Tipy na „jídla s sebou“

Léto je pro většinu z nás synonymem relaxuje a nejrůznějších dovolených. Bez ohledu na to, jestli preferujete spíše aktivní dovolenou v horách, nebo pohodové ležení na pláži, jeden problém všechny možné dovolené spojuje. Jaké jídlo si s sebou vzít, abych přijal alespoň nějaké bílkoviny?  

Na dovolené relaxujte, nemusíte být stoprocentně striktní

Na samotný úvod článku se hodí uvést na pravou míru jednu důležitou informaci. Pokud jste na dovolené, nemusíte být ve stoprocentně striktním režimu.

Klidně si v zahraničí dopřejte místní speciality, bez výčitek ochutnávejte typické jídlo dané krajiny a dejte si, na co máte chuť. Jeden ne tak úplně striktní týden přece neovlivní měsíce jinak zdravého životního stylu.

Na druhou stranu nějaké bílkoviny a zdroje kvalitního jídla rozhodně nejsou na škodu a ne vždy je možné jich mít na dovolené (obzvláště třeba v horách) kvalitní přísun.

Co byste neměli zapomenout doma?

Odpověď na otázku co si vzít s sebou, by měla pramenit především z toho, na jaký typ dovolené se chystáte. Pokud plánujete náročnější turistiku v horách, hodí se úplně jiné věci než na letní dovolenou u moře, kde vás čeká jenom minimální pohyb. Přesto jsme pro vás ale připravili kompletní seznam jednotlivých potravin a suplementů na všechny typy dovolené: 

Tipy na „jídla s sebou“Expres Menu

Expres Menu jsou hotová sterilovaná jídla ideální na cestu. Není třeba je vařit, vydrží až 40 měsíců a dokonce ho ani nemusíte skladovat v ledničce, takže je ideální na téměř jakýkoliv typ cestování.

Do all inclusive hotelu ho pravděpodobně nevyužijete, ale pokud se chystáte na trek do hor, někam do kempu a nebo vás jen před dovolenou u moře čeká dlouhá cesta autem, Expres Menu je pro vás jako stvořené.

 Snadno se ohřívá (buď ve vodní lázni i se sáčkem, nebo v jakékoliv jiné nádobě, kterou máte k dispozici)neobsahuje lepek a použité suroviny navíc pochází od českých dodavatelů. 

Tipy na „jídla s sebou“Proteinové kaše

Proteinové kaše jsou snad tou nejlepší možnou snídaní. Obsahují jak porci bílkovin, tak porci sacharidů s nízkým glykemickým indexem. Zasytí vás na opravdu dlouhou dobu a přitom jsou díky přídavku trávicích enzymů skvěle stravitelné.

A aby toho nebylo málo, také výborně chutnají a vybírat si můžete z mnoha dostupných balení i příchutí. Osobně bych doporučil na dovolenou vozit spíše menší jednorázové pytlíky, které si můžete vždy připravit individuálně a nemusíte převážet velké kilovky, které pak ani nevyužijete.

 Vzhledem k tomu, že tyto kaše jsou zcela instantní, stačí je zalít mlékem nebo vodou a můžete snídat. 

Tipy na „jídla s sebou“Proteinové pudinky

Proteinové pudinky jsou ve své podstatě velmi podobné proteinovým kaším – jen s tím rozdílem, že obsahují méně sacharidů. Většinou jsou zcela bez jednoduchých cukrů, ale zato s pořádnou dávkou bílkovin.

 Některé se vyrábí již hotové, jiné jsou instantní a k přípravě je třeba zalití mlékem nebo vodou.

A i když takový Ehrmann High Protein Pudding chutná naprosto fantasticky, z hlediska nějaké aktivnější dovolené rozhodně není extrémně praktický a hodí se spíš zvolit pudinky v sáčcích.

Tipy na „jídla s sebou“Malá balení proteinů 

Protein je suplement, který se hodí vždycky a všude, dovolenou nevyjímaje. Obzvlášť pokud ale cestujete letadlem, může být s proteinem v příručním zavazadle velký problém.

Odsypávat si protein z velkých balení do malých, podezřele vypadajících sáčků nejspíš není nejlepší nápad, a tudíž se opravdu vyplatí koupit si menší balení proteinů. V naší nabídce můžete najít jak jednorázové vzorky, tak třeba i půlkilové balení, které je na nějakou delší aktivní dovču naprosto ideální.

 Protein si můžete vzít jak k moři, kde se čas od času nějaká sportovní aktivita přeci jen hodí, tak třeba na trek do hor, protože skvěle zasytí a nezabírá místo v batohu.

Tipy na „jídla s sebou“Proteinové tyčinky 

Proteinové tyčinky, sušenky nebo cookies jsou úžasnou volbou na všechny typy dovolené. Skvěle chutnají, v ideálním případě neobsahují žádné kontroverzní suroviny a co je nejlepší, dokáží opravdu dobře zasytit.

Hodí se na procházky, na kolo, k vodě i kamkoliv jinam. Pokud se ale chystáte někam za teplem, rozhodně doporučuji zvolit proteinové tyčinky, které nebudou zalité čokoládou.

Jak složením, tak chutí a konzistencí jsou ideální třeba Prom-In Essential Pure Bars, ale v naší široké nabídce si určitě vybere každý. 

Tipy na „jídla s sebou“Sušené maso

Rovněž sušené maso se skvěle hodí například na chození po horách. V batohu nezabírá vůbec žádné místo, ale přitom dokáže skvěle zasytit a dobře chutná.

 Kromě hovězího si můžete vybírat třeba z vepřového či krůtího masa, dochucené může být maso buď solí, pepřem či hot&sweet směsí. Zkrátka a dobře si každý najde to své.

Sušenému masu nevadí ani vyšší teplota a není třeba ho nijak dále upravovat, takže ideální svačina na aktivní dovolenou. 

Tipy na „jídla s sebou“Proteinové palačinky

Osobně jsem si během posledních pár let oblíbil cestování třeba přes Airbnb, protože v pronajatém bytě si můžu bez problémů vařit.

 Pokud to máte podobně, určitě doporučuji přibalit i proteinové palačinky, které mají nízký obsah jednoduchých cukrů, spoustu bílkovin a skvělou chuť.

Osobně jsem si zamiloval palačinky od společnosti Czech Virus, ale ať vezmete jakékoliv, neuděláte krok vedle. 

Tipy na „jídla s sebou“Zásobník na tablety

Pokud se chystáte brát si s sebou více doplňků v tabletách, rozhodně nezapomeňte ani na kvalitní zásobník, do něhož tablety poskládáte. Nebudete si díky němu muset brát jednotlivá balení suplementů a jelikož se tablety většinou nedělají ve formě zvlášť zabalených jednorázových vzorků, ušetříte v tašce spoustu místa na další důležité věci. 

Co si z dnešního článku odnést? 

Před dovolenou důkladně promyslete, co všechno by se vám mohlo hodit a na co nezapomenout.

I když se pravděpodobně nechystáte jíst na dovolené stoprocentně striktně, se rozhodně hodí přibalit protein, který tvoří základ veškeré suplementace, skvěle zasytí a neobsahuje žádné problematické látky.

Další suplementy a vybavení se odvíjí spíše od typu vaší dovolené, do hor bych si rozhodně vzal i sušené maso, proteinové tyčinky a Expres menu, k moři se hodí spíše proteinové pudinky (které chutnají skvěle i vychlazené), kaše či palačinky. 

Mohlo by Vás zajímat:

 

Tipy na „jídla s sebou“Nejúčinější dieta. Co je nejdůležitějí při hubnutí?

Máte nějaký svůj výživový styl a tvrdě si stojíte za tím, že je to  ta nejlepší možnost , jak  shodit  přebytečná kila nebo  nabrat svalovou  hmotu a  žádná jiná neexistuje , ale každý jsme jiný a na každého působí něco jiného. Přesto mají ty nejúčinější redukční diety společné charakteristické znaky. Jaké to jsou? 

​Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.

Tipy na „jídla s sebou“Sleduj nás i na sociálních sítích.

Jaké jídlo je vhodné s sebou na cesty

Tipy na „jídla s sebou“

Vyrážíte na dovolenou, výpravu či expedici, vše potřebné máte sbaleno a uloženo v kufru auta, zbývá promyslet, jaké přibalit potraviny. Mnohdy přesný průběh ani cíl své cesty neznáte, nevíte, v jakých podmínkách se budete stravovat, proto je třeba se připravit na více variant.

Jaké jídlo na cestu autem?

Při cestě autem, která zpravidla trvá mnoho hodin, je vhodné mít k dispozici hotové svačiny, třeba obložené chleby či housky, ať nemusíte po cestě jednotlivé potraviny hledat v zavazadlech a z nich pak teprve svačiny připravovat.

Neobejdete-li se na cestě bez obligátního smaženého řízku, případně sekané, měli byste je sníst do čtyř hodin od přípravy. Nezapomeňte ani na ovoce a zeleninu, které pomáhají zahnat žízeň. Ideální jsou rajčata, okurky a melouny.

Samozřejmostí je dostatečná zásoba pitné vody.

Tipy na „jídla s sebou“

Jídlo na cestu autem v chladničce nebo termotašce?

Nepostradatelným pomocníkem při dlouhých cestách autem je bezesporu autochladnička. Potraviny ochladí o cca 18°C oproti okolní teplotě, napájí se z autozapalovače nebo z klasické zásuvky 220V.

Je třeba do ní potraviny ukládat již nachlazené, ať vám vydrží bez újmy co nejdéle.

Další variantou je termotaška, která sice není tak efektivní, ale rozhodně vám v ní potraviny vydrží svěží déle, než v obyčejné tašce.

Typy stravování na cestách

Vaření z lokálních potravin

Stravování formou polopenze či plné penze není pro každého. Stejně tak stravování v restauracích a tavernách. Někdo zkrátka upřednostňuje přípravu jídel z místních surovin.

Takové vaření v kempu u moře nebo v tábořišti pod třítisícovkou má určitě své kouzlo.

Budete mít zájem:  Zablokovaná Hrudní Páteř Cviky?

Koupit si čerstvého kraba či rybu přímo od rybáře, který se právě vrátil na své bárce z celodenního lovu a připravit si ho přímo na pláži, to je úplně jiná kapitola.

Tipy na „jídla s sebou“

Vaření z vlastních zásob

Vaření ze surovin dovezených z domu upřednostňují spíše konzervativnější cestovatelé. Nejen pro ně je určen krátký seznam potravin, které se k přípravě teplých i studených jídel mohou hodit.

Seznam potravin

Máslo, džem, pro děti oblíbené cereálie, piškoty, cereální sušenky, vakuově balené sýry (nekazí se jako salám), pečivo na jeden až dva dny, poté budete dokupovat, dále těstoviny, rýže ve varných sáčcích, dětská krupička, instantní obilné kaše, tuňák nebo sardinky v plechovce, mléko, pár vajec, trocha hladké mouky na zahuštění pokrmu, cukr, sůl, pepř, oblíbené koření, olej, káva, čaj.

S množstvím ovoce a zeleniny to nepřehánějte, postupem času ztrácejí na kvalitě a čerstvosti. Téměř všude budete mít možnost dokoupení, ať už na trzích nebo v kamenných obchodech.

Zavařené pokrmy

Chcete-li si dopřát oblíbená jídla, jejichž příprava je náročnější a vy se jich i přesto nechcete vdát, nic vám nebrání připravit si je doma a následně zavařit do sklenic.

Tady ovšem pozor! Pokud neznáte správné podmínky sterilizace pokrmů, může vás v cíli vaší cesty čekat nepříjemné překvapení.

Mnohdy je tedy lepší se do podobných akcí nepouštět a zvolit raději jinou variantu stravování.

Tipy na „jídla s sebou“

Co vařit na dovolené?

Pravděpodobně nechcete polovinu svojí dovolené trávit u plotny, mnohdy ani možnost časově náročného vaření nemáte. Volte proto spíše jednodušší jídla, ideálně připravená do půl hodiny.

Vhodné jsou těstoviny na sto způsobů, grilované ryby, zeleninové a ovocné saláty, kuskus se zeleninou a tuňákem, rizoto, zeleninové a luštěninové polévky, palačinky s marmeládou… Smetanovou svíčkovou a guláš s pěti si na nějaký čas jistě rádi odpustíte.

Nechce se vám vařit? Nevadí, využijte hotová jídla na cesty

Řešením mohou být koupená, vakuově balená hotová jídla. Obchody nabízejí širokou škálu těchto potravin, jejichž kvalita se však může lišit. Stačí trochu pátrat a sami se přesvědčíte, že někteří výrobci garantují skutečnou kvalitu.

Jejich pokrmy jsou bez stabilizátorů a konzervantů, přičemž vydrží skladování od 1°C až do 30°C, mají vynikající chuť, k výrobě používají kvalitní suroviny výhradně od regionálních dodavatelů z České republiky.

Můžete si vybrat z nepřeberného množství druhů, dokonce i bezlepkové.

Velkou výhodou hotových jídel je jejich snadná příprava, stačí je totiž jen ohřát. Trvanlivost takovýchto potravin bývá i 2 roky!

Jídlo na cesty do hor

Při treku v horách máte téměř stoprocentní jistotu, že budete odkázání jen sami na sebe. Mnohdy stěží potkáte živáčka, natož pak doufat v možnost doplnění zásob. Musíte tedy pečlivě zvážit, jaké potraviny do batohu přibalit.

Tipy na „jídla s sebou“

Energie na cesty

Nejvhodnější jsou dehydratované potraviny (nezapomeňte na zásoby vody a pořádný vařič), do kterých pouze přimícháte vodu a za pár minut je vydatné jídlo na světě. Jsou lehké, v batohu nezaberou příliš místa a i v menším množství, co se objemu týče, vám dodají spoustu potřebné energie.

Výběr potravin

Důležité je vybrat taková jídla, která energii uvolňují pomaleji a po delší dobu.

Ideální jsou třeba ovesné vločky a ořechy, které jsou výborným zdrojem minerálních látek, bílkovin, tuků a vitamínů.

Další alternativou, která dodá energii, jsou různé proteinové tyčinky, čokoláda, ochucený kuskus, sušené maso, instantní polévky a hotové pokrmy – většinou s těstovinami, dostupné téměř v každém obchodě u nás.

Profi strava

Existuje však i profesionální expediční strava, která je naprosto vyvážená, chutná, bez konzervantů, navíc se vaří v původním obalu, takže nepotřebujete kromě lžíce žádné další nádobí. Počítejte však, že vás porce vyjde v průměru na 250Kč.

3 tipy na rychlý oběd s sebou

Všichni víme, že je třeba dbát na pestrou a vyváženou stravu. Kdo má ale pořád ta jídla vymýšlet… Jak často položíte nebo dostanete otázku: Co budeš dnes vařit? Máme pro vás tři vyzkoušené tipy na lahodné obědy do krabičky, které oceníte v práci nebo vaše starší dítka při dlouhém pobytu ve škole. On se ten rohlík se šunkou nebo těstovinový salát také časem zají…

Nejrychlejším obědem do krabičky jsou pro mě těstoviny s pestem a parmazánem. Ale skvělá je i miso polévka do sklenice! Lucie Javorková, Biano.cz

Tipy na „jídla s sebou“

Tortilly na všechny způsoby mají rádi snad všichni a jejich možnosti jsou takřka neomezené. Vyzkoušejte wrap v řeckém stylu s domácím hummusem a fetou, tradičním řeckým sýrem z ovčího a kozího mléka. Vsaďte se, že je budete chtít zas a znova!

  • Na jednu porci potřebujete:1/2 grilovaného kuřecího prsa nakrájeného na kostičky1 velkou nebo 2 malé tortilly (vyberte si pšeničné nebo kukuřičné)1 hrst nasekaného římského salátu1 rajče (na kostičky)1/4 salátové okurky (na kostičky)3 lžíce hummusu (můžete koupit, nebo si udělat vlastní)rozdrobený sýr feta podle chutisůl, pepřoregáno
  • olivový olej 

Postup1. Tortillu rovnoměrně potřete hummusem, navrstvěte na ni kuře, zeleninu a sýr feta.2. Pokapejte olivovým olejem, lehce osolte, opepřete a posypte troškou oregána (nejlépe čerstvého). 3. Zabalte do wrapu a šup s tím do krabičky.

Vyberte si na Bianu dokonalou krabičku na oběd:

Tipy na „jídla s sebou“

Polévku v termosce oceníte, pokud nemáte přes oběd možnost si jídlo ohřát. Můžete si do ní připravit v podstatě jakoukoliv polévku, teď v zimě je ale skvělá třeba mrkvová se zázvorem, která příjemně zahřeje. Tento recept je od Chez Lucie:

  1. Potřebujete:6 velkých mrkví2 lžíce olivového oleje1 malá cibule750 ml vývaru4cm kousek zázvoru1 limetka
  2. sůl, pepř

Postup:1. Očištěnou mrkev nakrájejte na větší kousky (asi 5 cm) a spolu s nadrobno nakrájenou cibulí jí chvilku restujte na rozehřátém oleji, až cibule zesklovatí. 2.

Zalijte horkým vývarem, přidejte nahrubo nastrouhaný oloupaný zázvor a vařte asi 10 minut, než mrkev změkne. 3. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku dohladka. 4. Dochuťte solí, pepřem a šťávou z půlky limetky.5.

Nalijte do termosky a v poledne se hezky zahřejte.

Pořiďte si krásnou termosku na Bianu:

Tipy na „jídla s sebou“

Hlavní složkou této tradiční japonské polévky je fermentovaná miso pasta ze sojových bobů, mořské soli a rýže. Japonci si miso dopřávají často (a v malém množství), protože je zdrojem vitaminu B12, má probiotické účinky a posiluje imunitní systém.

Receptů existuje celá řada a dají se snadno obměňovat.

Kupte si proto v prodejně se zdravou výživou nebo v supermarketu v oddělení s asijskými potravinami miso pastu a připravte si podle našeho receptu rychlou zdravou miso polévku do sklenice – stačí vám obyčejná zavařovačka od okurek, ale lepší jsou ty s pákovým hermetickým uzávěrem.

Na jednu porci potřebujete:1 ks houby shiitake (lze vynechat)1/4 šálku kousků vařených kuřecích prsou (lze vynechat)1/5 až 1 šálek strouhané zeleniny (např. mrkev, bílá ředkev, zelí, květák, cibule, pórek…)¼ lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru1 malý rozmačkaný stroužek česneku 1 porce vlasových rýžových nudlí (suché)3 lžíce miso pasty½ lžíce pálivé chilli omáčky

pórek nebo jarní cibulku na ozdobu

Postup:1. Na dno sklenice dejte miso pastu a chilli omáčku.2. Přidejte zázvor a česnek, poté nudle a zeleninu, houby a maso. Uzavřete.3. V chladu můžete skladovat až 3 dny.4. Zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte 3 minuty stát. Promíchejte a můžete se do toho pustit.

Podívejte se na video přípravu jednoho z mnoha dalších receptů:

Vyberte si na Bianu vhodnou sklenici:

Jaké jídlo vzít sebou na dovolenou?

Dovolená je před vámi a vy přemýšlíte, jaké sebou zabalit jídlo, abyste neměli vy ani vaše ratolesti hlad? Ať už potřebujete jídlo na cestu nebo na celou dovolenou, protože nemáte zajištěné stravování, zde najdete užitečné tipy na jednoduchá jídla vhodná na cestování i zavařená, hotová a rychlá jídla na celý pobyt.

Tipy na „jídla s sebou“

Jídlo na cestu

Pokud vás čeká dlouhá cesta na dovolenou, jistě sebou budete připravovat jídlo. Českou klasikou jsou samozřejmě řízky s chlebem. Existuje však mnoho jiných chutných jídel, která lze konzumovat studená. Připravte si na cestu například:

  • domácí pizzu z listového těsta,
  • karbanátky se zeleninovou oblohou,
  • kuskus s masem a zeleninou,
  • luštěninový salát,
  • obložený chléb, bagetu nebo sendvič se šunkou, sýrem, vajíčkem či zeleninou,
  • řízky s chlebem,
  • sekanou s chlebem,
  • slané či sladké palačinky,
  • těstovinový salát se zeleninou a tuňákem,
  • tortillu plněnou uzeným lososem nebo šunkou, sýrem a zeleninou,
  • zapečený toast,
  • zeleninový salát s masem, sýrem, vajíčkem či tuňákem a pečivem.

Kromě těchto plnohodnotných jídel se vám budou na cestách hodit sušenky, dále omyté ovoce či nakrájená zelenina. Nezapomeňte si ani bezoplachový dezinfekční gel na umytí rukou, vlhčené ubrousky na otření úst a případně také plastové příbory.

Budete mít zájem:  Jak se vyznat v nabídce chlebů v obchodě

Jídlo v letadle

Pokud letíte na dovolenou letadlem, mějte na paměti, že je vhodnější převážet potraviny v odbaveném zavazadle.

Jaké jídlo můžete mít v příručním zavazadle?

V příručním zavazadle, které si sebou berete na palubu letadla, můžete mít jídlo pro malé děti nebo nemocné cestující.

Doporučuje se pouze takové množství dětské výživy či speciálních potravin potřebné na dobu trvání letu. Pracovníci letiště jsou oprávněni vás požádat o ochutnání jídla v rámci bezpečnostní kontroly.

Na palubu letadla si také můžete vzít potraviny zakoupené v letištním tranzitním prostoru.

Jaké jídlo můžete mít v odbaveném zavazadle?

V odbaveném zavazadle je možné přepravovat jídlo. Nevhodné jsou pouze potraviny tekuté konzistence, jejichž obal se může při manipulaci se zavazadlem poškodit. Ani s jídlem v odbaveném zavazadle to však není úplně jednoduché.

Pro jistotu se dopředu informujte, zda neexistují nějaká omezení dovozu potravin do dané destinace. Například do USA se nesmí dovážet většina druhů ovoce a zeleniny, maso a masné výrobky, měkké sýry, tvaroh a více než 1 litr alkoholu na osobu.

Na Nový Zéland si zase nesmíte dovézt čerstvé ovoce a zeleninu, ryby a maso.

Tipy na „jídla s sebou“

Jídlo na dovolenou

Na samotný pobyt je samozřejmě vhodné balit trvanlivé potraviny, které vydrží dlouhý čas a vysoké teploty.

Patří mezi ně sušenky, cereálie, müsli, krekry, sušené ovoce a ořechy, marmeláda, med, různé paštiky, salámy, masové konzervy, konzervované či nakládané ovoce a zelenina, vakuově balené pečivo, těstoviny, rýže, luštěniny, instantní jídla (polévky v pytlíku, ovesné kaše, pudinky, těstoviny i omáčky) nebo zavařená jídla (lečo, různé polévky, zavařené maso, zelenina, omáčky). Z těchto surovin je možné vařit jednoduché pokrmy, a pokud nechcete ve vaší dovolenkové destinaci kupovat vůbec žádné potraviny, vystačíte si s nimi na snídaně, svačiny, obědy i večeře po celou dovolenou. Poradíme vám, jak na to.

Snídaně

K snídani si na dovolené můžete z výše uvedených trvanlivých potravin připravit následující pokrmy:

  • instantní ovesnou kaši,
  • müsli či cereálie s medem nebo marmeládou,
  • pečivo s paštikou, salámem, marmeládou nebo medem.

Svačiny

K svačinám si na dovolené můžete z výše uvedených trvanlivých potravin dát:

  • konzervované nebo nakládané ovoce,
  • sušené ovoce a ořechy,
  • sušenky či krekry.

Obědy a večeře

Jako hlavní chod k obědu či večeři si na dovolené z výše uvedených trvanlivých potravin připravte následující pokrmy:

  • čočka s uzeninou,
  • fazole s párky či pečivem,
  • guláš z konzervy (bramborový, segedínský, maďarský),
  • instantní těstoviny s omáčkou,
  • lančmít,
  • lečo,
  • pečivo se salámem, paštikou, tuňákem nebo masem z konzervy,
  • polévky z pytlíku,
  • rizoto s nakládanou zeleninou,
  • špagety s boloňskou omáčkou z konzervy,
  • utopence.

Pokud máte zájezd bez stravování, přibalte si:

  • zápalky,
  • kávu, čaj,
  • cukr, sůl, koření,
  • kombinovaný nůž s otvírákem a vývrtkou, 
  • utěrku, přípravek na mytí nádobí, houbičku.

Rychlá jídla z lokálních surovin

Na dovolené jistě oceníte rychlá jídla, která jsou nenáročná jak na čas, tak i na přípravu. Přinášíme vám tipy na taková jídla, jejichž přípravu zvládnete v jednoduše vybavené kuchyni a ze surovin, které seženete všude na světě:

  • palačinky s marmeládou nebo medem,
  • párky s bramborovou kaší,
  • maso nebo ryba na pánvi se zeleninovou přílohou či rýží,
  • míchaná vajíčka s pečivem,
  • těstoviny s rajčatovou omáčkou a sýrem,
  • vaječná omeleta,
  • zeleninový salát s masem, mořskými plody nebo sýrem,
  • zeleninové rizoto se sýrem.

Pobyt v cizí zemi je také o poznávání její tradiční kuchyně a surovin. Doporučujeme proto na dovolené vyzkoušet také lokální pokrmy. Podívejte se, jaké speciality můžete ochutnat například v Bulharsku, Egyptě, Řecku, Španělsku, Tunisku a Turecku.

Tipy na „jídla s sebou“

Co by vás mohlo dále zajímat

Jídlo do ruky nebo s sebou? ???? Tipy, kam pro něj skočit

Běháte po městě a potřebujete zahnat hlad, jenže restaurace jsou zavřené? Nebo se vám prostě jen nechce vařit? Máme pro vás tip na 8 pražských restaurací, kde vám jídlo zabalí s sebou. Stačí si ho vyzvednout u výdejního okénka a můžete se do něj hned pustit. Tak jdeme na to. 

Skočte si pro mexické burrito nebo quesadillu

1. Bistro Chile y Limón

Až budete mít cestu na Anděl, stavte se v Lidické na znamenitý mexický oběd, večeři nebo svačinu. V bistru Chile y Limón ochutnáte poctivá mexická jídla, neboť tu vaří opravdoví Mexičané.

Odnést si odtud můžete oblíbenou klasiku jako burrito, quesadillu, nachos nebo taco. Náplň si vyberete sami, na výběr je vepřové, kuřecí nebo hovězí maso i varianty pro vegetariány.

Tak s chutí do toho!

Jsme mexičtí kuchaři a v bistru na Smíchově připravujeme autentickou mexickou kuchyni. Burrito, tacos, quesadillu, nachos a další si můžete užít přímo v bistru nebo vzít s sebou třeba na nedalekou náplavku.

  • Otoniel Salazar Moreno, spolumajitel
  • Kam si pro jídlo skočit? 
  • Adresa: Lidická 313/33, Praha – Smíchov

Tipy na „jídla s sebou“Skončila

Zakousněte se do pořádného burgeru

2. The Dutch Pub u Národní třídy

Vyzvedněte si macatý burger z restaurace The Dutch Pub na Národní třídě. Bulky si tu pečou sami podle vlastního receptu a plní je špičkovým masem a dalšími dobrotami. A když k nim přidáte ještě hranolky s domácí tatarkou, budete v sedmém nebi. 

Velká spokojenost! Příjemná a milá obsluha. Vynikající, čerstvé burgery, maso propečené, jak má být, hranolky s omáčkou rovněž výborné. Moc jsme si pochutnali a rozhodně jsme tu nebyli naposledy! 

  1. zákaznice Lucie
  2. Kam si pro jídlo skočit?
  • Adresa: Vladislavova 1390/17, Praha

3. Regal Burger v Karlíně

Máte kancelář v Karlíně a chcete rychlý oběd? Stavte se v bistru Regal Burger. Jde o parádní fast food, který se kvalitou může porovnávat s prvotřídní restaurací.

Pochutnáte si na špičkovém hovězím mase z mladých býčků bez antibiotik, růstových hormonů a jiné chemie. Housky jsou rovněž skvělé, čerstvě upečené, žádné kupované polotovary, prostě poctivá práce.

A pokud spěcháte, oceníte také to, že máte jídlo do 8 minut od objednávky. 

Jako vždy perfektní! Chodíme pravidelně na pracovní obědy a je to prostě pecka!! 

  • zákaznice Liana
  • Kam si pro jídlo skočit?
  • Adresa: Sokolovská 42, Praha – Karlín

Skončila

Nacpěte se pravou italskou pizzou 

4. Bistro Italiano Fede

Není nad poctivou italskou pizzu. Vyzvedněte si jednu nebo rovnou dvě takové v bistru Fede u tramvajové zastávky Jindřišská. Připraví vám ji opravdový Ital podle tradiční receptury. V nabídce je 13 druhů s průměrem 32 cm včetně oblíbené klasiky jako Margherita nebo Quattro Formaggi.

 Výborná pizza, která nemá nikdy chybu.

  1. zákaznice Kristýna
  2. Kam si pro jídlo skočit?
  • Adresa: Jeruzalémská 3, Praha – Nové Město

Ukázat další pizzy s sebou

Vyzvedněte si lahodné sushi

5. Ikura Restaurant na Smíchově

Přineste si do kanceláře čerstvé sushi nebo si ho naopak vyzvedněte po práci a najezte se doma. Pestrý set vám připraví ve skvěle hodnocené restauraci Ikura na Smíchově kousek od zastávky Švandovo divadlo. Objednat si můžete klasické rolky s rybami, vegetariánské kousky i speciality jako třeba snow mountain roll se smaženými krevetami v tempuře. 

Naprosto skvělé sushi!

  • zákazník Jan
  • Kam si pro jídlo skočit?
  • Adresa: Štefánikova 319/44, Praha – Smíchov

6. Sushi DuHa u Karlova náměstí

I na druhé straně Vltavy si můžete vyzvednout pestrý sushi set. Konkrétně v Sushi DuHa v Žitné u Karlova náměstí. Ke každému samozřejmě dostanete také sójovou omáčku, wasabi a zázvor, takže se do jídla můžete pustit klidně hned v parku.

Vřele doporučuji, vstřícná a ochotná obsluha, vše na čas připraveno.

  1. zákaznice Anna
  2. Kam si pro jídlo skočit?
  • Adresa: Žitná 1765/4, Praha – Nové Město

Hot dog, který se hned tak nevidí 

7. The Dogfather

Skočte si pro pořádně nadupaný párek v rohlíku ke stánku The Dogfather u metra Dejvická a uvidíte sami. Mají tu několik druhů, například se slaninou a čedarem, s kysaným zelím nebo chilli con carne. K tomu ještě omáčka a hranolky do druhé ruky a můžete hodovat.

Skvělý přístup, obrovská porce, na výběr nepřeberné množství homemade omáček a obecně strašně dobrý hotdog! Pán byl velice ochotný a milý a určitě zase přijdeme!

  • zákazník Vít
  • Kam si pro jídlo skočit?
  • Adresa: Evropská 5, Praha – Dejvice

Jdete po práci na návštěvu? Přineste dobroty z Porke

8. PORKE, Tapas & Restaurant

Překvapte hostitele něčím jiným než standardní lahví vína a doneste pohoštění z restaurace Porke. Dělají tu znamenité tapas, starořímskou pizzu, miniburgery nebo třeba na plátky krájený steak z iberijského vepře. Dokonce sem vyrazila i úspěšná blogerka a autorka projektu #ZaNormalniHolky Hellochristie neboli Kristýna Dolejšová.

Na návštěvu Porke jsme se moc těšily, ale realita předčila naše očekávání. Obsluha byla tak úžasná, že jsme se ihned téměř skamarádili, jídlo nemělo jedinou chybu a prostředí je útulné a příjemné. Rozhodně přijdeme zas!

  1. hellochristie
  2. Kam si pro jídlo skočit?
  • Adresa: Kubelíkova 33, Praha – Žižkov

Skončila

To byla naše osmička, ale restaurací s výdejním okénkem je v Praze mnohem víc. Omrkněte je, ať víte, kam skočit pro jídlo příště. 

Budete mít zájem:  Úz Bezpečnost A Ochrana Zdraví Při Práci?

Ukázat další jídla s sebou

Jak na výdej s sebou: Tipy na jídla, která zvládnou i dopravu

Výdej s sebou a rozvoz jídel je aktuálně nejvhodnějším řešením pro drtivou většinu podnikatelů v gastronomii a zároveň cestou pro zákazníka, jak se stále dostat ke svým oblíbeným podnikům. V podstatě věci jde dokonce o prohloubení stále narůstajícího trendu, delivery služby totiž nejsou ničím novým. Naopak, zákazníci si je v posledních měsících velmi oblíbili.

Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, pro restauraci nebo kavárnu jde ale o trochu jinou službu, které je potřeba se přizpůsobit. S narůstajícím množstvím konkurence, která se vydává stejnou cestou, je i tady nutné dát si pozor, aby se k zákazníkovi dostal výborný produkt. A příště si objednal znova.

Jak udržet kvalitu jídla a nápoje v průběhu jejich převozu, který může trvat i několik desítek minut?

Oddělte omáčky

Ať už jde o omáčku a přílohu, salát s dresinkem nebo dip v sendviči či k hranolkám, snažte se tekutou část pokrmu oddělit od zbytku. Díky tomu se nestane, že váš zákazník bude mít zbytek pokrmu provlhlý a přijde tak o strukturu. Všechno, co by mohlo způsobit nežádoucí rozměklost a kašovitost jídla, musí jít stranou.

Proděravte obal

Ze stejného důvodu, jako je popsaný výše, nezapomeňte udělat i pár drobných otvorů do obalu jídla. Teplý obsah v krabičce způsobí srážení kapiček vody na obalu, které se podepíší na kvalitě výsledku. To samozřejmě neplatí v případě polévek nebo omáček, ale například hranolky, sendviče nebo třeba smažené kousky kuřete si potřebují svoji křupavost zachovat, a to bezpodmínečně.

Horké a studené k sobě nepatří

Důležité je také nezapomínat na oddělení surovin s odlišnou teplotou. Například sushi v kombinaci s horkou polévkou by při dlouhém kontaktu vedle sebe mohli nadělat pěknou paseku, zejména zdrží-li se jídlo někde na cestě, a zákazník tak přichází o zážitek z vytouženého jídla.

Poraďte zákazníkům

Pokud si i tak myslíte, že vaše nabídka cestou utrpí, poraďte zákazníkovi, jak si doma poradit tak, aby si jídlo skutečně užil. Nechte u balíčku vzkaz s instrukcemi k dodatečnému ohřátí, opečení na pánvi nebo kompletaci jednotlivých surovin tak, aby výsledek byl co nejvěrnější zážitku přímo z restaurace.

Omezte vzdálenost rozvozu

Zejména ve velkých městech může být ošemetné chlubit se rozvážkou do všech částí. Úplně stačí vytyčit si okruh, ve kterém si budete jisti, že vy nebo delivery služba dokáže zasáhnout tak, aby neutrpěla kvalita jídla.

Nerozvážejte vše

Ne celá vaše nabídka se nutně musí zkopírovat na seznam rozvážky. S rozvahou projděte jednotlivé pokrmy a vyberte skutečně jenom ty, které se na rozvoz hodí. Případně se nebojte nově zařadit takové položky na menu, které se naopak pro delivery hodí. A těch je celá řada! Mrkněte se níže.

10 jídel, které se hodí na rozvoz

Některé pokrmy jsou pro delivery zkrátka výrazně lepší volbou než jiná. A nemusíte se rovnou měnit na pizzerii, možností je celá řada a navíc nejde ani o žádnou vědu.

Sendviče

Svoje základní suroviny, jako například kuřecí prsa, sýry, zeleninu a dresinky snadno proměníte s trochou kreativity v luxusní sendvič, který snadno vydáte z okýnka i přes rozvoz.

Mexické quesadillas

Opečené placky plněné sýrem, masem, luštěninami, zeleninou nebo jinými přísadami se jednoduše převáží, můžete navigovat zákazníka k případnému “do-ohřátí” na pánvičce a přibalit nachos (s omáčkou zvlášť!).

Saláty

Ačkoliv je u salátů jejich čerstvost zcela zásadní, při správné manipulaci se dají k zákazníkovu dopravit úplně jednoduše. Stačí si dát pozor na oddělení dresinku a i saláty, podobně jako v případě sendvičů, můžete poskládat z celé řady surovin a ingrediencí, které máte k dispozici.

Nudle a těstoviny

Ať už jsou to smažené nudle se zeleninou a masem, spaghetti aglio oglio nebo nudle s mákem. Stačí je dát do jedné krabičky, případně v další mističce přidat posyp.

Burgery

S burgery je to trochu ošemetné, nároky na kvalitní a dobře připravené mleté nebo trhané maso se za poslední léta zvýšily, ale pokud jste zvyklí dělat například steaky, zkuste to i s burgery. Burger se pak akorát vejde do malé speciální krabičky, ve které nemá prostor se rozpadnout. Jen pozor, abyste to nepřehnali s omáčkou nebo rajčaty, navlhlá bulka dokáže zkazit zážitek.

Palačinky

Nasladko nebo naslano, zapečené nebo jen zabalené. Možností je spousta, jen ty zapečené budou o trochu kompaktnější.

Paella, rizoto či smažená rýže

Rýže připravená a zamíchaná s nejrůznějšími surovinami, je vám bližší krémové rizoto, česká klasika nebo středomořská paella? Všechno padne do krabičky podobně jako u těstovin a nudlí, šance na porušení pokrmu cestou je takřka nulová.

Zapečená jídla

Francouzské brambory, lasagne, šunkofleky nebo třeba musaka, kompaktní jídla, kde všechno, co by se mohlo smíchat už smícháno bylo. Do jediné krabičky ideální.

Jídlo do práce: 10 snadných receptů do krabičky na oběd i svačinu

Dlouhá cesta nebo náročný pracovní den? S těmito recepty hlad mít rozhodně nebudete. Přinášíme tipy na rychlá a lehká jídla, která zasytí, dobře se jí i z krabičky a v batohu se nezkazí. 

Zkuste trochu experimentovat. Muffiny přece nemusí být vždy jen sladké. Tyto cuketové muffiny se slaninou a sýrem si zamilujete už při prvním kousnutí. Kostičky dokřupava vypečené slaniny spolu s pikantním čedarem dodají muffinům ten správný šmrnc. Tuto skvělou svačinku v práci jistě uvítáte.  

Cheesecake do skleničky

Po dobrém obědě přijde vhod sladká tečka. Cheesecake do skleničky oceníte za jeho rychlou přípravu, která vám nezabere více než 15 minut. Báječný krémový dezert plný čerstvého ovoce vám osladí i ten nejnáročnější pracovní den.

Masové koule s bulgurem a zeleninou

Nechejte se během pracovního týdne hýčkat a připravte si s sebou vydatný oběd. Masové koule s bulgurem a zeleninou jsou trefa do černého. Kuličky z mletého masa v tomatové omáčce chutnají naprosto senzačně. Navíc když k nim připravíte originální přílohu ve znamení bulguru, brokolice a cukrového hrášku, rozhodně nemůžete šlápnout vedle!

Burgery z červené řepy

Namísto masového burgeru vyzkoušejte naše burgery z červené řepy, na kterých si pochutnají nejen vegetariáni. Placičky z červené řepy a ovesných vloček jsou zkrátka skvělou obměnou všemi známé klasiky. Rajčata, směs salátů ani majonéza nesmí chybět.

Sendviče s lososovou pomazánkou

Za pár minut doma vykouzlíte vynikající sendviče s lososovou pomazánkou, které poslouží jako svačina nebo lehký oběd na cesty i do práce. Pomazánku tvoří lučina a pečený losos, to vše doplňují šťavnaté ředkvičky a štiplavá rukola. Na žitném chlebu pomazánka chutná jedna báseň.

Lehký bramborový salát

Není salát jako salát. Tento lehký bramborový salát obsahuje spoustu čerstvé zeleniny – ředkvičky, jarní cibulky, řapíkatý celer i petržel. Zálivka z dijonské horčice, vinného octa a olivového oleje se postará o dokonalé propojení chutí. Připravte si ho s sebou do skleničky, je to nejen praktické, ale takové jídlo lahodí i oku.

Losos v sezamu s nudlemi

Báječný a zdravý oběd si připravíte během 30 minut. Losos v sezamu s nudlemi vás skvěle zasytí i při větším pracovním vytížení. Marináda ze sójové omáčky, medu, česneku a zázvoru vás určitě překvapí! Jako přílohu zvolte udon nudle s jarní cibulkou a chilli papričkou.

Wrapy s kuřecím masem

Připravte si na dopolední svačinku nebo oběd zdravou verzi wrapů s kuřecím masem. Zapomeňte na majonézu, základem těch našich je krémový sýr, který chutná skvěle a navíc se nemusíte bát, že by z wrapu při jídle vytékal. Wrapy jsou plněné nejen grilovaným kuřecím masem, ale také lahodným avokádem, mrkví a salátem.

Chlebíčky s pečenou dýní a kozím sýrem

Léto je neúprosně u konce. Blýskněte se před kolegy a přineste s sebou do práce závan podzimu. Chlebíčky s pečenou dýní a kozím sýrem jsou ochucené ještě tymiánem a rozmarýnem. Ozdobte je navrch ostružinami a pekanovými ořechy, budou tak naprosto dokonalé, uvidíte sami.

Kuskus s kuřecím masem na kari

Kuskus s kuřecím masem na kari je sázka na jistotu. Dozlatova opečená kuřecí prsa marinovaná v jogurtu a kari jsou skvělým nápadem na oběd nejen do práce. Kombinace s kuskusem s rozinkami, granátovým jablkem a cibulkou rozhodně stojí za vyzkoušení!

Recepty pro vás připravil časopis F.O.O.D. Kupte si ho v elektronické podobě nebo tištěný přímo do schránky ZDE >>>

Už máte zářijové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: DF, F.O.O.D.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector