Test ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džem

23.05.2014 | Nepovedené těsto, málo náplně, přeslazené protlaky místo ovoce. To je výsledek testu průmyslových ovocných knedlíků, které za chloubu české kuchyně považovat nemůžeme.

Knedlíky neuspěly v senzorickém hodnocení ani chemických analýzách. Průměrný výsledek je velmi slabý, některé výrobky pak vyloženě propadly. Paradoxně hůře si vedly chlazené knedlíky, které většinou pocházejí od menších výrobců.

Test jsme zaměřili na hotové ovocné knedlíky, zahrnuli jsme do něj osm vzorků mrazených knedlíků a čtyři chlazené produkty. Analýzy provedli odborníci Ústavu konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Zjišťovali podíl náplně na celkové hmotnosti knedlíku, obsah ovoce v náplních, přítomnost jablek a přidání syntetických barviv.

Během senzorického hodnocení porotci posuzovali vzhled, těsto, náplň a celkovou chuť testovaných výrobků.

Knedlíky jsme vařili podle návodů na obalech a servírovali je bez dalších ingrediencí, které si k ovocným knedlíkům dopřáváme.

Test ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džem

Některé prakticky bez náplně

Jedním z nejdůležitějších ukazatelů kvality ovocného knedlíku je jeho náplň. Dobrou zprávou je, že nejsou vylepšovány syntetickými barvivy, ale jinak moc důvodů k chvále není. Náplně je v knedlících většinou velmi málo.

Zatímco u tradičních receptur platí, že podíl náplně k těstu by měl být zhruba 1:2-3, u testovaných výrobků se pohyboval kolem 1:3-5. Nejlépe na tom byl Knedlík kynutý s náplní jahodovou (Pekosa Chodov) s 28 % náplně, naprostým propadákem byl pak vzorek Kynutý knedlík s meruňkou společnosti Pol Milovice, kde náplň tvořila pouhých 5,5 % z hmotnosti výrobku.

Ovoce není samozřejmost

To však neznamená, že celá náplň je tvořena pouze ovocem, takové průmyslové knedlíky jsou na trhu spíše výjimkou. Ze zmrazených vzorků obsahoval celé ovoce jediný – Albert Excellent.

Všechny ostatní byly naplněny směsí ovoce, cukru a zahušťovadel. A dalších přídatných látek – aromat, barviv či konzervantů.

Nejvíce ovoce obsahují Babiččiny tvarohové knedlíky s povidly, což je dáno tím, že povidla jsou vařena z velkého množství švestek. Slavně v tomto ohledu nedopadly ani knedlíky chlazené.

Kusové ovoce bylo obsaženo ve dvou vzorcích (Faho, Pol Milovice), ovšem ani v nich se nenacházelo pouze ovoce, ačkoli by to zákazník z obalů očekával. Do ovoce byla pravděpodobně přidána ještě voda. 

Test ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džem

Jablka pomůžou

Jedním z nejobvyklejších způsobů, jak ušetřit, je nahradit dražší surovinu levnější. V případě marmelád, povidel či džusů výrobci nejčastěji sahají po jablkách, ke kterým přidávají výrazně menší množství dražšího ovoce.

Jablečná surovina byla prokázána ve třech vzorcích, ve dvou z nich byla jasně uvedena na obale, takže nejde o klamání spotřebitele. K jejímu přidání se ale nepřiznávají borůvkové knedlíky Don Peppe, místo nich na obale uvádějí neurčitě jen ovocnou směs.

Mražené vs. chlazené

Ačkoli celkové hodnocení nedopadlo výborně pro žádný ze vzorků, chlazené knedlíky vyloženě propadly. Přitom je pravidlem, že čerstvé zboží je zpravidla lepší než mražené a většinou pochází od menších výrobců, od kterých si řada spotřebitelů slibuje vyšší kvalitu.

Jejich senzorické vlastnosti však porota hodnotila velmi negativně – náplň byla buď přeslazená nebo jí v případě celého ovoce bylo málo, těsto bylo lepkavé, nebo naopak příliš tuhé. Negativní dojem pak podtrhlo i hodnocení obalů. Je to škoda, neboť se tyto vzorky svým složením s minimem přídatných látek domácím knedlíkům nejvíce přiblížily.

Test ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džem

Obaly plné nesmyslů

Obaly ohodnotila odborná poradkyně pro potraviny Irena Michalová ze Sdružení českých spotřebitelů. Opět se potvrdilo, že výrobci mají velké problémy se správným uváděním informací na obalech svých produktů. Většinou se řídí pouze legislativou a opomíjejí zájmy spotřebitele. Zcela bez výhrad z hodnocení obalů vyšel jen jediný vzorek z dvanácti – Albert Excellent.

Ke všem ostatním lze vznést větší či menší námitky, neboť komplikují spotřebiteli jeho výběr, případně ho rovnou klamou. Třeba jako v případě obou produktů značky Dobroty babičky Kláry.

„Tvrzení plus 25 % zdarma je podle zákona na ochranu spotřebitele považováno za klamavou obchodní praktiku a je zakázané, protože spotřebitel nic zdarma nedostává,“ vysvětluje Irena Michalová. 

Podstatné informace z většiny obalů vyčteme jen velmi obtížně, zvlášť pokud výrobci uvádějí jen výčet všech použitých složek bez rozdělení na náplň a těsto. Legislativně je to sice v pořádku, ale spotřebitel trpí – údaj „15 % jahod“ nemusí vůbec znamenat, že na vás uvnitř čekají celé jahody, ale může se jednat o rozvařený a zahuštěný jahodový protlak.

Stejně jako málokdo pochopí, co se skrývá pod pojmem borůvkové kombo v Tvarohových knedlících Don Peppe.

Michal Hrubeš ze společnosti FrostFood vysvětluje: „Jde o směs jablečné dřeně a jednoho procenta borůvek. K němu se pak ještě přidávají celé borůvky, takže v celém produktu je 7,2 % borůvek.

“ Z obalu tohle ale nevyčtete ani při nejlepší vůli, nehledě na to, že přítomnost jablek zůstane spotřebiteli zatajena zcela.

Běžnému spotřebiteli je také pravděpodobně záhadou, co znamená tajemný „protec con g“ z obalu výrobku Kynutý knedlík s meruňkou (Pol Milovice) – až díky vysvětlení zástupce firmy jsme zjistili, že se jedná o sušená vejce…

Knedlíky se nepovedly

Obecně byl test ovocných knedlíků velkým zklamáním, průměrná známka byla tentokrát 3,1.

Porotci k nim byli v senzorickém hodnocení velmi kritičtí: v tvarohových byly více než tvaroh cítit brambory, v kynutých zase dominovalo droždí.

Náplň byla problematická prakticky všude – buď jí bylo málo, nebo to byla s ovocem jen vzdáleně příbuzná přeslazená kaše. Tato neslavná hodnocení potvrdily i analýzy z VSČHT – na náplních výrobci velmi šetřili a na ovoci v nich ještě více. 

  • Jak číst tabulky?
  • Cena: Ceny balení jsme pro názornost přepočítali na 1 kilogram výrobku.
  • Podíl náplně: Uvádíme podíl náplně v knedlíku tak, jak ho naměřili v laboratořích VŠCHT.

Podíl ovoce v náplni: Uvádíme, kolik ovoce bylo použito ve 100 gramech náplně. Zbytek náplně může být tvořen vodou, cukrem, zahušťovadly atd.

Známka testu: Zahrnuje smyslové hodnocení (40 %), podíl náplně a těsta (20 %), podíl ovoce v náplni (15 %), přídavek jablek (5 %), dodržení deklarovaných údajů (10 %), značení (10 %). Složení podle údajů na obale jsme do testu nezahrnuli, protože nemáme jistotu, že všichni výrobci uvádějí správně všechny údaje. Jak jsme se přesvědčili, chyb ve značení je mnoho.

Z testu: Uvádíme komentáře k jednotlivým vzorkům, jejich složení, dodržení deklarace a značení na obalech.

Z degustace: Desetičlenná porota složená z odborníků hodnotila vzhled, těsto, náplň a celkovou chuť testovaných výrobků.

Jak chutnalo porotě?

Jana Dostálová, VŠCHT: Byla jsem hodně zklamaná. Většina knedlíků měla velice lepivé těsto, náplň byla buď příliš sladká, nebo zahuštěná různými složkami, což signalizuje nižší podíl ovoce. Pokud je v knedlíku džem, chutná jinak, než když jsou v něm kousky ovoce. To není nikdy tak sladké jako právě třeba meruňkový džem.

Jiří Eichner, Asociace kuchařů a cukrářů ČR:n Tvarohové knedlíky byly lepší, kynuté horší, hlavně těsto bylo dost katastrofální. Ale je to průmyslově připravené, výrobci je měli vychytat ještě nějaké nuance, aby těsto bylo lepší.

Budete mít zájem:  Vitamíny Pro Děti Diskuze?

Jiří Faltys, šéfkuchař a gastronomický poradce: Překvapilo mě, že hodnocené knedlíky měly rozptyl od hodně špatných až po dva velice dobré vzorky. U mě lépe obstály knedlíky, které obsahovaly tvaroh. Byl v nich sice i přídavek bramborového těsta, ale ten byl na obale uveden, jak jsme se po hodnocení dozvěděli, takže v tom nevidím problém.

Pavel Maurer, gastronomický publicista: Ze dvanácti vzorků jsem udělil dvě jedničky a tři pětky. Některé byly tragické. Hrozně mě rozčiluje jedna věc.

Každá země je hrdá na něco ze své kuchyně, Italové dělají nejlepší pastu, Mexičané mají zase své tortilly… a my jsme knedlíková velmoc.

Takže bychom knedlíky – ať už houskové, nebo ovocné – měli skutečně umět, i ty v supermarketu. A to se tady nepotvrdilo.

Irena Michalová, Sdružení českých spotřebitelů: Chlazené knedlíky, které jsme posuzovali, byly většinou dělané klasickými recepturami a ze surovin, jaké používáme doma, takže neobsahují tolik aditiv. Zatímco u většiny mražených knedlíků byla receptura upravována dalšími látkami, aby vypadaly pěkně.

Jiří Napravil, Asociace kuchařů a cukrářů ČR: Jeden vzorek měl náplň, která připomínala všechno možné, jen ne jahody. Dobré byly knedlíky s povidly. Jinak ostatní byly průměrné. Všechny vypadaly docela hezky, když na ně dáte tvaroh, máslo, cukr… dá se to jíst, ale dobré to moc nebude.

Daniel Průša, šéfkuchař restaurace Hajnovka: Čekal jsem to horší, pár vzorků mě ale příjemně překvapilo, hlavně ty tvarohové, i když u některých byly cítit brambory. Katastrofa byly kynuté knedlíky. Jeden s celou meruňkou byl v pohodě, ale jinak to bylo špatné. V těstě bylo cítit dost droždí.

Jitka Rákosníková, gastronomická publicistka: Pro mě byl test obrovsky zajímavý a leckdy to překvapení nebylo zrovna příjemné. V „tvarohových“ knedlících jsem moc tvarohového těsta nerozeznala, spíš jsem v nich cítila bramborový prášek. Ovocné knedlíky se sice dělají z bramborového těsta, ale proč dávat ty dvě věci dohromady.

Jaroslav Sapík, šéfkuchař a majitel restaurace: Jsem spokojený tak z jedné čtvrtiny, protože každý čtvrtý výrobek ode mě dostal jedničku. Ostatní měly vady – špatná náplň, špatné těsto a někdy také nesprávný čas vaření. Když jsme posupovali podle návodu, nestačila se náplň prohřát.

Rudolf Ševčík, VŠCHT: Myslím, že výrobky odpovídaly ceně. Byly mezi nimi rozdíly hlavně ve struktuře náplně. U průmyslově vyráběných knedlíků nemůžeme očekávat, že v nich bude kusové ovoce.

Naopak u těch ručně dělaných bych očekával, že tam kousek ovoce bude. Mezi tvarohovými byly dobré ty z Bidvestu (výrobce jsme porotcům prozradili až po degustaci – pozn.

redakce), mezi kynutými jeden vzorek s celými meruňkami.

VÝSLEDKY TESTU:

Test ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džem Test ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džemTest ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džemTest ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džemTest ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džemTest ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džemTest ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džem

Ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky patří k typickým českým pokrmům. A zdaleka to nemusí být jen ty kynuté nebo švestkové. Možností je mnohem více.

Test ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džem

Knedlíky plněné ovocem se kromě naší kuchyně připravují ještě v té rakouské a polské, jinde rozšířeny nejsou. Variací ovocných knedlíků je celá řada. Klasikou jsou větší kynuté knedlíky s náplní povidel, marmelády, borůvek, jahod, meruněk. Do bramborového těsta se balily hlavně švestky, ale i další ovoce.

Jiným těstem je tak zvané odpalované nebo také pařené. Zdravější variantou knedlíkových těst je tvarohové, které se dá připravit i bez vejce a s menším množstvím mouky – je lehké a téměř dietní. Základem těsta může být i nakrájené pečivo. Chuť a hutnost těst změníme, nahradíme-li část mouky krupicí, krupičkou nebo celozrnnou moukou.

S vapudinkovým práškem bude těsto krásně žluté a dobře držet.

Jako náplň dáváme do knedlíků zralé, pevné a suché ovoce – švestky, jahody, meruňky, jablka, hrušky, třešně, borůvky, broskve. Mimo sezónu se dá použít ovoce mražené. Kompotované ovoce, například broskve, dáme před použitím do mrazničky trochu ztuhnout. Chutnou náplní je i čokoláda nebo čokoládový bonbon. Můžeme udělat i menší knedlíčky bez náplně, které na talíři přelijeme ovocnou omáčkou.

Test ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džemNa ovocnou dobrotu nemusíme dávat jen cukr, mletý mák a rozpuštěné máslo. Chutnají s tvarohem, osmaženou strouhankou, strouhaným perníkem, mletými ořechy, skořicí, místo rozpuštěného másla je polijeme kysanou smetanou a ozdobíme čerstvým nakrájeným ovocem.

Tvarohové s meruňkami

250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 žloutek, špetka soli, 150–200 g polohrubé mouky nebo krupičky, 100 g másla, meruňky; cukr, kysaná smetana

Tvaroh, vejce, sůl, mouku a rozpuštěné máslo smícháme a vypracujeme vláčné těsnilkovým to. Do kousku těsta dáme půlku meruňky a knedlík zabalíme. Vaříme ve vroucí osolené vodě asi 6 minut. Podáváme posypané cukrem a polité kysanou smetanou.

Hrníčkové knedlíky s rybízem

200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 250 ml mléka, špetka soli, červený rybíz; máslo a hrubá mouka na hrnky; cukr, kysaná smetana

Smícháme žloutky, mouku, mléko a sůl, nakonec přidáme sníh z bílků. Čtvrtlitrové rovné hrnky vymažeme máslem, vysypeme moukou a střídavě je naplníme těstem, rybízem, těstem, rybízem a těstem.

Do širokého hrnce postavíme na pařák hrnky s těstem, do poloviny jejich výšky nalijeme vodu a zakryté pokličkou vaříme 35 minut.

Knedlíky vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s cukrem a kysanou smetanou.

Dietní tvarohové s broskvemi

250 g měkkého tvarohu, 125 g polohrubé mouky, špetka soli, broskvový kompot nebo zmražené půlky broskví; tvrdý tvaroh, broskvový jogurt

Tvaroh, mouku a sůl zpracujeme na vláčné těsto. Půlky broskví (kompotované necháme trochu ztuhnout v mrazáku) zabalíme do silnější vrstvy těsta. Vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Na talíři knedlíky rozkrojíme, posypeme strouhaným tvrdým tvarohem a navrch dáme jogurt.

Z odpalovaného těsta

500 ml mléka, 100 g másla, špetka soli, 350 g hrubé nebo polohrubé mouky, 2 vejce, jablka; cukr, skořice, máslo

Mléko s máslem a solí přivedeme k varu, vsypeme mouku, snížíme příkon tepla a vařečkou mícháme, až je těsto hladké a nechytá se hrnce. Necháme vychladnout, pak vmícháme vejce a uhněteme do hladka. Do kousků těsta zabalíme osminky jablek. Vaříme v osolené vodě 8–10 minut. Na talíři posypeme cukrem se skořicí a polijeme máslem.

Bramborové se švestkami

500 g brambor, 250 g hrubé mouky, špetka soli, 1 vejce, 1 žloutek; cukr, strouhanka, máslo

Brambory ve slupce uvaříme do měkka. Zcela vychladlé oloupeme a na jemno nastrouháme. S moukou, solí, vejcem a žloutkem spojíme do hladkého těsta. Těsto do tenka rozválíme a nakrájíme na čtverce, do kterých balíme švestku (celou vypeckovanou nebo půlku). V osolené vodě vaříme asi 8 minut. Knedlíky obalíme v nasucho opražené strouhance s cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Kynuté meruňkové knedlíky

500 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 lžíce krupicového cukru, 20 g sušeného droždí, 250 ml mléka, 2 vejce, meruňky; mletý mák, cukr, máslo

Z mouky, soli, cukru, droždí, mléka a vajec vypracujeme vláčné těsto a necháme ho 45 minut kynout. Pak z těsta vyválíme plát silný 1 cm a skleničkou z něj vykrájíme kolečka. Doprostřed každého dáme půlku meruňky. Zabalíme knedlík a necháme ještě 20 minut kynout. Vaříme 10 minut v páře. Podáváme posypané mákem s cukrem a přelité máslem.

Z rohlíkového těsta

4 rohlíky, mléko, 1 vejce, špetka soli, polohrubá mouka, ovoce; cukr, máslo apod.

Rohlíky nakrájíme na plátky a namočíme do mléka. Po změknutí je vymačkáme, přidáme vejce, sůl a tolik polohrubé mouky, aby těsto bylo vláčné. Necháme ho 15 minut odležet. Z těsta vyválíme placku a nakrájíme ji na čtverečky, do nichž balíme ovoce. Knedlíky uvaříme v osolené vodě. Na talíři je omastíme máslem a sypeme cukrem, tvarohem, mákem nebo jinou posypkou podle chuti.

Budete mít zájem:  Biologická léčba - naděje pro lidi s těžkou lupénkou

text: Iva Tvrzová foto: Shutterstock

Uložit

Test ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džemTest ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džemTest ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džemTest ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džemTest ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džemTest ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džem

Místo ovoce je v knedlících přeslazený džem, ukázal test MF DNES

Podobné články

  • Stání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila řetězci Norma stáhnout z prodeje višňový džem z Německa. Test v laboratoři ukázal o třetinu nižší obsah ovoce, než výrobek uváděl na obalu, uvedl v úterý mluvčí…
  • Test ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džem Marmeláda, nebo džem? Spousta lidí tyto dva výrobky zaměňuje nebo jim splývají. Pokud si kupujete džem, musí být na etiketě uvedeno množství ovoce a informace se musí nacházet ve stejném zorném poli jako název výrobku. Navíc se…
  • Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový džem dokonalý. A to ho často skladovaly dokonce jen ve skleničkách překrytých celofánem. Díky…
    • brno
    • ovoce
    • soutěže
    • systém

    Nápady jako Brno! Co mají společného ručně vyráběný dřevěný batoh, domácí džem z bylinek, ovoce a zeleniny a systém na evidenci ovčího stáda? Jsou to tři studentské návrhy, které vyhrály v 1. ročníku soutěže Mendelovy…

  • Test ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džem
    • brno
    • ovoce
    • soutěže
    • systém

    Nápady jako Brno! Co mají společného ručně vyráběný dřevěný batoh, domácí džem z bylinek, ovoce a zeleniny a systém na evidenci ovčího stáda? Jsou to tři studentské návrhy, které vyhrály v 1. ročníku soutěže Mendelovy…

  • Test ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džem

    Při domácí výrobě džemů a „marmelád“ je jejich tvůrcům jasné, kolik ovoce a cukru do nich použili. Zjednodušeně lze říci, že čím víc ovoce džem obsahuje, tím je kvalitnější. Spotřebitelská organizace dTest prozkoumala,…

  • S kily navíc bojuje 71 procent českých mužů a skoro 57 procent žen. Jak však ukázal test MF DNES, hubnutí nepomůže vyměnit řepný cukr za jiná sladidla a místo tradičních cukrovinek mlsat sladkosti označené „bez přidaného…

  • Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

  • Nákup šesti druhů ovoce a zeleniny proběhl na přelomu května a června a celkem bylo do laboratoře odesláno 52 vzorků.

  • Ovocné jogurtové nápoje z nabídky běžných obchodů obsahují množství cukru i přídatné látky.

  • Na dětech se nemá šetřit, to je svatá pravda, ale ani není potřeba kupovat do první třídy plnicí pero za stovky korun. Ukázal to test MF DNES, v kterém jsme porovnali čtrnáct inkoustových per a rollerů.

    • látky
    • nejnovější
    • ovoce
    • výživné
    • zahrádky
    • zelenina

    Přemýšlíte, jak nejlépe uchovat čerstvé ovoce a zeleninu ze zahrádky, aby si zachovaly chuť, ale i všechny výživné látky? Pak vsaďte na mražení. Jak ukázal nejnovější výzkum, mražené ovoce a zelenina obsahují mnohdy více…

  • Ačkoliv je chlebíček tradiční česká specialita, ne všude ho umějí dobře a kvalitně připravit. Test MF DNES ukázal, že v některých lahůdkářstvích se snaží používat co nejlevnější suroviny anebo moc nedbají o to, aby byl…

    • automotoklub
    • nejnovější
    • testy

    Německý automotoklub zveřejňuje tradičně před začínající sezónou testy pneumatik. Na podzim zimních dezénů, na začátku jara těch letních. Nejnovější test ukázal, že rozdíly už nejsou tak ohromné, jako byly v minulých…

  • První test kvůli výskytu nemoci covid-19 v rodině podstoupila ministryně v pátek. Tehdy test ukázal negativní výsledek.

  • Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani stejnému pivu v lahvi. Může totiž rychleji zvětrat. Ukázal to test plechovkového piva, který uspořádala MF DNES….

  • Až se dny smrsknou jen na několik hodin, udělá nám pár lžiček džemu dobře. Dodá tělu trochu vitaminů a vítaný příděl letní radosti. A taky slušnou porci cukrů. Test MF DNES ovšem ukázal, že dnes už naštěstí výrobci…

  • Člověk by čekal, že drůbeží párky budou z drůbežího masa. Test MF DNES ukázal, že to je pravda jen z části. Kromě drůbežího mohou obsahovat také vepřové sádlo, vepřové a kuřecí kůže, hrachovou nebo ovesnou vlákninu,…

  • Češi loni ve vybraných hypermarketech a supermarketech nakoupili meziročně o osm procent více ovoce. Prodeje zeleniny proti roku 2019 vzrostly o zhruba čtyři procenta. Předloni přitom nad ovocem, u kterého tržby stouply o 0,6 procenta,…

  • „Japonsko se pomalu stává moji vnitřní součástí,“ říká spisovatelka, která za svůj debut získala Magnesii Literu a dnes už prodala téměř 9000 výtisků.

Ovocné knedlíky

Jahody a meruňky jsou už většinou sklizené, sezóna borůvek je v plném proudu a čekají nás švestky. Milovníci ovocných knedlíků prožívají nejlepší období roku – mohou si dopřávat knedlíky plněné čerstvým ovocem, v ideálním případě z vlastní zahrady. Jak jsou na tom ale ti, kteří si domácí připravit nemohou a jsou odkázáni na polotovary?

Vydali jsme se na průzkum a z obchodů donesli mražené a chlazené výrobky.

V případě chlazeného zboží se jedná o hotové knedlíky, které stačí jen ohřát v páře nebo mikrovlnné troubě, naopak v mrazácích se nejčastěji prodávají polotovary, které musíme nechat projít varem.

Celkem jsme z obchodů přinesli dvanáct balení různých knedlíků plněných různými druhy ovoce, pět chlazených a sedm mražených. Z etiket jsme zjišťovali, kolik ovoce se při jejich výrobě použilo, a také jsme se podívali, jak vlastně náplň vypadá.

Kynutý krunýř a tvarohová slupka

První  je na řadě těsto. Pokusili jsme se podle typu roztřídit nakoupené vzorky na kynuté, bramborové a tvarohové. Ostrá dělicí linie se ovšem našla jen mezi kynutými, kam patřily všechny chlazené, a nekynutými mraženými. Nekynuté těsto bylo tvarohové, bramborové nebo se jednalo o kombinaci obojího.

Test ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džem

© baibaz – Fotolia.com

U kynutých knedlíků jsme ocenili výrazně vyšší „čistotu“ složení, projevující se především minimálním množstvím přídatných látek.

Mražené knedlíky jsou na tom o něco hůře, i když většina „éček“ v těstě pochází z použitého margarínu nebo z bramborových směsí. Zvláště nás zajímaly mražené jahodové knedlíky značky Nowaco Kids, prezentované jako výrobek pro děti.

Složení bylo poměrně čisté, z aditiv se uplatnily pouze kypřicí látky a modifikovaný škrob. Jako jediné obsahovaly v těstě i jogurt.

Potěšilo nás, že s jedinou výjimkou (Meruňkové knedlíky kynuté od firmy Výroba domácích knedlíků) deklarovaly všechny vzorky použití vajec, ať v tekuté či sušené formě.

Výhrady bychom měli k tomu, že do těsta některých mražených knedlíků společnost Bidvest přidává ztužený tuk.

Navíc nebylo na obalech uvedeno, zda se jedná o tuk plně nebo částečně ztužený, což je v tomto případě povinná informace.

Když jsme se na knedlíky podívali zblízka a rozkrojili je, nejsilnější vrstvu těsta jsme pochopitelně našli u chlazených kynutých knedlíků. Mražené polotovary si vystačily s tenkou slupkou.

Barva těsta byla většinou typicky světlá, pouze ve dvou případech knedlíků z bramborového těsta (Knedlíky s jahodovou náplní ToppoTvarohové knedlíky meruňkové Dobroty babičky Kláry) jsme si všimli výrazně žlutého zabarvení, což by mohlo být způsobeno bramborami nebo přidanou kurkumou, která v případě knedlíků Toppo oficiálně figuruje jako koření, u meruňkových knedlíků je však uvedena jako barvivo E 100.

Budete mít zájem:  První Příznaky Křečových Žil?

Kraj knedlíků

Ovocné, konkrétně švestkové knedlíky se v našich končinách vyskytují minimálně od 17. století. Ještě na počátku 19. století se ovocné knedlíky značně lišily od těch současných. Hnětly se z rozmočených žemlí a vajec, pokrájené ovoce bylo součástí těsta, nikoli samostatnou náplní, smažily se na sádle a následně ještě nechaly povařit ve vodě nebo víně.

Dnešní ovocné knedlíky (vařené, tvarohové těsto, švestková náplň) můžeme najít v kuchařských knihách M. D. Rettigové. Doporučovala je dochutit strouhaným tvarohem, případně slazeným strouhaným perníkem.

Posypy ovocných knedlíků vydají na samostatné téma a značně se krajově liší. Na Moravě je oblíbený mák, v Čechách tvaroh, smetana nebo pražená strouhanka.

Zřejmě poslední novinkou na tomto poli bylo slazené kakao.

Ovocné knedlíky jsou typické pro oblast střední Evropy. Kromě České republiky se s nimi můžete běžně setkat i v okolních státech. Nejpodobnější mají v Rakousku. V Horních Rakousích se podávají knedlíky plněné meruňkami nebo švestkami, v oblasti Tyrolska můžete narazit na Germknödel, velký kynutý knedlík plněný povidly. V Polsku vaří knedle stejné jako u nás, často plněné švestkami. Vedle nich mají oblíbené pirohy – ovocem plněné taštičky z nudlového těsta. Ovocné knedlíky znají také v jižním Německu. Asi nejzajímavější variantou jsou jihoněmecké Dampfnudeln, knedlík připravený v zakryté pánvi tak, že je zároveň opečený i uvařený.

Překvapení uvnitř

Třetina výrobků byla viditelně plněna pouze celým kusem ovoce, ve třech případech to byly meruňky a v jednom případě švestka. Další dva výrobky ukrývaly náplň s kusy ovoce (švestky, borůvky).

Zbylé vzorky obsahovaly náplň s rozmělněným ovocem připomínajícím džem.

Na obalu se taková náplň prozradí přidaným cukrem, glukózovým sirupem, případně zahušťovadly, nejčastěji modifikovaným škrobem.

Příliš se při výběru nespoléhejte na ilustrační obrázky na obalech. Ne, že by byly vysloveně klamavé, ale téměř všechny knedlíky byly [na fotografiích obklopeny celým ovocem. Pokud byl knedlík rozkrojený, vzhled náplně na obrázku se v některých případech lišil od skutečnosti.

Podle údajů na etiketách představují ovocné náplně zhruba 18–30 % výrobku.

Přesný údaj o množství náplně jsme našli pouze u tří mražených výrobků – malých tvarohových knedlíků s jahodovou náplní značky Nowaco Kids a u tvarohových knedlíků meruňkových i borůvkových značky Dobroty babičky Kláry.

Dále byl podíl náplně jasný u výrobků plněných pouze kusem ovoce – meruňkových knedlíků značek Albert Excelent, FahoVýroba domácích knedlíků a u švestkových knedlíků od společnosti Foodspol.

U zbylých výrobků může zákazník obsah ovoce jen domýšlet, na etiketách se totiž uvádí pouze množství hlavního ovoce, podle kterého se knedlíky jmenují. Dozvíme se tedy, kolik knedlíky obsahují jahod, meruněk, borůvek či jablek, ty však představují jen část náplně.

Ovoce porůznu

Podíl hlavního druhu ovoce je značně proměnlivý. Nejovocnější ze vzorků, chlazené kynuté švestkové knedlíky od výrobců Pekosa Chodov a Foodspol, slibovaly téměř třetinu, což bylo devětkrát více než u výrobku z opačného konce tabulky (Tesco Kynuté knedlíky jahodová náplň).

Nakoupené knedlíky lze rozdělit do tří skupin: výrobky s více než 20 % ovoce, s méně než 10 % a s podílem mezi 10 a 20 %. Někteří výrobci pekařských náplní pro průmyslově vyráběné knedlíky doporučují přípravky kombinované z jablek a menšího množství dražšího ovoce, např. borůvek. Možná je k tomu vede cena takových náplní nebo s nimi mají nejlepší technologické zkušenosti.

tip dTestu

Když půjdete nakupovat ovocné knedlíky, snažte se vybrat plněné kusovým ovocem. Napoví vám informace na obalu, někteří výrobci upozorňují na kusy ovoce v různých marketingových sděleních. U řady výrobků je složení náplně uvedeno samostatně.

Narazíte-li na ovocnou náplň s modifikovaným škrobem, přidaným glukózovým sirupem nebo cukrem, určitě se nebude jednat o knedlík plněný celými jahodami nebo meruňkou. Další indicií může být i vyšší obsah ovoce ve složení. Pokud se rozhodnete pro chlazené knedlíky, nezapomeňte na jejich velmi krátkou trvanlivost.

Naopak mražené zboží můžete mít v zásobě třeba i rok.

Mezi našimi vzorky jsme takzvanou kombinovanou náplň našli jen u dvou – jahodové knedlíky značky Tesco, které byly spíše jablečno-jahodové, a borůvkové knedlíky značky Dobroty babičky Kláry, u nichž celé borůvky plavaly v jablečném a višňovém koncentrátu.

Ostatní náplně byly jen z jednoho druhu ovoce, ale ani u nich se nešetřilo dalšími přísadami. V soutěži o nejpočetnější složení náplně vyhrály mražené meruňkové knedlíky, které firma Bidvest prodává pod značkou Dobroty babičky Kláry.

Uvádí se zde cukr, glukózový sirup, strouhanka, škroby a mimo jiné i 18 % meruněk. Tato směs ostře kontrastuje s ostatním meruňkovými knedlíky, které jsou plněny jen meruňkami.

Svým způsobem nás zaujaly i jahodové knedlíky značky Toppo z Lidlu, které byly plněny růžovou hmotou se zvláštní pastovitou konzistencí a vzhledem připomínajícím spíše uzené maso.

Je otázkou, zda po sladkých knedlících sáhne někdo, kdo se snaží regulovat příjem cukru. Pokud by se někdo takový našel, měl by vědět, že obsah cukru ve výrobku nejvíce závisí právě na použité náplni.

Zatímco 100 g knedlíků plněných „pouze“ ovocem obsahuje okolo 2 g cukru, u knedlíků s mělněnou nebo džemovou náplní ho může být i sedmkrát více.

Nejvyšší obsah cukru deklarují dětské knedlíky Nowaco Kids.

  • Pekosa Chodov Knedlíky kynuté švestkové chlazené hmotnost 350 g obsah hlavní ovocné složky 30 % plněno kusovým ovocem [a] výrobce Pekosa Chodov s.r.o., Chodov
  • Foodspol Kynuté knedlíky plněné švestkami hmotnost 300 g obsah hlavní ovocné složky 30 % plněno kusovým ovocem [a] výrobce Foodspol, s.r.o., Praha
  • Faho Ovocné knedlíky meruňkové hmotnost 550 g obsah hlavní ovocné složky 25 % plněno kusovým ovocem [a] výrobce Faho, s.r.o., Krhanice 7
  • Dobroty Babičky Kláry Taštičky plněné jablky a skořicí hmotnost 350 g obsah hlavní ovocné složky 25 % plněno kusovým ovocem [n] výrobce Bidvest Czech Republic, s.r.o., Kralupy n.Vl.
  • Don Pepe Taštičky s jahodami hmotnost 500 g obsah hlavní ovocné složky 18 % plněno kusovým ovocem [n] výrobce FrostFood a.s., Rokytnice v Orlických horách
  • Výroba domácích knedlíků s.r.o. Meruňkové knedlíky kynuté hmotnost 600 g obsah hlavní ovocné složky 18 % plněno kusovým ovocem [a] výrobce Výroba domácích knedlíků s.r.o., Říčany
  • Albert Excellent Meruňkové knedlíky hmotnost 375 g obsah hlavní ovocné složky 15 % plněno kusovým ovocem [a] výrobce Svoboda-výroba domácích knedlíků, s.r.o., Blučina
  • Nowaco Kids Tvarohové malé knedlíčky jahodové hmotnost 300 g obsah hlavní ovocné složky 14,4 % plněno kusovým ovocem [n] výrobce Bidvest Czech Republic, s.r.o., Kralupy n.Vl.
  • Toppo Knedlíky s jahodovou náplní hmotnost 450 g obsah hlavní ovocné složky 10 % plněno kusovým ovocem [n] výrobce Lidl Česká republika v.o.s., Praha
  • Dobroty Babičky Kláry Tvarohové knedlíky meruňkové hmotnost 680 g obsah hlavní ovocné složky 9,6 % plněno kusovým ovocem [n] výrobce Bidvest Czech Republic, s.r.o., Kralupy n.Vl.
  • Dobroty Babičky Kláry Tvarohové knedlíky borůvkové hmotnost 320 g obsah hlavní ovocné složky 6 % plněno kusovým ovocem [a] výrobce Bidvest Czech Republic, s.r.o., Kralupy n.Vl.
  • Tesco Kynuté knedlíky jahodová náplň hmotnost 200 g obsah hlavní ovocné složky 3,3 % plněno kusovým ovocem [n] výrobce Svoboda-výroba domácích knedlíků, s.r.o., Blučina

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector