Vědci vyšlechtili zlaté brambory

Hlavní strana > Relax > Zábava

Vědci vyšlechtili zlaté brambory

01.10.2017 15:06

Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě vyšlechtil novou odrůdu brambor s tmavomodrou slupkou i dužninou.

Je to jeho druhá odrůda s nezvyklou barevností hlíz, dříve už ústav představil fialovou Valfi.

Nová odrůda s hlízami ve tvaru rohlíčku, která dostala název Val Blue, se v kuchyni dá použít jako příloha, ale i do salátů, řekla Jaroslava Domkářová, která se v ústavu tímto šlechtěním zabývá.

Ze čtyř společností v ČR, jež se věnují šlechtění brambor, se pouze výzkumný ústav zaměřil na odrůdy s jinou než světlou dužninou. Ani ve světě takových odrůd brambor s tmavou barvou moc není.

„Proč by nemohly být i modré, když jsou jen žluté a bílé?“ poznamenala Domkářová. Dodala, že tmavé hlízy obsahují antokyanové barvivo, čímž o něco více prospívají lidskému zdraví. Vyšlechtění nové odrůdy trvalo přes deset let.

Zaregistrovaná byla letos a na agrosalonu Země živitelka za ni výzkumný ústav dostal ocenění Zlatý klas.

Netradiční barevnost havlíčkobrodských odrůd vychází z původních volně rostoucích druhů brambor. „Ale šlechtění touto cestou nešlo, trochu se na ně pozapomnělo,“ vysvětlila Domkářová. Tmavé brambory je nejlepší vařit ve slupce. „Ostatně všechny hlízy brambor by se měly vařit v páře a ve slupce, aby v nich zůstaly všechny zdraví prospěšné látky a vitamíny,“ podotkla.

Výzkumný ústav bramborářský funguje od 20. let minulého století. Kromě výzkumu a šlechtění rovněž pečuje o národní genobanku brambor obsahující už více než 2550 vzorků. Zastoupeny v ní jsou planě rostoucí brambory z Peru i odrůdy vyšlechtěné od konce 19. století po současnost. „Jsou dostupné pro výzkum, šlechtění, studijní účely i různé výstavy,“ uvedla Domkářová.

V genobance, která se podobá velké lednici s teplotou nastavenou na deset stupňů Celsia, jsou drobné rostliny brambor uchovávány v uzavřených zkumavkách. Deset hodin denně jsou vystaveny světlu.

V takových laboratorních podmínkách vydrží některé rostlinky měsíce, jiné i dva roky. Pak se musí regenerovat.

Genobanka je součástí Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agro-biodivezity.

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

1

Jak se dělají americké brambory: Rady a tipy, díky kterým budou chutnat dokonale!

Stává se vám, že vždy, když připravujete oblíbené americké brambory doma, jsou tvrdé nebo naopak rozmočené a o správně křupavých amerických bramborách se vám jen zdá? Dokonalé americké brambory nejsou žádná věda, stačí dodržet tato pravidla.

Aby byly domácí americké brambory chutné a křupavé, je potřeba dbát na kvalitu, ale vybrat také správný varný typ.

V ideálním případě sáhněte po salátových bramborách typu A, které jsou méně škrobnaté, pevnější a vydrží v troubě i o trochu déle, aniž by se rozvařily a rozpadly. Pokud mají brambory hezkou slupku, neloupejte je.

Budou mít intenzivnější bramborovou chuť a budou i lépe vypadat na talíři.

Americké brambory osolte až hotové!

Větší brambory nakrájejte na měsíčky, menší kusy překrojte pouze na polovinu a připravte kořenicí směs. Na americké brambory se skvěle hodí mletá paprika, oregano nebo rozmarýn, ale můžete přidat také sušený nebo utřený čerstvý česnek.

Veškeré koření promíchejte s olivovým nebo řepkovým olejem a brambory ve směsi obalte. Ať už budete brambory péct jen pokapané olivovým olejem nebo se pustíte do experimentů s kořením a bylinkami, osolte je vždy až nakonec po vytažení z trouby.

Kdybyste je osolili dříve, sůl by z nich vytáhla všechnu vodu, brambory by se dusily ve vlastní šťávě a o křupavou kůrku byste přišli.

 

Brambory v troubě zaberou maximálně půl hodiny

Brambory rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Prvních 5 minut pečte brambory zprudka, poté teplotu snižte na 180 °C.

Pečte dalších 20 minut, dokud brambory nebudou měkké uvnitř a na povrchu křupavé. Pokud chcete dokonale zlatou kůrku, přepněte troubu v polovině pečení na gril.

Brambory během pečení neotáčejte, aby se nepotrhaly.

Domácí americké brambory chutnají s masem i jen tak s tatarkou

Americké brambory se hodí jako příloha například ke steaku z vysokého roštěnce s bylinkovým máslem nebo si na nich pochutnejte s treskou v bylinkové krustě. Fantasticky budou chutnat i místo hranolek s poctivým hovězím hamburgerem.

Doplněné domácí tatarskou omáčkou nepotřebují už nic dalšího a hrdě vám zastoupí hlavní chod. Že nemůže být salát syté jídlo? Jednoduše poskládejte pečené brambory na hotový salát spolu s grilovaným camembertem nebo kuřecími prsy.

Pokud jste americké brambory ještě sami nepřipravovali a chystáte se na ně poprvé, podívejte se na tento základní recept na výborné americké brambory s kořením a pusťte se směle do toho.

Nechte se inspirovat dalšími nápady na pokrmy z brambor. Osvědčené recepty, které skvěle chutnají, naleznete ZDE >>>

Autor: Karolína Fourová, Tereza Langmajerová

Brambory: varné typy

Kde jsou ty časy, kdy měly všechny brambory v českých obchodech název Radka, což byla převládající odrůda na domácím trhu. Výběr byl jednoduchý. Hlavně šlo o to, neodnést si domů brambory nahnilé nebo jinak poškozené. Fajnšmekři si brambory pěstovali sami anebo si pro ně jezdili k příbuzným na venkov.

Teď máme 157 v Česku registrovaných odrůd brambor, z toho 40 domácího původu. Tím výčet nekončí. Pulty projde dalších zhruba 200 zahraničních odrůd, v Česku neregistrovaných. Podle zákona stačí, když mají registraci v některém z členských států Evropské unie. Ale třeba rané brambory se k nám dovážejí až z Egypta, Maroka nebo Izraele.

Jak se v té záplavě orientovat? Lidové rčení radí, aby se všechny brambory neházely do stejného pytle. A totéž, i když jinými slovy, nařizuje také vyhláška Ministerstva zemědělství číslo 157/2003 Sb., kterou se řídí prodej brambor v českých obchodech. Ať už si je kupujeme v sáčku nebo volně ložené z přepravky, vždy musejí být stejné odrůdy a nesmí mezi ně být přimíchána odrůda jiná.

Kromě názvu odrůdy musí být na etiketě povinně uveden varný typ brambor a země jejich původu. Ale jsou tyto údaje ověřitelné? Je v sáčku s brambory deklarovaná odrůda? Co když si v dobré víře z obchodu přineseme místo odrůdy vyšlechtěné na salát brambory určené k přípravě kaše?

Že jsou brambory shnilé, naklíčené, strupovité nebo zelené, poznáme pouhým okem. Ale chuťové vlastnosti, které se skrývají pod slupkou, odborně se jim říká stolní hodnota, nedokáže při nákupu v samoob-sluze odhadnout ani odborník.

Vzhled není všechno

V minulosti byl dobrým vodítkem při výběru brambor tvar jejich hlíz. V zásadě platilo, že protáhlé tvary, rohlíčky nebo ledvinky, se nerozvářely, uvnitř byly lojovité a žlutomasé, proto se hodily do salátu. Naproti tomu světlejší kulaté hlízy obsahovaly více škrobu, takže byly po uvaření více rozsýpavé, tedy vhodné na kaši nebo do bramboráku.

Tohle vymezení už dávno neplatí. Šlechtitelé v celé Evropě – kromě Anglie, kde si potrpí na bělomasé rozsýpavé hlízy na pečení – vyšlechtili žlutomasé odrůdy oválného tvaru, avšak s různou pevností dužniny. Vybrat si pouhým pohledem kýžený varný typ se stalo prakticky nemožné. Spotřebitel je při výběru odkázán na to, co mu o bramborách sdělí etiketa.

Budete mít zájem:  S optimismem na depresi nechoďte

„Zda jsou brambory vhodné na salát nebo na kaši, poznám až po uvaření,“ říká profesor České zemědělské univerzity v Praze Karel Hamouz, který je zároveň členem hodnotitelské komise pro odrůdy Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

S pravostí deklarovaných odrůd je to ještě složitější. Tady tvar sice leccos napoví, ale skutečná jistota se dá získat až z testů DNA šťávy vylisované z brambor. K tomu je ale zapotřebí mít srovnávací vzorek příslušné odrůdy, který šlechtitelské firmy mohou, avšak nemusí poskytnout.

Země původu by spotřebitele nemusela zajímat, protože nic takového jako typická národní chuť brambor neexistuje. Konkrétně například Němci mají v největší oblibě nizozemskou odrůdu Annabelle, i když si ji pěstují na svých polích sami.

V jaké zemi byly brambory sklizeny, však může mít klíčový význam, pokud spotřebiteli zachutnaly natolik, že se je rozhodne vypěstovat na vlastní zahrádce.

Například nové brambory z Egypta jsou určené pouze k jídlu a rozhodně ne jako sadba na záhony. Zahrádkář by si mohl zamořit půdu rostlinnou chorobou, kterou by pak hmyz rozšířil i na další území.

Je-li na etiketě varování, že hlízy nejsou určené k sadbě, nelze ho brát na lehkou váhu.

Na etiketě nesmí chybět

Název odrůdy, varný typ a země původu. Dále pak adresa obchodní firmy, ze které musí být zřejmé, jedná-li se o výrobce, dovozce nebo prodejce.

Uvádět se musí také obchodní označení názvem skupiny (konzumní rané, konzumní pozdní) a u zabaleného zboží hmotnost v kilogramech. U skupiny konzumní rané brambory je povinností uvést barvu dužniny a tvar hlíz s případným označením „drobné“.

Hlízy by měly být nepoškozené, čisté, zdravé a suché, pevné a mít lehkou zemitou vůni a stejnoměrnou barvu.

Pramen: Vyhláška MZe 157/2003 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Povlak hlíny skryje vady

Konkurence na trhu zvýšila kulturu prodeje, proto se většina brambor prodává až po umytí. Je to dobře, neboť po odstranění povlaku hlíny se brambory ukážou ve své kráse nebo ošklivosti.

Protože se však brambory s drsnou slupkou a nepravidelným tvarem špatně myjí a kartáčují, sílí tlak, aby se pěstovaly jen odrůdy pravidelného tvaru s hladkou slupkou.

Ostatně právě proto, že krásně vypadá, je v Česku jednou z nejpěstovanějších odrůd Impala, o které však odborníci tvrdí, že nemá valnou stolní hodnotu.

Hezké české

Věřili byste tomu, že i mezi bramborami lze najít půvabné miss? Narazili jsme na ně v publikaci České odrůdy konzumních brambor 2010 z pera Českomoravského svazu šlechtitelů. U některých odrůd šlechtitelé přímo vyzdvihují jejich lepý tvar. Odrůdu MONIKA varného typu B například popisují jako velmi vzhlednou. Pěkného vzhledu je KRASA (B).

Přívlastek vzhledné si vysloužily AXA (AB), JUDITA (B), NANCY (BA), VENDULA (BA) a VERA (BA). Stále však platí, že láska prochází žaludkem, takže skutečnou hodnotu bramborových krásek poznáme až na talíři.

Do salátu či na kaši?

Rozdělení brambor do tří varných typů je pouze orientační, protože některé odrůdy mají znaky dvou sousedících typů. Brambory varného typu A, který by splňoval všechny požadavky na tuto skupinou kladenou, ve skutečnosti neexistují.

Dokonce i proslulé Keřkovské rohlíčky, které dozrají k nejlepší chuti v období Vánoc a jsou v Česku synonymem salátové brambory, nesou zařazení AB. Na salát se hodí i brambory BA.

Uklidnit nás může názor odborníků, že čisté áčko by vlastně nikomu ani nechutnalo, jak by bylo tuhé.

Nejlepší bramborová kaše, naprosto bez hrudek, se dá připravit z varného typu C, který je rovněž vhodný na smažené hranolky. Zlatou střední cestu představuje béčko s univerzálním využitím v kuchyni. Jak vidno, varným typům přiřazená písmena nevyjadřují sníženou nebo zvýšenou kvalitu, ale slouží k navigaci, jaké brambory se k čemu nejlépe hodí.

Přesto nás může čekat překvapení. Koupíme si áčko, kterému při vaření popraská slupka a při loupání se rozpadne. Brambora sice špatná není, ale nehodí se k deklarovanému účelu. K záměnám odrůd dochází, což odborníci vědí. Jak opomíjená je kontrola v tomto směru, lze vyvodit z prověrek Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Z celkového

počtu 769 odebraných vzorků na prověřování kvality a zdravotního stavu konzumních brambor byly pouze tři vzorky určeny ke kontrole odrůdové pravosti, všechny s vyhovujícím výsledkem. Údaje jsou z roku 2009, novější nejsou k dispozici.

  • Zařazení brambor do varných typů
  • Varný typ A, AB, BA s velmi pevnou či pevnou dužninou, nerozvářivé, velmi slabě moučnaté, lojovité, vhodné do salátu i jako příloha
  • Varný typ B, BC se středně pevnou až kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté, univerzální využití, jako příloha či do polévek
  • Varný typ C, CB s měkkou, kyprou a silně moučnatou dužninou, středně rozvařivé, vhodné do těsta a na kaši
  • Pramen: Českomoravský svaz šlechtitelů, Vyhláška MZe 157/2003 Sb.

Samozásobitelé nepolevili

Pravdou je, že obliba brambor v Česku klesá, alespoň z pohledu statistiky. Jejich spotřeba se u nás za posledních deset let snížila o 13 kilogramů na hlavu a rok.

Každý z nás jich v průměru sní 62 kilogramů za rok, zatímco v roce 2000 to bylo 75 kilogramů.

Pěstitelé jich proto sázejí méně, a jelikož se k nám čím dál víc tlačí zahraniční producenti, snížila se u nás výměra brambor za uplynulé desetiletí o polovinu. Z ciziny už pochází čtvrtina brambor na českém trhu.

Pozoruhodné je, že samozásobitelé si vypěstují brambor jen nepatrně méně, než tomu bylo před deseti lety. Čtvrtinu v Česku spotřebovaných brambor si domácnosti vypěstují sami. Podobně jako za vínem na jižní Moravu se jezdí pro brambory na Vysočinu k soukromým pěstitelům.

Oč přicházíme, když ve stravě opomíjíme brambory? Jejich hlízy jsou významným zdrojem vitamínu C, který se vařením zničí jen zčásti. Stále platí, že polovina denní potřeby vitamínu C se dá načerpat z brambor, ale musíme jich sníst 200 až 300 gramů za den. Dalšími vitamíny jsou B1, B2 a B6.

Brambory jsou chuťově neutrální, takže se jimi nelze přejíst. Mají vysoký obsah draslíku, a proto jsou zásadité povahy na rozdíl od kysele reagujících cukrů a tuků, které neutralizují. Mají tedy dietní vlastnosti. Další předností je, že neobsahují žádný alergen ani tuk – s výjimkou smažených hranolků. Navíc je v nich vláknina, zvaná střevní kartáč, která podporuje peristaltiku.

Kolik zdraví prospěšných látek v uvařených bramborách zůstane, záleží na způsobu jejich přípravy, jak zjistil Výzkumný ústav potravinářský Praha.

Obecně platí, že vařením ve slupce si uchovají vyšší výživovou hodnotu. Odborné komise hodnotí při degustacích brambory uvařené bez soli ve slupce a v páře.

Chuť jednotlivých odrůd zapíjejí mlékem, obdobně jako vinaři zajídají každý doušek jiskřivého moku kousky chleba.

Budete mít zájem:  Opar na rtu: co na něj pomáhá?

Alice Olbrichová

Stolní hodnota brambor

Konzistence: vyjadřuje odolnost dužniny vůči tlaku. Spolu s moučnatostí určuje zařazení odrůdy do varného typu.

Struktura: vyjadřuje jemnost nebo hrubost dužniny, moučnaté hlízy mají zpravidla hrubou strukturu.

Moučnatost: přímo souvisí s obsahem škrobu. Určuje zařazení do varných typů a způsob užití.

Vlhkost: pro konzum jsou vhodné hlízy slabě až středně vlhké. Příliš suchá dužnina je špatně polykatelná, silně vlhká je měkká a nechutná.

Nedostatky v chuti: hlízy s pachutěmi nebo příliš suché, silně vlhké či velmi hrubé jsou pro konzum nevhodné.

Tmavnutí vařených hlíz: jestliže po dvou hodinách od uvaření hlízy výrazně ztmavnou, nehodí se již pro konzum.

Varný typ: komplexní znak, který vyjadřuje převažující využití odrůdy. V prodeji jsou typy A, B a C. Existuje ještě typ D, který má pro svůj vysoký obsah škrobu pouze průmyslové využití.

Brambory pečené dohněda a křupavé hranolky způsobují rakovinu, tvrdí vědci

Jsou tmavší, křupavější a také rakovinotvorné. Řeč je o hranolkách nebo o bramborách pečených v troubě. Při tomto způsoby přípravy brambory vytvářejí akrylamid, který způsobuje rakovinu. Tvrdí to aspoň vědecká studie, kterou zveřejnila britská média.

Kdo by si rád nepochutnal na pěkně propečených bramborách nebo křupavých hranolkách? To vede většinu lidí k tomu, že nechávají péct brambory v troubě o něco déle. Vědci však přišli na to, že pečící proces vytváří v bramborách tzv. akrylamid, který výrazně podporuje riziko rakoviny.

Akrylamid se zpravidla používá v papírenském, stavebním, metalurgickém nebo textilním průmyslu a Evropskou agenturou pro chemické látky (FSA) byl zařazen na seznam látek, které vzbuzují zvýšené obavy.

Látka negativně působí na nervový systém, může způsobit halucinace, malátnost nebo necitlivost periferních částí těla.

Ale hlavně je klasifikována jako potencionální karcinogen kategorie 2A („pravděpodobný karcinogen“, pozn. red.) a je prokázaným mutagenem.

Tyto obavy vycházejí ze studií o chemickém akrylamidu, který se tvoří při procesu hnědnutí během pečení. Lidé by měli jíst tedy více vařených brambor, bramborové kaše anebo jídel připravovaných dušením.

Lehce připečené brambory způsobují rakovinu. Obsahují akrylamid, který se utváří v průběhu pečení. | David Háva

Vařené brambory do lednice nepatří

Dalším rizikovým faktorem je i skladování vařených brambor v lednici. Kvůli chladnému prostředí v lednici dochází ve vařených bramborách k chemickému procesu, který v nich vytváří tzv. „studená sladidla“, která silně podporují tvorbu akrylamidu.

FSA už tak varovala svou kampaní „Go for gold (Jdeme po zlaté)“ fast foody, různé obchodní potravinové řetězce nebo i výrobce brambůrek. Ohroženou skupinou jsou právě děti, které konzumují smažené potraviny a chipsy ve velkém.

Brambůrky mají vroubek. | archiv

Jak zdravě opéct brambory?

Před pečením v troubě brambory předem nakrájejte na větší kusy a předvařte je. Pokud je pak dáte upéct na vysokou teplotu, tak se díky vetší ploše spíše vysuší, než přepečou a vytvoří tak zdravější křupavý efekt. Barva brambor by tedy měla být světle žlutá nebo lehce nazlátlá.

Pečení brambor byste se ale však měli spíše vyvarovat. Pečicím procesem vytvoříte ve dvou bramborách tolik akrylamidu, jako byste jich snědli pět připravených na jiný způsob.

Ale jak říká spisovatelka knih o vaření Prue Leithová: „Měli byste se soustředit spíše na konzumaci zeleniny a méně masa, než démonizovat některé potraviny.“

Lapidárium: Příběh brambor — Česká televize

  • 00:00:04 5,
  • 00:00:06 5, 4,
  • 00:00:07 5, 4, 3,
  • 00:00:09 5, 4, 3, 2,

00:00:10 5, 4, 3, 2, 1…

00:00:47 Která by to mohla být květina?
Říkáte nejkrásnější? A tady?

00:00:56 Sasanka? Ne? Já už vím!
Hořeček barvičitý na Semické hůrce!

00:01:03 -Taky ne? Která by to mohla být?-Snad ne ten sibiřský kosatec?

00:01:10 -Ale kdepak! -Tak která?-Brambora!

00:01:15 -Já když nemám knedlík, mám hlad.-To já jsem pro brambory.

00:01:20 Brambory praseti,
a prasátko potom mně!

00:01:25 Toto je také brambora.
Peruánci jí říkají Moraya.

00:01:30 Stejnou našli nedávno archeologové.
2000 let starou, ale poživatelnou.

  1. 00:01:35 Brambory, jejich semena
    a zlaté předměty
  2. 00:01:40 tvořily součást pohřební
    výbavy indiánského náčelníka.
  3. 00:01:48 O 1500 let později vstoupil
    do jeho země bývalý pasáček vepřů.
  4. 00:01:53 Pozdějšímu španělskému generálovi Pizzarovi se podařilo neuvěřitelné.
  5. 00:01:58 Zbraněmi a intrikou vyvrátil
    nejmocnější indiánskou říši

00:02:04 na světě. Říši Inků.
Tím vstoupil do dějin.

00:02:10 Domů s sebou přivezl zlato…,

00:02:14 a tuto rostlinku. Botanici jí dali
jméno Solanum tuberosum.

00:02:19 Tak nějak se brambora dostala
z Peru na španělský královský dvůr.

00:02:26 Obyčejní lidé se jí báli.
Její plody jsou prý jedovaté.

00:02:32 A měli pravdu. Celá dvě století byla pěstována jen ve sklenících

00:02:37 králů a velmožů víceméně
pro okrasu. Nebo pro ten jed.

00:02:42 Angličané jí říkají potatoes,
Francouzi Pommes de terre,

00:02:47 Italové patata. Španělé jí dodnes
říkají po indiánsku – papas.

00:02:55 O 200 let později vstupuje
do Zemí koruny české vetřelec.

00:03:05 Pruský král Bedřich Veliký chtěl
oloupit Marii Terezii

00:03:10 o nejbohatší část její říše. Jeho
armáda je prý nejlepší v Evropě.

00:03:15 Vojáci vůbec nemají hlad.
Jedí kartofle.

00:03:20 Jsou to prý kořeny
od nějaké skleníkové rostliny.

00:03:26 Češi Prušáky, neboli Branibory,
vyhnali. Kartofle však zůstaly.

  • 00:03:32 S trochou posměchu je nazvali po
    vyhnaném nepříteli – bramborami.
  • 00:03:40 Brambory zachutnaly a vydaly se
    na vítěznou pouť celou Evropou.
  • 00:03:45 A pro její rozvoj znamenaly mnoho.
    Náhle bylo možné nakrmit
  • 00:03:50 desetitisíce lidí nutričně bohatou,
    a přitom levnou potravou.
  • 00:03:55 Lidé mohli začít pracovat ve
    větších uskupeních – v továrnách.
  • 00:04:00 Vynález parního stroje roztočil
    průmyslovou revoluci.
  • 00:04:05 Počet obyvatel Evropy se mohl
    ztrojnásobit, aniž by trpěli hlady.
  • 00:04:10 Během 30 let se brambory staly
    nejdůležitější potravou pro Evropu.
  • 00:04:15 Jen jednou Evropa pocítila, jaké by
    to mohlo být bez brambor.
  • 00:04:20 Před 150 lety přišla do Irska
    bramborová plíseň.

00:04:25 Záhy nebylo maso ani mléko. Tehdy
polovina Irů zemřela hladomorem.

  1. 00:04:30 Evropa se brambory učí vařit, ale
    v Peru už mají tisíc let za sebou
  2. 00:04:35 botanické pokusy, za které by
    se nemusela stydět současná věda.
  3. 00:04:40 Výzkumy prováděli ve svých
    střediscích vysoko v horách.
  4. 00:04:45 Jedním z takových výsledků bylo
    vyšlechtění rostliny,
  5. 00:04:50 která se dá nekonečně dlouho konzervovat, aniž by ztratila
  6. 00:04:55 své nutriční, kalorické
    a chuťové vlastnosti.
  7. 00:05:00 O podobné potravě pro astronauty
    sní už dlouho NASA.
  8. 00:05:24 V těchto ruinách, v nadmořské výšce
    4000 metrů na městečkem Pisac,
  9. 00:05:29 byly kdysi vědecké laboratoře. Mnoho odborníků je přesvědčeno,
  10. 00:05:34 že Inkové a jejich předchůdci
    znali klonování rostlin.
  11. 00:05:39 Proč a pro koho zde pracovali
    indiánští vědci?
  12. 00:05:46 Jiné centrum, u vesničky Muray,
    vytváří jakési mikroklima.
  13. 00:05:51 Tady, vysoko v horách, mohly
    být simulovány tropické podmínky.
  14. 00:05:56 Mezi bramborovými odrůdami
    jsou velké rezistenční rozdíly.
  15. 00:06:01 Ing.Julio Montenegro je přesvědčen,
    že obyvatelé naší planety
  16. 00:06:06 jsou ohroženi hladem díky nemocem,
    plísním a cizopasníkům brambor.
  17. 00:06:11 Obává se, že se i dnes může
    opakovat hladomor z Irska.
  18. 00:06:19 Tady vidíte příklad nemoci, se
    kterou se setkáváme stále častěji.
  19. 00:06:24 Brambora uvnitř už během růstu nebo v době skladování odumírá.
  20. 00:06:30 My hledáme druhy,
    které dokáží nemoci vzdorovat.
  21. 00:06:35 Ty pak dáváme zemědělcům,
    aby je pěstovali.
Budete mít zájem:  Dietou metabolismus nezrychlíte. Zkuste jógu

00:06:49 Jedním z nich je Jorge Segundo
Marca. Farmu má u řeky Urumbamby.

00:06:56 To jsou naše brambory.
Dostal jsem již několik ocenění

00:07:03 za nejlepší brambory v oblasti.
A také za kukuřici.

00:07:08 Za brambory to bylo
minulý a předminulý rok.

00:07:13 Mám jedenáct synů a mohl jsem
je uživit jen díky bramborám.

00:07:18 Ale je to dřina. Teď už je to lepší,
protože mi děti pomáhají.

  • 00:07:23 Chtěl jsem jim připravit lehčí
    život, než jsme měli my.
  • 00:07:28 Několik z nich vystudovalo
    vysokou školu.
  • 00:07:33 Jeden syn je lékař v Urubambě,
    Venancio je technik,
  • 00:07:38 Ruy pracuje jako vědec v Kalifornii.
  • 00:07:50 Brambory mají jedinečnou vlastnost.
    Mohou růst v tropech, v nížinách,
  • 00:07:55 v bažinatých oblastech, na okrajích
    pouští i vysoko v horách.
  • 00:08:00 Na políčkách peruánských hor rostou
    až do výšek 4,5 tisíce metrů.
  • 00:08:05 V době, kdy je někde už sklizeno a
    opět se sází,jinde je před sklizní.
  • 00:08:10 V Peru je 80% veškerých biopásem
    naší planety.
  • 00:08:23 Snesme se však z peruánských And
    na pobřeží Pacifiku.
  • 00:08:28 Před námi leží v oparu Lima.
  • 00:08:32 Na jejím druhém konci je areál,
    který je zajištěn proti zemětřesení

00:08:37 i teroristům. Vládnou tu
přísná hygienická opatření.

00:08:43 Je to Mezinárodní centrum
pro výzkum brambor.

00:08:48 Čekal nás tam americký
ředitel dr. Hubert Zandstra.

  1. 00:08:53 Hlavní úkol Mezinárodního
    bramborového centra
  2. 00:08:58 je shromáždit všechny druhy
    brambor,
  3. 00:09:02 které dosud můžeme nalézt
    na naší planetě.
  4. 00:09:08 Ty jsou umístěny v takzvaném
    genetickém zdrojovém centru
  5. 00:09:13 v zamraženém stavu.
  6. 00:09:18 Tak je můžeme zachovat příštím
    generacím,
  7. 00:09:23 protože mnohé druhy brambor
    ve volné přírodě už vymizely.
  8. 00:09:36 Brambory jsou světovou strategickou
    surovinou největší velikosti.
  9. 00:09:41 Válkou zničený Vietnam nezachránila
    před hladomorem rýže, ale brambory.
  10. 00:09:46 Na jaře se zasadily a v pozdním
    létě už mohly nasytit miliony lidí.
  11. 00:09:51 Sadba byla expedována odsud.
  12. 00:10:00 Pro případ bramborové epidemie,
    ekologické, válečné
  13. 00:10:05 nebo jiné katastrofy jsou zde biobanky pro všechny zeměpásy.
  14. 00:10:10 Našli jsme tu kultury vhodné
    pro Polabí i Podkrkonoší.
  15. 00:10:18 Všechny známé bramborové odrůdy
    jsou uchovávány buď ve zkumavkách,

00:10:24 ty jsou připraveny k okamžité
expedici,…

  • 00:10:33 anebo jsou konzervovány teplotou -170 stupňů pro další tisíciletí.
  • 00:10:49 Je tomu teprve 200 let, kdy se
    v evropské kuchyni rozšířily.
  • 00:10:54 Je tomu zhruba 500 let,
    co do Evropy přišly.
  • 00:10:59 Je tomu asi 2000 let, co Indiáni
    v Andách začali dělat experimenty.
  • 00:11:04 Snad aby lidstvo mohlo žít
    bez hladomorů.
  • 00:11:20 Blíží se rok 2000 a snad už
    i astrologičtí skeptici věří,

00:11:25 že jej přežijeme. Některé
slušné lokály už mají dnes zadáno.

00:11:30 Bude se připíjet na zdraví,
na lásku… Na brambory určitě ne.

  1. 00:11:35 I když se právě ony nemálo
    přičinily o přežití bez hladomorů.
  2. 00:11:40 Signora Isabella Alvarez má v Limě
    prestižní restauraci.
  3. 00:11:46 Vaří jen tradiční kuchyni.

00:11:50 Toto je Moraya. Druh brambory,
která roste jenom v Peru.

00:11:55 Dokáže vydržet desítky let
v tomto stavu.

00:12:00 Vyšlechtili a rozšířili je Inkové.

00:12:04 Takto upravená má báječnou chuť.
Ochutnejte!

  • 00:12:13 Mezinárodní bramborářské centrum
    v Limě refgistruje v současné době
  • 00:12:18 3500 bramborových odrůd.
    Vědci neustále chodí po Andách
  • 00:12:23 a přinášejí ohrožené druhy,
    rozmnoží je a vracejí zpět.
  • 00:12:28 Je to mravenčí práce,
    v tomto regionu i nebezpečná.

00:12:38 Vzpomenete si ještě na školu?
Toto je bramborový květ.

  1. 00:12:43 Je krásný, i když se brzy změní
    v prudce jedovatý plod.
  2. 00:12:48 Borghiové používali bramborový jed
    k trávení svých příbuzných.
  3. 00:12:53 Bylo to dřív, než se Evropané
    naučili znát, co z té rostlinky,
  4. 00:12:58 kterou jsme nazvali Solanum
    tuberosum, k jídlu je, a co není.
  5. 00:13:07 Indiáni v Peru odedávna dobře vědí,
    že jedna část rostliny,
  6. 00:13:12 kterou nazvali papa, živote bere
    a druhá jej dává.
  7. 00:13:29 Věděli, že umožňuje přežít.
  8. 00:13:37 V peruánských Andách
    i na celé planetě.

Brambory šlechtí už padesát let

Koronavirus na Klatovsku: Projděte si důležité informace, omezení David Kojan

Velhartice – Šlechtitelská stanice ve Velharticích vznikla už v roce 1957

Ladislava Kučerová a Jiřina Marcinkiewiczová sázejí očka (vykrojená část bramborové hlízy s klíčkem) pro testování bramborových rostlinek na přítomnost virových chorob. | Foto: DENÍK/David Kojan

Její pracovní náplní byla výroba sadby brambor pro tehdejší Západočeský kraj a šlechtění nových odrůd. Ve více než padesátileté tradici šlechtění brambor pokračuje v současnosti akciová společnost VESA Velhartice, která z původní šlechtitelské stanice vznikla v roce 1992.

„Kromě šlechtění nových odrůd a výroby, množení a obchodu se sadbou brambor se zaměřujeme i na chov skotu pro produkci mléka,“ charakterizoval společnost ředitel Viktor Kopačka.

Hlavní oblastí zájmu společnosti jsou ovšem brambory. „Velhartice leží v podhůří Šumavy, je zde kopcovitý terén a poměrně velká nadmořská výška, podmínky pro pěstování brambor tady nejsou ideální. Brambory vyžadují teplejší podnebí.

Na druhou stranu výhodou nižších průměrných teplot je, že se zde tolik nedaří mšicím, které jsou přenašeči virových chorob, k nimž jsou brambory velmi náchylné.

Takže tato oblast je zase velmi zdravá pro pěstování bramborové sadby,“ popsal podmínky v Pošumaví Kopačka.

Za celou dobu své existence vyšlechtila velhartická stanice téměř dvacet nových odrůd brambor, z toho deset v posledních třech letech.

„V minulosti šlechtitelská stanice šlechtila takzvané výchozí materiály, tedy odrůdy, které byly dále používány ke šlechtění, zcela nové odrůdy vznikaly pouze okrajově.

Na šlechtění nových odrůd hlavně konzumních brambor a brambor pro výrobu škrobu jsme se zaměřili až po roce 1990. Kompletní vyšlechtění nové odrůdy přitom trvá jedenáct až dvanáct let,“ vysvětlil Kopačka.

„Největší význam pro obec je, že VESA zaměstnává téměř čtyřicet lidí, což je na obec velikosti Velhartic poměrně dost. Společnost pomáhá obci například i při údržbě techniky v dílnách a snažíme se spolupracovat i v dalších oblastech,“ popsal spolupráci VESY a obce velhartický starosta Pavel Prosr.

Investujte do svého zdraví. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

  • U vás na návštěvě,
  • Velhartice,
  • brambor,
  • Vesa Velhartice,
  • Západočeský kraj,
  • Šumava,
  • brambor,
  • VESA,
  • nadmořská výška,
  • nemoc,
  • starosta,
  • technika

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector