Tipy, jak poznat dobré víno podle etikety

Jak poznat kvalitu vína? Obecně platí staré dobré „dá sa pít“ a „nedá sa pít“ nebo jednoduše chutná a nechutná. Pokud se ale chcete opravdu zaměřit na to, jak kvalitní víno máte ve skleničce, odhalím vám 4 atributy, které mají všechna vysoce ceněná vína. Prozradím i jednoduchý trik, jak neomylně zhodnotit kvalitu vína, který zvládne úplně každý.

Tipy, jak poznat dobré víno podle etikety

Nejdříve je třeba si uvědomit, že existují 2 dimenze hodnocení vína:

  • Subjektivní = chutná/nechutná ta závisí na vašich osobních chuťových preferencích. 
  • Objektivní = hodnocení kvality, jedná se o objektivně pozorovatelné chuťové a aromatické projevy vína.

Takže se může velmi jednoduše stát, že vám nebude chutnat vysoce kvalitní víno hodnocené třeba dokonce 100 body ze 100, které opěvují znalci vína. Ale na tom není vůbec nic špatného. Jednoduše je to víno, které neodpovídá vašim chuťovým preferencím. Ale objektivním faktem je, že se jedná o vysoce kvalitní víno.

Jak jednoduše zhodnotit kvalitu vína? „Test času“

„Test času“ vám pomůže s hodnocením objektivních kvalit vína. Klidně si jej vyzkoušejte s vínem, které doma běžně pijete. Mimochodem zajímavé je to vyzkoušet třeba i na víně, které jste dostali darem – poznáte, jak moc to s vámi dárci mysleli vážně :).

V čem spočívá trik s „testem času“? 

Jednoduše v tom, že nalejete do skleničky cca 0,5 dcl vína, tak na 2-3 doušky. K vínu si na začátku čichnete a ochutnáte jej. Uděláte si na víno nějaký názor. A teď přijde ta těžká část. Skleničku necháte na cca 15-20 minut jen tak stát. Co se stane? Víno se otevře díky kontaktu se vzduchem a zteplá. Tím nám odhalí své silné a slabé stránky.

Po cca 15-20 minutách si k vínu znova čichněte a ochutnejte ho. Může nastat jeden ze 3 scénářů, který vám prozradí, jak je na tom s kvalitou:

  • Víno nižší kvality = po opětovném přičichnutí a ochutnání je víno horší, než bylo na začátku. Osobně mu říkám „bazénové víno“ a jednoduchá rada je hodně jej vychladit a rychle vypít. 
  • Víno příjemné na domácí popíjení = po opětovném přičichnutí a ochutnání je víno stejně dobré jako na začátku. Nevystupuje z něj nic nepříjemného ani v chuti, ani ve vůni. Většinou se jedná o dobrý poměr kvality a ceny a jde o víno, které vám udělá radost při běžném popíjení doma a nezklame ani návštěvu.
  • Velké víno = po opětovném přičichnutí a ochutnání je víno ještě lepší, než bylo na začátku. Objevujete v něm další úrovně chuti a vůně, baví vás užívat si jeho noblesy a komplexity. Takové víno většinou kritici hodnotí nad 90 bodů ze 100 a přinese vám krásné zážitky.

Na co se zaměřit při zkoumání kvality vína? 

Pokud zkoumáte kvalitu vína, je důležité sledovat nejen svůj subjektivní pocit hodnocení vína v dimenzi chutná/nechutná, ale zkuste se tentokrát zaměřit i na 4 níže zmíněné atributy, které vám o kvalitě vína mnohé prozradí.

1. Komplexita a harmonie vůně

Pokud se jedná o lepší a komplexnější víno, na nose nemá jen 1-2 přímočaré vůně jako třeba citrony a jablka, či jahody, ale má několik vrstev vůně od ovoce čerstvého, přes marmeládové a kandované ovoce, dřevo, vanilku, čokoládu až pak například kořenité nebo minerální tóny. Jednoduše vás baví zkoumat aroma tohoto vína a daří se vám objevovat stále nové vůně. Samozřejmě, že z vína nevystupuje alkohol ani jiné nelibé pachy například po síře, vlhkém sklepu… 

2. Pozitivní vývoj vůně v čase

Kvalitní vína se časem ještě více otevírají a překvapí vás dalšími dimenzemi vůně, naopak méně kvalitní vína vás mohou napoprvé nadchnout, ale cca po 10-15 min ve skleničce doslova ztrácí dech a vůně není nikterak příjemná – jednoduše jsou určeny k rychlému vypití. Na tomto principu je založen i „test času“ popsaný výše.

3. Komplexita a harmonie chuti

Podobně jako u vůně by vína měla být harmonická. To znamená, že vás nepálí alkohol, neštípe nepřirozeně vysoká kyselinka nebo vám nebrní jazyk od nezralého drsného a zeleného třísla (svíravé a hořká chuť) a komplexita se opět projevuje víceúrovňovým chuťovým zážitkem. Důležité je rovněž, aby víno nemělo prázdné nebo tenké tělo (jako byste pili vodu).

4. Dlouhá dochuť

Tady platí bez výjimky, čím delší, tím lepší. Délka dochuti se počítá v sekundách. Vína s dochutí pod 5 sekund jsou vína krátká na okamžitou konzumaci nebo pro zapití jídla.

Od 10 do 30 sekund už se jedná o slušné víno se střední dochutí a vína s pozitivní dochutí přes 30-60 vteřin už patří mezi medailová.

 Důležité je, že by dochuť měla být příjemná, nikoli hořká nebo kyselá a měla by vám zanechat na patře dlouhotrvající pozitivní zážitek z vína. 

Jak si jednoduše rozdíly v kvalitě vína vyzkoušet? 

Dočetli jste až sem a teď si asi říkáte, no jo teorie je to sice hezká, ale jak to poznám v reálném životě? Sestavil jsem proto pro vás speciální balíčky Jak poznat kvalitu bílého vína, červeného vína a šumivého vína.

Pečlivě jsem do nich vybral vždy 3 dvojice různé kvality. Sami tak na vlastní chuťové pohárky objevíte rozdíly mezi příjemným vínem na běžné popíjení a velkým vínem a vyzkoušíte si tak poznatky z článku v praxi.

 Navíc jsou všechny balíčky s DOPRAVOU ZDARMA.

 Tipy, jak poznat dobré víno podle etiketyTipy, jak poznat dobré víno podle etiketyTipy, jak poznat dobré víno podle etikety

Doufám, že vás článek zaujal a budete si užívat lepší zážitky s vínem. V případě dotazů a zpětné vazby mě zastihnete na mailu: [email protected] nebo telefonu: 725 749 859. 

  • Tipy, jak poznat dobré víno podle etikety
  • Vláďa Vaněk, head sommelier & zakladatel OceněnáVína.cz
  • Mohlo by vás také zajímat: 
  • CO SPOJUJE ŠPIČKOVÁ VÍNA?
  • DUBOVÝ SUD BARRIQUE VE VÍNĚ JE VĚDA
  • JAKÁ VÍNA SE HODÍ K ARCHIVACI?
  • Chcete se dozvědět o víně více? STÁHNĚTE SI ZDARMA NÁŠ E-BOOK 
  • Tipy, jak poznat dobré víno podle etikety

Someliérem snadno a rychle

Víte, jaké víno vám chutná, a zaručeně rozeznáte bílé od červeného. Tím ale možná vaše znalosti končí. A představte si, že i pro takové věčné someliérské začátečníky máme snadný návod, jak se ve společnosti blýsknout a vybrat to nejlepší víno jak v obchodě, tak v restauraci.

Siri, co piješ?

Jistě vás nepřekvapí, že jednou cest k tomu, jak vybrat správnou lahev vína, vede přes mobilní aplikaci. S aplikacemi dnes vstáváme, cvičíme, plánujeme, jíme… tak proč bychom s nimi nemohli i pít? Každý someliér amatér ocení jednoduchou appku Vivino.

S její pomocí jednoduše vyfotíte etiketu a už se před vámi otevírají brány do virtuálního vinného sklípku. Hodnocení zákazníků, doporučená cena, charakteristika chuti i místo původu. Kdo ovládá angličtinu, ten si může pročíst i detailnější recenze a mezi přáteli perlit nově nabitými znalostmi.

Pokud stojíte před regálem v supermarketu, ušetří vám aplikace Vivino mnoho času. Můžete si totiž vyfotit všechny viněty v regálu naráz. Stejně tak se snadno zorientujete ve vinném lístku v lepší restauraci. Vivino je tak skvělým pomocníkem na první rande, na kterém chcete zanechat dojem světáka a ostříleného vínoznalce.

Děkuji, raději brýle

Pokud nejste fanoušek elektronických zasahovačů do života, můžete se spolehnout na vlastní zrak – viněta by vám totiž měla říct vše, co potřebujete o víně vědět.

Zajímat vás jistě bude původ vína a název odrůdy. Pokud už máte v životě něco odpito, možná již tušíte, zda jste ryzlinkový nebo rulandský typ.

Z údajů o obsahu cukru vyčtete, zda je víno suché, polosuché či sladké a můžete tak upřednostnit preferovanou variantu.

Pokud je na etiketě vyznačena informace, že se jedná o víno s přívlastkem pozdní sběr, jedná se o vyšší kategorii vín. Takové víno neobsahuje žádné příměsi a je vyrobeno z velmi vyzrálých hroznů. Proto je chuť odrůdy ve víně patrnější než v jiných. A navíc, pokud na večírek přinesete víno s přívlastkem nebo medailí, nebudete za škrta.

Tipy, jak poznat dobré víno podle etikety

O víně vám hodně prozradí také etiketa. Obsah cukru nebo oblast by měly být základními informacemi každé láhve vína.

Líná huba, …

Ptejte se! Ale nepočítejte s tím, že v supermarketu nebo v klasické restauraci někdo s výběrem vína opravdu poradí.

Proto doporučujeme nakupovat i pít tam, kde zaměstnanci vínem žijí a dokázali by o něm vykládat dlouhé hodiny.

Malé vinotéky, kde můžete různé odrůdy vína před objednáním ochutnat a popovídat si o nich, jsou zárukou dobrého výběru, ale také hodnotných informací, díky kterým se můžete ve víně začít orientovat i vy.

Pokud si chcete na víně pochutnat někde venku, vyhněte se „zaručeně italským“ restauracím, které mají v nabídce pizzu hawai a raději se zkuste uchýlit do specializovaného podniku. Ale i tady platí „není vinárna jako vinárna“.

Sudové bolehlavy za 50 korun litr mohou zpříjemnit večer, ale rozhodně vám zkazí ráno. Vyberte si podnik, kde nabízejí i dražší vína, a jejich provozovatelé jsou schopni vyprávět příběhy o jejich původu, způsobu pěstování i vhodném párování.

Tak poznáte opravdového srdcaře a užijete si chuť i buket vína v jejich ryzí podobě. A bez následků.

Pan Someliér

Pokud víno milujete a opravdu se chcete ponořit do tajů hroznů, neváhejte se přihlásit na someliérský kurz. Základní školení se dá pořídit už za 3.000 Kč, víkendové intenzivní kurzy přímo ve vinařství a zakončené zkouškou se mohou vyšplhat až na 20.000 Kč. Ale pokud je to vášeň, není žádná cena dost vysoká.

Přejeme Vám šťastnou ruku při výběru a doufáme, že již dnes máte notýsek, kam si zapisujete své zkušenosti s odrůdami, vinařstvími a ročníky. Tak se totiž můžete stát sami pro sebe tím nejhodnotnějším výchozím materiálem pro výběr vína.

Budete mít zájem:  Domácí Léčba Šedého Zákalu?

Tipy, jak vybrat dobré víno – iDNES.cz

Vybíráte víno podle barvy a tvaru láhve? Chyba. Samozřejmě skleněný obal místo kartonové krabice sám od sebe napoví o kvalitě obsahu hodně, zdaleka to ale není všechno. Nezoufejte, naučíme vás, jak se orientovat v široké nabídce bílých, červených i růžových vín. S naším rádcem neuděláte chybu a víno si o to více vychutnáte.  Čemu tedy věnovat pozornost?

Nejprve zásadní rozhodnutí: Červené, bílé nebo růžové?

Už samotná barva vína dokáže napovědět, jak bude víno chutnat a k jakému pokrmu se bude nejlépe hodit.

Červená vína, která obsahují více tříslovin a jsou většinou těžší, navozují vážnější atmosféru a jsou doporučována hlavně k masitým pokrmům, například ke steakům či k vepřovému.

Růžová vína se také vyrábějí z modrých hroznů. Pouze rmut, tedy namleté hrozny, se maceruje kratší dobu, a do vína proto nepřejde tolik tříslovin a barviv ze slupek hroznu jako u červených vín. Díky tomu mají vína, která také označujeme jako rosé, osvěžující chuť a skvěle doplňují zeleninové saláty a pokrmy z ryb.

Bílá vína se zase pro svou lehkost a kyselinku skvěle hodí třeba k salátům, bílému masu, mořským plodům nebo k sýrům.

Sladké vs. suché

O sladkosti vína rozhoduje především zbytkový cukr, tedy cukr, který ve víně zůstane po celém procesu jeho výroby. Podle něj je dělíme na vína suchá (max. 4 gramy/litr), polosuchá (do 12 gramů/litr), polosladká (do 45 gramů/litr) nebo sladká (nad 45 gramů/litr). 

Pozor na tradiční mýtus, že pozdní sběr je automaticky sladší: „Jako sommelier často slýchám, že víno označované jako ‚pozdní sběr‘ je zákonitě sladší. Není tomu tak, cukernatost takových bobulí je mnohem nižší, než je tomu například u výběru z hroznů, bobulí či již slámového a ledového vína.

Tedy pro toho, kdo má rád sladká vína, není pozdní sběr rozhodně zárukou, že si vybere víno s vyšším obsahem zbytkového cukru,“ vyvrací tradiční mýtus sommelier David Král, který stojí za značkou Víno Mikulov Sommelier Club.

Příznivcům sladkých chutí doporučuje výběr z cibéb, ledová a slámová vína, pro ty, kteří si hlídají linii naopak ta označená jako kabinetní.

Jak poznat kvalitní víno na první pohled?

Podle etikety! Čím je víno kvalitnější, tím o něm na láhvi najdete mnohem více informací. Zjednodušeně platí, že čím obecnější je popisek na etiketě, tím nižší kvalitu vína můžete očekávat.

Čemu všemu tedy na etiketě věnovat pozornost?

Údaj o obsahu cukru – raději sušší, nebo sladší? Tuto informaci se vyplatí nepodcenit.

  • Označení odrůdy – Pálava, Veltlínské, Rulandské… Kupte si přesně to, na co máte chuť.
  • Druh výrobku – tady by mělo určitě padnout slovo víno, jakostní nebo přívlastkové.
  • Údaj o barvě vína – hlavně nediskriminujte a ochutnejte všechny barvy!
  • Ročník sklizně – víno je jedna z těch věcí, mohou s věkem získávat na kvalitě.
  • Uvedení provenience – nejlépe Česká republika, ale proti gustu…

Identifikace původu vína – dozvíte se název vinařské oblasti, podoblasti, obce a vinařské tratě. Některá vína přidávají i údaj o velikosti bot hlavního vinaře.

Číslo výrobní šarže – každá šarže má své číslo.

Údaj o obsahu alkoholu – díky tomuto údaji poznáte, jak silné víno bude. Evidenční číslo jakosti – informace o tom, že víno zatřídila Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

  1. Název stáčírny – většinou i s adresou.
  2. Údaj o obsahu alergenu – nejčastěji najdete siřičitany, které se používají jako konzervanty.
  3. Objem – víno se většinou prodává v lahvích o objemu 0,75 l.
  4. Označení výrobkové řady – dozvíte se, jaké vinařství vám pomůže k lepší náladě a zda pijete nápoj z prémiové, nebo klasické řady.

Sommelier radí: jak v obchodě poznáte kvalitní víno

Také vždycky stojíte v supermarketu před nekonečným regálem vín a zaboha nevíte, které koupit? Možná se pak orientujete podle ceny, možná prostě zkusíte láhev naslepo a doufáte, že bude dobrá. My jsme radši oslovili profesionálního sommeliera a zeptali se, podle čeho víno vybírat. Ať už kupujete lahev na valentýnskou večeři nebo na oslavu s kamarády, tento návod přijde vhod.

O chuti vína mnohé napoví už jeho barva. Obecně platí, že:

  • červená vína jsou obvykle těžší, silnější a hodí se zejména k masu,
  • růžová vína (rosé) jsou osvěžující, lehká a nejlépe k nim sednou ryby nebo zelenina,
  • bílá vína s výraznou kyselinkou si nejvíce vychutnáte s bílým masem, mořskými plody nebo sýry.

„Pokud máte rádi červená vína z Moravy, vyhněte se supermarketu a raději na ně zajděte do vinotéky. Při výběru červeného v běžném obchodě budete mít větší jistotu, když dáte  přednost spíše zahraničním vínům z teplejších regionů. Vyzkoušejte vína ze Španělska, Argentiny, Austrálie nebo třeba Chile,“ doporučuje sommelier Vladimír Vaněk, majitel portálu ocenenavina.cz.

Sladké, nebo suché?

Sladkost vína nejvíce ovlivňuje tzv. zbytkový cukr – cukr, který ve víně zůstává po ukončení procesu výroby (kvašení). Podle množství zbytkového cukru vína dělíme na

  • suchá se zbytkovým cukrem do 4 gramů na litr,
  • polosuchá se zbytkovým cukrem do 12 gramů na litr,
  • polosladká se zbytkovým cukrem do 45 gramů na litr
  • a sladká se zbytkovým cukrem nad 45 gramů na litr.

Nikde není dáno, která sladkost je „ta správná“ – každému vyhovuje něco jiného. Protřelí vinaři nicméně oceňují spíše sušší vína, ve kterých vyniká kyselinka, zatímco příležitostní pijáci častěji sahají po vínech sladších.

Pokud se vám v supermarketu žádné víno nelíbí, zajděte si do vinotéky.

Jak je to s pozdním sběrem?

Krom zbytkového cukru se u vín měří také přírodní cukernatost, tedy množství cukru, které v sobě šťáva má hned po pomletí a vylisování – ještě před tím, než vůbec začne kvasit. Podle množství přírodního cukru vína dělíme na

  • kabinet s přírodní cukernatostí nejméně 190 g cukru na litr,
  • pozdní sběr s přírodní cukernatostí nejméně 210 g cukru na litr,
  • výběr z hroznů s přírodní cukernatostí nejméně 240 g cukru na litr,
  • výběr z bobulí s přírodní cukernatostí nejméně 270 g cukru na litr,
  • slámová a ledová vína s přírodní cukernatostí nejméně 270 g cukru na litr
  • a výběr z cibéb s přírodní cukernatostí nejméně 320 g cukru na litr.

Šťáva po vylisování prochází procesem kvašení, takže přírodní cukr se postupně mění na alkohol a cukru ubývá. I tak ale platí, že vína kabinet jsou přirozeně suchá, zatímco ledová a slámová vína přirozeně sladká. Pokud v obchodě narazíte na sladký kabinet, znamená to, že má málo alkoholu – anebo jej vinař dosladil cukrem.

Možná jste už někdy slyšeli, že víno označené jako „pozdní sběr“ je sladké. Jak ale ukazuje seznam výše, pozdní sběr má spíše méně přírodního cukru. Není vůbec výjimkou, když v obchodě narazíte na suché víno s označením pozdní sběr. Pokud je naopak pozdní sběr sladký, opět to znamená, že má méně alkoholu nebo jej výrobce uměle dosladil cukrem.

„Kdo preferuje šťavnatá vína typu Ryzlink, měl by vybírat spíše vína z Moravy nebo z Německa. Platí, že lehčí, svěží styl najdete u kabinetu. Pokud chcete naopak víno plné chuti, sázkou na jistotu bude Chardonnay z Austrálie, Chile nebo z jihu Francie,“ říká Vladimír Vaněk.

Ledová vína se vyrábí ze zmrzlých hroznů, jsou sladká a mají méně alkoholu.

Stolní, zemské, nebo jakostní?

O samotné kvalitě vína pak hodně napovídá značení na etiketě. Vína z tohoto pohledu dělíme na

  • stolní, nejméně kvalitní vína z jakýchkoliv hroznů v EU, vhodná spíše na vaření,
  • zemská, vyrobená z hroznů v České republice, které lze míchat z více druhů – stačí, když se každý druh podílí alespoň 15 %,
  • jakostní, která lze míchat z více druhů hroznů, maximálně však ze tří a jeden se musí podílet nejméně 85 %,
  • a jakostní přívlastková, u kterých máte navíc jistotu, že je vinař uměle nedoslazoval.

Jestliže se chcete blýsknout, určitě volte víno jakostní, případně jakostní přívlastkové. Anebo se pro inspiraci podívejte, jak vína degustuje náš Pedro.

Co dále říká etiketa?

Při výběru vína vás musí zajímat i množství informací na etiketě – čím více je na ní informací, tím lepší víno pravděpodobně držíte v ruce. Měli byste na ní najít například označení odrůdy, údaje o zbytkovém cukru, identifikaci původu, ročník sklizně nebo údaje o alergenech.

Jestliže si ani přesto nebudete jistí, s výběrem vám pomůže mobilní aplikace. Oblíbená je například aplikace Vivino, která vám po naskenování etikety mimo jiné zobrazí hodnocení uživatelů i expertů.

Jistým vodítkem je samozřejmě i cena, jak přiznává sommelier Vladimír Vaněk, kvalitní vína něco stojí. „Od ceny kolem 250 Kč za láhev se zvyšuje šance, že narazíte na dobré víno. S výběrem vám pomůže i medaile z prestižní vinařské soutěže.“

Podle čeho poznat dobré víno. Aneb vyznejte se v tom, co pijete

Také rádi popíjíte víno, ale ne vždy v obchodě sáhnete po tom pravém? Nezoufejte, naučíme vás, jak se orientovat v široké nabídce bílých, červených i růžových vín. S naším rádcem už nikdy neuděláte chybu a víno si o to více vychutnáte.

Jakostní, přívlastková, pozdní sběr. To jsou termíny, se kterými se setkáte na každé etiketě. Co ale znamenají a co vám o daném víně prozradí? Připravili jsme pro vás minislovníček pojmů, díky kterému už v obchodě nesáhnete vedle. Víno si tak mnohem více vychutnáte a jeho občasné popíjení s přáteli proměníte v noblesní záležitost.

Budete mít zájem:  Polypy Ve Střevech Příznaky?

Červené, bílé, nebo růžové?

Už samotná barva vína dokáže napovědět, jak bude víno chutnat a k jakému pokrmu se bude nejlépe hodit. Červená vína, která obsahují více tříslovin díky dlouhé maceraci vylisovaných modrých hroznů, navozují vážnější atmosféru a jsou doporučována hlavně k masitým pokrmům, například ke steakům či k vepřovému.

Růžová vína se také vyrábějí z modrých hroznů. Pouze rmut, tedy namleté hrozny, se maceruje kratší dobu, a do vína proto nepřejde tolik tříslovin a barviv ze slupek hroznu jako u červených vín. Díky tomu mají vína, která také označujeme jako rosé, osvěžující chuť a skvěle doplňují zeleninové saláty a pokrmy z ryb.

Bílá vína se zase pro svou lehkost a kyselinku skvěle hodí třeba k salátům, bílému masu, mořským plodům nebo k sýrům. A jak se taková bílá vína rodí? Většina z vás by nejspíš dala ruku do ohně za tvrzení, že bílá vína vznikají také z bílých hroznů, a rozhodně by se nemýlila. Ovšem malá zrada tady přece jen je.

Bílá vína se totiž vyrábějí také z hroznů modrých. Přitažlivou záležitostí a chameleonem mezi víny je klaret. Ačkoli se lisuje z modrých hroznů, výsledkem je víno bílé. To proto, že hrozny se po sběru namelou stejným způsobem jako u červeného vína, ovšem nenechávají se macerovat.

Barvivo se tím pádem uvolní jen částečně, takže mošt zůstane bílý, ale absorbuje vyšší podíl tříslovin, takže výsledné víno má jedinečnou chuť.

 V kolekci značky Víno Mikulov  Sommelier Club řady Selection najdeme Claret odrůdy Rulandské modré kabinet z modrých hroznů, ovšem výsledkem lisování narušených slupek hroznů je suché bílé víno. Tím, že je jeho chuť osvěžující, ovocná, se šťavnatou kyselinkou a tenčím tělem, doporučil bych jej nejen jako aperitiv k předkrmům a salátům, ale i k jemným úpravám sladkovodních ryb.

Sladké vs. suché

O sladkosti vína rozhoduje především zbytkový cukr, tedy cukr, který ve víně zůstane po celém procesu jeho výroby. Jeho podíl pak rozděluje vína na suchá, polosuchá, polosladká a sladká.

Termíny jsou pro nás, konzumenty, důležité pro prvotní a základní rozlišení chuti vína. Nejnižší poměr zbytkového (nezkvašeného) cukru oproti kyselinkám mají vína suchá.

U nich je tedy třeba očekávat, že více vynikne jejich charakter, neboť na 1 litr vína připadají maximálně 4 gramy cukru. Například u Ryzlinku rýnského tak může krásně vyniknout jeho pevná kyselinka.

U polosladkých a sladkých vín se kyselosti bát rozhodně nemusíte, jelikož množství cukru dosahuje až 45 gramů (polosladká vína) na 1 litr, vína sladká obsah 45 g cukru na 1 litr dokonce překračují.

Je pozdní sběr skutečně vždy sladké víno?

Nikoli! Záleží totiž na přírodní cukernatosti moštu, prvotního produktu z lisovaných hroznů určeného ke kvašení. Čím jsou plody zralejší a šťáva v nich koncentrovanější, tím je hodnota cukernatosti vyšší.

Jednotkou pro měření je stupeň normovaného moštoměru (zkratka NM) a určuje množství cukru v kilogramech na 100 litrů moštu, ze kterého se pak víno vyrábí.  Z porovnání tedy vyplývá, že mezi nejsladší vína patří výběr z cibébledováslámová vína.

Nejnižší hodnoty této veličiny u přívlastkových vín pak v sobě nesou vína označená jako kabinetní.

Vzestupně, porovnáme-li právě přírodní cukernatost, rozdělujeme vína tedy takto: kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, slámová či ledová vína.

Nejvyšší poměr cukernatosti pak zastupuje zmíněný výběr z cibéb.

To už je víno, jehož hrozny zrály opravdu dlouho a které se zpracovaly až poté, co byly napadeny ušlechtilou plísní botrytis cinerea a podobaly se rozinkám.

Občas se můžeme setkat s mylnou domněnkou, že víno označované jako ‚pozdní sběr‘ je zákonitě sladší.

Není tomu tak, cukernatost takových plodů je mnohem nižší, než je tomu například u výběru z hroznů, bobulí či již slámového a ledového vína.

Přesvědčit vás může víno od Habánských sklepů Veltlínské zelené 2011 pozdní sběr, které patří mezi suchá vína. Tedy pro toho, kdo má rád sladká vína, není pozdní sběr rozhodně zárukou, že si vybere víno s vyšším obsahem zbytkového cukru.

Jak poznat kvalitní víno na první pohled?

Při výběru dobrého vína rozhoduje pochopitelně jeho jakost. Čím je víno kvalitnější, tím je odrůdově „čistší“ a na láhvi o něm najdete mnohem více informací. Zjednodušeně platí, že čím obecnější je popisek na etiketě, tím nižší kvalitu vína můžete očekávat. Naopak jsou-li informace takřka vyčerpávající, vězte, že vínu, které držíte v ruce, byla věnována adekvátní pozornost.

Vína vonící domovinou – zemská vína

Podmínkou pro uznáníčeského či moravského zemského vína je regionální původ vína, čili Čechy nebo Morava, a lze je míchat z více druhů. Zde už etiketa může obsahovat informace o cukernatosti i o odrůdách, ovšem každá z nich musí být ve víně zastoupena alespoň z 15 %.

Vyšší vinařská

Chceme-li pít kvalitnější víno, měli bychom tedy na lahvích hledat titul alespoň jakostní odrůdové víno, které musí obsahovat minimálně 85% vína vyrobeného z odrůdy uvedené na etiketě.

To platí i pro cuvée, které je vyrobené maximálně ze tří tuzemských odrůd uznaných pro výrobu jakostního vína, z nichž jedna je zastoupena alespoň z 85 %, z jedné vinařské oblasti.

Jakostní známkové víno je podobné, liší se jen tím, že může být vyrobeno z početnější směsi hroznů sklizených na jedné vinici. Mělo by si ale udržovat svou stálou kvalitu, chuť a složení napříč jednotlivými ročníky. 

Podmět, přísudek, přívlastek

Víno přívlastkové, hodnocené už jako velmi kvalitní, zaručuje, že nebyla nikterak uměle navýšena cukernatost a bylo vyrobeno výhradně z odrůdy zapsané ve Státní odrůdové knize, a to z 85 %. Řadíme sem např. vína kabinetní, výběr z hroznů a pozdní sběr, atd..

Dobrým příkladem vskutku kvalitního přívlastkového vína je Rulandské modré 2012 pozdní sběr z kolekce vín Víno Mikulov Sommelier Club. Je to vynikající suché červené víno nižší rubínové barvy s elegantní vůní připomínající lesní ovoce a čokoládu.

Je určeno lidem, kteří víno nejen milují, ale už i trochu znají a ocení tím pádem 100% podíl odrůdy Rulandského modrého v něm.

Má sametovou chuť, kterou v ústech budete vnímat poměrně dlouho a svou povahou je toto víno ideální k pernaté zvěřině, jehněčímu, nebo také k dušenému tmavému masu.

Barrique – víno zrající v dubovém sudu

Chcete-li svým hostům nabídnout skutečnou specialitu, vyzkoušejte víno barrique.

Takové víno zrálo v novém 225litrovém dubovém sudu minimálně po dobu tří měsíců a absorbovalo do sebe to nejlepší z použitého dřeva.

Výjimkou nejsou tóny vanilky, oříšků a dalších chutí a vůní – vše záleží na původu dubového dřeva. Vyznačuje se zjemněnou zakulacenou chutí a intenzivnější barvou, takže potěší nejen chuťové pohárky, ale i váš zrak.

Skutečně vynikajícím zástupcem vín zrajících v dubovém sudu je Zweigeltrebe 2011 barrique pozdní sběr z Habánských sklepů, oceněný zlatými medailemi v  řadě významných vinařských soutěžích.

Stačí zlehka přivonět k okraji sklenky a už vnímáte, jak jeho elegantní ovocnou vůni v pozadí s tóny koření, višní a karamelu doprovází právě stopa dubového sudu.

Takovéto víno je úžasným společníkem například ke grilovaným masům a mlsný jazýček jej uvítá k uzeným kachním prsíčkům.

S výběrem vína, jak zde vidíte, tedy může pomoci povědomí o pojmech spojených s klasifikací jednotlivých druhů. Doufejme, že díky těmto tipům lépe porozumíte charakteru vín a mnohem lépe je dovedete skloubit s chystanou příležitostí. Přejeme vám šťastnou ruku při jejich výběru a úspěch u prostřeného stolu!

Jaké víno mohu použít pro vaření i pro přípitek? Odpovídala Kristina Šemberová

Chat je uzavřený19.11.2019 14:00

Jaké víno mohu použít pro vaření i pro přípitek? Jak se vyznat v odrůdách vín a co vlastně všechno říká etiketa o nápoji uvnitř? Platí stále pravidlo, že bílé máme konzumovat k rybě a kuřeti a červené víno zásadně ke steakům? Jaké víno do hrnce vybrat a vypaří se při vaření alkohol z pokrmu? Proč vůbec víno použít jako jednu z ingrediencí do receptu? Můžeme využít všechny druhy víno na vaření či do konce na pečení? Vše o použití nápoje bohů v kuchyni prozradí Kristina Šemberová, která odpovídá 19. 11. od 14.00.

Kristina Šemberová je zkušená novinářka a editorka kuchařek.

V oboru gastronomie a vína se pohybuje přes deset let, edituje kuchařské knihy Zdeňka Pohlreicha a Kateřiny Winterové, se kterou zároveň také spolupracuje na televizním pořadu Herbář.

Je spoluautorkou kuchařek Sladká první republika o prvorepublikových sladkostech. Na jejím kontě najdete i psí kuchařku Neštěkej a jez!, díky které můžete svým pejskům a mnohdy i sobě uvařit malé či větší pochutiny.

Její poslední dílo je opět kuchařka, která se zaměřuje na víno. Přibližuje jej nejen jako nápoj, vhodný pro konzumaci a párování s pokrmy, ale i jako důležitou ingredienci.

Na 240 stranách najdete jak tematické kapitoly, tak i receptovou část vhodnou na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele.

Víno ve sklence a na talíři najdete na pultech knihkupectví či na www.vinnakucharka.cz.

  • Janina
    Kristino, víte, jak se používalo víno v kuchyni za první republiky? Děkuji, J.
  • Host chatu
    Dobrý den, Janino, víno se za první republiky pilo, ale ne tak hojně jako pivo nebo kořalka. Víno bylo považováno za luxusnější nápoj, který se podával při výjimečných příležitostech. I když i tehdy fungovaly vinárny a víno jste si mohla dát i v baru, restauraci, hospodách či některých kavárnách. Do Prahy se dodávala vína mělnická či litoměřická, vyhlášená bývala i žernosecká, v Brně moravská nebo rakouská. Obecně se vína i dovážela, především z Mosely, Burgundska, Champagne. V archivu jsem ale našla, že i naši vinaři vyráběli tehdy sekty, například i z modrých hroznů – speciální červený sekt. Hoteliér Karel Šroubek z prvotřídního pražského hotelu bral víno z Vinných sklepů Hostinských a od Oppelta a synovce.
  • majda
    Dobrý den, jaké víno byste doporučila na svařák a jak ho udělat nejlépe, abych si nevyvařila alkohol?
  • Host chatu
    Dobrý den, Majdo, svařené víno můžete připravit z jakéhokoliv vašeho oblíbeného tichého vína, červeného, bílého i růžového. Archivní se však nehodí, nejen kvůli příběhu a ceně, ale protože v něm bývají výraznější taniny a svařák by mohl chutnat hořce. Za nejlepší považuji mladá – rok dva stará nekomplikovaná vína, které můžete dobře dochutit cukrem / medem / kořením / citrusy / brusinkami dle libosti. Z odrůd bych doporučila Müller Thurgau, Muškát moravský, pokud máte ráda jeho výraznější vůni, Rulandské bílé i šedé, Veltlínské zelené, z červených vín pak Frankovku, Modrý Portugal, Merlot, Rulandské modré, Svatovavřinecké. Nebojte se však experimentovat. Nikdy však nepoužívejte na svařák víno s vadou, zahřátím se jen zvýrazní a opravdu ji nepřebije koření ani cukr. Víno s vadou lze jen vrátit nebo vylít. Aby z vína alkohol nevyprchal, nesmí se vařit, tj. je třeba ho pozvolna zahřívat na nízký až střední stupeň s kořením, citrusy a případně trochou cukru či medu a raději jej mírně přihřát, než prudce povařit. A samozřejmě co nejdříve vypít.
  • SK
    Co víno bez alkoholu pro přípitek?
  • Host chatu
    Proč ne? Ideální volba pro těhotné, řidiče, abstinenty i ty, kteří chtějí vyzkoušet něco nového.
  • DENMARK
    Co víno bez alkoholu pro vaření?
  • Host chatu
    Použít víno bez alkoholu k vaření je, samozřejmě, možné. Teplota varu etanolu je ale zhruba 74 °C. To znamená, že se v průběhu vaření většina alkoholu odpaří i z běžného vína. V důsledku tak bude rozdíl minimální. Pro porovnání, po 15 minutách vaření zbývá v jídle přibližně 40 % alkoholu, po 30 minutách asi 35 %. Podlijete-li rizoto pro čtyři osoby 250 ml bílého vína s průměrným obsahem alkoholu 12 %, po 20 minutách vaření zbyde v jedné porci asi 2,4 g alkoholu a to je daleko pod měřitelností například při silniční kontrole. Osobně nealkoholická vína k vaření nepoužívám.
  • SK
    Co si myslíte obecně o vínu bez alkoholu?
  • Host chatu
    Považuji víno za jeden z nejušlechtilejších nápojů. A mírný obsah alkohol k němu prostě patří tím spíš, že se podílí na charakteristikách vína. Nealkoholické víno (lépe dealkoholizované) se připravuje tak, že se běžné víno pomocí destilace alkoholu zbaví. To je za mne zásah do vína, který ho o část jeho svébytnosti připraví. Samozřejmě, nechcete-li konzumovat z různých důvodů alkohol, je to cesta, kterou dnes můžete jít. Osobně si ale myslím, že dealkoholizace vínu ubere jednu jeho podstatnou součást.
  • Kakamila
    Dobrý den. Zvládnu jako začátečnice vařit s vínem? Není to příliž složité? Jsou v kuchařce i jednoduché recepty?
  • Host chatu
    Dobrý den, Kakamilo, určitě. Vaření s vínem je pořád vaření, víno pokrmům jen dodá šmrnc. Základní poučka zní, že na vaření byste měla použít stejně kvalitní víno, jaké chcete podávat k jídlu. Víno také nesmí mít vadu, takže pokud vám víno chutná, směle ho pusťte do kuchyně. Víno dokáže zvýraznit jednotlivé chutě – sladkou, kyselou, hořkou, slanou a často i umami. Víno tak jídlo pozdvihne a i s malým úsilím docílíte výsledku jak v restauraci. Například přidáte-li sklenku vína do základu vývaru k hovězím kostem, vytáhne z nich sílu a vývar bude extra výživný, v chuti to však téměř nepoznáte. Ve většině případů se na vaření používá suché víno, které má vyváženou chuť a ladí s většinou surovin. Kuchařka Víno ve sklence a na talíři obsahuje na 75 receptů k vínu a s vínem a jsou psané tak, aby je zvládl i nováček v kuchyni. Pamatuji si, jak jsem kdysi začínala vařit a nerozuměla jsem popisu receptu ve starých kuchařkách, tomu se snažím vyvarovat a každý recept proto doprovází fotka i přesný popis surovin i postupu. Sommeliér Tomáš Brůha ke každému jídlu také doporučil vhodné víno, takže si nemusíte dělat vůbec s ničím starosti. Velký úspěch sklidíte s domácí paštikou, která je překvapivě snadná, s dýňovou polévkou s růžovým vínem, i jako začátečnice zvládnete levou zadní saláty nebo marinovaného candáta v soli, cukru a víně. Najděte si recept, který vás zaujme a pusťte se do něj. Ať vám chutná!
    • Petra
    • Dobrý den, Kristino, mohou pokrmy z vína jíst i malé děti?
    • Děkuji, Petra.
  • Host chatu

    Dobrý den, Petro, pokud se víno tepelně upraví, tak si myslím, že by jim alkohol rozhodně neměl uškodit. Při vaření či pečení alkohol postupně vyprchává, po 15 minutách v něm zbývá asi 40 % alkoholu, po 30 minutách 35 % a po 1 hodině 25 %.

    Používáte ho však relativně malé množství – buď pár lžic nebo 1 sklenku vína pro 4 osoby, v jedné dětské porci ho tak mnoho nezbyde.

    Alkohol se však vyskytuje v potravinách i přirozeně – například v kefíru kvašeným tradiční metodou či v nepasterizovaném jablečném moštu může být až 1 % alkoholu.

  • Oldřich

    Kristinko, rád s vínem experimentuji, dávám jej všude. Pod rybu, do omáček,ke girlovaným masům.Mohu víno použít i do dezertů? co takhle nějaká marmeláda s vínem? Děkuju, O.

  • Host chatu

    Dobrý den, Oldřichu, souhlasím s Vámi, víno je kouzelná přísada. Do zavařenin a čatní se určitě hodí, dokonce jsem na Moravě viděla marmeládu z vína – z hroznů a s vínem, která chutnala naprosto famózně. Skvělé je z něj i želé, které lze podávat třeba k sýrům nebo jako dezert.

    Jinak ikonickým dezertem s vínem je sorbet, hrušky pošírované ve víně a dukátové buchtičky se šodó, které se ještě za první republiky připravovalo jako vařená vinná pěna. Při přípravě kuchařky Víno ve sklence a na talíři jsem různě experimentovala a musím říct, že jsem neobjevila dezert, do kterého by se víno nehodilo.

    Například brownies jsou díky němu úžasně vláčné, bábovka kyprá, krémy voňavé…

  • Jana

    Jak poznat dobré víno jen z informací na etiketě?

  • Host chatu

    Dobrý den, Jano, doporučila bych přečíst přední i zadní etiketu. Vpředu se dozvíte odrůdu, vinařství, vinařskou oblast a zatřídění – jedná-li se o víno kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb. U kvalitnějších vín si můžete vzadu přečíst jejich stručnou charakteristiku, abyste získala o víně představu.

    Důležitý je i ročník – mladá vína (letošní, loňská) bývají svěžejší než vína starší, která jsou naopak vyzrálejší. Každý rok je také jiná sklizeň a jiné podmínky pro zrání vína, a proto se může stát, že vám stejné víno z jednoho ročníku chutná a z jiného ne. Bývá zde také uvedeno, je-li to víno suché, polosuché, polosladké nebo sladké.

    Víno vybírejte podle toho, jaké vám chutná. Osobně se řídím podle vinařství, odrůdy, zbytkového cukru a ročníku. Lze říci, že v kategorii kabinetní nebo pozdní sběr už seženete i v supermarketech velmi dobrá moravská a česká vína za slušnou cenu.

    Nejlepší ale samozřejmě je vinařství navštívit, nebo zajít na degustaci a své oblíbené víno takhle objevit.

  • Honza

    Platí stále pravidlo, že bílé máme konzumovat k rybě a kuřeti a červené víno zásadně ke steakům? A co například k dezertům?

  • Host chatu

    Dobrý den, Honzo, v poslední době se pravidla natolik rozvolňují, že hlavním vodítkem při párování vína a pokrmů je dobrý dojem a pocit. Základem je kombinovat jídla a vína podobného charakteru, aby nesoupeřily o vaši pozornost, ale naopak se harmonicky doplňovaly.

    K jemnému jídlu se hodí jemné víno, k výraznějšímu či pikantnějšímu jídlu plnější víno. Například v jedné prvorepublikové kuchařce jsem našla zajímavý recept na pečeného pstruha s omáčkou z červeného vína a k němu nejlépe ladí mladé červené víno.

    Výběrem suššího bílého vína k rybě však chybu rozhodně neuděláte, stejně jako plného červeného vína ke steaku. U masa s omáčkou se však řiďte převládající chutí omáčky. K dezertům se obecně hodí spíše sladší vína, ať už vína sladká či výběry z bobulí či hroznů, dokonce i ledová a slámová.

    Skvělou kombinací je však i víno šumivé, extra suchý sekt. Výjimečnou kombinaci objevíte jen tak, že ji vyzkoušíte.

  • Hanka

    Jaké české a jaké zahraniční víno je podle vás to nejlepší?

  • Host chatu

    Dobrý den, Hanko, na to nedokážu odpovědět, protože vín existuje stovky tisíc druhů a za život je nelze ani všechny ochutnat. Ráda ochutnávam lokální víno, když jsme v zahraničí, snažíme se vždy navštívit vinaře a koupit jejich víno, protože to nejvíc ladí k místnímu jídlu. V Česku nejčastěji piji víno tuzemské, ať už z Moravy nebo z Čech.

    Ač se to nezdá, naši vinaři pravidelně sbírají medaile z celosvětových soutěží a umí vyrobit fantastická vína. Zajímavý průřez nabízí Salon vín ČR, degustační expozice 100 nejlepších moravských a českých vín v daném roce na zámku ve Valticích. Vína hodnotí dvoukolově odborná komise a vybírá z tuzemské produkce to nejlepší.

    Vína si tu lze i zakoupit, nebo objevit zajímavé skvosty a pak se podívat po dalších vínech přímo ve vinařství.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector