Zachraň svou hospodu, volají majitelé restaurací

I vy se můžete stát hrdinou boje proti negativním dopadům pandemie. Stačí si objednat pivo.

Vstupujeme do velikonočního týdne a čeká nás Velký pátek. Pro restaurace a hospody ten poslední nastal v pátek 9. března, a to byla ještě hodina zavření dle vládního nařízení nastavena na 8 večerní. Od té doby už žádný divoký mejdan neproběhl, s karanténou od 12.

března ustal v restauračních zařízeních cvrkot. Provoz se drží jen v některých pro vaření jídla na rozvážku či do výdejního okna. Se znemožněním posezení s přáteli ovšem vyschla do značné míry chuť po pivě, a o příjmy tak nepřicházejí jen hospody, ale i pivovary. Ty velké i malé, obě dvě skupiny proto přišly se zajímavými iniciativami na zvrácení nepříznivého osudu.

 

#ZachranPivo, nebo ho budeme muset vylít

Pro pravého pivaře asi není moc horších představ než ta, kdy se vylévá do kanálu skvěle uvařený zlatý mok. Přesně to ale pravděpodobně bude muset udělat mnoho malých pivovarů.

Těch za poslední dekádu vznikly v Česku doslova stovky a oproti těm velkým se vyznačují mimo častějšího výskytu nepasterizovaných piv s kratší dobou trvanlivosti také skutečně velkou závislostí na prodeji přímo v restauračních zařízeních.

Nezřídka je místo distribuce svázáno s jednou konkrétní hospodou, lahváče ve velkých retailových řetězcích s jejich zbožím obvykle nenajdete. O to víc na ně aktuální vládní nařízení dopadla.

S snahou s tím něco udělat přišel Michal Pomahač, majitel pivovaru Kytín. Rozjel s vlastním webem iniciativu ZachranPivo.cz, do které nezahrnul jen svůj podnik, ale aktuálně 243 malých pivovarů. Potenciální záchranáři mohou na webu najít mapu, na které mohou vyhledat pivovar, co mají poblíž.

Zachraň svou hospodu, volají majitelé restauracíZdroj: ZachranPivo.cz

Typická předávka se totiž děje u jeho výdejního okénka. Konzumace by pak měla nastat až tam, kde lze sundat roušku, ideálně tedy až doma.

Objednat si pivo ovšem lze už na webu, některé podniky pak nabízí od určité výše objednávky dokonce rozvoz po okolí. A evidentně to funguje. Například brněnský minipivovar se stejnojmennou hospodou, U Tomana, se pochlubil 300 zachráněnými pivy za 26. březen.

Celkově jich počítadlo na webu hlásí v době psaní tohoto článku téměř 8 milionů. 

Iniciativa má na Instagramu přes 560 příspěvků s hashtagem #zachranpivo. Pro mnoho lidí se stala způsobem, jak pomáhat a cítit se součástí pozitivního hnutí, i když například nemají schopnosti na šití roušek.

Pevně věřme tomu, že „distanční pití“ a virtuální hospodské potlachy přes videokonferenční software se nestanou novou normou a jsou jen východiskem na několik týdnů.

Přesto mnoho lidí z malých pivovarů učinilo zapojením se do této akce velký krok k digitalizaci a vidí, že prodávat lze i online. Díky iniciativě Mall.

cz a Liftago je prý dokonce možné, že záchranný projekt se přemění na regulérní kanál k tomu, jak se dostat k pivním speciálům.

Hospoda je grunt a její úpadek vadí i velkým

Zachraň svou hospodu, volají majitelé restauracíZdroj: www.zachranhospodu.cz

Zavřené hospody nedělají pochopitelně starosti jen minipivovarům. Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s pivovary a dalšími partnery proto přišel s iniciativou Zachraň hospodu!, díky které mohou lidé přímo podpořit své oblíbené hospody a restaurace.

Štítky dokumentu: E-Commerce

Top články

Zachraň svou hospodu, volají majitelé restaurací Přečtěte si digitální verzi tištěného čísla Marketing Journalu Zachraň svou hospodu, volají majitelé restaurací Aplikace Firma jako tým posiluje sounáležitost mezi kolegy i na dálku. Nabízí zkušební verzi zdarma Zachraň svou hospodu, volají majitelé restaurací Focus Agency bude pokračovat v edukaci o chirurgické léčbě obezity Zachraň svou hospodu, volají majitelé restaurací Marketing Journal Podcast: P.R.ciny aneb O zločinech PR specialistů s Bohuslavem Bohuňkem Zachraň svou hospodu, volají majitelé restaurací Focus Agency získala dvě ocenění v soutěži LEMUR – Česká cena za public relations 2020

Zachraň svou hospodu! Ubrání se majitelé restaurací likvidační státní šikaně?

RED/D.KLIMOVIČOVÁ 11|08|2015

Elektronická evidence tržeb, zákaz kouření, povinnost informovat o alergenech a také povinnost nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo. Myšlenka o svobodném podnikání vypadá v tomto světle jako pouhá utopie.

Hospodským a restauratérům došla s vládními příkazy a zákazy trpělivost.

Nechtějí být pokusnými králíky, a proto založili iniciativu Zachraň svou hospodu, se kterou hodlají zahájit jednání se zákonodárci.

V gastrobyznyse aktuálně pracuje okolo 120 tisíc lidí, přesto nemá žádnou profesní organizaci, která by hájila jejich zájmy. Všechno je těžce privátní a každý je v tom sám za sebe.

Restauratéři se obávají toho, že nařízení nejvíc dopadnou na ty, kteří je budou poctivě dodržovat. Velká obava se pojí také s úbytkem hostů, protože třeba kuřáci se přesunou někam, kde se kouřit smí. Země, kde se ročně vypije nejvíce piva na hlavu, se nyní stane zemí, kde si u piva nezapálíte. Jistým východiskem je přeměna hospod na privátní kluby, kam regulace nedosáhne.

Elektronická evidence tržeb hospodským vadí méně, než by se zdálo. Je to z toho důvodu, že stále více zákazníků stejně platí kartou, takže tržbu ošidit nejde. Proto navrhují najít kompromis a pokud na ně stát hrne nové povinnosti, chtějí jednat o snížené sazbě DPH ve výši 12 procent. Vláda nyní počítá s 15 %.

  • Seznam alergenů: Od prvního ledna 2015 musejí restaurace hostům kromě jídelního lístku předložit také seznam alergenů, které obsahují jednotlivé pokrmy.
  • Zákaz kouření: V červnu letošního roku schválila vláda návrh zákona, který v restauracích, na koncertech a diskotékách úplně zakazuje kouření. České restaurace sice musejí být od roku 2010 povinně označeny jako kuřácké, nekuřácké nebo s oddělenými prostory, ale tona věci nic nemění.
  • Nejlevnější nealko: Součástí zákona, který zakazuje kouření, je také povinnost, aby restaurace nabízela jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo. Mnozí restauratéři tak na nápojové lístky napsali „kohoutkovou vodu.“
  • EET: Elektronická evidence tržeb by měla začít platit v příštím roce, přičemž první tři měsíce od jejího zavedení dopadne právě na hotely a restaurace. Teprve potom se přidají velkoobchod a maloobchod.
  • OSA: Pokud se v podniku nachází jakékoliv zařízení schopné přijímat signál (tedy i počítač s internetem, televize nebo rádio), musí majitelé platit licenční poplatky OSA, a to bez ohledu na to, jastli pouští i tzv. svobodnou hudbu nebo jestli vůbec nějaká hudba v podniku hraje.
  • Dvojí poplatky za sportovní přenosy: V úvaze je také návrh zpoplatnit vysílání sportovních přenosů v hospodách a restauracích. To by znamenalo dvojí zpoplatnění, neboť coby koncesionáři mají už restauratéři jednou zaplaceno. Návrh se zatím nepodařilo prosadit.

Zachraň svou hospodu, volají majitelé restaurací

K článku ještě snad několik diskusních příspěvků samotných restauratérů z webových stránek “Zachraň svou hospodu”, jejichž vypovídací hodnota je alarmující:

Podnikám v gastronomii od roku 1992, několikrát jsem zažil změny DPH, přičemž u nás je jeno z nejvyšších v Evropě. Před 10 lety avizovaný nástup kontrolních pokladen a tiskáren mě stál 90 000,-, nakonec bylo vše nanic.

Platil jsem OSA i OAZA do loňska než jsem rádio z restaurace po zvýšení poplatků odstranil.Bezdotykové baterie, dalších vyhozených 48 000,-. Alergeny, další nesmysl. pokud někdo má na něco alergii, ví přesně čemu se má vyhnout. Od vzniku nařízení se nikdo po alergenech nesháněl.

A tak bych mohl pokračovat. Každou chvíli se u koryta vystřídá parta neználků, kteří se nikdy za nic nikomu nemuseli zodpovídat za prošustrované stovky miliard ani za meziroční navýšení rozpočtu o 10 miliard za chod státního přebujelého aparátu.

Na druhou stranu jsem se zocelil a tak mě ani ministr financí, který nezná rozdíl mezi debetní a kreditní kartou nerozhodí. MH.

V pohostinství podnikám devět let a za tyto stránky děkuji. Rád bych přidal svou reakci na tři z výše uvedných opatření:1) Zákaz kouřeníPředstavte si, že založím aerolinky pro kuřáky. Zkrátka moje letadlo např. na lince Praha – Dubaj bude umožňovat, aby si pasažéři zapálili.

Každý o tom bude vědět dopředu již před rezervací letenek a každý si může vybrat, jestli poletí s námi, nebo v nekuřáckém letadle s jinou společností. A teď můžou nastat od zastánců plošného zákazu kouření v restauracích dvě reakce:a) “Toto mi nevadí. Když budu chtít, poletím s jinou, nekuřáckou, společností”.

Ale jaký je rozdíl v aerolinkách a restauracích? Aerolinky nevadí a restaurace ano?! Jen připomínám – v letadlech se také konzumuje jídlo.b) “Kuřácké aerolinky mi vadí, zakažme je”. Na to nemá nikdo právo. Je to moje letadlo a ty nemáš právo kecat mi do mojí obchodní strategie. Když se ti to nelíbí, leť s někým jiným.

A stále dokola opakovaný ultimátní argument “nechci, aby moje dítě inhalovalo cigaretový kouř” je zde zcela absurdní. Letadlo bylo jasně označené jako kuřácké, takže pokud jsi tuto linku přesto zvolil, jsi dost omezený. Za to my ale nemůžeme.

2) Nealko levnější než alkoholické nápojePominu zde zcela absurdní zasahování do cenové strategie majitele podniku v jeho vlastním majetku. Co mi zde ale přijde zcela směšné, je “pranýřování” alkoholu pro ochranu zdraví. Existují přece zcela prokazatelně nealkoholické nápoje, které škodí zdraví velmi výrazně – způsobují např. obezitu a některé jsou dokonce karcinogenní.

Pokud někdo tedy chce chránit zdraví lidí a není úplně blbej, měl by jasně určit na základě lékařských studií, jaké nápoje jsou škodlivé a jaké zdravé – a ty pak např. daňově zvýhodnit. Rozdělit nápoje na alko a nealko a tím problém vyřešit je zcela absurdní.

Vaše děti teď budou pít zlevněné přeslazené blevajzy, ale úředník bude šťastný, jak nás chrání…3) Alergeny v jídelním lístkuDalší z debilních nařízení typu “lidé jsou bezprizorní hovada, tak my je ochráníme! Protože my – politici – jsme jediní osvícení lidé této planety”. Dle mého názoru umře více lidí pádem ze schodů než požitím alergenů v restauraci. Neměli byste, milí politici, uzákonit povinné nošení přileb při přiblížení se ke schodům?

Závěr: Ponechte na majiteli podniku, jak svou provozovnu vede a neberte mu jeho práva.

On totiž platí zaměstnance, energie, vodné a stočné, odvody, daně, úklid, odvoz odpadu, opravy a rekonstrukce, OSU i toaletní papír, kterým se u něj utřete.

Budete mít zájem:  Nové Léky Na Ředění Krve?

Majitel je ten zodpovědný, aby hosté u něj byli spokojení, zaměstnanci měli práci a on jediný umí rozhodnout, jakým způsobem a vzhledem k místním reáliím svůj podnik vést.

Podnikáme z toho důvodu, že jsme chtěli býti vlastními pány a ctít zákon všech správných podnikatelů: náš zákazník-náš pán. Zatím jsou našimi pány různé kontrolní úřady, vysoká daň z nemovitosti, platby DPH, nesmyslná zařízení, HACAP atd. 1.

Elektronické kasy zvýší náklady, ztíží práci, zavřou malé víkendové a sezonní hospůdky, nebo je v horším případě přinutí najít jinou kličku.2. U nás se nekouří – s tímto problém nemáme, myslím, že zdraví je přednější, ponechali bychom však možnost kouření na zahrádkách a oddělených místnostech ke kouření určených3.

Hrací automaty – problém – jsme pro herny na určených místech. O těchto místech by mělo rozhodovat město a měly by býti mimo dosah škol, obchodů a míst, kde se pohybuje velký počet lidí. Jinak jsme proti tomuto zlodějskému hazardu, ale proti gustu…4.

Označování alergenů – úplný nesmysl, kdo to vymyslel, asi do hospod nechodí, ale jde pouze o zanedbatelný problém, který lze lehce vyřešit, takže jestli na tom EU tak záleží, šlo o vystavení jednoho jídelníčku, který je na vyžádání na baru, žádnou další práci nám to nepřináší. Ještě o tento důležitý dokument pro alergiky nikdy, nikdo nepožádal5.

Nejlevnější nealko – trapné, lidé se snad umí sami rozhodnout za co chtějí dát peníze a co je pro ně drahé, jestli do hospody jít nebo ne. Nechodím do hospody, protože tam mají levnou vodu6. a 7.

OSA a poplatky za sportovní přenosy – okrádání podnikatelů schválené státem – trapnéAno bylo nadějí pro lidi, ovšem finance začíná shánět u těch, kteří pracují, po státu nic nechtějí, nemarodí, když si berou dovolenou tak nakrátko a zaměstnávají lidi. Nemají však čas stávkovat, protože by o své klienty mohli přijít a přišli by i o peníze.

Představou je to, že podnikatel bude brát průměrný plat, ale bude investovat ze svého, bude ručit svým majetkem, bude pracovat, kdykoli je potřeba bez ohledu na pracovní dobu a odvádět tučné daně. Velký problém vidím v DPH. Platba DPH je povinná při obratu 1mil Kč. Platba DPH by měla být dobrovolná a povinná při určitém zisku. Příklad: Když mám obrat 1,2 mil.

můžu mít klidně zisk jen 200 tis. Naopak jiný podnikatel může mít při tou samém obratu zisk 900 tis. Pro poskytovatele služeb i hospody je DPH velkým problémem (nákup potravin nižší DPH, prodej pro zákazníky vyšší DPH – hospody doplácejí tento rozdíl ze svého zisku).Argument, že toto platí na Slovensku a v Chorvatsku – ok – asi je pro nás důležité mít ekonomiku jako v těchto státech, nebudeme přece zbytečně dohánět bohaté kapitalistické státy, když máme tak blízko k našim utkvělým socialistickým základům

Dobrý den, jmenuji se Miloslav Zábranský, jsem obyčejný drobný podnikatel – dvacet pět let provozuji malou restauraci v Praze 6. Je mi 56 let, po létech praxe v mém oboru se samozřejmě hlásí opotřebovaná postava a různé zdravotní problémy. Zaměstnávám v průběhu let v průměru 9 až dvanáct zaměstnanců, polovina z mých zaměstnanců u mne pracuje 10 let a více.

Mým původním plánem bylo pracovat tak zhruba do šedesáti, když zdraví vydrží do dvaašedesáti let, pak předat restauraci jednomu z mých zaměstnanců (ten je u mne dvanáct let), a odejít na odpočinek. Protože chci mít ve svých letech klidný spánek, tak nekradu a “odevzdávám císaři co jeho jest”.

Je obecně známo, že můj obor podnikání prochází v posledních třech až čtyřech letech docela těžkou krizí – zákazníků málo, v hospodě draho, lidi nemaj peníze – nebudu rozvádět obecně známou situaci.

Očekával bych tedy, a myslím že po právu, od státu nějakou pomoc – jakoukoli, alespoň abychom věděli, že “ti tam nahoře” vědí, že v současné době častěji nosíme peníze do práce, než z práce, kdyby řekli jenom třeba “vydržte chlapi, bude líp”.

V dobách, kdy obchody kvetly, odváděli jsme DPH 23 % při podstatně větších maržích a se vstupem 5 %, byla to spousta peněz, ale bylo z čeho. Dnes jsme rádi, když je na výplaty. A co na to stát? Chová se, jako bychom byli nějaký obtížný hmyz, který je třeba vyhubit. Jako bychom někomu na trhu překáželi.

Je třeba nám naházet co nejvíce klacků pod nohy, co nejvíce znechutit práci lidem, kteří ještě pořád chtějí dělat. Neustále nějaká nová byrokracie, nové nesmyslné předpisy (viz např.alergeny), nová nařízení, další kontrolní instituce, další a další zvyšování nákladů na které nejsou peníze. Dvacet pět let jsem se každé ráno těšil do práce. Dnes už ne.

Čím dál častěji se mi vrací vzpomínky na léta před rokem 89, tenkrát kradli jen řezníci, hospodský a zelináři, jo a občas nějaký ten vexlák. Všichni ostatní byli svatí. Máme to tu zpět.

Vysvětlí někdo mému zákazníkovi, že mám drahé pivo proto, že ho nakupuji v cisterně o sedm korun dráž, než si ho může koupit v láhvi v obchodním řetězci? O tom v tisku či jiných sdělovacích přostředcích nenajdete ani zmínku, zato ale jací jsme zloději, to je tam neustále, přesně v duchu hesla – jeden krade, všichni jsou zloději.

Vážená vládo, i ve vašich řadách se našlo pár lidí, co nehráli fér, mám tedy říct “vládne nám banda zločinců?” – s námi to tak děláte. Co se týká on-line pokladních systémů, nejdříve bych chtěl konkrétně panu Babišovi vysvětlit, že je velmi jednoduché jeho “neošiditelný” systém obejít.

Prostě svým známým (cca 40 % klientely), kteří stejně platí jednou za týden (na vesnici jednou za měsíc, vždy po výplatě) tu účtenku nedáte. Jsou to vaši kamarádi, nemaj rádi byrokracii stejně jako vy a nikdo z nich vás nepráskne. Když jim občas podstrčíte nějaké to pivko grátis, je vše absolutně fertig.

Takže tvrdí-li nám pan Babiš, a jistě s dobrým úmyslem, že pokladní on-line systémy nastaví rovné prostředí, mezi “hospodskými”, bohužel, přesný opak bude pravdou. Malý příklad -hospoda na nádraží – kde hospodský většinu hostů nezná – každý dostane účtenku, každý může být kontrola, a o ulici dál místní hospoda plná “štamgastů” – jak to asi dopadne.

Mimochodem, když už nám dáváte za příklad Chorvaty, proč také neřeknete, jakou mají sazbu DPH? Je to 10% pane ministře. Ale vraťme se k původnímu tématu. Bude-li do praxe zaveden další nástroj, další drahé, zbytečné a složité zařízení, a ještě navíc nebude-li zaveden plošně pro všechny živnostníky ve všech oborech podnikání, vnímám to jako šikanování vybrané skupiny podnikatelů. Mou jedinou reakcí bude ukončení podnikání. Prostě zavřu hospodu a odcházím na úřad práce. Už toho mám titiž všeho dost. Se mnou tam přijde deset mých zaměstnanců. Těch je mi líto, nebudu totiž sám, kdo tak učiní, takže sehnat práci v oboru bude nějakou dobu téměř nemožné.Takže přeji mnoho úspěchů při zavádění “on-line kasiček” a těším se na to, až někdo reálně spočítá, kolik-že to stát na tom zázračném systému vydělal.

Provozoval jsem restauraci již v letech 1991 -1994, vím z vlastní zkušenosti, jak je to těžké, obzvlášť na venkově. Ta spousta regulací a omezení, zákonitě musí zlikvidovat celou řadu hospod, restaurací a barů. Prostě to neutáhnou.

Z příspěvků to asi nejlépe shrnul pan Kučera, tak si dovolím, jím vyvozený závěr opsat:Ponechte na majiteli podniku, jak svou provozovnu vede a neberte mu jeho práva. On totiž platí zaměstnance, energie, vodné a stočné, odvody, daně, úklid, odvoz odpadu, opravy a rekonstrukce, OSU i toaletní papír, kterým se u něj utřete.

Majitel je ten zodpovědný, aby hosté u něj byli spokojení, zaměstnanci měli práci a on jediný umí rozhodnout, jakým způsobem a vzhledem k místním reáliím svůj podnik vést.

ZDROJ: Dagmar Klimovičová, ŽL

Vážení čtenáři, chtěli bychom Vám všem poděkovat za finanční pomoc, kterou vyjadřujete podporu Pravému prostoru. Díky Vám tak můžeme stále nezávisle publikovat a pracovat na dalších vylepšeních. Níže uvedený graf představuje, kolika procenty nám Vaše příspěvky (dobrovolné předplatné) pomáhají na nutné měsíční náklady na provoz a zachování existence PP.

S úctou a pokorou děkujeme za jakýkoliv příspěvek, který nám společně pomůže PP dále rozvíjet. Můžete tak učinit platbou přes PayPal, poslat Bitcoin na adresu: 3HPkQ31E6U9Y9HhVSc1f2DXMkbmWq1ttJ5 nebo příkazem na účet: 4221012329/0800

(Pro platby ze zahraničí: IBAN: CZ07 0800 0000 0042 2101 2329, BIC: GIBA CZ PX)Pokud chcete podpořit PP a nechcete, abychom mezi dárci zveřejnili vaše jméno, stačí do zprávy pro příjemce uvést: Anonym.

***** Příspěvky čtenářů za měsíc březen 2021: *****

Roman Dubravský 500,- Kč, ing. Jan Dvořák 500,- Kč, Jan Procházka 500,- Kč, Jan Nedvěd 500,- Kč, Anonym 555,- Kč, Miroslav Zatřepálek 100,- Kč, Peter Keklak 100,- Kč, Petr Andres 500,- Kč, Karel Klouček 500,- Kč, Mgr. Luděk Tesarčík 200,- Kč, Jaroslav Rout 200,- Kč, Dagmar Karlíková 200,- Kč, Iva Majerčíková 200,- Kč, Mirko Hampl 170,- Kč, Pavel Jurášek 100,- Kč, Miloslav Konopiský 100,- Kč, Marek Janicko 250,- Kč, Pavel Janeček 300,- Kč, Martin Vavrinka 50,- Kč, David Bezděk 250,- Kč, Jiří Obermaier 200,- Kč, Milan Tahovský 1000,- Kč, MUDr. Iva Niemcová 100,- Kč, Hana Biber 485,- Kč, Karel Kubela 50,- Kč, Jiří Ovčáček 100,- Kč, Ladislav Oudes 200,- Kč, Martin Vacek 250,- Kč, Jan Petr 300,- Kč, Václav Tykvart 100,- Kč, Ladislav Adamec 200,- Kč, Vlastimil Běhan 100,- Kč, Ilja Baudyš 500,- Kč, Anonym 100,- Kč, Arpád Krausz 250,- Kč, Bohuslav Maceška 100,- Kč, Martin Vojtíšek 200,- Kč, Zuzana Karlová 300,- Kč, Jiří Sajbrt 1000,- Kč, Martin Svoboda 100,- Kč, Jiří Novák 150,- Kč, Anonym 500,- Kč, V. Trulley 333,- Kč, Pavel Kosmata 200,- Kč, Milena Práglová 500,- Kč, ing. Jiří Klumpar 100,- Kč, Eduard Ezer 500,- Kč, Aleš Votruba 250,- Kč, Jaroslav Vlk 100,- Kč, Martin Wagner 500,- Kč, Anonym – 0.0001 BTC, Zdeňka Jindrová 50,- Kč, Jiří Linhart 300,- Kč, Marie Tachezyová 200,- Kč, Roman Martínek 100,- Kč, Olga Petrová 300,- Kč, Václav Žižka 500,- Kč, Libor Heidler 222,- Kč, Petr Hučín 50,- Kč, Vladimír Janeček 100,- Kč, Miroslav Zatřepálek 100,- KčCelkem za měsíc: 16 465,00 KčChci vlastní ikonu u diskuzních příspěvku. Jak na to?

Budete mít zájem:  Pupínky Na Obličeji Alergie?

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

Podle českých zákonů jsme povinni na žádost orgánů činných v trestním řízení poskytnout veškeré informace o vás shromážděné systémem (IP adresa, pošta, vaše příspěvky atd.).

) Žádáme vás, abyste do diskuze na naší stránce nedávali komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některých trestných činů zmíněných v trestním právu.

Zejména nezveřejňujte příspěvky rasistické, podněcující násilí nebo nenávist na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického nebo jiného smýšlení, národnostního nebo společenského původu, národnosti nebo etnické skupiny atd.

Zjistěte více o povinnostech diskutéra v pravidlech našeho portálu, které je povinen prostudovat každý diskutér. Zveřejněním diskusního příspěvku potvrzujete, že jste studovali, pochopili pravidla a berete za svůj příspěvek plnou zodpovědnost.

Jak přidat ikonu Pravého Prostoru na plochu mobilu či tabletu? Návod ZDE.

Už dost, došla nám trpělivost! Restauratéři bojují za své podnikání – Podnikatel.cz

Provozovatelům a majitelům hospod a restaurací dochází trpělivost s nesmyslnými pravidly, zákazy, nařízeními a dalšími regulacemi, které komplikují a v horším případě ohrožují jejich podnikání. Jak také informoval sesterský server Vitalia.cz, přichází proto s iniciativou, prostřednictvím které se chtějí bránit.

Mohlo by vás zaujmout: O evidenci tržeb aneb Jak se podvádí v restauratérství

Iniciativa Zachraň svou hospodou poslouží jako cesta k jednání se zákonodárci, za kterými se iniciátoři chystají v září do sněmovny. Cílem jednání bude vysvětlit nesmyslnost některých nařízení a také jejich spuštění ve velmi krátkém období. Obávají se také, že nařízení nejvíc dopadnou na ty, kteří je budou poctivě dodržovat.

Povinnost poskytovat hostům restaurací seznam alergenů je platná od začátku ledna. Od nového roku by měla být zavedena elektronická evidence tržeb a s novým rokem přijde i protikuřácký zákon, jehož návrh vláda schválila v červnu.

Čtěte také: Bude Andrej vědět, kolik jste prodali piv? Co všechno bude na účtence uvedeno?

Na webu Zachraň svou hospodu iniciátoři zmiňují další nařízení a zákazy, které jim dělají vrásky na čele. Například omezení či úplný zákaz hazardu, poplatky za sportovní přenosy nebo povinnost nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo.

Zachraň svou hospodu, volají majitelé restaurací
Autor: www.zachran-svou-hospodu.cz, podle licence: Rights Managed

Už dříve jsme psali: Vaříte v hospodě z vajec či dalších alergenů? Čtěte, jak o tom musíte informovat

Pohostinství patří k nejrizikovějším oborům podnikání v ČR (spolu s obchodem, dopravou a stavebnictvím). Realitou je, že každoročně hrozí každé třetí existující firmě v tomto odvětví krach! Regulace, nařízení a nesmyslná pravidla a zákazy nám naše podnikání ještě více ztěžují, uvádí iniciátoři na webových stránkách www.zachran-svou-hospodu.cz.

Součástí webu Zachraň svou hospodu jsou také příspěvky v diskuzích, ve kterých samotní restauratéři a hospodští sdělují své názory a dosavadní zkušenosti.

Provozoval jsem restauraci již v letech 1991 – 1994, vím z vlastní zkušenosti, jak je to těžké, obzvlášť na venkově. Ta spousta regulací a omezení zákonitě musí zlikvidovat celou řadu hospod, restaurací a barů. Prostě to neutáhnou. Ponechte na majiteli podniku, jak svou provozovnu vede a neberte mu jeho práva.

On totiž platí zaměstnance, energie, vodné a stočné, odvody, daně, úklid, odvoz odpadu, opravy a rekonstrukce, OSU i toaletní papír, kterým se u něj utřete. Majitel je ten zodpovědný, aby hosté u něj byli spokojení, zaměstnanci měli práci a on jediný umí rozhodnout, jakým způsobem a vzhledem k místním reáliím svůj podnik vést.

(Petr Thaisz)

Čtěte také: Zákaz kouření v hospodách půjde obejít jen stěží, upozorňují právníci

V pohostinství a gastronomii podnikám 15 let a takové omezování podnikání, jako je nyní, jsem ještě nezažila.Velkým trendem se stalo odsuzování hazardu, pití alkoholu a kouření.

Ať se každý rozhodne sám, jestli bude hrát automaty, kouřit nebo pít alkohol, ale ať nikdo nikomu nenařizuje, co má dělat. Omezování v dnešní době je tak velké, že ničí malé podnikatele. Pan Babiš upřednostňuje pouze velké firmy a hlavně ty svoje.

Malé podnikání likviduje, proto si myslím, že by se měl vrátit odkud přišel, tedy na Slovensko. (Věra Plocková )

Zachraň svou hospodu, volají majitelé restaurací

„Pohostinství patří k nejrizikovějším oborům podnikání v ČR (spolu s obchodem, dopravou a stavebnictvím). Realitou je, že každoročně hrozí každé třetí existující firmě v tomto odvětví krach! Regulace, nařízení a nesmyslná pravidla a zákazy nám naše podnikání ještě více ztěžují. Co dál se ještě chystá?“ ptají se iniciátoři na webových stránkách www.zachran-svou-hospodu.cz.

Z nařízení a opatření, která jim komplikují podnikání a považují je za sporná, zmiňují například zákaz kouření v restauracích, poplatky za pouštění hudby a za sportovní přenosy a mnohé další.

Z těch již platných je to třeba povinnost označovat alergeny v jídle, z navrhovaných či zvažovaných například povinnost nabízet nejméně jeden nealkoholický nápoj, který bude levnější než nejlevnější alkoholický nápoj.

Za touto kostrbatou definicí se zjednodušeně ukrývá požadavek, aby v hospodě byla sklenka vody či limonády levnější než pivo. „Mohou nám zákonodárci říkat, co máme nabízet hostům?“ ptají se hospodští.

Kritizují i nejnovější nápad ministra Babiše – systém kontroly tržeb pomocí EET (elektronická evidence tržeb). „V malých podnicích není zatajování tržeb možné, mimo to k nim chodí kontroly.

Pokud si musí podnikatel pořídit pokladnu, bude ji muset z něčeho zaplatit. A zdraží,“ uvádí web Zachraň svou hospodu.

O efektu EET má pochyby například Zdeněk Pohlreich, ale z jiných důvodů: „Jaké jsou odhadované náklady, deset tisíc? Pokud podnikatele rozhází deset tisíc, asi v byznysu nemá co pohledávat,“ řekl nám v rozhovoru:

  • Zdeněk Pohlreich: Chováme se jak ožralí milionáři

Problém je souběh všech opatření

„Vypadá to celé jako snaha o likvidaci malých podnikatelů. Máme pocit, že tato vláda chrání jen velkopodnikatele,“ cituje server iHned.cz iniciátora kampaně Zachraň svou hospodu Michala Pohanku, majitele dvou pražských hospod.

Problém podle něj nejsou ani tak jednotlivá nařízení, jako jejich souběh: „Podle Pohanky už je nařízení na jeden podnik příliš. Podporují ho stovky kolegů, kteří si své podniky chtějí řídit po svém.

V září se iniciativa chystá lobbovat do sněmovny,“ uvádí iHned.cz.

Restaurací se dotkne například i omezení hracích automatů. A jak uvádí v dnešním článku Petr Havel, tím to nekončí. Podle dosud utajovaného záměru se stát chystá opětovně „překopat“ kompetence dozorových orgánů v případě kontrol hospod.

Nová pravidla přitom platí teprve od letoška a restaurace kontrolují hned tři instituce. „Nové a nové zákazy a povinnosti. Současná vládní garnitura v míře větší, než tomu bylo doposud, zatěžuje živnostníky a menší podnikatele.

Nejvíc dopadnou zřejmě na majitele a provozovatele restaurací,“ píše na serveru Vitalia.cz:

  • Čtěte více: Kontroly restaurací: už zase se bojuje o kompetence

Češi své hospody padnout nenechají. Podnikům v krizi pomohly tisíce lidí

Projekt zachranhospodu.cz spustil na počátku dubna Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s pivovary a dalšími partnery. A ohlas mezi lidmi byl hned od počátku velký.

Češi se totiž rozhodli, že své oblíbené podniky nenechají padnout! Ke konci dubna už bylo do projektu zapojeno téměř 2500 podniků, které finančně podpořilo přes osm tisíc lidí celkovou částkou převyšující osm milionů korun.

Přečíst článek ›

„Každý další týden, kdy trvají stávající vládní nařízení, má drastický dopad na celý segment pohostinství. O to více chci poděkovat všem, kdo se už zapojili do iniciativy Zachraň hospodu a pomáhají tak hospodám finančně překlenout období, kdy jsou fakticky úplně bez tržeb,“ říká Tomáš Mráz, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje.

Tři měsíce bez příjmů

Podle Martiny Ferencové, výkonné ředitelky Českého svazu pivovaru a sladoven, je pro hospody a restaurace extrémně důležité, že se je lidé snaží v této době podpořit, abychom se po zrušení zákazu měli vůbec kam vracet.

„Hospody i restaurace jsou zavřené už druhý měsíc a částečně se otevřou až v polovině května. To znamená, že většina provozoven bude tři měsíce bez jakýchkoliv příjmů a řada z nich bude nucena bez další pomoci zavřít,“ míní Martina Ferencová.

Přečíst článek ›

Do projektu Zachraň hospodu se přihlásil například podnik Labský Zámek v Liberci. „Mile nás překvapilo, kolik lidí nás už podpořilo. Je to hezké gesto,“ uvádí provozní Petra Šafránková s tím, že lidé zakoupili přes portál už desítky voucherů.

Michal Knobloch z teplické Restaurace Plavecká vypočítává, že si u nich štamgasti zakoupili vouchery v řádech stokorun. „Samozřejmě nám pomáhá i okénko, kde prodáváme nápoje včetně piva a jídlo. Jsme tak na 35 až 40 procentech běžné tržby. Doufám, že v polovině května budeme již mít normálně otevřeno,“ doplňuje Knobloch.

Na hosty se těší

Na návrat do běžného režimu se už těší i Gregor Mareček, majitel brněnské restaurace U Starýho Billa.

„Kuchaři zcela přizpůsobili jídelníček tak, aby byl vhodný pro rozvoz, číšníci se stali výdejci jídla, věnovali jsme se e-shopu. Bylo s tím vším hodně práce, abychom zmírnili ztráty.

Do projektu Zachraň hospodu jsme se zapojili, protože s Plzeňským Prazdrojem máme výbornou spolupráci už dlouhých 22 let,“ podotýká Gregor Mareček.

Přečíst článek ›

Jinou taktiku zvolil majitel pivního baru U Čolka v Jaroměři. „Podnik máme plně zavřený, zakládáme si na kvalitě piva, nad okénkem jsme prakticky nepřemýšleli. Máme ale poměrně velkou zahrádku, takže už vyhlížíme pondělí 11. května,“ říká majitel baru U Čolka.

Také majitel jihlavského Sport Baru Kuželna Jihlava Roman Tvrdý se už na hosty těší. „Pro zákazníky, kteří si zakoupí náš voucher v rámci projektu Zachraň hospodu, jsme připravili bonus v podobě 20 procent hodnoty voucheru. Chceme tím poděkovat za jejich podporu,“ konstatuje Roman Tvrdý.

Jak podpořit svou oblíbenou hospodu?• Lidé mohou svůj oblíbený podnik podpořit na webu www.zachranhospodu.cz zakoupením poukazu, který uplatní, jakmile skončí současná opatření a hospody znovu otevřou.• Vouchery je možné zakoupit v hodnotě 100, 200, 500 a 1000 korun

Budete mít zájem:  Jak Pečovat O Duševní Zdraví?

Zachraň hospodu: lidé mohou podporovat podniky skrze poukazy

Velké tuzemské pivovary vyrazily do boje za přežití tuzemských restaurací a hospod. Na začátku dubna spustily projekt Zachraň hospodu, který by měl umožnit podnikům překlenout současné tíživé období, kdy drtivá většina z nich musí mít kvůli vládním opatřením pro boj s koronavirem zavřeno.

V projektu mohou lidé přímo finančně podpořit své oblíbené hospody a restaurace. Iniciátoři výzvy spustili webovou stránku www.zachranhospodu.cz, prostřednictvím které mohou lidé koupit poukaz v hodnotě 500, 1000 nebo 1500 korun, který pak v konkrétní vybrané hospodě nebo restauraci uplatní poté, až přestanou platit aktuální opatření a hospody znovu otevřou.

„Česká hospoda je součástí naší kultury a také tradičně důležitým centrem společenského života. Byla by velká škoda, pokud by hospody a restaurace musely definitivně končit,“ uvedl předseda Českého svazu pivovaru a sladoven František Šámal.

  • Společně se svazem se k iniciativě dosud připojily pivovary Bernard, Budvar, Prazdroj, Primátor, Starobrno, Staropramen a Svijany.

Drtivá většina restaurací a hospod musela kvůli vládním opatřením ze dne na den zavřít a přišla o tržby. Podle odhadů Asociace hotelů a restaurací klesnou celkové roční tržby restaurací o 40 procent, pokud se vrátí k běžnému provozu v červnu. Podle výkonné ředitelky svazu Martiny Ferencové nyní o 40 procent klesly tuzemské tržby také pivovarům.

Některé podniky se alespoň snaží prodávat jídlo, kdy ze vstupních dveří udělaly výdejní okénko, na které se zákaz nevztahuje. I tak ale jejich situace není růžová.

„U mnoha podniků reálně hrozí, že po skončení současných opatření již znovu neotevřou,“ míní Šámal. Celý sektor včetně návazných provozů přitom zaměstnává zhruba 250 tisíc lidí a mnohé podle svazu již ohlašují propouštění.

Projekt průmyslových producentů piva se jmenuje obdobně jako projekt na podporu minipivovarů Zachraň pivo, který spustili lidé spojení s pivovarem Kytín. Podstatou projektu, na kterém spolupracuje 189 menších výrobců, je, že lidé mají možnost nakupovat skladové zásoby piva přímo u výrobců či v jejich výdejních místech.

„Čerstvé, nepasterizované, nefiltrované a dále chemicky neupravené pivo je totiž v ohrožení a první na ráně. Je potřeba ho vypít, než se zkazí a pivovary se dostanou do problémů,“ uvedli zástupci projektu.

Autor: duk, ČTK

Byznys proti krizi: Nezavřeme! – Magazín Reportér

Restauratér Tomáš Svášek z Brandýsa nad Labem má ve městě dva podniky.

Pizzeria Felicita existuje poblíž brandýského zámku už čtyřiadvacet let, od května 1996, od loňska pak Svášek ještě s jedním společníkem provozuje na náměstí Brandýskou hospodu a s ní spojenou zahrádku.

„Uzavření podniků nás trefilo zrovna v začátku sezony. V dubnu se většinou začínají tržby rozjíždět po slabší zimě, květen je pak v Brandýse tradičně nejsilnější měsíc v roce,“ říká.

V obou podnicích pracuje dohromady šestnáct zaměstnanců, kvůli koronavirové odstávce žádného nepropustil. „Ze začátku jsem o tom chvíli uvažoval. Manažer pizzerie byl optimista a říkal, že nás stát určitě nějak podpoří, že se dobří lidé špatně shánějí, a navíc ta uzávěra nebude trvat dlouho.

Já jsem namítal, že nejspíš nedostaneme nic nebo skoro nic a hned tak se neotevře,“ popisuje Tomáš Svášek březnovou debatu s kolegou Janem Albrechtem, jenž má mimo jiné zkušenosti z podniků dvou známých pražských italských restauratérů Riccarda Lucqueho a Emanuela Ridiho.

„S řadou našich lidí děláme společně celé roky, známe se, máme takové skoro rodinné vztahy,“ vysvětluje Svášek, proč nakonec k propouštění nepřikročil.

Hospoda na náměstí i pizzerie u zámku začaly s prodejem jídel a nápojů přes okénko. To by však všechny nezaměstnalo. „V pizzerii máme deset stálých zaměstnanců, když se prodává přes okénko, jsou na směně potřeba dva, jeden vaří a druhý vydává,“ říká majitel podniku.

Koronavirovou odstávku proto využili k úpravám a modernizaci, obě restaurace prošly významnější proměnou interiéru a například v letní zahradě naproti pizzerii vybudovali kompletní kuchyň.

Část personálu tak získala jinou náplň práce a také možnost o něco lepšího výdělku, než kdyby jen seděli doma a čekali.

„Rozjeli jsme také hned na webu a na sociálních sítích platformu Pizza Brandýs, kde nabízíme pizzu o něco větší a také o trochu levnější. Čtyřiceticentimetrová pizza pak vyjde na 139 korun. Docela se to chytilo,“ vypočítává brandýský restauratér aktivity, do kterých se svými lidmi pustil během koronavirové krize.

I tak se ovšem tržby pohybují zhruba na dvaceti procentech ve srovnání s normálním stavem, jakkoli postupně rostou, což Svášek připisuje tomu, že si lidé pomalu na novou situaci zvykají.

Stoprocentní návrat k běžnému stavu ovšem nečeká ani poté, co budou restaurace naplno otevřeny: „Venkovní prostory se podle mne rozjedou naplno, lidé budou rádi, že si mohou někam vyrazit. U míst uvnitř v restauracích jsem skeptičtější.

Jednak tam může být jistá přetrvávající zdravotní obava, a také očekávám, že obecně budou mít lidé méně peněz. Tím pádem jich nepřijde tolik, aby zaplnili venkovní i vnitřní prostory, což bývalo jindy přes letní měsíce běžné.“

Pandemie už oba Sváškovy podniky stála zhruba milion korun. „O pomoc od státu jsme požádali také. Příspěvek na platy zaměstnanců snad získáme, i když docela pozdě. Museli jsme mezitím zaplatit sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance za březen i duben. A teď se snad dočkáme příspěvku z programu Antivirus,“ líčil majitel restaurací na počátku května.

„Požádali jsme i o půjčku v programu Covid, jak jsme dopadli, zatím netušíme,“ pokračuje. Rychlejší byla pomoc od majitelů objektů, kde je se svými podniky v nájmu. „Jedna majitelka nám sama nabídla odpuštění nájmu, s druhým majitelem jsme se domluvili na slevě,“ vypočítává.

Úlevu poskytlo i město, které všem brandýským podnikatelům odpustilo poplatky za zábory venkovních prostor pro jejich zahrádky.

Od samého začátku koronavirové krize Tomáš Svášek věděl, že to se svými podniky nechce vzdát. Bojovnost má v povaze, od mládí sportoval, býval velmi dobrým basketbalistou a tenistou. Před několika lety ochrnul na dolní končetiny a od té doby je upoután na vozík. K tenisu se však vrátil a dnes, na prahu padesátky, je druhým nejlépe postaveným českým hráčem ve světovém žebříčku vozíčkářů.

„Nepřemýšlel jsem nikdy vážně o tom, že bych už neotevřel,“ říká o svých restauracích v Brandýse nad Labem. Zároveň ale dodává, že už stihl vyčerpat veškeré rezervy. „Kdyby to trvalo ještě o měsíc déle, tak vážně nevím, jak by to dopadlo a z čeho bych posílal zaměstnancům peníze,“ říká.

Na našich lidech záleží

V tom, že si všichni zaměstnanci udrží práci i během krize, jsou podniky Tomáše Sváška spíše výjimkou.

Podle statistik nově vzniklé Asociace provozovatelů restaurací, jež byla ustanovena právě v reakci na koronavirovou krizi a následná opatření vlády, propouštělo mezi polovinou března a dubna více než 40 procent restaurací. Další pak očekávají, že budou muset redukovat personál v následujícím období.

Propouštění se nevyhnulo ani známé restaurační skupině Ambiente, která provozuje více než dvacítku podniků.

Daniel Kronďák, jeden ze dvou spolumajitelů střešní společnosti Ambi CZ, odhadl v rozhovoru pro Reportér, že celkem bude muset skupinu opustit asi čtyřicet procent personálu, to znamená více než čtyři sta lidí. „Doufáme, že se k nám část zase vrátí. Lidé jsou to nejdůležitější, co máme.

Náš byznys, to je prodej dobré práce kvalitních lidí,“ říká Daniel Kronďák (celý text rozhovoru najdete na následujících stránkách) a vysvětluje, že kvůli očekávaným nižším tržbám nemohou mít ani po opětovném otevření práci pro všechny.

Zachraň hospodu, předplať si pivo!

Aktuální opatření mají na české hospody a restaurace katastrofální dopad. Hospod je v Česku přibližně 50 tisíc, více než 90 % z nich je momentálně zavřených.

Řada z nich přistoupila k propouštění zaměstnanců, některé podniky se ze současné krize pravděpodobně už nevzpamatují.

Podle odhadů klesnou celkové roční tržby o více než 40 %, pokud se hospody a restaurace vrátí k běžnému provozu v červnu

Některé podniky se snaží se situací vyrovnat alespoň formou prodeje hotových jídel a piva přes výdejní okénka, jiné využívají rozvážkové služby. Omezené příjmy ale většinou nestačí ani na pokrytí nejnutnějších nákladů.

„U mnoha podniků reálně hrozí, že po skončení současných opatření již znovu neotevřou,“ říká František Šámal, předseda Českého svazu pivovaru a sladoven.

Celý sektor včetně návazných provozů přitom zaměstnává zhruba 250 tisíc lidí a mnohé podle svazu již ohlašují propouštění.

I proto vznikla iniciativa Zachraň hospodu!, se kterou přichází Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s pivovary a dalšími partnery. Na webových stránkách www.zachranhospodu.cz se mohou zapojit hospody a restaurace i jejich zákazníci.

Prostřednictvím systému si lidé budou moci koupit poukaz, který v hospodě nebo restauraci uplatní poté, co přestanou platit aktuální opatření a hospody znovu otevřou. Aktuálně je do iniciativy registrováno téměř 1400 hospod, přes 900 z nich je systémově ověřených.

„Vítáme každou aktivitu, která hospodám pomůže. Rozhodli jsme se proto podpořit iniciativu Zachraň hospodu!, která restauracím umožní přežít do doby, než se budou moci znova otevřít.

Vyzývám proto všechny, kteří se těší na pivo ve své oblíbené hospodě – navštivte www.zachranhospodu.

cz a podpořte ji zakoupením poukazu,“ vyzývá Tomáš Mráz, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje, který tuto iniciativu také podporuje.

Štamgasti tak mohou podpořit svůj oblíbený podnik tím, že si přes web zakoupí poukaz na pivo, které si vypijí později. Tím pomohou hospodám a restauracím překlenout složité období a umožní jejich částečný provoz.

„Uvědomujeme si, že situace je především pro oblast pohostinství velmi vážná, proto se snažíme pomoci. Česká hospoda byla vždy součástí naší pivní kultury i centrem společenského života.

Doufáme, že se nám společně podaří toto nepříznivé období přečkat, ať se můžeme zase brzy setkat nad půllitrem točeného v oblíbené hospodě,“ uzavírá emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector