Vitamín E – jeho funkce v těle a zdroje

Vitamín E Vitamín E – jeho funkce v těle a zdroje
Znáte vitamín E neboli tokoferol? V tomto článku se dozvíte, k čemu je tento vitamín dobrý, kde ho najít, a jaké důsledky má jeho případná absence ve vašem organizmu. 

Co je to vitamín E?

Vitamín E je jedna z nejdůležitějších látek v našem organizmu. Vitamín E je souhrnný název pro několik substancí, které nazýváme tokoferoly. Jedná se o vitamín, který se rozpouští v tucích. Ukládá se v tkáních, jako je krevní tuk, cholesterol, kožní tuk a na dalších místech našeho organizmu.
Jde o velmi důležitý antioxidant, který je potřebný ke správné funkci mnoha orgánů v těle. To znamená, že pomáhá zpomalit procesy, které poškozují buňky. 
Nachází se v mnoha potravinách včetně rostlinných olejů, obilovin, červeného masa, drůbeže, vajec, ovoce a zeleniny. Můžete jej také zakoupit jako doplněk stravy – kupujte vždy přírodní vitamín E. 

Pozitivní účinky vitamínu E

Vysoká antioxidační síla vitamínu E chrání zrak před poškozením způsobeným stárnutím, zejména před makulární degenerací sítnice a tvorbou katarakty. Protizánětlivé a antioxidační působení vitamínu E působí proti tvorbě nitrosaminů (karcinogenních látek, které se tvoří v žaludku z dusitanů, které jsou přítomné v potravinách) a chrání buňky před vznikem nádorů. Vitamín E také posiluje imunitní systém.
Užívání vitamínu E pomáhá udržovat čisté cévy, zlepšit pružnost krevních cév, zabraňuje vzniku sraženin krve a aterosklerotických plaků, které by mohly způsobit žilní trombózu nebo problémy se srdcem.

Rovněž snižuje tvorbu cholesterolu, usnadňuje transport kyslíku pomocí červených krvinek, a reguluje tlak, zvyšuje sílu svalů a působí proti únavě.

Vitamín E má pozitivní vliv na kůži člověka. Je to silný antioxidant, který zabraňuje vzniku volných radikálů. Ochraňuje buněčnou strukturu a buněčné membrány v kůži. Zároveň má silné protizánětlivé a léčivé účinky, kdy napomáhá k léčení kožních vředů, seboroické dermatitidy a akné. Díky těmto vlastnostem vitamín E zabraňuje stárnutí, kůži vyhlazuje a má exfoliační účinky.

Co se stane, když nám vitamín E chybí?

Vitamín E se nachází v mnoha potravinách i doplňcích stravy, takže je vzácné, když někomu chybí. Nedostatek vitamínu E mají lidé, kteří trpí Vitamín E – jeho funkce v těle a zdrojeporuchami trávení a mají problémy se správným přijímáním tuků, např. u celiakie, cystické fibrózy a pankreatitidy.
Dochází k metabolickým a svalovým dysfunkcím, neurologickým poruchám, problémům s koordinací a pohybem, ke špatné koagulaci (srážení) krve, oxidace a předčasného stárnutí tkání a výskytu zánětlivých poruch. Je rovněž dokázáno, že nedostatek vitamínu E může zvýšit riziko katarakty.

  • Nízká hladina vitamínu E může také vést k:
  • Retinopatii: dojde k oslabení světelných receptorů v sítnici a dalších buněk v oku, což může poškodit zrak a časem vést k jeho ztrátě.
  • Periferní neuropatii: kdy se poškodí nervová vlákna, která zabraňují nervům ve správném přenosu signálů a způsobují slabost nebo bolest, hlavně v rukou nebo nohou
  • Ataxii: dojde ke ztrátě kontroly nad pohybem těla
  • Snížené imunitní funkci

Svalové slabosti: Vitamín E je zcela nezbytný ke správné funkci centrálního nervového systému. Jeho nedostatek vede k oxidačnímu stresu, který následně vede ke slabosti svalů.

Co se stane, pokud se vitamínem E předávkujete?

Vitamín E je bezpečný, pokud je podáván orálně, nebo aplikován na kůži. Většina lidí nemá při užívání doporučené denní dávky, která je 15 mg, žádné vedlejší účinky. Vysoké dávky mohou způsobit nevolnost, průjem, křeče v žaludku, únavu, slabost, bolesti hlavy, rozmazané vidění, vyrážky, a modřiny či krvácení.
Při předávkování hrozí možné nebezpečí. Některé výzkumy naznačují, že vysoké dávky mohou zvýšit úmrtnost. Čím vyšší je dávka, tím větší je riziko závažných vedlejších účinků. Přílišná konzumace vitamínu E může zvýšit pravděpodobnost hemoragické mrtvice, při které dochází ke krvácení do mozku.Vitamín E – jeho funkce v těle a zdroje

Kde ho najdeme?

Vitamín E se vyskytuje především v potravinách rostlinného původu, zejména v semínkách a oříšcích, např. dýňová, konopná, slunečnicová, lněná, arašídy, mandle, vlašské ořechy a v rostlinných olejích, např. slunečnicový, kukuřičný, arašídový, lněný, sójový, extra panenský olivový. Bohatým zdrojem tokoferolu jsou pšeničné klíčky, ale vitamíny E se vyskytují také v luštěninách, zejména ve fazolích a cizrně, v zelené listové zelenině, hlavně ve špenátu, v brokolici, v tuřínové zelenině a v rajčatech, chřestu, mrkvi, celeru a zejména v avokádu.
V aromatických bylinkách je vitamín E přítomný v bazalce, šalvěji, tymiánu, oreganu a kmínu. Lze ho najít také v ovoci, hlavně v bobulích, jako např. v borůvkách, malinách a brusinkách, ale i v sušených meruňkách. 
V potravinách živočišného původu se vyskytuje v mléce a mléčných výrobcích (zejména jogurt, sýry), ve vejcích (žloutek), rybách (jako treska), játrech a drůbeži.

  1. Doporučená denní dávka vitamínu E
  2. Dítě do 6 měsíců – 4 mg
  3. Kojenci 7-12 měsíců – 5 mg
  4. Děti 1-3 roky – 6 mg
  5. Děti 4-8 let – 7 mg
  6. Děti 9–13 let – 11 mg
  7. Dospívající 14-18 let – 15 mg
  8. Dospělí – 15 mg
  9. Těhotné ženy – 15 mg
  10. Kojící ženy – 19 mg

Nejlepší zdroje vitamínů: jaké potraviny obsahují vitamíny D, C a další

Stejně jako u dalších mikronutrientů, tedy látek, které nezbytně potřebujeme, abychom byli zdraví, i když nám stačí ve stopovém množství, je funkce vitamínů a dalších složek vzájemně provázaná. Pro rovnováhu je třeba mít vyvážený příjem. Nedostatek i nadbytek určité složky vedou k potížím, ovlivňují se navzájem.

Přesto podle odborníků není jejich ideální přívod z potravy žádná věda, pokud budeme jíst pestře a kvalitní, nejlépe čerstvé potraviny – to jsou hlavní zásady. Ukazuje to i následující přehled nejvýhodnějších zdrojů mikronutrientů v potravinách. V této části se zaměříme na vitamíny, zdroje minerálních látek a stopových prvků najdete v předchozích dílech seriálu.

Nedostatek i nadbytek vitamínů – obojí je problém

V případě vitamínů je poměrně důležité jejich rozdělení do dvou skupin. Jsou to jednak vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), které se v organismu ukládají do zásoby a vydrží tam několik týdnů až měsíců.

Jejich krátkodobý výpadek tedy není nijak fatální.

Druhou skupinou jsou vitamíny rozpustné ve vodě (C, skupina vitamínů B), ty se do zásoby neukládají, a musí tedy být doplňovány průběžně, jinak může dojít k méně či více závažným obtížím.

„Hypovitaminóza je stav organismu způsobený nedostatkem vitamínů, způsobuje poruchy funkce organismu a může vyústit ve vážná onemocnění. Hypervitaminóza je stav organismu způsobený předávkováním vitamíny, které ve vyšších koncentracích mohou mít toxické účinky.

Hrozí hlavně při užívání neadekvátních dávek doplňků stravy,“ vysvětluje Pavel Těšínský, předseda odborné lékařské společnosti a vedoucí Divize intenzivní péče, klinické výživy a metabolismu FN Královské Vinohrady. „Tlak komerce je obrovský.

Stačí nám vyvážené jídlo, doplňky stravy nepotřebujeme,“ říká specialista i v rozhovoru pro server Vitalia.cz.

Nejvýhodnější zdroje vitamínů jsou v potravinách

Jak na konferenci Vitamíny a minerální látky pro zdraví pořádané AquaLife Institutem upozornila také Aneta Sadílková, nutriční terapeut specialista ze 3. interní kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN Praha a místopředsedkyně Sekce nutričních terapeutů, konzumací racionální stravy si zajistíme ideální přívod potřebných látek.

Naopak rizikové mohou být radikální diety, nesprávně uchopené alternativní výživové směry či nevhodná konzumace doplňků stravy. Více také v článku Proč jsme nemocní? Hlavní problémy způsobené chybnou stravou.

Odborníci přidávají doporučení ohledně zdrojů konkrétních vitamínů z potravin. Řazeny jsou abecedně, nicméně nejčastější v naší populaci je nedostatek vitamínu D.

Vitamín A

Funkce vitamínu A

Ovlivňuje mj. růst a stav imunity. Tento antioxidant má také dopady na zrak.

Nejvýhodnější zdroje

  • maso, játra, ryby
  • vejce
  • zelenina, ovoce

Týká se žen v těhotenství, ale i kuřáků, osob s oslabenou imunitou či pod vlivem stresu.

Vitamíny skupiny B

Funkce vitamínu B

Patří sem metabolismus hlavních živin, mají vliv na nervovou soustavu, krvetvorbu i vývoj plodu.

„Vitamíny B9 (kyselina listová), B1 (thiamin), B6 (pyridoxin) a B12 jsou nutriční elementy, které mají kromě vlastních vitamínových účinků rozhodující podíl na snižování hladiny homocysteinu (aminokyselina s klíčovým významem pro rozvoj aterosklerózy),“ doplňuje doc. Těšínský.

Vitamín B3 (niacin, kyselina nikotinová) hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu buňky. Kromě vitamínových účinků se ve vyšších dávkách může podílet na snížení hladiny cholesterolu. V těle se neukládá, a je tedy nutný jeho stálý příjem potravou.

Nejvýhodnější zdroje

  • maso, ryby, vnitřnosti
  • vejce, mléčné výrobky
  • luštěniny, obiloviny
  • zelenina, ovoce
  • ořechy, semena

„Pestrý a vyvážený jídelníček, v rámci kterého je denně konzumována většina uvedených potravin, zajistí dostatek vitamínů skupiny B,“ říká Aneta Sadílková a Pavel Těšínský dodává: „Nedostatek jednotlivých vitamínů skupiny B je u nás spíše vzácný, obvykle provází nedostatek celého B-komplexu.“

Budete mít zájem:  Jak se kdysi mylo nádobí bez jaru

Zvýšená potřeba vitamínu B

Na dostatek vitamínů skupiny B by měly dbát lidé trpící aterosklerózou. „Vyšší denní dávka těchto vitamínů se doporučuje u osob s rizikem zvýšení hladiny homocysteinu, který je u tohoto onemocnění klíčový,“ říká lékař.

Vitamín B je zásadní i pro těhotné a kojící ženy: „Vyšší hodnoty kyseliny listové u těhotných žen, a to od nejčasnějšího období těhotenství, výrazně snižují riziko vzniku vrozených vývojových vad,“ popisuje doc. Těšínský.

Vitamín C

Funkce vitamínu C

„Vitamín C (kyselina askorbová) má širokou paletu fyziologických, biologických, metabolických a dalších funkcí.

Především působí antioxidačně – likviduje reaktivní radikály kyslíku i dusíku a současně regeneruje vitamín E,“ vysvětluje Pavel Těšínský.

Má vliv také na nervový systém a imunitu: „Nedostatečná saturace kyselinou askorbovou negativně ovlivňuje centrální nervový systém, imunitní reakce, detoxikační systémy a kardiovaskulární aparát.“

Nejvýhodnější zdroje

  • ovoce (citrusy, jahody, rajčata)
  • zelenina (paprika, květák, meloun, listová zelenina)
  • brambory

„Množství absorbovaného vitamínu C je závislé na jeho kvantitě v konzumované stravě – při vyšším příjmu se ho méně vstřebá, tzn. tělo ho méně využije a více vyloučí,“ popisuje lékař.

Zvýšená potřeba vitamínu C

„Doporučené denní dávky je vhodné zvýšit v případě znečištěného prostředí, kouření, psychické zátěže, infekce a také u těhotných a kojících žen,“ říká Pavel Těšínský. Zvýšené nároky lze řešit stravou nebo doplňováním formou suplementace.

Vitamín D

Funkce vitamínu D

„V první řadě udržuje stálé hladiny vápníku, a příznivě tak ovlivňuje mineralizaci kostí, nervosvalový přenos, krevní srážlivost, imunitu,“ přibližuje komplexní působení mikronutrientů doc. Těšínský.

Vitamín D se kromě toho ve značné míře podílí také na ochraně střevních buněk, a to i ve vztahu k redukci nádorových změn a podpoře imunity, má kardioprotektivní efekt i antimikrobiální účinky při virových onemocněních.

Ovlivňuje i stav zubů a pokožky.

Nejvýhodnější zdroje

  • sluneční záření
  • tučné ryby, tresčí játra
  • žloutek
  • mléko a mléčné výrobky
  • houby

„Většina populace má vitamínu D nedostatek, protože zdroj v podobě slunečního záření působícího na kůži nebývá dostatečný a významných zdrojů ve stravě je jen málo (dokážou pokrýt pouze 10–20 % denní potřeby),“ uvádí Aneta Sadílková.

Zvýšená potřeba vitamínu D

„Ve středoevropské populaci je velmi častý výskyt snížené hladiny vitamínu D, normální hladiny v české populaci se vyskytují pouze u 25–30 % obyvatel s převahou seniorů. Na druhou stranu vyšší dávky vitamínu D mohou působit toxicky,“ přibližuje Pavel Těšínský, že bychom sice rozhodně měli dbát na příjem vitamínu D, ale není žádoucí zvyšovat jeho doporučené dávky.

Vitamín E

Funkce vitamínu E

Usnadňuje například hojení ran, má vliv na plodnost i nervový systém. „Vitamín E (tokoferol) slouží v organismu jako nejdůležitější antioxidant chránící buněčné membrány před poškozením volnými radikály.

Proto pomáhá zpomalovat stárnutí a prokazatelně působí i jako prevence proti nádorovému bujení a zlepšuje hojení ran.

Má také pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervového systému,“ popisuje lékař.

Nejvýhodnější zdroje

  • rostlinné oleje
  • ořechy a semena
  • obiloviny, luštěniny, sója
  • zelenina, ovoce
  • mléko
  • maso, játra
  • vejce

Nedostatek vzniká při porušeném vstřebávání u pacientů po operacích s odstraněním významné části střeva. Týká se kuřáků i lidí v psychické nepohodě a stresu. „Dlouhodobé užívání vysokých dávek vitamínu E zhoršuje však jeho vstřebávání s důsledky na krevní srážlivost,“ varuje specialista.

Vitamín K

Funkce vitamínu K

Má klíčový význam především pro krevní srážlivost, ale uplatňuje se i v jiných procesech – při metabolismu a mineralizaci kostí, buněčném růstu a metabolismu buněk cévní stěny.

Vyskytuje se ve dvou formách: „Vitamín K1 je využíván především pro srážení krve a jeho hlavním orgánem působení jsou játra.

K2 hraje důležitou úlohu v metabolismu a mineralizaci kostí, v buněčném růstu a v metabolismu buněk cévní stěny,“ upřesňuje lékař.

Nejvýhodnější zdroje

  • zelená zelenina, zelený čaj
  • játra
  • žloutek
  • olivový olej

Závažná onemocnění jater, například cirhóza, vedou ke snížení hladiny vitamínu K a zvýšenému riziku krvácení.

Dobré jídlo je nejlepší prevence nemocí

Odborníci apelují na zdravou, pestrou stravu. Na důležitost přívodu nutričně hodnotných látek upozorňují aktuálně také odborníci Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle jejich zjištění se v ČR opakuje řada nedostatků ve výživě, zejména u žen.

„Takové chyby se bohužel časem v organismu sčítají. Prevence je dlouhodobě zanedbávána a zbytečně zhoršuje zdravotní stav populace.

Přináší to trápení v životě jednotlivců a v důsledku velkou ekonomickou zátěž pro zdravotní systém,“ shrnuje obavy z následků zjištěného stavu Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ.

Životní styl vede podle něj ke konzumaci velkého množství nejrůzněji výrazně dochucovaných a průmyslově zpracovaných potravin. „Ty neobsahují dostatečné množství potřebných živin. Na přípravu pokrmů mnohým nezbývá čas, při vaření se málo pracuje s čerstvými surovinami.

Právě ty jsou ale pro rovnováhu živin v pokrmech a naše zdraví zcela zásadní,“ říká prof. Ruprich s tím, že svou roli v celkovém dopadu nedostatku živin na organismus samozřejmě hrají i další faktory, jako jsou nedostatek pohybu, stres, špatný spánek nebo konzumace alkoholu.

Odborníci se shodují na tom, že naprosto zásadní je vyvážená strava, doplňky stravy by měly být pouze nouzovým řešením. U nemocných pak vhodnou dietu doporučí například praktický lékař, případně nutriční terapeuti, kteří mohou individuálně radit.

Odborná spolupráce:

Vitamín E – jeho funkce v těle a zdroje

Mgr. Aneta Sadílková

Nutriční terapeut specialista, 3. interní klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN Praha, místopředsedkyně Sekce nutričních terapeutů ČAS, odborná konzultantka AquaLife Institutu v oblasti nutriční péče.

Vitamín E – jeho funkce v těle a zdroje

Doc. MUDr. Pavel Těšínský

Vedoucí Divize intenzivní péče, klinické výživy a metabolismu, interní klinika FN Královské Vinohrady Praha a 3. LF UK, předseda České společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče ČLS JEP, odborný konzultant AquaLife Institutu.

Vitamín E – jeho funkce v těle a zdroje

Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc.

Vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu. Zabývá se problematikou veřejného zdraví, výživou, dietetikou a toxikologií. Věnuje se mj. hodnocení rizik chemických látek v potravinách, doporučením pro bezpečnost potravin.

Vitaminová abeceda: Vitamin E neboli tokoferol

Mezi vitaminy byl zařazen v roce 1922 jako pátý v pořadí, proto nese označení E.

Jedná se o souhrnné pojmenování více látek (tokoferolů) s podobným účinkem, z nichž nejvýznamnější je ochrana buněk před volnými radikály – vitamin E je totiž důležitým antioxidantem.

Bývá také nazýván vitaminem plodnosti či lásky, vždyť samotné slovo „tokoferol“ je odvozeno z řeckého „tokos“ (porod) a „pherein“ (nésti).

Stejně jako v případě vitaminu B (více v článcích Vitamin B neboli B-komplex a Vitaminy skupiny B), ani u toho s označením E se nejedná o jeden jediný vitamin, ale o několik látek.

Ty se označují jako tokoferoly a mohou se vyskytovat ve čtyřech různých formách – alfa, beta, gama a delta. Nejúčinnější z nich, tedy látkou s největším antioxidačním účinkem, je alfa tokoferol.

Vitamin E je rozpustný v tucích a v těle se může při nadbytku ukládat v tukových zásobách a játrech.

Vitamín E – jeho funkce v těle a zdroje

Přínos vitaminu E 

Za nejpodstatnější funkci vitaminu E se pokládá jeho antioxidační činnost, díky které chrání buněčné membrány před poškození volnými radikály. Internetová encyklopedie Wikipedia ho označuje dokonce jako nejdůležitější antioxidant v těle a uvádí, že jako takový „pomáhá zpomalovat stárnutí“.

Vitamín E – jeho funkce v těle a zdroje

Faktem je, že existují vědecké studie, které se vlivem vitaminu E na lidský organizmus zabývají, a například server Bezpečnost potravin píše, že „vitamin E účinně zasahuje v prevenci řady onemocnění, jako jsou ateroskleróza, kardiovaskulární onemocnění, stárnutí a Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Tokoferol také optimalizuje využití vitaminu A, urychluje léčení spálenin a snižuje riziko šedého zákalu.“

Jako velmi potřebný se vitamin E ukazuje například u kuřáků, kteří jsou ve větší míře ohroženi působením volných radikálů, a tabák zároveň snižuje hladinu vitaminu E.

Kde hledat vitamin E

Vitamin E není obsažen v mnoha potravinách, při kuchyňském zpracování navíc mizí. Vyskytuje se v potravinách bohatých na tuk, jenže i při rafinaci olejů se ničí a z toho důvodu bývají oleje či margariny tímto vitaminem obohacovány.

Obtížné je získat ho v dostatečném množství při nízkotučné stravě.

Bohatým zdrojem vitaminu E jsou pšeničné klíčky, oříšky, sója, máslo, mléko nebo rostlinné oleje (nerafinované či obohacené), ale obsahují ho i některé druhy listové zeleniny či maso savců.

Za doporučenou denní dávku je považováno 12 mg vitaminu E, jehož množství někdy bývá udáváno v mezinárodních jednotkách (IU). Jedna jednotka odpovídá 0,67 mg. Faktem je, že tělo si nedokáže vitamin E vyrobit samo, je tedy třeba ho přijímat v potravě či doplňcích stravy.

Budete mít zájem:  Příznaky Metastáz V Játrech?

Vitamin E obsahují například nejrůznější multivitaminové doplňky, třeba od MaxiVity (ty seženete v obchodech a drogeriích) nebo od Revitalu (v lékárnách).

 Vědci podporují užívání vitaminu E i při kožních potížích, proto je tento vitamin součástí i dalších komplexních doplňků stravy od VITARu, jako jsou MaxiVita Zdravé vlasy, nehty a pokožka, Maxivita Premium Aknestop nebo Revital Super beta-karoten.

Přečtěte si i o dalších vitaminech v naší vitaminové abecedě:

Vitamín E: účinky a potraviny, které ho obsahují

Vitamín E – jeho funkce v těle a zdroje

Chrání buňky před poškozením volnými kyslíkovými radikály, pomáhá v boji proti oxidačnímu stresu, zpomaluje stárnutí buněk a představuje vhodnou prevenci řady nebezpečných onemocnění.

Řeč je samozřejmě o vitamínu E, který v lidském těle funguje jako jeden z nejdůležitějších antioxidantů.

Prozradíme, které potraviny tuto látku obsahují a jaké následky může mít nedostatek či nadbytek vitamínu E.

Co je vitamín E?

Jedná se o souhrnný název pro několik biologicky aktivních chemických látek, které se označují jako tokoferoly. Tyto deriváty 6-hydroxychromanu či tokolu mají podobný účinek a mohou se vyskytovat ve čtyřech různých formách (alfa, beta, gama, delta). Většinou se ovšem hovoří o alfa tokoferolu, který se vyznačuje největším antioxidačním účinkem.

Tokoferoly jsou tvořené chromanovým kruhem a hydrofobním fytylovým vedlejším řetězcem, což způsobuje, že je vitamín E rozpustný v tucích. Díky tomu pak tyto látky snadno pronikají do buněčných membrán a mohou se postupně stát jejich součástí. Na druhou stranu ovšem nejsou rozpustné ve vodě.

Ačkoliv vitamín E představuje spíše jednu z méně nápadných složek naší stravy, ve skutečnosti je pro lidský organismus velice prospěšný.

Do skupiny vitamínů byl zařazen jako pátý v pořadí, k čemuž odkazuje i jeho název (E jako páté písmeno abecedy).

Někdy se mu ovšem říká také vitamín plodnosti či lásky, přičemž slovo tokoferol je odvozeno z řeckého tokos (porod, potomek) a pherein (nést).

Jaké má vitamín E účinky?

Vitamín E patří mezi nejdůležitější antioxidanty, blahodárně působí na lidský organismus a plní v něm celou řadu významných funkcí. Hraje důležitou roli v celé řadě oxido-redukčních pochodů v rámci metabolismu základních složek buňky, brání vzniku toxických produktů, které mají škodlivý vliv na lidské tělo, a zároveň stabilizuje některé hormony či enzymy.

Mezi nejdůležitější funkce vitamínu E patří jeho antioxidační činnost, kdy pomáhá chránit buněčné membrány před působením volných radikálů, které poškozují různé sloučeniny tvořící stavební kameny buněk a sloučeniny pracující jako enzymy. Dále pomáhá v boji proti oxidačnímu stresu a brání rozvoji některých onemocnění, jako je například:

Vitamín E zároveň pomáhá zpomalovat stárnutí buněk a prokazatelně působí jako prevence proti nádorovému bujení.

Je potřebný pro správný vývoj svalstva, udržuje stabilitu nenasycených mastných kyselin a má pozitivní vliv také na centrální nervovou soustavu.

Mimo jiné pak tokoferol optimalizuje také využití vitamínu A, ale zároveň představuje antagonistu vitamínu K (ruší jeho absorpci).

Aby toho nebylo málo, podle lékařů příznivě ovlivňuje vitamín E plodnost, má pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk a údajně zvyšuje také sexuální výkonnost. Kromě toho urychluje hojení ran, spálenin a léčbu kožních potíží, snižuje riziko vzniku šedého zákalu, usnadňuje transport kyslíku prostřednictvím červených krvinek a rovněž snižuje tvorbu cholesterolu.

Skvělé účinky má také vitamín E na vlasy. Jestliže vás trápí řídnutí a vypadávání vlasů, stačí přidat několik kapek tekutého vitamínu E do svého kondicionéru předtím, než přípravek aplikujete na umyté vlasy. Kromě toho pak samozřejmě existují i různé revitalizující vlasové masky s obsahem vitamínu E, které pomáhají o vlasy správně pečovat.

Hlavní účinky vitamínu E:

  • chrání buňky před působením volných radikálů,
  • pomáhá v boji proti oxidačnímu stresu,
  • pomáhá zpomalovat stárnutí buněk,
  • působí jako prevence některých onemocnění,
  • pozitivně působí na nervový systém,
  • urychluje hojení ran a léčbu spálenin či popálenin,
  • příznivě ovlivňuje plodnost a tvorbu pohlavních buněk,
  • snižuje podíl LDL cholesterolu (tzv. špatného cholesterolu).

Ačkoliv tabák nebezpečně snižuje hladinu vitamínu E, pro kuřáky jsou tyto látky velice potřebné, protože je v daleko vyšší míře ohrožuje působení volných radikálů. Mezi další ohrožené skupiny se pak řadí také obézní pacienti a diabetici, u nichž se volné kyslíkové radikály tvoří ve velkém množství.  Nachází ovšem uplatnění také u žen v klimakteriu, jelikož zvyšuje účinky hormonální léčby.

Doporučená denní dávka

Tělo si nedokáže vitamín E samo vyrobit, takže je potřeba přijímat ho v potravě nebo společně s různými doplňky stravy. Kolik byste ho však měli během dne zkonzumovat? Doporučená denní dávka vitamínu E pro dospělého jedince je stanovena zhruba na 12-15 miligramů. Samozřejmě je však nutné vzít v potaz věk pacienta, jeho zdravotní stav a další faktory.

V čem je obsažen vitamín E?

Na rozdíl od jiných vitamínů, které najdete v celé řadě různých pokrmů, je vitamín E obsažen v poměrně malém množství potravin a prostřednictvím kuchyňského zpracování se z nich může vytrácet. Vyskytuje se například v potravinách bohatých na tuk, ale při rafinaci olejů mizí a může ho zničit také smažení nebo ukládání potravin do mrazáku.

Dobrým zdrojem vitamínu E jsou především potraviny rostlinného původu, ale samozřejmě existují také živočišné zdroje této zdraví prospěšné látky. Nejvíce přitom obsahují vitamín E potraviny, jako jsou například:

  • rostlinné oleje (olivový, slunečnicový, kokosový a další),
  • ořechy (mandle, kešu ořechy, vlašské ořechy, arašídy),
  • semínka (slunečnicová, sezamová, dýňová, lněná),
  • zelenina (hlávkový salát, špenát, rajčata, chřest, mrkev)
  • naklíčená semena (pšeničné klíčky),
  • avokádo, sója, mák,
  • máslo, mléko a vejce,
  • maso savců,
  • játra.

Pokud máte vitamínu E nedostatek, můžete ho přijímat také v podobě potravinových doplňků.

Je ovšem vhodné nejprve konzultovat jakékoliv obtíže, které člověka vedou k jejich užívání, se svým ošetřujícím lékařem.

K dostání je momentálně například vitamín E ve formě registrovaného léčivého přípravku (Zentiva Vitamin E), ale také jako běžný doplněk stravy, kterých je na trhu velké množství.

Vitamín E je zároveň součástí mnoha preparátů, které využívají jeho antioxidační účinky, a často doplňuje působení jiných látek, jako je například vitamín A, vitamín C, selen, koenzym Q10 nebo také omega 3 mastné kyseliny. Kromě toho pak existuje vitamín E také ve formě krémů, které se aplikují lokálně.

Nedostatek vitamínu E

Tento stav bývá obvykle spojený s poruchami vstřebávání či distribuce tuků. Na pozoru by se proto měly mít především osoby, které trpí chronickým onemocněním, jehož projevy jsou zodpovědné za narušení vstřebávání tuku ve střevech. Problémy může u pacientů způsobit například:

Nedostatek vitamínu E se následně může projevit prostřednictvím celé řady různých zdravotních komplikací.

Dochází ke zkrácení doby přežívání červených krvinek, objevují se neurologické potíže a bývá porušena také funkce gonád, což způsobuje poruchu funkce vaječníků nebo varlat a někdy dokonce neplodnost. Ve výjimečných případech se pak mohou projevit také fokální nekrózy jater a příčně pruhovaného svalstva.

Kromě toho pacienty vlivem nedostatku vitamínu E trápí snížená obranyschopnost organismu, může se dostavit svalová slabost a výjimkou nejsou ani poruchy chůze. S nedostatkem vitamínu E se potýkají také nedonošenci a novorozenci, u nichž tyto obtíže souvisí s výskytem krvácení do retiny nebo s vývojem hemolytické anémie způsobené zkrácenou životností červených krvinek.

Častěji než s nedostatkem vitamínu E se ovšem lékaři setkávají s jeho zvýšenou potřebou u některých pacientů, což může být způsobeno různými příčinami. Vyšší množství tohoto vitamínu je dobré doplňovat například při zvýšené míře psychické nebo fyzické zátěže, ve stáří, v případě těhotných žen, u osob se sníženou obranyschopností nebo také u kuřáků.

Nadbytek vitamínu E

Celkově je sice vitamín E málo toxický, takže při běžném stravování žádné předávkování nehrozí, ale pokud pacienti doplňují jeho množství prostřednictvím potravinových doplňků, opatrnost je na místě. Při dlouhodobém užívání vysokých dávek vitamínu E by mohlo dojít k rozvoji nepříjemných zdravotních komplikací, kam patří například:

  • nevolnost,
  • průjem,
  • celková únava,
  • svalová slabost,
  • bolesti hlavy.

Aby toho nebylo málo, užívání vysokých dávek vitamínu E po delší dobu může vést ke zhoršenému vstřebávání vitamínu K, což snižuje krevní srážlivost. Jelikož mohou dávky vyšší než 800 miligramů za den inhibovat agregaci trombocytů, doporučuje se pak také vysadit doplňky stravy alespoň dva týdny před jakýmkoliv plánovaným operačním zákrokem a také dva týdny po něm.

Budete mít zájem:  Zánět Průdušek Domácí Léčba?

Zdroje: lekarna.cz, wikiskripta.eu, vitar.cz, lekarnickekapky.cz

Vitamín E představuje souhrnné označení pro několik biologicky aktivních chemických látek, které se nazývají tokoferoly. Jsou rozpustné v tucích, díky čemuž snadno pronikají do buněčných membrán a mohou se zároveň stát jejich součástí. Někteří lidé pak o vitamínu E hovoří jako o vitamínu lásky a plodnosti, což souvisí s jeho pozitivními účinky na tvorbu pohlavních buněk.

Vitamín E patří mezi nejdůležitější antioxidanty, pomáhá chránit buňky před působením volných radikálů, působí proti oxidačnímu stresu a zpomaluje stárnutí buněk.

Kromě toho brání rozvoji některých nemocí, jako je Parkinsonova choroba, ateroskleróza či infarkt myokardu, a zároveň působí jako prevence proti nádorovému bujení.

Je také potřebný pro správný vývoj svalů, udržuje stabilitu nenasycených mastných kyselin, urychluje hojení ran či popálenin a pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu.

Dobrým zdrojem vitamínu E jsou potraviny rostlinného původu bohaté na tuk, ale samozřejmě existují také živočišné zdroje této zdraví prospěšné látky. Nejvíce vitamínu E obsahují rostlinné oleje, ořechy, semínka, vybrané druhy zeleniny (hlávkový salát, špenát, rajčata, chřest), naklíčená semena, avokádo, sója, mák, máslo, mléko, vejce, maso savců nebo třeba játra.

Za nedostatek vitamínu E jsou obvykle zodpovědné poruchy vstřebávání nebo distribuce tuků, jako je například celiakie či Crohnova choroba.

Mezi typické projevy patří zkrácení doby přežívání červených krvinek, neurologické obtíže, poruchy funkce vaječníků a varlat, neplodnost, snížení obranyschopnosti organismu, svalová slabost, poruchy chůze nebo fokální nekrózy jater a příčně pruhovaného svalstva.

U novorozenců a nedonošených dětí pak může nedostatek vitamínu E způsobovat krvácení do retiny nebo také hemolytickou anémii.

Vitamín E

Patří mezi nejdůležitější antioxidanty v těle. Zabraňuje vzniku toxických oxidačních produktů a volných kyslíkových radikálů. Pomáhá zpomalovat stárnutí a prokazatelně působí i jako prevence proti nádorovému bujení.

Vitamín E patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Jedná se o směs několika příbuzných látek označovaných jako tokoferoly a tokotrienoly. Nejvíce rozšířen je D-α-tokoferol, který má nejvyšší antioxidační aktivitu, a je i nejčastěji obsažen v lécích a doplňcích stravy s vitamínem E.

Účinky vitamínu E

Vitamín E je označován jako vitamín plodnosti. Jeho chemický název tokoferol pochází z řeckého slova „tokos“ = potomek a „fero“ = nosit. Má tedy pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk a zvyšuje plodnost. Dále nachází uplatnění u žen v klimakteriu pro zvýšení účinku hormonální léčby a poruch menstruačního cyklu.

Vitamín E se uplatňuje i při prevenci aterosklerózy. Je prokázán také jeho pozitivní účinek na nervový systém (využívá se i u Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby). Chrání před, s věkem souvisejícím, poškozením očí (makulární degenerace).

Významné místo má vitamín E při léčbě kožních potíží jako jsou různé formy vředů, seboroická dermatitida, akné (v kombinaci se selenem). K lokální aplikaci se používají při léčbě spálenin od slunce. A díky antioxidačnímu účinku se využívá v kosmetickém odvětví.

Zdroje vitamínu E

Na vitamín E jsou bohaté především rostlinné oleje lisované za studena, kde tento vitamín působí jako antioxidant zabraňující žluknutí (slunečnicový olej, olej z obilných klíčků).

Vitamín E obsahují obilné klíčky, semena, ořechy (např. mandle), ale i avokádo, vejce, máslo, játra, tuk z lososa nebo tuňáka, listová zelenina.

Bohužel se vitamín E ničí během kuchyňské úpravy – jak tepelné, tak i během zamrazování.

Nedostatek vitamínu E

Vitamín E se vstřebává v tenkém střevě, jeho nedostatek je tedy často spojen s poruchami vstřebávání tuků nebo u pacientů po resekci střeva. Může se projevit neurologickými potížemi, sníženou obranyschopností nebo poruchou funkce pohlavních žláz, což může vést až k neplodnosti.

Využití vitamínu E

Častěji než s nedostatkem se setkáváme se zvýšenou potřebou. Samoléčbu vitamínem E lze zahájit při zvýšené psychické a fyzické zátěži na podporu imunitních pochodů. Díky antioxidačnímu účinku chrání buňky v organizmu před vlivem volných radikálů. Ty v těle vznikají v důsledku škodlivého životního prostředí.

Využívá se proto k zmírnění procesů stárnutí. S přibývajícím věkem se jeho potřeba zvyšuje.

Má příznivý vliv na vitalitu organismu i kvalitu pleti, poskytuje pokožce ochranu, stabilizuje přirozený kožní film.

Hydratuje tím, že vytváří bariéru na povrchu pleti a zpomaluje tak ztrátu vody z pokožky. V organismu se stává součástí buněčných membrán, což následně působí proti stárnutí a vráskám.

Může se aplikovat vnitřně formou léčiv či doplňků stravy (často v kombinaci s vitamíny A a C, popř. se selenem a zinkem). V lokální aplikaci se přidává do přípravků určených k hojení.

Je součástí řady kosmetických hydratačních a protivráskových krémů. Zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost. Má i protizánětlivé účinky a tím udržuje pokožku v dobrém stavu.

Chrání před UV zářením a zmírňuje následky spálení kůže.

Zabraňuje vzniku stařecké pigmentace.

V kosmetice má však i význam technologický. Zabraňuje žluknutí oleje a zamezuje oxidaci olejové složky v kosmetických přípravcích.

co to je, kolik ho přijímat, výskyt | inVitamin.cz

Vitamín E

Vitamín E byl mezi vitamíny zařazen v roce 1922 a označení vitamín E nese právě proto, že byl mezi vitamíny zařazen jako pátý. Pojem vitamín E je vlastně takovým souhrnným označením pro více látek s podobným účinkem.

Jde o tokoferoly a tím hlavním účinkem je ochrana buněk před volnými radikály. To znamená, že vitamín E je důležitým antioxidantem.

Někdy se označuje jako vitamín lásky nebo plodnosti, a to kvůli řeckému významu „tokos“, ze kterého byl odvozen název „tokoferol“.

Nedostatek vitamínu E

Jak poznat, že máte nedostatek vitamínu E

Projevy nedostatku vitamínu E jsou často nějak spojeny s poruchami vstřebávání či distribuce tuků.

Také se mohou projevovat neurologické problémy, snížená obranyschopnost nebo porucha správné funkce gonád, což někdy může vést k neplodnosti.

Nedostatek vitamínu E je nebezpečný zejména u novorozenců. Jeho absence či malá přítomnost totiž může vyvolat anémii neboli chudokrevnost.

Přebytek vitamínu E

Jaké účinky má vitamín E a jaký je jeho optimální příjem

Na rozdíl od jiných vitamínů je vitamín E (tokoferol) relativně málo toxický. Je rozpustný v tucích a až jeho dlouhodobé nadužívání ve vysokých dávkách může mít negativní účinky. Zásadním prokázaným účinkem je ale především zhoršení vstřebávání právě tohoto vitamínu.

Zdroj vitamínu E

Kde se přirozeně vyskytuje vitamín E a jaký je jeho přírodní zdroj

Není obsažen v mnoha potravinách a při různém zpracování postupně mizí, takže je potřeba dbát na jeho dostatečný příjem. Běžně se vyskytuje v potravinách bohatých na tuk, ale při rafinaci olejů se ničí. To je jeden z hlavních důvodů, proč jsou oleje vitamínem E obohacovány. Při nízkotučné stravě je tak poměrně obtížné získat jeho potřebné množství.

Hojným zdrojem vitamínu E jsou: oříšky, sója, pšeničné klíčky, máslo, mléko a rostlinné oleje (obohacené o tento vitamín, anebo nerafinované). Dále ho obsahují některé druhy listové zeleniny a maso savců.

Dávkování

Kde levně koupit kvalitní vitamín E

Tělo si vitamín E nedokáže vyrobit samo, takže je potřeba přijímat správné množství v potravinách nebo doplňcích stravy. Obvykle se za doporučenou denní dávku považuje 12 mg vitamínu E. Někdy je jeho množství udáváno v mezinárodních jednotkách, přičemž jedna tato jednotka odpovídá 0,67 mg.

Znovu je potřeba uvést, že se vitamín E ničí během kuchyňské úpravy a dalším zpracováním (včetně mražení), takže je potřeba dbát na jeho skutečný příjem.

Pozitivní účinky a další informace

Užívání vitamínu E vědci doporučují například i při kožních potížích. Z toho důvodu je součástí řady různých přípravků.

Nejpodstatnější funkce vitamínu E je ale jeho antioxidační činnost, která chrání buněčné membrány před poškozováním volnými radikály.

Podle některých zdrojů je to údajně nejdůležitější antioxidant v těle. Dokonce má pomáhat proti stárnutí, respektive ho zpomalovat.

Podle některých poznatků a studií má mít vitamín E pozitivní vliv v rámci prevence řady onemocnění, ke kterým patří Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, kardiovaskulární onemocnění, ateroskleróza a další.

Vitamín E též pomáhá s optimálním využitím vitamínu A, urychluje léčení spálenin a snižuje riziko šedého zákalu. Velmi důležitý je zejména u kuřáků, kteří jsou volnými radikály ohroženi více než ostatní lidé.

Navíc tabák snižuje hladinu vitamínu E.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector