Zelené banány a jejich přínosy pro naše zdraví – na co jsou dobré?

Zelené banány a jejich přínosy pro naše zdraví – na co jsou dobré?

Někdy si tu otázku položil snad každý: jaké banány by se správně měly jíst? Když jsou zralé a žluté, nebo s tmavými tečkami na žluté slupce? Všechno je ještě o to složitější, že výživové vlastnosti banánu se v průběhu jeho dozrávání mění.

Možná jste si také všimli, že čím zraleji banán vyhlíží, tím je jeho chuť sladší. Dochází k tomu proto, že fermenty, které plod obsahuje, v něm neustále rozkládají škrob (dlouhou polymerovou formu cukru) a mění ho na jednoduché cukry (monosacharidy, disacharidy). Jejich narůstající množství způsobuje zesílení sladkosti.

Když tedy ochutnáváte přezrálý banán, konzumujete ve skutečnosti čistý cukr! To ale není všechno.

Japonci dokázali, že banán má protirakovinné a antioxidační účinky. Tyto unikátní vlastnosti sílí právě tehdy, když je banán pokryt tmavými skvrnami. Chemici tyto skvrny nazvali sloučeninou TNF. Ta je poměrně efektivní v boji se zhoubným bujením. Čím více tmavých skvrn na banánu je, tím více posílí vaši imunitu.

Zapamatujme si tedy, že zralý banán je jedním z nejúčinnějších protirakovinných prostředků. A žlutý banán s tmavými skvrnami je z hlediska jeho užitečnosti pro lidské zdraví ještě 8krát prospěšnější.Zelené banány a jejich přínosy pro naše zdraví – na co jsou dobré? Jako dodatek ke všemu dobrému, co už jsme o banánu řekli : přezrálý banán je perfektní volbou, když potřebujete organismu co nejrychleji dodat energii, zvýšit úroveň cukru. Když se například cítíte opravdu skleslí a unavení.

Musíme však připomenout, že banány jsou hodně kalorické, takže bojujete-li s nadváhou, vaší volbou musí být zelené ovoce. Zelené banány nejsou tolik kalorické. Vybírejte takové, které jsou na našem obrázku označeny číslicemi 3 a 4.

Zelené banány a jejich přínosy pro naše zdraví – na co jsou dobré?

Tato informace se vztahuje k banánům, které můžeme běžně vidět v obchodech. Skutečné banány, drobnější, takzvané „baby“ druhy, jsou prospěšnější v zeleném stavu.

Malé zelené banány mají množství vitamínů a stopových prvků. V jediném plodu je obsaženo kolem 300 mg sodíku, nezbytného pro vyvážené hospodaření lidského organismu s vodou. Doporučená denní dávka sodíku je 1 g, takže stačí sníst 3 tyto minibanány, aby člověk naplnil denní dávku.

Hlavním jejich přínosem je však zadržování draslíku v organismu. Každodenní popíjení kávy nebo čaje snižuje tělesnou úroveň draslíku. Když člověk sní svou denní dávku zelených banánů, pomáhá tím zachování potřebné hladiny tohoto životně důležitého prvku v těle.

=========19 druhů koření příznivě ovlivňujícího povahu10 obyčejných potravin proti stárnutí

Pokud budete jíst 2 banány denně po dobu jednoho měsíce, toto se stane vašemu tělu

Zelené banány a jejich přínosy pro naše zdraví – na co jsou dobré?

Banány jsou zřejmě nejvíce podceňovány. Jejich typická žlutá slupka se snadno přehlédne, a to hlavně v případech, kdy je nablízku nějaké jiné exoticky vypadající ovoce, o kterém převládá přesvědčení, že je to nejnovější lék na všechno.

Faktem však zůstává, že banány jsou extrémně chutné a také schopné poskytnout našemu tělu všechny potřebné látky, aby vzkvétalo zdravím a silou.

Obsahují plno vitamínů, vlákniny, přírodní formy cukrů, jako jsou sacharóza či fruktóza. To je však jen část důvodů, proč byste měli pravidelně konzumovat banány.

Co byste měli o banánech vědět

Když koupíte banány, obvykle jsou ještě zelené nebo mají něco mezi zelenou a žlutou barvu. Postupem času dozrávají.

Začnou se na nich tvořit hnědé skvrny, které se neustále zvětšují. Nakonec nahnědlé banány, které nestihnete sníst, vyhodíte. Lidem vadí hnědá barva banánů a považují je za shnilé.

To dává smysl, protože většina jiného ovoce, když zhnědne, je již shnilá a nepoživatelná.

Avšak u banánů platí, že čím více hnědých skvrn mají, tím více mají takzvaného TNF faktoru. Jde o substanci, která se ukázala velmi účinná v boji s rakovinou.

  • Speciálně tato látka zajišťuje komunikaci mezi buňkami našeho imunitního systému a zajišťuje jejich přesměrování na ta místa v těle, která jsou zanícená nebo infikovaná.
  • Výzkumy ukázaly, že TNF faktor nacházející se v zralých banánech brání růstu rakovinných buněk a omezuje jejich šíření v těle pomocí vyvolání apoptózy (řízené buněčné smrti).
  • To spolu s vysokou hladinou výživných látek, antioxidantů, vitamínů a minerálů posiluje imunitní systém a zvyšuje množství bílých krvinek.

Proto když příště uvidíte nahnědlý banán, neprojděte kolem něj jen tak bez povšimnutí! Místo toho ho vložte do nákupního košíku, doma ho snězte a dodejte tak svému tělu látky, které potřebuje, a také enegii.

Další zdravotní přínosy banánů, které si zaslouží povšimnutí

Kromě posilení imunity mají banány několik dalších významných zdravotních přínosů.

Zde je pár nejdůležitějších z nich:

1) Pálení žáhy – Banány jsou zásadité, a tak nabízejí úlevu od pálení žáhy. Konzumace pouze jednoho banánu okamžitě zklidní sliznici jícnu.

2) Krevní tlak – Banány snižují krevní tlak a chrání před infarktem a mrtvicí. Obsahují totiž málo sodíku, ale hodně draslíku, což z nich činí ideální potravinu pro srdce.

3) Energie – Konzumace jednoho nebo dvou banánů před cvičením vám dodá dost energie na 1 hodinu cvičení, nebo dokonce více. Nízký glykemický index, vitamíny a minerály, to vše podporuje vaši výdrž, a draslík snižuje výskyt křečí.

4) Anémie – Banány dokáží pomoci lidem s anémií, protože je v nich hodně železa. To stimuluje tvorbu hemoglobinu a červených krvinek.

5) Žaludeční vředy – Když máte vředy na žaludku, mnoho potravin je pro vás tabu. Banány však můžete jíst, aniž byste se obávali, jestli vám způsobí bolesti nebo ne. Je to proto, že jejich jemná, hladká a kašovitá textura obalí žaludeční výstelku, a tím ji chrání před agresivní žaludeční kyselinou.

6) Deprese – Toto ovoce dokáže překonat příznaky deprese, protože obsahuje vysoké množství tryptofanu, který naše tělo přeměňuje na serotonin. Jde o přenašeč mozkových vzruchů, který má na svědomí to, že se lidé cítí být odpočinutí, šťastní a v dobré náladě.

7) Zácpa – Pokud máte zácpu, jezte banány. Je v nich hodně vlákniny, která bude stimulovat posun potravy střevy a uleví tak od zácpy. Také pomáhá při průjmu, neboť zahušťuje hmotu ve střevech. Někdy však může tento efekt převážit nad vlákninou a u některých lidí zhorší zácpu. Nejprve proto vyzkoušejte, jak funguje u vás.

8) Nervy a postmenstruační syndrom – Když se během menstruace cítíte náladové nebo vystresované, snězte banán. Pomáhá regulovat krevní cukr a je bohatý na vitamíny skupiny B, které přirozeným způsobem zklidňují nervový systém. Výsledkem je celkově lepší nálada.

9) Kontrola tělesné teploty – Když sníte banán během horkého dne, zchladí vás díky tomu, že sníží vaší tělesnou teplotu. Stejně funguje i při horečce.

Zpracovala: Vylectese.cz

Jsou zelená smoothie zdravá, existují kontraindikace a jak je připravovat?

Zelené banány a jejich přínosy pro naše zdraví – na co jsou dobré?

Zelená smoothie „frčí“ , ale najdeme také názory, které upozorňují na nevhodnost jejich konzumace. Každý, kdo se výživě věnuje ví, že jedna potravina může být pro někoho lékem, pro jiného „jedem“. Krásným příkladem jsou potravinové senzitivity (testuje se IgG složka  – u potravinových alergií se testuje IgE složka), které jsou u každého z nás jiné. Měla jsem klientku, která reagovala na 117 potravin! Její jídelníček byl tedy na určitou dobu velmi omezený a pokud člověk reaguje na určitou listovou zeleninu, má těžké záněty ve střevech, oslabené ledviny, pak listová zelenina není nejvhodnější potravinou v syrové podobě!

Jaro je však ideální čas na zelená smoothie i džusy (nemluvíme zde o ovocných, neb ty, i když obsahují přírodní cukry, si velmi pohrávají s obsahem cukru v krvi, a proto je vždy dobré si tvořit nápoje s nízkým glykemickým indexem).

Pojďme si říct pár obecných rad a tipů, jak na ně, aby nám smoothie byla co největším přínosem. Zde máte VIDEO, kde zmiňuji šest hlavních chyb při výrobě smoothies.

Osobně zapojuji do přípravy i děti. Jsou úžasně kreativní a velmi si toto zelené čarování užívají. Společně pak můžete pozorovat paletu zelených odstínů, obdivovat rozmanitost chutí a vůní a v závěru si připít zeleným pohárem na zdraví.

VÝHODY MIXOVÁNÍ:

  • Lepší vstřebávání. Zelená listová zelenina jako je salát, špenát, kapusta jsou těžko stravitelné, když jsou syrové. Mixováním se naruší buněčná struktura listové zeleniny obsahující nestravitelnou celulózu (polysacharid složený z beta-D-glukózy). Přesto, že je koktejl tekutý, je vhodné ho „kousat“, čímž se podpoří tvorba slin, aktivují se trávící enzymy a zlepší trávení, které začíná v ústech.
  • Koktejly nevzniká žádný odpad tak, jak je tomu při odšťavňování. Zkonzumujeme šťávu i vlákninu
  • Koktejly jsou skvělý způsob, jak konzumovat listovou zeleninu. Hlavně pro děti. Zelené listy jsou alkalizační, mineralizující a jedny z nejzdravějších potraviny (kontraindikací jak sjsem již zmínila jsou možné potravinové intolerance, záněty ve střevě, oslabené ledviny – oxaláty jsou v listové zelenině obsaženy ve vyšším množství)
  • Mixování je nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak zkonzumovat vyšší podíl tmavě listové zeleniny.
  • Smoothie pijeme vždy co nejčerstvější, doporučuji vypít do 24 hodin. Nejsou vhodná často konzumovat v zimním období, jelikož dosti ochlazují. Tam se můžete zaměřit například na kvalitní zeleninové anebo masokostní vývary.
Budete mít zájem:  Wolff-parkinson-whiteův (wpw) syndrom – příznaky, příčiny a léčba

VHODNÉ PŘÍSADY:

  • Zelená listová zelenina 1-2 hrnky
  • Ovoce dle volby 1-2 hrnky
  • Banán, mango, broskev, či avokádo pro krémovou texturu
  • Superfoods – nemusí samozřejmě být, ale vypíchnu například zelený ječmen, mořský fytoplankton, maca, goji, rakytník, bylinky, mesquite, spirulina apod.
  • Tuky (avokádo, semínka, ořechy, kvalitní, za studena lisované oleje)

PŘÍPRAVA:

  • Umýt ovoce a zeleninu
  • Ovoce a zeleninu nakrájet na takovou velikost, aby ji mixér zvládnul umixovat. U lepších mixérů nemusíte krájet na malé kousky, zvládnou celé anebo větší kusy ovoce i zmrazené kusy.
  • Při přidávání ořechů a semen je lepší je dopředu alespoň na pár hodin namočit do vody (kvůli inhibitorům a můžete přidat i trošku soli). Vodu poté slít.
  • Trocha kvalitní soli (keltská, Huimalájská, mořská, černá) zvýší minerály a chuť vašeho smoothie.
  • Volitelně přidejte led. Ten přijde do smoothie vždy jako poslední.

TIP NA ÚSPORU ČASU:

Pokud nemáme přes týden mnoho času na přípravu zelených mixovaných jídel, můžeme si základ vytvořit vždy v neděli na celý týden dopředu. Stačí si do krabiček či sáčků vytvořit 7 směsí (1 na každý den, např. PONDĚLÍ – 3 šálky kapusty, 1 okurka, 1 jablko, ÚTERÝ – 3 šálky špenátu, 2 jablka, atd.) a pak je jen zmixovat. Vždy je ale lepší si vytvářet smoothie co nejčerstvější.

PŘÍKLADY MOŽNÝCH ZELENÝCH SUROVIN:

  • RUKOLA má pikantní chuť a je bohatá na A, C a vápník.
  • KAPUSTA KADEŘAVÁ má jemnou chuť a je bohatá na vitaminy A, C a K, kyselinu listovou, vlákninu a vápník.
  • PAMPELIŠKOVÉ LISTY mají hořkou chuť a jsou bohaté na vitamin A a vápník.
  • KAPUSTA má mírně nahořklou, zelí podobnou chuť a je bohatá na vitaminy A, C a K.
  • HOŘČIČNÉ LISTY mají pikantní chuť a jsou bohaté na A, C a K, kyselinu listovou a vápník.
  • ŘÍMSKÝ SALÁT je na živiny bohatý salát, který obsahuje vitaminy A, C a K a kyselinu listovou.
  • ŠPENÁT má sladkou chuť a je bohatý na vitamíny A, K, foláty a železo
  • MANGOLD je podobný špenátu a je bohatý na vitamíny A, K, C, draslík a železo.

PŘÍKLADY OVOCE:

  • Ovoce s nejnižším obsahem cukru: citron, limetka, maliny, ostružiny, brusinky, rybíz
  • Ovoce s nízkým až středním obsahem cukru: jahody, meloun, papája, broskve, nektarinky, borůvky, jablka, tropické ovoce, meruňky, grep
  • Ovoce s poměrně vysokým obsahem cukru: švestky, pomeranče, hrušky, ananas,
  • Plody s velmi vysokým obsahem cukru: hrozny, granátová jablka, mango, fíky, banány, sušené ovoce.
  • SLADIDLA (V PŘÍPADĚ POTŘEBY):
  • ČERSTVÉ OVOCE:
  • je to nejjednodušší a nejpřirozenější sladidlo
  • LUCUMA:
  • má nízký glykemický index
  • má příchuť po javorovém sirupu
  • SIRUP Z JAKONU:
  • bohatý na antioxidanty, nízký obsah kalorií
  • funguje také jako prebiotikum stimulace prospěšných bakterií ve střevě k udržení imunitního systému.
  • příchuť po javorovém sirupu
  • STÉVIE:
  • skvělá bylinná alternativa, kterou si vypěstujete na zahrádce
  • je velmi sladká s glykemickým indexem nula, chuť ale není moc příjemná
  • MESQUITE:
  • vysoký obsah bílkovin a minerálních látek
  • má silnou chuť
  • KOKOSOVÝ NEKTAR:
  • tato šťáva má velmi nízký glykemický index, obsahuje 17
  • Obsahuje minerální látky, vitamín C, širokospektrální vitamíny B
  • KVALITNÍ MED:
  • bohatý na minerální látky, obsahuje glukózu a fruktózu, GI se liší od odrůdy.
  • TUKY (ty kvalitní samozřejmě):
  • Podporují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, jako je A, D, E a K
  • V koktejlech můžete vyzkoušet kokosové „maso“ (dužina z mladého kokosu), kokosový olej anebo máslo, chia semínka nebo mletá lněná semínka, mleté ořechy, semena konopí, Tahini, ořechové mléko, lněný olej, avokádový olej a mnoho dalších.
  1. 3 RECEPTY NA OBLÍBENÁ ZELENÁ SMOOTHIE:
  2. LAHODNÝ ZELENÝ KOKTEJL
  3. 3 šálky vody
  4. 5 šálků špenátu (kadeřávek, pampeliška, kopřiva)
  5. 1 zmrazený banán
  6. 1 střední mango
  7. 1 PL skořice
  8. 2 PL citronové šťávy
  9. Špetka soli
  10. SUPER SMOOTHIE
  11. 2 PL chia semínek
  12. 1-3 šálky vody
  13. 3 PL citronové šťávy
  14. 5 šálků špenátu
  15. 3 listy mangoldu
  16. 1 zmražený zralý banán
  17. ½ hrnku jahod
  18. ½ zralého avokáda
  19. 1 střední jablko
  20. Špetka soli
  21. KONOPNÉ SMOOTHIE
  22. 2-3 šálky vody
  23. 4 šálky špenátu

1 list kadeřávku (koupíte např. na www.freshbedynky.cz)

  • 3 PL loupaných konopných semínek
  • 1 zralý banán
  • 3 PL citronové šťávy
  • 1 čl vanilky
  • 1 čl skořice

Vyhazujete přezrálé banány? Chyba, mají řadu zdravotních benefitů!

Určitě se vám minimálně jednou stalo, že jste několik dnů zapomněli na banány, které jste si koupili. Z lákavého žlutého ovoce se rázem stal neatraktivní temně žlutý „hybrid“ s hnědočernými tečkami a skvrnami nebo dokonce černou slupkou. Komu by se chtěla tahle podivná věc o ještě podivnější konzistenci jíst? Proto nejspíše skončily přezrálé banány v koši. A to je chyba!

Jakmile banán přezraje, změní se obsah jeho živin. Neznamená to ale, že by ovoce ztratilo své nutriční přínosy. Bez ohledu na jejich zralost jsou banány pro náš organismus velmi přínosné, což podporuje i studie realizovaná na Cornell University College of Human Ecology.

Plody jsou bohaté na draslík, mangan, vlákninu, měď, vitamín C, vitamín B6 a biotin. Díky tomu může být jejich konzumace určitou prevencí astmatu, rakoviny, vysokého krevního tlaku, cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění a trávicích problémů. To vše platí i pro přezrálé banány. Proto až na nich příště najdete hnědé skvrny, nevyhazujte je.

Přestože nemají přezrálé banány stejné množství živin jako jejich zralé alternativy, jsou pro nás po nutriční stránce prospěšné. Jakmile banán přezraje, přemění se škroby (polysacharidy) na jednoduché cukry. Obsah kalorií zůstává stejný a vitamíny rozpustné ve vodě, jako je vitamín C, kyselina listová a thiamin, mají tendenci klesat.

Stadia zralosti banánů

Zdravotní benefity přezrálých banánů

Banán je považován za jednu z nejdokonalejších potravin na světě. Je napěchovaný vitamíny a živinami. Toto oblíbené ovoce v přezrálé podobě poskytuje obrovské množství živin, které tělo potřebuje k tomu, aby mohlo správně fungovat.

Co tedy přezrálé banány všechno umí?

Zabraňují poškození buněk

Protože jsou bohaté na antioxidanty, pomáhá jejich konzumace zpomalovat destrukci buněk způsobenou vnitřním poškozením a volnými radikály. Díky tomu se snižuje riziko rozvoje potenciální choroby.

Snižují krevní tlak

Přezrálé banány mají vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku. Jestliže je jíte pravidelně, může vám to pomoci s regulací optimálního průtoku krve a s odstraňováním případných blokád v tepnách. To napomáhá předcházet mrtvici a srdečnímu infarktu, protože váš oběhový systém funguje efektivně.

Uleví při pálení žáhy

Pokud banány přezrají, působí proti kyselosti. Hnědé skvrny, které pokrývají ovoce, napomáhají zklidnit podráždění a současně poskytují úlevu.

Zabraňují anémii

Díky vysokému obsahu železa napomáhají přezrálé banány přirozeně udržovat správné hladiny hemoglobinu v krvi. Jedná se o jeden z nejlepších léků nejen z hlediska prevence, ale i v případě léčby anémie.

Dodají rychle energii

Vysoký obsah sacharidů a cukrů v přezrálých banánech působí jako přirozená vzpruha. Když sníte dva kousky, může vám to poskytnout energii až na devadesát minut cvičení. V případě únavy a pocitů, že jste bez sil, není nic jednoduššího než sáhnout po dvou přezrálých banánech.

Jsou prevencí rakoviny

Jedním z největších přínosů přezrálých banánů je jejich schopnost bojovat proti rakovině. Tmavé skvrny, které se objevují na slupce banánů, jakmile přezrají, vytvářejí tzv. faktor nádorové nekrózy. Tedy substanci, jež může zabíjet rakovinné a abnormální buňky.

Zlepšují stav srdce a cév

Jak již bylo řečeno, přezrálé banány jsou bohaté na draslík a nízký obsah sodíku. To může být prospěšné pro řízení hladiny cholesterolu. Obsah vlákniny v ovoci podporuje snižování rizika srdečních onemocnění a obsah mědi a železa napomáhá zlepšovat a udržovat stabilitu krevního obrazu a hladiny hemoglobinu.

Budete mít zájem:  Rohlík a zdraví – co si představíte, když se řekne rohlík?

Zmírňují zácpu

Vysoký obsah vlákniny v přezrálých banánech dokáže mj. ulevit od zácpy. Jak? Po jejich konzumaci dochází k regulaci peristaltiky střev, čímž se rychleji vyprázdníte. Oblíbené ovoce zlepšuje nejen vylučování, ale také trávení.

Redukují příznaky PMS

Vitamín B6 obsažený v ovoci se osvědčil v případě léčby symptomů premenstruačního syndromu. Vliv tohoto vitamínu na snížení nepříjemných příznaků PMS odhalilo hned několik studií.

Léčí depresivní nálady

Vysoké hladiny tryptofanu u přezrálých banánů jsou po konzumaci přeměněny na serotonin. Tento neurotransmiter napomáhá cítit se dobře a zklidňovat nervový systém, čímž se zlepší nálada a udrží se ve zdravé rovnováze.

A jsou pořád dobré!

Kromě zdravotních benefitů se dají přezrálé banány využít i při přípravě různých dobrot. Zkuste třeba tento zdravý a chutný recept:

Banánové ovesné smoothie

Ingredience:

  • 1/4 hrnku ovesných vloček
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 polévková lžíce nízkotučného arašídového másla
  • 1 přezrálý banán pokrájený na malé kousky
  • 4–5 kostek ledu

Postup:

Všechny ingredience smíchejte a následně je mixujte zhruba minutu, dokud nebude směs příjemně hladká. Pokud máte přístroj na výrobu smoothie, použijte ho. Podávejte ihned.

Banán – Viviente – O zdravé výživě

Není snad ani člověka, který by neznal banán. Banán, přestože se řadí do tropických plodů, je jedním z nejznámějším a nejrozšířenějším ovocem. Jeho obrovská výhoda spočívá v jeho pohodlné konzumaci. Asi proto se stal nejoblíbenější rychlou svačinkou.

Často se o něm mluví také jako o „zdravém pamlsku“ dodávající okamžitou energii, protože je tvořen zejména z jednoduchých cukrů. Z tohoto důvodu je ale banán často zakazován či nedoporučován při držení nejrůznějších diet u redukce váhy. Ano, banán má sice jednu z nejvyšších kalorických hodnot z ovoce, ale pro jeho blahodárné účinky na naši nervovou soustavu je až hřích si ho nevzít.

A to nejsou jeho jediné pozitivní účinky. Čtěte dále a uvidíte, že není důvod, proč si banán odpírat.

Kde se vzal banán?

Největšími exportéry banánů v současnosti jsou Ekvádor, Kostarika, Kolumbie a Filipíny.

Banány rostou v trsech na bylině jménem banánovník. Tyto byliny dorůstají až do 16 m a jsou tak řazeny k nejvyšším na světě.

Odrůdy banánů

Druhů banánů existuje velké množství, ale u nás je dostupná a nejznámější prakticky jen odrůda Cavendish. Je typická žlutou barvou zralých plodů, plod je bez pecek, má jemnou chuť a vůni. Občas se na trhu můžeme setkat i s „baby banány“, které jsou ještě sladší. Většinou chuťově výraznější a voňavější jsou právě jiné tropické odrůdy.

Mimo tradiční „ovocné“ banány, jak je známe my, existují také banány „zeleninové“. Obsahují větší množství škrobu, jsou zelené a syrové se téměř nedají jíst.

Obsahují totiž mnoho taninu, který způsobuje jejich trpkou chuť. Ta se ale ztrácí díky kuchyňské úpravě. Dají se smažit, vařit, péct. V podstatě nahrazují naše brambory.

Běžná je banánová mouka a dokonce se z nich vaří banánové pivo, kečupy nebo se destiluje banánový gin.

Charakteristika banánu v číslech

Obvykle se hmotnost jednoho plodu pohybuje okolo 120 – 200 g. Z váhy plodu tvoří zhruba jednu pětinu slupka a zbylé čtyři pětiny dužina.

Energetická hodnota 100 g syrového banánu je okolo 90 kcal (380 kJ). Tvoří jej 22,84 g sacharidů (z toho jednoduché cukry 12,23 g), 0,33 g tuku, 1 g bílkovin a 2,6 g vlákniny.

Pozitivní přínos banánů na naše zdraví

Banány obsahují mnoho látek, které jsou užitečné pro mnoho částí v našem těle. Blahodárně působí zejména na mozek, nervovou soustavu a svalovou soustavu, trávicí soustavu a v neposlední řadě se diskutuje o jejich pozitivních vlivu při prevenci cévních mozkových příhod.

Banány se doporučují především pro osoby s nemocným žaludkem i s žaludečními vředy, kdy banán „funguje“ jako takový balzám, protože má zklidňující účinky. Banány působí totiž jako přirozené antacidum (látka proti kyselosti).

V banánech najdeme zejména vitaminy skupiny B, také vitamin A a z minerálních látek velice prospěšný hořčík, vápník a fosfor. Nejvíce je ceněn u banánů vysoký obsah draslíku, který má vliv mimo jiné na normalizaci krevního tlaku.

Navíc je v banánu aminokyselina tryptofan, kterou tělo dále zpracovává na serotonin. Ten je „odpovědný“ za dobrou náladu, pocit spokojenosti.

Zralé banány jsou velmi lehce stravitelné a také málokdy vyvolávají alergie. Jen pozor na zelené banány, které mohou způsobit plynatost.

Kdy je zvlášť vhodné banány konzumovat?

  • při sportování, kdy poslouží jako rychlý zdroj energie
  • při předmenstruačním syndromu
  • při depresích
  • při vysokém krevním tlaku
  • při pálení žáhy
  • při nepravidelné stolici
  • pro udržení vyrovnané hladině cukru v krvi

Kuchyňské využití a zpracování banánů

Velice oblíbené jsou také sušené banány, které se prodávají obvykle jako „banánové chipsy“. Zde ale pozor, protože jejich kalorická hodnota roste až pětinásobně oproti banánům čerstvým. A často bývají ještě obaleny v medu, takže zde už nejde ani tak o zdravý pamlsek jako jen o pamlsek…ale moc dobrý.

Uchovávání a konzumace banánů

Vůně, chuť a konzistence plodů je významně ovlivněna teplotou, při které dozrávají. Při nízkých teplotách šednou a kazí se. Banány, které se k nám dováží jsou sklízené tak, že dozrávají během dopravy.

Pro dozrávání banánů platí, že teplota okolí nemá klesnout pod 13,5 °C, jinak se zastavuje jejich zrání a jak bylo popsáno výše jejich kvalita klesá. Proto se také nedoporučuje ukládat nakoupené banány do lednice, protože jejich chuť tím značně utrpí.

A když už do lednice, tak zabalená v novinovém papíře (což není zrovna estetické) Když je nedostaneme úplně zralé ani v obchodě, je zapotřebí nechat je při pokojové teplotě tzv. dojít. K okamžité konzumaci jsou nejvhodnější žluté, pouze s malými tmavými tečkami.

Tipy

Příznivé účinky banánu se promítly i do kosmetické sféry, kdy se používá nejen banánové aroma, ale také výtažky z banánů. Můžete vyzkoušet například banánovou pleťovou masku.

Informace čerpány z: časopis Dieta 8/07, www.wikipedia.org, www.vareni.cz, www.abecedazdravi.cz

Štítky:

Banány a hubnutí – pomáhají anebo škodí?

Banány a hubnutí – pomáhají anebo škodí?

Banány mají vysoký obsah různých živin, a proto po nich lidé sahají i v případě hubnutí. Účinky banánu souvisí s velkým množstvím vlákniny, sacharidů a základních vitaminů a minerálů.

Středně velký banán obsahuje (1):

  • Draslík: 12 % DDD,
  • Vitamin B6: 20 % DDD,
  • Vitamin C: 17 % DDD,
  • Hořčík: 8 % DDD,
  • Měď: 5 % DDD,
  • Mangan: 15 % DDD,
  • Vlákninu: 3,1 g.

To vše přibližně ve 105 kaloriích, z čehož 90 % tvoří sacharidy. Většina sacharidů ve zralých banánech jsou cukry – sacharóza, glukóza a fruktóza. Na druhou stranu mají banány nízký obsah tuků i bílkovin. Banány také obsahují množství prospěšných rostlinných látek a antioxidantů, včetně dopaminu a katechinu.(2, 3, 4).

Sečteno a podtrženo: Banány obsahují sacharidy, vlákninu, některé základní živiny a antioxidanty. Středně velký banán má 105 kalorií.

Banány mají vysoký obsah vlákniny a nízkou kalorickou hodnotu

V porovnání s kalorickou hodnotou obsahují banány velké množství vlákniny. Jeden středně velký banán obsahuje přibližně 12 % doporučené denní dávky a má pouze 105 kalorií.

Vláknina je důležitá pro zachování pravidelného vyprazdňování a hraje důležitou roli při trávení (5).

Konzumace většího množství vlákniny byla dokonce spojena se snížením rizika vzniku onemocnění srdce, divertikulární choroby a některých druhů rakoviny (6, 7, 8, 9, 10, 11, 12).

Přiměřená konzumace vlákniny je také spojována se snížením tělesné váhy (13, 14). Studie, která měřila příjem potravy u 252 žen po dobu 20 měsíců, zjistila, že za každý gram vlákniny, který ženy denně navíc snědly, byla jejich váha o 0,25 kg nižší (15).

Podle studie je to důsledek faktu, že vláknina navozuje déle trvající pocit sytosti, takže v dlouhodobém horizontu sníte méně kalorií.

Další studie však zjistily, že vyšší obsah vlákniny v potravě u lidí neovlivňuje pocit sytosti ani příjem kalorií (16).

Sečteno a podtrženo: Banány jsou dobrým zdrojem vlákniny. Vysoký příjem vlákniny byl spojen s úbytkem tělesné váhy a řadou zdravotních výhod. Proto lze banány jíst i během hubnutí.

Budete mít zájem:  Vitaminy rozpustné ve vodě – které to jsou a jaké mají účinky?

Čím zelenější banán tím větší obsah rezistentních škrobů

Typ sacharidů obsažených v banánu závisí na tom, jak moc je zralý. Nezralé, zelené banány mají vysoký obsah škrobů a rezistentních škrobů, zatímco zralé, žluté banány obsahují převážně sacharidy.

Rezistentní škroby jsou dlouhé řetězce glukózy, které jsou odolné proti trávení.

V těle fungují jako rozpustná vláknina a mají mnoho potencionálních zdravotních výhod, včetně pomoci při hubnutí a snížení hladiny cukru v krvi (17, 18, 19, 20, 21, 22).

Rezistentní škroby mohou také zpomalit vstřebávání cukru z potravy, čímž udržují hladinu cukru v krvi stabilní a navozují pocit sytosti (23, 24, 25, 26). Rezistentní škroby mohou navíc zlepšit spalování tuků (27, 28, 29). Nezralé banány tedy mohou pomoci při hubnutí.

Sečteno a podtrženo: Zelené (nezralé) banány obsahují rezistentní škroby, které jsou spojovány s úbytkem váhy a snížením hladiny cukru v krvi. I takové jsou účinky banánu.

Banány mají nízký glykemický index, závisí to však na zralosti

Glykemický index (GI) udává, jak moc potraviny zvedají hladinu cukru v krvi. Pokud má potravina hodnotu menší než 55, pak je považována za potravinu s nízkým GI. 56–69 je střední, zatímco 70 a více je vysoký GI.

Potraviny, které obsahují velké množství jednoduchých cukrů, se rychle vstřebají a mají vysoký GI, protože způsobí větší nárůst hladiny cukru v krvi. Konzumace vysokého množství potravin s vysokým GI bylo spojeno s nárůstem tělesné váhy a zvýšením rizika vzniku obezity, cukrovky 2.

typu, srdečního onemocnění a mrtvice (30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41).

Potraviny s pomaleji vstřebatelnými cukry mají nižší GI a udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Protože banány obsahují z 90 % cukry, jsou někdy považovány za ovoce, které může výrazně zvýšit krevní cukr. Hodnota GI banánů je však 42–62 podle stupně zralosti, což z nich dělá ovoce s nízkým až středním glykemickým indexem (42).

Zralé banány mají vyšší GI než zelenější. Obsah sacharidů se se zralostí banánu zvyšuje, což pak ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Celkově to však vypadá, že banány cukr uvolňují pomalu. Nedávná studie sledovala diabetiky 2. typu s vysokým cholesterolem.

4 týdny ke snídaní přidávali 250 g banánů, což mělo za následek výrazné snížení cholesterolu a hladiny cukru v krvi nalačno (43).

Sečteno a podtrženo: Banány mají nízký až střední glykemický index (GI). Účinky banánu na zvýšení hladiny cukru v krvi souvisí s jeho zralostí.

Banány zasytí, ne však tolik jako jiné ovoce

S udržením váhy může pomoci, pokud se zasytíte nízkokalorickou svačinkou bohatou na vlákninu. Banány tak mohou být lepší volbou než jiné potraviny s vysokým obsahem kalorií. Přepočteno na kalorie jsou však lepší alternativou pro dosažení pocitu sytosti jablka a pomeranče.

Sečteno a podtrženo: Banány dokážou zasytit. Obzvláště, když z nich připravíme sušenky v kombinaci s kokosovým olejem. Nejsou však tak účinné jako jablka a pomeranče.

Přibírá se po nich, nebo je lze konzumovat i při hubnutí?

Banány jsou zdravé a výživné, o tom není pochyb. Mají také vysoký obsah vlákniny a nejsou příliš kalorické. Banány mají ve většině případů nízký až střední glykemický index, a neměly by proto prudce zvýšit hladinu cukru v krvi v porovnání s jinými potravinami s vysokým obsahem sacharidů.

Přestože neexistuje studie, která by přímo zkoumala vliv banánů na váhu, mají několik vlastností, pro které by banány mohly být považovány za potravinu vhodnou ke konzumaci během hubnutí. Pokud se snažíte zhubnout, není nic špatného na zařazení banánů do vyváženého jídelníčku.

zdrojový článek: www.authoritynutrition.com

zdroje: www.nutritiondata.self.com (1), www.ncbi.nlm.nih.gov/26245031 (2), www.ncbi.nlm.nih.gov/10725161 (3), www.ncbi.nlm.nih.gov/24784019 (4), www.ncbi.nlm.nih.gov/26652739 (5), www.ncbi.nlm.nih.gov/24385599 (6), www.ncbi.nlm.nih.gov/24355537 (7), www.ncbi.nlm.nih.gov/26021487 (8), www.ncbi.nlm.nih.gov/23885994 (9), www.ncbi.nlm.nih.gov/26437726 (10), www.ncbi.nlm.

nih.gov/22761771 (11), www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC3213242 (12), www.ncbi.nlm.nih.gov/18953766 (13), www.ncbi.nlm.nih.gov/23609775 (14), www.ncbi.nlm.nih.gov/19158230 (15), www.ncbi.nlm.nih.gov/17923862 (16), www.ncbi.nlm.nih.gov/25770258 (17), www.ncbi.nlm.nih.gov/11709851 (18), www.ncbi.nlm.nih.gov/19285600 (19), www.ncbi.nlm.nih.gov/16155268 (20), www.ncbi.nlm.nih.gov/22357745 (21), www.

ncbi.nlm.nih.gov/23385525 (22), www.ncbi.nlm.nih.gov/24499148 (23), www.ncbi.nlm.nih.gov/19857367 (24), www.ncbi.nlm.nih.gov/24228189 (25), www.ncbi.nlm.nih.gov/25966755 (26), www.ncbi.nlm.nih.gov/26514213 (27), www.ncbi.nlm.nih.gov/15507129 (28), www.ncbi.nlm.nih.gov/15287677 (29), www.ncbi.nlm.nih.gov/23786819 (30), www.ncbi.nlm.nih.gov/26154093 (31), www.ncbi.nlm.nih.

gov/19158230 (32), www.ncbi.nlm.nih.gov/10049982 (33), www.ncbi.nlm.nih.gov/24158434 (34), www.ncbi.nlm.nih.gov/20548009 (35), www.ncbi.nlm.nih.gov/25733460 (36), www.ncbi.nlm.nih.gov/17601539 (37), www.ncbi.nlm.nih.gov/22440121 (38), www.ncbi.nlm.nih.gov/23284926 (39), www.ncbi.nlm.nih.gov/25593213 (40), www.ncbi.nlm.nih.gov/22157060 (41), www.glycemicindex.com (42) www.ncbi.nlm.nih.

gov/25651610 (43)

překlad: Siw

Jezte dva banány denně a uvidíte, jaké výhody vám to přinese

Máte rádi banány? Banány jsou chutné tropické ovoce obsahující 3 přírodní cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu. Obsahují vysoké množství vlákniny a jsou okamžitým energetickým impulsem, působí ihned poté, co je sníte.

Dokážete si představit, co se stane, když budete jíst 2 banány denně? Podle lékařské studie odborníci zjistili, že 2 banány mohou poskytnout dostatek energie pro intenzivní 90 minutové cvičení! I to je důvod, proč je banán oblíbeným ovocem mnoha sportovců.

Banány jsou velmi zdravé a mimo energetické vzpruhy jsou také dobré k léčbě různých potíží. Přidejte banány do svého jídelníčku každý den. Po tomto článku se na ně budete zcela jistě dívat úplně jinak.

Lidé, kteří trpí depresí nebo úzkostí by měli jíst banány každý den. Podle průzkumu se lidé pravidelně konzumující banány cítí o dost lépe. Je to pravděpodobně dáno tryptofanem, což je protein, který se v těle přeměňuje na serotonin. Serotonin má za následek zlepšení vaší aktuální nálady.

Anémie

Lidé, kteří trpí anémií by měli jíst banány každý den, protože obsahují velké množství železa. Železo stimuluje produkci hemoglobinu v krvi.

Krevní tlak

Banány jsou plné draslíku a neobsahují sůl. Jsou tedy perfektním jídlem na vysoký krevní tlak. The United States FDA – Food and Drug Administration vydalo oficiální prohlášení o tom, že banány mohou snížit riziko vzniku cévní mozkové příhody a snížit vysoký krevní tlak.

Nedávná studie zjistila, že banány mohou zvýšit mozkové funkce a studenty tak učinit čilejšími. 3 banány denně vás nastartují k úspěšnému složení zkoušek.

Zácpa

Banány obsahují vysoké množství vlákniny, což v praxi znamená i prevenci zácpy. Bez použití jakýchkoliv projímadel si váš organismus může navyknout na využití banánů ke snazšímu vyprázdnění.

Recept na kocovinu z banánů zní: „Smíchejte med, banán a trochu mléka.“ Banánový koktejl je na kocovinu jako dělaný. Proč? Banán totiž zklidňuje podrážděný žaludek, doplněním cukru z medu získáte energii a mléko vás bude hydratovat.

Pálení žáhy

Banány jsou proti kyselosti účinnou zbraní. Velmi snadno mohou porazit pálení žáhy. Zabráníte tak i ranním nevolnostem.

Nemusíte používat drahé prostředky k tišení ran po bodnutí hmyzu. Ideální je na toto místo přiložit banánovou slupku a pěkně s ní potřít postiženou oblast. Banánové slupky snižují otok, podráždění a po jednom dni uvidíte výsledky.

Balzám na nervy

Banány mají i vitamíny, zejména poté vitamín B – uklidňuje nervový systém. Nedávná studie provedená skupinou výzkumníků v Rakousku zjistila, že stres v práci dělá i to, že lidé konzumují spoustu kalorických čokolád. Když vás zachvátí panika, uklidněte se tím, že si dáte banán. Je lehký a nízkokalorický.

Vředy

Banány jsou krásně hladké a měkké ovoce, které léčí mnoho střevních problémů. Neutralizují kyseliny a snižují podráždění žaludku tím, že jemně obalí jeho stěnu.

Regulace teploty

Banány jsou účinnými regulátory tělesné teploty. Spoustu žen v Thajsku konzumuje banány v těhotenství i z toho důvodu, aby se jim narodily děti s normální teplotou.

Jak tedy můžete vidět, banány zvyšují energetickou hladinu, zlepšují náladu, regulují vysoký krevní tlak, zvyšují mozkové funkce a mají i další výhody. Oproti jablku obsahuje banán 5 krát více vitamínu A, 4 krát více bílkovin, 2 krát více sacharidů, 3 krát více fosforu a také 2 krát více železa a jiných minerálů a vitamínů.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *