Vitamíny v 100 g rajčat:
Na co jsou dobré rajčata?
Rajčata ovlivňují i naši náladu
Chrání lidský organismus před rakovinou, nádory, srdečními onemocněními či krevním tlakem. Má blahodárný vliv na funkci prostaty, stav pokožky a pomáhá snižovat záněty v těle. Chrání vás také před škodlivými UV paprsky, proto je dobré konzumaci rajčat v létě zvýšit.
Proč jíst rajčata?
Proč byste je měli určitě jíst? Rajčata jsou bohatá na vitamíny B a E, zejména ale na vitamín C, takže jejich konzumace posiluje imunitu, a zároveň pročišťuje organismus, neboť v rajčatech najdeme provitamín A – důležitý antioxidant.
Co obsahují cherry rajčata?
Co vše obsahují:
Co obsahuje lykopen?
Nejvyšší obsah má tropické ovoce guava (5204 μg/100 g), na paty mu pak šlape vodní meloun (4532 μg/100 g), papája (1828 μg/100 g) a rajče (1601 μg/100 g). A právě rajské jablíčko je pro nás celoročně nejdostupnější možností. Malé množství lykopenu ale najdeme také v červené paprice, červeném zelí a mrkvi.
Kdy nejíst rajčata?
Rajčata, která už začínají zrát, tedy načervenalá, už obsahují solaninu jen neškodné množství. Samozřejmě existují i zelené či černé odrůdy rajčat, které jsou ve zralé fázi naprosto v pořádku. Pozor, ani tepelná úprava solanin nelikviduje. Nezralá rajčata tedy určitě nekonzumujte.
Co je to rajče?
Rajče jedlé, též lilek rajče (Solanum lycopersicum) je trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Plodem je bobule zvaná rajče, původně rajské jablko, proto se rajče řadí mezi plodovou zeleninu.
Jak jíst rajčata?
Je proto nejlepší jíst jak rajčata syrová, tak i vařená, kdy je lykopen až pětkrát účinnější. Doporučujeme rajčata neloupat. Pod slupkou a ve slupce je užitečných látek nejvíc. Slupka navíc obsahuje i vlákninu, která je také potřebná pro správné fungování zažívání.
Co je v mrkvi?
Mrkev je zdrojem beta-karotenům a vlákniny. Tato kořenová zelenina je také dobrým zdrojem antioxidantů. Obsahuje vitamín A, C, K, B8, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď a mangan.
Co obsahují sušená rajčata?
Jedná se o velmi dobrý antioxidant, který v organismu mimo jiné působí jako prevence proti vzniku rakoviny. Z dalších zdraví prospěšných látek jsou to vitamíny C, B, E, K i PP, z minerálních látek draslík, železo, vápník a hořčík.
Co obsahuje brambory?
Obsahují spoustu vitamínů – především vitamín C a vitamíny skupiny B. Jsou také jedinečným a mimořádně bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků jako jsou draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, měď, sodík, jód a další. Pravidelná konzumace brambor (zejména ve vařené formě) normalizuje mnoho funkcí organismu.