Výroba čokoládových lanýžů je trochu alchymie

  • Už jste viděli naši kompletní Velikonoční nabídku? ????
.
???? @ #chocolate #čokoláda #cokolada #cokoholik #milujucokoladu #promlsouny #cokoladazholandska #belgickacokolada #easter #velikonoce #velikonocnicokolada #koleda #velikonocnivajicko #velikonocnivejce #tonyschocolonely
  • Kéž by si tohle všichni zapsali za uši. Můžeme opravdu jíst cokoliv, ačkoliv bychom samozřejmě také měli dbát na kvalitu a složení ???? Abychom svému tělu dodali to nejlepší co můžeme. Taková 70% nebo 90% čokoláda je navíc skvělým zdrojem hořčíku ???? A jak už je známo, toho má většina populace nedostatek. A kdyby ani ta čokoláda na doplnění hořčíku nezabrala, zkuste třeba naše Magnesium Natural ???????? _______________________________
#cokolada #cokoholik #cokoladajelaska #zdravemlsani #zdravydezert #magnesium #horcik #vitaminy #mineraly #zdravi #zdraveja #zdravyzivotnistyl #zdravinadlani #zdravinaprvnimmiste #prirodni #zdravetelo #zdravyzivot #zdravejidlo Kéž by si tohle všichni zapsali za uši. Můžeme opravdu jíst cokoliv, ačkoliv bychom samozřejmě také měli dbát na kvalitu a složení ???? Abychom svému tělu dodali to nejlepší co můžeme. Taková 70% nebo 90% čokoláda je navíc skvělým zdrojem hořčíku ???? A jak už je známo, toho má většina populace nedostatek. A kdyby ani ta čokoláda na doplnění hořčíku nezabrala, zkuste třeba naše Magnesium Natural ???????? _______________________________ #cokolada #cokoholik #cokoladajelaska #zdravemlsani #zdravydezert #magnesium #horcik #vitaminy #mineraly #zdravi #zdraveja #zdravyzivotnistyl #zdravinadlani #zdravinaprvnimmiste #prirodni #zdravetelo #zdravyzivot #zdravejidlo
  • Už jste viděli naši kompletní Velikonoční nabídku? ????
.
???? @ #chocolate #čokoláda #cokolada #cokoholik #milujucokoladu #promlsouny #cokoladazholandska #belgickacokolada #easter #velikonoce #velikonocnicokolada #koleda #velikonocnivajicko #velikonocnivejce #handsoffmychocolate #tonyschocolonely
  • Už jste viděli naši kompletní Velikonoční nabídku? ???? www.promlsouny.cz/velikonoce
.
???? @marketasykorovaphoto #chocolate #čokoláda #cokolada #cokoholik #milujucokoladu #promlsouny #cokoladazholandska #belgickacokolada #easter #velikonoce #velikonocnicokolada #koleda #velikonocnivajicko #velikonocnivejce #handsoffmychocolate
  • ????????????????
Extra čokoládové brownies z žitného kvasu pro čokoholiky, mandlové máslo a nálož pekanů podle @pg_foodies Doporučuju servírovat s kokosovým tvarohem, meduňkou a citrónovou kůrou.
❗nebo s nakládanýma tvarůžkama, jak si to servíruju já, asi to zní hodně úleťácky, ale vyzkoušelo to dalších 5 lidí a i přes počáteční ksichty jim to fakt chutnalo ????, inspirovala jsem se v Tvarůžkové cukrárně, jo tam to mají dobré ???? @tvaruzkova_cukrarna a budu zkoušet dál ???????? Nebojte se experimentovat, zní to hrozně, ale sladkosti a tvarůžky jdou dohromady, když se chutě vzájemně propojí ????, kdo se hlásí jako dobrovolník na ochutnávku? ????????????
#brownies #cokoholik #tvaruzky #lostice #cukrarna #foodie #creativechef #zijudobre #fit #cake #experimentyvkuchyni #nuts #chocolate #foodstagram #instafood #pecenijeradost #gastroolomouc #zijemegastrem #zivotninapln #zivotnistyl #kvas #pecemezkvasku #iifym #healthyrecipes ????????????????
    Extra čokoládové brownies z žitného kvasu pro čokoholiky, mandlové máslo a nálož pekanů podle @pg_foodies Doporučuju servírovat s kokosovým tvarohem, meduňkou a citrónovou kůrou.
    ❗nebo s nakládanýma tvarůžkama, jak si to servíruju já, asi to zní hodně úleťácky, ale vyzkoušelo to dalších 5 lidí a i přes počáteční ksichty jim to fakt chutnalo ????, inspirovala jsem se v Tvarůžkové cukrárně, jo tam to mají dobré ???? @tvaruzkova_cukrarna a budu zkoušet dál ???????? Nebojte se experimentovat, zní to hrozně, ale sladkosti a tvarůžky jdou dohromady, když se chutě vzájemně propojí ????, kdo se hlásí jako dobrovolník na ochutnávku? ???????????? #brownies #cokoholik #tvaruzky #lostice #cukrarna #foodie #creativechef #zijudobre #fit #cake #experimentyvkuchyni #nuts #chocolate #foodstagram #instafood #pecenijeradost #gastroolomouc #zijemegastrem #zivotninapln #zivotnistyl #kvas #pecemezkvasku #iifym #healthyrecipes
  • Čokolízátka z kvalitní čokolády udělají radost nejen malým, ale i velkým milovníkům čokolády. Třeba jen tak, pro radost ???? Ať už zvolíte motiv roztomilého zvířátka, nebo klasičtější srdce ???????????? #chocoterry #cokolada #chocolate #lizatka #cokolizatka #lolipop #chocoholic #cokoholik #chocolatelover #proradost #prodeti #nejenprodeti #mlsani #rucnivyroba #handmade #handmadewithlove
  • Tož já se během toho focení naučím i vařit dobroty????...horká čokoláda se šlehačkou a jahodovým přelivem???????? Co si nafotíš, to si taky sníš????
.
.
.
.
.
.
#mimucopy #fotimrada #foodstyling #foodfoto #foodblogerka #foodphotography #fotimprodukty #produktovefoto #produktovefoceni #produktovafotografie #fotimcanonem #canonfoto #horkacokolada #recepty #cokoholik #cokolada #vkuchyni #navolnenoze #podnikam Tož já se během toho focení naučím i vařit dobroty????…horká čokoláda se šlehačkou a jahodovým přelivem???????? Co si nafotíš, to si taky sníš????
    .
    .
    .
    .
    .
    . #mimucopy #fotimrada #foodstyling #foodfoto #foodblogerka #foodphotography #fotimprodukty #produktovefoto #produktovefoceni #produktovafotografie #fotimcanonem #canonfoto #horkacokolada #recepty #cokoholik #cokolada #vkuchyni #navolnenoze #podnikam
  • Čokoládové brownies ???????? #chocolate #brownies #chocolatelover #cokoholik #cake #bakingtime – 2 vejce vyšleháme s cukrem (já dala cca 100g třtinového), vanilkovou esencí a špetkou soli – vedle si rozpustíme 60g másla a 120g čokolady a necháme trochu zchladnout – potom smícháme dohromady, přidáme lžíci kakaa a 30g libovolné mouky (použila jsem mandlovou), ale jde to i úplně bez mouky – pečeme 15-20 minut na 180°C
    – necháme aspoň 3 hodiny ztuhnout
  • Do @lidlcz Vám vůbec nedoporučuji chodit – člověk by tam koupil všechno, co vidí ???? Konkrétně pro hořké čokolády J. D. GROSS mám velkou slabost a vždycky jich koupím hned několik – poměrem cena / chuť se u nás asi nic lepšího nedá sehnat! Kdybych měla říct top 3,vyhraje to tato čistá 85%, karamelová a malinová ????. Mají úžasně hutnou a plnou chuť a nejsou vůbec kyselé, což oceňuji. Jakou máte nejraději Vy? #cokolada #chocolate #lidl #zavislanacokolade #maliny #kakaovahmota #horka #cokoholik #fitfood #cheatmeal #cheatday #karamel
  • Dobré ránko vám prajem. ☺☺☺
    Na dnešný deň som si pre vás pripravila tieto čokoládové???????????? maškrty. ???????????? 1.Bezlepková????❌????❌????❌, bezmliečna????❌????❌????❌ čokoládovo ????????????vanilková???????????? torta. 2.Gaštanová???????????? torta s čokoládou .????????????Skvelé potešenie na dnešný deň.????????????
    .
    Teším sa na vašu návštevu. ???????????? #bratislava #petrzalka #cukraren #pekaren #cerstve #domace #homemade #cokolada #cokomania #cokoholik #gastany #bezmuky #bezmlieka #bezlepkovadieta #bezlepku #bezlaktozy #laktofree #glutenfree #glutenfreebaking #glutenfeecake #glutenfreefood #celiakiafood #celiakia #celiacakes #cakeoftheday #cake #dnespeciem #dnes #dnesmlsam #zdravepeceni
  • Ďalší recept pre čokoholikov ????????
    Potrebovala som snack, ktorý si so sebou môžem zobrať na cestu a vznikli z toho tieto chrumkavé vo vnútri sa rozplívajúce keksíky. ???????? Ingrediencie:
    ????100g špaldovej múky
    ????100g horkej čokolády (ja som dala 80%)
    ????1 vajíčko
    ????1 lyžička PDP
    ????1 lyžička škorice
    ????1 banán
    ????1 lyžica arašidové maslo (nemusí byť)
    ????20g maslo Maslo a čokoládu roztopíme a zmiešame dokopy s múkou, PDP, vajíčkom, škoricou a rozpučeným banánom. Ak potrebuješ pridaj ešte ďalšie sladidlo. Všetko spolu zmiešame a vznikne nám hustá hmota, z ktorej tvarujeme guličky. Dáme do vyhriatej rúry na 180’ 20minút. Môžete ešte poliať čokoládou. ???????????? #cokolada #cokoholik #cokolada80 #lindtchocolate #cokoloko #chocolate #chocolatecake #chocolatelover #chocolatelindt #healthylifestyle #healthyfood #healthyrecipes #healthycookies #zdraverecepty #zdravekeksiky #cokoladovekeksy #mamapecie #milujempecenie #milujemcokoladu #happymom #happybabygirl #newrecipe #newlove
  • Zdravá nedeľná maškrta – pre milovníkov čokolády a orieškov Na cesto budeme potrebovať:
    –        200g špaldová múka hladká
    –        70g mleté vlašské orechy
    –        35g domáce ghee, prípadne maslo
    –        25g kokosový olej
    –        4 polievkové lyžice kvalitného medu (cca 140g)
    –        1 lyžica vody
    –        štipku soli Na krém budeme potrebovať:
    –        225ml mlieka, ja som použila bezlaktózové
    –        2 vajcia
    –        2,5 lyžice medu –        75g horkej čokolády
    –        1 lyžica vody
    –        1,5 lyžice bio kukuričného škrobu Postup:
    V miske si zmiešame všetky suroviny na cesto. Ja som si ghee rozpustila a primiešala k ostatným surovinám. Formu si vymastíme a vysypeme múkou a dáme do nej spracované cesto. Rúru si vyhrejeme na 180°C a cesto v nej pečieme cca 12-15 minút. Keď je cesto upečené vyberieme ho a necháme vychladnúť. Zatiaľ si môžeme pripraviť krém. V hrnci si zohrejeme mlieko. Keď je mlieko teplé, odstavíme ho z ohňa. V miske si rozmiešame vajíčka s medom a pridáme kukuričný škrob vymiešaný s lyžicou vody. Túto zmes vlejeme do teplého mlieka a varíme, kým nám začne hustnúť. Pridáme čokoládu, ja som použila 75%, a za stáleho miešania varíme kým zmes nebude hustá. Na vychladnuté cesto vylejeme hotový krém a dáme stuhnúť do chladničky. Koláč si môžeme posypať kakaom (použila som kakao sladené kokosovým cukrom) a ozdobíme opraženými vlašskými orechmi.  #vsetkozjem #cokolada #chocolate #cokoholik #orechy #wallnuts #orechove #dezert #kolacik #kolac #dnespeciem #foodstagram #foodlover #zdraverecepty #zdravastrava #zdravejedlo #fitrecepty #fitrecipes #dnesjem #dobrejedlo #chutneazdrave #zdravoachutne #sladke #mnam
  • Hoc akou cestou sa vydáš kráčať … KARAMEL – GIANDUJA ti skrátka nesmie chýbať ❤
    Ďakujeme, že ste si ju obľúbili 🙂 #forracokolada #cokolada #cokoholik #karamel #nugat #tycinka #dnesjem #slovensko #slovenskyvyrobok #supportlocal
  • Pralinky pro každou příležitost … třeba jen proto, že je pátek ???????????? #chocoterry #cokolada #chocolate #pralinky #pralines #chocolatepralines #chocoholic #cokoholik #chocolatelover #chocolatier #lovechocolate #patek #friday #darek #relax #gift #darek #milujemecokoladu #rucnivyroba #handmade #handmadewithlove
  • Belgická mléčná čokoláda s křupavými cookies a čokoládovými vločkami. Nádech vanilky jako bonus. Kulaté křupající kousky čokolády s parádní kombinací chutí, která prostě neomrzí. Nutno schovat před dětmi, partnery, kamarády a raději i vlastním psem. Jinak vám to všechno snědí!
    .
    ???? @kavarenska.povalecka #chocolate #čokoláda #cokolada #cokoholik #milujucokoladu #promlsouny #cokoladazholandska #belgickacokolada #handsoffmychocolate
Budete mít zájem:  Homeopatie a alergie: začněte dřív, než se objeví problémy

Prémiový olivový olej Chiavalon – OLIVUM.cz

Výroba čokoládových lanýžů je trochu alchymie

Olivový olej se díky osvětě a výsledkům různých zdravotních studují prosazuje čím dál více i v českých kuchyních. Jistě je to jen dobře, neboť středomořská strava je balzámem na psychickou pohodu, ale také výrazně prospívá kardiovaskulárnímu systému a zažívání. Velmi kvalitní olivový olej už není jen doménou Itálie a Španělska, ale na mezinárodní scéně se stále významněji prosazují i výrobci z Chorvatska. Je zajímavé, že hlavním regionem, kde se soustředí výrobci chorvatských prémiových olivových olejů je Istrie.

Istrie je centrem prémiových olivových olejů v Chorvatsku

Jadran je z mnoha důvodů místem zaslíbeným. Až milion Čechů se vydá ročně právě do Chorvatska! A právě zde, na severu Chorvatska, na Istrii, dozrávají olivy špičkové kvality. Je severnější poloha regionu nevýhodou oproti například Krétě nebo Andalusii? Právě naopak!

Léto je na Istrii o něco kratší než v jižnějších částech Evropy, a tak olivy dozrávají až po odeznění největších veder. I když je olivovník teplomilná rostlina, vysoké teploty kvalitě dozrávajících oliv příliš neprospívají.

Sklizeň zde začíná zpravidla začátkem října a správně odhadnout zralost oliv je tak trochu alchymie. Zralost oliv totiž zásadně ovlivňuje kvalitu získaného oleje.  Prémiové olivové oleje se vyrábějí z prvně sklizených oliv. Výnos je o dost nižší, než když se nechají olivy na stromech déle, ale kvalita je výrazně vyšší.

Proto i ceny prémiových olivových olejů jsou vyšší než je běžná produkce nabízená v supermarketech.

Rodinná farma Chiavalon

Jedním z nejúspěšnějších výrobců prémiového olivového oleje na Istrii je Chiavalon. Tato značka je spojena se Sandi Chiavalonem. Olivám propadl již v dětství a místo čutání do fotbalového míče trávil čas v olivových hájích. Jeho prvním učitelem byl jeho dědeček.

Sandi začínal v roce 1997 s padesátkou olivovníků, které byly přes 300 let staré. Poté, co jeho dědeček těžce onemocněl, převzal správu olivových hájů již jako čtrnáctiletý a s pomocí rodiny začal budovat firmu na výrobu prémiového olivového oleje.

Vystudoval zemědělskou školu v Poreči a pokračoval na Zemědělské fakultě v Záhřebu, poznal nové postupy výroby a zužitkoval je na své farmě, která má skvělé výsledky.

Olivový olej Chiavalon ale není produktem jen Sandiho. Na pěstování, výrobě a prodeji se podílí celá rodina. Druhou hlavní oporou rodinné firmy je Tedi Chiavalon, který se stará o marketing a obchod.

Do provozu rodinné farmy je zapojená také maminka obou bratrů a jejich manželky včetně dětí. Možná i to je jeden z důvodů, proč v Chiavalonu vzniká tak skvělý olivový olej.

Nadšení, vášeň a láska k jejich práci je cítit při každém našem setkání.

Výroba čokoládových lanýžů je trochu alchymie

Důkazem úspěchu Chiavalonu je i řada mezinárodních ocenění. Namátkou zmiňme například zařazení mezi patnáctku nejlepších olivových olejů světa magazínem Flos Olei v roce 2008, ale i medaile z mezinárodních soutěží v Curychu nebo Los Angeles.

O úspěchu nerozhodují jen porotci na soutěžích, ale hlavně zákazníci, kteří si vybírají, za jaký produkt utratí své peníze. Kromě evropských zemí si na Chiavalonu pochutnávají zákazníci v Kanadě, USA, Peru, Japonsku, Tchaj-wanu nebo na Madagaskaru.

Z tohoto je patrné, že chorvatský olivový olej postupně získává nadšené zákazníky po celém světě.

Pět druhů prémiových olivových olejů Chiavalon

Olivový olej Chiavalon nabízí na trhu pětici možností, pojďme si je postupně trochu blíže představit. Liší se nejen barvou etikety, ale některé z nich jsou přímo určené pro konkrétní kulinářské speciality. Pokud máte rádi grilované ryby, tradiční zeleninové saláty nebo steaky prvotřídní kvality, určitě byste teď měli zbystřit…

  • Chiavalon Romano – bylinkové aroma, lehce pikantní, vhodné k rybám, ale také grilované zelenině. Výborně vynikne v kombinaci s mozzarellou, ale také oblíbeným tatarákem z lososa.
  • Chiavalon Ex Albis – intenzivní vůně, která dobře ladí s tuňákem, červeným masem nebo polévkám z hub, vynikající je i souznění se sýry a těstovinami. Poznáte podle černé etikety.
  • Chiavalon Organic – hluboká a intenzivní chuť, kterou ocení hlavně milovníci zeleninových salátů, grilovaných ryb, těstovin a také různých sladkostí – i vanilková zmrzlina může být povznesena na zcela jinou úroveň .
  • Chiavalon Atilio – silná a štiplavá chuť, kde se projevuje odstín černého pepře. Aroma rozmarýnu a máty. Jedinečný olej na přípravu steaků a červeného masa. Také se skvěle pojí s dezerty, zejména čokoládovými. Oranžová etiketa!
  • Chiavalon Mlado – špička mezi olivovými oleji, limitovaná edice z prvních tří dnů každoroční sklizně. Vaječná omeleta, zeleninový salát, sýr, těstoviny i grilovaná ryba – zkuste to také!

Výroba čokoládových lanýžů je trochu alchymie

Všechny olivové oleje Chiavalon jsou blendované, tzn. že výsledný olej je smíchán z několika jednodruhových olejů. Díky tomu se dosahuje vyvážené chutě. Sběr se provádí ručně a olivy se pečlivě zbavují všech nečistot, které by mohly nepříznivě ovlivnit chuť.

Olivy jsou vylisovány nejpozději do 24 hodin od sklizně při teplotě do 24°C. Díky tomu v olivovém oleji zůstává maximum kvalitních a zdraví prospěšných živin. Při výrobě olivového oleje i při jeho skladování jsou dodržovány ty nejpřísnější standardy.

Olivový olej neobsahuje žádné chemické přísady nebo aditiva, které by vylepšovaly jeho chuť. Proč taky!? 🙂

Tak co? Zaujal vás tento extra panenský olivový olej z Chorvatska? Pokud chcete ochutnat opravdu výjimečný olivový olej, tak s Chiavalonem nešlápnete vedle. Podívejte se do našeho e-shopu a vyberte si olej podle použití. Až vám olej zašleme, tak jej nezapomeňte ochutnat samotný. Nalijte si olivový olej do malé skleničky, kterou zahřívejte v dlani ruky a druhou dlaní ji zakryjte.

Budete mít zájem:  Na hubnutí platí jen jednoduchá doporučení

Krouživými pohyby olej 2 – 3 minuty pomalým otáčením rozlejte po stěnách sklenice. Olej se zahřeje a díky větší ploše stěn sklenice se uvolní aroma. Přičichněte, a zjistíte, jak krásně voní. Pomalu se napijte a nechte olej v přední části úst. Olej v ústech lehce provzdušněte a poté nechte sklouznout do krku. Na kořenu jazyku zjistíte, jak dokáže být silný až štiplavý.

Tak chutná dobrý olivový olej.

Výroba čokoládových lanýžů je trochu alchymie

Jak poznat kvalitní čokoládu? Aroma, složení a lupnutí – tři kritéria, která vyloučí nákup ztuženého

Pravá a kvalitní čokoláda je už po staletí váženou komoditou a v minulosti měly možnost ji ochutnat pouze bohaté vrstvy.

Dnes se na trhu dá najít nepřeberné množství čokoládových produktů.

Otázkou ale stále zůstává, jak se vlastně pozná kvalitní čokoláda? Podle odborníků na pravou čokoládu jsou tři hlavní poznávací indikátory. Patří mezi ně aroma, složení – a takzvané lupnutí.

Kvalitní aroma v praxi znamená, že ve chvíli, kdy člověk otevře obal čokolády, tak se krásně rozvoní čokoláda. To chemické přísady nedovedou. A samozřejmě zvlášť výrazná vůně musí být u čokolád s příchutěmi. Z mátové musí být cítit máta, z kokosové kokos, z pomerančové pomeranč. To jsou silná přírodní aromata, která o sobě dávají vědět už při rozbalení – ne až po ochutnání.

„Jako příklad můžeme uvést čokoládové lanýže – truffles. V kvalitních lanýžích najdete dvacet tři procent skutečného kakaového prášku. Ale i u drahých lanýžů jich bývá třeba jen dvanáct a půl procenta.

Rozdíl je v receptuře a kvalitě výroby.

V nekvalitní čokoládě je kakaový prášek nahrazen ztuženým tukem a cukrem,“ přiblížil problematiku kvality Peter Rudolf Braun, výrobce a distributor belgické čokolády RUDOLF BRAUN 1899.

Výroba čokoládových lanýžů je trochu alchymie

Druhým indikátorem je složení čokoládového výrobku. Základem kvality je, aby finální spotřebitel našel uvnitř čokolády to samé, co je prezentováno na obalu. „Například v Belgii jsou tato marketinková pravidla velmi přísná.

Jde o to, že když na obal dáme pomeranč nebo mandle, tak ve výsledném produktu musí opravdu být kousky pomeranče či kousky mandlí. Použití jakékoli náhražky se tvrdě trestá. Samozřejmě i to je důvod, proč je kvalitní čokoláda dražší. Běžná cena za kilo sušených pomerančových plátků je 40 eur.

Je nesmysl, aby pak tabulka pomerančové čokolády stála 20 korun,“ dodal Peter Rudolf Braun.

Třetím znakem kvality čokolády je jakési typické lupnutí či křupnutí při rozlomení čokolády. To hodně souvisí se zpracováním, a hlavně se správným skladováním čokolád. Skladování čokoládových výrobků je podle Petera Rudolfa Brauna vlastně taková alchymie. „Existuje takzvaná suchá kuchyň neboli sklad, kde je teplota temperovaná na 14 stupňů.

Pokud by to bylo chladnější prostředí, tak kakaové máslo obsažené v čokoládě má tendenci vylézat na povrch. Na kvalitě a chuti čokolády se nic nezmění, ale po estetické stránce už bude tabulka čokolády zašedlá.

A luxusní zákazník potřebuje luxusní zboží, proto i estetika čokolády hraje velkou roli,“ upřesnil výrobce belgické čokolády RUDOLF BRAUN 1899 Peter Rudolf Braun.

Je dobré poukázat také na zpracování čokolády v České republice a v zahraničí. Málokdo si uvědomuje, že prvotní zpracovatel je nejdůležitější. Je to ten, který doveze produkt z plantáží, především v afrických zemích.

Tento zpracovatel musí prvotně odseparovat kakaovou hmotu, kakaové máslo a kakaový prášek a občas i zbytky čokoládové drti. Poté vytvoří ve speciálních tancích základní třicetiprocentní mléčnou nebo padesáti – či víceprocentní hořkou čokoládu.

Z tanku jde základní čokoláda přes vyhřívané trubky do speciální vyhřívané cisterny. Ta přečerpá temperovanou čokoládu rovnou do vyhřívaného tanku výrobce. Rozdíl je tedy v tom, že převozem nedochází znovu k rozpouštění a ohřátí, které vede ke snížení kvality, aroma a chuti čokolády.

Například v Belgii se dělá pro export samozřejmě také čistý čokoládový granulát nebo cihličky, které se distribuují do celého světa, kde se zpracovávají na čokoládové produkty.

Výroba čokoládových lanýžů je trochu alchymie

Jaký je rozdíl mezi Čechy a zbytkem světa ve spotřebě kvalitní čokolády? V naší zemi je bohužel prozatím povědomí o prospěšnosti vysokoprocentní čokolády nízké. To se odráží na množství a kvalitě kupovaných produktů.

Mnoho lidí nerozlišuje nekvalitní čokolády od těch, které mají vysoké procento kakaové hmoty. Na druhou stranu je zde již velká skupina maminek řešících, kterou čokoládu své ratolesti koupit. Není rozhodně nic špatného na tom, když dopřejí dětem kvalitní čokoládu.

Naopak problematické je kupovat produkty s vysokým obsahem cukru a tuku.

Češi si nadále kupují čokoládu v malém množství. „Například v Indii bývá jedna objednávka šest kilo čokolády. Je to otázkou jakési prestiže, protože se zde dávají čokolády jako dárek.

Pro Indy je věcí osobní cti darovat kvalitní čokoládu. Záleží zde i na obalu.

Kvalitní výrobce kvalitní čokolády proto do svého žargonu zařadil oblíbený slogan: Neprodáváme čokoládu, prodáváme dárky,“ vysvětlil majitel RUDOLF BRAUN 1899 Peter Rudolf Braun.

O RUDOLF BRAUN 1899

Náš příběh začíná na konci 19. století v malé pekárně na předměstí Berlína. Tu vlastnil jistý Rudolf Braun, a jako většina nadšených mladíků měl své ambice. Rudolf se rozhodl, že svou díru do světa udělá nejlepším pečivem ve městě. Miloval čokoládu a experimentoval s novými recepty.

Kvalitní čokoláda však byla v té době těžce dostupná a pro obyčejné lidi příliš drahá. Proto si Rudolf vymýšlel nové postupy. Jeho snahu bohužel přerušila 1. světová válka, kdy musel narukovat. Ale jak se říká: všechno zlé je k něčemu dobré.

Během války se podíval také do Belgie, země čokolády.

Více informací najdete na www.chocolandia.cz

Luxusní čokoládové lanýže

Vypadají jako houby, ale houby to nejsou. Čokoládové lanýže vypadají právě jako ony drahé houby. A jsou stejně opěvované a dobré. Jen z čokolády.

Budete mít zájem:  Revma postihuje i mladé lidi v produktivním věku

#ShowMore#

Poznámka k objednávání:Pokud si k bonbónům objednáte i dárkovou krabičku, zabalíme vám všechny objednané bonbóny do ní.Pokud chcete bonbóny zvlášť, nebo zabalit určitým způsobem, uveďte to prosím do poznámky v objednávce. 

Čokoládové lanýže: Kousek nebe v každém soustu

Tradiční francouzský recept má bezpočet variací. Většinou je základem čokoládový ganache (směs čokolády a smetany), obalený v čokoládě, kakau, cukru nebo sekaných oříšcích. A spojení s lanýži není jen ve tvaru a vzhledu.

Lanýže patří mezi houby, které rostou pod zemí, většinou pod duby, lískami a topoly. Je tak velmi těžké je najít a k jejich hledání se používají speciálně trénovaná prasata nebo psi. Mezi vyhlášené oblasti sběru lanýžů patří sever Itálie. A ne náhodou.

Zvláště region Piemont je známý kvalitou svých lískových oříšků. Získávají speciální certifikaci a lískové oříšky I.G.P. Piemont jsou považovány za nejlepší na světě. A právě pod těmito lískami často hledají sběrači i pověstné lanýže. A lískové oříšky z lísek putují zase do čokolády.

Piemont je prostě země lanýžům zaslíbená. Lískové oříšky z Piemontu najdete i v našich čokoládových lanýžích od italské značky Venchi

Chcetě věnovat lanýže jako dárek? Pravé belgické lanýže Rudolf Braun v luxusních dárkových krabičkách patří mezi naše nejoblíbenější dárková balení.

Domácí lanýže

Lanýže můžete vyzkoušet ale i doma. Domácí čokoládové lanýže připomínají houby nejvíce. Malé hrudky čokoládového ganache polité čokoládou a obalené v kakau nejsou na přípravu těžké, chce to jen trochu cviku.

Efekt je ale velký, lanýže dokáží korunovat každou slavnostní tabuli. A buďte si jistí, že zmizí rychlostí blesku. Skvěle vám s jejich přípravou poradí třeba známá bloggerka Kitchenette. Vyzkoušejte její recept na domácí čokoládové lanýže se šampaňským.

Můžete je připravit i s koňakem nebo ořechovým likérem. 

Příběh lanýže

A jak lanýže vlastně vznikly? Ty úplně první byly vyrobené ve Francii. Jednalo se o malou kuličku s lanýžovým krémem uvnitř a posypanou bohatou vrstvou kvalitního kakaa. Na rozdíl od jiných typů čokoládových bonbónů byl recept na čokoládové lanýže objeven až docela pozdě, ve 20. letech 20.

století. A jako mnoho velkých objevů vznikl omylem. V kuchyni známého francouzského šéfkuchaře Auguste Escoffiera se jeho učedníkovi podařilo nešťastnou náhodou špatně spojit ingredience. Celou věc pak zachránili tím, že ze vzniklé hmoty vytvarovali malé kuličky, které obalili v kakau. A voila! Zrodil se lanýž.

Nakoukněte do naší nabídky a ochutnejte „čokoládové houby“, které si získaly celý svět.

Výroba pralinek je alchymie – každá desetinka teplotního stupně hraje roli, říká čokolatiérka Kristýna Bednářová

S přelomem léta nastává sezóna jablek, švestek a také ještě jedné suroviny – čokolády. O tom, proč se v létě vyplatí raději zavřít než prodávat nedokonalý produkt, i o tom, jak vyrobit nejlepší křupavou pralinku, jestli se dá vytvořit i doma a co lze do čokoládového obalu uzavřít, jsme se bavili s Kristýnou a Janem Bednářovými, kteří spolu luxusní čokoládové bonbony vyrábí.

K pralinkám se Kristýna dostala postupně, částečně díky své původní profesi, což byl grafický design. Právě pralinky totiž umožňují tvůrci se výtvarně poměrně efektně vyjádřit za pomoci štětců, různých technik včetně air brushe a barev (samozřejmě potravinářských).

„Protože nás naše tehdejší práce nebavily a Kristýna už nějakou dobu po rekvalifikačním kurzu s čokoládou pracovala, napadlo nás otevřít malou čokoládovnu, kde bychom si vyzkoušeli vyrábět vlastní pralinky,“ vysvětluje Jan Bednář, který se původně věnoval cestovnímu ruchu.

Malá čokoládovna neznamená úplně málo, aktuálně se v Dejvicích v čokoládovně Kristyjan vytváří kolem 40 příchutí, od každé kolem 40 kusů. Vyrábí různé druhy, ale nejvíce se věnují pralinkám z formy.

„Existují lanýže, což je čistá ganache (čokoládový krém se smetanou, alkoholem nebo ovocnou šťávou), ty se pak obalují v kakau. Nemá ale takovou trvanlivost, protože se hermeticky neuzavře čokoládou.

Pak jsou potahované pralinky, které projíždí pásem přes tekoucí čokoládu a ta se pak oklepává a odfukuje. Ale nemá pak tak vysoký výsledný lesk, barevnost… Kdežto u těch z formy máte nepřebernou škálu náplní, protože ta náplň nemusí být vzhledem k výrobě jen tuhá.

Máme třeba rumovou pralinku, do které kousnete a celá vám vyteče v puse… A taky to můžete barvit tak, jak chcete,“ vysvětluje Kristýna.

Náplň pralinek, které se potahují stékáním, musí už držet pohromadě, zatímco u formovaných se nejdříve vylije čokoládou polykarbonátová forma, čímž vznikne „nádobka“ na náplň, která se poté opatrně plní a další čokoládou zavíčkuje.

Proces výroby trvá několik dní: ten první se čokoláda temperuje za pomoci speciálního stroje a mramorového stolu, který dobře drží teplotu, poté se čokoláda nechává další den či dva odpočinout vylitá ve formách, které se ještě předtím zdobí barevným čokoládovým máslem, a následně se plní náplněmi připravovanými v průběhu odpočinku ostatních „polotovarů“.

Na rozdíl od běžných supermarketových nugátů a čokoplodů moře umožňuje zakázková výroba a přímý prodej použití čerstvých surovin, jakými jsou smetana a různá ovocná pyré. Ty se jinak rychle kazí, a tak se v běžné produkci nahrazují sušeným mlékem, syrovátkou, palmovým olejem a aromaty.

Trefit správný styl práce s čokoládou, aby byl výsledný bonbon krásně lesklý, vyžaduje cvik a trpělivost. U různých čokolád jde o různé teploty a možnost dosažení té ideální komplikuje víc proměnných.

„Teplota venku ovlivňuje teplotu v budově a každé ráno je tak potřeba dělat různé zkoušky a testy a podle potřeby ji upravovat.“ Při intenzivním tréninku to ale jde zvládnout poměrně rychle. „Manžela jsem to učila asi tři čtvrtě roku a teď už může vyrábět,“ vysvětluje se smíchem Kristýna.

S jakou čokoládou se pracuje při výrobě pralinek a zkoušeli v Dejvicích zpracovávat i čokoládu z českých bean to bar čokoládoven? Jde čerstvé pralinky skladovat? Kde se výrobě pralinek naučit? Jak na bonbony doma a co je potřeba pro jejich výrobu mít? Poslechněte si celý rozhovor.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *