Víkendový nákup z farmářského trhu: kdy a kde

Nejprve jsme za farmářskými trhy jezdili z Vršovic na Náměstí Jiřího z Poděbrad, které leží na takovém neviditelném rozhraní Žižkova, Vinohrad a Strašnic. Na posledně jmenované část Prahy nejsou parkovací zóny placené a tak nehrozila sankce od městské policie.

Trhy na Jiřáku byly a jsou stále tak trochu nóbl na rozdíl od jiných tržišť. Ale je pravda, že když si projdete několik takových prodejních pražských míst, tak jako nejlepší vám vyjde farmářský trh na Jiřího náměstí, pak vltavská náplavka na Výtoni a pak s odstupem ta ostatní místa.

My to máme nejblíže na tržiště na Kubánském náměstí a tak se na jiná místa vypravujeme jen velmi zřídka. V Praze je problém s parkováním a v tom je hlavní důvod, proč je vhodnější navštěvovat nejbližší trh pěšky nebo tramvají.

Také je dobré, když si ověříte buďto osobní návštěvou trhovní místo nebo na internetových stránkách městské části kdy budou tržiště uvedena do provozu. Každá část si stanovuje vlastní termín zahájení. 

Víkendový nákup z farmářského trhu: kdy a kdeProdejci z rodinné farmy. 123RF.com

Problém je v současné době kdy budou trhy zahájeny až to dovolí vládou stanovené podmínky prodeje kvůli korovinové pandemii. Na zprovoznění trhovišť se samozřejmě těší také farmáři, pro které je prodej vypěstovaných produktů podnikatelským přijmem na kterém jsou jejich rodiny závislé. Naznačil jsem, že máme svého farmáře.

Je to tak, že jsme za těch pár let našli na Kubáni manžele z Litoměřicka prodávající výpěstky rodinné farmy, postupně jsme se dali do řeci a tak se dozvěděli podrobnosti o prodávaném zboží. Cesta z pole na trh je opravdu velice krátká. Co bylo včera nebo předevčírem na poli nebo ve skleníku je následující den v Praze na trhu.

Jejich skleníková rajčata jsou voňavá a sladká, tepelně je neopracováváme a jíme je čerstvá. 

Stejně tak máme rádi jejich brambory, hlávky zelí, veškerou kořenovou zeleninu a s blížícím se létem i ovoce. Nevadí nám, že jejich ceny nejsou nijak nižší než v nedalekém nákupním středisku Tesco, tamní potraviny jsou zcela anonymní. Tady prostě za každým kusem zeleniny vidíme ty dva farmáře a jejich upracované ruce. Skláním se před nimi a jejich prací.

Jak jednoduše odpovědět na otázku proč nakupovat na farmářských trzích? Důvodů se nabízí několik. Potraviny od farmářů mají lepší chuť, bývají a zpravidla jsou kvalitnější a čerstvější, protože se z pole dostanou na tržiště tou nejkratší cestou.

Víkendový nákup z farmářského trhu: kdy a kdeIlustrační snímek 123RF.com

Jako patriota mě zajímá také skutečnost, že nákupem českých produktů, podporujeme domácí ekonomiku.

Většina provozovatelů tržišť, platí to samozřejmě především u těch velkých trhů, si důsledně hlídá, jaké zboží se na jejich tržišti prodává a 95 % zboží pochází skutečně od českých producentů. Zbytek tvoří např.

mořské ryby, maďarské a slovenské klobásy a ovčí sýry nebo olivový olej z česko-španělské rodinné farmy. Důležitou roli hraje také celková atmosféra farmářských trhů

Kdy a kam se na ně v hlavním městě vypravit? V krátkosti o těch nejznámějších:

Farmářské trhy Jiřího z Poděbrad

Kdy: každou středu, čtvrtek a pátek do 8 do 18 hod. a v sobotu od 8 do 14 hod.

Kde: náměstí Jiřího z Poděbrad (před základní školou), Praha 3

Co: nakoupíte zde sezónní zboží – ovoce, zeleninu, květiny, mléčné výrobky, maso a uzeniny, pečivo a také můžete navštívit tematické akce. Jedna zajímavost: asi padesát metrů od tržiště, v Laubově ulici, je báječné Antonínovo pekařství. Kdo ho jednou navštívil mě dá za pravdu, že další návštěva na sebe nedá dlouho čekat.

Víkendový nákup z farmářského trhu: kdy a kdeNeodoláte. 123RF.com

Farmářské trhy Kubánské náměstí

Kdy: každé úterý a čtvrtek od 8 do 18 hod. a v sobotu od 8 do 14 hod.

  • Kde: na Kubáni, Praha 10
  • Co: vyhledávané tržiště nabízí sortiment od pečiva přes mléčné výrobky a maso až po ovoce a zeleninu, specialitou jsou grilované ryby
  • Farmářské trhy Tylovo náměstí
  • Kdy: pondělí až pátek od 8 do 14 hod.
  • Kde: Tylovo náměstí, Praha 2

Co: čerstvé farmářské potraviny, neošizené, poctivé a plné chuti. Ovoce, zelenina, pečivo, maso, uzeniny, ryby, květiny, mošty, džemy, med, houby, koření, víno, sýry, vejce, mléčné výrobky a další dobroty od českých producentů, ale také zajímaví zahraniční hosté například v podobě mořských ryb, italských oliv nebo slovenských sýrů.

Poznámka: vybrané soboty od 9 do 15 hod. zde můžete navštívit exotické trhy. Dříve se říkávalo, že na Tyláku a v nejbližším okolí najdeš všechno, dnes to platí dvojnásobně.

Víkendový nákup z farmářského trhu: kdy a kdeFarmářská loď Podskalí u Výtoně. Foto Ivan Kuptík

  1. Farmářské trhy Náplavka
  2. Kdy: každou sobotu od 8 do 14 hod.
  3. Kde: vltavská náplavka, Rašínovo nábřeží, blízko Palackého mostu, Výtoň, Praha 2
  4. Co: farmářský sortiment, pro který si jezdí Pražané z celého města, aby nákup spojili s víkendovou procházkou kolem Vltavy – nakoupíte čerstvou českou letní zeleninu a ovoce, sýry, uzeniny, maso z malých farem, křupavý chleba, pochutnáte si na skvělé kávě.

Tradicí se stal farmářský trh Náplavce na Rašínově nábřeží, který se koná každou sobotu od 8:00 do 14:00 a to od přibližně poloviny února a konec před zimní přestávkou je v polovině prosince.

Nakoupit si zde můžete například sezónní ovoce a zeleninu, kváskový chléb z kamenné pece a jiné druhy pečiva, maso, uzeniny, ryby, vajíčka, mléčné výrobky, řezané květiny a mnoho dalšího.

Je zde také možnost se občerstvit širokou škálou jídel od různých druhů poctivých burgrů, přes klasiku v podobě halušek až po speciality typu ústřic a vše zapít pivem z lokálních minipivovarů nebo čerstvě mletou kávou. 

Víkendový nákup z farmářského trhu: kdy a kdeIlustrační foto 123RF.com

Specialitou zdejších trhů jsou také tematické soboty, kdy bylo možné si v polovině února zakoupit zabijačkové speciality, následovat bude v květnu Růžový máj, poté 20.6. Pivní trh a v polovině listopadu Svatomartinské slavnosti. 

Škoda, že v současné době jsou i tyto trhy mimo provoz a že všichni očekáváme uvolnění prodejních podmínek.

Nejsou jen trhy prozářené sluncem a pohodou

Veterináři zjistili nedostatky u jednoho z prodejců na Hradčanské v Dejvicích a na Zličíně. Ten samý prodejce opět nevyhověl. Prodejce nabízel prošlé párky nebo nechutnou paštiku, prodával masné výrobky, které nebyly na prodejním stánku chráněné proti kontaminaci a v nevyhovujících teplotách.

V Dejvicích prodejce nabízel na 172 kg různých masných výrobků, které byly uchovávány a uváděny na trh při teplotě prostředí 16 °C. Prodejní stánek nebyl vybaven chladícím zařízením. Ve stánku chyběl přívod teplé nebo studené pitné vody. U výrobků nebyly data použitelnosti či minimální doby spotřeby a navíc nebyl u stánku uveden přesný obchodní název firmy a další náležitosti.

Na Zličíně u stejného prodejce zjistili ta samá pochybení. Navíc nabízel telecí paštiku, která jevila smyslové změny a  krůtí párky s prošlým datem použitelnosti. Tyto potraviny veterináři znehodnotili  barvivem, jak se to běžně dělá u závadných potravin. Hrozí mu vysoká pokuta, podle zákona  to sice může být až 50 milionů, každá pokuta je přiměřená přestupku.

Kontroly na trzích

Loni provedli veterináři na trzích v ČR celkem 460 kontrol, asi o 40 procent víc než v roce 2017. Procento závad se přitom meziročně snížilo. Alespoň jedno porušení předpisů zjistili veterinární inspektoři loni v 87 případech, o rok dříve jich bylo 82. Výše v roce 2018 uložených pokut se přiblížila 400.000 Kč.

Veterináři kontrolují přes 270 trhů v celé ČR. Nejčastější nedostatky? Označování potravin, prokazování jejich původu, problémy s dodržováním teplot, nedostatečná ochrana potravin před vnější kontaminací, nedostatky při manipulaci s potravinami při přepravě a pochybení při skladování živočišných produktů.

Podmínky prodeje na farmářských trzích najdete na stránkách Státní veterinární správy.

Budete mít zájem:  Češi mají zřejmě strach z preventivních prohlídek

Redakce s použitím internetových zdrojů a údajů městských částí, foto 123RF.com

Jak plánovat jídlo a nákup potravin

Často se mě ptáte, jak plánovat jídlo. Jak si dopředu rozvrhnout, co budete vařit, aby se vám lépe nakupovalo a lépe hospodařilo se surovinami. Abyste nemuseli nic vyhazovat a abyste se nedostávali do bezradné situace, že není z čeho vařit.

Vezmu to úplně od základů, moje rady dnes budou velmi jednoduché a velmi praktické, takže pokud jste v kuchyni jako doma a tyhle rozhodovací a plánovací problémy nemáte, asi tu nic překvapivého nenajdete. Přesto zůstávám v pevné víře, že má doporučení mohou být užitečná těm, kdo teprve stojí na prahu své domácí kuchařské kariéry.

Jak a kdy se vaří u mě doma

Nejdřív vás zasvětím do toho, jak často a kdy se vaří u mě doma, ať jsou vám jasné souvislosti a omezení mého systému.

Držím se názoru, že když už nemám pod kontrolou školní obědy a obědy v kantýně, musím se postarat o to, že aspoň večeře bude plnohodnotná, zdravá a poskytne dostatek živin pro všechny mé blízké. Nemám žádnou jistotu, že jim oběd dal, co bylo třeba. Natož že ho snědli.

Chleba s něčím tedy k večeři nepřipadá v úvahu. Ten je dobrý tak na svačinu.

Doma všichni snídáme, z domova si odnášíme svačiny. Během odpoledne se zase postupně doma scházíme, svačíme a nejpozději v době večeře jsme komplet.

Víkendové vaření je pochopitelně trochu jiné a závisí hlavně na tom, jestli jsme vůbec přítomni nebo ne. Místo večeře vařím raději pořádný oběd a večer si můžu dát pohov. Jedno kompletní jídlo denně podle mě stačí, na poli nepracujeme a po horách nelezeme. Večeře u nás může být o víkendu jednodušší a prostší.

Suma sumárum to dává sedm příležitostí k vaření týdně plus nějaké drobnosti navrch.

Týdenní jídelníček

  • Nejspíš vás ze všeho nejvíc zajímá, jestli si dělám týdenní plány večeří a rozpisy jídel a jestli podle toho nakupuju.
  • Nedělám a nenakupuju.
  • Jednak bych to nedodržela, druhak bych musela všechna tahle jídla převést na nákupní seznam, za třetí bych byla nahraná, kdyby zrovna něco nebylo v obchodě k dostání a za čtvrté existuje mnohem jednodušší řešení založené na obyčejném selském rozumu.

Tím jídelníčky na celý týden rozhodně nezatracuju.

Jsou pořád lepší než bezradné vymýšlení večeře za pět minut šest večer v podmínkách špatně zásobené kuchyně, ale pořád jim chybí spontánnost a radost z momentální inspirace.

Plánování jídla á la Florentýna

Na domácí vaření se už douho nedívám jako na seznam plánovaných jídel. Řekla jsem, že potřebuji sedm pořádných jídel za týden. Pět na všednodenní večeře a dvě na víkendové obědy.

Tahle pořádná jídla jsou základ celého rodinného týdenního jídelníčku.

Vymýšlení těchto jídel je pro mě docela obyčejná kombinatorika. Každé jídlo vzniká ve třech krocích:

  1. Nejdřív vezmu jakoukoli zeleninu v dostatečném množství, aby byla na talíři vidět. Nejraději sáhnu právě po tom, co je zrovna v sezóně.
  2. Vyberu si, čím zeleninu doplním. Ptám se sama sebe, jestli masem, drůbeží, rybou, vejci, mléčnými výrobky nebo luštěninami. To je šest základních bílkovinných skupin, víc jich není, a v pořádném jídle by vždycky jedna z nich měla být.

    V tomto kroku ještě vůbec nemusím mít konkrétní představu o jídle, ta teprve přijde.

    Důležité je si uvědomit, že pomocí základních kuchařských technik se dá spojit dohromady do jednoho jídla v podstatě jakákoli zelenina a jakákoli bílkovina.

    Tak například zelené fazolky + vejce = fazolkový salát z minulého článku. Nebo salát + kuřecí maso = caesar salát. Nebo papriky + mleté maso = plněné papriky.

  3. Úplně nakonec vymýšlím přílohu. Ta je pro sedavého člověka moderního typu až ta poslední v pořadí důležitosti, protože přidává jídlu zbytečné kalorie a zejména večer už takto získanou energii těžko využije na něco lepšího, než na tvorbu tukových zásob.

    Někdy se dá příloha přímo zakomponovat do jídla, tak například do plněných paprik snadno propašujete rýži, bulgur nebo kuskus, někdy to ale vyjde tak, že ji vařím extra.

Nákupní seznam pro hlavní jídla týdne

Když se tedy doma chystá týdenní nákup, jako hlavní položky potřebuji bez velkého přemýšlení pořídit:

  • zeleninu na sedm jídel
  • maso, vejce, ryby, drůbež, mléčné výrobky a luštěniny na sedm jídel
  • trochu příloh, pokud doma došly

To všechno doma v dobré kondici týden vydrží, pokud to bude správně uložené.

Všimněte si, že v tuhle chvíli pořád ještě přesně nevím, co budu vařit, ale vím, že mám z čeho vařit a že toho bude přesně akorát.

Nákupní seznam pro ostatní vaření

  • Ke snídaním jíme hlavně kaše, müsli a jogurty, takže jednou týdně při velkém nákupu dokupujeme to, co dochází, plus zásobu mléka a bílých jogurtů na týden.
  • Ke svačinám do školy využíváme velký svačinový tahák, takže potřebujeme pořídit odpovídající zásobu pečiva, másla, sýrů, křupavé zeleniny a materiálu na pomazánky. Pečivo se nejsnáze ze všech potravin dokupuje i v průběhu týdne, takže si s tímto bodem moc velkou hlavu nedělám.
  • Ovoce jíme v malém množství ke snídani, na svačiny dopoledne i odpoledne, občas něco odšťavníme, takže ho nakupujeme jen podle toho, co se nám zrovna líbí a co nám připadá čerstvé a v dobré kondici.
  • Pokud bych měla doma připravovat i obědy, budu se držet podobného pravidla, jako u večeří. Takže bych jen zvýšila nakupované množství uvedených surovin, aniž bych přesně předem věděla, co z nich vlastně budu vařit.

Moje pravidlo pro nakupování tedy zní:

Nemusíte plánovat, abyste měli večeře pod kontrolou

Stačí mít pod kontrolou suroviny, ze kterých jídla poskládáte. Tedy hlavně zeleninu a hlavně bílkoviny, no a taky trochu sacharidových příloh. Těch podle toho, kolik energie má jídlo doplnit. Kancelářsky pracujícím a doma sedícím jen trochu, těžce pracujícícm a intenzivně sportujícím hodně.

Vlastně je to takové malé kuchařské lego.

Suroviny jsou jako kostičky, ze kterých stvoříte jídelní dílo. Vezmete hrst zeleninových kostiček, hrst bílkovinových kostiček, hrst sacharidových kostiček a dáte se do toho.

Někdy je ke stavbě potřeba návod (čili recept), zejména pokud se nacházíte na nejisté měkké půdě, ale někdy stačí jen obecné poznatky o statice a logice staveb (čili porozumění základním kuchařským technikám) a jde to samo.

Budete mít zájem:  Spina bifida (rozštěp páteře) – příznaky, příčiny a léčba tohoto problému

Jak mít představu, co doma dochází a co je třeba dokoupit – aneb sdílený nákupní seznam

Moderní žena má k dispozici moderní prostředky, jak řídit a plánovat nákup ve své domácnosti. Tak například se chybějící suroviny dají zapisovat do chytrého telefonu.

Ale to ještě není všechno. Některé aplikace umožňují, že do tohoto nákupního seznamu vidí víc členů domácnosti a můžou do něj sami připisovat další položky k nákupu.

Ani tím možnosti plánování nekončí. Když pak jdete na nákup, můžete si v seznamu odškrtávat. Tím i ostatní členové vidí, co jste už koupili, a nestane se, že to v dobré víře po cestě domů koupí taky.

Tenhle seznam se prostě stále synchronizuje a když to vezmu do důsledku, můžete poslat drahou polovičku na nákup a než tam dorazí, sepsat mu přes mobil seznam a pak jen tiše při kávičce online sledovat, kterak odškrtává jednotlivé položky a háže je do košíku.

U nas doma se na tyto účely používá aplikace Cozi, která je zdarma, pokud vám nevadí základní funkčnost a jakési reklamy (mně nevadí).

Všichni do ní máme svůj vlastní přístup, ale chováme se v ní jako rodina, která patří dohromady. Takže si navzájem můžeme upravovat seznamy a nakupovat si potřebné věci. Aplikace zvládne různé seznamy, nejen potraviny. Klidně si tam pište i drogerii nebo stavebniny. Nebo přehled věcí, které musíte zabalit s sebou na dovolenou.

Víkendový nákup z farmářského trhu: kdy a kde

Pár drobných rad na závěr ohledně plánování a nakupování jídla

  • Ze všeho nejdřív si spočítejte, kolik jídel za týden potřebujete uvařit a podle toho nakupte sezónní zeleninu. Po pár týdnech budete mít množství vychytané. Totéž proveďte s hlavními zástupci bílkovin.
  • Čerstvé a průmyslově nejméně zpracované potraviny se nachází podél obvodových zdí uvnitř obchodu. Maso, pečivo, mléčné výrobky, mraženou zeleninu, čerstvou zeleninu a ovoce – to vše je umístěné při zdi. Ve vnitřních regálech se pak nachází všechny možné polotovary a trvanlivé potraviny, tedy nejen těstoviny, rýže a další přílohy, ale taky mouky, cukr, sušenky, oplatky, sladkosti, instantní jídla, konzervy a věci, které zas tak moc při vaření nepotřebujete. Vemte to tedy pěkně dokola a budete mít v podstatě nakoupeno vše potřebné.
  • Pokud máte ve svém okolí trh nebo něčí zahradu s čerstvou místní zeleninou, choďte tam.

Zelenina = základ jídla

Možná se stejně ještě pořád ptáte, jak je to vlastně s tou zeleninou. Když už si ji nakoupíte a máte doma, jak z ní vymyslet potřebné množství jídel.

Všechno to začíná, jak jsem už naznačila, tím, že rozumíte základům vaření, tedy vaření, zadělávání, dušení, pečení, smažení a zapékání.

Jakmile máte tyto úpravy v malíčku, je vám hned jasné, že s kažou zeleninou můžete provést nejmíň šest různých věcí: můžete ji uvařit, zadělat, podusit, upéct, usmažit nebo zapéct.

To je docela slušná dávka inspirace hned od začátku a to jsme se ještě nezačali bavit o tom, jak do jídla dostat bílkoviny a sacharidy. Tím se možnosti ještě násobí.

Víkendový nákup z farmářského trhu: kdy a kdePro všechny případy jsem ale o tom, jak se naučit kombinovat zeleninu s ostatními surovinami a vytvářet z ní rychlé večeře, napsala celou jednu novou kuchařku. Chtěla jsem její prodej spustit dnes, ale jelikož jsme stále ještě zavaleni nevyřízenými objednávkami z předprodeje od členů E-mailového klubu, bude to ještě pár dní trvat. Tak vydržte, brzy se objeví i tady v e-shopu oficiálně, nejen jako tajný produkt 🙂

A moje otázka na dnešek zní: jak plánujete nákup vy? Kolikrát týdně chodíte do obchodu a v jaké fázi vymýšlíte, co budete vařit? Před nákupem, nebo až po něm?

Víte, kde všude se v Praze konají farmářské trhy?

– foto: google

BIOTRH TOLCŮV DVŮR

Trhy se konají jedenkrát měsíčně s vyjímkou prázdninových měsíců, nejbližší termíny trhů: 20.10., 24.11., v rámci střediska celoroční propagace zdravé výživy, hospodářský dvůr s vlastním chovem a unikátní faunou, farmářské trhy anebo staročeské jarmarky.

  • FARMÁŘSKÉ TRHY PRAHA – MODŘANY
  • Každý týden ve čtvrtek trh určený především pro obyvatele Modřan nabízí vedle klasického sortimentu navíc také ryby.
  • FARMÁŘSKÉ TRHY PROSEK
  • Každý týden v úterý a v sobotu trhy určené pro obyvatele městské části s klasickou nabídkou farmářského zboží.
  • FARMÁŘSKÉ TRHY NA CHODOVSKÉ TVRZI
  • Každý měsíc druhou sobotu trhy nabízejí nejrozmanitější produkty tuzemských farmářů, jako jsou ovoce, zelenina, bylinky, regionální speciality, kvalitní uzeniny, mléčné výrobky nebo chléb a pečivo.
  • FARMÁŘSKÉ TRHY NA KULAŤÁKU

Každý týden v sobotu je tento trh jedním z nejvyhledávanějších pražských farmářských trhů. Nabízí pestrou nabídku zemědělských plodin, mléčných výrobků, masa a uzenin, pro rodiče pak i dětský koutek. Navíc pořádá tematické dny.

  1. FARMÁŘSKÉ TRHY NA PARKOVIŠTI PŘED GALERIÍ BUTOVICE
  2. Každý týden ve středu trh kromě klasického farmářského sortimentu vyniká velkým výběrem koření a také kreativními tematickými dílnami pro děti
  3. FARMÁŘSKÉ TRHY NA PĚŠÍ ZÓNĚ ANDĚL

Každý druhý pátek v měsíci čerstvé potraviny a nápoje uprostřed ruchu smíchovského centra nabízejí zdravou alternativu ke klasické nabídce supermarketu. Vyplatí se přijít ráno pro domácí pečivo.

  • FARMÁŘSKÉ TRHY PŘED NÁKUPNÍM CENTREM ARKÁDY
  • Každý týden ve středu tento trh přináší klasickou nabídku čerstvého pečiva, ovoce a zeleniny doplňují včelařské produkty, výrobky z pštrosí farmy i ekodrogerie.
  • FARMÁŘSKÉ TRHY U STANICE METRA HÁJE
  • Každý týden v pondělí na trhu prodej třeboňských kaprů, slovenských sýrů, frgálů, krůtího masa nebo dřevěných hraček a košíků.
  • FARMÁŘSKÉ TRHY V BĚCHOVICÍCH
  • Každé úterý trh s klasickým farmářským sortimentem, kde lze koupit čerstvé pečivo, ovoce, zeleninu i mléčné výrobky.
  • FARMÁŘSKÉ TRHY V LETŇANECH
  • Každou sobotu trh zásobovaný českými a moravskými trhovci nabízí čerstvé sezonní ovoce a zeleninu, pečivo, uzeniny i mléčné výrobky.
  • FARKÁŘSKÉ TRŽIŠTĚ FRANTIŠEK
  • Každý týden ve čtvrtek naleznete na tomto trhu kromě klasického sezonního sortimentu také možnost nechat si dovézt nákup na elektrokole až domů.
  • FARMÁŘSKÉ TRŽIŠTĚ JIŘÁK
  • Každý týden ve středu a v sobotu můžete navštívit tento trh, který nabízí tradiční zvyky, tematické stánky s velikonočním, zabijačkovým anebo vánočním zbožím.
  • FARMÁŘSKÉ TRŽIŠTĚ KUBÁŇ

Každý týden v úterý, čtvrtek a v sobotu vyhledávané tržiště nabízí sortiment od pečiva přes mléčné výrobky a maso až po ovoce a zeleninu. Specialitou jsou grilované ryby.

  1. FARMÁŘSKÉ TRŽIŠTĚ NÁPLAVKA
  2. Každý týden v sobotu je na nábřeží k dostání farmářský sortiment, pro který si jezdí Pražané z celého města, aby nákup spojili s víkendovou procházkou kolem Vltavy
  3. FARMÁŘSKÉ TRŽIŠTĚ NA SLUNEČNÉM NÁMĚSTÍ
  4. Každé pondělí trh zásobovaný českými a moravskými trhovci nabízí čerstvé sezonní ovoce a zeleninu, pečivo, uzeniny i mléčné výrobky.
  5. FARMÁŘSKÉ TRŽIŠTĚ NA PARKOVIŠTI PŘED PRODEJNOU BILLA
  6. Každý týden v sobotu farmářské tržiště, které nabízí klasický sortiment výrobků od ovoce a zeleniny přes uzeniny a mléčné výrobky až po proutěné zboží a košíky.
  7. HOLEŠOVICKÝ FARMÁŘSKÝ TRH

Každý týden od pondělka do soboty tržiště umístěné v secesní hale č. 22 Holešovické tržnice; denně otvírá desítky stánků drobných pěstitelů s čerstvou zeleninou, ovocem, medem, kořením ad. Každou druhou sobotu v měsíci pak sortiment doplňují uzeniny, mléčné výrobky i pečivo.

  • HOSTIVAŘSKÉ FARMÁŘSKÉ TRHY
  • Každý týden v úterý lze na trhu zakoupit čerstvé potraviny z ekologického zemědělství, které je založeno na šetrném přístupu k přírodě.
  • KARLÍNSKÉ FARMÁŘSKÉ TRHY
Budete mít zájem:  7 tipů proti jarní únavě

Každý týden v sobotu tržiště osmé městské části nabízí české a moravské výrobky certifikované Agrární komorou ČR. Trhy často mívají svoje tematické zaměření, k dispozici je i dětský koutek.

  1. RADOTÍNSKÉ FARMÁŘSKÉ TRHY
  2. Každý týden v pátek – skvělé pečivo sladké i slané, mošty, květiny a velký zájem lidí dokazují, že farmářské trhy jsou žádané všude v Praze.
  3. SELSKÉ TRHY V NÁRODNÍM ZEMĚDĚLSKÉM MUZEU

Příležitostně konané selské trhy s vesnickou idylou uprostřed Prahy. Na dvoře jsou kromě farmářského zboží i živé ovce, slepice, králíci nebo holubi.

  • SELSKÝ TRH NA SUCHDOLE
  • Každý týden ve čtvrtek čerstvé potraviny od domácích prodejců, kteří se zaměřují na prodej ovoce a zeleniny.
  • VENKOVSKÉ TRHY ČAKOVICE
  • Každý týden ve středu trhy nabízejí osvědčený sortiment farmářské produkce, ať to jsou čerstvé uzeniny, pečivo, zelenina, sýry, ryby, nebo med.
  • VYSOČANSKÉ FARMÁŘSKÉ TRHY
  • Každý týden v sobotu vnitřní podoba farmářských trhů je reprezentativním výběrem toho, co nabízejí i klasické trhy: stánky jsou umístěny na prostranství mezi jednotlivými obchody.
  • ZBRASLAVSKÉ JARMARKY
  • V sobotu trhy s regionálními a českými potravinami, které Zbraslavanům a lidem z okolí nabízejí v domácím prostředí kvalitní suroviny.
  • ČESKÝ FARMÁŘSKÝ TRH DOLNÍ POČERNICE
  • Každý týden v pátek farmáři z Čech a Moravy nabízejí klasické sezonní produkty, jako jsou pečivo, uzeniny, sýry anebo zelenina.
  • ČESKÝ FARMÁŘSKÝ TRH KLÁNOVICE
  • Každý týden v sobotu i v této menší pražské městské části si zákazníci rádi nakoupí sezonní zeleninu a ovoce, kravské a kozí sýry, vajíčka, med, víno či uzeniny a květiny.
  • Zdroj: Praha.eu

Víme kdy a kde se otevřou farmářské trhy | Žena.cz

Máte rádi čerstvý křupavý chléb, uleželé hovězí nebo domácí sýr a  máslo? Víme, kde ho můžete koupit a ještě si užít zábavu v podobě pravého Masopustu!

Farmářské trhy se u nás stávají oblíbenou formou víkendových nákupů. Mnoho lidí rádo zajde pro čerstvou zeleninu nebo jiné suroviny, které chutnají, jako od babičky. V Praze je nejvyhledávanějším místem pro nákupy farmářské tržiště Jiřák a Náplavka.

Nová sezóna je tu!

Během zimních měsíců se farmářská tržiště musela uzavřít. Po krátké pauze pro nás mají dobrou zprávu. Jiřák už je od tohoto týdne opět v provozu. Vynikající domácí pochutiny si zájemci mohou přijít nakoupit ve středu a v sobotu až do konce sezóny.

Vltavská Náplavka u Palackého mostu přivítá po zimě své první návštěvníky tuto sobotu 18. února od osmi hodin. Specialitou v nabídce budou Podskalské grundle. Oblíbená pochutina ještě z dob první republiky. Nechyběli na žádném stole v hospodě v dělnické čtvrti Podskalí.

Na Jiřáku zavoní medové výrobky

Kromě klasického sortimentu v podobě čerstvého pečiva, sýrů, másla a mléčných výrobků si návštěvníci mohou zakoupit celou řadu výrobků a pochutin z medu. Pánové si pochutnají na domácích uzeninách a čerstvém masu. K pořádné flákotě patří i netradiční chutney a čerstvé koření. S oteplováním se na stánkách bude objevovat sezónní ovoce, zelenina a květiny.

Žižkovský Masopust na Jiřáku

Přijďte si oživit, jak to vypadalo na fašankové oslavě v Praze. Pravý Žižkovský masopust odstartuje 18. února dětským maškarním odpolednem v Paláci Akropolis. Celá akce vyvrcholí 21.

února velkým masopustním průvodem, který projede Žižkovem z náměstí Jiřího z Poděbrad. Celá veselice bude tradičně do posledních minut před Popeleční středou 22.

února, kdy podle liturgického kalendáře začne postní období.

Čtyřdenní program, který pořádá městská část Praha 3.  Dopoledne 21. února bude patřit staročeské zabijačce a farmářskému trhu. Masopustní průvod bude vyrážet od kostela Nejsvětějšího Srdce Páně v 17 hodin. Oslavy se pak vrátí zpět na náměstí Jiřího z Poděbrad.

  Video Mohlo by Vás také zajímat: K testování školáků nemáme žádné informace, velmi se toho obáváme, říká Jirásko | Video: Michael Rozsypal

Nákup venku je méně rizikový než v supermarketu, protestují farmářské trhy

Organizátoři farmářských trhů s poukazem na odborník upozorňují, že nákup potravin venku je mnohem méně rizikovým než v klimatizovaných hypermarketech. Asociace farmářských tržišť ČR proto opakovaně žádá vládu, aby otevření farmářských tržišť umožnila.

Nákup venku je bezpečnější než uvnitř

To, že je od půlky února opět zakázán prodej na farmářských trzích, považuje Asociace farmářských tržišť ČR za diskriminační.

Pokud stát ponechá otevřeny prodejny potravin a zakáže provoz farmářských trhů, je tím významná skupina producentů, především rodinných farem, poškozena.

Hlavní náplní trhů je právě prodej potravin, navíc na čerstvém vzduchu, kde je nakupování podle odborníků bezpečnější než v klimatizovaných kamenných prodejnách, komentoval Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť České republiky.

Že je nákup potravin venku z hlediska rizika nákazy bezpečnější než nákup v kamenné prodejně, potvrzuje i viroložka Ruth Tachezy, vedoucí Národní referenční laboratoře pro papillomaviry a polyomaviry.

Uzavřená místnost s infikovaným člověkem je riziková, čím déle někdo vydechuje virus do vzduchu, tím více ho tam je. Z toho vyplývá, že uzavřené obchody s velkým množstvím lidí jsou rizikovější.

Venku fouká vítr, svítí slunce a virus se nemůže tak koncentrovat, uvedla Tachezy.

Řada farmářů zkrachuje, upozorňuje Asociace

Asociace farmářských tržišť ČR proto opakovaně žádá vládu, aby provoz farmářských trhů umožnila.

V posledním dopise, který Asociace poslala před několika dny, mimo jiné stojí: Důrazně a opakovaně zároveň žádáme, abyste odstranili diskriminaci farmářských trhů vůči ostatním prodejnám potravin a narovnali tak stav, který farmářské trhy poškozuje, tím, že je zahrnete zpět do výjimek, tedy povolíte prodej na nich za dodržení bezpečnostních opatření anebo budete plně kompenzovat ušlé tržby, a to nejen nám pořadatelům, ale především řadě rodinných farem, výrobcům, zpracovatelům.

Podle Asociace totiž velké části českých farmářů a pěstitelů hrozí krach a řada, jelikož farmářské trhy jsou pro většinu z nich jediným místem, kde mohou prodávat své produkty.

Ti, kteří stihli na situaci zareagovat pružně, prodávají své produkty na internetu, jsou to ale jen malí hráči v internetovém prodeji a konkurence velkých prodejců je obrovská. Prodej čistě farmářských potravin v online podobě prostě nefunguje a prodejcům zdaleka nepokryje ani náklady.

Pokud se farmářské trhy brzy neotevřou, hrozí, že už se neotevřou nikdy, protože na nich jednoduše nebude mít kdo prodávat, dodal Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť České republiky.

Asociace farmářských tržišť ČR rovněž upozorňuje, že farmářské trhy jsou otevřeny i v sousedním Německu a Rakousku. V obou zemích je nicméně výrazně lepší epidemiologická situace.

Na Slovensku, kde je situace z pohledu epidemie a zátěže nemocnic podobně kritická jako ČR, je prodej na trzích také zakázán.

Nicméně i na Slovensku se ozývají organizátoři trhů s podobnými argumenty jako jejich čeští kolegové a žádají jejich otevření.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *