Trend: Potraviny z výkalů. Nechutné?

Článek byl publikován v časopise Retail News, leden 2019.

Trend: Potraviny z výkalů. Nechutné?1) Přírodní potraviny
Rostoucí požadavky spotřebitelů na bezpečnost a jasný původ potravin nutí výrobce k větší otevřenosti ohledně složení výrobků i procesu výroby. Na obalech nápojů a potravin se stále častěji objevuje označení jako přírodní či natural, které však není pro spotřebitele zcela jasné. Čeští spotřebitelé takto označený produkt nejčastěji chápou jako 100 % z přírodních zdrojů
(67 %), bez umělých přísad (62 %) či zdravý (38 %). V Severní Americe je častěji vnímán jako bez umělých přísad či bez dalšího zpracování, v Jižní Americe častěji jako zdravý. Globální spotřebitelé do 35 let si označení natural spojují častěji s původem produktu (organický, z lokálních zdrojů, vyrobený eticky), ti nad 50 let s jeho složením (bez umělých přísad).

2) „Free from“ potraviny 
Stále více lidí upravuje svoje stravovací návyky kvůli potravinovým alergiím, například v Norsku tak činí každý pátý člověk.

Kategorie „free from“ produktů (bezlepkové, bezlaktózové atd.) tak zažívá boom. Tomu se přizpůsobila také většina našich řetězců, které stále rozšiřují sortiment svých privátních Free from značek.

S rostoucí nabídkou na trhu se spotřebitelé stále více shodují, že jim bezlepkové produkty chutnají.

3) Jídlo jako zážitek
Oblíbenost „food delivery“, tedy rozvážkových služeb, stále roste. V USA využívá rozvoz jídla domů alespoň jednou týdně pětina obyvatel. Důležitým aspektem této kategorie je tzv. convenience čili pohodlný a jednoduchý nákup od objednání až po doručení jídla.

Jak ale v této situaci udržet zákazníky v restauracích? Restaurace musí nabídnou opravdový zážitek. Inspirací může být britský řetězec thajských restaurací Busaba Eathai založený na konceptu „namjai“ (přemýšlivost, laskavost).

Zákazníkovi nabízí komplexní zážitek – od autentického prostředí, stylového personálu až po ingredience, způsob přípravy a servírování jídel – vše v duchu „namjai“.

4) Omezení konzumace masa 
Ačkoli dle ankety Ipsos Global Advisor téměř ¾ globálních spotřebitelů (s pochopitelnou výjimkou Indů) uvádí, že jedí vše bez omezení, popularita směrů vyznávajících vynechání či alespoň omezení masa roste. Například ve Velké Británii se k veganství hlásí 4 % populace, v Německu a Francii 3 %, v České republice shodně s USA 2 %

7 nechutných přísad: V potravinách najdete brouky, zvratky i rybí měchýře


Castoreum: Anální žlázy bobra s příchutí malin

Představíte si pod označením „přírodní aroma“ vůni malin nebo pravou vanilku? Asi vás nenapadlo, že pod tímto nevinným označení se může skrývat látka Castoreum, která se získává z bobřích žláz, které jsou umístěny u řitního otvoru. Tuto zajímavou přísadu můžete najít v alkoholických nápojích, žvýkačkách, jogurtech, zmrzlinách, pudincích i omáčkách. Aby toho nebylo málo, Castoreum najdete například i v parfémech.

Karmín: Rozdrcení brouci skvěle barví

Další přísadou ve vašich oblíbených marmeládách, sladkostech, instantních potravinách a vlastně všem, co má krásnou červenou barvu, je Karmín s označením E120. Barvivo se získává jako extrakt ze sušených rozdrcených těl samiček brouka Nopálovce karmínového, které musejí být navíc oplodněné, aby v sobě měly barviva co nejvíce.



Šelak: Výkaly pro větší lesk

Sáhnete v supermarketu po krásně naleštěném ovoci a milujete lesklé barevné želé bonbóny? Pak společně s oblíbenou pochutinou jíte výměšky hmyzu, který se jmenuje červec lakový. Výkaly brouka označeny kódem E904 najdete nejen na ovoci a ve sladkostech, ale také v sušeném ovoci, oříšcích a zrnkové kávě. A protože šelak dodává opravdu krásný lesk, je přísadou i v lécích nebo voscích na auta.

Propylenglykol: Do jídla i nemrznoucí směsi

Najdete jej pod označením E1520 a používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor i zvláčňující látka. Pochutnat si na něm můžete v popcornu, netučných zmrzlinách, sušenkách, sekaném kokosu i čokoládách. A protože chrání před zamrznutím, používá se i do nemrznoucích směsí nebo zubních past.



Lanolin: Ovčí olej ve žvýkačce

Krásně měkká žvýkačka, ze které se vyfukují nádherné pevné bubliny, to je sen každého dítka. Jenže proč je ta žvýkačka tak báječná? Je to díky Lanolinu s označením E913. Jedná se o vosk v tuhém stavu nebo olej v kapalném stavu získávaný z ovčí vlny. Lanolin se mnohem častěji než v potravinářství, používá v kosmetice.

Vyzina: Sušené rybí měchýře ve zlatavém moku

Jestli se smějete nad pročítáním etikety některého piva či vína, když vidíte, že může obsahovat stopy korýšů a ryb, pak věřte, že tomu tak opravdu je.

V pivovarnictví i vinařství se totiž používá zajímavá přísada s názvem Vyzina. Jedná se o látku, která je získávána ze sušených rybích měchýřů a používá se k proměně živých kvasinek do formy gelu.

Dříve se tato „pochutina“ používala i u dezertů a ovocných želé.



Med: Včelí zvratky pro zdraví

Jak se dělá med? Zjednodušeně se vlastně jedná o včelí zvratky zrající v plástvích. Včely totiž ukládají nektar z květů ve zvláštně uzpůsobeném orgánu, kde k němu přidávají vlastní enzymy a pak tuto směs vyvrhují.

Jak by měl vypadat normální den z hlediska vylučování?

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Devatenáctý listopad je Světový den toalet. Věnujte nejen tento den pozornost tomu, jak často musíte i jak vaše moč či stolice vypadají. Není to nic nechutného, naopak. Může vám to pomoci včas odhalit vážné onemocnění.

Téma zažívání je pro mnoho lidí stále tabu. Přitom zácpa, řezavá bolest při močení nebo krev ve stolici jasně signalizují onemocnění, které je třeba léčit. Když ho budete ignorovat, problém často jen naroste.

Močový měchýř pojme maximálně půl litru tekutiny, ohlásit se ale může, už když ho zaplní asi 150 ml moči. Během spánku se tělo čistí a tráví, není tedy divu, když vás ještě před budíkem probudí plný měchýř. Nemělo by vás zaskočit ani to, je-li moč ráno hustší, tmavší a silněji zapáchá: je koncentrovanější, abyste mohli dlouhé hodiny nerušeně spát.

Ideální je, pokud si ráno dojdete i na velkou. Tělo by se mělo vyprazdňovat pravidelně, jinak ho zbytečně zatěžují toxiny. Nemáte stolici ráno automaticky? Můžete si defekační reflex nacvičit.

„Hned po probuzení vypijte sklenku vlažné vody, třeba i lehce projímavé minerálky, nebo zkuste něco malého pojíst, například bílý jogurt.

Po dvaceti minutách běžné ranní aktivity zkuste usednout na toaletu a snažte se vyprázdnit,“ radí Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren Benu. Takto je třeba postupovat každý den, nijak násilně ale netlačte.

Budete mít zájem:  Priznaky Vody V Tele?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Každá výrazná změna v pravidelnosti by měla vzbudit vaši pozornost

Moč má být žlutá. Světlejší až čirá znamená, že pijete až příliš, což zbytečně zatěžuje ledviny. Naopak tmavá moč většinou upozorňuje na nedostatečný pitný režim.

Jakákoliv jiná barva souvisí v prvé řadě s tím, co jíte: moč obarví třeba řepa, chřest, borůvky, ale i některé léky.

Dlouhodobější zabarvení zejména do rudé nebo černé řešte s lékařem – na svědomí ho může mít nádor, žloutenka, špatně fungující ledviny nebo zánět močových cest.

Barva stolice by se měla pohybovat v různých odstínech hnědé, kvůli jídlu může získat krátkodobě jiný nádech. Pokud v ní ale přetrvává černá, červená, žlutá nebo zelená, možná jde o signál vnitřního krvácení, problémů s funkcí některých orgánů či závažného onemocnění.

Obecně odborníci považují za normální takovou stolici, která má válcovitý tvar klobásy. Opouštět tělo by měla přirozeně, bez bolesti, natož drobných krvácivých zranění. Pokud se s takovými potížemi perete často, přidejte vlákninu a víc pijte a prověřte, zda netrpíte nějakou potravinovou alergií či intolerancí. Vsaďte také na pravidelný pohyb, který podpoří střevní peristaltiku.

Žádoucí není ani vodnatá stolice, signalizuje střevní nerovnováhu, navíc odvádí z těla příliš rychle živiny, které střeva nestihla vstřebat. Déletrvající obtíže dehydratují a oslabují imunitu, proto je třeba zjistit příčinu.

Foto: MRAORAOR, Shutterstock.com

Stolice by měla tělo opouštět bez bolesti

Nepříjemný odér je rušivý spíše společensky, k zdravému vyprazdňování však patří. Záleží hodně na tom, co jíte, intenzivnější bude například po pivu nebo mase. Pokud ale cítíte delší dobu zápach, který neznáte, případně je mnohem silnější, mohlo by jít o infekci, cukrovku nebo selhání ledvin.

Muset si odskočit i v noci je v pořádku, hrozí to zejména po alkoholu nebo větším množství kofeinu. U žen může být souvislost s menstruačním cyklem, ale i s infekcí močových cest – pak bývá močení doprovázené řezavou bolestí či pálením. Odborníci se domnívají, že jít v noci jednou či dvakrát na malou je stále v normě.

Pokud vás to ale obtěžuje, nechte se vyšetřit. „Například když člověk většinu toho, co vypije, vymočí v noci, zjišťuje se, jestli má zdravé srdce. Nebo když moc nepije, a přesto chodí čůrat často, zkoumá se, zda netrpí cukrovkou,“ vysvětluje primářka Michaela Matoušková z Centra komplexní urologické péče Urocentrum Praha.

Je normální chodit na velkou po jídle?

Potraviny, a.s. / Food, Inc. (2008)

Videa (2)

Video © Magnolia Pictures

Nastala chyba při přehrávání videa.

Komentáře (133)

  • Dokument o masové výrobě potravin. Jaké důsledky moderní potraviny přináší a proč jsou nezdravé potraviny levnější než bio ? Protože nezdravé se produkují v tak masovém měřítku, že i stát podporuje jejich prodej pod cenou. Další kategorie je maso u kterého vidíte, čím zvířata krmíme a jak žijí v koncentrácích ve vlastních hovnech ( ne výkalech) ! Sice je dokument trochu uhlazený, ale ukazuje některá fakta, které nemůžeme tolerovat. Jenže kdo z nás se chytí za nos a přestane jíst jídlo ze supermarketu ? Já maso už skoro nejím a po tomhle dokumentu ho jíst už vůbec nebudu.(17.10.2010)
  • Dokument, ktorý nás nabáda na to, aby sme sa sami rozhodovali, čo budme spotrebovávať. Nanešťastie sa obracia len na nás a to, že chudobní si môžu dovoliť len nezdravé a škodlivé odbavuje, že bude treba meniť systém, ale na ten aj tak koniec koncov budeme mať dosah my, nové generácie, treba zmeniť myslenie aj bežných ľudí a aj tých, ktorí o tom rozhodujú. Pre stále sa preľudňujúcu planétu sú tieto postupy pochopiteľné, ale treba riešiť aj preľudnenosť. Jedno s druhým súvisí, to však neznamená, že od týchto ekologických aktivít by sme mali ustúpiť. Veľmi sa mi páčili vykreslenia situácií a skutočného diania a problémov, nebolo to naivné, len tomu chýbali niektoré iné poukázania, snahy, ale inak veľmi kvalitné a poučné. Síce idealistické, ale v určitom zmysle to stojí všetko na nás a aj keď to možno nepôjde rýchlo, treba robiť systémové kroky a aj kroky malé.(9.9.2012)
  • HBO HD – Pozoruhodný dokument, který vás na jednu stranu zaujme, na straně druhé rozčílí a zarazí. Protože opět vám připomene pravdu o tom, co skutečně jíme. Člověk už to nějak pomíjí a nijak to neřeší, ale pak když o tom vidí dokument, zase se nad tím zamyslí. Navíc chudáci farmáři (jenž jsou řízeni velkými společnostmi) a samozř. chudáci konzumenti. Co se však týče zpracování snímku, velmi se mi to líbilo. Robert Kenner zpracoval zkrátka povedený dokument. Jeho snahy si cením na 80%(23.4.2012)
  • Je sice fajn, že film netlačí na pilu ale zároveň je dost plochý. Nastíní základ problému amerického potravinářství a dále se zabývá několika konkrétnímy neduhy, které jsou sice až děsivé ale film tak postrádá jakýkoliv promyšlenější koncept či poselství. Na konci nechává diváka stát zděšeného poznáním-že jakákoliv potravina(nejen ta masitá) pochází z procesu, který vždy někoho bezohledně vykořisťuje a ničí-bez toho aby třeba jen nastínil(byť jen utopicky teoretické)řešení. A teď kudy dál, když i ty BIOpotraviny často vlastní giganty jako Pepsi a výdělek z nich jim jen pomáhá v další expanzi bezohlednosti?(3.8.2013)
  • Slušný dokument o situaci potravinového průmyslu v USA. Tohle všechno mi opět potvrzuje jak moc velký odpad světa USA je. Nikdo mi tu zemi nevynachválí. Doufám, že alespoň některé tento dokument popostrčil k tomu aby si četli etikety na výrobcích v bochodě. Tady v EU sice taková situace není, ale číst si složení výrobku není na škodu i když části produktu pocházejí z třeba z eko farmy. Člověk si nemusí za každou cenu odepírat dobré jídlo aby jedl alespoň trochu zdravě a nejedl totální hnus. Tímto jsem trochu odbočil od hodnocení dokumentu, ale v podstatě tady tím vším se on zabývá a téma je to velice příjemné. Určitě doporučuju všem, co se zabývají trochu výživou, ale i těm co o výživě neví vůbec nic. 4 hvězdy jsem dal proto, že jsem měl pocit že chvílema je to trochu přitažené za vlasy.
    PS: Pro ty co tvrdí že v tom nevidí nic špatného a pletou do toho to, že maso potřebujeme jsou totálně od věci. Já maso miluju, ale rozdíl je v tom, že nechci jíst něco z čeho budu mít rakovinu, nebo jiné hnusy. V USA mají problém, tady tento problém naštěstí ještě nenastal a u nás se dá řešit kupováním masa v menších řeznictví, kde berou mastné výrobky od menších řezníků (teda alespoň u nás ve městě to tak funguje). Na konec jen říct -> zvědněte své tlusté prdele a nebuďte zdechlí si koupit kvalitní maso, které stojí kolikrát stejně jako ze supermarketů ať se nedostanem do situace ve které jsou teď oni.(2.4.2012)
Budete mít zájem:  Neroli esenciální olej a jeho účinky – na co je dobrý?

Galerie (9)

Zajímavosti

  • – Vo filme God Bless America (2011) je možné v jednej zo scén, ktoré sa odohrávajú v kine, vidieť plagát odkazujúci na tento snímok. (MikaelSVK)
  • – Filmári pracovali predovšetkým v 3 štátoch USA, a to Kentucky, Severná Karolína a Nebraska. Rovnako aj v hlavnom meste Washington D.C. (MikaelSVK)

Nemůžete se zbavit molů v kuchyni? Máme tipy, jak s nimi zatočit!

V prvé řadě zjistěte, odkud moli vylétají. Nemusí se totiž jednat o šatní padouchy, ale potravinové moli. Ti se vyskytují v domácnostech častěji. Na každý druh však platí něco jiného. A jak rozeznat mola šatního od potravinového? Základním rozdílem je velikost. Potravinový mol je dvakrát větší než šatní a na křídlech má tmavé skvrnky.

Jak se k nám potravinový mol dostal?

Do domu se dostává zvenčí. Nejčastěji si ho přineseme v nákupních taškách. Oblíbenou pochoutkou potravinových molů jsou sypké suché potraviny –  mouka, cukr, ořechy, těstoviny, rýže, ale také například koření.

V těchto potravinách si je můžeme přinést domů z obchodů. Proto doporučujeme potraviny zkontrolovat ihned po příchodu domů a nejlépe je přesypat do uzavíratelných dóz.

Mol také může vletět do bytu oknem nebo se vkradnout od sousedů stupačkami.

Nástrahy proti molům jsou oblíbenou zbraní v domácnostech. Máme je ve skříních asi všichni. Jsou ale případy, kdy právě tyto nástrahy přilákaly moly ze sousedního bytu. Největší prevencí tedy zůstává čistota a pravidelná kontrola potravin.

Uzavíratelné nádoby jsou nejlepším způsobem uskladnění potravin.

Jak se potravinového mola zbavit?

Pokud létajícího škůdce u sebe doma objevíte, čeká vás dlouhý boj. Úplné vyhubení může trvat i několik měsíců. A jak začít? Nejprve projděte suché potraviny a vyhoďte všechno, co se zdá podezřelé. Návštěva molů tak člověka většinou přijde na spoustu peněz.

Jak poznat, že se mol dostal do potraviny?

Přítomnost mola poznáte podle téměř neviditelných vláken, na která se přichytávají kousky potravin. Takže když nakloníte sklenici nebo pytlík s rýží a uvidíte, že některá zrnka visí od obalu jakoby na nitkách, mol se dostal dovnitř. 

Co vyhodit?

Všechno, kam se moli mohli dostat. S jistotou budou v otevřených nádobách a pytlících. Hlavně nemějte žádnou lítost – všechno musí pryč! Jinak boj s moly nemáte šanci vyhrát. Zahrajte si na detektiva a hledejte stopy také ve všech uzavřených nádobách.

Až se zbavíte všeho, kam se moli mohli dostat, je nutné skříně důkladně vymýt. Ujistěte se, že jste prošli všechna místa, všechny škvíry a zákoutí. Samička za život naklade kolem 700 vajíček. Pravděpodobnost, že vajíčka někde máte, je tudíž vysoká.

Všeho podezřelého se zbavte!

Tím boj nekončí

Následně skříňky vyčistěte, použijte prostředek proti lezoucímu hmyzu a pravidelně opakujte alespoň po dobu 3 měsíců. Alternativou je teplá voda smíchaná s octem jedna ku jedné. Nezapomeňte vyčistit také nádoby a odpadkový koš od prachu a nečistot. Všechna místa, kde by larvy mohly být ukryté. 

Larvy jsou totiž tím hlavním problémem. Kontaminují potraviny i svými výkaly. Bohužel jsou téměř nerozlišitelné například od zrnka rýže. A to víte, co znamená, že? Ano, pravděpodobně jste už nějakou larvu snědli.

Boj s moly je zkouška vaší trpělivosti a důslednosti. 

Co molům chutná a co ne?

Ačkoli se zdá, že molům chutná prakticky cokoli, i oni si dokáží vybírat. Zatímco mouku přímo zbožňují, do skořice nevlezou. 

V jakých potravinách jsou moli stoprocentně:

  • mouka
  • ovesné vločky 
  • rýže
  • těstoviny
  • bulgur
  • kuskus
  • kořenící směsi (bez skořice), paradoxně jim chutná i pálivé koření
  • bujónové kostky

O které potraviny se nemusíte bát:

  • cukr
  • skořice
  • kari koření
  • kukuřičný škrob

Další tipy, jak se zbavit nepříjemného hmyzu doma:

???? Pica a Coprophagy – 2021

Pica je jíst nepotravinářských látek, jako jsou kameny, půda a oděvy. Coprophagy je konzumace výkalů, a to je mnohem častější u psů než koček. Veterináři nevědí, proč se zvířata chovají v tomto chování, ale jen zřídka mohou k nim vést základní onemocnění.

Při požití mohou některé předměty blokovat trávicí trakt a vyžadují chirurgické odstranění nebo vyhledání pomocí endoskopu.

Majitelé mohou zabránit domácím zvířatům v konzumaci předmětů tím, že zamezují přístupu k objektům, což činí objekty nepříjemnými, obohacuje prostředí pro zvířata, aby se zabránilo nudě, nebo používáním náhubků na procházkách.

Majitelé se také mohou rozhodnout pro spolupráci s veterinárním behavioristou, aby toto chování odstranili.

Přehled

Domácí zvířata s pica nebo koprophagy jíst látky, které nejsou považovány za potraviny. Pica zahrnuje konzumaci předmětů. Psi mohou s větší pravděpodobností jíst předměty, jako jsou skály a hračky, zatímco kočky mohou jíst více zvědavých předmětů, jako jsou oděvy, struny a koťátko. Orientální plemena koček budou s větší pravděpodobností jíst látky a vlnu.

Coprophagy je spotřeba výkalů. Je to přirozené chování pro kojící matky jíst výkaly svých štěňátek nebo koťátek. Coprophagy je mnohem více obyčejný u psů než u koček, a ženské psy jsou více pravděpodobné, že toto chování projeví více než muži.

Ačkoli je koprofagie obecně více nechutná, než je škodlivá pro domácí zvíře, konzumace nepotravinářských předmětů může mít za následek zvracení, průjem nebo zablokování zažívacího traktu, což může vyžadovat nouzový chirurgický zákrok nebo použití endoskopu k získání objektu, zatímco zvíře je v anestezii.

Přesná příčina pica a coprophagy je neznámá. Někteří mazlíci žvýkají na objekty ze stresu nebo nudy. Psi mohou jíst výkaly, protože nejsou dostatečně nakrmeni, nebo pokud jdou příliš dlouho mezi jídly, ale obvykle to není proto, že v potravě chybí živina.

Psi, kteří byli potrestáni za vypuštění v domě, mohou jíst své výkaly, aby se vyhnuli dalšímu trestu. Jiní, kteří jsou (nebo byli) uzavřeni na dlouhou dobu, si mohou zvyknout na to, že budou jíst své výkaly tím, že si budou udržovat podestýlku před znečištěním.

Budete mít zájem:  Železitá Voda Vliv Na Zdraví?

Zřídka může základní stav, jako je anémie, střevní paraziti, gastrointestinální poruchy nebo onemocnění jater, vést k tomu, že zvíře bude jíst cizí objekty. Podávání některých léků, jako jsou steroidy, může zvýšit hlad a vést k pica.

Příznaky a diagnóza

Obvykle majitelé buď vidět pet jíst objekty nebo najít zbytky objektů kolem domu. Kočky jsou zvláště pravděpodobné, že jedí lineární objekty, takový jako řetězce, zubní nit, gumové pásy a příze, který může způsobit vážné problémy v zažívacím traktu. Známky, že zvíře mohlo požít předmět, který způsobuje zablokování zažívacího traktu, zahrnují:

  • Zvracení
  • Průjem nebo zácpa
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Drooling
  • Letargie (únava)

Máte-li podezření, že váš domácí mazlíček může mít tento problém, okamžitě vyhledejte svého veterináře. Ačkoli většina případů pica a coprophagy jsou prostě problémy s chováním, je důležité, aby veterináři určili, zda existuje zdravotní příčina.

Váš veterinář provede kompletní fyzikální vyšetření a zeptá se na dietu, chuť k jídlu a životní prostředí. Další testy mohou zahrnovat krevní testy, fekální testy a případně i střevní biopsii. Léčba základního onemocnění obvykle pomůže eliminovat chování.

Pokud má Váš veterinář podezření na ucpání trávicího traktu, bude pravděpodobně doporučovat rentgenové paprsky a další testy k vyšetření střevního traktu.

Prevence

Následující tipy jsou často nabídnuty pomoci omezit pica a coprophagy: t

1. Pokud neexistuje základní zdravotní problém, který by vedl k chování, nejlepší věcí je odstranit přístup k objektům, které zvíře miluje. Uchovávejte oděvy, plasty, vlnu a lineární předměty tam, kde je vaše domácí zvíře nemůže najít. Pokud váš pes žere předměty ve dvoře, vezměte v úvahu úsťový koš. Nikdy však nenechávejte psa s náhubkem bez dozoru.

2. Můžete také vyzkoušet zakrytí objektů nepříjemně chutnou látkou, jako je například kajenský pepř nebo hořké jablečné výrobky, které jsou k dispozici ve většině obchodů se zvířaty.

3. Pokud zjistíte, že váš mazlíček žvýká na něčem nevhodném, použijte pevný negativní příkaz a dejte mu vhodnou hračku na žvýkání. Vyhněte se přímému trestu, který může způsobit stres a dále zhoršit problém.

4. Máte-li podezření, že váš mazlíček konzumuje předměty z nudy, zvyšte množství pozornosti a vykonejte svůj domácí mazlíček každý den a obohacte své prostředí vhodnými hračkami, které nelze spolknout.

5. U psů s koprofágií okamžitě odstraňte a zlikvidujte výkaly ze dvora. Ještě lépe, zvýšit počet každodenních procházek na vodítku a odměnit svého psa s požitkem poté, co defekuje, aby odvrátil pozornost od výkalů. Pak výkaly řádně zvedněte a zlikvidujte.

6. Někteří majitelé mohou zkusit kropení výkaly kajenský pepř nebo hořké jablko, aby pes zažil nepříjemnou chuť, ale je to obecně lepší nápad jen odstranit výkaly.

7. Alternativně je glutamát sodný (MSG) chemickou látkou prodávanou komerčně za účelem ochucení potravin, zkvašování masa a jako produkt, který může být sypán do krmiva pro psy, aby se výkalům stala nepříjemná chuť. Je důležité si uvědomit, že jakmile výrobek není přidáván do potravin, pes se může vrátit ke konzumaci výkalů.

8. V některých případech může změna stravy pomoci odstranit problém, ale vždy se poraďte se svým veterinářem před změnou stravy vašeho domácího mazlíčka.

9. Protože jíst cizí předměty může způsobit vážné gastrointestinální problémy, můžete chtít pracovat s veterinárním behavioristou k odstranění tohoto chování.

Tento článek byl přezkoumán veterinářem.

Mrtvé krysy, ohlodané potraviny a výkaly: Inspektoři v restauracích „valili“ bulvy

Spíše než rutinní kontrola to byla procházka peklem.

Některé restaurace, bistra nebo prodejny potravin, které loni inspektoři navštívili, byly natolik zaplavené nečistotami, plísněmi, výkaly nebo jinými nechutnostmi, že je museli na místě zavřít.

Celkem šlo o 165 provozoven, které mohly ohrozit i zdraví Čechů. Občas dokonce narazili na ohlodané potraviny a kuchaře, kteří neznali základní hygienické návyky.

Každý den provedou inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) několik desítek kontrol restaurací, pivnic, bister a dalších jídelních výdejen. Většinou narazí jen na větší či menší nedostatky, ale hned 165 provozoven bylo v natolik katastrofálním stavu, že je museli okamžitě uzavřít.

Jde o situace, kdy je přímo ohroženo zdraví zákazníků, například kvůli špíně nebo nevhodnému skladování potravin.

Výjimkou nejsou ani ohlodané potraviny nebo volně se povalující mrtvá zvířata. „K nejzávažnějším prohřeškům patří nezvládnutá regulace škůdců.

Zejména výskyt živých a mrtvých hlodavců v provozovně, jejich exkrementů v potravinách nebo výskyt potravin poškozených okusem patří k nejrizikovějším situacím z pohledu ochrany zdraví spotřebitele, protože hlodavci a další škůdci jsou přenašeči nakažlivých onemocnění,“ řekl pro Blesk Zprávy mluvčí SZPI Kopřiva.

Zbytky jídel, plísně a nulová hygiena

Některá místa byla plná plísně, špíny, prachu, nebo zbytků jídel. V restauracích byla špinavá i místa, kde se jídlo přímo připravovalo, a velmi nehygienicky vypadalo i nádobí nebo třeba mikrovlnná trouba. Inspektoři narazili i na provozovny, kde chyběla ochrana proti škůdcům a vůbec netekla teplá voda, takže si kuchař ani nemohl umýt před vařením ruce.

„Některé kontrolované osoby neovládají ani elementární pravidla hygieny při přípravě pokrmů,“ popsal Kopřiva.

Na takové nechutnosti narazili inspektoři během roku 2018. Celkem zavřeli 165 provozoven v Česku. | SZPI

  • „Stav ve všech provozech, ve kterých inspektoři SZPI uložili zákaz užívání prostor, objektivně představoval riziko pro zdraví spotřebitele,“ řekl Kopřiva s tím, že takový podnik může být otevřen až po odstranění závad a několikanásobné kontrole.

Dodal, že inspektoři loni zavřeli i několik běžných obchodů a maloobchodních prodejen, často kvůli nepořádku a riziku, že se na potraviny dostane nějaká špína, bakterie nebo nákaza.

Šlo dokonce i o prodejny známých řetězců, například Tesco v Aši, Albert v Praze 4 nebo Penny Market v Kralupech nad Vltavou.

Všechny uzavřené provozovny inspekce zveřejňuje na svém webu, a to včetně popisu a fotografií toho, co inspektoři viděli.

Podívejte se na ty nejhorší „nechutnosti“, které inspektoři viděli:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector