29. Prosinec 2015
Vitamíny jsou v určitém minimálním množství nezbytné pro látkovou přeměnu a regulaci metabolizmu každého živočišného organizmu. Nejsou ani zdrojem energie ani stavebními látkami, ale vesměs mají funkci jako součást katalyzátorů biochemických reakcí.
Vitamíny rozdělujeme podle rozpustnosti na vitamíny rozpustné v tucích a vitamíny rozpustné ve vodě. Vitamíny rozpustné ve vodě se v organizmu neakumulují, jejich přebytek se vylučuje močí a nelze je tudíž předávkovat.
Vitamíny rozpustné v tucích se v organizmu koně ukládají do zásoby a při jejich nepřiměřeném podávání může dojít k předávkování.
Mezi vitamíny rozpustné ve vodě patří vitamín C a skupina vitamínů B, v tucích jsou rozpustné vitamíny A, D, E a K.
Požadavky na vitamíny jsou závislé na věku, fyziologickém stavu, pracovním zatížení a stresu koně. Suplementace vitamínů je důležitá především u vysoce sportovně zatěžovaných koní. U koní s mírnou zátěží bývá potřeba vitamínů pokryta poskytnutím kvalitní krmné dávky, tj. především kvalitní zelené píce.
Suplementace vitamíny je vhodná především v následujících případech:
- pro koně krmené krmnou dávkou tvořenou vysokým procentem jádra a malým objemem sena a zelené píce, v případě zkrmování nekvalitního sena a také sena staršího 1 rok. Vitamíny v seně stářím rychle degradují. Např. vitamín A ztrácí svoji aktivitu při skladování sena o 9,5 % každý měsíc.
- pro koně, kteří prodělali léčbu antibiotiky. Antibiotika zabíjejí užitečnou střevní mikroflóru, která syntetizuje vitamíny skupiny B a vitamín K.
- pro koně ve stresových situacích, jako je cestování nebo závody.
- pro koně se špatným příjmem potravy, po nemocích nebo zraněních.
- pro koně s horším krevním obrazem a anemické koně.
Pro doplnění vitamínů, minerálních látek a stopových prvků do krmné dávky koní doporučujeme přípravek GELAPONY® VITAMÍN
A) VITAMÍNY ROZPUSTNÉ V TUCÍCH
Vitamín A (retinol)
Funkce: vitamín A je důležitý pro zdraví epitelových tkání – epitelů dýchacího, trávicího a reprodukčního traktu. Je absolutně nezbytný pro zachování zdraví oční rohovky. Má i další důležité úlohy jako je nepostradatelnost při tvorbě spermií a vajíček.
Je důležitý i pro normální růst kostí a pro zdraví kůže a srsti.Zdroje: nejdůležitějším zdrojem vitamínu A je kvalitní čerstvá píce a vysoce kvalitní seno. Obsah vitamínu A v senu však rychle klesá s jeho stářím. Vitamín A se v těle syntetizuje z beta-karotenu, který je obsažen především v krmné mrkvi nebo řepě.
Deficit: deficit vitamínu A se projevuje šeroslepostí, špatnou kvalitou kůže a srsti, častým výskytem respiračních infekcí, nebo reprodukčními problémy. U mladých koní může vést jeho deficit ke špatnému vývinu kosterní soustavy.
Jako všechny v tucích rozpustné vitamíny vitamín A špatně přechází přes placentu a proto se hříbata rodí s jeho deficitem. Jestliže obsahuje potrava klisny po porodu dostatečné množství vit.
A, nebo beta-karotenu, je tento deficit skrze mateřské mléko brzy odstraněn, v opačném případě se prohlubuje a způsobuje u hříbat průjmy, šeroslepost a špatný růst a vývin kosterní soustavy. Trvalý přebytek tohoto vitamínu může způsobit lámavost kostí, slabost a sníženou srážlivost krve.
Doporučená denní dávka (dle NRC pro 500 kg koně): 15 – 30 tis. IU (mezinárodních jednotek) denně.
Suplementace tohoto vitamínu se doporučuje především rostoucím koním, kojícím klisnám a hřebcům v připouštěcím období.
Vitamín D (cholekalciferol)
Funkce: vitamín D je důležitý pro střevní absorpci vápníku a pro jeho zabudování do kostí.Zdroje: vitamín D není běžně obsažen v krmné dávce. Prekurzory tohoto vitamínu jsou obsaženy v rostlinných krmivech a jsou také syntetizovány v organizmu koně. Tyto prekurzory se ukládají v kůži koně a jsou přeměňovány na vitamín D vlivem slunečního záření.
Deficit: nedostatek vitamínu D může zapříčinit poruchy růstu a špatný vývoj kosterní soustavy, případně nechutenství.
Doporučená denní dávka (dle NRC pro 500 kg koně): 3300 IU.
Suplementace vitamínem D je užitečná v případě rostoucích koní kteří nejsou odchováváni pastevně s dostatečným přísunem slunečního záření. Vhodné je podávání vitamínu D při léčbě zlomenin kostí a koním, kteří byli dlouhou dobu drženi ve stáji bez kontaktu se slunečním zářením.
Vitamín E (ðtokoferol)
Funkce: vitamín E působí jako antioxidant, který neutralizuje škodlivé volné radikály poškozující tělní tkáně. Vitamín E stabilizuje buněčné membrány a společně se selenem chrání svalovou tkáň koně. Má významnou roli v imunitním systému a v ochraně tkání před působením bakterií a virů.
Zdroje: nejbohatším zdrojem vitamínu E jsou za studena lisované rostlinné oleje. Vitamín E obsahuje i zelená píce a seno, ale 30 – 80 % vitamínu E je zničeno během sekání a sušení sena. S postupem skladování dále jeho obsah rychle klesá, zejména při vyšší skladovací vlhkosti.
V jadrných krmivech je vitamín E ničen šrotováním, mačkáním a veškerými jinými technologickými úpravami.Deficit: menší než optimální příjem antioxidantů má za následek špatnou toleranci ke stresu, pokles výkonnosti, náchylnost k infekcím a špatné hojení ran. Neadekvátní příjem vitamínu E oslabuje imunitní systém koně.
Jeho příjem společně se selenem je velmi důležitý pro vývoj a správnou funkci svalstva. Podávání vitamínu E a selenu pomáhá předcházet svalovým onemocněním a napomáhá jejich léčbě.
Doporučená denní dávka (dle NRC pro 500 kg koně): 500 – 1000 IU denně. Ještě vyšší dávky se mnohdy používají u intenzivně zatěžovaných dostihových a sportovních koní.
Společně se selenem je vhodné podávat vitamín E všem sportovně zatěžovaným koním, březím a kojícím klisnám a novorozeným hříbatům. U sportovních koní je suplementace vitamínem E a selenem vhodná k omezení svalových onemocnění a pro jejich léčbu.
Vitamín K (menadion)
Funkce: vitamín K je zodpovědný za normální srážlivost krve. Zdroje: prekursory vitamínu K jsou běžné v rostlinných zdrojích. V játrech koně se přeměňují na aktivní formu vitamínu K. Deficit: deficience vitamínu K se běžně nevyskytuje. Teoreticky je možná u koní s chronickými problémy zažívacího traktu a jater.
Doporučená denní dávka: nestanovuje se.
B) VITAMÍNY ROZPUSTNÉ VE VODĚ
Vitamín B1 (thiamin)
Funkce: vitamíny skupiny B jsou důležité pro každou životní funkci a pro každou buňku v živočišném organizmu. Thiamin je nezbytný pro metabolizmus karbohydrátů, tuků a bílkovin. Bez adekvátního přísunu thiaminu je organizmus neschopný odbourat laktát a pyruvát a ty se hromadí v krvi koně.
Thiamin je také nezbytný pro proces přepisu DNA a pro přenos nervových impulzů.Zdroje: poměrně vysoká množství vitamínů skupiny B obsahují jadrná krmiva a krmné kvasnice. Vitamíny skupiny B jsou také syntetizovány v trávicím traktu pomocí mikroorganizmů žijících ve slepém vaku koně.
Deficit: u koní krmených běžnou krmnou dávkou se deficit vitamínů skupiny B nevyskytuje. Nedostatek thiaminu se může objevit u koní nedostatečnou nebo nekvalitní krmnou dávkou, nebo u koní s dlouhodobým onemocněním trávicího traktu.
Deficit thiaminu se pak projevuje nervovými poruchami, vyšší hladinou laktátu a pyruvátu v krvi, svalovými křečemi a nechutenstvím.
Doporučená denní dávka (dle NRC pro 500 kg koně): 30 – 62,5 mg denně.
U koní v mírné zátěži není potřeba vitamín B1 dodávat, suplementace je vhodná pro sportovní a dostihové koně ve vysoké zátěži. Vyšší dávky působí slabě sedativně a mohou redukovat nervozitu koní. Nepřiměřeně velmi vysoké dávky však mohou působit opačně až excitačně.
Vitamín B2 (riboflavin)
Funkce: riboflavin je důležitý pro celkový metabolizmus, pro svalovou a nervovou funkci. Účastní se především aerobních procesů metabolizmu.
Zdroje: riboflavin je obsažen v jadrných krmivech a kvasnicích. Je také syntetizován střevními mikroorganizmy, ale jeho syntéza klesá pod vlivem stresu.
Deficit: u koní s běžnou krmnou dávkou se deficit vitamínu B2 téměř nevyskytuje.
- Doporučená denní dávka (dle NRC pro 500 kg koně): 20 – 25 mg denně.
- Přídavek vitamínu B2 lze doporučit vysoce výkonným koním a koním s vysoce koncentrovanou krmnou dávkou a krmnou dávkou s přídavkem rostlinných olejů.
Vitamín B6 (pyridoxin)
Funkce: vitamín B6 zasahuje do celkového metabolizmu, je nezbytný pro červenou krvetvorbu a utilizaci aminokyselin. Je důležitý také pro vytváření energetických rezerv ve formě glykogenu.
Zdroje: jako všechny vitamíny skupiny B je obsažen v jádru a krmných kvasnicích. Je také produkován střevními mikroorganizmy, ale za stresu jeho produkce rapidně klesá.Deficit: nedostatek tohoto vitamínu se vyskytuje velmi zřídka.
Projevem nedostatku může být anémie, snížená výkonnost, oslabená imunita a nervózní chování.
Doporučená denní dávka (dle NRC pro 500 kg koně): nestanovuje se. V případě suplementace se obvyklé dávky pohybují v rozmezích do 300 mg na denní dávku.
Jako všechny vitamíny skupiny B, měl by být pyridoxin dodáván především vysoce zatěžovaným koním, koním s malým příjmem potravy, nebo s onemocněním trávicího traktu, případně koním oslabeným nebo v rekonvalescenci.
Vitamín B12 (kobalamin)
Funkce: vitamín B12 je nezbytný především pro červenou krvetvorbu a pro metabolické pochody. Zdroje: podobně jako ostatní B vitamíny je nejvíce obsažen v jádru a krmných kvasnicích.Deficit: nedostatek je velmi vzácný. Může se objevit anémie, ztráta výkonnost nebo úbytek na hmotnosti.
Doporučená denní dávka (dle NRC pro 500 kg koně): nestanovuje se. V případě suplementace se obvyklé dávky pohybují v rozmezích do 200 mcg na denní dávku.
Kyselina pangamová (vitamín B5)
Funkce: zasahuje do celkového metabolizmu.Zdroje: kyselina pangamová je obsažena především v jadrných krmivech.Deficit: nedostatek pangamové kyseliny se obvykle neprojevuje. U vysoce výkonných koní může její deficit znamenat pomalejší a horší regeneraci po zátěži.
Doporučená denní dávka: nestanovuje se. V případě suplementace se obvyklé dávky pohybují v rozmezích do 100 mg na denní dávku.
Kyselina listová (folacin)
Funkce: kyselina listová má podobné funkce jako ostatní vitamíny skupiny B. Zasahuje do celkového metabolizmu a účastní se při tvorbě červených krvinek.Zdroje: obdobně jako ostatní B vitamíny je kyselina listová nejvíce obsažena v jádru a krmných kvasnicích. Též je syntetizována střevními mikroorganizmy.
Deficit: deficit kyseliny listové může způsobit anémii a sníženou výkonnost.
Doporučená denní dávka (dle NRC pro 500 kg koně): nestanovuje se. V případě suplementace se obvyklé dávky pohybují v rozmezích do 15 mg na denní dávku.
Suplementace je vhodná jen pro vysoce výkonné koně.
Biotin (vitamín H)
Funkce: Biotin má metabolickou roli v karboxylačních reakcích organizmu. Na biotinu závislé enzymy mají funkci v životně důležitých metabolických procesech glukózy a syntézy tuku a mají také prokazatelný efekt na jiné důležité metabolické procesy.
Biotin je tedy nezbytný pro normální utilizaci živin, podporu a růst tělesných tkání a pro reprodukci zvířat. Zcela nepostradatelný je pro zdravou kopytní rohovinu.
Biotin iniciuje procesy spojené s kopyty tím, že chrání senzitivní tkáně a zesiluje rohovinu spodních částí kopytní stěny.
Zdroje: biotin je řídce rozšířen v některých rostlinách. Nejbohatší zdroje jsou kvasnice, ořechy a olejnatá semena. Částečně je syntetizován střevní mikroflórou, avšak o absorpci
a využitelnosti takto získaného biotinu se vedou spory.
Deficit: deficit biotin se v prvé řadě projevuje nekvalitní, suchou, drolivou rohovinou kopyta a slabou kopytní stěnou.
Doporučená denní dávka (dle NRC pro 500 kg koně): nestanovuje se. V případě suplementace za účelem zlepšení kvality kopytní rohoviny je klinickými studiemi osvědčená denní dávka 40 mcg denně.
Podávání biotinu se doporučuje zejména koním s nekvalitní rohovinou kopyta. Po léčbě biotinem (cca za 6 měsíců) je možné pozorovat podstatné zlepšení kvality kopytní rohoviny, kopytní stěna se stává silnější a pevnější.
Vitamín C (kyselina askorbová)
Funkce: vitamín C působí jako antioxidant a chrání tkáně před poškozováním škodlivými volnými radikály. Zasahuje do celkového metabolizmu a je nezbytný pro krvetvorbu. Působí protistresově a urychluje regeneraci po zátěži.
Zvyšuje odolnost organizmu proti infekcím a je důležitý pro zdraví pojivových tkání, kostí, šlach a vazů.Zdroje: vitamín C se nachází především v čerstvé píci a krmných okopaninách. Koně mají schopnost syntetizovat si záchovné množství vitamínu C v játrech z glukózy.
Deficit: obecné příznaky deficitu vitamínu C zahrnují špatnou toleranci ke stresu, sníženou výkonnost, náchylnost k infekcím a špatné hojení ran.
Doporučená denní dávka (dle NRC pro 500 kg koně): nestanovuje se. V případě suplementace se obvyklé dávky pohybují v rozmezích až do 10 g na denní dávku.
Pro intenzivně zatěžované dostihové koně jsou doporučovány dávky 5 – 20 g denně. Suplementace vitamínu C je v podstatě prospěšná pro každého koně. Pozitivně se projeví lepší odolností vůči infekcím, lepší regenerací po zátěži a odolností vůči stresu. Vitamín C je také vhodný pro prevenci a jako doplněk léčby onemocnění kostí, kloubů, vazů a šlach.
Denní doporučené dávky u jednotlivých minerálních látek a stopových prvků jsou čerpány z normy National Research Council, Equine Nutrient Requirements (2007, Body Weight 500 kg).
Pro doplnění vitamínů, minerálních látek a stopových prvků do krmné dávky koní doporučujeme přípravek GELAPONY® VITAMÍN.
Všechny produkty můžete objednat v našem internetovém obchodě, nebo na bezplatné infolince: 800 108 999, kde Vám navíc rádi poradíme s výběrem nejvhodnějšího produktu. Poštovné a balné je ZDARMA.
Mohlo by Vás dále zajímat:
Nedostatek vitamínů
Název vitamíny je odvozen od latinského slova vita=život. Mají základní význam pro vývoj a existenci organismu.
Vitamíny jsou základní složky lidské potravy, které společně se sacharidy, tuky a bílkovinami slouží jako katalyzátory biochemických reakcí, jsou součástí látkové výměny, podporují výstavbu nových tkání, zpomalují proces stárnutí, posilují a obnovují imunitní systém. Vitamíny je z většiny nutné doplňovat prostřednictvím potravy nebo uměle vyrobených přípravků.
Dělení vitamínů
Vitamíny dělíme na vitamíny rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě.
1) Vitamíny rozpustné v tucích je organismus schopen ukládat do zásoby a z ní pak čerpat. Patří sem vitamíny A, D, E, K.
Vitamin A (retinol) ovlivňuje vidění, pohlavní žlázy a epitelové buňky.
- Je obsažen v živočišných potravinách (vepřové, hovězí a tresčí játra, máslo, mléko), rostlinách (mrkev, petržel, špenát, broskve, meruňky, …).
- Nedostatek se projevuje suchostí a loupáním kůže, poškozením rohovky až oslepnutím (zhoršené vidění v noci), průjmem, střevní infekcí, často ječnými zrny, četnými skvrnami na kůži.
- Nadměrné množství způsobuje bolest hlavy, podrážděnost, praskání rtů, negativně ovlivňuje vývoj plodu.
Vitamin D je skupina látek s účinkem proti řídnutí kostí. Je částečně vytvářen v těle vlivem ultrafialových paprsků.
- Přírodním zdrojem jsou hovězí a tresčí játra, vaječné žloutky, kakao.
- Nedostatek vede k rachitidě (deformace kostry, osteomalácie – tj. demineralizace kosti).
- Nadměrné dávky (způsobené vysokým příjmem) způsobují bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, dezorientaci.
Vitamin E má antioxidační účinky i schopnost působit v procesech způsobených volnými radikály. Vitamin E je využíván v podpůrně při léčbě některých nemocí, zejména srdečního a svalového původu. Sehrává i jistou roli v prevenci karcinogenního bujení a řady civilizačních onemocnění, příznivý vliv má i na nervovou a cévní soustavu a krvetvorbu.
- Doporučená denní dávka představuje 12,5 mg.
- Nachází se např. v rostlinných olejích, ořechových jádrech, hrášku. Dále pak v játrech a ostatních vnitřnostech, vepřovém a králičím mase nebo vejcích.
- Nedostatek bývá zřídka, většinou při genetických nebo metabolických poruchách.
- Předávkování také zřídka, bývá nevolnost, průjmy, kterém ustupují po přerušení příjmu. Vitamín E má dobrou tepelnou odolnost, méně se ztrácí při tepelné úpravě potravin.
Vitamin K je dvojsložkový vitamín představovaný vitamínem K1 a K2, ovlivňuje správnou funkci srážlivosti krve,podílí se s vitamínem D také na vývoji a stavbě kostí. Zvýšený příjem se doporučuje při užívání antibiotik a při onemocnění jater.
- Doporučená denní dávka je 0,001 mg /kg hmotnosti.
- V rostlinách se vyskytuje v rajčatech, špenátu, kapustě, brokolici, sojovém oleji. Dále v hovězích játrech.
- Nedostatek vitamínu K v organismu se objevuje zřídka, zejména u kojenců, nebo při onemocnění jater. Snížený stav vede k nebezpečným poruchám srážlivosti.
- Zvýšený příjem je nebezpečný pro pacienty s těžkým postižením funkce jater.
2) Vitaminy rozpustné ve vodě si tělo, mimo vitamínu B12, neumí ukládat do zásoby, proto musí být průběžně dodávány. Jejich přebytek je z organismu vylučován močí. Patří sem vitamíny B-komplexu a vitamín C. Vitaminy skupiny B zahrnují vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, kyselinu panthotenovou (B5), kyselinu listovou a vitamín H (biotin).
Vitamin B1 (thiamin) má pozitivní vliv na nervový systém. Je součástí léčby otrav olovem, arzénem a nikotinem, důležitý je jeho příjem v těhotenství. Zvýšené potřeba je při fyzické zátěži, stresu apod. Zvýšené odbourávání je při konzumaci kávy a čaje.
- Doporučená denní dávka thiaminu se pohybuje okolo hodnoty 1,5 mg.
- Je obsažen v pivovarských kvasnicích, luštěninách, vepřovém mase.
- Při nedostatku jsou bolesti hlavy, poruchy koncentrace, deprese nebo melancholie, ztráta chuti k jídlu, špatná paměť, podrážděnost, nedostatek energie.
- Předávkování nepřináší prakticky žádné komplikace.
Vitamin B2 (riboflavin) pomáhá spalování cukrů, ovlivňuje zrakové funkce (vidění za šera), má podíl na tvorbě krevních elementů, zárodečných buněk a produkci hormonů v nadledvinkách.
- Denní dávka je přibližně 1,5 mg, závisí na energetickém výdeji.
- Zdrojem jsou pivovarské kvasnice, mléko, vejce, ořechy, brambory, hovězí a vepřové maso.
- Nedostatek riboflavinu se projeví zvýšenou citlivostí ústních koutků, zánětem sliznic dutiny ústní a jazyka, zánětem spojivek či citlivostí na světlo; šupinatěním kůže okolo nosu, na čele a uších. Vitamín B2 je odolný vůči teplu, ale je velmi citlivý na světlo.
Vitamin B3 (niacin, nikotinamid) ovlivňuje funkci mozku a metabolismus cholesterolu a tuků v těle. Niacin je částečně syntetizován v těle z tryptofanu.
- Denní dávka je 15 mg, vyšší potřeba je u lidí pijících alkohol a konzumujících sladká jídla.
- Je obsažen v rýži, čočce, hovězích a vepřových játrech.
- Mírný nedostatek způsobuje nechutenství, bolestivost sliznic úst, nespavost.
Vitamín B5 (kyselina pantothenová). K nedostatku dochází zřídka, protože kyselina pantothenová je ve většině potravin. Projevuje se únavou, poruchami spánku, nevolností.
Vitamín B6 (pyridoxin) je součástí enzymatických látek, ovlivňuje metabolismus tuků a bílkovin i imunitní systém. Užívá se v doplňkové léčbě ledvinných kamenů nebo revmatických onemocnění.
- Denní dávka je 2 mg, vyšší je potřeba u žen s hormonální antikoncepcí a sportovců.
- Je v kvasnicích, rybím a drůbežím mase, bramborách, zelí, mrkvi, sóji atd.
- Nedostatek vitamínu B6 se projevuje poruchami paměťových funkcí, nervového a trávícího systému.
- Předávkování prakticky nehrozí.
Kyselina listová (folacin, vitamín B9) ovlivňuje vývoj a růst organismu a funkci nervového systému.
- Denní dávka je 0,2 mg.
- Je v listové zelenině, fazolích, v játrech.
- Nedostatek je poměrně častý, zvláště u lidí trpících infekčními chorobami a těhotných žen (až předčasný porod). Projevuje se únavností a zvýšenou citlivostí. Při tepelném zpracování se jeho obsah v potravinách výrazně snižuje.
Vitamin B12 (cyanocobaltamin) ovlivňuje zejména funkci nervové soustavy, je lékem při makrocytární anémii. Chybí zejména u lidí bez konzumace živočišných produktů.
- Denní dávku představuje 0,003 mg.
- Je v droždí, mléku, játrech, ledvinách.
- Nedostatek může vést k anémii a neuropatii. Je dobře odolný při tepelné úpravě, ale světlo citlivý.
Vitamin H (biotin) je důležitý pro vývoj organismu, významně ovlivňuje stav pokožky.
- Doporučená dávka je 0,15 mg.
- Je obsažen v droždí, játrech, ledvinách, žloutku.
- Nedostatek spíše výjimečně u kojenců a lidí pravidelné konzumujících alkohol.
Vitamin C (kyselina askorbová) ovlivňuje funkci imunitního systému, je důležitý v prevenci a podpůrné léčbě řady chorob.
- Denní dávka 60 až 100 mg, v případě potřeby možno zvýšit až 10 krát.
- Je v ovoci (jahody, černý rybíz, jeřabiny) a zelenině (paprika, křen, …).
- Nedostatek se projevuje malátností, únavou, snížením imunity, až krvácivost z dásní, padáním zubů. Dlouhodobá absence příjmu vitamínu C může vyústit ve smrt.
Léčba nedostatku vitamínů
Nedostatek určitého vitamínu (částečný = hypovitaminóza, kompletní = avitaminóza) nebo jeho nadměrné množství (hypervitaminóza) se v těle projevují poruchami a onemocněními různé závažnosti. Nedostatek může být způsoben nedostatečným příjmem, poruchou žaludeční sekrece případně působením antivitamínů. Hypervitaminóza (nadbytek) je možná v podstatě jen u vitamínů rozpustných v tucích.
Přírodní a doplňková terapie
Existuje celá řada léků a potravinových doplňků s obsahem vitamínů a minerálů pro preventivní užívání. Jejich složení a kombinace je vhodné volit podle příznaků jejich nedostatku, při závažnějších problémech po konzultaci s lékařem nebo lékárníkem.
Vitamín C – PharmDr. Margit Slimáková
Vitamín C, známý i jako kyselina askorbová, je silným antioxidantem a v organismu se podílí na tvorbě a ochraně tkání, jako jsou kosti, kůže a cévy. Patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě. Je bohatě přítomen v ovoci a zelenině.
Proč potřebujeme vitamín C?
Pomáhá opravovat tkáně a hojit rány, ochraňuje před nemocemi srdce, podporuje vstřebávání železa z potravy a snižuje množství riskantního LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Podle některých studií může vitamín C díky svému antioxidačnímu působení ochraňovat před určitými druhy nádorových onemocnění.
Suplementace vitamínem C může zkracovat délku a projevy nachlazení, zabránit vzniku anebo oddálit katarakt a podporovat obranyschopnost.
- Jak se projevuje nedostatek?
- Nedostatek se může projevit jako únava, svalová slabost, bolesti kloubů a svalů, krvácející dásně a častější infekční onemocnění.
- Extrémní nedostatek (avitaminóza) způsobuje nemoc kurděje, která se projevuje chudokrevností, krvácivostí, vypadáváním zubů, otoky kloubů a dásní, křehkostí kostí, častými infekcemi, oslabováním svalstva a žaludečními vředy.
- Kolik ho potřebujeme?
Doporučené denní dávky pro dospělé v EU jsou 60 mg. Mnozí nezávislí odborníci, ke kterým se přidávám, doporučují denně až 250 mg. Vyšší potřebu mají zejména kuřáci, lidé ve stresu a lidé, u nichž probíhá infekčních onemocnění.
Zajištění vitamínu C z potravin
Vitamín C se snadno získává z potravin. Bohatě je obsažen v mnoha druzích ovoce a zeleniny. K dobrým zdrojům patří berries, jablka, citrusové plody, paprika, brokolice, melouny, tmavě zelená listová zelenina a rajčata.
Ztráty vitamínu C
Při tepelném zpracování potravin dochází k úbytku vitamínu C v nich. Vařením se ničí až 60 % tohoto vitamínu. Nejšetrnější k vitamínu C je mražení.
Rizika nadbytku
Vitamín C je považován za bezpečný, a to i při užívání vyšších dávek a cestou suplementace. Nežádoucí účinky jsou jen výjimečné při příjmu mnohem vyšších než doporučených množství. Patří k nim nevolnost až zvracení, bušení srdce, křeče a bolesti hlavy. Jednorázově většina z nás zvládne přijmout pouze 250 mg, vyšší dávkování je třeba rozložit do více denních dávek.
V době onemocnění, při zranění, při kouření a dalších situacích, kdy je zvýšen oxidativní stres, potřebuje organismus běžně vyšší než doporučená množství. Suplementace nad 2 000 mg denně může vést k tvorbě ledvinových kamenů a dráždit žaludek.
Vitamín C a další živiny a léky
Vitamín C může ovlivnit užívání acetaminofenu, antacid obsahujících hliník, kyseliny acetylsalicylové a Warfarinu. Barbituráty, tetracyklinová antibiotika a hormonální antikoncepce mohou snižovat účinnost vitamínu C. Vitamín C může zvyšovat využitelnost železa a ochranného luteinu.
Zajímavosti
Někteří experti doporučují užívat extrémně vysoké dávky vitamínu C. Hlavním propagátorem super dávek byl dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling. Doporučoval vitamín C k terapii nejrůznějších zdravotních potíží od nachlazení až po nádorová onemocnění. Sám denně běžně užíval 12 000 mg vitamínu C.
Vitaminy rozpustné ve vodě
Podle svých chemicko-fyzikálních vlastností se vitaminy rozdělují do dvou skupin, na rozpustné v tucích (lipofilní) a rozpustné ve vodě (hydrofilní).
Mezi hydrofilní vitaminy řadíme vitamin C a skupinu vitaminů skupiny B (vitamin B1, B2, B6, B12, niacin, kyselina pantothenová, kyselina listová a biotin).
Podívejme se nyní, kde se jednotlivé vitaminy nacházejí a proč jsou pro náš organismus důležité.
Vitamin C
Vitamin C zaujímá mezi ostatními vitaminy zvláštní postavení. Pro lidský organismus je velice důležitý, účastní se mnoha metabolických procesů, imunitní odpovědi organismu a má antioxidační účinky.
Vitamin C se vyskytuje nejčastěji ve formě kyseliny askorbové zejména v ovoci a zelenině. Hlavními zdroji vitaminu C jsou citrusové plody, černý rybíz, paprika, jahody, rajčata, brokolice, brambory a zelí. Z živočišných zdrojů jsou to především játra a ledviny, ale množství vitaminu C je v živočišných zdrojích ve srovnání s rostlinnými velice malé.
Vitamin C je poměrně nestabilní, je citlivý na světlo, teplo, a vzdušný kyslík. Při kuchyňské úpravě se sníží obsah vitaminu C v potravinách až o 70 %. Např. při skladování brambor při pokojové teplotě se obsah vitaminu C každý měsíc sníží o 15 %. Vařením oloupaných brambor se sníží obsah vitaminu C o 30 až 50 % v závislosti na době vaření.
Vitamin C má v lidském organismu mnoho funkcí. Je velice důležitý pro tvorbu kolagenu – látky, která tvoří strukturu svalů, cévních tkání, kostí a chrupavek a dodává jim pevnost a pružnost.
Dále přispívá k dobrému stavu zubů a dásní. Je velice důležitý pro správnou funkci imunitního systému, podporuje odolnost organismu proti infekcím.
Řada studií prokázala, že podávání vitaminu C během nachlazení zkracuje dobu a zmírňuje průvodní symptomy tohoto onemocnění.
Jako antioxidant chrání náš organismus před negativním působení volných radikálů a také regeneruje vitamin E.
Vitamin C působí preventivně při tvorbě nežádoucích nitrosaminů v žaludku, které zde vznikají při metabolické přeměně nitrátů – látek, vyskytujících se v uzených nebo nasolených potravinách.
Nitrosaminy jsou karcinogenní pro zvířata a považují se za karcinogenní také pro lidský organismus.
Denní doporučená dávka vitaminu C závisí na věku, pohlaví a na životním stylu. V ČR je průměrná denní doporučená dávka 60-75 mg/den. Větší spotřebu vitaminu C mají muži, kuřáci, alkoholici, starší lidé (především v ústavní péči), lidé žijící ve znečištěném ovzduší, pod stálým stresem apod.
První příznaky nedostatku vitaminu C jsou velice nespecifické – malátnost, zvýšená únavnost, ztráta chuti k jídlu, nízká odolnost vůči infekcím.
Déletrvající nedostatek vitaminu C se projevuje krvácivostí dásní a ztrátou zubů a onemocněním zvaném kurděje, které se projevují se oslabením a narušením kolagenních struktur a rozsáhlou kapilární krvácivostí. Neléčený stav může vyústit ve smrt.
Tak jako ostatní vitaminy rozpustné ve vodě se i vitamin C při nadbytku vylučuje močí a musí se průběžně doplňovat. Jeho zásoba v organismu vydrží cca 2-6 týdnů. Hypervitaminóza není známa, velké dávky vitaminu C dodávané po delší dobu mohou mít mírný laxativní účinek.
Vitaminy skupiny B
Mezi vitaminy skupiny B patří: vitamin B1, B2, B6, B12, biotin, niacin, kyselina listová a pantothenová.
Vitamin B1 (thiamin)
Vitamin B1 je v přírodních zdrojích velmi rozšířený, i když se vyskytuje v poměrně malém množství. Nejbohatším zdrojem jsou sušené pivovarské kvasnice, celá obilná zrna, neloupaná rýže, rajčata, zelí, květák, brokolice. Mezi nejbohatší živočišné zdroje patří játra, ledviny, srdce a vepřová svalová tkáň.
Thiamin je nezbytný pro získávání energie, účastní se přeměny glukózy na energii. Podílí se také na vedení nervových impulsů.
Vitamin B2 (riboflavin)
Vitamin B2 je jedním z nejrozšířenějších vitaminů a vyskytuje se v nepříliš vysokých koncentracích v mnoha rostlinných a živočišných tkáních. Nejbohatšími zdroji jsou droždí a játra, mezi běžné zdroje vitaminu B2 patří mléko a mléčné produkty, maso, vejce a zelená listnatá zelenina.
Riboflavin se podílí na metabolismu živin a je také nezbytný pro správnou funkci některých částí sliznic a kůže, např. sliznice dutiny ústní. První příznaky nedostatku vitaminu B2 jsou bolavé a citlivé ústní koutky, záněty sliznic vnitřní části ústní dutiny a jazyka a záněty spojivek.
Vitamin B6 (pyridoxin)
Nejbohatším zdrojem pyridoxinu je kuřecí maso, hovězí játra, vepřové a telecí maso. Mezi další zdroje vitaminu B6 patří šunka, ořechy, chléb a celozrnné cereální výrobky. Ovoce a zelenina jsou chudším zdrojem tohoto vitaminu, větší množství se nachází v fazolích, květáku a banánech.
Vitamin B6 se podílí především na metabolismu aminokyselin a na uvolňování energie přeměnou glykogenu na glukózu. Vitamin B6má preventivní a podpůrný účinek při léčbě nervových onemocnění, revmatických onemocnění a premenstruačního syndromu.
Vitamin B12 (kobalamin)
Vitamin B12 se na rozdíl od ostatních vitaminů skupiny B skladuje v organismu v takovém množství, že jeho zásoba stačí na 2 až 5 let.
Zdrojem vitaminu B12 jsou pouze živočišné produkty, zejména vnitřnosti (játra, ledviny, srdce a mozek), mezi další zdroje patří ryby, vejce a mléčné produkty. Nedostatek vitaminu B12 je vzácný.
Setkáváme se s ním ale u veganů, lidí, kteří vyloučili ze své stravy veškeré živočišné produkty. U dětí, kojených veganskými matkami, se mohou v prvním roce života projevit neurologické a hematologické poruchy.
Zvýšené množství vitaminu B12 je doporučováno pro těhotné a kojící ženy.
Vitamin B12je důležitý pro tvorbu krevních tělísek a pro tvorbu deoxyribonukleové kyseliny (DNA), která nese genetickou informaci.
Biotin
Nejbohatšími zdroji biotinu jsou droždí, játra a ledviny, mezi běžné zdroje patří vaječný žloutek, soja, ořechy, cereálie. Podobně jako ostatní vitaminy skupiny B je i biotin důležitý pro metabolismus živin.
Niacin
Niacin se vyskytuje jak v živočišných, tak v rostlinných surovinách. Z cereálních produktů je niacin špatně využitelný. Hlavní funkcí niacinu je účast na získávání energie během metabolických přeměn sacharidů, tuků a bílkovin.
Niacin je důležitý pro adekvátní vývoj a růst. V poslední době se dostává do popředí další funkce niacinu — ve formě nikotinamidu aktivně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Kyselina pantothenová
Kyselina pantothenová je v přírodních zdrojích téměř všudypřítomná. Hraje klíčovou roli v metabolických procesech organismu, a tak se podílí na stavbě a odbourávání buněk a tkání. Účastní se energetického využití mastných kyselin a je potřebná pro syntézu sterolů, např.
cholesterolu, žlučových kyselin, provitaminu D a některých hormonů. Kyselina pantothenová také stimuluje obnovu kožních buněk, zklidňuje pleť a zabraňuje jejím zánětům a zarudnutí při jejím podráždění. Má rovněž schopnost hydratovat a regenerovat narušené a poškozené vlasy.
Kyselina listová
Nejbohatším zdrojem kyseliny listové jsou játra, tmavě zelená listová zelenina, fazole a obiloviny.
Kyselina listová má důležitou roli v metabolismu aminokyselin, stavebních složek bílkovin, takže se podílí prakticky na všech růstových a vývojových procesech v organismu.
Účastní se rovněž biosyntézy nukleových kyselin – molekul, které nesou genetickou informaci v buňce, a některých složek nervových tkání.
Kyselina listová je nesmírně důležitá pro správný vývoj a optimální funkci nervového systému v embryonálním stádiu vývoje plodu.
Nedostatek kyseliny listové v obecné populaci je poměrně častý, a to i v průmyslově vyspělých zemích. Kritický je nedostatek kyseliny listové u těhotných žen, kdy nedostatek tohoto vitaminu může způsobit závažné vývojové vady plodu, předčasné narození, příp. potrat.
Přehled vitamínů – proč jsou důležité a kde je najít – Schär
Vitamíny, malí bezlepkoví pomocníci s výborným účinkem!
Vyvážená a pestrá strava bohatá na vitamíny (viz naše bezlepková pyramida) nejen že zvyšuje fyzickou výkonnost, ale i duševní pohodu. Kdo nemá dostatek vitamínů, cítí se brzy unavený a vyčerpaný.
Jsou totiž životně důležité: Řídí a stimulují metabolické procesy, dodávají tělu energii, posilují imunitní systém.
Zjistěte s námi, kde se malí pomocníci skrývají, jaké z nich vyhledat a zda jsou čerstvé produkty lepší než doplňky stravy.
Vitamíny jsou pro nás nepostradatelné a musí být dodávány stravou, protože tělo je samo nedokáže produkovat. Najdete je v ovoci a zelenině, v mléce, mase i v zrní. Narůstá trend většího pohodlí, který vede k tomu, že si mnoho lidí myslí, že mohou nedostatek vitamínů kompenzovat vitamínovými tabletami.
Potravinový doplněk je opravdu užitečný jen v některých případech: vitamin D se například vyvíjí v kůži pod vlivem slunečního záření. Což může být v zimě problém. Těhotným ženám a těm, které chtějí děti, se často doporučuje příjem kyseliny listové, která pomáhá při vývoji nervového systému nenarozeného dítěte.
A nejen vegetariáni a vegani se musí ujistit, že mají dostatek vitaminu B12, který se vyskytuje téměř výhradně v mase, vejcích, sýrech a mléce. Stejně jsou na tom osoby s celiakií, protože nemoc způsobuje špatné vstřebávání tohoto vitamínu ve střevech.
Pokud tělo není zásobováno dostatečným množstvím vitaminu B12 v potravě, mělo by jej získat z medikamentů nebo obohacených potravin. Ti, kteří jedí různorodou stravu, mohou užívat doplňky stravy; Odborníci v nutričních společnostech (jako je DGE) s tím souhlasí.
Proto je vhodné, i při bezlepkové stravě, držet dietu bohatou na vitamíny s množstvím čerstvého ovoce a zeleniny. Doporučený příjem vitamínů uvádí např. referenční úrovně doporučené německou výživovou společností. A pomocí bezlepkové pyramidy si každý může zkontrolovat, zda má ve svém jídelníčku dostatek čerstvých potravin bohatých na vitamíny.
Kde se který vitamín vyskytuje a k čemu je dobrý?
Existuje celkem 13 vitamínů rozdělených do dvou skupin: vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) a vitamíny rozpustné ve vodě (všechny vitamíny B a C).
Při vyvážené bezlepkové stravě si může tělo uchovávat malou rezervu vitamínů rozpustných v tucích, a proto není nutné je denně přijímat stravou.
Vitamíny rozpustné ve vodě tělo ukládat nemůže a z toho důvodu je nezbytné jíst čerstvé ovoce a zeleninu, mléčné výrobky a celozrnné výrobky každý den. Zde je přehled toho, jaké účinky mají jednotlivé vitamíny a ve kterých potravinách je nalezneme.
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitamín A
- Čemu prospívá? Očím, růstu, reprodukci; svědčí kůži a sliznicím; důležitý pro imunitní systém.
- Kde se vyskytuje? V játrech, másle, sýru, vejcích. Prekurzory vitamínu A jsou obsaženy ve žluté a oranžové zelenině a ovoci, stejně jako v kapustě a špenátu, v těle pak mohou být přeměněny na vitamín A.
- Možné příznaky nedostatku Zvýšená náchylnost k infekci, snížená zraková ostrost, suché oči, suchá kůže a sliznice
- Ztráty 20 % teplem a světlem oxidací.
Vitamín D
- Čemu prospívá? Reguluje vápník a fosfát. Je zásadní pro silné zuby a kosti.
- Kde se vyskytuje? Tělo si jej vytváří samo pomocí slunečního záření. Vyskytuje se v potravinách s vysokým obsahem tuku, jako sleď, úhoř, losos, houby, žloutky a některé sýry a další mléčné výrobky.
- Možné příznaky nedostatku U dětí může jít o rachitidu (deformace kostí), u dospělých o osteomalacii (změny v kostech), také o únavu a zvýšenou náchylnost k infekci.
- Ztráty 10 % oxidací a světlem
Vitamín E
- Čemu prospívá? Chrání buňky a tepny před škodlivými účinky destruktivních látek nazývaných volné radikály. Posiluje imunitní systém a zabraňuje zánětu.
- Kde se vyskytuje? V rostlinných olejích, v ořechách, avokádu, v zelené listové zelenině.
- Možné příznaky nedostatku Nemoci nervového systému, poruchy pohybové koordinace, poruchy vidění, poruchy koncentrace.
- Ztráty 10 % světlem a teplem
Vitamín K
- Čemu prospívá? Podílí se na srážlivosti krve, svou úlohu má v kostním metabolismu.
- Kde se vyskytuje? V zelené zelenině, v zelí, luštěninách, žloutku, slunečnicovém oleji, v játrech.
- Možné příznaky nedostatku Poruchy srážlivosti krve, spontání krvácení, u novorozenců mozkové krvácení
- Ztráty Minimální světlem.
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitamín B1 (Thiamin)
- Čemu prospívá? Je zapojen do energetického metabolismu buněk.
- Kde se vyskytuje? V mase (zejména ve vepřovém), ve vnitřnostech, celozrnných výrobcích, luštěninách, bramborách.
- Možné příznaky nedostatku Únava, ztráta chuti k jídlu, poruchy paměti, zmatenost, edém, ztráta kosterní svaloviny, srdeční selhání
- Ztráty 30 % teplem, oxidací a ve vodě
Vitamín B2 (Riboflavin)
- Čemu prospívá? Je součástí mnoha biochemických procesů celého metabolismu.
- Kde se vyskytuje? V mléce, sýrech, játrech, vejcích, mase, rybách, zelenině (chřest, špenát, odrůdy zelí).
- Možné příznaky nedostatku Praskliny na rtech (tzv. Rhagaden), záněty ústní sliznice, záněty spojivek; pravděpodobně podporuje tvorbu šedého zákalu.
- Ztráty 20 % působením světla
Vitamín B6 (Pyridoxin)
- K čemu je dobrý? Má důležitou funkci při metabolismu bílkovin a aminokyselin.
- Kde se vyskytuje? V ledvinách, játrech, v mase, rybách, ořechách, obilovinách, zelí, zelených fazolích, banánech, avokádu.
- Možné příznaky nedostatku Zánět v ústech; kožní léze, anémie, necitlivost končetin
- Ztráty 30-45 % ve vodě, citlivý na světlo, teplo a sucho.
Vitamín B12 (Cobalamin)
- K čemu je dobrý? Má důležitou roli při tvorbě červených krvinek, ovlivňuje metabolismus bílkovin.
- Kde se vyskytuje? V mléce, sýrech, vejcích, rybách, játrech, ledvinách
- Možné příznaky nedostatku Změny v krevním obraze (zejména anémie), únava, pálení jazyka, necitlivost. Rizikovou skupinou nízkého příjmu vitamínu B12 bývají vegani a starší lidé.
- Ztráty 12 % teplem a ve vodě.
Vitamín C
- K čemu je dobrý? Napomáhá tvorbě kolagenu, je důležitý pro imunitní systém, chrání tělo před útoky nebezpečných buněk, tzv. volných radikálů, podporuje vstřebávání železa ve střevě.
- Kde se vyskytuje? V třešních acerola, rakytníku, šípku, paprikách, kiwi, černém rybízu, v brusinkách, brokolici, zelí, citrusových plodech.
- Možné příznaky nedostatku Skorbut (kurděje) – zhoršené hojení ran, krvácení dásní, svalová atrofie; zvýšená náchylnost k infekcím
- Ztráty 50 % teplem a oxidací, může být i více
Biotin (Vitamín B7)
- K čemu je dobrý? Jde o důležitou složku různých enzymů, zastává některé funkce v metabolismu
- Kde se vyskytuje? V játrech, žloutku, sóji, špenátu, ořechách, houbách, ovesných vločkách.
- Možné příznaky nedostatku Kožní ekzém, vypadávání vlasů doprovázené únavou a nevolností.
- Ztráty Nízké, téměř necitlivý na teplo
Kyselina listová
- K čemu je dobrá? Důležitá pro buněčné dělení a růstové procesy.
- Kde se vyskytuje? V játrech, chřestu, salátu, špenátu, rajčatech, žloutcích, v semínkách
- Možné příznaky nedostatku Anémie; spojeno s arteriosklerózou a demencí. Nedostatek kyseliny listové během těhotenství může vést k malformaci plodu.
- Ztráty 30-90 % teplem, oxidací světlem a ve vodě.
Vitamín B3 (Niacin)
- K čemu je dobrý? Podporuje biochemické procesy pro zásobování energií a celkový metabolismus v buňkách.
- Kde se vyskytuje? V mase, v rybách, vejcích, mléce, arašídech, jádrech, vnitřnostech, obilovinách.
- Možné příznaky nedostatku Slabost, onemocnění kůže Pellagra, která je spojena s dermatitidou, průjmem a neurologickými poruchami
- Ztráty 10 % louhováním ve vodě
Kyselina pantothenová – Vitamín B5
- K čemu je dobrá? Zapojuje se do biochemických reakcí, například do metabolismu tuků a sacharidů a syntézy cholesterolu.
- Kde se vyskytuje? V mase, v rybách, játrech, vejcích, mléce, obilovinách, luštěninách.
- Možné příznaky nedostatku Únava, bolest žaludku, necitlivost, brnění nebo pálení nohou.
- Ztráty 30 % teplem a louhováním ve vodě
- Byl pro vás tento článek užitečný? Thank you for your feedback, we will make good use of it!