Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách?

Přestože na mnohých trasách zůstává stále velké množství sněhu i pěkné stopy, lyžařská sezóna pomalu, ale jistě končí.

Za výborné sněhové podmínky vděčíme přírodě, za skvěle upravené stopy ŘIDIČŮM ROLEB, SKÚTRÚ A ČTYŘKOLEK, kteří se na úpravě lyžařských tras podílejí. Za perfektní spolupráci v letošní sezoně děkujeme následujícím subjektům a jednotlivcům:

  • HORALSKÝ SPOLEK PŘEBUZ (Petr Holeček, Michal Kratochvíl – úprava stop v okolí Přebuzi)
  • TJ RADON VYSOKÁ PEC (Honza Kříž – úprava stop v okolí Vysoké Pece + napojení na Vysokou Jedli, Chaloupky)
  • NEJDEK ORIENTEERING (parta kolek Pepy Nádeníčka – úprava stop v okolí Nejdku) + TJ JISKRA NEJDEK (zapůjčení skútru)
  • LK PERNINK (Marian Panak – úprava perninského kolečka)
  • SDRUŽENÍ CENTRÁLNÍ KRUŠNOHOŘÍ (Jindřich Mach – úprava tras mezi Perninkem, Horní Blatnou a Potůčky)
  • MĚSTO BOŽÍ DAR (Martin Kostka – úprava Ježíškovy cesty, Cínové stezky, bruslícího okruhu a Mílovské cesty)
  • SKIAREÁL KLÍNOVEC (tým Petra Müllera – úprava stop v okolí Loučné, Meluzíny/Suché a magistrály k H. Halži)
  • BIATLONOVÝ SPOLEK EDUARD (úprava stop v areálu Eduard + k Novému Městu a Mariánské)
  • LK SLOVAN K. VARY (úprava tratí v areálu Jahodová louka).

Za První Krušnohorskou o.p.s. děkujeme „našim“ rolbařům – Petrům Vitáskovi a Kopeckému, kteří rolbami z Abertam a Jelení zajišťují úpravu magistrály v celé délce (Bublava – Boží Dar) + dalších tras na Novohamersku, v okolí Bublavy, Perninku, Horní Blatné, Abertam, Bludné, Mílova i na katastru města Jáchymov.

DĚKUJEME!

Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách?

Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách? Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách? Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách? Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách? Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách? Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách? Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách? Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách? Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách?

I na konci března, respektive letošní lyžařské sezony, si můžete zalyžovat v upravené stopě. Rolbařům se podařilo upravit trasy mezi Rolavou, Jelením, Perninkem, Abertamy a Božím Darem, podmínky jsou přitom na začátek jara velmi dobré.

Sjízdní jsou i další trasy, např.

magistrála nad Rolavou k Bublavě, v okolí Chaloupek, Vysoké Pece, Vysoké Jedle, perninské kolečko…
Vzhledem k výraznému oteplení v následujících dnech je to dnes na mnoha místech poslední příležitost k pěknému svezení.

Stav úpravy lyžařských tras 28.3.2021 ráno:

Na horách od sobotního odpoledne opět sněží, teplota a klesá a i během neděle by se měla držet na nižších teplotách než v předchozích dnech s jarním rázem počasí.

  • V sobotu 27.3. večer proběhne úprava Bučinské a Schuppenberské cesty (Jelení – Pernink nad nádražím), kde jsou sněhové podmínky stále vynikající.
  • Naposledy vyjede rolba z Abertam – v plánu je úprava tras směr Bludná a Blatenský vrch, případně i dalších (směr Mrtvý rybník, Boží Dar? – pokud bude přejezd rolby po magistrále nad Hřebečnou možný. V neděli ráno raději zkontrolujte stav údržby na http://gis.kr-karlovarsky.cz/klm/).
  • Jako vždy na konci zimy jsou i na doposud strojově udržovaných trasách kritická místa s minimem sněhu (nebo bez sněhu), s čímž je třeba počítat.

Foto: Magistrála u Hřebečné 26.3.2021

  • V noci na pátek vyjedou rolby z Abertam a Jelení. Některé trasy, jako např. magistrála k Bublavě nebo v okolí Chaloupek, budou upraveny zřejmě naposledy v této sezoně. V plánu je mj. úprava magistrály mezi Božím Darem a Perninkem (+ Bludná, Blatenský vrch) nebo okruh Karlova běhu.
  • Ve velmi dobrém stavu jsou zatím stopy na Bučinské a Schuppenberské cestě, úprava zde aktuálně není nutná.
  • Další úprava stop je plánovaná na sobotní večer, vzhledem k rychlému tání sněhu ale pravděpodobně proběhne již v omezeném rozsahu – dle aktuálních podmínek.

Stav úpravy lyžařských tras 26.3. ráno:

Foto: Úprava Chaloupecké cesty 25.3.2021
 

Ve středu dopoledne byly i trasy v nižších polohách, např. u Chaloupek nebo Bublavy, stále v dobrém stavu s dostatkem sněhu.

Pouze na několika místech, kde již po oteplení na začátku března sníh odtál, je vrstva sněhu minimální a vzhledem k teplému a slunečnému počasí v příštích dnech lze očekávat jeho rychlý úbytek (např. Chaloupky, Rolava u spadlého mostu, u Velkého Močálu).

Ve stínu je sníh stále dobře sjízdný, na slunci rychle povoluje a ztrácí rychlost. Nejlepší lyžování lze v příštích dnech očekávat po ránu, postupem dne bude sníh pomalejší a na slunci rozbředlý.

Na závěr března však v Krušných horách panují vynikající podmínky pro běžkování a ve vyšších polohách na zastíněných trasách by sníh mohl vydržet i několik dalších týdnů.

Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách?

V Itálii na svazích kontrolují lyžaře karabinieri a ty opilé mohou vykázat ze sjezdovky. Stejně tak v Německu, pokud se stane nehoda se zraněním na lyžích, policisté mají právo nechat lyžaře dýchnout. A pokud pil a někoho zranil, následky pak pro něj mohou být stejné, jako kdyby ho naboural v autě.

Jen u nás bezpečnost na sjezdovkách nikdo nekontroluje. Horská služba tu pravomoc nemá.

Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách?

„Loni se o alkoholu na sjezdovkách hodně mluvilo, a tak policisté, respektive strážníci, začali na sklonku sezóny lyžaře vážně kontrolovat. Jenomže to trvalo chvíli, a jejich nadřízení pak kluky zase v tichosti stáhli. Zjistili totiž, že pro kontroly nemají dostatečné opory v zákonech,“ krčí rameny Luboš Bečička, provozní chaty Slavoj s vlekem a sjezdovkou ze Špičáku na Šumavě.

Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách?
Autor: Isifa.cz

Městští policisté hlídkují na sjezdovkách na Ještědu

Podobně to loni zkusili na Ještědu. Vyčlenili dva strážníky, kteří na lyžích kontrolovali jak běžkaře, tak sjezdovky. Krajský úřad tak reagoval na přibývající počet zraněných lyžařů. Mimo jiné tu srazil snowbordista ženu na lyžích a vážně ji zranil.

Potíž je, že u nás, na rozdíl třeba od italských karabinierů, nemají strážníci pravomoc vykázat opilce ze sjezdovky jen proto, že pil. „Jistě, vlekař nebo třeba majitel pozemku může zakázat vstup na trať lyžaři, který je evidentně opilý, jenomže copak ten ho poslechne?“ popisuje Luboš Bečička problémy českých provozovatelů vleků a lyžařských tratí.

Přitom české sjezdovky jsou podle SOS – tedy Sdružení ochrany spotřebitelů, nebezpečnější než ty zahraniční. Úrazy se tu stávají častěji, než v ostatních zemích. Vyplynulo to z loňského šetření, které SOS udělalo mezi českými pojišťovnami.

České sjezdovky jsou nebezpečnější než zahraniční

„Většina pojišťoven uvádí jako hlavní důvod většího rizika v ČR to, že počet provozovatelů zimních sportů roste rychleji než samotná kapacita sjezdovek. Místa k lyžování jsou přetížená a lidé se na nich navzájem více ohrožují,“ uvedlo loni sdružení ve své tiskové zprávě.

České sjezdovky navíc nejsou podle pojišťoven tak dobře upravované a zabezpečené jako ty v cizině. Podle pojišťoven na nich často chybí sítě bránící vyjetí mimo trať a nebezpečná místa nejsou zakryta matracemi.

Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách?
Autor: SXC

„Pojišťovny uvádějí i problémy s lyžováním pod vlivem alkoholu, ale zároveň připouštějí, že v tomto směru nejsou poměry v České republice podstatně horší než v zahraničí, kde také bojují se zákazem konzumace alkoholických nápojů na sjezdovkách,“ podotkl pro agenturu ČTK tiskový mluvčí SOS Jan Mišurec.

A to se blíží únor, kdy začínají jarní prázdniny. Předpověď počasí pro nejbližší týdny zároveň zní: bude znovu mrznout a sněžit, takže se na českých sjezdovkách dá očekávat nával.

Statistika přitom vypadá hrozivě. Jen loni během jediného týdne jarních prázdnin zasahovala horská služba pětsetkrát. V celé loňské zimní sezoně vyjela k více než třem a půl tisícům zásahů. Jednoho člověka se jim už nepodařilo zachránit.

Problém je, že i kdyby zákony pamatovaly na alkohol na sjezdovkách, v českých podmínkách se zákon může snadno zvrhnout v perzekuci lyžařů kvůli jednomu dvěma grogům.

Co si o tom myslíte vy? Zakázat, či nezakázat alkohol na sjezdovkách?

Pravidla na sjezdovkách: Víme, jak předejít neštěstí!

Tuhá zima a spousta sněhu lákají lyžaře, na svahy vyrážejí nejen „ortodoxní“, ale i sváteční. Bohužel jen málokterý z nich ví, jak se tam má správně chovat. Pravidla na sjezdovkách jsou přitom tak snadno zapamatovatelná! Díky jejich dodržování se vyhnete většině úrazů, hmotné škodě, pokutám, trestům a v krajním případě i smrti…

Alkohol zahřeje jen na chvíli, pak škodí!

Nejčastějším nešvarem je „popíjení na zahřátí“, populární je zejména grog a svařené víno. Zdaleka ne každý ví, že tyto účinky jsou krátkodobé a po chvilkovém pocitu tepla tělo naopak více stydne.

Podle průzkumu pojišťovny Direct při lyžování popijí dokonce pět lidí ze šesti! Jen zřídkakdo si uvědomí, že tím ohrožuje nejen sám sebe, ale především ostatní lyžaře včetně mládeže.

Je dokázáno, že i požití dvou sklenek alkoholu (zvlášť horkého, jenž na organismus působí rychleji) vede k riskování, ztrátě kritického úsudku, podstatně se prodlužuje doba reakce na nenadálé situace.

Navíc při jízdě na lyžích, které jsou vratké už samy o sobě, alkohol výrazně zhoršuje rovnováhu. Bohužel u nás nejsou žádné páky, jak tomu zabránit, pravomoc „dát dýchnout“ nemá ani Horská služba.

Při kolizi také nikdo nezkoumá hladinu alkoholu, pokud namol opilý lyžař neskončí na áru. Měli bychom si vzít příklad ze zahraničí, třeba z Itálie, kde těžší zranění vyšetřuje policie.

Pokud naměří nějaké promile, podá hlášení pojišťovně, která odmítne plnění, což se prodraží, stejně jako v Rakousku, kde se léta uvažuje o povinných testech na alkohol před jízdou.

Budete mít zájem:  Přírodní Léčba Nadměrného Pocení?

Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách?

Přednost zprava na svahu neplatí!

Není to jen popíjení, co vede k úrazům. Sjezdové lyžování a snowboarding prostě patří mezi rizikové aktivity a nebezpečí hrozí i těm zkušeným, smutným příkladem je Michael Schumacher.

Dávno před jeho nehodou vyhlásila Mezinárodní lyžařská federace závazná pravidla určující chování při jízdě, bohužel, u nás je skoro nikdo ani nezná, natož aby se podle nich řídil…

To dokázal i průzkum, který podnikli dobrovolníci z řad profesionálních záchranářů ve svém volném čase. Jeho výsledky jsou dost skličující a jen dokládají „zákony džungle“ na tratích.

Až 50 % dotázaných mylně uvedlo, že při nehodě není jejich povinností zastavit, ať už jsou jejími aktéry či svědky, a prokázat totožnost, což podle zákonů, platných téměř všude, musí! Pravidla na sjezdovkách jsou pro spoustu lidí zjevně „španělskou vesnicí“…

Další častou příčinou střetů je domněnka mnoha – nejen našich – lyžařů, že na svahu, stejně jako na silnici, platí přednost zprava. Omyl, má ji ten pomalejší!

Schumachera přilba nespasila, jiné však ano

Kontroverzní je nošení přilby za jízdy. V některých zemích (Itálie, Rakousko, Slovensko a Slovinsko) je povinné pro děti do 15 let, u dospělých žádná pravidla neplatí, s výjimkou provincie Nové Skotsko v Kanadě.

Mnozí argumentují tím, že zmíněný Michael Schumacher ji měl a stejně ho neochránila, jenže ne každý má tu smůlu, že narazí hlavou přímo na kámen. Při běžném pádu význam jistě má.

Lékaři tvrdí, že mají nejvíc práce brzy odpoledne, kdy je na vině únava po obědě, a večer. Spousta z nich by nejraději lyžování pod reflektory zakázala, nejsou totiž vidět drobné nerovnosti.

Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách?

Umělý sníh je mnohem tvrdší

  • Staromilci upozorňují, že dnešní lyžování je o něčem jiném než kdysi, carvingové lyže vedou k agresivnější, rychlejší jízdě, navíc technický sníh je daleko tvrdší než přírodní.
  • Na mnoha místech je to spíš ledovka. Příčinou je častokrát předimenzovaná kapacita lanovek, což pochopitelně zvyšuje hustotu „provozu“, lyžař má mnohem méně volného prostoru…
  • Závěrem přinášíme deset základních pravidel lyžařského provozu, schválených Mezinárodní lyžařskou federací, snad povedou alespoň k zamyšlení… Týkají se lyžařů i snowboardistů!
  • Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách?

Pravidla na sjezdovkách

  1. 1/ Ohleduplnost k jiným
  2. Každý lyžař se musí chovat tak, aby neohrozil jinou osobu a nezpůsobil škodu.
  3. 2/ Přiměřená rychlost
  4. Každý lyžař musí dodržovat rychlost a jet v souladu se svými schopnostmi, podmínkami a počasím.

  5. 3/ Volba jízdní stopy
  6. Má-li lyžař možnost vybrat si směr jízdy, musí jet tak, aby se vyhnul nebezpečí srážky s lyžařem, pohybujícím se na svahu pod ním.

  7. 4/ Předjíždění
  8. Předjíždět se může zleva i zprava, ale vždy s takovým odstupem, aby bylo možno zareagovat na pohyb předjížděného lyžaře.

  9. 5/ Vjíždění a rozjíždění

Lyžař, vjíždějící na sjezdovku anebo ji přejíždějící, musí dávat pozor a sledovat vše nad a pod sebou, aby tak mohl učinit bez nebezpečí jak pro svou osobu, tak pro jiné. Stejně tak je třeba se chovat při každém zastavení.

6/ Zastavení

Lyžař nesmí zastavovat – není-li to nevyhnutelně nutné – uprostřed sjezdovky, na přejezdech a na místech bránících v dobré viditelnosti. V případě pádu se musí lyžař na sjezdovce co nejrychleji zvednout. Zastavit může poté na okraji sjezdovky.

7/ Stoupání a sestup

Lyžař stoupající po trati musí postupovat pouze po kraji sjezdovky a v místě se zhoršenou viditelností musí k tomuto kraji ještě více ustoupit. Totéž platí v případě, schází-li lyžař po sjezdovce pěšky.

  • 8/ Respektování značek
  • Všichni lyžaři musí na sjezdovkách respektovat jejich označení a signalizaci.
  • 9/ V případě nehody
  • Každý je povinen v případě nehody poskytnout pomoc.
  • 10/ Identifikace
  • Každý účastník či svědek nehody je povinen poskytnout údaje o své osobě.
  • Přejeme šťastnou jízdu a skvělý pobyt na horách! A nezapomeňte dodržovat pravidla na sjezdovkách…

Tolerance alkoholu na sjezdovkách

Přestože alkohol ke sportu obecně nepatří, řada lidí si pobyt na svahu nedokáže představit bez nějaké té skleničky na zahřátí.

Vždyť jak jinak si vychutnat pohled na okolní zasněžené a sluncem zalité vrcholky hor než se skleničkou svařáku či grogu v dlaních? Alkohol v krvi však ovlivňuje vaše vnímání i chování a tím pádem také bezpečnost na sjezdovce.

Po požití alkoholu vystavujete riziku nejen sami sebe, ale i ostatní lyžaře a snowboardisty. V případě srážky s jiným lyžařem se vám může „kapka“ alkoholu pěkně vymstít.

Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách?

Ohrožení bezpečnosti na sjezdovce

Pokud si ve ski baru objednáváte svůj oblíbený alkoholický nápoj, je zřejmě vaším úmyslem zahřát se. Ve skutečnosti to však takto nefunguje. Alkohol má zcela opačný účinek – po jeho konzumaci snáze prochladnete. Mohou za to roztažené cévy a rychlejší proudění krve, které vedou k rychlejší ztrátě tělesného tepla.

Alkohol ovlivňuje vaše tělo i mysl i jinými způsoby. Po jeho konzumaci dochází k:

  • nepozornosti,
  • výraznému zhoršení rovnováhy,
  • prodloužení reakčních časů na neočekávané situace,
  • zhoršení vidění,
  • riskantnímu chování,
  • ztrátě kritického úsudku.

Protože na sjezdovce může i malá srážka způsobit vážný úraz a nenávratně poškodit zdraví, představuje podnapilý lyžař či snowboardista nebezpečí pro sebe i pro své okolí.

Trest pro opilé lyžaře

Zákaz lyžování pod vlivem alkoholu je zpravidla zakotven v přepravním či provozním řádu lyžařského areálu. Pokud se lyžař či snowboardista chová nepřiměřeně a je evidentně pod vlivem alkoholu, může být ze sjezdovky vykázán. Zároveň je mu odebrán skipas.

Na pomoc může být přivolána i policie, která zkontroluje obsah alkoholu v krvi. Pokud dotyčný lyžař „nadýchá“, hrozí mu za takový přestupek ve správním řízení pokuta až 50 000 Kč.

Odškodnění jde z kapsy podnapilého

Mnohem větší finanční „trest“ můžete očekávat v případě, že v podnapilém stavu způsobíte škodu jinému lyžaři. A to i tehdy, máte-li sjednané pojištění odpovědnosti.

Přítomnost alkoholu či jiných návykových látek v krvi je totiž porušením pojistných podmínek. Pojišťovna v takovém případě způsobenou škodu sice uhradí, ale následně ji bude vymáhat po vás.

Jedná-li se o škodu na zdraví, což se děje ve většině případů, hradí viník kromě způsobené škody také bolestné.

Podobný přístup bude mít pojišťovna v případě úrazového pojištění. Pokud se ukáže, že jste byli pod vlivem alkoholu, pojistné plnění bude zamítnuto nebo pokráceno.

S konzumací alkoholu na sjezdovce tedy opatrně. I nevinná sklenička či dvě mohou mít neblahý dopad – na vaše zdraví, na zdraví někoho jiného nebo na vaši peněženku. Proto je lepší vychutnat si svůj oblíbený drink až poté, co sjedete poslední kopec.

Štítky: alkohol | bezpečnost | lyžování | sjezdovka | zimní sporty Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách? 31.03.2021

V článku se dozvíte, jaké faktory určují ceny pohonných hmot a jak vypočítat spotřebu vlastního automobilu. Součástí článku je návrh řešení povinného ručení.

Lyžaři u sjezdovek dál popíjejí – Novinky.cz

Lyžaři na sjezdovce Hromovka ve Špindlerově Mlýně. Ilustrační foto
Foto: David Taneček, ČTK

„Samozřejmě, když někdo jezdí na sjezdovce podnapilý, tak se nám to nelíbí, ale na druhou stranu grog nevadí. My to nezjistíme,“ konstatoval velitel Horské služby v Krušných horách Miroslav Güttner, který připomněl, že přilby na hlavách lyžařů nejsou povinné a jízda pod vlivem alkoholu není na sjezdovkách legislativně zakázána. Podle něj s alkoholem v Krušných horách problémy zatím nejsou. „Tuto sezonu jsme neměli žádný úraz zaviněný alkoholem,“ tvrdí Güttner.

Podle Vladimíra Kasíka, ředitele Špičáku, nejznámějšího střediska železnorudské části Šumavy, se i u nich na sjezdovkách občas objeví policisté. „Působí spíše preventivně, že by někoho kontrolovali na alkohol, o tom nevím. My na podobné prověrky nemáme právo, pokud je ale někdo zjevně opilý, tak ho vykážeme,“ poznamenal Kasík.

Alkohol na zahřátí by si lyžaři měli odpustit. Nejenže si pod jeho vlivem mohou na svahu sami ublížit, ale představují nebezpečí i pro ostatní. Často také musí zaplatit způsobenou škodu a bolestné. Pokud lyžař pil alkohol, neochrání ho ani pojištění odpovědnosti.

Češi se sice v posledních letech vrátili na svoje domácí hory, ty ale narůstající počet lyžařů nestačí pomalu pojmout. V Beskydech se tak do konce ledna otevřou dvě velkokapacitní lanovky, v Mostech u Jablunkova a Dolní Lomné.

„Celkový nárůst počtu lidí na horách je obrovský. Sledujeme to v podstatě každým rokem, kdy lidí přibývá. Týká se to nejenom lyžařů, ale i běžkařů a pěších turistů,“ řekl dispečer Horské služby pro oblast Beskydy Česlav Jadamus.

„Naše sjezdovky se zkrátka nedají srovnávat s Alpami. U nás jsou úzké, vesměs ohraničené lesem a lyžařů je pořád víc. Proto dochází častěji ke srážkám,“ řekl Právu náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš s tím, že naštěstí roste počet těch, kteří používají při sjíždění svahů nejrůznější ochranné prostředky.

Budete mít zájem:  Předčasná ejakulace není selhání

„Přilby v nynější době již používá většina lidí, u dětí lze hovořit o téměř sto procentech. Stále více jich nosí i páteřní chrániče, a to nemám na mysli jen snowboardisty. Asi je to tím, že jsou na trhu oproti minulosti už dostupné, a to i cenově,“ dodal Klimeš.

Na pomoc těm, kdo to potřebují, jsou záchranáři schopni vyrazit prakticky ihned.

Podle náčelníka šumavské horské služby Michala Janďury jsou asi největším nebezpečím pro některé lyžaře na sjezdovkách stále sněžná děla a stromy, které v blízkosti tratí stojí.

„I když provozovatelé šumavských areálů tyto pevné překážky značí a zabezpečují, pokud lyžař nezvládne rychlost jízdy a způsob zatáčky, tak střetu nikdo nezabrání.

Zatím jsme ale od zahájení lyžařské sezony u takového případu naštěstí nezasahovali,“ dodal Janďura s tím, že takový náraz může mít fatální následky.

Šumavské hory pokrývá v těchto dnech přes půl metru sněhu a lyžuje se jak ve ski­areálu Lipno, tak na Zadově. V obou areálech jsou také upraveny desítky kilometrů běžeckých tratí.

Jak říká náčelník Horské služby pro Jizerské hory René Mašín, rychlost zásahu na sjezdovkách v posledních pěti letech významně ovlivnila nová technika, kterou má dnes Horská služba k dispozici.

Na hřebenech Krkonoš bylo v neděli kolem 160 cm sněhu. Během posledního týdne napadlo okolo 115 centimetrů. Stále přetrvává lavinové nebezpečí. Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) vydala varování pro turisty kvůli lámajícím se stromům. V neděli silný vítr zastavil lanovku na Sněžku. Problémy byly na severu Čech i v dodávkách elektřiny.

Při víkendovém oteplení začal na horách mokrý a těžký sníh lámat větve a stromy. Ty padaly i do drátů elektrického vedení a narušovaly dodávky proudu, hlavně na Jablonecku.

„Návštěvníkům hor doporučujeme zvážit výlety lesními porosty a nevstupovat pod nahnuté stromy zatížené mokrým sněhem,“ uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Hlavní zprávy

Horké nápoje osmkrát jinak. Zahřejí a ty se zázvorem vyženou i bacily

Patří ke stálicím zimy a připravuje se nejen z červeného, ale i z bílého vína. Ovšem červený má jednoznačně větší kouzlo. Na 1 litr červeného vína budete potřebovat 10 lžic hnědého nebo bílého cukru, 2 skořicové svitky, 2 badyány a 10 hřebíčků.

Do kastrůlku vsypte cukr, zahřívejte ho a důkladně míchejte, než vznikne karamel. Jakmile cukr zezlátne, zalijte ho přibližně decilitrem vína a míchejte, dokud se karamel nerozpustí. Poté dolijte zbylé víno a přidejte koření.

Vše společně nechte v hrnci na mírném ohni zlehka probublávat asi 5 minut. Pozor, víno se ale nesmí vařit, protože by se z něj vypařil veškerý alkohol.

Poté vyhoďte všechno koření a svařák rozlévejte do skleniček, které můžete ozdobit třeba kolečky citronu.

Připravit si můžete i medovou variantu, ve které místo cukru použijete med, zkuste třeba španělský či řecký pomerančový. A do vína ještě přidejte trochu bio pomerančové kůry.

Všechny horké nápoje jako je grog či punč lijte do pohárových sklenic, v nichž je lžička či skleněná tyčinka. Zabráníte tak jejich prasknutí.

Rumový punč má říz díky pomerančům

Horký punč si oblíbila už císařovna Sissi. Určitě si ho vychutnáváte, když jedete do Rakouska, ale zamlaskat si nad ním můžete i doma. Na rozdíl od svařáku obsahuje kromě vína i silný čaj a rum. Pokud místo obyčejných pomerančů použijete krvavé, dostanete jinou chuť, která dodá vašemu punči ten správný říz.

K 1 litru červeného vína si uvařte ještě 1 litr silného černého čaje, připravte si 2 dcl rumu, 3 vanilkové cukry, balíček rozinek a šťávu ze dvou pomerančů. Rozinky zalijte rumem a nechte je několik hodin máčet. Poté rozinky i s rumem nalijte do hrnce, přidejte horký čaj, červené víno, šťávu a vše společně svařte. Dochuťte vanilkovým cukrem a podávejte ve vysokých sklenicích.

Brusinkový punč se zázvorem, bič na bacily

Netradiční punč z brusinek a zázvoru vám pomůže vyhnat z těla bacily, protože zázvor je přírodní lék, jak si  A jako bonus můžete při přípravě zobat sušené brusinky. Alespoň pokud budete místo čerstvých brusinek používat sušené: ty se jednoduše napíchají na špejli, která zároveň poslouží jako míchátko.

Brusinkový punč se zázvorem

Další varianta brusinkového punče

Na přípravu nápoje budete potřebovat asi 5 centimetrů čerstvého zázvoru, 1 celou skořici, dva hřebíčky, špetku mletého kardamomu a špetku mletého nového koření, 500 ml cranberry nektaru, 500 ml pomerančové šťávy a 4 lžíce cukru.

Zázvor oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Dejte ho společně s kořením do kávového filtru. Cranberry nektar a pomerančovou šťávu přiveďte k varu s ponořeným kávovým filtrem, přidejte cukr. Sejměte z plotýnky a 5 až 10 minut nechte vyluhovat.

Na ozdobu si připravte 4 kumquaty, což jsou malé oválné citrusy vzhledem podobné mandarinkám, 4 celé skořice, lžíce čerstvých brusinek a cukr. Kumquaty omyjte a nakrájejte na plátky.

Do každé brusinkové bobulky udělejte hlubší řez a promněte ji, aby  zvlhla, a pak ji obalte v cukru. Řeznou plochou napichujte brusinky na okraj skleniček na punč.

Horký punč servírujte ve sklenicích s několika plátky kumquatů a roličkou skořice na promíchání.

Grog nejen pro námořníky a nejen z rumu

Grog není jen doménou sjezdovek, stejně dobře se bude vyjímat i na silvestrovské či novoroční tabuli. K mrazivému zimnímu období není nic lepšího, ačkoliv dříve grog patřil jednoznačně k námořníkům.

Recept je jednoduchý. Sklenice naplňte do dvou třetin vařící vodou. Rozpusťte v nich cukr dle chuti (obvykle se dávají 2 až 3 kostky) a dolijte rumem (cca 4 cl). Trochu jinak můžete grog připravit i z whisky, brandy či koňaku, už jsme se setkali i s variantou z ginu.

Za bombardinem nemusíte na lyže do Itálie

Kdo jezdí lyžovat do Itálie, zasní se a zavzpomíná na silnou a zároveň lahodnou chuť horkého bombardina, na které potřebujete 250 ml whisky, 500 ml vaječného koňaku a 250 ml šlehačky. V hrnci zahřejte vaječný koňak a přidejte k němu whisky. Ozdobte čerstvě vyšlehanou smetanou a podávejte s brčkem.

Chcete-li jinou variantu, zkuste místo whisky brandy či rum. Méně silný nápoj připravíte tak, že polovinu vaječného koňaku nahradíte 30% smetanou, kterou společně prošleháte.

Horká hrušková vodka s grepovou šťávou

Netradiční hruškovou vodku ještě ozvláštní grep, pak se připravte na nečekanou explozi chutí. Hruška rozehraje nejvýraznější part, ale grep a citron budou přizvukovat.

Potřebujete 200 gramů cukru, 30 ml vody, 500 ml hruškového džusu, kůru z jednoho citronu, šťávu z půlky grepu, 100 ml vodky a 100 gramů medu. Cukr a vodu svařte, přidejte džus, kůru a šťávu a lehce povařte. Poté nechte rozpustit med a nakonec přilijte vodku. Servírujte v menších skleničkách ozdobených zbývající polovinou grepu.

Zázvorový čaj pro nepijáky

Antichřipkový nápoj je vhodný i pro děti. Alergici by to ovšem s jeho pitím neměli přehánět a nejprve ho opatrně vyzkoušet.

Stačí pěticentimetrový kousek zázvoru, 1 citron, litr vody a 2 lžíce medu. Zázvor nastrouhejte, zalijte ho horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu a med.

Horká čokoláda jako bezva nápoj pro děti

I děti si zaslouží zahřát se po vydatné novoroční procházce horkým nápojem. Připravte jim horkou čokoládu a stanete se jejich nejoblíbenějším příbuzným. Čokoládový nápoj neztratil za celá léta, kdy se pije, šmrnc a je in i u puberťáků. Milují ho prostě všichni.

Dětem se zavděčíte horkou čokoládou

Musíte ale mít 500 ml plnotučného mléka,100 ml smetany, 45 gramů hořké čokolády s obsahem kakaa alespoň 75 % a 2 vanilkové cukry. Do zahřátého mléka nalámejte čokoládu, postupně přilijte také smetanu, přisypte vanilkový cukr a vše nechte pořádně rozpustit. Horkou čokoládu ozdobte kopečkem šlehačky a špetkou nastrouhané čokolády, případně trochou skořice.

Opilému lyžaři na svahu může hrozit pokuta až padesát tisíc

Formulář pro opuštění okresu. Kde ho najdete, kam ho budete potřebovat Jiří Drozdík

Krušné hory – Pijí, nebo nepijí návštěvníci hor alkohol při sjíždění svahů v tuzemských skiareálech? Rozsáhlá víkendová policejní kontrola ve skicentrech v Krušných horách ukázala, že lyžaři a snowboardisté jsou ukáznění.

POLICISTÉ v Krušných horách kontrolovali, zda se návštěvníci nepohybují na tratích pod vlivem alkoholu nebo drog. | Foto: (pčr)

Názory na to, zda si v bufetu pod vleky dát třeba jeden nebo dva ´svařáky´, se ale různí.

Podle horských záchranářů zpravidla nemá lyžař pod vlivem alkoholu na svazích co dělat. Mluví se ale o mírné toleranci. Řada lidí se shoduje v tom, že dát si třeba jeden teplý drink s alkoholem by se mohlo tolerovat. „Myslím si, že to patří ke kultuře lyžování. Zastavit se s přáteli pod svahem a dát si svařené víno nebo grog.

Rozhodně je ale nepřípustné, aby se na sjezdovkách pohybovali silně opilí jedinci,“ řekl lyžař Pavel Krátký. S tím souhlasí i horský záchranář z okrsku Bublava Miroslav Račko. „Opilý lyžař nebo snowboardista ztrácí zábrany, což se na sjezdovce může projevit rychlejší jízdou. Ohrožuje tím nejen sebe, ale i ostatní návštěvníky.

Budete mít zájem:  Plicní mor si v Číně vyžádal třetí oběť

Svou roli pak samozřejmě mohou sehrát zpomalené reakce,“ řekl.

Dvacítka policistů kontrolovala skiareály v Nových Hamrech, Perninku, Abertamech a v Potůčkách. Zkontrolovali na svazích desítky osob. „Kromě alkoholu jsme také kontrolovali, zda se lyžaři na sjezdovkách nepohybují i pod vlivem drog. Ani u jednoho z nich nebyly drogy ani alkohol zjištěny,“ sdělil mluvčí krajské policie Pavel Valenta.

Zdůraznil, že v případě, že lyžař nebo jiný účastník jede na sjezdovce po požití alkoholu nebo jiných návykových látek, hrozí mu ve správním řízení pokuta v rozmezí 25 až 50 tisíc korun.

V rekreačních střediscích se policisté zaměřili i na kontrolu parkovišť, zda v nich nedochází ke krádežím lyží a dalšího zimního vybavení nebo k vloupáním do zaparkovaných vozidel.

Za okny aut pak nechávali letáky s radami, jak krádežím předcházet. Policie nevylučuje, že podobné akce v krušnohorských skiareálech budou pokračovat.

22.1.2013

  • Kontroly alkohol, policie,
  • Policie ČR,
  • Krušné hory,
  • alkohol,
  • pokuta,
  • Abertamy,
  • Bublava,
  • Hamr,
  • Pernink,
  • krádež,
  • droga,
  • policista,
  • kultura,
  • svařené víno,
  • automobil,
  • policie

Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Audi A6 první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Ford Focus první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Škoda Octavia servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Maserati první majitel Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v F, nehavarované Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v B, nehavarované + PRODAT AUTO Škoda Fabia 125 LET – akční model 1.0TSI 7 Mercedes-Benz Vito 2,2CDI,100KW,9MÍST,KLIMA,SER.K Škoda Fabia 1,0 TSI 70 kW Combi Ambition Nissan Qashqai 2,0 dCi 4WD ČR 1.Maj. Serviska Toyota Celica 1.8i najeto pouze 81tis.KM Škoda Rapid 1.4TDi/2018/Spaceback.1MAJ,ČR, Škoda Octavia 1.2 TSI AMBITION Mazda 3 2.0 i, 121 kW,ČR 1.maj + PRODAT AUTO

Alkohol na sjezdovce je při nehodě přitěžující okolností u pojišťovny i policie

Často viník také musí zaplatit způsobenou škodu a bolestné. Před touto povinností neochrání opilého lyžaře ani pojištění odpovědnosti. Na rozdíl od poškozeného.

„Zatímco poškozenému je vyplacena újma v plné výši, tak pojišťovna tuto částku po pojištěném vymáhá zpátky. Určitě to půjde z jeho kapsy,“ vysvětluje Jan Marek z České pojišťovny.

Váš prohlížeč nepodporuje přehrávání audia.

Jak pojišťovny přihlížejí k nehodám na sjezdovce způsobeným pod vlivem alkoholu, zjišťoval Martin Karlík

Především v zahraničí se výše odškodného pohybují při vážných úrazech v řádech statisíců korun. A vysoká odškodnění se už objevují i při úrazech na českých horách.

„Lyžař srazil lyžařku a plnění dosáhlo výše 100 tisíc korun. Pokud bychom zjistili, že lyžař, který to zavinil, byl pod vlivem alkoholu, musel by částku zaplatit ze svého,“ uvádí jeden takový případ Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa.

  • Alkohol nebo drogy znamenají krácení nebo nevyplacení pojistky i v případě úrazového pojištění.
  • „Když se dozvíme, že při karambolu sehrál nějakou roli alkohol nebo jiné návykové látky, tak je naším úkolem zjistit, zda požití mělo příčinnou souvislost se vznikem a závažností úrazu,“ vysvětluje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqua.
  • Zatajení alkoholu může být problém

„V případě, že tomu tak je, může pojišťovna své odškodnění přiměřeným způsobem krátit. To není jednoduché, ale vždy se postupuje individuálně podle okolností události,“ říká Svobodová.

Pojišťovny se většinou na ovlivnění alkoholem ptají. A pokud klient nepřizná, že se pojistná událost stala po požití alkoholického nápoje, může si zadělat na další problém.

sjezdovka | Foto: Martin Dorazín

„Pokud by klient zalhal, tak by koketoval s pojistným podvodem, což je nejenom nefér vůči ostatním pojištěným, ale je to hlavně trestný čin. Pojišťovny při likvidaci jednotlivé případy prověřují, takže pokud by tam byl alkohol, tak by na to likvidátoři nebo detektivové přišli,“ upozorňuje Václav Bálek z Allianz.

Pojišťovny se o alkoholu mohou dozvědět z lékařských zpráv, od policie nebo horské služby. V případě podezření, že klient neuvádí správné údaje, mohou navíc zapojit do prověřování i soukromého detektiva.

S lyžujícími opilci prý potíže nejsou

I když si mnozí Češi neumějí lyžování bez voňavého svařeného vína nebo grogu představit, velké problémy s opilým lyžaři prý provozovatelé skiareálů nezaznamenávají.

Váš prohlížeč nepodporuje přehrávání audia.

Jsou na českých svazích problémy s pitím alkoholu? Odpověď hledala na západočeském Špičáku redaktorka Jitka Englová

„Za poslední tři roky jsme vykázali z přepravy snad jednoho lyžaře, v podstatě je to absolutní výjimka, téma alkoholu ustupuje,“ tvrdí spolumajitel lyžařského areálu na západočeském Špičáku Vladimír Kasík.

„Lyžaře, u kterého máme podezření, že je pod vlivem návykových látek, můžeme vykázat z přepravy na lanové dráze nebo na vlecích. Pokud se toho bude dožadovat dále a zlobit, tak nemáme jinou šanci než zavolat příslušníky policie,“ popisuje Kasík.

Podle provozovatele stánku s občerstvením na Špičáku Pavla Hanzlíka jsou u lyžařů oblíbenější alkoholické nápoje. „Točené bombardino, točený cider. Nealkoholické drinky si dávají taky hodně, ale pořád myslím převládají ty alkoholické,“ říká. Tuto sezonu se prý ale se silně opilým lyžařem ještě nesetkal.

Svařák, punč a grog: Svatá trojice zimních nápojů

I když si z nás letos dělá šprťouchlata a hraje si tak trochu na jaro, klepe zima jisto jistě na dveře. Zimu mnoho z nás zrovna nemusí, ale i toto roční období má své velké výhody.

Pro někoho je to sníh a lyžování, pro druhého spíš teplo a labužničení… a to teplo s labužničením se bez problémů vejde i do malého hrnečku, který zmůže velké zázraky a zahřeje i rozveselí.

O čem je řeč? No přece o svařáku, grogu a vánočním punči!

Svařené víno

Svařené víno dokáže naladit skvělou vánoční atmosféru! Každý teplý nápoj příjemně zklidní, a tento navíc voní skořicí a hřebíčkem, které máme neodmyslitelně spojené s Vánoci. Svařák se nejčastěji dělá z červeného vína (i horší kvality) a přidává se do něj hřebíček, skořice, badyán a citrónová kůra.

Často se dělá jednoduše tak, že se v hrnci prohřeje červené víno a přidá se do něj všechno to koření a dosladí se cukrem. Ještě lépe však bude chutnat, když si připravíte „louh“ z koření samostatně a nakonec ho přilejete do ohřátého vína! Koření totiž pouští své aroma ve vysokých teplotách, zatímco vínu vysoké teploty vůbec nesvědčí.

Zkuste tedy koření společně s cukrem povařit pár minut v troše vody, než jej přidáte do vína.

Pokud Vás děti tahají za šosy a škemrají, že chtějí taky svařáček, zkuste jim udělat nealkoholickou variantu! Místo vína dejte hroznový džus, ten, stejně jako víno, ohřejte v hrnci a přidejte celou skořici, badyán, trochu zázvoru, trochu nastrouhaného muškátového oříšku a pomeranč nebo citrón (nastrouhat kůru, přidat trochu šťávy a nakrájet do nápoje pár koleček).

Grog

Zatímco svařené víno máme spojené s vánočními trhy a poklidnou atmosférou, grog přichází na řadu, když člověk pořádně vymrzne na nějaké zimní toulce přírodou. Grog to je lék na promrzlé tělo. Když nezahřeje grog, tak už nic.

Příprava není žádná věda, prostě zalijete panáka rumu vařící vodou a dosladíte podle chuti cukrem.

Množství alkoholu se doporučuje přidávat v přímé úměře s mírou promrznutí!  Ne nadarmo se však používá výraz „grogy“ pro někoho, kdo je velmi vyčerpaný, a tak pozor na společenskou únavu!

Punč

Troufnu si říct (ale klidně mě vyveďte z omylu), že punč za grogem a svařákem ještě trochu pokulhává a není u nás tak obvyklý. Také nikdo přesně neví, z čeho je, protože se míchá ze všeho možného. Úplně původně je však punč směsicí alkoholu, vody, čaje či koření, cukru a citrónu.

U nás se vánoční punč připravuje většinou z červeného vína, černého čaje a rumu či griotky, a do této směsi se pak přidává citron, skořice, cukr a rozinky (rozinky ideálně máčené v rumu).

Receptů je ale hrozně moc a proto vám raději poradím, ať zkusíte do Googlu zadat „vánoční punč“ a vyberete si sami ten, který vám padne do oka a hlavně do zásob, které zrovna máte doma, abyste nemuseli do zimy na nákup! 

Ve Francii si na trzích libují i v horké whisky a v horkém třešňovém pivu! Ale svařák je svařák! A jaký nápoj máte nejradši vy? 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector