Už jste ochutnali svatomartinskou husu?

  • Po velikém zájmu o naše pečené husy na svatého Martina, jsme se rozhodli, že vám raději dáme možnost chytit si svoji velikonoční husu včas, dřív než vyletí na talíř k někomu jinému ????????
Těšíme se na vás #velikonocnimenu #velikonoce #pecenahusa #rezervace #maplerestaurace #hermanuvmestec Po velikém zájmu o naše pečené husy na svatého Martina, jsme se rozhodli, že vám raději dáme možnost chytit si svoji velikonoční husu včas, dřív než vyletí na talíř k někomu jinému ????????
    Těšíme se na vás #velikonocnimenu #velikonoce #pecenahusa #rezervace #maplerestaurace #hermanuvmestec
  • Velikonoce se blíží ???????????? a s nimi i jarní nabídka specialit ????
Čeká vás #křepelka #pecenahusa #domacipastika #polevka #velikonoce #pomlázka #velikonocnimenu #rozvozjidla #hermanuvmestec #maplerestaurace
  • Velikonoce se blíží a s nimi i skvělé jarní pochoutky ????????????????
#krepelka #pecenahusa #jarninadivka #domacipastika #polevka #otevrenocelyden #rozvozjidla #vydejniokenko #hermanuvmestec #velikonoce
  • Fruit bowl on the paper ???????????????? I have fruit days ???? ???????? Sladká????, kyslá????, horká????, slaná????. To je všetko? Vieme rozlíšiť až 7 chutí! Patrí sem ešte ostrosť/pálivosť ????️ a chuť glutamanu sodného. Poslednú, siedmu chuť, cítime napríklad pri jedení pečenej husi ????. Je to chuť tuku????. Naša menšia citlivosť voči tuku môže viesť k obezite.???? Budem na to nabudúce myslieť počas husacích hodov. ☺️ Aj tak také mňamky jem len veľmi príležitostne. ???? #ilustracia #ilustration #notebook #digitaldrawing #digitalillustration #photoshop #fruit #sweet #slovakilustrator #pecenahusa #paper
  • Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítra…
    Já jsem na podzim bohužel byla z formy a tak jsem si práci odložila o dva měsíce.. A jsem ráda, protože to šlo ráz na ráz a bez trápení.. Husa dorostla do parádní váhy a krásně se škubala.. A toho sádla co bude…
    Tohle je odměna za tu všechnu dřinu, čas i slzy když se nedaří..
    Krásné, zdravé, čisté maso z domácího chovu… #zivotnavesnici #venkov #husa #husisadlo #drubez #masozdomacihochovu #goose #svatomartinskahusa #ceskakuchyne #czechtraditionalfood #czechfood #foodphotography #dobrahospodynka #countryside #milujuvenkov #meat #homemadefood #goosemeat #obed #lunch #pecenahusa #pečenahus #husicka
  • ???????????????????????????????????????????????????????????? ℎ????????????
    .
    .
    .
    Premiéra husy a domácího bramborového knedlíku. Dopadlo to dobře, k jídlu to bylo, špatně nikomu nebylo, takže za mě dobrý ????????????.
    .
    .
    . #svatomartinskahusa #domacibramborovyknedlik #cervenezeli #pecenahusa
  • Lidové tradice na druhý svátek vánoční: na svatého Štěpána by na stole neměla chybět pernatá drůbež …
    Pokud budete tedy chtít dodržovat tradice bez dlouhého pobytu v kuchyni zavolejte. Rádi Vám na Štěpána husu nebo kachnu připravíme, vydáme nebo i dovezeme… a pro ty co drůbež nemusí budeme mít třeba svíčkovou nebo vaše oblíbené řízečky… pro objednávky pište na [email protected] nebo volejte 733680728 nejpozději do 23.12. Naše okénko bude tento rok na Štěpána otevřeno naposledy. Krásné svátky vám všem. Budeme se těšit snad už otevřených dveří během ledna. #vanoce #vanocnimenu #pecenahusa #pecenakachna #svatecniobed #spoluzozvladneme #okenkovemenu
  • ❄️SVATOMARTINSKÁ HUSA????
    .
    Letos jsem období, kdy se dala svatomartinská husa koupit u každýho výdejního okýnka promarodila, takže doufám, že se mi ještě poštěstí na tuhle mňnamku někde narazit i teď! A tak si občas říkám, že ta úchylka fotit si jídlo není zas tak blbá. Člověk si aspoň může zavzpomínat, jak dobrý by to bylo, kdyby si tu husu skutečně dal ????.
    .
    Kdo si letos i přes zavřený hospody husičku dal? A pekl někdo doma?
    .
    . #husa #svatomartinskahusa #svatomartinskemenu #pecenahusa #knedliky #zeli #cesketradice #ceskakuchyne #czechcuisine #karlovarskyknedlik #svatomartinskevino #beaujolais #beaujolaisnouveau #2020 #tohlebohuzelnenispoluprace ????
  • Sice s malým zpožděním, ale nakonec přece jen… letos jsem si dala se svatomartinskou husičkou???? práci a o víkendu jsem připravila kompletní menu. Nejenže jsem upekla klasickou husu s jablíčky????, dvěma druhy knedlíků a s bílým i červeným zelím, ale udělala jsem i kaldoun, paštiku a samozřejmě svatomartinské rohlíčky????! Ne, nesnědli jsme to najednou, bylo to třídenní menu????, ale tak nějak jsem si chtěla vyzkoušet jestli to svedu. A podle strávníků se podařilo!???? #svatomartinskahusa #pecenahusa #svatomartinskevino #svatomartinskerohlicky #kaldoun #husihody
  • Pečená husa
    husa
    4 jablka
    kmín, majoránka, pepř, sůl, tymián husu okořením, naplním nakrájenými jablky, jablka dám i mimo husu, podliju 300 ml vody, peču od 22:00 do 8:00 na 90 stupňů, od 8:00 do 11:00 peču na 180 stupňů, od 11:00 do 12:00 peču bez poklopu (v průběhu podlévám výpekem) cena 500,- 5 porcí, časová náročnost 10 min (bez pečení) #jidlo #husa #pecenahusa #svatomartinskehody #goose #svatymartin #pomalupecenahusa #svatecnivecere

Už jste letos ochutnali svatomartinské víno? Víte, jak vznikla tato tradice

Už jste ochutnali svatomartinskou husu?
Svatomartinské víno

Svatý Martin přijíždí každoročně 11. listopadu na bílém koni. Končí tedy podzim a začíná zima a sněhová nadílka. Ačkoli takové tvrzení vlivem globálního oteplování již na dnešek tak nějak nepasuje, další součástí tradice přetrvávají.

Počátek svatomartinských tradic

Martin je původem latinské jméno a možná i samotné Martiny překvapí, že je odvozeno od Marta, tedy římského boha války. Přeneseně tedy znamená „válečník“.

Samotné počátky svatomartinských tradic jsou spojeny s postavou jistého Martina z Tours (316/317–397), který byl především díky své misijní činnosti posmrtně označen za svatého. Už v 5. století biskup z Tours jménem Perpetuus přitom den Martinova pohřbu, který se konal 11.

listopadu

, stanovil za počátek 40 dní trvajícího předvánoční období půstu. Martinský kult má tedy počátky v Galii, odkud se rozšířil dále do Evropy.

Kde má svůj původ svatomartinská husa?

O tom, kdy se pečená husa stala na svátek sv. Martina hlavní součástí hodovní tabule, lze jen spekulovat.

Na druhou stranu zmínky o ní lze nalézt už z období vlády prvního středověkého římského císaře Karla Velikého, který převážnou část života prožil v 8. století.

Na našem území je tato tradice doložena až později, a to zhruba z poloviny 16. století v obci Radotice. Proč ale vůbec husa, a ne třeba svatomartinský králík? Existují dvě verze příběhu.

  • Podle jedné tradice se měl Martin z Tours stát biskupem, což ale díky své skromnosti nechtěl a schoval se do husince. Situaci nechápající husy ovšem začaly kejhat, čímž úkryt nebohého muže prozradily a následoval trest, totiž pekáč.
  • Druhá legenda praví, že husy svým kejháním rušily Martinovo kázání a opět nemohlo následovat nic jiného než pečínka. Inu, držet zobák se někdy vyplácí.
Budete mít zájem:  Dormicum injekční roztok – příbalový leták

Další pokrmy a nápoje patřící ke svátku sv. Martina

Ke svatomartinské tradici samozřejmě nepatří jen husa, ač je tento zvyk asi nejrozšířenější. Její součástí jsou i další chutné pokrmy a nápoje.

Naposledy se pořádně najíst a napít před obdobím půstu totiž nebylo od věci.

V současné době sice už většina lidí postní období nedodržuje, ostatně půst se již před staletími přesunul do doby adventu, takže svatomartinský svátek neměl co zahajovat, ale tradice nacpaného břicha trvá nadále.

  • Svatomartinské pečivo. Rovněž to patří k tradici již drahně let. Na svatého Martina se tedy pečou koláče a také rohlíčky, které mají (či by spíše měly mít) tvar koňské podkovy. Ano, vztahuje se to k pořekadlu, že Martina přijíždí na bílém koni.
  • Svatomartinské víno. Ve vinařských oblastech bylo na svatého Martina zvykem ochutnávat nové víno. Svatomartinská vína jsou tedy první v novém ročníku. Ačkoli zrají pouze několik týdnů, jsou chutná a zároveň svěží.

Svatomartinské hody ve 3. tisíciletí

V minulosti bylo na svatého Martina zvykem odvádět vrchnosti , ale také klášterům a kostelům „suroviny“, tzn. vykrmené husy a víno. Dnes to již naštěstí neplatí. Svatomartinské hody mají ve 3. tisíciletí veskrze nenáboženský charakter, minimálně u nás.

Neodmyslitelně totiž patří k oslavám konce podzimu a příchodu zimy. V současné době se navíc každoročně v různých městech po celé České republice konají veřejné svatomartinské hody.

Pokud jste letos žádnou podobnou akci nenavštívili, určitě to zkuste změnit napřesrok.

Už jste ochutnali svatomartinskou husu?

Zelí červené k huse jako stvořené

Věděli jste, že sytost výrazné barvy červeného zelí určuje pH půdy, ve které je vypěstováno? Pokud vás láká pěstování této košťálové zeleniny, doporučuje se spíše méně kyselé pH půdy, vzhledem k tomu, že zelí je snadným terčem různých nežádoucích škůdců. Zároveň si zelí žádá živiny v podobě dostatečného hnojení humusem. Jak zelí uskladnit a co se hodí vědět o práci na zahrádce v měsíci listopadu se dozvíte na stránkách našeho partnerského titulu Naše krásná zahrada.   

Blahodárné účinky kysaného zelí jsou známé už po staletí. Vyrábí se využitím bakterií mléčného kvašení, která dodává…

Celý článek

Příprava kysaného červeného zelí

Kysané zelí je možné zakoupit hotové v jakémkoli supermarketu, jedná se o potravinu cenově dostupnou a koupené zelí pak máte bez námahy připraveno ke spotřebě. Jakmile však okusíte kouzlo domácího kvašeného zelí, už nikdy nebudete chtít jiné. Správný postup přípravy kysaného zelí začíná jeho pokrájením nebo nastrouháním na malé kousky.

Zelí je velmi tvrdé a je potřeba jej důkladně rozmačkat. V menším množství vám postačí ruce, mačkejte zelí vší silou několik minut, aby hezky změklo. Případně vezměte na pomoc paličku a zelí tlučte v míse do změknutí. Důležité je, aby zelí pustilo šťávu. Při výrobě většího množství se používá tradiční osvědčený proces šlapání zelí.

Výsledné zelí je připraveno ke kvašení a vězte, že výroba kysaného zelí má svá pravidla a tento proces není radno uspěchat. Připravené rozmačkané zelí už stačí jen společně s kořením přenést do vysterilizovaných sklenic, uzavřít dle postupu pro kvašení zeleniny, kontrolovat a čekat na finální chuť a konzistenci.

Ve sklenicích připravené zelí je však možné ochutnávat průběžně, je jedlé v jakékoli fázi kvašení. Postup přípravy kysaného zelí je stejný jak u bílého, tak červeného. 

S barvou téhle polévky si můžete vyhrát. Zelí totiž mění svou barvu podle prostředí. Čím kyselejší prostředí (…

Zobrazit recept

Ochutnejte to nejlepší červené zelí!

Zelí je cenným zdrojem vitaminu C a dalších látek příznivě působících na lidský organismus. Zařazením zelí do jídelníčku si tak nejen pochutnáte, zároveň pomůžete dobrému trávení a silné imunitě.

Ať už máte kysané červené zelí vlastní výroby nebo koupené, vyzkoušejte naše tipy, jak jej finálně upravovat třeba ke svatomartinské huse. Naším favoritem se jednoznačně stal recept na zelí s brusinkami. Díky brusinkám a medu má příjemně nasládlou chuť a přidáním červeného vína ještě podtrhnete jeho sytě rudou barvu.

Pokud vás láká zelí hutnější konzistence, zkuste například zahuštěné zelí, které tak trochu připomíná kaši. Přidaná slanina mu dodává ten správný říz a finální chuť je velice vyvážená. Na závěr jsme si pro vás připravili recept na chutné červené zelí bez kvašení.

Stačí vám hlávka čerstvého červeného zelí a pár dalších běžně dostupných ingrediencí a můžete si připravit výtečné červené zelí pečené v troubě. Dejte nám v komentářích vědět svého zelného favorita. 

Svatomartinská husa i rohlíčky ???? upečte ty nejlepší

Ať už přijede na bílém koni nebo autobusem, Martina se sluší
náležitě oslavit. Přečtěte si sedmero jednoduchých tipů, jak připravit
svatomartinskou hostinu bez jediné chybičky.

Udělejte si tříchodové menu
s paštikou, posvícenskou husou i božskými svatomartinskými rohlíčky.

Vězte, že o tomto pohoštění se vašim přátelům a rodině budou ještě
dlouho zdávat sladké a voňavé (a možná taky do křupava vypečené)
sny.

Proč slavíme posvícení zrovna na Martina?

Samozřejmě slavit nemusíte a klidně si dejte svůj pravidelný chleba
s máslem.

Pokud se ale chcete držet tradice, tak vězte, že má mnoho
společného s někdejším předvánočním 40denním půstem, který se držel již od 5. století, a to právě od 11. listopadu alias dne svatého
Martina.

Půst byl ale nakonec zmírněn a zůstaly jen čtyři adventní
neděle. Ovšem úvodní martinské posvícení s husí pečínkou nikdo
nezrušil.

Jak se na svátečním pekáči ocitla zrovna husa? Jedna legenda praví, že
svatý Martin nechtěl být jmenován biskupem, a tak se schoval k husám,
kterého však svým kejháním prozradily. Jiný příběh tvrdí, že husy
svým kejháním rušily světce při kázání. Tak jako tak byl jejich osud
upečen. Tedy zpečetěn. 

Budete mít zájem:  Karel Gott-Léčba?
Zlí jazykové tvrdí, že se svatomartinská vína vzala odnikud a mají
být jen českým marketingovým tahem proti francouzskému „svátku“
nových vín Beaujolais Nouveau, který připadá na třetí čtvrtek
v listopadu. Ovšem není to vůbec pravda. Historie svatomartinského vína
sahá až do dob vlády Josefa II., už tehdy se na konci sklizně ochutnávala
nová vína – ta, která se v lahvích už stihla „vyčistit“. A konec
sklizně připadal právě na období Martinova svátku. Mimochodem, svatý
Martin byl navíc Francouz, takže tvrzení, že „jeho“ vína mají být
protiváhou francouzské tradice, vyznívá trochu ironicky.
K plnému obnovení této krásné tradice došlo v roce 2005 pod
hlavičkou Vinařského fondu. Od té doby si můžete rok co rok 11. 11.
v 11:11 hodin otevřít první vína daného ročníku. Z bílých jsou to
odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané alias Večerka či
Muškát moravský. Červená vína se dělají z Modrého Portugalu a Svatovavřineckého, stejně tak rosé, které můžete mít ještě z hroznů
Zweigeltrebe.

Jak vyladit svatomartinské menu v domácích podmínkách?

Ze svých bohatých zkušeností, kdy jsem husu pekla i pro vegany (a nikdy
na to nezapomenu), vám dám pár jednoduchých tipů, jak si zařídit pochvalu
za perfektní tříchodové menu a husu křehoučkou jako z michelinské
restaurace a hlavně, jak si při přípravě leccos zjednodušit a ulehčit,
abyste si následné hody užili i vy sami. 

Za prvé – husa

Ideálně byste měli začít už někdy na jaře, abyste ji stihli doma
jaksepatří vykrmit.

Pokud ale nevlastníte patřičně zařízený dvorek nebo
nemáte dost tolerantní sousedy v paneláku, stačí s předstihem jeden až
dva týdny husu objednat u svého osvědčeného farmáře nebo řezníka.

Den
nebo dva předem už nemusíte mít štěstí zrovna na husu a na pekáči holt
bude muset skončit kachna (což ale není žádná prohra).

Za druhé – co jde, připravte předem

Jako předkrm vám báječně poslouží domácí paštika, kterou můžete
udělat klidně i pár dní dopředu, aspoň se pořádně uleží. Ale po ochutnání ji raději schovejte, ať vám nějaká zbyde i na Martina. 

Na cibulce a česneku opečte játra, zalijte je přiměřeným množstvím
oblíbené pálenky nebo silnějšího vína, vhoďte libovolné bylinky (já do všeho dávám tymián) a nechte čtvrthodinku provařit. Zeleň vyndejte a zbytek rozmixujte do hladka s tučnou smetanou (30 % a víc), dle hustoty
přidejte pár lžic másla nebo sádla, díky kterému hmota po vychladnutí
pěkně ztuhne.  Smetana slouží hlavně pro zjemnění chuti a krémovou
konzistenci, nicméně s množstvím to nepřehánějte, ať není směs
příliš tekutá. Pro nějaký ten šmrnc se nebojte přidat kousky oříšků
a sušené brusinky. Solí moc šetřit nemusíte, po ztuhnutí a odležení se její chuť dost ztrácí.

Pokud se nepotřebujete chlubit doma vyrobeným předkrmem, ale zároveň
tuto část nechcete odbýt, máme pro vás spoustu možných řešení
v kategorii delikates.

Za třetí – znovu husa

Nechcete-li trnout, jestli se stihne v den D upéct do stavu
„noalepropána, to maso se jenom rozpadá“, hoďte ji do trouby pěkně
přikrytou už přes noc. Při 150 °C se bude zlehka péct až do rána,
spokojená bude, když ji vycpete loupanými jablky. Po probuzení už pak
můžete jen ladit křupavou kůrčičku a odlít si trochu vypečeného sádla
na přípravu zelí.

Za čtvrté – svatomartinské rohlíčky

Ty nejlepší si připravíte podle Markéty v troubě, která se s námi podělila rovnou
o dva vynikající recepty. Neradi se během posvícení šidíte?
V pořádku, pak sáhněte po klasickém receptu s oříškovo-smetanovou
náplní. Hledáte zdravější variantu? Tu má foodblogerka Markéta
vyzkoušenou také. Rohlíčky se pak pečou ze špaldové mouky a plní se tvarohem. Mňam.

Tady najdete oba recepty na svatomartinské rohlíčky!

Za páté – zelí

Na zelí je nejlepší, že ho nemusíte dělat jen ze zelí. Pokud se vám
klasika už trochu zajídá, tak zkuste najemno nakrouhat kedlubny nebo řepu,
ať už červenou nebo žlutou cukrovou. Připravte je pěkně na cibulce a sádle a nechte vyniknout jejich přirozenou nasládlou chuť.

Za šesté – jak ušetřit čas a nervy

Věříte si v pečení husy, ale knedlíky nejsou vaše parketa?
Nestíháte doběhnout pro víno? Nebo se vám prostě jen něco nechce?
Domluvte se s hosty, že si menu poskládáte dohromady. Jeden přinese
knedlík (a nikdo se nebude ptát, jestli je domácí), druhý lahvinku (dvě,
tři), třetí už má tu paštiku zmáknutou, tak se s ní přece nebudete
vařit vy.

TIP: Kde se sejít? Vyberte domácnost, která má
největší myčku nádobí.

Za sedmé – děti

Nalijme si čistého vína, dneska už je má kdekdo. Ať už jste to vy nebo
vaši hosté, možná chcete, aby si daly i něco jiného než suchý knedlík.
Pokud je neutáhnete na dokonalou husu (jejich škoda), zkuste to se zelím.

Nakrájejte do dětské verze jablíčka, která ho krásně provoní
i přirozeně osladí. Tu pravou sladkokyselost pak nemusíte nahánět octem a cukrem, ale jablečným moštem.

Zabodujete tak nejen u vybíravějších
jedinců, ale i u těch, kteří se z výrazných dochucovadel rádi
osypávají.

Svatomartinské menu, které nemůžete pokazit

I na to vám dám jednoduchý recept. Zvedněte telefon nebo otevřete
prohlížeč v notebooku a objednejte si pečenou husu či kachničku ve své
oblíbené restauraci. Jediné, co budete muset udělat, je objednané jídlo
vyzvednout a naservírovat ho svojí rodině. A pěkně s úsměvem a patřičnou hrdostí, že po téhle hostině nemusíte umývat žádný
pekáč.

Kam pro (na) svatomartinskou husu?

Svatomartinská husa? Po těch od farmářů se už dávno zaprášilo

Anketa o nejpopulárnějšího fotbalistu na Litoměřicku Jiří Janda

Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.

Budete mít zájem:  Priznaky Poruch Stitne Zlazy?

Husy. Ilustrační foto | Foto: Deník

Jeho poslední kusy si strávníci rozebrali přede dvěma týdny. Ideální dobou na objednávky je tak podle jeho zkušenosti začátek září. Nyní lidem podle něj zbývá vzít zavděk mraženými výrobky z dovozu.

Přečíst článek ›

Husy se v Česku chovají ve 48 hospodářstvích, líhnou se v sedmi líhních. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé se letos v Česku vylíhlo přes 175 tisíc housat. Bylo jich asi o 9000 méně než loni. Ze zahraničí bylo dovezeno téměř pět tisíc kusů, naopak na export šlo přes 20 tisíc českých housat.

Šťavnaté a jemné maso

Husí maso mají strávníci rádi zejména pro kulinářské kvality: je šťavnaté a jemné. Průměrný Čech jej sní ročně asi 200 gramů. „Maso z českých chovů je chuťově vyzrálejší,“ konstatoval chovatel Opatrný.

Čeští chovatelé podle něj husy chovají v přírodních podmínkách, tedy ve volném výběhu, nebo dokonce na vodní ploše, kde je vykrmují po dobu pěti měsíců. Přitom ptáci dovážení obvykle z Maďarska se porážejí již po osmi až devíti týdnech.

Pokud lidé husí maso nakupují přímo od farmářů, zaplatí podle Dlouhé za kilogram asi 200 korun. Na farmářských trzích je maso přijde asi na dvojnásobek, naopak levnější jsou mražené výrobky dovezené ze zahraničí.

Přečíst článek ›

„Maso, které projde mrazem, může být na talíři tuhé. Může mít horší kvalitu a také hrozí, že bude jinak zbarvené,“ uvedl šéfkuchař Petr Ježek. Kvalitní husí maso je podle něj nažloutlé nebo načervenalé, nemá však být vybledlé.

Drůbežího masa se loni v Česku spotřebovalo 28,4 kilogramu na osobu. U spotřebitelů je oblíbené zejména kvůli snadné kuchyňské úpravě a nízké ceně. „Soběstačnost České republiky v této komoditě je 65 procent,“ uvedl náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka.

Jarní seriál pro malé i velké zahradníky. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

  • Maďarsko,
  • Česko,
  • Jindřich Fialka,
  • Petr Ježek,
  • maso,
  • Tovačov

Mercedes-Benz GLS nové vozidlo, servisní knížka Mercedes-Benz GLS první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Mercedes-Benz GLS první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Mercedes-Benz GLS první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Mercedes-Benz GLS první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Mercedes-Benz GLE 350 nové vozidlo, servisní knížka Mercedes-Benz GLE 350 nové vozidlo, servisní knížka, v záruce Mercedes-Benz GLE 350 nové vozidlo, servisní knížka, předváděcí vozidlo + PRODAT AUTO

Jak si Slovinci užívají svatomartinské víno a husu • Objevuj Slovinsko

Slovinsko má několik oblastí, kde se skvěle daří vinné révě. Vynikající vína ochutnáte v okolí měst Maribor a Ptuj, ve slovinském Krasu a v Přímoří. Není se proto čemu divit, že mají Slovinci 11. listopad, svátek sv. Martina, ve velké oblibě. Co si můžete ve Slovinsku užít a kde se nejvíc slaví? To se dozvíte v následujícím článku.

Vyberte si z naší nabídky jedinečných ubytování. Zařídíme vám rezervaci a postaráme se o veškerou komunikaci.

Zobrazit ubytování

Svatomartinská husa a první víno sezóny

Základ svatomartinských oslav ve Slovinsku je stejný jako všude v Evropě. Jí se svatomartinská husa a pije se svatomartinské víno – první víno z poslední sklizně.

Zvyk pochází ze starých časů, kdy lidé oslavovali ukončení zemědělských prací a výsledky své celoroční práce na vinicích. Na sv. Martina se totiž mošt mění ve víno. A protože se první víno smí otevřít opravdu až na svátek sv.

Martina, oslavy probíhají ještě týden nebo dva po něm.

Maribor – největší svatomartinské oslavy ve Slovinsku

Maribor je slovinsou mekkou vína. Roste tu nejstarší keř vinné révy na světě, jehož stáří je odhadováno na více než 400 let. Svatomartinské oslavy jsou tu proto velmi bujaré. Před sv. Martinem probíhá Festival Stare trte (staré révy), na který navazuje tzv.

„martinovanje“. Kromě nespočtu stánků vinařů z okolních vinic, kde budete ochutnávat co vám síly stačí, si tu poslechnete spoustu koncertů, podíváte se na průvody městem a uvidíte i křest nového vína. Martinovanja v Mariboru se každoročně účastní až 20 tisíc lidí.

Lublaň – ani hlavní město nesmí být pozadu

Ačkoli v okolí Lublaně žádné vinice nenajdete, je to přeci jen hlavní město, a tak tu víno jako národní nápoj nesmí chybět. Na svátek sv. Martina se v ulicích Lublaně odehrává festival Ljubljanska vinska pot. Ochutnáte tu mladá vína ze všech vinařských krajů Slovinska. A k tomu tradiční gastronomii. Akci doprovází většinou folklorní koncerty.

Pokud vás zajímá, co v Lublani uvidíte kromě svatomartinských oslav, přečtěte si náš článek o Lublani.

Ve vinařských městečkách po celém Slovinsku teče víno proudem

11. listopadu se svatomartinské oslavy stávají středobodem dění ve všech vinařských městečkách Slovinska. Slaví se v Ptuji, Vipavské dolině, Nové Gorici i v přímořském Koperu. Svatomartinské víno si užijete také v malebném městečku Štanjel ve slovinském Krasu, kde oslavy probíhají v kulisách starobylého města.

Zatím jen málo českých turistů ví, jak je Slovinsko bohaté na vinice a vynikající vína. Kromě sv. Martina tu probíhají také tzv. „osmice“ – osm dní, kdy vinařství otevře své dveře a nabízí k ochutnání svá vína i kulinářské pochoutky. Už jste do Slovinska cestovali za vínem? Nebo jste alespoň některá ochutnali? Podělte se o své zážitky v komentářích.

Zajímá vás více informací o slovinském vinařství? Přečtěte si článek o vinařských regionech Slovinska.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector