemám. Myslím, že hlavně tím, že piju vodu, dříve jsem byla totálně dehydrovaná.

2)      Léta jsem trpěla bolestmi pravé paže. Neurolog zkoušel měnit diagnózy i léčbu, nic nepomáhalo. Abych jen nefňukala bolestí a žila aktivní a plnohodnotný život, polykala jsem ibalginy, bruffeny atd. Dnes nevím, že „ruku mám“. Žádné bruffeny neužívám, mohla bych je vyhodit. Proces uzdravení nechápu, ale je to fakt.

3)      Radost každé ženy: zhubla jsem 3-4 kg, aniž bych se o to nějak snažila či trpěla dietou. Vynechání sladkostí (nikoliv radikální, víkendové rituály „Kaffee und Kuchen“  s manželem jsme zachovali), omezení chleba, jídlo jen v pravidelných intervalech vykonaly své.  Byl to přirozený proces. O to větší byla má radost, ba i  pýcha na postavu důchodky.:-)

První účinky zdravého jídelníčku jsem tedy pozorovala, nicméně stále jsem měla pochybnosti, zda to, co jím a co vynechávám, je správné z hlediska výživy. Abych si neuškodila. Nad výsledky mého krevního obrazu mi radil i můj internista. V tomto ohledu jsem měla štěstí na milé a ochotné lékaře!!!

Abych se zbavila veškerých svých pochybností, skončila jsem ve SVĚTĚ ZDRAVÍ, který  lákal zájemce o hubnutí. Já už jsem hubnout nepotřebovala, potřebovala jsem poradit se skladbou jídelníčku.

Měla jsem opět štěstí: ocitla jsem se u nutriční terapeutky, jejíž manžel byl s leukémií na pokraji života, nicméně zahraniční klinika mu naordinovala speciální stravu a výživu, v Brně pak tento muž absolvoval transplantaci a již 3 roky je v remisi.

Pochopila jsem, že strava a výživa může sehrát důležitou roli! Věnovali se mi s pravděpodobně běžnou péčí jejich systému, nicméně s ohledem na mou chorobu byl můj případ konzultován s lékařskou radou, vypracovali mi jídelníček konkrétně pro mou osobu. Byla jsem v jejich péči 3 měsíce.

Po tu dobu jsem si zapisovala, co jsem snědla, chodila to konzultovat, má nutriční terapeutka se mi vždy věnovala, opravovala mé chyby, trpělivě odpovídala na mé dotazy. Bylo pro mě mnohem snazší stravovat se rozumně, disciplinovaně. A těšit se na výsledky z hematologie…

Tato spolupráce s nutriční terapeutkou jen dovršila mé hledání a ujasnila jsem si spoustu drobností. Všem doporučuji i tuto instituci: 3měsíční péče stála určitě za ten čas a peníze. V případě takových chorob o peníze stejně nejde, takže poplatek tu za to, tu za ono je zcela nepodstatný.

A jak to tedy dopadlo?

Tady je výpis z mého krevního obrazu – řada s těmi sledovanými padouchy-leukocyty:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector