Včelí mateří kašička a zdraví – jaké má účinky?

Včelí produkty jsou vzácným zbožím, které člověk využíval odedávna. Nejdříve je získával od divoce žijícíh včelstev, později si včelstva přemístil blíže ke svému obydlí a začal se učit včelařit. Proč? Právě kvůli včelím produktům. Hlavní význam včel je ale jiný – opylovací činnost. Využití si našly i produkty včel, které se používají v lidové medicíně, ale i jako výživové doplňky.

Co tedy od včel získáváme? Nejznámějším zástupcem je bezesporu med, jehož popularita jako sladidla i léčiva neustále roste, ovšem mezi včelí produkty nepatří pouze med.

Dalším široce rozšířeným, ale obecně už méně známým, je propolis, pryskyřičná látka s desinfekčími účinky. Dalšími včelími výrobky jsou také pyl, mateří kašička, vosk a včelí jed.

Pravými produkty včel jsou pouze vosk a jed, ostatní látky sice získáváme od včel, ale jejich původ je rostlinný.

  • V minulosti byly všechny včelí produkty široce využívány, s rozvojem moderní medicíny a syntetických léčiv se jaksi zapomnělo na staré a osvědčené potraviny či léčiva, které nám nabízí sama příroda.
  • Včelí mateří kašička a zdraví – jaké má účinky?
  • Med

Med je asi nejstarším produktem, získávaným od včel. Nejdříve sloužil samozřejmě jako sladidlo, poté lidé začali objevovat i jeho léčivé účinky.

Podle kreseb v jeskyních bylo zjištěno, že med byl využíván již v pravěku, doba paleolitická (15 000 let př.n.l.) – nejstarší zmínka o medu je dochována v Pavoučí jeskyni ve Španělsku.

Med si našel své místo i ve starověku, ve starověkém Římě i Řecku.

Med můžeme rozdělit podle původu na 2 základní druhy:nektarový – květový (světlý) a medovicový – lesní (tmavý).

Květový med

Květový med je vyroben z nektaru, který včely sbírají na květech rostlin. Nektar je sladká řídká tekutina vylučovaná speciálními buňkami na květu rostliny, tyto buňky vytvářejí pletivo – nektarium.

Pro rostlinu má toto pletivo obrovský význam, protože tvoří nektar, na který láká hmyz – opylovače, kteří pak mohou roznášet pyl z rostliny na další rostliny, tím dochází jak k opylení – profituje rostlina, tak i k zisku sladiny hmyzem. Květové medy bývají světlejší barvy a často i řidší konzistence ve srovnání s medovicovými medy.

Květové medy také dříve krystalizují, samozřejmě se najde i výjimka a tou je med akátový, který krystalizuje až zhruba za 1-2 roky. Květové medy bývají jednodruhové – řepkový, slunečnicový, akátový, malinový atd., jejich získávání je náročnější, a proto jsou i dražší.

Dále mohou být medy květové smíšené – nejde o jednodruhové medy, které se často nacházejí v oblastech s monokulturami nebo se širokým rozšířením jedné rostliny, ale o medy z více druhů nektaru z různých rostlin. Včely sbírají více druhů nektaru a v úle je smísí dohromady, tím vznikne smíšený květový med.

Medovicový med

Medovice je hustá a sladká tekutina vylučovaná stejnokřídlým hmyzem – mšice, červci, mery. Tento hmyz cizopasí na větvičkách, listech či pupenech stromů (listnatých i jehličnatých).

Stejnokřídlý hmyz odsává ze stromů rostlinnou šťávu („mízu“), tato šťáva rychle projde trávicím traktem cizopasného hmyzu, ten však spotřebuje jen velmi málo živin ze šťávy, nestrávené zbytky vylučuje z těla ven, čímž se vytvářejí kapičky nebo povlaky sladké tekutiny, která je lákavá pro jiný hmyz – včely a mravence.

Včely tekutinu posbírají a v úle z ní vytvoří hustý medovicový med, tento med je tmavý, aromatičtější než květový, většinou vydrží dlouho tekutý, pomalu krystalizuje.

Pastovaný med

Pastovaný med patří také k jednomu z druhů medu. Vzniká druhotným zpracováním medu včelařem. Pastovaný med tedy včely nikde nesbírají, vyrábí se většinou z květových medů, které rychle krystalizují. Nejde o žádnou konzervační ani chemickou úpravu.

Pastovaný med je vyroben pomalým mícháním klasického medu, mícháním vzniká med o jiné konzistenci a barvě než byl původní. V podstatě jde o rušenou krystalizaci. Když klasický med zkrystalizuje, vytváří velké krystaly, kvůli nim se špatně nabírá a je tuhý a tvrdý.

Když však budeme med pomalu míchat, nedáme medu možnost vytvořit velké krystaly, budou vznikat jen malé krystalky, díky nimž bude mít med konzistenci pasty a nikdy nezkrystalizuje.

Vznik medu je složitá záležitost, je k tomu potřeba mnoho úlových včel, kterým létavka (včela, kterou můžeme potkat na květu či jinde venku), předá náklad nektaru nebo medovice. Létavka nasaje nektar (medovici) do tzv. medného váčku, při návratu do úlu jeho obsah předá sosákem úlové včele.

Ta donesenou kapku předá dalším včelám v úle, kapka sladiny je tak několikrát spolknuta, každá včela část sladiny zahustí. Polykáním kapky včely přidávají k donesené sladině i enzymy ze svého zažívacího traktu, dále aminokyseliny (hlavně prolin).

Jakmile je med zahuštěn asi na 28 – 32 % vody včela jej jen velmi těžko polyká a „vysušuje“, proto hustou sladinu uloží do typické šestihranné včelí buňky.

V úle je teplota kolem 35°C, z medu se ještě odpaří část vody a když se buňka naplní medem a ten má dostatečně snížený obsah vody, včely buňku zavřou voskovým víčkem. Med je uzavřen ve voskové buňce, nedostane se k němu vlhost, je dobře konzervován.

Léčení medem

Med by se měl konzumovat pravidelně jako prevence proti nachlazení. Mohou se vyskytnout alergické reakce na med, ty jsou většinou způsobeny pylovými zrny, které med obsahuje. V tom případě je vhodné si vybrat jiný druh medu, medovicové medy obsahují méně pylu než medy květové.

Alergikům na pyly se doporučuje v mimosezónní době pravidelně konzumovat med od včelaře ze svého okolí. Med obsahuje pyl z jeho okolí, tělo je vystaveno alergenu v nízké koncentraci, může si tedy na alergen zvyknout a v pylové sezóně již nebude reakce na pyl tak silná.

Nedoporučuje se konzumovat cizokrajné medy, u citlivých jedinců mohou pro tělo neznámá pylová zrna vyvolat alergické reakce.

Při nachlazení se doporučuje užívat med, při kašli hlavně med medovicový, který tlumí kašel. Při vysokých horečkách, které jsou náročné na metabolismus těla, je také vhodné podávat med, doplní tělu energii. Med byl dříve s oblibou používán při léčbě popálenin, ve 20.

stolení se od jeho používání upustilo kvůli novým farmakologickým výrobkům, dnes jsou vědci vyvíjeny speciální obvazy na popáleniny obsahující med. Med totiž urychluje jejich léčbu.

Med má antibiotické vlastnosti díky obsahu flavonoidů a fenolů, možné využítí při léčbě zahnisaných a nehojících se ran.

Propolis

Propolis je složen hlavně z pryskyřic a včelího vosku. V současné době jeho popularita v medicíně vzrůstá, používá se hlavně jako tinktura nebo jako přísada do mastí, zubních past a jiných kosmetických či léčebných výrobků.

Včelí mateří kašička a zdraví – jaké má účinky?

Prolis má původ v rostlinách, včely jej sbírají na pupenech listů a květů. Největší přísun propolisu do úlu je v podletí (druhá polovina července až konec srpna), kdy jej včely sbírají hlavně na topolech. Dalšími zdroji propolisu jsou olše, vrby, břízy, duby, slunečnice…

Budete mít zájem:  České pivo s čínským chmelem? Co není, může být

Včely okusují pryskyřici z pupenů a pomocí kusadel z ní vytvářejí hrudky, které si lepí na košíčky na třetím páru nohou. Poté ji dopraví do úlu, kde za pomoci úlových včel sundají hrudku propolisu z košíčků, úlové včely propolis dále zpracovávají.

Včely také propolis částečně metabolizují, proto se flavonoidy v propolisu nacházejí ve formě aglikosidů.

Využití propolisu je velmi široké, dříve byl využívan hodně, podobně jako u medu byl s nástupem moderní medicíny odstrčen na vedlejší kolej.Propolis má silné antibakteriální účinky. Tlumí záněty, opary, infekce či chřipku.

Používá se při léčbě ústní dutiny, např. paradentózy. Propolisovou tinkturou či mastí potírámě postižené místo, při užití vnitřně nakapeme několik kapek do vody a vypijeme, možno kapat na kartáček s pastou při čištění zubů.

Pyl

Pylová zrna jsou samčí reprodukční buňky rostlin, včelám ulpívají na povrchu těla, které je pokryto chloupky. Včely roznášejí pyl z květu na květ, čímž dochází k opylování hmyzosnubných rostlin. Pro včely je však pyl hlavně potravou bohatou na bílkoviny.

Při jeho sběru si včely složitým procesem vytvoří z pylu hrudku, kterou upevní na košíček třetího páru nohou. Pyl včely donesou do úlu, kde je uložen do buněk (stejně jako med). V buňkách je utlačen hlavami včel a až je buňka asi ze 2/3 zaplněna, tak pyl zalijí kapičkou medu.

Tím jej izolují od okolního prostředí, v pylu dochází k anaerobním procesům zrání.

Včelí mateří kašička a zdraví – jaké má účinky?

V podstatě se můžeme setkat se 2 variantami pylových přípravků. Může jít o pyl rouskovaný nebo plástový.Rouskovaný pyl je pyl očesaný z nohou včel. Získává se při příchodu včely do úlu, kdy včela prochází přes speciální filtr – tzv.

pylochyt, který slouží k oddělení pylové rousky z košíčku včely. Pyl pak spadne do zásobníku pod úlem. Plástový pyl se získává přímo z plástů – vypichováním.

Tento pyl je pro člověka lépe stravitelnější, protože fermentací pylu v buňce dojde k narušení struktury pylového zrna.

Pyl je vhodný hlavně při nedostatku proteinů a při nutnosti rychlé obnovy tkání: po těžkých a vyčerpávajících nemocech, po operacích a větších úrazech, při únavě, v rekonvalescenci po mozkových příhodách, k celkovému posílení imunity, při vleklých zánětech, při onemocněních žaludku – vředy, pálení žáhy.

Mateří kašička

Mateří kašička je produkt hltanových žláž včel dělnic. Včely s ní krmí larvičky, dělničí a trubčí plod je většinou krmen méně než matky, které v mateří kašičce doslova plavou.

Není nikde skladována, ale narozdíl od jiných včelích produktů je ihned spotřebovávána, vytvářejí jí mladší včely – tzv. kojičky, které mají hltanové žlázy nejaktivnější.

Vzhledem k tomu, že jde o krmnou šťávu, díky které se vyvíjí mateří larvička, bude mít velice specifické složení, které není moc proměnlivé, proto byla mateří kašička uznána jako účinná léčebná látka.

Včelí mateří kašička a zdraví – jaké má účinky?

Mateří kašička má indikace ověřené vědecky ale i účinky dosud neověřené: únava, stres, nervozita, snížená imunita, poruchy laktace, vady plodnosti, poinfarktové stavy, nízký tlak, poruchy CNS, u žen v přechodu, vhodná k jarním očistným kůrám. Dále se mateří kašička využívá v kosmetických přípravcí proti stárnutí kůže.

Vosk

Vosk slouží včelám jako stavební prvek. Z vosku staví plásty, do kterých matka klade vajíčka a z nichž se následně líhnou včely, trubci i matky. Do voskových buněk také včely ukládají pyl a med.

Voskové plásty jsou potaženy vrstvičkou z propolisu. Vosk si včely produkují samy, dal by se téměř nazvat včelím potem.

Po jeho vytvoření na zrcadélku vznikne malá šupinka, tyto šupinky včely zpracovávají kusadly a potom přilepí ke vznikajícímu plástu.

Včelí mateří kašička a zdraví – jaké má účinky?

Čerstvý panenský vosk má barvu bílou, je poddajný při teplotě kolem 30°C, taje při asi 65°C. S věkem včelí plást tmavne – zabarvují jej nečistoty z plástu, pylová zrna a další. Není rozpustný ve vodě.

Vosk je pro člověka nestravitelný, používá se především jako přísada do mastí a krémů. Dalším využitím je ochrana dřeva a kovů, jako štěpařský vosk, či na výrobu svíček – ať už na svícení nebo jako dekorace.

Jed

Jed slouží včelám hlavně jako obrana proti nepříteli. Žihadlo mají dělnice a matka, trubci žihadla nemají. Jed se vytváří v jedovém váčku v zadečku, množství jedu se pohybuje kolem 0,15 – 0,30 mg, u matky kolem 0,7 mg. Žihadlo se nachází na konci zadečku, má zpětné háčky (jako hmoždinka), kvůli nimž se špatně vytahuje.

Jakmile včela zabodne židalo do oběti, dojde k vyloučení jedu, pokud bodne do cizího hmyzu, o žihadlo nepřijde, když však bodne do člověka nebo zvířete, tak při snaze včely odletět si žihadlo vytrhne i s jedovým váčkem a nervovým gangliem.

Žihadlo je samo schopno pumpovat jed (i bez těla včely – díky vytrženému nervovému gangliu), dokonce i když položíme žihadlo na jemnou kůži, samo je schopno se zabodnout do kůže.

Včelí mateří kašička a zdraví – jaké má účinky?

Získávání včelího jedu je velmi náročné, bývá součástí různých mastí. V apitherapii se včelí jed aplikuje žihadlem přímo na určené místo na kůži.

Včelí jed se používá pro léčbu zánětlivých onemocnění kloubů a svalů, bohužel jeho použití není v Evropě příliš rozšířené. Včelí jed vykazuje také antibakteriální funkci.

Většinou pouze včelaři jsou vystaveni účinkům včelího jedu při běžných pracech se včelami. Včelí jed je ovšem zkoumán i v souvislosti s léčbou rakoviny.

Léčení včelím jedem se praktikuje hlavně ve Východní Evropě, kde vznikají i mnohé vědecké práce o včelím jedu.

Léči se hlavně artritida, epilepsie, záněty mléčných žláz, snížená srážlivost krve, neurózy, záněty svalů, migrény, některé typy rakoviny, poškození vazů a svalů, pomalu se hojící rány, astma.

Ve Střední Evropě není léčení jedem rozšířenéje díky rozvinuté moderní medicíně a obecnému strachu ze žihadel.

Pro zdravého dospělého člověka vážícího 60 kg je smrtelná dávka asi 560 žihadel. Osobně mám zkušenost s cca 150 žihadly během několika minut, které vyvolaly pouze jednodenní horečku. Z toho je vidět, že strach ze žihadel, potažmo cílené aplikace včelího jedu, je naprosto zbytečný.

  1. Zpracoval Martin Čechura za použití uvedené literatury a vlastních zkušeností.
  2. Titěra, D.: Včelí produkty mýtů zbavené
  3. Richter, J.: Léčení včelími produkty
  4. Hajdušková, J.: Včelí prudukty očima lékaře

Mateří kašička (včelí) má tyto účinky a použití..

Mateří kašička je známý včelí produkt, ale proč to tak je? Co tento zdravý včelí produkt obsahuje, jaké má pozitivní účinky na zdraví a jak mateří kašičku použít pro zdraví zvenčí a i zevnitř???

Budete mít zájem:  Centrum Duševního Zdraví Říčany?

O mateřské kašičce (včelí produkt)

Mateří kašička je výměšků ze včel, kterým se včelstvo krmí. Je to jejich výživná potrava, díky které dodají tělu všechny živiny pro správný vývoj.

Tato mateří kašička je plná účinných látek, které vyživují tělo včel ale pomáhají i našemu zdraví (viz níže). Abyste dosáhli nejlepší výsledky, tak mateří kašičku třeba užívat nebo používat (zevně) dlouhodobě.

Tento včelí produkt je, jak každý včelí produkt, plný zdravých látek, které upravují zdraví a také krásu (viz níže).

Co obsahuje mateří kašička za látky?

  • No není to úžasné co všechno může obsahovat jeden včelí produkt? Tyto látky “zahýbou” s Vaším zdravím…
  • Vitamíny A, B, C, D, E, K, bílkoviny, sacharidy, tuky, kyseliny, minerální látky (železo, vápník, sodík, chrom, mangan, draslík), antioxidanty.
  • Včelí mateří kašička a zdraví – jaké má účinky?

Tyto pozitivní účinky má mateří kašička

Ano, dobře vidíte, toto vše by měla mateří kašička zaručit… Určitě by se hodila i Vám, no ne???

  • Silná podpora imunitního systému a ochrany buněk
  • Prevence vzniku různých rakovinových onemocnění
  • Antiseptické a detoxikační účinky
  • Antibiotické účinky (snižují horečku)
  • Podporuje trávení, chuť k jídlu (vylučování žluči)
  • Zlepšuje pravidelné vyprazdňování
  • Zklidňuje nervový systém, eliminuje stres
  • Podporuje funkci mozku a koncentrace
  • Podporuje kvalitní spánek
  • Podporuje tvorbu červených krvinek
  • Prevence vzniku Anémie či chudokrevnosti
  • Eliminuje menstruační bolesti a projevy menopauzy
  • Podporuje funkci štítné žlázy
  • Podporuje tvorbu kostní a kloubní tkáně
  • Prevence a léčení Osteoporózy
  • Podporuje funkci srdce a cév
  • Mírně zvyšuje tlak a dodává vitalitu
  • Prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění
  • Podporuje zdravé dýchací cesty
  • Eliminuje kašel a tvorbu hlenů
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi
  • Pročišťuje a podporuje funkci ledvin

Doporučená denní dávka mateří kašičky je 1 – 2 gramy. Toto množství nepřekračujte.

Včelí mateří kašička a zdraví – jaké má účinky?

Jak užívat mateří kašičku?

Pozor dejte při nabírání mateří kašičky, nikdy ji nenaberajte s kovovou lžičkou. Na nabírání používejte lžičku z umělé hmoty nebo ze dřeva (pokud máte).

Abyste dosáhli nejlepší výsledky, tak mateří kašičku třeba užívat nebo používat (zevně) dlouhodobě (maximální délka kúry 3 měsíce a poté 1 měsíční pauza, pak opakovat). Mateří kašičku neužívejte večer, probouzet tělo a mohli byste mít problémy se spánkem.

Mateří kašičku užívejte tak – že ji smícháte s medem (1: 1). Tuto léčivou směs pak užívejte 1 – 2 krát denně půl hodiny před jídlem (ráno na lačno a před obědem). Tuto směs mateří kašičky a medu můžete zapít vodou nebo teplým čajem, nikdy ji však nepřidávejte do horkých nápojů.

Kosmetika s přidanou mateří kašičkou – je pleti velmi nápomocná, protože mateří kašička čistí pleť, odstraňuje nečistoty, černé tečky, eliminuje jemné vrásky a podporuje její hojení. V drogerii můžete sehnat například krémy, čistící masky, léčivá mast, pleťové vody nebo kosmetiku do koupele.

Včelí mateří kašička a zdraví – jaké má účinky?

Pokud máte mateří kašičku v tabletách – tyto tablety užívejte denně 1 až 2 krát po jedné tabletě (ráno a na oběd). Kúru dodržujte dokud máte tablety a pak si dejte alespoň dvouměsíční pauzu.

Mateří kašička k použití zvenčí – tuto mateří kašičku si můžete aplikovat na špatně se hojící rány, místa s různými kožními onemocněními (ekzém, akné, lupénka, popáleniny…) a to tak, že na čisté a osušené místo jemně vetřete dostatečné množství mateřské kašičky a necháte to vpít. Místo dále nemyjte a nečistěte. Tuto kúru můžete dělat 1 – 3 krát denně, dokud nedojde ke zlepšení stavu kůže.

UPOZORNĚNÍ

  • Mateří kašičku neužívejte ve večerních hodinách, mírně zvyšuje tlak a probouzí člověka, dodává mu energii. Užívejte ji ráno nebo během dne.
  • Kúru s užíváním mateří kašičky dodržujte maximálně 3 měsíce a pak měsíční pauza. Kúru pak můžete opakovat.
  • Denně nepřekračujte dávku 2 gramy mateří kašičky.
  • Pokud trpíte vážným zdravotním problémům, tak užívání mateří kašičky konzultujte se svým lékařem.
  1. Kliknete pro zvětšení
  2. Včelí mateří kašička a zdraví – jaké má účinky?
  3. Nezapomeňte také na další zdravý včelí produkt propolis, klikněte sem a dozvíte se co obsahuje, jaké má pozitiva a v jakých formách víte propolis zakoupit.

Mateří kašička – královský elixír mládí

Včelí mateří kašička a zdraví – jaké má účinky?

Mateří kašička je výměšek hrdelních žláz včel, které se nacházejí v přední části hlavy. Mateří kašičkou se krmí larvy dělnic a trubců první 3-4 dny života a včelí matka během celého larválního stadia a v období larev. Obsahuje sacharidy, tuky, bílkoviny, vitamíny, mirkoelementy a aminokyseliny.

Tato hustá a tekutá substance krémového zbarvení je živinou i lékem, a to nejen pro včely. Obsahuje 8 druhů aminokyselin, vitamín A, B-komplex, přičemž některé vitaminy této řady jsou ve vysokých koncentracích, dále pak vitamín C, E i prvky jako měď, vápník, železo. Její chuť je překvapivě trpká až kořeněná.

Mateří kašička má schopnost aktivovat látkovou přeměnu, dodat životní síly, zbrzdit rozvoj sklerózy nebo normalizovat činnost endokrinních žláz a trávícího traktu. Tato životadárná substance také léčí nervové choroby, snižuje hladinu cholesterolu, cukru v krvi, povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje zrak i sluch, odstraňuje dušnost při námaze, šelesty a závratě.

Pozitivní účinky byly zaznamenány také při menopauze. Mateří kašička má schopnost vyrovnávat hladiny ženských hormonů a díky svému složení tak může pomoci proto potížím, které provází menopauzu. Mezi ty patří například návaly horka, bušení srdce, nervozita nebo úzkost.

Má také schopnost zlepšit naši odolnost vůči infekcím, zabíjí bakterie a viry, zabraňuje avitaminóze a v neposlední řadě odstraňuje vrásky a vyhlazuje pleť, což je oceňováno hlavně v kosmetickém průmyslu. Protože má značné regenerační a protizánětlivé účinky, může pomoci v léčbě akné nebo různých ekzémů.

Anémie, dýchavičnost při námaze, avitaminóza, cukrovka, věnčitá srdeční choroba, žaludeční a dvanáctníkové vředy, funkční poruchy endokrinních žláz, katar tlustého střeva, infekce, skleróza, nedostatek aminokyselin, enzymů a vitamínů, nedokrevnost orgánů, nedostatečná činnost orgánů látkové přeměny a endokrinních žláz, duševní i fyzická zaostalost u dětí, ochablost končetin po Heine-Medinově nemoci a po výronech krve do mozku, chorobné stavy nervů, změny očního pozadí, špatně se hojící rány, slábnutí sluchu, nedostatečná činnost jater po infekční žloutence a po otravách, závratě, zánětlivé srůsty.

Mateří kašička – královský elixír mládí, který působí nejen na včela. Léčivých účinků mateří kašičky je mnoho, počínaje její schopností obnovit životní sílyZdravá výživa

Včelí mateří kašička a její účinky na naše zdraví – včelí produkty

Včelí mateří kašička a zdraví – jaké má účinky?

Používání včelích produktů pro jejich příznivé účinky na naše zdraví má za sebou již dlouhou historii. Mateří kašičku znali a užívali již staří Řekové i Římané a odpradávna je oblíbeným léčivým prostředkem čínské medicíny. Je to živina i lék, proto si včelí mateří kašička a její účinky zaslouží naši zvýšenou pozornost.

Mateří kašička je vlastně výměšek z hrdelních žláz včel, které se nacházejí v přední části hlavy. Mateří kašičkou se krmí první 3 – 4 dny života larvy dělnic a trubců a také včelí matka během celého larválního stadia. Včelí královna díky ní žije mnohokrát déle než dělnice.

Budete mít zájem:  Ublížení Na Zdraví Trest?

Včelí mateří kašička a její účinky

Mateří kašička je hustá tekutá substance krémového zbarvení, chuť je slabě kyselá, ostrá, natrpklá, se slabě nakyslou vůní.

Obsahuje mnoho účinných látek mezi které patří sacharidy, tuky, bílkoviny, vitamíny (C, A, D, E, komplex vitamínů B), aminokyseliny, kyselinu nukleovou, minerální látky (např. vápník, sodík, zinek, železo) a stopové prvky.

Včelí mateří kašička a její účinky s květovým pylem jsou doposud předmětem mnoha výzkumů.

Enzymy obsažené v mateří kašičce a v květovém pylu působí periferně na buňky, tkáně a orgány, které plní důležité funkce (např. ledviny, plíce, játra, oči a další).

K tomuto dochází prostřednictvvím epitelové tkáně, která se překrví. To vytváří příznivé podmínky pro výživu buněk a orgánů a zlepšuje produkci enzymů epitelové tkáně.

Zvýší se tak aktivita nukleových kyselin, zlepší se látková přeměna a nastupuje aktivizace životních procesů.

Mizí křečové stavy orgánů, které sílí zejména u starších lidí následkem nervového vypětí a jiných škodlivých vlivů. Tyto stavy jsou rovněž důsledkem nedokrvování epitelové tkáně. Kůra s mateří kašičkou a květovým pylem v poměru 1 : 1 zbavuje organismus těchto křečí.

Další vlastnosti mateří kašičky s včelím pylem:

Aktivuje látkovou přeměnu, dodává životní síly, napomáhá hormonální rovnováze během menopauzy, posiluje obranyschopnost organismu (imunitní systém), brzdí rozvoj aterosklerózy (kornatění), snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, mírní srdeční potíže, normalizuje činnost endokrinních žláz a trávicího traktu, povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje zrak a sluch, odstraňuje dušnost při námaze, eliminuje šelesty a závratě. Zevně odtraňuje vrásky a vyhlazuje pleť. Často bývá součástí omlazujících pleťových krémů.

Související příspěvky:

Mateří kašička a její význam pro zdraví

Připravili jsme pro vás zajímavý rozhovor s odborníkem na téma med, mateří kašička a její význam pro zdraví.

Připravili jsme pro vás zajímavý rozhovor s odborníkem na téma med, mateří kašička a její význam pro zdraví.

Včelařství je jeden z nejstarších oborů lidské činnosti. Díky činnosti včelařů dochází v přírodě k opylení rostlin. Můžete nám říct, jak to vlastně mezi včelami funguje?

V úle současně žijí 3 kasty jedinců. Ta nejpočetnější jsou včelí dělnice, těch bývá v úle několik tisíc až několik desítek tisíc a jejich úkolem je starat se o všechny ostatní kasty a další práce kolem dění v úle. Druhou kastu méně početnou tvoří trubci.

Úkolem trubců je dobře se vykrmit, pěkně se posílit aby okamžiku, kdy příroda dá pokyn, mohli oplodnit neoplozené včelí matky. Poslední kasta je zastoupena pouze jediným jedincem a to je včelí matka (královna).

Včelí matka se stará o reprodukci včelstva a zajišťuje správný chod celého včelstva.

Říká se, že všechny včelí produkty jako je med, propolis a mateří kašička jsou velmi zdravé. Opravdu jsou včelí produkty prospěšné pro lidské zdraví?

Ano, všechny včelí produkty jsou čistě přírodní a již po staletí se využívají v lidovém léčitelství pro své léčivé účinky. Včelí produkty můžeme podle jejich původu zařadit do dvou skupin. Do první patří rostlinný materiál – med, propolis, pyl.

Druhou skupinu tvoří ryze včelí produkty – včelí vosk, mateří kašička a včelí jed. Včelaření se v České republice věnují z velké části malovčelaři ze záliby, máme zde také profesionální včelí farmy. Zajímavostí je, že letos oslavíme 140.

výročí založení včelařské organizace u nás v České republice.

Často slyšíme, že je med velice cenná přírodní látka, která by neměla chybět v naší stravě. Opravdu si jeho užíváním upevníme naše zdraví?

Je tomu tak, med je nejznámějším včelím produktem, který je nejen skvělou a velmi chutnou potravinou, ale i biologicky vysoce hodnotným produktem. Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu a tím snižuje riziko nemocnění. Má také velké antibakteriální účinky.

Je známo, že vedle medu je také velmi oblíbeným produktem mateří kašička. Jsou opravdu její přírodní účinky pro náš organizmus tak blahodárné?

Mateří kašička je opravdu to nejlepší z přírody pro posílení imunitního systému dospělých i dětí. Doporučujeme ji užívat před nástupem chřipek a nachlazení, nejlépe 2-3 krát ročně formou posilujících kúr – nyní na podzim a poté na jaře.

Komu dále může být mateří kašička prospěšná?

Mateří kašička je významným zdrojem vitality a energie. Je vhodná také při namáhavé fyzické či psychické práci. Proto je také doporučována při pro celou rodinu: děti od 3 let, dospělé i seniory.

Jak se mateří kašička získává?

Mateří kašička se získává z matečníku. Vyrábějí ji včely, aby nakrmily královnu. Mateří kašička obsahuje nespočet výjimečných látek, které zajišťují dlouhověkost včelí královny, a také chrání královnu před různými onemocněními…Tento speciální pokrm prodlužuje život královny v porovnání se včelami až 40násobně.

Jak se mohu, i já nevčelař k těmto výjimečným látkám dostat?

Mateří kašička se dá koupit ve včelařských prodejnách nebo v ampulích v lékárnách. Zde je k mateří kašičce přidán med pro jeho účinky pro posílení organizmu, ale také jako výborný přírodní konzervant. Díky tekuté formě má pohodlné užívání. Je vyrobena z čistě přírodních zdrojů nejvyšší kvality – 100 % BIO kvalita. Díky BIO kvalitě je bez konzervantů, barviv.

Náš tip:

Mateří kašička – tradiční přírodní posílení imunity

Mateří kašička významně podporuje přirozenou obranyschopnost organizmu a má mohutný harmonizační účinek na lidské tělo. U odborníků je vysoce ceněna jako zdroj vitality a energie. Mezi nutričně významné látky obsažené v mateří kašičce patří minerály, vitaminy, tuky a bílkoviny a další životně důležité látky.

100% Bio kvalita

Royal Jelly BioNově je na českém trhu uváděna výjimečná nabídka mateří kašičky od předního evropského výrobce, francouzské firmy Arkopharma Pharmaceutical Laboratories S.A. Všechny její přípravky Royal Jelly Bio jsou vyvinuty ve 100% Bio kvalitě. Tím je zaručeno, že jsou bez antibiotik, bez pesticidů a dále bez rozpouštědel, barviv a konzervantů. K dostání je varianta pro dospělé Royal Jelly Bio s vysokou dávkou 1500 mg mateří kašičky a také speciální balení pro děti od tří let Royal Jelly Bio Junior s výbornou jahodovou příchutí, jež obsahuje 500 mg mateří kašičky v denní dávce. Oba přípravky jsou navíc obohaceny o med, známý pro své blahodárné účinky na organizmus již od nepaměti.

Posilující kúru aplikujte 2-3 krát ročně K dostání ve vaší lékárně – Výhradním distributorem je farmaceutická společnost Walmark

Více informací naleznete na www.klubzdravi.cz nebo na zákaznické lince 800 141 141 nebo přímo ZDE

Doplněk stravy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector