Vanilka a zdraví – jaké má účinky?

Vanilka a zdraví – jaké má účinky?Cejlonská skořice se získává sušením tenkých a křehkých vrstev kůry skořicovníku

  • Další názvy: Pravá skořice, Cinammomum zeylonicum
  • Země původu: Srí Lanka (ostrov Cejlon)
  • Prodává se v podobě: na kousky nařezaná vnitřní kůra, najemno namletá vnitřní kůra skořicovníku
  • Dostupnost v ČR a SR: ano
  • Produkt s obsahem cejlonské skořice: Blendea SUPERCOFFEE

Vanilka a zdraví – jaké má účinky?Pravá cejlonská skořice se vyznačuje příjemnou vůní, jemnou a sladkou chutí a příznivými účinky na zdraví.

Oblíbené koření skořice se získává z kůry rostliny známé pod názvem skořicovník, který se například v tradiční ajurvédské medicíně používá jako účinný lék při dýchacích a zažívacích potížích.

Charakteristickou vůni a chuť skořici dodává látka cinnamaldehyd, podle níž také získala své latinské jméno. Nejkvalitnější skořice pochází z osmiletých keřů skořicovníku.

Skořice se vyrábí tím, že se ořeže stonek skořicovníku, až zůstane vnitřní kůra. Z té se ještě odstraní zbytky dřevěných částí. Vnitřní kůra se poté suší tak dlouho, až vzniknou typické srolované tyčinky připomínající doutníky.

Skořice se prodává buď jako celé “tyčinky” nebo se usušená kůra mele na jemný prášek používaný jako koření.

  • VÍTE, že cejlonskou skořicí dochucujeme kávovou směs Blendea SUPERCOFFEE?
  • Společně s výbornou a intenzivní kávou si tak dopřejete skvělý chuťový zážitek.
  • Mleté medicinální houby v BIO kvalitě (chaga, reishi a hericium) zase posílí vaši imunitu.

Vanilka a zdraví – jaké má účinky?

  1. Pravá skořice, které se budeme v následujícím článku detailně věnovat, je díky svému původu označována jako cejlonská skořice.
  2. Rozdíly mezi pravou a falešnou skořicí jsou velmi zásadní a nejedná se pouze o původ.
  3. Té “falešné” z Číny totiž chybí jemná a sladká chuť cejlonské skořice a navíc obsahuje větší množství jedovaté látky kumarin.
  4. Existují dva různé druhy skořice:
  • Cejlonská (pravá) skořice
  • Čínská (Cassia) skořice 

Cejlonská skořice pěstovaná na Srí Lance bývá označovaná také jako pravá skořice.

Tou falešnou je myšlen druhý rozšířenější druh skořice čínská neboli Cassia, která se pěstuje v Číně.

Falešná skořice je běžnější zejména kvůli podstatně nižší ceně. Jak se tyto dva druhy liší?

  • Cejlonská skořice má jemnější a sladší chuť a aroma.
  • Čínská skořice je chuťově výraznější, ostřejší a aromatičtější.
  • Pravá cejlonská skořice obsahuje minimum jedovaté látky kumarin, která poškozuje játra.
  • Čínská skořice je levnější a v obchodech běžnější.
  • Cejlonská skořice je světle hnědá a křehká na dotyk, má daleko jemnější chuť a aroma.
  • Čínská skořice je hrubší, má tmavší červenější barvu a usušená kůra tvoří žlábkovité trubky.
  • Zatímco cejlonská skořice se pěstuje pouze na Srí Lance, čínská skořice se pěstuje v Číně, Barmě, Indii a Indonésii.

Vanilka a zdraví – jaké má účinky?Všimněte si, jak je cejlonská skořice křehká a jemná.. Vanilka a zdraví – jaké má účinky?…a zde hrubá, na pohled až umělá, ale samozřejmě levnější čínská skořice.

Léčivými účinky skořice se zabývají vědci po celém světě. Není na tom nic zvláštního, vždyť medicína využívá celou řadu léčivých bylin a rostlin.

Prospěšnější je cejlonská skořice, která obsahuje minimum jedovaté látky kumarin, a zato spoustu zdraví prospěšných látek.

Cejlonská skořice obsahuje celou řadu účinných a zdraví prospěšných látek jako silice, které obsahují cinnamaldehyd (aldehyd kyseliny skořicové, phellandrin a eugenol), bílkoviny, sacharidy, vlákninu, minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan, draslík, měď, zinek, sodík, selen), nenasycené mastné kyseliny, vitaminy (C, E, K), lutein, betakaroten, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.

  • Uklidňuje a dodává pozitivní energii
  • Posiluje imunitní systém 
  • Snižuje cholesterol
  • Reguluje hladinu cukru v krvi
  • Podporuje léčbu cukrovky
  • Působí jako přírodní antioxidant
  • Pomáhá krevnímu oběhu a snižuje riziko vzniku srdečního onemocnění
  • Chrání tělo před oxidačním stresem
  • Má příznivý vliv na zažívání
  • Mírní bolesti žaludku a chrání před vznikem žaludečních vředů
  • Má protizánětlivé účinky
  • Blokuje virus HIV před napadením buněk
  • Pozitivní vliv při léčbě rakoviny
  • Preventivně chrání před neurodegenerativními onemocněními
  • Zrychluje metabolismus a mírní chuť na sladké
  • Posiluje kognitivní a paměťové funkce

Vanilka a zdraví – jaké má účinky?Skořice se přidává do oblíbených sladkých “šneků”.

Vědci například prokázali prospěšný vliv skořice u cukrovky, jelikož snižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivost na inzulin, hormonu odpovědného za transport krevního cukru z cév do buněk.

Částečně je dokonce skořice schopna napodobit a plnit funkce inzulinu. Podobné je to s regulací cholesterolu. 

Zkoumají se také antioxidační účinky skořice. Pravá skořice obsahuje antioxidant epikatechin, který se nachází v borůvkách, tmavé čokoládě a červeném víně.

Tato látka má velký význam, protože chrání tělo před oxidačním stresem. Skořice je lepší antioxidant než oregano a česnek.

  • Skořice má silné protizánětlivé účinky, pomáhá tělu zbavit se infekcí a udržet zdravé buňky, podporuje vylučování odpadních látek z těla ven a účastní se obnovení poškozených tkání.
  • Konzumací skořice lze zmírnit projevy vzniklého zánětu v těle. 
  • Souvislost byla také nalezená při léčbě HIV díky obsahu látek zvaných flavonoidy, které virus blokují před napadením zdravých buněk.
  • Zkoumá se také vliv má skořice na léčbu roztroušené sklerózy a rakoviny.

Vědecké studie ukazují, že skořice brání růstu nádorových buněk. Skořice rovněž oddaluje projevy Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

S konzumací pravé cejlonské skořice nejsou spojené vedlejší účinky. U čínské je třeba být opatrný kvůli několikanásobně vyššímu obsahu jedovaté látky kumarin. 

Vzhledem k tomu, že u levnější skořice není často znám nejen původ, ale ani obsah kumarinu, je doporučeno konzumovat maximálně 1 lžičku skořice denně.

U ověřené pravé cejlonské skořice lze použít až 2,5 lžičky denně bez obav o zdraví. To platí u dospělého člověka.

TIP: Začněte každé ráno šálkou Blendea SUPERCOFFEE.

Nabije energií, povzbudí imunitu, zklidní zažívání a skvěle chutná.

Vanilka a zdraví – jaké má účinky?Skořicové latté z Blendea SUPERCOFFEE ZAČÍT DEN SE SUPERCOFFEE >>

Při rozumné konzumace skořice žádné vedlejší negativní účinky nehrozí.

Při nadměrné konzumaci skořice se však objevují informace, že by mohla:

  • zvýšit riziko vzniku některých druhů rakovin (např. rakovina plic, ledvin a jater)
  • vyvolat nepříjemnou alergickou reakci v ústech (otoky, pálení, svědění, bílé skvrny)
  • způsobit nízkou hladinu cukru (hypoglykémii)

Kumarin je jedovatá látka, která se nachází primárně v čínské skořici.

Pravá skořice kumarin obsahuje sice také v minimálním množství a to cca 300 mg v 1 kg skořice, u čínské skořice je obsah až desetinásobně vyšší.

Ve větším množství je kumarin toxický a může poškodit játra. Jeho denní příjem by neměl překročit 0,1 mg na 1 kg tělesné váhy.

Dále může kumarin reagovat s různými léky (např. aspirin, ibuprofen, warfarin a další) a vyvolat zdravotní komplikace.

Kumarin obsahují i běžné potraviny jako mrkev, petržel, celer, pastiňák, tabák, vanilka, jahody, meruňky a řada bylin (tomka vonná, koriandr, lékořice, andělika, mařinka, komonice atd.).

Vanilka a zdraví – jaké má účinky?Čínská skořice obsahuje několikanásobně vyšší množství toxické látky kumarin.

SLOVO AUTORKY:

Vanilka a zdraví – jaké má účinky?

Potenciál skořice se zdá být ohromný. Důležité však je vybrat si pravou skořici.

Sice si připlatíte, ale falešná skořice takové léčivé účinky prostě nemá. Ideální je mletá skořice, která se hodí do celé řady jídel, přidávat si ji můžete také do snídaňových jídel, jako jsou müsli, kaše, smoothie apod. 

Skořice neobsahuje téměř žádné kalorie, jídlům dodá sladší chuť, příjemné aroma a navíc má antioxidační účinky.

Vyzkoušet můžete například prémiovou kávovou směs Blendea SUPERCOFFEE, která kromě cejlonské skořice obsahuje medicinální houby (chaga, reishi, hericium pro podporu imunity) a vlákninu inulin z kořene čekanky (pro klidná střeva a žaludek) ????

Vanilka a zdraví – jaké má účinky?

Co jsou proteiny a jaké koupit?

Proteiny neboli bílkoviny jsou základními stavebními kameny v lidském těle, skládají se z aminokyselin. Lidský organismus se bez nich neobejde. Neukládají se do zásoby, získáváte je jen prostřednictvím stravy. Proteiny jsou nepostradatelnou látkou při tvorbě svalové hmoty – proto jsou tak oblíbené především u sportovců

Budete mít zájem:  Atopický Ekzém Biologická Léčba?

Vanilka a zdraví – jaké má účinky? Význam proteinů pro lidské tělo

Proteiny hrají v lidském těle následující roli:

  • výživa a růst svalů, 
  • výživa šlach, kůže, kostí,
  • zkrácení regenerace,
  • podpora tvorby svalové hmoty,
  • ochrana a podpora svalů při výkonu,
  • spalování tuků a snižování nadváhy.

Vanilka a zdraví – jaké má účinky? Hlavní zdroje proteinů

Proteiny najdete v živočišné i rostlinné stravě. Živočišné bílkoviny mají vyšší podíl esenciálních mastných kyselin – označují se za plnohodnotné.

Mezi jejich mínusy patří častý obsah velkého množství tuku a cholesterolu, proto volte raději nízkotučné zdroje.

Najdete je v libovém mase, kuřecím a králičím mase, rybách, zvěřině, kvalitní šunce, vejcích (hlavně v bílcích), nízkotučných sýrech a netučném tvarohu.

Mezi potraviny bohaté na rostlinné bílkoviny patří luštěniny, mandle, mák, sezamová semínka, výrobky ze sóji – sojové maso, tempeh, tofu a rostlinné náhrady masa např. robi. Jejich výhodou je nízký obsah tuku a vyšší obsah vlákniny. Bílkoviny rostlinného původu neobsahují všechny nepostradatelné aminokyseliny, proto se označují za neplnohodnotné. 

Další variantou obsahující proteiny jsou tzv. proteinové koncentráty, které se používají jako doplňky stravy k přirozeným zdrojům bílkovin.

Vanilka a zdraví – jaké má účinky? Proč jsou proteiny důležité pro sportovce?

Proteinové doplňky jsou oblíbené především mezi sportovci, protože jsou užitečnými pomocníky pro svalovou regeneraci a budování svalové hmoty.

Pokud to se sportem myslíte vážně a budování vašich svalů je vaším cílem, zahrňte proteiny pravidelně do svého jídelníčku.

Nezapomínejte, že se jedná o doplnění stravy – vyvážená strava s obsahem bílkovin je základ. (zdroj: Arecenze.cz)

Vanilka a zdraví – jaké má účinky? Jak užívat protein

Protein neboli proteinový prášek je koncentrovaný zdroj bílkovin pocházející z přírodních surovin. Při aktivním nabírání a uchovávání svalové hmoty se neobejdete bez jeho příjmu.

Protein je nepostradatelným parťákem vašeho intenzivního tréninku, protože vyživuje svaly a zvětšuje jejich objem, zvyšuje výkonnost a zkracuje dobu regenerace.

Vyzkoušejte proteiny od značek Extrifit či Prom-In.

Kdy a jaký protein užívat

Po sportovním výkonu si vaše tělo žádá o doplnění proteinů – v takovém případě sáhněte po proteinových nápojích. Jsou rychle dostupné a snadno odměříte jejich dávku. Bílkoviny syrovátkového typu, které se vyrábí z kravského mléka jsou nejpoužívanějším typem proteinu.

Poznáte je podle označení “WHEY” na obale (anglicky syrovátka). Vyzkoušejte Nutrend 100% Whey protein s příchutí kakaa, který představuje vyvážené spojení prvotřídních surovin. Se syrovátkovým proteinem dodáte tělu, co nejrychleji potřebné bílkoviny. Využijete ho i ráno, v dopoledních hodinách a téměř kdykoliv během dne.

 

Na noc před spaním je vhodný micelární kasein. Kaseinové proteiny se do těla vstřebávají postupně po dobu až 8 hodin, proto jsou optimální pro pozvolné zásobování organismu během noci. Pokud patříte mezi fanoušky večerních tréninků vyzkoušejte vícesložkový protein, který obsahuje syrovátkový koncentrát i kasein např. Hardcore Gain 21.

Proteinové doplňky obsahují minimální množství tuku a sacharidů. Nezanedbávejte sportovní výživu a dodávejte tělu potřebné látky. Kromě bílkovin doplňujte při sportovní aktivitě i sacharidy.

Vanilka a zdraví – jaké má účinky? Jaké množství proteinu brát?

Standardně u běžné populace a rekreačních sportovců se doporučuje 1 gram bílkoviny na 1 kilogram tělesné hmotnosti. Takové množství proteinu přijmete v běžné denní dávce potravy.

U sportovců je doporučený příjem 2 až 3 gramy na 1 kilogram tělesné hmotnosti – liší se to podle aktuální potřeby a fáze tréninku, ve které se nacházíte. Pokud se řadíte mezi aktivní sportovce využijte doplňky stravy určené speciálně sportovcům.

Dávejte si pozor na nadměrné užívání proteinu – dodržujte instrukce s doporučeným dávkováním. 

Zařaďte proteiny do svého jídelníčku, optimálně do 2 až 3 jídel denně. V dnešní době je možné získat bílkoviny i z pochutin, jako jsou třeba sladké pomazánky Proteinella s obsahem syrovátkového proteinového izolátu. Vyzkoušejte je a mlsejte zdravě. Výběr a množství doplňků s obsahem proteinu přizpůsobte vašemu aktivnímu tréninku. 

Teď už víte, proč jsou proteiny pro lidské tělo nezbytné a jaký mají význam pro sportovce. Pokud vás zajímá více tématika sportu, přečtěte si článek Sportem ku zdraví.

Sportovní výživa

Jaké léčebné účinky má vanilka?

(Vanilla planifolia)

Něco o původu vanilky

Je to popínavá orchidej původem z Mexika. Je to taky jediná orchidej, ze které máme potěšení krom květů tak i jejích plodů – tobolek. Až do poloviny 19.

století byl tento druh endemitem – vyskytující se pouze v Mexiku, protože rostlinu opylují jen tamní včely rodu Melipona, nebo jen některé druhy kolibříků. Po převozu rostliny do jiných částí světa se nepodařilo zajistit jiný způsob opylování nebo převezení opylovačů až právě do19.

století, kdy byla vyvinuta metoda umělého opylování.  Dnes se pěstuje vanilka na Madagaskaru, Francouzské Polynésii, na Srí Lance, Bahamách, Zanzibaru, Sychelách…)

Vanilka a zdraví – jaké má účinky?

Až 30 cm dlouhé lusky (správně tobolky) se sklízí zralé – zelené. Čerstvé nemají aroma ani chuť vanilky, jakou ji známe. Lusky musí projít složitým procesem fermentace. Výsledný produkt je velmi drahý nejen kvůli tomuto náročnému procesu, ale i kvůli umělému opylování. Navzdory tomu je vanilka velmi žádaná.

Vanilka a zdraví – jaké má účinky?

Květ vanilky

Využiti vanilky v kuchyni

Vanilka v kuchyni se využívá k dochucování smetany, krémů, pudinků a zmrzliny. Vanilkou se dochucuje kakao, čokoláda.

V Mexiku se podává s tmavými fazolemi, zvýrazňuje sladkou chuť kořenové zeleniny. Je dobrá také s ovocem – jablky, melounem, broskvemi, revení, jahodami, hruškami.

Hodí se také k rybám a k mořským plodům.

S jakým kořením se vanilka dobře kombinuje?

  • S chilli, kardamomem, skořicí, hřebíčkem a šafránem.
  • TIP:
  • Udělejte si domácí vanilkový cukr z pravé vanilky!

Místo kupování drahých sáčků cukru se syntetickým vanilinem si vytvořte pravý vanilkový cukr tak, že do sklenice s cukrem krupice vložte rozříznutou tobolku vanilky. Uvnitř  tobolky jsou lepkavá černá semena.

Léčivé účinky vanilky

Vanilka má antimykotické vlastnosti, pomáhá tedy k léčení plísní a houbových onemocnění. Často se tedy používá k léčbě kožních problémů, jako jsou ekzémy a dermatitidy. Působí příznivě také při zánětlivých onemocněních.

Výborně působí proti únavě, uklidňuje nervy, působí také jako afrodisiakum – vůně vanilky úzce souvisí s lidskými feromony, protože zvyšuje erotickou přitažlivost. V současné době je vanilka využívána jako afrodiziakum. Vanilka taky povzbuzuje mozkovou činnost, působí proti horečce a povzbuzuje vlastně i celé tělo

Aromaterapie – vůně vanilky navozuje pocity pohody a povzbuzuje smysly, působí proti depresím, je vhodná při nervovém podráždění, nechutenství či nespavosti.

Masáže vanilkovým olejem příznivě působí na srdce a regenerují pokožku a vrací optimismus a celkovou vyrovnanost.

Vanilka působí proti nevolnostem v těhotenství, např. taková vanilková zmrzlina. Pokud máte strach z listerie, vyrobte si zmrzlinu doma!

Jak udělat vanilkovou zmrzlinu

  • 200 g cukru moučka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 45 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 vanilkový cukr – samozřejmě udělaný z pravé vanilky
  • 7 žloutků
  • 2-3 lžíce strouhané čokolády

Žloutky utřeme s oběma cukry do světlé pěny. Vanilkovou dužinu povaříme v mléce smíchaném se smetanou. Pak vše přecedíme do žloutkové pěny a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí.

Vanilka a zdraví – jaké má účinky?

Vše o vanilce pravé

Vanilka a zdraví – jaké má účinky? zdroj: shutterstock.com

Příjemná vůně vanilky vás uklidní, ale zároveň působí jako afrodisiakum. Vanilka na všechny možné způsoby: od přírodních prostředků pro zlepšení zdraví, přes smyslnou vůni až po kulinářské využití. Prostě vždycky jinak a pokaždé originálně.

Vanilka pravá či také vanilovník plocholistý s latinským názvem Vanilla planifolia je v podstatě teplomilnou popínavou orchidejí z čeledi vstavačovitých původně ze Střední Ameriky, přesněji z jihovýchodní oblasti Mexika a Guatemaly. Své jméno tato vytrvalá rostlina dostala ze španělštiny – la vainilla.

Plodem vanilky je její úzká masitá, dužnatá tobolka dlouhá mezi 16-30 cm naplněná černou hmotou kašovité konzistence a obsahující spoustu drobných semen. Není přesně známo, kdy se vanilka začala sušit a využívat k ochucování pokrmů.

Budete mít zájem:  Komplexní Vitamíny Pro Seniory?

Avšak už indiánské kmeny v čele se samými Aztéky měli poměrně důkladně vypracovaný způsob zpracování fermentací a získávání vanilinu z vanilky pravé. Aztékové a Toltékové tuto vzácnou rostlinu nazývali tlilxochitl, což v překladu znamená černý lusk.

Domovinou vanilky je sice předkolumbijská mezoamerická kultura, ale dnes se kromě Mexika vyváží z Réunionu, Madagaskaru, Indonésie a Tahiti. Většina světové vanilky je druh Vanilla planifolia, běžně známý jako vanilka Bourbon podle bývalého názvu ostrova Réunion – Île Bourbon nebo madagaskarská vanilka.

Vanilka pravá se pěstuje právě na ostrově Réunion, na Madagaskaru a v dalších tropických oblastech podél Indického oceánu. K dalším druhům vanilky patří Vanilla tahitensis (tahitian), pěstovaná ve Francouzské Polynésii (jižní Pacifik) a Vanilla pompona rostoucí v západní Indii a ve Střední a Jižní Americe.

Do Evropy se vanilka pravá dostala poprvé v 1. polovině 16. století a téměř ihned se stala velmi žádanou. Vanilka bývá někdy považována za parazitickou rostlinu, ovšem jedná se o omyl. Ve skutečnosti se jedná o tzv.

rostlinu epifityckou, což jsou rostliny rozšířené v tropických deštných pralesích a zachytávající se svými krátkými kořeny kmenů a větví stromů. Na výhonech tvoří vanilka žlutobílé vzdušné kořeny, kterými se právě chytá k opoře, tedy ke kmenům stromů.

Cizopasníkem není, neboť se přichytává jen povrchu kmene a živiny čerpá z organických zbytků zachycených v kůře. Vanilka vykvétá v období třetího roku žlutozelenými květy. V příznivých podmínkách jsou starší rostliny schopny vytvořit až 60 tobolek za rok.

Poté, co se tobolky sklidí, dochází k fermentaci semeníků, jejich barva hnědne a získává se z nich aromatická látka zvaná vanilin.

Komerčně se vanilka pěstuje v oblasti tropů, zejména již zmiňovaném Madagaskaru, Srí Lance, Jávě, Bahamách a Seychelách. Opylování květů vanilky přirozenou cestou je velmi náročné. I proto se jí dařilo v Mexiku, neboť během krátké doby, kdy se květy otevřou a je nutné je opylovat, tak činily včely rodu Melipona žijící pouze na území původního výskytu.

Tam, kde se pěstuje vanilka dnes, dochází k umělému opylení jejích květů. Plody vanilky se na rostlině objeví asi v průběhu 7 – 8 měsíců. Po šafránu a kardamomu je vanilka třetím nejdražším kořením na světě. Vzhledem k její vysoké ceně byl v Československu v polovině 20.

století vyvinut a patentován ethylvanilin, který je však umělou aromatickou látkou, vyrobenou v laboratoři.

Představte si, že hlavními průmyslovými odběrateli vanilky jsou Pepsi-cola a Coca-cola, jež jí dochucují své hlavní produkty.

Vanilka a zdraví – jaké má účinky? zdroj: shutterstock.com

Nejdůležitější obsahovou látkou vanilky je fenolický aldehyd vanilin, který jí dodává příjemné aroma a sladkou chuť.

Dále vanilka obsahuje piperonal, vodu, alkohol, sacharidy, tuk, bílkoviny, stopové prvky – vápník, draslík, hořčík, železo, sodík, fosfor, měď, mangan, vitamin B a omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Vanilka se hojně využívá v potravinářství, parfumerii i ve farmacii.

Vyrábí se z ní hodně drahý éterický olej, vanilkový extrakt připravovaný macerací vanilkových lusků v alkoholu, vanilkový prášek či vanilkový cukr.

Upozorňuji na to, že do českého vanilkového cukru se přidává ethylvanilin, nikoli vanilka pravá!

Vedlejší účinky vanilky nejsou známy. Ve vzácných případech se může u citlivějších jedinců objevit alergická reakce.

Už před dávnými časy i v době předkolumbovské Ameriky se vanilka pravá využívala hlavně jako prostředek při horečnatých stavech a jako afrodisiakum. Pro své antimykotické vlastnosti dokáže odstraňovat plísně a choroby způsobené houbami. Pomáhá při dermatitidě, ekzémech a dalších kožních problémech.

Dobře působí v případě zánětů, má povzbuzující účinky při únavě a vyčerpání, blahodárně ovlivňuje nervovou soustavu, mozkovou činnost, doplňuje energii, posiluje imunitní systém. Odpradávna je velmi účinným afrodisiakem.

Vanilka dále snižuje vysoký krevní tlak, ovlivňuje funkci srdečního svalu, zprůchodňuje cévy a působí při pocitu studených končetin. Vanilka je též skvělým antioxidantem, zabraňuje šíření volných radikálů, podporuje dobré trávení a brání růstu rakovinných buněk.

Éterický olej z vanilky působí jako antidepresivum, navozuje pocit štěstí a pohody, účinkuje při nervovém podráždění, nespavosti či nechutenství. Může pomoci též v případě těhotenských nevolností.

Vanilka je hojně využívána i v oblasti kosmetiky. Zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky, přidává se do krémů pro regenerační účely, do dětských olejů, či při výrobě parfémů.

Pár kapek éterického oleje z vanilky můžete použít do koupele nebo aromalampy, na rozpálené kameny v sauně či k masážím, a to vždy jen v podobě cca 1-3 kapek v základovém oleji.

Po vanilce sladce voní svíčky, přidává se do vonných tyčinek.

Vanilka: koření nejen pro vánoční období

Vanilka a zdraví – jaké má účinky?
Vanilka jako koření v kuchyni

Vanilka je v České republice běžně používané koření. Někoho tedy možná překvapí, že se jedná o koření exotické. Pochází totiž z Mexika, a to konkrétně z několika druhů orchidejí rodu vanilovník (Vanilla). Jejich (nezralé) tobolky se po sběru fermentují a chutné a voňavé koření je na světě. Zdrojem příjemné chuti a vůně je látka zvaná vanilin. Díky ní se vanilka hojně používá nejen v kuchyni, ale také v kosmetickém průmyslu k výrobě voňavek a parfémů. V dřívějších dobách byla ovšem používána také díky svým léčivým účinkům.

Léčivé účinky vanilky

Ačkoli je dnes blahodárný vliv vanilky na naše zdraví celkem pozapomenut, některé účinky jsou poměrně zajímavé. Stále se tedy používá v alternativní medicíně. Dokáže totiž např. pomoci při nervových poruchách, depresivních stavech či nespavosti, neboť zklidňuje psychiku. Navíc účinkuje také v případech nedobře fungujícího trávení.

Vanilku můžete vyzkoušet i při příliš vysokých teplotách, neboť by měla snížit horečku (tělesnou teplotu nad 38 °C). Uváděny jsou rovněž pozitivní účinky na chudokrevnost. Měla by také podpořit srdeční činnost a dodat organismu energii. Mexičtí indiáni navíc vanilku používali jako afrodiziakum.

Vanilka jako koření v kuchyni

Vanilka je v české kuchyni využívána poměrně hojně, a to např. v období Vánoc. V mnoha rodinách během těchto svátků voní oblíbené vanilkové rohlíčky.

Toto koření se používá také k přípravě dalších druhů cukroví a celoročně do mnoha, především sladkých jídel. Výborné je v pudincích, koláčích, zmrzlinách a dalších cukrovinkách.

Hojně využíván je rovněž vanilkový cukr, který si můžete pořídit, ale lze si jej jednoduše vyrobit i doma.

Recept na domácí vanilkový cukr: 4 středně velké vanilkové tobolky rozřízněte podélně, dejte do sklenice a nasypte 1 kg cukru (ideálně třtinového či nerafinovaného). Následně už stačí sklenici pouze uzavřít a cukr postupně používat ke slazení nejrůznějších pokrmů.

Vanilovník si můžete vypěstovat, ale…

Vanilka je získávána především z původního druhu s názvem vanilovník plocholistý (vanilka pravá). Ten vyžaduje úrodnou půdu s dostatkem vláhy a vlhký vzduch. Ideální teplota k pěstování činí zhruba 26 °C a k sazenicím je vhodné umístit oporu.

Ačkoli se zatím pěstování vanilky pravé nezdá příliš složité, velký problém představuje opylování. Květy se totiž často neotevírají ani na 24 hodin a opylovat je mohou pouze včely rodu Melipona a některé druhy kolibříků. Proto musí docházet k umělému opylení, a to optimálně malým štětečkem.

Tobolky se navíc objeví až za více než půl roku.

Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék

Skořice: 10 důvodů, proč tohle vánoční koření užívat i jako lék Lahodně aromatická a lehce nasládlá skořice je oblíbené koření, bez kterého si ani neumíme představit Vánoce. Neobejde se bez něj vánoční svařák, jablečný štrúdl a perníčky. A dokonce se skvěle uplatní i na vánočních dekoracích. Ovšem také posiluje imunitu, pomáhá při chřipce i angíně, zažívání nebo při hubnutí. Máme pro vás hned 13 důvodů, proč by skořice měla být pevnou součástí domácí bylinné lékárničky a součástí nejen vánočního jídelníčku. Poradíme vám, jak poznat pravou skořici cejlonskou od skořice čínské a prozradíme léčivé recepty proti nachlazení, stresu, nadýmání i akné a ten nejlepší svařák. Se skořicí ale zacházejte jako s lékem, optimální denní dávka by neměla přesáhnout tři gramy! Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Budete mít zájem:  Proč cvičit bez make-upu a s ručníkem

Skořice je aromatická kůra mohutného tropického skořicovníku (Cinnamomum), zejména ze dvou druhů tohoto stromu – skořicovníku cejlonského (Cinnamomum zeylanicum) a skořicovníku čínského (Cinnamomum cassia).

  • Pravá neboli cejlonská skořice se považuje za nejkvalitnější, zvláště pokud pochází z kůry osmiletých keřů. Kůra po usušení tvoří charakteristické tenké svitky, kdy se okraje svinují dovnitř, takže vznikají známé ruličky na první pohled podobné doutníkům. Doma je na Srí Lance, což býval dříve Cejlon a odtud tedy jeho název.
  • Kůra čínského skořicovníku je oproti cejlonskému hrubší, má tmavší, červenější barvu a po usušení tvoří pouze žlábkovité trubky. Pochází z Barmy, pěstuje se také v jižní Číně, Indii, či Indonésii. 

Skořice je nepostradatelným vánočním kořením, neobejde se bez něj třeba jablečný závin

Skořice cejlonská x skořice čínská: jakou si koupit

Když skořici kupujeme, měli bychom se zajímat o zemi původu.

Nejlepší je pravá skořice cejlonská, která je světle hnědá, na dotyk křehká, chuť a aroma jsou jemné, delikátní s nádechem tropických plodů.

Je mnohem dražší i pro zdraví prospěšnější než tzv. kassia – skořice čínská, která je levnější a v obchodech tedy spíše narazíme na ni než na cejlonskou.

Čínská skořice je tmavě hnědá, lehce zarolovaná v jedné vrstvě, na dotyk tvrdá, chuť je ostrá. Platí tedy, že čím je skořice světlejší a jemnější, tím by měla být lepší.

Méně kvalitní nebo zlomková skořice se mele, a vzniká tak u nás asi nejpoužívanější skořice mletá.

Jako koření i lék tedy raději kupujeme svitky (či ruličky, trubičky, tyčinky) skořice, teprve až těsně před použitím je nastrouháme nebo rozemeleme, skořice si tak zachová víc účinných látek, aroma i chuti.

Nejlepší je pravá skořice cejlonská, která je světle hnědá, na dotyk křehká, chuť a aroma jsou jemné, delikátní s nádechem tropických plodů

13 důvodů, proč užívat skořici jako lék

  1. Skořice nabízí celou řadu zdraví prospěšných přírodních látek.

    Nejvýznamnější z nich je silice, která obsahuje cinnamaldehyd (aldehyd kyseliny skořicové, phellandrin a eugenol), dále bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan, draslík, měď, zinek, sodík, selen, nenasycené mastné lyseliny, vitaminy C, E, K, lutein, betakaroten, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.

  2. Skořice působí příznivě na zažívání, odstraňuje bolesti žaludku a předchází vzniku žaludečních vředů. Kromě toho pomáhá při plynatosti a průjmu, ulevuje při nadýmání a zlepšuje chuť k jídlu.
  3. Skořice zabraňuje vzniku krevních sraženin, protože má schopnost ředit krev. Celkově také napomáhá krevnímu oběhu a zdraví srdce.

  4. Účinkuje proti širokému spektru virů, bakterií a plísní, má pověst přírodního antibiotika a zabírá proti zánětům. Osvědčila se při prevenci a léčení chřipky a nachlazení, pro zvýšení účinku se může kombinovat s medem.

  5. I pro zlepšení celkové obranyschopnosti organismu se doručuje užívat denně lžička skořice míchané s medem v jogurtu, čaji nebo jiném nápoji.
  6. Skořici jsou připisovány také antibiotické a dezinfekční účinky, uplatňuje se jako dezinfekce ústní dutiny při angíně nebo zánětu zubu.

    Kromě toho odstraňuje zápach z úst, při nachlazení pomáhá odkašlávání.

  7. Zrychluje metabolismus a má zahřívací účinek, takže se nám se skořicí lépe hubne. Kromě toho skořice pomáhá zmírnit chuť na sladké.

  8. Pozitivně ovlivňuje mozek, zvyšuje mozkovou aktivitu, už jen samotná vůně skořice může posilovat kognitivní a paměťové funkce, zvyšuje pozornost a soustředění.
  9. V poslední době je prokázán blahodárný účinek při některých druzích rakoviny, každopádně je výborná jako prevence proti tomuto onemocnění.

  10. O tomhle koření se traduje, že uklidňuje a dodává pozitivní energii. Skořice je ideální pro lidi, kteří trpí stresem, splínem, nervozitou či střídáním nálad, protože přispívá k vyrovnanosti a citové harmonii.
  11. Ženy by měly vědět, že skořice může částečně působit jako přirozená antikoncepce.

    Samozřejmě, nelze ji brát jako běžnou a zaručenou ochranu, ale v případě, že chcete otěhotnět, je lepší se jí obloukem vyhnout. 

  12. Skořice se dá využít i na koupele a obklady, zahřívá tělo a odstraňuje škodlivé látky. Zmírňuje zánětlivá onemocnění, což se dobře využívá v případě revmatismu, odstraňuje bolesti svalů a kloubů.
  13. Skořice také pomáhá zlepšovat stav celulitidy, pokožky a vlasů.

Skořice se osvědčila při prevenci a léčení chřipky a nachlazení, pro zvýšení účinku se může kombinovat s medem

Nejlepší léčivé recepty se skořicí

Skořicový čaj proti nadýmání

Lžičku mleté skořicové kůry zalijeme 250 ml  vroucí vody a necháme  přibližně 10  minut vyluhovat. Čaj popíjíme vlažný. Ale také se dá výluh připravit z celého jednoho svitku skořice, který můžeme zalít i několikrát. Pomáhá při plynatosti a průjmu, ulevuje při nadýmání i při kašli a rýmě.

Skořicový med proti nachlazení

Do lžíce medu zamícháme 1/2 lžičky mleté skořice. Důkladně promícháme, aby se obě složky dobře spojily. Necháme 5 minut odstát. Přidáme pár kapek citronové šťávy a sníme. Užíváme ráno a večer. Běhen tří dnů pocítíme úlevu od projevů nachlazení.

Skořicové víno proti stresu

Do lahve oblíbeného vína vložíme dva větší svitky pravé skořice a necháme přibližně 10 dnů macerovat. Scedíme a pijeme půl deci dvakrát denně před jídlem. Zvýšíme si tak obranyschopnost, ale se hlavně uklidníme a hodíme za hlavu všechny starosti a stres.

Skořicová maska proti akné

Smícháme 3 lžičky medu s 1 lžičkou mleté skořice, vzniklou pastu naneseme na obličej a necháme působit co nejdéle. Ideální je, když masku aplikujeme před spaním a smyjeme až ráno. Skořicová maska si poradí s akné poměrně rychle díky antibakteriálním účinkům.

Raději kupujeme svitky (či ruličky, trubičky, tyčinky) skořice, teprve až těsně před použitím je nastrouháme nebo rozemeleme

Skořice jako koření 

Mletou skořici přidáváme především do sladkých pokrmů. Dodá chuť i aroma švestkovým koláčům, skořicovým šnekům, sorbetům a zmrzlinám nebo třeba krupicové kaši. Je nepostradatelným vánočním kořením, neobejde se bez něj jablečný závin nebo perníčky, protože je součástí perníkového koření.

Rozhodně se vyplatí zkusit zajímavou kombinaci skořice s jehněčím nebo kuřecím masem.  Výborně ladí s dalším kořením, hlavně s kardamomem, hřebíčkem, kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem či kurkumou.

Skořice mletá i celé svitky skvěle chutnají v teplých nápojích, jako jsou káva, čokoláda, kakao, čaje a pochopitelně v zimě oblíbené svařené víno. Špetka mleté skořice nesmí chybět na pěně pravého italského capuccina. 

Skořice je základní koření ve vánočním svařáku

Prima recept na svařák

Ingredience

  • 3 svitky skořice + 1 na ozdobení
  • 7 hřebíčků 
  • 1 badyán
  • láhev červeného vína
  • plátky citronu nebo pomeranče na ozdobení

Postup

Do hrnce nalijeme asi 100 ml vody, přidáme skořici, hřebíček a badyán. Povaříme, aby se uvolnila chuť koření. Potom přilijeme červené víno, hrnec sejmeme, aby se víno nevařilo. Scedíme do sklenic, ozdobíme plátky citronu nebo pomeranče a svitkem skořice.

Více o bylinách a koření najdete v našem speciálu

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Článek je zařazen v: Skořice (Cinnamomum) , skořice cejlonská , pravá skořice , skořice čínská , kassia , skořice lék , skořice koření , vánoční koření , Vánoce , skořice mletá , skořice celá

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector