Top 10 nejzdravějších olejů na vaření – které v kuchyni přivítat s otevřenou náručí?

Za posledních 10 let se vyrojilo tolik „nových“ olejů na vaření, že míváme problém v obchodě vybrat. Je nejlepší slunečnicový, řepkový, kokosový, nebo snad avokádový olej?

Chcete mít zdravé srdce? Nahraďte nasycené tuky nenasycenými

Odbornice na výživu Alice Lichtenstein z bostonské univerzity radí snížit příjem nasycených tuků.

Nasycené tuky se nacházejí například v:

  • V červeném i drůbežím mase
  • Sýrech a mléčných výrobcích
  • Olejích z tropických rostlin (kokosovém, palmovém)

Nasycené tuky bychom měli alespoň částečně nahradit nenasycenými (mono- i polynenasycenými). Pozitivně tak ovlivníme zdraví srdce, snížíme zlý LDL cholesterol a hladinu škodlivých tuků v krvi (tzv. triglyceridů). Ty spoluzodpovídají za řadu srdečně-cévních problémů.

Polynenasycené tuky najdeme například v:

  • Rybím mase
  • Vlašských oříšcích
  • Lněném semínku
  • Sóje
  • Kukuřici

Mononenasycené tuky potom třeba v:

  • Avokádu
  • Olivách
  • Arašídech
  • Řepce

TOP 10 nejzdravějších olejů na vaření – které v kuchyni přivítat s otevřenou náručí?

Které tuky jsou zdravější: Mono- nebo polynenasycené?

Podle Alice Lichtenstein ty polynenasycené. Zejména co se týče zdraví srdce. Vícero studií prokázalo, že nahrazení nasycených tuků polynenasycenými snižuje výskyt srdečně-cévních potíží až o 29 %.

Srovnání 9 nejpoužívanějších kuchyňských olejů na vaření

Olej Polynenasycené tuky Mononenasycené tuky Nasycené tuky
Avokádový 20 % 70 % 10 %
Kokosový 2 % 6 % 92 %
Kanolový (řepkový) 32 % 62 % 6 %
Z jader vinných hroznů 71 % 17 % 12 %
Olivový 9 % 77 % 14 %
Sezamový 46 % 40 % 14 %
Arašídový 33 % 49 % 18 %
Slunečnicový 69 % 20 % 11 %
Sójový 61 % 24 % 15 %

Ze srovnání tak nejhůře vychází do nedávna oslavovaný kokosový olej. Obsahuje převážně nasycené tuky. Největším procentem polynenasycených tuků se pyšní olej z jader vinných hroznů, slunečnic, sóji a sezamu.

Avokádový olej

Má spolu s olivovým nejvíce mononenasycených kyselin a jen minimum nasycených tuků. Chuťově je jemný a odolává i vysokým teplotám. Hodí se tak i pro pražení nebo grilování.

Kokosový olej

Připomíná pevnou bílou konzistencí naše máslo. Bohužel obsahuje však ještě více nasycených tuků než máslo nebo sádlo. Neexistuje dost studií, které by dokázaly, že jsou nasycené tuky v kokosu zdravější než ty z másla. Asociace American Heart kokosový tuk nedoporučuje, protože existuje riziko, že zvyšuje škodlivý LDL cholesterol.

Kanolový (řepkový) olej

Chuťově neutrální druh řepkového oleje. Skvělý zdroj polynenasycených (32 %) i mononenasycených tuků (62 %).

Jako jeden z mála obsahuje i cenné omega-3 mastné kyseliny, které v rostlinách moc často nenajdeme.

Podle studie v časopisu Nutrition Review z roku 2013 snižuje hladinu celkového i LDL cholesterolu. Nebývá tak drahý a hodí se od vaření až po pečení či grilování.

Olej z jader vinných hroznů

Tento jemný, máslový olej má až 71 % polynenasycených tuků a v kuchyni univerzální využití. Po otevření jej uchovávejte v ledničce a využijte na cokoli od vaření až po salátové dresinky.

Olivový olej

Obsahuje 77 % mononenasycených tuků a prospěšné antioxidanty. Chuťově nejlepší je extra panenský nerafinovaný, pocházející z prvního lisování oliv.

Ten však hůře odolává vyšším teplotám, a hodí se tak spíš do studené kuchyně.

Podle Ann Carson, profesorky v oboru klinické výživy z Univerzity v Dallasu, neexistují prokazatelné zdravotní benefity extra panenského olivového oleje oproti „obyčejnému“ olivovému.

TOP 10 nejzdravějších olejů na vaření – které v kuchyni přivítat s otevřenou náručí?

TIP: Vyzkoušejte extra panenský olivový olej v biokvalitě. Nefiltrovaný!

Sezamový olej

Nabízí dobrou kombinaci polynenasycených (46 %) a mononenasycených tuků (40 %). Má intenzivní ořechovou příchuť a používá se spíše ve studené kuchyni. Ještě intenzivnější aroma pak má varianta z pražených sezamových semínek.

Arašídový olej

Obsahuje skoro 50 % mononenasycených tuků. Má výraznou vůni i chuť a odolává vysokým teplotám. Je tak ideální například pro přípravu pochoutek z asijské kuchyně.

Slunečnicový olej

Sice barvou a chutí příliš nevyniká, zato obsahuje 69 % polynenasycených tuků. Podle studie v časopisu Nutrition Review snižuje hladinu zlého cholesterolu podobně jako kanolový (řepkový) olej. Při vaření zvládá i opravdu vysoké teploty a nabízí tak všestranné využití.

Sójový olej

Vyniká 61% obsahem polynenasycených tuků a jako bonus i omega-3 mastnými kyselinami. Díky neutrální chuti a odolnosti vůči vysokým teplotám se hodí na vaření i pečení.

K článku nás inspiroval: LiveScience.com

ŽENA-IN – TOP 6 nejzdravějších olejů na vaření. Jaký olej se na co hodí?

Sezamový, avokádový, dýňový, olivový, konopný, kokosový, slunečnicový nebo řepkový olej. V obchodech najdeme velký výběr různých druhů olejů, ve kterém není vždy snadné se zorientovat. Nesprávným používáním si do těla zbytečně pouštíme škodlivé látky. Víte, jak se kterým olejem nakládat?

Ne každý olej se hodí pro teplou i studenou kuchyni. O tom, jestli je vhodný také k tepelné úpravě, rozhoduje kouřový bod. Je to teplota, při niž se začíná přepalovat a vznikají škodlivé látky. Obecně se rostlinné tuky začínají přepalovat při vyšší teplotě než živočišné, výjimkou jsou například margaríny.

Rafinované oleje mají vyšší kouřový bod. „Jsou zpracované za vysokých teplot, čímž se z nich odstraňují nečistoty, voda a pesticidy. Tyto oleje mají neutrální chuť, jsou řídké a mají dlouhou trvanlivost. Důležité je myslet na to, že proces rafinace slouží také ke zvýšení kouřového bodu neboli přepalování. Rafinované oleje jsou tedy obecně vhodné pro použití při vysokých teplotách např. na smažení. Nerafinované oleje, takzvané panenské, jsou lisované za studena, zachovávají si svoji specifickou vůni, chuť, vitamíny i minerály. Proto se skvěle hodí do studené kuchyně. Použití za studena lisovaných olejů při vyšších teplotách určitě není vhodné, mají výrazně nižší kouřový bod a snadněji se přepalují,“ vysvětluje Alena Paldusová, manažerka Zdravé 5, vzdělávacího programu Nadačního fondu Albert.

Široký výběr různých druhů olejů naleznete ve všech velkých obchodech. „V posledních letech sledujeme rostoucí zájem o zdravou stravu a bio potraviny. Lidé jsou více otevření novým surovinám a vyváženému stravování.

Odpovídá tomu i obliba bio olejů, zájem o ně v posledních letech vzrostl o desítky procent.

Pokud vynecháme tradiční oleje české kuchyně, jako jsou řepkové či slunečnicové a nově již také olivové, pak mezi těmi alternativními vede v prodejích kokosový, který nachází využití i v kosmetice,“

říká Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert. Jaký olej si tedy vybrat?

Dýňový olej dochutí salát, ale i sladké palačinky

Dýňový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny, fytosteroly, vitamín E, draslík, hořčík i fosfor. Fytosteroly pomáhají redukovat hladinu cholesterolu v krvi, čímž snižují riziko kardiovaskulárního onemocnění a mohou mít příznivý vliv při léčbě rakoviny. Dýňový olej se hodí jak ke konzumaci, tak třeba k nanášení na pokožku a masírování.

Tento olej nepoužívejte při tepelné úpravě pokrmů. Aby si zachoval svou plnou chuť a všechny prospěšné látky, nesmí se zahřívat.

Pokud jej už musíte přidat do jídel a vařit, nevystavujte jej teplu příliš dlouhou dobu. Výborně dochutí například saláty, marinády či dresingy.

Budete asi překvapeni, ale tento olej s oříškovou chutí se hodí i do sladkých jídel, vyzkoušejte jej například nakapat na palačinky.

Sezamový olej svými účinky zklidňuje pokožku. Svou chutí je pak nenahraditelný v asijské kuchyni

Za studena lisovaný sezamový olej je bohatým zdrojem vitamínu E a B6, dále vápníku, zinku a hořčíku.

Esenciální mastné kyseliny společně s lecitinem, které olej obsahuje, hrají významnou roli při prevenci kardiovaskulárních onemocnění, snižují hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak a posilují imunitní systém.

Kromě kuchyně se pro svůj regenerační účinek využívá také v kosmetice. Pomáhá při ekzémech, otlacích nebo popáleninách.

Tento olej, i když je lisovaný za studena, je tepelně stabilní, takže jej můžete používat také na restování nebo pečení za nižších teplot. Jeho kouřový bod je 177°, v případě částečně rafinovaného až 232°. Má lahodnou a výraznou chuť, hodí se do zálivek, dresingů nebo salátů. Můžete jím například ochutit i sýry. Velké využití nachází hlavně v asijských pokrmech.

Kokosový olej je plný vitaminů a antioxidantů. Nejvíce ho využijete pro péči o vlasy a tělo

Za studena lisovaný kokosový olej obsahuje vitamíny A, C, E a také mastné kyseliny s velkým množstvím antioxidantů. „Převažují v něm ale tuky, kterých máme ve stravě nadbytek. Konkrétně to jsou nasycené mastné kyseliny. Ty zvyšují hladinu našeho cholesterolu.

Proto bychom s použitím kokosového oleje měli nakládat střídměji a nepodlehnout módním a marketingovým trendům. Rafinovaný kokosový olej má poměrně vysoký kouřový bod, a tak je možné ho využít i na smažení.

Častější použití kokosového oleje bych však doporučila při péči o vlasy a pokožku,“ radí Alena Paldusová.

Podporu funkce srdce a protizánětlivé účinky najdete v olivovém oleji

Olivový olej se získává lisováním či jinými mechanickými postupy. Obsahuje vitamíny E, K a velké množství mononasycených kyselin, včetně kyseliny olejové, a přírodní antioxidanty. Právě kyselina olejová má silné protizánětlivé účinky a podporuje funkci srdce. Pomáhá též chránit před kardiovaskulárními chorobami a přispívá ke správné činnosti krevního oběhu.

Existuje více druhů olivových olejů. Panenský je lisovaný za studena a dělí se dál na panenský, který je kyselejší a nejkvalitnější – extra panenský, ten má nejpřirozenější vůni a chuť. Oba je možné používat do teplé i studené kuchyně.

Jejich kouřový bod je 191°, respektive 199°. Nicméně tepelná úprava znehodnocuje prospěšné látky, které olej obsahuje. Použití extra panenského oleje například na smažení je tedy zbytečné.

Vyrábí se také rafinované olivové oleje, které ale svými kvalitami nepřevyšují jiné jedlé oleje.

Pro ochranu cév nebo snížení špatného cholesterolu sáhněte po oleji slunečnicovém

Slunečnicový olej obsahuje vysoké množství vitamínu E, který je silným antioxidantem. Jedna lžíce pokryje až 28 % doporučené denní dávky. Dále se vyznačuje vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin.

Naopak mu chybí omega 3 mastné kyseliny, proto není dobré využívat výhradně jenomtento druh oleje. Slunečnicový olej chrání srdce a cévy a má protiaterosklerotický účinek, snižuje „špatný“ cholesterol. Je tedy vhodný k prevenci kardiovaskulárních nemocí.

Působí také příznivě na sliznici či popraskanou pokožku.

Slunečnicový olej se vyrábí rafinováním, v tomto případě má neutrální chuť a vůni. Další možností je získávání lisováním za studena, jeho vůně je pak lehce oříšková. Většina z nás používá slunečnicový olej i ke dlouhému smažení, ke kterému ale není příliš vhodný.

Převažují v něm totiž mastné kyseliny, které nejsou odolné vysokým teplotám. Jeho kouřový bod je pouze 180°. V malém množství se tedy hodí pouze ke krátkému restování za nižších teplot.

Ve studené kuchyni se hodí například k přípravě majonéz, marinád nebo salátových zálivek.

Pro tepelnou úpravu nebo dlouhé smažení je nejvhodnější řepkový olej

Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a vysokém obsahu těch nenasycených. Jeho další výhodou je vysoké množství omega 3 mastných kyselin, kterých získáváme ze stravy nejméně.

Pro příjem doporučené denní dávky omega 3 a omega 6 kyselin potřebujeme 100 ml tohoto oleje. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivnění hladiny cholesterolu.

Dále snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév.

Řepkový olej má neutrální chuť. Vyrábí se jak rafinováním, tak i lisováním za studena. Je jedním z nejvhodnějších olejů k tepelné úpravě, protože jeho kouřový bod je až 240°. Je tedy ideální i ke dlouhému smažení. Nerafinované druhy se hodí také do studené kuchyně.

Více na ALBERT.CZ

Který olej je ten správný do kuchyně? Záleží na způsobu jeho použití

Získávají se extrakcí za vysokých teplot a organických rozpouštědel. Mají nižší výživovou hodnotu než nerafinované oleje. Jsou řídké, s průzračnou barvou, nezakalí se a nemají původní chuť ani vůni. Při vysokých teplotách se pak znehodnocují a vznikají toxické látky.

Nerafinované oleje

Panenské neboli virgin oleje se lisují šetrně při teplotě kolem 35 ˚C, maximálně však při 50 °C.

Obsahují rozpustné vitaminy z původní rostliny, zejména vitamin E, cenné nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty.

Extra panenský olej se získává z prvního lisování za studena a je bez tepelné či chemické úpravy. Plní se do tmavých lahví a jsou dražší než rafinované oleje.

Avokádový olej

Má vysoký bod zakouření až 270 °C a hodí se na smažení, do teplé i studené kuchyně. Je podobný olivovému oleji, ale jemnější a méně hořký. Má vysoký obsah draslíku, vitaminu B6, E, C a Beta-Sitosterolu, což je bohatý zdroj antioxidantů. Snižuje cholesterol, pomáhá při potížích s prostatou, příznivě ovlivňuje krevní tlak i nervovou soustavu. 

Řepkový olej

Hodí se do teplé kuchyně, pokud je nerafinovaný, tak i do studené. Bod zakouření je kolem 240 °C a lze na něm smažit i fritovat. Obsahuje málo nasycených a hodně mononenasycených mastných kyselin. Z výživového hlediska je nejvhodnější. Na rozdíl od olivového oleje nemá řepkový olej moc antioxidantů, ale má delší životnost.

Arašídový olej

Snese vysoké teploty, má bod zakouření 227 °C a hodí se i na prudké smažení, grilování a wok pánev. Na fritování se nehodí. Má ořechovou chuť a neabsorbuje chutě potravin, které na něm připravujete.

Olivový olej

Obsahuje mnoho mononenasycených mastných kyselin a vitaminu E. Je tepelně stálý, má bod zakouření 170 až 210 °C, lze jej použít i na vaření a díky vůni a chuti hlavně do salátů. Extra panenský olej je vhodný jen do studené kuchyně.

Kokosový olej

Krásně voní, hodí se do teplé i studené kuchyně a jeho bod zakouření je 177 až 200 °C. Je vhodný na smažení palačinek i restování zeleniny. Obsahuje hodně nasycených i nenasycených mastných kyselin a dodá vám energii. Neobsahuje cholesterol, podporuje metabolismus a neukládá se v těle. Kokosový olej má antibakteriální a antimykotické účinky. 

Dýňový olej

Jeho bod zakouření je 140 °C a hodí se pro studenou kuchyni. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, hodně chlorofylu, vitaminu E a zinku. Na 1 l oleje je třeba asi 2,5 kg semínek ze 30 kusů dýní. 

Slunečnicový olej

Pro teplou kuchyni se nehodí, používá se spíše na saláty. Bod zakouření slunečnicového oleje je 110 °C. Má za to vysoký obsah vitaminu E.

Tuky a oleje s vysokým bodem zakouření jsou určeny ke smažení potravin. Některé oleje se hodí výhradně do studené kuchyně, která je jiná než vaření a pečení. Podle toho se vybírá i druh oleje. Fritovací olej musí mít vysoký bod zakouření a tepelnou stabilitu. 

tuky a oleje – PharmDr. Margit Slimáková

Arašídový olej má vysoký obsah prozánětlivých omega-6 mastných kyselin, které nejsou pro zdraví vhodné. Z nerafinovaných olejů patří k tepelně odolnějším, a proto je možné jej použít i na šetrné tepelné úpravy, ale na prudké smažení a fritování se nehodí. Jídlům dodává ořechovou chuť a nejvíce se hodí do asijských receptů.

Avokádový olej

Složením i zdravotní prospěšností je avokádový olej podobný olivovému oleji. Díky snášenlivosti vysokých teplot je vhodný i na jakoukoliv tepelnou úpravu. Doporučuji však používat nejvíce za studena, jedná se o jeden z nejchutnějších olejů.

Dýňový olej

Je výborným zdrojem fytochemikálie chlorofylu, který mu dodává tmavě zelenou barvu. Má nízký bod zakouření, a proto je vhodný pouze do studené kuchyně. Ideální je použití pro dochucení a ozdobu salátů a hotových polévek.

Kokosový olej extra virgin

Mnozí odborníci odmítají kokosový olej pro vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ale studie prokázaly jeho škodlivost jen v případě, že se jedná o jeho rafinovanou / částečně ztuženou formu.

Mezi nezávislými odborníky je nerafinovaný kokosový olej řazen mezi nejzdravější oleje. Obsahuje převážně nasycené tuky středního řetězce, které se přímo dostávají do jater, kde jsou rychle rozkládány na energii – namísto toho, aby se ukládaly do zásoby. Kokosový olej je dobře stravitelný a podle nových studií podporuje obranyschopnost a působí protizánětlivě.

Kokosový olej je stálý i při vysokých teplotách a proto vhodný pro tepelnou úpravu. Pro svoji typickou chuť a vůni jej nejvíce doporučuji na přípravu sladkých jídel jako např. na smažení palačinek anebo do asijských receptů, jako např. do rizota. Je ideální také pro použití v kosmetice, například na přípravu krémů nebo zubní pasty.

Konopný olej

Konopný olej je výborným zdrojem omega 3 mastných kyselin. Patří mezi nejzdravější rostlinné oleje a je vhodný do studené kuchyně. Při mírném vaření se nepřipaluje, ale teplem se ničí zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, a proto je škoda ho používat k tepelné úpravě.

Lněný olej

Citlivý olej, který je třeba vždy uchovávat jen v lednici a po otevření rychle spotřebovat. Pro vysoký obsah omega 3 mastných kyselin se doporučuje při zánětlivých onemocněních. Je základem slavného receptu Dr. Budwig doporučovaného pro terapii rakoviny.

Margaríny

Margaríny jsou průmyslově vytvořené tuky. Původně byly hlavním zdrojem trans tuků. Dnešní margaríny už trans tuky téměř neobsahují, ale při dnešním postupu výroby vznikají tzv. intraesterifikované tuky. Zdravotní dopad intraesterifikovaných tuků není dostatečně zdokumentován a některé studie už naznačují jejich rizikovost.

Zásadní nevýhodou margarínů je, že jsou složeny především z omega-6 mastných kyselin, které přispívají k prozánětlivému prostředí v organismu, které je dnes součástí mnoha chronických degenerativních onemocnění. Margaríny jsou vysoce průmyslově upravovanou podobu tuků a nepříznivá mohou být i aditiva, která se používají při výrobě.

Máslo

Máslo obsahuje nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou velmi dobře stravitelné a příznivě ovlivňují střevní prostředí. Jeho mnoholetá kritika pro vysoký obsah nasycených tuků se dnes přehodnocuje a s velkou pravděpodobností bude máslo lékaři brzy rehabilitováno, podobně jako v minulosti vejce.

Máslo je ideálním tukem do studené kuchyně, je možné jej použít i na šetrné tepelné úpravy. Na smažení je možné máslo použít pouze v tzv. přepuštěné podobě. Přepuštěné máslo (ghí) lze koupit v prodejnách zdravé výživy anebo připravit doma a jeho bod zakouření je asi 250ºC.

Olivový olej za studena lisovaný

Stejně jako avokádový olej obsahuje i extra panenský olivový olej především zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny a je možné jej používat pravidelně. Nejlepší je za studena, ale jde jej použít i pro tepelné úpravy do 180 °C.

Palmový tuk

Palmový tuk se prodává pouze rafinovaný, a tak snáší i vysoké teploty. Je proto použitelný i pro smažení. Rafinace je průmyslová úprava, která zdraví nepřidá, a proto není nijak doporučován.

Řepkový olej (Canola)

Řepkový olej obsahuje oproti běžným rostlinným olejům o něco výhodnější poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami, ale většinou je vysoce průmyslově upravován a může být geneticky modifikován (mělo by být označeno na obalu).

Sádlo

Sádlo obsahuje hodně nasycených tuků, ale také mononenasycené tuky (stejně jako např. olivový olej). Patří k přirozeným tukům, které jsou typické pro českou kuchyni. Jeho výhodou je vysoký kouřový bod, pro který je použitelný i při smažení.

Sezamový olej

Sezamový olej je k dostání v rafinované i nerafinované podobě. Rafinovaný je vhodný pro tepelné úpravy.

Hlavní výhodou sezamového oleje je o něco vyšší obsah omega 3 mastných kyselin oproti oleji slunečnicovému a sójovému.

Prodejny zdravé výživy nabízejí i bio olej z pražených sezamových semen, který má výraznou chuť a je třeba hlídat dávkování. Při použití ve vyšším množství může narušit chuť jídla.

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej patří mezi oleje s převahou omega-6 mastných kyselin, kterých máme ve stravě většinou nadbytek a které vedou k prozánětlivému prostředí v organismu.  Pro tepelnou úpravu jsou vhodné jen speciálně označené druhy slunečnicového oleje.

Světlicový olej

Obsahuje vyšší množství omega 6 mastné kyseliny linolové a určitou dobu se doporučoval, jako její dobrý zdroj. Dnes se však nadbytek omega 6 mastných kyselin považuje za nežádoucí a olej proto nijak speciálně nedoporučuje. Má jemnou oříškovou chuť a používá se nejvíce ve studené kuchyni

Sójový olej

Sójový olej obsahuje převahu omega-6 mastných kyselin, kterých máme ve stravě většinou nadbytek a které vedou k prozánětlivému prostředí v organismu.  Hodí se do studené kuchyně, ale lze ho použít i při šetrném dušení.

Vlašský olej

Vynikající olej pro studenou kuchyni. Obsahuje vyšší množství zdravých omega 3 mastných kyslein, které by se při zahřívání poškozovaly. Prakticky je skvělý například do salůtů v kombinaci s kozím sýrem, červenou řepou a jablky.

Využijte je naplno: 11 TOP olejů do vaší kuchyně

S oleji se na trhu roztrhl pytel. Mnohé hospodyňky stále vytrvale používají slunečnicový na smažení a olivový do salátů. Je to škoda, protože i další druhy olejů si zaslouží pozornost. Jejich chuťové vlastnosti dokáží fantasticky podtrhnout výslednou chuť jídla. Vyplatí se je alespoň zkusit!

Studený na studenéOleje bychom zjednodušeně mohli rozdělit na rafinované a panenské, tedy za studena lisované. Rafinované se zpracovávají při vysokých teplotách a vakuu. Při rafinaci se z nich odstraní i část výživově cenných látek.

Za studena lisované, tedy panenské oleje se zpracovávají při nízkých teplotách, což zajišťuje, že všechny cenné živiny zůstanou zachovány. Tyto oleje jsou i chuťově výraznější. Za studena lisované oleje používejte do studené kuchyně.

Bod zakouřeníPři výběru oleje na tepelné zpracování je důležité znát jeho bod zakouření. To je teplota, při které se olej začíná rozkládat a kouřit. Přepálený olej je zdraví škodlivý, proto na smažení používejte vždy nový. Do fritéz používejte speciálně upravený fritovací olej.

  • Bod zakouření nejčastěji používaných olejů na smažení:
  • Slunečnicový olej rafinovaný – 220 °C
  • Řepkový olej – 190 – 230 °C
  • Panenský olivový olej – 200 °C
  • Kokosový olej rafinovaný – 230 °C

Pro zdraví i krásuOleje obsahují mastné kyseliny, které si organizmus nedokáže vytvořit sám. Také pomáhají při zpracování vitamínu A, D, E. Mnoho druhů olejů má blahodárné účinky na pokožku, vlasy a nehty, takže jsou skvělé jako pleťové či vlasové masky.

Tip pro krásu: Pokud se po koupeli natíráte olejem, dělejte tak, dokud je pokožka ještě vlhká. Olej vlhkost v kůži ‚uzamkne‘ a pleť je krásně hydratovaná.

Řepkový olejLidé si často o řepkovém oleji myslí, že není zdravý, protože si ho spojují se smaženým jídlem. Je sice pravda, že má vlastnosti vhodné na smažení, to nikdo nepopírá, ale zároveň není až tak špatný. Můžete jej použít na grilování, smažení a pečení. Vzhledem k tomu, že má neutrální chuť, kuchaři ho příliš nedoporučují na opékání a do salátových dresinků.

Panenský olivový olejNa olivový olej dnes přísahají všichni milovníci zdravé výživy, vychvaluje ho dokonce i takový striktní expert jako Igor Bukovský, něco na něm tedy být musí. Používejte ho na opékání a na hojné zalévání salátů. Pozor si dejte na smažení, kde ho raději nahraďte nějakým jiným olejem.

Kokosový olejKokosový olej se v posledních letech tváří jako zázrak, ale není tomu zcela tak.

Co se týče jeho používání v kuchyni, nemusíte s ním zas až tak velkoryse plýtvat, protože je asi stejně zdravý jako obyčejné máslo, obsahuje vysoký podíl nasycených tuků. Ale používejte jej na pečení, tam je skvělý.

Jeho krémová a mastná textura z něj dělají veganskou alternativu másla. Kromě toho si jím můžete natírat i suchou pokožku či ztvrdlé paty.

Avokádový olejAvokádový olej je novým kokosovým olejem, ať žije král! Fanatici do zdravého životního stylu na něj nedají dopustit, protože neobsahuje tolik nasycených tuků jako kokosový. Má neutrální chuť, ale je i dražší. Můžete na něm smažit bez obav.

Sezamový olejVysoce aromatický olej, který vašemu jídlu dodá takovou chuť, že ho stačí jen málo. Pokud máte alergii na arašídy, toto je skvělá alternativa arašídového oleje. Používejte jej na restování a nepřidávejte ho do jídel, kterým určitě nesvědčí sezamová chuť.

Ořechové oleje: Makadamový, mandlový, pekanovýOlej z vlašských ořechů, lískových ořechů, makadamový, mandlový nebo pekanový olej? Tyto neobvyklé oleje jsou bohaté na fosfor, neobsahují sodík ani draslík.

Jsou plné chutě s menším množstvím nasycených tuků. Obecně jsou vhodné na pečení, salátové dresinky či postříkání již hotového jídla.

Vašemu menu dodají extra chuť, mnohokrát silnější a atraktivnější než jsou různé ochucené octy či majonéza.

Mandlový použijte na výrobu dezertů či restování kousků mandlí do koláčů. Olej z lískových oříšků je drahý na výrobu, prodává se proto v malých lahvích a vyjímá se dobře v salátových zálivkách nebo v koláčích s příchutí lískových ořechů.

Makadamový a pekanový olej najdete v obchodech jen výjimečně, je to spíše exotický produkt. Přidejte je do koláčů či dodejte vašemu menu neobvyklý dotek exotiky.

Stejně použijte i olej z vlašských ořechů, kupte si  však raději jen malé množství a skladujte jej na tmavém a chladném místě, aby vám vydržel déle.

Kukuřičný olejKukuřičný olej se považuje za poměrně zdravou alternativu pro nízký obsah nasycených tuků. Kromě vaření nachází své široké využití i v kosmetickém průmyslu. Používejte jej na poctivé smažení.

Slunečnicový olejV našich končinách je slunečnicový olej milovaným favoritem, kdo by doma neměl alespoň litrovou láhev? Používáme ho na běžně vaření, smažení a pečení. Pokud si však koupíte kvalitní a za studena lisovaný slunečnicový olej, můžete ho klidně uplatnit i ve studené kuchyni.

Sójový olejSójový olej obsahuje nejvíce lecitinu ze všech olejů, což je dobrá zpráva. Lecitin totiž může mít pozitivní účinky na snížení cholesterolu a příznivý efekt na činnost mozku.

Díky své chuti se výborně hodí k syrové stravě, je také vítaným pomocníkem při výrobě chutných salátů. Nedoporučuje se však na tepelnou úpravu. Když už, tak raději v kombinaci s vodou – například při dušení.

Osvědčil se i v boji se suchou a popraskanou kůží nebo při masáži.

Dýňový olejDýňový olej je lisovaný za studena, je vhodný do studené kuchyně jako součást salátů, zálivek či omáček. Tepelnou úpravou by se jeho účinky znehodnotily. Používá se i v kosmetice, například v boji s lupy, vypadáváním vlasů, suchou pokožkou a suchými rty.

Arganový olejVzácnému arganovému oleji se připisují přímo magické účinky. Jeho potravinářskou verzi přidejte do salátů, krémů, omáček či polévek.

Ale spíše se ve velkém využívá v kosmetickém průmyslu, kde má prý omlazující účinky na pleť, vlasy, nehty.

Můžete si z něj vyrobit pleťovou masku, kondicionér, podklad pod make-up, zjemněte s ním ztvrdlou pokožku, použijte jej po opalování či jako pomocníka při masáži. Marocké zlato je multifunkční.

Na oleji záleží!

Pan Koreš: Příjemné prostředí a nevšední kulinářský zážitek o tom byl kurz s panem Zdeňkem.

Pan Kadlec: Skvěle připravený kurz, pan Zdeněk je profesionál a bylo zajímavé ho pozorovat při práci.

Jiří Horák: Splnil jsem si sen, když jsem si mohl zavařit s panem Zdeňkem Pohlreichem! Opravdu parádní zážitek.

Marcela: Zbožňuji středomořskou kuchyň. Celé menu bylo výborné.

Jitka: Konečně jsem se naučila správný postup, jak připravit linecké těsto.

Dáša: Ráda se učím novým věcem a nadchla mě přátelská atmosféra v kurzu.

Mirka: Skvělý, inspirativní. Paní Edita je nejlepší cukrářka. Domů si odnáším spoustu vychytávek. Přátelská atomosféra.

Tereza Ovšáková: Paní Jana byla jedním slovem božská. Suroviny, jídlo a atmosféra zase doslova geniální.

Vendula Vondráčková: Super večer se skvělými lidmi. Kurz za 1* a paní Jana Černá je opravdu sympatická.

Jarda: Konečně vím, jak udělat pořádnou flákotu masa.

Kristýna: Skvělé nové recepty a inspirace nejen na léto. Opět mám nové recepty.

Tereza: Kurz s Editou byl neobyčejný zážitek, který změnil můj pohled na pečení.

Alena: Příjemná atmosféra, individuální přístup lektora Martina. Doporučuji!

Paní L. Rovenská: Kurz paní Edity předčil má očekávání, úžasný.. skvělou společností tak i zázemím.

Šárka: Je skvělé se naučit i jinou úpravu ryb než na co je člověk zvyklý.

Natálie: Moje děti mají intoleranci na lepek. Jsem vděčná za každý nový recept.

Blanka: U nás doma milujeme rolády na všechny způsoby (více chutí najednou). Můj manžel je vám vděčný.

Gabriela: Oba synové byli strašně nadšení. Jsou z nich vášniví kuchaři. Samozřejmě doma vaří s kuchařskou čepicí, kterou na kurzu dostali.

Veronika: Když jsme pak jedli z jednoho talíře, měla jsem pocit, že jsme tak trochu rodina.

Petr Kutscha: Nádherně strávený čas a pohodová atmosféra, ke které přispěl pan Zdeněk svým lidsky profesionálním pojetím.

Jarda Adámek: Rozhodně doporučuji. Kurz rozšířil mé obzory.

Yvona Zemanová: Děkuji za nové i zajímavé inspirace.

Vlasta Matší: Perfektni…

Thea Tumova: Kurz byl skvělý !!

Stanislava Fišerová: Kurz byl opět výborný. Jídla byla skvěle zvolená a na silvestrovský stůl určitě perfektní.

Marek Raditsch: Kurz Vánoce jinak byl opravdu zážitek, opravdu jsem si to užila a určitě to nebude poslední kurz vaření, který jsem navštívila.Petra B.

:

Mirek Kalina: Tento kurz byl pro mne první zkušeností s kurzy vaření a po absolvování vím, že nebyl poslední.Bylo to skvělé. Děkuji za příjemně strávený čas a za úžasnou péči všech, kteří se o nás starali.

  • :
  • :
  • :
  • Mirek Kalina: Kurz byl připraven profesionálně, pouze zapomněli na certifikát o absolvování kurzu na jméno Ilonka Zacharová.
  • :

Barbora Polanská: Kurz hodnotím jako velmi přínosný a povedený. Moc mě to bavilo, díky.

Kamila Ehrenbergerová: Moc příjemně strávený večer, bezvadně jsme si popovídali… a pak jsem zjistil, že jsme celou dobu stáli, vařili a dost jsem se toho naučil. paráda!

  1. Tomáš Hlúch: Super menu, super atmosféra, šel bych znovu.
  2. Jan Stejspal: Kurz je absolutně perfektní a nabitej pozitivní energií.
  3. :
  4. :
  5. :
  6. :
  7. :
  8. :
  9. :
  10. :
  11. :
  12. :
  13. :
  14. :
  15. :
  16. :
  17. :

Filip Sajler: Náplň kurzu byla širší než bylo anoncováno. Líbilo se mi zaměření na technologii přípravy pokrmů, upozornění na rizika a jak je minimalizovat. Oceňuji i návody na to, jak napravit chyby.

  • :
  • :
  • :

Marcela Dlouhá: Takovéhoto kurzu jsem se zúčastnila poprvé a byla jsem nadšená.Jen bych uvítala, kdyby recepty na lahůdky, které jsme dělali byly více podrobnější – myslím co se týče pracovního postupu.

Byla tu sice možnost psát si poznámky, ale to jsem nestíhala pokud jsem chtěla sledovat práci pana Marka a sama se zapojit. Ale jinak vše na jedničku – prostředí, milí lidé, bezvadná atmosféra, skvělá nabídka vín, ale hlavně výborné suroviny, ze kterých jsme měli možnost vařit.

Velmi ráda si takovýto kurz někdy v budoucnu zopakuji a určitě budu doporučovat svým známým.

Lucie Nestrašilová: Výborný kurz, velmi přínosný. Skvělá atmosféra a jedinečný servis od Gourmet academy:-)

Lukáš Čížek: Bylo mi potěšením sledovat hbité ruce a pochytit několik vynikajících triků při profi vaření. Suroviny a zázemí kuchyně je fantastické a přeji hodně dalších spokojených žáků.

  1. Lukáš Čížek: Kurz byl moc fajn, už jsme doma vše vyzkoušeli a povedlo se
  2. :
  3. :
  4. :
  5. Edita Paulusová: Skvělé recepty, individuální přístup, praktické rady, úžasná organizace.

Jana Králiková (Černá): Opět skvělý, inspirující kurz se super osobními vychytávkami lektorky Jany. Skvělé menu se zajímavými surovinami a ingrediencemi. Perfektní zázemí, které celý tým poskytuje velmi zpříjemňuje celý průběh kurzu. Opět jsme odcházeli skvěle poučení a také najezení 🙂

  • :
  • :
  • :
  • :
  • Gianfranco „Frankie“ Coizza: Naše vánoční vaření s Frankiem mělo skvělou atmosféru a bylo velice zajímavé vidět, a i si vyzkoušet, jak jednoduše se dají připravit úžasné dobroty.

Marek Raditsch: Dobrý den, kurz se mi líbil, byla velmi příjemná atmosféra, milý přístup všech zúčastněných. Skvělé menu – jídla byla naprosto fantastická. Pod vedením lektora si osvojit nově získané informace ;o) Celkově SUPER ZÁŽITEK, těším se na příště. Ještě jednou všem děkuji za hezký večer. Veronika Jurčová

Marek Fichtner: Skvěle navržené menu, krásné prostředí, dokonale čerstvé ingredience a dobrý kolektiv lidí! To jsou první slova mé ženy, která kurz dostala jako dárek. Prvotní obavy vystřídalo nadšení, radost a veliký respekt panu Fichtnerovi. Nyní už vím, co jí nadělí ježíšek pod stromeček… 😀

:

Martin Staněk: Od přivítání až po ukončení kurzu příjemná atmosféra, sympatický a vstřícný lektor Martin Staněk i ostatní zaměstnanci. Vařím už 40 roků a stejně to bylo přínosem k mým kuchařským ‚pokusům‘!

:

:

Gianfranco „Frankie“ Coizza: Jirkovi i Tomovi se moc líbilo. Děkujeme!

  1. Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dcera byla velmi spokojená, již cestou z kurzu jsme museli jet na nákup a večer nám dcera připravovala panna cottu 🙂
  2. Martin Staněk: Poslala jsem na kurz Pánská jízda svého dědečka a nemohl si to vynachválit a moc se mu to líbilo, takže dostane k narozeninám kurz zase 🙂
  3. Radek David: Vše co jsme uvařili bylo naprosto vynikající. Větší zážitek, než jít do dobré restaurace

Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dera byla nadšená a přeje si absolvovat další kurzy..;-)

Marek Fichtner: Uvařené menu lahodilo oku i chuti, vše bylo potrženo příjemným prostředím. Bylo o nás báječně postaráno ze strany pořádající školy vaření.

Lukáš Čížek: Lukáš by skvělý. Do tajemství ryb nás zasvětil perfektně a dokonce přidal i něco navíc.

  • Lukáš Čížek: Absolvoval jsem již nekolik kurzů vaření, ale tento byl jednoznačně nejlepší.
  • Martin Staněk: Kurz byl naprosto dokonalý, pan Staněk velice profesionální a co je nejdůležitější všechna jídla byla výborná.
  • Jana Králiková: Skvělý kurz, jako každý od Janci, vřele doporučuju.

Edita Paulusová: Kurz se mi moc líbil a byl pro mě přínosem. Všechno bylo perfektně připravené a o nás kurzistky bylo celou výborně pečováno.

:

:

Daška Malá: Úžasné!!! Plno nových vychytávek v pečení,příjemná atmosféra, skvělá lektorka Daška…určitě se sem ještě na nějaký kurz vrátím.

Edita Paulusová: Vse výtečné!!! Lektor za pět hvězdiček! Prostředi za pět hvězdiček!

  1. :
  2. :
  3. :
  4. :
  5. :
  6. :
  7. :
  8. :

Martin Staněk: Pro děti výborně sestavené menu. Všechno na 1 s hvězdičkou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector