Zásady dodržování pitného režimu na dovolené

Bolest hlavy, únava nebo tmavá moč patří mezi první příznaky zanedbávání pitného režimu. Dlouhodobý nedostatek tekutin může vést až k dehydrataci a celkovému selhání organismu. Podle MUDr.

Otty Herbera ze Společnosti všeobecného lékařství (SVL) by měl každý dospělý člověk denně vypít alespoň 2,5 litru vody.

Doporučené množství se může lišit s ohledem na zdravotní stav nebo třeba na počasí.

1. Pijte, i když nemáte žízeň!

Na dostatečný přísun tekutin by měli lidé dbát obzvlášť v létě, kdy teploty často šplhají až k tropickým hodnotám. Platí to zejména pro seniory, kteří mnohdy na dodržování pitného režimu zapomínají.

„Se zvyšujícím se věkem ztrácíme pocit žízně, protože klesá produkce antidiuretického hormonu v mozku. Starší lidé by proto měli mít pití jako svůj denní úkol. Tělo je totiž samo na nedostatek tekutin neupozorní,“ vysvětluje MUDr.

Michal Bábíček ze Sdružení praktických lékařů (SPL).

2. Vypít litr čaje ráno a večer nestačí

Kvůli hektickému způsobu života lidé často zapomínají přes den nejen jíst, ale také pít. Vše se pak snaží dohnat ráno před odchodem do práce nebo večer, když se vrátí ze zaměstnání domů. MUDr.

Herber ale upozorňuje, že tělo se takto obelstít nedá. „Příjem tekutin si musíme rozložit do celého dne. Jestliže vypijeme velké množství tekutin naráz, tělo je rychleji vyloučí.

U správného pitného režimu je zásadní právě kontinuální přísun tekutin,“ doplňuje MUDr. Herber.

3. Zdravý člověk se „nepřepije“

Zdraví lidé s bezproblémovou funkcí ledvin, srdce a jater se podle MUDr. Bábíčka takzvaného „přepití“ bát nemusí. Tělo si s tekutinami zvládne poradit, zvlášť pokud se jedná o vodu nebo neslazený čaj.

Problém ovšem nastává ve chvíli, kdy pravidelně vypijete několik litrů sladkých limonád nebo minerálních vod. Přebytek cukru či minerálů organismus zbytečně zatíží. „Pozor si lidé musí dát především na množství energetických nápojů na bázi kofeinu.

Nikdy by neměli překročit doporučené denní množství, které výrobce uvádí,“ varuje MUDr. Bábíček.

4. Do pitného režimu se počítá i polévka

Pro náš organismus je ideální tekutinou obyčejná voda nebo neslazený čaj. Do pitného režimu se ale počítají také limonády nebo třeba polévka.

Jestliže máte problém doporučeného množství tekutin dosáhnout, zařaďte do svého jídelníčku pravidelně lehkou, vodnatou polévku, například zeleninový vývar. MUDr. Herber doporučuje tekutiny střídat. „Voda, minerálky, čaje a polévky jsou ideální.

Opatrný bych byl se sladkými limonádami. Doporučuju je zařazovat výjimečně, pouze na zpestření,“ říká MUDr. Herber.

5. Alkohol a káva se nepočítá

V horkých letních dnech lidé rádi uhasí žízeň vychlazeným pivem nebo sklenkou bílého vína. Mezi oblíbené letní osvěžení patří také vinný střik nebo ovocné radlery. Alkohol, byť zředěný vodou, se ale do pitného režimu v žádném případě počítat nedá.

Naopak i jedna sklenička vína může na přímém slunci vyvolat opilost a naše tělo, podobně jako například káva, odvodňuje. „Ve správné restauraci dostanete ke kávě vždy také sklenici vody. Toto pravidlo doporučuji dodržovat i doma,“ zamýšlí se MUDr. Herber.

6. Dohlédněte, aby pily děti

Na pití by se nemělo zapomínat ani u dětí. Nejmenší ale na dodržování pitného režimu většinou sami nemyslí. Pozorní by proto měli být především jejich rodiče. „Je třeba si uvědomit, že u dětí může rychleji docházet k dehydrataci.

Musím ale říct, že se v praxi setkávám s maminkami, které na pitný režim svých potomků dbají opravdu pečlivě. Důležité je mít lahev s vodou vždy při ruce. Nepřekvapí nás tak třeba ani dlouhé kolony na dálnici,“ vysvětluje MUDr. Bábíček.

  • Zásady dodržování pitného režimu na dovolené
  • Zásady dodržování pitného režimu na dovolené
  • Zásady dodržování pitného režimu na dovolené
  • Zásady dodržování pitného režimu na dovolené
  • Zásady dodržování pitného režimu na dovolené
  • Zásady dodržování pitného režimu na dovolené
  • Zásady dodržování pitného režimu na dovolené
  • Zásady dodržování pitného režimu na dovolené

Plodné dny, těhotenský test, příznaky těhotenství, Postinor

Aspergerův syndrom, introvert, Tourettův syndrom, růstový spurt

Vigantol, seborea, fenylketonurie, neštovice, salmonela, šestá nemoc, roupy, laryngitida, molusky, meningitida, toxoplazmoza

Dušená mrkev, banánové lívance, krupicová kaše, pohanka, cuketová polévka

Pitný režim v tropických dnech

  Zásady dodržování pitného režimu na dovolené

Léto je spojené i s tropickými teplotami, které znamenají větší zátěž pro náš organizmus. Jednou ze základních zásad, jak tyto dny přežít bez úhony, je dodržování pitného režimu.

Nejrizikovějšími skupinami jsou v létě stejně jako po celý rok děti a senioři. V letním období riziko dehydratace ještě zvyšuje sport, práce v horku nebo i prostá návštěva koupaliště v tropických dnech.

Pokud zanedbáme pitný režim, nemusíme být ztracení turisté na poušti, a přesto se můžeme dostat do ohrožení života. V extrémních situacích se může potřeba tekutin na den zvýšit až o několik litrů.

Důležité je přitom nejen jejich množství, ale i složení.

V horkých letních dnech, kdy tělo ztrácí s tekutinami i minerální látky (močí zejména draslík a potem sodík), je potřebuje doplnit stejně jako tekutiny.

Běžnému zdravému člověku přísun těchto látek zajistí spolu s dostatečným pitným režimem pravidelná vyvážená strava. Vhodné je i doplnění v podobě minerálních vod.

Slabě a středně mineralizované vody jsou vhodnou součástí každodenního pitného režimu, pokud se v létě více potíme, více sportujeme apod., měly by přijít na řadu i minerálky silně mineralizované.

Pro dospělého se uvádí doporučený příjem tekutin přibližně 35 ml/1 kg tělesné hmotnosti/1 den. Pokud se více potíme, sportujeme nebo pracujeme v horku, ztráty tekutin i potřeba jejich doplnění je vyšší. Pít je třeba během celého dne po menších dávkách a nikdy nečekat až na pocit žízně.

Jaké tekutiny volit?

Nejvhodnější je voda, minerálky (slabě či středně mineralizované pro běžný každodenní pitný režim, silně mineralizované např. při velkém horku či sportovních aktivitách k doplnění minerálních látek), čaje, přírodní ovocné šťávy uměle nepřislazované.

V horkých dnech zaženou žízeň mnohem lépe nápoje o teplotě kolem 16 °C než nápoje ledové, které mohou organizmu způsobit teplotní šok a žaludeční křeče (stejně jako nápoje přeslazené).

Zásady dodržování pitného režimu na dovolené

Čemu se vyhnout

V horkých dnech není vhodné pít (bez přísunu dalších tekutin) větší množství kávy a silného černého čaje.

Přímo nebezpečná může být konzumace alkoholu.

Pivo i víno sice zdánlivě na chvíli osvěží, jenže alkohol působí v horku daleko rychleji než obvykle a přidá-li se k tomu ještě nedostatek tekutin v těle, může dojít ke stavům těžké opilosti už po menších dávkách (alkohol se velmi rychle dostává do mozku).

Navíc alkohol odvádí z organizmu tekutiny a minerální látky. Pokud dostane vyprahlý organizmus místo vody alkohol, riziko potíží z nedostatku tekutin se znásobí. Když alkohol, tak raději po setmění a spolu s ním dostatek dalších nealkoholických (a nekalorických) tekutin.

Vyhnout bychom se měli také sladkým nápojům a pít raději méně sladké nebo nejlépe neslazené nápoje.

Příliš sladké nápoje totiž zpomalují pohyb tekutiny z žaludku do tenkého střeva, kde se odehrává převážná část vstřebávání tekutin, a proto jsou tělu k dispozici až za delší dobu. Ve větším množství navíc neúměrně zvyšují příjem energie.

Mírně slazené nápoje si můžeme dopřát bez výčitek svědomí při sportování a pohybu, zejména pokud zrovna nic nejíme a potřebujeme doplnit energii.

Zásady dodržování pitného režimu na dovolené

DOPORUČENÍ NA ZÁVĚR:

  • Nečekejte na žízeň, pijte průběžně po celý den.
  • Pokud zapomínáte pít, mějte láhev s vodou na viditelném místě, noste pití při sobě.
  • Nepřipravujte si jen sklenku nebo hrnek, ale rovnou konvičku s pitím.
  • Nepijte ledové nápoje, ideální teplota i letních nápojů je 16–18 ºC.
  • Přizpůsobte svým individuálním potřebám nejen množství, ale také složení letního pitného režimu.
  • Nepodceňujte rizika alkoholu.

Sdílet:

Zásady pitného režimu v letních dnech

Jak si nezkazit krásné slunečné dny, vysněnou dovolenou a chvíle odpočinku? Pít čistou pramenitou vodu a přírodní minerálky dřív, než se ohlásí žízeň! V horkých dnech dochází snadněji k dehydrataci. Ta může být obzvlášť nebezpečná, když se spojí s konzumací tučných jídel a alkoholu, s dlouhým pobytem na sluníčku nebo se zvýšeným pocením. Pomůže dodržování jednoduchých pravidel…

Zásady dodržování pitného režimu na dovolené

Už vám nic neunikne!Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

„Dehydratace neboli nedostatek tekutin v těle není spojená jen se ztrátou vody jako takové, ale také se ztrátou minerálních látek.

Budete mít zájem:  Léky Na Bolest Žlučníku?

Dehydratace může postihnout všechny věkové kategorie, a i když k ní ve značné míře přispívá teplé počasí, ne vždy musí být na vině – stačí horečka nebo průjem. Na nedostatek tekutin reaguje tělo pocitem žízně.

Ten je daný vzestupem některých iontů a hormonů v krvi,“ vysvětluje Mgr. Alice Menšíková, DiS., záchranářka a lektorka první pomoci.

Na žízeň nečekejte

Napít se až při pocitu žízně, to už je pozdě. Pít se musí daleko dříve, než pocit žízně nastane. Tekutiny by se měly pít v menším množství po celý den. Stalo se dobrým zvykem nosit si nápoje
s sebou, pokud není možnost delší dobu se napít.

„Lidé mladší a středního věku nemají problém vypít dostatečné množství tekutin, u seniorů se může vytrácet potřeba pít.

V takovém případě musí být sklenice s nápojem stále na očích, popřípadě může potřebu napití připomínat budík,“ radí odborná konzultantka v oblasti nutriční terapie Mgr. Lucie Růžičková.

Dehydratace, konzumace tučných jídel a alkoholu vedou jak k riziku vzniku neinfekčního zánětu žaludku (akutní gastritidy), tak k riziku žlučníkových obtíží a v nejtěžších případech i akutního zánětu slinivky břišní (akutní pankreatitidě).

K zažívacím potížím přispívají také vyšší letní teploty, kdy hrozí riziko zhoršeného prokrvení trávicího traktu.

Proto je vhodné konzumovat stravu, která nebude příliš zatěžovat trávicí trakt, důsledně dbát na pitný režim, a pokud dochází ke zvýšenému pocení, doplňovat s tekutinami i minerální látky, především sodík, draslík a hořčík.

„Pravidelný a vhodný pitný režim je nezbytnou součástí prevence celé řady onemocnění včetně těch velice závažných. Pitný režim by měl být upravený podle několika velmi důležitých faktorů.

Těmi jsou zejména věk, fyzická aktivita, ale také zdravotní stav, a to jak chronická onemocnění (např.

ledvin, srdce, plic, onkologická onemocnění, cukrovka), tak aktuální choroby (viróza, angína, vysoká teplota, průjem, zvracení, zlomeniny kostí aj.),“ upozorňuje Mgr. Alice Menšíková.

Kolik vypít?

Základní denní potřeba tekutin se v běžných podmínkách bez nadměrné tělesné aktivity pohybuje kolem 1500–2000 ml, při horku, sportu, vyčerpání nebo průjmu potřeba tekutin samozřejmě stoupá.

Navýšení příjmu tekutin je individuální, musí pokrýt veškeré ztráty, které jsou potřebné k zotavení.

Nejlepším ukazatelem je zbarvení moči – světlá barva ukazuje na dostatečný pitný režim, tmavě žlutá barva znamená nedostatek tekutin a hrozící dehydrataci.

Mgr. Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, doporučuje: „jednou z nejvhodnějších variant k doplnění tekutin je voda. Spolehlivě utiší pocit žízně, neobsahuje žádnou energii a je chuťově neutrální.

Do pitného režimu je užitečné zařadit i vody s obsahem minerálních látek. V horkých dnech se více potíme, a ztrácíme tak více tekutin spolu s minerálními látkami. Nadměrný příjem obyčejné vody pak může spíše ublížit než pomoci.

Díky ztrátám minerálních látek a následnému zavodnění bez jejich přidání se totiž naruší vodní hospodářství organizmu, což může mít i vážné následky.“

Pozor na cukry

Pro každodenní pití u lidí bez rozlišení věku a zdravotního stavu jsou vhodné slabě a středně mineralizované vody (s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l).

Silně mineralizované vody jsou vhodné při velké zátěži v namáhavých provozech, v letním období, při sportu nebo průjmových onemocněních a horečkách, kdy je třeba tělu doplnit nejen tekutiny, ale i minerální látky.

Mezi přírodními minerálními vodami si můžeme vybírat ty nejvhodnější s ohledem nejen na naše chutě, ale také na aktuální zdravotní stav a životní styl. K tomu slouží informace na etiketě láhve.

„K utišení žízně není vhodné podávat příliš sladké nápoje, které mohou navodit pocit uspokojení chutí. Sladká chuť je velmi návyková a obzvlášť pro děti příjemná až lahodná. Děti se nesnadno odnaučují sladké chuti nápojů. Cukry ve slazených nápojích dodávají tělu pouze tzv.

prázdnou energii, která zvyšuje energetický příjem, vedoucí k nežádoucímu zvyšování hmotnosti a zvýšené kazivosti zubů. I 100% džusy obsahují poměrně velké množství sacharidů z ovoce, proto je vhodné ředit je vodou, nejméně v poměru 1 díl džusu a 4 díly vody,“ dodává Mgr.

Růžičková.

Úpal versus úžeh

V letních měsících hrozí častěji také úpal nebo úžeh, při kterých dochází k dráždění termoregulačních center v mozku vysokou teplotou. V případě úpalu je to teplota okolní, ohřívající tělo, zatímco v případě úžehu se jedná o působení tepla na hlavu.

Příznaky jsou zpravidla odlišné, ale někdy mohou být stejné. Úpal se může projevit žízní, zarudnutím v obličeji, bolestí hlavy, pocením, nevolností, zvýšenou teplotou, může dojít až k poruše vědomí a ke křečím.

Úžeh má velmi podobné příznaky s tím, že k projevům může dojít s odstupem času, třeba večer.

Záchranářka Mgr. Menšíková radí: „v případě úžehu je nutné zabránit dalšímu působení tepla, zasaženého dát do chladné místnosti, zbavit ho oděvu a organizmus celkově zchladit studenou (nikoliv ledovou) vodou.

Pokud je zasažený při vědomí a normálně s námi komunikuje, můžeme mu nabídnout tekutiny, třeba vlažnou minerálku s cukrem, iontový nápoj, případně rehydratační roztok. Tekutiny nabízíme po drobných doušcích. V případě úpalu je postup velmi podobný. Zasaženého je třeba zavodnit stejně jako při úžehu a případně ošetřit spálenou kůži.

Pokud dojde k poruše vědomí, je třeba vyhledat zdravotnickou pomoc (volat na linku 155, nebo použít aplikaci Záchranka).“

Letní patero pitného režimu

  1. Nápoje pijte po celý den, ne najednou velké množství (tj. více než 250 ml) – vedle obyčejné vody zařaďte do pitného režimu vody s obsahem minerálních látek.

  2. Při horku, sportu, vyčerpání nebo průjmu příjem tekutin zvyšte – můžete se řídit barvou moči, která by měla být světlá (tmavě žlutá znamená nedostatek tekutin a hrozící dehydrataci).

  3. Nepijte, až když máte žízeň, to už je pozdě – napít se musíte daleko dříve, než pocit žízně nastane.
  4. Pokud nemáte pocit žízně, snažte se mít nápoj stále na očích, popř.

    si potřebu pití připomínejte budíkem – dostatečná hydratace organizmu pomáhá také při úpalu nebo úžehu.

  5. V případě zvýšeného pocení doplňujte s tekutinami i minerální látky, především sodík, draslík
    a hořčík – k tomu se nejlépe hodí přírodní minerálky.

Zdroj: TZ Aqualife

Štítky: léto, pitný režim

Autor článku: Ivana Koutná

Jaké zásady stravování během dovolené dodržovat, a čemu se naopak vyhnout? Odpovídala nutriční specialistka Kateřina Šimková

Hlavní strana > Chat s osobností > Jaké zásady stravování během dovolené dodržovat, a čemu se naopak vyhnout? Odpovídala nutriční specialistka Kateřina Šimková

Chat je uzavřený19.05.2016 10:00

Jedete na dovolenou a bojíte se, že se vám rozhodí zažívání? Chcete všechno ochutnat, nebo naopak kvůli nabitému programu vynecháváte přes den jídlo? Jaké zásady stravování bychom měli během dovolené dodržovat, a čemu se naopak vyhnout? Ptejte se nutriční specialistky Kateřiny Šimkové 19. května od 10 hodin.

Mgr. Kateřina Šimková pracuje jako nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování. Vystudovala výživu člověka na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V roce 2008 založila společnost Zdravé stravování zaměřující se na krabičkovou stravu pro široké spektrum lidí.

  • Janek
    Dobrý den, chystám se jet do Řecka stanovat. Doma jsem našel nějaký lančmít, rybičky atd. Poraďte mi, prosím, jak bych se měl nejlépe stravovat na vandru v zahraničí. Bude mému tělu stačit strava z konzerv?
  • Host chatu
    Dobrý den, rybičky v konzervě jsou dobrou volbou a to z důvodu vysokého obsahu bílkovin. Lančmít jako takový by mohl být, avšak vždy sledujte obsah masa. Ten u konzerv typu lančmít může kolísat. Strava z konzerv Vám stačit nebude. Ochutnejte lokální ovoce a zeleninu. Dál ochutnejte místní sýry a nezapomeňte na řecký jogurt nebo osvěžující dezerty z něj připravené
  • SK
    Kam radši vlbec necestovat – ve kterých zemích není hygienické stravování?
  • Host chatu
    Na hygienu ve stravování se dá nahlížet různě. Každá země má jiné standardy. Z našeho pohledu má problém s hygienou ve stravování např. jihovýchodní Asie. Jídlo nemusí být vždy dokonale tepelně opracované, často také jídlo podléhá zkáze díky špatnému skladování. Měli bychom se chovat zodpovědně, jídlo senzoricky zhodnotit (vzhled, vůně) než jej ochutnáme a pokud se nám něco nezdá, rozhodně se do jídla nepouštět. Obecně: tam, kde je větší koncentrace lidí, je větší pravděpodobnost, že jídlo bude dobré a že budou použity čerstvější suroviny (jídlo se dříve prodá a připraví se čerstvé). Mnohé země trpí nedostatkem pitné vody, proto nikdy nekonzumujte nebalenou vodu
  • ANTI
    Jak jíst během zájezdů poznávacích? A jak během rekreačních?
  • Host chatu
    Dobrý den, Poznávací pobyty: dovolená bez polévek z pytlíku, paštik a dalších pochoutek. Tyto potraviny opravdu nechte doma nebo je vůbec nekupujte. Většina těchto potravin má vysoký obsah tuku, soli a konzervačních látek. Vyzkoušejte např. zeleninové pomazánky, fazole či sterilovanou zeleninu. Jak už jsem se zmínila, dobrou volbou mohou být i rybičky v konzervě. Pokud si ale chcete dovolenou opravdu užít, nechejte zásoby doma a ochutnávejte tamní speciality, ovoce a zeleninu. Rekreační pobyty: V dnešní době jsou oblíbené dovolené s neomezenou konzumací jídla. Pokud si nechcete přivést pár kilo navíc, vyzkoušejte pár typů: Jídlo si nepřidávejte, ale naberte si na talíř přiměřenou porci, tak abyste měli přehled, kolik toho sníte. Dejte přednost zelenině, rybám a libovému masu. dopřejte si dezert nebo zmrzlinu jednou za den například jako alternativu odpolední svačiny.
  • WAR
    Které léky v souvislosti se stravováním sebou brát na dovolenou?
  • Host chatu
    Dobrý den, k důležitým lékům, které byste si měli přibalit sebou patří především léky proti průjmu. k nejznámějším patří např. Endiaron, Imodium, Antinal (do Egypta a Tuniska) nebo živočišné uhlí. Průjem je nejčastější cestovatelský zdravotní problém. Při tomto onemocnění nezapomínejte na zvýšený pitný režim, protože může dojít k dehydrataci organismu. Pro jistotu sebou vezměte rehydratační roztok v prášku
  • Eva Voglová
    Ahoj Katko, moc Tě zdravím za celou rodinu. Teta Eva z Olomouce.
  • Host chatu
    Ahoj teto, děkuji. přeju ať je vaše dovolená bez zdravotních komlikací způsobené jídlem a moc zdravím celou rodinu 🙂 krásné léto..
  • Hela
    slyšela jsem, že v afrických destinacích může být některé jídlo či pití pro organizmus nebezpečné, zejména pokud nejsme na místní potraviny zvyklí. Jakému jídlu bych se měla se svou rodinou vyvarovat, pokud budu mít all inclusive?
  • Host chatu
    Dobrý den, vyhýbejte se místní vodě z kohoutku a pijte raději vodu balenou – právě voda bývá problémová. Použijte ji i k mytí rukou po toaletě (hlavně děti) nebo čištění zubů. Vyhněte se konzumaci připravených ovocných a zeleninových salátů, dejte přednost kusovému ovoci a zelenině a před jídlem je vždy opláchněte balenou vodou. Nepijte nápoje s ledem. Nekonzumujte nedostatečně tepelně upravené maso, ryby a mořské plody.
  • Adriana
    Dobrý den, mám zaplacené all inclusive v zahraničí a bojím se, že se neudržím a neuhlídám svou váhu. Jak se mám ideálně stravovat, abych na dovolené příliš nepřibrala a zároveň si užila možnosti all inclusive? Děkuji!
  • Host chatu
    Dobrý den, odpověď vlastně najdete výše. Jen bych chtěla dodat, že dovolená je od toho, abychom si odpočinuli. Navíc pokud dodržujete zásady zdravého životního stylu během celého roku, máte nárok na to si na dovolené dát to, na co máte chuť. Jen dejte pozor na velikost porcí – ochutnávejte, ale nepřejídejte se. Vstaňte ráno dřív než začnou horka a projděte se svižným krokem po pláži, večer také nezapomeňte na příjemnou procházku. A kdybyste si přece jenom přivezla nějaké kilo navíc, co nejdříve po návratu se vraťte do svého zajetého režimu, zvyšte trochu fyzickou aktivitu a nabrané kilo bude obratem dole.
  • WOYPK
    dobrý den, je možné se správným stravováním nějak vyhnout faraonově pomostě?
  • Host chatu
    Dobrý den, tyto střevní potíže doprovázené nevolností a zvracením způsobuje bakterie, která je především ve vodě, ale při přípravě pokrmů se lehce rozšíří i na jídlo. Pravděpodobně se lehčím potížím nevyhnete. Je důležité pít jen balenou vodu, nekonzumovat ovocné a zeleninové saláty, zmrzliny, nechladit si nápoje ledem, používat balenou vodu i při hygienických potřebách např. čištění zubů. Při příjezdu si zakupte tamní léky na průjem
  • Jana
    Dobrý den, jak snáší děti středomořskou stravu? Chystáme se letos poprvé s dětmi (3 a 5) na dovolenou k moři, tak se chci zeptat, jestli mohou taky zkoušet místní kuchyni nebo raději ne?
  • Host chatu
    Dobrý den, středomořská strava je bohatá na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné obiloviny, luštěniny, skořápkové ovoce, ryby, mléčné výrobky (sýry, jogurty) a olivový olej. Odpovědět na Vaši otázku jednoznačně nejde, je to velmi individuální. Pokud máte štěstí a Vaše děti snědí vše co jim přichystáte, nebudou mít problém ani na dovolené, pokud máte děti vybíravé v jídle, nové pokrmy pro ně budou s největší pravděpodobností problém. Ale nemějte strach, jídlo nabízejte s úsměvem a do ničeho je nenuťte. Děti mohou mít problém s konzumací ryb – pozor na kostičky. Dále dejte pozor na konzumaci oříšků. Vždy dbejte, aby pokrmy s oříšky či samotné oříšky konzumovaly v sedě, tedy aby neběhaly. Hrozilo by jinak vdechnutí oříšků.
  • K
    Dobrý den, doporučujete nějaké speciální potraviny před dlouhým letem či během letu? Jakým by se člověk měl raději vyhnout? A jak se stavíte k pití alkoholu v letadle?Děkuji za odpověď.
  • Host chatu
    Dobrý den, před i v průběhu letu byste měl/a konzumovat potraviny, tak jak jste zvyklý/á. Nejsou žádné speciální potraviny, které byste měl/a zařadit do jídelníčku. Základním doporučením je konzumovat potraviny lehce stravitelné, aby v průběhu letu nedošlo k zažívacím problémům. dlouhé sezení správné funkci střev nepřidá a to jistě nemusí být příjemné. Alkohol v letadle – proč ne? sklenka vína pro ženy nebo dvě pro muže ( nebo malé pivo ženy, velké pivo muži) je doporučená denní dávka alkoholu pro zdravého člověka. nejen že toto množtví působí příznivě na náš kardiovaskulární systém, ale v letadle pomůže uvolnit napětí nebo omezit obavy ze samotného letu
  • Pája
    je reálně problém, když se člověk o dovolené přestane hlídat v jídle? má to nějaké dopady, krom toho, že třeba trochu přibere a pak to po dovolené zase shodí? děkuji
  • Host chatu
    Dobrý den, jak už jsem psala, dovolenou bychom si měli užít, odpočinout si od celoročního stresu z práce, péče o rodinu a domácnost apod. jezte na co máte chuť, dbejte ale na přiměřené porce. přejídáním si způsobíte zažívací potíže a ochudíte se tak o možné zážitky z výletů a poznávání krajiny. rozhodně si ale nenechte si ujít ochutnávání tamních specialit. po návratu nastavte Vašemu stravování opět pevný režim a nezapomeňte na fyzickou aktivitu
  • P
    Dobrý den, jakým potravinám by se měl člověk na dovolené vyhnout, aby neměl střevní potíže?
  • Host chatu
    Dobrý den, záleží na destinaci, do které zamíříte. Obecně platí, že byste se měl vyhnout místní vodě z kohoutku a pijte raději vodu balenou. Veškeré ovoce umývejte ideálně balenou vodou. Vyhýbejte se konzumaci pokrmů nabízenými pouličními prodejci a také nedostatečně tepelně upraveným pokrmům z ryb, mořských plodů či mas.
  • Hana
    Dobrý den, jak se díváte na polopenze? Říká se, že by mel člověk jist 3-5x denne… A na dovolené ma často jen snídani a večeři, pres den max. nějakou drobnost. Je to podle vas takto kratkodobě v pořádku nebo by mel člověk striktně dodržovat režim i na dovolené?
  • Host chatu
    Dobrý den, pokud míříte do teplých krajů, polopenze není špatným řešením. pokud je dovolená spíše pobytová než aktivní, v teplém počasí přes den nemáte takovou chuť na jídlo. můžete se podívat po okolí a nejste limitováni časem k obědu či svačině. Takže pokud máte polopenzi: snídaně by měla být vydatná. přes den jezte čerstvé ovoce a zeleninu, dejte si lehký malý oběd (úplné hladovění přes den nedoporučuji). nezapomínejte na pitný režim, který by měl být vydatnější než doma. na večeři dejte přednost libovému masu, zelenině a třeba sklence dobrého vína.
  • KP
    Co říkáte na snídaně a večeře formou bufetu?
  • Host chatu
    Dobrý den, určitě schvaluji. Máte možnost výběru, takže nasytíte nejen žaludek, ale uspokojíte Vaše chutě a jak se říká – jíme také očima – strava formou bufetu bývá krásně naaranžovaná a je to jedna z věcí, na kterou určitě budeme doma rádi vzpomínat:-).Nnenechte se však zlákat a rozhodně se nepřejídejte. naberte si na talíř různé druhy jídel po malých porcích a jen tolik, kolik opravdu sníte. ochutnávejte ryby, zeleninu a ovoce, sýry a můžete si dopřát i lehké dezerty nejlépe ovocné nebo jogurtové.
  • Aneta
    Dobrý den, asi je to trochu mimo téma, ale čtu, že děláte krabičkovou stravu… v čem to vlastně spočívá? člověk po ní zhubne? A není při tom hlad? Co vlastně asi tak v té stravě je? A dělají se všem stejné porce šmahem nebo je to nějak individuální. díky moc.
  • Host chatu
    Dobrý den, jen ve zkratce: je to celodenní jídlo, které se skládá z pěti porcí – snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře. velikost porcí Vám nastavíme, podle Vašich potřeb ( hubnutí, udržení váhy, pravidelná zdravá strava..). Vyberete si z nabídky programů( např. s masem, bez masa, pro fyzicky aktivní..). a pak Vám každý den přiveze řidič balíček s připraveným jídlem, které jen ohřejete nebo rovnou konzumujete. pokud něco nejíte (např houby), stačí říct, nebudete je dostávat. Je dobré doplnit toto stravování o čerstvou zeleninu, která je – co se týká kvality, nejlepší za čerstva. kdybyste měla jakýkoliv dotaz, napište mi [email protected]
  • klára
    Dobrý den, dceři bývá při jízdě v autě špatně. Samozřejmě to řešíme kinedrylem, ale nemáte nějaký tip na svačinu, kterou by mohla udržet? Přeci jen když jedete skoro celý den autem na dovolenou, nevolnost dost obtěžuje.
  • Host chatu
    Dobrý den, nevolnost v autě u dětí je velmi častá. Bohužel neexistuje zaručený tip na stravu, po které se dcerce neudělá špatně. Nejlepší volbou stravy na delší cestu jsou suchary či suché rohlíky a doporučuje se i zázvor ve formě bonbonů nebo lízátek. Jídlo dávejte často po malých porcích- necestujte s plným ale ani prázdným žaludkem. Dcerku posaďte vždy po směru jízdy, nikdy ne obráceně. V autě nenechte dcerku prohlížet časopisy či si číst. Pomáhá také práce s hlasem – při cestování si zpívejte a nejúčinnější je samozřejmě spánek. Zastavujte každé 2 hodinky na pauzu, abyste se nadýchali čerstvého vzduchu.
  • sksdhf
    je potřeba omezit pití kávy v horkých dnech? a čemu se ještě vyvarovat?
  • Host chatu
    Dobrý den, při rozumné konzumaci kávy (do 5 šálku denně) se nemusíte bát v letních dnech dehydratace. Naopak, káva je dobrým povzbuzovačem. Známé tvrzení, že káva odvodňuje je mýtus. Nové studie neprokázaly, že by pití kávy odvodňovalo organismus. Samozřejmě neuškodí, pokud si k šálku kávy dáte i sklenici vody. V teplém počasí je důležité pitný režim dodržovat. Naopak byste se měl vyvarovat nadměrnému pití alkoholických nápojů (např. piva), protože alkohol přispívá k odvodnění organismu.
  • IVA
    Je pravda, že ovoce nebo třeba okurka ochlazují organismus? Není třeba problém s jeho jezením v zimě?
  • Host chatu
    Dobrý den, ovoce ani okurka organismus neochlazují. Je to pouze mýtus. Ovoce a zelenina obsahují velké množství vody (některé až 90 % vody). V letních dnech je důležité dodržovat pitný režim, a právě ovoce a zelenina je velmi dobrým zdrojem tekutin. V zimě, kdy obecně konzumujeme zeleniny a ovoce méně, jsou pro nás důležitým zdrojem vlákniny
  • jméno
    čistá nebo minerální voda -co je lepší na dovolené?
  • Host chatu
    Dobrý den, nejvhodnější tekutinou, která by měla tvořit většinu našeho pitného režimu je čistá voda – podle destinace buď z kohoutku nebo balená. Pitný režim můžeme zpestřit slabě mineralizovanou vodou, ovocným nebo bylinkovým čajem. Pozor na nápoje s bublinkami – dříve uhasí pocit žízně než obyčejná voda, ale jde jen o dočasný pocit, nápojů s bublinkami nepřijmeme tolik jako bez bublinek a v horkém počasí je důležité náš pitný režim nijak neomezovat.
  • uplnej vypatlanec
    Dobry den, zeptam se vetou z nadpisu : „Jaké zásady stravování bychom měli během dovolené dodržovat a čemu se naopak vyhnout?“ Uvazujme napr. stredomori a Indii, Indonesii apod. , a spis tak nejak obecne. Dekuji a hezky den.(jinak nektery ty dotazy jsou jak od uplnejch vyp … ehm … no sak vite)
  • Host chatu
    Dobrý den, co se týká středomoří – ochutnávejte s mírou. Klidně od všeho trošku, jen se vyvarujte přejídání. zaměřte se na ryby, kterých je v našem jídelníčku málo, naopak ve středomoří bude nabídka velmi široká. Co se týká Indie a podobných destinací, buďte velmi opatrní. Jak už jsem psala – základem je dívat se kolem sebe – jak vypadá prostředí, kde se jídlo prodává, kolik lidí si ho kupuje – jestli je pravděpodobné, že bude čerstvě připraveno. neexperimentovala bych s nedostatečně tepelně upraveným masem nebo mořskými plody. pokud se Vám na jídle nebude něco zdát – např. vůně, nezkoušejte ho. vodu pijte pouze balenou.

Lékařka: S dodržením pitného režimu mají problém hlavně obézní

ČTK

Praha – S dodržením pitného režimu mají problém hlavně obézní lidé. Myslí si, že čím víc budou pít, tím víc budou zavodněni a víc budou mít otoky dolních končetin. Řekla to lékařka Dita Pichlerová, která se na pražské OB klinice zabývá léčbou obezity.

Ilustrační foto | Foto: čtk

„Opak je pravdou, protože čím víc pijí, tím víc dávají tělu signál, že voda je pořád a není potřeba ji někam ukládat. Tělo začne vodu místo ukládání pouštět. Když málo pijí, tělo si vodu ukládá, gravitací se voda stahuje do nohou a vznikají otoky,“ popsala lékařka.

Obézní by podle ní z těchto důvodů měli pít víc než neobézní. Zohlednit se musí i jejich váha. Na každý kilogram váhy je nutno přijmout určitý objem tekutin. Dospělý člověk má vypít za den 20 až 40 mililitrů tekutin na kilogram tělesné hmotnosti. Pít se má během celého dne po menších dávkách. Náhlým zvýšeným přísunem tekutin se zatěžují ledviny.

„Z logiky věci, čím jsme těžší, tím bychom měli pít víc. Určitě jinak bude pít padesátikilová žena a jinak žena s váhou 130 kilogramů,“ řekla Pichlerová.

V dietním jídelníčku obézních a diabetiků, kteří často také jsou obézní, se nedoporučují sladké nápoje. Výjimečně na chuť si mohou dopřát až tři deci sladkého nápoje za den, jinak má být jejich pitný režim přísně nekalorický. Uměle slazené nápoje zakázané nemají, nepřiberou po nich.

Žízeň? Volání těla o pomoc

Lékařka připomněla, že dodržování pitného režimu je důležité pro zachování zdraví a správného fungování těla. Dostatečně pít by měli zdraví i nemocní lidé, děti i senioři. Dávky je nutno zvýšit v teplých dnech či při sportování, potřeba tekutin souvisí i s věkem, děti a starší lidé mají oslabený pocit žízně.

„Žízeň je vlastně voláním těla o pomoc, proto bychom pocitu žízně měli předcházet pravidelným celodenním příjmem vhodných tekutin,“ řekla Pichlerová. Podotkla, že zatímco hlad lze obelstít pitím vody, žízeň se nijak obejít nedá.

Nedostatečný pitný režim se projeví únavou a bolestmi hlavy, později se mohou přidat křeče a podrážděnost. Dlouhodobá dehydratace může vést až ke vzniku ledvinových kamenů, selhání ledvin, zhoršení běžných onemocnění, nepravidelnosti srdečního rytmu, nebo dokonce k infarktu.

Předplaťte si Deník.cz a čtěte vše bez omezení. Navíc získáte zdarma unikátní e-knihu Hobby s dětmi, plnou rad a tipů, jak kvalitně trávit čas se svými dětmi. Více zde.

22.5.2016

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector