Vitamíny Obsažené V Rajčatech?

Vitamíny v 100 g rajčat:

  • Kyselina listová – 18 mikrogramů
  • Kyselina pantotenová – 0,109 mg.
  • Niacin – 0,731 mg.
  • Vitamín A – 1025 IU.
  • Vitamin B1 (thiamin) – 0,046 mg.
  • Vitamin B2 (riboflavin) – 0,023 mg.
  • Vitamín B6 – 0,098 mg.
  • Vitamín C – 15,6 mg.
  • Na co jsou dobré rajčata?

    Rajčata ovlivňují i naši náladu

    Chrání lidský organismus před rakovinou, nádory, srdečními onemocněními či krevním tlakem. Má blahodárný vliv na funkci prostaty, stav pokožky a pomáhá snižovat záněty v těle. Chrání vás také před škodlivými UV paprsky, proto je dobré konzumaci rajčat v létě zvýšit.

    Proč jíst rajčata?

    Proč byste je měli určitě jíst? Rajčata jsou bohatá na vitamíny B a E, zejména ale na vitamín C, takže jejich konzumace posiluje imunitu, a zároveň pročišťuje organismus, neboť v rajčatech najdeme provitamín A – důležitý antioxidant.

    Co obsahují cherry rajčata?

    Co vše obsahují:

  • především vodu (92%)
  • téměř všechny vitamíny: A, C, D, F, K a celý soubor skupiny B.
  • vitamin C, který posiluje imunitu a chrání srdce.
  • mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi)
  • niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu)
  • Co obsahuje lykopen?

    Nejvyšší obsah má tropické ovoce guava (5204 μg/100 g), na paty mu pak šlape vodní meloun (4532 μg/100 g), papája (1828 μg/100 g) a rajče (1601 μg/100 g). A právě rajské jablíčko je pro nás celoročně nejdostupnější možností. Malé množství lykopenu ale najdeme také v červené paprice, červeném zelí a mrkvi.

    Kdy nejíst rajčata?

    Rajčata, která už začínají zrát, tedy načervenalá, už obsahují solaninu jen neškodné množství. Samozřejmě existují i zelené či černé odrůdy rajčat, které jsou ve zralé fázi naprosto v pořádku. Pozor, ani tepelná úprava solanin nelikviduje. Nezralá rajčata tedy určitě nekonzumujte.

    Budete mít zájem:  DTest: Čokoládové zmrzliny jsou bez čokolády

    Co je to rajče?

    Rajče jedlé, též lilek rajče (Solanum lycopersicum) je trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Plodem je bobule zvaná rajče, původně rajské jablko, proto se rajče řadí mezi plodovou zeleninu.

    Jak jíst rajčata?

    Je proto nejlepší jíst jak rajčata syrová, tak i vařená, kdy je lykopen až pětkrát účinnější. Doporučujeme rajčata neloupat. Pod slupkou a ve slupce je užitečných látek nejvíc. Slupka navíc obsahuje i vlákninu, která je také potřebná pro správné fungování zažívání.

    Co je v mrkvi?

    Mrkev je zdrojem beta-karotenům a vlákniny. Tato kořenová zelenina je také dobrým zdrojem antioxidantů. Obsahuje vitamín A, C, K, B8, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď a mangan.

    Co obsahují sušená rajčata?

    Jedná se o velmi dobrý antioxidant, který v organismu mimo jiné působí jako prevence proti vzniku rakoviny. Z dalších zdraví prospěšných látek jsou to vitamíny C, B, E, K i PP, z minerálních látek draslík, železo, vápník a hořčík.

    Co obsahuje brambory?

    Obsahují spoustu vitamínů – především vitamín C a vitamíny skupiny B. Jsou také jedinečným a mimořádně bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků jako jsou draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, měď, sodík, jód a další. Pravidelná konzumace brambor (zejména ve vařené formě) normalizuje mnoho funkcí organismu.

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector