Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Pokud bych měla o Vánocích péct jediné cukroví, pak by to vyhrály vanilkové rohlíčky. Ne proto, že bych se po nich mohla utlouct, jako spíš kvůli tomu, že tyhle svátky by bez nich byly neúplné.

Když nevíte, jak konverzačně rozproudit nudící se společnost, zeptejte se jich na vanilkové rohlíčky, budete mít o zábavu i o sbírku příslušných receptů postaráno. Každý má ty svoje jediné a bude je argumenty bránit až do časných ranních hodin.

Vanilkové rohlíčky voní nejen vanilkou, ale hlavně láskou. Čím jiným by totiž mohl být záchvat pozdně večerního až nočního pečení, naordinovaný po běžné pracovní době a nezbytném nekonečném čekání u pokladny při návštěvě potravin, než projevem buď čirého šílenství, anebo lásky?

Na domácí, tradiční vanilkové rohlíčky si žádná, ani začínající hospodyňka, žádnou instantní pomoc v sáčku nepořídí. Raději bude druhý den ráno pracně make-upem zakrývat kruhy pod očima a očními kapkami rozkapávat červené bělmo, než aby přetrpěla Vánoce bez vlastnoručně připravených rohlíčků, zkolaudovaných bandou kolegyň.

Pokud už taková žena vůbec podlehne nějakému reklamnímu sdělení, pak nanejvýš co do použitého margarínu, ovšem i toho pouze dočasu.

Napřesrok už se vědoucně zasměje a koupí si raději opravdové máslo (mám-li pokračovat v této dějové linii dál, pak jen krátce – o dalších dvanáct měsíců později se bude smát naivkám, které týden před Vánocemi shání v obchodě pravé máslo, zatímco ona má pořádné zásoby od babího léta dobře ukryté v mrazáku).

Tak silné je kouzlo vanilkových rohlíčků, které, obávám se, už se z generace na generaci pár století předává coby dominantně dědičný znak.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Vanilkové rohlíčky a další cukroví trochu historicky

Cukroví v době vánoční se především věšelo na stromeček a rozdávalo dětem.

Jedna z prvních písemných zmínek o vánočním stromečku v našich končinách pochází teprve z poloviny devatenáctého století a je líbezná jako celá povídka od Krištofa Šmída, přeložená Josefem Pečírkou, vydaná v Praze roku 1860 ve sbírce Veškery spisy pro mládež a přátele její, ve které se objevila:

Malého sirotka, který o štědrovečerní noci zabloudí v hustém, tmavém a sněhuplném lese, se ujme rodina hajného.

Toníček, jak se toto dítko jmenovalo, doroste v Antonína (podobnost s pražským podnikem zvaným Antonínovo pekařství je čistě náhodná!) a po úspěšném pobytu v cizině se vrací do hájovny i s nápadem společnými silami připravit dětem na Boží hod jako ranní překvapení nazdobený a rozsvícený stromeček, jehož doručení se svedlo na Ježíška.

Možná, že rozšíření stromečku do domácností měla skutečně na svědomí tato povídka, každopádně radost dětí ze stromečku a z dárků, které s sebou přinesl, je jednoznačně tím nejlepším dárkem pro dospělé dodnes.

I dříve se peklo mnoho druhů cukroví a říkalo se, že jde o chloubu každé hospodyňky.

Mezi všechny tyhle pochoutky patřily perníčky, hubinky, obloučky, věnečky, preclíčky, sladké napodobeniny šunek a salámů a pochopitelně i vanilkové rohlíčky. Ty si ale svou dnešní nepostradatelnost vydobyly až postupem času.

Možná proto, že patří mezi to jednodušší cukroví, možná proto, že už jen pouhé otevření krabičky s vanilkovým cukrem navozuje náladu Vánoc.

Ve staré Vzorné kuchařce od Jarmily Jermářové se na vanilkové rohlíčky berou spařené a oloupané mandle. Na oříšky došlo v některých pozdějších receptech hlavně proto, že jsou levnější a také dostupnější – vždyť skoro v každé větší zahradě nechybí ořešák. Rohlíčky s mletými oříšky jsou rozhodně aromatičtější, ty mandlové zase delikátnější.

Jak nezapomene zdůraznit každý dobrý recept, měly by se péct dorůžova. Jsou hotové, jakmile je můžete vcelku a bez ohnutí nadzvednout z plechu. Nebojte se, že jsou na horní straně úplně světlé.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Vanilkové jsou proto, že se obalují ve vanilkovém cukru, pokud však chcete být rozmařilí už jen z toho důvodu, že jsou přece Vánoce, pak můžete dát vanilkový cukr i do těsta. Jako výmluva, proč letos nemáte víc než deset druhů cukroví, by to mohlo projít (diskutujte však tohle téma raději až po dvou hrncích dobrého domácího svařáku nebo punče).

Já osobně věřím, že i v předvánočním shonu a na pokraji fyzických i psychických sil dokážete v kuchyni zvládnout úplně všechno.

Vanilkové rohlíčky v otázkách a odpovědích

Napadají mě přinejmenším dvě zásadní otázky, které se mohou mihnout hlavou při pečení rohlíčků:

  1. Jak to udělat, aby se těsto nedrobilo a rohlíčky nelámaly?
  2. Jak rohlíčky obalit, aby na nich nebyly vidět otisky prstů a aby na nich cukr hezky držel?

Vezmu je postupně a ještě něco přidám.

Proč se vanilkové rohlíčky někdy tolik lámou? Dá se to nějak napravit?

Důvodů může být mnoho. Jedním z hlavních je, že v dobré víře těsto hnětete tak dlouho, až ho zahřejete a doslova spaříte teplem ruky. Když ho příliš zahřejete při zpracování, úplně se změní struktura po upečení.

Také mohou být na vině příliš mastné ořechy, vysoký poměr mouky v těstě nebo špatná kvalita mouky, a nakonec když je v troubě spíš usušíte než upečete, tak si taky moc nepomůžete.

Pokud se vám drobí těsto ještě zasyrova, mně osobně se osvědčilo opatrně přidat ještě kousek žloutku. Vždycky zapracuju pár kapek, dávám pozor, aby se těsto nezahřálo, čili ideálně ho promíchám v robotu s třecím nástavcem, a tak pořád dokola, až se těsto při tvarování rohlíčků nerozpadá.

Když vyrábím těsto v robotu, nejprve nechám promíchat máslo a všechny suché přísady na drobenku a pak ji rychle spojím na těsto přidáním žloutků. Hotové těsto pak vypadá takhle:

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem
Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Dá se těsto na vanilkové rohlíčky připravit den nebo dva předem a uchovat v lednici?

Dá, ale mně osobně to nevyhovuje. Jednak se pak musí čekat, až tohle máslové těsto zase trochu povolí, a jednak se mnohem víc díky odpočinku drolí a zlobí.

Jak se dá zabránit otiskům prstů na vanilkových rohlíčcích, které vznikají při obalování zatepla v cukru?

Cukr bude zlobit, pokud ho budete chtít nalepit na příliš horké nebo příliš studené rohlíčky. Když začnete obalovat vanilkové rohlíčky hned po upečení, kdy jsou ještě hodně mastné od rozehřátého tuku, cukr vám bude hodně vlhnout a vzhledově nevytvoříte zrovna dokonalý dojem.

Příliš vychladlé rohlíčky už pro změnu moc cukru na sobě neudrží. Ideální okamžik pro obalování je 2-3 minuty od vytažení z trouby. Pak pracujte rychle, jemně sklepněte rohlíčky do cukru rovnou z papíru na pečení a jako v rukavičkách s nimi prohazujte cukrem, až budou obalené podle vašich představ.

Nesnažte se, aby na rohlíčkách ulpělo co nejvíc cukru, jde spíš o letmé obalení. Díky cukru rohlíčky krásně zvláční, protože cukr přitahuje vlhkost.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Úplně nejlepší vychytávka je dvojí obalování, první ještě zatepla a druhé po vychladnutí. Klidně si to druhé obalení nechte až na okamžiky před slavnostním servírováním vánoční mísy cukroví.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Jaký je nejlepší postup pro přípravu domácího vanilkového cukru?

Stačí prázdný použitý lusk zapíchnout do cukru. Lusky, ze kterých jste už odstranili semínka pro jiné účely, se ale taky mohou nechat vyschnout při pokojové teplotě a pak s cukrem rozmixovat, ale nesmí se to s nimi přehnat. Tímto způsobem se dá navonět i cukr krupice.

Je nějaký rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem?

Obrovský! Vanilín je chemická látka, vanilka je přírodní aroma. Obojí jsou výrazné vůně a obojí se dá od toho druhého odlišit. Když si k nim budete nějakou dobu přivoňovat (to jsem vymyslela slovo, což?), jako první se vám zprotiví vanilín.

Jak udělat rohlíčky stejně (nebo co nejvíc stejně) velké?

Spíš než se spoléhat, že si pokaždé utrhnete podobně velký kus těsta, je lepší zpracované těsto rozválet na silný váleček a rozkrájet ho na stejné kousky. Pochopitelně až poté, co si na jednom nebo dvou vzorcích vyzkoušíte, jak velké kousky je vhodné krájet.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Aby rohlíčky neměly ostré špičky, jemně rozválím kousek těsta v dlani jen pomocí prstů, nikoli dlaní druhé ruky. Tím se vytvoří skoro pravidelný váleček, kterému nehrozí, že se na koncích v troubě chytne nebo připálí.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Jak by se měly rohlíčky správně skladovat?

Nejlépe v chladu, protože obsahují tuk. Uzavřete je do krabice a klidně je dejte na balkon do nějaké polystyrenové krabice, která je ochrání před mrazem.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Suroviny

  • 150 g hladké mouky
  • 60 g loupaných mandlí anebo ořechů
  • 100 g másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • vanilkový cukr na obalování

Postup

  1. Mandle nastrouhejte nebo rozmixujte a společně s ostatními surovinami rychle vypracujte na těsto. Mělo by být pružné jako plastelína. Pokud chcete mít rohlíčky voňavější, můžete mandle předem nasucho opražit na pánvi, dokud se nerozvoní, následně nechat důkladně vychladnout a pak teprve rozmixovat.
  2. Z těsta odkrajujte kousky a rukou vytvářejte malé rohlíčky – dejte si přitom pozor, ať nevytváříte špičaté konce, které se rychle spálí. Čím menší rohlíčky, tím lepší, nicméně se zkracujícím se zbývajícím časem do Štědrého dne, případně se zvyšujícím se počtem malých dětských pomocníků přestává na velikosti záležet.
  3. Rohlíčky narovnejte na plech vyložený papírem na pečení do zarovnaných řad a při 180 stupních je krátce upečte pouze dorůžova (7-9 minut podle velikosti, ke konci pečení často kontrolujte). Nechte minutu nebo dvě zchladnout na plechu, pak ale ještě zatepla obalte ve vanilkovém cukru. A po úplném vychladnutí je klidně obalte ještě jednou.
Budete mít zájem:  Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils

https://www.kucharkaprodceru.cz/vanilkove-rohlicky/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.

Pečení s vůní vanilky: Jak poznat kvalitu a jak pracovat s lusky?

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Vanilkové rohlíčky, jahodový koláč, mramorová bábovka. Vůně vanilky je symbolem útulna, domova, bezpečí a těch nejhezčích vzpomínek. Postarejte se o to, aby byla skutečná.

Není nad pravé vanilkové lusky. Ty po vanilkové krizi (asi 2017) z obchodů téměř vymizely a jejich cena rapidně vzrostla na téměř dvojnásobek.

Vanilkový lusk, který rozříznete a vydlabete semínka do dezertu, získává nádech pořádného luxusu. Na trhu se proto objevuje celá řada produktů, které slibují vanilkové aroma.

Na první pohled se markantně liší cenou, při druhém pohledu najdete rozdíl také ve složení.

Vanilkový cukr

Vanikový cukr není totéž, co cukr vanilinový. A to i přesto, že je jeho cena lákavá a české hospodyňky se dlouhá léta domnívaly, že to je ta jediná a skutečná vanilka. Jedná se ovšem o synteticky vyrobené aroma vanilin, které s pravou vanilkou z lusku nemá nic společného.

Chcete-li ten pravý vanilkový cukr, který navíc v krému vytvoří typické černé tečky a naprosto fantasticky voní, musíte zapátrat v obchodě po výrobku, v jehož složení najdete pravou vanilku nebo si vyrobit svůj vlastní.

Pokud zvolíte druhou variantu, získáte cukr s tak silnou vanilkovou chutí, že vám bude stačit do pečení nebo do krému opravdu jen lžíce. A rozdíl oproti chudému příbuznému s umělým vanilinem rozhodně poznáte.

Na přírodní vanilin je navázána celá řada dalších organických sloučenin, nejedná se o jednu jedinou látku, jako v případě vanilinu syntetického. Ten proto nemá onu nasládlou a jemnou chuť.

Věděli jste, že kromě syntetického vanilinu se k ochucení cukru využívá i jemnější ethylvanilin, který objevily “šikovné” české ručičky?

Vanilková pasta

Koncentrovaný vanilkový extrakt v cukrové pastě, který znáte například z receptů kuchaře Jamieho Olivera.

Jako náhrada vanilkového cukru může sloužit dobře, dejte ale pozor, abyste se nenechali napálit a za velké peníze nepořídili spíše tekutý cukr, ve kterém bude vanilky jen zlomkové množství.

Čtěte proto důkladně složení a podle množství vanilky v procentech si spočítejte, kolik jí ve finálním produktu opravdu je.

Jak na mandlové křehoučké tartaletky s jemným vanilkovým krémem? Recept přímo TADY >>>

Vanilkový extrakt

Při nákupu vanilkové esence se už nejeden kuchař spálil. Jednotlivé výrobky se totiž neliší markantně jen cenou, ale také složením. Lahvičky s nápisem „vanilkový extrakt”, které shlíží z polic regálů v supermarketu sice stojí do stokoruny, nicméně s pravým vanilkovým extraktem nemají nic společného.

Často se jedná o vodu s cukrem a vanilinovým aroma, případně trochou vanilkového extraktu. Použijete-li takový „extrakt” do krému nebo oblíbeného cheesecaku, budete jeho chutí minimálně zklamaní. Nikde neucítíte více „syntetiky”, v některých případech doplněné ještě trochou umělého máslového aroma, než právě tady.

Zatímco za 50 mililitrů pravého vanilkového extraktu zaplatíte až několik set korun, připravíte-li si extrakt domácí, 500 mililitrů vás vyjde přibližně na sedm stovek. To sice není malá investice, nicméně vám takový extrakt vydrží téměř do konce života. Do bábovky vám postačí 1-2 lžíce.

A v krásné lahvičce sklidí úspěch i jako vlastnoručně vyrobený vánoční dárek.

Prémiová kvalita lusků není nezbytná

Chcete-li si vyrobit domácí vanilkový extrakt nebo cukr, budete k tomu vanilkové lusky bezpodmínečně potřebovat. Podle čeho ale z omezené nabídky vybírat a je vůbec mezi vanilkovými lusky rozdíl? 

Stejně jako javorový sirup, také vanilkové lusky se dělí na dvě kvalitativní třídy. První se označuje jako Grade A. Tam se řadí prémiové lusky v té nejvyšší kvalitě.

Faktorů, které ovlivňují kvalitu je několik, ten nejdůležitější je ale vlhkost. Lusky označené jako „Grade A”, nebo jednoduše „prémiové” či „nejvyšší kvality” jsou šťavnaté, měkké a jejich povrch je lesklý.

Jsou ideální na vaření, jelikož dužina obsahuje velké množství semínek. Na kvalitě se ale odráží také vysoká cena.

Do druhé skupiny patří lusky s menší vnitřní vlhkostí. Jsou to přesně ty lusky, které seženete v obchodě nejčastěji.

Na první pohled sice nepůsobí tak lákavě, jako ty prémiové, jsou spíše matné, méně pružné a sušší, nicméně jejich chuť není o nic horší. Tyto lusky se právě skvěle hodí na domácí extrakr nebo vanilkový cukr.

Proč? Nižší vlhkost v extraktu rozhodně nevadí a vanilkový cukr by vám při používání prémiových „mokrých” lusků mohl vlhnout a hrudkovatět.

Podívejte se na ty největší chyby při pečení. Čemu se vyvarovat? >>>

Bourbon nebo Tahiti?

Madagaskar není jediným pěstitelem a vývozcem vanilkových lusků. Můžete tak snadno narazit na Tahitskou nebo Mexickou vanilku, přesto je ta Boubonská z Madagaskaru asi nejznámnější a nejpoužívanější. Má delikátní chuť a vyniká opravdu sladkým aroma.

Na druhé straně stojí tahitské lusky se silným květinovým aroma a jemnou ovocnou chutí. Pokud jste dostali do ruky vanilku z Mexika, možná vás její lehce kouřové aroma zarazilo. Ale nebojte, není zkažená. Je to tak úplně v pořádku.

Jemná kouřová vůně je pro tento typ vanilkových lusků typická.

Jak otevřít vanilkový lusk?

Lusk podélně rozřízněte a rozevřete. Potom pomocí neostré hrany nože nebo jídelním nožem vyškrabejte semínka, která rovnou přidejte do krému nebo do těsta. Pokud připravujete panna cottu nebo krém z mléka či smetany, zbylý lusk ještě přihoďte do hrnce a svařte. Poté prsty vanilkový lusk „vyždímejte”, budete překvapeni, kolik voňavých semínek v něm ještě zbude.

  • Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem
  • Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem
  • Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem
  • Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

jak na too potravináchpečenípotravinysladkévanilka

Rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem

Rozdíl v chuti ale spotřebitel v praxi prakticky nepozná a jak vanilkový, tak vanilínový cukr se používá ke zcela identickým účelům. Vanilín ostatně patří mezi „přírodně identická aromata“ (dnes se již používá jen spojení přírodní aromata), přestože jde o syntetickou látku, takže používané označení je s.

Zhulený google překladač

Vanilkový cukr – výrobek s tímto označením musí obsahovat pravou vanilku. Vyhláška č.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

/ o způsobu označování potravin požaduje, aby ve složení výrobku bylo uvedeno její množství, pokud je uvedena v názvu potraviny nebo je na obalu zdůrazněna slovně, obrazově či graficky. Ještě ste pytlíky s vanilínovým cukrem z šuplíku nevyhodily? A co třeba to, že pravý vanilkový cukr prostě voní a chutná uplně jinak. Je plnější a Vánočnímu pečivu dá ten správný šmrnc. Ty černé tečky vykukující mezi bílými krystaly prostě mají něco do sebe.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

» Jídlo» Co jíst» Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem» Všechny názory Názory k článku Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem.

Každá pekařka ví, že mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem je stejně propastný rozdíl jako mezi taveným sýrem a parmazánem. Vanilkový cukr patří mezi základní ingredience, kterou musí mít každý pekař doma. Můžete si ho buď za draho kupovat a nebo si ho udělat doma.

Doporučuji však v obchodě rozlišovat rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem!

Doma stačí k jen kvalitní lusk. Rozdíl mezi pravou vanilkou a vanilinovým cukrem.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Chuť i aroma pravé přírodní vanilky je nesrovnatelné se synteticky vyrobeným vanilinovým cukrem, který vzniká přidáním chemického ethylvanilinu.

Přírodní vanilka kromě přírodního vanilinu obsahuje až dalších aromatických látek.

Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem a z čeho je jedlá soda a kde se všude používá?Prosím o nějakou dobrotu s Ď Odpovědět na otázku Skočit na nejnovější odpověď Rozbal všechny komentáře.

Pistáciové košíčky – Roman Paulus – Kulinářská Akademie Lidlu

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Myslím si, že rozdíl mezi vanilinovým cukrem a pravým vanilkovým už dneska není třeba vysvětlovat. A každý kdo si zkoušel doma dělat vanilkový cukr tak, že koupil vanilkový lusk někde v marketu, zabořil ho do nádoby s cukrem a nechal stát asi zjistil, že ani to není úplně ono.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Jak je to s vanilkovým cukrem? – Príma receptář.cz

Vanilkový cukr je ingredience, která k vánočnímu pečení neodmyslitelně patří.

Už jste si ale všimli toho, že na kupovaných sáčcích není nápis vanilkový cukr, nýbrž tam najdete nápis vanilínový cukr? Nevěnovali jste tomu pozornost v domnění, že o nic nejde a jedná se o ten samý produkt? V tom případě budete nejspíš nepříjemně překvapení, protože tomu tak rozhodně není. Vanilka je velmi aromatické koření, původem z Mexika. V podstatě se jedná o fermentovanou tobolku (lusk), která se získává z některých druhů orchidejí rodu vanilovník.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Vanilkový x vanilínový cukr

Pokud budete mít tyto dva produkty ochutnat, nejspíš vůbec nepoznáte který je který. To je taky důvod, proč většina spotřebitelů mezi těmito dvěma produkty nehledá rozdíl. Možná ale vanilínový cukr přestanete používat ve chvíli, kdy se dozvíte něco o tom, jak se vlastně získává.

Budete mít zájem:  Krétská dieta – dá se hubnout díky olivovému oleji?

Vanilka patří mezi jedno z nejdražších koření na světě, a protože se lidé snaží vymýšlet stále více nových věcí za jasným cílem ušetřit, přišel na trh vanilínový cukr. Vanilínový cukr obsahuje látku ethylvanilín, která se vyrábí uměle a to z uhlí nebo z ropy.

Častěji se setkáváme s druhou variantou a to díky tomu, že získat tuto látku z ropy je mnohem jednodušší a právě také levnější. Až tedy budete příště stát u regálů s vanilínovými cukry, nákup si dobře rozmyslete. O trochu lépe jsou na tom se svým složením cukry vanilkové.

Ale i zde ve složení často najdete spoustu zbytečných látek, které v takovém produktu zkrátka nemají co dělat. Pokud narazíte na vanilkový cukr s označením bio, nejspíš koupíte to nejlepší, co můžete ale i zde si raději dobře prostudujte etiketu. Tyto druhy vanilkových cukrů nejčastěji seženete ve zdravých výživách.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Vanilkový lusk

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukremJednou z nejlepších možností, jak získat vanilkový cukr je jeho domácí výroba. Tak budete mít jistotu, že v cukru nejsou přidané žádné zbytečné látky, nebo že dokonce není vyroben z ropy. Výroba takového cukru je velmi jednoduchá a zvládne jí i naprostý kuchařský amatér. K jeho výrobě budete potřebovat vanilkový lusk. Ten je k dostání téměř ve všech supermarketech. Jeho cena je sice o něco vyšší, než je cena sáčku vanilkového či vanilínového cukru ale zase z něho vyrobíte poměrně velké množství cukru a jeho chuť a vůně bude nepřekonatelná. Pokud si tedy zakoupíte vanilkový lusk, budete ho muset podélně rozříznout a pomocí tupé strany nože velmi opatrně vyškrábněte zrníčka z obou polovin lusku. Při práci buďte velmi opatrní, ať se při rozřezávání lusku nezraníte. Tyto zrníčka pak nasypte do cukru a máte hotovo. Černých zrníček v cukru se nebojte, podle nás totiž vypadají kouzelně! Pokud se bojíte práce s nožem, máte také možnost zakoupit si vanilku již mletou. Odpadne vám tedy kus práce a výsledek bude stejně úžasný. Receptů na výrobu vanilkového cukru je velké množství, my si můžeme uvést například tento. Na 1 kg cukru dle vašeho výběru (krupice, moučka…) budete potřebovat 10g mleté vanilky. Tyto dvě ingredience jednoduše smícháte dohromady a necháte alespoň 14 dní uležet a cukr je připraven k použití. Opravdu tedy můžete vidět, že nejde o žádné velké kulinářské umění. Výsledek je ale ohromný, a tak by byl hřích domácí vanilkový cukr alespoň nevyzkoušet.

Vanilkový vs. vanilínový cukr: Jaký je mezi nimi rozdíl? A jaký kupovat?

Vánoční svátky jsou sice ještě daleko, ale vanilkový cukr často používáme nejen při přípravě vanilkových rohlíčků, ale také při běžném pečení dezertů a koláčů. Kupovali jste doposud v obchodě vanilkový cukr, ale nyní nemůžete sehnat jiný než vanilinový? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Vanilka

Vanilka je specifickým druhem aromatického koření, které je svým původem z Mexika. Zajímavé je, že se jedná o fermentovanou tobolku (nepřesně lusk) některých druhů orchidejí z rodu vanilovník (Vanilla).

Toto koření bylo známé již původními obyvateli jihovýchodního Mexika, tedy Toltéky a Aztéky a používali jej jako přísadu při přípravě nápojů z kakaových bobů, ale také jako léčivý prostředek. Do Evropy se toto koření dostalo až v 16. století.

Vanilka patří mezi nejdražší potravinářské ingredience.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Vanilin

Vanilin je bílou krystalickou látkou, která má silně květinovou vůni a sladkou chuť. Chemicky náleží mezi fenoly, ethery a aldehydy. Zajímavé je, že je hlavní těkavou složkou silice obsažené v plodech vanilka. To je přírodní varianta vanilinu.

A co syntetický vanilin? Syntetický vanilin byl dříve vyráběn například ze skořicové silice. Dnes je v průmyslové výrobě vanilin získáván tzv. guajakolu, který je obsažen například v dřevěném dehtu, popřípadě fermentační přeměnou ligninu, který je odpadní látkou při výrobě celulózy ze dřeva.

Přírodní i syntetický vanilin je používán k ochucování sladkých jídel, pochutin a nápojů v potravinářském průmyslu.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Vanilinový cukr

Aby byl produkt v podobě vanilkové cukru co nejlevnější, používají se dnes místo pravé vanilky její chemické náhrady. Vanilinový cukr neobsahuje skutečnou vanilku.

Pravdou je, že rozdíl v chuti je mírně poznatelný, jelikož není tak intenzivní, ale stejně se jedná o identickou náhradu za chuť a vůni vanilky. Důvodem nahrazování vanilky vanilinem je  především cena.

Za kilogram vanilkového cukru byste totiž zaplatili kolem sta korun, za kilogram cukru vanilinového však jen kolem 25 Kč.

Druhy cukrůVánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

Zakoupit dnes můžete vanilkový cukr, vanilinový cukr, ale také přírodní vanilinový cukr či přírodní vanilkové aroma. Vanilkový cukr musí obsahovat pravou vanilku, vanilinový cukr obsahuje syntetické aroma, buď vanilin či ethylvanilin.

Přírodní vanilinový cukr by měl obsahovat vanilin, který pochází jen z pravé vanilky. U přírodního vanilkového aroma by měly být aromatické složky získány alespoň z 95 % z vanilky.

Připravit si můžete také domácí vanilkový cukr z pravé vanilky, kterou smícháte s cukrem a počkáte alespoň 14 dní na prosycení vůně a chuti. Vždy při nákupu potravinářských výrobků kontrolujte, co uvádí etiketa.

Zdroj: https://www.flickr.com/photos/ted_major/6600956129/in/photostream/

Dejte pozor na rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem, ať si nepokazíte chuť cukroví

Voňavá a jedinečná. To je vanilka, královna mezi kořením. A ačkoliv jsou regály obchodů plné vanilkových výrobků, vězte, že pravou vanilku si domů odnášíte jen výjimečně.

Většina produktů totiž obsahuje pouze syntetické náhražky. Těm ovšem velmi často dáváme přednost, protože jsou levnější než ty z pravé vanilky.

Proč je toto koření tak drahé a jak v obchodech vanilkové výrobky vybírat?

Když se řekne vanilka, každému se jako první vybaví žlutá barva. Ve výrobcích z ní by vás však vždy měla zajímat barva černá, respektive drobná černá zrníčka, která pochází z drcených vanilkových lusků.

Vanilkový cukr proto vždy musí obsahovat pravou vanilku. Pokud ne, jedná se o cukr vanilínový, který tak musí být označený a v jehož složení najdete informaci o aromatech.

Bílá krystalická látka vanilín je umělé (přírodní nebo syntetické) aroma, které se vyrábí pomocí petrochemického průmyslu. Dříve se dokonce extrahovalo z uhlí, dehtu, rýžových otrub či dřevin. Ačkoliv vanilín může chutnat stejně jako vanilka a při pečení rozdíl třeba ani moc nepoznáte, minimálně zmíněná výroba napovídá o jeho kvalitě.

  • Vanilkový cukr – musí obsahovat pravou vanilku. Nejlepší (a dražší) je samozřejmě odrůdy Bourbon z Madagaskaru, může ale pocházet i z jiných zemí nebo být jiné odrůdy, např. Tahitensis.
  • Extrakt vanilky – jedná se o tekutý výluh z plodů vanilky naložených v lihu.
  • Vanilínový cukr – neobsahuje pravou vanilku, ale syntetické aroma.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem Canva

Cena vanilínových cukrů může být v obchodech oproti těm pravým vanilkovým i dvacetkrát nižší. A ačkoliv je umělý vanilín výrazně levnější, i s ním výrobci v produktech šetří.

Správně by se měl jeho obsah v cukru pohybovat kolem 0,3 mg/g produktu. Ve skutečnosti to však často bývá i méně.

Spotřebitelé to ovšem obtížně poznají – na etiketě najdou pouze informaci, že výrobek obsahuje aromata.

Oproti tomu vanilkové cukry musí mít na obalu vždy uvedeno množství obsažené vanilky a původ jejích lusků. I u pravého vanilkového cukru se cena může lišit v závislosti na původu vanilky a jejím množství.

  • Tip: Vanilkový cukr si lze snadno vyrobit i doma. Stačí v uzavíratelné nádobě k obyčejnému bílému či třtinovému cukru přidat vanilkový lusk a nechat cca 2 týdny odležet.
  • Ceny vanilkových lusků se pohybují od 70 do cca 150 Kč za 1 kus. Seženete je v kamenných i internetových obchodech s kořením nebo se speciální výživou, ale také v supermarketech a hypermarketech, např. od značky Dr. Oetker nebo Kotányi. Ve speciálních týdnech se prodávají také v Lidlu nebo Penny Marketu před Vánocemi či Velikonocemi.

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem alexis van Dijk / Flickr

Vanilka je hned po šafránu druhým nejdražším kořením na světě. Za její vysokou cenou stojí především náročný způsob pěstování. Rostliny vanilky kvetou na Madagaskaru jen v jediný den v roce. Vzhledem k tomu, že se musí květy opylovávat ručně, mají pěstitelé jen necelých 24 hodin na to, aby vše stihli.

Jakmile dorostou lusky, sbírají se ještě zelené a po dobu několika měsíců se nechávají fermentovat a sušit do známé tmavé podoby. Pro zajímavost, ze 4 kg zelených lusků vznikne ve výsledku asi jen 1 kg vanilkových lusků určených k prodeji.

Cena vanilky navíc výrazně stoupla v posledních letech. Na vině byl především cyklon, který na Madagaskaru zničil většinu úrody a poškodil zdejší půdu, ale také lupiči, kteří mají na tuto drahou komoditu spadeno.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Přečtěte si řádně etiketu aneb co je vanilínový cukr | ČeskoZdravě.cz

Všimli jste si, že máte doma vanilínový cukr, i když jste mysleli, že jste koupili cukr vanilkový? Vanilínový cukr se stal levnější náhražkou klasického vanilkové cukru. Neobsahuje skutečnou vanilku, pouze její náhražky.

Vanilka je totiž jednou z nejdražší a nejcennější plodin na světě. Pochází z orchideje a známá je již svým používáním od starých Aztéků. Má pozitivní vliv nejen na srdce, ale působí jako vzpruha pro celý organismus.

Budete mít zájem:  WHO: 12 bakterií, na které už nefungují antibiotika

Dopřejte si ji nejlépe ve své nejpřirozenější podobně, ve formě vanilkového lusku. 

Vánoční pečení

V průběhu vánočních svátků máme velkou spotřebu vanilkového cukru, přidáváme mnoha druhů cukroví. Není to zase tak dlouho, co se na plutech obchodů místo cukru vanilkového, objevil cukr vanilínový a mnoho z nás si toho ani nevšimla. Pravdou je, že vanilka je surovina drahá a nahradit ji je cestou, jak k nižší ceně tohoto produktu.

Náhražka za vanilku

Vanilku ve vanilínovém cukru nahrazuje vanilin a arovanilin. Chuť vanilínového cukru je však stejná jako cukru vanilkového. Vanilín je bílá krystalická látka, která má silnou květinovou vůni a sladkou chuť.

Co se týče chemického složení, řadí se mezi fenoly, ethery a aldehydy. Vanilín však patří mezi přírodně identická aromata, jde však o syntetickou látku, tudíž označení není tak pravdivé, jak se na první pohled zdá.

Dnes již můžete běžně, i když za vyšší cenu, zakoupit celý vanilkový lusk a přidat jej do svých pokrmů. Vanilka je plodina cenná, žádaná a také za ni dost zaplatíte.

Cena vanilkového cukru u velkoobchodníků se pohybuje cca okolo sto korun za jeden kilogram u vanilínového cukru je to jen 25 Kč za kilogram, a to už je velký rozdíl.

Vanilínový cukr se tak stává v mnohých potravinách levnější náhražkou, nejen ve vaší kuchyni, ale i v průmyslově vyráběném pečivu.

Jiné varianty

Připravit si však můžete i domácí vanilkový cukr z vanilkového lusku. Příprava domácího vanilkového cukru chce však čas a trpělivost. Nadrcený vanilkový lusk se musí po přibližně dvou týdnech v nádobě samovolně spojit. Jeden vanilkový lusk vám vystačí přibližně na půl kila cukru.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Není cukr jako cukr: Na co si dát pozor při výběru vanilkového cukru?

Foto: Iva Špačková, SZ Byznys

Na fanoušky pečení útočí v regálech různé vanilkou inspirované cukry.

Blíží se Vánoce a regály obchodů jsou přeplněny různými vanilkovým cukry. Jde sáhnout po prvním levném balení, nebo se vyplatí číst etikety? SZ Byznys prozkoumal 15 výrobků, podívejte se, co jsme odhalili.

„Mami, který vanilkový cukr mám vybrat, je jich tu moc,“ ptá se dcera matky v jednou libereckém supermarketu. „To máš jedno. Ty s hezkým obalem budou dražší, ale tím se nenechávej zmást. Hele, tady je nějaký za necelé dvě koruny, tak jich vezmi deset,“ dala matka radu dceři.

Historka z obchodu jen dokládá, že za necelých šest neděl začnou Vánoce a nadšenci do pečení si už začínají na sociálních sítích sdílet recepty na nejlepší vánoční cukroví. Obchody se snaží svým zákazníkům vyjít vstříc, a protože k nejtradičnějším druhům cukroví patří vanilkové rohlíčky, překypují jejich regály různými vanilkovými cukry.

Jenže není cukr jako cukr, zákaznice z Liberce si ani neuvědomila, že jejich domácnost nebude zásobena vanilkovým cukrem, nýbrž jeho náhražkou – cukrem vanilinovým. Je mezi nimi nějaký rozdíl, nebo mají všechny balíčky shodný obsah a liší se jen obalem a cenou, a proto stačí vyhledat ten nejlevnější?

Zatímco vanilkový cukr obsahuje skutečnou vanilku a její množství musí být uvedeno ve složení, vanilinový či vanilínový cukr obsahuje pouze syntetické aroma a žádná skutečná vanilka v něm není ani ve stopovém množství. Cukr po vanilce jen – často velmi zdařile – voní a vanilkové rohlíčky z něj upečené jsou tak pouze příjemnou vanilkovou iluzí.

V regálech jde náhražkové vanilinové cukry poznat nejlépe podle ceny, která je několikanásobně levnější než u cukrů s pravou vanilkou.

Z nákupního testu, do kterého redakce SZ Byznys zařadila 15 různých cukrů, vyšlo, že prodejní cena vanilinových výrobků začínala na 1,4 koruny a končila na pěti korunách za jeden kus a cena vanilkových cukrů začínala na osmi korunách a končila na 22 korunách.

Vzhledem k tomu, že výrobci vyrábějí různě velká balení, tak při přepočtu na 100 gramů se cena nakoupených vanilinových cukrů pohybovala od osmi korun do 24,5 koruny a cena vanilkových cukrů od 79 do 219 korun.

Vanilkové cukry jsou několikanásobně dražší než jejich náhražky, protože velmi drahá je už původní surovina – vanilka (nejdražší je vanilka z Madagaskaru). Její cena skáče na komoditních trzích podobně jako zlato.

„Až do roku 2012 se cena vanilky pohybovala mezi 400 až 500 Kč/kg. Pak postupně rostla a v roce 2016 poprvé překonala hranici 5 000 Kč/kg. V létě 2017 dosáhla maxima, kdy se v zemi původu prodávala zhruba za 15 000 Kč.

Od té doby klesá, v druhé polovině roku 2020 poklesla rychleji asi na 5 500 Kč/kg.

Jde o ceny v zemi původu, tedy bez třídění, čištění, balení a dopravy,“ říká Milan Linka, mluvčí Orkla Foods Česko a Slovensko, která vyrábí vanilkové i vanilinové cukry pod značkou Vitana.

Čím větší množství vanilky výrobek obsahuje, tím je dražší. Vizuálně jde vanilkové cukry od vanilinových v regálech dobře odlišit podle jejich obalu.

Jsou na nich zvýrazněny vanilkové lusky, květ vanilky či obojí.

Kdo totiž při výrobě používá skutečnou přírodní surovinu (byť nepatrné množství), může ji podle české legislativy na obalech graficky ztvárnit a žádný z výrobců si nenechává tuto příležitost ujít.

Z nakoupených vanilkových cukrů obsahoval nejvyšší podíl vanilky, a to pět procent, výrobek Druid. Byl také nejdražší, v přepočtu na 100 gramů stál 219 korun. Vyšší cenu způsobila jednak vanilka, ale také použitý třtinový cukr, který je dražší než cukr bílý.

Nejlevněji z šesti nakoupených vzorků vyšel vanilkový cukr od Vitany. Sto gramů výrobku s obsahem jednoho procenta vanilky přišlo v přepočtu na 79 korun.

Výrobky, které obsahují slovo vanilka či mají vanilku zobrazenou na obale, musejí mít podle české legislativy ve složení uvedeno množství uvedené látky. Dva výrobky od společnosti Dr. Oetker toto neměly, na etiketě bylo uvedeno pouze to, že výrobky obsahují extrakt vanilky Bourbon. I to je však podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v pořádku.

„U složek potravin, které neslouží k jinému účelu než k aromatizaci, neexistuje povinnost na obalu vyznačovat její množství. To je i případ potravin obsahující ‚vanilkový extrakt‘.

Aby mohl být použit výraz ‚vanilkový‘, nesmí se však zároveň v žádném případě jednat o ethylvanilin.

Musí jít o přírodní vanilkové aroma nebo o extrakt získaný z vanilkových lusků o čistotě minimálně 95/5,“ vysvětluje mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Kopřiva zmínkou o ethylvanilinu naráží na to, že ethylvanilin je syntetická látka, která byla vyrobena v Československu v minulém století jako socialistická náhražka. V přírodě neexistuje a přírodnímu vanilinu, jedné ze silic obsažených ve vanilce, se jen snaží připodobnit. Ve srovnání s vanilinem (může být i syntetický) je však ethylvanilin jako aroma výraznější a štiplavější.

Vanilkových cukrů se v Česku prodá mnohem méně než cukrů vanilinových. To potvrzují Orkla i Dr. Oetker.

„Z celkového množství prodaných vanilínových a vanilkových cukrů tvoří vanilkové asi 10 procent.

S ohledem na jejich vyšší cenu jde o velmi dobrý podíl, který ukazuje, že spotřebitel je schopen akceptovat kvalitní drahý výrobek.

Tento podíl navíc neustále roste,“ říká Zdeněk Kvinta, šéf marketingu ve společnosti Dr. Oetker, která má v portfoliu 7 výrobků – pět přírodních až s 15% podílem extraktu z vanilky a dva syntetické.

A liší se mezi sebou vanilinové cukry, které neobsahují ani špetku skutečné vanilky? Ano. Už jen tím, zda používají jako aroma od přírody okopírovaný vanilin, či čistě syntetický ethylvanilin.

Vanilinem se ve složení chlubí jen výrobek Ruf a Belbake, což je privátní značka Lidlu. Kávoviny, Albert, Karlova Koruna, Vitana a World of Baking uvádějí ethylvanilin a Labeta a Dr. Oetker použité aroma více nespecifikují, ačkoliv marketingový manažer firmy udává, že společnost používá výhradně vanilin.

„Již před několika lety jsme ethylvanilin z výrobků značky Dr. Oetker odstranili. V Česku používáme k aromatizaci vanilinového cukru výlučně vanilin jako kolegové v západní Evropě,“ tvrdí Kvinta. K aromatizaci vanilinovým cukrem podle něj přistupují země v kontinentální Evropě, které neměly v minulosti kolonie, tedy zdroj vanilky. „Ve Velké Británii je naopak málo k dostání,“ dodává.

Výrobky se také liší tím, zda obsahují stopy látek problematických pro alergiky. Čisté jsou z tohoto pohledu balíčky Ruf, World of Baking, Karlova Koruna a Labeta.

Ostatní mohou obsahovat stopy některých alergenů, přičemž výrobek Albert nemá udaný lepek ve shodě s předpisy zvýrazněn jiným typem či stylem písma nebo barvou pozadí a Kávoviny mají zmínku o lepku nešťastně zamíchanou až ve slovenské části etikety.

Výrazně se od ostatních odlišuje množstvím prodávaného výrobku balíček Ruf. Zatímco ostatní vanilinové cukry jsou baleny po 20 gramech, Ruf má jen osm. Na první pohled příznivá cena tohoto výrobku se tak po přepočtu mění na třetí nejvyšší (17,40 Kč/100 g).

Nejdražší byl v přepočtu na 100 gramů výrobek Vitany (24,50 Kč) a nejlevnější balíček Kávovin, který stál osm korun.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector